Analist: MediaTek blijft marktleider smartphonechips in 2021

MediaTek zal 37 procent veroveren van de wereldwijde markt voor smartphone-socs. Daarmee doet het bedrijf vijf procent beter dan in 2020 en blijft het marktleider. Dat stelt Counterpoint Research. Qualcomm blijft marktleider op het gebied van 5G-socs voor smartphones.

Volgens Counterpoint Research werd MediaTek tijdens het derde kwartaal van vorig jaar voor het eerst marktleider op het gebied van smartphonechips en dat ten koste van Qualcomm. De Amerikaanse chipontwerper zal in 2021 de tweede grootste speler op de wereldwijde markt van smarphonesocs zijn met een marktaandeel van 31 procent. In 2020 was dit 28 procent.

Op de wereldwijde markt voor 5G-smartphonechips blijft Qualcomm dit jaar volgens Counterpoint wel marktleider met 30 procent. MediaTek zou in 2021 28 procent van deze markt bedienen. Dat is 13 procent meer dan in 2020, toen haalde het 15 procent marktaandeel.

Volgens Dale Gai, hoofdonderzoeker van Counterpoint Research, is de te verwachte toename van MediaTeks marktaandeel te danken aan het brede gamma 5G-socs dat MediaTek produceert voor smartphones in een prijsklasse tot 150 dollar. MediaTek ondervindt volgens Gai tijdens de productie van deze socs geen hinder van de wereldwijde chiptekorten, in tegenstelling tot Qualcomm die wel leveringsproblemen ondervond en met lagere yield rates te maken heeft bij de productie van haar 5nm-chips. Gai verwacht dat de leveringsproblemen bij Qualcomm in de tweede helft van 2021 echter van de baan zullen zijn en dat de productiecapaciteit voor 5G-socs bij TSMC uitgebreid zal kunnen worden.

Apple is de derde grootste speler en zal in 2021 naar verluidt 16 procent van de markt bedienen met haar mobiele socs. Wat betreft de 5G-markt, haalt Apple in 2021 29 procent marktaandeel. Opvallend: het Chinese HiSilicon lijkt amper marktaandeel over te houden in 2021. In 2020 was HiSilicon nog goed voor 10 procent van de globale chipmarkt. Daar lijkt nog een kwart marktaandeel van over. Het Chinese bedrijf bediende in 2020 23 procent van de 5G-chipmarkt. Dat marktaandeel is eveneens sterk gedaald.

Door Jay Stout

Redacteur

06-05-2021 • 19:01

67 Linkedin

Lees meer

Reacties (67)

67
57
12
0
0
10
Wijzig sortering
Heeft Mediatek zo een grote Aandeel doordat ze in heel veel budget telefoons zitten? Of is hier een andere reden? Het is namelijk geen fijne chipset als je iets met custom Roms wil doen. Niet erg open op dat vlak.
Ik vraag me af of dat een anekdote is die een eigen leven is gaan leiden. Mediatek upstreamt heel veel code voor de ondersteuning van zijn chips, waarschijnlijk omdat Google daarom heeft gevraagd en de chips in allerlei Chromebooks gebruikt worden.

Ik zie juist heel weinig ondersteuning voor Qualcomm chips upstream. Verder weet ik ook niet of er enige ondersteuning voor Qualcomm 8cx is of dat die nog steeds alleen maar goed ondersteund wordt onder Windows.
Het probleem met Mediatek is dat ze software (source code en build tools etc) alleen leveren aan de fabrikanten, niet aan het publiek.
Ja of zie hier, je moest betalen als je GPL(!) source code wilt. Al is dat mss legaal, het wordt wel beschouwd als aso.
Daardoor is het lastig een custom ROM te bouwen.
Qualcomm maakt dat alles wel gewoon publiekelijk beschikbaar (CAF).
Dat is ook de reden dat de officieel door LineageOS ondersteunde telefoons bijna allemaal Qualcomm zijn. Mss nog een paar Exynos maar geen enkele Mediatek dacht ik.

Wat Mediatek upstreamt heb ik niet zo'n kijk op, mss is dat zo, maar mijn indruk is dat men custom ROMs meestal bouwt niet vanuit upstream, maar met bovengenoemde fabrikanten software.
Met dat laatste ben ik het wel eens, maar dat betekent ook vrijwel altijd dat de ondersteuning ophoudt op het moment dat iemand binnen LineageOS het niet meer interessant vindt om de telefoon hardware te ondersteunen.

Daarom werk ik ook altijd met de upstream kernel, wat een beetje tegenstrijdig is met de benadering bij AOSP en forks daarvan. Bij sommige chips zoals die van Allwinner en Rockchip wordt er veel door de gemeenschap gereverse engineered en ontwikkeld, maar bij Qualcomm en ook Mediatek is dat een stuk minder.

Ik heb verschillende oude telefoons met Mediatek, maar ook Qualcomm chips die met ditzelfde euvel kampen. Ik moet eens zien wat daar aan te doen valt om drivers te laten werken met een moderne kernel. Dat vergt namelijk veel kennis en tijd.
Het is zeker niet ideaal, voor de langere termijn is upstream support natuurlijk het beste.
Maar ikzelf heb eigenlijk nooit gehoord van (ex)Android telefoons die daar goed mee werken.
Als in, geschikt als daily driver met alle toeters en bellen.
Dan is de gemiddelde user die op korte termijn een goeie custom ROM wilt, mss beter af met een SoC waar daar makkelijk een voor te bouwen is (op de niet-ideale manier).

Pluk ik toch nog steeds de vruchten van met mijn 8 jaar oude toestel. En ja dat is nooit zeker hoe lang die support dan duurt, maar als je je telefoon erop uitkiest kan je het lot vaak wel n handje helpen. Of vaak gaan ze voordat het zover is gewoon stuk, heb je in die tijd toch mooi van een custom ROM kunnen genieten.

Overigens draagt Qualcomm ook wel het nodige bij aan upstream, alleen gaat dat dan via samenwerkingsverbanden als CAF en Linaro. Bijv laatst is Snapdragon 888 support toegevoegd, en ik heb ook wel bijdragen aan Freedreno voorbij zien komen.
Het betekent inderdaad dat ze zitten in apparaten van low- tot mid-end.
Daar is de markt ook het grootst.

En Chipsets/SoC worden gemaakt voor de normale markt en niet voor mensen die graag een costumrom willen. Die groep is veel te klein om geld te verdienen.
Gezien de kleine hoeveelheid gebruikers die iets met custom roms willen doen kan ik me voorstellen dat een chipontwerper daar niet echt rekening mee houdt. Dat levert voor hun helemaal niets op.
Je kan marktaandeel berekenen in aantallen of in omzet. Stel Apple verkoopt 1 telefoon van 700,- en Xiaomi verkoopt 3 telefoons van 100,-. Zou je dan zeggen dat Apple een marktaandeel heeft van 70% of een marktaandeel van 25%?

Of ik lees eroverheen, maar ik zie in dit tweakers artikel niet hoe het berekend wordt, dus ik ben even naar de bron gegaan.
MediaTek is likely (...) to capture 37% unit share of all the smartphone AP/SoC shipped for the full the year.
Aangezien hier "unit share" staat ga ik er dus vanuit dat het om aantallen gaat. Zoals wel ook in het tweakers artikel staat heeft mediatek veel van de low-end markt, maar ik denk dat het een interessanter beeld geeft om te kijken naar marktaandeel van de omzet. Het is alleen heel moeilijk om dat te bepalen omdat de contracten over prijzen meestal geheim zijn.

Ik denk dat het aandeel van mediatek in de telefoons onder de 150 euro echt heel groot is en die low end markt is wereldwijd gewoon heel groot. Hier wordt alleen ook niet zoveel op verdiend, dus ik denk niet dat qualcomm zich veel zorgen maakt over dit cijfer.
Waarom is het aandeel van Samsung hier zo klein in?
Ben hier best door verrast. Komt dit omdat Samsung niet onder de 150$ gaat?
samsung US en samsung korea gebruiken qualcomm chips (voor samsung waarschijnlijk een heel grote markt, want samsung heeft geen pricevechteters)
Vrijwel alle smartphone chip designers (behalve Samsung) zijn totaal afhankelijk van de fabrikant TSMC in Taiwan. Pure zelfmoord voor de Westerse chip industrie mocht Taiwan een bezoekje krijgen van hun buren, wat volgens de Amerikaanse Admiraal in Azië niet lang meer gaat duren:
https://www.nbcnews.com/n...lobal-leadership-n1260386
Daarom ondermeer zou TSMC fabs in de US gaan bouwen.
De meest geavanceerde fabs blijven in Taiwan.
Taiwan hoopt op Westerse hulp bij een invasie door China. Daarvoor is het belangrijk dat ze iets waardevols hebben.
De VS heeft zoveel belangen in Taiwan, die laten dat nooit over hun kant gaan.
Had het westen ook niet een hele zooi belangen in Hong Kong? We kijken ook toe hoe dat overgenomen wordt.
Uhm, dat is geschiedkundig afgesproken. Dat China zich dan vervolgens niet helemaal aan de afspraken houdt is dan weer niet netjes.
6 jaar erg direct. Maar 6 of 16 jaar, het gaat zeker gebeuren. China kan als geen ander op lange termijn plannen, en dit staat met 100% zekerheid in hun doelen.

Vandaar dat ik het helemaal eens ben dat we onze 5G en andere infrastructuur moeten bouwen van westerse, liefts europeese apparatuur, zelfs als duurder:

Stap 1: Veroorzaak of vermeerder interne wrijving met media/meme/fakenews aanval
Stap 2: Veroorzaak chaos doordat infrastructuur plots bugs gaan vertonen
Stap 3: Verover Taiwain.
Stap 4: tegenreactie van de USA en Europa. En ik ben niet zeker of China dat aan kan.
Dat is de twijfel. Komt die reactie, en met hoeveel inzet?

Zoals we er nu voorstaan, denk ik niet dat er groots militair ingegrepen word (zoals indertijd met Kuwait).
En klein militair ingrijpen is altijd verloren, dus dat zeker niet. Dus word het wat diplomatiek gesteggel.
Vergeet niet dat China grootste leger op de wereld heeft.
Grootste? Wellicht. Maar zeer zeker niet het meest geavanceerde. Als het puntje bij het paaltje komt, heb je meer aan een technologische voorsprong dan aan pure aantallen.
Tegenwoordig ook best geavanceerd en vooral goed voorbereid, hoor. Zo heet China b.v. genoeg olie opgeslagen liggen om een oorlogperiode te overleven zonder olietekorten. Dit kunnen ze tevens ook gebruiken voor een soort "koude oorlog" met Rusland (de olie leverancier) om de prijzen laag te houden "of we stoppen met inkopen".

China is echt héél goed bezig in het oppakken van macht.
China heeft de grootste leger, India op 2 en USA op 3.
Technologische voorsprong zegt niks.
Euhm.. jawel hoor.
Ok vertel me welke oorlogen USA heeft gewonnen....
Kijk maar even wat documentaires over vroegere oorlogen. daar zal je duidelijk in zien dat het leger welk technisch voorloopt altijd wint. Dat gaat al terug naar de tijd dat ze in lijnen met musketten tegenover elkaar stonden. Het leger wat na elk schot moest herladen, verloor op gruwelijke wijze van het leger dat als eerste een geweer uitvondt wat vaker / sneller kon schieten. Dit is nog altijd zo, er is op dat gebied niets veranderd.

Als je een straaljager hebt die de vijand al neer kan halen voordat de vijand hem uberhaupt gezien heeft , heb je gewonnen.

Nu zeg ik niet dat het verschil tussen Amerika en China zo groot is , maar het feit blijft. Een geavanceerd leger met 1 miljoen mensen (en drones, tanks, materieel) laat niets over van een minder geavanceerd leger van 2 miljoen mensen.

Dit is ook precies de reden waarom de mensheid door oorlogen altijd enorme technologische groeispurts gemaakt heeft.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 7 mei 2021 16:06]

Maar dat vroeg ik je niet, ik vroeg vertel me welke oorlogen Amerika gewonnen heeft! En dan heb ik het over moderne!
En wie zegt dat China achterloopt?

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 7 mei 2021 16:27]

Welke heeft China gewonnen?
Daar ging het niet om, lezen is moeilijk....
Dat is China al heel lang. En heel lang is al honderden en honderden jaren.
Macht in aantallen. Voor 1 miljoen sterfgevallen staan er 10 miljoen klaar om te vervangen.
Sadam Hoessein's leger was ook veel groter dan de gallieerden die 20 jaar geleden Iraq binnenvielen. aantallen zegt niets; expertise en technologisch niveau des te meer.
Heel erg waar. Maar China heeft aantallen *en* technology. Mischien niet helemaal gelijk met USA, maar je vergist je als je denkt dat ze met Sadam te vergelijken zijn.
Heel erg waar. Maar China heeft aantallen *en* technology. Mischien niet helemaal gelijk met USA, maar je vergist je als je denkt dat ze met Sadam te vergelijken zijn.
Ik heb me niet vergist, want ik zeg nergens dat Saddam's leger hetzelfde is als China. Dat idee al is een lachertje. China heeft Nukes, en ik vermoed dat China ook soldaten heeft die strijdig en goed gevoed zijn. Als China een oorlog met Taiwan aangaan dan zal de VS Taiwan te hulp schieten en dan "zijn de rapen gaar."
Dan heeft China wel EUV.
Taiwan binnenvallen gaat China nooit doen. Los van het feit dat het geografisch bijna onmogelijk is (zeer hoge berg ketens en een gebrek aan lage kustlijnen aan de verre zijde van het eiland, waardoor de Chinese marine ten prooi vallen van de Taiwanese luchtmacht en artillerie, Daarnaast zal het westen met India, Japans, Korea en Australië per direct de oorlog verklaren aan China.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 7 mei 2021 08:07]

Taiwan binnenvallen gaat China nooit doen.
(...)
waardoor de Chinese marine ten prooi vallen van de Taiwanese luchtmacht en artillerie, zal het westen met India, Japans, Korea en Australië per direct de oorlog verklaren aan China.
Laten we er eens wat objektiver naar kijken.
De Taiwanese strijdkrachten zijn een schijntje vergeleken met die van China, zowel in mansterkte, budget als in moderniteit van het materiaal. De Chinese marine zal beslist het een en ander te verliezen hebben, maar ten prooi vallen... Dat gaat niet gebeuren.
Wat ook niet gaat gebeuren is dat de westerse wereld een oorlog met China gaat beginnen. Eens afgezien dat China voor de westerse wereld te belangrijk is als leverancier van grondstoffen en goederen, is een dusdanige oorlog zowat een derde wereld oorlog, en dat is politiek moeilijk te verkopen.
De Taiwanese strijdkrachten zijn een stuk moderner dan China. Taiwan investeert fors een asymmetrische oorlogsvoering, waarbij ze vol in zetten op de verdediging. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over een naar verhouding erg groot arsenaal aan kruisraketten. Hiermee kunnen ze Chinese schepen veel schade toebrengen, net als vliegtuigen en doelen aan de kust.
Nooit een keer, de Aziatische landen houden China al angstvallig in de gaten omdat ze doodsbang zijn. Daar krijgen we hier weinig maar dat speelt daar enorm. En wat gaat het westen doen? Niks net zoals ze niks doen bij Tibet, Hongkong en de oeigoeren. Paar keer foei zeggen een restrictie opleggen die het westen zelf veel harder raakt, verontwaardigd spelen en weer verder.
Oeigoeren, Hong Kong en Tibet hebben niets interessants. Als er olie vandaan zou komen dan zou er misschien iets aan gedaan worden.
Meh, China is bezig met een massa genocide op Hitler niveau en we doen niks. Het westen heeft geen tanden en China weet dat dondersgoed.
Ja, maar China weet ook donders goed dat het Westen hier weg kijkt omdat zij geen direct belang hebben. De economie lijd niet onder China's genocide. Verder is dat ook vooral wat China doet met Chinese burgers, heel bot gezegd boeit dat westerse leiders niet genoeg om er echt iets aan te doen.

Maar als het westen in de portomonee en economie geraakt wordt, dan is dat wel een ander verhaal, lijkt mij dus een koude oorlog verhaal, veel dreigen, maar beide kanten weten dan een Oorlog catasstrofaal is, en de mensen met geld en macht hebben daar niet zoveel bij te winnen, zowel aan Chinese als Westerse zijde.

Ik verwacht dus niet dat dat heel ver escaleert, maargoed, ook maar koffie dik kijken.
Het Westen kijkt weg juist omdat ze direct belang hebben. Zonder toegang tot de Chinese handel valt de hele Westerse wereld stil. Er is geen product meer dat hier verkocht wordt waar geen Chinese invloed op is. Of het nu gaat om computer chips, auto’s of zelfs voedingstoffen, China heeft overal wel een vinger in de pap. Zelfs in gebieden waar je het niet verwacht. Vrijwel alle kritische Afrikaanse infrastructuur van de laatste 20 jaar is aangelegd door China. Gevolg: alles dat uit Afrika komt heeft China invloed op.

China heeft zich langzaamaan gevormd tot de nieuwe wereldmacht. Amerika weet het, de EU weet het, de NAVO weet het, maar niemand kan er wat tegen doen want onze huidige manier van leven zou van de ene op de andere dag op houden te bestaan.

Maar kijk vooral de andere kant op…
Het westen kan er prima wat aan doen. Maar ons kapitalistisch systeem denkt alleen maar aan geld, en dan niet voor de burgers, maar voor de rijken.

Zolang bedrijven en rijken bakken met geld blijven verdienen uit China over de ruggen van zowel de Aziatische als westerse mensen. Zal het westen niet ingrijpen.

Als we onze afhankelijkheid bij China weghalen door zelf weer te produceren en ons zelf van eigen grondstoffen te voorzien. Dan kunnen we makkelijker onze bek open trekken. Maar dat is duurder en zorgt voor minder winst marges. Buiten dat veel westerse mensen er dan achter komen dat zonder de goedkope prullaria uit China, we eigenlijk niet zo rijk blijken te zijn. Dus ook overheden zitten niet op meer armoedige onvrede te wachten.

We hebben onszelf, voor het grote geld, helemaal klem gezet.
Ehm jawel? Er worden stelselmatig oeigoeren vermoord, onvruchtbaar gemaakt, ontvoerd, als slaaf behandeld en ga zo maar door. Het enige verschil is dat t oeigoeren zijn en geen Joden, maar daardoor mag het niet ineens wel gedaan worden.
Wat zijn oeigoeren? In China wonen toch gewoon Chinezen? |:(
Aidix geeft aan dat en verschil is tussen stelselmatige moordkampen aan de ene kant en massaontvoering, marteling, verplichte onvruchtbaarmaking, brainwashing, verplicht werk en verkrachtig aan de andere kant. En zover ik weet zijn er wel beschuldigingen ('allegations') geweest dat er buiten de werkkampen gevallen zouden zijn van moord met het doel om organen te oogsten, maar zover ik weet is dat niet 1 van de grote zaken. Het idee dat het om een genocide gaat is de combinatie van het compleet illegaal maken van een cultuur in combinatie van de verplichte sterilisaties. Dus ja, ik begrijp Aidix prima dat het gevaarlijk is om te stellen dat het 'op Hitler niveau' is zonder af te doen aan dat het een groot issue is waar we totaal niet weten wat we er mee moeten doen.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 6 mei 2021 22:20]

Ik weet niet van waar jij uw informatie haalt, maar je slaat de plank hier toch wel serieus mis hoor....
Mijn info komt grotendeels van Wikipedia, een betrouwbare bron. Dus niet van een evangelistische charletan als Adrian Zenz of enkele "chinezen" die alles beweren (bewijsbaar onjuist) om een verblijfsvergunning te krijgen op basis van een "vluchteling" status.
Mee eens, al die dingen zijn onlogisch. Daarom geloof ik daar ook geen barst van.
Best grappig en dat is niet om niet om te flamen ofzo, maar het zijn eigenlijk niet de meest lekkere chips waar je mee wilt battelen,
Qua benchmarks enzo
Hoe bedoel je, de Mediateks winnen het juist in benchmarks als je kijkt naar prestatie per euro.
Maar dat is de tweakers-visie. 90% van de mensen wil kunnen appen, bellen en instagrammen.

Of je dan Call Of Duty op je telefoon kunt spelen maakt dan niet zoveel uit.

Ben zelf ook een lichte gebruiker, zou eigenlijk wel willen weten welke de go to Mediatek chips zijn.
Het gaat er om of ze goed genoeg zijn. Niets of ze een benchmark winnen. Een Polo wint het ook niet van een Porsche en toch worden er veel meer Polo's verkocht. Of als we het binnen Porsche houden: de Macan is niet te vergelijken met een 911 en toch worden er veel meer van verkocht omdat ze uiteindelijk beter aansluiten bij wat mensen er mee willen doen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 7 mei 2021 08:59]

Rekenen met percentages gaat ook hier goed mis.

“ MediaTek zou in 2021 28 procent van deze markt bedienen. Dat is 13 procent dan in 2020, toen haalde het 15 procent marktaandeel.”
logisch . omdat ze goedkope chips maken kunnen ze veel stuks verkopen.
wie maakt meeste winst. daar gaat het uiteindelijk om :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee