Microsoft haalt 'Programma's en onderdelen' uit configuratiescherm Windows 11

Microsoft schrapt het onderdeel 'Programma's en onderdelen' uit het traditionele configuratiescherm dat nog in Windows 11 zit. Eerder verdwenen al netwerkinstellingen, waarmee het bedrijf het configuratiescherm langzaam maar zeker compleet vervangt.

Wie Windows 11 Insider Preview Build 22523 in het Dev-kanaal draait en op Programma's en onderdelen in het configuratiescherm klikt, komt niet meer bij de traditionele tool uit, maar bij het onderdeel 'Apps' van het instellingenmenu. Ook is de optie om geïnstalleerde updates te verwijderen verplaatst naar Windows Update in het Instellingenmenu. Volgens Microsoft zijn de wijzigingen onderdeel van het 'voortdurende streven' om onderdelen van het Configuratiescherm, of Control Panel, naar het instellingenmenu over te hevelen.

Microsoft lijkt daarmee vaart te maken sinds de komst van Windows 11. Begin december verscheen al buildversie 22509 van de Windows 11-preview, waarbij Microsoft verschillende instellingen van het Netwerkcentrum van het Configuratiescherm verplaatste naar het Instellingenmenu of liet doorlinken naar corresponderende menu-onderdelen bij die instellingen.

Het Configuratiescherm zit al sinds 1985 in Windows. In Windows 11 is het vooral een overblijfsel van het scherm zoals dat in Windows Vista en Windows 7 in het OS zat. Vanaf Windows 8 maakte Microsoft instellingen ook via een instellingenmenu met moderne weergave beschikbaar en sindsdien is het bedrijf meer opties van het Configuratiescherm naar het Instellingenmenu aan het verplaatsen.

Uninstall Updates Settings Windows 11
Uninstall updates is onderdeel van Settings in Windows 11, afbeelding: Windows Latest

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2021 • 13:45

256

Reacties (256)

256
254
111
17
0
111
Wijzig sortering
Is de link uit het configuratiescherm gehaald óf is het volledig van het systeem verwijderd?
Anders zou je nog via de CLI nog gewoon appwiz.cpl of ncpa.cpl kunnen intikken.

Ik heb zelf geen insider preview draaien om dit te controleren.

[Reactie gewijzigd door zzzzap op 23 juli 2024 02:39]

Getest, appwiz.cpl en ncpa.cpl in CMD en ook in de zoekbalk.
Beide verwijzen me gelijk door naar de ''nieuwe'' settings menu en niet meer naar het ''oude'' configuratie scherm. Dit betreft build 22523.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:39]

Wow, ze pakken in ieder geval nu wel 100% door i.p.v. alleen maar een linkje weg te halen.

Het wordt steeds meer een app-driven OS, ik kan het wel waarderen.
spijtig genoeg hebben die apps niet de functionaliteit van de oude settings vensters.
wel nog niet getest in win 11 maar in de laatste builds van win 10 zijn die nog altijd nutteloos.

en persoonlijk geen zin om een cli te gebruiken voor een paar settings op een netwerk adapter te veranderen.
laat staan de tijd dat je eerst kwijt ben met de juist commando/syntax uit te zoeken

domein of workgroug veranderen veel geluk met de huidige settings app

[Reactie gewijzigd door Xeon_1 op 23 juli 2024 02:39]

Dat is zeg maar ook wel een beetje de bedoeling, want Windows was veel te specifiek.. een vonkje door een domme gebruiker en de computer heeft spontaan geen internet meer. Windows moet (standaard) een goede balans bieden tussen Poweruser en facebooker Henk.

Ik ben een aantal jaar geleden overgestapt op MacOS, omdat het een betere balans had, makkelijk en duidelijk OS, doet niet moeilijk als je het niet wil, maar uitgebreid en specifiek als je het wil. Fijn dat Windows daar ook naar toe gaat.
Ja, ik vind MacOS echt vele jaren voorlopen op Windows.
Het is het enige OS dat een beetje van deze eeuw is.

Maar ik ben helemaal klaar met de hardware en andere keuzes van Apple, dus mijn nieuwe computer dit jaar was voor het eerst weer een Windows machine sinds 2009. Sinds 2017 ben ik wel Bootcamp gaan gebruiken.

Ik had een Mac Pro 2010 met 32GB RAM, snelle PCIe SSDs, GTX980 videokaart.
Ik heb nu een Ryzen 5950X, 64GB RAM, PCIe 4 SSDs, RX6900XT voor ong. €3300, na maanden zoeken naar een videokaart.

Een vergelijkbare Apple is zeker 4x zo duur, terwijl dat in het begin van hun Intel tijdperk echt niet zo was.
Ja dat mag en kun jij vinden. Maar om nou te zeggen dat macOS jaren voorloopt op anderen. Mwa ik moet het kennelijk nog ondervinden.

En verder ook Apple hardware kan scherp geprijsd zijn. Mijn eerste macbook air m1 gekocht voor 900 euro. Mac mini m1 gekocht voor 750 euro meen ik. Leuke prijzen om eens te prutsen met macOS

Maar voor nu voor productie te draaien als sysadmin geeft ik nog steeds de voorkeur aan een stabiele linux distro zoals fedora. Of als het moet windows
Give it time 🙂

Enige vervelende wat ik mis is games, maar daar heb je cloudgaming voor.
Ik denk dat ik al 15 jaar op Mac zit, omdat m’n manager destijds mijn gevloek zat was omdat Linux echt niet fatsoenlijk aan de praat te krijgen was op de reguliere laptops van dat bedrijf. Toevallig was er voor een Microsoft dev per abuis een Mac besteld en stelde hij toen een shuffle voor. Dus ik aan de MBP.

Nooit meer omgekeken. Voor servers is het FreeBSD of Linux, maar voor desktops is het MacOS voor mij. Ik kan er alles mee. Macports geeft me iedere denkbare tool. Als die niet al standaard aanwezig is.
Homebrew kende ik al. Macports nog niet. Gaan we eens uitproberen! :)

Thanks!!
Homebrew kende ik al. Macports nog niet. Gaan we eens uitproberen! :)

Thanks!!
Het geinige van macports is dat het support heeft van Apple.
15 jaar later... Zou ik nog eens opnieuw Linux proberen. Ze zijn al een heel eind gekomen in die tijd. Gebruik nu mint als daily driver. Mijn nieuwe laptop heeft maar 1x half windows gestart waarna ik het ding geformatteerd heb en Linux heb geïnstalleerd.

Het wordt tijd dat windows niet meer pre-loaded word bij nieuwe systemen... Die licentie gaat nl. never nooit meer gebruikt worden.
Ik heb in de tussen tijd vaak genoeg nog zitten spelen. Maar nee. Al is het alleen maar omdat m’n collega’s die het wel draaien als daily driver teveel lopen te klagen. :)

Er is zeker vooruitgang, maar niet vooruitgang genoeg voor mij.
Je vind dat het het enige OS is dat een beetje van deze eeuw is.. Is er ook een onderbouwing voor die mening? Of is het puur op persoonlijk smaak? Dat laatste maakt namelijk geen feiten.
weleens aan een hackintosh gedacht?
ik ben afgestapt van mac om dat het mijn werk moeilijker maakte bij elke update en hardware van 4 jaar oud gewoon niet meer ondersteunde.
en microsoft is nu het zelfde aan het doen.

no offence maar mac is voor "domme" mensen die niets kennen van pc's en iets moeten hebben wat gewoon werkt, ook de reden waarom ik meer en meer mijn ouders naar apple zaken aan het brengen ben.

Maar als poweruser/ system admin vond ik het makkelijk dat bijna alles grafisch was en beschikbaar, zeker voor zaken die maar 1 keer in een blauwe maan nodig had maar wel dringed waren.
Haat het bij de linux distro/appliances die we ook hebben dat elke verdoemde distro/device voor alles andere commando's heeft. (draaiien wel allemaal een vorm van linux)
MacOS is trouwens het zelfde, gewoon andere linux distro met weer andere commando's
ik ben afgestapt van mac om dat het mijn werk moeilijker maakte bij elke update en hardware van 4 jaar oud gewoon niet meer ondersteunde.
en microsoft is nu het zelfde aan het doen.
Apple heeft direct 1-op-1 belang om dat te doen omdat ze zelf de hardware verkopen. Microsoft heeft er veel minder belang bij. Sowieso verwacht ik niet dat dit nu elke 4 jaar gaat gebeuren, maar dat dit eerder een eenmalige inhaalslag is qua security. Bedoel, dat praktisch alle andere zaken in Windows 11 nog steeds backwards compatible is, is eigenlijk best bijzonder. En Microsoft ondersteunt de komende jaren gewoon Windows 10 nog. Vind het dus niet echt te vergelijken.
Vergis u niet in de mate waarin hardware- en software leveranciers elkaar helpen zodat wij als consument gedwongen worden nieuwe hardware en software te kopen.
Als er 1 bedrijf is dat je daar niet (meer) van kan beschuldigen is het MS. Die geven altijd van te voren een roadmap voor wat betreft de lengte van de ondersteuning. PC's van nu al 15 jaar oud werken nog met Windows 10 tot 2025 (in theorie, de bruikbaarheid mag je zelf inschatten). Dat doet geen enkele softwareleverancier ze na.
https://ark.intel.com/con...cache-up-to-4-00-ghz.html

Feitelijk 2016 beschikbaar. Moederbord ondersteunt alles m.b.t. Windows 11. Alleen mag niet geupgrade worden naar Windows 11 want qua generatie niet nieuw genoeg. Tsjah..
Mijn pc heeft deze processor, en ik moet wel zeggen dat ik een duidelijk (negatief) verschil merk in prestaties tussen deze processor en de processor in mijn laptop (i7-10510U). Beide draaien de insider bèta van W11, maar de i7-6700 heeft duidelijk veel vaker last van een vastgelopen verkenner of dergelijke tov de i7-10510U. Voor de gemiddelde tweaker is dit niet echt een probleem, maar kan me wel voorstellen dat gewone gebruikers daar niet zo blij mee zijn.
Tsjah, tis inmiddels een wat oudere cpu, maar dan nog.. Windows 10 draait werkelijkwaar nog prima op een SSD. En een vastgelopen verkenner lijkt mij ook niet al te veel zeggen over processor speed. ;)
Da's 9 jaar in 2025? Best een redelijke levensduur. Inderdaad de CPU's vanaf het jaar erna werken in Windows 11. Dat een upgrade niet gaat wil niet zeggen dat je voorlopig iets mist op W10..
Als Windows 11 in 2025 uit zou komen zou ik je gelijk geven. Maar goed. Las al dat er genoeg mensen gewoon kunnen upgraden met deze processor (en de k variant) en dat het prima werkt. Ik snap het idee van MS zeker wel, maar een 4ghz processor uitsluiten waar de boel prima op draait en die aan alle voorwaarden voldoet waar het OS gewoon op te installeren valt vind ik wat vreemd persoonlijk.
En wat met driver updates en incompatibiliteit met nieuwe os'sen? Kunnen ze de fabrikanten van hardware wel de schuld van geven (ze moeten zelf hun drivers herschrijven) ... Dat is wel heel laks dus die vlieger gaat bij mij niet op.

Terzijde: De ongevraagde reboots moet je er ook maar bijnemen
Wel raar om net nu dat argument vandaag nog te horen terwijl Win11 niet werkt op super veel machines zonder TPM?

Mijn 10 jaar oude macbook gaat nog perfect op de laatste OS.
Windows wordt standaard geleverd bij bijna elke oem pc...
MS heeft er dus alle belang bij dat er genoeg pc's verkocht worden en hun OS de standaard is en blijft.
no offence maar mac is voor "domme" mensen die niets kennen van pc's en iets moeten hebben wat gewoon werkt, ook de reden waarom ik meer en meer mijn ouders naar apple zaken aan het brengen ben.
Ehm, nee. Wat dacht je van iOS ontwikkelaars die alleen op een Mac kunnen ontwikkelen? Zijn die ook dom? Wat dacht je van mensen zoals ik die jaren lang linux hebben gewerkt, prima uit de voeten kunnen met bash of zsh maar macOS over de gehele linie het prettigste vinden? Je geeft aan het liefst direct te zijn, maar neem dan ook de verantwoordelijkheid om wat je uitkraamt te onderbouwen.
MacOS is trouwens het zelfde, gewoon andere linux distro met weer andere commando's
Sorry maar wat een onzin. Zorg er voor dat je wat kennis op doet voordat je allerlei ongefundeerde uitspraken doet. Als je een gewaagde uitspraak wilt doen zeg dan dat het een "gecustomizde" versie van FreeBSD is.
no offence maar mac is voor "domme" mensen die niets kennen van pc's en iets moeten hebben wat gewoon werkt
Jezus, ik maakte m’n eerste stappen met computers in 1985, leerde programmeren op m’n 8e, heb Computer Science gestudeerd aan de TU, ben full-stack ontwikkelaar op meerdere platformen, en ik gebruik het liefst een Mac. Ik ben dus dom.
no offence maar mac is voor "domme" mensen die niets kennen van pc's en iets moeten hebben wat gewoon werkt, ook de reden waarom ik meer en meer mijn ouders naar apple zaken aan het brengen ben.
Beetje chargerend, niet? Menig sysadmin/dev werkt vanuit MacOS, en om nou te zeggen dat die niks van personal computers zouden weten...
Maar als poweruser/ system admin vond ik het makkelijk dat bijna alles grafisch was
Tegenwoordig kan veel grafisch natuurlijk, maar een beetje kennis van de CLI zou een power user niet misstaan vind ik.
MacOS is trouwens het zelfde, gewoon andere linux distro met weer andere commando's
Het is eigenlijk een POSIX compliant doorontwikkeling van NeXTStep en geen Linux. Eerder BSD.

En dan specifiek afgesteld op de hardware die Apple verkoopt. Is iets voor te zeggen, hetzij vaak kostbaar.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 23 juli 2024 02:39]

Tegenwoordig kan veel grafisch natuurlijk, maar een beetje kennis van de CLI zou een power user niet misstaan vind ik.
Ik ben het hier volkomen mee eens.
Sterker nog: naar mijn idee dien je als power user gewoon met de CLI om te kunnen gaan (en als admin helemaal). Natuurlijk hoef je geen achterlijke syntax uit het hoofd te kennen om basale zaken te kunnen configureren, maar op bv Windows is enige basiskennis van Powershell echt geen overbodige luxe.

(De norm verschuift ook met de jaren: vroeger was je al een power user als je regedit kon openen bij wijze van spreken)
als ms misschien is een deftige help functie in hun cli zou steken zou ik de moeite nemen van hem te gebruiken.
Help functie kan ook gewoon een uitgebreide pdf zijn zoals intel doet voor zijn cli's
Nu geeft het enkel de zelfde rode tekst als fout en gebruik google maar om het uit te zoeken.
Sinds wsl2 heeft windows een vrij deftige cli. En nu leuke tools als https://ohmyposh.dev/ beschikbaar komen is powershell ook echt verkeerd niet meer.
Ik zelf wacht nog op een educatief 'adventure style' spel wat je wegwijs maakt in de CLI in de vorm van een ouderwets adventure spel (waar je tekst in moest typen om iets te doen)...

Laten we wel wezen, CLI commando's leren, of dat nou op Windows of Linux is, is érg droge stof.
De enige reden dat ik er van jongs af aan redelijk wegwijs in was komt ook alleen maar omdat ik nog nét oud genoeg ben om met MS-DOS te hebben mogen beginnen als eerste OS.

In Linux kom je er vandaag de dag nog steeds niet echt om heen, CLI is gewoon dé plek om shit gedaan te krijgen.
Windows daarentegen is toch al zeker jaren zo ingericht dat je eigenlijk niks 'hoeft' te doen in de CLI.. en vanuit een gebruikers ervaring perspectief, ondanks de soms 'vreemde' verstopte menu's etc, is dat toch best wel een noemenswaardige achievement van Windows. Linux doet her ze iig, tot op heden, niet na.
En OSX tel ik niet mee, want daar is de insteek gewoonweg "de gebruiker hóeft hier niet bij te kunnen".. dus dat vind ik niet vergelijkbaar.
Geen idee of er meer waren. Ik heb vroeger Hugo's House of Horrors nog gespeeld. Daar moest je inderdaad intypen wat je character moest doen. Was ergens begin jaren 90 meende ik.
Ik weet niet wat voor sysadmins jij kent, maar diegene die ik ken, als die al een macbook hebben draait die niet OSX. Die adviseren ze bijvoorbeeld wel aan hun minder technisch onderleggende vrienden of familie. Ik ben er zelf een en doe dit werk al ruim 20 jaar, ken er dus genoeg en heb ook bij multinationals gezeten, van de honderden collega's die ik had met enig verstand van zaken had er geen een een macbook of een apple als daily driver thuis..

Developers en Functioneel beheerders willen nog wel eens met een macbook aankomen, maar dat zijn geen sys/network engineers/admins.

En een systeembeheerder die niet in command line kan werken, of het "DOS" noemt, is de term systeembeheerder ook ook niet waardig, dat is hooguit iemand die toetsenbordjes en muizen moet wisselen op een kantoor, of toners wisselen.
Ik zit inmiddels zo’n 15 jaar in het vak en heb een tijdje geleden de overstap gemaakt naar devops. De ouderwetse Windows AD admins zitten inderdaad vaak vast aan Windows, logisch ook. Helemaal als je voor een logge multinational werkt, dan heb je geen keus.

In de “moderne” variant van beheer zie ik toch steeds meer Linux en MaOS. Die laatste gebruik ik met plezier om verschillende redenen, niet in de laatste plaats omdat er een native POSIX compliant command line in zit, maar dan wel met de opgepoetste UX die alleen een commerciële partij kan verzorgen. En dat is toch het belangrijkst voor mij want wie host zijn webapplicaties tegenwoordig nog op Windows?
Ik vind de discussie over de cli bijzonder interessant. Opgegroeid met de CLI, of liever gezegd, basic interpreter, en daarna vrij snel naar de grafische omgeving op een systeem waar de CLI ook echt CLI heette, en niet dos prompt of (powershell). Als designer van grafische interfaces spreekt voor zich dat ik van mening ben dat een grafische omgeving altijd beter is. Buiten de argumentatie dat je commando's met de diverse instellingen uit je hoofd moet leren, is er niet eenvoudig een taakgerelateerde opsomming van commando's in de cli te zien. Bij een goede gfx dialog, zie je in ieder geval de mogelijkheden. Niets mis met iemand die alles kent en alles weet, maar met een blinkende cursus maak je het niet toegankelijker. Het is bijna 2022....
Het gaat bij het veelvuldig gebruiken van de CLI niet om de commando's te kennen: dat zijn er bij bv Powershell alleen al teveel om uit het hoofd te leren (plus dat het gewoon geen zin heeft, behalve bij commando's die je vaak gebruikt en enkele basisfuncties).
Het gaat om de syntax en de documentatie begrijpen.
Xeon: vreemd dat ze dan nog wel de hardware ondersteunen van de MBP van m’n vriendin die aanzienlijk veel ouder is dan dat.
De settings van 11 zijn vele malen beter dan de oude van 10.
Kan zijn maar zal dat pas zien als ik een nieuwe laptop koop/krijg.

kan enkel win 11 installeren door de cpu tpm aan te zetten.
desktop > doe te geregeld bios clears/flash/swaps waar door die key weg is.
Laptop > cmos batterij gaat dood ,dag os omdat tpm key weg is.
Echt geen zin in dat gedoe
Als je bitlocker aanzet, krijg je altijd een recovery key. Die kun je invullen wanneer je tpm niet meer werkt.
dan heb je toch alsnog het probleem dat alle andere software die van je tpm gebruik maakt over zn nek gaat? Ik meen dat bijv valorant zn anticheat al TPM gebruikt op W11.

Either way, i had zelf ook niet persee stilgestaan bij het feit dat een bios update/reset of hardware changes je tpm resetten, kreeg em laatst bij een CPU swap om mn oren, maar aangezien ik nog W10 draai verder geen issue.
Daarom zal iedere degelijk ontworpen BIOS updater die vanuit Windows gestart wordt eerst Bitlocker pauzeren zodat een nieuwe sleutel toegevoegd kan worden na een BIOS update zonder dat de gebruiker de recovery key erbij moet pakken.
Tegelijk kan het zeker geen kwaad dit zelf even te doen, van de week met een aantal Dell zakelijke laptops waar de ene update dit wel deed en een andere niet met als gevolg een paar minuten vloekend de recovery key overtypen met spelvouten...
Hardware changes resetten je TPM niet, tenzij je het moederbord/bootmedia/de TPM vervangt en Bitlocker niet pauzeert.
Mijn upgrade was een cpu swap, en iig bij amd zit de tpm in de cpu

Hoe dan ook, voor mij voorlopig geen tpm geneuzel, heb t gedisabled in het bios
Ai, daar moet ik nog even aan wennen inderdaad dat ze tegenwoordig in de CPU zitten.

Ik ben nog gewend dat ze als losse chip of zelfs losse module in het systeem zitten (zo worden de servers en laptops op werk nog steeds geleverd bijvoorbeeld) maar inderdaad met een CPU swap wordt het lastig :/
Nu is dat voor een doorsnee/corporate gebruikers geen probleem, maar een beetje tweaker upgrade zijn cpu nog wel eens

Mijn mobo resette trouwens meteen de tpm, dus ik vermoed dat terugwisselen de boel niet zou herstellen
Hmm, kun je op Win 11 ueberhaupt nog wel je boot SSD overprikken wanneer je een nieuw systeem koopt?
Nieuwe borden zouden (na bios update) als het goed is niet meer hun TPM moeten wissen bij een CMOS clear. Hoe dat gaat werken? Geen idee eerlijk gezegd. Denk dat ik met m'n X580 en Z370 borden gewoon pech heb.

Daarnaast heeft tot nu toe Windows update al 3 maal de BIOS van m'n HP laptop geflasht. En dat gaat dan is segmenten zodat alles behouden blijft. Nu werk ik vaak m'n BIOS bij indien het nuttig is voor m'n desktop, maar eerlijk gezegd doe ik het nooit op verder prima werkende laptops. En gezien de reputatie van Windows Update vind ik het eigenlijk een rampzalig idee.

Eigenlijk moet ik het eens testen, gewoon nu er nog niets belangrijks op de laptop staat, de batterij eruit trekken. Als ik dan echt niet meer Win 11 in kom, dan gaat er ook gewoon direct linux op.
Je hoeft niet perse TPM te hebben, cq aan te hebben staan, om toch windows 11 op de pc te laten werken: https://www.techadvisor.c...-2-0-requirement-3806413/

Ik heb windows 11 nu al weer een tijdje lopen op een mobo zonder TPM en alle updates komen gewoon binnen.
nope, werkt gewoon.
de enige echt harde eis is dat de "bios" secure boot moet ondersteunen.
Het hoeft niet aan te staan, maar moet wel bestaan.
Een deftig ondersteunde firmware update gaat nooit een TPM clearen of bitlocker triggeren zelfs al word die vanuit de boot getriggered.

De vraag is of de fabrikant de firmware update deftig ondersteund en zeker bij consumenten hardware durft dat nogal hard tegenvallen. Als jij zonder boe af ba nieuwe firmware inlaad, dan moet die TPM van zijn oren maken, zo niet doet hij simpelweg zijn werk niet.

Echter naar mate MS die TPM meer en meer afdwingt zal die ondersteuning bij consumenten hardware serieus verbeteren wat betreft updates.

Echter als er vervolgens aan de hardware gerommeld word, of je nu de CMOS batterij eruit trekt of je doet andere manipulaties, dan is het aan jou om te leren werken met een TPM en hoe je die beveiliging tijdelijk moet pauzeren voor je aan je manipulaties begint. Zo niet, het is de functie van die TPM om te reageren op dergelijke manipulaties en om aan te geven dat de hardware trust verbroken is omdat er plots een andere CPU aanwezig is.

Overigens is bitlocker helemaal niet verplicht in Win11, het is zelfs niet beschikbaar in de home versie welke je op 95% van consumenten laptops gaat krijgen. Enigste effect zal zijn dat je al u stored credentials kwijt bent, al valt dat op heden nog mee omdat applicaties nog niet echt gebruik maken om hun credentials over te laten aan het OS en bijgevolg de TPM.
Dat doen ze al een hele tijd voor vele instellingen hoor. Een deel van de CPLs is al jaren gewoon een doorverwijzing naar hun equivalent in het nieuwe settings menu. Dit is gewoon een doorzetting van die strategie.
Ja en nee. Nee omdat er niet altijd duidelijk is of het überhaupt werkt/kan wat je nu kan behalen met de instellingen ipv de configuratie scherm.
Laatst wilde ik een DLNA op zetten. Voorheen in w10 ging dat prima en nu op 11 was het echt worstelen in de instellingen om het uit eindelijk via google te moeten zoeken, schijnt het dus alleen met de configuratie scherm te kunnen en om daar te komen is ook niet meer wat het was..

Ik hoop dat alles netjes wordt over gezet want voor mij is het soms echt zoeken. windows 11 heeft in het algemeen meer stappen nodig om iets te kunnen bereiken.
Voor de een handig, voor de ander een crime.
Ik begin het ook al meer te waarderen, hoewel ik eigenlijk nog steeds telkens naar die oude link in het configuratie grijp. Laat het maar app driver worden en stop laat het andere maar dood bloeden. Android,apple en windows krijgen zo wel al meer dezelfde interface met hier en daar wat kleine verschillen.
Anoniem: 100047 @zzzzap17 december 2021 13:52
Persoonlijk heb ik 100 keer liever het configuratiescherm dan het instellingenmenu. Vaak is het sneller om rechtstreeks naar een confugaratiedeel te gaan dan constant te zoeken naar het juiste knopje.
Het is wel bekend maar mijn probleem met de netwerkinstellingen is bij op instellen. Dan is een veld niet 255.255.255.0 maar ineens 24 of iets. Ik snap sowieso niet waarom het anders is maar gebrek aan uitleg is daar voor mij het grote probleem. En ook audio instellingen werkt gewoon minder prettig. Vooral als je meerdere apparaten/uitgangen hebt en dingen als normalisatie gebruikt. En dan heb je nu ook nog eens onhandige apps van Realtek en Nahamic die niks toevoegen en veel opties hebben weggenomen.
Dat zijn CIDR Network References
https://www.freecodecamp....-cidr-network-references/

[Reactie gewijzigd door Skywalker27 op 23 juli 2024 02:39]

Ja, alleen heeft Microsoft CIDR notatie niet begrepen: het is shorthand dus gebruiklijk om IP/MASK te noteren. Ze hebben het in 2 vakjes gestopt die alletwee even lang zijn dus je hebt op het ook niets om te zien dat men ineens CIDR is gaan gebruiken ipv. netmask en typt dus gewoonte getrouw 255.255.255.0 in dat vak, want het IP erboven had je zojuist iets als 192.168.159.12 ingetikt. Krijgt je een melding dat het niet klopt. Je zou zeggen (aangezien onderwater CIDR gewoon weer een subnet wordt) dat men op zijn mionst beide notaties ondersteunt of het zelf vertaalt. Daarnaast is het met CIDR alleen mogelijk aaneengesloten reeksen van IP addressen te benoemen. De exotische oplossingen (255.252.255.0 als je gekt wilt doen op je 10.x.y.z reeks) kunnen nu ineens niet meer via de nieuwe GUI. Dus het is niet alleen ongebruiksvriendelijk, onlogisch maar ook nog minder. En het wordt alleen maar erger van release op release....
De exotische oplossingen (255.252.255.0 als je gekt wilt doen op je 10.x.y.z reeks) kunnen nu ineens niet meer via de nieuwe GUI.
Ik kan me niet herinneren dit ooit eerder voorbij te hebben zien komen. Misschien een beetje off-topic, maar zou je een voorbeeld/uitleg kunnen geven waarom en wanneer je dit zou willen gebruiken?
Het is een systeem van adresseren die in IPv4 niet van de grond is gekomen, mede omdat dhcp het best wel goed doet. Met IPv6 wordt iets vergelijkbaars gebruikt, dat het machine deel gelijk blijft, het lokale netwerk deel kan wisselen en het publieke netwerk deel centraal wordt gestuurd.
mede omdat dhcp het best wel goed doet.
Op welke manier heeft dit met DHCP te maken ??

Een DHCP server zou best adressen met netmask 255.252.255.0 kunnen uitdelen. Ik dacht niet dat er een eis was dat alle DHCP adressen opeenvolgend zijn.
Met IPv6 wordt iets vergelijkbaars gebruikt
Echt niet. Een 'netmask' in IPv6 is altijd '/nn', waar 'nn' het aantal bits is in het netwerk-gedeelte. En dat zijn dan altijd de eerste nn bits van links.

En als dat niet is wat jij bedoelt, dan heeft hetgene wat jij wel bedoelt helemaal geen enkel verband met de theoretische mogelijkheid van een 255.252.255.0 netmask in IPv4
Met dhcp bedoel ik dat er een aparte service is die de ip adressen beheert en uitdeelt. Een dhcp server kan om het even welk adres uitdelen. Met reserveringen bijvoorbeeld voor-ingesteld op mac-adres basis.

Met IPv6 hoef je niet met vaste ip adressen te werken en ook een dchp-service is niet nodig. Er is een constructie dat elk apparaat zelf haar/zijn ip adres kan en mag vaststellen, gebaseerd op bepaalde regels. Daarbij wordt het host-deel van het netwerk vastgelegd en veranderd als het goed is niet meer. Het netwerk adres zal wel veranderen als de netwerk aansluiting verandert.

Je hebt gelijk dat het netmask van IPv6 met een getal wordt aangegeven, het aantal hoge-bits dat het netwerk-deel van het adres aangeeft. Bij IPv4 is dat ook wel zo praktisch gebleken. Wel is het zo dat het netmask een beetje variabel is: Dat je van de provider bijvoorbeeld een /48 of /56 adres krijgt. Dat je zelf op de wifi en op het vaste netwerk een eigen /64 subnet aanlegt bijvoorbeeld. Een laptop die op wifi begint en via een portreplicator een vaste lijn aansluiting krijgt kan dan het zelfde host-deel gebruiken op de verschillende subnetten en vanuit de router via anycast benadert worden.
Wordt er ergens een vpn-verbinding gebruikt wat toevallig nog meer routes tussen 2 plaatsen opent dan wordt het creatief netwerken, gewoon omdat het kan.
Het kan, dat wil niet zeggen dat het gebeurt, er zijn redenen voor om het wel te doen, er zijn redenen om het niet te doen.
Op zakelijke netwerken bijvoorbeeld, je wilt dat gebruikers die via een VPN connecten niet thuis hetzelfde subnet gebruiken en dus conflicten krijgen. Daarom gebruik je bijvoorbeeld iets als 10.199.6.0/24 voor je VPN netwerk zodat de kans dat je gebruikers diezelfde (of een overlappende range) gebruiken vrijwel nul is.
Dan is het niet nodig je VPN netwerk 10/8 te geven en ook 172.16/12 is zware overkill, heck zelfs 192.168/16 is overkill, een /24 is gemakkelijk voor iedere ITer te begrijpen terwijl een /25 etc. toch vaak niet begrepen wordt.
Ja, dat gedeelte begrijp ik. Ik heb cisco certificaten ;).

Wat ik niet begrijp is het nut van een netmask 255.252.255.0.
Was nou maar naar Specsavers gegaan |:(

Zie hier het nut van CIDR notaties :+ Ik ga maar even pauzeren, genoeg schermtijd voor vandaag...
252 == 1111.1100. Dat valt nog mee. Dit is wat vaak in vpn-verbindingen wordt gebruikt:
Een netwerk adres, 2 host adressen en 1 broadcast adres.

Dat het halverwege een netwerk masker zit, kan te maken hebben met superkasten dat er 4 verschillende netwerk-reeksen door elkaar gebruikt worden. Bij 10.0.10.0/255.252.255.0 is dat:
10.0.10.x
10.1.10.x
10.2.10.x
10.3.10.x
En deze systemen bereiken elkaar allemaal via het zelfde netwerk terwijl 10.10.10.x netjes via het andere netwerk gaat. Nu ik dit zo uitschrijf denk ik dat het tegenwoordig gewoon 4 entries in de routering tabel zijn.

Misschien moet je de cursus boeken van je cisco certificaten er eens op na slaan. Ik herinner mij dit soort zaken uitgeschreven en als opdracht ergens in de jaren 1990-1995. Maar toen was IPv6 nog niet in zicht dus het kan zijn dat dit soort toch niet zo vaak gebruikte zaken er uit zijn gehaald.
De exotische oplossingen (255.252.255.0 als je gekt wilt doen op je 10.x.y.z reeks)

Sorry, maar dit geeft alleen maar aan dat de oplossing van Microsoft de juiste was. Foei, moet je niet doen.
Het gebruik van supernetten, naast subnetten, was vanaf het begin van IPv4 de bedoeling. Dus een subnetmask van 255.252.255.0 zou heel goed mogen. Net zoals 255.128.255.0.
Supernetten is als volgt:
je hebt twee netwerken van 192.168.0.0/24 en 192.168.1.0/24
Deze kun je supernetten naar 192.168.0.0/23

Subnetten is als volgt:
Je hebt een netwerk van 10.0.0.0/8
Deze kun je verdelen in 10.0.1.0/24, 10.0.2.0/24, etc..

subnetmasks zoals 255.252.255.0, 255.255.255.1, 255.255.255.128, etc zijn gewoon geen geldige subnetmasks. Je kunt rare reacties krijgen van netwerk apparatuur. Dat het kan in een "vreemd theoretische mogelijkheid" wil niet zeggen dat het juist is.

Dus ook voor jou.. Dikke foei, moet je niet doen.
Het is prima als je andere mensen corrigeert vertelt hoe het zit. maar doe het dan wel goed:
255.255.255.128
is nu net toevallig wél een geldige subnetmask. Die is hetzelfde als '/25'
Ik gebruik altijd /1 als subnetmask

Dan heb ik lekker veel ipadressen om uit te geven voor mijn IOT
Ik gebruik altijd /1 als subnetmask

Dan heb ik lekker veel ipadressen om uit te geven voor mijn IOT
Ik mag hopen dat dat een grapje was...
Sorry, maar dit geeft alleen maar aan dat de oplossing van Microsoft de juiste was. Foei, moet je niet doen.
Ontneem je iemand de vrijheid een fout te begaan, gaat het leermoment tot verbetering mee.

Iedereen maar de lippen afsnijden omdat sommigen niet correct tandenpoetsen, vind ik een kleinste gemene deler oplossing die ronduit weigert verantwoordelijkheid te erkennen voor het feitelijke probleem : gemakzucht en geldzucht. In plaats van mensen te verwijzen naar hulpmiddelen of leerstof om een tool correct te gebruiken, breken ze de tool af tot een niveau waar zelfs een dalmatier het kan gebruiken, om maar te voorkomen dat iemand uit onbenul of luiheid iets onverwachts doet en in de support queue gaat hangen of op twatter gaat janken. Niet alleen neemt deze minabele instelling de mensen die wèl de moeite doen het gebruik van die tool af, maar daarnaast normaliseert het de gemakzucht die de tool fataal is geworden, in plaats van deze te stelpen.
"If you build a better mousetrap, and put it in your house, before long mother nature, will build a better mouse" werkt beide kanten op, en met deze aanpak stimuleer je de gebruiker steeds minder moeite te doen en dus steeds incompetenter om te gaan met je product. Het support panaceum "Zoek maar even in't menu" is een prachtvoorbeeld hiervan. Voor de gemiddelde gebruiker kan dit tegenwoordig niet meer, want nu is er een Ribbon vol infantiele plaatjes zodat zelfs Koko de gorilla Office kan gebruiken. Ohhh wat is Koko's oppasser blij dat we inclusief zijn. Dat elke ITer als gevolg dag in dag uit door het halve bedrijf opgeroepen word met "het icoontje is ineens weg, wat is er gebeuuuurd?" laten ze voorzichtig buiten alle reportage.

De voor de hand liggende oplossing lijkt mij persoonlijk om te splitsen naar competentieniveau ipv klantidentiteit. Home niet als budgetoptie, maar toegespitst op digibeten, met alle beveiliging aan en geen support, al die tutorial onzin popups aan, recommendations aan, apps door het strot, remediation aan, en alle tierlantijntjes die kindertjes zo opwindend vinden. Pro niet als paywall voor basisfunctionaliteit (maw: marktpenetratie en omzetvergroting), maar voor mensen die bereid zijn te leren hoe iets werkt. Beveilingen wel standaard aan, maar schakelbaar en verwijderbaar. Admin (voormalig Enterprise) zou dan de volledig unlocked editie zijn, zonder beveiliging, ondersteuning, popups en gezeik over permissie, recommendations of remediation, gewoon net Linux maar in een ander jasje; toegespitst op de admin die zelf de beste keuze's kan maken voor zijn bedrijf en geen handje vastgehouden wenst te hebben.
Wie niet lezen of leren wil mag vrijuit Home gebruiken, maar om alle andere gebruikers dan ook maar te reduceren tot Koko niveau, vind ik eerlijk gezegd stuitend.
Ooit heb ik het als volgt geleerd: Of je nu met A, B of C-classe ip adressen werkt, het maakt niet uit. Zolang je netmask een aaneen gesloten reeks 1 is, gevolgd door een aaneen gesloten reeks 0, dan ben je aan het sub-netten.

Als je een net-mask gebruikt dat geen aaneen gesloten reeks van 0 en 1 is en dus niet als 10.0.0.0/10 geschreven kan worden, dan ben je aan het supernetten. Ooit heb ik er wel eens een 'praktische' invulling voor gezien, maar dat was voor 1995 en alleen in een lab-omgeving.

Het zit naar mijn idee in de zelfde niche als broadcast adressen (255.255.255.255) en multicast adressen (224.0.0.0/8) En misschien ook wel anycast (zie het plaatje bij https://en.wikipedia.org/wiki/Anycast voor een idee van wat deze zijn).
Als je een net-mask gebruikt dat geen aaneen gesloten reeks van 0 en 1 is en dus niet als 10.0.0.0/10 geschreven kan worden, dan ben je aan het supernetten. Ooit heb ik er wel eens een 'praktische' invulling voor gezien, maar dat was voor 1995 en alleen in een lab-omgeving
Ik betwijfel heel erg of een netmask met 'gaten' überhaupt geldig is als netmask voor een enkel LAN. Ik weet niet of dat is wat je bedoelt ?

Een computer kan nooit een adres hebben van de vorm x.y.z.t/255.252.255.0. Wat wel kan, is dat zo een netmask gebruikt wordt bij routeren. Bijv: dat 10.231.20.0/255.255.252.255 gerouteerd moet worden via 10.1.1.5
In IPv4 kan en mag je 'gaten' in het netmask hebben. Dat zou gebruikt kunnen worden in routers met kleine/beperkte ruimte voor routeringstabellen of waar de cpu power tot de laatste cyclus nodig was voor andere zaken. Als je bulk routes kan maken met maskers als 1111.1111.0000.0000.1111.1111.0000.0000 waarbij in 1 route-entry 255 subnetten de juiste kant op gaan dan scheelt dat in theorie gemiddeld 127 vergelijkingen. En in 1980 met de toenmalige hardware kan dat snelheid leveren.
Als je gaten in je subnetnaskers moet hebben in je routing tabellen, dan is er iets behoorlijk fout in je netwerk.

Heel simpel. De 1tjes van je Subnetmasker bepalen je netwerk id. De nulletjes zijn je host ids.

B.v.: 192.168.0.1/255.255.255.1 gaat je hele vreemde netwerken geven. Want 192.168.0.2/255.255.255.1 valt in een compleet ander netwerk, om dan vervolgens 192 168.0.3/255.255.255.1 weer in hetzelfde netwerk valt als 192.168.0.1.

Dat wordt een chaos van heb ik jouw daar. Dus foei.

Het zelfde met routes. En welke situatie veranderd een route niet bij 10.1.1.1 naar 10.2.1.1 (zelfde segment). Maar wel bij 10.1.1.1 naar 10.1.2.1 (ander segment) als ik jouw voorbeeld neem van 255.0.255.0.

En supernetten doe je niet door gaten in je netmasker te maken. Je veranderd de laatste 1 naar een 0.

En bij subnetten wordt je eerste 0 een 1.

192.168.0.0/24, 192.168 1.0/24 supernet je door 192.168.1.0/23

Want dan vallen de IPs 192.168.0.5 en 192.168.1.12 onder hetzelfde segment.

@RJG-223 ik bedoelde 255.255.255.127 ipv 255.255.255.128 in het eerste voorbeeld. Oeps vanuit mijn kant.
In IPv4 kan en mag je 'gaten' in het netmask hebben. Dat zou gebruikt kunnen worden in routers met kleine/beperkte ruimte voor routeringstabellen of waar de cpu power tot de laatste cyclus nodig was voor andere zaken. Als je bulk routes kan maken met maskers als 1111.1111.0000.0000.1111.1111.0000.0000 waarbij in 1 route-entry 255 subnetten de juiste kant op gaan dan scheelt dat in theorie gemiddeld 127 vergelijkingen. En in 1980 met de toenmalige hardware kan dat snelheid leveren.
Dat is precies wat ik zei:
Wat wel kan, is dat zo een netmask gebruikt wordt bij routeren. Bijv: dat 10.231.20.0/255.255.252.255 gerouteerd moet worden via 10.1.1.5
Daarnaast zei ik dat het in een mask voor een LAN zover ik weet niet is toegestaan.
Klopt. Als je CIDR niet snapt wordt IPv6 zeker een hel. IPv6 gebruikt de decimale notatie van het subnetmask niet, maar alleen de CIDR notatie.
De CIDR notatie bestaat al heel lang en is een eenvoudigere manier om aan te geven hoeveel bits je netwerk identificeren en dan weet je ook direct hoeveel bits er verantwoordelijk zijn voor je host in dat netwerk te identificeren.

Neem nu een subnet als 10.10.10.0 met een netmas van 255.255.255.192, hoeveel bits heb je dan om mee te spelen? Hoeveel adressen heb je dan? Als je dat schrijft als 10.10.10.0/26 dan weet je direct dat het om 2^6 adressen gaat of 64 in totaal.

En dan kan je wel zeggen dat je zelden afwijkt van de standaard class based addresering en dus altijd een 255.255.255.0 gebuikt, maar zelfs dan heb je het voordeel van /24 omdat het korter en eenvoudiger te schrijven is. En hoe wil je dat gaan doen met IPv6 adressen? Daar is de oude vorm van netmasks gewoon volledig onbruikerbaar. Daar wordt het gebruik van de /### notatie nog belangrijker.

Het enige waar de netmask notatie nog interessant voor is, is om mensen aan te leren waarvoor netmasks dienen en waarom je bijvoorbeeld geen blok van 50 ip adressen kunt krijgen.
Enerzijds: zet dat er dan gewoon bij, anderzijds is het imo niet echt een nuttige toevoeging en iets wat mij betreft gewoon via gateway oid gecommuniceerd mag worden. Netwerkinstellingen, met name voor consumenten, kan zoveel simpeler maar niet op de manier dat MS nu doet imo. En zoals ik al zeg, ik mis context en uitleg volledig. Het zou verder een defaultwaarde kunnen zijn, gezien de meesten toch niet verder gaan
imo niet echt een nuttige toevoeging
Het is geen toevoeging. Het is een andere notatie. Die zeer algemeen is. Jij bent hem misschien niet gewend.
en iets wat mij betreft gewoon via gateway oid gecommuniceerd mag worden.
IP-adres en netmask horen bij elkaar. Een computer kan niet zijn IP adres configureren als hij geen netmask heeft. Of dat nu in x.x.x.x of /y formaat is. Dus het netmask wordt gecommuniceerd op dezelfde manier als het IP adres: beiden via de DHCP server, of beiden handmatig geconfigureerd, etc.
Netwerkinstellingen, met name voor consumenten, kan zoveel simpeler maar niet op de manier dat MS nu doet imo.
Dit is enkel een andere notatie. Maar die is wel eenvoudiger. Ik vraag me af op welke andere manier de netwerkinstellingen simpeler kunnen, zonder dat essentiële features opgeofferd worden. Ik gebruik de oude notatie nagenoeg nooit (alleen als het moet). Dat zij het onhandig gedaan hebben, en wellicht met te weinig uitleg, en zonder de oude manier ook te accepteren en automatisch the converteren is wel verwijtbaar (en arrogant).

Voor de meeste mensen zijn de netwerkinstellingen heel simpel: gebruik DHCP. Klaar !
Het zou verder een defaultwaarde kunnen zijn, gezien de meesten toch niet verder gaan
Nee dat kan niet. Ik zou zeggen: verdiep je eens in hoe IP adressen werken.
Er is niks veranderd, het is puur dat Microsoft nu een komma ipv punt gebruikt bij wijze van spreken.
Ipv:
10.0.0.1 - 255.255.255.0 (lang, oude methode van schrijven)
10/24 (kort, duidelijk)

Dezelfde range op de oude manier en de CIDR manier, eentje is een stuk duidelijker en korter.
Hoe het verder werkt is niet veranderd, ook als je de oude notatie nog gebruikt kan de gateway niet een subnet aanleveren, dat is een noodzakelijk deel van je IP adres.

Hoewel het misschien duidelijker aangegeven had kunnen worden in het schermpje is het verder juist goed dat MS eindelijk van de oude notatie af lijkt te stappen.
Daarnaast hoort je gemiddelde consument, die niet weet dat een gateway nooit een subnet kan aanleveren voor een statisch ingesteld IP, nooit in de netwerkinstellingen te zitten prutsen, dus ook daar geen problemen.

Default waarde bestaat niet, Windows zou kunnen gokken dat het altijd een /24 is, dat zou meestal goed gaan maar vreselijk irritant zijn in de gevallen dat het niet /24 is, een OS moet niet zelf gaan zitten gokken.

Hoe zou het dan simpeler kunnen? Het instellen van een statisch IP hoor je als typische consument nooit te doen, daar heeft je provider DHCP voor geregeld die automagisch al alles voor je regelt. Ze kunnen zeggen 'enter ip address (CIDR notation)' bij het schermpje maar hoe zouden ze het nog makkelijker kunnen maken volgens jou?
Dat is meer de universele notatie zoals linux hem al lang gebruikt. Opzich niet anders, alleen even wennen. Aangezien het om bits van het adres gaat is het met /24 niet fout te doen maar met de oude decimale notatie wel. /23 bv, is dat 255.255.128.0 of 255.255.127.0?
/23 bv, is dat 255.255.128.0 of 255.255.127.0?
Geen van beide. Het is 255.255.254.0
/23 geeft aan 23 bitjes.

Dus 1111 1111 1111 1111 1111 1110 0000 0000 wat dus:
255.255.254.0 als subnetmasker heeft.
Dus niet 255.255.12(7)(8 ).0

[Reactie gewijzigd door nIghtorius op 23 juli 2024 02:39]

255.255.128.0 == 1111.1111.1111.1111.1000.0000.0000.0000 == /17

255.255.127.0 == 1111.1111.1111.1111.0111.1111.0000.0000, dat is supernetten, dat kan niet in /x notatie.
Dat heet cidr notatie.

255 = 8 bits, 255.255.255.0 = 3x8 = 24 (/24)
Ja maar dat staat dus nergens duidelijk en is volgens mij ook niet echt gebruikelijk (voor consumenten)
Voor consumenten is er DHCP (dynamic host configuration protocol), of in ipv6 (SLAAC) Stateless Address Autoconfiguration. Dan hoeft de consument niet van het bestaan van een subnetmasker (of ip adres uberhaubt) af te weten.

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 23 juli 2024 02:39]

Tenzij je handmatig een ip toewijst, om wat voor reden dan ook...
Tenzij je handmatig een ip toewijst, om wat voor reden dan ook...
Ja, maar dat is dus niet voor consumenten.

En als er een goede reden is voor handmatig toegewezen adressen, dan is er een netwerkbeheerder (dwz expert) die dat bedacht heeft. En een netwerkbeheerder die z'n salaris waard is zorgt er voor dat mensen van het type 'gewone consument' DHCP gebruiken.
Ook voor consumenten kan het makkelijk zijn dat hardware altijd hetzelfde fixed IP adres heeft.
Juist in de consumentenwereld hebben DHCP servers niet altijd de mogelijkheid van adresreservering.
IOT altijd op hetzelfde IP benaderen, of dat nu via DNS of direct is, is dan wel makkelijker....
Ook voor consumenten kan het makkelijk zijn dat hardware altijd hetzelfde fixed IP adres heeft.
Juist in de consumentenwereld hebben DHCP servers niet altijd de mogelijkheid van adresreservering.
IOT altijd op hetzelfde IP benaderen, of dat nu via DNS of direct is, is dan wel makkelijker....
Dan ben je m.i. al geen gewone consument meer. Als jij als consument het nodig vindt om vaste IP-adressen te configureren in je netwerk, dan lijkt me dat het ook niet te veel gevraagd moet zijn om te weten, of op te zoeken, hoe IP-adressen werken. En als dat wel te veel gevraagd is, dan kun je je afvragen hoe die consument wel in staat is om überhaupt vaste IP-adressen te configureren. Je zult echt niet bij elk IOT apparaatje een oud-formaat netmask op kunnen geven, en daarnaast zul je dan, ook nu al, met IPv6 te maken kunnen krijgen, en dan moet je '/x' sowieso begrijpen.

Dat alles neemt niet weg dat Microsoft deze verandering wellicht (zo ik uit andere comments begrijp) verkeerd aangepakt heeft door het ineens te veranderen, en niet de moeite te nemen het uit te leggen aan mensen die proberen het 'verkeerde' formaat te gebruiken.
Dan ben je niet meer een normale consument, dit is vergelijkbaar met een auto kopen voor woon/werk verkeer en dan afvragen waarom als je er zelf half aan sleutelt de auto niet meer werkt :+
Ja maar dat staat dus nergens duidelijk en is volgens mij ook niet echt gebruikelijk (voor consumenten)
Dat heeft niets met consumenten te maken, maar alles met windows. CIDR notatie is héél erg gebruikelijk.

Wat voor consumenten gebruikelijk is, is dat DHCP automatisch aan staat, en dat ze überhaupt nooit naar de netwerkinstellingen kijken, en dus dat de gekozen notatie voor hen helemaal niets uitmaakt.
Of eigenschappen van een netwerk kaart kunnen aampassen zoals speed, energiebeheer ed.
Bij de netwerksettings staat toch duidelijk "Subnet prefix *length*" en niet "Subnet mask".

Toegegeven, ik heb de eerste paar keren, uit gewoonte, ook het masker ingegeven in plaats van de lengte. Maar het staat er wel duidelijk.

Mogelijk dat er wel meer uitleg mag zijn voor mensen die minder/niet thuis zijn in het netwerkgebeuren en tot nu enkel de mask-notatie gezien/overgetyped hebben.
Nou, inderdaad.. je wordt hier wel steeds afhankelijker van. Startmenu gebruik ik bijvoorbeeld niet meer. Als ik iets moet hebben, druk ik op de WIN-toets en type ik het in. Ook bij instellingen val ik steeds meer terug op de zoekfunctie. Kortom: ergens naar toe navigeren wordt steeds lastiger.
Dat heb ik ook bij de instellingen op mijn Android-device trouwens.
Dus? Het op een andere manier moeten doen is niet per se negatief.
Als je iets wat je 25j blindelings doet plots anders moet gaan doen is dit dus tijdsverlies en al helemaan als de nieuwe “apps” niet hetzelfde kunnen als het oude configuratiescherm

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 02:39]

Precies dit zei mijn opa ook toen ze de floppydisk uitfaseerde... Waar moest hij nou met zijn floppys naar toe?
Gelukkig zetten bedrijven als Microsoft dan toch door en blijven ze niet hangen aan mensen die "al 25 jaar " met hun software werken. ... dat zou wat zijn.. niks geen vernieuwingen meer want dat vinden onze gebruikers niet fijn.
De floppies werden vervangen door iets beters.
Configuratiescherm door iets dat niet beter is.
Niet elke verandering is een verbetering.

P.S. ik heb nog steeds een usb-floppydrive in de kast liggen :)
Dat vond mijn opa niet.. die had bakken meet floppies staan die hij nu niet meer kon gebruiken.
En op een CD-ROM kon je destijds niet meteen schrijven zoals je dat wel super makkelijk kon op een floppy.

Punt is.. niet elke verandering lijkt in eerste instantie een verbetering maar geef het tijd en dan went het vanzelf.
Floppies werden bij mij vervangen door usb stick. CD Rom was alleen de vervanger van floppies voor uitgevers van software.

Settings wordt niet door gewenning beter. Ik heb niets tegen settings, ik heb ook liever dat ze alles op 1 plek beschikbaar maken, maar dan moeten ze in ieder geval alle functies die in control panel zaten ook in de settings doen, en dat gebeurt niet.
max 1.44Mb per keer vervoeren dat waren nog eens tijden.....bergen floppy's mee met spellen, van die bewaardozen ervoor. ;)
wat dacht je van 360KB DS/DD 5,25" Verbatim floppen!

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 23 juli 2024 02:39]

Verbatim ?
Geld groeit niet op de rug ?

Whitelabels per 100 op de HCC, en dan gelijk een doos van 500.
Dan had je er genoeg voor het hele jaar.

( en zelf de hoesjes met inhoud printen en origami-en )
ja inderdaad.... PC-Beurs in de RAI en de HCC-Dagen in Utrecht.... van de 100 floppen waren er altijd wel 5 slecht. oh en het inkepinkje aan de andere kant zelf(!) knippen voor een double sided flop te maken.

Those were the days...
Waar je zelf een rechthoekje uit knipte om de achterkant te gebruiken. Dát waren nog eens tijden! ;)
yep, dat... je had er speciale knippers voor, maar de echte tweaker deed dat zelf...https://www.worthpoint.co...25-floppy-disk-1812710556
Voor mij was het lo-tech: een schaar of een stanleymes. Werkte perfect! :)

[Reactie gewijzigd door Flori op 23 juli 2024 02:39]

Klinkt als een collectors-item! Ik had verwacht dat de usb-introductie na de uitfasering van floppy's was, maar ik ben overduidelijk abuis :)
Toen ik in 1997 mijn eerste pc kocht (ik had in de jaren 80/90 een zx spectrum, commodore 64 en een Amiga 2000 gehad, zat daar al USB op. Moet zeggen dat ik toen nog jaren met diskettes werkte.
Dat USB diskette station is juist veel nieuwer om af en toe nog oude diskettes te kunnen lezen.
Komt niet vaak meer voor, maar af en toe komt er iemand met een diskette waar misschien nog wat op staat. Ik heb ook nog een 5.25 floppy drive liggen. Maar het is intussen zoveel jaar geleden dat ik die gebruikt heb, dat ik niet weet of die nog werkt.
De floppies werden vervangen door iets beters.
...
Niet elke verandering is een verbetering.

P.S. ik heb nog steeds een usb-floppydrive in de kast liggen :)
Ik ook, alleen ik gebruik hem al 15 jaar niet meer. Ook de content van floppies staat op de veel grotere USB sticks, en floppy content kan al heel lang (ruim 25 jaar) virtueel over netwerk.
Als een vernieuwing beter is dan juichen we dat alleen maar toe, maar als de vernieuwing niet alle functionaliteit biedt als datgene wat het vervangt is het gewoon geen goede vervanging.
Dit is geen vernieuwing en deze update slaat helemaal nergens op.
Als men echt vernieuwend wil zijn dat hadden ze Windows 11 zonder legacy en backwards compatiblity moeten ontwerpen. En daarnaast bijv. alleen 64-bit apps ondersteunen, geen DCOM meer, registry opdoeken, alle services met beperkte rechten (vergelijkbaar met SELinux) laten draaien, apart desktop proces en niet via explorer.exe en ga nog maar even door.
Maar ze durven helemaal niets bij MS. Naast dat ik me afvraag of ze dit uberhaupt zouden kunnen zou dit veel kritiek van klanten opleveren en daar zijn ze gevoelig voor.

[Reactie gewijzigd door zalazar op 23 juli 2024 02:39]

Maar, dat is nu net de grap eraan, het is niet "plots" veranderd. Die verandering kwam er al stilaan toen MS het ging indelen in categorieën. Met Windows 8.0 (2012!) werd al aangegeven dat ze naar het nieuwe menu gingen gaan.

Dat mensen te koppig zijn om mee te gaan met hun tijd en dan plots panikeren als het dan uiteindelijk verdwijnt is wat anders.

Eerlijk gezegd snap ik ook het hele big deal niet wat nu zo erg is aan het instellingen menu. Als je echt zo vaak instellingen moet veranderen, dan maak je toch een script met Powershell?
Het gaat er juist om als je niet zo vaak zaken hoeft te veranderen.
Dat je jezelf het leplazerus zoekt.
wel als je de zoek functie moet gebruiken + vertaling van engels naar Nederlands = veel geluk met het te vinden
Daarentegen is het installeren van een extra weergavetaal tegenwoordig veel makkelijker dan voorheen. Vroeger had je daar een apart taalpakket voor nodig, tegenwoordig is het een kwestie van een knopje in de instellingen. Afmelden-Aanmelden en klaar.
En vervolgens alsnog erachter komen dat je de oude taal niet (volledig) kan verwijderen...
Zeker met Covid het aantal collega's wat een Nederlandse Windows installatie had 'omgezet' naar Engels en dan alsnog bijvoorbeeld rechtengroepen in het Nederlands hadden aangezien Windows die niet mee vertaald achteraf.

Fijn dat de menutjes in een andere taal kunnen zonder al te veel moeite, jammer dat om echt volledig naar die taal over te stappen je moet herinstalleren.

Geen probleem voor de thuisgebruiker, wel voor Windows AD omgevingen, zeker met scripting, lang niet alles heeft dezelfde SID helaas.
Het is inderdaad niet persé negatief. De zoekfunctie werkt een stuk sneller dan er naar toe navigeren.. het voelt alleen niet okay of meer als achteruitgang, als je afhankelijk wordt van de zoekfunctie. Scheelt er dan iets aan de nieuwe navigatie? Bovendien leer ik door de zoekfunctie nooit de nieuwe weg naar de juiste instelling te navigeren.
Maar dat hoeft niet, want er is geen "juiste" manier. Misschien in je hoofd, maar vanuit het OS maakt het toch geen zak uit of je nu er naar zoekt door (eindeloos) rond te klikken of door simpelweg de naam van de setting in te typen in de zoekbalk.
Maar dat hoeft niet, want er is geen "juiste" manier.
De juiste manier volgt het devies: "99% van hun tijd spenderen jouw gebruikers in de applicaties van anderen. Dus zorg dat jouw applicatie net zo werkt als die van anderen, en erger je gebruikers niet."

Ook wel bekend onder het principle of least surprise.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 02:39]

Ergens naar toe navigeren, als je niet zeker weet hoe de functie heet die je zoekt, maar wel in welke hoek je het moet zoeken, is veel makkelijker, als de hoeken (het navigeren) makkelijk en logisch vindbaar zijn. In het oude Windows configuratiescherm had ik heel vaak functies nodig waarvan ik niet wisten hoe die exact heten, welke zoekterm ik moet gebruiken, maar wel wáár ik ze moest zoeken. In de nieuwe raak ik continu verdwaald.
De context is hier computergebruikers, die kunnen nog slechter tegen verandering dan katten :)

Ik ben ook schuldig hoor, het heeft lange tijd geduurd voordat Windows 10 me niet meer in de weg zat. Ik was laatst op zoek naar de plek waar je environmental variables in moest stellen, ik had inderdaad de search nodig. Het was altijd al goed verstopt twee lagen diep in de system settings... nu is het naar mijn idee drie lagen diep begraven.
Nee, er is een laag weggehaald.
Mensen die in een flat wonen zouden ook gek worden als de liftknoppen op een ochtend ineens anders waren. Uit volgorde is tot daar aan toe omdat je de lijst kan afgaan tot je jouw verdieping vind, maar MS heeft ze over alle wanden, plafond, en vloer gestrooid, een handvol verdiepingen insgeheel verwijderd, en die chaos doodleuk aangedikt met een meute idiote onzinknoppen die geen verdieping zijn maar leuke nieuwe FAILtures! Een bureaustoel zonder zitvlak tevoorschijn toveren, of een suggestie op een schermpje doen verschijnen of je niet liever de NIEUWE knop wilt proberen, of een melding dat je geen toegangspermissie hebt voor je eigen verdieping!! |:(
Iedereen moet eraan geloven omdat een of andere half gare kukel van afwijkende polarisatie, ineens besloot dat oud en vertrouwd sinds Win3 plotseling saai was, en nieuw plotseling per definitie goed. If it ain't broke.... :(
Doe mij de trap dan maar, hoor; ben je nou helemaal een haartje...
Gewoon programma via dos prompt opstarten, deden we vroeger ook in het msdos tijdperk. }>
Dan is Unix/Linux een os waar je je hart kunt ophalen. Probeer je weg te vinden in een barebone arch distro. Veel plezier ermee. }:O
Ik gebruik al bijna 30 jaar linux ;)
En als je het even zat bent heb je in 10 minuten XFCE geinstalleerd waarna je een prima usable desktop interface hebt :)

Helaas nog niet zo mooi en gelikt als Windows, vooral de file explorer, maar wie weet komt dat ooit nog.
Gelikt is het zeker.... door een Omicron patient!
Ligt er maar net aan hoe je ernaar kijkt. Ik was vanuit MacOS al erg gewend om finder te gebruiken en miste dit juist in Windows. Hoeveel makkelijker is het om 1 toets in te drukken, de eerste 2 of 3 letters van de optie je zoekt + enter om direct te zijn waar je moet wezen. I.p.v. via startmenu en 15 clicks er te komen zoals vroeger (en dan ook nog onthouden waar alle opties staan / te vinden zijn). In die zin vind ik het juist veel makkelijker worden, maar je moet in je hoofd even omschakelen dat je direct de search gebruikt, i.p.v. eerst op de oude manier te proberen, niet vinden, dan search gebruiken om het alsnog te vinden.

Android is qua options echt een gedrocht inderdaad, zeker omdat elke fabrikant met zn eigen schilletje werkt dus geen twee telefoons zijn gelijk.
Ja, ook erg leuk als je enerzijds oude(re) laptops of computers hebt staan die geconfigureerd zijn in Engels, en je dan iemand in het Nederlands moet gaan uitleggen hoe die functie/instelling/applicatie heet en wat je dan moet intypen... Ik ben gewend aan een Engelse Windows, maar moet regelmatig even in de Nederlandse versies iets aanpassen. Kan ik opeens de meest simpele instellingen niet meer vinden |:(
Ik deel je gevoel.
Ik weet niets meer staan maar vind het altijd direct. Meer nog op Android.
Nee. Microsoft moet het logisch indelen.
Wat is er niet logisch aan start > instellingen > apps.
Tevens:
windows knop > type 'prog' en je bent er ook.
Dan zit ik ineens naar Edge te kijken die 'Bingt' naar 'prog' en gelijk een tabblad opent naar MSN.com :')
Als ik het daarna nog een keer doe wilt het soms wel de juiste optie openen ipv Bing search.....
Gewoon het control panel op categorie indelen. Niet de instellingen op meerdere plekken moeten doen.
Het oude control panel was alles behalve logisch ingedeeld hoor. Verwar gewoonte niet met logica.
Het oude control panel met icons ipv categories was perfect... Alle extra toeters en bellen die er bij komen maken het alleen maar ongebruiksvriendelijker...
Ik zeg ook niet dat het oude control panel logisch ingedeeld was hoor. Verwar conclusies trekken niet met lezen.
Het is hartstikke logisch, volgens de logica van MS :+
Ik gebruik de zoekfunctie ook voor alles, maar dat geeft toch per definitie al aan dat het niet duidelijk is ingericht?
Als het om zoeken gaat, prefereer ik de vind functie. :)

Maar als techneut prefereer ik een hiërarchisch gestructureerde manier om bij de instellingen te komen zodat ik het aan tref waar ik het verwacht.
Het is toch achterlijk dat je een zoekfunctie moet gaan gebruiken voor iets dat je eerst zo kon vinden en aanklikken?
Voor intelligente mensen die hebben leren lezen, ervaren zijn met Windows, en analoog klok kunnen kijken, ja... Voor tiktokkies is al dat lezen veeeeeel te vermoeiend joh; dan stappen ze liever naar Crapple waar al die verwarrende optie's gewoon niet beschikbaar zijn. Dat de rest van de wereld er dan meteen ook maar aan moet geloven en de analfabeten het voor het zeggen krijgen kun je ook achterlijk bevinden, maar dan krijg je OKAY BOOMER naar je hoofd. I feel your pain, my friend.... |:(
Ik herhaal:
“Start > instellingen > apps”

Zo moeilijk is het echt niet. Overdrijven is ook een kunst.
liever niet, want als je een typefoutje maakt zit je met bing in edge. En dat liever niet...
Apparaatbeheer _/-\o_ ik hoop dat dat blijft, zo fijn om meteen te zien waar iets mis mee is bij een probleem :)
Mij maakt het dan weer geen ene moer uit waar de settings staan of hoe ik erbij kom. Configuratiescherm dingen is sowieso iets waar ik, nadat alles eenmaal is ingesteld, amper kom.

Ik vond het oude configuratie scherm eigenlijk altijd al een bende, bijv even je netwerk connectie bekijken. Control Panel -> Network and internet -> Network and Sharing Center, dan zie je een beetje beknopte data en kan je doorklikken op het adapter.

Ik heb nog geen Windows 11 draaien maar zelfs op Windows 10 is dit al veel logischer, windows toets -> typ network in. Krijg de optie "Network Status" in beeld en zit in de settings die meer informatie heeft dan het control panel.

Audio op de "oude" manier is ook maar een bende vind ik, Je hebt die Volume Mixer om het volume te regelen, Sounds om de apparaten te beheren, ook dat vind ik veel logischer in de Settings app. Je opent gewoon Sound, krijgt het volume wat de meeste mensen toch zoeken en je kan het output apparaat selecteren en ook input en overal staan linkjes naar de advanced settings en properties.

Dat hele 10 keer doorklikken is leuk als je precies weet waar het staat maar 99% van de mensen weten dat totaal niet of doen niet eens de moeite om het te onthouden (zoals mij) als de search goed is, want in Windows 11 blijkbaar flink beter is, dan is dat gewoonweg de snelste manier.
ik had in de eerste instantie preview wel draaien maar daarna als de officiële versie online staat, heb ik die gedownload en geinstalleert, the final release dus.Maar ik heb een startmenu geinstalleert waar dat dus allemaal wel aanwezig is in het configuratiescherm.Waargoed het licht eraan wat voor een apps ze achterwege laten.programma's en onderdelen halen ze weg.
Je kan nog wel vanuit het nieuwe settings scherm doorklikken (advanced network adapter options) naar het 'oude' Network Connections scherm.
Ik hoop gewoon dat ze alle functionaliteiten van de control panel versie dan implementeren in de settings.
Nu kan je er niets deftigs in doen en wordt je vaak zelf van Settings naar CP gebracht (wat echt te belachelijk voor woorden is).
Ik werk altijd via het control panel en zal dat blijven doen tot het niet langer mogelijk is.
Ik hoop gewoon dat ze alle functionaliteiten van de control panel versie dan implementeren in de settings.
Ik zou er maar niet op rekenen. Microsoft is steeds meer bezig om windows een OS voor dummies te maken en steeds meer geavanceerde instellingen te verwijderen.
Voor de dummies wel verstandig want daarvoor zijn de standaard instellingen het beste en al hun gerommel maakte het alleen maar slechter. We kennen allemaal wel die performance tweaks die hele volksstammen deden, maar die in het gunstigste geval niets deden, maar meestal de boel alleen maar slechter maakten.

Maar voor de powerusers is het erg vervelend.
En nee, die kunnen niet op een ander OS overstappen. Een OS draai je niet omdat je dat OS zo fijn vind, maar omdat de applicaties die je gebruikt op dat OS zitten.
Zat er een keer aan te komen dat deze eruit ging, alles van het control panel voelde in Windows 10 al aan alsof het helemaal niet bij het OS hoorde maar er door iemand in geknutseld was.

Wil je een OS qua design een beetje consistent en uniform houden dan kun je niet tot in lengte der jaren allerlei dingen blijven kopiëren uit oudere versies.
Nee stel je voor dat je bed zou blijven staan waar hij al veertig jaar staat zodat je er stomdronken in kunt vallen als student en decennia later als volwassenen nog steeds op kunt rekenen? Veeeeel handiger het elk jaar willekeurig verplaatst te krijgen zodat je vreemdeling in eigen huis voelt en moet ZOEKEN. 8)7
"Microsoft schrapt het onderdeel 'Programma's en onderdelen' uit het traditionele configuratiescherm dat nog in Windows 11 zit. Eerder verdwenen al netwerkinstellingen, waarmee het bedrijf het configuratiescherm langzaam maar zeker compleet vervangt."

eeeh, dat is niet mijn definitie van vervangen. Bij vervangen geef je een alternatief (dus een manier om te deinstalleren zonder 3rd party), hier worden gewoon functies verwijderd.
Sterker nog, functionaliteit! Functie's worden aan de lopende band toegevoegd, maar niet voor de gebruiker! Advertentie's, dat hele apps gezeik, kleurenblokjes of je verstandelijke beperkingen hebt en niet kunt lezen, installatie van het ene na het andere zonder waarshuwing laat staan toestemming, dingen die prima werkten breken met acherlijke updates en dan het GORE LEF een popup te maken dat je geen toegang hebt tot je eigen apparaat. Wie metro bedacht en geimplementeerd heeft, is een nekschot te goed voor.
Kan je niet een normale toon gebruiken. Niemand heeft een nekschot nodig.

Ben ook niet blij met alle veranderingen in Windows 11. Maar dat geldt ook voor andere besturingssystemen.
Zolang appwiz.cpl blijft werken doen ze maar. Dat programma en onderdelen knopje is al een draak in w10. Daar kan je net niets mee zeg maar.

Ik gebruik nog altijd appwiz.cpl
appwiz.cpl is programma's en onderdelen.
Klopt wel, maar in Win10 noemen ze het Apps en onderdelen. Ik kan er niets meer, ik zou ook niet weten hoe je in het oude scherm kan komen zonder appwiz.cpl
Configuratiescherm intypen en vanuit daar er naartoe navigeren.
8)7 nog echt ook, haha.

Ze zijn iig goed in het verstoppen van de oude menu's

thnx!
Dus... "verstoppen van de oude menu's" is nu hetzelfde als "op dezelfde plek als het al sinds de jaren '90 was"?
Staat al sinds in ieder geval 'Windows Me'/Windows 2000'' op die plek, voor zover ik weet is dat ook gelijk de eerste keer dat een dergelijke optie bestond in Windows oftewel zolang als het bestaat is dat de plek geweest, iig sinds september 2000 dus.
Of in de adresbalk in Windows Verkenner op het > pijltje naast het (schijf)icoontje helemaal links klikken. Verkenner snel openen doe je met Windowstoets + E
geen windows hier, volgens mij kan je rechtermuisklik op startmenu doe of op die linker balk met tandwieltje; dan kan je snel bij configuratiescherm komen
Niet in Windows 11.
Ook niet met Classic Start Menu e.d.?
Ik doe eigenlijk heel veel nu via winget commando's, lekker snel en eenvoudig. Zelfs notepad++ en vscode kan je op die manier eenvoudig installeren, updaten, en verwijderen. Ben blij dat ze eindelijk oude legacy doorhakken; het nieuwe scherm (wat je via appwiz.cpl nog steeds bereikt, het verwijst door naar het nieuwe stuk) is een stuk beter, en als voordeel van de doorgehakte legacy meuk kun je nu nog wat makkelijker gebruik maken van modernere package management methodes, wat ook updates een stuk eenvoudiger maakt -- iets wat heel erg ontbrak aan het oude scherm.

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 02:39]

Het nieuwe scherm is helemaal niet beter? Je kunt niet sorteren op uitgever en ook niet op locatie. Het is een versimpeld menu met minder informatie en minder overzicht.
En veel minder regels in beeld dus enorm veel scrollen.
Het is toch triest dat een bedrijf zo groot als Microsoft ongeveer 10 jaar nodig heeft om iets simpels als een settings menu te updaten. Kan er niet bij waarom ze zo ontzettend sloom zijn hiermee.
Dat komt omdat het een OS is wat door zo'n ontzettend grote groep mensen gebruikt wordt dat je haast geen aanpassing kan doen zonder dat er gelijk op duizenden lange tenen staat.

De reacties onder dit artikel zijn een mooie weergave van het probleem, de ene helft snapt niet waarom het er niet veel eerder uit is gehaald, de andere helft baalt dat het weg gaat.

Het hele scherm was in Windows 10 al lang niet meer nodig, maar er is voor gekozen om het toch beschikbaar te houden omdat veel mensen het kennelijk een prettig scherm vonden en wisten waar ze alles moesten zoeken. Qua ontwerp is het totaal niet in lijn met de rest van Windows 10

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 23 juli 2024 02:39]

Dat is per definitie onwaar. Nog niet eens de helft van alle instellingen waren in het settings menu te vinden. De andere helft moest nog altijd via het configuratie menu beheerd worden. En dat is het geen waar iedereen over viel. Het was half werk. En dat hebben ze met Windows 11 voortgezet. Het lijkt een soort mission impossible om alles in één menu te gieten. Of dat nu in het instellingen menu of het configuratie menu is zal me een worst wezen. Nu zoek je je een breuk naar de juiste instellingen omdat ze met iedere update weer iets verkassen. Het lijkt de lokale supermarkt wel.
Dat is per definitie onwaar.
[zeurmode]
Per definitie wordt 9 van de 10 keer verkeerd gebruikt, en dus ook hier.
Met per definitie geef je aan dat je verwijst naar iets dat in een definitie is vastgelegd, iets is alleen per definitie onjuist als het beweerde in tegenspraak is met de definitie van iets. Het is niet iets wat je zomaar overal voor kan zetten om iets kracht bij te zetten, maar zo wordt het helaas wel gebruikt.

Als ik zeg dat een kilometer 1200 meter lang is dan is dat per definitie niet waar, omdat wat ik zeg niet klopt met de definitie van een kilometer.
[/zeurmode]
Nog niet eens de helft van alle instellingen waren in het settings menu te vinden. De andere helft moest nog altijd via het configuratie menu beheerd worden.
Ik bedoelde meer dat het oude menu niet meer nodig was omdat er een prima plek is waar ze alles onder hadden kunnen brengen, het nieuwe "apps & features"-scherm. Dat de hele oplossing in Windows 10 Halfbakken was ben ik geheel met je eens, maar de manier om hier vanaf te komen is het afscheid te nemen van het oude scherm, dan dwingen ze zichzelf om alles een plek binnen het nieuwe scherm te geven.

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 23 juli 2024 02:39]

En daarmee ben je terug bij de originele opmerking waar je op reageerde dat het triest is dat MS nu al bijna tien jaar spartelt met de Settings app het het nog lang niet klaar is...
Als je niets hoeft in te stellen is de Settings app prima, als je iets moet instellen wat toevallig in de Settings app staat heb je geluk en is de Settings app prima. In alle andere gevallen is de Settings app minstens frustrerend of zelfs nutteloos omdat die het gewoon niet kan.

Ik ben benieuwd of we zo ooit van de Control Panel afkomen of dat we tegen die tijd de Settings app vervangen voor de 'Super Settings Tool' oid en weer opnieuw mogen beginnen.

Het is gewoon vrij waardeloos dat na bijna tien jaar je nog steeds regelmatig moet 'terug vallen' op de Control Panel omdat de Settings app de optie gewoon niet heeft...
Het enige is dat de nieuwe schermen weinig informatie per vierkante pixel bevatten. Dat zouden we moeten fiksen. Hoewel de oude schermen ook vaak veel doorklikken zijn in kleine dialoogvensters.

Als ze echt alle oude functies beschikbaar zouden maken in de nieuwe interface, heel graag. Het liefst wel in één keer goed.
Der is ooit een pagina geweest die volgde welke instellingen in het Configuratiescherm zaten, welke in Instellingen, en welke in beide. Dat was nog van in de tijd van Windows 10 version 1903 en toen al was het overgrote deel van de instellingen van Windows te vinden in Instellingen.
Wat maakt het ontwerk van een configuratiescherm nu uit ? Het gaat’m om de functionaliteit en die hebben ze niet 1op1 overgezet.
als je de reacties hierop ziet begrijp je wel waarom. Weet je nog het nieuwe windows start menu ? Dat heeft heel het OS "omzeep" gedaan
Volstrekt mee eens. Het eerste voordeel aan Metro moet ik nog zien.
Persoonlijk gebruik ik nog altijd het liefste 98SE, en zet ik alles daarna terug naar Basic om dat uiterlijk te bewaren. Al dat glibberige afgeronde design word ik helemaal para van. Ik wil mijn gereedschapskist terug, want MS heeft er een kleuterkamer van gemaakt en al mijn gereedschap vervangen met strontirritante baby-safe alternatieven van Fisher Price.
Omdat de gemiddelde gebruiker/mens moeite heeft met verandering. Zoals @Mastofun ook al aangeeft met het voorbeeld van het nieuwe windows start menu.

Daarnaast zijn fundamentele wijzigingen in het gebruik van het OS, van functionaliteit waar het gros van de gigantische gebruikersgroep bekend mee is, alleen gebruikersvriendelijk te doen door ze in kleine stappen te doen. Overstappen naar een nieuwe menustructuur in Office was een stap die voor velen net even te groot was: mijn ouders van 70+ kunnen zijn geregeld nog zoekende naar "waar dat nu weer naartoe verplaatst is".
Ik denk persoonlijk dat het veel beter was geweest om de Settings app eerst te maken voordat ze 'm in gebruik namen en opties uit het Control Panel begonnen te verwijderen.

'Hier is de nieuwe Settings app'
-Oke, kan ik er dit mee instellen?
'Nee, dat zit nog in Control Panel'
-Oke... Kan ik dit er mee instellen?
'Ja!'
-Als ik in de Settings app erop klik opent het Control Panel?..........
'Ja een hoop settings verwijzen gewoon door...'

Tegenwoordig zit het meeste er wel in, en toch moet ik nog regelmatig in de Control Panel dingen aanpassen, hopelijk dat W11 dat eindelijk na 9+ jaar oplost maar in W10 zijn een hele hoop instellingen in de Settings app alleen maar verwijzingen naar de Control Panel...
Ik ben ook nog steeds zoekende in Office. Als je functies elke dag gebruikt zal dat misschien wel wennen. Maar voor veel mensen niet. En je blijft zitten met die grote balk, die veel ruimte inneemt.
Ik snap niet dat het überhaupt nog in Windows 8 zat, laat staan 10 of helemaal 11.

Ik heb sinds 2010 voornamelijk MacOS gebruikt, en dit viel mij zo tegen toen ik dit jaar weer een Windows 10 computer kocht.

MacOS is echt het enige OS wat niet duidelijk uit de vorige eeuw stamt. Wel ben ik behoorlijk klaar met Apple's hardware keuzes en heb dus dit jaar een nieuwe windows PC gekocht voor ±€3300, waar een vergelijkbare Apple 4x zo duur zou zijn.
Apple’s Mac OS is ook maar Unix met wat franje en easy to use geastures. Probeer eens Linux mint in een vm. Dan is hij ook echt gratis en je mist niets.
Los van welk van de 2 type configuratie schermen beter werkt, vind ik dit een prima actie. Ik vond het altijd enorm verwarrend, die 2 varianten door elkaar, met enige overlap, maar niet overal...
klopt, ze hadden de oude nooit moeten maken.....
Ja, hadden ze 35 jaar geleden dat voortschrijdend inzicht maar gehad 8)7
Opzich ga ik die dan weer niet missen zo lang de onderdelen installeren link maar in de nieuwe zit. Het verwijderen van software is een van de weinige instellingen die wel prettig werkte in de nieuwe versie en die versie laat wel de Windows store apps zien.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 23 juli 2024 02:39]

De links zitten nog steeds in the Configuratiescherm, ze verwijzen nu alleen door naar Instellingen. Alles van Onderdelen is (momenteel) nog zoals het was, maar aangezien Onderdelen toevoegen en verwijderen ook al jaren deel uitmaakt van Instellingen kan ik mij inbeelden dat dat niet lang meer zo zal blijven.
Dat is heel misleidend, de onderdelen die je via de nieuwere in Windows 10 kunt installeren zijn andere onderdelen dan de gene die je via de oude kan installeren. Hyper-V bijvoorbeeld, maar ook DirectPlay gaan daar op de oude manier.
Het zal vast gewenning o.i.d zijn. Maar aan het nieuwe configuratiemenu dat sinds Windows 10 bestaat kan ik niet wennen. Je kan aanzienlijk minder veranderen en inzien. Ik doe vooral veel netwerk gerelateerde zaken, en daarin zie je gewoon echt een stuk minder. Daarnaast is het ook een heel stuk omslachtiger geworden om het juiste knopje te vinden waar wel de instellingen te zien zijn.
kan ook een OS proberen waarbij jij wel die vrijheid hebt :X :+

die splitsing van 'settings' en 'configuration panel' kan ik vanaf win10 maar niet aan wennen. maar goed, iemand van de marketing afdeling zal dit wel bedacht hebben. windows10 vind ik persoonlijk 'de beste' windows ooit :x :+ maar waarom microsoft steeds fucnties/workflow moet aanpassen begrijp ik niet goed

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 02:39]

Zoveel vrijheid zelfs dat wanneer je Steam wilt Installeren je de gehele GUI verwijderd.
gebruik steam op linux ... 10jaar sinds eerste beta (toen nog via wine)
herken me totaal niet daarin
Same, het werkt gewoon met 1 druk op de knop zonder gedoe.
Alleen laat Linux het wel toe, als root, om de boel te slopen als je daar de opdracht toe geeft.........
Als je het commando geeft om je DE te verwijderen doet ie dat gewoon.
Geen are you sure of access denied.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 02:39]

Zo hoort het ook. Wie z'n billen brand...
Ik denk dat @xzaz hier naar verwijst: https://youtu.be/0506yDSgU7M?t=601 (zie timestamp)
KDE desktop. :9~
Heb maar 2 Windows apps nodig die onder wine draaien: winbox van Mikrotik en Angry Birds.

[Reactie gewijzigd door zx9r_mario op 23 juli 2024 02:39]

Gelukkig is die van 11 ook vele malen beter dan die van 10.
Dit is wel een klassieker die wordt weggehaald hoor :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.