Karma & moderatiesysteem

  • Karma
  • Moderatiesysteem

Oh nee! Ik krijg karmapunten!

Karma is de waardering van de door een gebruiker geleverde bijdragen op Tweakers. Je ontvangt karmapunten voor bijvoorbeeld het schrijven van een reactie of een review. De karmapunten worden omgerekend naar een algemeen totaal en totalen voor de onderwerpen die gekoppeld zijn aan de artikelen of producten waarover je een bijdragen hebt geschreven. De gebruikers met de meeste karma op een onderwerp krijgen een karmabadge die getoond wordt naast hun gebruikersnaam op plekken waar het onderwerp relevant is.

Why, why, why?

Het karmasysteem dient verschillende doelen. Het is een blijk van waardering voor tweakers die veel nuttige bijdragen leveren. De lezers van reacties, forumtopics, reviews en andere user generated content kunnen uit de karmabadges afleiden welke gebruikers deskundig zijn over een bepaald onderwerp. Uiteraard is het karmasysteem ook bedoeld als aansporing om extra je best te doen om een badge te verdienen op je favoriete onderwerp. Iedereen op Tweakers is gebaat bij meer nuttige reacties, mooie reviews en behulpzame antwoorden.

Waarmee kan ik karma verdienen?

Je ontvangt karmapunten voor het plaatsen van reacties, productreviews, shopreviews, forumposts en Vraag & Aanbod-advertenties. Ook krijg je karma voor het modereren van reacties, het insturen van nieuws- en downloadsuggesties, het koppelen van onderwerpen aan forumtopics, het verbeteren van productinformatie en instellen van een avatar in je gebruikersprofiel.

Nice! Vertel me precies hoeveel punten ik voor een bijdrage krijg!

We zijn bewust obscuur over de karmaberekening om ellenlange discussies over de karmaberekening te vermijden en te voorkomen dat gebruikers exact datgene gaan doen wat het makkelijkste karma oplevert. In de basis houdt de hoeveelheid karma die je krijgt voor een bijdrage verband met de kwaliteit van de bijdrage en de moeite die je gedaan hebt om de bijdrage te leveren, voor zover ons systeem dat kan inschatten. Hiervoor kijken we onder andere naar de lengte en compleetheid van je bijdrage en de beoordeling van de bijdrage door andere gebruikers. Een uitgebreide +3-reactie of -review levert bijvoorbeeld veel meer karmapunten op dan een korte reactie of review die met een 0 werd beoordeeld.

Waar vind ik mijn karma?

Je vindt je karmatotaal in de header van je profielpagina. Onder het kopje ‘statistieken’ vind je een overzicht met de karmaverdeling per contenttype. Op je profielpagina kun je ook de eventuele karmabadges terugvinden die je hebt veroverd.

Om je karma op een specifiek onderwerp terug te vinden zoek je het onderwerp op via de site-wide search (op de frontpage) en ga je naar de overzichtstab van het onderwerp. Hier vind je in de rechterkolom een ranglijst waarin je ook jouw karma op het onderwerp kunt zien. De ranglijst kun je ook bekijken door op een karmabadge te klikken op plekken waar deze worden getoond.

Wanneer krijg ik een badge?

Je krijgt een badge als je minimaal 750 karmapunten op een onderwerp hebt gescoord en je behoort tot de vijf gebruikers met de meeste karma op het onderwerp. Er zijn twee ranglijsten: een overall ranglijst van gebruikers die de meeste karma op een onderwerp hebben geproduceerd sinds het ontstaan van Tweakers, en een ranglijst van het afgelopen jaar. De aanvoerder van de overall ranglijst is karmakeizer van het onderwerp. De andere gebruikers in de ranglijst hebben de status van karmakoning.

Populaire onderwerpen waarop in totaal meer dan 250.000 karmapunten zijn geproduceerd hebben een toptien in plaats van een topvijf.

Ik zie rode en grijze badges! Waarom?

Rode badges zijn het exclusieve bezit van de karmakeizer van het onderwerp, dus de gebruiker die sinds het ontstaan van Tweakers de meeste karma op het onderwerp heeft verzameld. Karmakoningen hebben een grijze badge.

Wanneer wordt een badge getoond?

Badges worden alleen getoond als ze relevant zijn voor de content die je op dat moment bekijkt. Een badge is relevant als het onderwerp gekoppeld is aan het artikel of forumtopic.

Wat zijn ‘onderwerpen’?

Om de content op Tweakers op een eenduidige manier in te delen maakt Tweakers gebruik van een centrale database van onderwerpen. De taxonomie maakt onderscheid tussen categorieën (bijvoorbeeld ‘smartphones’), merken (‘Apple’), productseries (‘iPhone’), producten (‘iPhone 6’), productuitvoeringen (‘iPhone 6 16GB Grijs’) en tags. Tags worden gebruikt voor onderwerpen die niet in de andere onderwerpsoorten thuisgebracht kunnen worden.

De onderwerpen uit onze taxonomie kunnen onder andere gekoppeld worden aan nieuwsberichten, reviews, forumtopics en Vraag & Aanbod-advertenties. Elk onderwerp komt in principe maar één keer voor in de taxonomie. Als er aan een forumtopic het onderwerp ‘smartphones’ is gekoppeld dan is dat hetzelfde onderwerp als de categorie ‘smartphones’ die je tegenkomt in de categoriebrowser van de Pricewatch en Reviews. Alle merken en producten uit de Pricewatch zijn ook onderwerpen waar content aan gekoppeld kan worden.

Elk onderwerp heeft een eigen pagina (de zogeheten onderwerpomgeving) waar je alle informatie die is gekoppeld aan het onderwerp kunt terugvinden. In de rechterkolom van de overzichtstab vind je de karmaranglijst van het onderwerp. De makkelijkste manier om bij een onderwerp te komen is door ‘m op te zoeken in de site-wide search op de frontpage.

Hoe worden karmapunten toegekend aan een onderwerp?

Voor elke bijdrage aan Tweakers ontvang je karmapunten. Veel van deze bijdragen zijn gekoppeld aan onderwerpen uit onze taxonomie. Dit geldt voor productreviews, forumtopics, verbeteringen van productspecificaties en reacties op nieuwsberichten, reviews en downloads.

De karmapunten die je hebt verdiend met een bijdrage worden doorgerekend naar de onderwerpen die er aan de bijdrage zijn gekoppeld. De punten worden gelijkmatig verdeeld over de gelijksoortige onderwerpkoppeling. Als je bijvoorbeeld 40 karmapunten hebt verdiend voor een forumpost in een topic dat is gekoppeld aan één categorie, twee merken, twee productseries en vier producten, dan krijg je 40 punten voor de gekoppelde categorie, 20 punten per merk en productserie en 10 punten per product.

Het verdelen van karma over gelijksoortige onderwerpen doen we om twee redenen: ten eerste omdat het onwaarschijnlijk is dat een gebruiker kennis heeft van alle onderwerpen als er veel onderwerpen zijn gekoppeld aan een stukje content. Dit is met name een probleem in grote verzameltopics waar veel karma wordt verdiend. Ten tweede om te voorkomen dat het erg makkelijk is om karma te verdienen op veel verschillende onderwerpen door nauwelijks relevante onderwerpen te koppelen aan grote forumtopics waarin een gebruiker veel gepost heeft.

Worden er op alle onderwerpen badges uitgedeeld?

Met uitzondering van productuitvoeringen en segmenten (categorieën op het hoogste niveau in de categoriehiërarchie) kun je op alle onderwerpen karmabadges verdienen, tenzij het onderwerp handmatig op de blacklist is gezet. Bij sommige onderwerpen zoals de tag ‘dierenmishandeling’ vinden we het ongepast dat er badges worden uitgereikt.

Hoe kan ik zien welke onderwerpen er gekoppeld zijn aan mijn bijdrage?

Bij een productreview of advertentie in Vraag & Aanbod is het product waar de review of advertentie betrekking op heeft het gekoppelde onderwerp. Samen met het product verdien je ook karma op de categorie, het merk en de productserie die zijn afgeleid van het product.

Bij reacties op nieuwsberichten, reviews en downloads vind je de gekoppelde onderwerpen in de rechterkolom onder het kopje ‘Lees meer over’. In forumtopics worden de gerelateerde onderwerpen bovenin het topic tussen de topictitel en de eerste forumpost op de pagina getoond. Je moet wel de optie “Tagclouds verbergen” in de foruminstellingen uit hebben staan om de gekoppelde onderwerpen te zien.

Kan ik onderwerpkoppelingen wijzigen?

De redactie bepaalt welke onderwerpen er gekoppeld zijn aan nieuwsberichten, reviews en downloads. Het gekoppelde product aan een gebruikersreview of advertentie bepaal je zelf. Forumkoppelingen kun je wijzigen via de link ‘Koppel onderwerp’ onder de topictitel bovenin een topicpagina.

Zijn er richtlijnen voor het koppelen van onderwerpen aan forumtopics?

Het is niet de bedoeling om alle producten en andere onderwerpen waar ooit eens aan is gerefereerd in een topic aan het topic te koppelen. Een onderwerp komt in aanmerking voor een koppeling als het betrekking heeft op het hele topic of gerelateerd is aan een aanzienlijk deel van de posts in het topic. In een generiek verzameltopic gebruik je dus generieke onderwerpen. In een specifiek topic koppel je specifieke onderwerpen.

Voorbeeld: een verzameltopic over een omvangrijke productserie van een bepaalde fabrikant (bijvoorbeeld de iPhone) dient gekoppeld te worden aan de productserie, maar niet aan individuele producten uit de serie. Een topic over een probleem met een specifiek product uit een productserie dient wel aan het product gekoppeld. Automatisch worden dan ook de productcategorie, het merk en de eventuele productserie gekoppeld.

In dit topic vind je meer voorbeelden van correcte koppelingen.

Ik vind de badges stom! Kan ik ze verbergen?

Er is geen instelling om de karmabadges te verbergen en we zijn ook niet van plan om die in te bouwen. Tweakers heeft al genoeg instellingen. De badges kunnen eenvoudig verborgen worden met een stukje custom css. Hiervoor kun je een browserplugin gebruiken of de Custom CSS-feature uit het Tweakers Hero-abonnement kopen.

Gaaf zo’n badge maar ik vind ‘m niet terecht! Kan ik de badge weigeren?

Nee, je kunt niet bedanken voor een badge. Als je een badge onterecht vindt en je de badge hebt verdiend met posts in forumtopics kun je wel kijken of de koppeling van het onderwerp aan de forumtopics waarin je hebt gepost terecht is. Een foutieve koppeling kun je zelf verwijderen.

Het karmasysteem valt of staat met een goede koppeling van content aan onderwerpen. Uiteraard streven wij naar een eerlijk systeem dat representatief is voor de expertises van de gebruikers. Gaat er toch wat mis dan kun je je feedback over het karmasysteem kwijt in Lieve Adjes op het forum.

Wacht! Ik heb niet alleen karma maar ook tweakotine!

Tweakotine geeft jouw mate van 'verslaafdheid' aan Tweakers weer. De tweakotinewaarde is gebaseerd op het aantal pageviews dat je in de afgelopen week op Tweakers hebt gedaan. Dit werkt uiteraard alleen als je bent ingelogd. Jouw tweakotinespiegel en die van anderen kun je terugvinden in de gebruikersprofielen. Tweakotine levert geen karma op en je krijgt er ook geen badges voor.

Een belangrijk onderdeel van Tweakers is de mogelijkheid tot het voeren van discussies bij nieuwsberichten, reviews, downloads en andere redactionele artikelen. Het aantal reacties per artikel is door de populariteit van Tweakers vaak groot en niet alle reacties zijn even nuttig van inhoud. Om het reageren door bezoekers in goede banen te leiden wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten user-driven moderatiesysteem. Hierin kan in principe elke ingelogde gebruiker deelnemen om reacties van anderen te beoordelen. Om op de juiste wijze gebruik te maken van het moderatiesysteem is het belangrijk om bekend te zijn met de werking van het systeem en dien je een aantal richtlijnen te hanteren. In deze faq wordt nadere uitleg verschaft over de werking van het moderatiesysteem.

Waarom een moderatiesysteem?

Het moderatiesysteem heeft twee belangrijke doelstellingen. De eerste en belangrijkste is het aanbrengen van een scheiding in de kwaliteit van de reacties, zodat bezoekers bij het lezen van reacties hier een filter op kunnen toepassen. Hiermee kunnen zij ongewenste berichten, zoals flamebaits, trolls en first posts, wegfilteren of de selectie beperken tot de meest waardevolle reacties.

De tweede doelstelling van het moderatiesysteem is het belonen van gebruikers die reacties met een hoge kwaliteit plaatsen en anderzijds het ontmoedigen van users die ongewenste berichten posten. De beloning en bestraffing vinden plaats door middel van het uitdelen van zogenaamde karmapunten. Karma is de totale waardering van de door een gebruiker geleverde input op Tweakers. Uiteindelijk hopen we hiermee ook het plaatsen van kwalitatief hoogwaardige reacties te stimuleren.

Het beoordelen van een reactie is niet altijd eenvoudig. Vaak zijn meerdere uitkomsten mogelijk afhankelijk van bijvoorbeeld het kennisniveau van de moderator. Wat voor de ene persoon een waardevolle reactie is, heeft voor de andere persoon geen toegevoegde waarde. Om toch te komen tot een beoordeling die overeenkomst met de gemiddelde verwachting van de Tweakers-bezoeker wordt er gewerkt met een semi-democratisch moderatiesysteem waarin alle bezoekers, dus niet alleen crewleden, kunnen deelnemen. De uiteindelijke score van een reactie is de mediaan van alle beoordelingen.

Deelnemen

Aan het gebruik van het moderatiesysteem zijn een aantal eisen verbonden. Modrechten worden niet automatisch ingeschakeld bij nieuwe accounts; deze kunnen zelf worden geactiveerd zodra het account aan de volgende eisen voldoet:

- minimaal 250 karmapunten;
- een gemiddelde frontpage-reactiescore van 0,5 óf geen (gemodereerde) reacties.


In je profiel kun je zien of je aan deze eisen voldoet. De waarden worden elke nacht bijgewerkt. Wanneer je na activatie langer dan zes maanden geen moderatie doet of wanneer je niet langer aan de bovenstaande eisen voldoet, wordt jouw moderatiestatus automatisch gedeactiveerd. Bij automatische deactivatie kun je zelf je modrechten weer inschakelen wanneer je (weer) aan de eisen voldoet.

Geblokkeerde rechten

​​​​Bij misbruik van het systeem kan een PowerMod ook besluiten om jouw modstatus handmatig uit te schakelen. Wanneer jouw rechten geblokkeerd zijn en je ze weer in wil laten schakelen, kun je een bericht plaatsen in het Frontpagemoderatieforum of een bericht sturen naar een PowerMod met een verzoek daartoe.

Moderatorstatus

Het moderatiesysteem heeft vier moderatorstatussen: Moderators, Experts, ProMods en PowerMods. Gebruikers die net beginnen met modereren hebben de status van Moderator. Na dertig dagen modereren en het uitvoeren van minimaal honderd moderaties waarvan vijftig in de afgelopen dertig dagen, wordt de Expert-status toegekend. Deze status is echter niet permanent. De Expert-status kan worden behouden door actief te blijven modereren. Indien er in de afgelopen dertig dagen niet tenminste vijftig reacties zijn gemodereerd wordt de Moderator-status hersteld. Om de Expert-status wederom toegekend te krijgen zijn vijftig moderaties binnen een periode van dertig dagen benodigd. Het script dat de automatische statusaanpassingen uitvoert wordt eenmaal per dag uitgevoerd, het kan dus even duren voordat de status is aangepast.

De ProMod- en PowerMod-statussen worden handmatig uitgedeeld. PowerMods beschikken over bijzondere rechten zoals het kunnen vastzetten van reactiescores en het uitdelen van de score -2, waarmee een reactie effectief onzichtbaar wordt gemaakt. De PowerMod-rechten zijn voorbehouden aan een kleine groep crewleden. ProMods zijn gebruikers met een grote staat van dienst als frontpagemoderator. Zij worden net als de PowerMods met de hand geselecteerd.

De moderatorstatussen verschillen in de weging die er aan de uitgedeelde moderaties wordt gegeven. Moderaties van een Moderator worden enkelvoudig gewogen, die van een Expert tweevoudig en moderaties van ProMods en PowerMods tellen voor zes. Experts hebben zo een grotere invloed op de gemiddelde score van een reactie dan Moderators. Moderators hebben tevens beperkte mogelijkheden om reacties naar het laagste (-1) en het hoogste (+3) niveau te verplaatsen. Een beoordeling van een Moderator wordt pas op deze niveaus effectief als de score is bevestigd door een Expert.

Reacties modereren

De huidige gemiddelde score van een reactie is zichtbaar in de scoreindicator, die rechts in de kop van de reactie wordt weergegeven. De scoreindicator is een vierkant gekleurd blokje met 5 mogelijke waardes, oplopend van -1 tot +3. Reacties die net zijn geplaatst en nog niet zijn gemodereerd beginnen op niveau 0 en zijn herkenbaar aan een grijs blokje met een 0 erin. Je kunt de reactie beoordelen door op de scoreindicator te klikken. Er verschijnt vervolgens een popup met vijf blokjes met de scores waaruit je de gewenste score kunt kiezen. Na het klikken op de score wordt de moderatie uitgevoerd en de scoreindicator bij de reactie geactualiseerd met de nieuwe mediaan. Reacties die je reeds hebt gemodereerd zijn herkenbaar aan een klein uitsteeksel links van de scoreindicator met de de door jou uitgedeelde score.

Reacties kunnen gemodereerd worden tot twee dagen na het tijdstip van plaatsing van de reactie, tenzij de score van de reactie is vastgezet door een PowerMod. Dit komt in de praktijk echter zelden voor. In de tussentijd is het mogelijk om je eigen moderatie op elk gewenst moment te wijzigen.mod popup

​​​​​​

De moderatiepopup kan uitgeklapt worden om zichtbaar te maken hoeveel moderaties er op de verschillende scoreniveaus zijn gedaan en wat de op één decimaal afgeronde gemiddelde score van de reactie is. Moderaties van moderators met een status hoger dan het beginnersniveau tellen meerdere keren mee. Een moderatie van een ProMod of PowerMod zal zichtbaar zijn als zes stemmen.

Reacties modereren is alleen mogelijk als je bent ingelogd en als een reactie is uitgeklapt. Als je reacties bekijkt op een minimumniveau van 0 worden reacties met een score van -1 ingeklapt weergegeven, zodat de kop maar niet de tekst van de reactie zichtbaar is. In dat geval moet je de reactie eerst uitklappen om een moderatie te kunnen doen (en de tekst te kunnen lezen). Een vaal gekleurde scoreindicator geeft in dergelijke situaties aan dat modereren niet mogelijk is. Om de objectiviteit en onafhankelijkheid van de moderators te bewaren is het niet mogelijk om eigen reacties en reacties op je eigen reacties te modereren.

Scoreniveaus

Het moderatiesysteem kent vijf scoreniveaus: -1 ongewenst, 0 irrelevant, +1 relevant, +2 informatief en +3 spotlight. Daarnaast is er voor de PowerMods het niveau -2 beschikbaar om reacties onzichtbaar te maken. Het basisniveau waarop de reacties worden geplaatst is 0. Vanaf daar vindt een schifting plaats: waardevolle reacties worden omhoog gemodereerd naar +1 of hoger en ongewenste reacties worden verlaagd naar -1. Moderaties die niet beter verdienen dan een 0 worden bevestigd op dit niveau.

Als moderator oefen je een belangrijke taak uit, die een sterke invloed heeft op het plezier en het gemak waarmee andere tweakers gebruikmaken van de reacties. Je dient je taak zorgvuldig uit te voeren en verantwoording te nemen voor je moderaties, zodat alle reacties op een eerlijke en weloverwogen wijze worden beoordeeld. Het is hierbij essentieel om bekend te zijn met de betekenis van de verschillende scoreniveaus en om op de hoogte te zijn van de richtlijnen voor het beoordelen van de verschillende soorten reacties. De betekenis van de verschillende scoreniveaus:

Spotlight Spotlight

Dit niveau is bedoeld voor reacties met een waardevolle aanvulling op de inhoud van het bij de reactie behorende artikel. De reacties bevatten de kern van de discussie in een thread of bieden belangrijke aanvullingen op de informatie in het artikel, bijvoorbeeld objectief beschreven ervaringen uit eigen hand.

+3-reacties verkondigen kennis en inzichten waar het publiek wat van kan opsteken. Belangrijk is dat de informatie afkomstig is van een persoon met autoriteit of beargumenteerd wordt door bijvoorbeeld eigen ervaringen van de schrijver of door verwijzingen naar ervaringen van anderen of relevante bronnen. Ongefundeerde kreten, hoe interessant ook, zijn geen +3 waard. Een gemiddelde score van +3 is alleen bereikbaar met de steun van een groot deel van de moderators. Wees daarom niet terughoudend met het uitdelen van +3's als een reactie in jouw ogen aan de bovenstaande criteria voldoet.

Het is niet de bedoeling dat reacties waarin een mening wordt verkondigd die gelijk is aan jouw persoonlijke mening, worden beloond met een +3, alleen vanwege de overeenkomst in mening. De kwaliteit van de argumentatie is bepalend voor de waardering van een reactie.

Informatief Informatief

Het niveau +2 is bedoeld voor informatieve en interessante reacties die op een positieve wijze boven het maaiveld uitsteken en waarvan de inhoud een nuttige toevoeging is op de discussie in een on-topic thread of de informatie in het artikel. De reactie is echter niet zo bijzonder dat je hem zou willen voorschotelen aan alle lezers van het artikel. +2-reacties bevatten informatie en inzichten die weliswaar bij experts aanwezig zijn maar wel nuttig zijn voor het grote publiek. Persoonlijke meningen moeten op een degelijke wijze onderbouwd zijn.

On-topic Relevant

Het niveau +1 is bedoeld voor alle overgebleven reacties die een relevante on-topic bijdrage leveren aan de discussie en niet voldoen aan de strengere criteria voor een +2 of +3. +1-reacties bevatten kennis die bij het grote publiek aanwezig is. Ook interessante vragen en geslaagde grappen kunnen op dit niveau ingedeeld worden. Bij een +1-reactie verwachten we enige onderbouwing van een mening. Ook vragen moeten goed geformuleerd zijn en de schrijver moet bijvoorbeeld zelf al mogelijke oplossingen of oorzaken aanreiken om een +1-waardering te ontvangen.

Off-topic / irrelevant Irrelevant

Het 0-niveau is de score waar reacties op binnenkomen nadat zij zijn geplaatst. De score 0 is bedoeld voor opmerkingen die geen relevante bijdrage leveren aan de discussie, maar ook geen kwaad in de zin hebben. Reacties met eenvoudige vragen, vriendelijke doch onvoldoende onderbouwde opmerkingen, open deuren, opmerkingen die reeds vele malen in een thread zijn gemaakt, onschuldige off-topic posts en reacties die feitelijke onjuistheden bevatten, blijven steken op het 0-niveau.

Ongewenst Ongewenst

Het niveau -1 is het afvalputje voor reacties waarvan je liever had gezien dat ze niet geplaatst waren. In deze categorie vallen de flamebaits, trolls, doelloze first posts, zware off-topic berichten zonder enige toegevoegde waarde, misplaatste grappen, onnodig kwetsende reacties en allerlei andere reacties die een onvriendelijk karakter hebben of op andere wijze zijn bedoeld om irritatie of overlast te veroorzaken.

Reacties zonder enige toegevoegde waarde, bijvoorbeeld een kreet van een paar woorden waar niemand op zit te wachten, kunnen tevens een -1 waard zijn afhankelijk van de context waarin zij geplaatst zijn. In reacties op .plans (aankondigingen en mededelingen van de Tweakers-crew) mag soepeler gemodereerd worden dan in nieuwsartikelen en reviews. In artikelen met een zakelijke inhoud, gericht op een professionele doelgroep, of artikelen waarin reeds zeer veel reacties zijn geplaatst, mogen strengere richtlijnen gehanteerd worden.

Het is niet de bedoeling dat reacties waarin een mening wordt verkondigd die in strijd is met jouw persoonlijke mening, worden bestraft met een -1, enkel vanwege het meningsverschil. Een kritische noot is niet automatisch een troll of flamebait. De kwaliteit van de argumentatie is bepalend voor de waardering van een reactie.

Onzichtbaar Onzichtbaar

PowerMods hebben de mogelijkheid om reacties onzichtbaar te maken door deze naar het niveau -2 te verplaatsen. Deze maatregel wordt alleen in uitzonderlijke situaties uitgevoerd als er sprake is van inhoud die strijdig is met de wet of de policy's van Tweakers.

Positieve en negatieve zaken in één reactie

Wanneer een reactie zowel positieve als negatieve elementen bevat, is het de bedoeling dat dit in de score verwerkt wordt. Bijvoorbeeld, een off-topic reactie die toch een informatieve bijdrage levert aan de discussie hoort een hogere score te krijgen dan de rest van de off-topic reacties en hoort dus niet op 0 gezet te worden, maar op +1. Op dezelfde manier zal een grotendeels goede reactie die naast de goede bijdrage ook off-topic inhoud bevat, punten verliezen en bijvoorbeeld in plaats van een +3 een +2 krijgen.

Richtlijnen

Om eenduidigheid in de moderaties te bevorderen zijn hier een aantal richtlijnen voor veel voorkomende typen reacties en de waardering die zij verdienen:

Commentaar op artikelen

Spelfouten en ander commentaar met betrekking tot de artikelen kan gemeld worden in het Geachte Redactie-forum. Omdat opmerkingen over spelfouten en dergelijke alleen voor de redactie relevant zijn en de inhoud snel is achterhaald, is het onwenselijk om daar in de reacties op in te gaan. Zodoende is een punt aftrek gerechtvaardigd. Doorgaans leidt dit tot een eindscore van 0, maar kijk altijd naar de rest van de inhoud van de reactie om tot een moderatie te komen.

Feitelijke onjuistheden

Het is mogelijk dat je feitelijke onjuistheden constateert in een reactie. In dat geval is een score van 0 de laagste beoordeling die je aan een reactie met een goedbedoelde (vriendelijke) inhoud dient te geven, en niet een -1. De -1 is bedoeld voor sociaal onaangepast gedrag. Het is aan te bevelen om feitelijke onjuistheden te corrigeren in een reactie op de post, indien dit nog niet door anderen is gedaan. Het is denkbaar dat een reactie, naast een feitelijke onjuistheid, wel redenaties of andere inhoud bevat die nuttig is voor de bezoekers. In dat geval kan toch een hogere score dan 0 rechtvaardig zijn.

Klachten over moderaties

Het is niet gewenst dat er in de reacties wordt gediscussieerd over de juistheid van de moderaties. Dergelijke discussies kunnen gevoerd worden in het Frontpagemoderatieforum. Reacties waarin geklaagd wordt over de moderaties van reacties, dienen een punt aftrek te krijgen. Ook hier geldt dat altijd gekeken moet worden naar de rest van de inhoud, om tot een moderatie te komen.

Meningsverschillen

Het is onder geen beding de bedoeling dat reacties waarin een mening wordt verkondigd die conflicteert met jouw persoonlijke mening, worden bestraft met een lage waardering, enkel vanwege het meningsverschil. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de waardering. Het omhoog modereren van reacties met een eensgezinde mening is eveneens ongewenst gedrag. Onvrede over een verkondigde mening kun je laten blijken door een reactie te plaatsen waarin je de mening weerlegt.

Strategisch stemmen

Strategisch stemmen door een beoordeling hoger of lager te geven dan de gewenste score van de reactie wordt beschouwd als misbruik van het moderatiesysteem. Een voorbeeld van een dergelijke situatie is een reactie die een gemiddelde score heeft van +1 en die jij op 0 waardeert. Als er reeds veel moderaties zijn gedaan, is het mogelijk dat een moderatie op 0 onvoldoende is om het gemiddelde te verlagen van +1 naar 0. Een beoordeling met -1 zou dat effect wel kunnen bereiken. Dit is echter ongewenst gedrag. Als sterke afwijkingen van het gemiddelde vaak voorkomen, kan worden overgegaan tot een downgrade van het moderatorniveau of tijdelijke deactivatie van de modrechten.

Modereren buiten nieuwsartikelen

Naast nieuwsberichten zijn er ook andere zaken waar reacties op geplaatst kunnen worden, bij .geeks, downloads, .plans en productreviews. Deze reacties kunnen ook gemodereerd worden, maar zal wat minder streng zijn in vergelijk met reacties op nieuwsberichten. Hieronder staat per categorie uitgelegd wat de verschillen zijn ten opzichte van de normale moderatierichtlijnen bij nieuwsartikelen.

Downloads

Vaak worden bij downloads extra links of alternatieve programma's aangedragen. Hier is niets mis mee en deze kunnen dus gewoon omhoog gemodereerd worden, afhankelijk van de relevantie en het nut van de link. Tips en trucs voor het gebruik of de installatie van het programma zijn erg handig voor de lezer en mogen dus hoger gemodereerd worden.

.Plans en Reviews

Reacties op .plans en reviews kunnen heel soepel gemodereerd worden. In principe kan iedereen hier zijn mening ventileren en hoeven alleen de ergste reacties weggemodereerd te worden. Voor de rest kunnen deze reacties hoger gemodereerd worden naarmate de inhoud sterker en/of interessanter is.

.Geeks en Polls

.Geeks en Polls zijn luchtig van onderwerp zodat luchtige reacties verwacht kunnen worden. Modereer deze dan ook luchtig. Reacties die de nieuwswaardigheid in twijfel trekken, blijven ongewenst.

Productreviews

Reacties die de schrijver van de review een spreekwoordelijk schouderklopje geven, zijn niet ongewenst. Zelfs zonder onderbouwing, behoren dergelijke reacties met een neutrale score van 0 beoordeeld te worden. Een verschil hierbij is echter dat negatieve reacties wel van enige onderbouwing voorzien dienen te worden. Reacties die de review afkraken zonder noemenswaardige reden horen dus wel op -1 thuis. Dit geldt ook voor reacties waarin op een botte manier gevraagd wordt waarom de schrijver programma X of punt Y niet getest heeft.

Karma

Het modereren van reacties wordt beloond met karmapunten. De karmapunten die je hebt verdiend met modereren zijn zichtbaar op je profielpagina in de Tweaker Gallery als taartpunt in de karmaverdelingsgrafiek, eventueel samengevat in de categorie 'overig' als je andere bijdragen aan Tweakers groter zijn.

De score van een reactie heeft een sterke invloed op het aantal karmapunten dat de schrijver van de reactie ontvangt. Voor reacties met een negatieve score worden karmapunten in aftrek genomen.

Discussies over moderaties en het moderatiesysteem

Wil je discussiëren over de waardering van bepaalde reacties of over de werking van het moderatiesysteem, of heb je andere ideeën of suggesties, dan is het Frontpagemoderatieforum daarvoor de aangewezen plek.