MediaTek kondigt high-end Dimensity 9000-4nm-soc aan met Cortex X2-core

MediaTek heeft de Dimensity 9000-soc aangekondigd, de eerste mobiele soc die TSMC's 4nm-procedé gebruikt en de eerste soc die Arm's nieuwe cores gebruikt, waaronder de Cortex X2-core. Begin volgend jaar moeten de eerste smartphones met de soc verschijnen.

De Dimensity 9000-soc krijgt acht cores die allemaal zijn gebaseerd op Arm's nieuwe ontwerpen, schrijft onder meer Android Police. Daarmee is het de eerste mobiele soc die met deze nieuwe kernen wordt uitgerust. De soc krijgt één Cortex X2-core met een maximale kloksnelheid van 3,05GHz, drie A710-kernen op 2,85GHz en vier A510-kernen met 1,8GHz. De cpu krijgt verder 8MB-L3-cache en 6MB-system-level-cache.

Ook de gpu is nieuw; MediaTek gaat hier Arm's Mali G710 MC10-gpu voor gebruiken, het topmodel binnen Arm's serie. Volgens AnandTech heeft deze een kloksnelheid van zo'n 850MHz. De soc ondersteunt verder Lpddr5- en Lpddr5x-geheugen, waarbij er maximaal vier kanalen gebruikt kunnen worden met maximaal 3750MHz. De apu om AI-taken te kunnen uitvoeren heeft vier Performance-kernen en twee Flexible-kernen.

MediaTeks nieuwe soc ondersteunt camera's met maximaal 320-megapixelsensors en 4K-hdr-video's. Verder kan de soc overweg met beeldschermen met een resolutie van 2960x1440 met 144Hz, of 2160x1440 pixels met 180Hz. Op het vlak van connectiviteit ondersteunt de Dimensity 9000 Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. De soc krijgt ook 5G-ondersteuning, maar zal geen mmWave-frequenties ondersteunen.

De eerste smartphones met de nieuwe soc moeten in het eerste kwartaal van volgend jaar verschijnen. Welke smartphones dit zullen zijn, is niet bekend. Qualcomm kondigt naar verwachting eind deze maand zijn opvolger voor de Snapdragon 888-soc aan met de Armv9-cores.

MediaTek Dimensity 9000MediaTek Dimensity 9000MediaTek Dimensity 9000MediaTek Dimensity 9000
MediaTek Dimensity 9000MediaTek Dimensity 9000

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-11-2021 • 08:40

29

Reacties (29)

29
29
23
0
0
6
Wijzig sortering
En GPS?
Want als er 1 ding is waar Mediatek (en Exynos) altijd berucht om is geweest is het wel slechte GPS. Met een Qualcomm chip nooit problemen gehad. Mediatek was nooit zo precies, wist niet goed waar ik was of welke richting ik op ging. Heb ik nu met een Samsung S20 (Exynos, via werk) nog steeds, terwijl een oude Pixel 1 (Qualcomm) daar geen enkel problemen mee heeft.
Ik heb sinds enkele maanden een OnePlus Nord 2 waar een mediatek soc inzit en heb het gevoel dat deze zelfs beter werkt dan mijn vorige smartphone met snapdragon 730
Ik heb hier ook een telefoon met MediaTek-chip en gps is zeer, zeer accuraat.
Zou steeds minder een probleem moeten zijn aangezien er naast GPS aardig wat wat extra satelliet netwerken de lucht in zijn geschoten. Glonass van de russen, BeiDou van de Chinezen, Galileo van de EU, NaviC van India. Kan zijn dat de UK nog zijn eigen netwerk gaat maken doordat ze uit de EU zijn gestapt en daardoor niet meer gebruik mogen maken van het militaire gedeelte.

Heeft je je Pixel 1 niet toevallig gewoon betere antennes dan de Samsung S20? De S8 van m'n vriendin (Exynos) deed het net zo goed als mijn Xiaomi Mi 4, Blackberry Priv en Xiaomi Mi Mix 2S en nu haar Samsung Galaxy S21 (allen met een snapdragon).
Ik heb ook een Elephone S8 gehad met een Mediatek Helios X25 die het een stuk slechter deed maar die telefoon deed wel meer vreemde dingen, was nou niet bepaald een high end model dus dat zou ik niet direct aan Mediatek verwijten.
Indrukwekkend inderdaad om te zien hoe snel Mediatek zich heeft ontwikkeld. Heb zo'n 8 jaar geleden gekeken naar een china telefoon met een MTK6589 processor die in vrijwel al die goedkope telefoons zat maar de reviews waren onverbiddelijk. Slechte wifi, slechte gps en de performance was bedroevend. Nu is Mediatek overal aanwezig, zelfs sommige a merken gebruiken nu hun chips. Verder zijn sommige merken zoals Xiami, Oppo etc. nu zelf een soort A-merken geworden waardoor Mediatek verder heeft kunnen groeien.
Knap staaltje doorzetten. Vraag me af of dit op eigen kracht is gelukt of dat de Taiwanese overheid hier ook achter zit. Europa zou verder moeten inzetten op een eigen chip industrie. Niet alleen de fabs maar ook de klanten van fabs zoals Mediatek. Anders hebben de fabs niet zoveel nut.
Jammer dat pareltjes zoals philips, Siemens en ST zo achter zijn gebleven bij Azie. Daar had de politiek meer steun moeten geven. Niet in de vorm van geld alleen maar in de breedtje inclusief opleiding, locaties etc.
Jammer dat pareltjes zoals philips, Siemens en ST zo achter zijn gebleven bij Azie. Daar had de politiek meer steun moeten geven. Niet in de vorm van geld alleen maar in de breedte inclusief opleiding, locaties etc.
Zij zijn niet achter gebleven, ze hebben alleen andere strategische keuzes gemaakt om zich op andere markten te concentreren en daar hun geld te verdienen. Natuurlijk is het jammer dat bijv. Philips z'n semiconductors tak heeft afgestoten (verzelfstandigd tot NXP), maar ook met NXP heeft Nederland een technologisch pareltje in huis. En ook die heeft duidelijke keuzes gemaakt in op welke semiconductor producten zij willen concentreren (dus niet rechtstreeks concurreren met de producten van de Qualcomms en MediaTeks van deze wereld).

Ik denk wel dat die grote chipmakers de wereld én zichzelf een dienst zouden bewijzen als ze hun productie niet alleen in Azië (China) zouden concentreren. Het blijkt dus toch dat met een globale crisis hele productieketens in zwaar weer terecht komen als er geen directe (geografische) uitwijkmogelijkheden zijn. Probleem is echter nog steeds dat vooral China z'n eigen producenten op vele vlakken ondersteunt, op een wijze die in het westen al snel als 'oneigenlijke staatssteun' zal worden gekwalificeerd. En dat moeten de EU en de VS toch vooral zelf oplossen.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 24 juli 2024 07:48]

Een probleem is ook dat ASML geen high end lithography (EUV) aan SMIC mocht leveren. Dit had een direct effect op de productie van veel chips. (bovendien een behoorlijke strop voor SAML en Nederland).
Hoezo een strop voor ASML, ze kunnen niet meer machines leveren dan wat ze nu doen, de order boeken zitten vol voor een behoorlijke tijd.
De CEO van ASML maakt zich niet voor niets grote zorgen dat China door de boycot gedwongen is zelf dergelijke machines te ontwikkelen. China heeft met gebruik van high energy lasers intussen 7nm bereikt. China kan hierdoor een beduchte concurrent van ASML worden. Hierdoor komt het feitelijke monopolie van ASML tot een einde.
De machines die gebruikt worden voor 7nm in China zijn de DUV machines en die mag ASML gewoon verkopen aan China. En ik heb niet gehoord dat China een DUV concurrent heeft ontwikkeld dus die 7nm zal nog steeds op ASML machines zijn.
En het vermogen van een laser heeft helemaal niks te maken met welke node je er me kunt doen. Geef eens een artikel waar Wennink, dit gezegd heeft, ik denk dat er iets heel anders staat.
Pas een programma gezien waarbij HighSilicon eigen machines ontwikkeld heeft die voorbij 7nm gaan. De 'oudere' DUV machines gaan niet verder dan 14 nm. Dat is overigens de bulk van chips.
Net even gezocht en wat links gevonden die het uitleggen:

https://techtaiwan.com/20...e-ic-substrate-ase-group/
https://inf.news/en/digit...1ded80a212bf10442d1f.html

Ze zijn dus nog maar op 28nm in China, behoorlijk minder ver dan wat @janbaarda hier noemt.
Dit artikel halveert dat al: https://seekingalpha.com/...ders-despite-us-sanctions
SMIC nadert in hoog tempo TSMC's <10nm en dat zonder EUV van ASML.
ASML DUV machines kunnen met double paterning gewoon 7nm, TSMC en Samsung deden dat en doen dat nog steeds. En de Chinezen als ze al iets hebben, moeten dat ook doen.
Met de huidig 193nm kun je nog kleiner, met de ASML machines maar dan moet je quadruple paterning doen, en dat betekent dat voor ieder laag de wafer 4 keer door de machine heen moet, dat is duurder dan dit te doen met een EUV machine, en je hebt 4 maal zo veel kans op fouten ( resultaat low yield ).
Er is een groot verschil om iets te laten zien dat je het kunt, en het in volume productie te nemen ( Mapper is een mooi voorbeeld daar van )

BTW : HighSilicon is a Chip designer, geen lithography machine maker.
Samsung 8nm / TSMC N7 en Intel 10nm Ice Lake (gelijkwaardig aan SMIC N+1, door anonieme Chinese analysten aangeduid als 8nm) waren zeker geen double patterning.

Samsung gebruikt 4 litho-etch cycli sinds 2e gen 10nm (LELELELE), TSMC en Intel gebruiken self aligned quadruple patterning, drievoudig. Intel Cannon Lake gebruikte quintuple / sextuple patterning.

Leuk feitje: SMIC 14nn proces is grotendeels afkomstig uit België, IMEC Leuven.

https://www.smics.com/en/site/news_read/4530

Hisilicon is de chiptak van Huawei, dat dus op de boycotlijst van de VS staat.

Dus inderdaad, SMIC + Huawei is bijna waar Samsung 3 jaar geleden was, maar 7nm is de onderste grens van DUV.

China probeert hard om de Amerikaanse Cymer-laser (opgekocht door ASML) van EUV te vervangen door Gigaphoton uit Japan, ik weet niet hoe ver ze daar nu mee zijn.

http://www.euvlitho.com/2...note%20-%20Gigaphoton.pdf

[Reactie gewijzigd door kidde op 24 juli 2024 07:48]

Och, als ik zie welke omzetcijfers en -prognoses (met gezonde winstmarges) ASML periodiek de wereld instuurt, denk ik niet dat we dáár snel medelijden mee hoeven te hebben, hoor.
Welke strop?
Ze hebben het enorm goed.
Ze maken record omzet en winst. Ook nu nog.

Vervelend dat ze aan bepaalde bedrijven niet kunnen leveren, maar de markt is meer dan alleen die bedrijven.
Het werkt marktverstorend en kost geld. De winst, denk belastingafdracht aan de schatkist, had hoger kunnen zijn. ASML had meer hoger opgeleiden werk kunnen bieden. Onderzoek voor toekomstige producten kunnen betalen, enz.

Dit alles wordt nu tegengewerkt door sancties van een derde land dat de concurrentie met Chinese kwaliteitsproducten niet meer aankan.
Nee dus. De vraag is hoger dan het aanbod. ASML had niet meer machines kunnen produceren leveren. De rest van je verhaal doet niet ter zake.
Vergeet niet dat NXP een significante speler is met krachtige chips. Ze maken alleen geen smartphone chips, echter de iMX8 en iMX6 zijn erg interessante modellen, terwijl ze ook nog desktop/server-esque ARM chips hebben. Ik denk dat NXP met het aankomende ARM tijdperk een grote speler zou kunnen worden in de ARM desktop en laptop processors, we zullen het zien!
Dan zou ik van NXP wel chips willen zien zoals deze met nieuwe, snelle ARMv9 cores. Als je naar de specificaties van deze Mediatek Dimensity 9000 kijkt, dan zou je deze niet alleen in telefoons en tablets willen terugzien, maar eigenlijk ook in laptops en desktops. Ook heeft NXP nog niets nieuws aangekondigd qua netwerkchips zoals de Layerscape 2160A met bijvoorbeeld Neoverse N2 cores.
Eens! Ze zullen zeker moeten investeren in een hoogwaardigere line-up. Ik vraag me af of ze niet teveel inspelen op de industrie en automotive klanten. Maar ze hebben absoluut potentie om een mooie processor neer te zetten die mee kan concurreren.
Iets als een Dragonbox moet toch ook mogelijk zijn met een vergelijkbare chip van NXP. Ik kijk echt uit naar zulke systemen, maar ze zijn helaas nog maar mondjesmaat beschikbaar buiten de Apple en SBC hoek.
klopt, ik zie NXP vooral als sterkhouder in de embedded/industrial markt.
Ik vind het bijzonder hoe snel Mediatek zich van een chipmaker waar niemands iets van wilde hebben (met uitzondering van Aliexpress phones) heeft ontwikkeld tot een merk wat toch iets te zeggen heeft.
Nou... in smartphone-land hebben ze lang een slechte naam gehad en eerlijk gezegd brengen ze nog steeds vele ondermaatse chips uit. Maar Mediatek is echt al heel lang een van de leiders, zo niet dé leider, wat betreft SoC's... buiten smartphones doen ze heel veel OEM werk en vind je ook hun eigen chips al jaren in ongelooflijk veel "smart" apparaten van TV's tot autoradio's etc. Met andere woorden, ze hebben al heel lang een hele hoop te zeggen, ze deden alleen weinig tot niets om die zogenaamde prestatiekroon op te kunnen zetten.
En zo hanteert het, zoals een aanzienlijk deel van de industrie in China, de 80/60 lijn. 80% van de kwaliteit tegen 60% van de prijs. Dan duurt het niet lang of je zit in alle midrange producten of producten waarbij de SoC vaak niet zo nadrukkelijk wordt benoemd, zoals een TV of speaker.

En massa is kassa.
Mediatek is lekker bezig. Ik zie op de developers pagina's ook steeds vaker custom roms verschijnen voor Mediatek. Dus het lijkt erop dat ook de comunity steeds meer support geeft eraan.
Ik ben wel benieuwd naar de energiezuinigheid en de GPS. Dat zijn toch altijd de zwakke punten geweest van MediaTek.
Wacht ff, van dimensity 1200 naar 9000 gegaan om op Kirin (9000) te lijken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.