'Linux-compatibiliteit Easy Anti-Cheat benutten niet zo simpel als Epic beweert'

Volgens gameontwikkelaar Fatshark is Easy Anti-Cheat niet zo compatibel met Linux gemaakt als eigenaar Epic Games beweert. Fatshark stelt dat alleen de versie van EAC die Epic Online Services gebruikt op Linux werkt via Proton, maar die gebruiken veel EAC-games juist niet.

Volgens Fatsharks communitymanager Hedge zou dit in het geval van hun game Vermintide 2 betekenen dat de game over zou moeten gaan op de EOS-variant van EAC, wat gelijkstaat aan een 'enorme hoeveelheid werk'. Daarnaast sluit Hedge niet uit dat deze variant van EAC ook verplicht dat spelers inloggen bij Epic Games voordat de game wil starten. Daar is hij echter niet zeker van.

De uitspraak van Epic Games dat men compatibiliteit op dit gebied met 'enkele kliks' kan regelen, is in de ogen van Hedge dus 'niet helemaal accuraat' en slaat alleen op games met de EOS-variant. Volgens hem is het aandeel games met die variant 'klein' en bestaat het 'vooral uit nieuwere games en waarschijnlijk hoofdzakelijk spellen die exclusief voor de Epic Games Store zijn'. Afsluitend stelt de Zweed wel dat er mogelijk wel 'andere oplossingen of workarounds' zijn.

Al met al beschouwt Fatshark de moeite die het zou kosten om over te gaan van de non-EOS-variant naar de EOS-variant ten doele van Linux-compatibiliteit voor Vermintide 2 'mogelijk een dealbreaker'.

De deur voor gaming op Linux staat sinds een tijdje meer open. Dat is mede te danken aan Proton, de software die onder andere Wine en DXVK gebruikt om Windows-games overwegend succesvol te draaien op Linux. Anticheatsoftware als EAC en BattlEye zijn echter streng en zullen Linux-systemen met Proton niet zomaar vertrouwen, dus de makers van die twee stukken software hebben compatibiliteit ingeschakeld. De stroomversnelling waarin Linux-gaming zich momenteel bevindt heeft ook te maken met de komst van de Steam Deck.

Tweakers heeft contact gezocht met Epic Games en ze gevraagd om een reactie op de uitspraken van de Zweedse gameontwikkelaar. Eventueel commentaar wordt als update bijgevoegd.

Fatshark is de ontwikkelaar van Warhammer: Vermintide 2, een Left 4 Dead-achtige co-opgame in het Warhammer-fantasy-universum. Daarnaast werken ze aan Warhammer 40,000: Darktide, een soortgelijke game die zich in de scifi-tegenhanger van het fantasy-universum afspeelt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-01-2022 • 10:11

94

Lees meer

Reacties (94)

94
90
41
1
0
37
Wijzig sortering
Misschien is 't goed om wat kritischer te zijn op de bron hier. Zeker als we aankomen met quotes als;
Daarnaast sluit Hedge niet uit dat deze variant van EAC ook verplicht dat spelers inloggen bij Epic Games voordat de game wil starten. Daar is hij echter niet zeker van.
Hij is er niet zeker van? Had 'ie dan niet beter z'n mond kunnen houden tot 'ie 't uitgezocht had? Klinkt een beetje als FUD verspreiden.
Fatshark stelt dat alleen de versie van EAC die Epic Online Services gebruikt op Linux werkt via Proton, maar die gebruiken veel EAC-games juist niet.
Oké, stellig, maar ik neem aan dat er een bron is...
Volgens hem is het aandeel games met die variant 'klein' en bestaat het 'vooral uit nieuwere games en waarschijnlijk hoofdzakelijk spellen die exclusief voor de Epic Games Store zijn'. Afsluitend stelt de Zweed wel dat er mogelijk wel 'andere oplossingen of workarounds' zijn.
Het zijn dus vooral aannames. Er is geen bron, behalve het gevoel van een of andere azijnpisser.

Ik vind dit maar een zwak verhaal bij elkaar. Een hoop aannames van één bron die breed uitgemeten worden. Als ik Epic was zou ik hier niet eens op reageren.
Hen jij de bron wel gechecked? Want alleen uitgaan van wat Tweakers.net er van bakt op een zondag morgen is natuurlijk een heel slechte bron...

Bron:
So we have looked in to this. It's far more complex than first suspected -- EAC has two versions. Non-EOS and EOS (Epic Online Services). Most games historically use Non-EOS EAC. It's the one Vermintide 2 uses as well. Epic only added Proton support for the EOS version of EAC. Therefor in order to implement proton support for Vermintide 2, a huge amount of reworking of the EAC implementation would be required, which may also require all players to authenticate with Epic Online Services as well -- perhaps even logging in to the Epic environment (to be confirmed, however).

So the "just a few clicks" statement made in the original announcement wasn't entirely accurate, and would only apply to titles using the EOS version of EAC, which simply hasn't been many games aside from either pretty new ones, and likely predominantly Epic exclusive titles.

We are still looking at what is or isn't going to be possible, but it's not as easy as it was made out to be -- far from it in fact.

There may be other solutions or workarounds, but ripping out the old EAC and rewriting everything to implement "NuEAC" and potentially asking our entire playerbase to connect through and sign through EOS for an honestly tiny market share that was (and would remain) unsupported from the get go might be a deal breaker.

Time will tell.
It's the only way for this to work out. The only question we have yet to answer fully is what that would entail from an End User perspective (as in, would it require an additional log-in layer, or terms agreement).

The only certainty we have is that it would require all our players to make use of EOS.
I'm fairly certain this is why it hasn't been clicked by many devs of 'older' games with EAC deployed. In fact, I did find and click the linux toggle and nothing happened, which led us down this rabbit hole of finding out why it didn't work when we tested and ultimately got us to where we are now which is finding out how much work it would be to rip out EAC and deploy NuEAC and also what that would mean for our players in terms of third party stuff. Obviously we don't want to add any more layers than there are already for players playing Verm 2, so we might find we can't do much, if I'm honest.
Dit is een reactie op vragen op het Steam forum voor Vermintide 2 om 'effe' Linux support voor EAS aan te vinken zodat Vermintide 2 Linux compatible zou zijn... De persoon die daar post is de communicatie gast die deze vraag binnen het bedrijf heeft gesteld en de (voorlopige) conclusies aan de community communiceert. Ze zijn nog niet klaar met onderzoeken...
https://dev.epicgames.com...UsingAntiCheat/index.html
To use the Anti-Cheat interface(s), you must:
[...]
- Integrate the Anti-Cheat interfaces with your game code:
-- Establish user identity with the Connect Interface.
En dan over de "Connect Interface".

https://dev.epicgames.com.../index.html#managingusers
Epic Games accounts are not required for using the Connect Interface that can be used with any of the supported external account types.
Klein beetje zoekwerk, minder dan het uitzoeken hoeveel werk het is om de "classic" EAC te gebruiken, of de EOS EAC te gebruiken. Maar ja, de EOS EAC is geen drop-in replacement.

Verder was het nieuwsbericht van Epic dat Linux support toegevoegd was aan de EOS EAC, geen woord over de "classic" EAC.

https://dev.epicgames.com...-linux-mac-and-steam-deck
Epic Online Services launches Anti-Cheat support for Linux, Mac, and Steam Deck

[...]

To make it easy for developers to ship their games across PC platforms, support for the Wine and Proton compatibility layers on Linux is included. Starting with the latest SDK release, developers can activate anti-cheat support for Linux via Wine or Proton with just a few clicks in the Epic Online Services Developer Portal.
Interessante info over EOS EAC, de vraag is dus of dat gaat werken met een Steam account, volgens de docu wel: https://dev.epicgames.com...iderManagement/index.html

De vraag is natuurlijk of hoe de docu zegt dat het zou moeten werken, ook daadwerkelijk werkt. Ik heb geen idee hoe accuraat de docu is, bij andere grote bedrijven/leveranciers iets te vaak tegengekomen dat A werkt, B werkt, maar A+B werkt niet. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat een developer eerst dat getest wil hebben voordat het uitspraken doet.
Niemand die niet in die materie zit had door dat het alleen betrof de EOS EAC versie en niet de oude EAC versie, ook het originele Tweakers.net artikel sprak hier niet over. Dus het is niet vreemd dat andere media ook niet die distinctie hebben gemaakt en dat gebruikers de aanname doen dat dit alleen een vinkje is voor elke game die EAC gebruikt... Vandaar de vraag op het forum.
EOS EAC vereist (voorlopig) geen Epic login, maar verplicht wel het gebruik van EOS. De kans is zeer klein dat devs en uitgevers hun bestaande games gaan overzetten naar EOS, wat betekent dat die games niet zullen werken op Linux of SteamOS.
Dus het is niet vreemd dat andere media ook niet die distinctie hebben gemaakt en dat gebruikers de aanname doen dat dit alleen een vinkje is voor elke game die EAC gebruikt... Vandaar de vraag op het forum.
Niet vreemd v/d media maar wel vreemd dat een developer dit soort dingen gaat roepen. Als het je vak is lijkt het me goed om niet zomaar aannames te doen zonder dat je daadwerkelijk weet hoe het zit :p
He he, eindelijk iemand met gezond verstand en zin om verder te kijken. Vooral om verder te kijken waar indertijd de 'simple click' uitspraak van Epic om draaide.

Omdat EAC is wil nog niet zeggen dat 'upgraden' naar een nieuwere versie simpel is. Ja upgrade van .NET 5.0 naar .NET 6.0 is easy, maar upgraden van .NET 1.0 naar .NET 6.0 is een ander verhaal (of tijdje geleden van .NET 'clasdic' naar .NET core). Ja, aanpassen van versie A naar versie B kan some heel veel werk met zich meebrengen omdat B eigenlijk gewoon een andere 'filosofie' heeft.
Hoor graag in Geachte Redactie wat er dan van onze 'zondagmorgenbaksels' niet klopt, waardoor jij het allemaal niet vertrouwt.
Het klopt wel dat het een flinke hoeveelheid werk is. Hij weet alleen niet zeker of spelers daadwerkelijk met Epic moeten inloggen.

Het is ook geen statement tegen Epic ofzo, maar een antwoord op een vraag van de community.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 juli 2024 15:35]

Het zijn dus vooral aannames. Er is geen bron, behalve het gevoel van een of andere azijnpisser.
Staat anders gewoon helder uitgelegd is wie de bron is en wat ze betrouwbaar maakt.
Het zijn dus vooral aannames. Er is geen bron, behalve het gevoel van een of andere azijnpisser.
Dat helpt echt niet om je reactie serieus te nemen. En daarnaast, het gaat om een developer van Vermintide 2, een redelijk grote game. Ik denk dat hij wel weet waar hij het over heeft, maar er gewoon niet meer over kan zeggen, omdat hij niet precies weet waar en hoe de Easy Anti Cheat verder gebruikt wordt.
een heel gameontwikkelaar omschrijven als "één of andere" azijnpisser.
Oké, stellig, maar ik neem aan dat er een bron is...
ze dat wel uitgezocht hebben, de bron is ... de gameontwikkelaar.... net zoals bij een journalist een bron soms ook een persoon is die zaken heeft uitgezocht. Dat had tweakers natuurlijk kunnen navragen bij Fatshark (wat meer technische informatie) maar dat houd niet in dat ik meer gewicht leg in de uitleg van een gameontwikkelaar dan van jouw comment :-).
Oeh persoonlijk niet mee eens. Developers zijn niet altijd even goed en je hebt weinig developers die een product, zoals een game, helemaal kennen (veelal hebben ze een specialisme).

Wat een journalist (en niet een copy paster) kan doen is het eventueel navragen bij andere Developers die met de unreal engine werken
Goh, een Epic karmakoning die weer eens een bak kritiek wegwuift als haat, niet onderbouwd en/of Steam fanboyism. Zo uniek ook, dat gebeurt hier anders nooit.
Nouja, als je bv de comment van el muerte leest dan zie je dat er iemand is die wel verder kijkt dan de uitspraak van een developer.
Het zou Epic niet zijn als ze niet toch weer Linux gebruikers wisten te naaien.
Inderdaad. Moest Valve een populaire anti-cheat maker opkopen en vervolgens Steamworks verplichten, dan was Tim Sweeney ongetwijfeld meteen aan 't tweeten over misbruik van monopolie en anti-competitief gedrag. Maar zelf besteed Epic ongeziene sommen geld om Valve uit de markt te drukken. Ongelooflijk...
Dat zou wel een klassieke Tim Sweeney actie zijn. Die man is echt immuun voor ironie.
Maar wat verplicht Epic hier dan? Zelfs als je de EOS versie gebruikt hoef je niet gebruik te maken van Epic accounts. En net zoals dat je Steamworks nodig hebt voor Steam integratie, heb je EOS nodig voor integratie met Epic's systeem. Valve forceert je net zo hard dus om hun systeem te gebruiken als Epic dat doet.
Je bent appelen met peren aan 't vergelijken Dré. Valve heeft nooit een bestaande service opgekocht en vervolgens het gebruik van Steamworks verplicht. Dat doet Epic nu wel, met als gevolg dat populaire games zoals Apex Legends en Halo MCC niet speelbaar zullen zijn op de Steam Deck.

Het gebruik van Steamworks is overigens niet verplicht om je game te publiceren op Steam. Ubisoft deed alles via Uplay bijvoorbeeld.
Ze verplichtwn nog steeds niet het gebruik van EOS, voor linux kun je ook nog steeds gebruik maken van de native eac client. Op dit moment werk de eac variant die wel werkt middels proton met EOS, maar dat komt waarschijnlijk dus ook omdat EOS al integratie met proton heeft, wat het porten voor hun van eac naar gebruik van EOS een stuk makkelijker maakt.
En nee dus, epic maakt het nog steeds niet verplicht dus, devs kunnen gewoon de bestaande versie door blijven gebruiken, en misschien dat die ook nog wel proton support krijgt,maar logisch is dat ze eerst de EOS versie compatible maken, want ze bieden een compleet pakket aan aan developers met EOS, vergelijkbaar met steamworks.
Wat een onzin. Het gaat hier gewoon om ern developer die klaagt over twee verschilkende producten. En voor de EOS variant is geen epic account nodig, zoals de dev zelf al aangeeft dat hij dat niet weet. Het is hier weer de media die van een mug een olifant maakt en eerst publiceert voordat ze gedegen onderzoek gedaan hebben. Zoveelste 'reddit post' die opgeblazen wordt om niets.
Het gaat erom dat EPIC zegt: je kan onze anti cheat makkelijk op Linux gebruiken, maar daarbij refereren ze naar een versie die door het grootste deel van de markt niet gebruikt wordt en waar niet makkelijk naar over te stappen is. Hierdoor krijg je dit:
Al met al beschouwt Fatshark de moeite die het zou kosten om over te gaan van de non-EOS-variant naar de EOS-variant ten doele van Linux-compatibiliteit voor Vermintide 2 'mogelijk een dealbreaker'.
En dáár gaat het uiteindelijk om in de discussie: kunnen games nu makkelijk naar Linux komen, ja of nee?

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 26 juli 2024 15:35]

Nouja, dan klopt de stelling die Epic dus aangeeft. Hun anti-cheat is makkelijk te gebruiken op Linux.
Het is sowieso gewoon helemaal afhankelijk van hoe je de boel in je eigen game hebt geimplementeerd. Maar in dit geval is het dus eigenlijk wel appels met peren vergelijken, de non-EOS variant is een compleet andere variant dan de EOS versie. En daarbij nog, het zal niet de 1e keer zijn dat developer A zegt dat het heel veel werk is, en developer B heeft het zo omgezet (dat is in iedergeval mijn ervaring met realworld development).
Nee, er is één van hun twee producten op Linux te gebruiken. Ze stellen nu 'je kan ons product op Linux gebruiken'. Dan mag verwacht worden dat je je grootste product bedoelt of dat je het anders specificeert.

Verder is 'even' overstappen natuurlijk ook makkelijker gezegd dan gedaan.. Er zal een reden zijn waarom dit een minder vaak gebruikt product is. Mogelijk mist het een ton features of bevat het onwenselijke elementen.
Volgens mij is het epic online services die zegt een nieuwe service te hebben toegevoegd. Beetje alsof Microsoft Azure die een dienst toegevoegd waarbij mensen gelijk de aanname hebben dat die dienst direct een onderdeel is van een ander Microsoft product zoals windows, office of zoiets
Ik denk dat je de docemtatie van epic, inclusief hun aankondiging eens goed moet doorlezen.
Vermintide 2 is toch soort left 4 dead tegen AI en niet tegen players, vind dit beetje een vreemd voorbeeld van EPIC.
Ik snap niet waarom zou iemand in singel/online tegen AI cheaten? En als ze het doen dan is het niet in nadeel van players maar van die cheaten omdat die weinig plezier heeft met game.

Of is het soort manier om excuss te vinden om toch niet porten naar Proton?
Ik snap niet waarom zou iemand in singel/online tegen AI cheaten? En als ze het doen dan is het niet in nadeel van players maar van die cheaten omdat die weinig plezier heeft met game.
Je speelt in teams van 4. Als een cheater je al het gras voor de voeten wegmaait, is dat behoorlijk saai.
Je speelt in teams van 4. Als een cheater je al het gras voor de voeten wegmaait, is dat behoorlijk saai.
Ik ging er eigenlijk vanuit dat je dit met bekende speelde en als zo een groep wil cheaten, dan mogen ze van mij cheaten. Maar naar wat gezoek op het forum over cheating in VM2 blijkt dat 'vrienden' dit kennelijk toch onderling doen zonder elkaars goedkeuring en dat er 'matchmaking' is om te spelen met 'randoms' en dat het daar kennelijk wel een probleem is...
Hoezo vreemd voorbeeld van Epic? Epic geeft dit helemaal niet als voorbeeld, het is de zweedse ontwikkelaar die klaagt over een optie die Epic levert vooe anticheat, dat het voor hun teveel werk is om om te schakelen omdat zij een andere variant gebruiken dan waar Epic gebruik van maakt.
Uit de presentaties van de Epic vs Apple rechtszaak bleek dat EOS voornamelijk bedoeld is om devs weg te houden van Valves Steamworks. Het is dus zeer aannemelijk dat Epic alles zal doen om het gebruik van EOS aan te moedigen.
Is dat nodig dan? Steamworks staat zo slecht bekend dat vrijwel niemand dat gebruikt. Naar het schijnt is het sneller om je eigen oplossing te bouwen dan voor Steamworks te kiezen.
Als Epic dan met een dienst komt die wel fatsoenlijk werkt en gratis te gebruiken is (met een extreem klantvriendelijke SLA) dan zou ik het ook wel weten.

Valve moet echt beter hun best gaan doen voor ontwikkelaars. Ze leunen nu puur op het dominante marktaandeel om ontwikkelaars vast te houden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 juli 2024 15:35]

Heb je daar een bron voor? Ik heb nog geen recente impressies over Steamworks gelezen, noch positief noch negatief.

Verder is het ook vreemd dat heel wat oudere games "ineens" EOS implementeren, zelfs als ze geen online features hebben. Ik vraag me af wat hier de reden voor is.
Heb je daar een bron voor?
Nee, rechtstreeks van een andere ontwikkelaar gehoord die een populaire multiplayer game maakte.

Ik weet niet precies welke oudere games, maar ik kan me voorstellen dat als je naar een nieuw platform port dat je dan net zo goed EOS kunt implementeren. Er zit namelijk ook ondersteuning in voor achievements en cloud saves.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 juli 2024 15:35]

Het gaat om honderden games die ineens EOS hebben gekregen op Steam, vaak zonder dat dit samen ging met de release op een ander platform zoals consoles of EGS.

https://steamdb.info/tech/SDK/EpicOnlineServices/
Het probleem lijkt niet te liggen bij dat het moeilijker is als Epic beweert maar dat consumenten niet bewust zijn dat het hier om verschillende producten gaat. Zoals aangegeven in het artikel heb je een EAC "lokale" variant en EAC als onderdeel van Epic Online Service.

Een gevalletje Denuvo laten we maar zeggen dat ook twee geheel verschillende producten heeft en met hetzelfde probleem kampt.
Ik ben sinds een aantal dagen over op PopOS en probeer dit nu als primaire pc te gebruiken. Alles werkt echt verrassend goed moet ik zeggen.

Wat mij verbaasde is dat echt veel primaire applicaties (voor mijn gebruik) standaard in de PopOS "store" staan zoals discord, stream, Spotify etc.

Ik liep wel gelijk tegen een probleem aan dat ik Rocket League niet online kon spelen, maar met al het positieve nieuws de laatste tijd, heb ik goede hoop dat ik straks echt Linux (popOS) als primaire pc kan gebruiken en dat meer van mijn games ondersteund gaan worden.

Ik zal ongetwijfeld af en toe moeten switchen naar Windows, maar door het gewoon te gaan gebruiken heb ik er vertrouwen in dat ik alternatieve workflows ga vinden binnen Linux.

Ben je hoofdzakelijk online dingen aan het doen en speel je hoofdzakelijk Steam games, dan zou ik zeggen, "give it a try" het werkt allemaal verrassend goed.

Zorg wel dat je onder setting (in Steam) en dan onder Steam play heb vinkje "Enable Stream play for all titels" aanzet.

https://blog.system76.com...-guide-to-gaming-on-popos

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 15:20]

Ik ben inmiddels al 20 jaar bekend met linux. Waarvan 15 jaar meer serieus.
Tot twee jaar terug had ik het als mijn main systeem voor ongeveer 6 jaar.

Inmiddels heb ik die hoop niet zo meer.
Er wordt van alles beloofd, maar als je de progressie afzet tegen de technische ontwikkelingen, dan gaat het veel te traag. Totaal simpele en basale dingen zorgen nog steeds voor veel problemen.
Sommige main stream hardware en laptops worden nogsteeds niet of maar deels ondersteund. Zelfs niet na 6-8 jaar.

Maar dat is het probleem niet. Het grootste probleem is vooral het gebrek aan focus. Men is veel te breed gefocust. We hebben geen ontelbaar veel verschillende distros nodig. Daarnaast is er teveel eilandjes cultuur met ontwikkelaars die soms religieus hun (subjectieve) meningen vasthouden.
Met als gevolg dat er bij problemen er teveel vingers worden gewezen.

Daarbij komt er ook nog eens dat goed bedoelde feedback en kritiek nauwelijks serieus en ten harte wordt genomen of in een complete fanboy discussie/rant belandt.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben alles behalve anti linux. Voor servers en embedded systemen werkt het super smooth.
Persoonlijk boeit het mij niet eens hoe mijn OS heet.
Helaas is Windows de laatste paar jaar alleen echt heel hard down hill aan het gaan.

Helaas zijn er ook geen goede en betrouwbare alternatieven.

We gaan het zien wat er komende jaar gaat gebeuren, maar ik heb er niet teveel verwachtingen van.
Helaas moet ik zeggen, ik zou het dolgraag anders zien.
Linux heeft een beetje last van het "expert in everything, master of none"-syndroom.
Precies dat, de reactie van @terabyte omschrijft dat ook maar weer.

Met mij zijn er heel erg veel mensen die helemaal geen absolute vrijheid hoeven en willen.
Wij willen gewoon iets dat zorgeloos werkt. Helaas is Windows dat ook niet meer (verre van zelfs)
Nogmaals, het boeit mij totaal niet of iets windows, linux, apple of android heet.

Sterker nog, zoals @SkyStreaker het omschrijft, leidt tot een hoop wirwar.

De vergelijking die @terabyte maakt met automerken gaat niet op, door hele simpele feit dat er financiële belangen zijn bij automerken. Die MOETEN dus wel ervoor zegen dat een master in een bepaalde niche zijn, met enige overlap hier en daar. Anders hebben zij simpelweg geen bestaansrecht (letterlijk!)
Om in dezelfde analogie te blijven, was Linux allang totaal failliet geweest.
In getallen is linux dat ook *

Daarnaast begrijp ik de rest van het bericht niet.
Dat omschrijft juist een specifiek en persoonlijk geval ipv naar de bigger picture te kijken.
Wat ik overigens al verwacht had, want dat zijn 99,8% van de reacties die je terug krijgt.
Leuk dat je oude hardware weer werkt, maar besef dat het heel erg niche is, net als die specifieke telefoon die toevallig werkt.
Ik vind zulke projecten net als jou ook tof om te doen (had ik al gezegd dat ik 20 jaar ervaring heb met linux?), maar besef ook dat het super niche is.
Het gaat om de getallen, en de getallen zeggen dat het merendeel van de wereld het geen donder boeit.

Het gebrek aan hardware support heeft tevens te maken met de totale wirwar aan distros.
Totale nachtmerrie voor elke ontwikkelaar om dat te gaan ondersteunen.
Ik kan zelfs maar heel moeilijk inzien hoe zoiets financieel haalbaar blijft.

Ik heb zoiets meegemaakt op bestuurlijk niveau, waarbij elke partij ook z'n eigen manier van werken had.
De oplossing was ook om eerst meer te gaan focussen, anders is er geen beginnen aan.

* behalve in de embedded, smartphone en server markt.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 26 juli 2024 15:35]

Meestal reageer ik niet op t.net op nieuwsberichten over Linux, omdat weet dat er veel negativiteit over Linux bestaat in deze community (vaak over teveel distros's, maar niemand klaagt over teveel automerken/modellen)

Maar jouw reactie deed me denken aan deze 'blog' post:

https://gist.github.com/r...ea1002958f96e7ba9519972d9
"Open source is not about You"
Sommige main stream hardware en laptops worden nogsteeds niet of maar deels ondersteund. Zelfs niet na 6-8 jaar.
Dit kun je echt niet aan "Linux" toeschrijven. Dan moet je toch echt bij de maker zijn van de hardware. Laat ze beginnen met het openstellen van de technische specs zodat iemand drivers kan schrijven. Er is ook heel veel hardware dat op Linux perfect ondersteund wordt, soms nog beter dan onder Windows (ik denk aan mijn Studio/pro-audio geluidskaart die ik ooit voor heel veel geld heb gekocht en waar na een paar jaar geen drivers meer waren toen Windows XP uitkwam, terwijl het Linux 100% functioneel was)
Tot twee jaar terug had ik het als mijn main systeem voor ongeveer 6 jaar.
Gelukkig heb jij de volledige vrijheid om iets anders te kiezen, en dat is waar het om gaat bij open source/vrije software. Gelukkig dwingt niemand jou Linux te gebruiken, jij hebt de keuzevrijheid.
Het grootste probleem is vooral het gebrek aan focus. Men is veel te breed gefocust. Daarnaast is er teveel eilandjes cultuur met ontwikkelaars die soms religieus hun (subjectieve) meningen vasthouden.
Dat is het gevolg van de vrijheid. Jij doet nu alsof "Linux" een corporate is met een specifiek doel ( wensen kritische tweakers.net gebruikers vervullen), maar dat is het niet. Iedereen kan Linux gebruiken en inzetten zoals zij dat willen.

En wie is "men"?

Ik heb afgelopen kerstvakantie mijn tijd besteed om Linux op mijn oude telefoon werkend te krijgen. Wellicht niet in jouw belang, want geen 'focus', maar ik heb de vrijheid om mijn (onbetaalde) tijd te besteden zoals ik dat wil. En op het moment dat ik het werkend krijg, geeft ik het terug aan de community zodat andere mensen met dezelfde telefoon ook Linux daarop kunnen draaien, als zij dat willen. Vanuit jouw oogpunt misschien een totale waste of time,
maar:

Nogmaals, open source geeft jou extreem veel vrijjheid, maar open source is not about you
Er wordt van alles beloofd,

Het grootste probleem is vooral het gebrek aan focus. Men is veel te breed gefocust. We hebben geen ontelbaar veel verschillende distros nodig. Daarnaast is er teveel eilandjes cultuur met ontwikkelaars die soms religieus hun (subjectieve) meningen vasthouden.
Met als gevolg dat er bij problemen er teveel vingers worden gewezen.
Je constateringen zijn niet onwaar maar ook niet helemaal juist. Linux (het ecosysteem, niet de kernel) is geen bedrijf of organisatie. Er is geen 'men'. Er is geen 'we'. Het is een beetje als 'het wordt nooit wat met die zoogdieren als ze zich niet een beetje gaan focussen, want de honden doen zus en de koeien doen zo'. Er is geen overkoepelend doel. Ieder onderdeeltje van het ecosysteem heeft geen groter doel dan het probleem van de ontwikkelaar oplossen. Het maakt de koeien niet uit dat de honden uitsterven, en andersom.

Dat neemt niet weg dat je je kan afvragen of het beter of sneller zou gaan als er een duidelijk plan en einddoel zou liggen. Voor dat ene doel zou dat vast zou werken maar ten koste van andere doelen. Als je focus zoekt dan moet je niet bij Linux zijn maar de distributies. Neem bijvoorbeeld Android. Dat is een Linux-distributie die wel een duidelijk plan en focus heeft en daar behoorlijk succesvol mee is.

Overigens zie ik het zelf niet als versnippering maar als 'parallele ontwikkeling'. Verschillende ontwikkelaars proberen verschillende oplossingen uit. Zo worden er betere oplossing gevonden dan wanneer de eerste de beste oplossing wordt gebruikt. Maar het heeft ook nadelen.
Sommige main stream hardware en laptops worden nogsteeds niet of maar deels ondersteund.
Dat klopt, maar eigenlijk is het een onjuiste verwachting. Het is niet Linux die de hardware moet ondersteunen, het is de hardware(fabrikant) die moet zorgen dat er drivers voor Linux zijn. Historisch gezien heeft de Linux-community vaak zelf drivers geschreven omdat de fabrikanten het niet deden, maar wie moet je daar op aan kijken?

Tegelijkertijd vind ik het een misleidend voorstelling van zaken want ik ken geen enkel OS dat op alle hardware werkt die de afgelopen 20 jaar is gemaakt. Van Windows XP tot Windows 11, MacOS, Android, ChromeOS, iOS... geen van allen zijn ze in staat om op alle mainstream hardware werken. Van de zes computers hier in huis zijn er maar 2 geschikt voor Windows 11 en niet een kan MacOS draaien.
Daarbij komt er ook nog eens dat goed bedoelde feedback en kritiek nauwelijks serieus en ten harte wordt genomen of in een complete fanboy discussie/rant belandt.
Ik ben natuurlijk bang dat je deze post ook zo ervaart. Het is niet dat er niet naar feedback wordt geluisterd maar dat niemand in staat is om er iets mee te doen. Er is geen baas die bepaalt wie er aan welke feature werkt. De Linux-community weet dat er veel versnippering is en dat dit soms problemen geeft en dat dit de keerzijde is van de enorme flexibliteit van het systeem. Iedereen heeft wel een idee over hoe het beter kan, maar niemand weet hoe je iedereen overtuigt om dezelfde kant op gaan. Iedereen die er aan werkt heeft zo z'n eigen belang en z'n eigen doel.
Eigenlijk ervaar ik deze post alles behalve zo! :) :)

Het merendeel gaat namelijk gelijk naar boe en ba etc.

Ik ben me ervan bewust dat ik met mijn bericht ietwat kort door de bocht was.
Dat heb ook ook wat bewust gedaan, omdat het anders al heel snel heel langdradig wordt.

Het klopt dat er niet een "men" of "we" is.
Tenminste, dat is ook maar deels waar.
De tools, kernels ed worden toch enigszins wel met een bepaalde eenheid beheerd.
Dat is dan ook wel gelijk waar het ophoudt.

Dat ligt idd bij de distros en Android vind ik daar idd een ZEER goed voorbeeld van hoe het WEL kan.
Sterker nog, qua user experience zou ik die ruim boven windows zetten.

Nogmaals ik heb er geen belang bij, het zal mij echt worst wezen of iets windows, android of linux heet. Voor mij en heel veel andere mensen (ik vermoed zelfs de meerderheid), boeit het niet eens of iets open source is of niet. Er zijn gewoon geen alternatieven.
Ik kijk vooral naar de praktische problemen die ik de afgelopen 20 jaar met linux ben tegengekomen.

Allemaal parallel werken is heel erg leuk, de bijwerking is dan idd wel dat het allemaal net niet af is.
Ik zou liever zien dat de krachten gebundeld werden, of in elk geval voorlopig (voor een paar jaar)
Om op zo manier iets neer te zetten dat gewoon staat als een huis, ipv van een systeem waarbij vrij letterlijk elk steentje, schroefje, deurtje en tegeltje van een andere makelij is.
Dat is gewoon echt vragen om problemen.

Van een aantal anderen in de community (veel slimmer en more involved dan ons) heb ik al veel vaker ook al berichten gezien dat er gewoon gestandaardiseerd moet worden.
Dat is ook een vorm van focus.
Ben het eens met het kip-ei verhaal wat betreft hardware, maar je maakt ontwikkeling op die manier ook alles behalve aantrekkelijk.

Overigens denk ik zelf als ontwikkelaar niet dat 20 jaar reëel is tegenwoordig.
±5 jaar, hooguit uitloop naar 10 jaar max.
Ook hier, is het een leuke niche (waar ik soms ook regelmatig mee bezig ben) om oude hardware te gebruiken. Grote gros van de mensen zit daar gewoon niet op te wachten.

Als ontwikkelaar zie ik dan ook Linux distros nog steeds echt als in prototype fase.
Leuk om mee te klooien, of voor de wat doorgewinterde techneuten, maar het is absoluut niet af.
Helaas, moet ik daar aan toevoegen.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 26 juli 2024 15:35]

Je moet Rocket League launchen met Proton. Is een vinkje in Steam compatibility.

Dan werkt alles.
Ja ik heb dat vinkje aan staan, en als ik rocket League open, dan staat er letterlijk dat Linux niet ondersteund wordt.

Ik kan het wel openen, maar online spelen lukt dus niet. Enkel local.

https://support.rocketlea...-macOS-and-Linux-SteamOS-

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 26 juli 2024 15:35]

Lijkt me dat je op de een of andere manier dan toch de native Linux versie aan het spelen bent. Die is sinds overname door Epic niet meer ondersteund.
Ja dan speel je toch echt de native variant. Niet via proton.

Wat als je niet proton experimental selecteert maar de laatste versie?
En als je rocket league niet hebt op steam kan je Legendary proberen. Is een python package dat je met pip install kan installeren. Vervolgens kan je rocket league vanuit de command line launchen met 1 of 2 regels. (je krijgt een url die je in je browser moet plakken de eerste keer waarmee je een api key krijgt die je vervolgens gebruikt bij het starten van het spel in het 2e commando)
De reden dat ik het niet op Linux speel is dat bakkesmod een hele strijd is om werkend te krijgen en ik ook niet zo handig ben in Linux.

Je kan ook nog lutris of heroic games een kans geven maar Legendary was voor mij in een keer raak.
Werkt PopOS ook een beetje op oudere hardware? Ik heb een oudere server staan die mijn dochter voor Minecraft en Steam wil gebruiken...
Ja hoor werkt prima op oude hardware (hier althans) maar sowieso is het super simpel om een install disk te maken en dan kun je gewoon een live omgeving draaien (opstarten vanaf USB) zonder iets te installeren. Je draait dan dus alles vanaf USB en als het bevalt dan pas doe je de installatie (gouden uitvinding).

Kleine wijziging in mijn reactie: in de onderstaande video wordt verteld dat het gek is dat er altijd wordt gezegd dat Linux overal op draait.

https://www.youtube.com/watch?v=zjcByU0VKOk&t=0

Controleer altijd de compatibility list van de os die je gaat installeren, dit geld overigens ook voor Windows etc. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat Linux op alles draait.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 26 juli 2024 15:35]

X86 64 bit dual of quad core cpu en voor video zou ik een intel of AMD video kaart zou ik aan raden .
Minecraft java speelt op bijna elke computer
ik draai hem sinds kort op een laptop die 7 jaar oud is en werkt prima..op mijn game pc werkt het helaas niet goed...mijn soundkaart word niet goed herkent en werkt de ene keer wel en andere keer weer niet...terwijl dit een standard realtek sound kaart is...zou die goed werken dan switch ik meteen naar linux.
Probeer eens pavucontrol. Dat is een (gui) tool om te kiezen naar welke soundkaart (hdmi geldt ook als soundkaart) het geluid wordt gestuurd. Ook handig als je een TV als 2e scherm hebt en daar het geluid van netflix heen wilt sturen.
Je kunt een Live Distro op die server proberen. Dan start je Linux op zonder veranderingen te doen op het systeem. Dan kun je een indruk krijgen of het een beetje gaat, zonder dat je je huidige systeem veranderd. Dit doet het door het geheugen te gebruiken als tijdelijke opslag voor het systeem. Daarom kan het zijn dat je niet zomaar alles geïnstalleerd krijgt in die Live modus, maar het kan je wel een indruk geven van de mogelijkheden.

De meeste Linux Distributies ondersteunen een Live probeer versie. Sterker nog, meestal start de installatie op in een Live versie, waarin je dan de installer als app kunt starten, en zelfs tegelijk het Live systeem kan gebruiken.

Ga naar https://pop.system76.com/ om de Live installer te downloaden, en naar https://www.balena.io/etcher/ voor een tool die die installer op een USB kan zetten. Kijk dan hier voor meer informatie over hoe je je computer vanaf een USB kunt opstarten.

(Disclaimer: Ik ben geen 'fan' van PopOS en Etcher, er zijn andere tools die je kunt gebruiken. Maar ik wil het hier vooral simpel houden)
Werkt PopOS ook een beetje op oudere hardware? Ik heb een oudere server staan die mijn dochter voor Minecraft en Steam wil gebruiken...
Ja, dat gaat prima werken. Er wordt wel gezegd dat Pop voor de desktop is, en dat klopt, maar voor beginners is een vriendelijke interface belangrijker dan de laatste 3% performance er uit persen. Hardware support van Linux voor oude hardware is typisch uitstekend en voor Minecraft heb je niks bijzonders nodig.
Pop os wel, maar dat betekent nog niet dat de spellen ook soepel draaien.

Systeem eisen voor een spel, gelden ook voor Linux.

Ik zelf gebruik openSUSE tumbleweed, en ik blijf het bizar vinden, hoeveel minder systeem resources het gebruikt tov windows.

Het is echter niet zo dat Linux installeren, het probleem oplost als je hardware niet goed genoeg is voor een spel.
Wat mij verbaasde is dat echt veel primaire applicaties (voor mijn gebruik) standaard in de PopOS "store" staan zoals discord, stream, Spotify etc.
Dit zijn voornamelijk flatpaks, en niet zo zeer een PopOS of Ubuntu exclusief. Bijna alle distributies hebben nu de mogelijkheid om flatpaks te installeren. Ook ik ben (eigenlijk dankzij de video's van Linus Tech Tips) een poging aan het wagen naar Linux, inmiddels ook al verschillende distro's uitgeprobeerd. Fedora, PopOS, Manjaro en nu op Arch Linux. Meestal een beetje switchend tussen Gnome 41 en KDE Plasma.

Wat mij voornamelijk opvalt is dat Gnome Apps, simpeler maar nog steeds krachtig zijn, daarnaast lijkt het alsof er meer software beschikbaar is voor Gnome dan voor KDE. However, ziet KDE Plasma er visueel wat meer 'pleasing' uit en past het beter in mijn workflow maar lijkt het erop dat er veel minder (modern ogende) apps beschikbaar zijn voor KDE Plasma.

Verder wat mij opviel is dat Linux en compatibiliteit met nVidia slecht is, rare grafische artifacts, stotteringen, haperingen etc. Als ik voor de grap ter vergelijking mijn onboard Intel graphics in mijn bos inschakel en daar een displayport kabel op aansluit, zijn al deze rare stotteringen, haperingen en artifacts verdwenen. Beter gezegd, de board Intel Graphics op de Mesa drivers lijkt soepeler te draaien dan mijn RTX 2080 TI.
Verder wat mij opviel is dat Linux en compatibiliteit met nVidia slecht is, rare grafische artifacts, stotteringen, haperingen etc. Als ik voor de grap ter vergelijking mijn onboard Intel graphics in mijn bos inschakel en daar een displayport kabel op aansluit, zijn al deze rare stotteringen, haperingen en artifacts verdwenen. Beter gezegd, de board Intel Graphics op de Mesa drivers lijkt soepeler te draaien dan mijn RTX 2080 TI.
Mijn computer hier is een AMD Ryzen 7 3700X, Nvidia Geforce RTX 2060. Draait nu al 2 jaar op Linux Mint, en ik heb haast geen artifacts of stotteringen als ik games speel. En als ik die heb komt het doordat ik een Windows spel 'emuleer' op Linux, waarbij de emulatie nog niet 100% goed genoeg is voor dat ene spel, of als ik Vulkan drivers gebruik en hij aan het begin even wat meer moet inladen om dan later geen stotters meer te hebben, of als ik (iets te veel) mods voor een spel tegelijk gebruik.

In jouw geval lijkt het erop dat of de standaard Open Source driver voor Nvidia, 'Nouveau' is gebruikt, of dat de driver is gedownload van de officiële Nvidia site. Aangeraden wordt om je systeem zelf de driver te laten laden. Zoek in je systeem naar Driver of Stuurprogramma voor de ingebouwde stuurprogrammabeheer. Zie deze pagina voor hoe het er bijv. in Linux Mint uitziet. Selecteer daar de Nvidia driver, en laat het systeem hem verder installeren. Hierna zou alles 'normaal' moeten werken.

Het klopt dat een Nvidia grafische kaart minder goed samenwerkt met Linux dan bijv. een AMD kaart, maar het werkt wel. Er zijn genoeg Linux gamers met een Nvidia kaart te vinden, dus het werkt wel. Alleen heeft Nvidia een paar eigenaardigheden die het wat lastiger kan maken.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 26 juli 2024 15:35]

In jouw geval lijkt het erop dat of de standaard Open Source driver voor Nvidia, 'Nouveau' is gebruikt
Geen van beide, ik heb simpelweg Nvidia-dkms uit pacman gedownload. Dit zijn de proprietary drivers van nvidia die her-compileren bij een kernel update.

Het kan ook zo zijn dat het je nog niet is opgevallen, laten we beginnen dat het op een 4k monitor onbruikbaar is. Ubuntu heeft patched mutters, nice, maar ten kosten van performance.

Ok, geen punt, ik pak mijn 1440p monitor. Probeer eens in firefox met 3 tabs, een tab weg te slepen naar zijn eigen venster, je ziet dan een animatie, dit is met +- 5fps, de intel graphics heeft dat niet, AMD is hier ook vloeiend.

Ander voorbeeld, open in een browser Youtube en speel deze af, open vervolgens nog een venster met een website en ga eens scrollen, dit gaat ontzettend haperig. AMD en Intel hebben dat niet.

Gebruik je KDE Plasma op nvidia? Sommige distro's hebben (ik denk een bug?) waarbij alles zo ingezoomd is dat zelfs je overgrootmoeder dit nog kan lezen

Zo gaat de lijst nog even door, voor de grap had ik dus van een kennis een AMD videokaart (wellicht wel 6 jaar oud) geprobeerd, en mijn user-experience was gewoon 100 maal beter dan met een nvidia...

Laten we trouwens inderdaad maar nog niet beginnen over de open-source drivers, dan voelt de pc alsof we weer in de windows xp tijdperk komen :+
Ok, geen punt, ik pak mijn 1440p monitor. Probeer eens in firefox met 3 tabs, een tab weg te slepen naar zijn eigen venster, je ziet dan een animatie, dit is met +- 5fps, de intel graphics heeft dat niet, AMD is hier ook vloeiend.

Ander voorbeeld, open in een browser Youtube en speel deze af, open vervolgens nog een venster met een website en ga eens scrollen, dit gaat ontzettend haperig. AMD en Intel hebben dat niet.

Gebruik je KDE Plasma op nvidia? Sommige distro's hebben (ik denk een bug?) waarbij alles zo ingezoomd is dat zelfs je overgrootmoeder dit nog kan lezen

Zo gaat de lijst nog even door, voor de grap had ik dus van een kennis een AMD videokaart (wellicht wel 6 jaar oud) geprobeerd, en mijn user-experience was gewoon 100 maal beter dan met een nvidia...
Met de inzet dat dit is n=1:
- Amd Ryzen 7 3700X
- Nvidia Geforce RTX 2060, driver v470
- Linux Mint 19.3 x64, Cinnamon omgeving
- LG 2560x1440
- 1TB SSD

nvidia-smi toont dit:
me@me:~» nvidia-smi
Sun Jan 9 20:32:43 2022
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 470.86 Driver Version: 470.86 CUDA Version: 11.4 |
....
In Firefox een tab slepen toont alleen een icoontje dat ik sleep, of ik verander de volgorde van de tabs. In beide gevallen geen vertraging. Youtube en andere venster/tab scrollen gaat heel goed tegelijk hier, ook geen schokken ofzo.

Ik heb hier vroeger (+8 jaar geleden) wel eens incidenteel last van gehad herinner ik me, maar niet meer sindsdien het systeem de driver voor mij installeert met Stuurprogrammabeheer. En ik weet zeker dat ik geen schokkende of trage overgangen ofzo heb, want dan had ik allang geprobeerd het te fixen. En ik heb deze versie toch al een 2 jaar.

Het is niet dat ik je niet geloof. Het is goed mogelijk dat jij er wel last van hebt. Maar zover ik weet hebben de Nvidia kaarten en drivers die ik tot nu toe op al mijn PCs heb gebruikt zijn werk gewoon gedaan.
Dus om het spel onder Linux te kunnen spelen zou men EGS op de koop toe moeten nemen.

Dat is wel echt een geval van de regen in de drup. Op het moment dan, de richting die Microsoft opgaat bevalt me namelijk ook niet bepaald dus wellicht is de EGS dan alsnog het kleinere kwaad.
"An Enhanced Geothermal System (EGS) is a man-made reservoir, created where there is hot rock but insufficient or little natural permeability or fluid saturation."

Maar welke EGS bedoel jij want ik heb de juiste duidelijk niet gevonden. O-)
EGS staat in deze context voor Epic Game Store. De Steam concurrent die z’n bestaansrecht ontleent aan Fortnite en gekochte exclusives in plaats van dat men het daadwerkelijk wil gebruiken vanwege z’n features.
Tja, en welk bestaansrecht heeft steam dan? In het begin was steam ook een gedrocht van een client die je toendertijd ook niet wilde omdat het je PC veranderde in een schildpad, dat heeft ook jaren gekost voordat het op het niveau van nu is, en zo denderend is Steam nu ook niet. Enige waar ik steam voor gebruik is hetzelfde als waar ik EGS voor gebruik, downloaden/installeren van de games en beheer van mn library op die betreffende store. Dus voor de 'features' gebruik ik steam net zo min.
Voor Steam gold de wet van de remmende voorsprong nog. Epic heeft GOG Galaxy, Origin, U-Play en nog tig voorbeelden om de beste elementen van te pakken. Gezien Epics financiële middelen is er geen reden waarom ze niet met een Big Bang iets degelijks neer hebben kunnen zetten, laat staan dat ze nog niet op hetzelfde niveau staan.

Simpel voorbeeld: De Epic launcher vind ik qua bediening waardeloos. Kan voor de spellen die ik heb niet eens met een paar kliks informatie opvragen, het enige wat ik uit de Library krijg getoverd is een prompt het spel te installeren. Waarom geen koppeling naar de Store?

Het verschil tussen Steam en EGS is dat men de eerste wil gebruiken. Getuige hoe zelfs de exclusiviteitsdeals mensen er niet van weerhoudt een jaar te wachten met hun aankoop, simpelweg omdat men de Epic launcher niet wil gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 26 juli 2024 15:35]

"Het verschil tussen Steam en EGS is dat men de eerste wil gebruiken"

Heb vaker het gevoel is dat men niet meer dan de eerste wilt gebruiken. Geen zin heeft libraries op te splitsen. Al zou Epic precies dezelfde store neerzetten met alle features EN alle software €5 goedkoper, dan nog krijg je die mensen niet overstag.

Dus tja, dan maar exclusives proberen. Hoezeer ik er ook een hekel aan heb. Begrijp de keuze wel
Uiteindelijk is iedereen te koop. Ik denk al zou Epic een deel van de korting terug laten vloeien naar de consument, dat men hier wel gevoelig voor is. Gratis werkt immers ook, en hun sales weten ook vast wel de nodige kopers te vinden, hetzij niet genoeg om het winstgevend te maken. Nu krijg je minder services, met meer downtimes, terwijl je dezelfde prijs betaalt als op andere platforms (of meer, zie Final Fantasy 7 Remake).

Er zijn gebruikers die geen waarde hechten aan een offline modus, mods, achievements, community of een winkelwagentje. GOG heeft zo z'n eigen niche voor elkaar gekregen door de focus op oudere games en het aanbieden van DRM-vrije versies. Er zijn dus wel manieren om je te onderscheiden op een niet-anti-concumenten manier.

Uit puur kapitalistisch oogpunt snap ik hun strategie ook volledig overigens.
Duidelijk. Dank je.
Dacht initieel dat het een of andere onboard/chip security was.

Ja, EGS is wel een drama.. ik heb 50 spellen ofzo. (Allemaal weekly free games dus geen idee wat het meeste is) Maar die EGS .. pff.. kan niet eens zien WAT voor spel iets is voordat je het installeert.
En die kleurloze preview iconen voor nog niet geïnstalleerde games helpen ook niet mee.
Het sorteren en filteren is ook vrij rudimentair.

Ook heb ik nog geen lijst gevonden in de website waar je kan zien welke games je bezit.
Volgens mij hebben ze die functie niet.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 26 juli 2024 15:35]

Nou, de libray van Steam is niet beter, moet ook altijd eerst weer naar de storepage om te kijken wat voor game het is.
Niet EGS, wel EOS (=Epic Online Services).
Thanks voor de correctie / aanvulling. Volgens het oorspronkelijke artikel was ook nog niet duidelijk of die twee hand in hand gaan, of ook apart geïmplementeerd kunnen worden en men dus zonder Epic account gebruik zou kunnen maken van de beveiligingslayer (en dus de game).
Gisteren probeerde ik Quake Champions te spelen op Linux i.c.m. Proton, maar dat viel even vies tegen.
Moeite met het launchen van de game en de velen haperingen ondanks toegepaste workarounds, maakte het gewoon onspeelbaar.

Mijn persoonlijke mening hierin is dat het komt door de anti-cheat laag die erin zit (weet niet of het de genoemde variant is?). Het zorgt er namelijk voor dat bepaalde processen worden verhinderd en mogelijk worden beperkt. Hoewel de game niet goed is geoptimaliseerd, durf ik wel te wedden dat het zonder die laag veel beter speelbaar is op Linux en wellicht ook op Windows.

Moeten we anti-cheat dan maar afschaffen? Ik denk het niet, want spelen met cheats (zie GTA Online) is gewoon niet leuk. Maar persoonlijk is dit wel een reden voor mij om multiplayer spellen enkel te spelen op consoles.
De anticheat van QC doet enkel een check of er bepaalde processen lopen bij het opstarten, is niet te vergelijken met dit artikel.
Verder speel ik zelf ondertussen bijna een jaar QC op Linux zonder problemen. Momenteel met proton 6.3. De laatste proton GE zou ook goed moeten werken. Het is niet nodig om launch parameters te gebruiken.
Ook belangrijk om shader caching op voorhand te laten plaatsvinden, anders gebeurt het in-game en dat kan tot nogal choppy gameplay leiden.
Als je mij dat laatste kunt uitleggen, graag. :)
In "steam - settings - shader pre-caching" de beide opties aanvinken.
Daarnaast sluit Hedge niet uit dat deze variant van EAC ook verplicht dat spelers inloggen bij Epic Games voordat de game wil starten.
Waarom is dit een probleem? Iedereen logt toch altijd al via Steam? Of zijn pc gamers zo extreem in de ban van Steam en Gabe dat ze niets anders accepteren?
Naast dat als Hedge ook maar een beetje zich had ingelezen voordat die zoiets publiceert, er ook achter gekomen was dat je helemaal geen gebruik hoeft te maken van Epic accounts om de EOS versie te kunnen gebruiken.
Anoniem: 1664948 @novasurp9 januari 2022 12:56
Valve heeft VAC? Denk ook niet dat ontwikkelaars het waarderen als ze verplicht zijn om Valve's anti-cheat te gebruiken.
VAC is dan ook helemaal niet verplicht.
Valve heeft dit gedoe over zichzelf afgeroepen door niet zelf fatsoenlijke anti-cheat-maatregelen te hebben.
Al sinds 2002 hebben ze Valve Anti-Cheat (VAC):
https://en.wikipedia.org/wiki/Valve_Anti-Cheat
Naast de Valve games zelf gebruikt(e) de CoD franchise het.

Lijst:
https://store.steampowere...category1=998&category2=8
Niet geheel compleet, soms zijn er games die het wel gebruiken, maar het niet zeggen op de store page...
Hij zei wel 'fatsoenlijk'. Het staat algemeen bekend dat VAC traag, niet accuraat, onduidelijk en sterk verouderd is. Alleen maar klachten over VAC, hoe TF2 op het moment zich begeeft vertelt eigenlijk al heel het verhaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.