Polyphony verhoogt beloningen in Gran Turismo 7 na kritiek op microtransacties

Sony en Polyphony Digital komen volgende maand met een patch die de 'economie' van Gran Turismo 7 op de schop neemt. Onder meer de beloningen voor races worden verhoogd. Dat doen de bedrijven na kritiek van spelers op microtransacties en dure auto's in de game.

De update voor Gran Turismo 7 komt begin april uit en verhoogt onder meer de beloningen die spelers krijgen in de tweede helft van de World Circuits-races. Dat gebeurt met 'gemiddeld 100 procent', zegt de ontwikkelaar. Er komen daarnaast 'grote beloningen' voor het voltooien van de Circuit Experience met volledig gouden of bronzen resultaten. Ook worden de beloningen voor onlineraces verhoogd.

Verder voegt de patch acht nieuwe enduranceraces van een uur toe, die ook 'hoge beloningen' krijgen. Spelers kunnen voortaan ook maximaal 100 miljoen niet-betaalde credits bewaren in hun in-game portefeuille. Voorheen lag de limiet op 20 miljoen, hoewel spelers meer credits konden bewaren door deze te kopen met echt geld. De hoeveelheid tweedehands en legendarische auto's die tegelijkertijd worden aangeboden, wordt ook verhoogd.

Op een later moment volgt een tweede update. Die patch voegt onder meer de optie toe om auto's te verkopen voor in-game credits. Momenteel is dat nog niet mogelijk. Ook krijgt de game met die update nieuwe World Circuit-evenementen en enduranceraces in de Missions-modus, inclusief races van 24 uur. Er komen ook Online Time Trials, die spelers belonen aan de hand van het verschil met de best gerangschikte tijd. Het is niet bekend wanneer die update verschijnt, maar dat moet volgens Polyphony op korte termijn gebeuren.

Gran Turismo 7 verscheen begin maart en ontving kritiek vanwege microtransacties die in de game zitten, in combinatie met auto's die veel credits kosten. Daarnaast verlaagde Polyphony Digital na release de beloningen die races uitkeerden. Spelers klaagden daarom dat ze erg lang moesten 'grinden' om genoeg credits te sparen voor de duurste auto's, als ze geen credits wilden kopen met echt geld. Daarnaast had de game te maken met serverstoringen, waardoor de singleplayermodus tijdelijk onspeelbaar was. Spelers krijgen eenmalig een miljoen credits ter compensatie, schrijft de studio.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

25-03-2022 • 12:25

143 Linkedin

Submitter: Caayn

Reacties (142)

142
132
90
12
2
20
Wijzig sortering
Het is echt belachelijk waar het hier om gaat, en het irriteert mij weer eens mateloos.

Om maar eerst een algemene opmerking te maken, een bedrijf is niet jou vriend. Ik blijf het apart vinden dat mensen het nodig vinden om een groot bedrijf altijd te verdedigen, maar ze zijn niet jou vriend ook al doen ze hun best om het wel zo te laten lijken. Als er 5 cent te behalen valt door jou in je rug te steken, dan doen ze dat. Een bedrijf (vooral een met aandeelhouders) heeft een doel en dat is geld. Hoe meer ze uit jou kunnen persen hoe beter. Dat geld voor Sony, Microsoft, Apple etc. Alles wat ze zeggen komt uit de marketing molen, en vaak is het ook gewoon niet waar of verdraait.

Dan waar het hier om gaat: het verkopen van wat eigenlijk gewoon letterlijk cheats zijn. Je weet wel, die wat je vroeger ergens kon intypen om extra geld te krijgen en zo.
Nu word het gewoon verkocht. En omdat het spel altijd online is, mocht je een manier vinden om gratis geld te krijgen zul je waarschijnlijk gebanned worden.

Het slaat gewoon nergens op, je betaald Sony om het spel waar je dik geld voor betaald hebt niet te hoeven spelen. En waarom? Omdat ze het spel opzettelijk zo gemaakt hebben dat het niet leuk is om het gewoon te spelen als je bepaalde dingen wilt doen.

Er zijn ook weer gewoon weer voor een groot deel dezelfde psychische trucjes toegepast.
- De abstractie van geld door je niet rechtstreeks dingen te laten kopen, maar je ingame currency te laten kopen.
- Het niet mogelijk maken om de juiste aantallen aan currency te kunnen kopen waardoor je altijd of te veel of te weinig hebt.
- De niet lineaire verhouding tussen geld en credits (grotere bundels geven je meer credits voor je geld)

Nu heb ik het spel niet, maar dit zijn veelvoorkomende tactieken:
- je in een verplichte tutorial ingame currency te laten kopen (gratis). De truc hier is dat mensen iets makkelijk doen als ze het al eens gedaan hebben.
- een grote best value sticker op het middelste pakket, aangezien we bij keuze stress vaak voor de middelste optie gaan.
- Regelmatig je er aan herrineren dat je credits kunt kopen, meestal als je er wilt uitgeven.

We staan gewoon ook ontzettend zwak als consument. Nu kun je wel denken, ik koop nooit dingen ingame en ga dat ook nooit doen. En dat is mooi, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Vooral voor jongere spelers. En dat is ook niet raar. Al die systemen worden door ontwikkeld door mensen die precies weten hoe jou hersenen werken. Je moet je constant verdedigen tegen mensen die weten dat als zij A doen het jou actief moeite kost niet B te doen. Denk ook aan targeted advertising. Er is een reden dat men niet terug wilt naar een tijd dat je geen cookies kon plaatsen. Het is nu eenmaal effectiever om jou 10X het ding te laten zien wat je waarschijnlijk wilde hebben dan 1000X een random ander ding.

En zo als altijd is zijn er weer twee stappen gezet, is er een hoop heisa en gaat men een stap terug.
Nu is de reactie: o nee, we hebben er zo veel spijt van dat we gepakt zijn, we gaan er wat aan doen.

En wat gaat men er aan doen? Het algoritme bij stellen waar uit kwam hoe duur de microtransacties moesten zijn en hoeveel credits je kreeg door normaal te spelen.
Ik kan het niet bewijzen, maar waarschijnlijk was dit allemaal voorzien en heeft men dit plan B (en waarschijnlijk C en D) al lang klaar liggen.
De marketing afdeling heeft niet excuus mooi geschreven, zonder daadwerkelijk sorry te zeggen voor de feiten waar het om draait.
. I would like to apologize for the frustration and confusion caused last week with our patch updates which resulted in, not only a server outage but also adjustments to the in-game economy which were made without a clear explanation to our community.
Dus sorry dat we niet gezegd hebben waarom we jullie zo boos gemaakt hebben.
We know that this is not the Gran Turismo experience you expect and we will be making a goodwill gesture in the form of a non-paid credit pack of 1 million Cr. available to those players who may have been affected*. You will see this hit your accounts shortly. Make sure you log into the game before April 25 to claim the credits.
Nog een marketing truc, waarom zit daar een einddatum aan? Juist, om je terug te lokken.

Wat mij verder nog op viel
Increase the upper limit of non-paid credits in player wallets from 20M Cr. to 100M Cr.
Er is dus gekozen om je credits te limiteren, tenzij je Sony geld geeft. Dus credits grinden heeft op een bepaald moment geen zin meer (zoals met een script, wat ook onzin is. Een hoop electriciteit verstoken om geen credits te hoeven kopen), maar als je geld uit geeft is de sky the limit.

Verder geen woord over de microtransacties waar men boos over is.

En de complete marketing BS over de redenen dat er bepaalde keuzes gemaakt zijn om de hoeveelheid credits die je kunt krijgen en hebben in het spel er zijn.
Dat valt natuurlijk met geen mogelijkheid serieus te nemen als al die restricties niet gelden als je Sony meer geld geeft.

En zo worden we constant belazerd door bedrijven die werken voor de aandeelhouders. En het werkt. De enige reden dat dit soort dingen er zijn is omdat het gewoon centjes oplevert. Als we naar FIFA kijken, vies veel centjes. Dus als je nog eens besluit de fanboy uit te hangen voor welk merk dan ook, bedenk je dan ook eens wat dat bedrijf allemaal gedaan heeft wat niet het beste voor jou was. En dan nog eens hoe ze dat gebracht hebben, of juist verzwegen hebben.
Ach je ziet gewoon keer op keer dat hoe groter, rijker en langer een bedrijf is, hoe minder ze om de consument gaan geven.

1. Meer geld = Nog meer geld willen, koste wat kost.

2. Groter (Meer mensen) = Minder focus op de mensen waar je het voor doet, minder passie voor je achterban en meer focus op hoe het intern gaat. Processen 'optimalizeren' wat vaak onbedoeld leidt tot meer afstand van je achterban.

3. Langer = Hoe langer ze bestaan, hoe meer de passie weg ebt en de structuur en werkmethode van het bedrijf gestroomlijnd wordt op het behouden van werkgelegenheid en structuur. (Het tegendeel is vaak waar en het wordt steeds meer een chaos). De slop komt er ook in, je hebt met een basis van een gefinaliseerd product te maken en het enige wat je nog kan doen (In hun ogen, cheap en snel) is revampen, remasteren, nieuwe zooi toevoegen wat onherroepelijk weer terug leidt naar punt 1 (Denk micro transacties e.d.).

Alles zit snor, dus wil je zo makkelijk mogelijk zo veel mogelijk geld binnenharken. Op een gegeven moment zie je dan ook dat ze de basis van hun product niet meer meester zijn, zoal de game engine e.d. (Vaak omdat heel veel mensen die vanaf het begin in de productie zitten al lang vertrokken zijn).

Star Citizen is een mooi voorbeeld van wat er bij de meeste game developer studios gebeurt na verloop van tijd. Kleinschalig en passie maakt ruimte voor grootschalige maar chaotische werkomgevingen en het enige wat ze nog kunnen produceren is mooie art, ruimteschepen en daar dik geld aan verdienen. (Totaal disproportioneel dus)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 25 maart 2022 16:00]

Ach je ziet gewoon keer op keer dat hoe groter, rijker en langer een bedrijf is, hoe minder ze om de consument gaan geven.
Dat valt wel mee, volgens mij doet Microsoft het vele malen beter met een dienst als Gamepass, 1st party MS games zitten ook niet vol met microtransacties. Forza Horizon 5 heeft deze polyphony bullshit bijvoorbeeld niet.

Tijd om over te stappen van Playstation naar Xbox / PC

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 25 maart 2022 22:14]

Wat een frustratie. Maar je gaat voorbij aan het volgende.

-We spelen niet meer op de PS2, soms worden games ook na launch met nieuwe content ondersteund.

-Net zoals vorige delen gaat deze GT waarschijnlijk een hele console generatie mee. Met GTsport hebben ze aangetoond nieuwe circuits en auto's toe te voegen + online events en andere live services, zonder extra kosten!

De insteek is dus alsvolgt: Polyphony blijft de komende jaren circuits, auto's en features toevoegen die voor iedereen direct te spelen zijn. (Dus niet via betaalde DLC, die maar een deel van de spelers koopt, waardoor je op den duur maar met 1,5 man en een paardekop in een nieuwe multiplayer map zit. Ja, Battefield.)
En nee, het is niet een uitgeklede game waarbij die content er al in had moeten zitten. Ik speel 'm wel, en het is gewoon een volwaardige game. In dezelfde update wordt trouwens gezegd dat ze 8 nieuwe Endurance races toevoegen. Voor niks dus.

Dus prima dat sommige autos wat meer credits kosten en ze betalingen ontlokken voor de mensen die de grind niet aan willen gaan. Als ze daarmee in de toekomst alle nieuwe content aan elke speler gratis aan blijven bieden, ben ik meer dan tevreden.
Wat moet het toch heerlijk zijn om dit soort gehaaide praktijken uit te kunnen voeren, en zonder het zelfs te hoeven vragen willekeurige mensen online voor je in de bres te zien springen.

Als het allemaal lang mee moet gaan, en ze dat gratis kunnen doen is er alsnog geen reden om er een grindfest van te maken en past het allemaal in het business model en kun je er alsnog aan verdienen. Als het niet in het business model valt heb je gewoon een slecht idee uitgevoerd. Waar is dan ineens de marktwerking?

Dit is zo duidelijk gewoon om het geld gegaan. Eerst de reviewers kopieën geven die geen microtransactions bevatten zodat je de lovende kritieken binnensleept. Dan de geintjes zoals beschreven door LOTG uitvreten. Yumyum, heerlijk dat geld en die asymetrische moneypacks t.o.v. de autoprijzen. Fantastisch, auto's niet 2 x kunnen winnen. Super, geen auto's kunnen verkopen. Heeeeerlijk, die 800% verhoging in echt geld van de prijs van sommige auto's. Alsof het op de PS2 niet al ECHT heel lang gamen was om alles te halen, zelfs met toernooien van 5 races die je met de vingers in de neus kon halen en naast 175000 credits winnen een auto winnen die je voor tonnen kon verkopen. Keer op keer. Maar daar had je nog het gevoel dat je het ergens voor deed, en dat het allemaal te halen was als je het echt wilde.

Het verhaal dat de 'micro'transactions (€ 40,- voor 2 packs zodat je 1 auto kunt kopen die net iets meer kost dan 1 pack - wat de hel, ik moet in het echt ook nog tanken) er zijn voor mensen die er niet de tijd in kunnen steken, wat voor verreweg de meeste spelers geldt, is volslagen waanzin gezien je zonder deze packs echt nooit alles kunt halen wat het spel te bieden heeft, zelfs al ben je zo iemand die zo goed is dattie alles in een keer haalt. Dit is een fucking tripple A game waar ik € 75,- voor heb betaald op de PS5. Multiplayer boeit me niet, maar ik betaal Sony al € 60,- per jaar om online te kunnen gamen, dus daar mag het niet aan liggen. Om nieuwe toernooien op te zetten kunnen ze eenvoudig een inhouse tool maken, waar ik mijn hand voor in het vuur steek. Het kost nu wellicht 5 minuten om dat op te zetten en te verspreiden. En voor nieuwe content kan je, zoals mac1987 aangeeft DLC pakketten maken. € 10,- per pakket, 1 of 2 x per jaar. Loop je helemaal binnen.

Maar het is niet genoeg. Er moet scheel aan worden verdiend. En het loopt al vreselijk lekker. Als dat niet het geval was zouden ze nu niet de boel zo hard terug draaien dat het nog beter verdient dan voor de 1.7 update EN spelers 1000000 ingame credits geven als excuses.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb me tot nu toe goed vermaakt met het spel, al zaten een aantal zaken me wel dwars. Maar met die nieuwe update was de lol er wel echt even vanaf. Deze correctie is oprecht het minste. En als dat niet werkt moeten we ons allen achter de oren krabben en afvragen waarom we producten willen die niet sustainable/winstgevend kunnen zijn zonder ons op zo'n hebberige manier een poot uit te draaien. Laat deze generatie consoles dan maar lekker 20 jaar duren.
Wat een frustratie.
Heel begrijpelijk, wij als gamers zien al onze geliefde gameseries ten prooi vallen aan de hebberigheid van aandeelhouders.

Er zijn de afgelopen jaren nu al tal van voorbeelden waarbij de gamer gewoon regelrecht voorgelogen word om maar meer geld te verdienen en de games hebben daar flink onder te lijden.
-We spelen niet meer op de PS2, soms worden games ook na launch met nieuwe content ondersteund.
Nee dat klopt maar daar zijn ook andere constructies voor.
Dus prima dat sommige autos wat meer credits kosten en ze betalingen ontlokken voor de mensen die de grind niet aan willen gaan. Als ze daarmee in de toekomst alle nieuwe content aan elke speler gratis aan blijven bieden, ben ik meer dan tevreden.
Ik wil de grind ook niet aan gaan maar ik ga ook geen echt geld uitgeven om in een singleplayer spel content vrij te spelen die al in het spel zit = betalen voor cheats.

Op het moment dat ze een game aanpassen om het aankopen van credits met echt geld te stimuleren gaat dat ten koste van de originele gameplay.

Ik heb GT7 gekocht met de verwachtingen van de vorige volwaardige GT delen en op basis van de reviews. Ik wil graag met mijn favoriete supercars zoals de Ferrari F40, Mclaren F1, Lamborghini Diablo & Countach over de Nordschleife scheuren maar dat is in deze game bijna zo onbereikbaar als dat het in real life is. Dat ze 2 weken na de release de economie finaal om zeep helpen is gewoon niet goed te praten. En dit toont meteen aan waarom always online zeer ongewenst is.

Als ik dit vooraf had geweten dan had ik deze GT gewoon aan mijn neus voorbij laten gaan, maarja ondertussen is het toch al te laat om hem terug te doen.

Dus ja, ik voel me genaaid en ja ik kan mij heel goed vinden in de post van @LOTG .

Het was vooraf al duidelijk dat er weer een antwoord zou komen in de trant van “we heard you” met een lichtig excuses maar tussen de regels door lees je gewoon dat ze balen dat ze “gesnapt” zijn en constructief word er niets veranderd. De game blijft always online en de economie kunnen ze als nog op elk moment aanpassen.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 25 maart 2022 21:01]

Daarom heb ik hem ondanks dat ik een PS5 heb niet gekocht. Ik speek nog wekelijks Forza Horizon 5 op de PC, en daar heb ik genoeg aan om aan mijn racetrekken te komen. Ik ben toch meer van de Arcade racers.

Ik heb overigens vrijwel alle auto's in FH5 (nu zo'n 575), was ook even werken maar geen eindeloze grind. En elke week komen er nieuwe bij.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 25 maart 2022 22:11]

Biedt die extra content dan als DLC aan. Dan geef je de mensen tenminste de keuze, ziet Polyphony Digital welke content het meest wordt gewaardeerd en is het hele proces transparant. De huidige methode lijkt er juist op gericht om alles zo ontransparant mogelijk te maken.
Dus prima dat sommige autos wat meer credits kosten en ze betalingen ontlokken voor de mensen die de grind niet aan willen gaan,,,NEE dat moet je niet willen deze toestand.

kan je net zo goed andere games spelen met.....doe mij vol lvl alle gear en OJA ook OP zijn.
Over content/dlc prima maar niet meer knaken betalen voor niks doen.
Net zoals vorige delen gaat deze GT waarschijnlijk een hele console generatie mee. Met GTsport hebben ze aangetoond nieuwe circuits en auto's toe te voegen + online events en andere live services, zonder extra kosten!

Je bedoelt eigenlijk te zeggen dat ze de game half af uitgebracht hebben en daarna gedurende enkele jaren verder afgewerkt hebben.
Leuk betoog, maar wij leven nu eenmaal in een kapitalistische wereld waar het altijd om geld draait. Het bedrijf verdient ook geld om zijn werknemers te kunnen betalen, dus indirect is een bedrijf er ook voor de mensen.

Het is niet allemaal zo zwart wit zoals je schetst. Tuurlijk gaan bedrijven er te ver in en daar is dan een overheid voor nodig om wetten te creëren zodat mensen niet uitgebuit kunnen worden. Zoals er nu ook een wetgeving komt op reclame rondom gokken.

Het bedrijf waar jij voor werkt zal net zo goed geld moeten verdienen om jouw salaris te kunnen betalen. Waar jij vervolgens zelf kan bepalen waar je dit aan uitgeeft. Ben je het niet eens met hoe een bedrijf met jouw geld omgaat dan is er maar 1 manier om dat te stoppen. Je geld daar niet aan uit geven.
Dus als je nog eens besluit de fanboy uit te hangen voor welk merk dan ook, bedenk je dan ook eens wat dat bedrijf allemaal gedaan heeft wat niet het beste voor jou was
Dan kan je nergens meer fan van zijn, denk je dat een voetbalclub niet op geld uit is? Of formule 1 etc.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 25 maart 2022 14:37]

Ergens fan van zijn is sowieso vreemd zeker van bedrijven.

En over F1, er worden mensen dik betaald om met een red bull logo op het petje te lopen. (De coureur in dit geval)


En wat gaan die mafklappers van een fans doen? Dik betalen om ook zo'n petje te kopen om reclame te gaan lopen voor datzelfde merk. 8)7

Maakt niet uit waar mensen fan van zijn uiteindelijk het lijdt altijd tot een zekere mate van hersenverweking. En of het nou een bedrijf,sport of band/zanger(es) is is om het even.
Mja. Maar ook binnen het kapitalisme bestaat ook nog zoiets als ethiek. Die zal niet voor iedereen hetzelfde zijn maar een game van 70 euro artificieel limiteren voelt als een scummy actie.
Je kan prima van voetbal houden en tegelijkertijd onthouden dat AFC Ajax een beursnotering heeft, of van racegames houden terwijl je weet dat polyphony je probeert uit te knijpen. Maar het is wel een belangrijk onderscheid om te maken, een bedrijf is niet je vriend en voelt niks voor jou als ‘fan’. Ze willen geld zien.
Je kan ook op een normale manier extra geld verdienen. Zie bijvoorbeeld de DLC voor de race game van de concurrentie, die is een stuk beperkter. Daar kan je niet elke auto kopen als mtx, en zijn auto's in een redelijke tijd bij elkaar te sparen door gewoon te spelen. Niemand klaagt over micro transanctions op zich, en wie dat wel doet snapt de markt niet, maar men klaagt juist over de extra greedy vormen. Zie FIFA bijvoorbeeld, of GT7 dus. Als je full price voor een game betaald dan verwacht je gewoon dat je de content op een normale manier kan vrijspelen en niet dat alles extra lang duurt zodat je mensen overhaalt nog wat extra shit te kopen. Zelfs gratis games zoals League of Legends zijn niet zo belachelijk als sommige full price titels.
Dan kan je nergens meer fan van zijn, denk je dat een voetbalclub niet op geld uit is? Of formule 1 etc.
Ergens fan van zijn, brood en spelen voor het plebs. Het escaleerde vroeger al tijdens de Nika rellen in 532 in Constantinopel. Daar ging het niet om voetbal maar om het wagenrennen, geen Feyenoord - Ajax, maar de blauwen tegen de groenen. Uiteindelijk brandde de helft van Constantinopel af. En of het nou voetbal, F1 of wagenrennen is, uiteindelijk gaat het over een spelletje. Met andere woorden, het gaat nergens over.

Het zit hem in de menselijke aard, het ene groepje tegen het andere. Ajax - Feyenoord, Nvidia - AMD, Playstation - Xbox. Groepsdynamiek geërfd van holbewoners waar dit gedrag dat door testosteron aangewakkerd wordt nog nuttig was voor bescherming van de groep.

Bij het fan zijn van bedrijven komt er ook nog eens bij kijken dat de fan een investering heeft gedaan in een product, dat geeft ook een soort van binding.

Maar natuurlijk mag je ergens fan van zijn, het is een vrij land. Niet elke fan is een hooligan.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 25 maart 2022 22:35]

Dan kan je nergens meer fan van zijn, denk je dat een voetbalclub niet op geld uit is? Of formule 1 etc. LOL uhm snap die vergelijking niet? die kaartjes zijn betaald zit geen micro shit bij of wel?
Een gematigde reactie zoals deze is precies waar het bedrijf op uit is. Slippery slope enzo.
Probleem is dat de sites/channels die deze game een dikke voldoende hebben gegeven en de hype hebben opgebouwd het cijfer niet aanpassen of er zelfs maar op terug komen. Dat in combinatie met berichten dat Sony sites boycot die Sony games lager dan 8/10 waarderen laat nogmaals duidelijk zien dat het merendeel van de reviewers onbetrouwbaar is en net zo goed een 2e marketingteam zou kunnen heten.
Heb je de game zelf ook gespeeld?
Nee hoor, ik vraag alleen of je de game hebt gespeeld. Want jouw oordeel komt niet echt overeen mijn ervaringen van de game.
Beetje flauw om XBox er bij te betrekken. Dat lage cijfer van GT7 heeft weinig met XBox gamers te maken.
Makkelijkste manier om hier tegenin te gaan is nog altijd stemmen met je portemonnee (niet direct aan jou gericht, want je geeft al aan het spel niet te hebben).

Ronduit belachelijk dat je vele uren moet grinden of moet bijbetalen om een beetje een leuke auto te kopen. Dit is ook een van de redenen dat ik GT7 links laat liggen; als genoeg mensen het niet kopen, gaan ze volgende keer wel voor een andere aanpak.
Een beetje gevalletje vroeger was alles beter. Ik denk eerder dat vroeger alles anders was. DLC bestond toen nog niet, van onze ouders hoorden we dat credit cards onzin waren en mocht je even internetten maar niet te lang omdat je anders niet bereikbaar was thuis. Die situatie kun je absoluut niet vergelijken met nu.

Vroeger belde ik de nintendolijn als ik vast zat. Mn ouders vroegen zich af waarom de telefoonrekening ineens 10 gulden duurder was. Nu betalen we een paar euro om een boost in de game te krijgen.

Het enige argument wat ik trouwens met dergelijke boosts heb is dat als je wat later inspringt in een multiplayer sessie met vrienden en je wilt die avond meeracen in een bepaalde klasse, ja dan kun je dat snel “kopen”.

We kunnen met zn allen wel met de vinger blijven wijzen naar de developers maar we kunnen ook als gaming community zeggen, tot hier en niet verder! Maar als ik kijk naar hoeveel van dit soort kansloze initiatieven er geweest zijn, we blijven toch kopen. Dus we doen het ook zelf.
Als je de Nintendolijn vroeger al belde ben je idd lang genoeg geconditioneerd dat je dit ook prima vind..
Het was vroeger zeker niet beter. De games die je nu hebt, grafisch en qua gameplay. Daar droomde ik vroeger over. En ik game al sinds de Atari waar het player character een geel vierkantje was en de vijand een blauw rondje.
Ik ben het grotendeels met je eens, het is zeker ook de rede dat ik GT7 links heb laten liggen en andere van dat soort spellen.
Maar dat er nu eenmaal aandeelhouders nodig zijn met dit soort enorme projecten, daar kan je niet onderuit. De ontwikkelaars moeten wel al die jaren vooruit betaald worden. En aandeelhouders doen het niet uit liefdadigheid.
Kijk. Dat is een redelijk snelle reactie waarbij ook echt actie wordt ondernomen in plaatst van het te bagatelliseren of te negeren.
Goede strategie die in de regel als zoete koek wordt geslikt. Eerst een systeem implementeren wat eigenlijk principieel onwenselijk is (always online DRM, macrotransacties, grindbak) en een aantal parameters op 11 zetten. Vervolgens de backlash afwachten en goodwill creëren door te doen alsof je naar de community hebt geluisterd, zonder de inherente problemen van het systeem aan te pakken.

Gevolg: Je blijft met een systeem zitten wat op grinding gericht is en waar het voor de gemiddelde gamer onmogelijk is om het spel ten volste te genieten (lees: alle wagens eens proberen) tenzij er een bizarre hoeveelheid tijd in wordt gestopt.

Ik hoop oprecht voor de fans dat ook de mogelijkheid tot het verkopen van auto's nu wel de grootste pijnpunten weg neemt, maar het blijft voor mij persoonlijk echt een red flag, deze hele opzet.
Gevolg: Je blijft met een systeem zitten wat op grinding gericht is en waar het voor de gemiddelde gamer onmogelijk is om het spel ten volste te genieten (lees: alle wagens eens proberen) tenzij er een bizarre hoeveelheid tijd in wordt gestopt.
Voor een groot deel met je eens maar niet dit stukje.

Gran Turismo is nooit een spel geweest war je altijd alle auto's kan rijden. Het heeft altijd de focus gehad op zorgvuldig je auto's kiezen en langzaam upgraden. Zo krijg je ook veel meer een band met de auto waarin je rijd.

Voor veel fans is juist dat stukje grind de lol.

Al moet het natuurlijk wel in balans zijn, iets wat het voor deze verandering niet was.
Ik heb nog steeds een enorme zwak voor de Mitsubishi Galant. Is ooit mijn vaste eerste wagen geweest in Gran Turismo op de PSX. Bizar hoe er inderdaad zo’n band ontstaat die 20(?) jaar later er nog steeds is. Nou was de eerste GT natuurlijk ook wel revolutionair voor die tijd dus heeft dat sowieso een impressie achtergelaten.
- De embargo's voor de game waren 2 dagen voor game launch eraf gehaald, normaal gesproken gebeurd dit veel eerder.
- 2 dagen voor launch is te kort om refund aan te vragen, plus de game versie die de reviewers hadden had meer offline content en geen microtransacties.
- In-game aankopen werden 2 dagen na release toegevoegd waardoor de eerste 48 uur na de game launch alle reviews positief waren (ook voor dus de niet pre-orders).
- Versie 1.08 kwam uit 12 dagen en 12 uur na game launch, oftewel precies na de 2 week refund periode.

Conclusie: Dit is allemaal opzettelijk gedaan om zoveel mogelijk aankopen te genereren in de eerste 2 dagen na het uitbrengen van de game om daarna proberen er een cash-cow van te maken met de transacties en credit limits. Dus dit is geen 'oh nee oopsie we hebben het niet zo gemeend' want ze hebben het expres gedaan, dus geen games meer pre-orderen, geen games van Sony meer kopen en misschien zelfs PlayStation in de ban doen.
Wat ik ook hoorde is data toen micro transacties waren toegevoegd alle rewards in de game flink lager waren gezet. Waardoor het spel van misschien iets te makkelijk om auto's te krijgen naar extreme grind om zelf iets te kunnen krijgen is gegaan.
Dat is een redelijk snelle reactie waarbij ook echt actie wordt ondernomen in plaatst van het te bagatelliseren of te negeren.
Het feit blijft staan dat ze het gewoon proberen in de hoop ermee weg te komen. Dat is bijzonder onvriendelijk en zelfs agressief tegenover hun klanten.
Bagatelliseren en negeren hebben ze in het begin gedaan tot ze er niet meer onderuit kwamen...
Er was alleen wel een 1.5 op metacritic voor nodig om ze zover te krijgen, maar inderdaad: blij dat ze actie ondernemen.
En binnen 4 maand, als er geen haan meer naar kraait, draaien ze gewoon de klok terug tijdens een 'maintenance update'.
En binnen 4 maand, als er geen haan meer naar kraait, draaien ze gewoon de klok terug tijdens een 'maintenance update'.

Natuurlijk, want het zal niemand opvallen dat alles waar gehalveerd is. Men is er nu ook achtergekomen en ga er maar vanuit dat het in de gaten gehouden zal worden.
Dat is het bijzondere van het leven in deze tijd. Men kan zijn/haar mond opentrekken op internet en kan hiermee in potentie een gigantisch publiek bereiken. Als een populair persoon zich negatief uitspreekt over een dergelijke game kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Alsnog netjes van PD/Sony dat ze dit idd snel opgepakt hebben. :)
De afgelopen jaren zie ik geregeld verwachte megasuccessen op gamegebied de beloftes niet waarmaken van de gamers. Wat ik niet begrijp en wat jullie misschien kunnen uitleggen: worden dergelijke games niet met een selecte groep proefpersonen gedeeld om dit soort flaters te voorkomen?

[Reactie gewijzigd door Marsmellow op 25 maart 2022 12:53]

worden dergelijke games niet met een selecte groep proefpersonen gedeeld om dit soort flaters te voorkomen?
Omdat dit geen flaters zijn, maar heel erg bewuste ontwerp keuzes om geld te verdienen. In Gran Turismos voorbeeld maken ze zwaar gebruik van FOMO.

Je krijgt een rng uitnodiging om een dure auto te kopen. Die uitnodiging is maar 2 weken geldig en zonder die uitnodiging kun je die bepaalde zeldzame auto niet kopen. Verder weet je nooit wanneer je weer de mogelijkheid krijgt om te kopen. Daarboven op kon je ook maar 20mil in credits maximaal bewaren, wat ervoor zorgt dat ze voorkomen dat mensen geld opsparen en dus zonder issues altijd die auto's kunnen kopen mocht er een uitnodiging kopen. 18mil voor een auto terwijl je maar 20mil max kan bewaren. Wat trigger je dan psychologisch in mensen? FOMO, Fear of missing out.

Koppel dat met een enorme grind voor geld, en dan heeft een speler na zoon uitnodiging vaak een enorme trigger om 2 dingen te doen.
 • 2 weken super veel spelen om geld te verdienen ingame. Prima voor de ontwikkelaars wat spelers spelen hun spel veel.
 • Toch ff die 15 euro neer tikken voor die ingame credits. Want tja, nu kan ik hem kopen en wie weet duurt het maanden voor ik weer die kans krijg. Dan is de impuls om ff een paar euros uit te geven toch wel groot.
Kortom, het doel van veel van deze games is niet om een top leuk spel neer te zetten, maar ook gewoon om de winst te verhogen. Nou sluiten die 2 dingen elkaar niet altijd uit, maar hebben ze vaak wel invloed op elkaar. In dit voorbeeld is heeft de poging om geld te verdienen invloed op hoe 'grindy' de progressie in het spel is voor iedereen. Vaak zie je dat een groot deel van de focus uit gaat naar het perfectioneren van deze systemen, en daardoor de core gameplay loop niet lekker werkt en het spel teleurstelt.
Je ziet in de laatste ~10+ jaar dat daar druk gebruik gemaakt wordt van psychologische concepten om spelers te verleiden dingen te kopen. Denk aan time limited events, unique skins die je alleen kan krijgen bij X Y Z of gewoon gewilde items die je alleen in lootboxes kan kopen. Seasonpasses waar je de kosten kan terug verdienen in ingame credits als je ontzettend veel tijd besteed en hem helemaal uitspeelt. Daarmee haal je zelfs voordeel uit spelers die niet betalen, namelijk dat die het spel erg actief houden.

Er zijn wel degelijk ontwikkelaars die leuke spellen maken zonder deze dingen. Maar in het geval van grote triple A games is het echt niet zo dat zij denken dat spelers dit leuk vinden, die weten donders goed dat dit kritiek oplevert. Maar het is ook bewezen dat de grootste kans dat spelers geld uitgeven in de eerste 2 weken van het spelen is. Dus bij launch dit er in drukken en het dan na 'feedback' weer terug draaien is een relatief veilige manier om zowel een hoop geld binnen te harken en daarna te doen alsof je graag naar spelers luistert.

[Reactie gewijzigd door Burning op 25 maart 2022 13:40]

Is het niet eerder zo dat ze gewoon wat proberen in de hoop dat ze er mee wegkomen? En als er kritiek op komt, dan is het meestal iets van "oh sorry, de stagiaire had per ongeluk iets omgegooid/dit was alleen een interne test/we hebben hier geen actieve herinnering aan" en "hier, iets waardeloos ingame ter compensatie".

Zou me niks verbazen als hier lering uit wordt getrokken door dergelijke studio's: "De volgende keer moeten we het een pietsje minder grindy maken, dan hoor je er niemand over!"
Games worden intensief getest maar de doelen hoeven niet perse in lijn te liggen met wat wij als eindgebruiker graag willen zien. Voor de publisher kan het bijvoorbeeld veel interessanter zijn om het fijne lijntje tussen grinden, irritatie en plezier op te zoeken om zo veel mogelijk mensen een bepaalde richting op de duwen.
Een probleem is dat in online spellen een heel andere dynamiek ontstaat als je de hele wereld er op loslaat dan alleen een selecte groep proefpersonen.
Games worden allang niet meer gemaakt voor de gamers maar voor de aandeelhouders. Deze pushen de bedrijfsvoering zo dat er allerlei kunstmatige limitaties of kunstjes in het spel gebouwd worden dat de speler het gevoel krijgt om meer geld erin te moeten pompen. Denk aan:

- Lage in-game beloningen en torenhoge kosten voor in-game items (lange grinds)
- Verkoop in-game currency voor echt geld met hoe meer je koopt, hoe meer je krijgt (relatief) (oplossing voor de lange grinds)
- Kunstmatige limitaties op hoeveel in-game currency je zelf kan verdienen (is nu 100M maar waarom is er überhaupt zo'n limiet, slaat IMO nergens op).

Zo kunnen ze het aan de speler verkopen dat je lekker moet racen om je verzameling bij elkaar te sparen maar ondertussen is het voor de gamer met een normaal leven amper te doen om lekker een grote collectie auto's te sparen. Het is goed dat dit soort discussies het nieuws haalt omdat ze nu dingen gaan veranderen, maar ik betwijfel erg of ze dit echt gedaan hebben uit good will of dat het gewoon een kwestie van de aandelen redden is wat op de lange termijn toch meer oplevert.
Jazeker wel, maar:

- De embargo's voor de game waren 2 dagen voor game launch eraf gehaald, normaal gesproken gebeurd dit veel eerder.
- 2 dagen voor launch is te kort om refund aan te vragen, plus de game versie die de reviewers hadden had meer offline content en geen microtransacties.
- In-game aankopen werden 2 dagen na release toegevoegd waardoor de eerste 48 uur na de game launch alle reviews positief waren (ook voor dus de niet pre-orders).
- Versie 1.08 kwam uit 12 dagen en 12 uur na game launch, oftewel precies na de 2 week refund periode.

Conclusie: geen games meer pre-orderen, geen games van Sony meer kopen en misschien zelfs PlayStation in de ban doen.
Vreemde situatie. Ze hadden toch gewoon een moeilijkheidsgraad kunnen inbouwen zoals elk ander spel? Heb je geen zin in grinden? Easy mode met hoge beloningen en een berg startgeld. Klaar.
Dat had gekund, maar dan hadden ze je portemonnee niet kunnen uitknijpen door diezelfde credits te verkopen in ruil voor jouw hardverdiende knaken!
Dat is niet hoe het werkt. Tegenwoordig worden spellen dermate getuned dat het net leuk genoeg is om te spelen en later vervelend genoeg wordt om dan maar geld uit te geven om het spel niet te hoeven spelen.

Het is niet dat het spel niet leuk genoeg is maar de tijd die je moet investeren om redelijk triviale dingen te kunnen doen te hoog maken.

Bijna dezelfde tactiek als free to play spellen.

En marketing bullshit verbloemen het dan en krijg je antwoorden zoals die van jou, maar dat is dus niet het core probleem. Het probleem is dat die oplossing juist het doel ondermijnt, en dat is geld verdienen.

Denk maar niet dat er geen algoritmes en modellen gemaakt zijn om deze specifieke balans te vinden. Helaas zijn ze wat parameters vergeten of te laag ingesteld, of juist niet en is dit onderdeel van de strategie en lijkt het alsof ze hun best doen.
belachelijk bij games die niet free2play zijn.
De uitbetaling per race was zo laag dat het opractische een pay to win game was
Ik gebruik tegenwoordig een script die geld voor mij verdient.
https://discord.gg/7zM5es29

Via remote play bestuurd je computer een bepaalde race, het werkt perfect. (Nadeel is dat je je pc en PlayStation moet laten aan staan. Maar je verdient er toch 20 miljoen credits per 24 uur mee.

Ps dit script doet een bepaalde race elke keer opnieuw en wint deze voor je.
Het is dus niet zo dat de race via een bug misbruikt wordt om sneller geld te verdienen dan wanneer je zelf non-stop deze race zal doen.

(In theorie kan je dit zelf doen door gewoon non-stop gas te geven en ondertussen Netflix aan te zetten. De baan is rond en met een snelle auto win je al door alleen gas te geven. De muren van de baan sturen de auto voor je)
Creatief gemaakt. Hoewel ik wel moet zeggen dat het diep triest is dat een spel wat leuk zou moeten zijn om te spelen, dit soort acties vereist. Dan heb je als ontwikkelaar toch behoorlijk de plank misgeslagen (al dan niet bewust)
Klopt daar geef ik je ook helemaal gelijk in.
Ik heb een fulltime baan, een vrouw, 2 kinderen en een hond.
Met mijn werk en huishouden moet een spelletje voor mij ontspannend zijn.
Ik wil best een race tientallen keren opnieuw doen om deze de perfectioneren en zo goud te behalen bij alle moeilijke missies.

Maar uren lopen gronden om een bepaalde mooie auto te krijgen vind ik onzin. Vandaar dat ik dit script ook graag aan zet.

De duurste legendarische auto kost op dit moment van schrijven 20 miljoen credits.
Na 24,5 uur het script draaien had ik dit bedrag bij elkaar. Dat krijg ik zelf in mijn eentje nog niet eens in 2 weken voor elkaar qua tijd. (Los van het feit of het leuk is om maar 1 type race over en over te doen)

Als ik deze credits zou kopen (€20 per 2 miljoen) dan was ik gewoon €200 kwijt geweest.

Normaal wil ik best wel wat tijd investeren in een game om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Maar het balans in deze game is compleet verziekt.
Ik heb een andere oplossing genomen. Ik speel het spel gewoon niet meer, hoe shiny GT7 ook is en hoe graag ik een racing sim speel.
Ik rij nog wel een extra rondje in Assetto Corsa, dan kan ik iig de VR er ook bij aan zetten.
Anoniem: 159816
@JBVisual25 maart 2022 17:40
Ter referentie, ik bezit in Horizon 5 alle auto's die bij launch beschikbaar waren. En daar zitten echt een paar hele dure auto's bij. Totaal heb ik 50 uur (schat ik) in de game zitten. Dus ik heb honderden auto's in de tijd dat je in GT7 de twee duurste auto's kan verzamelen. Het is duidelijk dat GT7 zo ontworpen is om mensen naar de in game store te duwen.
Dat verhaal deel ik met je.
Ik heb in GT5 misschien wel wat meer tijd zitten, maar daar heb ik mijzelf ook echt mee kunnen vermaken.
En 3 a 4 uurtjes echt je best doen voor een auto is nog te doen, en geeft dan ook zeker een voldaan gevoel.

3-4 dagen voor een middelmatige auto geeft irritatie. En zonder het script zou ik deze game inderdaad niet meer gespeeld hebben.
Anoniem: 159816
@JBVisual25 maart 2022 17:59
Ik weet niet hoe het was met andere GT titels. Wat ik van GT2 kan herinneren was het daar niet zo erg. Ik haal voornamelijk Horizon 5 aan, omdat dit een game is van de directe concurrent en deze game ook een in-game store heeft. Maar daar heb ik echt 0 behoefte om iets te kopen. Er zijn een paar dingen die je alleen in de store kan krijgen, maar dat zijn geen hele bijzondere dingen en voor de rest zou ik durven te stellen dat Horizon 5 té gul is. Je wordt echt kapot gegooid met auto's in Horizon 5. Het is duidelijk dat ze de gewone in-game rewards niet hebben verminderd om mensen naar de store te lokken. De ene in-game store is niet de andere in-game store. Als je store vol met skins e.d. zit die geen invloed hebben op de gameplay dan vind ik dat helemaal prima, maar als je items verkoopt die invloed hebben op de gameplay ervaring dan word ik daar niet vrolijk van. Zeker als op de gewone manier vrijspelen tientallen tot honderden uren duurt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 25 maart 2022 18:00]

Interesant dat Polyphony Digital hier in ieder geval actief mee aan de slag gaat. Turn 10 Studios/Playground Games van Forza Horizon 5 kwam enige tijd na release juist met een dikke nerf voor de beloningen. Zo zie je maar dat het bijstellen van software naar verwachting van klanten/spelers een hele lastige puzzel is.

Aan de andere kant klinkt het ook wel een beetje als het geval was met Diablo 3 na release met de Real Money Auction House. De eerste paar weken was deze er en was deze goed gebruikt, wat voor Blizzard toen lekker verdiende. Naar mate het voor progressie in de game minder interessant werd voor spelers hebben ze het toen er uit gehaald.
Dat zelfde lijkt hier nu weer te gebeuren; de eerste echte klappers voor Sony zullen wel gemaakt zijn. Mensen die zich snel wilde vooruit-kopen zullen dat wel gedaan hebben inmiddels, dus dan is het afschakelen van de feature geen financieel gemis meer voor Sony.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 25 maart 2022 12:41]

Forza Horizon 5 is van Playground Games.
Klopt, Turn 10 maakt de Forza Motorsport games. Geen idee of nog betrokken zijn bij besluit vorming ofzo voor Forza Horizon. Het logo van Turn 10 word bij het opstarten wel even getoond.
Turn10 is in ieder geval nog betrokken in de zin dat hun engine gebruikt wordt door Playground games

De ForzaTech game engine waar de Forza Motorsport en Horizon games op draaien, en de komende Fable game van Playground games, is initieel door Turn10 gebouwd. Zover ik weet sleutelen Turn10 en Playground games nu gezamenlijk aan deze engine. Ongetwijfeld zullen ze ook assets van elkaar hergebruiken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 maart 2022 12:45]

Zo zie je maar dat het bijstellen van software naar verwachting van klanten/spelers een hele lastige puzzel is.
Je benoemt de eigenlijke reden waarom de puzzel lastig is helemaal niet.
De eigenlijke reden is de grenzeloze winstmaximalisatiedromen bij de uitgevers.
Dat is waarom ze agressief inzetten op psychische gereedschappen zoals microtransacties en dat is waarom mensen gaan klagen.
Forza Horizon 5 werd dan ook bekritiseerd dat de voortgang juist te snel was. Je had binnen no-time een gigantisch wagenpark opgebouwd.
Anoniem: 159816
@zzzzz25 maart 2022 17:41
De nerf in Horizon 5 was omdat je de accessibility auto drive functie kon gebruiken om afk enorme hoeveelheden credits te farmen. Volgens mij maakt het met normale races niet zoveel uit.
De real money auction house in Diablo 3 was niet de enigste rede dat het spel zoveel commentaar kreeg in het begin. Je vond ook nog eens helemaal niks nada noppes voor je eigen class waardoor je min of meer verplicht was om je troep te verkopen in de AH en dan spullen voor je eigen class terug te kopen. Of je moest zoals veel mensen deden meerdere characters spelen en dan onderling spullen ruilen. Ik heb Diablo 3 echt een hele tijd links laten liggen tot ze de AH er uit gingen halen, daarna ben ik het weer gaan spelen en ik speel het nu nog regelmatig. Als je ontevreden bent over een game kan je het links laten liggen en maybe hard genoeg brand roepen op reddit wil ook nog wel eens helpen kijk maar naar de game Anthem
wat gewoon in notime geen spelers meer had toen er massaal geklaagd werd. Ik wil GT7 best spelen, ben niet vies van een grind (diablo 3) maar ik wacht nog wel even :D
Turn 10 Studios/Playground Games van Forza Horizon 5 kwam enige tijd na release juist met een dikke nerf voor de beloningen.
...niet echt een vergelijkbare situatie omdat a) Forza Horizon heeft geen microtransacties die hier überhaupt aan gelinkt zijn, b) Horizon 5 werd juist bekritiseerd omdat de voortgang te snel ging en c) Playground Games maakte niet bewust wijzigingen aan de game nadat alle reviews waren uitgekomen wetende dat die wijzigingen extreem onpopulair zouden zijn.
Forza is kwa vooruitgang heel lekker imo. Als je perse de bugatti wil rijden dan moet je even sparen, maar er is altijd wel iets om in te rijden door de wheelspins, barn-finds en autos die je krijgt via allerlei challenges.
Het is duidelijk dat je nog nooit een Horizon game hebt aangeraakt. Als je dat wel had, dan wist je dat die microtransactions niet vergelijkbaar zijn met wat je in GT7 doordat het gewone reward systeem veel guller is.
De game zit in gamepass inderdaad. Een abonnemenstdienst waar je maandelijks voor betaald. Maar de dlc moet je alsnog apart betalen.
de game ziet er ook nog eens next gen uit in tegenstelling tot gt's ps3 graphics.
Wat heeft dit er precies mee te maken?
Geweldig, je geeft mensen gewoon wat meer ingame rewards en je kan nog steeds wegkomen met die bizarre prijzen voor een paar auto's. Want die auto's worden niet goedkoper, die credits kosten net zoveel euro's.

En ik dacht dat in 1.08 juist een groot aantal populaire grindraces waren verlaagd in rewards? Eerst verlaging, dan omhoog gooien, leuke goodwill kweken :P

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 25 maart 2022 12:43]

Het halveert grofweg de tijd die nodig is om een auto vrij te spelen, dus dat zou de noodzaak om credits te kopen verkleinen. En zolang we niets kopen verdient sony er ook niets extra aan. Stem dus met je portemonnee. Ik vind wel dat ze de mogelijkheid om auto's te verkopen weer terug moeten brengen, ik vind het belachelijk dat ze dit hebben verwijderd.
Die mogelijkheid hebben ze aangekondigd en gaat in een volgende update komen
In een volgende update komt de mogelijkheid terug om autos te verkopen. Dit staat in dezelfde blog post.
Die mogelijkheid komt terug
Want die auto's worden niet goedkoper, die credits kosten net zoveel euro's.
Je krijgt alleen meer credits per race waardoor de microtransacties minder noodzakelijk worden. Dat er microtransacties optioneel aanwezig zijn, daar heeft volgens mij niemand moeite mee. Waar mensen moeite mee hadden was de langdurige grind die benodigd was per auto. Die wordt nu een heel stuk minder.
Nu die belachelijke DRM er nog uit. Een offline spel dat internet nodig heeft om het spel te spelen. Eens de server voor goed offline heb je niks meer aan GT7 dan een demo. MVG op YouTube legt het je haarfijn uit. Schandalig hoe next gen gamers zo worden gekloot. Een reden te meer om die PS5 in de winkel te laten liggen. Als dit de trend wordt op consoles voor iedere game. 8)7
Niets weerhoudt de ontwikkelaars om op een gegeven moment een patch uit te brengen die die afhankelijkheid overbodig maakt, dat is namelijk al eerder gedaan. Ik kan me voorstellen dat tegen de tijd dat het zover is de drm/cheaters niet echt relevant meer is.
Sowieso kan het spel toch alleen op een PS4/5 gespeeld worden? Dan moet het toch vrij gemakkelijk te beveiligen zijn op een gesloten console?
Tja, ik weet de exacte beweegredenen niet. Maar GT7 heeft een flink online component dus het zal er vast mee te maken hebben.
DRM moet er inderdaad gewoon niet in zitten, helemaal niet op deze manier als het een offline game is.
Een reden te meer om die PS5 in de winkel te laten liggen
Gelukkig is dit op de ps5 meer een uitzondering, meeste games kunnen gewoon geïnstalleerd worden vanaf disc en ook gespeeld worden zonder internet verbinding. Bij de series X is dat wel een groter probleem bij meer spellen (Dezelfde Youtuber (MVG) heeft dit ontdekt) :

https://in.ign.com/xbox-s...on-phil-spencer-microsoft

https://www.youtube.com/watch?v=9E983349p7Q
According to a video from YouTuber and game developer Modern Vintage Gamer, the Xbox Series X is unable to play games without connecting to Microsoft’s servers. He tried games off a disc like Rise of the Tomb Raider as well as Hitman 3 and both refused to work offline.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 25 maart 2022 12:42]

Goed nieuws!
De backlash lijkt gelukkig goed te werken. En zo te horen zijn het ook geen halfbakken maatregelen.

Dat neemt echter niet weg dat microtransacties in een full-price game altijd verschrikkelijk zijn.
En, nog onvergeeflijker: Dat ze NA DE REVIEWPERIODE zijn toegevoegd.

Waarschijnlijk zal ik deze game uiteindelijk wel kopen, want op het de financiële onzin na, is het gewoon een hardstikke goede game. Maar ik zal geen ene cent uitgeven aan die microtransacties.
Vanwege de microtransities heb ik besloten de game links te laten liggen. Als ik ergens kromme tenen van krijg dan zijn het dit soort hebzuchtige tactieken. Mooie game of niet.
ligt er helemaal aan hoe dit toegepast wordt, ik heb tegenwoordig niet meer de zeeën van tijd als toen ik 16jr was.
Wanneer ik 5euro kan lappen, om een grind van tich uur te voorkomen, vind ik dat best ok. Maar het moet niet zo zijn dat het exclusief wordt (dus enkel door te betalen content/voordeel kan bemachtigen).
In GT Sport waren de micro transacties prima wat mij betreft. Gewoon schappelijk geprijsd.
Dus stel jij betaalt een normale prijs voor een RGB-lamp die alleen maar op wit kan. Omdat je vervolgens nog extra moet betalen om R, G en B los van elkaar te kunnen gebruiken, tenzij je eerst minimaal 2000 branduren maakt.

Ook al zouden ze "maar" 10 cent per kleur vragen op een lamp die bijv €25 kost, vind je dat dan serieus schappelijk?
Wanneer ik 5euro kan lappen, om een grind van tich uur te voorkomen, vind ik dat best ok.
Je vindt het ok dat een game compleet ontworpen is rondom het opvoeren van jouw ongeduld zodat je je portemonnee trekt nadat je al volle mep betaald hebt?
Sorry, maar je wordt gewoon genaaid waar je bij staat en vindt het nog prima ook.
Je kunt ook gewoon denken: Waarom maken we games waarin mensen 10 uur repetitieve dingen doen om te grinden. Is het feit dat je graag 5 euro betaald om een deel van een spel te skippen niet compleet belachelijk als je bedenkt dat het hele doel van het spel juist entertainment is? Iemand van 16jr vind dat ook niet leuk. Zeker als je ziet dat mensen controllers met een elastiekje snachts aan laten om geld te verdienen.

Belachelijk toch dat mensen dat doen om verder te komen in een spel wat bedoelt is voor plezier?
Sorry, maar €5 noem ik niet *micro*. Dat is gewoon een transactie.

Er zijn hele games die zoveel kosten.
microtransacties in een full price game zijn niet erg mits het een beetje in balans is. Als het ingame unlocked van dingen zo hard is gemaakt dat je spelers de store in dwingt is het uit balans en word er geklaagd. maar goed, ik lees ook comments van mensen die met 50 uur gameplay alle autos willen hebben en als dat niet kan is het een kut game. ik steek makkelijk een paar honderd uur in een game als het verder een leuke game is. Als je echt van racen houd en dat zit goed in elkaar dan komen de auto's vanzelf
micro transacties in een triple AAA game is een NO GO , als sony dit toelaat op hun playstation , is het vaarwel sony en playstation , zijn ze weer een consument kwijt doei
Dan kan je net zo goed helemaal stoppen met gamen in de toekomst.
Er zijn genoeg voorbeelden van AAA games die dit niet hebben.
Voorbeelden: Elden Ring, Monster Hunter Rise, God of War.
Genoeg juist, maar ga er maar vanuit dat dit een normale zaak gaat worden in de toekomst. PlayStation is niet de eerste hiermee en er zijn al genoeg games die al zo zijn namelijk. Microtransactions hoeft ook helemaal niet iets slechts te zijn. Dat is het hier ook niet, zolang de payment in-game maar goed is.
Dit heeft niets met het merk te maken maar alles met de doelgroep. Dat we betalen voor iets om te kunnen onderscheiden in een multiplayer game staat los van welk merk of platform dan ook.
Anoniem: 159816
@Softman3825 maart 2022 17:44
Microtransactions zijn helaas niet meer te vermijden, maar hopelijk worden developers wat minder greedy. Zeker met microtransactions die invloed hebben op de gameplay. Met cosmetics mogen ze doen wat ze willen wat mij betreft.
is zeker wel te vermijden, als de mensen meteen stoppen te kopen , triple AAA games met microtransacties . dan weten de developers meteen waar ze aan toe zijn . dus je het stopt als de mensen stoppen met zulke spellen te kopen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee