HDR is geen standaard, HLG, HDR10(+) en/of Dolby Vision wel. Die maken denk ik allemaal gebruik van de BT.2020 standaard, maar ik vraag me af in hoeverre.
HDR is inderdaad geen standaard. Het is een container begrip waar iets bedoeld wordt. In welke standaard het dan gegoten wordt dat maakt bij mijn statement niet zoveel uit. Hdr staat voor high dynamic range wat je bereikt met o.a. meer kleuren en een veel hogere helderheid.
Elke hdr standaard gebruikt bt2020 range als standaard. Het is afhankelijk van de tv in hoeverre deze de kleuren van bt2020 kan weergeven.
Welke en hoeveel kleuren ze in een bepaalde film gebruiken, dat is afhankelijk van de film. Ze kunnen binnen bt2020 theoretisch ook alleen de kleuren gebruiken binnen het bt709 palet. Het gaat er alleen om dat het kleurenpalet veel groter is dan bij bt709.
Het lastige bij HDR is dat het niks garandeert qua daadwerkelijke kwaliteit. Mooi voorbeeld is de 10.000nits grens. (Onder andere) HDR10(+) en Dolby Vision kunnen zo ver. Maar een OLED komt denk ik amper tot 1.000nits. Full screen nog even niet meegenomen. Overigens: de meeste opnames komen bij lange na niet tot 10.000 nits, eerder tussen de 1.000 en 4.000, wat dus al overkill is voor OLED.
Ik denk dat hetzelfde geldt voor BT.2020. Leuk, maar ik gok dat of het maar deels gebruikt wordt voor de opname, of maar deels werrgegeven kan worden op je tv. Heb je er dan wat aan? Misschien (niet), maar in elk geval altijd met uitleg.
Dat klopt dat het niks garandeert. Daarom moet je goed kijken naar welke tv je koopt. Een tv onder de 1000 euro kan geen 1000 nits aan. Een tv vanaf 1000 euro meestal wel, die tv's kunnen dan ongeveer 70% van de kleuren van bt2020 weergeven.
Wat betreft de opnames, dat is geheel afhankelijk welke camera's er gebruikt worden, genoeg films die niet eens in 4K opgenomen worden.
Nog zo'n leuke grap is 4K of ultra HD. Dat kan ook die resolutie zijn, maar dan opgeschaald, bijvoorbeeld omdat special effects/CGI op 1080 gerenderd is en niet opnieuw gecreëerd gaat worden. Google maar op 'fake real 4k'.
Ik ken het fenomeen, maar dat heeft ook vooral te maken met de keuzes die bepaalde regisseurs maken. Welke camera's ze gebruiken etc. Veel films worden met 2K camera's opgenomen en later geupscaled naar 4K. Betekent niet dat die 4K film er niet goed uitziet.
Als je dan zover bent dat je weet wat je wil (real 4K, Dolby Vision, UHD blu ray omdat daar het minst gerommeld wordt qua bitrates), dan moet je ook opletten dat je het juiste schijfje koopt, omdat je soms de Franse versie moet hebben omdat daar NL ondertitels bij zitten en niet bij de Engelse.
Meeste 4K blurays komen in NL niet eens meer uit. Zoals disney bijvoorbeeld, die geeft geen enkele film op 4k uit in NL. Wij zijn niet interessant genoeg.
Maar zeker eens dat je de beste ervaring hebt met 4K blurays. Ik vind veel streaming diensten best belabberd qua bitrates. Apple tv heeft mij weer positief verrast moet ik zeggen.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 19:55]