Counterpoint: smartphonemarkt groeide voor het eerst sinds 2017 weer

De wereldwijde smartphonemarkt is vorig jaar met vier procent gegroeid. Het is de eerste keer sinds 2017 dat de smartphonemarkt jaarlijkse groei vertoont. Dat zegt onderzoeksbureau Counterpoint. Het aantal leveringen ligt nog wel een stuk lager dan voor de coronapandemie.

Vorig jaar zijn er volgens Counterpoint wereldwijd 1,39 miljard smartphones geleverd. Dat is 60 miljoen meer dan een jaar eerder, maar nog altijd 88 miljoen minder dan in 2019. Toen was de smartphonemarkt volgens Counterpoint al aan het krimpen, maar door de gevolgen van onder meer de chiptekorten is dat effect versterkt.

De groei van vier procent zou voornamelijk komen door meer vraag in Noord- en Latijns-Amerika en India. In de Verenigde Staten zou er vooral veel vraag zijn geweest naar de iPhone 12. Ook had dat land een sterk vierde kwartaal door onder meer Black Friday. In China blijft de vraag dalen, omdat mensen langer zouden doen met hun smartphones.

Samsung is volgens de cijfers nog steeds marktleider met 271 miljoen geleverde smartphones, al had dit bedrijf wel de minste groei van de vijf grote smartphonefabrikanten. Deze beperkte groei kwam voor een deel door de gesloten fabriek in Vietnam in juni door het coronavirus, waardoor Xiaomi in die maand marktleider kon worden.

Xiaomi sloot het jaar uiteindelijk als derde grootste smartphonefabrikant, met 190 miljoen leveringen. Dit is een stijging van 31 procent en Xiaomi is van de vijf grootste smartphonefabrikanten ook het bedrijf dat het meest wist te groeien. Xiaomi zou vooral in India, China, Zuidoost-Azië en Europa groeien. Apple leverde 238 miljoen toestellen en groeide daarmee met 18 procent, gevolgd door OPPO en Vivo met respectievelijk 143 miljoen en 131 miljoen telefoons. Sinds het derde kwartaal van dit jaar telt OnePlus mee in de OPPO-cijfers.

Het aandeel van kleinere smartphonefabrikanten slonk weer. Dat gebeurde vorig jaar met in totaal 18 procent tot 115 miljoen leveringen. Motorola is van de tien grootste smartphonefabrikanten de snelste groeier, zegt Counterpoint, waarbij het bedrijf vooral in de VS in het gat van LG wist te springen. Realme zou nu ook in de top 5 van Android-smartphonemakers zitten.

Onderzoeksdirecteur Jan Stryjak verwacht dat de smartphonemarkt dit jaar ook gaat groeien, omdat het erop lijkt dat de ergste gevolgen van de coronapandemie voor de markt achter de rug zijn. Daarnaast denkt hij dat de leveringsproblemen medio dit jaar ook een stuk minder groot zullen zijn.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-01-2022 • 15:24

23 Linkedin

Reacties (23)

23
23
12
1
0
10
Wijzig sortering
Waarom worden Oppo en Vivo apart gezien terwijl ze van dezelfde eigenaar zijn. Feitelijk zijn die samen met Realme wat ook in hetzelfde concern zit, BBK Eectronics, de grootste partij in de markt. Zeker aangezien OnePlus dan wel weer in de totalen zit van Oppo, dus soms merken wel samen tellen en anders weer niet. Ze gebruiken ook allemaal ColorOS als besturingssysteem.

Zelfde vraag kan zijn of Xiaomi, Redmi en Poco wel of niet apart moeten tellen en verwacht ik samengevoegd worden. Gebruiken allemaal MIUI.

En dan idem Lenovo en Motorola. Geen idee of deze ook dezelfde schil gebruiken of hoe die schil dan heet. Motorola oogt wel aardig stock.
Omdat het andere merken zijn. Dat het van dezelfde eigenaar is, zegt niet dat het geen ander merk is. Bij Auto's worden Peugeot en Citroen ook niet bij elkaar opgeteld, net als dat Renault en Nissan ook niet opgeteld worden. Of wat dacht je van Audi, Bentley, Cupra, Ducati, RUF, Jetta, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Škoda en Volkswagen. Die worden ook los gezien. Datzelfde geld voor telefoons. Als een merk als BBK (nog nooit van het concern gehoord, wel van de onderdelen) Oppo en Vivo als aparte merken weg zet, blijven ze gescheiden. Het is wel raar dat OP onder Oppo valt, dat zou ook gescheiden moeten zijn. Dat Xiaomi, Redmi en Poco dezelfde versie gebruiken, doet daar niet aan af.
Maar ze tellen Oneplus en Oppo wel bij elkaar op waar weliswaar de design gedeeld is, maar de branding nog steeds apart, net als dat Stellantis een gedeelt platform heeft waar Opel, Citroen, Peugoet, etc. op gebouwd worden. Dat spreekt elkaar wel weer tegen.
Ik zeg ook dat ik dat raar vind. Oppo is een los staande merknaam van Oppo en dat zou in mijn ogen ook gescheiden moeten zijn.
En dat terwijl er eigenlijk niks echt nieuws is gereleased. De nieuwe iphone brengt eigenlijk alleen 120hz, op de pro modellen. De high end android telefoons brengen zo weinig nieuws, dat ik eigenlijk de galaxy a52s, een midranger, de beste telefoon van het jaar vind. Die heeft alles erop en eraan, inclusief lange updategarantie.

Zelf wacht ik tot ltpo schermen in betaalbare modellen komen. Wil graag de stap naar 120hz maken, maar niet voor 1100 euro. En fixed high framerate vind ik onzinnig, enkel een battery drain.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 28 januari 2022 15:40]

De Fold 3 is wel degelijk innovatie en luidt een nieuw tijdperk in voor het gebruik van smartphones.Niet voor niets zijn alle smartphone fabrikanten bezig met een fold versie.
Laten we eerst maar eens afwachten of deze techniek volwassen wordt. Een paar jaar geleden moest ook elke fabrikant een 3D televisie uitbrengen en nu is er vrijwel geen vraag meer. Elke keer een telefoon open klappen klinkt voor mij als een extra handeling dus wat mij betreft hoeven die foldschermen niet ;).
Veel fold reviews geven ook aan dat ze uiteindelijk voornamelijk het externe scherm gebruiken omdat bijna alles wat ze snel willen doen daar óók op kan. Content kijken vinden ze dan wel fijner op een uitgeklapt scherm maar veel content is dan niet beeldvullend.

Ik zelf zie het ook niet snel de norm worden eerlijk gezegd. Mogelijk als het een goed scherm heeft en daarmee ook daadwerkelijk kleiner wordt wanneer je het fold, maar zo op zichzelf heb ik dezelfde twijfels als met die 3D televisies inderdaad.
Alle content is beeldvullend. Facebook, Twitter, Youtube, Netflix, Disney+, Amazon Prime, multimedia, meest games, browsers, Office 365, sites als nu.nl, e-mail. Alles was je overdag normaliter gebruikt is beeldvullend en een verademing om mee te werken in vergelijking met dat smalle boxy scherm van de normale smartphones. Ook aantekeningen maken met de S-pen werkt veel beter op het grote scherm.

Even snel een melding bekijken doe ik op het voorscherm maar ik zie 85% van de tijd op het grote scherm te kijken of te werken.

Als je de Fold eenmaal gewend bent ga je nooit meer terug naar de 'oude' formfactor.

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 28 januari 2022 23:15]

Ik denk dat dit heel erg aan je usecase ligt hoor.
Veel mensen zullen het daar niet per sé voor gebruiken en ik bedoelde met content vooral films.
Ik weet niet wat jij 'beeldvullend' noemt maar een 16:9 video heeft vaak gigantische black bars op die schermen. Daarnaast raken de schermen érg snel beschadigd wat de viewing pleasure verpest.

Heel veel andere zaken welke jij benoemt, kunnen ook op een tablet en dat maakt de fold een beetje een "rare hybride". Het is geen telefoon, maar ook geen tablet.

Genoeg mensen vinden b.v. typen alleen al irritant op zo'n ding. Die hebben dan ook vaak (vooral voor de productieve zaken welke jij benoemt) een keyboard in de cover van de tablet zitten. Daar wint de tablet dan ook vrij breed in.

Veel mensen die zo productief zijn, hebben ook precies om die reden al een tablet en hebben dan ook weinig aan een net wat minder handige hybride die er tussenin zit.

Ik geloof best dat er mensen zijn die de fold heel fijn vinden en ik ben er niet per definitie op tegen, maar ik zie het echt niet de markt overnemen. Het blijft in mijn ogen een niche.

Ik denk dat als het ooit op een betere technologie uitkomt zoals een uitrolbaar scherm oid, het wel echt heel veel zou kunnen worden.
Loop jij met zowel je tablet als je smartphone in je zak de deur uit?
Schermen raken snel beschadigd? Je bedoelt net als de lak van mijn nieuwe Porsche? Kwestie van voorzichting mee om gaan. NIets aan de hand als je dat doet.

Rare hybride? Net als mijn Panamera Turbo S E-hybrid? Niets raars aan. Als ik stili wil rijden zet ik 'm op EV en anders gaat de V8 aan de slag. Wat is daar raar aan?

Typen op een groter scherm irritant? Omdat het scherm groter is, zijn de toetsen ook groter en is de kans dat je de per ongeluk de verkeerde toets raak veel kleiner.

Een Fold is perfect voor 80% van alle gevallen dat je productief wil zijn. S-pen werkt perfect op zo'n groot scherm, Office 365 werkt perfect, e-mail werkt super, internetten ook. Zou niet weten waarom ik nog een tablet zou moeten kopen. Wil ik echt 100% productief zijn pak ik mijn p.c. omdat daar het scherm nog groter is en ik een volwaardig toetstenbord en grote muis heb.

Alle fabrikanten zijn met een eigen Fold versie bezig. Google komt binnenkort met een versie, de Chinezen idem dito en Apple komt zoals we inmiddels gewend zijn over een paar jaar met hun versie. Ze hebben al schermen bij Samsung besteld las ik ergens.

Er zijn altijd betere optie zoals inderdaad een oprolbaar scherm waar Samsung ook volop mee bezig is. Heeft ook mijn voorkeur, maar tot die tijd is de Fold een uitstekend alternatief.

Maar goed ieder zijn/haar eigen mening.
Volwassen WORDT? De Fold 3 is een 100% volwassen product. Niet voor niets zijn ze niet aan te slepen voor Samsung en zijn alle andere fabrikanten al dan niet achter de schermen ook bezig met hun versie van de Fold.

Als je de Fold een onvolwassen product noemt weet je niet waar je het over hebt.

Samsung werd ook weggehoond met hun phablet size schermen en inmiddels hebben alle fabrikanten zo'n scherm.

Ik zou niet meer zonder de Fold kunnen. Nieuws lezen, FB, Netflix, Twitter, games, e-mail, pdf's bekijken, Multimedia, Youtube, Office 365 op het grote scherm is een oneindig veel betere ervaring dan het langwerpige schermpje op een reguliere smartphone. En dan heb ik het nog niet eens over de multi-window/multi-tasking mogelijkheden die het grote scherm biedt en dat aantekeningen maken met de S-pen veel prettiger is op een groot scherm.

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 28 januari 2022 23:17]

De 3D televisies die ik aanhaal waren ook "volwassenen" volgens sommigen, maar er was zeker nog wel verbetering mogelijk. Wat dat betreft zou ik eerder zeggen dat de techniek aan het puberen is :+ .

Persoonlijk vind ik de kreukel in het midden behoorlijk storend (zeker in bepaald lichtval), is dat ding veel te dik, moet intensief 4 jaar gebruik nog bewezen worden, en is het scherm op de voorkant te slank / lang (dus smal toetsenbord en bovenkant lastig te bereiken). Wat dat betreft is de Flip misschien net wat meer 'mijn ding', aangezien ik de noodzaak van een groot scherm nog steeds niet zie (geen grote pro/must ten op zich te van de cons). Wel ziet het eruit als een leuke gadget om mee te pronken 8-) .

Overigens durf ik te wedden dat de Fold 3 slechts een heel klein deel van de 1.39 miljard uit maakt. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat het om enkele miljoenen ging in 2021 (wel een verveelvoudiging van de jaren daarvoor, dus er is zeker een goede verbetering doorgevoerd). Dus 'niet aan te slepen' klinkt meer als een probleem gerelateerd aan productie dan een belachelijk hoge vraag ;).
Het grote makken aan 3D TV was niet de ervaring maar het feit dat je met een bril op tv moest kijken.
De FOLD heeft geen makken. Het werkt 100%, is oer solide maar je wel voorzichtig zijn met het scherm net als je dat bent met de lak op nieuwe auto.

De vraag schijnt enorm te zijn en natuurlijk heeft Samsung er geen 100 miljoen klaar liggen maar de vraag overstijgt veruit de verwachting. Vergeet ook niet dat heel veel mensen 'm niet kunnen betalen of het geld er nog niet voor over hebben en wachten tot deze goedkoper wordt.

Durability ben ik niet bang voor bij Samsung. Die is altijd super en ze zullen ongetwijfeld de schermen tot op het bot hebben versleten met testen. Vergeet niet dat ze de schermen nu al, maar meer nemeer gaan leveren aan andere fabrikanten zoals Google dit jaar en Apple over een paar jaar. Een scherm leveren dat na een paar jaar kapot gaat zou een giga klap voor Samsung zijn.

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 29 januari 2022 11:02]

Het is pas volwassenen in mijn opinie als het goedkope massaproductie is.
Dus de Bugatti Chriron is geen volwasssen product? Porsches, Lambo's, dure horloges zijn ook geen volwasssen product?
Mensen vervangen de telefoon vaak door de minder wordende batterij of barsten in het scherm, niet iedereen gaat zijn toestel repareren.

Een smartphone vertoond veel slijtage in de jaren terwijl een PC of Laptop dat vrijwel niet heeft gezien daar netter mee omgegaan wordt.
Bij een laptop kun je ook nog relatief eenvoudig zelf de batterij vervangen, dat lukt je bij een smartphone bijna niet meer zelf. En de kosten daarvan wegen dan niet op tegen een nieuwe om de paar jaar.
Na een jaar of 4-5 moet je toch een keer updaten. Mijn 1+3T was echt op z'n eind en ik gok dat er meer mensen zijn die hun telefoons uit 2017-2018 nu echt moeten vervangen (waar ze dat eerst elke 2 jaar deden) en dat daarom er weer een tijdelijke opleving is.
Idd, ik heb er in 2017 twee gekocht. De 1e overleed helaas, en de reparatie was bijna net zo duur als een nieuwe, met weer 2 jaar garantie. Waren trouwens 2 verschillende toestellen. Dit jaar heb ik weer eens een andere gekocht. De batterij viel nog wel mee, ik begon me echt te storen aan het feit dat de telefoon niet meer geconfigureert ging worden voor VoLTE. Met mijn hotspot aan was ik niet bereikbaar. Elke 2 jaar een telefoon kopen ga ik niet meer doen, ook al heb ik het geld ervoor.
Samsung A53 heeft een variabel 120 hz LTPO scherm. Kost om en nabij de 400 euro dacht ik.
De a53 komt uit in maart denk ik, zou tof zijn als die daadwerkelijk een ltpo scherm heeft. Ik hoopte stiekem op de s21 fe maar die heeft er ook 1 met fixed frame rates. S22 schijnt het wel te krijgen, niet alleen de ultra zoals de afgelopen jaren.
Had graag in de oudere grafieken huawei er ook wel bij gehad. Vooral omdat die destijds zeer groot waren, en dat gat moest ook opgevuld worden na de sancties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee