Counterpoint: Xiaomi pakt Apples tweede plaats op Europese smartphonemarkt af

Xiaomi is nu de nummer twee van de smartphonemarkt in Europa, claimt analistenbureau Counterpoint Research. Ondanks de release van de iPhone 13-serie moet Apple genoegen nemen met een derde plaats.

Samsung blijft marktleider in Europa, zegt Counterpoint. Het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse fabrikant liep wel terug, van 35,8 procent in dezelfde periode een jaar geleden naar 30,4 procent. Dat had erger kunnen zijn, maar de Z Flip 3-vouwtelefoon bleek populair in West-Europa en hielp het bedrijf aan een groter marktaandeel.

Xiaomi en Apple wonnen juist marktaandeel ten opzichte van vorig jaar. Xiaomi ging van 15,5 naar 23,6 procent, Apple steeg van 17,6 naar 22,1 procent. Dat kan deels komen door de releasecyclus; dit jaar kwamen de iPhones in het derde kwartaal uit, dat was vorig jaar in het vierde kwartaal.

De merken van BBK Electronics kenden ook een stijging. OPPO verdubbelde het marktaandeel en kwam uit op 10,1 procent. Dat komt mede doordat analisten OnePlus sinds de fusie van beide merken nu bij de leveringen van OPPO optellen. Ook bij realme en vivo stegen de leveringen fors. Motorola en Nokia kenden kleine stijgingen, terwijl Huawei en Honor het aandeel zagen instorten. Dat komt uiteraard doordat beide merken weinig telefoons uitbrachten en geen Google-diensten meer konden gebruiken door het Amerikaanse handelsverbod. Honor, inmiddels in handen van een consortium onder leiding van de overheid van Shenzhen, kan dat wel weer.

Fabrikanten van smartphones maken doorgaans geen exacte cijfers over leveringen bekend, zeker niet per continent. Daardoor gaat het altijd op basis van inschattingen, die gebaseerd zijn op diverse factoren als informatie van providers en retailers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-11-2021 • 13:19

110 Linkedin

Reacties (110)

110
108
55
8
0
43
Wijzig sortering
Toch behoorlijk opmerkelijk dat telefoons van Chinese makelij zo in opkomst zijn. Ik betwijfel of dit een goede zaak is. De prijzen zijn lager dan de concurrentie, maar ik denk dat je je ervan bewust moet zijn dat de Chinese overheid gegevens verzamelt en op onze telefoons staan nou net heel veel persoonlijke gegevens.
Vind je ?

China produceert praktisch alle smartphone van westerse wereld, +1 mld,
eigen markt, +1,3 mld,
omringende landen, +?? mld.


Kwalitatief kun je het beste maken met de minste kosten, alle kennis en materialen zijn daar ruim voor handen.
maar ik denk dat je je ervan bewust moet zijn dat de Chinese overheid potentieel gegevens verzamelt en op onze telefoons staan nou net heel veel persoonlijke gegevens.
Met die toevoeging 🙂 heb je helemaal gelijk.

Maar wat verschilt het met producten uit de VS,
met Cambridge geloof ik wel dat het niet de bedoeling was van Facebook, maar het kon en kan wel.
Je hebt een complete aparte tak die je databrookers moment en waarbij je als buitenlander helemaal machteloos bent.
https://privacybee.com/bl...-data-brokers-in-america/
Zij koppelen allerlei gegevens die “vrij” op internet zijn te vinden.


Daarnaast heb je ook nog eens de cloudact;
https://en.wikipedia.org/wiki/CLOUD_Act
Maakt niet uit waar de server van microsoft/apple/facebook staan.


Ik vind het heel ongepast als mensen heel hard durven te zeggen China slecht, of Rusland slecht want….
terwijl de VS en meer data verzameld en daar ten alle tijden bij kan, waar ook ter wereld, behalve als je dan Rusland, of China of trawanten heet, dan wordt het iets moeilijker 🤡
Weet je wat slecht is? Een land dat concentratie kampen heeft. Een land dat op minderheden genocide pleegt. Een land dat bij lijken de organen steelt. Een land dat vrouwen stelsematig verkracht met de lokale meer gewaardeerde bevolking. Een land dat regio's inpikt. Een land dat constant ligt te dreigen dat ze een eiland willen inpikken. Een land dat overeenkomsten verbreekt bij terugname van een stad. Een land die 20 miljoen mensen het recht van reizen ontneemt.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Niemand zal ontkennen dat er problemen zijn met landen in het Westen. En ja de VS specifiek kan veel beter doen. Maar laten we niet even een fascistische staat met een relatief democratisch land op een lijn zetten. Die zijn gewoon niet te vergelijken en het is gewoon terecht dat we specifiek China maar ook Rusland te kijk zetten voor de gigantische misstanden. En ook mogen we ons afvragen of wij daar iets mee van doen willen hebben. Net zoals Tweakers zich ook mag afvragen of ze van partijen zoals Huawei zomaar geld of andere vormen van sponsorship moeten aannemen. Dit doen ze echt niet zonder reden.
Weinstein, Epstein, gevangenissen vol met mensen volgens het three strikes,
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Three-strikes_law
Vrijheid in de VS?
https://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent
misstanden
Het probleem is niet dat je geen ongelijk hebt,
maar de illusie dat je denkt een hogere maatstaf te hebben terwijl het op zoveel vlakken erger is in zowel VS als EU.

Kritiek is prima wanneer je ook de eigen misstanden benoemt en aanpakt. Die intentie is er niet. In hoeverre is de aandacht aan China of Rusland dan oprecht?
Kritiek is prima wanneer je ook de eigen misstanden benoemt en aanpakt.
Je mag alleen kritiek hebben als je zelf heilig bent? Dit lijkt me een zeer gevaarlijke stelling. Kritiek moet ten alle tijden gegeven kunnen woorden, je hoeft geen blad voor de mond te nemen zolang alles bij jezelf niet aangepakt hebt, dan zou niemand nog kritiek kunnen geven terwijl kritiek juist zo belangrijk is.
Je mag dat lezen natuurlijk;

maar op het moment dat iemand sterke emotionele reacties vertoont wanneer die ergens China leest en bereid is daarvoor belastinggeld opzij te zetten,

dan verwacht ik op zijn minst dezelfde emotionele reacties wannneer het gaat om soortgelijke interne aangelegenheden.


Dat is niet zo.
Kritiek om het kritiek leveren schiet niemand iets mee op.
Dus eerst mocht kritiek niet gegeven worden zolang je zelf nog een smet op het blazoen hebt, vervolgens is het bericht je te emotioneel (kritiek mag niet emotioneel zijn?) en als natrap suggereer je dat het om kritiek gaat die alleen gegeven wordt om kritiek te hebben (waar in dit geval volgens mij geen sprake van is). Ik verwerp alledrie deze argumenteringen.
Wat je ook denkt dat China intern aan het doen is, wat je niet kunt bewijzen.
Ik heb China in ieder geval mijn hele leven geen andere landen zien bombarderen.

De VS heb ik alleen in mijn leven al: Irak, Iran, Afghanistan, Joegoslavie, Syrie, Libie, Libanon, Grenada, Panama, Servie, Haiti zien bomarderen.
Het is het meest oorlogzuchtige land ter wereld.
Hou toch op met ''relatief democratisch'' land, alsof dat een verschil maakt. Het land is 227 van hun 245 jarige bestaan in oorlog, ze hebben 18 jaar geen oorlog gehad. Ze zitten overal op de wereld bommen te gooien. Democratie!! Wooohoo.. Dat is je vrijkaartje om een moordaanslag te plegen op een minister van Iran.
Lol |:(
Waar jij de VS beschuldigt van het bommen gooien deed China net hard en plezier mee.
https://en.wikipedia.org/...ple%27s_Republic_of_China

Denk dat die anti VS bril (of pro China bril ) een af moet zetten

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 november 2021 09:06]

Als je je hersens gebruikt, zal je zien dat dat allemaal grensconflicten waren. Nadat de Qing dynasty was ingestort, waren alle buurlanden er als de kippen bij om landgrens van de Qing dynasty in te pikken. Dat leverde bij de nieuwe chinese regering onder de ccp die zijn Qing landgrenzen wilde behouden absoluut conflicten op.

Dat is dus niet een invasie op andere landen met bommen gooien zoals de VS dat doet.

Irak, Iran, Afghanistan, Joegoslavie, Syrie, Libie, Libanon, Grenada, Panama, Servie, Haiti. ..
Welke van deze landen zijn buurlanden van de VS?
Sinds wanneer zijn deze landen buur landen van China?

China doet net zo hard mee aan de war on terror alliance en gooit samen met Amerika bommen op de door genoemde landen
War on terror bondgenoten
Major combatants:
United States
United Kingdom
France
Russia
China[4][5]
India
Pakistan
Het lijstje aan de rechterkant moet je hebben:
Major combatants:
al-Qaeda, Pakistan & Afghanistan zijn buurlanden, maar Chinese militie komen hier niet
Islamic State of Iraq and the Levant, Chinese militie komt hier niet
Taliban, Afghanistan is buurland, maar China militie komt hier niet.
East Turkestan Islamic Movement, Oeigoerse terroristen in Xinjiang, China zit alleen hier en het is een binnenlandse aangelegenheid van China zelf.

[Reactie gewijzigd door bladerash op 8 november 2021 15:24]

Merk daarbij op dat bekende westerse of in het westen geaccepteerde merken als Apple, Samsung, Miele, Sony, LG, en nog veeeel meer, ook allemaal productielijnen in China hebben, waardoor je geld evengoed naar een Chinees bedrijf gaat, plus nog een flinke marge naar de westerse zakenman die over de rug van Chinese arbeiders rijk worden. Sommige bedrijven als Sony en LG maakten even een schijnbeweging en "sloten hun fabriek in China", maar een jaar later geven ze aan toch weer 30% naar China te outsourcen. Dus je moet wel heel bewust op zoek gaan om een China-vrije telefoon te kopen, als je daar om geeft.

Aan de andere kant, sinds wanneer is het rechtvaardig om burgers te straffen voor de acties van haar overheid? Heitje voor een karweitje? Nee, jij niet, want jij komt uit het verkeerde land.
Ik vind het heel ongepast als mensen heel hard durven te zeggen China slecht, of Rusland slecht want….
terwijl de VS en meer data verzameld en daar ten alle tijden bij kan, waar ook ter wereld, behalve als je dan Rusland, of China of trawanten heet, dan wordt het iets moeilijker
Die twee dingen hebben niet zoveel met elkaar te maken. Zelfs als de VS even slecht zou zijn, betekent niet dat China en Rusland daar niet ook op aangesproken kunnen worden. Het is niet of-of.

De VS is inderdaad ook slecht op het gebied van privacy, al heb je daar nog wel vrijheid van meningsuiting. In Rusland krijg je dan een kopje polonium thee of val je per ongeluk uit een gesloten raam op de 10e verdieping. In China word je gewoon van de maatschappij uitgesloten, zie een Jack Ma. De cancelcultuur maar dan vanuit staatswege en de staat controleert daar immers alles. Dus dat is nog wel een partijtje erger.

We moeten gewoon zoveel mogelijk onze eigen koers varen en eigen EU diensten gebruiken die zijn gemaakt met onze normen en waarden op de voorgrond.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 november 2021 16:48]

Tuurlijk is de VS niet de brave persoon in de klas maar!
Het grote verschil met de VS is , is dat daar persvrijheid is , en dat je daar , met wat n4m3l355 zegt, als je dat in de VS probeert, dat dat gewoon vrij verspreid mag worden, zonder dat het gescrubbed wordt van het internet , of men plots verdwijnt van de aardbodem.
Zullen we dat even aan Julian vragen?
Zelfs als ze dat niet doen (en ik heb er nog nooit bewijs voor gezien), moeten we nog een markt maar helemaal overlaten aan de Chinezen? Daarmee ondersteunen we de Chinese overheid ook indirect en dat vind ik persoonlijk geen fijne club.

En ja ik weet dat er van alles en nog wat uit China komt, ook onderdelen in de spullen in mijn huis en ook onderdelen in de spullen van Apple en Samsung, maar waar er een alternatief voor een Chinees merk is zal ik daar zeker voor kiezen.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 4 november 2021 13:32]

Dat bewijst helemaal niet de stelling, als je (goed) leest gaat het specifiek om data die naar de Chinese overheid gaat, niet naar de bedrijven zelf.

Elk merk doet dataverzameling in mindere/meerdere maten inclusief Apple...
Met dien verschil dat er zo goed als geen scheiding is tussen Chinese bedrijven en de Chinese overheid. Chinese bedrijven hebben ook geen onafhankelijke rechtsbescherming tegen de Chinese overheid, zoals westerse bedrijven dat wel hebben tegen westerse overheden. Daarvoor je ogen sluiten is wel erg naïef.
Kijk wat er met Jack Ma gebeurd is en Alibaba. Of überhaupt met vele grote Chinese techbedrijven op dit moment.
dat je het niet weet betekent niet dat het niet gebeurt.

precies omdat er, zoals je schrijft, "onafhankelijke rechtsbescherming tegen overheid" bestaan in het westerse wereld, komen geheime diensten niet openbaar, maar stiekem via geheime overeenkomsten de data naartoe.

like it or not, geheime diensten hebben data nodig, in china, in rusland, in VS en ook in EU.

[Reactie gewijzigd door harakiri576 op 4 november 2021 14:13]

Zeker, maar vind het toch net even iets enger als het in een totalitair regime gebeurd. Ga ik niet aan meewerken als dat even kan.
En wat kan China met die data ? helemaal niks.
Heb je mee gekregen wat de US kan, is het kwartje niet gevallen toen de US het leven van Asangs en Maning kopt maakt. China heeft die mogelijkheid helemaal niet, zo leveren geen advertensies, ze hebben geen uitleverings verdragen met de hele westerse wereld. Zo lang jij niet naar China gaat hebben ze helemaal niks aan jou data. Ik was vroeg op internet anti China totdat ik er twee keer geweest was. Heb ik er iets an generkt dat ik niks van China moest hebben, nee.
Jack Ma was een paar dagen geleden nog in Nederland. Wat is er volgens jou met hem gebeurd ?

https://www.nu.nl/economi...bezoek-aan-nederland.html
De laatste stukje van je eigen gelinkte artikel gelezen?
Geeft genoeg aanknopingspunten om verder te zoeken lijkt me.
Maar ze zeggen er niet bij,dat je alles binnen enkele klikken VOLLEDIG kunt afleggen ;) Toch bij Xiaomi's Miui.

[Reactie gewijzigd door greatkz op 4 november 2021 13:49]

Bewijs genoeg?
Ik mis in dat artikel toch wel de bron vermelding. Iedereen kan iets beweren op een blog.
Zucht, daar staat duidelijk in dat het een onderzoek was van Trinity College Dublin (FYI, een zeer goede universiteit die op gebied van telecommunicatie zeer goed is)
Bedankt voor de link. Daar heb je meer aan dan de eerste link die je poste... echter lees ik hier niets over het feit dat de Chinese overheid data steelt of daartoe opdracht geeft. Het bewijs ontbreekt dus nog steeds.
maar waar er een alternatief voor een Chinees merk is zal ik daar zeker voor kiezen.
Dan ben ik benieuwd welke telefoon je hebt, want daar zijn zeker merken/telefoons die vrijwel geheel niet naar China uitbesteed zijn dus daar heb je de keuze, ben benieuwd of je daad bij het woord voegt :)

Weet niet hoe accuraat dit is en wel/niet outdated:
https://chinanever.com/categories/phones-not-made-in-china

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 november 2021 13:42]

Zelfs als ze dat niet doen (en ik heb er nog nooit bewijs voor gezien), moeten we nog een markt maar helemaal overlaten aan de Chinezen? Daarmee ondersteunen we de Chinese overheid ook indirect en dat vind ik persoonlijk geen fijne club.
Het staat notabene in d eprivacy policies dat zij data verzamelen en waar deze heen gaat. Sterker bewijs is er niet lijkt mij. Naast in je router logs zie je doodleuk allerlei Chinese IP adressen voorbij komen. Aangezien Beide Xiaomi en Huawei banden met de staat hebben en voor een groot deel topmensen welke ook lid van de CCP partij zijn is dit inherent aan elkaar verbonden
En ja ik weet dat er van alles en nog wat uit China komt, ook onderdelen in de spullen in mijn huis en ook onderdelen in de spullen van Apple en Samsung, maar waar er een alternatief voor een Chinees merk is zal ik daar zeker voor kiezen.
Deze dat mensen hier wat kritischer naar moeten kijken met hoe zij dit benoemen. Iets kan in China gemaakt zijn, maar dat betekent dat in de fabriek die in China staat. Laten de fabrieken voor het grootste gedeelte in handen van Taiwan zijn op het gebied van tech gadgets (Foxconn, Pegatron etc) zijn het dus geen Chinese IP's evenals niet Chinese designs want bedrijven als Apple en Samsung leveren die. Qua componenten heeft Huawei bijvoorbeeld voor het eerst 60% weten te bouwen uit onderdelen van "Chinese makelij" HIerbij heb je dan weer de kant tekening dat bijvoorbeeld de soc technologie gebasseerd zijn op wat ARM heeft geleverd. Het jaar ervoor was dit 30% overigens. Ze blijven afhankelijk van componenten uit Korea, Japan, de VS etc.
Laten we stellen dat de Chinese overheid van 2 miljoen Nederlanders data heeft verzameld, en nu? Wat is nu het gevaar voor die 2 miljoen mensen in Nederland? Wat doet China met die gegevens wat dan zo slecht is voor die mensen?

Dit is een oprechte vraag, ik zie namelijk iedereen elkaar napraten op dit gebied maar nooit zie je concreet dat iemand zegt wat het gevaar nou precies is.

De keerzijde om China te ontlopen is nou net dat de lokale overheid (die veel meer met je leven vermengt is en dus invloed heeft op je leven) de data juist krijgt.

Zelf vind ik het toch een fijner gevoel dat iemand in China mijn pincode weet dan mijn buurman, maar dat is puur gevoel he, daarom ben ik ook zo benieuwd wat nou het daadwerkelijke gevaar is voor een Nederlander!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 november 2021 13:49]

De keerzijde om China te ontlopen is nou net dat de lokale overheid (die veel meer met je leven vermengt is en dus invloed heeft op je leven) de data juist krijgt.
Dit vind ik nogal een uitspraak. Waar baseer je dat op?
Dit vind ik nogal een uitspraak. Waar baseer je dat op?
Op alles wat er op wijst dat de overheid (met diensten als MIVD) net zo graag alles van ons willen weten als de Chinezen dat willen van hun burgers...
Ja maar je gaat er hier nu vanuit dat het een het ander uitsluit. Dat is niet zo. De westerse inlichtingendiensten halen je data binnen via de diensten van google, facebook enz. Die gebruik je ook op je Chinese telefoon.

Dus in plaats van dat 1 werelddeel je data heeft, geef je het nu aan nog een.
maar wat kan China met die data ? denk daar maar een over na
Persoonlijk maakt dat me niet eens zoveel uit.

Voor mij is het gevoel bespied te worden al genoeg om er een probleem mee te hebben. Het maakt het wel erger als ze er wat mee kunnen maar ik wil het gewoon niet. Zeker niet als het een regime betreft waar ik tegen ben. Laten we wel wezen; die data verzamelen ze niet omdat ze dat leuk vinden ofzo. Hoe dan ook hebben ze er baat bij. Dus ik steun ze dan toch op een bepaalde manier.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 november 2021 23:47]

Het gevaar zit hem in het feit dat de verzamelde data altijd in hun bezit kan blijven.

Nu hebben ze er misschien nog niet zoveel aan, maar het is niet ondenkbaar dat China op termijn de wereldmacht grijpt. Wij zijn als westerlingen in ieder geval hard opweg om zoveel mogelijk geld en data naar China te brengen omdat we daar vanalles laten maken, dus ironisch genoeg maakt onze gierigheid ze alleen maar machtiger en komt de wereldmacht steeds dichterbij.

Als je je nu negatief uitlaat over het regime, dan kan je dat in de toekomst in de problemen brengen. Als ze daadwerkelijk de wereldmacht grijpen, kan dat consequenties voor jou hebben.
Het gevaar zit hem in het feit dat de verzamelde data altijd in hun bezit kan blijven.
Zolang je niet uitlegt wat er erg is aan de data op zich is het termijn ook niet zo interessant natuurlijk
Nu hebben ze er misschien nog niet zoveel aan, maar het is niet ondenkbaar dat China op termijn de wereldmacht grijpt.
Wereldmacht is nog niet hetzelfde als macht hier te hebben, laat staan macht op een individu (mij in dit geval), dat is meer dat je andere landen makkelijker kan sturen bepaald beleid te voeren (or else maar dan zijn de rapen sowieso gaat).
Als je je nu negatief uitlaat over het regime, dan kan je dat in de toekomst in de problemen brengen. Als ze daadwerkelijk de wereldmacht grijpen, kan dat consequenties voor jou hebben.
Ah het probleem wat je nu hebt als je naar de USA gaat dus? Zie het probleem wel maar dat verplaatst gewoon het is er nu ook en gaat dus niet weg als we van wereldmacht wisselen. NIet echt erger of kwalijker dan het probleem wat er al is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 november 2021 15:02]

De chinese overheid kan heel vervelend zijn (https://edition.cnn.com/2...lease-intl-hnk/index.html). Misschien dat er helemaal niets met die data gebeurt. Tot je een keer iets met de chinezen van doen hebt of dat je "interessant" voor ze bent. bv als uit de database blijkt dat je medewerker van ASML bent of van een leverancier van defensie. Of je handelt met Taiwan. Of misschien heb je een mening over Tibet. Of misschien wordt de informatie gedeeld voor een ransomware hack. Misschien heb je informatie die handig is voor de handelsbelangen van china. Of influenzer met geldzorgen?
dus zolang je niet naar China gaat heb je niks te vrezen van de Chinezen. En als je zo anti China bent zul je er ook niet naar toe gaan. Dat is wel wat anders met de US, die kan jou hele leven kapot maken , Neem Assange als voorbeeld
net in het nieuws: "Voorstanders van onafhankelijkheid voor Taiwan zijn door China op een zwarte lijst geplaatst.Het land houdt hen levenslang verantwoordelijk voor hun standpunt." ao https://nos.nl/artikel/24...-onafhankelijkheid-taiwan

[Reactie gewijzigd door sepulep op 5 november 2021 15:24]

De mensen die Xiaomi kopen zijn geen hoge piefen die werken bij ASML.

De Chinezen maken goedkope hardware voor paupers- en ook in Europa is die groep enorm en groeiend.
Het is een dooddoener, maar je kan het serieus vergelijken met vlak voor de 2e wereldoorlog. Waarom zou je geen geloof registreren? Wat kan iemand daar nou mee?
Je kent de uitkomst.

Het probleem is juist het onbekende. Pas als het fout gaat kom je er achter hoe fout het kan gaan. Dáárom moet je er zo voorzichtig mee zijn.

Met name biometrische data, dat kán je niet veranderen. Als de Chinezen dat van je telefoon af kunnen halen en misbruiken... Vul de rest maar zelf aan. Denk aan de beveiliging van o.a. veiligheids diensten en kerncentrales.
Totdat China hier de boel overneemt en ziet dat jij stoute reacties over China hebt gezegd. Sta je vervolgens naast een Oeigoer pennen in elkaar te schroeven.
Als China de boel hier overneemt ben ik hier weg, gaat trouwens niet gebeuren want dan zijn er allang kernwapens gebruikt en hebben we hele andere zorgen
Waarom zouden ze me überhaupt beter behandelen dan de Oeigoeren als ze ons land veroveren?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 november 2021 13:52]

hmmm .... hangt een beetje af wat je begrijpt onder "overnemen".
Economie overnemen is eigenlijk ook gewoon overnemen tegenwoordig, der hoeven echt geen wapens aan te pas te komen.

De Chinese overheid is gewoon eng, kijk gewoon wat er met Hong Kong gebeurd.
Binnen 20 jaar schiet er gewoon niets meer over van het stad/staat van weleer.

Europa had nooit de kaart china mogen trekken voor productie van trechnologische goederen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 4 november 2021 15:22]

Economie overnemen is eigenlijk ook gewoon overnemen tegenwoordig, der hoeven echt geen wapens aan te pas te komen.
Dit is ook precies de strategie van China. Zie Afrika. Zelfs de haven van Athene en het vliegveld van Budapest. Ze kopen gewoon vrijwel soeverein grondgebid.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 november 2021 16:39]

hmmm .... hangt een beetje af wat je begrijpt onder "overnemen".
Economie overnemen is eigenlijk ook gewoon overnemen tegenwoordig, der hoeven echt geen wapens aan te pas te komen.
Maar onder die redenatie heeft de VS, Europa gewoon overgenomen, we zijn immers geheel afhankelijk van allerlei IT/infra uit de VS...

Niets is zwart/wit en zeker niet dat soort statements.

Wat betreft Hong Kong, die bui hebben we toch 100 jaar lang zien aankomen, maar iedereen heeft z'n kop in het zand gestoken, zeker ook de mensen die er wonen. We wisten allemaal wat voor staat China is (geworden) na 1911... Maar de Britse staat heeft een 100 jarige deal gemaakt met China in de 19e eeuw en dat werd effectief een stukje westen in Azië, met altijd in het vooruitzicht dat dit drastisch zou veranderen. En dat dit niet zou gebeuren is eerder westerse propaganda, dan die van China. Niet teruggeven was nooit een optie.

Kolonialisme heeft wel meer kapot gemaakt, zo zitten wij ook nog steeds in het "Koninkrijk der Nederlanden". Waar veel meer kolonies onder vielen dan wat we nu over hebben, maar ze zijn er nog steeds.
Nagenoeg alle (IT)infrastructuur wordt gebouwd met chinese componenten. De VS is maar een tussenschakel die de status van grootmacht in snel tempo aan het verliezen is.
Ik wil niet dat de Chinese overheid mijn gegevens heeft. Ik wil er niets mee te maken hebben. Het zijn mensenhandelaren, massamoordenaars, criminelen, organenhandelaren, oplichters en nepotisten.

Wat mij betreft is China het grootste gevaar voor deze planeet en als we verstandig zijn, dan blijft ieder land en iedere persoon er zo ver mogelijk van weg 😉

Verder lijkt het nu niet direct gevaarlijk dat de Chinese overheid mijn gegevens heeft. Maar stel, je bent homo en je kijkt ernaar op xhamster. Daar zou niets mis mee zijn. Meer stel over 20 jaar komt er een nazistische partij aan de macht. Jouw gegevens bestaan dan nog en dan ben je keihard de sjaak.. Zo ook met China. Je weet niet wat de toekomst brengt. En jouw gegevens zijn er voor altijd.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 4 november 2021 18:14]

Je hebt geen flauw benul van hoe het er in China aan toegaat, en toch zo een sterke mening
Je hoeft niet altijd ergens geweest te zijn om te weten wat er speelt. Over China zijn meer dan genoeg bronnen te vinden, die bijvoorbeeld binnenlandse kranten, door de staat verwijderde TikTokberichten en interviews aanhalen.

Waar rook is, is vuur.
Dat heb ik dus ook. Als ik moet kiezen tussen 3 kwade kies ik de gene die het verst weg is. Ik acht de kans kleiner dat ik een lange periode in China ben dan in Europa / Amerika. Ook zijn de banden en daardoor gegevens uitwisselingen tussen Amerika en Europa een stuk groter.
Juist gezegd, wat hebben zei van ons data, dat kwaad kan bij ons, niks, heb mijn Mi9 lite al 3 jaar, laatste android 11, mijn beste phone ooit, heb er nooit reklame op gezien, en mijn volgende is ook weer een Xiaomi
Laten we stellen dat de Chinese overheid van 2 miljoen Nederlanders data heeft verzameld, en nu? Wat is nu het gevaar voor die 2 miljoen mensen in Nederland? Wat doet China met die gegevens wat dan zo slecht is voor die mensen?
Het geeft China meer inzicht in hoe die mensen in elkaar steken, en daarmee meer handvaten om de bevolking te beïnvloeden via propaganda op b.v. social media. Dit soort informatie is van enorme waarde voor inlichtingendiensten, niet om de individuele informatie, maar om wat het zegt over de groep die het representeert.
is dat wel zo? heb eens een $30 anroid gekocht via aliexpres, om te kijken wat daarmee gebeurd; merk wang-tang-pang iets nietszeggends, daarvan zag ik op netwerk duidelijk connecties naar het verre oosten. Gebeurd dat met een xiaomi ook zo? ding zat overigens vol met rootkits/mallware, functioneel niet geschikt vond ik.
Appels met peren hè. Je besteld een cheapy device specifiek voor de Chinese markt op een Chinese webshop. Die bevat gegarandeerd software die data naar de Chinese overheid stuurt, want dat hoort er een beetje bij daar in China. Die hebben vaak ook geen Google Play store maar een eigen winkeltje.

Maar, Xiaomi, Nokia, al die Chinese merken doen dat ook in China. Maar in China komen ze vaak helemaal niet met een Google Play store. De Chinese bedrijven brengen namelijk verschillende modellen uit die voor de 'global' markt zijn en voor de Chinese markt. Als je die laatste koopt, tja, dan weet je wat je koopt. Als je de global varianten pakt, dan sturen ze niets (bewezen) door naar de Chinese overheid. Behalve als je een foutje maakt (zoals Nokia hier deed) maar daar zit behoorlijk wat monitoring op.

Huawei en anderen hebben vaak servers in Europa en de VS staan voor hun dienstverlening. Veelal nog onder een Europees bedrijf dat losstaat van hun moederbedrijf uit China. Voor zover mogelijk natuurlijk. Huawei was daar heel ver mee. Xiaomi wat minder.

Maar als je serieus denkt dat een 30$ telefoontje van een onbekend merk te vergelijken is met een Xiaomi, wat veel groter is en veel meer onder een vergrootglas ligt, dan ben je zelf ook niet echt pienter bezig.
Ware het niet dat juist recentelijk zowel Xiaomi als Huawei in het nieuws waren dat ze data verstuurde naar China. Helaas is het niet duidelijk wat voor data en welke servers dat zijn, maar dit is toch wel een kwalijke zaak zeker met het oog op privacy. Daarnaast werd ook Xiaomi's cloud genoemd dat diens data wederom in de Chinese cloud verdwijnt.

En dat is nou eigenlijk het aparte, bij Apple en Samsung mag je er eigenlijk wel vanuit gaan dat ze zich aan lokale regelgeving houden. En ook is er helemaal niets mee mis dat bedrijven data verzamelen ten behoeve van het verbeteren van de user experience. Maar wanneer Chinese bedrijven dit doen krijg je toch wel automatisch een wrange smaak in je mond omdat het niet onvoorstelbaar is dat deze data ook gedeeld wordt met de overheid. Sterker nog indien dat wordt verwacht, zullen ze dit ook doen. Ook hier geeft Huawei wederom niet een uitsluitend antwoord dat dit niet gebeurd.

En dat is nou eignelijk het kwalijke aan deze partijen, zoals ik al aangaf niet Chinese bedrijven voldoen aan de lokale regelgeving, Chinese bedrijven waarvan we weten dat ze dit niet doen blijven gewoon hun ding doen. Ik snap dan ook niet waarom zowel de EU als de VS hier niet hard tegen optreed. Dit is niet wenselijk.
Het kwalijke is dat je zegt;
Ware het niet dat juist recentelijk zowel Xiaomi als Huawei in het nieuws waren dat ze data verstuurde naar China.
Maar even je bron vergeet. Dat maakt wat mij betreft heel je betoog zinloos, want het zou net zo goed gebaseerd kunnen zijn op gebakken lucht, of op een bron die niet bestaat, of op een bron die zelf niet goed met informatie om kan springen. Zonder context klopt er namelijk weinig van.

Dat merk ik vooral aan dit soort dingen;
Ik snap dan ook niet waarom zowel de EU als de VS hier niet hard tegen optreed.
Er is wetgeving zat, maar er is ook bewijs nodig. Dat bewijs ontbreekt nu een klein beetje. Bedrijven als Huawei verwerken namelijk gegevens van Europeanen, in Europa en voldoen behoorlijk netjes aan de wet.

Als je doelt op dat bericht uit Litouwen, dan moet je dat bericht nog even goed nalezen. Dat ging vooral over vermoedens, vermoedens hebben we genoeg. We zochten bewijs. Wat ook goed is om te weten, is dat Litouwen en China aan het bekvechten zijn. Dat helpt ook niet mee voor de beeldvorming.
Daar staat niets in over het sturen van data naar een Chinese overheid. Vooral Huawei is er een die eerst toestemming vraagt voor het verzamelen en aangeeft waar de data naartoe gaat. Wat in hun geval Europa is. Dat is dus niets om tegen op te treden en onderbouwt z'n punt ook niet echt.
Niet zo extreem maar met mijn Xiaomi in huis ging er volgens mijn Pi-hole enorm veel requests naar allerlei servers van Xiaomi en andere China-gerelateerde bedrijven/domeinen. Iets van tienduizenden requests per dag.
Ding zat ook vol met pre-installed software die zo diep in het OS zit dat eht niet te verwijderen was/is zonder andere dingen te slopen.
Anoniem: 472287
@Naafkap4 november 2021 13:29
Dat doen Samsung en Google net zo goed dus wat dat betreft zit je eigenlijk bijna nergens meer veilig. Je kan enkel kiezen WIE je data verzamelt.
Maar is dat als consument dan veel anders als Google gebruiker?
Het gros kijkt daar niet naar, die kijken alleen naar het prijskaartje, en hoe goed het wel niet is want goed gepromoot.
De doorsnee consument wil gewoon een goede telefoon voor een goede prijs. De chinese merken leveren dat. De mogelijke privacy schending neemt men voor lief.

Daarnaast hoeveel data verzameld google via android wel niet van gebruikers, en facebook met z'n hele meta portfolio. Als de doorsnee consument digitale privacy echt belang zou vinden, waren deze diensten nooit zo groot en gratis geweest.
Google en Meta hebben echter wel een strategie in die dataverzameling. Dat is de hele reden dat ze groot zijn geworden. Het begin met niks en het eindigt met alles. Ik heb geen idee hoe ver we ondertussen in die cycle zitten, maa door kleine toevoegingen her en der wordt het steeds iets meer.
Hier moet een wetswijziging voor komen, want bij zowat alle merken verzamelen ze gegevens van je, dat is echt niet alleen gelimiteerd tot chinese producten.

Zelfs Apple heeft zo zijn schandelen, zo als dat Siri ''per ongeluk'' meeluisterde zonder dat de gebruiker dit wist, of de Google Home die ''per ongeluk'' meer gegevens verzamelde dan nodig was.
Wat een dom argument dit nou weer, als je het internet überhaupt gebruikt dan wordt er data verzameld. Het maakt niets uit voor de eindgebruiker wie het doet
Gegevens verzamelen doet iedereen niet alleen China.
En denk je dat dat met “westerse telefoons” niet gebeurt? Dankzij Snowden kennen we het antwoord op die vraag.
Volgens de media liggen wij onder constante cyberaanvallen van Rusland, Iran, China… In diezelfde media lees ik nooit dat wij, het Westen, een succesvolle cyberaanval hebben uitgevoerd op een waterkrachtcentrale of ministerie van X in land Y. Zo’n informatie wordt natuurlijk niet vrijgegeven maar dat betekent niet dat het niet gebeurt.
Tja, dat is vooral een mentaliteitskwestie denk ik. Het gros van de Westerlingen interesseert het geen biet waar hun product vandaan komt, wie het maakt, onder welke omstandigheden of onder welk regime. Het belangrijkste is prijs/kwaliteit en daar zijn de Chinezen ijzersterk in.

Wij Tweakers weten inmiddels dat dit niet zonder risico is, en dat de Chinese centrale overheid vuistdiep in alle Chinese bedrijven zit, en dat ze de Chinese industrie maximaal subsidiëren om zo de Westerse concurrentie de loef af te steken. Hoe afhankelijker de wereld wordt van China, hoe liever ze het hebben.
En dat allemaal nog even los van alle discussies rondom mensenrechtenkwesties van bijv. Oeigoeren en arbo-omstandigheden van fabrieksmedewerkers.

Een veelgehoord argument op T.net is dat "De Amerikanen" of de "Big Tech" geen haar beter zijn. Puur feitelijk gezien zit daar een kern van waarheid in. Desalnietemin doe ik liever zaken met een land of bedrijf dat goeddeels dezelfde waarden en normen op het gebied van democratie, vrijheid van pers; meningsuiting; en geloofsbeleiding, nastreeft als ik. En jaja, ik ken de uitzonderingen in de VS, daar denken ze in veel staten echt anders over vrijheid dan wij.
Bijna al je elektronica (en kleding etc) komt uit China... Over 20 a 30 jaar is het hier een derde wereldland. Ook de hele kenniseconomie vlucht al over de grenzen.
Arme landen van europa hé, die krijgen nu allemaal smartphones, en dat zijn geen Apple’s en Samsung’s. Dus best wel logisch.
Hoezo vind je dat opmerkelijk, ze leveren de meeste hardware voor de minste prijs, ben je echt zo verbaasd dat mensen eerder kijken naar een prijs van een toestel, dan naar wat de regering van het land waar dat toestel vandaan komt doet? America doet ook hele erge dingen, dat weerhoudt veel mensen toch ook niet om een iPhone te kopen?
En binnenkort komen er meer en meer Chinese EV's op de markt...... Chinese spionage?
Mja, die Hollanders houden wel van een koopje.....
Misschien mogen mensen dat zelf uitmaken? Zolang ik advertenties kan blokkeren maakt privacy mij niets uit. Kameraad Xi mag alles van mij weten.
Denk niet dat ze hier bij Apple wakker van liggen. Focus ligt allang niet meer alleen op hardware.
Dat weet ik nog zo zeker niet. Alle diensten zijn gekoppeld aan hun hardware. Zonder hun hardware, kom je niet echt bij hun diensten namelijk. Op een paar uitzonderingen na. Daarbij liggen veel diensten wereldwijd flink onder vuur waar ze veel aan verdienen, zoals de appstore en apple pay. Of je het er mee eens bent of niet, er ligt toch een behoorlijk risico voor Apple. Ze verdedigen zich niet voor niets zo hard.
Maar apple toestellen blijven waarschijnlijk veel langer in gebruik dan xiaomi. Dus het marktaandeel nieuwe toestellen is heel anders dan het marktaandeel van apple toestellen. En qua diensten is dat laatste natuurlijk van belang. Voor de hardware verkoop, meer het eerste.
Precies, het feit dat ze de productie van de iPADs al flink hebben ingeruild voor de productie van meer iPhones geeft al aan dat ze zich heel erg verdedigen op hardware gebied, waarschijnlijk precies om de redenen die jij aangeeft. Apple verkoopt geen software en diensten zonder hardware.
Dat denk ik wel, de iphone is nog steeds de grootste geld maker, natuurlijk zullen ze wakker liggen van concurrentie, zou raar zijn als het niet zo was als je werd ingehaald door een concurrent.
Ik gebruik zelf een xiaomi poco f3 en ben tevreden met dit toestel. Er zitten wat kleine foutjes in de software maar ik heb niets te klagen omdat je voor dat bedrag echt niets beters kunt krijgen met dezelfde specs.

Ze releasen echter wel mega veel toestellen waardoor je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Ik durf bijna niet naar een andere xiaomi toestel te kijken omdat je gewoon niet meer weet waar je naar moet kijken. Ze hebben hiernaast ook nog leuke redmi toestellen.
Je kan eens naar LineageOS kijken. Heeft officiële support voor de Poco F3 en dan zit je niet meer vast aan Xiaomi's gebrekkige software. (en kan je je ook ontdoen van Xiaomi's en Googles spyware...) ;)
De onderzoekers hadden Google Apps geïnstalleerd op LineageOS, daar kwam dit vandaan. Niet door LineageOS zelf.
Ah thanks. Zal het eens bekijken inderdaad.
Liever geen Chinese smartphone maar de keuze is er eigenlijk niet. Samsung blijft voor mij achter.
Deze cijfers zijn marktaandeel qua verkoopaantallen, volgens mij is Apple nog wel veruit de grootste qua verkoopwaarde. Pas als dat terugloopt zullen ze iets minder lekker slapen.
Afnemende verkoopaantallen vangen ze op met oplopende prijzen.
Afnemende verkoopaantallen? Gevalletje wens vader gedachte? Of van niet kunnen/willen lezen natuurlijk.
Nou, die grens hebben ze al een keer bereikt hè. De iphone 11 werd toch aardig wat goedkoper dan de voorgaande serie (XS) omdat de verkopen daarvan niet zo lekker gingen, want ze hadden echt een grens bereikt met hoe ver je kopers financieel willen gaan. Ook nu zie je ze qua verkoopprijzen alle kanten op zwabberen met toestellen als de SE serie, Mini serie enzovoorts. Allemaal om in meer prijsklasses iets te hebben.
Maar nu zitten de high end modellen van andere merken op het prijsniveau van de iPhone.
Ik zie dat Oppo op de 4e plek staat, dat is leuk voor het bedrijf maar ik vraag me af of in deze getallen ook OnePlus zit verwerkt. Immers hebben OnePlus en Oppo aangekondigd verder te gaan als één bedrijf, maar toch ben ik nieuwsgierig. Heeft iemand hier toevallig meer informatie over?

Edit: Niet goed gelezen, bedankt voor de terechtwijzing oplettende tweakers @JordiGeelhoed en @b12e.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 4 november 2021 13:30]

In het artikel:
De merken van BBK Electronics kenden ook een stijging. OPPO verdubbelde het marktaandeel en kwam uit op 10,1 procent. Dat komt mede doordat analisten OnePlus sinds de fusie van beide merken nu bij de leveringen van OPPO optellen
Dit staat in het artikel toch?
Op aantallen of omzet?
Fabrikanten van smartphones maken doorgaans geen exacte cijfers over leveringen bekend, zeker niet per continent. Daardoor gaat het altijd op basis van inschattingen, die gebaseerd zijn op diverse factoren als informatie van providers en retailers.
Aantallen dus.
2 puntjes:

Ik zou de grafiek eens graag zien gebaseerd op omzet in € ipv aantallen.
En dan heb je nog de "winst". Ik heb de grafiek niet, maar weet hoe die er uit zou zien.
Bizar dat één bedrijf zo veel van die winst kan binnenhalen.

Chinese telefoons.. zelf kan ik moeilijk beoordelen wat de gevaren zijn, en welke en hoe veel data er richting China gaat, maar één ding deed me toch de ogen openen.
Recent werd ons bedrijf (15k medewerkers) overgenomen door een nog groter bedrij (150k medewerkers globaal), en nu worden alle mensen die een bedrijfstelefoon van het merk Huawei hebben aangeschreven. Per direct krijgen ze een Samsung.
Ook wordt een Huawei niet aanvaard in de BYOD policy.
Als je non stop telefoons blijft uitbrengen omdat je vanwege de lagere marge meer telefoons moet verkopen, ja dan lijkt het mij logisch dat op ten duur die verkopen stijgen.

Dat en natuurlijk het feit dat tenminste uit mijn omgeving bepaalde mensen Samsung "te premium" vinden (qua prijs) tegenover Xiaomi, en Xiaomi biedt vaak meer dan Samsung voor hetzelfde prijs.

zonde alleen van die vreselijke MIUI

Zelf zie ik mijzelf Xiaomi niet kopen (want MIUI), maar als iemand mij om advies vraagt stel ik tegenwoordig als eerste altijd de vraag of ze een Chinees toestel als Xiaomi ook willen, want dan is de keuze vaak vrij makkelijk.

Zo niet (en er zijn best wat mensen die Xiaomi niet willen) dan is die lijst korter.

Echter zelf vind ik niet echt dat Xiaomi die 2de plek verdient, persoonlijk vind ik dat Huawei vaker lef had om creatief te zijn met hun telefoons, zonde alleen hoe dat verhaal is afgelopen.
Komt door die playstore ban in de vs. Als dat er niet was deed honor en huawei een stuk beter in de cijfers. Wat ben je met een telefoon met een play galery store van de Chinezen waar je niks kan van downloaden. Even prutsen met apk s en het forceren om die zooi aan de praat te krijgen. Als je niet van prutsen houdt blijf je maar best weg van huawei en honor of je koopt zo n exclusief toestel met Google services.
Chinese Telefoons.

Ik ben het eens met heel veel punten hierboven genoemd. Van concentratiekampen tot een communistische staat die alles en iedereen onder controle wilt houden.

Mijn ervaring is als volgt: Ik heb nu een huawei p30 pro sinds het uit is en ik moet zeggen dat het toestel mij nog geen enkele keer in de steek heeft gelaten, geen problemen heeft opgeleverd met connecties, kabels, netwerken, aanpassingen, instellingen etc.

Mijn broer is een samsung fanaat en ik hoor hem de hele tijd vloeken op van alles......

Als ik zometeen mijn toestel wil vervangen met een high end toestel, dan zijn buiten de china phones alleen nog samsung over en ik weet niet of ik zoiets wil...
Je vergeet Sony.

De klachten over Samsung ken ik wel, vooral van mijn moeder (nu klacht vrij een iPhone) en mijn partner (maar die redt zich wel).

Ondertussen heb ik alweer een LG (sinds 2019) en nul issues ermee, nou weet ik dat LG in het verleden problemen had maar mijn G8S heeft op matige software support na (updates als ze ooit komen) nooit problemen, altijd bereik, altijd goede wifi, accu werkt goed, nooit onverwachte batterij drain en ga zo door.

Zonde alleen dat ik dit ding op ten duur alsnog moet vervangen, want LG is er niet meer qua smartphones.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 4 november 2021 16:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee