MediaTek toont high-end 7nm-soc Pentonic 2000 voor 8k120-televisies

MediaTek heeft zijn nieuwe Pentonic 2000-soc geïntroduceerd. Deze 7nm-chip is bedoeld voor 8k-televisies met een verversingssnelheid van 120Hz. 8k-televisies met de chip verschijnen volgend jaar.

MediaTek claimt dat zijn Pentonic 2000 de eerste commerciële all-in-one televisie-soc is die ondersteuning biedt voor 8k120-beeldschermen. De chip wordt gemaakt op TSMC's N7-node en beschikt over een geïntegreerde AI-engine voor upscaling en een MEMC-engine voor bewegingscompensatie op 8k120Hz. MediaTek beweert dat de Pentonic 2000-soc beschikt over de 'meest krachtige cpu- en gpu-combinatie voor in een smart-tv', maar het bedrijf biedt geen uitleg voor die claims en deelt ook geen specificaties.

De Pentonic 2000 is verder de eerste televisiechip die hardwarematige ondersteuning biedt voor de H.266-standaard. De soc biedt ook ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos, en decoding engines voor HEVC, VP9, AVS3 en AV1. MediaTek spreekt van Wi-Fi 6E-ondersteuning en optionele 5G-connectiviteit via een M.2-module. De chip ondersteunt verder vier HDMI 2.1-aansluitingen, UFS 3.1-opslag en USB.

MediaTek meldt dat de eerste 8k-televisies met Pentonic 2000-soc volgend jaar beschikbaar komen. XDA Developers schrijft dat dat in het tweede kwartaal moet gebeuren.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

21-11-2021 • 17:01

74 Linkedin

Reacties (74)

74
74
56
2
0
11
Wijzig sortering
Waarom word er niet gewoon een snapdragon 888 ofzo in smart TVs gegooid? Matige socs in high end tv’s is veruit de grootste moderne irritatie. Mediatec pronkt nu met krachtigste ooit maar ik verwacht dat het matig zal zijn in alles wat een tv smart maakt
Omdat die snapdragon daar niet voor gemaakt is? Er zit een hoop in wat helemaal niet nodig is voor een tv.
Een afgeleide dan. Dat is denk ik wat hij bedoelt. Niet per se een smartphone soc, maar een soc die (minstens) even snel is.

Bij auto’s snap ik nog dat ze wat achterlopen op telefoons omdat er andere eisen worden gesteld qua betrouwbaarheid en hitte- en koudebestendigheid enzo, maar in een tv zou gewoon een snelle soc moeten kunnen zodat je smart tv ervaring gewoon snel is.

In een tv is meer ruimte voor koeling dan in een telefoon en nagenoeg geen grens aan stroomverbruik dus tv’s zouden veel sneller dan een telefoon moeten kunnen zijn. Maar dat zijn ze bij lange na niet.
Bij auto’s snap ik nog dat ze wat achterlopen op telefoons omdat er andere eisen worden gesteld qua betrouwbaarheid en hitte- en koudebestendigheid enzo, maar in een tv zou gewoon een snelle soc moeten kunnen zodat je smart tv ervaring gewoon snel is.
Ik heb verschillende klussen mogen meemaken in de automotive en dat zijn niet de redenen waarom ze achterlopen. Er is enkel 1 reden : kosten per chip.
Als ze 2 euro besparen op een chip die vervolgens in 1 miljoen auto's komt te zitten over de levensloop van die generatie multimedia systeem dan is dat simpelweg een twee miljoen meer winst voor in de boeken.
Tijdens die klussen heb ik me meermaals verwonderd over hoe men het financiële aspect zoveel belangrijker vindt dat bijvoorbeeld de user experience. Dat een gebruiker zich ergert aan de traagheid of de logica van een systeem (bijv Peugeot) dat is totaal niet interessant.
Dat is deprimerend. Maak dat rotding dan gewoon 2 euro duurder. Voor mijn part 200 euro of 2000. Als het maar lekker werkt.

Ik hoopte dat het ook enigszins te maken had met het moeten gebruiken van chips die bewezen onder redelijk extreme omstandigheden werken. Weer een illusie armer :'(

Gelukkig hebben we tegenwoordig Carplay en het android equivalent waardoor je de UI van je auto toch bijna nooit meer hoeft te gebruiken.
Dat is deprimerend. Maak dat rotding dan gewoon 2 euro duurder. Voor mijn part 200 euro of 2000. Als het maar lekker werkt.
Helemaal mee eens. Er zit duidelijk verschil tussen fabrikanten en hoe ze omgaan met gebruikerservaring.
Ik ben ook wel benieuwd hoe dat doorwerkt over 5 jaar. Als de snelheid van de interface vanaf dag één al zo zo is, hoe is dat dan over 5 of 10 jaar, als de auto verkocht moet worden? Ik zou er een auto voor laten staan (en ik raad sterk aan iedereen dat te laten doen, uitleg volgt).

Behalve de snelheid van de interface zijn er andere eigenaardigheden waar autofabrikanten zich aan wagen. Bijvoorbeeld touchscreenfetisjisme: er is een trend gaande dat knopjes in het interieur verdwijnen en verstopt worden in het algemene bedieningsscherm. Een veel gehoorde klacht is dat het bijvoorbeeld niet handig is om de temperatuur in te stellen, of het volume. Het gaat zelfs zo ver dat knoppen op het stuur aanrakingsgevoelig worden, ten nadele van het gebruikersgemak. Vorm boven functie, terwijl vorm weinig te lijden heeft bij enkele knopjes.

Die klachten spelen al jaren en al jaren wordt er maar mondjesmaat iets mee gedaan. Fabrikanten die wat mij betreft lof verdienen, zijn Kia en Hyundai. Die kijken wel goed naar wat klanten belangrijk vinden en spelen daar op in. En met succes, wat de Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 zijn eigenlijk de enige elektrische auto's die ik zou aanraden. Door het 800 volt systeem kunnen ze relatief snel laden (dus ze pakken dé achilleshiel aan) en qua rijeigenschappen en bediening laten ze nergens echt steken vallen.

De Ioniq 5 mag zelfs een nette caravan trekken, nog één van de minpunten waarmee EV's vaak geplaagd zijn.

Een ander voorbeeld is de THP motor, die gebruikt werd door Citroën/Peugeot/BMW/Mini. Daarvan kan de distributieketting oprekken, waardoor de kleptiming niet voldoende gegarandeerd kan worden en deze intern vervuilen. Uiteindelijk zit je met een motor die niet lekker loopt of erger: interne motorschade of een ketting die breekt en daardoor praktisch de motor afschrijft. Een heel mooi geval van een ondeugdelijk product waarbij het wettelijk verplicht is dat dit wordt opgelost. Maar ik vrees dat er weinig gevallen zijn dat dit ruiterlijk wordt toegegeven en kosteloos en structureel wordt hersteld.

Ik denk er ook zo het mijne over, maar ik ben gestopt met roepen dat het belachelijk is. Het maakt niks uit: we zijn als klanten schaapachtig genoeg om het toch te kopen. Mijn advies is: kijk bij alles wat je koopt goed de kat uit de boom, want dat kan een hoop ellende schelen, zeker bij auto's.

En ben vooral kritisch. Koop gewoon de rotzooi niet waarbij het scherm traag werkt. Dat is de enige manier om fabrikanten te overtuigen: géén verkoop. Wij zijn de klant, klant is koning. Als je als fabrikant zo naïef bent om een paar euro te besparen op een product van €30.000 of meer, waardoor je de klant opzadelt met een trage interface: prima. Maar verwacht niet van ons dat wij zo naïef zijn om daar in te trappen.
Bij mijn Leaf + stond ook in alle Reviews dat de Userinterface traag was, Toen ik de auto kreeg bleek dat dit eigenlijk alleen de ronde volume knop was. De liep +/- 1 a 2 seconde achter waardoor het volume slecht was in te stellen. Via stuur (knopjes) was er geen probleem.
Met de update van een paar maanden terug is dit opgelost, dus dat viel me al weer mee.
voor de rest gebruikt ik voor alles Android Auto, wat altijd vlot gaat.
Ik zou niet willen dat fabrikanten zo marginaal werken: ja, de volumeknop werkt helemaal niet fijn, breng toch maar uit, misschien lossen we het later wel op.
Dan hoop ik eigenlijk dat we massaal de auto links laten liggen, om een keer een signaal te geven dat we kwaliteit willen. En niet met randvoorwaarden zoals na een (paar) update(s), maar gewoon, als je het ding koopt. Ik vraag me af wat een verkoper zou zeggen als een klant terug naar de zaak gaat en vraagt waarom dat ene knopje niet fatsoenlijk werkt op een apparaat van tussen de €32.000 en €42.000.
Dit wil je toch niet verkopen als autoverkoper?
Kan niet als op een bepaald prijs punt wordt gerekend. Zo kan je met de rest ook doorgaan.

Ben het wel mee eens.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 23 november 2021 03:22]

Als ze 2 euro besparen op een chip die vervolgens in 1 miljoen auto's komt te zitten over de levensloop van die generatie multimedia systeem dan is dat simpelweg een twee miljoen meer winst voor in de boeken.
Wat een shit instelling. Met zo'n gedachtengoed zouden we nog steeds geen OLED hebben. Nickle-and-diming op componenten, maar wel een mega budget vrijmaken voor marketing. Als men echt wilt besparen, sloop het hele smart gedeelte er dan gewoon uit, en lever er gewoon een optionele TV stick mee.
Daarom in mijn Honda jazz van 2018 een lcd scherm dat resistief reageert, de auto zelf is fantastisch, de interface gebruik ik nooit, traag en verouderd (loopt op android 4.4!) stream alles via bluetooth...
Eerlijk gezegd weet ik niet of prijs inderdaad de grootste factor is als je het hebt over elektronica voor in auto's. Maar het zal zeker meespelen.

Andere factoren:
Leverbaarheid: Een auto fabrikant heeft geen zin om elke 18 maanden zijn multimedia systeem te moeten herontwerpen. Een gebruikte SoC moet dus een langdurige leverbaarheid hebben.
Kwaliteit: Ik weet niet in hoeverre het meespeelt in het multimedia systeem, maar chips voor auto's moeten ook voldoen aan strengere regels wat betreft betrouwbaarheid, werkgebied (temperatuur, schok, etc), regelgeving, en hebben veel langere testtijden voordat ze worden vrijgegeven en gebruikt mogen worden in een auto.

Een chip die gemaakt is voor een smartphone mag je niet zo maar gebruiken in de boordcomputer van een auto, of vliegtuig, of medische apparatuur. Dit zijn allemaal productsegmenten waar een hoop regelgeving bestaat wat betreft elektronica.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 november 2021 08:34]

Maar heb je het ook echt nodig? Een snapdragon 888 is echt overkill. Op de meeste tv's wordt er alleen video apps geïnstalleerd zoals netflix, Amazon prime etc. Dan zijn dit soort chips meer dan voldoende.
Ja, je hebt het nodig. Simpel zappen of van app wisselen op de gemiddelde smart tv frustreert zo enorm door de vertraagde reactie.
Ik weet niet met welke tv's je ervaring hebt. Maar er zit wel een verschil tussen een goedkopere tv (onder de 1000 euro) en een duurdere tv. Op een goedkopere tv wordt er nou eenmaal bezuinigd op bepaalde onderdelen. Hdr op een goedkope tv word je ook niet blij van. Ik heb zelf een Sony xh95 en die is heel snel met zappen en switchen van apps.
Ik weet niet met welke tv's je ervaring hebt. Maar er zit wel een verschil tussen een goedkopere tv (onder de 1000 euro) en een duurdere tv. Op een goedkopere tv wordt er nou eenmaal bezuinigd op bepaalde onderdelen. Hdr op een goedkope tv word je ook niet blij van. Ik heb zelf een Sony xh95 en die is heel snel met zappen en switchen van apps.
Een TV van €1000+ is niet goedkoop en horen snelle CPU's te hebben, een 55" TV van €300 tot +/- €600 noem ik goedkoop, waar je er een hoop van heb, en kan met gemak een snelle CPU in, ook aangezien ze miljoenen maken van die dingen, en dan kost het bijna niks extra per TV.

Aangepast.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 21 november 2021 21:45]

Sorry ik vind een TV van €1000+ niet goedkoop, een 55" TV van noem ik goedkoop, waar je er een hoop van heb, een TV van €1000+ noem ik niet goedkoop,
Misschien moet je nog even opnieuw mijn bericht lezen. Ik zeg onder de 1000 euro!

Maar een tv tussen de 300 en 600 euro moet je eigenlijk niet veel van verwachten. Want daar is natuurlijk op alles bezuinigd. Als je dan gaat klagen over een langzame soc. Tja.. Dan moet je toch een duurdere tv kopen.
Ja had niet goed gelezen, ik las een goedkope TV van €1000, we denken het zelfde dus.
Hdr op een goedkope tv word je ook niet blij van.
Tóch hoor ik hier heel vaak dat Panasonic de beste kleurechtheid biedt met hdr ook nog, en als ik in de Pricewatch kijk zijn Panasonic's onder de 1000 en veelal zelfs onder de 600 euro.
Volgens mij zit Panasonic in alle prijs ranges:

https://tweakers.net/tele...sSlWyMjUA8ooyk1N9M4HSBrUA

Hdr heeft niet alleen met kleur echtheid te maken. Hdr is een combinatie tussen bt2020 kleuren en hoge helderheid. Als je hdr goed wilt weergeven op een lcd moet je toch minimaal 800 tot 1000 nits hebben. Als ik dan een Panasonic van 600 euro erbij pak:

pricewatch: Panasonic TX-50JXW834 Zwart (buitenlands model)

Dan lees ik online dat deze 450 nits heeft. Dit is zwaar onder de minimale specs van hdr. Dus op die tv kan je hdr niet op een juiste manier weergeven.
Nuja, ik ben ook geen expert. Ik vertel alleen wat ik hier regelmatig in de reacties lees.
No problem ;-). Maar wat hdr zo mooi maakt is als je bijvoorbeeld een lichtbron op je tv ziet zoals een zon of een lamp dat die ook heel fel op je tv weergegeven wordt. Daar heb je een hele hoop helderheid nodig. Die goedkopere tv's kunnen dat helaas niet.

Normale tv's gebruiken bt709, dat geeft aan hoeveel kleuren die specifieke tv aan kan. Het kleurenpalet van een hdr tv (bt2020) is vele malen groter. Maar daar zit ook veel verschil in tussen tv's welke kleuren ze kunnen weergeven. Het kan best dat Panasonic vaker tegen de bt2020 echtheid aan zit dan andere tv's. Alleen hdr is een combinatie van beide.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 21 november 2021 20:42]

Omdat mensen met tv`s vaak geen referentiemateriaal hebben.

Heb hier Samsung G7met displayHDR600 staan. Dat is op zich leuk, totdat je naar mijn LG OLED gaat kijken in de kamer.
De oude tv is naar boven gegaan en is een LG LCD weet ik veel met "HDR".
Dat is echt om te janken zo slecht.

Lang verhaal kort, alleen een merk zegt niks. Ook LG maakt gedrochten van tv`s met HDR.
Ondanks hun monopolie op OLED.
HDR is geen standaard, HLG, HDR10(+) en/of Dolby Vision wel. Die maken denk ik allemaal gebruik van de BT.2020 standaard, maar ik vraag me af in hoeverre.

Het lastige bij HDR is dat het niks garandeert qua daadwerkelijke kwaliteit. Mooi voorbeeld is de 10.000nits grens. (Onder andere) HDR10(+) en Dolby Vision kunnen zo ver. Maar een OLED komt denk ik amper tot 1.000nits. Full screen nog even niet meegenomen. Overigens: de meeste opnames komen bij lange na niet tot 10.000 nits, eerder tussen de 1.000 en 4.000, wat dus al overkill is voor OLED.
Ik denk dat hetzelfde geldt voor BT.2020. Leuk, maar ik gok dat of het maar deels gebruikt wordt voor de opname, of maar deels werrgegeven kan worden op je tv. Heb je er dan wat aan? Misschien (niet), maar in elk geval altijd met uitleg.

Dus binnen die standaard kán er veel, maar er is geen garantie. Datzelfde idee heb ik bij de implementatie van HDMI en USB (maar ook SD). Leuker kunnen ze het wel maken. Makkelijker eigenlijk ook, maar dat gebeurt niet.

Nog zo'n leuke grap is 4K of ultra HD. Dat kan ook die resolutie zijn, maar dan opgeschaald, bijvoorbeeld omdat special effects/CGI op 1080 gerenderd is en niet opnieuw gecreëerd gaat worden. Google maar op 'fake real 4k'.

Als je dan zover bent dat je weet wat je wil (real 4K, Dolby Vision, UHD blu ray omdat daar het minst gerommeld wordt qua bitrates), dan moet je ook opletten dat je het juiste schijfje koopt, omdat je soms de Franse versie moet hebben omdat daar NL ondertitels bij zitten en niet bij de Engelse.

Ik heb meer tijd uitgebracht aan het uitzoeken van films, dan dat ik films daadwerkelijk heb gekeken, door al het geneuzel wat er wordt verzonnen |:( .
HDR is geen standaard, HLG, HDR10(+) en/of Dolby Vision wel. Die maken denk ik allemaal gebruik van de BT.2020 standaard, maar ik vraag me af in hoeverre.
HDR is inderdaad geen standaard. Het is een container begrip waar iets bedoeld wordt. In welke standaard het dan gegoten wordt dat maakt bij mijn statement niet zoveel uit. Hdr staat voor high dynamic range wat je bereikt met o.a. meer kleuren en een veel hogere helderheid.

Elke hdr standaard gebruikt bt2020 range als standaard. Het is afhankelijk van de tv in hoeverre deze de kleuren van bt2020 kan weergeven.

Welke en hoeveel kleuren ze in een bepaalde film gebruiken, dat is afhankelijk van de film. Ze kunnen binnen bt2020 theoretisch ook alleen de kleuren gebruiken binnen het bt709 palet. Het gaat er alleen om dat het kleurenpalet veel groter is dan bij bt709.
Het lastige bij HDR is dat het niks garandeert qua daadwerkelijke kwaliteit. Mooi voorbeeld is de 10.000nits grens. (Onder andere) HDR10(+) en Dolby Vision kunnen zo ver. Maar een OLED komt denk ik amper tot 1.000nits. Full screen nog even niet meegenomen. Overigens: de meeste opnames komen bij lange na niet tot 10.000 nits, eerder tussen de 1.000 en 4.000, wat dus al overkill is voor OLED.
Ik denk dat hetzelfde geldt voor BT.2020. Leuk, maar ik gok dat of het maar deels gebruikt wordt voor de opname, of maar deels werrgegeven kan worden op je tv. Heb je er dan wat aan? Misschien (niet), maar in elk geval altijd met uitleg.
Dat klopt dat het niks garandeert. Daarom moet je goed kijken naar welke tv je koopt. Een tv onder de 1000 euro kan geen 1000 nits aan. Een tv vanaf 1000 euro meestal wel, die tv's kunnen dan ongeveer 70% van de kleuren van bt2020 weergeven.

Wat betreft de opnames, dat is geheel afhankelijk welke camera's er gebruikt worden, genoeg films die niet eens in 4K opgenomen worden.
Nog zo'n leuke grap is 4K of ultra HD. Dat kan ook die resolutie zijn, maar dan opgeschaald, bijvoorbeeld omdat special effects/CGI op 1080 gerenderd is en niet opnieuw gecreëerd gaat worden. Google maar op 'fake real 4k'.
Ik ken het fenomeen, maar dat heeft ook vooral te maken met de keuzes die bepaalde regisseurs maken. Welke camera's ze gebruiken etc. Veel films worden met 2K camera's opgenomen en later geupscaled naar 4K. Betekent niet dat die 4K film er niet goed uitziet.
Als je dan zover bent dat je weet wat je wil (real 4K, Dolby Vision, UHD blu ray omdat daar het minst gerommeld wordt qua bitrates), dan moet je ook opletten dat je het juiste schijfje koopt, omdat je soms de Franse versie moet hebben omdat daar NL ondertitels bij zitten en niet bij de Engelse.
Meeste 4K blurays komen in NL niet eens meer uit. Zoals disney bijvoorbeeld, die geeft geen enkele film op 4k uit in NL. Wij zijn niet interessant genoeg.

Maar zeker eens dat je de beste ervaring hebt met 4K blurays. Ik vind veel streaming diensten best belabberd qua bitrates. Apple tv heeft mij weer positief verrast moet ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 21 november 2021 22:08]

Tóch hoor ik hier heel vaak dat Panasonic de beste kleurechtheid biedt met hdr ook nog, en als ik in de Pricewatch kijk zijn Panasonic's onder de 1000 en veelal zelfs onder de 600 euro.
Maar staan daar ook modellen bij genoemd? Want voor zover ik weet wordt met die killer picture quality van Panasonic vooral gerefeerd naar de OLEDs. Voor zover ik weet gaan de 1004 modellen niet onder de 1000,- en degene die je eigenlijk wil zijn de HZW2004 en JZW2004. Die gaan niet eens onder de 2000,-. Volgens mij op vergelijkbaar formaat nog duurder dan de Sony's. Beide fenomenale picture quality btw.

Die 2004 topline is volgens mij degene met heatsink achter het paneel waardoor die hogere helderheid gehaald kan worden. Wat natuurlijk erg relevant is voor HDR. En door die constructie ook duurder. Zoals ook Sony's A90J.

Maar Panasonics van 600,-?? Denk niet dat dit hetgeen is waar naar gerefereerd wordt. Zelfde als dat LG ook Nano's heeft. Dat is echt een andere categorie.
Nee, dat heb je niet. Snellere SOC's dan die er nu in zitten zou fijn zijn, maar een Snapdragon 888 (of welke andere Snapdragon 7xx of 8xx dan ook) is totaal overbodig en zappen en van app wisselen gaat er absuluut niet sneller van.
Heb je niet nodig. Het is meer de balans van de specs, die lag ga je echt niet hebben als er een SD730 in zit in samenwerking met 4-6GB DDR4 RAM en UFS 2.1 opslag. Kun je wel een SD888 hebben, maar ik denk dat je meer een volledige smartphone spec in je TV wilt hebben voor goede UI prestaties in plaats van de beste processor die bestaat.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 22 november 2021 01:06]

Zappen op de tv? Of zappen op het decoderkastje van je provider. Ik ken maar weinig tv's (buiten die met een Ziggo CI kaart) die letterlijk vanaf de TV tuner werken ipv een decoder kastje. Dus het langzame 'zappen' zit dan meer in de bagger hardware in die decoder kastjes.

Er maar even van uitgaande dat het analoge signaal nauwelijks nog gebruikt wordt door mensen die een (moderne) smart-tv hebben.
Nu nog niet maar een tv moet bij mij wel een jaar of 10 meegaan dus ik dan graag wat speelruimte qua prestaties van de soc.
Wat voor soort applicaties verwacht je in de aankomende 10 jaar? Meeste zullen toch streaming video zijn, daar verandert niet zoveel aan en daar heb je ook niet meer kracht voor nodig. Daarnaast krijgt een Tv vaak maar 2 grote updates voor de software die er op draait (bijv. Android) en daarna niet meer. Dus daar hoef je het ook niet voor te doen. Het is echt overkill.
Geen idee, maar ik zou graag willen dat de UI en streaming nu en na een update of twee nog steeds soepel werkt. Nu werkt het om te beginnen vaak al traag. Liever overkill dan een traag apparaat dat 20 euro goedkoper was omdat een ondermaatse oplossing gebruikt is.
Bij mijn tv werkt dat meer dan prima. Ik heb een Sony xh95, daar zit een mediatek MT5893 quad core cpu met 2,5gb ram en een ARM Mali-G71 gpu. (zelfde gpu als in een galaxy s8). Dit voldoet meer dan prima en bij elke update draait de tv nog heel soepel. Dus ik weet niet welke ervaring je zelf hebt, maar in de meeste mid end en high end tv's zit een prima soc in.
Dat ook, plus dat tv's ook geen 10 jaar meer meegaan als je er nu eentje koopt wegens geplande veroudering, en repareren is een no-go.
Mediatec is al lang niet meer zo'n budget/slecht merk meer hoor.
Volgens mij doelt @mikesmit daar ook niet op. Maar eerder dat er in de meeste TV’s gewoon een SoC zit die wanneer het in een telefoon had gezetten low end was geweest. Natuurlijk ligt de focus compleet ergens anders bij de TV SoC’s maar ze kunnen op zijn minst zorgen dat de genoeg CPU power hebben om een beetje menutje soepel te laten lopen. De ingebouwde hardware decoding van video materiaal doen de TV SoC’a dan over het algemeen wel weer een stuk beter.
Aan de andere kant zie ik hier maar al te vaak tweakers roepen “Ik zal nooit een smart tv kopen” en “Ik hang er toch wel een mediabox (zoals een nVidia Shield) aan”. Dan hoeft de tv dus niet krachtig te zijn.
Heb je wel eens gehoord van e vocale minderheid ;)
Klopt, maar een gemiddeld persoon (dus niet een tweaker) zal het niet zo'n probleem vinden of een app in 2 of 4 seconden opent. De enigen die klagen over soc's zijn tweakers en die hebben dus veelal toch geen behoefte aan een smart tv of hangen er een eigen box aan. Let wel: ik schrijf “veelal” - er zijn altijd uitzonderingen.
Waarom wordt er geen update gedaan met Android tv versie 8 naar 9 of 10 bijv. of heeft het toch te maken met met de TV SoC’s die er in zitten die het niet aan kunnen of verwerken wegens de capaciteit van de soc die er in zit.
Nieuwe modellen zitten vaak weer een minimale graatje hoger in de soc type waar wel weer een nieuwe Android versie op zit?
Verder heb ik geen kennis van hoe het is gesteld met TV SoC’s in tv toestellen maar algemeen de structuur van menu s in tv toestellen zullen er ook wel op werken neem ik maar even aan of word dat weer door een andere chip in het toestel gedaan.
Ik herinner mij nog dat er 'vroeger' Mediatek CD-R's in de schappen lagen bij de Aldi :9
Je bedoelt Medion. Mediatek heeft nooit cd-r's gemaakt. Medion is het merk dat je al sinds jaar en dag bij Aldi kunt kopen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 november 2021 19:58]

Ik dacht echt aan media tek en traxdata...
De 888 is een cpu waar een stukje videokaart in gepropt zit voor een klein scherm.
De hier voorgestelde soc is een videokaart met een stukje cpu. Iets dat belangrijk is voor het aansturen van grote schermen.
De rest van alle communicatie onderdelen vind je in beide soc's terug. Die maken het onderscheid niet.
Het formaat van een scherm staat buiten dit. Of bedoel je resolutie?

Ik noemde ook enkel de snapdragon 888 zodat iedereen het soort prestaties wat ik bedoel gelijk snapt. De meeste socs in tv’s zijn zeer karig in het prestatie vlak. Geen probleem voor het beeld verwerken maar wel zeker voor het smart gedeelte.
Resolutie en refresh rate. 8K met 120Hz ga je met een smartphone soc niet halen. Die zijn daar niet op ontwikkeld.
Deze soc is het speciaal voor ontwikkeld. Zelfde als hardwarematig verschillende soorten codex/compressie ondersteunen.
Dat het "smart" gedeelte van de tv niet zo snel is als bij een "top of the bill" smartphone is voor de meeste geen probleem. Veel verder dan een app voor streaming video starten of een webpagina bekijken komen de meeste niet.
Als je dit artikel leest dan zie je dan Mediatek met deze SOC Qualcomm naar de kroon steekt en zelfs voorbijstreeft. Het enige punt waar Qualcomm nog op voorlooopt is met 5G in de mm band.

Het is wel een standaard ARM ontwerp maar er is qua cache volop ruimte voor deze cored om lekker vrij te galloperen.
Te duur, teveel vraag, verspilling van de SoC alleen voor de TV, niet goed genoeg voor de TV ander doeleinde en meer.
Vrij zinloos heb ik het idee als je poort (HDMI 2.1) de beperkende factor gaat zijn. 8K60 gaat prima, maar 8K120 wordt toch een beetje te veel van het goede zonder flinke compressie. Buiten alle verdere problemen met HDMI 2.1.

Ik hoop toch echt dat we over gaan op DisplayPort 2.0 via USB-C. Stuk sneller, dunnere kabel en handigere connector. En geen belachelijk HDMI forum meer :Y)
Zowel DisplayPort en hdmi kunnen beide niet 8k120 zonder displaystream compressie.

HDMI is gemeengoed in tv en hifi land terwijl DisplayPort enkel in de monitor markt gebruikt word. Ik heb liever dat DisplayPort verdwijnt dan hdmi, enkel door de markt penetratie van hdmi
Ik heb toch echt liever dat Display Port geadopteerd wordt door de TV markt. Deze is al jaren superieur aan HDMI.

Ik heb zelf nu alles HDMI.2.1 ( werkend ), maar dat is niet zonder slag of stoten gegaan. Wat een draak van een standaard.
Ik heb toch echt liever dat Display Port geadopteerd wordt door de TV markt. Deze is al jaren superieur aan HDMI.
DisplayPort is nog nooit een goede vervanger geweest voor HDMI. Zo heeft DP geen gestandariseerd alternatief voor CEC. Ook heeft DP geen manier om beeld- en geluid synchroon te laten lopen indien het een scherm het beeld met vertraging laat zien wegens beeldverwerking/verbeteraars.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 21 november 2021 19:58]

DisplayPort is voor nu wel overkill voor de huidige tv's. Tv's ondersteunen de resoluties en hz niets een dat DisplayPort aan kan. Daarnaast heeft DisplayPort weer geen features zoals Earc.
HDMI is geen standaard. Het is een marketing labeltje dat nagenoeg niets zegt over wat een aansluiting wel of niet ondersteunt.
HDMI is geen standaard. Het is een marketing labeltje dat nagenoeg niets zegt over wat een aansluiting wel of niet ondersteunt.
HDMI is wel degelijk een standaard. Of beter gezegd HDMI 2.1 is een set van standaarden. Helaas hoef je als fabrikant niet aan alle standaarden te voldoen om het label te mogen plakken en daar ligt het probleem. En met USB-C hebben we hetzelfde probleem al.
Zinloos? Tot de 8K120 YouTube streams er zijn. En dat is ook een kip of ei-verhaal. "We hebben geen 8K120 socs nodig want we connectoren zijn niet snel genoeg. We hebben geen 8K120 connectoren nodig want de hardware is niet snel genoeg."

Het werd stilaan tijd dat er eens deftige SOCs voor televisies ontwikkeld werden.
Tja, alsof 8k120hz sowieso interessant is.
Verschrikkelijk om te zien wat voor GPU's er voor de TV worden gebruikt. Ik heb zelf een Samsung TV en gelukkig door Tizen loopt dit best soepel. Maar mijn vorige Android TV's(Sony en Philips) waren echt niet vooruit te branden.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 21 november 2021 18:44]

Aan de andere kant zit je met de 2021 Sony televisies X80J of hoger op een cpu/gpu platform dat een tikkeltje trager is dan een Nvidia Shield. Oftewel quasi geen verschil. 2 a 3 jaar geleden was het wel anders.
Je Sony tv uit 2021 is dus langzamer dan een tv box uit 2015.
En dat verschil noem jij verwaarloosbaar }:O
Nu is de Nvidia Shield nog steeds de snelste TV box op de markt dus als je processor daarmee kan concurreren is dat voldoende voor hetgeen je zo'n TV nodig hebt. Het is snappy en werkt snel. Probleem zit vooral in de ondersteuning voor features als meer HDMI 2.1 poorten, meer VRR mogelijkheden etc.
Mijn Sony Android tv loopt ook heel erg soepel. Er zijn vroeger wel eens tv's geweest waarbij de fabrikant de keuze heeft gemaakt om de goedkoopste chip te nemen, er zit immers erg weinig marge tv's waardoor ze overal op willen besparen. Maar tegenwoordig zijn de chips van dusdanige kwaliteit dat Android tv gewoon soepel loopt. Ik heb ook een nvidia shield en merk geen verschil in snelheid.
Mijn tv met Tizen is anders niet vooruit te branden. Zelfs een budgetlaptop uit 1996 presteert beter. De instellingen en menu's alleen al zijn niet vooruit te branden, maar de apps zijn ook bedroevend traag en laten de tv regelmatig crashen omdat de tv het niet meer aankan. Om die reden gebruik ik dan ook al weer een hele tijd een Mi Box S. Maar het traagheidsprobleem met de menu's e.d. blijft als ik iets moet doen op de tv zelf i.p.v. op de Mi Box S.

Daarentegen loopt mijn ouders' Sony-tv met Android TV ingebouwd supersoepel. Zelfs de Mi Box S is maar een traag ding vergeleken bij hun tv!

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 november 2021 20:03]

Eigenlijk zouden ze wat mij betreft moeten focussen op hoge beeldkwaliteit, lage inputlag, en eventueel een decoder voor TV/analoge signalen. Dus die chip uit het artikel zou enkel het beeldsignaal en user interface (instelllingen) van het scherm moeten ondersteunen.

Doe dan bijvoorbeeld een HDMI slot bedoelt voor smart TV/streaming en koppel die aan een smart-tv knop op de afstandbediening. Dan kan de gebruiker zelf kiezen of ze daar een chromecast, apple TV, Android box of laptop/desktop PC etc. aan hangen.

Als je dan toch één of andere android interface bij meelevert, zou het mooi zijn dat je die gewoon kunt los koppelen en deze kan vervangen of gewoon de hdmi poort weer vrijmaakt op het moment dat het verouderd is of niet meer wordt ondersteunt.

Er lijken mij wel oplossingen voor te zijn + los daarvan; zou (op dit moment) een TV-fabrikant zich juist onderscheiden door er géén of modulaire smart-TV unit mee te leveren.

[Reactie gewijzigd door Rageplay op 21 november 2021 18:01]

Klinkt mooi en ik zou het ook wel interessant vinden maar je moet er wel rekening mee houden dat een groot deel van de consumenten niet bereid is om extra geld te betalen voor vlotte of vervangbare smart toepassingen. Ze willen gewoon dat de tv bij aankoop Netflix, Amazon Prime en andere populaire streaming diensten ondersteunt. Als de ondersteuning dan na 7 jaar stopt denkt men: jammer maar mooi excuus om een nieuwe tv te kopen. Kassa voor de fabrikant.

Een TV voor het tweakerspubliek dan? Met apart vervangbare module? Maar dat wordt dan weer een proprietary aansluiting of formaat waardoor het twijfelachtig wordt dat de fabrikant over 10 jaar nog een moderne versie gaat aanbieden. En als die er wél is dan wordt de prijs zo exorbitant hoog dat een losse mediaspeler interessanter is.

Nee, losse vervangbare hardware maakt het productieproces enkel duurder en de meerderheid van de consumenten wil er niet eens extra voor betalen. Gegarandeerd een flop voor de fabrikant. Jammer maar zo werkt de markt momenteel.
En in hoeverre is de SW de bottleneck?
Om maar de telefoon als referentie te nemen, daar zie dat met name op android weinig optimalisatie plaatsvind op specifieke hw, waardoor er voor android veel krachtigere HW nodig is tov apple.
Nu verwacht ik eigenlijk dat optimalisatie minimaal is op TV’s, marge is kleiner en minder winst te behalen is. Telefoons hebben nog een beperking van de accu.
Het idee was ook gewoon een vervangbare HDMI box mee te leveren zodat deze wanneer de ondersteuning stopt gewoon losgekoppeld kan worden voor een extra hdmi poort of vervangende smart-tv box.

Juist geen proprietary aansluitingen dus.
Is er überhaupt een zichtbaar verschil tussen 4k en 8k, denk het niet namelijk tenzij je echt dichtbij gaat kijken
Dat hangt af van je kijkafstand en de grootte van het display.

Is dat zo in de gemiddelde Nederlandse huiskamer? Denk het niet. Is de markt groter dan Nederland? Ja. Zijn er meer toepassingen van displays dan huiskamer tv's? Ook ja

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 21 november 2021 20:48]

Ja dus precies wat ik zeg, 9/10 keer heb je niks aan een hogere resolutie dan 8k.
Klinkt mooi 8k maar zie de nut er nog niet van in omdat veel zenders nog niet 4k eens hebben ik blijv voor nu toch nog bij 4k
Bij de huidige 4K tv formaten (65 tot 75 inch) denk ik dat het überhaupt geen zin heeft met de huidige kijk afstanden.

De beperkende factor is momenteel de compressie (deze is abominabel bij streaming diensten waardoor er in feite geen verschil is tussen hoge bitrate 1080p en streaming bitrate 4K)
Mediatek maakt al jaren high-end videochips.
Een mooi voorbeeld is de oppo 203 UHD blu-ray uit 2016.
Zelfs jaren nadat die speler uit productie is genomen worden worden er nog nagemaakte spelers van gemaakt omdat de beeldkwaliteit onovertroffen is.

Ik verwacht dus dat het met hun nieuwe chips ook wel goed zal zitten.

Een snapdragon 888 in een televisie stoppen is complete onzin,de ingebakken videochip is leuk voor een 7” schermpje maar niet voor 50”+ scherm.
Ik denk dat je vergeten bent om op mij te reageren? ;)
Een snapdragon 888 in een televisie stoppen is complete onzin,de ingebakken videochip is leuk voor een 7” schermpje maar niet voor 50”+ scherm.
Wat je hier zegt is natuurlijk onzin. Het enige wat uitmaakt is resolutie, het werkelijke formaat van een scherm is buiten beschouwing.
Natuurlijk is een snapdragon 888 nutteloos door de modem en camera hardware die er in zit, maar de discussie is vooral over het regelen van de smart experience (apps enzo)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee