Inbrekers stelen in Brussel computer met data van gevaccineerden

Inbrekers hebben begin vorige week meerdere computers gestolen in een vaccinatiecentrum in Brussel. Op deze computers staan gegevens van Brusselaars die gevaccineerd zijn. De gezondheidsinspectie noemt het risico op een datalek beperkt.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zegt dat de inbraak in de nacht van 20 op 21 december plaatsvond in vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel en dat hierbij meerdere computers meegenomen zijn. De commissie zegt samen te hebben gewerkt met de politie, haar IT-team en haar team data protection om te voorkomen dat iemand gebruik zou kunnen maken van de gegevens. Hoe ze dit hebben gedaan, is niet duidelijk. Het is eveneens niet duidelijk wat voor data er op de computers staat, of van hoeveel mensen hier gegevens op staan.

Tegen onder meer het Nieuwsblad zegt de Brusselse gezondheidsinspectie dat de gegevens op een van de computers stonden, en dat deze computer uitstond. De gegevens zijn volgens de gezondheidsinspectie niet zomaar af te lezen, daarvoor zouden de computers eerst gehackt moeten worden. "Het risico dat er gegevens naar buiten lekken, is beperkt', zegt het hoofd van de inspectie. De politie is op zoek naar de daders.

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-12-2021 • 15:55

113 Linkedin

Lees meer

Reacties (113)

113
106
41
5
0
46
Wijzig sortering
Harde schijven van overheidscomputers zijn in België standaard beveiligd met BitLocker. Daarnaast moet in al die apps ingelogd worden met identiteitskaart voordat persoonlijke of medische gegevens geraadpleegd kunnen worden. Zelfs al zouden er nog wat restjes in een of andere cache zitten, kans is zeer klein dat een ordinaire dief daar iets bruikbaars mee weet te doen.

Enige reden dat dit toch in de gewone krant verschijnt, is dat de modale niet-tech-journalist geen flauw benul heeft van het bestaan van BitLocker of Identity Access Management, en denkt dat het hier gaat om Excelletjes.
"Bitlocker" zegt helaas niet genoeg. Op de meeste PC's kun je de Bitlocker key gewoon bij het opstarten uit de TPM halen door de datalijnen te monitoren, daar het geen gebruik kan maken van de versleutelde communicatie die TPM 2.0 biedt.

Alleen met een onbekend bootwachtwoord kan Bitlocker de nodige garanties geven.

Als ze alleen de harde schijven hadden gejat, waren die nutteloos. Nu hebben ze helaas ook de TPM met de sleutels gejat, en dat is dan weer jammer.
Uitlezen van ‘de datalijn’: kan iedere boerenlul (Willem Engel) dat of moet je voor de AIVD werken? :P
Ergens ertussenin. Waarschijnlijk kan iedere nerd die spec sheets/pinouts kan Googlen en deze handleiding kan volgen er uit komen. Deze mensen linken naar een FPGA en een source repo om LPC-TPM's te sniffen. Voor een euro of tweehonderd denk ik dat je alle apparatuur wel gekocht hebt. Het is maar de vraag of je daar de winst uit kunt halen.

Als je honderd mensen kan vinden die interessant genoeg zijn en je de informatie over vaccinaties voor honderd euro kan verkopen, kun je zelfs nog wel een corrupte IT'er vinden die het voor de helft van de winst voor je doet.

De meeste dieven willen je PC jatten en hem zo snel mogelijk doorverkopen, tegen dat risico werkt de standaardbitlockerconfiguratie (samen met een UEFI-wachtwoord zodat de gejatte laptop waardeloos wordt) prima. Als je bang bent voor spionage, zul je toch echt je CEO moeten zien te overtuigen een bootwachtwoord samen met de TPM te gebruiken, ondanks het gezeur van iedereen dat het zo moeilijk is, wil je je informatie veilig genoeg bewaren.

Als je écht gevoelige informatie hebt (nucleaire kennis etc.) is je beveiliging nog slechts zo sterk als de knieschijven van je medewerkers, maar dat los je digitaal helaas niet op.
Interessante info maar ...mezelf als 'nerd' beschouwend, zie ik mezelf dat niet zo gauw doen (electronica kennis, materiaal, ... ).
Punt 2 : wie kan het wat schelen of iemand gevaccineerd is of niet? Welke waarde kan deze info hebben?
Het kan nuttig zijn op vele manieren:
* Wanneer verliest persoon x haar immuniteit?
* Gegevens gebruiken om persoon te benaderen waarin je doet alsof je van een overheidsinstantie bent.
* Inverse van de lijst: wie is er nog niet gevaccineerd, dus met hogere kans sneller ziek als in aanraking met het virus. Dit kan om meerdere manieren nuttig zijn:
- verzekeraars: risico op ziekenhuisopname (ziektekostenverzekering), risico op verzuim van werk(...), risico op overlijden (levensverzekering)
- werkgever: kans om uitval
- criminaliteit: persoon besmetten, natuurlijke dood.
* Politiek: personen die zich vrij laat lieten vaccineren, personen die zeggen tegen vaccinatie te zijn maar zelf wel vaccineren of andersom, personen die veel eerder gevaccineerd zijn dan gepland (te jong en niet behorend tot een risico groep en toch al eerder het vaccin gekregen), etc.
* Als het gebruikte vaccin later een "gevoelig-voor" gegeven bevat kan de lijst in combinatie met die nieuwe informatie op vergelijkbare wijze als boven nuttig zijn.

En er is vast meer te bedenken:
* Weigeren van toegang door commerciële partijen op eigen beeld van de data bijvoorbeeld.
* Benaderen van personen die een "ok" stempels hebben voor mensen die overeenkomende afkortingen bevatten die zich niet willen laten vaccineren. Dit is vast een edge case, maar niet ondenkbaar.

[Reactie gewijzigd door djwice op 28 december 2021 11:50]

Via deze methode laatst ook de firmware van een mazda radio/nav hersteld. Via de spi interface een werkende config ingeschoten.
Met MBAM even remote schijf formatteren?
Goed te weten dat de gegevens in principe goed beveiligd zijn. Een paar redenen om dit toch in het nieuws te brengen:
- Er is apparatuur van de overheid ontvreemd. Al zou het een lege koelkast zijn. Diefstal is diefstal.
- Er zijn gegevens kwijt die mogelijk nog niet centraal waren doorgevoerd.

En natuurlijk is dit toch gerelateerd aan de huidige pandemie.
Goed te weten dat de gegevens in principe goed beveiligd zijn. Een paar redenen om dit toch in het nieuws te brengen:
- Er is apparatuur van de overheid ontvreemd. Al zou het een lege koelkast zijn. Diefstal is diefstal.
- Er zijn gegevens kwijt die mogelijk nog niet centraal waren doorgevoerd.

En natuurlijk is dit toch gerelateerd aan de huidige pandemie.
Mwoah, Overheid, bedrijfleven of particulier ...
Diefstal is inderdaad vervelend, maar niet nieuwswaardig.
Misschien JUIST in deze komkommertijd ... maar om eerlijk te zijn boeit 'een diefstal' bij zo'n organisatie niet.
Aangifte is alleen maar gedaan om de verzekering aan te spreken, en er nieuwe apparatuur voor kunnen te halen.
Als je ziet hoeveel er wordt 'weggegooid' in dit soort instellingen, is dit een kleinigheidje.

Ik denk dat het hooguit in de PR 'lastig' is, omdat het "gevaccineerden-data" betreft, en men het kan draaien zodat het lijkt uit de antivax hoek te komen.
Je geeft geen enkele reden dat dit niet openbaar of in het nieuws zou hoeven komen. Er is niet zomaar recht op beschermen van medische persoonsgegevens. Als daar zowel door een verantwoordelijke en criminelen dat overtreden dan kun je eerder stellen dat de personen het horen te weten en er ook belang is om publiek duidelijkheid te hebben dat er geen recht lijkt gedaan.
Je geeft geen enkele reden dat dit niet openbaar of in het nieuws zou hoeven komen. Er is niet zomaar recht op beschermen van medische persoonsgegevens. Als daar zowel door een verantwoordelijke en criminelen dat overtreden dan kun je eerder stellen dat de personen het horen te weten en er ook belang is om publiek duidelijkheid te hebben dat er geen recht lijkt gedaan.
Er is geen enkele noodzakelijke reden waarom dit in het nieuws zou moeten komen.
Dit is een zaak tussen slachtoffer en dader, of afgevaardigden daarvan.
In géén enkel opzicht is er een noodzaak dat dit publiek bekend wordt, de enige reden is 'sensatiezucht'
Een bericht als deze lost niets op, levert alleen maar meer problemen op ( telefoontjes van nieuwsgierige buitenstaanders om nog meer informatie )
Ik denk dat we met die redenatie wel 90% van het nieuws kunnen afschaffen. Ik vind het zelf wel belangrijk overigens omdat het de instanties in verlegenheid brengt en publieke druk ervoor zorgt dat er beter over beveiliging wordt nagedacht en uitgevoerd. Verder is de discussie zelf ook interessant, heb alweer wat nieuwe dingen bij geleerd.

Als dit soort gevallen nooit publiek gemaakt zou worden, zou er in veel gevallen ook die individuen niet ervan op de hoogte worden gesteld dat hun gegevens mogelijk op straat ligt. We hebben tegenwoordig vele wetgevingen om gegevens te beschermen en de nodige instanties op de hoogte te houden bij incidenten dankzij al deze sensatiezucht zoals jij dat noemt. Zonder die zucht waren die wetgevingen er echt niet.
Als dit soort gevallen nooit publiek gemaakt zou worden, zou er in veel gevallen ook die individuen niet ervan op de hoogte worden gesteld dat hun gegevens mogelijk op straat ligt.
Klopt helemaal, maar ik heb dan liever duidelijke en accurate berichten dan 'zou kunnen zijn' en 'waarschijnlijk'
Vooral op een site als Tweakers, waar je, als je niet de juiste RAL waardering vermeld, je het niet eens zwart of wit mag noemen, zonder dat er iemand met de opmerking komt "maar als ...."
Meestal hebben bedrijven en organisaties meer verantwoordelijkheid dan alleen voor mogelijk getroffen personen. Op geen manier ga je daar op in, je negeert dat zelfs. Hoe verwacht je dat die belangen recht zal worden gedaan door het liever niet in het nieuws te brengen? Daarbij hoort wettelijk duidelijk te zijn wat er met persoonsgegevens gedaan is, vaagheid is juist niet de bedoeling. Dus zonder duidelijkheid is het juist een probleem. Niet omdat het voor een bedrijf of andere organisatie lastig is dat er vragen zijn, maar dat er niet lijkt voldaan aan duidelijkheid en ook andere personen daar mee te maken krijgen als hun gegevens verwerkt moeten worden.

[Reactie gewijzigd door kodak op 28 december 2021 18:48]

Pssst pc en/of frigo kopen? :+ O-)
Zelfs al zouden er nog wat restjes in een of andere cache zitten, kans is zeer klein dat een ordinaire dief daar iets bruikbaars mee weet te doen.
Gezien de computer uitstond, gaat een cold boot attack niet werken. Een gevaar is dat een key nog in een swap staat. Of en in hoeverre dat gevaar hier van toepassing is (of met Bitlocker), dat weet ik niet.
Harde schijven van overheidscomputers zijn in België standaard beveiligd met BitLocker.
Dat lijkt me een sterke quote... heb je daar bewijzen van ? Op ieder niveau ? Gewesten, provincies, gemeentes, ... ?
Op het vlak federale overheidsdiensten ga ik je vragen om te vertrouwen dat ik je dat kan meedelen uit eerste hand. De meeste laptops van uitvoerende ambtenaren werken op basis van vaste images met voorgeïnstalleerde software en settings, en voor het overige heel beperkte gebruikersrechten. Bitlocker is daar standaard onderdeel van. Bij mij en mijn 2000 collega's werd bitlocker in 2018 geactiveerd, er was geen onderuit komen aan.

Voor de regionale overheden kan ik niet spreken, maar bitlocker wordt alleszins bij Vlaanderen vermeld o.a. hier https://publicaties.vlaanderen.be/download-file/18649 , als default onderdeel van de migraties naar Windows 10.

Het Brussels gewest spreekt er al over in dit jaarverslag van 2014 : https://cibg.brussels/nl/...-2014/focus-op-onze-teams . Als zelfs het armlastige en onderbestafte Brussels gewest er toen al actief mee bezig was, mag je er gerust vanuit gaan dat de andere gewesten minstens sinds dat jaar al actief bezig waren ermee.

Gemeenten worden in hun IT ondersteund door o.a. de VVSG of Digipolis, al kan ik inderdaad niet garanderen dat echt iedere gemeente dat even nauwgezet opvolgt. Wevelgem alleszins wel https://overheid.vlaander...s-en-andere-it-apparatuur . Ik ga ze nu niet allemaal aflopen, het artikel ging dan ook over een gemeenschapsbevoegdheid.

Bitlocker wordt tegenwoordig door de overheid zelfs opgelegd aan universiteiten en andere externe partners, als die toegang willen tot gegevens van overheden, zie bvb https://data-onderwijs.vl...ten/bestand.ashx?id=12959 .

België heeft haar zaakjes qua databeveiliging nog vrij goed voor elkaar. Ongetwijfeld nog steeds niet voor 100%, maar zeker de kritische systemen worden goed bewaakt. Druk vanuit NAVO en EU draagt daar ongetwijfeld ook toe bij.

Dan is shadow IT (persoonlijke laptops en gsms van ambtenaren) mogelijk nog een zorg, maar onbekende hardware raakt in de eerste plaats al niet zomaar verbonden met een overheidsnetwerken, dus ook daar zijn verdedigingslinies. Als je 't mij vraagt is veruit het grootste risico op echt dataverlies vandaag nog de ambtenaar met de USB-stick.

[Reactie gewijzigd door TheFoundation101 op 28 december 2021 22:21]

Deze keer kan je de schuld niet in de schoenen van de journalist schuiven. Die kopiert gewoon het (vage) persartikel.
Daar gaat t al fout vage artikelen kopiëren
Het is de taak van een journalist om vragen te stellen zodat hij dat vage persartikel kan omzetten in een leesbare boodschap voor de krantenlezer ;)
Dat was ooit de taak ja. :X (Ik heb ze een mail gestuurd.)
Bwa... Ik werk in feite voor de VO (indirect) en al sinds ik er begonnen ben (zo'n 10 jaar geleden) wordt alles gebitlockerd.
Hetgeen de VO nu extra invoert, zo te lezen, is een pincode aan de Bitlocker, wat niet wilt zeggen dat daar nog geen gebruik maakten van Bitlocker op zich.
Nog niet zo heel lang , aan de datum te zien
@svennd

https://overheid.vlaander...met-bitlocker-en-defender
Mmm gaat over Vlaamse overheid… Vaccinatiecentra in Brussel vallen onder Brusselse overheid.
Andere regering, ander beleid ook

[Reactie gewijzigd door nightraven79 op 28 december 2021 01:24]

"Daarnaast moet in al die apps ingelogd worden met identiteitskaart voordat persoonlijke of medische gegevens geraadpleegd kunnen worden."

Dat is niet correct.
In traditionele applicaties in de medische sector of waar je persoonsgegevens kan opvragen is dit inderdaad zo, in vaccinatiecentra / callcentra niet.
Ik heb er 6 maanden gewerkt, nooit mijn eID ingestoken, elke dag in de applicatie gewerkt.
I stand corrected, in dat geval. Maar dan was er hopelijk toch iets van een inlogprocedure, als niet voor de applicatie dan toch minstens voor de PC? Ik kan me niet voorstellen dat onbelemmerde toegang tot zo'n systeem zomaar passeert langs DPO, veiligheidscoordinator, project owner of wie dan ook met wat eindverantwoordelijkheid. Dan zouden er erg veel mensen met verantwoordelijheden steken hebben laten vallen...

En kon je dan en masse gegevens opvragen en lokaal bewaren of de geschiedenis van gisteren terug opvragen, of moest je steeds persoon per persoon werken? Dat eerste zou niet mogen, dat laatste is eventueel nog te verdedigen als proportioneel met betrekking tot de doeleinden.
Harde schijven van overheidscomputers zijn in België standaard beveiligd met BitLocker.
Goede info. Nu maar hopen dat dit inderdaad overheidscomputers waren en niet niet in allerijl een vaccinatiecentrum ingericht is met tijdelijk gehuurde computers van elders...

Maar laten we uitgaan van het standaardbeleid.
Het bedrijf waar ik werk maakt ook gebruik van bitlocker. Maar als iemand in het systeem wilt komen kan het toch wel lijkt mij.
...en denkt dat het hier gaat om Excelletjes.
Dus zoals in Nederland? }:O 8)7
Toen ik hoorde dat in Nederland iedereen die gegevens zomaar kon kopiëren deed dat toch wel pijn O-)
Het verliezen van de computers is per definitie een datalek, zie art.4(12) AVG. Beetje rare stelling van de Gezondheidsinspectie als je het mij vraagt.
Waarom zou dat raar zijn? Zoals ik het begrijp waren de bewuste computers voorzien van bijvoorbeeld BitLocker of staan er als het goed is niet of nauwelijks gegevens lokaal op de computers, omdat ze bijvoorbeeld van een VDI omgeving gebruikmaken. Dan kun je m.i. prima spreken van een beperkt risico op het uitlekken van gegevens. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een datalek is.
Jij hebt weinig ervaring (en inbeeldingsvermogen) als het op ontvreemden van data gaat. Wellicht was het een tweespel tussen iemand met de juiste toegangscredentials en iemand die de in staat was de systemen te ontvreemden. Je wil niet weten hoeveel data er op deze manier wordt gestolen.
Wellicht was het iemand die gewoon de pc's wilde hebben, je wilt niet weten hoeveel pc's er om die reden wordt gestolen....
Wellicht was het iemand die gewoon de pc's wilde hebben, je wilt niet weten hoeveel pc's er om die reden wordt gestolen....
Dat is imo een meer plausibele verklaring, dan het een data-diefstal zou zijn, of een combinatie van beiden.

Nu is het te hopen dat er adequate beveiliging op staat, ook om eventueel een herinstallatie te voorkomen.
( vrijwel al mijn pc's zijn zo dichtgeslagen, dat ik éérst het BIOS in moet duiken om een externe boot te forceren, zoals USB/CD, en secureboot is geactiveerd, icm bitlocker.

De HP's kan je niet 'zomaar' een bios reset doen, om het wachtwoord te wissen, daar heb je een recovery-file voor nodig.
Als je een biosreset doet, kan je niet verder voor je die file/key aanbiedt - ergo PC onbruikbaar
Waarom zou dat raar zijn? Zoals ik het begrijp waren de bewuste computers voorzien van bijvoorbeeld BitLocker of staan er als het goed is niet of nauwelijks gegevens lokaal op de computers, omdat ze bijvoorbeeld van een VDI omgeving gebruikmaken. Dan kun je m.i. prima spreken van een beperkt risico op het uitlekken van gegevens. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een datalek is.
Buiten BL misschien, waar staan die andere punten in het artikel?
Net als BL was de rest van het dikgedrukte stuk tekst een aanname van mijn kant.
Tegen het Nieuwsblad is gezegd dat op een van de computers die gestolen is, gegevens stonden van Brusselaars die gevaccineerd zijn.

Dus het is te hopen dat het bitlocker / goed beveiligd is. Het is niet duidelijk hoe het beveiligd is, dat wordt uiteraard ook niet gedeeld.
Maar in hoeverre staan die gegevens op het apparaat?

Kijk in zo’n centrum worden natuurlijk gegevens verwerkt, maar die staan net zo goed “op het apparaat” als de reactie die ik hier type. Ja ze worden verwerkt met die PC, maar dat gebeurt toch gewoon in een centraal systeem? Iets als een web applicatie waar je via een VPN constructie naar toe kunt gaan en dan daar inloggen?

Aanname van mijn kant hoor, maar ik geloof zelf niet dat er echt gegevens “op” dat apparaat stonden.
VPN?
Gewoon webapplicatie via HTTPS hoor, niets meer of minder dan dat.
Mwah dit soort applicaties worden soms wel voorzien van IP whitelisting. Gewoon omdat niet heel de wereld er bij hoeft. Al het verkeer van buiten nederland (of in dit geval België) heeft bij voorbaat al geen goede reden om wat te kunnen doen. Daarom worden er dus wel degelijk soms tunnels gebruikt.

Https doet niks aan toegangsmanagement. IP whitelisting en VPN wel. Kan dus een goede extra laag zijn.
Soms wel.
Maar in dit geval niet, dat kan ik je uit ervaring vertellen. Geen whitelisting en geen VPN.
Maar misschien is het doel van de inbraak niet data stelen, maar het hebben van de computers. Toch wel wat anders dan dat iemand doelbewust inbreekt op een netwerk en dan de gegevens steelt. Weet niet of ze de daders en apparatuur al terug gebben gevonden.. Maar kan mij indenken dat het hiermee te maken heeft?
Het verliezen van de computers is per definitie een datalek, zie art.4(12) AVG. Beetje rare stelling van de Gezondheidsinspectie als je het mij vraagt.
Welke stelling is raar? Ze zeggen toch niet dat er geen datalek is?
Er is een verschil tussen de wettelijke definitie van een datalek, en of er ook effectief data naar buiten komt. Ja, dat is een datalek onder de AVG/GDPR maar de kans dat er ook effectief data lekt, lijkt mij, alsook de inspectie, bijzonder klein te zijn. En het is vooral dat laatste waar de meeste mensen zich zorgen over zouden maken. De vraag of hun informatie zou kunnen uitlekken of niet als gevolg van deze diefstal. Niet of er volgens de letter van de wet een lek is geweest.
Het verliezen van de computers is per definitie een datalek, zie art.4(12) AVG. Beetje rare stelling van de Gezondheidsinspectie als je het mij vraagt.
Dat is tekst van Tweakers.
De inspectie zelf zegt: "Het risico dat er gegevens naar buiten lekken, is beperkt", daar lijkt me niks mis mee.
Bedoel je deze passage?
12) "inbreuk in verband met persoonsgegevens": een inbreuk op de beveiliging die per ongeluk of op onrechtmatige wijze leidt tot de vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of de ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens;
Daar lees ik het niet zonder meer uit nl. Zolang de gegevens afdoende versleuteld zijn en niet verloren zijn gegaan is er weinig aan de hand. Anders zou je met wat fantasie gebruik maken van een VPN toch ook per definitie onder een datalek kunnen scharen? Die gegevens worden immers gewoon over het internet gestuurd, echter via een versleutelde tunnel.
Wie zegt dat de data verloren is? Als er een backup is is er geen data verloren. Alleen encrypted data verloren, maar dat is volgens de avg niet direct een datalek. Zie de voorbeelden van de autoriteit, het is geen eens een te registreren incident zolang de data voldoende was beveiligd:
Zolang de gegevens met een geavanceerd algoritme zijn versleuteld, er back-ups van de gegevens bestaan, de unieke sleutel niet is gecompromitteerd en de gegevens tijdig kunnen worden hersteld, is het mogelijk dat deze inbreuk niet hoeft te worden gemeld. Vindt er later echter een compromittering plaats, moet de inbreuk wel worden gemeld.
Vergelijk dat met de opmerking van een te registreren incident van een stroomstoring, daar staat bij de opmerkingen wel dat het geregistreerd moet worden, dat is dus wel een datalek, maar hoeft nergens gemeld te worden.

https://autoriteitpersoon...et_melden_datalek_def.pdf
Rare definitie, ik zou dit data diefstal noemen. Pas als de data accessable is (wordt) zou ik het lekken noemen. (Maar het is niet aan mij 😀)
Verwijzen naar een Nederlandse wet...

Bels is al sinds 1830 onafhankelijk en sinds 1839 door ons erkend als soevereine staat.
De AVG is gewoon de vertaling van het EU instrument GDPR, een verordening die geldt sinds 2018 voor iedere lidstaat van de Europese Unie, waarvan Belgie lid is sinds de oprichting in 1957.
Niet de Belgische vertaling ervan.
Lees in dat geval art 4(12) GDPR. Niet alles draait om België hoor.
Niet de Belgische vertaling ervan.
De twee zijn equivalent. Het is dezelfde wetstekst.
Het betreft hier niet nationale wetgeving opgesteld adhv een EU richtlijn; maar een EU verordening. Deze ene verordening is direct van kracht in de gehele EU.
Dat de gegevens lokaal worden opgeslagen is al interesant om te lezen. Is dit strikt noodzakelijk voor de gebruikte software i.p.v. een beveiligde verbinding naar een externe locatie?
Het lijkt mij dat ergens in de cloud/server een kopie aanwezig is van deze gegevens en dat deze info nu niet zoek is.
Niet meer kunnen vaccineren want "het internet ligt eruit", is in dagen van het beheersen van een globale pandemie natuurlijk een te overwegen risico.
Primair systeem werkt puur online.
Als backup worden elke dag de lijsten afgedrukt, voor als het internet eruit ligt.

En ik kan je vertellen dat het geen pretje is om op een lijst van 1200 mensen te zoeken (één dag in een middelgroot vaccinatiecentrum)
hahah dat is zeker waste ! Welk debiel verzint dit ? Maak er beveiligde PDF documenten van en zet er een 2 tal "offline" laptops neer. CTRL + F en zoeken ...
Tweetal laptops, daar kom je niet ver mee.
Je hebt vier laptops nodig per vaccinatielijn.

Gelukkig werkt het online systeem zeer stabiel.
Het is niet optimaal, maar ik heb er wel respect voor als je bekijkt hoe snel het allemaal opgezet is.
Lokale opslag is per definitie veiliger tegen hacken dan aansluiting op en transport over een netwerk naar een andere locatie.
Helaas even niet aan de fysieke beveiliging gedacht. Hopelijk zijn de schijven versleuteld ...
Maar uiteindelijk dient de data toch aangeleverd te worden op een centraal punt zodat in België ook een digitaal vaccinatiebewijs verkregen kan worden? Loopt er nu iemand met een zwaar beveiligde koffer naar het hoofdkantoor om een usb stick te overhandigen of wordt deze data nog steeds periodiek gesynchroniseerd?
Ik ben het daar niet mee eens, aangezien er vele locaties zijn waar dan blijkbaar gegevens lokaal worden opgeslagen. Die moeten dan uiteindelijk toch naar een centraal punt gebracht worden. Dat kan dan via een beveiligde verbinding of op disk gebracht worden.
Het is veel makkelijker om een beveiligde verbinding op te zetten en de data op een locatie te bewaren.
Daarvoor moeten ze eerst "gehackt" worden? Dan doelen ze zeker op het Windows login schermpje. Linux live USBtje is dus voldoende. Vrij zeker van dat die data dus niet geëncrypt op de schijven staat..
Als ze bitlocker oid gebruiken zal er toch meer aan te pas komen.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 27 december 2021 16:26]

Als ze bitlocker oid gebruiken zal er toch keer aan te pas komen.
wat aan te pas komen?
keer = meer, me dunkt.
Dat meer aan te pas komen ligt er geheel aan hoe Bitlocker is geimplementeerd. Het kan vrij simpel omzeild worden als het niet zo netjes is geimplementeerd, maar zo goed als onmogelijk als het goed is geimplemneteerd.
https://www.youtube.com/watch?v=gue6suh7ZlM

Bitlocker betekend dus niet = veilig, maar eerder dat het de potentie heeft om veilig te zijn.
Dat het nu veilig is, betekent ook niet dat dat over 10 jaar nog steeds zo zal zijn (sterker nog, waarschijnlijk niet) - en de data zijn dan wel verouderd, echter nog steeds waardevol!
Het zou me verbazen als de schijf niet versleuteld is met bvb Bitlocker. Dat is toch een beetje de standaard bij elk bedrijf, of zou het toch moeten zijn.

Daarbovenop kan het bestand ook nog versleuteld zijn, maar die kans schat ik dan weer kleiner in.
Al onze (zakelijk) nieuwe systemen van HP en Dell ( toch de meest gekochte in het bedrijfsleven ) worden standaard voorzien van Bit locker.
Het is eerder een 'klus' om het uit te zetten, dan dat het in werking is.
Vrij zeker van dat die data dus niet geëncrypt op de schijven staat.
Waarom denk je dat? Bij overheden en grote bedrijven is het tegenwoordig heel normaal dat alles met Bitlocker encrypted is.
Maar geëncrypte data hack je niet. Services en toegang tot systemen hack je.. Misschien een terminologie dingetje :+
De genoemde website van De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) is al niet eens secure...
Vreemd dat ze lokale opslag hiervoor gebruiken.. ik had eerder verwacht dat ze een server op afstand hebben staan die via extern bureaublad benaderd kan worden. Eventueel laptops met 4G zodat ze gelokaliseerd kunnen worden, aangezien er gevoelige informatie op staat.
4G? Als ik de grens overga naar België is het vaak Edge (E symbool ipv 4G) :D
Bel je provider eens dat ze fatsoenlijke roaming contracten afsluiten dan.
4G? Als ik de grens overga naar België is het vaak Edge (E symbool ipv 4G) :D
Tja, dan maar écht KPN of VF pakken, ipv een prijsvechter die weet waar hij moet beknibbelen
Het zal vast gevoelig liggen hoe het versleuteld is.. En terecht als je het goed bekijkt.
Ik mag hopen dat ze niks gewoon op de C: schijf dumpen met evt. BitLocker daarop als "waakhond" (Vrees eerder een worstenbroodje op pootjes, figuurlijk gezien dan).

Als dat wel is gebeurd moeten ze zich toch echt gaan afvragen waar ze mee bezig zijn, iedere simpele ziel weet dat je dingen goed moet beschermen als dat van belang is voor jezelf, of voor anderen :+ 8)7
Anoniem: 1312488
28 december 2021 02:06
Kan een keer gebeuren, daar heb je meerdere lagen beveiliging voor. Maar toch moet je dit niet te vaak hebben. Heeft invloed op de vaccinatiebereidheid en het vertrouwen in de overheid.
het zou me zeer verbazen dat het hier om een doelgerichte diefstal gaat, eerder een diefstal van opportuniteit. dus geen "AHA, de staatsgeheimen zijn van mij!" maar eerder "oh kijk, laptops! kassa kassa"
De gezondheidsinspectie noemt het risico op een datalek beperkt.
Het is eveneens niet duidelijk wat voor data er op de computers staat
Hoe rijmt men dit met elkaar?
Mag ik zeggen dat ik dit soort ongefundeerde BS kotsmoe ben? Je brengt hier een verhaal dat totaal niet relevant is om FUD te verspreiden en de nieuwtjes in leven te houden dat alles maar corrupt en slecht is zonder dat je waarschijnlijk zelf ooit 1 dag in overheidsdienst hebt gewerkt. Veel van horen zeggen. veel horen aanwaaien, maar er zelf nooit mee in aanraking gekomen.

Nee, heb je weet van corruptie, kom dan naar voren met bewijzen. Maar ga niet beginnen met samenzweringstheoriene en dingen die je op internet hebt gelezen.
Ik heb gewerkt bij een bedrijf die zeer nauw samenwerkte met o.a. de gemeente.
Kan er boeken over schrijven.
Scheepvaart politie moest elk jaar 90 000 euro's betalen om camera netwerk van de haven te gebruiken.
Deze camera netwerk was geïnstalleerd door een bedrijf die vooraf sponsor werd van basketbal team van die gemeente.
Hoge pief van de haven en voorzitter basketbal team waren dezelfde persoon.
Ook de vele postjes die werden gecreëerd voor bepaalde mensen voor bewezen diensten.
En wij moesten versleten materiaal gebruiken omdat er geen geld was.

Ik werk ook als bijberoep als ICT-hersteller, ook bij lokale politici en tijdens bezoek daar hoor je telefoon gesprekken waar een koehandel wordt bedreven.
Over corruptie van die persoon in de haven is een boek verschenen, maar hij loopt nog vrij rond.
Bewijzen verzamelen is moeilijk omdat ze overal hun mannetjes hebben.
En als ze toch gepakt worden, krijgen ze een tik op de vingers en als klokkenluider ben je vogelvrij verklaard.
Zie maar naar de Wiki Leaks klokkenluiders.
Mensen zwijgen om hun carrière niet in gedrang te brengen.

Geen corruptie in België?
De Schoemel poedel van Antwerpen waar nu windstil is door pers.
De giftige mondmaskers gekocht door de Belgische regering bij een malafide Luxemburgs bedrijf.
De Piranha panserwagen voor het leger die niet naar behoren werken
Agusta helicopters
Is een korte lijst die ik me direct kan herinneren.

Hier een korte samenvatting van SPA en PS.
1 - 1973 Abel Dubois staatssecretaris SPA miljardenzwendel RTT schandaal.
2 - 1973 Edward Anseele Betrokken in de miljardenzwendel RTT schandaal
3 - 1974 W. Claes, A. Cools en H. Simonet hebben in hun functie van minister van Economische Zaken direct of indirect voordelen verleend aan Fabrique Nationale de Guerre (FN), Kalkar en World Trade Center.
4 - 1974 Alle betrokkenen in de RTT-zaak, nl. Anseele, Dubois, Baudrin, Guchez, behoren tot de BSP. 617 miljoen fr vloeit naar de partijkas.
5 - 1975 Jan Luyten algemeen partijsecretaris SPA RTT schandaal.
6 - 1988 SPA en Willy Claes 60 miljoen Agusta smeergeld
7 - 1988 Socialisten in Luik 11 miljoen smeergeld parkeermeterschandaal.
8 - 1988 Hermanus ontving 30 milj, Dassault smeergeld.
9 - 1989 PS-schatbewaarder François Pirot ontving 5 miljoen Dassault smeergeld.
10 - 1989 Luc Wallyn ontving 20 miljoen Agusta- en Dassault-smeergeld.
11 - 1989 Guy Spitaels 30 miljoen.
12 - 1989 Carla Galle 20 miljoen Dassault smeergeld.
13 - 1990 Socialisten spekken partijkas met 15 miljoen dollar smeergeld van 25 Belgische Mirages aan Chili.
14 - 1991 André Cools neergeschoten door mede socialisten.
15 - 1992 Guy Mathot socialist en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal.
16 - 1992 Guy Coëme en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal.
17 - 1992 Guy Spitaels en smeergeldontvanger in het Augusta schandaal.
18 - 1995 Frank Vandenbroucke 5 miljoen zwart geld, en pogen van bewijzen te vernietingen.
19 - 1995 Etienne Mangé SP-penningmeester smeergeldontvanger in het Augusta schandaal.
20 - 1995 generaal Jacques Lefebvre pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia.
21 - 1996 Richard Taxquet socialistisch kabinetsmedewerker medeplichtig aan moord.
22 - 1996 Pino Di Mauro socialistisch kabinetsmedewerker medeplichtig aan moord.
23 - 1997 Anissa Temsamani staatssecretaris Spa oplichting RSZ.
24 - 1997 Detiege 9 miljoen Zillion geld?
25 - 1999 Hubert Massa advocaat-generaal pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia ivm proces Cools.
26 - 1999 De socialisten hebben hun veto gesteld tegen een parlementaire onderzoekscommissie naar de moord op cools, niets mag uitlekken.
27 - 2002 Alain van der Biest pleegt zelfmoord onder druk van de socialistische maffia ivm Agusta-Dassault en de moord op Cools.
28 - 2002 Patrick Janssens tracht de sociale zekerheid op te lichten met Telepolis
29 - 2002 Fred Nolf stadssecretaris corruptie rond JC Decaux SPA - verduistering van stadsgelden.
30 - 2002 Vakbondssocialist Faust 70.000 € verduisterd.
31 - 2002 Socialistischecentrales beleggen zwart geld in Luxemburg.
32 - 2002 Vakbondssocialist Mommens verplaatst zich met Mercedes CLK 230 coupé die elke maand aan leasing alleen al 1.050 € (42.000 frank) kost.
33 - 2002 PS'ers brengen Hitlergroet in parlement.
34 - 2002 Vakbondstopman Faust rijdt met een BMW waarvoor hij van zijn vakbond 35.000 € (1,4 miljoen fr.) leende.
35 - 2002 Monica De Coninck socialistische OCMW-voorzitster douche van 9172 Euro op kosten van het OCMW.
36 - 2003 SPA steelt 20 miljoen uit de stadskas, onder het mom van aankoop eigendommen. Antwerpen, 19 novembeer 2003
37 - 2003 Steve Stevaert gebruik van overheidsgeld voor electorale propaganda 420.000 €.
38 - 2003 Richard Carlier socialist in Charleroi verduistering van 400.000 € ivm Intercommunale d'Oeuvres Sociales
39 - 2003 Werner Daem socialist - doodsbedreigingen inbraak en intimidatie.
40 - 2003 Patrick Janssens verkwist 6.860 euro aan postzegels die helemaal niet nodig waren
41 - 2003 Luc Lamine socialistisch aangestelde politiehoofdcommissaris - corruptie en Visa schandaal
42 - 2003 Freddy Vandekerckhove adjunct-stadssecretaris SPA verduistering van stadsgelden.
43 - 2003 Roger Bekaert stadsontvanger SPA verduistering van stadsgelden.
44 - 2003 Kathy Lindekens Visa schandaal.
45 - 2003 Tuur Van Wallendael Visa schandaal.
46 - 2003 Guy Vrijs Visa schandaal.
47 - 2003 Steve Stevaert onkostenfraude 22.210 euro
48 - 2003 Eric Tomas socialistisch minister in Brussel onkostenfraude waaronder bvb een poetsvrouw voor 1250 €in de maand.
49 - 2003 Tanja Smit is fractieleidster van de SP.a gebruikt manschappen, wagens, computers, enz,,, voor haar verkiezingscampagne.
50 - 2003 Johan Vande Lanotte SPA verspilt 36 miljoen euro belastingsgeld aan vakantiedorpen om te laten verloederen.
51 - 2003 Tobback wordt genoemd in Oost-duitse spionagedienst STASI archieven, Laurette Onkelinx weigert een onderzoek te openen.
52 - 2003 Sylvain Sleypen (SP.A gedeputeerde ) zou er in twee jaar tijd 23.000 euro visa geld hebben doorgejaagd
53 - 2003 Piazza dell' Arte - Marijke Seresia socialistische Mutualiteiten per maand 200.000 fr
54 - 2003 Patrick Janssens heeft Telepolis een speeltuin voor topambtenaren en politici die loon willen aanvullen.
55 - 2004 Edwin Ysebaert "Bij de Socialistische Omroep (SOM) werd ik jarenlang in het zwart betaald
56 - 2004 SP.a-senator Mimount Bousakla verkoop van illegale lease beleggingen.
57 - 2004 Monica De Coninck socialistische OCMW-voorzitster in Antwerpen verliest 50 miljoen euro
58 - 2004 Isabelle Simonis (PS) gebruikt gemeenschapsgeld voor stemmen te ronselen.
59 - 2004 Léon Lewalle (PS) gewezen directeur-generaal van verzekeraar Omob (nu Ethias), veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft gedurende vijf jaar met uitstel. Lewalle werd tevens veroordeeld tot inbeslagname van 422.505.775 oude Belgische franken (10.473.644 euro) In het strafdossier werd melding gemaakt van 58 miljoen euro die de top van Omob achterover gedrukt zou hebben.
60 - 2004 Marie Arena (PS) gelogen dat de vernieuwing van louter haar kabinet 300.000 euro heeft gekost.
61 - 2005 Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin (PS) tussenkomst in een echtscheidingszaak schreef aan een magistrate van het Luikse hof van beroep een aanbeveling , flagrante inbreuk der scheiding der machten … geen bestraffing ..
62 - 2005 Socialistische vakbond sjoemelt met vakbondspremies van Sabena.
63 - 2005 Claude Despiegeleer (PS) , . is door het gerecht van Charleroi in verdenking gesteld van misbruik van publieke goederen, schriftvervalsing als ambtenaar en inbreuken op de boekhoudwetgeving
64 - 2005 Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS) heeft ontslag genomen na berichten over een mogelijke betrokkenheid in de affaire rond de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne
65 - 2005 Serge Van Bergen, de PS-schepen van Charleroi, is door het gerecht van Charleroi in verdenking gesteld van misbruik van publieke goederen, schriftvervalsing als ambtenaar en inbreuken op de boekhoudwetgeving.
66 - 2005 André Liesse (PS) wordt in verdenking gesteld voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, misbruik van vertrouwen en inbreuken op de boekhoudwetgeving. Luc Frère, directeur-bestuurder van La Carolorégienne, neemt ontslag uit de functies die hij nog bekleedt bij de sociale huisvestingsmaatschappij van Charleroi, onder druk van de vakbonden.
67 - 2005 Diefstal bij onderzoeksrechter La Carolorégienne , Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft donderdag in de Kamer bevestigd dat bij onderzoeksrechter France Baekeland, die met het dossier “La Carolorégienne” bezig is, twee tassen met documenten gestolen zijn.
68 - 2005 Na het schandaal rond de sociale huisvestingsmaatschappij van Charleroi, wordt nu ook La Louvière getroffen door een nieuw schandaal. Vijf socialistische beheerders van de sociale huisvestingsmaatschappij Foyer Louviérois in La Louvière hebben zaterdagmorgen hun ontslagbrief overhandigd aan burgemeester Willy Taminiaux.
69 - 2005 Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) cumuleert zijn ministerfunctie met een reeks bestuurdersmandaten in bedrijven. Zo heeft Marcourt een jaar lang 1.000 euro per maand opgestreken als vice-voorzitter van Meusinvest. Voor hij minister werd, had Marcourt zeven betaalde bestuurdersmandaten in publieke of privé-ondernemingen.
70 - 2005 Formule 1 debacle , Ecclestone mag volgens het contract blijkbaar tot 2015 races organiseren. Prijskaart dus 211 miljoen euro. En niet onbelangrijk: Ecclestone krijgt zijn centen ook als de Waalse overheid op een bepaald moment Francorchamps niét meer organiseert…. de socialist Jean-Marie Happart (PS) tekende contract zonder enige kennis van de taal waar die in opgesteld is . het Engels .
71 - 2006 Het weekblad Le Vif onthult dat de industrieel en geldschieter Robert Wagner uit Charleroi in verdenking is gesteld van subsidiefraude en actieve corruptie. Als topman van de Wagnergroep is hij ook voorzitter van de luchthaven van Charleroi. Uit die laatste functie neemt hij ontslag. In december 2005 had Le Vif al vraagtekens geplaatst bij de banden van Wagner met Jean-Claude Van Cauwenberghe.(PS)
72. - 2006 misbruik Visa door Luiks politicus . De eerste schepen wordt verweten een Visa-kaart van de gemeentelijke administratie te hebben gebruikt voor “privédoeleinden of om representatiekosten voor andere mandaten te dekken”. Een PS-gemeenteraadslid wordt ervan beschuldigd ten onrechte met zijn vrouw in een sociale woning voor vier personen te wonen.
73 - 2006 Gemeenteontvanger Ganshoren vindt onregelmatigheden in rekeningen , Ganshoren kwam vorige maand al in het nieuws met een fraudezaak rond het OCMW. OCMW-arbeiders zouden tijdens de diensturen op een privéwerf van het diensthoofd hebben gewerkt..Ganshoren wordt bestuurd door burgemeester Michèle Carthé ( PS) Zij is lid van het terroristische gewelddadige AFF
74 - 2006 De secretaris-generaal van de Brusselse ABVV, Philippe Van Muylder, is in beschuldiging gesteld door onderzoeksrechter Michel Claise omdat hij mogelijk betrokken is bij fraude bij Setca, de socialistische vakbond voor bedienden, technici en kaders.
75 - 2006 PS-schepen Lucien Cariat en de financiële directeur van ICDI, Christian Blondeel, worden aangehouden voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, misbruik van goederen en verduistering..
76 - 2006 Patrick Henseval kabinetschef van Jacques Van Gompel, ( PS) en voorzitter van de volleybalclub Les Dauphines. is in verdenking gesteld van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, actieve corruptie, verduistering van overheidsgeld en bendevorming.
77 - 2006 Jacques Van Gompel, de burgemeester van Charleroi, heeft zijn ontslag ingediend. Hij stelt zijn mandaat ter beschikking van zijn partij (de PS) en de inwoners van Charleroi.
78 - 2006 Jean-Pierre De Clercq, bestendig afgevaardigde van de PS in de provincie Henegouwen, wordt in verdenking gesteld in verband met zijn voormalige bezigheden als curator.
79 - 2006 burgemeester Bernard Anselme (PS) onder vuur , De krant Vers l'Avenir stelt maandag aan de kaak dat de maîtresse van Anselme, Rita Maillard, bestuurster is van verschillende vennootschappen die vaak werden weerhouden voor grote aanbestedingen in Namen en in de omgeving van de Waalse stad. Vooral het studiebureau Sotegec komt daarbij in beeld. De krant stelt zich ook vragen over huisvestingsmaatschappij 'La joie du foyer', waarvan Anselme voorzitter is en zijn zoon, Olivier Anselme, voorzitter-uitbater is
80 - 2002 Albert Faust algemeen secretaris van BBTK-Brussel Halle Vilvoorde de laan uitgestuurd door het Federaal Comité van de BBTK, wegens wanbeheer en gesjoemel.
81 - 2002 Jean-Marie Frissen en zijn vriendin aangehouden op verdenking van schriftvervalsing en misbruik van vertrouwen. Frissen is verantwoordelijk bij de BBTK voor de distributiesector en zou geld van sociale fondsen doorgesluisd hebben naar de rekening van twijfelachtige of onbestaande vzw's. De fraude wordt geschat op 1 miljoen euro. Het ABVV ontsloeg Anne-Marie Appelmans, algemeen secretaris van de Brusselse afdeling. Zij zou maar liefst 1,5 miljoen euro verduisterd hebben.
82 - 2002 Edouard Mommens ontslagen door Nationaal, wegens wanbeheer en gesjoemel. Mommens diende trouwens klacht in tegen Nollet en Christian Roland, de nationale voorzitter
83 - 2002 Een gepensioneerde vakbondsman, die beweert gedwongen te zijn een schuldbekentenis te ondertekenen voor een bedrag van 125.000 euro. Toen de rechtbank werd ingeschakeld om de man te dwingen het bedrag te betalen, gaf zijn advocaat hem de raad op zijn beurt naar het gerecht te stappen. Onderzoeksrechter Claise heeft voorlopig niemand aangehouden of onder verdenking geplaatst. Het gerecht weigert te verklappen over hoeveel geld in het dossier sprake is.
84 - 2002 "Tot voor enkele jaren kregen wij bij de BBTK bij ons loon nog een envelop onder tafel. Voor sommigen zat daar meer in dan ze officieel verdienden.” Volgens personeelschef van BBTK, Edouard Mommens.
85 - 2002 ABVV Schuld bij de belastingen van bijna 1 miljoen €
86 - 2002 Terwijl Faust altijd ontkend heeft dat hij financieel sjoemelde, gaf Appelmans meteen toe dat er geld van de vakbond is overgeheveld naar "sociale nevenactiviteiten". Op 16 oktober werd Anne-Marie Appelmans, algemeen secretaris van de ABVV-Intergewestelijke Brussel, ontslagen door de nationale leiding.
87 - 1994 In 1994 was er het schandaal bij BBTK Antwerpen. Daar werden "zwarte premies" uitbetaald aan vakbondsbonzen. In de zaak van BBTK Brussel werd een topman gearresteerd op verdenking van witwassing, schriftvervalsing, fiscale fraude, bendevorming en misbruik van vertrouwen. De algemene secretaris van de Brusselse intergewestelijke werd ontslagen wegens fraude en wanbeheer. Het BBTK-nationaal doet intussen alles om de zaak in de doofpot te stoppen en andere sjoemelaars de hand boven het hoofd te houden. Iedereen die daar kritische vragen over heeft gesteld, werd onmiddellijk ontslagen
88 - 2006 ABVV laat autochtonen betalen voor lidgeld dat illegalen gratis krijgen. Het reinste racisme.
89 – 2006 Nepotisme ten top PS'er wordt nieuwe baas luchthaven Charleroi Edmée Degroeve volgt Robert Wagner op als voorzitter van de luchthaven van Charleroi. Degroeve heeft 30 jaar ervaring opgedaan in de privésector bij Sigma Coating in Manage. Hij heeft ook ervaring als consulair rechter van de rechtbank van koophandel van Charleroi. " PS Edmée Degroeve is lid van het PS-bureau, beheerder van Sofico en de autonome haven van Henegouwen (Paco), en voorzitter van een van de koepelstructuren van de NMBS. De Waalse regering zal haar kandidatuur voor het voorzitterschap volgende week bekrachtigen.
90 – 1977 Guy Mathot, in december 1977 laat Mathot, toen minister van openbare werken, een extra-rijtuig koppelen aan een trein naar Zwitserland om met vakantie te gaan.
91 – 1979 Guy Mathot In 1979 is er de affaire rond het «Centre Albert» in Charleroi, een gebouw dat door de nationale pensioenkas langs een omweg via een immobiliënmaatschappij verkocht wordt aan de Regie der Gebouwen. Zowel de pensioenkas als de regie maken op de ingewikkelde transactie verlies, maar de immobiliënmaatschappij maakt een winst van 212 miljoen. Achteraf blijkt dat minister van openbare werken Guy Mathot, in een periode van lopende zaken, de transactie geregeld heeft.
92 – 1979 Guy Mathot tekent een contract met de promotoren van het WTC voor de huurkoop van een te bouwen WTC-toren in de Noordwijk. De minister verbindt de staat voor in totaal 10 miljard
en zo kunnen we nog uren doorgaan !!!
>Zie maar naar de Wiki Leaks klokkenluiders.

Ga je nou wiki leaks vergelijken met een of andere gemeente in België? :9~
Dan heb je de belastingdienst hier nog niet gezien 8)7
Note: Dit is inmiddels als het goed is opgelost. Maar er waren nogal wat probleempjes :9

[Reactie gewijzigd door GwnLars_ op 27 december 2021 17:28]

Dan heb je de belastingdienst hier nog niet gezien 8)7
Note: Dit is inmiddels als het goed is opgelost. Maar er waren nogal wat probleempjes :9
[nostradamus mode]

Let wel, die oplossingen waren niet waterdicht, er komt een vervolg onderzoek naar de onderzoekers, waarin blijkt dat er nog meer kosten gemaakt moeten worden

[/nostradamus]
Okee, bij de belastingdienst werken nogsteeds prutsers dus :+ :Y)

3 keer raden wie voor die extra kosten mag opdraaien..
Okee, bij de belastingdienst werken nogsteeds prutsers dus :+ :Y)
En hun managers, met hun consultants, en het detacheringsbedrijf wat het nog eens mag uitzoeken.

Goed voor de marktwerking, de burger mag blijven werken.
Je hebt groot gelijk maar corruptie is vaak heel moeilijk te bewijzen jammer genoeg.

Iedereen weet van vriendjespolitiek maar zie er maar wat tegen te doen, er is een reden dat ministers vaak na hun baan hoge piefjes bij bedrijven worden.

Maar dat is ook niet het punt wat degene voor jou maakte.
Veel van horen zeggen. veel horen aanwaaien, maar er zelf nooit mee in aanraking gekomen.
Aha.

Ik ken Willem-Alexander niet persoonlijk dus hij is niet de koning? Ik heb nooit gerookt dus mag geen oordeel vormen over rokers?

Mensen kunnen prima oordelen vormen zonder direct mee in aanraking te zijn gekomen met dat waar ze een oordeel over hebben.
Werk jij als bediende in die 3 couverts zaak waar je dit dagelijks ziet voorvallen? Of is dit Anekdotisch bewijs via die zoon. via die dochter, via die neef?
Werk jij als bediende in die 3 couverts zaak waar je dit dagelijks ziet voorvallen? Of is dit Anekdotisch bewijs via die zoon. via die dochter, via die neef?
Nou ... ik dus voor een deel wél
In Baarle Nassau in een restaurant gestaan, en de heren directie van de KB, Rabo en beide gemeentes waren toch vrijwel dagelijks bij ons te vinden voor een half uurtje lunch ( van 12 tot 15u )
Met flesje wijn, klein koffietje + na het dessert ...

Regelmatig toch wel flarden van 'bestuurszaken' * gehoord, die beter niet in de raadzaal besproken werden

* iets over locaties van Clubs, of mooie gelegenheiden met vertier :+
Je bedoelt wat hij las via facebook?
Mijn oom heeft gewerkt in een top restaurant/hotel die gekend was door de lokale en nationale politici.
Vaak was er een dame mee die niet hun echtgenote waren.
En hadden ze hun kamer maar paar uur nodig.
En na braspartij werd er gebeld naar de lokale burgemeester om te vragen waar de politie controles waren.
Ik zie niet waarom mijn oom zou liegen hierover.

Zie mijn post boven over postjes die werden gecreëerd voor bepaalde mensen.
Ook af en toe in het nieuws dat er een commissie of werk groep wordt gesticht en je hoor dan familie namen waarvan je zegt, hé deze heb ik nog gehoord en blijkt dan zoon of dochter van een ex-politici.
Waarom zijn ex-politici hun kinderen ook vaak in de politiek?
Om de wereld te verbeteren of hun zakken te vullen?
Ik zie niet waarom mijn oom zou liegen hierover.
Punten, tegenwoordig internetpunten, of karma / kudo's whatever.
Maar vroeger waren dit soort smeuïge verhalen de binding op familiefeestjes ...
Hoe meer je wist te vertellen, hoe meer je kon genieten.

En dat jij het doorplaatst in een openbaar forum, maakt het alleen maar beter :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee