Gerucht: beveiligingsbedrijf gaat toch geen BlackBerry-smartphone maken

Beveiligingsbedrijf OnwardMobility gaat volgens Android Police en CrackBerry toch geen smartphone onder de BlackBerry-naam uitbrengen. De overeenkomst waardoor OnwardMobility de BlackBerry-naam kon gebruiken, zou zijn geannuleerd.

CrackBerry-oprichter Kevin Michaluk zegt van meerdere bronnen te hebben gehoord dat OnwardMobility toch geen BlackBerry 5G-telefoon gaat uitbrengen. Vorige week zou het bedrijf tegen Michaluk hebben gezegd dat het de BlackBerry-naam niet meer mocht gebruiken, maar dat het alsnog verder gaat met het maken van het toestel. Het bedrijf bood Michaluk afbeeldingen en meer details aan, mits hij een nda ondertekende. Michaluk wees dit aanbod echter af.

De oprichter van de BlackBerry-fansite zegt woensdag van meerdere bronnen te hebben gehoord dat het project nu definitief niet doorgaat. Wat er in die week tijd is veranderd, is niet duidelijk. Michaluk vermoedt dat vanuit BlackBerry iets is veranderd, waardoor het geen medewerking meer wil verlenen aan het project, ook niet als de BlackBerry-naam niet op het toestel verschijnt. Mogelijk heeft dit iets te maken met BlackBerry's plan om zijn smartphonepatenten te verkopen.

Android Police zegt van eigen bronnen te hebben vernomen dat de smartphone van OnwardMobility inderdaad niet meer gaat verschijnen. Ook deze bronnen zeggen dat BlackBerry meer afstand wil nemen van de smartphonemarkt.

Begin januari zei OnwardMobility nog dat de smartphone nog steeds moest verschijnen, al werd het woord BlackBerry niet in het bericht gebruikt. Het bedrijf noemde 'meerdere vertragingen', vermoedelijk chiptekorten, en beloofde vaker updates te geven over de nieuwe smartphone. Wat OnwardMobility nu gaat doen, is niet duidelijk.

OnwardMobility maakte in augustus 2020 bekend aan de nieuwe smartphone te werken. De smartphone zou een fysiek toetsenbord krijgen en de focus zou liggen op beveiliging, met name binnen het bedrijfsleven. Afbeeldingen van het apparaat zijn nooit getoond, al zou het ontwerp veel weg hebben van de Priv. Voor de telefoon werkte OnwardMobility samen met BlackBerry en FIH Mobile. Laatstgenoemde is een dochterbedrijf van Foxconn.

BlackBerry Priv Qwerty Zwart

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-02-2022 • 13:32

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
20
0
0
6
Wijzig sortering
Jammer. Ik wil zo graag gewoon een vlaggenschip met een fysiek toetsenbord. Zelfs al is het 1:1 de Key2 met betere specs en Android 12/13, dan ben ik al tevreden. Helaas zijn alle alternatieven veel te duur en veel te laag gespect.
Ik heb zeer twijfels en mede doordat Kevin M. weinig nog te doen heeft meer crackberry dat geleid wordt door iemand anders en daarnaast als hij de toestellen kon bekijken dan had hij daar wel voor kunnen tekenen , maar hij doet dat niet.

Hij was ooit populair binnen de BlackBerry fanbase als Mr Crackberry himself, maar dat is echt verleden tijd en betwijfel wat er van het verhaal waar is. Hij heeft zich eerder een x keer negatief uitgelaten over onward mobility en wellicht dat er meer speelt en nu staat hij weer even op de kaart.

De licenties gaan overigens pas in de zomer over zoals het nu lijkt en als onward licenties heeft voor bijvoorbeeld 10 jaar dan kunnen ze deze gewoon gebruiken (deals gaan gewoon mee in de verkoop) voor het keyboard etc, maar het gerucht is al een tijdje dat op het toestel geen BlackBerry komt te staan, maar wellicht wel BlackBerry security en apps.

Kevin meld niks nieuws en piekt te vroeg op basis van geruchten. Hij weet geen reet.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 11 februari 2022 15:33]

Ik vind de security en apps niet eens heel belangrijk, echt hele belangrijke dingen doe ik niet op m'n telefoon en wat ik wel doe wordt gedekt door mijn eigen maatregelen. Ik wil gewoon graag een fysiek toetsenbord, het liefst van de kwaliteit die BlackBerry altijd had.
Ik gebruik de BlackBerry keyboard op mijn Oneplus en de BlackBerry HUB en werkt perfect. Het is alsof je een BlackBerry smartphone gebruikt als de motion of DTEK50 of 60.

BlackBerry Hub heeft naast de hub, agenda, notes, password protector, etc. erg fijn om mee te werken.
Kevin Michaluk bracht een maand geleden het volgende nieuws naar buiten op CrackBerry, waarbij hij blijkbaar weer in het bezit blijkt te zijn van CrackBerry en de merkrechten.
Hij is zoiezo de baas van CrackBerry , maar de redacteur van CrackBerry was Bla1ze tot Januari . Kevin wil er nog wat geld uit te pompen door wat berichten te plaatsen ,waaronder een VIP for live member shipment ;) Het is alsof je op de titanic die zinkt nog reizen aanbied voor een volgende cruise met de titanic.

Kevin neem ik niet serieus en moet eens met echt nieuws komen, maar dan moet die wel langs het veld staan en niet buiten het stadion.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 11 februari 2022 23:01]

Is die key2 niet veel te topzwaar als je hem uitschuift? Het ziet er niet erg fijn uit moet ik zeggen. Ik zou het liever horizontaal hebben, dan heb je ook meer ruimte voor het toetsenbord. Zo had ik de Gemini Pocket "PDA". Was op zich prima idee alleen de uitwerking van het idee viel erg tegen. Brakke software, geen software updates en matig toetsenbord.

Ik was ook altijd sterk voor fysieke toetsenborden maar sinds het swipe-typen ben ik wel snel geworden met typen en dat zou ik dan weer op moeten geven... Denk niet dat ik nog terug ga, zelfs als de mogelijkheid er komt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 11 februari 2022 13:46]

De Key2 kun je niet uitschuiven? Dat is een vast toetsenbord. Toen ik hem nog had tenminste wel.
Ahh okee ik ging uit van het plaatje, sorry. Maar dat is de Priv inderdaad.
De Priv was juist echt top, een full screen smartphone zonder scherm beperkingen, en een toetsenbord als je het nodig had. Daarnaast schoof enkel het scherm uit, wat niet zo'n heel zwaar onderdeel is. Het deel met batterij, moederbord, etc. is juist wat grotendeels het gewicht van een smartphone bepaald.
Zo'n 20 (of 25) jaar geleden heb ik een toestel gehad (nokia geloof ik) dat ook zo'n uitschuifbaar scherm had. Dat was in dat geval iets te snel kapot, gewoon op de verbinding tussen scherm en de rest. Gelukkig kon ik dat ruilen voor iets anders. Natuurlijk is het tegenwoordig allemaal 'anders' en 'beter' maar ik heb er niet echt vertrouwen in: De aansluitingen zijn dun en vermoeien (en breken) daarmee best wel snel. Glij contacten hebben ook hun problemen.
Nou dit. Doe mij maar een Key2 met betere specs inderdaad. Die van mij is er mee gestopt en omdat ze veel te duur zijn (als ze nog verkrijgbaar zijn) in verhouding tot specs en Android 8, ben ik bang om er eentje te kopen waar ik binnenkort niets aan heb. Ik had zo de hoop dat OM wel een toestel zou uitbrengen..
Precies dat, ik heb een tijdje geleden mijn OnePlus 7T Pro vervangen door een 1+ 9 Pro, heb toen nog gekeken of ik niet op de grijze importmarkt een Key2 kon krijgen, maar de belachelijke prijs met de erg lage specs en verouderde versie van Android maken dat gewoon te riskant.
Echt he, ik ben bereid op een hele hoop vlakken concessies te doen, maar dat toetsenbord is me toch wel zo comfy.
Gewoon een volledig toetsenbord eraan BT'en. O-)
Helaas is het daarmee ook niet opgelost want de standaard ervaring in Android met een fysiek toetsenbord aangesloten is niet super.. Moet toch echt wat werk in van de fabrikant om dat naadloos werkend te krijgen
Dat zit gewoon niet stevig, maakt het toestel onnodig lomp en je moet weer een apart apparaat opladen. Best waardeloos.
Koop gewoon een extern Bluetooth toetsenbord. Dat werkt nog beter.
Zie Oon in 'nieuws: Gerucht: beveiligingsbedrijf gaat toch geen BlackBerry-smartp...

Overigens is een extern Bluetooth toetsenbord niet te doen als je onderweg bent, en totaal niet te vergelijken met hoe belachelijk fijn het toetsenbord op mijn oude Bold 9900 was
Ook al naar gekeken, maar reviews daarvan zijn dan weer niet echt wat ik zoek. Daarbij ook de praktijken die @nst6ldr noemt, niet een bedrijf waar ik zaken mee wil doen
Ik zou nooit een Unihertz toestel kopen:

- Hij wordt geadverteerd als waterdicht, maar dat is hij niet. Op de Facebook support groep hebben ze een aankondiging gedaan of men alsjeblieft geen beroep meer op garantie wil doen om die reden.
- Er zit spyware op, 'adups'. Het update mechanisme achter MTK heeft zéér twijfelachtige functionaliteit zoals SMS berichten lezen en foto's ophalen (zeg het maar - waarom zou een updater dat nodig hebben?) en is meermaal gepakt op beveiligingslekken die de achterdeur eenvoudig laat misbruiken (o.a. onversleutelde verbinding).
- Op het voorgaande punt heeft Unihertz gereageerd dat ze met adups een Google certificering hebben om de veiligheid te veinzen. Niet alleen was de bijlage in het Chinees en overduidelijk zelf gemaakt, heel Unihertz komt niet voor op de lijst gecertificeerde Android fabrikanten.
- In de VS zijn er meerdere eigenaren geweest die op de blacklist van hun provider kwamen omdat ze zogezegd aan "IMEI spoofing" deden. Verder onderzoek wees uit dat Unihertz gewoon IMEI nummers hergebruikt, soms niet eens die van hunzelf.

Kortom, bijzonder shady en niet iets waar ik op zou vertrouwen als het aankomt op m'n daily carry.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 11 februari 2022 20:25]

Helaas zijn alle alternatieven veel te duur en veel te laag gespect.
Of MediaTek, wat qua support (en privacy) onder de maat is.

Geen idee wat ik nu moet kopen eigenlijk, mijn Key2 doet het nog maar dat blijft ook niet eeuwig.
Zat hier zo lang op te wachten, en nu dit.
Let wel op en dat verteld Kevin niet als de patenten voor keyboards en ontwerpen van schuiftoestel en mechanisme etc. vrij komen dan kunnen andere fabrikanten besluiten om alsnog patenten af te nemen. Het kan zo zijn dat samsung besluit om eens een gooi te doen naar een keyboard device icm met een flip toestel of gewoon toestel.

Ik heb zijn tweede statement gelezen en Kevin lokt ze ook een beetje uit om te komen met bewijzen dat er uberhaupt een toestel komt.
Zijn hier eigenlijk nog veel mensen die de Android apps van BlackBerry gebruiken zoals @Noresponse ook benoemd of is de ontwikkeling hiervan eigenlijk ook gestopt? #evenbenieuwd
Nee er komen nog steeds nieuw beta updates uit, en deze week was er een update voor de HUB en de BlackBerry Services voor Android. BBM en BlackBerry agenda voor Android had ook een update dus terugkomend op je antwoord er zijn nog steeds update's voor BlackBerry Android.
Als ik zo naar Kevin's reacties kijk, lijkt het eerder een persoonlijke overweging dan een analyse of iets dergelijks. Hij weet eigenlijk niks.
Kevin lijkt meer bezig zichzelf en z'n website op de kaart te willen zetten, dan met feiten te komen. Dit is inderdaad een groot gerucht en niet meer dan dat. Hij praat ook de hele tijd over Crackberry 2.0, maar voorlopig is daar nog weinig van te merken. Lijkt meer op een finale steek richting BlackBerry en OnwardMobility, en meer op de reactie van een puber, dan van een volwassen redacteur.
Crackberry (2.0) heeft geen toekomst, alleen Kevin weet het nog niet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee