'Snapdragon 8 Gen 2 zal AV1-videocodec ondersteunen'

Qualcomm is naar verluidt van plan om in zijn aankomende Snapdragon 8 Gen 2-soc de AV1-videocodec te ondersteunen. Gebruik van deze codec kan data- en energieverbruik tijdens het streamen van content van YouTube en Netflix terugdringen.

Dat stellen bronnen van Protocol, die de spec sheets voor de chip hebben gezien. Die chip is de SM8550, wat de Snapdragon 8 Gen 2 zou zijn, aangezien voorgaande high-endsocs de namen SM8450, SM8350 enzovoort hadden. Smartphones of tablets met die chipset zijn echter nog niet aangekondigd. De bron meldt dat eind dit jaar op zijn vroegst de chips in handen van fabrikanten zullen komen, dus dat apparaten met de soc in 2023 verwacht mogen worden. Ook is het niet volledig zeker dat ondersteuning daadwerkelijk komt; de plannen kunnen nog wijzigen.

AV1 is ontwikkeld door de Alliance for Open Media. Deze organisatie is in 2015 opgericht door Microsoft, Google, Intel, Mozilla, Amazon, Netflix en Nvidia, met als doel het ontwikkelen van een betere videocompressiemethode die geschikter is voor het leveren van content over netwerken. AV1 behaalt doorgaans hogere kwaliteit op lage bitrates en de codec is royaltyvrij. Het efficiëntievoordeel van de codec zou ook ingezet kunnen worden om betere kwaliteit met dezelfde hoeveelheid data te bereiken, maar Netflix lijkt dat bijvoorbeeld niet van plan.

Hoewel AV1 goed geschikt lijkt voor gebruik bij streaming over internet, loopt de ingebruikname van de codec vertraging op door een 'kip en het ei'-verhaal wat betreft ondersteuning. Qualcomm heeft het met zijn populaire socs nooit ondersteund en ook Android-mediaspelers als de Nvidia Shield en de Chromecast met Google TV kunnen het niet hardwarematig decoderen. Dat lijkt echter bij toekomstige Android TV-apparaten wel verplicht te worden. MediaTek-socs ondersteunen het sinds 2020 en de net uitgekomen Samsung Galaxy S22, met eigen Exynos-soc, ook. Recente smart-tv's ondersteunen de codec daarnaast ook.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-02-2022 • 13:05

41

Submitter: TheVivaldi

Reacties (38)

38
34
23
3
0
7
Wijzig sortering
Hier een mooi voorbeeld van AV1: https://bitmovin.com/demos/av1

Ziet er op een S21 geweldig uit op 1080p bij slechts 3Mbps.
Ik heb de demo op m'n mobiel geprobeerd (Nokia 7 Plus - Android 10). En het happert en er is enorme lag. Zou dit komen doordat er geen hardware support is?
Klopt. Er is op dit moment slechts een handjevol mobieltjes verkrijgbaar die AV1 ondersteuning biedt:

* Samsung Galaxy S21 series (Exynos 2100 variants)
* iQOO Z1 5G
* Reno5 Pro
* Realme X7 Pro
HEVC ziet er óók mooi uit op een mobiele telefoon met 3Mbps. Het ligt er wel een beetje aan wel wat voor middel je het bekijkt. Op een telefoon is Full HD met lagere bitrates prima mogelijk.
Ik dacht dat de hardware decode van de S21 nooit aangezet was
AV1 is ontwikkeld door de Alliance for Open Media. Deze organisatie is in 2015 opgericht door Microsoft, Google, Intel, Mozilla, Amazon, Netflix en Nvidia (...) ook Android-mediaspelers als de Nvidia Shield en de Chromecast met Google TV kunnen het niet hardwarematig decoderen.
Dus de oprichters hebben het zelfs niet ingebakken in de hardware van hun eigen producten? Google heeft het (nog) niet in de Chromecast, en NVidia heeft het (nog) niet in de Shield. Dat is een opmerkelijke keuze. Waarom?
De oprichting was 2015, de AV1 codec zelf is pas in 2018 op de "markt" gekomen. Google was tot voor kort afhankelijk van anderen voor hardware, en zoals cnieuweboer aan aangeeft, de hardware voor de Shield (de Tengra CPU) was al klaar voor de release van AV1.
Daarnaast kost het implementeren van een codec als AV1 in hardware gewoon tijd, dat doe je niet in een paar weken.
De oprichting was 2015, de AV1 codec zelf is pas in 2018 op de "markt" gekomen. Google was tot voor kort afhankelijk van anderen voor hardware
Als ik eerlijk ben vind ik dit een slecht argument, zeker als je de grote hebt van Google mbt de Chromecast bijv lijkt het mij sterk dat je niet bij een fabrikant aan kan kloppen met de mededeling wij willen in de nieuwe Chromecast AV1 ondersteuning, regel dit en als je wat van ons nodig hebt horen we het wel. Het is niet alsof AV1 zo iets bijzonders is dat het in deze periode niet geïmplementeerd kan worden. Ja uiteraard niet in weken maar je maakt 't mij niet wijs dat dat 4 jaar duurt.
Omdat de hardware van de laatste versie van de Shield is ontworpen voordat AV1 klaar was.
Nvidia shield heeft in 2021 een refresh gehad, en is nu re-designed naar zo`n soort "tube" achtige design.
AV1 is in 2018 op de markt. Onzin dus dat Nvidia dit nieteens in z`n eigen producten heb kunnen opnemen. Dan wel niet de Nvidia shield Pro refresh van 2020, dit is gewoon een SOC refresh naar iets dat AV1 wel ondersteund dat je had kunnen maken zonder aanpassing v.d rest, want het is niet alsof deze SOC dan drastish veel verrschil gaat hebben in power opname etc. dat je allerlei andere componenten zoals een bijgeleverde adapter moet redesigen.
De shield gebruikt een Tegra X1 Soc. De refresh een Tegra X1+ SOC. Die laatste komt uit 2019. Design van een SOC is iets meer dan een week werk, dus de feature set van die SOC is op zijn laatst ergens in 2017/2018 vastgezet.
Sinds de Pixel 6 / 6 Pro met de Tensor chip wordt bij Google wel AV1 ondersteund. Maar ik ben het met je eens dat het in de Chromecast with Google TV wel logisch was geweest.
Sinds de Pixel 6 / 6 Pro met de Tensor chip wordt bij Google wel AV1 ondersteund. Maar ik ben het met je eens dat het in de Chromecast with Google TV wel logisch was geweest.
Dit is precies mijn punt, merci.
Gebruik van deze codec kan data- en energieverbruik tijdens het streamen van content […] terugdringen
Ik val dus even over het woordje energieverbruik. Klopt dit wel? Volgens mij is AV1 een van de meest slurpende codecs, door de zeer grote compressie. Als je het hardwarematig kan decoderen zal het qua energieverbruik veel schelen, maar dan nog is het een zeer zwaar codec t.o.v. VP9 of H.265.
Ik vond de verwoording "data- en energieverbruik" ook raar.
Ten opzichte van wat?
Als je (vanwege hardware support) de AV1 codec gebruikt ipv een andere codec, kan ik me voorstellen dat je data bespaart.
Als je (vanwege hardware support) de AV1 codec in hardware decodeert ipv in software, kan ik me voorstellen dat je energie bespaart.
Maar... Beide... Tegelijkertijd... ???
Je hebt zelf geen/weinig keuze in wat er gebruikt wordt. Dat YouTube bespaard op data is voor zowel jezelf als voor YouTube voordelig. Dus als je daarnaast met hardware ondersteuning kan decoderen bespaar je ook energie. Hardware ondersteuning maakt heel veel uit voor dit soort algoritmes, dus als er een andere, niet ondersteunde codec wordt gebruikt dan bespaard het ongetwijfeld nog steeds energie.

Maar goed, als ze een ander / lichter algoritme zouden aanbieden met hardware ondersteuning zou je geen energie voordelen hebben. Dus in die zin heb je gelijk. Maar goed, in dit geval kan je met HW ondersteuning wel degelijk beide doen: weinig data en weinig CPU/energie gebruik.
Ik heb er ook geen concrete cijfers van, maar zeker mobiel waar de data via 4G/5G binnenkomt kan ik me voorstellen dat doordat er minder data verstuurd moet worden er minder energie in het modem verbruikt word.
Dit effect zou best groter kunnen zijn dan het verschil in verbruik tussen een hardwarematige H265-decoder en een hardwarematige AV1-decoder.
Gezien er ook erg "lichte" apparaten uitkomen die om kunnen gaan met AV1 lijkt het er idd op dat het energieverbruik erg meevalt? De nieuwe Xiaomi TV Stick 4k kan dat bijvoorbeeld, en zo zijn er al meer.
De hypothese is dat AV1 de meest efficiënte codec is, echter door geen hardware support dus veel energie verbruikt. Dit zal dus veranderen nadat er hardware support is en dan kunnen we het goed vergelijken met andere codecen die al hardware support hadden.
Staat je niet blind op het woordje hardware.

Als software iets decode, kan dat nog steeds geoptimaliseerd zijn. AV1 software performed qua bij de concurrentie (Apple) bijv beter software VP9 en qua energieverbruik niet ver af dan hardware VP9.

https://singhkays.com/blo...o-power-consumption-pt-2/

Als voorbeeld, de M1 is natuurlijk geen telefoon soc.

[Reactie gewijzigd door Wobblier op 23 juli 2024 02:15]

Misschien moet hier verder gekeken worden dan alleen ten tijde van encoderen en decoderen. Data verzenden kost ook een leuke smak energie, minder data is minder energieverbruik.
Ik vind het een erg interessante vraag eigenlijk. De codec is zeker slurpend, het encoderen nog meer maar we bezuinigen weer op datatransmissie. Of dat onder de streep netto, in ogenschouw nemende de steeds zuiniger wordende hardware, nou een verbetering is een interessante. Ik weet dat sommige CPU reviews kijken naar het totaal aantal joules dat gebruikt is voor een benchmark. Zo worden zuinigere maar langzamere CPUs soms toch gestraft omdat ze de 'race to idle' winnen.

@redactie Wellicht leuk om een keer iets over te schrijven? Hoeveel energie gaat nu op aan Netflix, Youtube etc en wat is waar van de claim dat dit soort codecs zuiniger zijn?
Hier ben ik best verbaasd over. Ik dacht dat met name oudere apparatuur het nog niet ondersteunde. Maar blijkbaar ook een grotere partij als Qualcomm.

VP9 wordt al wel sinds de Snapdragon 820 ondersteund https://en.m.wikipedia.org/wiki/VP9
Dit wordt gebruikt door met name Google en dus YouTube. Concreet betekend het gebrek aan VP9 ondersteuning, het gebrek aan HDR ondersteuning.
De Nvidia Shield ondersteund geen VP9 en dus ook geen YouTube HDR. Dit geldt ook voor hun videokaarten.
Maar zoals ook het uit het artikel uit te maken is, is de kans groot dat Google VP9 in gaat ruilen voor AV1.

AV1 wordt dan wel weer ondersteund door de laatste generatie kaarten van AMD en NVIDIA https://en.m.wikipedia.org/wiki/AV1.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 02:15]

in de 3e aline van de AV1 history staat dat AV1 een verder uitgebouwde opvolger van VP9 is...
(link)
De nieuwe Exynos heeft deze decoding al aan boord?
Ja die van vorig jaar al, de 2100
Heeft lang genoeg geduurd voor Qualcomm om AV1 te ondersteunen. Mediatek heeft er al support voor.
Netflix ondersteunt AV1 al vanaf 2021 op sommige Android telefoons. Het gaat hier smartphones met de Samsung Exynos 2100 CPU. Deze ondersteunt native deze AV1 code dus al vanaf begin 2021.

Zo te zien volgt Qualcom nu met de Snapdragon.

Sommige tv's van Samsung, Sony, Philips en Panasonic deze AV1 codec ondersteunen ook al deze codec.

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 23 juli 2024 02:15]

Mijn 10 jaar oude tv heeft zelfs AV1.
Je bedoelt dit als mopje, AV1 AV2 etc met RCA tulpenstekkers?
https://image.shutterstoc...-back-260nw-734121406.jpg

Want de feature freeze van de AV1 codec was in 2017.
Eindelijk. hoe lang zitten we nu al te wachten totdat iedereen zijn klep kan houden over dat "vp9 is zo goedddd want het zit in mijn favoriete IE kloon" terwijl je batterij leeg loopt.
Gaat over hardware decode, dit maakt het energie en ander resource verbruik lager als AV1 in de media bestanden wordt gebruikt.

Een oudere chip kan het ook wel maar dat moet dan via software gedaan worden.

Als youtube nu AV1 begint te gebruiken zal je dus veel langer youtube kunnen kijken op je mobieltje voor dat de batterij het begeeft.
mensen weten simpel weg niet het verschil
Klopt en dat zou ook niet hoeven toch? Ze willen gewoon hoge kwaliteit YouTube kijken. Prima, daar wordt nu - inderdaad nogal laat - gehoor aan gegeven. Of denk je echt dat mensen TV's enzo uitzoeken op decodeer mogelijkheden? Daarvoor is het hele ecosysteem van codecs al lang geleden te complex geworden. In plaats daarvan zijn er reviews, waar de tech enthusiasts het uit leggen in mensentaal.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 02:15]

niet dat veel mensen hier om geven want mensen weten niet beter dan youtube en streamings diesnten netflix,
En laten dat nu precies de streamingsdiensten zijn die van AV1 gebruik willen maken.
Maar dat had je geweten wanneer je het artikel helemaal had gelezen en niet meteen bij het zien dat het over videocodecs ging, los was gegaan over je eigen frustraties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.