In dit onderdeel van de faq worden de volgende veelgestelde vragen behandeld:

Pricewatch

Shopreviews

Pricewatch

Waar komen de prijzen vandaan?

De prijzen in de Pricewatch worden aangeleverd door de shops zelf door middel van een productfeed. Deze feeds lezen wij meerdere keren per uur uit, mits deze gewijzigd zijn. Afhankelijk van hoe vaak een shop hun eigen feed updatet, kunnen wij de prijzen dus actueel houden. Aan het begin van elke nacht worden alle feeds opnieuw ingeladen, ongeacht of er wijzigingen gedaan zijn.

Hoe werkt de prijsgrafiek?

Onderaan de prijslijst van elk product in de Pricewatch staat een grafiekje met het historisch prijsverloop voor dat product. Hieronder een voorbeeld:

Op de linkeras zie je de prijs van het product. Dit is een zogenaamde gewogen schaal, die zich aanpast aan het prijsverloop van het product. De blauwe lijn geeft de gemiddelde prijs van het product weer en de groene lijn de laagste prijs. Is er sprake van een laagste prijs sinds 6 maanden, dan wordt dit weergegeven met een groene stippellijn.

Wat bedoelen jullie met basisprijs en totaalprijs?

Bij het bestellen van een product in een webshop komen vaak nog extra kosten kijken zoals verzendkosten en eventuele transactiekosten van de gekozen betaalmethode. Al deze kosten vormen samen de totaalprijs. Omdat deze kosten per winkel sterk uiteen kunnen lopen, maken ze een essentieel onderdeel uit van het vergelijken van prijzen.

In de Pricewatch proberen we daarom een zo nauwkeurig mogelijke indicatie te geven wat de bijkomende kosten voor een product bij een winkel zijn. Zo wordt er rekening gehouden met de verzendmethode, betaalmethode (standaard: iDEAL) en de prijs van het product. De bijkomende kosten blijven echter een indicatie en kunnen afhankelijk van bijvoorbeeld de totale bestelling, hoger of lager uitvallen.

Hoe kan ik foutieve prijzen wijzigen of verwijderen?

Indien je denkt dat de prijs foutief is, kun je op de prijs staan (hoveren) en in de pop-up klikken op Onjuiste prijs melden. Medewerkers van Tweakers zullen je melding oppakken en de prijsvermelding aanpassen indien nodig. Het is niet mogelijk om zelf prijzen te verwijderen. Shops die zijn aangesloten op de Pricewatch, kunnen hun eigen prijzen verwijderen.

Hoe kan ik foutieve productnamen of dubbele producten melden?

Onjuiste productnamen of dubbele producten kun je aangeven in de tab Kenmerken. Onderin de pagina vind je het knopje Verbeter productgegevens. Daar kun je de gegevens verbeteren of een opmerking toevoegen aan het eind van het formulier. Je suggestie zal vervolgens in behandeling genomen worden door Tweakers.

Kan ik ook producten toevoegen?

Ja, via dit formulier kan iedereen een product toevoegen. Houd er rekening mee dat producten eerst in een wachtrij terecht komen. Het product wordt dan gecontroleerd door Tweakers voordat het zichtbaar is. Je kunt desgewenst per mail op de hoogte gehouden worden van de status.

Ik mis een shop, kan ik die toevoegen?

Je kunt een shop toevoegen via dit formulier. Let er wel op dat de shop niet al in de database voorkomt. In principe staat de Tweakers-database open voor elke shop die aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Een duidelijke online prijslijst én online bestelmogelijkheid.
 • Eén handelsnaam per bedrijf of KvK-registratie.
 • Een inzichtelijk en courant assortiment.
 • Minimaal één binnen Nederland of België gebruikelijke betaalmethode (zoals iDEAL, creditcard of Bancontact).
 • Levering binnen en/of naar Nederland met duidelijke vermelde verzendkosten.
 • Iedereen moet er kunnen bestellen (dus geen eisen zoals een studentenkaart) tenzij er 'zakelijk' achter de shop staat. Dan kun je er alleen bestellen met een KvK-nummer.

Uiteraard zijn dit richtlijnen: Tweakers behoudt zich het recht hier in individuele gevallen van af te wijken. Een shop die toegevoegd is, heeft nog geen prijsvermeldingen in de Pricewatch. Hiervoor dient de shop een Pricewatch Manager-abonnement af te sluiten en een feed aan te leveren.

Hoe zit het met refurbished producten en prijzen?

Vanuit de bij ons aangesloten webshops ontstond de behoefte om ook refurbished of ‘open doos’ producten aan te bieden via Tweakers. Omdat Vraag & Aanbod primair voor de particuliere aanbieder is en webshops met grote aantallen producten werken, hebben we ervoor gekozen om de verwerking hiervan gelijk te trekken met de reguliere feeds voor de webshops. Deze prijzen worden dus ook aangeboden door middel van een productfeed die wij meerdere keren per uur importeren in onze database. Op deze manier kunnen we het aanbod en de prijzen actueel houden. Shops dienen verplicht mee te geven wat de productstatus is en optioneel kunnen ze een extra toelichting meegeven.

In tegenstelling tot foute prijzen bij reguliere producten kun je verkeerde refurbished prijzen niet melden via de pop-up. Je kunt deze melden in het daarvoor bestemde forumtopic.

Waarom verdwijnen er prijzen?

Om de Pricewatch actueel te houden, vervallen prijzen na drie dagen. Als een prijs te lang niet wordt bijgewerkt, gaan we er vanuit dat de prijs niet meer actueel is en wordt de prijs verwijderd. Voor shops is het mogelijk om het vervallen van prijzen uit te schakelen.

Wat is er nog meer mogelijk met een Pricewatch Manager-abonnement?

Shops met een Pricewatch Manager-abonnement krijgen onder andere de mogelijkheid om databasekoppelingen te maken, automatische updates uit te voeren en extra bedrijfsinformatie in de overzichtspagina te plaatsen. PWM-abonnees kunnen daarnaast gedetailleerde click-through- en pageview-statistieken krijgen. Met een PWM-abonnement heb je meerdere mogelijkheden om je producten beter te promoten, door onder andere een promotiezin en/of uitgelichte shop af te nemen.

Shopreviews

Wat zijn de spelregels voor het schrijven van een goede shopreview?

Om de hoge kwaliteit van de reviews op Tweakers te kunnen waarborgen monitoren wij regelmatig de reviews aan de hand van een aantal criteria. Reviews die niet aan deze criteria voldoen, worden aangepast of direct volledig verwijderd door Tweakers. Wij letten daarbij onder meer op de volgende punten:

 • Afgeronde aankoopervaring
  Het gaat erom dat je ervaring met een webwinkel een afgeronde aankoop betreft. Je kunt daarom altijd, als hier specifiek om wordt gevraagd, een ordernummer of bestelbevestiging overleggen. Je hebt daarnaast geen openstaande acties meer met of bij de webwinkel, tenzij de wettelijke periode van 30 dagen tot levering is overschreden en je nog geen product hebt mogen ontvangen van de webshop. Per afgeronde aankoopervaring mag er één shopreview geplaatst worden.
 • Realistisch en onderbouwd
  De review moet toegevoegde waarde bieden voor andere Tweakers; wees realistisch in de beoordeling die je geeft. Zorg daarbij dat je onderbouwing aansluit bij het onderdeel dat je reviewt, zoals verzending of klantenservice, en gebruik voldoende informatie en passende argumentatie.
 • Netjes
  We tolereren geen beledigende of aanstootgevende taal in de review, zoals scheldwoorden, persoonlijke aanvallen, beschuldigingen van oplichting, het chanteren van een shop, etc. Daarbij mogen ook geen persoonlijke gegevens als namen, e-mailadressen of telefoonnummers geplaatst worden in de review. Ook het benoemen van concurrenten van de desbetreffende webshop wordt niet geaccepteerd. Daarnaast worden opruiende teksten en oproepen tot actie niet getolereerd.

De plaatser van een aankoopreview (en niet Tweakers) is aansprakelijk voor zijn of haar uitingen die door hem of haar zijn geplaatst. Deze regels gelden aanvullend op de Algemene Voorwaarden van Tweakers.

Wat moet ik in een review zetten?

Algemeen
Bij algemeen zijn we benieuwd naar het proces tot en met de betaling. Was het makkelijk een bestelling te plaatsen? Kon je de producten makkelijk zoeken en vinden? Worden de juiste prijzen volledig en goed getoond? Vond je dat je makkelijk kon betalen?

Verzending (optioneel)
Dit beschrijft jouw ervaring met de levering van het bestelde product. Was de levering op tijd of juist sneller? Was je product met zorg verpakt? Werd je product in goede staat afgeleverd?

Klantenservice (optioneel)
Indien je ervaring met de klantenservice hebt, kun je die hier beschrijven. Werd je snel geholpen naar aanleiding van je vraag of klacht? Werd je netjes te woord gestaan? Is je vraag of klacht daadwerkelijk opgelost?

Mag ik ook reageren op beoordelingen van anderen?

De shopreviews zijn bedoeld om de eigen ervaringen met een shop kenbaar te maken. Om te voorkomen dat de shopreviews worden ondermijnd door niet ter zake doende discussies tussen onderlinge bezoekers, is het niet mogelijk om op de reviews van anderen te reageren.

Wat zijn de spelregels voor de winkels?

 • Shops mogen reageren op reviews die naar hun mening een verkeerde weerspiegeling van de werkelijkheid zijn. Een reactie mag enkel slaan op de (te verbeteren) service en niet bestaan uit een incentive om de bestaande review te laten verwijderen. Dit is alleen toegestaan als de gebruiker hier toestemming voor heeft gegeven.
 • Het is de shop, zijn medewerkers en aan hem gelieerde derden (vrienden, familie) uitdrukkelijk verboden op Tweakers beoordelingen van de eigen shop te geven, ook al is er sprake van een daadwerkelijke transactie en kan er een aankoopbevestiging overlegd worden. Daarnaast is het niet toegestaan om te proberen (het geven van) beoordelingen te beïnvloeden, met uitzondering van het onderstaande:
 • Het is toegestaan beoordelingen voor de shop te genereren door middel van marketingacties, mits:
  • de shop de inhoud van beoordelingen op geen enkele wijze tracht te beïnvloeden;
  • de shop uitdrukkelijk kenbaar maakt betrouwbare en onafhankelijke beoordelingen te willen ontvangen, ongeacht of deze positief of negatief zijn;
  • de shop geen prijzen of beloningen voor het geven van een beoordeling in het vooruitzicht stelt, anders dan beloningen met een waarde van maximaal € 10 (inclusief btw), op voorwaarde dat deze beloning aan elke beoordeling wordt toegekend, ongeacht of deze positief of negatief is.
 • Acties die niet voldoen aan het bovenstaande, waaronder uitdrukkelijk winacties, mogen enkel door of namens de shop worden georganiseerd met voorafgaande toestemming van Tweakers.

Waar kan ik een shopreview melden die niet aan de richtlijnen voldoet?

In het Pricewatch-forum is een centraal topic voor het melden van shopreviews waarvan je denkt dat die niet aan de richtlijnen voldoen. Medewerkers van Tweakers zullen deze melding vervolgens oppakken.

Hoe komt het dat er shopreviews verdwijnen?

Om de kwaliteit van shopreviews te waarborgen kan het zijn dat een shopreview verwijderd of gewijzigd wordt. Frontpage-admins en Tweakers-crew kunnen shopreviews verwijderen of wijzigen indien die niet aan de voorwaarden voldoen (zie Shopreviewspelregels).