Tip de redactie

Counterpoint: premiumsegment smartphonemarkt kromp vorig kwartaal acht procent

Door Jay Stout, 23 juni 2022 21:1765 reacties

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden er in het premiumsegment van de smartphonemarkt acht procent minder toestellen verkocht. De verkopen van de gehele wereldwijde smartphonemarkt daalden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met tien procent.

Het premium smartphonesegment bevat volgens Counterpoint Research enkel de toestellen die een adviesprijs van 400 dollar of hoger meegekregen hebben van de fabrikant. De meest populaire toestellen in dit segment zijn volgens het onderzoeksbureau de iPhone 13-toestellen van Apple. De reguliere iPhone 13 nam in het eerste kwartaal van dit jaar 23 procent van de verkopen voor zijn rekening. De 13 Pro Max haalde 13 procent, de 13 Pro 9 procent en de iPhone 12 ongeveer 8 procent. Hierdoor heeft Apple volgens het onderzoeksbureau in dit segment van de markt een marktaandeel van 62 procent. Vorig jaar was dat naar verluidt 57 procent.

De Samsung Galaxy S22 Ultra 5G nam volgens Counterpoint 3 procent van de verkopen voor zijn rekening en is de best verkopende Android-smartphone in dit segment. Het marktaandeel van Samsung nam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar af met twee procent, van 18 procent tijdens het eerste kwartaal in 2021 naar 16 procent in dezelfde periode dit jaar. Het onderzoeksbureau wijst erop dat de latere introductie van de Galaxy S22-serie hiervan de oorzaak is. De S22-serie zou volgens Counterpoint goede verkoopresultaten kunnen voorleggen, al geeft het niet mee hoe hoog die zijn.

Xiaomi is het merk met het derde grootste marktaandeel in het premiumsegment en dat voor het derde kwartaal op rij. Na Xiaomi zijn Oppo en Vivo de bedrijven met het meeste marktaandeel. Het premiumsegment was volgens Counterpoint tijdens het eerste kwartaal van dit jaar goed voor bijna twee derde van de marktwaarde van de wereldwijde smartphonemarkt.

Marktaandelen in het premiumsegment van de wereldwijde smartphonemarakt - Counterpoint Research

Reacties (65)


Google brengt ChromeOS 103 uit met nieuwe deelfuncties voor foto's en wifi

Door Jay Stout, 23 juni 2022 20:1214 reacties

Google is begonnen met de uitrol van ChromeOS 103. De nieuwe versie van het besturingssysteem krijgt de optie om recente foto’s van een gekoppeld Android-toestel eenvoudiger te delen en de optie om wifi-wachtwoorden te delen via Nearby Share.

In de Phone Hub op ChromeOS is het nu mogelijk om de meest recente foto’s te zien die met een gekoppeld Android-toestel werden genomen. Deze foto’s verschijnen volgens Google automatisch in de Phone Hub maar ChromeOS downloadt ze niet meteen. Dat gebeurt pas van zodra een gebruiker op de foto klikt. De functie werkt ook als het ChromeOS-toestel offline is.

Het wordt overigens ook mogelijk om wifi-wachtwoorden te delen met Android-toestellen die zich in de buurt bevinden. ChromeOS-gebruikers dienen via het wifi-instellingenmenu een draadloos netwerk te selecteren en kunnen de gegevens ervan delen via de Nearby Share-functie die volgens Google sterk werd uitgebreid.

Het zal voor ChromeOS-gebruikers deze zomer ook eenvoudiger worden om Bluetooth-headsets of -oortjes te koppelen aan het besturingssysteem en dit via Fast Pair. Via deze functie scant ChromeOS naar bluetooth-oortjes. Het besturingssysteem geeft vervolgens een melding met daarin de optie om de accessoires meteen te koppelen. Die koppeling wordt ook opgeslagen in het Google-account van de gebruiker waardoor de accessoires ook gekoppeld zijn aan andere toestellen die gebruikmaken van hetzelfde Google-account.

Phone Hub in ChromeOS 103

Reacties (14)


Microsoft Edge krijgt efficiënte modus en upscaling voor Xbox Cloud Gaming

Door Jay Stout, 23 juni 2022 19:1240 reacties

De Microsoft Edge browser krijgt een efficiënte modus waarbij de system resources minder belast worden bij het spelen van een pc-game. Edge kan voortaan ook aan upscaling doen bij Xbox Cloud Gaming en krijgt een nieuwe homepagina waarin games centraal staan.

De efficiënte modus moet er volgens Microsoft mee voor helpen zorgen dat pc-games soepel blijven draaien. De modus zorgt ervoor dat de Edge-browser minder rekenkracht van de cpu en andere componenten zal vragen, al is niet duidelijk welke aanpassingen Microsoft precies heeft gedaan. De modus werkt op Windows 10 en Windows 11 en kan via het instellingenmenu van Edge geactiveerd worden.

De Edge-browser krijgt via Clarity Boost ook de mogelijkheid om aan upscaling te doen tijdens een speelsessie van een game op Xbox Cloud Gaming. Dankzij Clarity Boost moet een gestreamde game er vooral scherper en helderder gaan uitzien. Gebruikers van de Edge-browser krijgen ook de mogelijkheid om nieuwe gaming homepagina in te stellen. Daar zal nieuws over games, handleidingen, livestreams en toernooiaankondigingen op verschijnen. Ook nieuwe releases en pas uitgebrachte games zullen op de homepagina te zien zijn.

Microsoft Edge Clarity Boost

Reacties (40)


Twintig jaar oud meetinstrument van Marssonde krijgt update voor betere data

Door Jay Stout, 23 juni 2022 18:2666 reacties

Een team ruimtewetenschappers heeft de software van meetinstrument Marsis aan boord van de Mars Express-ruimtesonde uit 2003 een update gegeven. Dankzij de update kan de sonde meer en betere data doorsturen.

De software-update werd ontwikkeld door het Italiaanse Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF) en doorgevoerd door het Europese ruimteagentschap ESA. Het zal ervoor zorgen dat er geen onnodige data meer wordt opgeslagen bij metingen van het Marsoppervlak door het Marsis-instrument en dat het werkgeheugen van dat instrument minder snel vol raakt. "Door data die we niet nodig hebben te weren, kan Marsis vijf keer zo lang draaien", aldus Andrea Cicchetti, manager bij INAF. "We kunnen ook een veel groter gebied registreren bij elke meting."

De ruimtewetenschappers hopen met deze update meer kwalitatieve data te ontvangen van Marsis. Ze willen het instrument zo snel mogelijk inzetten om de regio rond de zuidpool van Mars te onderzoeken want daar hebben ze al in het verleden al sporen van vloeibaar water gevonden.

Marsis staat voor Mars Advanced Radar for Subsurface en Ionospheric Sounding. Het instrument wordt sinds 2003 gebruikt om het Marsoppervlak te analyseren en na te gaan of er sporen van water zijn op Mars. Het instrument zendt radiogolven op een lage frequentie uit naar Mars. Sommige van die golven gaan door het Marsoppervlak en worden pas gereflecteerd als ze een nieuwe laag in de ondergrond raken. Aan de hand van die gereflecteerde signalen, kunnen de wetenschappers opmaken welke materialen er zich onder het Marsoppervlak bevinden.

Mars Express-sonde

Reacties (66)


Wall Street Journal: Netflix overweegt oprichting eigen advertentiedivisie

Door Jay Stout, 23 juni 2022 17:36111 reacties

Netflix overweegt om een interne advertentiedivisie op te richten. Het streamingplatform is al in gesprek met verschillende advertentiebedrijven, maar sluit de ontwikkeling eigen afdeling niet uit in het geval dat advertenties belangrijker worden voor het bedrijf.

Journalisten van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal konden in gesprek gaan met Ted Sarandos, de co-ceo van Netflix. Die stelde eerder al dat het bedrijf gesprekken aan het voeren is met Google en Comcast wat betreft het aanbieden van advertenties en dat Netflix zich enkel als uitgever wou opstellen als het op advertenties aankomt.

Als die advertenties echter belangrijker worden voor het bedrijf, wil Netflix op termijn ook een eigen interne divisie oprichten om er volgens Sarandos de controle op te kunnen houden. De co-ceo wil naar verluidt dat advertenties immers goed geïntegreerd worden en minder onderbrekend werken in vergelijking met advertenties op kabeltelevisie. "Ik wil dat ons product beter wordt dan televisie", klinkt het.

De man gaf geen datum mee wanneer klanten advertenties mogen verwachten, maar volgens The New York Times zou dat eind dit jaar al kunnen zijn. Het bedrijf deelde ook nog geen prijzen mee voor abonnementen met advertenties.

Eind april raakte bekend dat Netflix op zoek is naar een groter publiek. Het wil daarom een grotere spreiding in prijzen van abonnementen om dat publiek te vergroten. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal abonnees van Netflix voor het eerst in tien jaar tijd af. Eind 2021 had Netflix 222 miljoen abonnees wereldwijd. In het eerste kwartaal van 2022 telde het bedrijf 200.000 abonnees minder dan het laatste kwartaal van 2021. Het verwacht een afname van twee miljoen abonnees in het tweede kwartaal.

Reacties (111)


In-game geld Overwatch wordt meegenomen naar Overwatch 2

Door Loïs Franx, 23 juni 2022 16:2429 reacties

Alle in-game valuta die Overwatch-spelers hebben, worden meegenomen wanneer ze overgaan op Overwatch 2. Dat hebben de ontwikkelaars bevestigd in een AMA-sessie op Reddit. Ook worden ongeopende lootboxes uit het eerste spel automatisch geopend.

In de post vroeg een Reddit-gebruiker wat er met het in-game geld gebeurd wanneer Overwatch 2 beschikbaar komt. Hoewel de ontwikkelaars nog geen uitgebreid antwoord konden geven, konden ze al wel bevestigen dat credits, OWL-tokens en competitive points meegaan naar het volgende spel. De ontwikkelaars zeggen er wel bij dat Overwatch 2 een nieuwe hoofdvaluta gaat bevatten, die de credits uit Overwatch vervangt. Er zijn bepaalde items in de nieuwe game die je niet kan kopen met de Overwatch-credits.

Omdat Overwatch 2 geen lootboxes gaat bevatten, worden de ongeopende lootboxes uit de eerste game automatisch geopend voor de release van Overwatch 2. Alle items uit de boxes komen rechtstreeks op het account van de speler terecht. In plaats van lootboxes komt een in-game winkel beschikbaar waar spelers items en skins kunnen kopen. Ook krijgt Overwatch 2 seizoenen die een paar maanden duren, waarin spelers een Battle Pass kunnen kopen om zo nieuwe content te kunnen krijgen.

Hoeveel de nieuwe Battle Passes en winkelcontent gaan kosten, is niet duidelijk. Overwatch 2 verschijnt op 4 oktober als early access, dan start ook het eerste seizoen. Het spel krijgt drie nieuwe helden, zes kaarten en dertig nieuwe skins. Blizzard wil ook nieuwe spelmodi naar de game brengen, waaronder Push en een pve-modus. Het tweede seizoen start op 6 december.

Reacties (29)


No Man's Sky komt 7 oktober uit op Nintendo Switch

Door Loïs Franx, 23 juni 2022 15:4428 reacties

De Switch-versie van No Man's Sky verschijnt op 7 oktober. Eerder zei ontwikkelaar Hello Games dat het spel deze zomer zou uitkomen, maar de release is nu opgeschoven naar de herfst.

Er komt een fysieke en digitale versie van No Man's Sky beschikbaar voor de Switch. Net als op de andere console- en pc-versies worden de werelden procedureel gegenereerd. Ook zijn alle uitbreidingen die tegen die tijd zijn uitgekomen beschikbaar. Sinds de release van No Man's Sky in 2016 zijn er 19 gratis updates uitgebracht.

De Switch-port werd eerder dit jaar aangekondigd. Toen was de ontwikkeling van die versie al een paar jaar gaande. Aanvankelijk zou de Switch-port deze zomer uitkomen, al was er geen releasedatum bekend. In de aankondiging van de Leviathan-update in mei liet de ontwikkelaar weten dat hij 'druk bezig is met de finishing touches van de Switch-versie'.

Reacties (28)


Jagex werkt aan openworldsurvivalgame die zich afspeelt in RuneScape-universum

Door Loïs Franx, 23 juni 2022 15:2030 reacties, submitter: SimonBraat

Jagex werkt aan een openworldsurvivalgame. Er zijn niet veel details bekend over het spel, behalve dat het zich afspeelt in het RuneScape-universum en dat het spel wordt gebouwd op Unreal Engine 5.

De RuneScape-studio maakte een vermelding van de nog onaangekondigde game in een bericht. Daarin maakte het bedrijf bekend dat het drie ervaren gameontwikkelaars heeft aangenomen die de ontwikkeling van de game moeten leiden: Maddie Harper, Géry Arduino en Guilhem Barloy. Harper en Arduino hebben beiden voor Ubisoft gewerkt. Daar hebben ze meegewerkt aan de Assassins Creed-serie. Barloy was onder meer werkzaam bij Evolution Studios, de maker van de PlayStation 4-racegame Driveclub.

Jagex geeft verder weinig details over de openworldgame. Zo is het nog niet bekend hoe hij gaat heten, hoe de game eruit gaat zien en op welke platforms hij gaat verschijnen. Wel zegt Jagex dat het spel wordt gemaakt op basis van Unreal Engine 5.

Reacties (30)


Xiaomi-merk POCO brengt met elkaar concurrerende telefoons uit in Benelux

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 14:50125 reacties

Xiaomi-merk POCO brengt de X4 GT en F4 uit in Nederland en België. De telefoons verschillen bij de release binnen enkele weken maar een paar tientjes in prijs. De telefoons verschillen van elkaar in onder meer scherm en soc.

De F4 is het duurste model en heeft een 6,67"-oledscherm met 120Hz-verversingssnelheid en een 20:9-verhouding. De resolutie is 2400x1080 pixels. De telefoon heeft een Qualcomm Snapdragon 870-soc, een variant op de Snapdragon 865 uit 2020. De fabrikant doet daar 8GB Lpddr5-geheugen bij en 128GB of 256GB UFS 3.1-opslag.

De telefoon beschikt voor koeling over een vapor chamber van 3112mm². Het toestel van 16,3x7,6cm groot en 7,7mm dik heeft een 4500mAh-accu, die met 67W kan worden opgeladen. Behalve een primaire 64-megapixelcamera van ongeveer 30 vierkante millimeter zijn er een 8-megapixelcamera met ultragroothoeklens en een 2-megapixelmacrocamera. De telefoon komt uit en kost bij de release 399 euro voor de versie met 6GB geheugen en 128GB opslag.

De X4 GT heeft een lcd van 6,6" en een resolutie van 2460x1080 pixels, goed voor een beeldverhouding van 20,5:9. De verversingssnelheid is maximaal 144Hz. De X4 GT heeft een Dimensity 8100 aan boord, een 5G-soc van MediaTek, eveneens voorzien van Lpddr5-geheugen en UFS 3.1-opslag.

De X4 GT heeft een iets grotere 64-megapixelcamerasensor van ongeveer 40 vierkante millimeter, maar zonder optische beeldstabilisatie. De twee andere camera's zijn een 8-megapixelmodule met ultragroothoeklens en een kleine 2-megapixelmacrocamera. De accu is met 5080mAh voorzien van iets meer capaciteit dan die van de F4 en kan met 67W even snel worden opgeladen. Het toestel kost 379 euro voor de goedkoopste variant van 6GB geheugen en 128GB opslag.

POCO's F4 X4 GT
Afmetingen 163,2mm
75,9mm
7,7mm
195g
163,6mm
74,3mm
8,9mm
200g
Scherm 6,67"-oled, 120Hz, 2400x1080px, 20:9 6,6"-lcd, 144Hz, 2460x1080px, 20,5:9
Soc Qualcomm Snapdragon 870 MediaTek Dimensity 8100
Geheugen en opslag 8GB Lpddr5
128GB/256GB UFS 3.1
6/8GB Lpddr5
128/256GB UFS 3.1
Camera's 1. Primair: 64Mp, 30mm², 1/2", f/1.8
2 Ultragroothoek: 8Mp
3. Macro: 2Mp
Front: 16Mp
1. Primair: 64Mp, 40mm², 1/1,8", f/1.9
2. Ultragroothoek: 8Mp
3. Macro: 2Mp
Front: 16Mp
Accu en laden 4500mAh, 67W 5080mAh, 67W
Release en prijs Juli 2022, vanaf 399 euro Juli 2022, vanaf 379 euro

Reacties (125)


Montblanc presenteert eerste niet-Samsung-horloge met Wear OS 3

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 14:4348 reacties

Horlogemerk Montblanc heeft als eerste fabrikant na Samsung een horloge met Wear OS 3 uitgebracht. Het gaat om de Summit 3, een horloge dat de fabrikant aanbiedt voor 1290 dollar. De Galaxy Watch4-modellen met Wear OS 3 kwamen vorige zomer uit.

Het was al sinds het begin bekend dat andere fabrikanten ook met Wear OS 3-horloges zouden komen, maar tot wanneer alleen horloges van Samsung met de nieuwe versie van het besturingssysteem op de markt zouden zijn, was niet bekend. Montblanc maakt in de specs melding van Wear OS 3.

Het horloge heeft een Qualcomm Snapdragon Wear 4100+-soc en een rond 1,28"-oledscherm met 416x416 pixels. Het horloge heeft een werkgeheugen van 1GB en 8GB aan interne opslag. De specs vermelden dat het horloge compatibel is met iOS, terwijl Wear OS 3 dat in principe niet aan boord heeft. Samsung kwam vorige zomer met de Watch4-horloges. Google komt dit najaar met zijn eerste Pixel Watch. Wanneer andere horloges met Wear OS 3 uitkomen, is onduidelijk.

Reacties (48)


Brave Search is uit bèta en laat gebruikers eigen zoekrankings uitkiezen

Door Loïs Franx, 23 juni 2022 14:2433 reacties

Brave Search, de zoekmachine van Brave Browser, is uit de bèta gestapt. Tegelijkertijd is Brave begonnen met het testen van de zoekmachinetool Goggles. Gebruikers kunnen hiermee bepalen hoe hun zoekresultaten worden gerangschikt.

Volgens de eigen cijfers van Brave zijn er het afgelopen jaar ongeveer 2,5 miljard zoekopdrachten uitgevoerd via Search. De piek zit op 14,1 miljoen zoekopdrachten per etmaal. Omdat Brave naar eigen zeggen tevreden is over het toenemende gebruik van Search heeft het besloten om de zoekmachine uit de bèta te laten stappen.

De Goggles-tool is te vinden in een tabblad bij Search. Gebruikers kunnen hiermee de rankings van zoekresultaten aanpassen en kiezen welke resultaten hoger of lager moeten staan. Ook kunnen Goggles gedeeld worden met andere gebruikers. Een mogelijke toepassing van Goggles is het uitsluiten van websites die clickbait publiceren of content van andere bronnen zonder toestemming overnemen. Om de functie te demonstreren, heeft Brave zelf enkele Goggles beschikbaar gemaakt.

De eerste open bètaversie van de Search-zoekmachine verscheen vorig jaar. De zoekmachine van Brave kenmerkt zich door gebruikers niet te tracken. Er worden geen IP-adressen verzameld, al kunnen websitebeheerders bepaalde metrics zien door te kijken hoeveel unieke gebruikers via de Brave-zoekmachine bij hen terechtkomen. Ook maakt het bedrijf openbaar hoe het zoekalgoritme werkt.

Bron: Brave

Reacties (33)


Instagram begint met video als manier van leeftijdsverificatie

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 14:1665 reacties

Instagram begint in de VS met een manier om de leeftijd van gebruikers te verifiëren door een video te maken. Een algoritme probeert vervolgens de leeftijd in te schatten. Ook kan de gebruiker kiezen dat de software contacten vraagt om de leeftijd te verifiëren.

Daarmee zijn er drie manieren om een leeftijd te verifiëren in de VS, zegt Instagram. Behalve het uploaden van een ID-bewijs zoals rijbewijs of paspoort kan dat door contacten te laten vragen om de leeftijd te verifiëren en door een video te uploaden. Dat laatste is in samenwerking met het bedrijf Yoti. Dat heeft zijn algoritme getraind op een dataset van foto's over de hele wereld, waarbij behalve de leeftijd alle gegevens geanonimiseerd zijn.

De leeftijdsverificatie treedt op als gebruikers hun leeftijd wijzigen naar boven de 18 of juist onder de 18, zo zegt moederbedrijf Meta. Het gebeurt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Instagram staat gebruikers toe vanaf 13 jaar, maar heeft wel beperkingen voor gebruikers tussen 13 en 17 jaar. Instagram zegt dat het de video meteen na de leeftijdsverificatie verwijdert. Een kopie van het ID-bewijs blijft wel versleuteld opgeslagen, zo zegt het bedrijf.

Reacties (65)


Twitter test schrijftool Notes onder kleine groep gebruikers

Door Loïs Franx, 23 juni 2022 13:348 reacties

Twitter werkt aan een nieuwe schrijftool, genaamd Notes. De tool laat gebruikers een langer stuk tekst schrijven in een tekstverwerker, waarna ze de tekst via een link kunnen delen. Notes wordt momenteel getest onder een kleine groep gebruikers.

Een tweet kan maximaal 280 tekens bevatten. Met Notes kunnen gebruikers stukken tekst schrijven van maximaal 2500 woorden en die delen zonder dat ze een draad met verschillende Tweets hoeven te maken. De titel mag uit maximaal 100 tekens bestaan.

De langere posts worden door Twitter 'Opmerkingen' genoemd. Deze kunnen door middel van een link op Twitter worden gedeeld, maar de link werkt ook buiten het platform. Elke langere post die een gebruiker maakt, is terug te vinden in het Opmerkingen-tabblad op zijn Twitterpagina. Gebruikers kunnen de link naar de Opmerking voorzien van een headerfoto. Het is ook mogelijk om afbeeldingen in de tekstverwerker te plaatsen. Verder kan de auteur de Opmerking naar wens bewerken. Daarna wordt het stuk van het label 'Bewerkt' voorzien. Als de gebruiker ervoor kiest om zijn tweets af te schermen, dan zijn de links in tweets naar Opmerkingen ook afgeschermd. Omdat de gepubliceerde Opmerkingen elk een eigen URL hebben, kunnen ze in wel door iedereen worden gelezen, of de lezer nu een Twitter-account heeft of niet.

De test van Notes is niet in alle landen beschikbaar. Daarom kunnen nu nog niet alle Twitter-gebruikers de Opmerkingen zien. Het is nog niet bekend wanneer Notes naar alle gebruikers wordt uitgerold.

Reacties (8)


Samsung presenteert 200Mp-camerasensor met kleinste pixels tot nu toe

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 13:04107 reacties

Samsung heeft de Isocell HP3 gepresenteerd, een camerasensor voor telefoons met pixels van 0,56x0,56 micron groot. Dat zijn de kleinste pixels op een camerasensor voor smartphones tot nu toe. De resolutie is 200 megapixels.

Samsung Isocell HP3

Door de verkleining van de pixels kan de totale camerasensor kleiner en dunner zijn, waardoor smartphones dunner kunnen zijn, meldt Samsung. Het nadeel is dat kleinere pixels minder licht opvangen dan grotere, waardoor de beeldkwaliteit mogelijk lager is dan vergelijkbare sensors met grotere pixels.

De HP3 volgt de HP1 op, die Samsung in september presenteerde. Die zit nog altijd in geen enkele verkrijgbare smartphone. Het verschil met de HP1 is onder meer de pixelgrootte. Die is met de HP3 0,56 micron, terwijl de HP1 pixels heeft van 0,64 micron.

Daardoor is de sensor fysiek minder groot dan sommige andere camerasensors. Hij heeft een optisch formaat van 1/1,4" en een oppervlakte van rond de 62mm². De grootste camerasensor van Samsung voor smartphones is de Isocell GN2, die in februari vorig jaar werd gepresenteerd. Dat is een 1/1,12"-sensor met een 50-megapixelresolutie en een oppervlak van ongeveer 98mm².

Net als zijn voorganger doet hij aan pixelbinning. Daarmee is een 50-megapixelresolutie mogelijk voor onder meer 8k-video en een 12,5-megapixelresolutie voor foto's, waarbij hij informatie uit 4x4 pixels kan combineren. Samsung zegt dat de massaproductie van de HP3 eind dit jaar start. De eerste telefoon met HP1 zou al eerder komen, in juli. Er gaan al maanden geruchten dat het daarbij gaat om de Motorola Frontier, die wellicht uit zou komen als Edge 30 Ultra.

Isocell HP3 Isocell HP1 Isocell Bright HM3
Resolutie 200Mp 200Mp 108Mp
Sensorgrootte 1/1,4" 1/1,22-inch
Rond 82,5mm²
1/1,33-inch
Rond 70mm²
Pixelgrootte 0,56μm 0,64μm 0,8μm
Pixelbinning 2x2 voor 50Mp-foto's met pixels van 1,12μm
4x4 voor 12,5Mp-foto's met pixels van 2,24μm
2x2 voor 50Mp-foto's met pixels van 1,28μm
4x4 voor 12,5Mp-foto's met pixels van 2,56μm
3x3 voor 12Mp-foto's met pixels van 2,4μm
Video 8k @ 30fps (met 2x2 binning)
4k @ 120fps
Fhd @ 240fps
8k @ 30fps (met 2x2 binning)
4k @ 120fps
Fhd @ 240fps
8k @ 30fps
4k @120fps
Fhd @ 240fps
Gebruikt in Nog niet bekend Nog niet bekend Samsung Galaxy S21 Ultra

Reacties (107)


Kabinet verhoogt dit jaar subsidiepot voor elektrische vrachtwagens

Door Daan van Monsjou, 23 juni 2022 11:46141 reacties, submitter: TheVivaldi

Het kabinet gaat de subsidiepot voor de aanschaf van schone vrachtwagens van dit jaar verhogen. Ook het subsidiebudget voor schone bouwmachines wordt opgehoogd. De komende jaren wordt het subsidiebudget daardoor juist verlaagd.

Het kabinet verhoogt het subsidiebudget voor elektrische of waterstofvrachtwagens voor dit jaar met 11,5 miljoen euro. Aanvankelijk was daarvoor al een budget van 13,5 miljoen euro uitgetrokken. Sinds 9 mei konden ondernemers aanspraak maken op dat budget voor de aankoop van elektrische of waterstofvrachtwagens. De eerste 13,5 miljoen euro raakte binnen een dag al op, omdat er veel belangstelling voor was.

In totaal ligt het budget voor dit jaar dus op 25 miljoen euro. Daarmee moeten dit jaar 450 nieuwe schone vrachtwagens op de weg verschijnen. Volgens het kabinet is dat een verdrievoudiging van het huidige aantal. Het kabinet gaat met het extra budget alleen voorstellen beoordelen die in mei al zijn ingediend door ondernemers. Het wordt niet mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen.

Ook het subsidiebudget voor bouwmachines die elektrisch of op waterstof rijden, wordt voor dit jaar opgehoogd. Aanvankelijk was daar 8,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat budget wordt voor dit jaar verhoogd met 22,2 miljoen euro extra. Dat budget kan gebruikt worden voor de aanschaf van nieuwe elektrische of waterstofbouwvoertuigen, maar ook om 'bestaande machines die op diesel draaien om te bouwen'.

Met de extra subsidies voor dit jaar trekt het kabinet zijn subsidieplannen voor duurzame vrachtwagens en bouwmachines naar voren. Omdat het kabinet dit jaar extra subsidie vrijmaakt, zal het subsidiebudget voor de komende jaren lager uitvallen. Voor elektrische vrachtwagens onderzoekt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat mogelijkheden om het budget verder aan te vullen, iets wat de Tweede Kamer ook graag wil. Ook bij de subsidiepot voor bouwmachines wordt in de gaten gehouden of de komende jaren voldoende budget is.

Reacties (141)


Gerucht: Nvidia GeForce RTX 4090 krijgt 16.384 CUDA-cores en tbp van 450W

Door Daan van Monsjou, 23 juni 2022 11:07221 reacties

Bekende Nvidia-leaker kopite7kimi heeft nieuwe mogelijke specificaties van de eerste GeForce RTX 40-videokaarten gedeeld. Specifiek gaat dat om de vermeende RTX 4090, 4080 en 4070. De eerste van die videokaarten worden later dit jaar verwacht.

Kopite7kimi, die in het verleden regelmatig correcte informatie over Nvidia-gpu's deelde, publiceert op Twitter informatie over de mogelijke RTX 4090, RTX 4080 en RTX 4070. Volgens de leaker krijgt de RTX 4090 een AD102-300-gpu, die wordt gebaseerd op de Ada Lovelace-architectuur. De gpu moet 16.384 CUDA-cores krijgen, wat overeenkomt met 128 streamingmultiprocessors. Daarbij zou de videokaart 24GB GDDR6X-geheugen krijgen op 21Gbit/s en met een 384bit-geheugenbus. Dat zou overeenkomen met een geheugenbandbreedte van 1008GB/s. De total board power ligt naar verwachting rond de 450W.

De GeForce RTX 4080 krijgt volgens kopite7kimi een AD103-300-gpu met 10.240 CUDA-cores verdeeld over 80 sm's. De videokaart krijgt 16GB geheugen op een 256bit-geheugenbus, maar mogelijk gaat dat niet om snellere GDDR6X-modules. De leaker stelt dat de videokaart mogelijk GDDR6-geheugen op 18Gbit/s krijgt, maar hij of zij zet daar zelf een vraagteken bij. De huidige RTX 3080 heeft bijvoorbeeld GDDR6X-geheugen op 19Gbit/s. De tbp van de RTX 4080 zou op 420W liggen.

De GeForce RTX 4070 moet verder een AD104-275-gpu krijgen met 7168 CUDA-cores. Daarbij zou de videokaart 10GB GDDR6-18Gbit/s-geheugen op een 160bit-geheugenbus krijgen. Eerdere geruchten stelden dat die videokaart 12GB geheugen en een 192bit-geheugenbus zou krijgen. De tbp van die kaart wordt rond de 300W verwacht.

Er gaan al langer geruchten rond over de komende RTX 40-serie, die later dit jaar wordt verwacht. De kaarten krijgen naar verwachting bijvoorbeeld een veel grotere hoeveelheid L2-cache, wat ook de vermeende lagere geheugensnelheden van de RTX 4080 en 4070 kan verklaren. De Founders Editions krijgen naar verwachting ook een nieuwe PCIe Gen5-stroomaansluiting.

Volgens eerdere geruchten brengt Nvidia de eerste RTX 40-kaarten volgende maand uit, maar dat is volgens meer recente berichten intern uitgesteld. Naar de huidige verwachting verschijnen de kaarten aan het einde van het derde of het begin van het vierde kwartaal, schrijft techwebsite VideoCardz. Nvidia zou eerst met een RTX 4090 komen en later lager gepositioneerde videokaarten uitbrengen.

Nvidia GeForce RTX 40-kaarten naar hun RTX 30-tegenhangers
Videokaart RTX 4090 RTX 3090 RTX 4080 RTX 3080 RTX 4070 RTX 3070
Architectuur Ada (TSMC N4) Ampere (Samsung 8nm) Ada (TSMC N4) Ampere (Samsung 8nm) Ada (TSMC N4) Ampere (Samsung 8nm)
Gpu AD102 GA102 AD103 GA102 AD104 GA104
Sm's 128 82 80 68 56 46
CUDA-cores 16.384 10.496 10.240 8704 7168 5888
Geheugen 24GB GDDR6X (21Gbit/s) 24GB GDDR6X (19,5Gbit/s) 16GB GDDR6 (18Gbit/s) 10GB GDDR6X (19Gbit/s) 10GB GDDR6 (18Gbit/s) 8GB GDDR6 (14Gbit/s
Geheugenbus 384bit 384bit 256bit 320bit 160bit 256bit
Bandbreedte 1008GB/s 936GB/s 576GB/s 760GB/s 360GB/s 448GB/s
Tbp 450W 350W 420W? 320W 300W 220W
Releasedatum September-oktober 2022 September 2020 Oktober-november 2022 September 2020 November-december 2022 Oktober 2020

Reacties (221)


Australië beboet Samsung voor misleidende reclame waterdichte telefoons

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 10:55106 reacties

Samsung krijgt in Australië een boete van omgerekend ongeveer negen miljoen euro voor misleidende reclame voor zijn telefoons. De advertenties lieten de telefoons werkend zien in de zee en in zwembaden, maar volgens de fabrikant zijn de telefoons daar niet geschikt voor.

Samsung maakte de reclame op sociale media voor onder meer de Galaxy S7-telefoons en Galaxy Note 8, zegt de consumentenautoriteit Australian Competition and Consumer Commission. Die telefoons hebben een IP-rating voor waterdichtheid, maar zijn volgens de kleine letters van Samsung niet bruikbaar in de zee of in zwembaden. Dat levert risico op voor de laadpoort, zeker als gebruikers zouden proberen de telefoon op te laden terwijl die nog nat was.

De advertenties liepen van maart 2016 tot oktober 2018, zo zegt de organisatie. De ACCC diende drie jaar geleden al een klacht in over de reclames. De Australische federale rechtbank gaf de ACCC gelijk en legde een boete op van 14 miljoen Australische dollar, omgerekend momenteel ongeveer 9,2 miljoen euro.

Een van de advertenties laat onder meer iemand zien die een toestel zittend onder water gebruikt, een andere advertentie spreekt onder meer over het 'vastleggen van je surfsessie op zee'. Samsung maakt zijn toestellen waterdicht door het gebruik van lijm tussen de voorkant, rand en achterkant en door punten waar water kan binnendringen, zoals de simsleuf en de USB-poort, af te dekken met een rubberen rand. Er zit geen garantie op. Samsung heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Vijf jaar geleden gaf Sony geld terug aan klanten van Xperia-smartphones met waterschade als onderdeel van een schikking in een Amerikaanse classactionzaak. Sony adverteerde in het verleden met de werking van sommige smartphones onder water, maar heeft in 2015 geadviseerd om 'waterdichte' Xperia-toestellen niet onder water te gebruiken, ook niet als dat volgens het ip68-certificaat kon.

Reacties (106)


Sony gaat 60Hz-versies van klassieke games toevoegen aan PlayStation Plus in EU

Door Daan van Monsjou, 23 juni 2022 10:1763 reacties

Sony is van plan om NTSC-versies van 'de meeste' classic games toe te voegen aan de nieuwe PlayStation Plus-abonnementen in Europa en andere regio's. Dat maakt het bedrijf op donderdag bekend. Momenteel zijn sommige titels daar alleen als PAL-versie beschikbaar.

Sony schrijft op Twitter dat het bedrijf van plan is om NTSC-opties uit te rollen voor 'het merendeel van de klassieke games die in het PlayStation Plus Premium- en Deluxe-abonnement worden aangeboden'. Dat geldt dan voor de regio's Azië, Europa, het Midden-Oosten, India, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

In het PS1- en PS2-tijdperk werden doorgaans PAL-games uitgebracht in regio's als Europa. In PAL-regio's was 50Hz de standaard voor televisies, in tegenstelling tot de 60Hz voor de Amerikaanse NTSC-standaard. In de praktijk betekent dit dat games die in NTSC-regio's op 30fps draaiden, in PAL-regio's werden teruggebracht naar 25fps. Tegelijk kregen PAL-games vaak taalopties die bij de NTSC-versies ontbraken. Vermoedelijk is dat de reden dat Sony PAL-games beschikbaar stelde in bepaalde regio's.

Sony kondigde eerder dit jaar zijn vernieuwde PlayStation Plus-abonnementen aan, die op donderdag beschikbaar kwamen in Europa. Het bedrijf biedt drie verschillende opties. Het duurste abonnement, dat in Europa beschikbaar komt onder de noemer Premium, krijgt een catalogus met klassieke PlayStation- en PSP-games.

De dienst verscheen eind mei al in Azië en toen bleek dat Sony PAL-builds voor bepaalde klassieke games gebruikte, ook in regio's als Taiwan, waar NTSC de standaard is, schreef VGC. Het ging daarbij bijvoorbeeld om het overgrote deel van Sony's firstpartygames. In de VS kwamen de games wel beschikbaar als NTSC.

Nintendo kreeg vorig jaar soortgelijke kritiek toen het N64-games toevoegde aan zijn Nintendo Switch Online + Expansion Pack-abonnement. Bij de aankondiging toonde het bedrijf namelijk 50Hz-beelden van die titels. Voor de daadwerkelijke release maakte Nintendo echter bekend dat het ook 60Hz-versies van alle N64-games beschikbaar zou stellen.

Reacties (63)


MediaTek kondigt high-end Dimensity 9000+ aan met verhoogde kloksnelheid

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 10:1713 reacties, submitter: TheVivaldi

MediaTek heeft de Dimensity 9000+ aangekondigd. Het gaat om een variant op de eerder verschenen Dimensity 9000 met hoger geklokte cpu en gpu, waardoor de soc iets betere prestaties zou bieden.

Het gaat volgens MediaTek om vijf procent betere prestaties op cpu-gebied, terwijl de gpu tien procent beter zou presteren. Bij de cpu-kernen gaat het daarbij om een verhoging van de kloksnelheid van de enkele Cortex X2-kern in de soc, die van 3,05GHz naar 3,2GHz gaat. De A710-kernen gaan van 2,5GHz in de Dimensity 9000 naar 2,85GHz in de +-variant van de soc. Aan de zuinigere A510-kernen verandert niets.

Wat de kloksnelheid wordt van de ARM Mali G710MC10-gpu is onbekend. Daar maakt MediaTek niets over bekend, behalve dat het moet leiden tot betere prestaties. Behalve de cpu- en gpu-upgrades krijgt de +-versie ondersteuning voor HDR 10+ Adaptive, zo zegt de processorontwerper.

MediaTek laat de Dimensity 9000+ nog steeds bij TSMC maken op 4nm, net als de Dimensity 9000 die eind vorig jaar uitkwam. Concurrent Qualcomm kwam vorige maand ook met een +-versie van zijn Snapdragon 8 Gen 1. Het is voor het eerst dat MediaTek dat doet. Wanneer de +-versie in telefoons verschijnt, is onbekend. Veelal gebeurt dat binnen enkele weken tot maanden na de aankondiging.

Reacties (13)


Waaraan moet de ultieme monitor voldoen? Dit vonden jullie

Door Tomas Hochstenbach, 23 juni 2022 09:54171 reacties

Dit weekend publiceerden we het artikel 'Hoe kies je een monitor?'. Van resolutie tot responstijden en kleurweergave tot kijkhoeken, wij zetten op een rijtje waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw beeldscherm. Maar wat is jullie ideale monitor eigenlijk?

De keuze is reuze als je een nieuwe monitor zoekt, er staan in de Pricewatch maar liefst 2800 verkrijgbare beeldschermen, maar toch bestaat dé perfecte monitor nog altijd niet. Sommige combinaties van eigenschappen zijn met de huidige staat van de techniek simpelweg nog niet haalbaar. Het is dus kiezen of delen.

Is oled de toekomst van de pc-monitor?

Een oledmonitor staat op veel wensenlijstjes.

Toch weerhield dat jullie niet om in de reacties te filosoferen over die ideale monitor. GoT.Typhoon is over het paneeltype in elk geval duidelijk: zijn volgende scherm moet over een oledpaneel beschikken. Andere tweakers, waaronder Thomas, wijzen hem erop dat die techniek voor monitoren nog maar net beschikbaar is, en je diep in de buidel moet tasten voor een dergelijk scherm. In een volgende reactie licht GoT.Typhoon toe dat hij nu al een 55"-oled-tv gebruikt als pc-monitor, maar zijn suggestie om er, als je dat te groot vindt, een stukje af te zagen, zouden wij toch niet snel overnemen.

Rabbitto is ook al ingestapt in oled en heeft een Alienware AW3423DW in bestelling staan, een monitor op basis van Samsungs gloednieuwe QD-oledtechniek. Daar heeft hij wel ruim 1.000 euro voor moeten aftikken. De oledmonitorwereld komt juist dit jaar op gang, zegt hij. Klopt dat? Wordt 2022 echt hét jaar van het oledbeeldscherm voor de pc? We vragen het Friso Weijers, redacteur monitoren voor Tweakers.

Wordt 2022 echt hét jaar van het oledbeeldscherm voor de pc?

Friso Weijers, redacteur monitoren

Friso: "2022 is vooral het jaar dat het mógelijk is om een oledmonitor te kopen, voor wie veel geld, geduld en geluk heeft. Als je het hebt over oledschermen van normaal monitorformaat, zo tussen de 27 en 34 inch, heb je nu welgeteld drie opties volgens de Pricewatch. Daarvan is de Alienware veruit de goedkoopste, maar 1200 euro zal alsnog meer zijn dan de meeste mensen aan een scherm kunnen uitgeven. De komende maanden zitten er nog enkele monitoren in de pijplijn op basis van het QD-oledpaneel en de twee 4k-rgb-oledpanelen (27 en 32 inch) die er nu zijn, maar ik verwacht niet dat die veel goedkoper zullen zijn dan de huidige opties. Verruim je je blik naar grotere of kleinere schermen, dan krijg je dit jaar een hoop nieuwe mogelijkheden. Zo hoor ik van diverse fabrikanten dat ze later dit jaar een oledscherm van 48 inch introduceren op basis van hetzelfde woledpaneel dat in oledtelevisies zit. En hoewel het eigenlijk geen monitor is, mag de nieuwe 42"-LG C2-televisie daarbij niet onbenoemd blijven. Laptops met oledschermen zijn de afgelopen twee á drie jaar ook steeds gebruikelijker en goedkoper geworden, en door de toenemende beschikbaarheid van panelen verschijnen er nu ook langzaam een paar draagbare monitoren met oledscherm."

Dockingstrubbels

Ook dockingmogelijkheden blijken hoog op het lijstje te staan van aankoopcriteria voor een nieuw scherm. Voor hidjedewitje was de aanwezigheid van DisplayPort-passthrough, 90W-opladen, ethernet en USB bepalend voor zijn recente aanschaf van een Dell-scherm. Door al die functionaliteit heeft hij geen dock meer nodig.

Tweaker jmvdkolk meldt dat hij zijn laptops wil docken aan een nieuwe set monitoren, met als extra complicerende factor dat hij zowel met Windows- als Mac-laptops werkt. De hoeveelheid problemen die mensen daarmee melden op internet, maken hem huiverig voor een aankoop. laptopleon zegt dat ondersteuning voor MST de crux is om meerdere monitoren met één kabel aan te kunnen sluiten op een MacBook, in elk geval de eerste monitor moet daarover beschikken. Tubby weet echter dat DisplayPort-daisychaining alleen werkt op een Mac als het om een officiële Thunderbolt-monitor of -dockingstation gaat. Monitoren met Thunderbolt zijn schaars en duur, dus valt de keuze uiteindelijk op een Belkin-dock.

Is het inderdaad zo ingewikkeld om een MacBook te docken aan een monitor of set monitoren?

Friso: "Als je Macs met behulp van één kabel op een set monitoren wil aansluiten, loop je inderdaad op tegen de beperking die laptopleon noemt. Apple heeft om een of andere reden altijd geweigerd DisplayPort MST te ondersteunen in macOS, zoals andere besturingssystemen dat al vele jaren kunnen. Met USB-C-dockingstations wordt het beeld daardoor altijd gekloond weergegeven zonder optie het bureaublad uit te breiden. Helaas zijn er geen fijne workarounds om onder die beperking uit te komen. Thunderbolt, zoals Tubby aangeeft, is een optie, maar naast het nadeel van de prijs en beschikbaarheid van schermen of dockingstations moet je ook nog de juiste Mac hebben. Modellen met normale M1- en M2-processors kunnen alsnog maar één display aansturen. Macs met M1 Pro, Max of Ultra of de oudere Intel-modellen kunnen wel meerdere schermen aan via Thunderbolt. Het tweede alternatief is een dockingstation met DisplayLink, wat wel altijd werkt. Dan moet je wel een aparte driver installeren en de beeldkwaliteit is ook niet optimaal, omdat DisplayLink het videosignaal gecomprimeerd over USB verstuurt."

Wel of geen hoge refreshrate?

Hoewel de refreshrates steeds verder lijken te stijgen, vallen de verbeteringen in beeldkwaliteit tweaker Martinspire een beetje tegen. De adoptie van 4k verloopt langzaam en hdr voor monitoren blijft matig, zowel wat de hardwarematige mogelijkheden als de softwareimplementatie betreft. Oon is het roerend met hem eens en zou liever een groot 60Hz-scherm met geweldige kleuren hebben, dan een 144Hz-gamingmonitor met hdr. Kubrix en WillySis valt vooral de snelheid waarmee nieuwe kabelstandaarden worden geïmplementeerd tegen, zoals HDMI 2.1 en DisplayPort 1.4.

Anderen zijn juist fan van hoge refreshrates. 360Degreez vindt een hoge verversingssnelheid zelfs buiten games veel fijner. Van zoomen in Photoshop tot zelfs het scrollen door Excel-spreadsheets, het is volgens de tweaker een stuk rustiger voor de ogen en dus veel minder vermoeiend. Hij merkt daarin duidelijk verschil tussen een kantoorwerkdag op een 60Hz-monitor en een thuiswerkdag op zijn curved 144Hz-beeldscherm. Kubrix hoopt dat makers van zakelijke monitoren dat ook gaan inzien.

De ultieme monitor

Blue-eagle is duidelijk over zijn ideale monitor: een oledpaneel, 30 tot 34 inch met een 16:9-4k-resolutie, minstens 120Hz, een responstijd van 1ms en dunne bezels. Alsof die eisenlijst nog niet lang genoeg is, wil hij ook bepaalde zaken niet: een ingebouwde webcam of speakers en een 'gaminguiterlijk' zijn uit den boze. Voor een dergelijke ultieme monitor zou de tweaker wel een fors bedrag van maximaal 1600 euro over hebben. Catrinus voegt zich bij veel van die eisen, maar wil liever een ultrawide en de helft betalen.

Voor velen zal de 49"-ultrawide van Samsung die zaphod_b bezit al jaloersmakend zijn, maar echt perfect vindt deze tweaker zijn monitor nog niet. Hij zou morgen nog overstag gaan als er een monitor van rond de 40 inch, met 4k- of 5k-resolutie, goed contrast, volledige hdr-ondersteuning en minstens 120Hz zou worden uitgebracht. Kennelijk is het erg lastig om die ultieme allrounder te maken, concludeert hij.

Waarom is het zo lastig om het 'ultieme beeldscherm' te maken?

Friso: "Wat een ultieme monitor precies is, verschilt maar net aan wie je het vraagt, maar uitgaande van de wensen hierboven zou een lcd-monitor dan haast afvallen. Daar is met kunst en vliegwerk, zoals met de miniledbacklights die fabrikanten dit jaar breder introduceren, nog net wat meer uit te halen, maar fundamentele beperkingen op het gebied van contrast, responstijden en kijkhoeken blijven staan. Het wachten is op de brede beschikbaarheid van monitorpanelen op basis van nieuwe technieken, zoals oled en QD-oled. Het heeft jaren geduurd voordat oledschermen voor televisies, laptops en smartphones op grote schaal goedkoop geproduceerd konden worden, en dat de monitorenmarkt daar nu nog achteraan hobbelt, is ook niet zo gek. De markt voor monitoren is klein en de gangbare lcd-opties zijn voor de meeste mensen en toepassingen eigenlijk wel prima. Panelenmakers focussen zich dus liever elders."

Reacties (171)


Interne memo: Amazon is in 2024 in VS door beschikbare werknemers heen

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 07:58272 reacties

Amazon zou binnen een paar jaar op sommige plekken in de Verenigde Staten door de beschikbare medewerkers heen zijn. Dat blijkt uit een interne memo die Vox heeft ingezien. Amazon heeft geen commentaar op de memo.

Uit de memo waarover Vox publiceert, blijkt dat de eerste plekken eind vorig jaar problematisch werden bij het vinden van nieuwe werknemers, terwijl dat op veel andere plekken vanaf eind 2024 gebeurt. Daarbij gaat het vooral om de magazijnen die Amazon gebruikt om goederen vandaan te leveren. De werknemers daar zijn relatief laag betaald en hebben slechte arbeidsvoorwaarden.

De memo is volgens Vox geschreven als een wake-upcall en stelt ook diverse oplossingen voor. Zo kan Amazon zijn best doen om huidige werknemers langer vast te houden, bijvoorbeeld door hogere lonen te bieden. Dat heeft als nadeel dat de prijzen voor consumenten moeten stijgen of de marge voor Amazon daalt.

Een andere oplossing is de automatisering opvoeren, waardoor minder werknemers nodig zijn. Het is onbekend of dat met huidige technologie mogelijk is, waardoor dat een onzekere oplossing is. Bovendien werkt niet alle automatisering vlekkeloos: Vox rapporteert over een medewerker in New York die ontslag kreeg van een algoritme, ondanks dat zijn leidinggevenden hem positieve beoordelingen gaven. Amazon heeft niet gereageerd op de interne memo.

Reacties (272)


Rechter VS vraagt data op bij TikTok en Telegram voor monopoliezaak Instagram

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 07:3425 reacties

Een Amerikaanse rechter heeft namens Meta, moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, data opgevraagd bij TikTok, WeChat en Telegram. Volgens Meta moet dat aantonen dat het bedrijf geen monopolie heeft en dus niet hoeft te worden opgesplitst.

De rechter heeft daarom brieven verstuurd naar een Chinees ministerie voor data van TikTok en WeChat, terwijl het voor Telegram een brief heeft geschreven naar de Maagdeneilanden, meldt Bloomberg. Meta had gevraagd om bewijsmateriaal te mogen verzamelen buiten de VS voor zijn zaak rond een monopolie op het gebied van sociale media.

Behalve gebruikscijfers vraagt de rechter aan de buitenlandse ministeries ook gegevens op te vragen uit presentaties die wijzen op concurrentie met Meta-platforms. Daaruit moet blijken hoe de concurrentie is tussen WhatsApp, Instagram en Facebook en TikTok, WeChat en Telegram.

De zaak komt van de Amerikaanse Federal Trade Commission, die een opsplitsing van Meta wil afdwingen. De FTC wil dat Meta Instagram en WhatsApp afsplitst van het moederbedrijf om concurrentie op de markt van sociale media te bevorderen. Meta, toen nog Facebook, kocht Instagram en WhatsApp bijna tien jaar geleden.

Reacties (25)


Amazon Alexa kan stem mens imiteren op basis van een minuut audio

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 07:2287 reacties

Amazon werkt aan een functie voor zijn digitale assistent Alexa om de stem van een mens te imiteren met een minuut audio van die persoon. Daarvoor hebben computersystemen nu doorgaans veel meer audio nodig.

De functie moet het mogelijk maken om Alexa de stem te laten aannemen van overleden dierbaren, meldt Amazon op zijn eigen re:MARS-conferentie in de Amerikaanse stad Las Vegas. Het is onduidelijk of en wanneer de functie daadwerkelijk in Alexa zal zitten; Amazon zei daar niets over tijdens zijn presentatie woensdag.

De functie werkt niet als text-to-speech voor de stem van de overleden dierbare zelf, maar een algemene text-to-speech, waarna de software de algemene stem probeert om te zetten met een 'personal speech filter' en een vocoder naar iets dat lijkt op de gewenste stem. Om de omzetting te maken, is een minuut audio van de gewenste stem genoeg. Hoe Alexa daaraan komt, noemde het bedrijf niet.

Amazon sprak ook niet over de ethische kant van het systeem. Zo zouden kwaadwillenden een goede imitatie van een stem kunnen inzetten voor frauduleuze doeleinden per telefoon of deepfakes. Amazon heeft verder geen toelichting gegeven op de functie.

Reacties (87)


Slack voegt video toe aan Huddles-chats

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 07:019 reacties

Chatapp Slack voegt een videofunctie toe aan zijn audiochatfunctie Huddles. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn eigen Frontiers-evenement. De video staat standaard uit, maar gebruikers kunnen dat met een druk op de knop aanzetten.

Slack heeft de functie toegevoegd omdat gebruikers erom vroegen, zegt het bedrijf. Er zijn nog altijd geen manieren om Huddles van tevoren in te plannen en ook een recording-functie is er niet. Volgens Slack is dat om 'spontanere' manieren van samenwerken mogelijk te maken. Door een gebrek aan beide functies moet het meer voelen als spontaan praten op de werkvloer, in plaats van een ingeplande meeting.

Wel is er een manier om met meerdere gebruikers tegelijk een scherm te delen. Huddle-video’s kunnen in de zijbalk van Slack of in een apart venster. Chats tijdens Huddles zijn aparte draadjes die in Slack blijven staan. Ook functies als reacties met emoji's en stickers is mogelijk tijdens het communiceren via video.

De functie Huddles is er sinds een jaar en zit in Slack-groepen en -DM’s. Slack heeft geen gegevens vrijgegeven over hoeveel gebruikers de functie op regelmatige basis gebruiken. Ook is onbekend hoe vaak gebruikers van Huddles de functie aanroepen.

Reacties (9)


Apple brengt tweede bèta iOS 16 uit met iCloud-back-up via 4G en 5G

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 06:5027 reacties

Apple heeft de tweede bèta van iOS 16 en iPadOS 16 voor ontwikkelaars uitgebracht. In de nieuwe bèta zitten ook enkele nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om een back-up via iCloud te maken via 4G of 5G.

Daarmee wordt het mogelijk om een iCloud-back-up te maken zonder verbonden te zijn met wifi, meldt 9to5 Mac. Het is onbekend waarom Apple de functie nu beschikbaar maakt; de functie voor back-ups via iCloud zit al jaren in iOS en ook 4G-ondersteuning zit al sinds jaar en dag in het besturingssysteem. Traditioneel is Apple voorzichtig met acties die veel data vragen via 4G, om het verkeer via mobiele netwerken te beperken en zo niet te overbelasten. Bovendien hebben veel gebruikers datalimieten, wat veel dataverkeer onwenselijk maakt. Back-ups maken via 5G was al mogelijk, als de provider dat goedkeurde. Die goedkeuring is nu niet langer meer nodig.

In de nieuwe bèta zitten nog wat andere functies. Bij lockscreens is het nu makkelijker om gemaakte lockscreens weg te gooien en tonen lockscreens met de Aarde erop de locatie van de gebruiker met een groene stip. Ook is er een wijziging bij het bewerken van iMessage-berichten. In de eerste bèta was het zinloos om berichten naar een apparaat met iOS 15 of ouder te bewerken, omdat die bewerkingen niet zichtbaar werden. In de tweede bèta stuurt het systeem een melding dat het bericht bewerkt is en de nieuwe tekst. Het bewerken van berichten geeft de mogelijkheid bijvoorbeeld typfouten snel te fiksen.

Apple bracht de eerste bèta twee weken geleden uit, tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Tweakers maakte daar een videopreview van. De publieke bèta komt volgende maand uit, de release volgt vermoedelijk in september. Het besturingssysteem zal draaien op de iPhone X, iPhone 8 en nieuwer. Voor iPads gaat het bij iPadOS om alle iPad Pro's sinds 2015 en alle andere iPads sinds 2017.

Reacties (27)


Logs tonen details Google Pixel 7 en Tensor 2

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 06:3820 reacties

Logs die zijn uitgelekt via een prototype van de Google Pixel 7 Pro tonen enkele tot nu toe onbekende details van de telefoon en van de Tensor 2-soc die erin zit. Die zou beschikken over verouderde ARMv8-processorkernen.

De logs van de Google News-Telegram-groep tonen een workaround die in gebruik is voor Cortex A55-kernen, gebaseerd op de ARMv8-architectuur. De logs komen van een niet langer werkend prototype van de Pixel 7 Pro. Het is onmogelijk voor een soc om ARMv8-kernen te combineren met nieuwere ARMv9-cores, dus vermoedelijk houdt dat in dat de Tensor 2 Cortex X1- en A76-kernen heeft. Die zijn ook in gebruik voor de eerste Tensor. Andere high-end socs van dit jaar zijn over op de Cortex X2-kernen. De opstelling blijft bovendien 2+2+4, met vermoedelijk dus twee X1-kernen, twee A76-kernen en vier A55-cores.

De logs tonen verder dat de Pixel 7 Pro een S6E3HC4-scherm heeft van Samsung. De Pixel 6 Pro heeft een S6E3HC3. De resolutie is 3120x1440 pixels. Dat is dezelfde resolutie als de Pixel 6 Pro. Verder zou de Pixel 7 Pro als codenaam Panther hebben, terwijl de Pixel 7 Cheetah heet. Ook de codenaam Felix komt voor, vermoedelijk een Pixel 7a.

Google heeft de Pixel 7 en 7 Pro al getoond tijdens ontwikkelaarsconferentie I/O en noemde toen al dat er een Tensor-soc van de volgende generatie in zit. Verder heeft de zoekgigant nog niets bekendgemaakt over de telefoons.

Reacties (20)


Het hoe en waarom van Auracast, de nieuwe bluetoothtechnologiePlus

Door Arnoud Wokke, 23 juni 2022 06:0010 reacties

De tv op je sportschool horen of op een buitenlands vliegveld in je eigen taal horen hoe laat je vliegtuig gaat, gewoon op je eigen oordopjes: dat moet mogelijk worden met Auracast, een uitbreiding op bluetooth.

Auracast is de eerste écht nieuwe naam rond bluetooth sinds het begin in 1999. Bluetooth, afgeleid van de naam van een Vikingkoning wiens initialen vereeuwigd zijn in het logo, was de codenaam waaronder de Nederlander Jaap Haartsen eind jaren negentig bij Ericsson aan de technologie werkte. Eigenlijk zou het Personal Area Network of PAN gaan heten, vertelde Haartsen tien jaar geleden in een video van Tweakers. De naam bluetooth beklijfde en is er nog steeds. Dat kan veranderen met Auracast, de naam voor de reeks technieken die samen de volgende generatie van bluetooth inluiden. Auracast is een marketingnaam; het is de bedoeling dat je hem overal gaat tegenkomen.

Dit is een Tweakers Plus-artikel.

Log in om dit artikel gratis te lezenNintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee