PlayStation Plus-abo met streaming en extra games kost 17 euro per maand

Sony heeft drie vormen van abonnementsdienst PlayStation Plus gepresenteerd. Het abonnement komt in drie varianten: Essential, Extra en Premium, die 8,99, 13,99 en 16,99 euro kosten. Met het Extra-pakket kunnen spelers 400 PS4- en PS5-games downloaden.

De nieuwe abonnementen zijn vanaf juni te gebruiken, zegt Sony. Het bedrijf behoudt PlayStation Plus zoals dat nu bestaat, maar hernoemt dat naar PlayStation plus Essential. Spelers krijgen daarbij nog steeds twee gratis games per maand, cloudopslag voor savegames en online multiplayer. Ook de prijs van dat abonnement blijft met 8,99 euro hetzelfde.

Daarnaast komen er twee nieuwe abonnementen beschikbaar: PlayStation plus Extra en Plus Premium. Met Extra kunnen spelers games downloaden. Dat kan uit een selectie van 400 PS4- en PS5-spellen, zegt het bedrijf. Sony maakt nog niet bekend welke games daar allemaal bij zitten, maar spreekt over enkele relatief recente games. Het bedrijf noemt in ieder geval Death Stranding, God of War, Spider-Man, Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 en Returnal. Het Extra-abonnement kost 13,99 euro per maand of 100 euro per jaar.

Er komt ook een PS Plus Premium-abonnement beschikbaar voor 16,99 euro per maand of 119,99 per jaar. Daarmee kunnen spelers ook 340 games voor de PlayStation 3 streamen. Daarnaast komt er een 'catalogus van geliefde klassiekers' beschikbaar voor zowel streaming als downloads van games voor de originele PlayStation, de PS2 en de PSP. Verder is het mogelijk om trialversies te spelen om te kijken of een game voldoet aan de verwachtingen van spelers.

Het bestaande PlayStation Now-pakket verdwijnt. Gebruikers daarvan worden automatisch overgezet naar een Premium-abonnement zonder extra kosten.

Het was al langer bekend dat Sony aan een abonnementsmodel werkt voor de PlayStation. Eerder deze week kwamen details daarover al naar buiten. De Europese prijzen waren toen nog niet bekend. Met het abonnement hoopt Sony een tegenhanger te maken van Microsofts Game Pass voor de Xbox.

Naam Inhoud Kosten
Plus Essential Maandelijkse downloads (1x PS5 en 2x PS4)
Korting op games
Cloudopslag
Online multiplayer
€ 8,99 per maand
€ 24,99 per kwartaal
€ 59,99 per jaar
Plus Extra Alles van Essential
Downloaden van 400 PS4- en PS5-games
Toegang tot Ubisoft+ Classics
€ 13,99 per maand
€ 39,99 per kwartaal
€ 99,99 per jaar
Plus Premium Alles van Essential en Extra
Streamen van PS3-games
Downloaden en streamen van PSX-, PS2- en PSP-games
Trials van games
€ 16.99 per maand
€ 49,99 per kwartaal
€ 119,99 per jaar

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-03-2022 • 14:36

274 Linkedin

Submitter: Wom

Reacties (274)

274
267
130
1
0
94
Wijzig sortering
Alternatieve titel: "PlayStation Now wordt dubbel zo duur". Een beetje een rare sprong van Sony om nu oude games achter een paywal aan te bieden terwijl zo tot nu toe hebben zitten roepen dat niemand oude games wou spelen. Niet de eerste keer dat ze "a" zeggen en "b" doen...

En wat mij betreft; zwak aanbod. PlayStation Now was een leuke dienst standalone, maar voor dit bedrag laat ik het zijn voor wat het is. Microsoft bied met Game Pass Ultimate hetzelfde aan als PS Plus Premium voor een prijs die goedkoper is dan PS Plus Extra (€12,99 vs €13,99) en daar krijg je dan ook nog day-1 releases en Microsofts gehele eigen catelogus bovenop en krijg je ook nog eens PC games.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 29 maart 2022 15:25]

Voor mij geld eenzelfde gedachte.
Premium is niks meer dan het huidige Playstation plus + Playstation now. (ook qua prijs als je beide diensten per jaar afrekende. €60 + €60 komt op hetzelfde neer, alleen ben je voor PSNow nu verplicht om ook PS+ erbij te nemen)

Ik had tot vorige week de hoop dat dit veel grootser zou worden dan nu aangekondigd. (mede door uitgelekte screenshots van PS3 games in de moderne store, en Trophies op de PS3 trophies binnen de PS5 trophy database)

Ik had gehoopt op een nagenoeg totale catalogus van de PS3, en een optie tot het kopen van deze PS3 games. (met de optie deze vanaf de console zelf te kunnen spelen ipv te streamen)

Sony slaat te plank echt compleet mis door deze actie, dit is niks anders dan het rebranden van bestaande diensten en extra drempels opleggen.
De titel had ook 'PlayStation Plus-abo met streaming en extra games kost 10 euro per maand' kunnen zijn. Wie koopt die abo's per maand? Je krijgt ruim 40% korting op deze abo's als je die voor een jaar afsluit ipv per maand.

Ik kijk dit even aan. Ben benieuwd naar de daadwerkelijke content in de duurdere PS plus abo's. Lijkt geen echte tegenhanger van gamepass te zijn als ik dit zo lees.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 29 maart 2022 14:42]

Met Humble Bundle Choice ben ik toch wel heel blij dat ik niet voor een heel jaar heb gekocht. Ik koop nu af en toe een maandje als de bundel goed is. Voor PS+ ligt dat iets anders omdat je anders neit online kunt gamen, maar als je dat niet/nauwelijks doet is het wel een prima strategie...
Wie koopt die abo's per maand?.
Blijkbaar minder dan 1/3de.
"It is a fact -- for our services at least -- that the great majority of people subscribe through a 12-month subscription," Ryan explains. "It's more than two thirds who subscribe that way. That is an area of value proposition that we have looked at very hard.
Niet iedereen tovert even 120 euro tevoorschijn. Of niet iedereen wil gelijk vast zitten voor een jaar als je weinig speelt. Met 17 euro per maand hebben ze gewoon gelijk de duurste vermeldt en kan het alleen maar meevallen als je minder betaald. Als ik zou lezen 10 euro en moet dan 17 betalen voel ik me bedrogen/mis geïnformeerd. Daarnaast is het een kop dus is er ook maar beperkte ruimte.
Nee, want het wordt dan per jaar geïncasseerd en niet per maand. Als je zou zeggen 10 euro per maand zou het misleidend zijn.
Ik dus :)

Ik wissel continu abonnementen, omdat ik paar maanden game, en dan paar maanden bv boeken lees, en dan weer naar netflix ga.
Geen idee waarom, ben opeens dit soort dingen zat.
Als ik dit zo lees zijn de extra games in het Premium abo wat nu in Now zit.
Dat is een verzameling van wat oudere PS4 titels die gedownload kunnen worden en een reeks PS3 en PS2 die gestreamd kunnen worden.

Het is een heel divers aanbod van honderden titels. Hier zitten altijd een aantal toppers tussen, aangevuld met van alles en nog wat. De top titels wisselen doorgaans elke 1-3 maanden en de rest blijft er erg lang in staan (blijvend?).
Door het ruime aanbod ga je eens wat makkelijker onbekende of minder bekende games uitproberen. Dan kom je toch leuke titels tegen die je anders nooit had gekocht.

Zelf maak ik nu 2 jaar gebruik hiervan.
Aangezien ik niet per se de nieuwste titels wil en weinig behoefte heb online te spelen, was dat altijd een leuke deal voor € 60 / jr.

Dat wordt dan nog 1x het Now abo verlengen en dan over op 2e hands games.

---
Gisteravond had ik de volgende email ontvangen van PS:
We willen je laten weten dat de PlayStation Now-service verandert.

Je voordelen van PlayStation Now worden opgenomen in een nieuwe PlayStation Plus-service met een breder scala aan voordelen. PlayStation Now zal niet langer beschikbaar zijn als een zelfstandige service.

Wat betekent dit voor jou
Omdat je momenteel lid bent van PlayStation Now, wordt je lidmaatschap omgezet naar een gelijkwaardig abonnement van de nieuwe PlayStation Plus-service, tenzij je het laat verlopen voordat de nieuwe service wordt gelanceerd.

Wees gerust, want:

• Je nieuwe lidmaatschap bevat dezelfde geweldige voordelen waarvan je nu ook geniet met PlayStation Now:
o Een grote collectie van games om te spelen
o Downloadoptie voor de meeste PS4-games in de collectie
o Mogelijkheid om games te streamen

• Je abonnementskosten stijgen niet en je betalingstermijn wijzigt niet wanneer de nieuwe service wordt gelanceerd, tenzij je er zelf voor kiest om je abonnement of betalingsfrequentie te wijzigen.

We voegen ook een aantal belangrijke nieuwe features en opties toe aan de PlayStation Plus-service. Meer informatie hierover wordt binnenkort bekendgemaakt.
Ik ben benieuwd hoe dit toegepast wordt:
• Je abonnementskosten stijgen niet en je betalingstermijn wijzigt niet wanneer de nieuwe service wordt gelanceerd, tenzij je er zelf voor kiest om je abonnement of betalingsfrequentie te wijzigen.

Zouden de kosten dan € 60 / jaar blijven zolang ik niets wijzig?
Soort HBO Max deal dus ?
Zou leuk zijn, al verwacht ik het niet.

[Reactie gewijzigd door _NooT_ op 30 maart 2022 09:38]

Ik gebruik ook alleen now en geen plus, en ik denk dat zolang je oude abonnement loopt, er weinig aan veranderd. Ik zit niet te wachten op meer kosten voor iets wat ik niet gebruik.

Misschien een idee om nog een jaar abonnement now af te sluiten en daarmee dit omzeilt?
Geen slecht idee
Dat plus premium klinkt nogal overbodig tenzij je echt heel graag oude games wilt spelen.

Wel nette kortingen als je per jaar betaalt :)
Dat plus premium klinkt nogal overbodig tenzij je echt heel graag oude games wilt spelen.
Dus wat je eigenlijk zegt is -> Het klinkt overbodig, tenzij dit juist het type content is waar je naar op zoek bent.....

Je hebt gewoon meerdere keuzes hebt en deze is in het duurste pakket gestopt. Kortom, je zit niet eens opgescheept met klassiekers in je abonnement die je niet wilt.

Wat is het probleem nou eigenlijk??
Er is geen probleem, het duurdere abonnement biedt naar mijn mening (geen absolute waarheid) niet zoveel meerwaarde en ik deel mijn mening om feedback te krijgen van andere tweaker ;)

Als je juist naar dat soort content op zoek bent is het duurste abonnement met alle andere toeters en bellen misschien juist weer een beetje overkill omdat de andere dingen die je krijgt dan mogelijk minder interessant zijn.

Hoe zie jij dat?

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 29 maart 2022 15:29]

Volgens mij hangt alles in de basis af van de content. Welke games hebben we het over.
Die 20,- extra vind ik best wel fair pricing. En Sony heeft in principe belachelijk goede klassiekers in huis, dus die toegevoegde waarde kan er absoluut zijn.

Persoonlijk ben ik wel groot fan van klassiekers, maar op dit moment kom ik er niet meer aan toe. Er zijn teveel nieuwe goede games. Dus ik ga die pas niet halen. Dat is mijn specifieke use case. Ik ben met Elden Ring maanden zoet en speel daarnaast ook niks anders.

Maarja, je hebt ook de alles spelers. Spelers die geen 100+ uur RPGs spelen en veel meer wisselen. En de absolute PS fanaten die alles willen hebben. Trophy hunters en noem je doelgroep maar op.
Dan vind ik het mooie van verschillende tiers dat je gewoon kunt kiezen wat bij je use case past.

Je zou het argument kunnen maken dat ze voor 80,- nog een PS+ Classic tier kunnen aanbieden. Wel de klassiekers, niet de PS4/5 games.

Ik ben niet weggeblazen door dit nieuws omdat het precies in lijn der verwachting is. Vind het wel een aardig opzet. Maar eerst de games zien, dan final verdict.
Wel nette kortingen als je per jaar betaalt :)
Dat noem je marketing.
https://youtu.be/KYqvqScg_j8?t=220
Natuurlijk is het marketing, maar voor iemand die deze dienst minstens een jaar wil hebben is het ook gewoon een nette korting.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 29 maart 2022 15:03]

Het is geen korting. Er zit een opslag op het per maand betalen.
Wat jij wilt, mijn glas is halfvol ;)
Sorry maar de onderbouwing is een beetje waardeloos. Hij neemt een sportschool als voorbeeld: Je betaald 90$ per maand, maar denkt je 3$ per dag betaald en daarom ook maar 3$ per bezoek terwijl je weet dat je maar X keer per maand komt? Say whuut? Veel mensen denken echt wel verder na.

Het is voor veel bedrijven ontzettend moeilijk om nieuwe klanten binnen te harken. De marketing kosten voor nieuwe klanten zijn echt hoog. Daarom zullen ze je liever aan een jaar abonnement zetten dan aan een maand, week of dag abonnement. Daarom betaald de dag, week of maand gebruiker ook hogere kosten. Kosten die inderdaad terug gaan naar marketingafdeling om de continuïteit te waarborgen.
Het trucje is juist:
Bedrijf X heeft een product welke het aanbiedt voor een jaar tegen 100 euro.
Vervolgens willen ze zoveel mogelijk mensen een dergelijk abonnement laten afsluiten.. hoe doen ze dat? Door er abonnementsvormen bij te verzinnen als: 15 euro per maand.
Dan denkt dus de gemiddelde potentiële klant: "Zo dus een jaarabonnement is 80 euro goedkoper.. wat een mooie korting"
Ja ik begrijp wat je zegt, maar je zou je eens moeten verdiepen in Customer acquisition cost. Nogmaals die Indiër uit jouw filmpje onderbouwt zijn stelling niet echt. Hij maakt alleen een kromme vergelijking met een sportschool.
Dat noem je geen marketing, maar pricing
Mja de prijzen die ze aan die oude games koppelen is wel erg hoog en ik vraag me af hoeveel mensen daar de portemonnee voor willen trekken.

Die trials vind ik niet zo bijzonder eigenlijk en ze zeggen ook niet hoe lang dat dan is. Is het de 10 uur die EA voor de EA Play games doet of is het korter? Ik vind het niet echt de prijs waard. De zaken als oude games en streaming is leuk voor erbij of als je totaal geen library hebt, maar boeit me weinig. Ook de gratis games zitten nog steeds bij het eerste abonnement welke dus ook goedkoper had gekund zonder dat te doen.

Het grote probleem is vooral dat de concurrentie je meer waarde biedt bij de duurdere abonnementen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 29 maart 2022 15:14]

Ik denk dat voor veel games 10 uur te lang is. Ik heb aantal games al binnen een uur kunnen uitspelen. Binnrn 10 uur heb ik redelijk wat indie games uitgespeeld of zit tegen het einde aan. EA heeft geen last van indie games dus is daar 10 uur gewoon goed te doen.
Mja die trial van EA is meestal 10 uur, tenzij je eerder het eerste hoofdstuk uitspeelt of iets aan het begin, multiplayer kun je bv wel gewoon 10 uur spelen maar 1 of 2 levels van de singleplayer.

Maar dat geeft al een prima beeld van de rest van de game.
Anoniem: 1439850
29 maart 2022 14:53
"Twee maandelijkse downloads"

Het aanbod is de laatste maanden al magertjes en dan wordt het dus nog minder?

Dit is dan ook gewoon een leugen:

"Provides the same benefits that PlayStation Plus members are getting today, such as:
- Two monthly downloadable games'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1439850 op 29 maart 2022 14:55]

Klinkt alsof het van 3 games naar 2 gaat inderdaad.
Anoniem: 1439850
@dutchgio29 maart 2022 15:08
Ik herinner me nog dat je 6(!!!) maandelijkse games kreeg voor minder geld.
Het is dat je het nodig hebt voor online gamen, want de service zelf wordt echt steeds minder waard. De maandelijkse games van april zijn ook weer niche of bagger.
Inderdaad. 2x PS4 + 2x PS3 + 2x Vita, maar waarbij sommige games vaak multi-platform waren en je dus in werkelijkheid al snel 3 a 4 games voor PS4 kreeg. Op die manier ook vaak leuke indies ontdekt. Dat mis ik wel serieus in de huidige PS+.
De enige reden waarom ik nog altijd PS+ heb, is juist omwille van die enorme catalogus die ik in de tijd der jaren heb bijeenverzameld, want voor de nieuwe games zou ik het zeker niet meer doen.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 29 maart 2022 15:35]

yep, de eerste jaren PS+ waren top, ik heb destijds een PS3-tje gekocht en daar via PS+ dingen als Just Cause 2, Borderlands 2, Darksiders etc.. op gespeeld, en ook een hele berg Vita games.
Leuk is anders natuurlijk maar op zich een logische beslissing. Als je alles blijft weggeven terwijl men het ook via abonnement kan spelen voor een "klein" bedrag per maand dan zal de abonnement gewoon mislukken natuurlijk. Waarschijnlijk ook de reden dat de laatste maanden de aanbod dus al magertjes is.
logische beslissing is het misschien wel, maar zeg dan niet dat alles blijft zoals het is voor gewone PS Plus abo's. Want dat is niet het geval.
In het geval van maart zijn het 1x ps5, 2xps4 en 1x bonus game. Dus blijkbaar zijn het er normaal 3, anders hadden 2 games wel de 'bonus' tag meegekregen.
Ik geloof dat Sony nergens een aantal games heeft gezegd. Vroeger waren waren er ook PS3 en PSP games. Aanbod heeft geloof ik nooit vast gestaan.
Volgens mij is het nu 1 maandelijkse game (PS5) plus nog 2 last-gen (PS4) games (maar wie speelt die nog?)
Vergeet niet dat er nog 120 miljoen Ps4 consoles bij mensen thuis staan. Ik denk dat er veel mensen boos worden als ze de ps4 games eruit halen.
Voor zover het mij bekend was het voorheen altijd 2 games en is het pas sinds de PS5 dat ze tijdelijk ook een extra game toevoegen. Ik weet niet hoe de verwoording is van het huidige PS Plus abonnement, maar het lijkt me meer een geval van "je krijgt een jaar meer dan wat beloofd werd, en nu ga je klagen dat je daar recht op hebt".
Kan het streamen nog steeds op de PC?
Yep (Premium tier):
Offers cloud streaming access for original PlayStation, PS2, PSP and PS4 games offered in the Extra and Premium tiers in markets** where PlayStation Now is currently available. Customers can stream games using PS4 and PS5 consoles, and PC.***

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 29 maart 2022 15:16]

Dus voor dat geld zit er niet eens PS5 streaming bij!? Daar vind ik wel iets van...
De kwaliteit van de PS5 games is ook wel een stuk hoger, misschien lenen PS3 games zich beter voor het streamen dan PS5 games. Kan zijn dat er meer klachten dan lovende reacties op PS5-streaming zou komen. Steam dacht ook dat ze het konden met PC games, dat is me nooit echt bevallen.
Ik denk dat het eerder een technische & financiële oorzaak heeft. De PS3 games draaien op server blades bestaande uit custom PS3 hardware; omdat men hier geen fatsoenlijke emulator voor wil/kan schrijven. De PS4-collectie kan je streamen; maar ook downloaden naar je Playstation (PS4 danwel PS5).

De PS5 en de betreffende games zijn natuurlijk erg in trek; dus als men deze nu al via PS Now aanbiedt kan dat mogelijke PS5-inkomsten derven.
De PS3 games draaien op server blades bestaande uit custom PS3 hardware; omdat men hier geen fatsoenlijke emulator voor wil/kan schrijven.
De community is al bijna 11 jaar bezig met een emulator op x86 voor de PS3, kijk daar eens wat voor CPU je er voor nodig hebt, het is niet realistisch het op die basis te doen, dus dedicated hardware is eigenlijk alleen een optie. Voor de PS5 zou men blades moeten maken die een (grote) impact zouden hebben op de productie van de PS5 consoles (zelfde chips) en men kon er al niet voldoende leveren...

Voor de PS4 zal men in de jaren voor de crisis wel wat hebben gebouwd.
De community is al bijna 11 jaar bezig met een emulator op x86 voor de PS3, kijk daar eens wat voor CPU je er voor nodig hebt, het is niet realistisch het op die basis te doen, dus dedicated hardware is eigenlijk alleen een optie.
Ja, goed punt. Maar goed, vandaar ook de 'wil/kan' in mijn post. Technisch kan het natuurlijk (zeker met de wetenschap dat Sony waarschijnlijk nog toegang heeft tot alle source-materialen); maar het is uiteindelijk de vraag of men het de investering waard vindt.
Als de kwaliteit van de stream/compressie voldoende is dan maakt dat niet uit. Kijk bijvoorbeeld naar Google Stadia of Geforce Now waarbij laatstgenoemde RTX3080 niveau streamt.

Daarnaast heb je natuurlijk nog mogelijke gameplay verschillen tussen PS5 en andere versies (Death Stranding PS4 vs PS5 bijv. of games waarvan enkel een PS5 beschikbaar is en geen PS4 versie waardoor een PS5 game/versie stream wenselijk is.

Sony staat wel streamen vanaf jouw eigen PS5 toe.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 maart 2022 15:54]

Is dat niet volledig afhankelijk van je internetverbinding? Bij streaming heb je zelf toch geen rekenkracht nodig? Enkel het beeld wordt gestreamd dus in die zin zie ik geen verschil tussen PS3 of PS5 games streamen. Tenzij ze zelf de nodige resources niet hebben natuurlijk.
Xbox series X hardware is nagenoeg identiek (marginaal krachtiger op papier) en kan het ook gewoon. De kwaliteit van de games is een beetje een abstract begrip, maar kan het dus niet echt aan liggen imo.
Tja, het is qua functionaliteiten gewoon wat PS Now ook is; ik verwacht niet dat Sony happig is om op korte termijn PS5 games daar aan toe te voegen zolang er nog zoveel vraag is naar de hardware. Maar dat lijkt me een kwestie van tijd uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 29 maart 2022 15:38]

Gaat dat via een browser? Het zou wel tof zijn om mijn ps3 games op xbox te spelen.
Ze zouden eerder kunnen investeren in een web app als GeforceNow, Xbox Cloud Gaming en Stadia.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 29 maart 2022 15:22]

Ze zouden eerder kunnen investeren in een web als GeforceNow, Xbox Cloud Gaming en Stadia.
Sony heeft in 2012 al Gaikai overgenomen zodat men een eigen in-house streaming oplossing heeft ;) (alhoewel het me niet zal verbazen als een deel van de infra bestaat uit Azure of AWS units ;P)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 29 maart 2022 15:39]

Volgens dacht ik dat het PS Now grotendeels op Azure draait.

https://news.microsoft.co...re-strategic-partnership/
Ongetwijfeld (gezien de positie van Azure in de markt ook vrij logisch), maar naast die aankondiging is er naar mijn weten nooit iets concreets naar buiten komen. De PS3 games worden (of werden..) van racks met PS3 hardware gestreamd; maar geen idee hoe men dat voor de PS4 titels doet. Mogelijk iets soortgelijks.
Heb het niet over hun cloud infrastructuur maar client om de service te draaien.
Valt nog best tegen gezien de bombarie die verwacht werd.
De gamepass blijft toch wel het voordeel behouden. Ze noemen wel het aantal van 400 titels maar komen vervolgens niet verder dan een handjevol namen van games die er in zitten.
Dat lijkt er in ieder geval niet op te duiden dat games vanaf launch direct beschikbaar zijn in het duurdere abbonement.

En nog meer betalen voor het streamen van gedateerde PS3 titels lijkt het al helemaal niet de prijs waard.
Ja vind je? Ik had juist het tegenovergestelde eigenlijk.

De middelste tier vind ik als antwoord op GamePass best wel hout snijden. De games zijn dan misschien niet zo nieuw maar “Downloaden van 400 games” vind ik wel een aanzienlijk aantal.

Als ik dan een ruim jaartje langer Anderhalf jaar moet wachten (Zoals bij Spider-Man Mike Morales bijvoorbeeld) kan ik daar prima mee leven.

Het “premium” abonnement vind ik dan wel weer erg prijzig, die meerprijs zie ik niet echt terug in de geboden extra’s.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 29 maart 2022 16:57]

Vergeet niet dat Game Pass ook originele Xbox, Xbox 360 en Xbox One games aanbiedt, naast de Xbox Series X|S games. Maar zoals ik het nu zie zijn er maar 4 originele Xbox-games waaronder TES: Morrowind. Er zijn wel veel meer Xbox 360 en Xbox One games dus Sony moet met veel meer oude games komen om de prijs te rechtvaardigen van Premium.

Volgens GamePassport zijn er nu 447 games op Game Pass Ultimate (dus EA Play is inbegrepen in dit getal) dus 400 games is wel netjes maar de hamvraag is natuurlijk welke games worden inbegrepen.
Als er genoeg games opstaan die ik al in wishlist heb staan (zoals TLOU2 en Horizon Forbidden West), dan heb ik er geen probleem mee om een Extra abonnement te nemen, naast mijn Game Pass Ultimate abonnement.
Fundamenteel verschil met Game Pass is wel dat PlayStation games van Sony niet direct op PS+ Extra/Premium zullen verschijnen a la Game Pass.
Welke bombarie? Dat er geen day one releases zouden zijn wisten we al 2 jaar. Voor de rest komt de service pas uit in Juni en tot die tijd releases ze meer info en games van PS Studios, third parties en indies.
Valt nog best tegen gezien de bombarie die verwacht werd.
Je moet gewoon wat betere bronnen checken dan die clickbait troep

Echt letterlijk elke fatsoenlijke podcast werd in de aanloop specifiek benadrukt dat dit GEEN gamepass tegenhangen gaat zijn.
En dit is hier op Tweakers ook al tig en tig keer uitlegd. Sony gaat geen miljarden en miljarden zinken in een pass terwijl ze als een gek software verkopen. Net als Nintendo. Dat snap je toch wel?

Xbox heeft hier altijd meer moeite mee gehad. MSFT is gewoon all in gegaan met iets van 100 miljard om relevant te blijven in de industrie. En een of ander gevecht met Amazon en Apple aan te gaan ofzo. Sony en Nintendo hoeven dat helemaal niet. En Game pass is er ook nog laaaaaaang niet. Dit moet naar 200 miljoen stuks (Phil's eigen woorden).

Kortom..... de vergelijking is zinloos.
Euhm, wat is je bron dat microsoft geen games verkocht (voordat de gamepass uit kwam)?
Hoeveel games verkocht Sony per playstation owner en hoeveel verkocht Microsoft er dan per xbox owner?

Ik wil je het antwoord wel geven, het klopt niet wat je zegt ;)
https://www.vgchartz.com/..._totals/Tie-Ratio/Global/
Een xbox one eigenaar koopt gemiddeld 5,32 spellen, terwijl een ps4 eigenaar er 5.1 koopt.

Maar goed.. het zal een spel uitgever een worst zijn wie het koopt, als het maar verkoopt.
En de gamepass heeft er mogelijk zelfs op de xbox one al voor gezorgd dat er minder games verkocht zijn op het microsoft platform de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 29 maart 2022 16:32]

LEES -> 'meer moeite mee had'.
Een xbox one eigenaar koopt gemiddeld 5,32 spellen, terwijl een ps4 eigenaar er 5.1 koopt.
hahaha lol. Dit was niet serieus toch??

Je weet dat de PS4 een jaar geleden al op 1.5 miljard software sales zat?? Nou reken zelf even de rest uit.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik meer doelde op de first party top sellers p/platform. Oftewel hetgeen uit de eigen keuken. Nintendo veegt dan met alles en iedereen de vloer aan. Sony komt intussen wel dichterbij met hun grootste games op PS4. Maar op Xbox One is dat, voor zover ik weet, Halo 5. Die komt bij Nintendo op plek 19 ofzo. Net voorbij Links Awakening.

Doel was overigens gewoon om uit te leggen waarom MSFTs een strategische keuze maakte. Volgens mij ook het beste (misschien zelfs wel enige) wat ze konden doen. Kortom, ik vind het niet eens onlogisch. Het is gewoon absurd duur.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 29 maart 2022 16:57]

Tja, maar ook bij 1st party games moet je kijken naar Tie rate. Hoeveel first party games worden gekocht per console. Dus hoeveel eigenaren van een xbox hebben halo 5 gekocht. Kijken naar absolute getallen zegt helemaal, maar dan ook echt helemaal niets over hoe goed je verkoopt namelijk zonder rekening te houden met het aantal consoles wat is gekocht.

Microsoft kiest voor een streaming strategie en xbox gamepass omdat de hele wereld naar die kant beweegt. Streaming video diensten, streaming audio diensten. Allemaal All-you-can-eat for a standard price diensten. Daarom heeft Microsoft gekozen ook met gaming die kant op te gaan, omdat de toekomst dat nou eenmaal met zich mee brengt.
Want als Sony zoveel games verkoopt en een gamepass helemaal niet nodig heeft. Waarom gaan ze nu dan toch een dienst uitbrengen wat verdomd veel lijkt op die dienst?
Maar wat ze nu uitbrengen is toch niet zo gek veel anders als wat ze al hadden? Zelfs de prijs is hetzelfde, alleen nu zit het in 1 abbo in plaats van 2 losse abbbo’s. Misschien dat ze iets meer ps4/5 content toevoegen, maar ik verwacht daar geen echt grote veranderingen tov nu.

Verder snap ik niet dat iedereen er maar blind vanuit gaat dat streaming het gaat worden en dat bezit niet meer relevant. Dit is precies wat de grote bedrijven je graag willen laten geloven, want uiteindelijk verdienen ze daar het meeste mee. Zeker ook omdat het concurrentie de markt uit duwt. Resultaat is dat consument armer wordt en de grote bedrijven rijker. En laat nu net vermogens ongelijkheid nou een van de grote problemen zijn in de huidige maatschappij ;)
En ik leg je net uit dat van jouw tie rate in de basis al niks klopt. Want die van de PS4 ligt namelijk op +/- 12.5. En dan neem ik software sales van een jaar geleden.

Wat denk je dat er gebeurt als we 1st party tie rates erbij pakken. Dan wordt het helemaal 1 groot Nintendo feest. En dan hebben we het meest relevante punt nog niet eens meegenomen, namelijk de prijs waarvoor ze worden verkocht. Want een Mario Kart, Zelda en 3D Mario kosten na pak hem beet 5 jaar nog steeds 40,-/50,- terwijl zelfs een GTA voor een tientje in de grabbelbak ligt.
Microsoft kiest voor een streaming strategie en xbox gamepass omdat de hele wereld naar die kant beweegt.
Lol. dit geloof je zelf toch niet? Kijk naar je eigen cijfers van de consoles. Streaming in gaming is echt een minuscule markt. MSFT is hier ook helemaal niet mee begonnen, dus zij zijn helemaal geen pionier of wat dan ook.

MSFT gaat vooral ALL IN met gamepass. Dat doet Sony helemaal niet. Als je een beetje oplet dan zie je dat ze gewoon twee diensten samenvoegen. Het gaat meer om 'toegevoegde waarde' naast het bestaande model. Dat is helemaal niet DE game pass insteek. Ryan heeft ook al aangegeven wat de consequenties hiervan zijn, omdat het een godsvermogen kost. Sony heeft niet nog 100 miljard liggen om hier tegenaan gooien. Omdat het op dit moment ook niet hoeft, als je met je PS4 straks op 2 miljard software sales zit. Daar komt niks, maar dan ook niks ook maar bij in de buurt. De Wii/DS combo van Nintendo destijds.

Op dit moment is game subscription een minuscule markt (enkele procenten). En ondanks dat MSFT al jaren bezig is, zijn ze ook maar net uit de startblokken. Wat moet Game pass doen om rendabel te zijn? 100? 200 miljoen subscribers? Ze hebben nog een hele lange weg te gaan. Maar ik gun ze het succes hoor. Ik hoop dat streaming groot wordt. Dat iedereen het straks NAAST hardware gaat aanbieden.

Degene die bij uitstek streaming op moet pakken is Nintendo. Zodat ze een premium Mario Kart op elke telefoon en TV kunnen aanbieden. Omdat je dan nog steeds een gesloten systeem hebt, maar cross hardware. Daar zit met afstand de meeste potentie. Maar Nintendo is de meest kopige van het het stel. Velen malen meer dan Sony.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 31 maart 2022 12:28]

Zo hier heb ik even een account voor aangemaakt om te reageren. Ik wil je bron wel eens weten, want jij praat onzin. Ik qoute je even "Je moet gewoon wat betere bronnen checken dan die clickbait troep".

Phil heeft dat namelijk nooit gezegd.

Dit is er wel gezegd in 2016 over de xbox one:

"The goal that the team had was to figure out how could we sell 200 million game consoles," he said. "We've never seen a console sell that many units. The biggest individual console, the PS2, did more then120 million"

Dit is van een interview uit The Guardian van 2021 waar gevierd werd met 25 miljoen subs op de gamepass"

"Speaking to The Guardian about Microsoft being perceived as Sony‘s main competitor, Spencer noted that there are around three billion gamers in the world, but only around 200 million households with a video game console. He believes that those who are still engaged in console wars aren’t keeping up with the times.

Oftewel 1/8 van de console player huishoudens die de gamepass hebben(kleine percentage PC gamers erbij dan en dan nog niet eens over de mensen die game share) waarvan er zeker 60% een Nintendo of/en een playstation is vind ik toch wel een aardig opschieten.

Daarbij word er ook in het interview gezegt wat precies de meerdere redenen zijn van de gamepass. Een game wordt momenteel 8x vaker gespeeld vanuit de gamepass dan als die gekocht moet worden en wordt in totaal ook meer dan 3x langer gespeeld. De gamepass is een promotie/marketing tool van xbox voor onderhanderen gamestudios buiten Microsoft/xbox. Je houdt ervan om over marketing en sales te praten, dan lees dit interview. Playstation is nooit zo gunstig geweest voor small en indie developers.

https://www.theverge.com/...-x-launch-decoder-podcast

"Game Pass relies on third-party content. I want it to be that way. I want our third parties to have success. One of the things, going back to previous CEOs, Bill always had this good point of view that you’re not really a platform until other developers make more on your platform than you do. That’s one of the fundamental definitions of a platform. I think it’s very smart to look that way. I think about Game Pass as a platform. It’s not just a subscription on a platform."

Ik heb een aantal reacties van je gelezen en tot conclusie gekomen dat je niet weet waar je over praat maar denkt te weten waar je over praat.
Zo hier heb ik even een account voor aangemaakt om te reageren.
Gefeliciteerd.

De bron was een mede tweaker en Xbox fanaat, dus ik heb aangenomen dat dit klopte. Maar ik heb het aangepast, want het was ook totaal niet relevant voor mijn argument. Want dit was enkel dat ze nog een lange weg te gaan hebben.

Je gebruikt gemakkelijk woorden als "onzin" en "weet niet waar je over praat", maar ik zie jou hoofdzakelijk MSFT PR aanhalen. En voor het gemak gooi je even uit de losse pols dat 1/8 (na 5 jaar) van 200 miljoen best wel opschiet. Alleen als je je eigen quote nou iets beter leest dan zie je dat Phil helemaal niet mikt op 200 miljoen, maar de 3 miljard gamers. Dat is de marktpotentie. En dat is een super relevant argument. Daarom zeg ik al jaren dat Nintendo bij uitstek een oplossing moet verzinnen om bijv. Mario Kart op elke TV en telefoon te krijgen. En nee niet MK Tour....

Maar ik zal je nog een stapje verder meenemen in mijn gedachtegang. 25 miljoen subs VIND ik weinig, omdat de omzet ervan nogal wat moet financieren. Je haalt wederom voor het gemak even een quote aan met "relies on third party", maar ook die games kosten nog steeds geld. Tenzij alles straks bol staat van de GAAS, maar dan moet je je afvragen waar je dan die abonnementskosten nog voor betaald. Want een aantal van deze games zouden gewoon FTP moeten zijn.
Daarnaast heeft MSFT (correct me if im wrong) uitgesproken dat ze elk kwartaal een first party AAA willen uitbrengen. Ik weet niet wat hun budget is, maar bij Sony is dit +/- 200 miljoen. En dan laat ik de 80 miljard entreeprijs van al die acquisities compleet buiten beschouwing (wat eigenlijk niet kan), maar al die studios moeten nog steeds betaald worden.

Niemand heeft dit nog goed doorgerekend of ik heb het gemist. Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat 25 miljoen subs niet genoeg is. En ik DENK dat ze nog een lange weg te gaan hebben, terwijl op Tweakers vaak het sentiment heers dat MSFT al gewonnen heeft. RIP Sony en Nintendo en dergelijke onzin. Of dat ze gewonnen hebben omdat "games pass the best deal in gaming" is. Of omdat game pass dus BETER is dan PS+. Maar Sony kan dit helemaal niet financieren. OF ze moeten dus de kosten omhoog slingeren OF game budget drastisch omlaag.

En dan kun jij weer claimen dat ik geen idee heb waar ik het over heb omdat je PR van MSFT heb gevonden, maar komop zeg. Wat voor WC eend verhaal is dat. Zie je mij continu Sony en Nintendo quotes aanhalen? Wellicht wil je ook nog even reageren op die PS4 attach rate???
"The goal that the team had was to figure out how could we sell 200 million game consoles," he said. "We've never seen a console sell that many units. The biggest individual console, the PS2, did more then120 million"
"more then 120".. Beetje suggestief getal vind je niet? Als je dan wil afronden is het namelijk 160 miljoen stuks. En Nintendo heeft met de Wii/DS combo 260 miljoen stuks hardware verkocht en bijna 2 miljard software sales.
"ja maar dat telt niet. nu maak je er ineens 2 consoles van". Ja correct. Maar volgens mij gaat het argument vooral over de marktpotentie. Dat Nintendo altijd instaat is geweest naast home consoles als een idioot handhelds te verkopen, maakt voor het argument niet uit. Dus Phil had beter kunnen zeggen dat een platform (want daar gaat het nu de hele tijd over) nooit boven de 300 miljoen is gekomen.

En dat gezegd hebben is de trouwens super relevant. Want die 3 miljard gamers waar hij het over heeft, daar zou Nintendo tientallen en tientallen miljoenen games aan kunnen verkopen als ze niet zo vast zouden houden aan eigen hardware, kleine platform, etc.
Maar ik heb ook al gezegd dat ik de strategie gewoon logisch vind, dus ja.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 31 maart 2022 13:40]

Ik betwijfel of deze cijfers kloppen. Aangezien ps3 in totaal 1 miljard software sales heeft en de xbox 360 zit op 600 miljoen. Terwijl in die grafiek de xbox 360 hoger staat dan de Ps3..
Lijkt me dat als je wil verklaren dat de vgchartz grafiek niet klopt dat je dan zelf gerust bronnen met de juiste cijfers kan geven?
Dat is als een gelovige die aan mij vertelt dat het aan mij is om te bewijzen dat God NIET bestaat.
Zeer benieuwd hoe de samensmelting van PS Plus en PS Now gaat zijn voor mijn huidige abonnementen.
PS Now loopt bij mij begin november af terwijl PS Plus afloopt eind januari volgend jaar. Benieuwd hoe ze dat gaan omrekenen.
Zoals ik het lees je dan na je now abb terug van premium naar essential.
Dat heb ik ook, Plus loopt tot augustus 2023 en Now loopt tot April 2023. Dus ik ben ook wel benieuwd hoe ze dit gaan oplossen. Aangezien het straks een opeenvolgende tier is neem ik aan dat ze daar ook nog een deel van overdragen naar Premium.
Anders ben ik meer dan een jaar de kosten van PS Plus kwijt gezien ze in Juni / Juli over willen gaan. Dat lijkt me niet de bedoeling aangezien daar gewoon voor betaald is
Belachelijk dat ze game trials alleen beschikbaar maken voor de duurste pakket. Dat moet eigenlijk zelfs gratis zijn. Is toch niet gek om iets even uurtje te proberen voordat je koopt.
Klopt maar helaas is dat niet zo. Ik weet ook niet hoe ze dit vorm gaan geven. Een licentie met een timer van x uur zal het wel worden.

Tegelijkertijd is dit voor mij persoonlijk een ideale oplossing aangezien ik veel te veel games koop die ik na één of twee sessies nooit meer aanraak.

Ik probeer het gewoon een aantal maanden en kijk hoe het bevalt. In de basis ben ik nog steeds tegen dit soort diensten.
Moet technisch mogelijk zijn, Cyberpunk heeft recent op de PS5 Trial gehad met timer van 10 uur. Na 10 uur kan je gewoon gameplay voortzetten als je betaald.
Geen enkel commercieel bedrijf is verplicht om iets te doen omdat "wij dat vinden".
Er zijn zoveel producten die je koopt zonder ze eerst "een uurtje te gebruiken".
Daar is een hele industrie op gebouwd "marketing".
Producten er mooier uit laten zien dan ze zijn teneinde de consument het maximale te laten betalen van wat hij wil/kan.

Het zou fijn zijn als het kan maar van "zouden moeten" is geen sprake.

Wat wij als consument eens "zouden moeten" leren is om wat consequenter gedrag te tonen door uitgevers niet langer te belonen voor slechte releases door opeenvolgende titels te pre-orderen.
Hopelijk dat met BF en Cyberpunk we eindelijk eens ons lesje leren (wat niet zal gebeuren).
Wat we ook eens "zouden moeten" is ons afvragen waarom de prijzen van digitale titels nooit structureel verlaagd zijn tov de prijsranges van fysieke mediadragers.
Kortom kuddegedrag eens stoppen zou ons zelf al een hoop kunnen schelen.
En en dan is een demo best handig... maar niet verplicht ;)
Wat een gewauwel. De stelling "zouden moeten" is gewoon het verkondigen van een mening van een tweaker hier in de reacties. Een prima te verdedigen reactie overigens.

Om nog even inhoudelijk in te gaan op je mening. De meeste producten zijn niet geschikt om "een uurtje te proberen" want dan kan het product niet meer nieuw verkocht worden. Nu kan je in Nederland als consument natuurlijk misbruik gebruik maken van het consumentenrecht kopen op afstand en na een week een product uitgeprobeerd te hebben deze retour sturen. Maar dat is niet helemaal wat fabrikanten en winkeliers graag zien natuurlijk en dat kan ik ook wel begrijpen. Als er één product is wat juist wel geschikt is voor een demo dan is dat software. En dat bestond al toen ik in 2006 mijn xbox360 had,.. gratis. Als die demo er is waarom zou je die dan niet zo veel mogelijk willen verspreiden, als het een goede game is ga je gewoon meer verkopen. Het is echt een hele vreemde beslissing demos alleen te verspreiden aan mensen die het duurste abbo hebben en gezien hun toegang tot een enorme bibliotheek het minst geneigd zijn nieuwe games te kopen. Of zouden de meeste uitgevers misschien bang zijn dat hun games niet goed genoeg zijn,....
Of zouden de meeste uitgevers misschien bang zijn dat hun games niet goed genoeg zijn,....
Ik denk zelf inderdaad wel dat er wel een aantal games zijn die ik na een trial niet zou kopen omdat bijvoorbeeld de besturing niet echt mijn ding was. Doordat ik het gekocht heb ben ik toch maar door ben gaan spelen ben ik uiteindelijk wel gewend aan geraakt en heb ik toch het spel uitgespeeld en vaak genoeg toch ook plezier gehad.
Nog steeds geen "zou moeten" ;)
Sinds de ps4/xbox one tijd zijn de developers massaal van de demo's afgestapt. Hierdoor ben je dus als consument aangewezen op reviews, maar dat zijn voornamelijk persoonlijke meningen. Dus je kan niet altijd goed beoordelen of de game wat voor je is. Dus dan is een trial of een demo gewoon een goede oplossing. Vroeger werd een demo gebruikt om een consument over te halen om de game te kopen. En nu moet je ineens betalen voor een trial? Dat is natuurlijk wel vreemd, omdat een developer er baat bij heeft.
Ik denk dat dit heel erg zal verschillen per uitgever. Niets weerhoudt uitgevers nu al om hun games trials te geven. Dit mag men hoe dan ook dus wel even verduidelijken.
Ja EA heeft dat ook in het goedkoopste EA play abbo (€25 per jaar ) en kan je spellen 10 uur proberen (wel maar tot een beperkt punt in verhaal georiënteerde spellen). Maar dat was destijds genoeg om te weten dat ik Anthem maar niks vond en Andromeda meer dan leuk genoeg.
Vraag is natuurlijk hoe lang de trail periode duurt. Als het 5-10 uur is dan snap ik wel dat ze dit achter een abbo stoppen, is het maar 1-2 uur dan had het gratis moeten zijn.
Dit is als casual gamer toch niet te verantwoorden?
- PS5 voor 500 euro
- 119 euro per jaar voor je streamingabonnement
- Verwachting dat je nog in-game purchases doet

Flinke bedragen, had toch wel minder gekund lijkt me, vooral als ik het vergelijk met de Microsoft variant. Heb overigens beide consoles niet (meer). Dus ik kies vooral geen kamp of wars. Maar goedkoop is gewoon anders. Als je bijvoorbeeld GTA speler bent dan kan je er binnenkort ook nog een maandelijks abonnement aankoppelen, met dan nog af en toe je sharkcard als je geen tijd/zin hebt om te grinden.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 29 maart 2022 16:33]

Console voor 500 euro is redelijk in lijn met wat het al jaren is? PS3 betaalde je ook 5-600 euro voor een console...

Je bent niet verplicht om dat abonnement van 120 euro te nemen. Je kunt ook het abonnement voor 60 euro nemen. Tik je 60 euro extra af, krijg je wat extra toegang tot andere content.

En wat betreft in-game purchases, je hoeft het niet te kopen, je bent zelf de gene die op die knop drukt om de aanschaf te doen.

[Reactie gewijzigd door Oulewappeur op 29 maart 2022 16:41]

Vind dat wel een beetje een moeilijk argument worden als je bijv naar GT 7 kijkt. Daar moet je rond de 300 races rijden om een leuke auto te kunnen kopen, mag je je auto’s zelf niet meer verkopen voor coins… maar je kan hem natuurlijk ook gewoon kopen voor echt geld! Oh ja en dan wel even 30 euro meer dan voor dezelfde auto in GT sport.


Het enkele feit dat er Micro transactions zitten in een game van 79 euro is al totaal geschift, maar dan passen ze ook het design er zo op aan dat je als het ware steeds meer verleidt wordt om die dingen te kopen.

Das gewoon kut. Punt.
Daar heb je 100% gelijk in, ik merk daar zelf niks van, omdat ik geen games speel (per toeval wellicht) met een pay2win "micro"transacties.

Ik speel voornamelijk veel CoD, en ik heb 1x de Battlepass gekocht, en sindsdien kan ik die iedere keer opnieuw kopen omdat er ieder seizoen weer 1300 punten in de pass zitten (en de pass zelf 1000 kost).
Vind dat wel een beetje een moeilijk argument worden als je bijv naar GT 7 kijkt. Daar moet je rond de 300 races rijden om een leuke auto te kunnen kopen, mag je je auto’s zelf niet meer verkopen voor coins… maar je kan hem natuurlijk ook gewoon kopen voor echt geld! Oh ja en dan wel even 30 euro meer dan voor dezelfde auto in GT sport.
Dit is al niet meer aan de orde aangezien ze een patch hiervoor gaan uitbrengen.

nieuws: Polyphony verhoogt beloningen in Gran Turismo 7 na kritiek op microtr...
Ik blijf dan wel lekker bij Plus Essential hangen, gelukkig blifjt de prijs het zelfde.
Ik hoef al die extra's niet van meer games, of oude klassieke spellen ps1 etc niet.
Ik was bang dat het duurder zou worden, maar dat is inderdaad niet het geval, gelukkig! Al moet ik zeggen dat ik al zeker twee jaar geen enkele van de 'gratis' maandelijkse games meer gedownload heb omdat er nooit iets leuks meer bij zit... Dus overweeg toch héél sterk het op te gaan zeggen - alleen kom ik dan in de knoei met de save games... (Zo heeft Sony je wel heel mooi vastgebonden!).
Hoezo kom je in de knoei met je save games, je kan ze toch opslaan op een externe harde schijf / usb stick ?
Ja, maar die staan nu uiteraard allemaal online. Ik gok dat als je PS plus opzegt ze in het luchtledige verdwijnen en niet als service netjes allemaal naar je lokale harde schijf overgezet worden... ;) (maar heb mij er nog nooit in verdiept!)

Met een game die ik nu speel is het op te lossen door een nieuwe save game lokaal neer te zetten (ik gok ten minste dat dat kan?? Al weet ik eerlijk gezegd niet hoe... heb bij het saven van een game nooit hoeven of zelfs kunnen melden wáár deze opgeslagen moest!), maar als ik ooit nog eens een wat oudere game weer op wil pakken: jammer helaas!

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 29 maart 2022 15:32]

Savegamees kan je downloaden van de plus opslag na de console terug, je kan ze daarna weer kopiëren na de usb opslag.
De playstation slaat verder altijd jou savegames op de console zelf op, alleen een back-up wordt er opgeslagen in de cloud opslag.

Dus alle originele savegames staan gewoon op jou console ook, en die kan je gewoon kopiëren na een usb stick of iets.
Op de PS5 kun je geen savegames kopiëren naar een USB device.
Voor PS5 games inderdaad niet, voor PS4 games kan je de save files wel nog gewoon op USB zetten vanaf een PS5.
Je zit alleen niet perse aan ps plus vast. Want de saves staan nog wel lokaal op je ps5. Alleen als je ssd crasht dan ben je inderdaad wel de pineut.

Wel vreemd dat Sony dit heeft aangepast, want nu dwing je de consument dus om ps plus af te nemen om een backup van je saves te maken.

Maar dan is er weer een groot nadeel aan die cloud saves. Ze geven aan dat je 100GB aan data kwijt kan, echter zit er een maximum van 1000 saves aan. Met die 1000 saves kom je nooit aan die 100GB... Ik zit dus al met de ps4 aan het maximum, terwijl ik 20GB heb gebruikt.. 8)7 alleen voor fallout heb ik al 40 saves of zo. Bij sommige rpg games gaat het best snel namelijk.
Ah voor de ps5 wist in niet dat dit kon, vind wel makkelijk In de ps cloud staat.
En ja kost geld maar pff die 40 euro per jaar, als je rond Black Friday of feestdagen verlengd(dan betaal je ook niet volle mep).
Oh echt? Dan ga ik het opzeggen ;)
In de basis zijn alle saves lokaal en worden deze met een PS+ abo alleen maar naar de cloud gekopieerd. Dus offline zou je hoe dan je ook je saves moeten hebben.
Goed te weten. Ga meteen opzeggen ;)
Alleen je kan zelf geen backup maken van de ps5 saves. Dus Sony dwingt je op deze manier naar ps plus...
Ja, als je het zo bekijkt zeker weten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee