AMD brengt onder eigen naam Wi-Fi 6E-module met MediaTek-chipset uit

AMD heeft zijn eigen RZ600-modules met Wi-Fi 6E-ondersteuning aangekondigd. De modules zijn gebaseerd op de nieuwe Filogic 330P-chipset van MediaTek en AMD schuift ze naar voren om te combineren met Ryzen-processors in laptops en desktops.

MediaTeks Filogic 330P-chipset biedt ondersteuning voor 2x2 Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E waarmee naast de 2,4GHz- en 5GHz-frequenties ook de 6GHz-band ingezet wordt. Ook biedt de chipset ondersteuning voor Bluetooth 5.2.

AMD gebruikt de chipset in twee varianten van de RZ600: een met kanalen met een breedte van 80MHz in een M.2 2230-formfactor en een met 160MHz-kanalen die als M.2 2230- en compactere M.2 1216-module beschikbaar komt. Welke rol AMD speelde bij de ontwikkeling is onduidelijk. AnandTech meldde begin dit jaar op basis van informatie die over de modules was verschenen dat het in ieder geval bij de RZ608 om simpelweg een rebrand van MediaTeks MT7921K-chipset ging.

AMD en MediaTek claimen hoe dan ook gecertificeerde PCIe- en USB-interfaces ontwikkeld te hebben waarbij onder andere op energiebeheer is gelet. Verder wijst AMD op compatibiliteitsgaranties en resultaten van stresstesten, wat pc-bouwers tijd zou schelen bij het implementeren van de Wi-Fi-modules.

Zo hopen AMD en MediaTek dat oems de RZ600-modules combineren met Ryzen-processors in laptops en desktops, waar die fabrikanten nu nog vaak voor Intel-modules voor Wi-Fi-ondersteuning kiezen. Sinds vorig jaar is de fabrikant van Killer-modules voor Wi-Fi, Rivet Networks, ook onderdeel van Intel.

Wi-Fi-module Wi-Fi-specs M.2-slots
AMD RZ616 Wi-Fi 6E-module Wi-Fi 6E, 2x2 160MHz Wi-Fi-kanalen, PHY-rates tot 2,4Gbit/s M.2 2230 en 1216
AMD RZ608 Wi-Fi 6E-module Wi-Fi 6E, 2x2 80MHz Wi-Fi-kanalen, PHY-rates tot 1,2Gbit/s M.2 2230

MediaTech Filog Wi-Fi 6

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-11-2021 • 12:39

35

Reacties (35)

35
34
23
0
0
5
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat mijn voorkeur ook altijd uitgaan naar Intel Wi-Fi kaartjes.
Gewoon omdat ze altijd goed werken, compatibiliteit is goed, driver ondersteuning is goed, ook in bijv. Linux.

Hopelijk heeft AMD dit dan ook voor elkaar. Dan hebben ze zeker een kans.

[Reactie gewijzigd door Flappie op 22 juli 2024 16:42]

Met Mediatek hoef je daar geen zorgen over te maken. Mediatek chips zitten bijvoorbeeld ook vaak in AP's en routers voor WiFi. Dat doet Intel bijvoorbeeld niet.

En je voorkeur gaat daar naar toe, omdat het overgrote deel van de Intel laptops met Intel kaarten worden geleverd. Waardoor je daar ervaring mee hebt. Over het algemeen gaat dat goed inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 22 juli 2024 16:42]

Grappig, dat wist ik niet. Ik ken Mediatek echt als ultra low budget merk voor een tablet voor je koter. Maar dat is dus niet hun enige afzetmarkt.
Ik gebruik ook altijd Intel kaarten maar van de driver ondersteuning van de 7650ac ben ik niet zo gek. Sinds een tijdje zit er een bug in waardoor Bluetooth apparaten regelmatig kort de verbinding verliezen wat erg irritant is met een Bluetooth muis. Intel erkent het probleem maar omdat het product eol is wordt er geen fix uitgebracht.

Grootste probleem is dat de desbetreffende laptop enkel mini pcie kaartjes accepteert en ik vind geen recente Intel kaartjes met die interface.
Waarschijnlijk is het doel hiervan om ervoor te zorgen dat laptop bouwers minder tijd kwijt zijn aan het samenstellen van verschillende chips voor een totale build (nieuw laptop product). De belangrijkste alinea is ook dat AMD compabiliteit garandeert.

Dit zorgt er inderdaad voor dat AMD een beter alternatief dan Intel wordt met een klein stapje, omdat integratie goedkoper wordt gemaakt.
over een paar jaar hebben we letterlijk een soc die wordt verbonden aan een batterij
Nee hoor, dan wordt de (solid state) batterij gewoon onderdeel van het SoC :)
(solid state) batterij
SSB?
Precies: https://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_battery
Natuurlijk niet heel serieus bedoeld, althans niet voor dingen als laptopprocessors. Voor ultrazuinige uCs zou dat aan de andere kant een prima oplossing kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 22 juli 2024 16:42]

Daar moet ik dan weer meer over leren als zelfverklaard technomancer (embedded engineer).
Nee hoor, voor ultra low power toepassingen gebruikt men NU al energy harvesting in verschillende vormen. Soms, bij sensortoepassingen is zelfs geen back-up battery nodig.
Klopt, maar dat is niet realistisch voor alle toepassingen. Er zal altijd een overgangsgebied zijn naar toepassingen die net even iets meer energie nodig hebben of waar er niet genoeg te oogsten valt. En er zijn natuurlijk ook hybride oplossingen te bedenken :)
je kent waarschijnlijk die batterijtjes in horloges etc.
Op een gegeven moment zal alles wel in die verpakking raken vermoed ik.
future looking bright, hopelijk leven we tegen dan nog
Dit is denk ik de hoofdrede, lekker makkelijk voor laptopbouwers plus meer geld voor AMD.

Volgende stap is meer netwerkproducten zodat ze meer kunnen leveren voor als ze grote aantallen leveren, dus cpu, gpu, en dan ook netwerkkaarten voor de infrastructuur. Staat vast beter op de offerte dan een pak Intel kaarten.
Ik ben er eerlijk gezegd niet zo kapot van dat AMD kiest voor een Mediatek chipset voor de wifi-modules vanuit mijn praktijkervaringen. Tegenwoordig en misschien door het chiptekort zitten er standaard Mediatek wifimodules in o.a. Lenovo laptops. Ook zo dus in de Legion 5 Pro die ik gebruik maar die Mediatek wifimodules dus moeite hebben met Wifi-AX.

Het probleem wat ik had met die Mediatek module was dat die mijn Wifi AX router ( Asus RT-AX86U ) niet vond bij het normaal opstarten van de laptop. Pas na een herstart vond deze mijn Wifi AX router wel maar ook tussendoor viel de verbinding regelmatig weg. Nadat ik de wifi module vervangen heb door een Intel Wifi 6 AX200 was het probleem helemaal verholpen.

Wanneer dit een probleem van de router zou zijn geweest dan had ik ook problemen moeten hebben met die Intel Wifi module. Daarbij heb ik dit probleem op meerdere fora voorbij zien komen en meerderen die Mediatek module meteen vervangen hebben.
Die logica snap ik niet helemaal.
Het kan nog steeds zijn dat de Mediatek zich prima aan de AX standaard houd maar dat jouw router dat niet doet en dat de Intel gewoon een iets hogere tolerantie heeft mbt afwijkingen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat in je router ook een Intel chip zit en dat die 2 onderling dus wel prima afwijkend samenwerken.

Al heeft MediaTek niet echt een hoge reputatie en Intel wel dus ze staan sowieso 1-0 achter.

[Reactie gewijzigd door NBK op 22 juli 2024 16:42]

maar dat jouw router dat niet doet
Buiten dat de Asus RT-AX86U een meer high-end router is kan je incompatibiliteit van de router uitsluiten om een andere rede. Namelijk ik heb ook een laptop erop getest met een Realtek AX wifi module, Samsung S20+ en een Samsung Tab S7+. Allemaal devices met Wifi-6 AX maar met verschillende merken en types wifi modules die dus geen problemen ondervinden.

Verder gebruik ik op de router niet de standaard firmware maar Merlin firmware welke betere ondersteuning bied. En nee Merlin firmware is niks illegaals en staat bekend erom dat deze firmware heel stabiel werkt en veel sneller is met bugfixes etc.... Asus staat dit trouwens ook toe en zelfs garantie vervalt niet wanneer je Merlin firmware gebruikt.

Maar ook op andere gebieden zijn mijn ervaringen met Mediatek niet direct goed te noemen. Zo zit er b.v. in een meer budget LG tv die ik heb ook een Mediatek cpu. Dat ding is echt ontzettend traag en werkt niet altijd optimaal dus tja....
Wat ik lees tussen de lijnen door:
AMD wilt (samen met Mediatek) marktaandeel hebben op de WiFi chipset markt om Intel van de troon af te gooien.
"AMD probeert een deuk in het marktaandeel van Intel te maken" is wat realistischer.
Ben benieuwd of het nog een "deuk" blijft, AMD heeft Intel al van de troon af gegooid in de datacenterwereld. Ze hebben namelijk ontzettend veel grote partijen zoals Meta (Facebook), Amazon, Microsoft Azure en nog vele andere weten om te halen om AMD-chips te gebruiken.

AMD zet grove en zo te zien ook succesvolle stappen in de chipindustrie. nieuws: 'Omzet van AMD groeit in 2021 het hardst van alle chipbedrijven'

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Steam statistieken van de afgelopen jaren zie je dat AMD beetje voor beetje het terrein van Intel afpakt. AMD doet het uitstekend de laatste tijd en in mijn ogen gaan ze gewoon lekker door de komende jaren.
Ik lees eerder dit:

"AMD wil een totaal oplossing bieden zonder daarbij afhankelijk te zijn van intel".

En dat lijkt mij een zeer verstandige keuze.
Ja alleen jammer dat de Chinees in Nederland totaal ander eten serveert als in China.

https://www.besteinformat...in-nederland-en-in-china/

Maar leuk geprobeerd
Intel Wi-Fi models in notebooks zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en zorgen voor de minste problemen en als deze aanwezig zijn, lost intel deze vrij snel op.

Overige notebook Wi-Fi Modules is de ondersteuning & stabiliteit niet van dit niveau, als AMD in samenwerking met MediaTek dit niveau kan bereiken is het alleen maar beter voor de markt.
Ontopic: Zou dit onder de noemer 'monopolie' vallen? En zo ja, kan Intel bezwaar indienen?
Offtopic: Eindelijk, Wi-Fi geschreven zoals het hoort! :+
Nee, AMD heeft nog steeds een kleiner deel dan Intel van de processormarkt in handen en is op geen gebied de grootste van alle markten die ze bediend.

Misschien de console markt? Maar dat zijn niet direct producten waar consument een keuze wat betreft processor hebben.
Nee, AMD heeft nog steeds een kleiner deel dan Intel van de processormarkt in handen en is op geen gebied de grootste van alle markten die ze bediend.
AMD begint vooral een groot deel van de datacenter markt in handen te krijgen. Ik denk wanneer de nieuwe EPYC chips die afgelopen week zijn aangekondigd op de markt komen, dat de marktaandeel alleen maar zal gaan toenemen.
Ze zullen misschien nog iets kunnen winnen aan markt aandeel in data centrum maar dan wel ten kostte van markt aandeel in de desktop markt aangezien ze zo ongeveer hun Max productie hebben bereikt bij tsmc.
Goed punt, duidelijk!
Hoezo? AMD blokkeert geen andere fabrikanten toch? Ze garanderen alleen dat het goed werkt als je een AMD processor en deze modulen aan elkaar knoopt.
Zouden de chiptekorten hiermee samenhangen?
Dat lijkt me niet waarschijnlijk, immers ze re-branden een bestaande chip. Dit zal meer een sales dingetje zijn voor OEM machines, waardoor deze een AMD cpu, chipset en nu ook een 'AMD' wifiadapter hebben.

Hierdoor kun je ook combideals maken voor je design wins.
Mooie uitrbreiding op de Wifi markt, thx AMD
Dit voegt waarschijnlijk weinig toe maar... dat zijn veel pinnetjes op die chip voor 'maar' wifi...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.