Microsoft: bug kan voor kleurproblemen zorgen bij hdr-beeldschermen

In Windows 11-versie 21H2 zit een bug waardoor bij sommige beeldschermen hdr-kleuren verkeerd getoond kunnen worden. Bij de bug kan wit getoond worden als een felgele kleur, of als een andere kleur. Microsoft zegt aan een fix te werken.

De bug lijkt alleen voor te komen bij bepaalde beeldbewerkingsprogramma's en sommige hdr-beeldschermen, zegt Microsoft. Details over deze beeldschermen of programma's geeft het bedrijf niet. Het probleem zou in bepaalde kleur-rendering Win32-api's zitten, die 'onder specifieke omstandigheden onverwachte informatie of errors kunnen weergeven'.

Kleurprofielinstellingen in het Instellingenmenu van Windows 11 zouden wel goed werken, evenals in Microsoft Color Control Panel, zegt Microsoft. Het bedrijf zegt aan een fix voor de bug te werken; naar verwachting komt deze eind januari beschikbaar.

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-12-2021 • 15:20

69 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (69)

69
66
17
1
1
28
Wijzig sortering
Mijn ervaring met HDR en Windows 11 is vrijwel net zo slecht als die met Windows 10. Druk maar eens op print screen, dan krijg je de snipping tool maar kleurt alles opeens 400x witter. Resultaat, screenshot onbruikbaar.

Windows 11 had rond de release nog wel eens het probleem om wel eens het ene venster random te dimmen tegenover een ander venster.

O en vergeet niet dat je na iedere nvidia update je weer opnieuw HDR kan inschakelen omdat het telkens uitgeschakeld wordt. Iets met Microsoft en keuzes niet begrijpen....

Enige oplossing wat Microsoft doet aan hun HDR problemen, is nog meer marketing bs de ruimte in gooien. Maar oplossen, ho maar.
Voor HDR screenshot is een soort work-around (ALT+WIN+PrtScr), volgensmij moet de Xbox overlays aan staan. Er wordt vervolgens een SDR en HDR screenshots gemaakt.

Opvallend dat dit nog steeds in Windows 11 nog steeds een issue is.

EDIT: aanvulling screenshot info

[Reactie gewijzigd door m.z op 27 december 2021 23:32]

Thanks voor de tip!

Net geprobeerd, er worden twee screenshots in de video map gezet (logisch ook). Je zou zeggen dat ze daar de schermafbeeldingen map voor gebruiken maar he, wie ben ik.

De eerste afbeelding is behoorlijk grijs gekleurd met een heel raar contrast.
De tweede afbeelding heeft een behoorlijk blauwe tint gekregen waarbij de kleuren behoorlijk saturated zijn.

In beiden gevallen is WIT geen WIT. Dus zoiets simpels als #FFF is schijnbaar al zo enorm lastig om goed te krijgen in Windows...

Maar, ze zijn in beiden gevallen tenminste leesbaar, iets wat bij de Snip en Sketch print screen optie niet is.

-- Aanvulling. Het mooie is ook, als ik de JXR-afbeelding open met de Windows foto app, ziet hij er telkens anders uit. Alsof ze een randomizer hebben toegevoegd in het lezen van hdr info. Ik kom er met m'n pet niet bij hoe dit soort fouten door een miljarden bedrijf gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door petervdam op 28 december 2021 10:50]

Hehe, inderdaad zie dat nu vrij onlogisch in de map video wordt geplaatst.

Ik zie zelf dat de afbeeldingen ook vreemd worden weergegeven, wat in Windows 10 niet het geval was.

Als ik een afbeelding SDR selecteer, vervolgens een HDR, wordt het HDR afbeelding extreem gedimt en vervaagd. Selecteer ik hierna een SDR, gebeurd het exact het zelfde.

Open ik de afbeelding in Paint (SDR) en/of Knipprogramma (HDR) wordt zowel de HDR als SDR normaal weergegeven.
In welke windows heb je dit? In mijn mapje is de 2e foto (de hdr) perfect, en dat is al jaren zo. Welk scherm gebruik je als ik vragen mag? Bij mij lag het aan een setting in windows, begin 2017. Erna altijd perfect gewerkt. Ik geloof best dat je problemen hebt, lees er genoeg over. Ik heb het niet dus ben gewoon benieuwd eigenlijk. Plus mijn gen12 build is bijna af, dus moet binnekort gaan kiezen tussen win10 en win11.
Windows 11 pro met een LG Ultragear 34GN850. Geupgrade vanuit 10
Wie gebruikt er nog PrtScr voor screenshots dan…?
Ik, en veel mensen. Je kan namelijk instellen dat hij 'Snip en Sketch' opened als je de printscreen toets indrukt. Dit is gewoon de vernieuwde variant van snippingtool, is ook al jaren op Windows 10 te gebruiken. Zo kan je gelijk een stuk selecteren en knippen en vervolgens direct opslaan en/of delen.
Ja maar heb je die kleurenbug dan ook?
Ik heb geen HDR beeldscherm dus kan het niet testen helaas. Niets vreemds zonder HDR.
Waarom zou je geen screenshots gebruiken?
Wat is een alternatief voor screenshots?
Monitor op je flatbedscanner leggen ;)
Als Linux gebruiker heb ik weinig kennis van Windows 10,
omdat ik incidenteel bij iemand anders aan een Win10 zit pc stelde ik die vraag.

Dank je wel voor je uitvoerige antwoord, waarmee je laat zien wie je bent.
Het is gewoon praktisch. Je kan ook met je smartphone een foto van je scherm maken, werkt ook prima.
Met de smartphone doe ik regelmatig, ligt er een beetje aan waarvoor het dient.

Welke manier bedoel je met "ḧet is gewoon praktisch"?

Voor de goede orde, ik gebruik thuis Linux, bij derden heb ik af en toe met Win 10 te maken, daar gaat mijn vraag over.
Gewoon praktisch ingesteld: beeldscherm op een scanner leggen.
Overtrek papier werkt ook goed...
Shift-Win-S … de Snipping Tool.
Alt-PrtSrc is best handig soms
windows 10 werkt bij mij anders ook niet. Ik heb wel het HDR aan en uit schuifje, maar als ik hem op On zet gaat hij meteen weer terug op OFF.
Dan is het probleem mogelijk de kabel of hdmi versie waarmee de monitor verbonden is. Om dit te testen kan je of de resolutie verlagen of de refresh rate naar 30 fps zetten werkt het dan wel dan is dat het probleem
Bedankt op 30hz werkt het wel.
Ik ga eens een andere kabel aansluiten.
Kans is groot dat het je beeldscherm is, ik heb het zelfde probleem, had al andere kabel geprobeert maar bleef max 30hz op mijn 4K TV.
Ik heb iets vergelijkbaars gehad, toen moest ik in de TV iets aanpassen qua HDR weergave. Volgens mij kon ik anders helemaal niet naar 60hz meen ik. Met de optie aan werkte HDR én 60hz ineens goed.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 28 december 2021 09:26]

Ik zal voor gek verklaard worden, maar ben gisternacht vanwege HDR overgestapt naar Windows 11. (Wel 2x mislukt met BSOD)

Bij Windows 10 was dit bagger en ook via CRU wijzigingen, was is achterhalen dat de waarde (min, avg, max nits) voor geen meter klopt. Het is verschil op C1 is niet extreem, maar ziet er nu veel natuurlijker uit in Horizon Zero Dawn (Win10 vs Win11)
Ik heb HDR op mijn DELL S2721DGFA monitor een paar keer aangezet. Mede deze monitor hiervoor gekocht icm 10bit kleuren maar zodra ik een spel opstart heb ik juist meer color banding MET HDR dan zonder.

Heb me rot gezocht maar ondertussen de hoop opgegeven. De 165hz is verder nog wel erg fijn!
HDR400 rating is dan ook niet 'echt' HDR, het is een slap aftreksel zoals Aardappelpuree uit een zakje i.p.v. zelfgemaakte aardappelpuree van verse aardappelen.

Deze monitor heeft een beperkt aantal local dimming zones, 400 nits en een Color Gamut (DCI-P3) van rond de 70%~, voor echt HDR heb je minimaal 100 local dimming zones, 1000nits en 90% DCI-P3 nodig.

Informatie over het beeldscherm dat je hebt kan je hier vinden:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/s2721dgf

Alles onder HDR1000 is de meerprijs van een scherm absoluut niet waard, grote kans dat je een gelijkwaardige monitor zonder HDR400 kon vinden voor 50-100 euro minder dan je nu betaald hebt.

Pas als je HDR1000 (of hoger) hebt ervaren weet je wat HDR kan, heb persoonlijk een HDR1000 scherm en het is echt een wereld van verschil in spellen, als je bijvoorbeeld in Red Dead Redemption 2 in de zon kijkt moet je gewoon wegkijken zo fel is het met 1000nits, het voegt zeker wat toe qua immersie.

Maar goed als je een HDR-scherm wilt met HDR1000 ben je al wat meer kwijt.

AOC AG274QXM - 999 euro
https://www.coolblue.nl/en/product/894129/aoc-ag274qxm.html
Bedankt voor de informatie.

Het beeld is nu al een heel stuk mooier en meer soepel dan op mijn oude monitor dus voor mij is het ‘t geld toch wel waard geweest.
Zeker omdat ik deze ook nog voor een groot deel door mijn werk vergoed kreeg ivm thuiswerken.

De HDR en 10bit kleuren leek mij interessant om te proberen maar gewoon te weinig in verdiept en 1000€ had ik toen niet betaald voor een monitor. Deze kan hoe dan ook weer een hele tijd mee en met gsync en freesync voelen alle spellen heerlijk soepel aan en daar ging het uiteindelijk om. En kwa thuiswerken geeft de 165hz gewoon een heerlijk rustig beeld.

Tegen de tijd dat ik weer iets anders moet is het hopelijk allemaal wat beter te betalen!
Het is ook geen slechte keus qua monitor verder, alleen voor (echt) HDR hoef je hem niet te kopen in ieder geval.

Je moet ook niet te ver willen verdiepen in de aanschaf van een monitor, komen zoveel termen voorbij en als je dan een beetje een idee hebt van wat je wilt, dan is een monitor op vrijwel alle vlakken perfect op 1-2 vlakken na. Zeer frustrerend kan zo'n zoektocht zijn...

Als je iemand kent met een HDR1000 scherm of deze in de winkel kan bekijken, zou ik je aanraden om dit een keer van dichtbij te bekijken. Het enige nadeel is dat je het dan zelf liever ook meeneemt waarschijnlijk haha.

Op de site met informatie van dat scherm is trouwens een ICC-profile gelinkt voor kleurenkalibratie:
https://www.rtings.com/as...eq/rtings-icc-profile.icm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 30 december 2021 13:21]

Ik heb een "iiyama ProLite XB3288UHSU-B1" and hoewel het HDR zou moeten ondersteunen, Windows 10 HDR optie maakt de kleuren paars / roze achtig. (de HDR optie in het OSD-Monitor menu werkt wel).
Met Windows 10 21H1 & 2 is HDR i.c.m. een Samsung C49RG9x en Dynamic Contrast toch wel erg mooi.

Al zijn er inderdaad nog verbeteringen mogelijk met de HDR ondersteuning.
Wat mij hier stoort zijn die apple-fans die bewierroken hoe goed HDR op macOS wel is. Dat kan goed zijn - maar dit is een windows topic. Ik als linux-fan stoor me aan die bevuiling van de discussie. Eigenlijk zou ik hen willen wegmodden met een -1. Maar ik ga dat niet doen - ik ben niet zoals zij - laat het maar staan...
In Windows 10 zit ook een bug dat wit in enkele applicaties als geel wordt getoond.In Paint gaat goed, in de "Foto's" app niet altijd. Misschien is het wel dezelfde bug. Hopelijk wordt dit nu eens definitief opgelost.
Ik vind dat er veel gezeur is omtrent HDR, sowieso niet echt van toegevoegde waarde, tenminste niet de mindere varianten, hoger stroomverbruik en problemen met bijvoorbeeld te felle ondertiteling.

Misschien moeten ze het net als 3D met brilletjes gewoon weer weglaten.

[Reactie gewijzigd door JDx op 27 december 2021 15:45]

HDR content op m'n iPhone 13 of MacBook Pro 16" ziet er wel écht goed uit. Lichtbronnen zien er fantastisch uit. Als ik HDR uitschakel is het alsof de foto's of video's grauw worden (wat eigenlijk "normaal" is). Als ik m'n externe LG IPS (HDR) display gebruik dan blijft er weinig van over. Misschien dat het alleen goed werkt op OLED of MiniLED displays met voldoende Nits?

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 27 december 2021 15:58]

En genoeg zones. ik heb de Eve Spectrum, en de HDR zones hier op zijn niets anders dan 8 vlekken boven en onder. Dus een redelijk deel is halo terwijl het het maar icoontje hoeft te zijn. Leuk met een lichte HUD in een donker spel. In lichte omgevingen is HDR wel goed.

Dus ik kan me zo voorstellen dat zonder backlight zoals xLED het een stuk mooier is.
Nee idd, 8 zones of zo slaat nergens op. De Macbook heeft 10.000 zones met een peak brightness van 1000 nits. Daarop gaat HDR goed. Dat oogt hetzelfde als OLED.
Ik heb zowel de nieuwe MacBook als een oled tv. Maar de MacBook schermen poppen qua HDR bij lange na niet zoals logbooks tvs.

Daarnaast zijn de MacBook schermen aan de trage kant met pixels verversen wat ook een enorm verschil is met oleds.

Ben erg blij met m’n MacBook en het heeft een van de beste schermen die ik ooit op een laptop heb gezien maar oled is nog meerdere stappen verder.
Het aantal zones ligt lager:
"The 14-inch MacBook Pro has 8,040 miniLEDs spread across 2,010 local dimming zones, while the 16-inch offers 10,216 miniLEDs across 2,554 local dimming zones."
https://gizmodo.com/the-u...o-is-top-notch-1847904662

Dat zijn er nog steeds veel. Bij een 32" high-end monitor als deze heb je er bijvoorbeeld 'maar' 1152 zones:
pricewatch: ASUS ProArt PA32UCX-PK Zwart
De peak brightness van een Macbook pro 2021 is 1600 nits
Veel mensen denken dat HDR niks toevoegt omdat ze het kijken op hun budget Acer met HDR welke misschien net HDR400 is wat dus niks is.
Dan is een phone /oled TV met 800-1700 peak nits wel wat beter ja.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 27 december 2021 16:30]

Nou, ik heb tijd gedacht: "zolang een monitor HDR400 is, zie je al een verschil", zeker, maar vrij minimaal, zoals in contrast. Heb sinds afgelopen week een ekte ekte HDR OLED (C1) scherm en begon deels te begrijpen waarom veel aangeven dat HDR zonder zones geen HDR is. Moet soms even wegkijken of een zonnebril dragen met de (onverwacht tijdens switch scenes) felheid.
Ben het met je eens, wat ik wel fijn vind is een grote kleurdiepte, dus 30 bit (10 bit per RGB kleur) of liever nog hoger.
Dit kon zonder HDR ook altijd al, maar was tot een tijd terug alleen beschikbaar voor workstation videokaarten. Een softwarematige beperking bleek veelal. Vroeger kon je de firmware van een Quadro flashen op je GeForce en had je een "Quadro" kaart ineens en dus 30bit o.a.
Dat weet ik, beeldscherm hier ondersteunt geen HDR maar wel 36 bit kleurdiepte, kan op de PC wel 12 bit (12 x RGB = 36 bit) instellen via de Radeon software, ziet er in mijn ogen beter uit als HDR10.
Nouja dat is subjectief. De bitdiepte alleen zegt niks en heeft vooral als effect dat je meer tinten weer kan geven en minder of geen banding hebt.

Het ligt ook aan de content, HDR formaat (HLG etc) en het scherm wat je hebt.
Vind dat HDR sowieso ver achter loopt op monitoren. Snap niet dat dit op Smart tv wel lukt en niet op PC.
Volgensmij heeft te maken dat OLED schermen (eerder) niet in kleinere maten worden gemaakt. Daarnaast is er een nieuwe techniek, maar kost je al gauw paar €100(0) meer.
Als je op een brak scherm kijkt ok maar een beetje leuke Oled of scherm met veel dim zones ziet het er wel echt fantastisch uit.
Wat?

Ik wil absoluut niet meer terug naar een TV zonder HDR ...
Ik stel misschien een wat kritische vraag, maar gaan alle bugs in Windows (11) nu een artikel krijgen op de frontpage? Wat maakt dat deze bug met kop en schouders boven andere bugs uit steekt? :? Maar komt wellicht omdat mij, als kleurenblinde, de kleuren mij eigenlijk totaal niet boeien...

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 27 december 2021 20:47]

Wat maakt dat deze bug met kop en schouders boven andere bugs uit steekt? :?
Het moment waarop die uitkomt (komkommertijd).
Deze bug werd met geel gemarkeerd dus die viel op :)
Mjah inderdaad, ook omdat dit blijkbaar ook nog eens bij "bepaalde" en "sommige" omstandigheden voorkomt. Als het nou een globaal iets was.
Voor degenen die hier last van hebben is het wel informatief. Dat dat niet voor iedereen geldt is logisch.
Jou niet, anderen zoals mij boeit het wel. Ik gebruik namelijk WIndows op een HDR scherm.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 27 december 2021 17:37]

Ik vind dit persoonlijk wel fijn, bijna alle bugs, waar een artikel over geschreven is, op windows heb ik ervaren. Wel fijn om dan te kunnen lezen dat ze erkent worden en dat er een fix voor komt.
Heb je die ervaren omdat je erover op Tweakers las, of omdat je het merkte voordat het op Tweakers stond? Serieus benieuwd naar.
Veel bugs ervaren voordat deze op tweakers stonden. Toevallige deze bug van het HDR probleem ook. Maar sommige bugs heb ik pas gezien na het lezen van een artikel waar dit in beschreven wordt.
Mweeh, dat is met iedere nieuwe windows versie hetzelfde geweest. Toen windows 95 uitkwam zijn er complete oorlogen uitgevochten tussen aanhangers van windows 3.11 en windows 95. Met de uitkomst van XP beweerden hele volksstammen dat windows 95 of windows 98 of sommige zelfs windows ME, stukken beter was. Met Vista, 7, 10 en nu weer 11: telkens zijn er weer grote groepen mensen die beweren dat het nieuwe OS een achteruitgang op het vorige OS zou zijn.

In mijn optiek zijn er maar twee versies echt geflopt: ME en Vista.
ME was ook bedoeld om te floppen; het was een poging om het laatste beetje geld uit de 16-bits processor markt te persen. Het moet ook haast wel bewust zo slecht zijn gemaakt, om mensen naar een 32-bits processor te dwingen.
Vista is verklaarbaar uit het feit dat MS doorkreeg dat ze zich met Longhorn vergaloppeerd hadden. Ze hadden veel te veel tijd gespendeerd aan Longhorn en toen moest er opeens snel een alternatief komen, want anders had de marketing afdeling niets doen.

Anyway, voor de markt dominantie van Windows maakt het allemaal kein Flauss aus.
Microsoft kan zich gewoon een flop met een OS permitteren. Als het nodig is houden ze windows 10 ook 14 jaar in de lucht, net als XP
Vista was aan het einde best een goed OS. Best jammer dat het begin zo stroef was.
Vista was eigenlijk een opgeleukte Windows Server 2003. Met Longhorn zou de ontwikkeling van de server lijn, losgekoppeld gaan worden van de ontwikkeling van de client lijn. Maar Longhorn bleek een brug te ver en toen moesten ze toch wat. Dus van pure armoe maar de server versie gepakt, uitgekleed en van een nieuw jasje voorzien
Ja, Vista borduurde na de reset voort op Server 2003 (5.2 ipv de 5.1 van XP) maar de NT 6-kernel waarop Vista draaide was wel substantieel veranderd tegenover Server 2003.
Wat een idiote opmerking. Gaat om een HDR probleem geen blue screen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee