OnwardMobility gaat toch geen nieuwe BlackBerry uitbrengen en doekt bedrijf op

OnwardMobility gaat toch geen nieuwe 5g-smartphone met fysiek toetsenbord en extra sterke security maken, ondanks dat het bedrijf in januari nog meldde dat de ontwikkeling nog altijd doorliep. In plaats daarvan sluit het bedrijf nu zelfs zijn deuren.

OnwardMobility BlackBerry-project eindeIn een update op zijn website laat het Amerikaanse OnwardMobility weten dat het opdoeken van de start-up 'niet een beslissing was die makkelijk of gehaast genomen is', maar een reden voor het stopzetten van het werk aan de telefoon en het sluiten van het bedrijf geeft het niet. Verder wordt alleen bedankt voor de 'enorme hoeveelheid steun' die mensen hebben betuigd sinds het oprichten van het bedrijf en het starten van het project.

Er deed al een gerucht de ronde over waarom deze telefoon het levenslicht niet zou gaan zien. BlackBerry zou de overeenkomst waardoor Onwardmobility de naam kon gebruiken, hebben geannuleerd. Mogelijk heeft het feit dat BlackBerry al zijn patenten aan het verkopen is, daar ook wat mee te maken.

De BlackBerry-merknaam kwam na verkoop van een licentie door zijn originele maker in handen van TCL. Dat was in 2016. Het produceerde daarmee onder meer de KeyOne en Key2, ook met fysieke toetsenborden. OnwardMobility kreeg in 2020 de licentie voor BlackBerry in handen en het bedrijf was van plan om opnieuw een 'typische' BlackBerry te maken, met een fysiek toetsenbord, focus op zakelijke gebruikers en een zeer goede beveiliging.

Hun toestel zou in 2021 uitkomen, was oorspronkelijk de intentie. Dat jaar verstreek zonder een telefoon van het bedrijf en het project leek doodgebloed te zijn. Toch kwam OnwardMobility in januari met een update. Het omschreef 2021 als een 'zeer moeilijk jaar om een smartphone in uit te brengen, laat staan eentje met de verwachtingen die wij ervan hebben' en stelde dat het met regelmatige updates over het project zou komen. Nu, nog geen anderhalve maand later, wordt toch de stekker uit het project en het bedrijf getrokken.

De BlackBerry Key2 uit 2018, de laatste BlackBerry tot nu toe met fysiek toetsenbord, gemaakt door TCL

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-02-2022 • 14:19

47

Submitter: nst6ldr

Reacties (47)

47
47
34
0
0
8
Wijzig sortering
Jammer natuurlijk, dus eigenlijk is blackberry straks nog een lege huls als ze geen patenten meer hebben? Wat is de beweegreden dat ze deze weg zijn ingeslagen? Niet winstgevend genoeg? Niet innoverend genoeg? Of een top die geld wil verdienen door alles uit te lenen en te verkopen om zo te cashen?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 13:27]

RIM (Blackberry) maakt nog altijd software producten die door heel veel bedrijven gebruikt worden waarbij ze nog altijd voor een deel verder gaan op hun bekendheid rondom veilige oplossingen voor de industrie met een nadruk op mobiele apparatuur met hun endpoint management en messaging alsook embedded apparatuur met QNX.
Dat is waar, maar ze zijn wel bezig die naam te grabbel te gooien.

Bijvoorbeeld: Na hun overname van het uitstekende produkt Cylance werd dit een stuk minder uitstekend... De hele roadmap is eigenlijk in de prullenbak gegaan, support is minder geworden enz. Ze hadden het gekocht om hun security portfolio te versterken maar dan moet je er natuurlijk wel vol op inzetten.

Ze doen het nog goed in de publieke sector qua mobiel beheer en mobiele security maar daar liften ze nog op hun oude naam/bekendheid. Met name Microsoft is met Intune / Microsoft Endpoint Manager hard bezig met een inhaalslag.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 13:27]

BlackBerry had inderdaad wat issues met de Cylance overname. Deze zijn nu toch wel redelijk overwonnen en zal de Cylance merknaam blijven voor de cyber producten. De nieuwe Cylance roadmap beloofd veel goeds.
Voor ons 'too little too late'. Het vertrouwen is weg en wij zijn alweer door...

Maar Cylance Protect was inmiddels toch al hernoemd naar 'Blackberry Protect'? Of wordt dat weer teruggedraaid?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 13:27]

Toch eeuwig zonde. Ik had een Blackberry Bold destijds en dat was echt een geweldig toestel. Daarna heb ik er nog eens eentje gekocht toen Android en iOS al domineerden. Weet niet meer welk type maar de bouwkwaliteit was echt om te janken en de software ook.
Het vertrouwen is weg en wij zijn alweer door
Dat is spijtig want BlackBerry timmert flink aan de weg met het maken van een complete XDR cybersuite waar meer dan alleen EPP/EDR onderdeel van uit maakt. De kracht van de Cylance AI gebruiken ze in alle onderdelen van de suite. Het integreren van bedrijven bij overname is vaak wat stroef in het begin. Maar dat punt is BlackBerry wel voorbij.
Of de producten hernoemd gaan worden heb ik geen kennis van maar BlackBerry wil zich meer gaan identificeren met Cylance met hun cyber portofolio.
RIM is al jaren geen RIM meer, sinds 2013 heet het bedrijf "gewoon" BlackBerry.
Blackberry leidt al jaren forse verliezen in haar poging om een cybersecurity bedrijf te worden.
BlackBerry heeft daar niks mee te maken. Onward maakte ook robuuste mobieltjes, maar de verkopen daarvan liep ook terug en met het merk BlackBerry zagen ze een weg om een soort reboot te doen en het schijnt dat ze met verschillende toestellen bezig zijn geweest en de lancering steeds te hebben uitgesteld van een bepaald model. Welke zullen we wellicht nooit weten en blijkbaar heeft geld hierin ook een rol gespeeld.

Deze zomer neemt een ander partij allerlei patenten over aangaande het toetsenbord, beveiliging van een toestel etc. en het kan zo zijn dat een fabrikant als die het wil zometeen zonder aan alle verplichtingen te voldoen van BlackBerry , Privacy en Security gewoon een toestel kan uitbrengen met een BlackBerry Keyboard zoals op de Key1 of Key2 of zelf zoals we kennen van de Priv, daarnaast zijn er ook enorm veel patenten van BlackBerry over buigbare elementen, schuifmechanisme etc. Ik denk dat fabrikanten van mobieltjes wel eens daar gebruik van kunnen maken.

BlackBerry als bedrijf is sinds 2015/16 volledig een software bedrijf. Ze maken gebruik van artificial intelligence and machine learning for cybersecurity op knooppunten waar internet samenkomt. Ze maken nog steeds software voor boeing, treinen, ruimteprogramma's en zelfs Apple Car Play. Ze doen aan tracking en beveilging van vrachtwagen, ladingen, containers en zitten in carsystemen. Ze zijn bezig met robots etc.
- Blackberry wil een cybersecuritybedrijf worden.
- Blackberry draait verlies, vorig jaar zelfs 1,1Miljard USD op een omzet van 893 Miljoen USD

En het is Blackberry dat de patenten wil verkopen.

Dus hoezo: "Blackberry heeft daar niets mee te maken?
Niks met onward in ieder geval en de verkoop van die patenten was al bekend sinds eind 2020 en in maart 2021 hebben ze dit al gemeld.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 13:27]

Dat is fijn, de post waar ik op reageerde ging dan ook over Blackberry.

Volgende keer even beter lezen ;)
Jammer natuurlijk, dus eigenlijk is blackberry straks nog een lege huls als ze geen patenten meer hebben?
Lege huls? Ze zijn anders behoorlijk succesvol met QNX, dat vooral in veel auto's gebruikt wordt.
De geruchten gingen al een paar dagen.

Jammer dit, er is nog steeds geen goed alternatief, mensen zullen Unihertz noemen of 1 van de 2 sliders. Maar naar mijn idee zijn dit geen waardige alternatieven.

Unihertz gebruikt vierkante schermen, oude hardware en het toetsenbord zou minder fijn moeten zijn door een andere lay-out (spatie zit tussen de letters) en de sliders geven gewoon een hele andere ervaring.

Gezien de laatste BB modellen erg verouderd zijn (paar jaar oud + matige hardware bij release), is er eigenlijk gewoon niets dat een Key2/Priv goed kan vervangen.

Wie weet ziet Unihertz nu wel een kans om wel een high end model uit te brengen, en wie weet kunnen ze zelf wel een deal sluiten met BB.
Ik heb ook een Unihertz maar ik ben er niet erg over te spreken... Beloofde upgrades zijn nooit gekomen bijvoorbeeld. Ik zou er geen zaken meer mee doen. Tenzij je echt helemaal niks om een up to date Android versie geeft.

Ook zijn er problemen met bouwkwaliteit zoals bij de Atom waar stukjes rubber vanaf komen.
Dat is wel erg jammer. Ik heb er wel wat van gezien, maar verder snel afgehaakt omdat ik wel echt betere specs wil, en meer een design zoals de Key2 of liever nog de Priv.

Wat Onward Mobility beloofde klonk dan ook erg goed. Bijzonder dat dit nooit gekomen is, want zo complex lijkt me dit ook niet.
Wie weet ziet Unihertz nu wel een kans om wel een high end model uit te brengen, en wie weet kunnen ze zelf wel een deal sluiten met BB.
Dat zal Unihertz nooit doen, dan moeten ze echt een hoop veranderen waaronder de bedrijfsvoering zelf. Snelle hardware is leuk, maar ze hebben een hoop goed te maken in termen van vertrouwen en beveiliging.
Unihertz is alleen als bedrijf niet te vertrouwen. Zie bijvoorbeeld deze reactie bij een ander artikel: nst6ldr in 'nieuws: Gerucht: beveiligingsbedrijf gaat toch geen BlackBerry-sm...
Opvallend omdat Blackberry een partnership met Samsung was aangegaan voor wat betreft Samsung Knox als extra beveiliging van de Blackberry's. Blackberry's Spark Suites heeft Samsung Knox volledig geintegreerd en andersom gebruikte Samsung technologie van Blackberry.

https://www.blackberry.co...e-management/samsung-knox

Ben toch wel benieuwd wat de echte reden is voor deze 'kill'.
Het KNOX stukje samenwerking lag hem volgens mij in het BES deel en niet zo zeer de devices.
Wanneer je UEM klant bent (voormalig BES 12) heb je bijvoorbeeld geen aparte KNOX premium licenties nodig.
Het bedrijf OnwardMobility had het merkrecht op de merknaam BlackBerry om dat op eigen smartphones te gebruiken. De eigenaren van BlackBerry hebben het merk zelf ook in gebruik voor software, dat bijvoorbeeld kan samen werken met de Samsung Knox hardware en software. Dat soort samenwerking is niet nieuw, ze hebben heel veel partners waarmee ze samenwerken om te intergreren met diverse hardware, software en diensten.
Zou dit nog van invloed kunnen zijn op het voortbestaan van BlackBerry Messenger? Wordt volgens mij nog best veel gebruikt als 'veilig' alternatief van WhatsApp.
Er is voor iOS en Android alleen nog een betaalde enterprise dienst over en dit wordt via licentie gedaan door EMTEK en het draait in de Google Cloud. De licentie loopt deze zomer af, even afwachten dus wat daarmee gaat gebeuren.
Als het in de Google cloud draait is de 'veiligheid' niet veel anders dan bij Whatsapp verwacht ik...

[Reactie gewijzigd door sonsan op 23 juli 2024 13:27]

Dat Google cloud 'onveilig' is betekent niet direct dat BBM ook heel onveilig is in de basis. Als BlackBerry gewoon de encryptie in orde heeft en niet bakken met metadata verzameld zal het denk ik best veiliger zijn dat Whatsapp
Die veiligheid was al jaren niet zo heel hoog.
In een update op zijn website laat het Amerikaanse OnwardMobility weten dat het opdoeken van de start-up 'niet een beslissing was die makkelijk of gehaast genomen is',
Op 6 januari 2022 heeft OnwardMobility nog gepost op hun blog (die inmiddels verwijderd is) waarin toch wel redelijk de indruk wordt gewekt dat zij nog een toestel aan het ontwikkelen zijn die uitgebracht gaat worden: http://web.archive.org/we...ntrary-to-popular-belief/
Voelt toch wel redelijk gehaast als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door ThaJens op 23 juli 2024 13:27]

Eerste reactie is vaak damage control. Doen of er niks verandert. Daarna ga je intern praten en nadenken, en dan ontstaat er of een positieve of een pessimistische sfeer. In dit geval lijkt het helaas dat laatste.
BB10 was perfect; daarnaast in een virtuele machine kon je vrijwel elke Android (4) app draaien. Toen al echter was er al een artificiële afhankelijk van Play Services waardoor sommige apps weigerden te werken, terwijl het meestal ging om "is er play services aanwezig ja/nee".
App support plus een realtime, mission critical (QNX werd ook gebruikt bij kernreactors en ruimtevaart) soepel OS dat vloeiend en uiterst stabiel was. Dan hebben we het nog niet eens over privacy gehad.

Zonder BB10 is er niet veel reden om voor Blackberry te kiezen IMO, al helemaal niet als het alleen de naam is en niet het ontwerp en bouwkwaliteit van bijvoorbeeld de Passport; een toestel dat een van van 8 meter makkelijk kon overleven; zie rond 2 minuut 20
https://www.youtube.com/watch?v=kYraDeOSt1s

Ik mis Blackberry 10 en het is het enige OS dat ik boven iOS zou zetten. De BB10 Blackberry hub is perfect en zal mogelijk altijd ongeëvenaard blijven. Waar je ook was, je kon altijd en overal vanuit elke app met een simpele beweging al je berichten zien, ongeacht waar het vandaan kwam, ook kon je vanuit die interface direct reageren op berichten zonder apps te hoeven openen. Het was fantastisch en ik mis het nog steeds dagelijks (na bijna 6 jaar!)
Die hub kan je toch ook op Android installeren? Heb het tenminste wel eens in de Playstore zien staan.
Geen idee of dit precies het zelfde is, heb zelf nooit een BlackBerry gehad.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 13:27]

Helaas niet hetzelfde, heb dat rond 2017 op een BB Priv geprobeerd maar het werkte niet zo goed (de gesture om het te bereiken) en daarnaast voelde het gewoon minder vloeiend aan. Ben maar blij dat je het niet gekend hebt want dan zou je het misschien ook missen! :p
Ik gebruik BlackBerry hub nog steeds in combinatie met het ongeëvenaarde BlackBerry toetsenbord en BlackBerry Password Keeper. Nog steeds elke dag blij mee.
Zo dan, dat zijn een paar drastische stappen in amper 5 weken tijd. Wellicht toch te hard van stapel gelopen en dmv hun vorige persbericht BB onder druk te willen hebben zetten voor het gebruik van hun naam?

Er had iets in kunnen zitten, maar met al dit soort nieuws rondom het bedrijf lijkt het me nu idd verstandig maar de handdoek in de ring te gooien.
Heel verdrietig nieuws dit. De key2, is zonder enig twijfel de fijnste en meest geschikte smartphone die ik heb mogen gebruiken.
Had dus erg gehoopt op een key2 achtige mobiel.

--- geschreven vanaf mijn Key2 ----
Dit is doodjammer - want een keyboard op een smartphone is nuttig en tijdsbesparend.
Marktonderzoek zal wel hebben uitgewezen dat er geen gezonde business case voor zo'n specifiek toestel te maken is. En uiteindelijk wil men er wel wat geld mee verdienen. En zeg nou zelf: als mensen dit echt wilde hebben dan waren BB's niet uit de markt gedrukt door touchscreen devices.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.