Vermoedelijke specificaties en promotiefilm van Xiaomi 12 Pro verschijnen online

Op Weibo zijn de vermoedelijke specificaties van de Xiaomi 12 Pro-smartphone verschenen. Ook heeft EvLeaks een promotiefilm gedeeld die eerdere geruchten rondom het ontwerp van de Xiaomi 12-smartphones in grote lijnen bevestigen. De fabrikant toont de telefoon dinsdag.

De Weibo-lekker publiceert alleen de specificaties van de Pro-variant, schrijft XDA Developers. Volgens dit gerucht krijgt de Pro een 6,73"-amoledscherm en een verversingssnelheid van 120Hz. Dit scherm ondersteunt Dolby Vision. Boven dit scherm zit een 32-megapixelselfiecamerasensor. Aan de achterzijde zitten drie 50-megapixelsensors, naast de hoofdcamera voor een ultragroothoeklens en een telefotolens met twee keer zoom.

De 12 Pro krijgt net als de reguliere 12 Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-soc. Volgens het Weibo-lek krijgt de telefoon daarnaast Lpddr5-geheugen en ufs-3.1-opslag, zonder verdere details te geven. De soc wordt gekoeld middels een vapor chamber. De Pro-variant heeft een accugrootte van 4600mAh en kan bedraad met 120W worden opgeladen. Draadloos gaat via 50W. De 12 Pro kan ook andere apparaten draadloos opladen met maximaal 10W.

EvLeaks publiceert daarnaast een vermoedelijke marketingfilm van de 12-serie. In deze clip worden zijn eerdere renders in grote lijnen bevestigd. Beide telefoons krijgen een camera-eiland aan de achterzijde, waarbij de hoofdcamera bijna de helft van het eiland in beslag neemt. Daaronder liggen de twee overige camera's en een flitser. Bij de eerdere render was dat eiland echter zwart, terwijl de rest van de achterzijde grijs was. In de vier kleuren die nu zijn getoond, groen, roze, blauw en grijs, is het camera-eiland in dezelfde kleur uitgevoerd als de rest van de achterkant. Daarnaast steekt die hoofdcamera iets meer uit, volgens het promotiefilmpje, en staat er onder de flitser de tekst 50MP.

Xiaomi presenteert de 12 en 12 Pro-smartphones op dinsdag om 12.30 uur Nederlandse tijd. Volgens eerdere geruchten krijgt de 12 een kleiner 6,2"-scherm en werkt Xiaomi ook aan een grotere 12X-variant. Vermoedelijk komen de telefoons eerst in China uit en pas later naar België en Nederland.

Xiaomi 12 Pro Weibo-lekXiaomi 12 Pro Weibo-lekXiaomi 12 Pro Weibo-lekXiaomi 12 Pro Weibo-lek

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-12-2021 • 14:14

39

Reacties (39)

39
38
20
2
0
16
Wijzig sortering
Ik heb voorheen de LG V20/30/40 gehad, prima toestellen echter de software kant stelde me teleur. Veel bugs en maar weinig beveiliging updates.
Toen overgestapt op de 10Tpro en nu de 11Tpro. Xiaomi blijft me verbazen, elke maand gewoon een beveiligingsupdate, veel bugfixes voor MiUI. Die laatste is niet perfect maar word met elke update wel beter. Wat dit betreft doen ze het erg goed. Wel heb ik veel verkeer (eigenlijk alles behalve de update server) geblokkeerd naar Xiaomi toe, wat dat betreft is het wat minder maar niets wat je niet zelf kunt oplossen.
Echt prima telefoons voor de prijs!
Overgestapt van de 9T naar een Samsung en o wat heb ik een spijt. Mijn volgende wordt weer een Xiaomi :)
Wat is je ervaring met android updates?
Relatief vlot, q1 volgend jaar naar 12.
Nou elke maand, de 10T's iig niet. Daar zat wel 3-4 maand tussen.
Ben je niet bang voor ingebakken spyware? Van Google en Meta weet je wat je geeft, maar China is daar niet open over.
Ik heb de voorwaarden doorgelezen en eigenlijk zijn ze daar heel duidelijk over. Ze verzamelen zo'n beetje alles wat ze kunnen verzamelen behalve je adres en paspoortgegevens, maar ze liegen er dan weer niet over.

Ik heb eigenlijk nog geen informatie zien wegstromen in de periodieke MitM die ik op mijn telefoon uitvoer die ik ook niet naar Google zie stromen.

Ik heb niet zo'n angst voor een directe aanval van de Chinese overheid, ondanks dat ik geen bijzonder grote fan van Winnie de Pooh ben, dus ik vind het met een PiHole prima opgelost. Ik moet iedere keer als ik de ingebouwde rekenmachine per ongeluk open klikken op "niet akkoord", dat is wat onhandig, maar zonder akkoord sturen die apps ook geen gegevens naar China (in tegenstelling tot de troep die de Facebook-API bevat, die beginnen al informatie te lekken voor je een GDPR-popup krijgt! Bah, wat is het mobiele landschap toch een bende). Ik schat de metadata-spam van Xiaomi met alle vinkjes aan ongeveer gelijk in aan die van Microsoft, dat wil zeggen: voor iedere klik binnen de apps een event. Veel te veel natuurlijk, maar niemand lijkt er helaas een probleem mee te hebben als het op MS Teams aankomt.

Voor de meeste mensen denk ik dat het wel meevalt, de grootste ergernis aan hun spul is dat je de privacy-instellingen een keer van top tot teen door moet. Eerlijk gezegd zou je dat ook moeten doen bij een ander telefoonmerk, maar bij Xiaomi is het net wat belangrijker.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 03:21]

Ik heb eigenlijk nog geen informatie zien wegstromen in de periodieke MitM die ik op mijn telefoon uitvoer die ik ook niet naar Google zie stromen.
Hoe doet u dat?
Ik heb voor allerlei zaken mijn eigen certificaatautoriteit opgezet. Die heb ik met root (magisk) op het systeem geïnstalleerd zodat de meeste apps hier standaard gebruik van maken. Voor MITM heb ik een intermediate authority opgezet (met letterlijk de naam "You are being hacked" o.i.d.) zodat ik niet het root key pair overal neer hoef te zetten.

Vervolgens zet ik op mijn laptop een WiFi-netwerk op waarvan ik al het HTTP(S)-verkeer via mitmproxy forceer, maar om de boel makkelijker te maken stel ik ook op het systeem een proxy in zodat apps wat vriendelijker met mijn setup overweg kunnen. Daarnaast gooi ik dan nog Wireshark open om te kijken of er geen ander verkeer langsheen lekt.

Voor de laatste apps die altijd weigeren om mijn CA te ondersteunen (dikwijls vanwege certificate pinning, waar ik voor de veiligheid best blij mee ben) gebruik ik Frida met een script om certificaatvalidatie in de vervelende apps uit te schakelen (bijvoorbeeld deze maar af en toe moet ik wat andere scripts van internet plukken omdat apps zich anders gedragen).

Na die setup gewoon een voor een alle apps openen en wat rondklikken, en kijken of ik wat geks zie gebeuren. Daarna natuurlijk de telefoon een tijdje laten liggen om te kijken of er niet passief wat gebeurt, al ga ik doorgaans niet veel langer door dan een uur.

Het is geen perfecte oplossing en vooral apps met native components willen nog wel eens problemen veroorzaken, maar de meeste tracking en spyware vang je ermee. Het Xiaomi-verkeer zie ik in elk geval.

De vorige keer (paar maanden terug alweer) zag ik vooral veel Google-, Facebook en Twitter-trackers en een of twee Xiaomi-domeinen die ik nog niet in mijn Pihole geblokkeerd had. Hier en daar een app die ondanks het weigeren van mijn toestemming alsnog gewoon Crashlythics en dergelijke aan had, die heb ik dan ook verwijderd na een slechte review achter te laten. Ik heb toen ook de systeem-updater gefixt (had per ongeluk het Xiaomi-firmware-updatedomein in de Pihole staan, oeps!) maar "gelukkig" was er toch geen update beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 03:21]

Rooten en Wireshark , de rest wordt weer nieuwe kennis.
Bedankt voor de uitgebreide uitleg _/-\o_
Bedankt voor die uitleg rond Frida, die kende ik niet. Heel nuttig!
Hmmm. Ik heb blokada geïnstalleerd maar dat is dus niet voldoende zo te lezen? :'(
Het kan genoeg zijn, ik heb geen ervaring met blokada. Met de juiste setup kan een ad/privacyblocker op je telefoon alle onzin tegenhouden!

Trust, but verify, zoals men zegt. Dat een tool dit soort dingen tegen zou moeten houden, betekent niet dat alles ook daadwerkelijk wordt geblokkeerd, daarom de check achteraf.

Ik draai geen adblocker op mijn telefoon zelf, waardoor ik puur afhankelijk ben van de addons in Firefox en de DNS-filters van mijn Pihole. Die setup is natuurlijk verre van betrouwbaar (DNS blocking kan al jaren gevonden en omzeild worden, het is zó 2006 :) ) dus dan helpt het soms om voorzichtig te zijn.
Lijkt me allemaal zeer omslachtig om eerlijk te zijn. Is het dan niet veel makkelijker om je toestel te unlocken en een cleane custom ROM te flashen?
Jazeker. Je moet dan ook altijd even checken of je telefoon al actief ondersteunt wordt (of hier de MicroG-variant als je een stapje verder gaat en van Google af wilt) voordat je overgaat tot aankoop. Ik koop nooit meer een telefoon die daar niet tussen staat, want ik heb inmiddels geleerd dat het nog niet zo vanzelfsprekend is dat ie daar ooit bij komt te staan.
Mij gaat het erom dat ik geen advertenties zie, wat is data waard als niemand het kan cashen?
Dan is blokada genoeg.


Maar als je écht een doelwit bent voor buitenlandse spionage dan kun je beter iedere week een nieuwe iPhone uit de verpakking halen.
zolang je niet in china komt [..] boeiend :+
Iets van 7 miljard mensen op de wereld en dan zouden ze mij eruit pikken om info over te verzamelen? :P
Één ding waar China wel heel goed in is, is bedrijfsspionage. Als jij voor een bedrijf werkt dat technologie of kennis heeft die China ook wel zou willen hebben, zou ik uitkijken met Chinese telefoons en tablets.

Hetzelfde geldt overigens ook voor Amerikaanse technologie, maar daar ontkom je vaak niet aan.

De meeste mensen hebben niks te vrezen van Chinese spionage, evenals van Amerikaanse spionage. Je moet wel even kort nadenken voor je zomaar dit soort dingen koopt, en de overweging maken of het de moeite waard is om naar de concurrent te gaan.
Ik denk inderdaad dat ze niet zo gretig zullen zijn. Misschien leggen ze wat dingen vast, net zoals bijv. de NSA, maar ze gaan echt niet actief met je gegevens aan de haal als je hen daar geen aanleiding toe geeft (bijv. door ze uit te dagen of iets dusdanig ergs doet waardoor ze je niet vertrouwen).
Precies, spannende gedoe hier altijd.
Mensen die interessant zijn zijn wereld leiders, vooraanstaande wetenschappers, Top militairen, etc.
Die ga je niet vinden met een Xiaomi telefoon en al helemaal niet op dit platform.

Kortom, je druk maken om niks.
Wat je geeft is 1, wat ze er mee kunnen doen is 2. Als ik hier schrijf dat mijn pincode 3212 is verwacht ik daar niet veel schade van. Vertel ik de code aan mensen die fysieke toegang tot mijn bankpas hebben dan zijn de risico's veel hoger, ondanks dat ik die mensen eigenlijk meer vertrouw dan random Tweakers.
Ik heb zelf de Mi 9, daarvoor zijn beveiligingsupdates inmiddels "per kwartaal" beschikbaar (ik wacht nog op die van het vorige kwartaal, al lijkt er wel in sommige landen een december-update rond te gaan). Op de lange termijn moet je dus uitkijken dat de updates niet verminderen in snelheid, vooral na een jaar of twee (de garantieduur) worden er snel concessies genomen.

Verder is het een prima telefoon, helemaal voor de prijs. Jammer genoeg geen LineageOS dus moet ik wel elke update de spyware van Facebook weghalen, maar ik wist dat dat een gok was voordat ik het toestel kocht.
elke maand gratis extra censuur.
Of nog beter, LineageOS erop zetten :9
Ik heb momenteel een Redmi Note 9 Pro, en dat is toch wel uitgelopen op een teleurstelling moet ik zeggen. Er zit vuil opgehoopt bij de cameralens (na te hebben gegoogled bleek dit een breed gedragen probleem bij deze telefoon), en softwarematig heb ik vaak last van vastlopers. Met name bij het typen van teksten, dat het regelmatig een tijdje bevriest enzo. De ervaring van mijn vrouw met haar Note 7 is eigenlijk nog erger. Die telefoon lijkt af en toe een defibrillator nodig te hebben.

Behoorlijk jammer, omdat Xiaomi tegenwoordig een groot deel van het aanbod uitmaakt en de prijs kwaliteit op t eerste gezicht in orde lijkt. Zijn er Tweakers hier die (zeer) tevreden zijn over hun meest recente Xiaomi telefoon, ook na gebruik van minimaal 3 maanden? Zou het graag nog een kans geven gezien hun specs, maar bij dit merk vertrouw ik de standaard "weekje uitproberen en benchmarks draaien" reviews niet meer.
Ik heb nu bijna 2 jaar mijn Mi9, ik ben er zeer tevreden over. Geen hardware of software issues. Je moet er initieel wat tijd insteken om overbodige rommel te verwijderen en ads uit te schakelen, that's it. Als Xiaomi dezelfde prijs/kwaliteit blijft bieden dan wordt de volgende telefoon weer een Xiaomi, maar voorlopig ben ik zo tevreden dat ik geen behoefte heb aan een nieuwe
Ik heb met de poco f3 geen probleem na ongeveer 3 maanden. Er schijnen wel hardwareproblemen te zijn met vooral de X3 pro, maar men zegt dat dat de Made in India modellen zijn. En dat geloof ik ook wel, teveel garantiegevallen in de EU kost natuurlijk een stuk meer dan iets meer QC doen. Qua software weet ik het niet, ik kies wel bewust voor telefoons met goede support voor LineageOS. Mijn voorgaande telefoons waren de Mi Mix 2s en de Mi Max en daar heb ik ook geen problemen mee gehad. Ik heb het idee dat de hardware wel goed zit bij xiaomi in het algemeen. Software is deels een kwestie van smaak en soms gewoon lastig. Met die lag kan het wel helpen om echt een clean flash te doen als je al een paar partial OTAs hebt gestapeld.
Heb ook de Poco F3 sinds een maand of 2. Heb 2 weken geleden ge-update naar MIUI Global 12.5.7 en sindsdien werken de standaard camera app niet meer (heb andere camera app geïnstalleerd en die werken net als Teams/Whatsapp allemaal prima met de camera) en de in Waze uitgesproken aanwijzingen worden net voor het einde afgekapt. Weet niet zeker of dit met die update te maken heeft (wel ontdekt vlak na updaten), wacht wel ff tot de update naar MIUI 13 (zodat de telefoon op Android 12 draait). Hoop dat dit issues dan ook opgelost zijn.
Heb nu bijna 3 jaar mijn Mi Mix 3, werkt nog steeds uitstekend, beter dan mijn Oneplus en Nexus telefoons die ik hiervoor had, die hebben het niet zolang volgehouden. Enige mankement is de schermrotatie waarbij je soms de beweging net wat meer overdreven moet maken, maar na een reboot werkt dat ook weer soepel. Ook het uitschuifmechanisme werkt nog steeds prima.
Poco F1 na 3 jaar waarvan het eerste jaar met de Xiaomi EU ROM en de laatste 2 jaar met LOS, draait nog steeds als een zonnetje. Zeer tevreden van de hardware en met LOS elke maand netjes de security updates. Ik hoop er nog een jaartje of 2 mee verder te kunnen.

Bij m'n Honor 7 was de batterij na 3 jaar dood, bij m'n Poco F1 gaat die nog makkelijk een dag mee. Ik laad bijna wel altijd op rond de 20% en tot +-85%, dat blijkt goed advies.
niet echt een goede vergelijking de redmi is de low budget serie die in een heel ander segment, met navenant ook andere kwaliteitsnormen geleverd worden, je kunt de kwaliteit van de 12 pro die toch iets van 700? euro gaat kosten niet bepalen aan de hand van een toestel van 120
270 euro destijds mijn toestel. En sorry, maar dat gaat er bij mij niet in. Die cameralens met vuilophoping was een productiefout, en met de bijbehorende specs mag je gewoon webbrowsen en tekstverwerken verwachten zonder regelmatig vastlopen.

Segmentindeling moet gaan over materiaalgebruik en premium features, niet over dergelijke zaken.
het vastlopen is (gokje) een ram probleem, ik had het met chrome op mijn a2 lite ook

brave stuk minder, brave met blokada helemaal weinig
https://github.com/Szaki/XiaomiADBFastbootTools

Dit is ook een handige tool moet wel wat kloten met Java om het werkend te krijgen maar het heeft een GUI zodat je kan kiezen wat je eraf wil halen of wat je er op wil laten.
Krakkemikkig geschreven artikeltje, hopelijk is de software betrouwbaar.
Een nieuwe high-end 6,2" scherm zou echt top zijn (volgens de vele leaks is het scherm 6,28" en dus eerder 6,3"). Echter ben ik al tevreden als steeds meer smartphonemakers wat dat betreft weer even naar Apple kijken. Dat Android fabrikanten weer de mensen gaat bedienen voor mensen zoals ik. Mensen die een zo'n kleine mogelijke smartphone willen hebben, maar wel met goede specs voor een lange accuduur, game mogelijkheden, (zeer) goede camera en lang update beleid. Een smartphone die (nagenoeg) met 1 hand te bedienen is.

Xiaomi lijkt dat met de Xiaomi 12 waar te maken. Asus probeerde het eerder dit jaar met de (redelijk onbelichte) Zenfone 8, maar die liep met de camera nog 1-2 generaties achter.

De Samsung Galaxy 10s kreeg vorig jaar geen volledige opvolger, maar de Galaxy S22 komt vermoedelijk in februari ook met een kleiner (6,06") scherm op de markt (en daardoor ook een kleiner formaat toestel).

2022 lijkt een top jaar te worden voor compacte, krachtige smartphones!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.