Wine 7.0 met betere ondersteuning voor 64bit-systemen is beschikbaar

Windows-emulator Wine heeft met versie 7.0 een grote nieuwe update gekregen. Er is betere ondersteuning voor veel recentere gpu's en voor meerdere monitoren. Ook kan Wine voortaan 32bit- en 64bit-Windows-apps naast elkaar draaien en 32bit-apps op 64bit-Linux-distro's draaien.

Het ontwikkelteam achter de software schrijft in de releasenotes dat Wine voortaan beter kan omgaan met 64bit-software. Daarvoor is de 64bit-Windows-on-Windows-architectuur of WoW64 geïmplementeerd. Daardoor kan de applicatie nu 32bit-applicaties draaien op Unix-systemen van 64bit. Ook is het mogelijk om 32- en 64bit-applicaties tegelijk te draaien. Dat doet Wine 7 door thunks te gebruiken om de applicaties onderling met elkaar te laten praten.

Grafisch zijn er ook meerdere veranderingen, waaronder ondersteuning voor een nieuwe Win32u-library en WindowsCodecs voor WMP- en DDS-afbeeldingen. Ook is de Vulkan-rendering-engine aangepast zodat er ondersteuning is voor meerdere displays via Direct3D. Ook worden daarmee meer grafische kaarten ondersteund.

Wine, een afkorting van Wine Is Not an Emulator, werkt voortaan ook op de nieuwe Apple M1-socs, en de software krijgt ook een grafisch likje verf met onder andere nieuwe theming. De release is al te downloaden, al moeten er voor verschillende distro's nog binaries worden gemaakt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-01-2022 • 11:13

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
27
1
0
2
Wijzig sortering
Wat me niet direct duidelijk is, of dit ook betekent dat WINE nu gewoon weer 32-bits applicaties op recente MacOS versies kan draaien die alleen nog 64-bits software ondersteunen. Sinds Catalina was die mogelijkheid namelijk verdwenen omdat Apple besloot te stoppen met support voor 32-bits support. Het zou mooi zijn als een combinatie van WINE en Rosetta 2 het mogelijk maakt om weer oudere Windows software op Apple M1 systemen te draaien. Vanavond maar eens proberen.
Er is een betaalde Wine ditstributie van CodeWeavers genaamd CrossOver. Deze kan al maandenlang overweg met 32-bit Windows software op M1 Macs. Werkt bij mij prima en ze hebben een 14 dagen trial versie waarmee je onbeperkt kunt testen of je software goed werkt.

Daarnaast is CodeWeavers een van de grootste bijdragers aan het Wine project dus je steunt direct de ontwikkeling.
Ik ken CrossOver en weet ook dat ze die support hadden. Er werd echter al voor WINE 6 min of meer beloofd dat die support erin zou zitten. Toen overleed (verongelukte?) een developer die daar actief in was en werd het stil rondom dit onderwerp. De hoop is dus dat ze die code nu in open source WINE hebben zitten.
Uit de release notes:
- With a few exceptions, all modules can be built in PE format. The goal is to
convert the remaining modules after 7.0.
Dit is een van de vereisten voor 32-bitsondersteuning, dus het duurt nog even.
Uit de release notes:
"The new Apple Silicon Macs are supported, including running x86-64 binaries under Rosetta 2."
x86-64 is 64 bit, geen 32 :)
Strikt genomen (of historisch gezien) is x86-64 de mixed mode van de 32-bits x86 instructie set en de amd-64 bits toevoegingen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is qua cpu/hardware en mogelijk niet volgens het operatingsystem.

Aan de andere kant: Als apple dan puur 64 bits is en de applicatie gebruikt toch al een wine-omgeving, dan zou die wine-omgeving de vertaling van 32 naar 64 bits kunnen doen voor de software/libraries/os.
Rosetta 2 kan geen 32 bit code uitvoeren, MacOS ondersteund ook al een tijdje geen 32 bit applicaties meer.
Dat staat inderdaad in de release notes. Klein dingetje: x86-64 is - je verwacht het niet - 64-bit. Exirions vraag ging over ondersteuning voor het uitvoeren van oudere (lees: 32-bits) Windows-software op een 64-bits besturingssysteem.
Wat ook in de release notes staat:
WoW64 thunks are implemented for most Unix libraries, enabling a 32-bit PE module to call a 64-bit Unix library. Once the remaining modules are converted to PE, this will make it possible to run 32-bit applications without installing 32-bit Unix libraries.
Hier kun je uit opmaken dat het met Wine nog niet kan, omdat nog niet alle modules omgezet zijn naar PE, (d.w.z. "echte" DLL's i.p.v. shared objects met .dll.so extensie), alles omzetten kost het nodige werk. Maar het ligt al een tijdje voor de hand dat het er wel aan zit te komen. CodeWeavers CrossOver, een commercieel product gebaseerd op Wine, kan al enige tijd 32-bits Windows software draaien op 64-bits MacOS. CodeWeavers is verantwoordelijk voor een groot deel van de toevoegingen aan Wine, deze hele 32-op-64 vertaalslag komt nu dan ook in Wine terecht (grotendeels) dankzij hun werk aan CrossOver voor MacOS. Vergis je niet wat voor ingewikkelde operatie dat is geweest, overigens.
Het komt mede idd door de wow64 die microsoft jaren geleden geintroduceert heeft.Maar de meeste aplicaties ook die op internet staan zijn bijna allemaal nu 64 bits vroeger was de hele meuk 32 bits en het spul moet allemaal downwards compatible zijn vandaar dat 32 bit ook nog geïmplementeerd is.Als alles 64 bit word dan zal alles 64 bit moeten zijn, en dat zijn heel veel programma's die dan van 32 naar 64 gecompileert zouden moeten worden.En dat is heel erg veel werk.vandaar dat ze allebij nog daar zijn zowel 32 als 64 bit.En vandaar dus de aanduiding x86-64 bit is.
En dat [hercompileren van veel software] is heel erg veel werk.
Het probleem is meer dat die omzetting (in het meest ideale geval alleen hercompileren) naar 64-bit voor de meeste legacy-software om uiteenlopende redenen nooit zal gebeuren, maar er wel de behoefte is deze te kunnen blijven gebruiken. Oude software waar geen vinger meer naar wordt uitgestoken omdat er niet of nauwelijks meer aan te verdienen valt, software waarvan de leverancier inmiddels niet meer bestaat, software waarvan de broncode ooit verloren is gegaan bij iemand met RAID als backup, enzovoorts.

Vergis je ook niet hoeveel installers nog altijd 32-bits zijn, soms alleen maar om op 32-bit Windows met een nette foutmelding te kunnen zeggen "Dit werkt alleen op 64-bit systemen", i.p.v. een cryptische melding van het (puur 32-bits) besturingssysteem dat het formaat van de (64-bits) executable niet herkend/ondersteund wordt, of iets in die strekking.
klopt jordi daar heb je gelijk in.Software wat het meeste gebruikt word, denk aan een anti virus programma,microsoft programma's, games zullen wel 64 bits zijn maar er is nog idd een hele rits 32 bit en inderdaad software waar geen vraag meer naar is zal ook niet zo snel 64 bit worden gemaakt.
Buiten dat het kost allemaal centen bedrijven die niet kapitaal krachtig genoeg zijn om een applicatie 64 bit te maken vallen ook buiten de boot.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 20 januari 2022 14:27]

Windows-emulator Wine
Wine, een afkorting van Wine Is Not an Emulator
|:(
wilde dit ook aankaarten - Wine is geen container maar een translator. Niet dat ik de precieze techniek erachter begrijp, maar de openingszin vond ik wel het corrigeren waard.


On-topic: Heel fijn, ik draai bijna alles op Linux dankzij Wine, dit brengt minder terugkijken weer een stap dichterbij. Hoop dat Autostakkert het nu ook gaat doen.
Voor de Apple M1 is het een 32bits emulator :+
die zag ik ook; is wel een aparte eerste en laatste zin ;-)

Wine is een implementatie van de windows API. Dus niet het OS. Daardoor kunnen de executables met tegen deze API aanpraten en doen de applicaties dan ook goeddeels hetzelfde als ze onder windows doen. Inmiddels is Wine beter compatible met windows dan windows zelf. zeker vwb de oudere versies, die niet meer door Microsoft ondersteund worden.

Je kunt, als ik het wel heb, ook wine onder windows draaien. Krijg je toch je ondersteuning voor oudere versies :)
Kan iemand mij uitleggen hoe de verhouding Wine - Proton ligt? Is Proton een fork van Wine, of onderdeel van Wine of staat het los van elkaar?
Het is een fork van WINE, waarbij veel wijzigingen ook weer terug naar WINE komen (maar absoluut niet alles).
Ok, maar als het je puur om Windows Games gaat, is Proton toch de makkelijkste keuze, niet Wine?
Op zich geen verkeerde conclusie, althans als je Steam gebruikt. Maar wanneer je geen Steam hebt is het minder logisch om buiten de standaard WINE om te werken.
Niet helemaal waar. Als @Jazco2nd Windows games op Linux zou willen spelen zou ik hem Lutris aanraden om de spellen te installeren, starten en beheren. Lutris maakt vaak ook gebruik van Proton als runtime in plaats van puur Wine.
Correct. Wine probeert zo zuiver mogelijk Windows API's te implementeren voor gebruik onder Unix-achtige operating systems (in de praktijk ligt de focus op Linux en MacOS).

Proton is een fork die focust op het zo goed mogelijk werkend krijgen van games, inclusief zo hoog mogelijke performance. Hiervoor worden soms hacks gebruikt om tot een bepaald resultaat te komen. Nette oplossingen die voor Proton worden ontwikkeld maar ook nuttig zijn voor Wine zullen uiteindelijk hun weg weer terug vinden in Wine, de lelijke hacks niet.
werkt voortaan ook op de nieuwe Apple M1- en M2-socs
Sinds wanneer is de M2-soc uit? :+
Ja dat moet de toekomstige zijn natuurlijk, maar heb het maar weggehaald omdat ze die niet specifiek noemen.
Ook kan Wine voortaan 32bit- en 64bit-Windows-apps naast elkaar draaien en 32bit-apps op 64bit-Linux-distro's draaien.
Huh... Ik draai al een hele tijd een aantal 32-bit spellen op 64-bit Linux met Wine/Lutris. Er moeten wel 32-bit libraries geïnstalleerd zijn door de distributie zelf. Wordt hier bedoeld dat deze programma's nu werken zonder de installatie van die 32-bit libraries?
Wordt hier bedoeld dat deze programma's nu werken zonder de installatie van die 32-bit libraries?
Ja.
nou ja; bijna... als alle PEs overgezet zijn.. dan zou je helemaal zonder 32-bits libraries overweg moeten kunnen.
Dit is toch een heel knap stuk ontwikkelwerk. Tip voor steam gebruikers, met steamtinkerlaunch wordt het nog makkelijker en kan je het makklijker los van je distributie installeren (daarmee was de afhankelijkheid van 32-bits libraries al minimaal).
Windows-emulator Wine heeft met versie 7.0 een grote nieuwe update gekregen.
Eh... Ik wil niet zeuren, maar eh:
De naam "Wine" is van oorsprong een acroniem (letterwoord) van: "Wine is not an Emulator" (Wine is geen emulator). Wine is dus geen emulator, maar een compatibiliteitslaag die het mogelijk maakt om Windows programma's op POSIX-achtige besturingssystemen, zoals Linux, MacOS en BSD uit te voeren.
Bron: https://www.winehq.org/
The Wine team is proud to announce that the stable release Wine 7.0 is now available.

This release represents a year of development effort and over 9,100 individual changes. It contains a large number of improvements that are listed in the release notes below. The areas of major changes are:

Most modules converted to PE format.
Better theming support, with a bundled theme for a more modern look.
Vastly improved HID stack and joystick support.
New WoW64 architecture.
Evenzo deze... ;)
Daarvoor is de 64bit-Windows-on-Windows-architectuur of WoW64 geïmplementeerd. Daardoor kan de applicatie nu 32bit-applicaties draaien op Unix-systemen van 64bit. Ook is het mogelijk om 32- en 64bit-applicaties tegelijk te draaien.
Volgens mij is WoW64 toch echt Windows-on-Windows-64 (ie. laat zoals correct beschreven 32 bit programma's op 64 bit Windows draaien).
ik dacht World of Warcraft :+
Wine, een afkorting van Wine Is Not an Emulator, werkt voortaan ook op de nieuwe Apple M1- en M2-socs.
Das knap, die bestaan toch nog helemaal niet? :P
werkt voortaan ook op de nieuwe Apple M1- en M2-socs
Heb ik iets gemist m.b.t. Apple M2? Ik dacht dat die nog niet aangekondigd was?
Best grappig dat je Wine als een 'Windows-Emulator' beschrijft in de titel en dan vervolgens in de laatste alinea toch de afkorting ervan uitlegt. Die duidelijk maakt dat ze geen emulator zijn ;p

[Reactie gewijzigd door Single Core op 20 januari 2022 12:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee