Snapdragon 8 Gen 1 vs MediaTek Dimensity 9000: high-end socs naast elkaar

Nu Qualcomm en MediaTek beide hun high-end socs voor telefoons van volgend jaar hebben gepresenteerd, kunnen we ze naast elkaar zetten. Hoe verschillen de socs van elkaar en op welke punten komen ze overeen?

Met de aankondiging van de Snapdragon 8 Gen 1 heeft Qualcomm de soc die volgend jaar vermoedelijk in veel high-end telefoons zal zitten gepresenteerd. MediaTek presenteerde de Dimensity 9000 al een paar weken geleden. Qualcomm en MediaTek zijn de twee grootste onafhankelijke spelers op de markt voor smartphone-socs. Onafhankelijk betekent in dit verband dat de ontwerper van de socs niet op grote schaal eigen smartphones uitbrengt, maar dat de chipontwerper ze levert aan smartphonemakers die ze vervolgens in toestellen inbouwen.

Daarmee is het beeld nog niet compleet, want er missen nog een paar spelers. Samsung komt naar verwachting binnenkort met de Exynos 2200, voorzien van AMD-gpu. Dat gebeurt waarschijnlijk vóór de presentatie van de volgende generatie Galaxy S en dus binnen nu en een paar maanden. Andere fabrikanten gebruiken ook Exynos-socs, maar de meeste van de Exynos-hardware zit in Samsungs eigen telefoons. Apple komt volgend jaar waarschijnlijk ook met een nieuwe generatie van zijn smartphone-soc, maar dat zal pas in september gebeuren.

Qualcomm 8 Gen 1 vs MediaTek Dimensity 9000

De naam

Eerst maar even beginnen bij het begin: Qualcomm stapt af van zijn naamgeving met drie cijfers. Die naamgeving begon met de Snapdragon 800, bijna negen jaar geleden. Daarna volgden de 801, 805, 808, 810, 820, 821, 835, 845, 855, 865 en 888. De nieuwe naam is duidelijk, maar laat weinig ruimte. Afgelopen jaar kwam Qualcomm naast de 888 ook met de 860 en 870, afgeleid van zijn eerdere 855 en 865. Hoe dat soort socs in de nieuwe naamgeving kunnen vallen, is nog niet duidelijk.

MediaTek heeft ook voor een nieuwe naamgeving gekozen. De naam Dimensity is voor MediaTeks socs met 5G-modem; als het modem alleen 4G ondersteunt, heet de soc Helio. Dimensity bestaat pas sinds 2019. De vorige duurste soc was de Dimensity 1200, afgeleid van de Dimensity 1000. In plaats van daarop door te gaan heet de high-end soc nu Dimensity 9000, gevolgd door de iets lager gepositioneerde Dimensity 7000. Hoe dat bij volgende generaties verder gaat, is ook nog niet duidelijk. Een variant als Dimensity 9100 ligt daarbij voor de hand.

Dimensity 9000 overzicht voor Snapdragon 8 Gen 1 vs Dimensity 9000Snapdragon Gen 8 1 overzicht voor Snapdragon 8 Gen 1 vs Dimensity 9000

Cpu

Om te beginnen met het procedé: Qualcomm is in zee gegaan met Samsung op zijn nieuwe 4nm-lijn. MediaTek laat de nieuwe Dimensity maken bij TSMC op 4nm. Dat zijn beide gloednieuwe procedés; er zijn geen andere socs aangekondigd die op 4nm worden gemaakt.

De cpu-kernen hebben gelijk een behoorlijke wijziging ondergaan ten opzichte van vorige socs. MediaTek en Qualcomm stappen beide over op armv9-architectuur. De opbouw tussen beide socs lijkt hetzelfde, maar heeft wel degelijk een paar grote verschillen.

Arm Tech Day 2021: overzicht Cortex-cores

Cpu en geheugen Snapdragon 8 Gen 1 Dimensity 9000
X2 1x @ 3,0GHz, 1MB L2-cache 1x @ 3,05GHz, 1MB L2-cache
A710 3x @ 2,5GHz, 512KB L2-cache 3x @ 2,85GHz, 512KB L2-cache
A510 4x @ 1,8GHz, L2-cache onbekend 4x @ 1,8GHz, 256KB L2-cache
Geheugen Lpddr5 op 3200MHz Lpddr5x op 3750MHz

De Cortex X2-core is bij MediaTek iets hoger geklokt. De X2-core en nieuwe gpu's van ARM hebben verbeterde AI-instructies, bovenop de eigen logic. Bij de A710-kernen is dat klokverschil groter. De Dimensity laat ze maximaal draaien op 2,85GHz, tegenover 2,5GHz bij Qualcomm. Die hogere kloksnelheden vragen veel vermogen en zullen dus sneller warm worden. Het is onbekend of MediaTek daarbij fabrikanten adviseert om meer koeling toe te passen in hun telefoons.

Er zitten ook verschillen bij de A510-kernen, de zuinige kernen voor lichte taken. Qualcomm maakt gebruik van de Merged Core Microarchitecture en twee A510-kernen delen dus L2-cache. Dat maakt dat gedeelte van de soc kleiner, al hebben ze wel eigen L1-caches en execution-units. De gedachte is ook dat als er slechts één kern actief is, die wel de volledige L2-cache kan gebruiken. Het jammere is dat we niet weten hoe groot die cache is. Bij de Dimensity is die per kern 256KB. Alleen als de L2-cache per twee kernen bij de Snapdragon dus 512KB is, dan heeft een enkele kern meer L2-cache tot zijn beschikking dan in de opstelling van MediaTek. Meer dan 512KB is niet mogelijk.

Samsung Lpddr5x

Tot slot ondersteunt MediaTek het nieuwe Lpddr5x-geheugen wél en Qualcomm niet. Lpddr5x is heel nieuw, al heeft Samsung deze maand al wel een eerste geheugenmodule aangekondigd. Het is onbekend of smartphones volgend jaar al gebruik gaan maken van Lpddr5x-geheugen en of dit theoretische voordeel zich dus gaat omzetten in een praktisch voordeel. Lpddr5x in de Dimensity 9000 komt tot 60GB/s, tegenover 51,2GB/s van Lpddr5 in de Snapdragon.

Gpu en isp

Dat Qualcomm nieuwe versimpelde namen wil voor de hele soc, is nog te volgen. De gpu en isp hebben nu helemaal geen typenummers meer en dat maakt het lastig om ze aan te duiden. Het gaat nu dus om een Adreno-gpu en Spectra- of Snapdragon Sight-isp. MediaTek strooit wel met typenummers, al is de gpu bij MediaTek natuurlijk niet van eigen makelij.

MediaTek Dimensity 9000: ispQualcomm Snapdragon 8 Gen 1: isp
Gpu en isp Snapdragon 8 Gen 1 Dimensity 9000
Type gpu Adreno ? ARM Mali G710MP10 @ 850MHz
Isp Spectra ? / Snapdragon Sight, triple-isp, 18-bit Imagic970, triple-isp, 18-bit

Anandtech schrijft dat Qualcomm in de briefings iets opvallends aanstipte: fabrikanten van smartphones wilden een hogere peak performance, alleen maar om er beter uit te komen in benchmarks. Behalve in die testen gebruiken de telefoons de kracht van de gpu nergens volledig. Qualcomm heeft zich dit jaar dus gericht op het verbeteren van prestaties bij een stroomverbruik tussen 3W en 5W. Deze keer claimt Qualcomm 30 procent betere prestaties of 25 procent minder stroomverbruik bij dezelfde prestaties.

MediaTek gebruikt de nieuwe ARM Mali G710 in een opstelling met tien kernen en 160 processing units. Dat klinkt als relatief weinig, maar door de nieuwe gpu-architectuur en het nieuwe procedé zou het alsnog een relatief krachtige gpu moeten zijn. Hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nauwelijks te zeggen.

Bij de isp gaan Qualcomm en MediaTek beide naar een 18-bitvariant, tegenover de 14-bits isp's van de vorige generatie. Qualcomm claimt onder meer een betere nachtmodus door dertig afbeeldingen te gebruiken voor de foto. Daarnaast is het softwarematig blurren van de achtergrond tot op 4K-resolutie mogelijk met de isp. De A15 van Apple kan dat, in elk geval in de huidige implementatie, tot 1080p.

Bij foto's ondersteunt Qualcomm camera's tot 200 megapixels. Samsung heeft al zo'n sensor aangekondigd. Die komt volgend jaar in telefoons. MediaTek claimt dat de soc sensors ondersteunt tot 320 megapixels. Zo'n sensor is er nog niet.

Beide processorontwerpers noemen een getal voor verwerkingssnelheid van beelden. Qualcomm claimt 3,2 gigapixels per seconde, tegenover 2,7 gigapixels per seconde van de Snapdragon 888. MediaTek claimt 9 gigapixels per seconde, tegenover tussen 4 en 5 gigapixels per seconde van de Dimensity 1200. Het is onduidelijk of ze daar echt hetzelfde mee bedoelen. Gezien het grote verschil lijkt dat niet het geval te zijn.

Av1Beide socs maken filmen in 8k mogelijk. Qualcomm claimt dat er daarbij HDR10+-beeldmateriaal gemaakt kan worden. Beide kunnen dat met 30fps. Bij 4k is dat bij beide socs met maximaal 120fps.

Een opvallend verschil is dat MediaTek het decoden van AV1-beeldmateriaal ondersteunt, en wel tot 8K-resolutie. AV1 is onder meer in gebruik bij YouTube en Netflix en is dus in toenemende mate belangrijk. De Amerikaanse chipontwerper heeft niet gezegd waarom het AV1 niet ondersteunt, maar het heeft patenten op H265. Qualcomm ziet vermoedelijk liever dat die standaard meer wordt gebruikt dan AV1.

Modem en verbindingen

5G-test 5G-telefoons

Op gebied van modems blijkt een verschil in focus tussen beide leveranciers. Qualcomm levert al enkele jaren modems met ondersteuning voor mmWave-frequenties. Dat is 5G rond 26GHz. Dat heeft hoge snelheden, maar een belabberd bereik: een hand of boom kan het signaal blokkeren. Daardoor is dat eigenlijk alleen bruikbaar op drukke plekken en dichtbevolkte gebieden. In de Benelux hebben we geen 5G via mmWave en zit het er ook nog niet snel aan te komen.

Modem Snapdragon 8 Gen 1 Dimensity 9000
Type modem X65 en Fastconnect 6900 'Dimensity 9000-modem'
Ondersteunde frequenties 5G Sub-6 + mmWave Sub-6
Maximale downloadsnelheid (sub-6) 5G 7Gbit/s 7Gbit/s
Maximale uploadsnelheid 5G 3Gbit/s Onbekend
Wifi WiFi 6E, 2x2 MiMo WiFi 6E, 2x2 MiMo
Bluetooth 5.2 5.3

Op gebied van sub-6, alle frequenties onder 6GHz, doen beide modems het hetzelfde. Ze hebben allebei maximaal 300MHz aan bandbreedte verdeeld over vier frequenties. Daardoor halen ze op papier dezelfde downloadsnelheid. Met mmWave kan de Snapdragon tot 10Gbit/s komen. Beide hebben ondersteuning voor 3GPP Release 16.

Op gebied van wifi ondersteunen ze allebei de WiFi 6E-standaard voor signaal op 6GHz met een 2x2-MiMo-opstelling. Op gebied van bluetooth zit de Snapdragon op versie 5.2, de MediaTek gaat naar 5.3. Dat is geen grote release, dus het verschil tussen beide zal niet heel groot zijn in de praktijk.

AI

Op gebied van de neurale processorkernen is er niet zoveel veranderd. Qualcomm claimt dat zijn neurale kernen vergeleken met voorganger Snapdragon 888 ongeveer 70 procent minder stroom verbruiken, maar noemt geen cijfers. MediaTek noemt wat meer cijfers en komt erop uit dat zijn neurale kernen ongeveer 16 procent beter scoren op de ETHZ AI-benchmark dan de huidige topper, de Google Tensor. Ter vergelijking: de site vermeldt dat Google Tensor uitkomt rond 300 punten en 16 procent beter zou uitkomen rond 340 of 350 punten. De MediaTek Dimensity 1200 heeft rond 150-170 punten in huidige telefoons.

Tot slot

De socs zullen komend jaar belanden in high-end smartphones. Sterker nog, Qualcomm claimt dat de eerste telefoons met Snapdragon 8 Gen 1 voor het einde van het jaar al zullen arriveren. MediaTek heeft het over het eerste kwartaal van volgend jaar. In beide gevallen is de release van smartphones met deze socs dus dichtbij.

Qualcomm schept op over de merken die de Snapdragon 8 Gen 1 gaan gebruiken. Daaronder zijn zustermerken Xiaomi, Black Shark en Redmi, BBK-bedrijven OPPO, OnePlus, vivo en Realme, ZTE, Nubia, Sony, voormalig Huawei-dochterbedrijf Honor en Motorola.

Daarmee noemt de Amerikaanse chipontwerper veel Chinese merken, die traditioneel veel leunen op MediaTek. Welke telefoons en merken blijven dan over voor MediaTek? Weinig, zo lijkt het. Als we het rijtje afgaan op marktaandeel, dan heeft Samsung eigen Exynos-socs en Apple gebruikt ook eigen socs. Xiaomi- en OPPO-merken staan allemaal bij Qualcomm, net als kleinere merken als Sony en Motorola.

Beide bedrijven maken geen inkoopprijzen bekend voor hun socs - dat doen ze eigenlijk nooit. Daardoor is het nog mogelijk dat de verschillende high-end modellen verschillende socs gaan gebruiken: een Pro-versie met de Qualcomm-soc en een reguliere variant met de MediaTek bijvoorbeeld. Sowieso krijgt MediaTek ook met deze soc geen voet aan de grond in de VS, waar mmWave-5G belangrijk is voor marktleider Verizon Wireless.

Hoe het ook zij, het is voor het eerst in jaren dat een onafhankelijke partij Qualcomm het vuur aan de schenen legt in de high-end markt voor Android-smartphones. Voorheen waren Nvidia en Texas Instruments nog actief, maar dat is al lang geleden. Samsung maakt natuurlijk Exynos-socs en Huawei had eigen Kirin-modellen, maar die waren vooral voor eigen telefoons. Met de komst van de Dimensity 9000 is er keuze op de high-end markt. Op papier doen ze weinig voor elkaar onder. Hoe de praktijk is, zal volgend jaar moeten blijken.

MediaTek Dimensity 9000Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-12-2021 • 14:15

23

Lees meer

Reacties (23)

23
22
11
0
0
3
Wijzig sortering
Mooi om te zien dit. Uiteindelijk voor ons als consument ook een goede ontwikkeling.
Mediatek is inmiddels best lekker bezig. Ook vanuit de community zie ik steeds meer custom roms.
Ik ben in de praktijk vooral benieuwd naar de accu prestaties en de GPS nauwkeurigheid. Deze waren in het verleden altijd wel wat minder bij Mediatek,
GPS had een vreemde implementatie bij Mediatek vroeger waar ze zwaar leunde op Assisted-gps waar via een server dan ondersteunende data binnengehaald werd om sneller satellieten te vinden. Zonder die assistance werkte het vaak helemaal niet.

Daarnaast zat vroeger Mediatek voornamelijk in budget devices. Zeker de budget klappers van Chinese merken hadden vaak issues met een correct design van de antennes. Soms kon je dan je GPS fix versnellen van 2 minuten naar 10 seconden door een stukje aluminumfolie ergens te plakken.

Custom roms met Mediatek is nog steeds wel een issue naar mijn mening.
Vroeger was de assisted GPS file soms nog ingesteld op de Chinese regio en haalde je dus assisted GPS data op van een verkeerde regio waardoor de initiele fix nogal lang duurde. Ik denk dat dat inmiddels wel verbeterd is.

Wel gek dat hier helemaal niet vermeld wordt welke versies van GPS allemaal ondersteund worden, er zijn best wel veel tegenwoordig.
Elke moderne chip heeft duale frequentie voor. GPS en Galileo/GNSS. Beidu en Glonass hebben ze ook wel. Soms ook nog een stukje van dat Indiase navigatie maar dat heeft beperkte impact voor ons in de EU.
Ik heb het even opgezocht, Beide supporten de GNSS Navigation suite waaronder

MediaTek:
GPS L1CA+L5 / BeiDou B1I+ B2a / Glonass L1OF / Galileo E1 + E5a / QZSS L1CA+ L5 / NavIC

Qualcomm:
Satellite Systems Support: Beidou, Galileo, GLONASS, NavIC, GPS, QZSS
Dual Frequency Support: Yes (L1/L5)

Zo te zien beide gelijk inderdaad.
Ja dat leek me al wel. Galileo en GPS is voor ons als westerlingen het meest belangrijk, dekt het grootste gedeelte van waar we ons bevinden. QZSS is eigenlijk alleen voor gedeeltes in Japan, NavIC dekt alleen India en een restje over de grens en Glonass werkt verder prima maar biedt meer waarde voor mensen in de hogere latitude.

Verder s het nu vredestijd en werken ze allemaal met elkaar samen. Dat zorgt er iig voor dat ik toch altijd wel een redelijke snelle fix heb :)
Nu GPS nauwkeurigheid. Bij reviews wordt er veelal gezegd dat Qualcomm maar naar minimaal 3 meter accuracy gaat en Mediatek 1 meter (dacht ik).
Als ik bij mijn GPS test een accuracy krijg van 3 meter dan zit hij er soms meer dan 5 meter af op Google Maps, dus dan vraag ik mij af of iemand dit al eens echt getest heeft of gewoon zuiver op de cijfertjes afgaat?
Nou ja, dat hangt natuurlijk ook van het design van de antenne af. Als je een Galileo GNSS receiver voor op centimeter-nauwkeurigheid aansluit op een stukje ijzerdraad dan zal het nog niet helemaal goed werken.

Dus de chip kan wellicht verwerken tot een bepaalde nauwkeurigheid maar die claims zijn lastig te testen denk ik. Dan moet je een device hebben die precies hetzelfde is maar dan eentje met een Qualcomm en de ander met een Mediatek erin. Wellicht kunnen we zo op een Samsung S21 de Qualcomm vs de Exynos meten :)
Wat mogelijk ook erg uit zal maken qua performance is het nieuwe procedé. Op het 5nm procedé had TMSC zo'n 40% meer transistordichtheid t.o.v Samsung en daarom stelde de laatste Qualcomm chip enigzins teleur. Hopelijk heeft Samsung zijn zaakjes nu op orde bij 4nm en zal dit niet zo'n grote invloed hebben.
De enige reden waarom ik Mediatek nooit zal steunen, is door het praktisch onmogelijk maken van custom ROMs (broncode van de chipsets wordt niet gedeeld). Nouja... nooit. Tenminste niet totdat het beleid verandert.

Deze strategie heeft goed voor ze gewerkt toen ze uitsluitend aan de onderkant van de markt wilde verdienen, door het stimuleren van goedkope apparaten met zeer korte ondersteuning. Maar op de highend moet je toch echt volwassener zijn.

Ik zou graag zien dat Mediatek dit verandert, want Qualcomm (staat overigens voor Quality Communication... pas laatst geleerd), heeft echte concurrentie nodig. En Qualcomm is scheef bezig door AV1 bewust buiten te sluiten.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 23 juli 2024 11:04]

Zou het een paar jaar geleden volledig met je eens zijn geweest, maar het aantal toestellen met Qualcomm SoC met een actieve custom-rom scene is ook wel vrij beperkt en worden er door app-ontwikkelaars ook steeds meer beperkingen opgelegd bij gebruik van een custom-rom.
Daarnaast zijn de schillen van Android ook wel een stuk eenvoudiger geworden.
Valt wel mee. Er zijn een stuk meer LoS ROMs die gemarkeerd zijn als official dan 2 jaar geleden. Beperkingen van app ontwikkelaars is alleen een SafetyNet dingetje... dat ik ondanks root nog steeds op mijn apparaat (2020) kan passen.

Mijn Xiaomi heeft erg goede hardware en design. Maar kan niet wachten om er LoS overheen te knallen om de spyware meuk te verwijderen.

Iedem overigens voor Android TV apparaten zoals Nvidia Shield... als dit mogelijk zou worden.
De inhoudsopgave lijkt niet te werken bij dit artikel?
Het is ook maar 1 pagina...
Nou ik weet niet of ik Benchmarks van Mediatek producten moet vertrouwen.
Ze Cheaten al jaren en tot de dag van vandaag gaan ze ermee door. Doe maar eens een Google News search...

Ze zijn zelfs trots op hun Sports Mode/Cheating mode... :X
Net als Samsung, Sony, Xiaomi, Intel, Nvidia en ik vergeet vast nog een paar dozijn anderen.
Lijkt helaas gewoonweg normaal.
Ik ben toch blij dat ik geen plus abonnement heb genomen. De artikelen die als plus worden geplaatst zijn toch regelmatig van een matig niveau. Feitelijk lezen we hier niets meer dan al bekend was. En als er nu nog een stevige conclusie aan verbonden was, maar ook dat ontbreekt.

Ik en er niks wijzer door geworden, terwijl de titel me daar wel op triggerde
Waarom is dit een plus artikel? Was dit niet de reden waarom tweakers was gestart als nerd information source? of moet ik voortaan naar TweakTown gaan?
Ik vind dit voor een Plus-artikel redelijk karig nieuwsbericht....
*zucht* Daar gaan we weer met dat eeuwige geklaag over Plus… Zeg er dan op zijn minst bij wát je er karig aan vindt zodat de redactie er iets mee kan.
Naja alle feedback is al wel in de verschillende plus topics al een keer voorbij gekomen.
Alle informatie die in dit plus artikel staat is ergens anders ook te vinden dus karig is het zeker te noemen.
Eigenlijk wat @dylan111111 aangeeft. Alleen maar de specificaties die elders ook wel te vinden zijn.
Ik ben geen Plus-abonnee en kies de plus-artikelen best zorgvuldig uit, maar deze is echt een tegenvaller

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.