Xiaomi begint massaproductie elektrische auto's in eerste helft 2024

Xiaomi start in de eerste helft van 2024 met de massaproductie van elektrische auto's. Details over de auto's van de Chinese elektronicagigant zijn nog niet bekend. Xiaomi richtte onlangs het bedrijfsonderdeel Xiaomi EV op en wil daar in tien jaar tijd 8,5 miljard euro in investeren.

Lei Jun, de ceo van Xiaomi, noemde de start van de productie op een bijeenkomst voor investeerders, schrijft Reuters. Details over eigen elektrische auto's heeft Xiaomi nog niet bekendgemaakt en het is ook nog niet duidelijk waar die verkocht gaan worden. Het ligt voor de hand dat ze in ieder geval bestemd zijn voor de Chinese markt. Volgens eerdere geruchten zou Xiaomi samenwerken met de Chinese autofabrikant Great Wall.

In maart kondigde Xiaomi aan elektrische auto's te willen maken. Begin september richtte het bedrijf Xiaomi EV op, een bedrijfsonderdeel voor 'slimme elektrische voertuigen'. Dat ging gepaard met een initiële investering van omgerekend 1,3 miljard euro en in de komende tien jaar moet dat 8,5 miljard euro worden. Xiaomi heeft ook Deepmotion Tech overgenomen, een bedrijf dat zich richt op autonoom rijden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-10-2021 • 08:56

103

Reacties (103)

103
101
69
3
0
29
Wijzig sortering
Xiaomi heeft als beleid dat ze maar 5% marge pakken op de kostprijs.
Een elektrische auto met 5% marge kan zelfs met de importheffing nog interessant zijn.

Xiaomi kennende komen er veel verschillende types uit.
Mi EV 9T MAX, Mi EV 9 PRO, MI EV 9 LITE :+
Dat beleid zal ongetwijfeld veranderen bij voldoende marktaandeel want 5% op de kostprijs als marge is niet houdbaar op langere termijn. Ook niet voor Xiaomi.
Kostprijs is afhankelijk wat je allemaal rekent tot je kosten. Als je van die 5% nog moet investering dan houdt je weinig over, maar als dat er allemaal al inzit, is het best houdbaar.
Kostprijs= variabele kosten per product + vaste kosten per product.

Variabele kosten zijn de kosten die afhangen van de hoeveelheid producten/diensten die geleverd worden. Dit zijn bijvoorbeeld de inkoopprijs of transportkosten.

Vaste kosten zijn de kosten die je altijd zult hebben: of het nou gaat om bijvoorbeeld 10 of 10.000 producten... Neem als voorbeeld de huur van je kantoor. Het maakt niet uit of je 10 auto’s produceert of 100 auto’s, je huur moet gewoon betaald worden.

Als ze op de kostprijs dus altijd 5% marge zetten dan worden ze met de getallen die Xiaomi verkoopt nog steeds erg rijk.
Je hebt een heel aantal methoden gebruiken om de tot een kostprijsberekening te komen. Daarnaast is een kostprijs gebaseerd op het aantal verkochte units. Als je uitgaat van 1mln vaste kosten bij 1000 stuks productie, dan reken je op 1000 euro per product. Bij verkoop van het dubbele aantal, heb je een marge berekend op 1000 euro vaste kosten en kom je achteraf op een heel ander cijfer.

Desondanks is het een nobel streven

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 23 juli 2024 09:37]

Een bedrijf als Xiaomi bepaald van te voren wel hoeveel ze gaan produceren hoor. Als ze door groot succes besluiten meer te produceren dan kunnen ze deze altijd nog goedkoper aanbieden.
A&P (advertising en promotion) valt niet onder kostprijs maar kost wel veel geld
Adverteren en promotie valt wel degelijk onder de variabele kosten (die onderdeel zijn van de kostprijs). Misschien had ik beter indirecte kosten in plaats van variabele kosten kunnen zeggen. Ik probeerde het zo simpel mogelijk uit te leggen.
Bij ons (zoetwarenfabrikant) gaat het van de GM af maar zit het niet in de TP.

[Reactie gewijzigd door Blue_Fear op 23 juli 2024 09:37]

Xiaomi is al enkele jaren de grootste telefoonmaker ter wereld. Blijkbaar is het prima houdbaar voor ze.
Nee hoor. Als je alle Sub Merken van het Moederbedrijf van Oppo bij elkaar opgeteld is dat de Grootste Fabrikant.
Dat is toch hoe Ford ooit begonnen is? En hoe bedrijven als IKEA en de Action Nederland hebben veroverd? Gewoon volume maken en hyper efficiënt opereren.
Als een bedrijf van krap 10 jaar oud smartphones maakt met 5% marge waarvan de flagships de helft tot twee derde goedkoper zijn dan de flagships van concurrenten als Apple en Samsung, en ze kunnen vanaf nu anderhalf miljard dollar per jaar investeren in EV. Dan wordt wel duidelijk hoe ontzettend en onnodig veel duurder concurrenten als Apple en Samsung voor hun smartphones zijn.

Stemmen doe je met je portemonnee, dus blijkbaar hebben we "er nu eenmaal met zijn allen voor gekozen" dat dit hier acceptabel is. De hardware van Xiaomi is gewoon goed. Ik denk dat de auto's ook gewoon goed blijken te zijn, maar dat het prijsverschil op dat niveau toch meer mensen zal doen overwegen om voor een Chinees merk te gaan. Westerse merken zullen wat op hun marges moeten inboeten om marktaandeel vast te houden. Dat gaat niet iedereen lukken.

We gaan nog meemaken dat China sneller dan verwacht de Verenigde Staten verslaat op economisch gebied, met alle gevolgen van dien. Stel je eens voor dat China zichzelf wereldpolitie gaat noemen en zich gaat gedragen als de VS de laatste 50 jaar heeft gedaan. Dat gaat nog een spannende tijd worden.

Maar we kunnen het ook positief inzien. De bureaucratie, hoge lonen en het activisme in het westen maken de nodige stappen om het klimaat leefbaar te houden haast onmogelijk. Terwijl China straks gewoon honderden kolencentrales kan vervangen door thoriumcentrales. De meeste nieuwe kolencentrales zijn alvast modulair gebouwd zodat de kolenbrander makkelijk kan worden vervangen door een thoriumreactor (die veel kleiner is dan een uraniumreactor omdat het geen containment building nodig heeft).

Maar goed, ik laat me even gaan. Eerst auto's.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 09:37]

Als een bedrijf van krap 10 jaar oud smartphones maakt met 5% marge waarvan de flagships de helft tot twee derde goedkoper zijn dan de flagships van concurrenten als Apple en Samsung
Enerzijds eens. Anderzijds werkt alles wat ik van Apple heb wel in 1x perfect met elkaar. Een cameratje van Xiaomi werkend krijgen en verbinden gaat verschrikkelijk.
[...]Enerzijds eens. Anderzijds werkt alles wat ik van Apple heb wel in 1x perfect met elkaar. Een cameratje van Xiaomi werkend krijgen en verbinden gaat verschrikkelijk.
Die snap ik niet, hoezo krijg je een cameraatje van Xiaomi niet werkend (wat voor cameraatje, een beveiligingscamera?). Met Xiaomi ben je blij met wat je betaald en voor wat je krijgt. Kijk alleen al op hun Nederlandse webshop. Zoveel tech/gadgets/innovatie voor weinig geld. https://www.xiaomiproducts.nl/nl/

Al mijn Xiaomi producten 0 problemen voor erg weinig geld en ik heb er al best veel in huis.

Bij Apple wordt je gewoon afgezet voor wat je krijgt (al tientallen jaren) en helemaal als je wat extra's wilt, bv grotere opslag/meer geheugen, natuurlijk zijn die nieuwe m1 chips wel heel erg goed maar ze vragen nog altijd de hoofdprijs en ze kijken daarbij ook vaak niet wat de consument/hun userbase wilt maar drukken hun visie (meer geld maken) er gewoon doorheen met weinig keuze mogelijkheden.

Maar goed ik was Apple fan ooit maar ze geven in mijn ervaring weinig om hun fans/userbase, niet dat Xiaomi dat wel doet denk ik, maar ze weten wel wat de koper wilt in elk geval meestal. 1 ding doen ze erg goed sowieso, goede kwaliteit voor weinig en weten wat de consument wilt hebben vaak.

Maar wellicht wordt Xiaomi een te grote bedreiging en krijgt het ook zoals Huawei sancties opgelegd uit de VS (en waar de grote tech bedrijven uit de VS die netjes opvolgen) met waarschijnlijk (ook) valse beschuldigen.

[Reactie gewijzigd door Plugin op 23 juli 2024 09:37]

Nou ik heb een MacBook pro met butterfly keyboard. Grootste miskoop ooit. Toetsen werken om de haverklap niet.

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 23 juli 2024 09:37]

Ze produceren ook hardware, maar zijn een internet en telefonie provider.
Ze hebben de 'Mi' naamgeving gedropt ;)
Maar is dat netto of bruto marge?

En verschillende uitvoeringen isook niets nieuw in de autosector.
Ik denk dat je overschat hoeveel marge er op een auto zit. Menig autofabrikant droomt van een marge van 5%
Nee, deze auto gaat echt niet goedkoper worden dan de concurrentie.
In China kan je al elektrische auto's kopen voor minder dan €4.000, zit o.a. een boordcomputer en airco in. Wel klein formaat maar voor mij meer dan goed/groot genoeg.
https://www.breakinglates...osts-3700-euros-in-china/

Zelfs met al die belastingen hier zal het nog een koopje zijn vergeleken met de rest. Ze kunnen vast wel goedkope elektrische auto's maken hier in Europa, het is een beetje als elektrische fietsen hier, belachelijk duur.

Uit die link ook:
The study finds that the largest price gap was found in the Netherlands, with a difference between electric and thermal vehicles of 54%.
Erg vreemd met al die belasting voordelen hier voor elektrische auto's. Waarschijnlijk gaat het hier in Europa en in de VS vooral om veel geld ''verdienen'', zij het voor de automaker dan wel de overheid etc wellicht gewoon door ons beleid denken dat we goed bezig zijn maar dat tegenstrijdig werkt uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door Plugin op 23 juli 2024 09:37]

Die gaan niet door de TNO tests komen vrees ik 😆
Ga zeker nooit een auto uit China kopen. Die lui jatten alles en vertrouw het voor geen meter. Daarnaast moeten we maar langzaam eens stoppen met de Chinezen te sponseren. Helaas denken vele Nederlanders alleen maar aan goedkoop en maakt het ze geen reet uit waar het vandaan komt, typisch Nederlands. De wereld heeft China in het zadel geholpen en op de lange termijn gaan we hier uiteindelijk voor boeten.
hoe denk je chinezen dit ervaren? "iedereen koopt maar die buitenlandse apple iSpul, omdat het zo cool is, terwijl we prima lokaal dinges hebben"

uiteindelijk moet je kijken dat import/export in balans blijft, de rest is gewoon zuren.
Voordat de discussie over privacy en producten uit China begint.

Hebben we ook Europese tegenhangers?
En niet als Lightyear, want volgens mij is dat meer concept en niet productie. (Correct me if i'm wrong!)

Wij hebben hier voornamelijk ICE merken die over gaan naar EV volgens mij. Waarbij de prijzen voor mij in ieder geval nog buiten bereik zijn.
Welke Europese bedrijven denk je aan? Nokia is niet meer wat het was en volgens mij ook Chinees tegenwoordig, net als Philips.

Volgens mij was het voorspeld dat dit soort bedrijfjes auto's gingen maken met de opkomst van de EV.
Philips is helemaal niet Chinees. Waar haal je dit nou weer vandaan?
(als insider / werknemer)
waar jij op doelt is Philips Domestic appliances (en dat is een nederlandse entiteit)
en wij zitten in nederland in Drachten, Amsterdam en Eindhoven (en heel veel andere plekken met alle thuiskantoren :+ ), maar ook in andere Europese landen zoals italie, oostenrijk en roemenie of andere continenten met landen als china, indonesie, india en brazilie etc
en productie vind ook veel plaats in europa, eind assemblage, maar ook component productie

Philips DA z'n aandelen zijn in handen van Hillhouse
en Hillhouse is inderdaad chinees
echter als je kijkt waar veel van hun geld vandaan komt dan zie je o.a. amerikaanse universiteiten staan

Philips DA zit over de hele wereld net als het oude "nederlandse" Royal Philips

dus wat maakt een bedrijf nederlands of niet nederlands
dat vind ik fascinerend: een fabriek in "domestic appliances" is in handen van een firma waarin o.a. Universiteiten investeren. Hoezo, is dan mijn eerste vraag? Waarom steekt een universiteit nu dáár z'n geld in?
heel kort rendement
ik vermoed dat jij denkt dat universiteiten alleen maar geld in onderzoeken steken
maar geld op de bank levert niet zoveel op zoals je weet
en beleggen kan op meerdere manieren; obligaties maar ook hetchfund of equity funds zoals hillhouse
zij, lees; uni's, pensioenfondsen, verzekeraars etc, leggen niet direct geld in bij philips of tuya (ook hillhouse bijv.), maar laten een equity partij, zoals hillhouse, dat voor hun beleggen om van geld meer geld te maken

[Reactie gewijzigd door xtrme op 23 juli 2024 09:37]

Maar dit is gewoon de strategie doe ze al jaren aanhouden; het afstoten van segmenten waar ze weinig toekomst in zien en de concurrentie mee kunnen gaan op het wereldwijde toneel. Feitelijk willen ze ban alle consumentenelektronica af en verkopen ze het merkrecht, waardoor de naam er nog wel op staat.

Maar Philips zelf is nog altijd Nederlands.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 09:37]

Maar dan weer, er is geen onderdeel van Philips in Chinese handen. Ze hebben een onderdeel verkocht aan een Chinese partij. Dat ze daarbij voor een X aantal jaar de merknaam kopen maakt dat wezenlijke verschil niet minder.
Aan de ene kant wil ik dit soort bedrijven stimuleren. Echter is Xiaomi niet een klein bedrijf.

Ik denk dat concurrentie goed kan zijn, mits ze in elkaars verlengde gaan werken en niet allemaal een andere stekker gaan gebruiken :-)
Hiermee bedoel ik dat concurrenten soms ook meer chaos creëren omdat ze allemaal de standaard willen worden.

Aan de andere kant hoop ik dat we als Europa sterk blijven tussen de twee wereld machten. En wil "mijn eigen" economie stimuleren.
Echter zie ik geen mogelijkheden voor dit soort ontwikkelen binnen Europa omdat we nog steeds individuele landen en regels hebben. (Ivm USA en China)
Hier moeten we het dus hebben van de ICE merken die stappen maken.

En over welke merken? Ik zat echt aan de auto markt te denken.
Volgens mij is VW/Audi/Skoda/Fiat/Mercedes nog Europees.
Maar ook hier, net even snel naar gekeken en er zijn soms constructies waardoor de man/eigenaar/financierder/investeerder aan de top toch Amerikaans/Chinees is.
Er is amper nog een technologiebedrijf in europa dat niet zijn spullen in china laat maken. Ook Philips is al jaren "made in china", net als alle andere merken. China is al zeker 20 jaar oppermachtig, alleen gebeurt dat allemaal op de achtergrond.
Gezien we tegenwoordig auto's kopen met Google auto er in is die strijd denk ik al verloren. Excuus: discussie begonnen!
Android Auto draait niet op het systeem in de auto maar altijd op je telefoon (of tablet?), het scherm in je auto is gewoon een 2de scherm (met touch ondersteuning) voor je device met Android Auto.

Je bent ook niet verplicht te koppelen, als ik niet hoef te navigeren dan luister ik gewoon muziek via BT in de auto. Het ligt dus wel heel anders dan je stelt want Xiaomi kan dus je auto uitlezen en Google niet.

En om je te volgen heb je weer niet perse CarPlay of Android Auto nodig, want je iPhone of Android telefoon heb je sowieso 9/10 keer bij je in de auto. Dus al heb je een iPhone of een Android telefoon en je hebt een Xiaomi auto dan weet je in ieder geval dat de US en Chinese overheid weet waar je (ongeveer) bent :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 09:37]

Excuus: ik bedoelde Google Automotive OS.
Daar heb je een punt. En niet alleen android auto maar las ook dat er stand alone systemen komen van bijvoorbeeld Google.

Als ik kijk naar mijn Ford Focus, die wilt ook standaard veel data verzamelen voor een betere gebruikers ervaringen, inzicht in onderhoud e.d.
Dus ook de oude bekende minder online/tech bedrijven zijn aan het verzamelen.
En alle electronica in je Ford Focus is "made in China". Ook al staat er een Ford-logo op :)
Ik kan me maar zo voorstellen dat Chinese EV's, mochten ze geïmporteerd worden, niet veel goedkoper zullen zijn. Volgens mij zijn het vooral de accu's die de prijs opdrijven.
Met import en alle extra kosten zullen ze hier inderdaad ook prijzig kunnen worden.
Je bestelt het niet zo op AliExpress.
Misschien zo'n lease/huur constructie als Lynkco.
Als er data verzameld wordt, kan de auto goedkoper.
Reclame op alle schermen, telefoon gekoppeld met een app en ook die info scrapen.
Maar kleine note, als...

Was ook benieuwd naar de ontwikkelingen. Diverse Nederlandse universiteiten doen wel veel met EV's. Maar zijn er ook "startups" of andere vreemde eenden in Europa?

Als ik nu snel rond kijk, zie ik alleen diverse Amerikaanse en Aziatische merken die uit het niets komen. (Rekening houdend dat bijvoorbeeld Tata en Sion gevestigde merken zijn in Azië)

--edit--
Toch een kleine toelichting.
Ik lees nergens iets over reclame of huur/lease constructies.

Meer door eigen ervaring met Xiaomi producten en alle data die ongemerkt door mijn router heen gaan en reclame die ze pushen.
Ik ben blij dat ik betaalbare hardware heb met custom firmware of een strakke firewall/pihole.

[Reactie gewijzigd door RedRayMann op 23 juli 2024 09:37]

Het beginnen van een EV fabriek is heel anders dan ICE waar kennis in motoren zit. Bij een EV is het naar verhouding veel eenvoudiger.
Voor veel componenten heb je ondertussen toeleveranciers die hele delen van de auto voor hun rekening nemen.
Neem lucid motors, daar is miljard of meer ingepompt met nieuwe fabriek en de eerste auto's rollen nu van de band.

Bestaande merken zijn hard bezig met de omslag maar zullen het moeilijk gaan krijgen. Ze zitten "nog" vast aan dealers die ook marge willen hebben. Tesla heeft dat model al losgelaten en stellantis is er ook hard mee bezig.

Je zal een hele omslag naar een ander bedrijfmodel gaat zien.
Precies.

je verwoord een gevoel van mij mooi. Tnx.

Vandaar mijn eerste vraag wat de Europese tegenhangers zijn.
Je merkt op meer vlakken dat de bekende ice merken vast zitten aan hun geschiedenis.
De type EV auto's die ze produceren zijn op het oog ook meer traditionele auto's.

Lightyear, Lucid, Tesla hebben een compleet andere bouw, look e.d.

En ik moet toegeven. Ik vind de traditionele look mooier dan de Tesla's e.d. misschien moet ik hier nog veel leren en looks vergeten en efficiëntie gaan leren inzien ;)
Het mag dan eenvoudiger zijn, en toch zien we bij bedrijven zoals Tesla dat het 10 jaar duurt alvorens ze echt massa productie doen. Het heeft toch heel lang geduurd alvorens Tesla dit enegzins onder de knie had, talloze keren hebben ze hun targets gemist. En zelfs heden ten dagen, als iemand met 2 Tesla's, komen ze nog steeds niet in de buurt bij een ICE in dezelfde prijsklasse. Dus dat het makkelijker is geloof ik graag, dat het appeltje eitje is verre van.

Met betrekking tot ICE's die graag werken met dealers, nou wederom als iemand met een tweetal Tesla's dit is juist een van de punten waar ik Tesla op vervloek. Een simpel probleem kan plots weken en als je echt pech hebt maanden duren. Een probleem met m'n Mercedes wordt zo opgelost. Onderdelen zijn op voorraad of men kan ze van een andere nabij gelegen dealer krijgen. (Komt ook nog eens bij dat moderne ICE's ondanks ze veel complexer zijn, veel minder vaak stuk gaan. Mijn Tesla's staan beiden stuk voor stuk meer bij de reparateur dan m'n Mercedes.

Dus optisch heb je gelijk, in de prakijk is het toch wel een heel ander verhaal. Nu hebben we het vervolgens over Xiaomi, dit is een bedrijf dat veel producten volledig uitbesteed. Nou is dit geen schaam, ook dit doen traditionele fabrikanten, maar je mag dan wel hopen dat ze dit goed doen. Dit is ook weer een one-off verhaal, maar bij mij is een heater uitgebrand terwijl ik weg was (ik zit in China), Xiaomi's reparatie mannetje wilde er ff een nieuwe in solderen. Dus nieuwe bedrijven en dan nog een stap kwalijker, Chinese instappers, ik blijf daar toch wel heel ver bij weg totdat ze bewezen zijn. En als hun service voor auto's net zo bedroevend is als voor hun thuis producten, jij net zo goed.
De leercurve wordt steeds korter aangezien er steeds meer kennis is en kennis snel gaat lopen c.q te koop is.

Tesla koos er qua assemblage voor het wiel opnieuw uit te vinden en alles beter te doen. Je kan van bestaande ice fabrikanten zeggen wat je wil dat ze achterlopen qua techniek maar het in elkaar zetten hebben ze goed onder controle en geoptimaliseerd. Daar is niet zo veel te halen als tesla dacht = de reden dat het zo lang duurde.

Met onderdelen heb je een punt dat is het voordeel van bestaande fabrikanten die dat goed onder controle hebben. Bij tesla is en as het zo snel mogelijk zo veel mogelijk verkopen om het hoofd boven water te houden. De nu nieuwkomers zullen leren uit de tesla fouten.

En ja er zullen veel fabrikanten afvallen maar 1 ding is zeker de bestaande fabrikanten krijgen ineens uit alle hoeken concurrentie en kunnen niet meer achterover blijven zitten. Grote kans dat er nog klappen zullen vallen bij sommige merken.
Vlak vooral de carrosserie niet uit. Daar zit heel veel kennis over het opvangen van krachten en veiligheid in.
Veel niet-Westerse fabrikanten die stuk voor stuk weten hoe ze een motor moeten maken falen op de Westerse markt met de veiligheid van hun carrosserie.
Klopt maar die kennis is ook steeds meer te koop en als je kijkt naar ontwikkeling dan zie je Japanse auto's hebben tiental jaren nodig gehad voor ze op Europees niveau kwamen. Koreaanse merken hebben een vele kortere tijd nodig gehad. Volvo met alle kennis verkocht aan China die dus dat nu ook in huis hebben.

Daarbij een EV is qua opbouw weer heel anders dan ICE en dat heeft ook invloed op de carrosserie en crashbestendigheid.
Haha, ik zie het al helemaal voor me, reclame in de auto.

- navigatie: " je heb nog wat tijd voor je afspraak, zullen we even bij de Starbucks stoppen

- navigatie: wil je kortste, snelste of de goedkoopste route? (Die rijd langs alle sponsors)

- tijdens parkeren: "de winkel naast je heeft een speciale aanbieding voor jou"
Euh, ik zie soms halve pretparken en zwembaden passeren bij de reclame op AliExpress... Fietsen kan je er ook kopen, steps en éénwielers ook. Daar kunnen even goed plots auto's bij zitten...
Echter, om ze via Ali gekocht legaal op de weg te krijgen is iets anders.
Het is nu al serieus ingewikkeld als je een auto gekocht in Duitsland in Belgïe zou willen gebruiken. En de prijs scheelt makkelijk 10K!
Het Duitse bedrijf Sono doet een gooi naar het maken van een autootje met zonnepanelen erop. Je zou ook nog wat kunnen zeggen over Lynk & Co en Polestar, maar daar zit ook Chinees en/of bestaand Europees bloed in.
Polestar Chinees. Oef, dacht dat ze onder Volvo vielen.

Maar goed, helaas blijkt er vaak toch wel ergens aandelen of investeringen uit het buitenland te komen. Vraag mij af of het zonder dat buitenlandse geld lukt. Zolang we maar niet leeg lopen en al onze techniek verkopen of uitbesteden.
En Volvo is gewoon van Geely. Anders was het merk allang een stille dood gestorven. Net als Lotus en Smart.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 23 juli 2024 09:37]

De Sono Sion een autootje?
afmetingen : 4,47 x 1,83 en 1,66 hoog

Vergelijkbaar met andere familie-auto's en een stuk groter dan mijn panda...
Lightyear en Sono zijn de concept-fase wel voorbij. Voor beiden staat gepland (en contractueel vastgelegd) dat de productie begin 2022 start. Voor beiden geldt dat ze nog door de homogolatie moeten met de eerste producties die in 2022 gemaakt worden (correct me if I'm wrong :) ).

Lightyear heeft de strategie dat er eerst een exclusieve serie uitkomt dus die kunnen al snel starten met productie. Eind 2002 denken ze te starten. Sono gaat voor grotere aantallen en heeft langere voorbereidingstijd nodig dus daar starten ze in 2023 met de daadwerkelijke productie.

Helaas (mijn mening) gaat Sono bij Evergrande produceren (NEVS) maar wie weet wie nu de fabrieken in Zweden koopt. Misschien Xiaomi, misschien VDL?
Dit ga ik later uitzoeken. Tnx.

En de werkwijze van Lightyear lijkt dan op die van Tesla gok ik.
Eerst een exclusieve Roadster voordat de Model S kwam. Daarna steeds meer naar meer productie en lagere kosten.
Lightyear is nu in de 'start' phase. Vergelijk het met de originele Tesla Roadster, de eerste auto is nodig om geld en investeerders binnen te harken om daarna naar grotere productie hoeveelheden te gaan voor 'simplere' modellen.

Daarnaast is er bijvoorbeeld Rimac, Oost-Europees, en zijn er de bestaande automerken.
Het is hier niet zo anders dan in China, maar van de Chinese merken worden alleen de EV's naar Europa geexporteerd. Vrijwel alle merken daar maken ook benzine- en diesalauto's. Logisch, want wat voeg je toe als Chinees bedrijf door nu nog ICE auto's naar Europa te exporteren.
Worden dit volwaardige personenauto’s of moet ik meer denken aan elektrische bromwagentjes zoals de nieuwe Citroën Ami.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 09:37]

Als je die Chinese meuk volwaardig noemt dan zijn het volwaardige auto's, ik zou er zelf als Europeaan niet voor kiezen ( Europese merken)
Als je de producten uit China anno 2021 nog steeds als 'meuk' omschrijft, dan wordt het m.i. hoog tijd dat je de struisvogelpolitiek vaarwel zegt en de kop weer boven het maaiveld uitsteekt. Dat is namelijk precies van de Chinese producenten ook doen - en ons daarbij in de ontwikkeling op vrijwel elk vlak links en rechts voorbij schieten, of dat binnen afzienbare tijd gaan doen.

Jezelf op de borst kloppen, roepen hoe geweldig je wel niet bezig bent en lekker achterover leunen - het heeft hele industrieën om zeep geholpen. De wet van de remmende voorsprong, noemen ze dat, geloof ik.
Desalniettemin produceert China ook nog veel troep. Je moet dus wel goed kijken wat je koopt.
Inderdaad, we zouden beter onze Westerse kwaliteit ondersteunen ipv steeds goedkoper en meestal dus ook minder betrouwbaarder te kiezen. Daarnaast concurreren we onszelf weg in de wereld door al ons geld naar het buitenland te versluizen in ruil voor goedkope rommel. Daar gaan de toekomstige generaties steeds harder voor moeten werken om die levensstandaard te behouden, tot we een derde wereldeconomie zijn geworden.
Tja. Ik probeer toch vaal wel een Europees merk (ook qua privacy!) te kopen. Maar het geldt natuurlijk ook voor andere dingen (waar soms geen EU alternatief is). Videoland is een mooi initiatief maar kan nooit concurreren met Netflix. Het lijkt wel alsof we voor tech nog steeds aan de lippen van de VS hangen. Als een start-up hier niet opgekocht wordt door Silicon Valley dan is het niks.
Feit! Ik ook, maar jammer genoeg zitten ook in Westerse producten veelal componenten van Chinese makelij. Dat maakt dat je als kritische consument veel tijd verliest met zaken op te zoeken, te kijken waar deze zaken echt vandaan komen. Dat de Europa geen tool heeft om om dit in kaart te brengen snap ik eigenlijk niet goed. Door het ontbreken van deze informatie schieten we als Europeaan in onze eigen voet portefeuille.
Ik vertrouw er wel op dat een Europees merk dat ik koop deugdelijke componenten inkoopt. Het gaat mij meer om de goedkope kopieën die je ook overal kunt kopen.
Xiaomi staat er niet echt om bekend dat ze troep (laten) produceren. ;)
Tuurlijk, maar ik kan ook een hele waslijst aan Westerse troep maken. Ieder land/werelddeel maakt goede en slechte producten - dat is altijd al zo geweest en zal ook altijd zo blijven.
Dat klopt. Maar er is geen land dat bewust slechte kopieën maakt als China. In het westen weet je gewoon dat je een bepaalt merk moet ontlopen, en dat er ook niet een slechte (kopie) is van een goed merk.
You may peanuts, you get monkeys.

Natuurlijk produceert men in China ook veel troep, het is maar net watje als afnemer vraagt van kwaliteit en ervior wenst te betalen. Maar kwaliteit is evenzeer mogelijk.
Grappig. Dat werd jaren geleden gezegd over Japanse auto's, later over Koreaanse auto's en kijk waar die nu staan. Europese merken moeten er momenteel hard aan sleuren om de merken uit die landen bij te kunnen houden. Zowel qua kwaliteit, technologie als design.
Ja, dan is dat toch wel zeer subjectief hoor. Mijn vorige werkgever kocht Hyundai's in als bedrijfsvoertuigen, de eerste 2 hebben software problemen (motor die begint schokken rond 2k toeren), waarvan één op de koop toe al cervo problemen heeft, de 3de wagen heeft na 10.000km al een 3de versnelling die zo goed als kapot is en allemaal hebben ze problemen met cruise control (ook weer software matig) Op 4 auto's dus 3 met redelijk wat problemen, die maar niet opgelost raken onder garantie. Van KIA hoor ik minder problemen, maar aangezien die onder de Hyundai groep horen kies ik voor mijn volgende wagen toch maar een duitser hoor.
Ahja, jouw anecdote over drie Hyundai's bewijst wel dat wat Frame zegt niet waar is. Verhelderend!
Hyundai heeft inmiddels met de IONIQ 5 Tesla ingehaald.
Ik hoor juist bij Duitse auto's heel veel problemen de laatste jaren.
Feit is wel dat in basis de Japanse en Koreaanse auto's vanaf het begin kwalitatief al goed waren. Dat kan je niet van alle Chinese voertuigen die geïmporteerd worden zeggen

[Reactie gewijzigd door -tom-562 op 23 juli 2024 09:37]

Funny, de producten die je "bezit" zijn grotendeels produceert in China en samen gebouwd in andere landen daarom is er een groot verschil with "made in" and "assembled in".

Hoe het werkt is dat contractors in China PCB's etc maken en dan weer terug sturen naar de eigenlijke manufacturer. Dan worden ze daar samengebouwd naar het volwaardige product.
Alleen wat is Europees? Zoals @Nas T al aangeeft is Volvo Chinees eigendom, produceren Duitse merken bijvoorbeeld in China en komen veel onderdelen van auto's die hier geassembleerd worden uit China. Een auto merkt is imho meer een vanuit marketing gelinkt aan een regio. Eigendom, Design, Fabricage en Assemblage is een global bussiness.
Polestar is een van de premium EV merken en is ook 'chinese meuk'...
Dus ik denk dat je even uit de jaren '90 moet stappen en je oogkleppen af moet zetten..

Er is veel zooi uit China, maar er zijn zeker kwalitatief goede producten.. xiaomi staat er om bekend goede spullen te maken.. niet de meest creatieve spullen zullen we maar zeggen, maar de eindproducten zitten goed ik mekaar..
Anoniem: 562971 @AMARONE19 oktober 2021 11:36
Dat zij men begin jaren 70 ook over Datsun en Suzuki.. “Je koopt als Europeaan toch geen ‘spleetogen bak’ en kijk 50 jaar later eens :)
Als de Chinezen auto's voor de Europese markt maken, dan zijn die ook goed vergelijkbaar met de Europese auto's. Er zijn inmiddels ook (van oorsprong) Europese merken waarvan de auto's in China worden ontwikkeld en geproduceerd. Denk aan Polestar en MG.
De Chinese auto's voor de Europese markt doen nauwelijks tot niet onder voor de in Europa geproduceerde auto's. Zeker met EV's is de techniek een veel minder belangrijke rol gaan spelen. Als het om elektronica gaat is men in China haast beter dan in Europa. De Chinezen zijn wel slecht in programmeren, maar dat weten ze zelf ook en waar mogelijk worden ook grote delen van de software gewoon ingekocht.

De auto's die men in China maakt die uitsluitend voor de Chinese markt worden gemaakt zijn een ander verhaal. De goedkope modellen zijn aanmerkelijk slechter en zullen in Europa niet eens een type goedkeuring kunnen krijgen.
De auto's voldoen aan alle EU-standaarden als het gaat om veiligheid. Daarnaast zijn er vaak samenwerkingsverbanden met tal van EU-bedrijven, of is het (bijna complete) ontwerp team uit een Europees land.

Als je wel eens reviews leest van electrische auto's dan hebben we het niet meer over de Chinese 'Landwind' uit 2015, maar concurrenten voor de ID4's en Tesla's, met een lagere prijs.
Tsja maar als ze 10000 euro goedkoper zijn dan de concurrentie... Ik zou natuurlijk ook voor een Pole Star gaan maar ik ben een pauper zonder geld.
maar ik vind ze er maar goedkoop uitzien van binnen.
ik,ik,ik,ik. (auto)fabrikanten maken nooit auto's voor de 'ikkes.' Fabrikanten maken een product/auto op basis van wat de markt verlangt/op basis van markt- en klantenonderzoek, niet op basis van subjectieve gevoelens en/of emotie.
Dat is inderdaad subjectief, want ik vind die afwerking van VW juist saai en goedkoop. Skoda is dan weer een stuk beter. En die Duitse harde stoelen zijn al helemaal niet prettig aan mijn achterwerk. Niet dat ik ultrazachte stoelen zoek, maar iets minder hard mag wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 09:37]

Jij rijdt Volvo zeker?
(Google "Geely")
Dit worden volwaardige personenwagens, licht gebaseerd op de Tesla Model S en de Model 3.
Unsurprisingly, the design is futuristic, even if it is a four-door saloon. As far as we can tell, the Xiaomi Community has imagined the design from the ground up, including the elaborate interior. While the designs will probably be far from what Xiaomi's first car will look like, the ones presented take inspiration from the Tesla Model S and Model 3.
https://www.notebookcheck.net/Xiaomi-Mi-Car-imagined-in-concept-renders.559559.0.html
Volgens mij lees je het fout. Die designs komen uit de community, niet van xiaomi zelf. Over de auto's is nog niets bekend qua design zover mij bekend.
Wel heel heel erg licht dan... Ja, het is 'een vloeiend geheel' (stroomlijn), maar ik zie in deze renders niets "gebaseerd op Tesla".
Een vierdeurs sedan EV, daar was Tesla de eerste mee. Dus ja gebaseerd op Tesla. Niet heel licht.
Ermmm, Tesla was ongeveer het laatste automerk met een vierdeurs sedan... :+
Leuk dat het beide EV's zijn maar dat maakt 'dit is gebaseerd op Tesla' nog geen feit, het is je mening.
Zucht, Tesla was de eerste die een succesvolle EV op de markt wist te zetten als sedan, je begrijpt heus mijn punt wel.
Er komt al meer personenvervoer uit China wat redelijk vergelijkbaar is met wat hier gemaakt wordt.
MG maakt tegenwoordig auto's, MG is eigendom van SAIC. Heeft overigens weinig/niks meer te maken met de auto's waarmee MG vroeger bekend was. Geely is Chinees en in bezit van Volvo, al weet ik zo niet waar de ontwikkeling/productie plaatsvindt. Daarnaast heeft Tesla ook een fabriek staan in China, dus ook daar worden Tesla's gebouwd.
Volvo/Polestar heeft ontwikkelcentra in Gothenburg (HQ), Californie en China. In Zweden worden de beslissingen genomen. Wat op zich heel slim is van Geely: veel Chinese bedrijven nemen alleen een merknaam over maar Geely laat de kennis en competentie zitten waar het vandaan komt. Zo houdt je de merkwaarden in tact. Voor Volvo is het voordeel dat ze hun beginprincipes kunnen handhaven en het nu beter kunnen uitvoeren omdat er meer kapitaal beschikbaar is.
Xiaomi kennende gaat dit gewoon een goed product worden. Je ziet hier bijna exclusief Xiaomi steppen rijden.
Ik wil er ook wel graag eentje, maar het risico dat ik een boete krijg of dat ze dat ding zelfs in beslag nemen laat me toch wel even wachten tot er fatsoenlijke regelgeving voor is.
Interessant. Zou nu een goede tijd kunnen zijn voor CA met de Xiaomi stock :)
Slechte support op een stofzuig robot kan je nog mee leven voor een lage prijs (al vind ik het persoonlijk belachelijk). Een product dat toch lang mee moet gaan zoals een auto, heb ik er wat minder goed gevoel bij.
De Duitsers en Japanners gaan hier zoveel last van krijgen
Krijg je dan ook maar 3 jaar ondersteuning zoals bij hun telefoons?
Met enorm veel ads en spionagetools ;)
Binnenkort weten ze in China dat jij met je Xiaomi-voiture voorbij het huis van je minnares gereden hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.