Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Vijf jaar Windows 10

Einde Windows-as-a-service nog niet in zicht

29-07-2020 • 06:00

339 Linkedin

De evolutie van Windows 10

Het is lastig om een cadans te herkennen in de Windows-releases sinds eind jaren tachtig, maar als we een periode van zo'n drie jaar aanhouden, hadden we ons nu kunnen opmaken voor Windows 12. Dat is uiteraard niet het geval. Op 29 juli 2015, vijf jaar geleden, introduceerde Microsoft Windows 10 en bij de presentatie in januari van dat jaar maakte het bedrijf duidelijk dat het zijn besturingssysteem als een dienst zag. Een dienst die continu bijgewerkt zou worden om zoveel mogelijk gebruikers up-to-date te houden. Wat dat betreft heeft Microsoft woord gehouden en in die updates is wel een cadans waar te nemen. Nog altijd elk voorjaar en elk najaar geeft Microsoft Windows 10 een flinke update, naast de patches die maandelijks verschijnen om beveiligingslekken te dichten.

In 2014 berichtten we over de komst van Windows 9, waaraan Microsoft onder de projectnaam Threshold zou werken. Threshold is de naam van een planeet in de gameserie Halo. Windows 9 zou een logische naam zijn na Windows 7, 8 en 8.1, maar Microsoft koos voor Windows 10, omdat dat passender zou zijn gezien de grote stap die werd gezet. Microsoft overwoog ook Windows One te gebruiken 'om de eenheid van zijn producten te benadrukken', maar zag daarvan af omdat die naam al gebruikt was: voor Windows 1.0.

Om verschillende redenen was Windows 10 anders dan voorgaande Windows-releases. Het besturingssysteem was altijd een flinke cashcow voor het bedrijf. Ter illustratie: de voorverkoop van Windows 8-licenties leverde het bedrijf in 2013 bijna een miljard dollar in een kwartaal op. Bij de aankondiging vijf jaar geleden maakte Microsoft echter bekend dat gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 gratis de overstap konden maken naar Windows 10. Dit gratis upgradepad zou tot een jaar na de release blijven bestaan, maar via de Media Creation Tool is het zelfs nu nog mogelijk en het lijkt erop dat dit zo blijft. Microsofts doel was om zoveel mogelijk mensen over te laten stappen op zijn nieuwe besturingssysteem, om fragmentatie van de in gebruik zijnde Windows-versies te voorkomen en het OS aantrekkelijker te maken voor ontwikkelaars. Het bedrijf maakte zelfs de doelstelling van een miljard gebruikers tegen 2018 bekend, waarbij het niet alleen om pc's, maar ook om smartphones, internet-of-thingsapparaten en tablets moest gaan. In 2016 bleek dat dit aantal in zo'n korte periode te hoog gegrepen was en Microsoft schrapte de doelstelling. Begin dit jaar werd de mijlpaal dan toch behaald.

Windows-topman Terry Myerson tijdens de presentatie van Windows 10: The Next Chapter in januari 2015. Op 29 juli 2015 verscheen vervolgens de definitieve versie van Windows 10.

Het One Windows-ecosysteem dat er nooit kwam

Het in relatief korte tijd behalen van 1 miljard installaties was een voorbeeld van de zeer ambitieuze plannen die Microsoft had met Windows 10. Het bedrijf had One Windows als visie, waarmee bedoeld werd dat een enkel ontwikkelteam aan de slag zou gaan met de verschillende versies voor mobile, internet-of-things, embedded, en pc en tablets. Ook zouden die versies een gedeelde basis behouden en zou er een enkele winkel met Universal Windows Apps komen.

Een van de belangrijkste pijlers van die strategie viel in duigen toen Microsoft stopte met Windows 10 Mobile. Dat mobiele besturingssysteem moest gebruikers een universele gebruikservaring en naadloze aansluiting tussen mobiel en pc bieden. Zo konden gebruikers met de Continuum-functie hun mobiel als een soort desktop-pc met monitor, toetsenbord en muis inzetten. Waar Apple iOS en macOS, en Google Android en ChromeOS steeds beter op elkaar kunnen laten aansluiten, moet Microsoft Windows sindsdien via de concurrerende platforms op mobiel verbinden. Dat doet het bedrijf bijvoorbeeld met de Jouw telefoon-app, waarmee berichten en foto's gekoppeld kunnen worden. Een specifieke aankondiging om de stekker uit Windows 10 Mobile te trekken, is er nooit geweest, maar in 2017 maakte het bedrijf wel bekend dat het ontwikkelen van nieuwe features 'niet de focus' had, waarmee het lot van het besturingssysteem bezegeld was. De ondersteuning van de software stopte uiteindelijk op 14 januari, tegelijk met die van Windows 7.

Het antwoord op de Windows 8-kritiek

Naast een startpunt voor een breed Windows-ecosysteem was Windows 10 natuurlijk vooral een antwoord op de kritiek op Windows 8. Dat besturingssysteem verscheen in 2012, maar bleek al snel veel minder geliefd dan zijn populaire voorganger Windows 7. Microsofts aanpassingen onder de motorkap werden wel positief ontvangen, zoals de wijzigingen die de kernel sneller en efficiënter maakten, de uitgebreide bootbeveiliging van Windows Defender en de integratie van Hyper-V. Gebruikers vonden de Metro-interface of Modern UI echter maar niks. Microsoft liet zich voor deze interface inspireren door de 'kale' visuele stijl, zoals die wordt gebruikt in het ov, en dus de metro.

Windows 8 moest Windows vooral geschikt maken voor bediening met een touchscreen. Apple had in 2010 met succes de iPad geïntroduceerd, terwijl Microsoft al jaren bezig was de markt te interesseren in zogenoemde tablet-pc's. Het startscherm van Windows was voortaan een beeldvullende interface met Live Tiles, grote gekleurde tegels voor de applicaties. De traditionele startknop was volgens Microsoft overbodig. Windows 8 schotelde de gebruikers een voor touchscreens geoptimaliseerde softwareomgeving voor die wel erg afweek van de eveneens nog aanwezige klassieke desktopomgeving. Gebruikers, van wie het gros muis en toetsenbord gebruikte, werden tussen deze werelden heen en weer geslingerd en de komst van Windows 8.1 in 2013 veranderde daar te weinig aan.

Met Windows 10 richtte Microsoft zich weer meer op desktopgebruikers. Windows Store-apps draaiden niet meer standaard full screen en er is een minder strikte scheiding tussen het nieuwe en het oude Windows. Een op touch gericht startmenu is er sindsdien nog wel, maar alleen in de tabletmodus. De oude vertrouwde startknop is terug en voor desktopgebruikers opent deze een startmenu met Live Tiles dat slechts een deel van het scherm inneemt.

Startmenu in Windows 8

Het startmenu, toen en nu

Het heeft Microsoft waarschijnlijk zelf ook verbaasd hoelang het startmenu in Windows standhield en hoezeer gebruikers er blijkbaar aan gehecht zijn. De startknop en het startmenu verschenen bij Windows 95 voor het eerst en in de basis zijn ze bij Windows 10 nog hetzelfde. Dat betekent niet dat gebruikers, of Microsoft zelf, tevreden waren met de terugkeer naar die basis ten opzichte van Windows 8. Het bedrijf blijft sleutelen aan zijn startmenu voor Windows.

Zo koos Microsoft een jaar na de release van Windows 10, bij de Anniversary Update, toch maar voor een standaardweergave van een lijst met alle programma's. Voor die tijd moesten gebruikers nog op een 'All apps'-knop klikken. Bij de Creators Update, een jaar later, kwam eindelijk de mogelijkheid om de tegels van apps te groeperen. De Fall Creators Update bracht de mogelijkheid de grootte van het startmenu aan te passen, door diagonaal te slepen.

De Spring Creators Update van 2018 liet je via een Live Tile direct naar de app-instellingen gaan. Bij de May 2019 Update voerde Microsoft wat kleine visuele wijzigingen bij het startmenu door, maar de belangrijkste wijziging betrof het Light-thema, dat het menu lichter weergaf. En bij de May 2020 Update waren het vooral de nieuwe icoontjes die het startmenu een andere aanblik gaven. Op de volgende grote update voor het startmenu moeten we nog wel even wachten, maar Microsoft toonde al dat de achtergrondkleuren van de Live Tiles gaan verdwijnen en alleen de icoontjes in de tegels achterblijven. Dit geeft het menu een veel rustiger aanzien. Er waren geruchten dat Microsoft helemaal wilde stoppen met de Live Tiles, maar dit lijkt niet het geval te zijn.

Functies die kwamen en functies die gingen

In de afgelopen jaren voegde Microsoft tal van nieuwe apps en functies toe aan Windows 10. Sommige daarvan waren duidelijk blijvertjes. Biometrisch inloggen met Windows Hello bijvoorbeeld was al vanaf de start van Windows 10 een belangrijke toevoeging in de aanloop naar betere authenticatiemethoden dan alleen wachtwoorden. Ook de mogelijkheid van verschillende desktops om taken te verdelen en het overzicht dat TaskView biedt, zullen door een deel van de gebruikers gewaardeerd worden.

Bovendien lijkt Microsoft grote plannen te hebben met het Linux-subsysteem, dat dit jaar met WSL 2 een flinke upgrade kreeg. De Sandbox lijkt eveneens een welkome toevoeging, zij het alleen voor Enterprise- en Pro-gebruikers. Het instellingenmenu was bij Windows 8 nog een rommeltje, maar de instellingen waren bij Windows 10 al een stuk overzichtelijker en langzaam maar zeker gaat het de goede kant op. Microsoft maakte onlangs bekend dat het meer onderdelen van het 'oude' configuratiescherm naar het moderne instellingenmenu gaat brengen, zoals de informatie van de About-pagina met systeeminformatie. Het bedrijf lijkt het aloude configuratiescherm uit te willen faseren. Dit is een van de onderdelen die er bij Windows 7 en Vista vrijwel hetzelfde uitzagen.

Configuratiescherm bij Windows 10 (links) en Windows 7, in de toekomst geheel ondergebracht bij het instellingenmenu?

Windows 10 bevat ook enkele eigenschappen die sinds de release van het besturingssysteem zijn aangepast. Zo heeft de softwarewinkel de nodige gedaantewisselingen ondergaan, waaronder de naamsverandering van Windows Store naar Microsoft Store. Erg succesvol lijkt de winkel overigens nog niet. Ook de Edge-browser sloeg niet aan. Vorig jaar besloot Microsoft daarom tot een flinke ommezwaai en de nieuwe versie van Edge is op Chromium gebaseerd. Met deze frisse start en met bredere compatibiliteit hoopt Microsoft meer gebruikers voor de browser aan te trekken. Ook de Ink Workspace is compleet anders dan bij de release. Wat begon als een ambitieuze bundeling van functies voor stylusgebruik, is sinds de laatste update verworden tot linkjes naar Snip & Sketch en Workspace.

Sommige nieuwe apps lijken een wat kwijnend bestaan te leiden. Zo kunnen we nog niet stellen dat 3D Paint dezelfde iconische status als Paint heeft bereikt. Niet voor niets faseert Microsoft Paint toch nog maar niet uit en blijft het bedrijf het verder ontwikkelen. De bij 3D Paint behorende Remix 3D-dienst voor het delen van 3d-modellen is vorig jaar gestopt. Ook contacten-app People, Groove Music, Movies & TV en Maps lijken niet het succes te hebben waarop Microsoft had gehoopt en veel ontwikkeling zit er ook niet in die apps. De Mixed Reality Portal moest van Windows een belangrijk vr-platform maken, maar de aandacht voor vr is weer wat verslapt, en de markt is stevig in handen van Oculus, HTC en Valve, aan de statistieken van de Steam Database te zien.

Dan zijn er nog functies die er nooit gekomen zijn. Zo kondigde Microsoft in 2017 Sets aan, waarmee gebruikers tabs van verschillende applicaties in een enkel venster konden groeperen. Sets verscheen in testversies van Windows, maar kwam nooit uit en de kans lijkt klein dat dit nog gaat gebeuren. Ook spraakassistent Cortana is er nooit voor het Nederlandse en Vlaamse taalgebied gekomen. Cortana was een van de prominente nieuwe functies van Windows 10, maar de assistent moest het al snel afleggen tegen Amazons Alexa en Googles Assistent, die veel meer ondersteuning kregen, terwijl Apple Siri in zijn eigen ecosysteem kon integreren. Microsoft heeft de ambities met Cortana inmiddels teruggeschroefd tot assistent voor Office en inmiddels is het een losse app. De vraag is of Cortana ooit nog Nederlands gaat leren.

Windows 10 N, S en X

Microsoft adverteert met name met de Home- en Pro-versies van Windows 10, maar in de praktijk zijn er meer versies van het besturingssysteem. Zo heb je de Pro for Workstation-, Enterprise- en Education-versies van Windows 10. Iedereen is het vergeten, maar je hebt ook nog altijd N-versies. Dit zijn varianten voor de Europese markt die niet over de ingebouwde mediaspeler, Movies & TV en Groove Music beschikken. Microsoft moet sinds 2004 Windows-versies zonder ingebouwde media-apps aanbieden op last van de Europese Commissie, die daarmee destijds wilde garanderen dat bijvoorbeeld RealNetworks een kans bleef maken met zijn mediaspeler.

In 2017 onthulde Microsoft de komst van Windows 10 S. Met deze uitgeklede variant van Windows 10 wilde het bedrijf met name Chromebooks beconcurreren voor de educatieve en zakelijke markt, maar de versie bleek vooral tot onduidelijkheid te leiden. De software kon alleen apps uit de Windows Store draaien en had Edge als permanente standaardbrowser. Daar stonden volgens Microsoft veiligheid en efficiëntie tegenover, maar gebruikers konden het maar matig waarderen. Aanvankelijk was een upgrade naar 10 Pro nog gratis, maar na een aantal maanden moesten gebruikers daar enkele tientjes voor betalen. Na een jaar stopte Microsoft alweer met 10 S en sindsdien biedt het bedrijf fabrikanten nog wel de mogelijkheid om Windows 10 in een S-modus op apparaten te zetten, maar weinig fabrikanten lijken hier gebruik van te maken. Gebruikers kunnen gratis upgraden naar een volwaardige Windows 10-versie, dus lijkt er ook weinig reden voor consumenten om de S-modus in stand te houden.

Windows 10 on ARM is in feite ook een versie in S-modus. Microsoft introduceerde Windows 10 on ARM in 2016 en het is de voortzetting van Windows RT voor het draaien van Windows op ARM-systemen. Microsoft en Qualcomm zetten in 2017 hoog in op zogenoemde Always Connected PC's met ARM-chips, maar vooralsnog met weinig succes. Windows 10 on ARM leidt een wat sluimerend bestaan, maar op lange termijn zou het een succes kunnen worden nu Apple overstapt op ARM voor Macs, nu ARM-socs voor pc's krachtiger worden en nu Microsoft werkt aan emulatie voor x64-programma's op ARM. Windows 10 on ARM kan standaard wel 32bit- en 64bit-versies van ARM-apps draaien, maar voor de emulatie van x86-code is er de WOW64-laag, die alleen 32bit-x86-software emuleert. Dat betekent dat 64bit-programma's niet draaien.

Windows 10X op een Surface Neo

En dan is er natuurlijk nog Windows 10X, de versie die geoptimaliseerd is voor apparaten met twee schermen, maar die volgens Microsoft eerst op apparaten met een enkel scherm verschijnt. Wanneer dat het geval zal zijn, is nog onduidelijk. Het plan was dat 10X nog dit najaar zou verschijnen, maar Microsoft hint op uitstel, zodat een release volgend jaar waarschijnlijker lijkt. Windows 10X is geen vervanging of opvolger voor Windows 10, maar moet als een ander platform gezien worden volgens de ontwikkelaar. Interessant is dat het besturingssysteem wel 'oude' Win32-programma's kan draaien, maar dan als container binnen een gast-OS. Op die manier is er compatibiliteit, maar kan het bedrijf de basis van Windows efficiënter maken.

De toekomst van Windows 10

Ergens in de periode van september tot en met november verschijnt Windows 10 20H2, waarschijnlijk onder een naam als October 2020 Update. Deze brengt dan prestatie- en kwaliteitsverbeteringen, maar geen tot weinig nieuwe functies. Wel krijgt iedereen die updatet, hoe dan ook de Edge op Chromium-browser. De update is vergelijkbaar met de November 2019 Update en volgens Windows Latest is ook de update van eind 2021, oftewel 21H2, beperkt van omvang. Zo kunnen we al bijna spreken van een cadans van een grote update in het voorjaar en een kleine in het najaar. Versie 21H1 van volgend jaar lijkt in ieder geval een startmenu zonder achtergrondkleuren, Edge-tabs in het alt+tab-overzicht, een Programmable Taskbar en een verschuiving van configuratieschermonderdelen naar het instellingenmenu te brengen.

Windows 10
Versie Codenaam Marketingnaam
1507 Threshold 1 -
1511 Threshold 2 November Update
1607 Redstone 1 Anniversary Update
1703 Redstone 2 Creators Update
1709 Redstone 3 Fall Creators Update
1803 Redstone 4 April 2018 Update
1809 Redstone 5 October 2018 Update
1903 19H1 May 2019 Update
1909 19H2 November 2019 Update
2004 20H1 May 2020 Update
20H2 20H2 Nog onbekend

Wie Windows 10 blijft updaten, kan nog wel even op ondersteuning rekenen. De May 2020 Update krijgt in ieder geval tot december 2021 ondersteuning en voor de October 2018 Update heeft Microsoft de ondersteuning onlangs verlengd tot november dit jaar vanwege de coronacrisis.

Windows 10-versiegeschiedenis Datum beschikbaarheid End of service voor Home-, Pro-, Pro Education- en Pro for Workstations-edities End of service voor Enterprise- en Education-edities
Windows 10 versie 2004 27 mei 2020 14 december 2021 14 december 2021
Windows 10 versie 1909 12 november 2019 11 mei 2021 10 mei 2022
Windows 10 versie 1903 21 mei 2019 8 december 2020 8 december 2020
Windows 10 versie 1809 13 november 2018 12 mei 2020 10 november 2020 11 mei 2021
Windows 10 versie 1803 30 april 2018 12 november 2019 10 november 2020
Windows 10, versie 1709 17 oktober 2017 9 april 2019 14 april 2020 13 oktober 2020
Windows 10, versie 1703 5 april 2017* 9 oktober 2018 8 oktober 2019
Windows 10, versie 1607 2 augustus 2016 10 april 2018 9 april 2019
Windows 10, versie 1511 10 november 2015 10 oktober 2017 10 oktober 2017
Windows 10, uitgebracht juli 2015 (versie 1507) 29 juli 2015 9 mei 2017 9 mei 2017

De grote vraag is of en zo ja wanneer er een opvolger voor Windows 10 komt. Microsoft heeft altijd verkondigd dat Windows 10 een dienst is die het blijft bijwerken, en een einde aan het updaten van het besturingssysteem is nog niet in zicht. Microsoft gaat wel specifieke Windows-versies voor verschillende apparaten uitbrengen, naast Windows 10.

Ergens eind dit jaar of begin volgend jaar moet ten slotte Windows 10X officieel uitkomen op apparaten met een enkel of twee schermen. Windows 10X draait op Core OS, het modulaire platform dat Microsoft voor verschillende apparaten ontwikkelt. Ook Windows Holograpic van de HoloLens 2 draait op Core OS. Van dit modulaire platform zijn nog weinig details bekend. De Surface Hub 2S-whiteboard zou bij de komst van een upgrade in de vorm van een 2X-processorcartridge ook op Core OS gaan draaien, maar begin dit jaar werd duidelijk dat die upgrade dit jaar niet komt en dat Microsoft een software-upgrade op basis van Windows 10 voor de Surface Hub-schermen in de planning heeft.

Wat de toekomst ook voor Windows in petto heeft, de software zal bij Microsoft niet meer de voorname plek innemen die het in de afgelopen decennia innam, onder leiding van Bill Gates en Steve Ballmer. Tenminste, als het aan de huidige topman Satya Nadella ligt. Onder hem zijn cloudplatform Azure en ontwikkelplatform Graph belangrijkere onderdelen geworden. Het idee dat het apparaat nog langer centraal staat bij computinggebruik, werd door Nadella vorig jaar tegen Wired nonsens genoemd. "Het besturingssysteem is niet langer de belangrijkste laag voor ons."

Reacties (339)

-13390300+1109+214+30Ongemodereerd136
Wijzig sortering
Ik snap dat je niets aan anecdotes hebt, maar jouw reactie valt daar net zo goed onder. Ik heb meerdere oudere computers/laptops (8-12 jaar oud) in mijn omgeving allemaal geupgrade naar minimaal 1909 en daar zie ik dit effect niet.
Heb een laptop van 12 jaar oud, W10 draait er soepel op. W10 is lichter dan W7. Mn PC van 10 jaar oud draait ook soepel op W10.
Ligt ook aan wat voor applicaties je draait!

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 29 juli 2020 23:07]

Euhm, neen. Windows 10 is niet veel zwaarder dan Windows 7. Daar zou je geen impact van mogen zien. Wat je wel hebt is dat we ondertussen 10 jaar verder zijn en vele andere applicaties ook gewoon meer vragen van je computer. Laat die mensen eens teruggaan naar Windows 7 en die machine op dezelfde manier gebruiken als ze hun Windows 10 doen. Je zal merken dat er amper een meetbaar verschil zal zijn.
Ik snap niet waarom Microsoft geen Windows 10 light maakt voor oudere hardware.
Microsoft houdt zijn hardwarepartners alleen tevreden door Windows met nieuwe hardware mee te laten leveren. Mensen gaan geen nieuwe hardware kopen, als alle software nog goed draait. Dus op een gegeven moment moeten ze wel gedwongen worden nieuwe hardware aan te schaffen, omdat de oude niet meer vooruit te branden is.

Voor refurbished hardware verwacht Microsoft ook inkomsten voor een nieuwe licentie, dus dan kun je als gebruiker beter kiezen voor nieuwe hardware met een nieuw besturingssysteem. De handigen onder ons verwijderen Windows en installeren er iets als Linux of Haiku op. Voor degenen die per se Windows willen, zit er niets anders op dan nieuwe hardware aan te schaffen.
zoals andere in deze draad ook al op wijzen, Windows10 op zich is niet zwaar. Ik heb hier een 10 jaar oude dual core AMD draaien, en windows10 werkt er prima op. Je moet alleen oppassen met welke applicaties erop te zetten aangezien die veel wel performance wegkapen (omdat ze geschreven zijn voor huidige hardware specs). Ik heb gebruik 'm alleen voor licht webbrowse, mail, telnet dingetjes en daar is ie prima voor.

De updates duren inderdaad soms lang (draai het ook op een reguliere HD, geen SSD), vaak pleur ik de update aan vlak voordat ik naar bed ga, meestal is ie wel klaar als ik de volgende ochtend wakker word.
Ik snap niet waarom Microsoft geen Windows 10 light maakt voor oudere hardware.
Dat doen ze wel, en dat daar wordt in het artikel ook over geschreven.
Ik heb hier nog drie oude laptop en een oude desktop staan. De desktop is voornamelijk opgebouwd uit laptop onderdelen. Oorspronkelijk komen ze alle vier van Windows 7 en zijn ze geupdate naar Windows 10.
Alleen de desktop ging merkbaar slechter presteren. Op de laptops is de prestatie zeker niet slechter geworden, soms een fractie verbeterd.

Windows 10 lijkt dus niet met alle oude componenten even goed overweg te kunnen, maar is zeker niet per definitie trager. Het is maar de vraag of je een computer met een modern OS op oude hardware eerlijk moet beoordelen. Ze zijn gewoon niet voor elkaar voorbestemd, maar afzonderlijk hoeven ze helemaal niet slecht te zijn. Misschien ben je ook nog van 32 bits naar 64 bits gegaan en dat was niet voor elk moederbord een goede overstap.

Neemt niet weg dat jij met een slakkenbak zit.
Ik mis je definitie van oudere hardware. Ik heb een IDE DVD brander weg kunnen doen omdat ik m niet meer aan de praat krijg onder Win10, maar dat ding was 10 jaar oud. Recentere hardware (Intel pc uit 2014) draait hier perfect en voor mijn gevoel zelfs sneller dan onder Win7. Het vakantiegeld ging dit jaar met een gerust hart naar een nieuwe monitor omdat ik niet verwacht de pc de komende tijd te moeten vervangen.
In de Wvista en W7 tijd had microsoft een hardware specificatie neergelegd in de trand van: een multi-core en/of hyperthreading cpu zodat er minimaal 2 logische cpu-s zijn, 4 GB geheugen, 100 GB disk.

Daar hadden de toenmalige hardware leveranciers moeite mee, de budget hardware haalde dat niet. Maar niet getreurd, met een enkele cpu, 2GB en 50GB werkte het ook wel en was het toen nog net aan wel vooruit te branden. En dus werd de eis voor msWindows naar beneden bijgesteld, met daarbij de opmerking 'alleen voor die of die versie van msWindows'. Tja, als je daar dan gaat upgraden naar windows 10, dan is dat nog steeds niet vooruit te branden.

Ondertussen draai ik hier windows 10 op een aantal systemen met 2 logische cpu-s, 4 GB geheugen en ruim 100 GB opslag. Bij een upgrade van W7 naar W10 op een harddisk is dat net vooruit te branden maar eigenlijk niet werkbaar. Deze stap is vooral uitgevoerd om de licentie activatie naar W10 makkelijk te maken. Met een frisse installatie op een nieuwe ssd van ruim 100 GB werkt het systeem daarna fluitend. Zeker als alle overbodige zooi er uit is gegooid.

Ergo: De originele hardware eisen moeten gerespecteerd worden, Een ssd biedt verbetering. En ook: een frisse installatie met de courante (een recente) versie doet wonderen. Ga overigens niet meteen state-of-the-art met de aller nieuwste W10. Mijn hardware wil nog niet naar W10 2004 omdat ze zelf zegt nog niet klaar te zijn. Gebruik een nog ondersteunde, liefst 'lts', versie. Nu dus W10, 1803 of 1903.

[Reactie gewijzigd door beerse op 5 augustus 2020 12:29]

BIJ MIJ DRAAI HET WEL GOED EN SOEPEL
Ik weet hoe ze zo'n computer noemen. Sterk verouderd, zeer vervuild, onvoldoende geheugen en hard nodig om vervangen te worden als een schone installatie niet werkt.

Ik geloof niet dat de computers die jij omschrijft, werkelijk traag zijn geworden door W10. Vaak zijn dat computers die nooit super soepel werkte, omdat het allemaal net allemaal niet was, voornamelijk te kort aan geheugen. Wanneer een computer vervuild raakt komt dat punt waar die niet meer vooruit te branden is. Dat soort computers (voornamelijk laptops), zijn gewoon aan vervanging toe, verder niet te veel woorden aan vuil maken.
De betreffende computer? Je schreef dat heel veel mensen dit probleem hadden. Je kan je argument niet baseren op een enkele computer. Er kunnen heel veel oorzaken zijn waardoor de computer slecht is gaan draaien.

Ik ken systemen die op minder draaien, en toch zonder problemen werken. Dus ik zou zeggen ga eens opnieuw installeren, want waarschijnlijk is er een heel ander probleem, en dat er misschien wat corrupt is geraakt, of je hebt ergens iets geinstalleerd dat problemen veroorzaakt.


Oh en nog even iets anders wat betreft je toon hier. Ik heb je post goed gelezen, jij geeft daar geen details over waar het systeem op draait. Jij spreekt over dat er "heel veel" gebruikers zijn met deze problemen, en komt aan met een individueel geval die prima op te lossen is met herinstalleren.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 31 juli 2020 11:51]

Dan is je 8GB werkgeheugen zeer wsl je bottleneck.
Heb een I7 4790 die traag als stront werd na upgrade van W7 naar W10. Geheugen al 65% ish vol in idle
16GB erin geprikt, draait nu als een zonnetje :Y)
:9 ik heb hier 40+ tabs open op een oude geleende lt i5 , meest recente w10 64bit met maar 4gb en ik ga als een trein en ook nog spotify. Ik zou het probleem niet bij de RAM zeken. Mijn 15jr oude dual core werd afgelopen juni na een voorgenomen update in 2008 eindelijk quadcore . RAW processing gaat nu minder traag als er veel bestanden door DXO heen gaan, (nog steeds te traag) maar voor een 15 jr oude bak zou ik het geen slakkenbak durven noemen. OS draait wel op SSD met 8gb op een p35dq6 mb :Y)
Ja, daarom heb ik ook exact 0% cpu usage als de pc niets doet. omdat Windows alle cpu opslurpt!

Je zit er gewoon naast. je argumenten houden geen steek en je "feiten" kloppen van geen kant. Je hebt jezelf iets aangepraat en je probeert dat kosten wat het kost te verdedigen. beetje jammer.
Wat niet aangestipt wordt - en da's wel een beetje jammer - is dat MS met Win10 qua privacy de weg van Google opgegaan is en de gebruikersgegevens nu ook als een potentiële melkkoe beschouwt (zie al de heisa ivm telemetrie etc).
Maar waar Google de gebruikersgegevens effectief alleen gebruikt voor advertentiedoeleinden (want dat is de core business van Google), gebruikt Microsoft de telemetriedata voor het daadwerkeijk verbeteren van hun producten. Wat meer informatie over wat Telemetry doet is hier te lezen. Volg daar ook vooral even de link naar de whitepaper.
Belangrijke onderdelen uit het artikel zelf:
HOW DOES MICROSOFT USE THIS DATA?
Microsoft maintains potentially sensitive telemetry data "in a separate data store that's locked down to a small subset of Microsoft employees in the Windows Devices Group." In addition, the company says, "Only those who can demonstrate a valid business need can access the telemetry info."

This data is compiled into business reports for analysis and for use by teams tasked with fixing bugs and improving the performance of the operating system and associated services. Only "aggregated, anonymous telemetry information" is included in reports that are shared with partners.

There's no hard-and-fast rule that defines how long data is retained. However, Microsoft says its goal is to store data only "for as long as it's needed to provide a service or for analysis." A vague follow-up statement says "much of the info about how Windows and apps are functioning is deleted within 30 days."
En kunnen er persoonlijke of bedrijfsgegevens verzameld worden?
IS IT POSSIBLE FOR MICROSOFT TO COLLECT BUSINESS OR PERSONAL INFORMATION?
Yes, especially at the higher telemetry settings.

The collection process is tailored so that the telemetry component avoids gathering information that could directly identify a person or an organization. However, at the Enhanced setting, when Windows or an app crashes or hangs, the memory contents of the faulting process are included in the diagnostic report generated at the time of the crash or hang, and that crash dump might include sensitive information.

At the Full setting, you grant Microsoft permission to collect extra data when your device "experiences problems that are difficult to identify or repeat using Microsoft's internal testing.
Dus als jij telemetry op basic hebt staan, zullen er geen persoonlijke of bedrijfs gegevens naar Microsoft verstuurd worden.

[Reactie gewijzigd door walteij op 29 juli 2020 07:56]

Maar waar Google de gebruikersgegevens effectief alleen gebruikt voor advertentiedoeleinden (want dat is de core business van Google), gebruikt Microsoft de telemetriedata voor het daadwerkeijk verbeteren van hun producten.
...
Dus als jij telemetry op basic hebt staan, zullen er geen persoonlijke of bedrijfs gegevens naar Microsoft verstuurd worden.
Blind vertrouwen in een bedrijf als Microsoft. Een bedrijf dat meermaals is veroordeeld voor criminele praktijken. Toch wel knap dat Microsoft dat voor elkaar heeft gekregen en dat zo veel mensen er in meegaan.

Hoe vaak is het nou al niet hier op Tweakers vermeld? Anonieme datacollectie bestaat niet. Dat is een fabel. Als je zogenaamde 'anonieme' databases koppelt met genoeg andere gegevens kun je de 'anonieme' mensen prima volgen. En aangezien zo'n beetje alles van je verzamelt wordt tegenwoordig is anonieme datacollectie in de praktijk vrijwel uitgesloten.

Het wordt hoog tijd dat mensen volledig eigenaar worden over data die over hen wordt verzameld, dat standaard aan(opt-in) voor datacollectie wordt verboden en dat producten en diensten moeten werken zonder datacollectie als de gebruiker dat wenst.

En dan nog over het hele "maar ze doen het om producten te verbeteren" gebeuren. Windows 10 is een bijzonder slecht OS als het komt op updates en nieuwe features uitrollen. Hoe vaak is het wel niet mis gegaan met updates waarbij mensen tegen problemen aanliepen? Hoe vaak heeft Microsoft updates terug gerold en/of uitgesteld nadat er serieuze problemen waren? Data weg, computers die niet meer opstarten, crashes, enz. Windows was beter toen ze nog een groot team mensen in dienst hadden om te testen. Nu doen de gebruikers dat (met behulp telemetrie) en het is er alleen maar slechter op geworden. Onzin dus. Telemetrie maakt het niet beter dan dat het was.
Hoe vaak is het nou al niet hier op Tweakers vermeld? Anonieme datacollectie bestaat niet.
Waar zeg ik dat Microsoft die data volledig anonimiseerd? Lees mijn reactie (en dan vooral de quotes) nog eens goed.
Ik zal je even helpen:
Microsoft maintains potentially sensitive telemetry data "in a separate data store that's locked down to a small subset of Microsoft employees in the Windows Devices Group."
Ofwel, potentieel gevoelige gegevens worden in een aparte datastore opgeslagen, waar een zeer beperkte groep mensen toegang tot krijgen.
This data is compiled into business reports for analysis and for use by teams tasked with fixing bugs and improving the performance of the operating system and associated services. Only "aggregated, anonymous telemetry information" is included in reports that are shared with partners.
Deze mensen gebruiken die data dus om rapporten te maken die geanalyseerd kunnen worden.

Dus de gevoelige data is maar voor een beperkte groep beschikbaar, die deze data alleen mogen gebruiken voor de rapportages.
De rapportages (waar dus geen userdata meer in staat en de gegevens zo massaal geaggregeerd zijn dat een enkele persoon niet meer te identificeren is) worden beschikbaar gesteld aan de developers en partners die helpen bij het verbeteren van de producten.

Jij vindt Windows 10 een bijzonder slecht product, en ja er gaan regelmatig dingen mis met updates, die ook een enorme impact kunnen hebben op mensen.
Testen doen gebruikers inderdaad met Telemetrie, maar dan alleen in de fast en slow ring. Normale gebruikers zijn geen onderdeel van dit testplan en daar zit dan ook meteen de zwakte.
Windows is ondertussen op miljarden apparaten geïnstalleerd, met miljoenen verschillende configuraties. Al die verschillende configuraties zijn nooit allemaal te testen. Nu kun je zeggen dat het vroeger beter ging, toen Microsoft intern de dingen testte, maar ook toen kwamen na iedere update ronde de klachten over BSOD's of allerlei vreemde foutmeldingen tevoorschijn.
Is het nu perfect, nee zeker niet, maar voor heel veel mensen is het goed genoeg.

Voor jou blijkbaar niet, maar het staat je vrij om een ander OS te installeren? Linux, BSD, Apple, er is keuze genoeg. Niemand die jou verplicht om Windows te gebruiken.
Maar ook daar zul je met enige regelmaat tegen problemen aan lopen. Ook daar kunnen updates dingen stuk maken en ook daar zul je tegen bugs, security lekken en ongewilde features aan lopen.
Je mag blijven roepen dat anonieme data niet bestaat. Voor mij bestaat dat wel degelijk. Data anonimiseren blijkt vaak pseudominiseren en in data zitten nog wel eens aanwijzingen waarmee je de gegevens tot de persoon kan herleiden.
Als je data op een goede manier anonimiseert (random id per individueel record, locaties afronden tot twee of drie decimalen, naam, adres, telefoonnr. enz weg laten) en aggregeren tot gemiddelde waarden en dan heb je toch echt data die niet meer tot personen te herleiden is. Volgens mijn woordenboek is dat anonieme data.

In de praktijk wordt zelden grondig genoeg geanonimiseerd, maar dat betekend niet dat het niet bestaat.
Jij gelooft Microsoft kennelijk op hun blauwe ogen. Dat mag natuurlijk.
Nee, ik geloof de audits die Microsoft hierop los laat en die door onafhankelijke partijen nog eens worden gecontroleerd.

Jij bent ook van mening dat updates vroeger beter gingen dan nu, maar ik kan me nog Exchange 2007 updates herinneren die je gehele Exchange omgeving wisten te slopen, een Internet Explorer Update voor Windows Server die je AD onderuit haalde, Windows updates die onherstelbare blue screens veroorzaakten in XP en zo nog heel veel meer, allemaal pre-Windows 10.
Het grote verschil tussen de Windows XP tijd en nu, is dat een foute update nu veel makkelijker de wereld in wordt geslingerd dan 10-15 jaar geleden. Er is dus veel meer exposure.

Helaas gaat het tweakers zoek archief maar terug tot 2016, anders had je een aardig overzicht kunnen krijgen. Jij roept dat Windows Updates vaker mis gaan, ik beweer dat het (in vergelijking met Windows XP, 7 of 8 niet veel beter of slechter is geworden.
Zo'n mooi argument. Bevalt het je niet? Dan staat het je vrij om op te hoepelen.
Niemand die jou verplicht om Windows te gebruiken. Het is gewoon je eigen keuze en gelukkig is er keuze uit meerdere OSen, ieder met zijn eigen sterkten en zwakten. Ik zeg helemaal niet dat je op moet hoepelen, ik zeg dat er als je zo ontevreden bent als jij hier lijkt te zijn, een ander OS wellicht een betere keuze is voor jou. Als je dat niet wilt, vind ik dat ook prima, maar daarmee impliceer je dat de issues die je noemt ondergeschikt zijn aan de voordelen die Windows 10 je biedt.
Interessant dat je aanhaalt dat het bij Linux, BSD, Apple ook wel eens mis gaat. Strikt gezien is dat waar. Ook waar is dat het bij Windows vaker en op groter schaal mis gaat.
Vaker, dat valt te bezien. Grotere schaal, ja dat is niet zo vreemd, gezien het percentage dat Windows in de desktop markt in beslag neemt.

[Reactie gewijzigd door walteij op 29 juli 2020 16:13]

Interessant dat je aanhaalt dat het bij Linux, BSD, Apple ook wel eens mis gaat. Strikt gezien is dat waar. Ook waar is dat het bij Windows vaker en op groter schaal mis gaat.
Dat het *vaker* misgaat geloof ik graag, gezien het verschil in omvang van de installed base. De vraag is of het ook *in verhouding* vaker misgaat.
En vooral de verhouding daar gaat het om. Rolt microsoft een update uit die bij 500.000 mensen tot onbruikbare systemen leidt dan is dat echt helemaal niks, dat is een failrate van nog geen 0.0005%.

Maar ook mijn eigen ervaring met windows 7 moesten we eigenlijk dagelijks machines rebooten om ze langdurig draaiend te houden . Een jaar na de overgang na windows 10 zijn we daar mee gestopt en nu doen we dat misschien een paar keer per maand handmatig omdat het zo weinig voorkomt. En dat op een installbase van 1200 embedded pc's.
Even de nulletjes natellen. 5e5*100%/1e9 = 0.05%
Maar verder heb je gelijk.
Klopt rekenfoutje 😉
De rapportages (waar dus geen userdata meer in staat en de gegevens zo massaal geaggregeerd zijn dat een enkele persoon niet meer te identificeren is) worden beschikbaar gesteld aan de developers en partners die helpen bij het verbeteren van de producten.
Data die niet gelinkt kunnen worden aan individuele gebruikers bestaan niet, is net zijn punt. Geen enkele data is volledig anoniem. Met genoeg datapunten is het perfect mogelijk om die te matchen met een persoonlijk profiel van iemand, ook al was de data "volledig anoniem".

Helaas krijgen derden dus de mogelijkheid exact dit te doen met de data die MS beschikbaar stelt.
het keyword hier was 'geaggregeerd'.

Iemands data anonimiseren kan inderdaad ongedaan gemaakt worden met wat zoekwerk. Een aggregaat van geanonimiseerde data daarintegen bestaat uit een bundeling van datasets waarbij de individuele set niet meer te los te maken is uit het geheel.
Blind vertrouwen in een bedrijf als Microsoft. Een bedrijf dat meermaals is veroordeeld voor criminele praktijken. Toch wel knap dat Microsoft dat voor elkaar heeft gekregen en dat zo veel mensen er in meegaan.
Wow, criminele praktijken! Dat is wel heel ernstig. Heb je daar ook bronnen van?
Met criminele praktijken heb je het wel over zeer zware zaken in het strafrecht. Inbraak, overval, afpersing, moord, etc. (Kortom, zaken waarvoor je aangifte kunt doen bij de politie en die voor de strafrechter komen.)
Dat gaat een heel stuk verder dan anti-competitieve praktijken en misbruik van marktpositie. Elk groot bedrijf gaat hierbij op het randje zitten van wat nog net mag en gaat daar vaak over heen wanneer het denkt er mee weg te kunnen komen.
Rechter Jackson vergeleek Bill Gates en zijn managers met "gangland killers". en "drugs traffickers" (drugskoeriers) en zei dat hij nog nooit zo een leugenachtig stelletjes voor zijn rechtbank had gehad. Hij adviseerde de Amerikaanse overheid dan ook dringend het bedrijf op te spitsen (Kon hij zelf niet)

Daarbij had men de aanklachten opzettelijk beperkt tot Netscape omdat daar het bewijs huizenhoog was en men MS niet de kans wilde geven de zaak eindeloos te rekken. Maar bij onderzoek bleek dat alle bedrijven die met Microsoft van doen hadden klaagden over chantage praktijken. De onderzoekers zeiden dat ze honderden zaken hadden kunnen aanspannen. In die tijd vreesde Bill Gates wel degelijk gevangenisstraf.

Dat Microsoft niet opgesplitst werd, maar er vrijwel zonder straf van af kwam, kwam omdat de tweede rechter grote druk op MS legde om een deal met de overheid te sluiten, en anders een bikkelhard vonnis beloofde. Een groot deel van die overeenkomst is nooit bekend gemaakt. Later is wel bekend geworden dat Microsoft het grote IT bedrijf is dat het langst samenwerkt met de NSA.

Ofwel, in ruil voor strafontwijking is men grootschalig gegevens gaan verzamelen voor de inlichtingendiensten. Logisch dat de VS deze kip met de gouden eieren niet wilde slachten.

Sinds Snowdon zijn ze daar niet mee opgehouden, ze hebben het alleen (deels?) gelegaliseerd door een EULA opzettelijke allerlei vage, niet bindende beloften doet. Productverbetering, wat is dat bijvoorbeeld als de NSA je grootste klant is? Zoals MS zelf vaak gezegd heeft ben is de gebruiker in dit systeem niet de klant maar het product.

Mensen moeten niet zo naïef zijn. Dat past niet meer na Snowdon. Als ze het vroeger illegaal deden dan doen ze dat nu nog steeds. Niemand is er voor gearresteerd, er is geen grote schoonmaak geweest. End to end encryptie? Leuk maar de inlichtingendienst heeft de sleutel. En die deelt informatie heimelijk weer met derden. Zo zijn offertes van Airbus gewoon doorgespeeld naar Boeing. Ook sinds Snowdon gaat het gewoon door.

Misschien dat er bij Microsoft wel een cultuurverandering na Balmer heeft plaatsgevonden, maar dat moeten MS werknemers maar vertellen.

Een boek over MS praktijken: The Microsoft File : The Secret Case Against Bill Gates van Wendy Goldman Rohm.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 29 juli 2020 16:04]

Over vage insinuaties gesproken...
Insinuaties? Lees dit artikel op Groklaw eens. Het is een klassieker. De "Evangelisatie" praktijken van Microsoft waren ronduit walgelijk in de 1990-2000 jaren. Bill Gates noemde het zelfs een "Jihad".

http://devrel.zoomquiet.top/data/20080802121653/index.html
Die "Evangelisatie" praktijken van Microsoft zie je nog steeds op allerlei sociale media inclusief deze site. Je opmerkingen komen waarschijnlijk een beetje te dicht bij de waarheid. Je moet ook wel stevig in je schoenen staan en een goed geweten hebben om de omkooppogingen van het bedrijf te weerstaan.

En nee, de praktijken die Microsoft erop nahoudt, zijn absoluut niet normaal in de IT-wereld. Dat is alleen mogelijk, als dit van bovenaf gestuurd wordt en je organisatie disfunctioneel is.
Helemaal eens hoor. Ik heb de jaren negentig ook zeer actief meegemaakt in de IT-wereld en de praktijken van Microsoft waren ronduit walgelijk.
Heel irritant bijvoorbeeld was dat ze deals sloten met hardwarefabrikanten: jij krijgt toegang tot onze geheime API's waardoor je hardwaredrivers goed werken. Maar dan mag je niet voor andere systemen drivers uitbrengen (lees: BeOS en Linux).
Hiermee heeft Microsoft effectief BeOS de nek omgedraaid en heeft het jaren geduurd voordat de driverondersteuning onder Linux echt goed werd.
Dan laat ik hun walgelijke praktijken in de browserwereld nog maar even buiten beschouwing.. en er is nog veel meer..
Wow, criminele praktijken! Dat is wel heel ernstig. Heb je daar ook bronnen van?
Met criminele praktijken heb je het wel over zeer zware zaken in het strafrecht. Inbraak, overval, afpersing, moord, etc. (Kortom, zaken waarvoor je aangifte kunt doen bij de politie en die voor de strafrechter komen.)
Lekker bijdehand zeg. In de volksmond crimineel, zoals je dat in het woordenboek kunt vinden:
Betekenis 'crimineel'
cri·mi·neel (bijvoeglijk naamwoord)
1 misdadig
2 vreselijk: het is crimineel
Dat jij iemand die de wet overtreedt, afhankelijk van wat ze doen, wel of niet crimineel wilt noemen is natuurlijk prima. Definities zijn er niet voor niets. Microsoft heeft willens en weten hun best gedaan om anderen het leven zuur te maken voor hun eigen gewin. Wat mij betreft is dat crimineel gedrag zoals dat in het woordenboek beschreven staat.
Crimineel --> iemand die een misdaad begaat --> misdaad: een strafbaar feit.
En zoals je zelf ook aangeeft, Microsoft is bestraft voor hun gedrag.
Crimineel --> iemand die een misdaad begaat --> misdaad: een strafbaar feit.
Klopt helemaal, maar het is net niet volledig.
Een crimineel is iemand die een misdaad begaat.
Een misdaad is een strafbaar feit volgens het strafrecht.

Buiten het strafrecht zul je in geen enkel wetboek iets een misdaad of een misdrijf genoemd zien worden.

Wat Microsoft doet en gedaan heeft kun je wel of niet goed vinden, maar het is onderdeel van commercieel zaken doen. Het is hetzelfde als de supermarkt die de biefstuk onder de kostprijs van de slager op de hoek verkoopt, om zo de totale klandizie van de slager binnen te lokken. Dat heet concurreren.
Wanneer je marktaandeel op een gegeven moment zo groot is dat je op een oneerlijke manier kunt concurreren, krijg je met andere regels te maken. Die regels heeft Microsoft overtreden en daar zijn ze terecht voor op hun vingers getikt. Maar dat maakt ze nog niet crimineel.
[...]

Klopt helemaal, maar het is net niet volledig.
Een crimineel is iemand die een misdaad begaat.
Een misdaad is een strafbaar feit volgens het strafrecht.
Klopt helemaal, maar het is net niet volledig.
Je bent pas crimineel als je wordt veroordeeld voor een misdrijf. Je kunt wel verdacht worden van het begaan van criminele activiteiten.
Klopt. Bedankt voor de aanvulling.
Ik begrijp je punt.

Aan de andere kant, als een natuurlijke rechtspersoon een crimineel is wanneer die de wet overtreedt, waarom zou dat dan niet moeten gelden voor een niet-natuurlijke rechtspersonen?
Ik ben bang dat je mijn punt niet begrijpt.
Voor crimineel zijn maakt het niet uit of een natuurlijke persoon of een rechtspersoon een wet overtreedt.
Voor crimineel zijn maakt het uit of je een wet uit het wetboek van strafrecht overtreedt. En dan met name een wet waarvan in het strafrecht staat dat het overtreden daarvan een misdrijf is.

Natuurlijk staat het je volkomen vrij om iemand een crimineel te noemen wanneer hij door een rood licht oversteekt, zijn auto een kilo te zwaar belaadt of zijn belastingaangifte een dag te laat indient, omdat hij daarbij een wet overtreedt. Maar dat maakt hem officieel nog geen crimineel. Laat staan dat hij daardoor veroordeeld kan worden voor criminele zaken. (Veroordeeld zijn voor criminele zaken was de uitspraak waar deze hele discussie mee begonnen is.)
Euhm ben je zo jong dat je de rechtzaken tegen Microsoft over monopoly-misbruik compleet hebt gemist?

En er waren ook rechtzaken nodig om verschillende formaten zoals office open te krijgen.
Schimmige zaken rondom de "standaardisering" van het "openXML" formaat en nog veel meer.

Waarvoor ze ook zijn veroordeeld op meerdere plekken op deze aarde.
En nu loopt er weer een aanklacht tegen ze (van Slack), dus ja van criminele praktijken kan je wel spreken.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 juli 2020 11:56]

Dat waren geen strafzaken. Dat was civiel recht.

Een crimineel is iemand die een misdrijf heeft begaan en misdrijven worden enkel in het strafrecht beschreven.

En nee, ik ben oud genoeg om al die zaken bewust gevolgd te hebben. En begrepen te hebben.
Microsoft is terecht op de vingers getikt voor zaken die elk bedrijf in vergelijkbare omstandigheden gedaan zou hebben. De 'boete' die ze gekregen hebben was geen strafboete, maar was altijd omschreven in een deel van de extra winst die ze door de oneerlijke praktijken hebben verdiend. (In het strafrecht komt de boete bovenop een eventuele schadevergoeding of ontneming van de behaalde winst en is een vast bedrag voor een strafbaar feit dat aan bepaalde criteria voldoet.)

Microsoft was geen lieverdje en zal dat nog steeds niet zijn (net als elk op winst gericht bedrijf) maar is e was op geen enkele wijze crimineel.

En nog los van hoe de misdragingen van Microsoft te kwalificeren zijn. Alles was altijd ten gunste van Microsoft zelf, van hun eigen producten. Ze hebben het externe partijen niet mogelijk gemaakt om op grote schaal alle info van jezelf en je contactpersonen binnen te hengelen en ze proberen de autoriteiten op zoveel mogelijk manieren uit je gegevens te houden.
Zelfs al zou de telemetrie verder gaan dan enkel voor foutopsporing en het verbeteren van hun producten, zou ik Microsoft 1000 maal meer met mijn gegevens vertrouwen dan elk ander bedrijf dat nu actief is in de ICT.
Apple is daarin ook te vergelijken als het gaat om concurrentie vervalsing.
Dat is geen strafrecht. Lezen is ook een kunst

[Reactie gewijzigd door Cobalt op 29 juli 2020 11:58]

Boete betaald / straf uitgezeten dan ben je geen crimineel meer.
Dus, met een bon voor fout parkeren of te snel rijden ben je crimineel?
Een voetganger die bij een rood stoplicht oversteekt is een crimineel?
Sorry dat ik heel bot ben, maar dat is bullshit. Het enige korreltje waarheid hier is dat veel fabrikanten hun UEFI zo configureren dat alleen de Microsoft key er standaard inzit. Dit is met de meeste moderne Linux distro's echter ook geen punt meer, want die worden ook met die key vertrouwd.

En zelfs dan: de UEFI is een niet-Microsoft product (UEFI is van Intel ;-) ). De meeste UEFI's zijn ook zo te configureren dat je een eigen key toe kunt voegen of de secure boot functionaliteit uit kunt schakelen zodat je kunt booten wat je wilt (met een veiligsheidsrisico, maar dat terzijde).
En is dat lastig, of is dat illegaal volgens het strafrecht?
Dit is een stromanargument. Distributies als Ubuntu werken uitstekend op het overgrote merendeel van computers. Natuurlijk gaat er wel eens iets niet direct goed met een installatie (net zoals met Windows trouwens), maar voorgaande uitspraak is werkelijk overdreven en wordt niet gestaafd door feiten.
Ja, die mening moet ik met je delen. In 1999 kwam het inderdaad regelmatig voor dat hardware zoals geluidskaarten en videokaarten niet herkend werden.
Zo rond 2007 waren er nog wel eens problemen met specifieke wireless netwerkkaarten, maar ik moet zeggen dat ik meerdere distributies gewoon probleemloos kan installeren op de meeste conventionele hardware.

Of dit nu Ubuntu (of een van de ubuntu varianten), Debian, CentOS, OpenSuSE, Slackware of FreeBSD is. Hardware wordt herkend en kan gebruikt worden.
De installatie van een verkeerd OS klinkt echt als een probleem tussen het toetsenbord en de stoel.
Het enige wat vaak niet goed out-of-the-box werkt zijn de nvidea videokaarten. Hiervoor moet je vaak nog wat werk doen, wat voor de gemiddelde Tweaker goed te doen is, maar voor de normale Nederlander net een stap te ver
Ook dit is helemaal afhankelijk van de distributie.
Een distro die puur GPL packages toestaan (standaard Debian) zal inderdaad een NVidia kaart niet bij gaan werken. Je moet dan de commercial packages toestaan en de juiste NVidia packages installeren.
SuSE kan al sinds 2004 goed omgaan met NVidia kaarten. Ik heb alleen in SuSE 6.7 problemen gehad met een NVidia kaart.

De laatste hardware problemen die ik had, waren rond 2007 met een Atheros wireless netwerk kaart op een Debian distro. Daar ben ik wel even een paar uurtjes mee aan het stoeien geweest, maar ook niets moeten doen wat voor een gemiddelde Tweaker hocus-pocus is.
Het kwam uiteindelijk neer op de source downloaden en die compileren naar debian package, dan vooraf de dependencies installeren en dan de .deb package zelf installeren.

Ik kan me ook voorstellen dat wat exotische bluetooth chips (lees: heel goedkoop en niet standaard) problemen kunnen geven, maar veel meer kan ik me heden-ten-dage echt niet meer voorstellen.
Uit ervaring:

Touchscreens en bepaalde geluidskaarten. Ik heb Fedora op een Surface Studio 2, waar het touchscreen niet 100% lekker werkt en het geluid het ook niet doet. De rest is trouwens allemaal zonder issue
Je moet ook niet gentoo installeren, gekkie.
Als jij de skills voor gentoo niet hebt, dan zal wifi niet werken.

Maar met elke andere distro? Werkt alles gewoon out of the box. Alleen met arch is het voluma standaard gemute, en moet je hem even un muten.

En dat jij de verkeerde distro installeerd, dat laat dat mij vermoeden dat jij niet de technische skills hebt in windows óf linux.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 29 juli 2020 10:30]

Elementary is ubuntu met wat software er boven op
Klopt, maar hij hoort een andere interface te hebben. Het was gewoon vanilla Ubuntu 18.04 dat geïnstalleerd werd.
Dat klinkt dan toch echt alsof je de verkeerde ISO gedownload hebt, of de verkeerde ISO op stick geknald hebt.

En "een foutmelding" is wat vaag, kun je die mischien wat uitbreiden?
Maar waar Google de gebruikersgegevens effectief alleen gebruikt voor advertentiedoeleinden
Heb je daar ook een bron voor?
edit:
@walteij beweert hier dat Google gebruikersdata niet gebruikt om zijn producten te verbeteren. Dit wordt helaas tegengesproken door zijn eigen bronnen: het gedrag van Microsoft wordt hier goedgepraat maar vergelijkbaar gedrag van Google afgekraakt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 juli 2020 15:14]

Meerdere zelfs :).
NBC News
Quora (toegegeven, geen heel uitgebreid artikel, maar het vat wel alles heel goed samen.

Daarnaast is advertenties de core-business van Google. Zoals in de vrij uitgebreide Quora reactie wordt geschreven, is > 90% van de omzet van Google afkomstig uit advertenties, De voornaamste reden dat Google zoveel inkomsten heeft uit advertenties, is omdat zij zoveel gegevens van mensen hebben.
Hierdoor is de kans dat jouw advertentie bij de juiste doelgroep komt een stuk groter, waardoor Google een hogere prijs kan vragen voor de advertenties.
vooral ook het verkopen van deze gegevens levert geld op.. daar zijn de nodige schandalen wel uit naar voren gekomen. Het is hypocriet om te denken dat dit alleen bij Facebook gebeurt, de andere zijn gewoon nog niet betrapt.
Maar wat Google dan dus wel goed doet, is dat ze de gegevens dus niet verkopen.
Op de data die je naar Google stuurt, heeft Google het monopoly.

Als Google die data zou verkopen, zouden ze daarmee het risico lopen om veel advertentie-inkomsten te gaan missen. Dus als ze die data zouden gaan verkopen, zou dat voor een veelvoud van de kosten voor adverteren via Google gebeuren.

Adverteren bij Google is een kwestie van de juiste parameters bij je advertentie zetten, wie je doelgroep is en gaan. De data kopen (voor een meerprijs) en dan zelf alles uitzoeken en advertenties gaan maken is veel minder efficiënt. Die efficiëntie va Google is juist ook de reden dat ze zo groot zijn geworden in advertentieland.
Inderdaad, Google gaat de kip met de gouden eieren niet slachten voor een éénmalig voordeel.
Ik citeer maar even uit de eerste bron:
We use the information we collect from all of our services to provide, maintain, protect and improve them
Daar beweren ze dus te doen wat u beweert dat ze niet doen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 juli 2020 21:48]

Waar zie je dat ik dat beweer?
Ik beweer dat de core-business van Google advertenties zijn. En dat onderbouw ik met bewijzen dat meer van 90% van hun inkomsten afkomstig zijn uit advertenties.

Ik beweer nergens dat ze gebruikersdata niet gebruiken voor het verbeteren van hun producten. Wat ik wel beweer/claim is dat dit voor Google bijzaak is. Ze verbeteren hun producten, omdat ze anders door anderen voorbijgestreefd worden, waardoor ze minder goede gebruikersdata kunnen verzamelen, waardoor hun advertentie inkomsten zullen dalen.

Google heeft maar 1 primaire bron van inkomsten, dat zijn de advertenties, alle activiteiten die Google hiernaast uitvoert, zijn om de primaire bron van inkomsten te optimaliseren.
Effectief is de dataverzamelwoede dus gericht op advertenties, bijzaak is de optimalisatie voor de gebruikers.

[Reactie gewijzigd door walteij op 29 juli 2020 14:18]

U zegt:
Maar waar Google de gebruikersgegevens effectief alleen gebruikt voor advertentiedoeleinden
Effectief alleen voor adverteren betekent effectief niet voor verbeteren van diensten
Google heeft maar 1 primaire bron van inkomsten, dat zijn de advertenties, alle activiteiten die Google hiernaast uitvoert, zijn om de primaire bron van inkomsten te optimaliseren.
Dat hoor je niemand ontkennen. Maar het verbeteren van Google Chrome is zo’n nevenactiviteit, dus het feit dat ze geld verdienen aan advertenties is niet in strijd met het verbeteren van hun producten en diensten. Zelf beweren zie hier gebruikersdata voor te gebruiken en in uw eerste post lijkt u dit te ontkennen.
Niet te vergeten dat via WER (Windows Error Reporting) dergelijke crashdumps al vanaf Windows 7 verstuurd werden. Niets nieuws aan de horizon dus.
Zat ook al in Windows XP. Door de informatie vergaard in XP werd met Vista de hardware laag anders ingericht om driver problemen te verminderen. Ging toen om meer dan 160.000 verschillende componenten (videokaarten netwerkkaarten, printers, scanners, modems, etc.) die ondersteund werden.
En dat is omdat iedereen wel hard begint te klagen dat Windows een k*t systeem is wanneer het crasht of een programma laat crashen, terwijl dat geklaag Microsoft geen steek verder helpt in het begrijpen wat er mis ging en of dat te voorkomen was geweest. Daarvoor moeten ze onder de motorkap mee kunnen kijken naar hoe Windows gebruikt wordt en wat voor problemen daarbij opduiken.
En dat terwijl met afstand de meeste problemen die mensen ervaren niet eens aan het OS liggen. Vaak zijn het drivers of andere software van derde partijen die conflicteren. Je ziet eigenlijk maar zeer zelden nog een echte bug in Windows zelf zitten die voor crashes zorgt, en als ze al voorkomen zijn ze vaak erg snel ook weer gefixt door Microsoft. Dat hebben ze meer dan behoorlijk op orde inmiddels :)
Klopt.
Maar fouten door andere software of drivers zijn op deze manier ook te zien. In ieder geval dat een aanroep dor een driver of programma een probleem veroorzaakt. Wanneer Microsoft dat in de telemetrie regelmatig ziet gebeuren, dan kunnen ze de maker daarvan aanspreken.
Vaak gaat het om zaken die uit een gebruikersklacht niet duidelijk worden en die door de oneindige combinaties van systemen, drivers en softwareconfiguraties ook lang niet altijd door test bij Microsoft zelf ontdekt kunnen worden.
Dan zet je er lekker Linux op.
Jouw computer, dat klopt, de hardware is van jou. De software daarentegen, je hebt een licentie om Windows te mogen gebruiken en daarbij ben je akkoord gegaan met de voorwaarden waar dit in beschreven staat. Moeten en de keuze geven zijn twee zaken.
bijna alle scholen bijvoorbeeld eisen dat je Microsoft gebruikt
Hoe kom je daarbij? Er zijn steeds meer scholen bezig in een Chrome OS ecosysteem. Bovendien wordt inderdaad veelal Office gebruikt, een softwarepakket dat voor meerdere OSen beschikbaar is en zelfs in een browser werkt. En anders zijn er nog altijd alternatieven die ook met Office bestanden overweg kunnen.

Als ik alles zo lees verwar jij de gemakkelijke keuze met een verplichting. Als jij er zo over denkt dan heb je een paar opties:
- Het kiezen voor een concurrerend product.
- Windows scheiden met de servers van MS (door bv geen internet verbinding).

Om in te gaan op een eerder opmerking, het is inderdaad jouw computer, maar het is hun software. Software waar jij puur een gebruikslicentie voor hebt en je VRIJWILLIG op je PC hebt staan.

Dat je MS niet vertrouwd en dat je daarom eigenlijk geen Windows wilt gebruiken, prima, maar je argumenten zijn het benoemen van privileges die je niet hebt en klinken behoorlijk bevoorrecht.
Ja natuurlijk, maar goed het blijft een feit dat je een licentie hebt om de software te mogen gebruiken en deze dus niet van jou is. En er zijn (gratis) tools beschikbaar om de telemetrie uit te schakelen natuurlijk.

Mensen vergeten ook dat de telemetrie ook in Windows 7 en 8 zat, maar het is uitvergroot in 10 en dus is men er bekender mee dat het er in zit.
Tja dat je het niet eens bent met de prijs, dat is persoonlijk. Voor die prijs krijg je wel jarenlang updates/upgrades, betaal ik er graag voor, maar nogmaals dat is persoonlijk.
Klopt, gelukkig heb je de keuze weg te gaan bij Microsoft.. dus stapte ik over naar Apple. (Installeerde windows toen maar illegaal in virtualbox, downloadde de officiële iso, maar activeerde hem nooit).
Voor zover ik weet gebruikt Apple ook gewoon telemetry.
145 dat is nog geen 10 euro per jaar. Een licentie van 2009 kan je met de huidige versie tot 2022 gebruiken en met toekomstige updates nog langer
met mijn inkomen van nu vandaag de dag is dat niet makkelijk te veroorloven.
Als je zelf je PC bouwt dien je dat mee te rekenen in je budget en wellicht een iets goedkopere CPU of GPU erin zetten. Koop je een kant en klare PC dan staat het erop. Bovendien hoef je Windows tegenwoordig niet meer te activeren. Je kan de ISO van de website downloaden, installeren en klaar. Enige verschil is dat rechtsonder permanent staat dat je exemplaar niet geactiveerd is.

Om op AL je argumenten terug te komen. Als je zoveel moeite hebt met Windows, dan kies iets anders en verwar makkelijke keuze niet met verplichting. Je klinkt erg bevoorrecht. MS is geen liefdadigheidsinstelling.
Een build wordt niet zo lang ondersteund. Een nieuwe build is weer een nieuwe EULA.
Als die prijs echt zo'n probleem was had je ook gewoon een oem key kunnen kopen. Beetje grijs gebied maar ben je voor 10 euro klaar en volgens mij interesseert MS dit toch niet zo als een consument dit doet (inkomsten van W10 (niet-oem/niet-laptop) consument licenties is peanuts voor MS).
Vind ik eerlijk gezegd niet eens duur voor het stuk software wat je letterlijke elke keer gebruikt wanneer je achter je computer zit, alle hardware aan elkaar koppelt en zorgt dat alles met elkaar communiceert dankzij een drivermodel waar elke hardwareboer wat mee kan, en een handige schil is om alles wat je met je computer doet.

Ik denk zelfs dat Windows, op games na, het goedkoopste stuk software op mijn computer is (Firefox en putty daargelaten).
En dat is je goed recht. Dat je het niet volledig uit kunt zetten vind ik ook vreemd, maar vanuit Microsofts perspectief wel begrijpelijk. Zij willen immers die data verzamelen om toekomstige problemen te voorkomen, maar ook om te zien hoe hun producten gebruikt worden (en waar dus verbeteringen kunnen worden uitgebracht). Dat zal ook de reden zijn dat de laagste setting voor telemetry de basic setting is.

Gelukkig zijn er meer mensen die jouw mening delen die hebben kunnen achterhalen hoe telemetry wel volledig uitgeschakeld kan worden om daar vervolgens een tool voor te schrijven waarmee je dit helemaal uit kunt schakelen.
Is Microsoft daar blij mee? Ongetwijfeld niet.
Maar geef jij daar iets om? Zeer waarschijnlijk niet.
Ben je ergens in overtreding? Misschien volgens de EULA, maar de vraag is of die EULA overeind blijft staan in een rechtszaak.

Dus als je telemetry helemaal wilt uitschakelen, omdat je Microsoft niet vertrouwd, moet je dat dus vooral gewoon doen.
En ook alle bloat/crapware die meegeleverd wordt a la candy crush en alle andere games die elke keer terugkomen als je een grote update hebt gehad .... Dan nog de ads (sorry, featured items of hoe het ook heet) die af en toe in mensen hun explorer te zien waren (waarschijnlijk een test met ads tonen in explorer om te zien hoe mensen daarop reageren).
Precies. Dat is heel jammer. Ik vind Windows 10 een prachtig mooi besturingssysteem maar hier krijg ik toch een beetje een nare nasmaak van.

Het enige (serieuze) alternatief dat de privacy van de desktopgebruiker nog wel serieus neemt is Apple of Linux.
Mij stoort het dat je geen controle meer hebt of je wil of niet wil updaten.
Als je de updates blokkeerd dan werkt na een tijd een heleboel niet meer op je pc.
Als je wel update dan heb je af en toe sommige apparaten of applicaties die niet goed meer werken.
En soms heb je zelf ernstigere issues, zoals pc die niet meer opstart of bestanden die perongeluk gewist worden of je pc die plotseling heel traag word.

Een ander ding die mij niet aanstaat is dat microsoft voor jou beslist dat je pc zich eigenlijk meer als een mobile phone of tablet moet gedragen dan als een werkstation. Ze doen dat uiteraard voor maar één product te moeten supporten in de plaats van verschillende branches. Ze doen dat ook met de settings pages: ze gaan er van uit dat je een domme gebruiker bent en verstoppen alle settings zeer diep weg.
Ik weet niet hoor, maar ik loop gewoon maximaal achter de feiten aan als het om Windows 10 releases gaat. Een paar dagen geleden werd mij 1903 dan eindelijk door de strot geduwd. Prima. Tegen dit moment zijn alle issues er wel uit, alle drivers zijn overal door een early adopter periode heen en het werkt gewoon zoals het daarvoor werkte. Daarvoor zat ik zeer lang, zonder enige problemen op 1809 / 1803.

Je hebt dus wel keuze, en dat MS je dan uiteindelijk als de support periode (die best lang overlapt) eindigt, naar een recente versie wil duwen is niet zo vreemd. Je voorkomt daarmee ook de eeuwige Windows XP perikelen met allerlei configuraties met allerlei vreemde tweaks om de boel werkend te houden. Met als gevolg dat er overal rare bugs opduiken.

Daarbij is het OS ook echt wel steeds een stukje beter. Wat ik nu steeds zie is dat de power user nog altijd zijn ei kwijt kan en tegelijkertijd de casual user beter uit de voeten kan. Niet slecht lijkt me, zeker als je bedenkt hoe complex Windows wel niet is.

De settings pagina's... ja. Dat is wel een zootje. Doe nou maar gewoon een control panel, want dat was dikke prima :) Daar is duidelijk nog veel te verbeteren, krijg er een beetje het Metro UI gevoel van, het moet en zal simpeler dus de oplossing is dat je bijna geen informatie meer te zien krijgt, maar wel mag scrollen als een gek.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 juli 2020 09:00]

De settings pagina's... ja. Dat is wel een zootje. Doe nou maar gewoon een control panel, want dat was dikke prima :) Daar is duidelijk nog veel te verbeteren, krijg er een beetje het Metro UI gevoel van, het moet en zal simpeler dus de oplossing is dat je bijna geen informatie meer te zien krijgt, maar wel mag scrollen als een gek.
Het OS werkt heel fijn, maar dit.... is echt ongelooflijk hoe onhandig dat werkt. Iets eenvoudigs als bijv. geluidsinstellingen (levels/enhancements/default devices) is een doolhof aan kliks geworden. Je hebt eerst 10 dingen aangeklikt voordat je eindelijk bij de juiste settings zit. Ik snap dat de oude manier niet 'sexy' was en dat gewenning een belangrijk onderdeel is, maar iets meer overzicht was wenselijk geweest.
Onzin je laatste zin, bovendien verzameld W7 ook telemetry (en XP ook al destijds geloof ik zelfs). Overigens krijgt W7 niet beveiligings updates, dus niet zo slimme aanbeveling betreft veiligheid.
Blij dat ik jouw advies niet hoef op te volgen dan :) Want het is uitermate onverstandig.
En daar reageer ik op, zo krijg je een conversatie 8)7

Ten tijde van Windows Vista en daarna 7 waren er hele volksstammen die verknocht waren aan oudere versies en ten tijde van Windows 10 zijn die er nog steeds. Daar wordt een hele rits drogredenen bij verzonnen waarvan de meesten in het leven van je PC nooit langs gaan komen. Ik ben nog steeds eigenaar van mijn PC en merk weinig verschil met een Windows 7 PC. De verschillen die er wel zijn, zijn doorgaans positief, enkele uitzonderingen daargelaten - maar zo had en heeft ook 7 zijn probleempjes, en dat worden er langzamerhand meer ipv minder.

Daarbij heb ik itt een Windows 7 PC, wél goede security draaien. Ik heb het gevoel dat er een flinke dosis cognitieve dissonantie bij die oude Windows versies zit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 juli 2020 10:44]

het door de strot duwen van updates stoort mij ook mateloos.

als je en bepaalde taak 24/7 draait (nu ja eigenlijk 24/5) , kan je niet hebben dat MS je pc overneemt om een update door te voeren.

nu kan je dat wel uitstellen in de settings, maar enkel op een heel domme manier.

je kunt weer niet aangeven, sorry ik draai 24/5 , doe de updates maar in de nacht van zaterdag naar zondag.
Koop dan een enterprise versie kun je feature updates 10 jaar uitstellen. Kun je wel alleen nog maar upgraden door middel van een nieuwe install.
Nu vraag ik mij toch af of je deze zaken zelf hebt meegemaakt of dat je er enkel over gelezen hebt.

Bijvoorbeeld de verdwenen bestanden kwam zover ik weet enkel voor bij mensen die zelf een grote update uitvoerden toen deze net uitkwam. Grote updates worden pas na maanden verplicht.
Ik heb het "in het wild" nog niet gezien, maar ik ga daarom niet ontkennen dat er geen anderen zijn die het meemaken. Ik denk alleen dat het wat overdreven wordt.
Bijvoorbeeld de verdwenen bestanden kwam zover ik weet enkel voor bij mensen die zelf een grote update uitvoerden toen deze net uitkwam. Grote updates worden pas na maanden verplicht.
Als de update beschikbaar wordt gesteld mag je hem toch installeren? :?
Als helemaal niemand dat zou doen, dan zou het probleem waarschijnlijk pas ontdekt worden als hij na enkele maanden bij iedereen verplicht geïnstalleerd wordt.
Je schuift de fout nu bij de users die hun pc up-to-date willen houden (met officieel uitgebrachte updates) ipv bij het bedrijf dat een slechte update beschikbaar stelt.
Uiteraard, maar bij grote updates zijn er altijd kans op fouten. Ik doelde vooral op het feit dat grote updates pas na maanden gepusht worden.
Het verplicht updates heeft uiteraard nadelen, maar MS heeft daar bewust voor gekozen omdat te veel mensen dat uitschakelden en er nadien problemen van kwamen.
Spijtig genoeg heb ik ze zelf allemaal voor.
De geforceerde updates hebben mij zelf aangezet om een tweede laptop te kopen, want van de ene dag op de andere kan ik plotseling een update krijgen die ik niet kan tegenhouden en gedurende die tijd kan ik dan niet meer werken, dat gebeurd meestal heel ongelegen.
Elke reboot kan plotseling betekenen dat ik mijn laptop niet meer kan gebruiken voor 20 a 30 minuten
Ook het feit dat rebooten niet zo maar lukt ergerd mij heel erg (windows slaagd alles op in memmory en opend het nadien terug, waardoor een probleem na een reboot blijft leven)
Het is mij al gelukt om dit uit te schakelen, maar bij elke volgende update word dit terug aangezet.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 29 juli 2020 10:19]

Blijkbaar werk jij dan 24u per dag of zo?
Je kan namelijk al jaren aanduiden tussen welke uren er updates mogen geïnstalleerd worden en wanneer niet...
En ik zou toch eens goed laten kijken naar je computer, updates die 20 min duren zijn (bij mij toch) extreem zeldzaam. Op de 2 grote updates per jaar na kan ik er mij geen herinneren en ik heb echt geen nieuwe pc (wel een ssd, dat scheelt).
Dan moet je wel het hele verhaal vertellen. Je hebt daarvoor namelijk de update zelf al vele malen uitgesteld. Updates zijn belangrijk, niet alleen vanwege features maar ook security.

Ik zie ook bij Mac gebruikers dat OS/apps nooit/zelden geupdated worden. Dat is geen goede zaak.
Maar hele probleem is juist dat als MS de updates op gegeven moment niet pushed dan krijg je weer XP achtige taferelen waar mensen niet hun pc's updaten. Dan alles zo lek als een mandje (ook nadelig voor anderen ivm bijv botnets). Zoiets wil je gewoon niet hebben.

"b) je privacy instellingen niet telkens worden gereset. ", dit gebeurt bij W10 bij mij ook niet, is vast een programma dat je gebruikt dat dit verkeerd instelt oid.
weet nog toen ik als stagiaire werkte bij een computerwinkel... toen Windows 10 uitkwam verdienden ook wij goud...
wij vroegen rond de 30 EUR voor een backup en rond de 60 EUR voor een clean Install.
We moesten in een korte tijd denk ik meer dan 100 computers herstellen...
Even later.. wel minder computers, maar toen een grote update uitkwam en het systeem sloopte.. verdiende wij ook goed geld aan...
De opmerking "hij liep vast na een update" heb ik zo vaak gehoord.
De praktijk leert mij dat dit bijna zonder uitzondering gebeurd bij mensen die updates eindeloos uitstellen/pc uitzetten tijdens update.
Het zou goed zijn als MS hierin voorziet, maar het mag toch inmiddels wel duidelijk zijn dat updates installeren belangrijk is.

Ik heb al tientallen BSOD's gezien van Win 10 en dat kwam _altijd_ doordat ze hun PC uitzetten tijdens een cumulative update. En ja de gebruiker ontkent meestal, gelukkig is het gewoon terug te vinden in de event logs.

Ik zeg niet dat dit bij je moeder ook het geval was, maar het lijkt me de meest waarschijnlijke verklaring.
Voorbeeld:
als wij nu voor op de fiets de fietshelm zouden verplichten.. dan gaan men minder fietsen, zie je ook in andere landen.
Ik weet niet of je wel eens in België komt ?
Maar daar rijdt 95% 'gewoon' met helm op hun eitje ...
maar in BE rijden de meesten helemaal geen fiets omdat dat veel te gevaarlijk is. langs een dikke 80% van de wegen ligt daar geen fietspad. De weginfrastructuur is in BE dramatisch.
Blijkbaar is het nodig om updates te forceren, omdat mensen de updates uitstellen.
In Nederland hebben we veilige fietspaden, dus een helm is niet nodig. Het internet is echter niet veilig en dus is bescherming/updates nodig. Daarom is je vergelijking niet goed.
Ik begrijp je redenering, maar ik wil niet in een samenleving leven waar alles beveiligd word tegen onszelf.
Anders moeten ze ook maar stoppen om scherpe messen te maken en moeten ze kussentjes langs de fietspaden zetten voor dat we ons geen zeer doen als we vallen.
Bij volwassen zijn hoort dat je je plan kan trekken ook met nieuwe dingen.
Vroeger toen ze wagens uitgevonden hebben, zijn ze toch ook niet die mensen als domme kinderen gaan behandelen, hoewel die voertuigen gevaarlijk waren voor hunzelf.
Dat is het zelfde met je pc, je moet je niet gedragen als een hulpeloos wezen die aangevallen gaat worden op het internet.
Als je het niet kan, dan zorg je dat je veiligheidsmaatregelen laat plaatsen. Maar daarom moet je niet de hele samenleving verplichten om die maatregelen toe te passen, ik wil niet bettuteld worden.
Mijn mening is dat je dat wel moet doen. Je moet mensen tegen zichzelf beschermen.

Dat jij er voor kiest om updates niet te installeren en daarmee dus onveilig te werken is jouw keus. De meeste mensen denken niet eens na over die keus, dus moet je ze er bij helpen. En dat doe je door updates te forceren, want zoals gezegd anders blijft men eeuwig uitstellen.

"Het is immers mijn computer."
Klopt het is jouw computer, maar je draait er een MS OS op. Met alle respect hoor, maar ik kom zelden privé Macs/Linux pc's tegen die (redelijk) up-to-date zijn. Het is meestal een shit storm aan mega oude packages en een niet up-to-date OS.
kijk daar gaat het fout... 'mensen tegen zichzelf beschermen' wie bepaald of update x wel goed is voor het systeem?
Voldoende updates die systeem x juist trager maken.
Ik zie voldoende systemen trager worden na het installeren van een update.
Traagheid is helemaal geen factor in dit verhaal. Ik heb het over veiligheid.
Linux ftw, maar het is voor velen niet een soepele weg om je leven 'Linux' in te richten.
In praktijk is iedereen gewend aan (sommige) functionaliteit van windows.

Dus niet de telemetrie en andere ongewenste zooi, maar het idee dat je een pakket koopt, installeert en daarna niet hoeft om te kijken naar command line zoals bij linux het geval.

Verder, een typische windows user weet niet eens wat een distro is, wie helpt die mensen?
Zodra gaming echt makkelijk te doen is op linux gaat de massa hopelijk over.
Dus het lot ligt in de handen van Steam =]
Kleine kans.
De grote meerderheid kent helemaal niets van computers. Apple en Windows zijn net populair omdat het doorgaans gewoon werkt en je er zelf niets van moet kennen.
Mensen zijn gewoon lui: kinderen spelen nog liever een minigame op hun smartphone dan een spel te installeren op een Windows pc. Als ik ze zeg dat we vroeger games speelden door de pc op te starten met een diskette ifv een aangepaste autoexec.bat en config.sys zitten ze je al te bekijken van 'die is gek'.

Linux heeft nog een lange weg om tot het niveau te komen dat de massa het ziet zitten. En eerlijk gezegd, waarom?
Windows 10 is zeer goedkoop te krijgen en werkt vrij goed.
Van zodra Linux meer gebruikers zou krijgen zal er wel een bedrijf zoals Google, Facebook,... opspringen om er ook telemetrie uit te halen en is het voordeel weg.
ik denk dat in bedrijfsomgevingen dit wel geblokked wordt via firewalls of GPO.
Voor de thuisgebruiker zal dit misschien iets anders uitvallen. Ik zelf zet alles persoonlijk uit wanneer ik de installatie uitvoer. Dan na de installatie ga ik ook nog even langs alle settings van wifi en hotspots en noem zo maar op om dat ook uit te zetten voor sharing. Dit is natuurlijk via GPO wel te doen ook thuis mits je de Pro variant hebt, indien je de normale hebt tja bad luck.
Sommige 'features' kun je niet eens via GPO uitschakelen in Pro, vervelend genoeg. Je moet Enterprise of Education hebben om dat Microsoft Consumer Experience uit te kunnen schakelen. Ik vind het absoluut onbegrijpelijk dat je in een OS dat gemarket wordt op de professionele markt geen manier hebt om Candy Crush e.d. bedrijfbreed te blokkeren.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 29 juli 2020 11:33]

Nog het doel nog de aard van de gegevensverzameling van Microsoft is niet te vergelijken met die van Google. Microsoft richt zich vooral op het gebruik van systemen en software, nauwelijks op privacy gevoelige zaken, met als doel het presteren van de software op de vele verschillende systemen en componenten te kunnen monitoren. Bij Google zijn juist de meer privacy gevoelige gegevens belangrijk, omdat daar de aanwijzingen in zitten die de belangstelling van personen weergeven. Daar worden dan de advertenties weer op gebaseerd en men geeft de adverteerders ook de mogelijkheid om bepaalde voorwaarden te stellen aan wie de advertenties te zien krijgen.
Windows 9 zou een logische naam zijn na Windows 7, 8 en 8.1, maar Microsoft , omdat dat passender zou zijn gezien de grote stap die werd gezet.
Er was ook een meer zwaarwegende technische reden voor. Vanwege Windows 95 en Windows 98 die voor software bouwers vaak compatibel waren met elkaar werdt er vaak gecheckt met 'OS === Windows 9*' of het een van deze 2 was.

Als ze een Windows 9 uit zouden brengen zou veel software die waarschijnlijk gewoon zou moeten werken met een Windows hoger dan Windows 7, in Windows 9x compatibiliteits modus gaan draaien waardoor deze zouden kapot gaan direct na de release van Windows 9.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 29 juli 2020 19:13]

Er wordt niet gechecked op OS == WIndows 9 maar altijd op het versie nummer. Windows 9x was maar de marketingnaam, het versienummer 4.x.

Windows 10 bekt gewoon beter, zeker als dat je laatste desktop OS ooit is (volgens MS dan).
Ik vind het verhaal van Microsoft en Windows juist inspirerend. Als kind was ik namelijk heel slecht in wiskunde. Ik vond (en vind) het ook helemaal niet leuk. Maar wat blijkt: Je kunt nog steeds miljarden verdienen, zelfs als je niet eens tot 10 kunt tellen!

Maar dat even terzijde. Ik heb de marketing van Microsoft altijd heel vreemd gevonden, zo ook de XBOX 360 en de XBox One die zo om marketingtechnische redenen werden genoemd.

Daarnaast is het natuurlijk uitermate vreemd om van een (nieuw) product te roepen dat iets je laatste product (in een categorie) ooit is. Aan al het goede komt immers een einde. En volgens mij staat Microsoft niet op het punt om failliet te gaan. (Of hebben ze er soms geen zin meer in?)

Het heeft er alle schijn van dat Microsoft dit soort rare sprongen vooral maakt om de aandacht trekken. Marketing dus.
@mkools24 Ik ben software developer en heb deze checks wel degelijk gezien. Ik heb een voorbeeld toegevoegd van zo'n check.

Vanwege multi platform werd er eerst op de naam van het OS gematched en daarna pas op de versie. Hierbij een publiek voorbeeld:

https://issues.jenkins-ci.../PlatformDetailsTask.java
Mwa, zo checken applicaties niet de Windows versie. En al zóuden ze dit doen (wat ze niet doen), hoe werkt die check "OS === Windows9*" dan op Windows Me?
Ik heb een publiek voorbeeld hiervan gedeeld. Dit gebeurde weleens bij talen die multi platform zijn dus niet perse alleen voor Windows bedoeld.
Ik heb geen idee wat je daarmee bedoelt :)
Ik vind het een heel goed geschreven artikel waar overduidelijk erg veel werk in zit van iemand met passie voor Windows geschiedenis. Misschien was het ook helemaal niet de bedoeling om alles tot in detail uit te zoeken maar juist om de geschiedenis van Windows 10 van de afgelopen vijf jaar te beschrijven. Wat mij betreft is het de auteur dan ook helemaal vergeven als iets niet 100% klopt. Hoef je hem niet voor af te branden.
Eens, voor mij is dit een mooie samenvatting van de ontwikkeling van Windows en ben ik weer bijgepraat. De comments waardeer ik altijd omdat die in veel gevallen extra uitleg en diepgang geven maar dan heb je natuurlijk wel eerst een artikel nodig waarop gereageerd kan worden.
Wil ik even op ingaan dat ik het hier helemaal mee eens ben. Mijn ene puntje kritiek doet niet weg van de rest van het artikel, en dat had ik er even bij moeten vermelden zodat het niet alleen negatief lijkt.
Altijd als ik de changelog lees van een grote windows update zie ik buiten de bugfixes meestal staan: programma xx is bijgewerkt eg edge en andere ingebouwde rommel. ik had gedacht dat ze na al die jaren eindelijk al hun software hadden losgekoppeld van de core van windows?
Ik ben het helemaal met je eens. Er zit zo ontzettend veel troep in Windows. Om maar een paar dingen op te noemen:
Edge, Bing, Cortana, Xbox dingen, Video-editor, Live Tiles, Notifications, Foto's, OneDrive .. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Zou het niet heerlijk zijn als ze Windows zonder al die zooi beschikbaar zouden maken?
Wat dacht je van Candy Crush, Xbox app, gamebar en overige spelletjes? In een Home versie is het nog wat, maar je dit soort meuk voorgeinstalleerd krijg op een Pro versie, vindt ik nog vreemder.

Dit kost aardig wat tijd om de berg apps te verwijderen, als je een apparaat inzet voor bedrijfsdoeleinden. Dit geldt ook voor gemanagede systemen.
Hiervoor zijn al speciale tools gemaakt (opensource) met zowel mogelijk dit uit te voeren via Powershell als via een Grafische Interface:

https://github.com/Sycnex/Windows10Debloater

Of wat het makkelijkst is: Powershell -> Run as Administrator->

Get-AppxPackage -AllUsers | where-object {$_.name –notlike "*store*"} | Remove-AppxPackage

Dit verwijderd alles behalve de Store, werkt super! :)

[Reactie gewijzigd door mrooie op 29 juli 2020 07:51]

Fijn dat het super werkt, maar het is natuurlijk raar dat je dat soort kunstgrepen uit moet halen. Je kiest voor de Pro versie, dan verwacht/wil je normaal gesproken die dingen als games niet geïnstalleerd hebben? :?
Nou heeft Windows dat al jaren (kijk naar de games die in de Windows NT Server-versies standaard mee geïnstalleerd werden), dus consequent zijn ze wel. Maar ik kan dat eigenlijk niet begrijpen.
Ik zie het vanaf de andere kant. Het gros van de Win10 (Pro) gebruikers wil wel (een deel van) die meuk applicaties.

Je kunt als Microsoft dan de keuze maken om een kaal besturingssysteem te maken, maar dan zullen de meeste mensen zich afvragen waarom Notepad (bijv) niet gewoon standaard geïnstalleerd is, of je kunt al die applicaties gewoon meeleveren en die ene Tweaker (verhoudingsgewijs) de mogelijkheid bieden om via scripts de boel op te ruimen.

Natuurlijk kun je ook wel weer keuzes gaan aanbieden (tijdens installatie bijvoorbeeld), maar dan zadel je toch de huis-tuin-en-keuken-gebruiker op met extra complexiteit. Want vergeet niet dat juist voor die groep men wellicht nog wel weet wat Notepad is, maar niet weet wat de consequenties zijn van het aan- of uitvinken van Cortana, OneDrive, Gamebar, Store, etc.
Het is niet zozeer dat de gebruikers die willen. Het is gewoon marketing van Microsoft. Niet voor niets word je op een nieuwe PC doodgegooid met Bing, Cortana, Edge enz. MS wil koste wat kost dat je hun diensten gebruikt. Na elke update weer popups of je Edge écht niet wil proberen, dat soort dingen.

Niemand klaagt over het meeleveren van Notepad of Paint. Wel over een heel startmenu vol met knipperende spelletjes en 'nieuws' van MSN die je aandacht trekken. En na elke (grote) update kan je het weer schoonvegen.

Ik zou echt heel graag iets zien als LTSC voor consumenten. Niet zozeer vanwege het vastzitten op een bepaalde versie, maar voor de complete afhankelijkheid van OS en diensten. Dit gaat natuurlijk niet proberen want het staat haaks op de strategie van MS. Maar niettemin is het wel wat ik als (weliswaar technische) consument zou willen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 juli 2020 12:43]

Het is niet zozeer dat de gebruikers die willen. Het is gewoon marketing van Microsoft. Niet voor niets word je op een nieuwe PC doodgegooid met Bing, Cortana, Edge enz. MS wil koste wat kost dat je hun diensten gebruikt. Na elke update weer popups of je Edge écht niet wil proberen, dat soort dingen.

Niemand klaagt over het meeleveren van Notepad of Paint. Wel over een heel startmenu vol met knipperende spelletjes en 'nieuws' van MSN die je aandacht trekken. En na elke (grote) update kan je het weer schoonvegen.
Maar dat is wel een beetje in je eigen straatje praten. Ik ben persoonlijk wel geïnteresseerd in Notepad, maar niet in Candy Crush en Paint. Een ander wil wel Paint, maar geen Notepad, weer een ander speelt de hele dag Candy Crush.

Volgens mij krijg je na installatie eenmalig het een en ander aan keuzes voor Bing, Cortana, Edge enz, maar ik gebruik m'n pc elke dag urenlang voor werk, en kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst voor een van die tools opnieuw iets te horen gekregen heb (en ik gebruik niks aan verwijdertools ofzo).

Het enige dat ik me kan herinneren is dat wanneer je een nieuwe browser installeert, dat Windows je er even aan herinnert dat je met Edge al de meest super-duper-ultra-coole-kan-niet-beter-browser hebt ...
Inderdaad, het is net als met Android. Ook op een nieuwe Samsung van 1000+ euro mag je aan de gang met ADB (want het zijn nog eens system apps ook die je niet gewoon kan verwijderen) als je geen zooi als Upday, Facebook of Twitter er op wil.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 juli 2020 12:20]

Na een Windows update zitten ze er lekker weer bij. Eigenlijk zou een opt in/opt out mogelijk moeten zijn of tijdens de installatie aangeven dat je een kale installatie wilt doen.
Ik heb nog nooit tools gebruikt om dat spul op te ruimen, en ik heb het ook nog nooit terug gehad na een update...
Tools heb ik zelf ook nog niet hiervoor gebruikt, maar wel het powershell cmdlet. Met de Windows update bedoel ik dan een grote zoals 2004.
Ik bedoel dezelfde updates... en ik ben gewoon eenmalig de vinkjes langsgelopen na mijn initiele installatie.
STore mag er ook af van mij en Onedrive en Cortana, maar goed extra regeltje toevoegen aan de powershell en klaar :).
Store zou ik laten staan, want steeds meer apps gaan richting metro stijl of hoe dat ook mag heten, en dan is die store eraan gelinkt, dit heb ik al meerdere keren gehad ipv het een oldskool x86 software zou zijn.
Zou kunnen ik heb nog niet 1 applicatie nodig gehad uit de store, maar komt wellicht ik bijna geen applicaties heb op mijn pc.
4K Netflix./Prime kijken en evt downloaden voor offline gebruik? Dan heb je de app nodig uit de store. Thunderbolt aansluiting? De Intel thunderbolt app wordt geüpdatet vanuit de store. En zo merk ik dat ik steeds meer store apps ben gaan gebruiken.
Netflix kijken doe ik op me tv niet op een pc, je heb al jaren van die smart tv's met apps :).
Of een apple tv of chromecast en casten die handel van je telefoon / tablet naar een tv of ander scherm, of de app op de apple tv gebruiken.

Thunderbolt zal wellicht ook prima worden bij gewerkt vanuit windows update, even schuifje aanzetten dat ze ook andere producten behalve van Microsoft mogen bijwerken(Dus drivers etc).

Ik had net Itunes nodig kwam ik op de download pagina met mooie knop om na de ms store te gaan, echter onderaan de pagina kun je gewoon vinden op zoek naar andere versies Mac OS , Windows en deze download gewoon de desktop applicatie.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 29 juli 2020 09:41]

Je smart tv moet dat wel kunnen natuurlijk, op gegeven moment wordt je TV te oud en verdwijnen de apps, en ach als je een laptop hebt staan en je kijkt weinig Netflix waarom die dan niet aansluiten op de TV.
6 jaar oude smart tv doet het anders nog prima met netflix/ npo / youtube enzo, snel is anders maar het werkt wel.
Anders mobiel /tablet chromecast er aan en je heb geen hele computer nodig, lijkt me makkelijk dan laptop opstarten.

Maar ieder zo ze ding uiteraard.
Deze laptop met SSD is binnen 5 seconden opgestart, kleine moeite dus, zaken als met mobiel streamen etc is chromecast nodig, die moet je dus eerst wel appart aanschaffen(als je smart tv het niet heeft)...

Ik zie het nut wel hoor, beneden heb ik chromecast in de smart tv zitten, maar om voor boven nou weer appart iets te kopen voor incidenteel gebruik...

En op smartphone etc gaan kijken is onvoldoende WiFi bereik boven, dus dat wordt hem ook niet terwijl de NUC gewoon aan netwerkkabel zit.

overal is een oplossing voor maar als je het weinig gebruikt komt kosten/baten om de hoek kijken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 juli 2020 13:44]

Dat dacht ik ook, maar zaken als Netflix, Ziggo Go, Spotify etc werken prima uit de store.
Ja netflix werkt ook prima op mijn tv zelfs nog op mijn smart tv lg uit 2014, die nog met WebOs 1.1 ofzo werkt.
Anders heb is er nog een mobiel / tablet en kan je die dingen casten, of een apple tv of chromecast er aan en geen pc er voor nodig om te kunnen netflixen.

Zelfde voor spotify hebben ook prima applicatie op de desktop(Al gebruik ik geen streaming diensten voor muziek), maar voor me oom moet ik soms even tegoed bij werken en werkt gewoon met de desktop applicatie op windows 10.
Ik had net toevallig Itunes nodig wordt je ook gestuurd naar de win10 store(Of de knop is er op de download pagina om erheen te gaan), echter onderaan de pagina kan je gewoon desktop applicatie downloaden.
Maar heb je een goede reden dan om niet voor de apps te gaan? In geval van bijvoorbeeld Ziggo Go en Netflix heb je die keuze nieteens. En de app werkt hier beter dan de website.
Vraag me af of de desktop applicatie daadwerkelijk meerwaarde heeft.
Spotify heb ik niet of een andere streaming dienst, luister alleen radio of soms een podcast op de telefoon.
In geval van Netflix/Amazone prime heb ik daar hele mooie smart tv's voor, zelfs 1 van 6 jaar geleden waarvan de app gewoon functioneert(En npo/youtube etc ook).

Ik heb dus geen laptop of pc nodig om netflix te kunnen kijken veel te omslachtig ook, anders tablet of mobiel en kan ook casten naar een scherm met chromecast voorbeeld.
Ziggotv heb ik ook al als ik me televisie aan zet geen pc voor nodig, anders kan je met de ziggo app op de mobiel ook casten als ik goed had.

In geval nu Itunes net werkt de desktop ook prima, hoef ik me pc ook niet te koppel aan microsoft account met cloud functies enzo. blijft die gewoon mooi lokaal offline zoals prima werkt.
En er zijn ook genoeg mensen wat geen TV hebben of met een verouderd TV, je zal je nog verbazen hoeveel mensen op een smartphone/tablet of PC Netflix kijken.

Mijn TV in de slaapkamer hangt ook gewoon een NUC achter omdat daar geen smart tv in zit (is te oud), ik vind het overgens wel ideaal met een HTPC toetsenbord gewoon alles kunnen.

Die NUC had ik nog liggen, dan ga je geen chromecast of whatever appart kopen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 juli 2020 13:22]

Waarom zou je die store in een OS moeten hebben?
Laat Microsoft daar Windows 10+store versie voor maken...
Microsoft wil Google Android na doen vermoedelijk, ze gaan steeds meer die kant op, zonder Google Play store kan je ook bar weinig op een Android OS apparaat.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 juli 2020 13:23]

Hiervoor zijn al speciale tools gemaakt (opensource) met zowel mogelijk dit uit te voeren via Powershell als via een Grafische Interface:

https://github.com/Sycnex/Windows10Debloater

Of wat het makkelijkst is: Powershell -> Run as Administrator->

Get-AppxPackage -AllUsers | where-object {$_.name –notlike "*store*"} | Remove-AppxPackage

Dit verwijderd alles behalve de Store, werkt super! :)
Ik heb dat ook al geprobeerd, maar na elke major update komen ze terug en is de optie terug aan
Voor gemanagede systemen maak je een eigen installer via de Microsoft System Builder tool.
Daar hebben we het eeuwige gezever over Candy Crush weer.
Ik heb ondertussen zat Windows 10 installaties gedaan, en naar mijn hand gezet om te weten dat bijvoorbeeld Candy Crush, maar ook allerlei Xbox-geneuzel niet meer is dan een link met een grootte van een paar kb. En dus niet te vergelijken met bijvoorbeeld de bloatware die je op een nieuwe PC van een gerenomeerd merk in je mik geschoven krijgt. En al die linkjes komen (naar mijn ervaring) alleen bij een verse installatie een keer in beeld.
Om mijn verse installatie up and running te krijgen ben ik nog altijd meer tijd kwijt met het installeren van software dan met het (handmatig) een paar schermen in de instellingen doorlopen. Ik gebruik geen tooltjes, en ik heb nog nooit instellingen opnieuw moeten uitzetten na een update. Waarbij mijn oudste Win10-installatie zeker 5 jaar in gebruik is geweest (en daarvoor 3 jaar Win7 draaide zonder herinstallaties).

En over het algemeen, als je je geregeld nieuwe machines een bedrijf in moet schuiven, dan maak je toch een image (waar je dus maar eenmalig al die zut uit hoeft te slopen).
Je hoort die links niet eens te moeten zien!
Ook zulke links die ik als rommel...
Mensen moeten nu eenmaal altijd iets te zeiken hebben.
En wanneer die mensen allemaal massaal over dit soort zaken beginnen te zeiken, weet je dat je een vrij perfect product hebt afgeleverd, omdat er geen belangrijkere zaken zijn waar ze commentaar op hebben.

In feite is het zeuren over dit soort zaken het grootste compliment dat je de makers van Windows kunt geven. :)
dat is niet enige klacht hoor, Microsoft doet meer fout dan dat zij goed doen.
Bijvoorbeeld: wat doet een store op een desktop OS, nergens voor nodig.
Cortana; nergens voor nodig (maak het optioneel met de waarschuwing dat alles naar servers in de VS gaat, maar een link naar artikelen over PRISM en NSA)
waarom updates forceren, vooral tijdens werkuren bijvoorbeeld dus 7 tot 17 uur..
sinds windows 10, wordt er meer getweakt aan het OS dan ooit te voren.
Wat doet een Store op een DesktopOS...Dat is niet alleen de schuld van MS toch? Of heb je op MacOS en de meeste linux-distro's (die zich concentreren op consumers) ook niet een store?

Je kunt Windows 10 vrij gemakkelijk instellen dat ie niet geforceerd gaat updaten tijdens werkuren. Kwestie van Updates intypen in het Start Menu, ga je naar de settings van Windows Updates en daar kun je Active hours aanpassen. Maar pas op hoor, dit is vrij makkelijk te vinden voor een leek!
Nou nou, jij beslist zeker niet wat nodig is en wat niet. Jij kunt alleen maar kiezen om een product wel of niet te gebruiken. Meer niet. De rest ligt toch echt bij MS, is tenslotte hun product, en is hun keuze alleen, goed of slecht, welke richting ze op gaan. Als ik jou verhalen hier lees hoe jij over updates denkt, weer je zeer weinig van, hoe het update beleid van MS nu echt in elkaar zit.

Cortana? Cortana is/word al een apart product. Sinds de onderdelen-update Windows 10 (versie 2004 / 20H1) maakt Cortana geen onderdeel meer uit van Windows Search. De virtuele assistent is nu als aparte app in Windows 10 aanwezig. NSA verhalen zijn zeer populair om een bepaald product in een slecht daglicht te plaatsen. Wat denk je over Siri die ook geen waarschuwing gaf over het meeluisteren van gesprekken.
Over updates? Nou ik kan je vertellen dat de meeste mensen lak aan updates hebben, en de computers die ik tegen kom in ket MKB vele veiligheid risico's lopen, wegens dat de updates niet uitgevoerd worden.
Tegenwoordig kun je zelf bepalen wanneer en welke tijd je update, dat is in windows 10 geen probleem meer.
Meestal zijn gebruikers zoals jij, die ook het eerste klagen als er iets mis of fout gaat, omdat ze bv niet updaten. Raar dat mensen die vaak klagen over MS zijn privacy beleid wel volop Facebook en Google gebruiken.
Persoonlijk denk ik dat Windows 10 voor de meeste mensen een goed product is. Natuurlijk vind je altijd wat, maar in het algemeen zijn ze de goede weg ingeslagen met windows. Ik gebruik ook meerdere Linux varianten, en als je daar mee uit de voeten kan, is het ook prima.
Over Sri heeft de media een grote leugen verhaal gespeeld, ook Tweakers.net alleen is Tweakers niet man genoeg om daarvoor uit te komen.
Dat Siri berichten werden geluisterd was oud nieuws, dat stond namelijk ALLANG beschreven en stond ALLANG in de melding als je Siri activeerde.

Mijn systemen zijn up-2-date.. maar geef toe... heb wel de volgende werkwijze omtrent updaten;

normale updates; 2 weken wacht termijn om eventuele bugs af te wachten
grote OS updates/upgrade; minstens 6 weken wacht termijn.
Als ik in die wacht termijnen klachten hoor.. dan update ik pas tot die zijn opgehelderd/opgelost.

Maar wat bij Windows ook het geval is dat vooral grote updates, systemen gigantisch traag kunnen maken.
toen ik bijvoorbeeld een windows 10 laptop had... was hij op normale snelheid... maar toen kwam er een grote update aan en hoppa direct gigantisch traag.
opstarten duurde minstens 10 minuten.. ging toen kijken of er drivers waren voor windows 7 en gelukkig wel.. dus windows 10 verwijderd en w7 geïnstalleerd.

Dat het MKB niet altijd update heeft te maken met de onderstaande dingen
1) het kan zijn dat bepaalde software niet meer werkt als er een update is geïnstalleerd en vooral MKB bedrijven hebben niet altijd de financiële middelen om dat goed uit te testen.
2) tijd; MKB bedrijven hebben niet altijd de tijd om een systeem voor meerdere uren onbeschikbaar te laten zijn.

toen ik werkte in een PC speciaalzaak als stagaire moest ik winkel PC's btw tweaken dat deze NOOIT gingen updaten het waren immers demo modellen die altijd aan moeten kunnen staan.
De programma's die er vanaf Windows 95 eigenlijk al bijzitten, zijn nuttig, maar al het nieuwe is instant garbage. Zoals Windows Store (lol), Xbox gamebar en Cortana. In die zin, dat wat er vroeger bij zat, nuttig was en professioneel. Wat er vanaf Metro aan Windows wordt toegevoegd komt meer over instant garbage. Rijp voor de prullebak vanaf dag 1. Een compliment is dat zeker niet, wel komt een goedkope prijs voor Windows 10 gepast over, met dat soort capriolen. Vooral de Windows Store is vrij kansloos in dit huidige concept.

Als Windows die nieuwe rommel software eruit haalt, zou Windows 10 ineens een stuk verbeterd zijn. Het is zonde van de tijd, voor zowel Microsoft als de mensen die zich er kapot aan ergeren.

[Reactie gewijzigd door Luxicon op 30 juli 2020 21:55]

Het is vooral zonde van je tijd om je zo te ergeren en op te winden aan zaken die geen enkele negatieve impact op je systeem hebben.
Als het erop staat krijg je er mee te maken. Dus het is de meest normale zaak van de wereld om dat als minpunt van Windows te benoemen.
Zou het niet heerlijk zijn als ze Windows zonder al die zooi beschikbaar zouden maken?
Windows 10 Enterprise LTSC? Niet eens zo'n slechte versie van Windows, buiten dat gebruik in de meeste gevallen niet legaal zal zijn. Missende zaken kunnen onafhankelijk van elkaar toegevoegd worden (zoals de Store) en men krijgt 10 jaar aan updates zonder grote upgrades.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2020 07:18]

LTSC klinkt bijna als muziek in mijn oren, maar waarom is dit in de meeste gevallen niet legaal?


Het lijkt mij overigens zeer welkom dat Windows een optie heeft om werkelijk alles te strippen tot alleen het noodzakelijke overblijft
Probeer eens
https://www.bcuninstaller.com/
Gratis programma. Neem even de tijd om de instellingen door te nemen. Het is te overzien en kost je een paar minuten. De meuk die @VfxArtist noemt kan je er (bijna) allemaal mee verwijderen.
Sommige uninstallers zijn 'hidden' maar BCU weet ze toch boven water te halen.
maak een back up de eerste paar keer dat je het gebruikt. Je kan zomaar iets eraf flikkeren waarvan je de gevolgen niet kon verwachten. One at a time en daarna testen of alles nog normaal werkt.
Je kan gewoon een powershell script maken om alles te verwijderen

https://www.askvg.com/gui...lt-in-apps-in-windows-10/

https://www.laptopmag.com...e-windows-10-builtin-apps

https://www.howtogeek.com...nd-how-to-reinstall-them/

Als voorbeeldje eventueel zoek je nog een specifieke app, als die iets niet verwijderd.
Gebruik al geruime tijd geen applicatie meer om win10 apps te verwijderen.
en iets als https://www.oo-software.com/en/shutup10 dit? komt dat ook overeen of is dat een totaal ander pakket
Dit weer wat anders dit doet alleen maar bepaalde settings in windows aanpassen dacht ik, of er moet tegenwoordig extra functies bij zitten om apps te verwijderen.
Echter pas ik alleen tegenwoordig nog wat settings aan gewoon via settings panel, en ga ik niet zo diep meer om dingen te disabelen.

Weet je wordt overal wel getracked op je mobiel, op je pc op je laptop tablet weet ik het.
Blokkeer je het 1ne gaat het wel via een andere app die wat verzameld, met elke update veranderd er wel weer iets te is te veel gedoe(En zo werkt alles tenminste).
Goed om te weten. Ik heb bijna alles van mijn systeem verwijderd dat niet essentieel is. Toch blijft het vervelend dat er af en toe na een update weer dingen terug zijn...
Als consument kun je het niet kopen. Het is eigenlijk zelfs niet bedoeld als daily driver in bedrijfsomgevingen. De meeste bedrijven die ooit met LTSB/LTSC begonnen zijn op hun computers zijn daar ook al opnieuw van afgestapt omdat het te veel nadelen heeft. Je blijft namelijk op die versie van het OS hangen. Stel, je hebt ooit LTSC 1607 uitgerold in je bedrijf, dan zit je vandaag nog altijd op 1607 en dat kan problemen geven op nieuwere hardware en met nieuwere software. En als je elke LTSC release mee gaat rollen in de nieuwste versie, kan je evengoed non LTSC gaan. Het is een versie die vandaag vooral gebruikt wordt voor statische systemen. Denk digital signage, POS, bankautomaten, ...
LTSC klinkt bijna als muziek in mijn oren, maar waarom is dit in de meeste gevallen niet legaal?
Omdat het niet bedoeld is als regulier OS, maar voor embedded systemen. Zie ook LTSC: What is it, and when should it be used?.
Omdat het niet bedoeld is als regulier OS
Is geen antwoord op de vraag van @Waterkoker.

Het is niet legaal omdat LTSC enkel in licentie wordt gegeven aan grote organisaties met speciale afspraken met Microsoft.
[...]
Is geen antwoord op de vraag van @Waterkoker.

Het is niet legaal omdat LTSC enkel in licentie wordt gegeven aan grote organisaties met speciale afspraken met Microsoft.
Ik heb gewerkt bij grote organisaties met de meest uitgebreide Enterprise Agreements. Zij konden gebruik maken van LTSB, maar deden dat niet voor de KA omgeving. Waarom niet? Omdat dit niet het doel is van LTSB, en zelfs sterk wordt afgeraden door Microsoft tot op het niveau dat je om support kan fluiten als je LTSB draait en problemen hebt met je Office applicaties. Legaliteit heeft ab-so-luut niets te maken met het al dan niet gaan gebruiken van LTSB, het type systeem des te meer.
LTSB of LTSC tegenwoordig is prima en legaal, het is alleen niet te koop als licentie die direct aan consumenten verkocht wordt. Dus moet altijd gekocht worden door een bedrijf die het of voor eigen doeleinden danwel voor een apparaat voor de verkoop inzet. Zijn meestal embedded of mission critical systemen. Grootste nadeel is dat software die perse een bepaalde nieuwe feature vereist van windows niet gaat werken dus je zit bijvoorbeeld vast aan specifieke driver en framework versies.
Voordeel is wel dat je 10 jaar security updates krijgt en dat je dus een setje van hardware drivers en software kunt maken die super stabiel is.
[...]
Windows 10 Enterprise LTSC? Niet eens zo'n slechte versie van Windows, buiten dat gebruik in de meeste gevallen niet legaal zal zijn. Missende zaken kunnen onafhankelijk van elkaar toegevoegd worden (zoals de Store) en men krijgt 10 jaar aan updates zonder grote upgrades.
Zou je alsjeblieft willen stoppen met verkondigen dat LTSB geschikt zou zijn voor regulier gebruik? Dit komt keer op keer op keer hier langs, en is gewoon niet het geval. LTSC is voor gebruik op devices waarvan het essentieel is dat ze feature stabiel zijn, maar wel security updates krijgen, zoals computers die je als embedded moet zien in een groter appraat (medische apparatuur, pin automaten, kassa's etc). Hierdoor gaan een heleboel applicaties hierop simpelweg niet werken, of krijgen ze gewoon geen ondersteuning. Neem iets eenvoudigs als Office. Microsoft heeft al aangekondigd dat dit in de toekomst niet meer gaat werken.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 29 juli 2020 07:59]

Bullshit. Alles wat op W10 Home/Pro draait, draait op LTSB/LTSC (tot nu toe). Draai de versie nu al jaren op mijn desktop en voor mij is dit de echte opvolger van W7. Geen Microsoft Store, geen Cortana, geen OneDrive, geen Edge, niets. Alleen een cleane, minimale W10 install. Kan het iedereen aanraden.

Het enige wat ik uit je artikel haal is dat er geen feature updates worden uitgerold. Dat is net wat ik wil.

[Reactie gewijzigd door elaurensh op 29 juli 2020 12:37]

Die heleboel applicaties die jij noemt (office) is door Microsoft bewust onklaar gemaakt voor LTSB. Oude office versies zijn niet onklaar gemaakt en werken zonder aanpassingen. Zijn er ook applicaties te noemen die niet werken die niet van Microsoft zijn?

Microsoft heeft een specifieke use case voor deze versie, maar dat betekent niet dat het verder niet gebruikt kan worden

[Reactie gewijzigd door Splorky op 29 juli 2020 12:50]

Probleem is vooral dat bijvoorbeeld specifieke versies van frameworks zoals .net gemaakt zijn voor specifieke LTSB/LTSC versies. Dus microsoft maakt niks bewust onklaar op een gegeven moment kun je de laatste versie van office niet meer installeren omdat het os niet meer aan de installatie eisen voldoet.

BIjv de allereerste LTSB versie 2015 ondersteunt geen .net framework boven 4.6.1. Dat betekent dat alle moderne microsoft office software daar dus al jaren niet meer op kan draaien. En zo zijn er wel meer problemen vooral met moderne software die vaak geupdated is en afhankelijk is van frameworks zoals .net. of java

Hebben de applicaties niet dat soort afhankelijkheden dan draaien ze vaak prima.

Verder raad ik dit niemand aan eigenlijk die het niet specifiek nodig heeft. Maar wel fijn dat het er is.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 31 juli 2020 01:24]

In mijn bedrijf draaien praktisch alle desktops Windows 10 LTSC. We hebben die licenties vanuit ons contact met MS. We zijn overigens maar met twee man, dus roepen dat het alleen voor grote bedrijven is niet doen, want dat is gewoon niet waar.
LTSC is voor ons met grote afstand de beste Windows 10 release. Geen (nouja, minder) rotzooi erin. Geen store, hebben we niet nodig. Niet elk half jaar duimen draaien dat de feature release goed gaat. We hebben die ook niet nodig, wij willen die upgrades niet.
Wat wij willen is een stabiel OS zonder al teveel kermis waar we onze x86 en x64 applicaties op kunnen draaien. Met jarenlang security updates. Enter LTSC. Het schijnt dat Microsoft 365 er niet op werkt, of in elk geval niet ondersteund wordt. Geen probleem want we draaien de normale office versies.

Zelfs games voor in de pauze draait gewoon perfect. Nee, als je de mogelijkheid hebt LTSC te draaien, probeer dat dan eens. Waarschijnlijk wordt je niet teleurgesteld. Zeker nu Edge als normale x64 applicatie beschikbaar is heb ik werkelijk niet één negatief punt voor LTSC tov reguliere 'Pro' releases met al die rotzooi erin.
Je geeft het misschien niet aan maar je wekt wel de indruk dat het geschikt is voor een gemiddelde gebruiker die Windows 10 wilt zonder te veel extraatjes en zonder feature updates. Zoals @the_shadow al terecht aangeeft is deze versie daar niet zonder meer voor geschikt en verdient jouw comment dus wel wat extra uitleg.
Zoals @the_shadow al terecht aangeeft is deze versie daar niet zonder meer voor geschikt en verdient jouw comment dus wel wat extra uitleg.
Mogelijk verdient het wel extra uitleg, maar dan nog is het geen reden om mij te verzoeken met iets te stoppen dat ik niet doe.
Windows LTSB/LTSC misschien een optie voor de mensen die niet zo een snelle windows updates willen?

https://www.computerworld...ws-10-ltsb-explained.html

Hier zit ook geen store en edge in enzo

[Reactie gewijzigd door Mastofun op 29 juli 2020 08:20]

Kun je niet krijgen tenzij je enterprise license afneemt
Ik zeg niet dat het gratis is, maar een terechte opmerking.
Gratis of niet, het probleem is dat je het als consument gewoon niet kan krijgen.
Die zijn alleen bedoeld voor embedded devices. Allerlei functionaliteit die je van Windows gewend bent werkt er niet op of wordt niet ondersteund, net zoals apps als MS Office.
Alles wat op W10 Home/Pro draait, draait op LTSB/LTSC. Draai de versie nu al jaren op mijn desktop en voor mij is dit de echte opvolger van W7. Geen Microsoft Store, geen Cortana, geen OneDrive, geen Edge, niets. Alleen een cleane, minimale W10 install. Kan het iedereen aanraden.
Edge Chromium is zo slecht nog niet... de rest mag idd kapot.
Vervang Windows door MacOS, iOS of Android en de apps door varianten horend bij dat platform. Vraag je je dan nog steeds hetzelfde af?
Appels en peren.

Gratis OS'en waar je nooit veel te zeggen hebt gehad over instellingen vergelijken met en met een OS waar je grof voor betaalt en waar je in vorige versies alles naar je eigen hand kon zetten.

Tel daar bij op dat je minder betaalt voor je telefoon als je al die Google troep voor lief neemt terwijl je pc geen cent goedkoper wordt als Microsoft allerlei onnodige programma's voor-installeert en je data verzamelt. Nou voor mij is het dan duidelijk, W10 is het laatste Microsoft os dat op een pc van mij komt te staan.
Je kunt ook minder betalen als je wil. Wat ik persoonlijk gepaste prijzen vind, gezien de meegeleverde rommel van Microsoft. Vanaf Windows 95 ging alles prima op dat gebied en sinds Windows 8 is er iemand daar in een lsd trip blijven hangen denk ik.

[Reactie gewijzigd door Luxicon op 30 juli 2020 21:59]

Verkeerd geplaatst
Misschien kun je via Powershell een script uitvoeren om dat op te lossen.
Het is ook allemaal losgekoppeld van de core. Dat ze apps mee installeren met een update van het OS, wil nog niet zeggen dat het verweven zit in de core van het OS. Al deze dingen kun je gewoon weer de-installeren.
Het is wat mij betreft duidelijk dat Microsoft met Windows 10 de volledige focus heeft gebracht om zoveel mogelijk gebruikers te binden en marktleider te blijven op desktop / laptop gebruikers. Door de hoeveelheid gebruikers zorgen dat ook ontwikkelaars blijven ontwikkelen. Denk dat ze daar redelijk goed in zijn geslaagd, ook in combinatie met de (zakelijke) cloud oplossingen van office 365.

Blijf het opmerkelijk vinden dat de mobile versie / markt mislukt is. Je zou zeggen dat de basis er ligt en dat het een kwestie is van goed en voorzichtig uitkleden van je product, ligt toch complexer :). Ben vooral benieuwd of er in de toekomst nog een poging wordt ondernomen, of dat de grootmachten daar (iOS, Android) leidend blijven.
De Surface Duo zal die markt weer veroveren. De lumia's waren perfect, maar de ontwikkelaars deden vrij weinig, ook doordat Google flink tegenwerkte.

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 29 juli 2020 07:01]

De lumia's vond ik een heel fijn systeem/smartfoon. Het was de concurrentie maar vind ook vooral de Microsoft het zelf heeft laten zitten, de aanhouder wint is mijn idee. Zit nu met een android opgescheept, hoop nog altijd dat er iets a al Linux komt voor op de Smartfoon.

OVerigens redt het nog steeds prima met WIndows 7 voor die programma's op WIndows die ik alleen daar vindt en nodig heb. Windows 10 zal prima zijn, vind het er iets minder uit zien dan 7. Maar dat is mijn geval denk ik ook, wat een boer niet kent....
Ze hebben er jarenlang miljarden I gepompt en zagen geen vooruitgang in de belangrijkste markten. Hie lang en hoeveel geld moesten ze er blijven in investeren? Op een bepaald moment moet je er gewoon de stekker uit trekken.
Die deal met Nokia is berucht natuurlijk, toch denk ik dat er ruimte geweest was voor een derde systeem naast de grote drie. Kan ook niet zeggen dat het liefdevol behandeld is. Toch jammer vond het mijn fijnste smartfoons.
Ik denk dat je een afwijkende definitie van heroveren hebt dan de meesten hier ;)

De Surface Duo zal hooguit een niche markt bedienen en lang niet het succes behalen van Apple of Samsung.
Neejoh niet zo pessimistisch. Zeg eerlijk, dat ding ziet er fantastisch uit!!!
Hetzelfde werd gezegd over smartphones.
Smartphones vormden ook een niche, totdat Apple het sexy maakte met de iPhone, En dat terwijl de eerste Phone het qua functionaliteit af moest leggen tegen de meeste andere smartphones en zelfs featurephones. Maar ze hadden de wow-factor en gebruiksgemak mee.

Nu zijn gadgets niet meer per se nerdy. De Surface Duo kán een nieuwe klapper worden die een totaal nieuwe markt aan boort, een ander soort gebruik waarvoor de smartphone net iets te priegelig is en op plaatsen waar een tablet net iets te omslachtig is, maar wel in verbinding met alle bestanden van je PC. Het kan ook de een nieuwe blindganger worden die zeer populair wordt in een beperkte niche en die in die niche een gapend gat achter laat wanneer het weer uitgefaseerd wordt.
Nou nee, die vergelijking is niet zuiver.

Een iPhone/Android was een totale nieuwe kijk op een mobiele telefoon. In feite een volledig nieuw apparaat met ongekende nieuwe mogelijkheden.

Tablets zijn wat minder belangrijker, maar ook dat was een doorbraak.

Een Surface Duo is een net iets andere form factor van bovenstaande apparaten. Meer niet. Gaat absoluut geen kraker worden.
Een iPhone/Android was een totale nieuwe kijk op een mobiele telefoon. In feite een volledig nieuw apparaat met ongekende nieuwe mogelijkheden.
Ik weet niet of jij weet wat er in de tijd van de introductie van de iPhone op de markt was qua smartphones, maar de meeste smartphone bezitters waren behoorlijk underwhelmed door de iPhone.
De iPhone had verre van nieuwe ongekende mogelijkheden. Integendeel, het miste veel mogelijkheden die op andere smartphones normaal waren, zoals programma's van derden, uitwisselen van bestanden etc.
Maar het had één groot voordeel op andere smartphones, het was een heel simpel apparaat met redelijk veel mogelijkheden, terwijl andere smartphones meer mogelijkheden hadden, maar voor het grote publiek net iets te ingewikkeld waren.
Pas later kwam er bredere ondersteuning van apps naar de iPhone en werd het een 'volwassen' smartphone.
De standaard rhetoriek dat er al mobiele telefoons bestonden. Who cares.

De iPhone heeft de huidige smartphone op de kaart gezet en kan gezien worden als een compleet nieuw apparaat. De hele wereld begrijpt dat behalve 3 nerds.
De hele wereld denkt het te weten, behalve diegenen die bij de introductie van de iPhone al een smartphone hadden.
Maar voor diegenen die toen onder de indruk waren omdat zij niets anders kenden dan de Nokia 3310 zal het inderdaad een openbaring zijn geweest.
Lukt niet om de reactie daar te plaatsen waar hij bedoeld is

[Reactie gewijzigd door Ikzellef op 29 juli 2020 23:22]

Op de consumenten markt gaat het hard en ik verwacht niet dat het huidige markt met Android en IOS stand gaat houden, er moet op zijn minst een speler bij.

China wilt af van de afhankelijkheid van de US, IOS kunnen ze niet gebruiken en met Android zijn ze kwetsbaar en dat is al meermaals tegen hun gebruikt. Gaat er mij niet om of het terecht of niet terecht is maar die afhankelijkheid nekt hun. Hier kijken de meeste mensen neer op China maar China is op weg om de dominante speler te worden, voor zover ze het al niet zijn terwijl ze een gigantisch marktaandeel hebben. De tijd dat er enkel goedkope rommel uit China komt is tevens al lang voorbij, Xiaomi bijvoorbeeld maakt echt wel kwaliteit spul.

Android heeft het probleem van segmentatie, fabrikanten houden zich niet aan de USB C standaard en proberen er een eigen systeem van te maken. Samsung is daar de dominante speler in met een volledige Samsung skin, Samsung app om te bellen, foto, contacten, Bixby als voice assistent, Samsung pay om te betalen, Galaxy store en ga maar door. En dan heb je een Tizen smartwatch die vooral met Samsung Android goed werkt maar minder met stock Android. Heel die segmentatie doet het Android geen goed waardoor Google nu rechtstreeks de concurrentie aan gaat. MS doet dat ook wel met de Surface lijn echter de Surface is beduidend duurder waardoor MS uit het vaarwater blijft van de rest, Google zit rechtstreeks met Samsung te concurreren. En als je dan naar Samsung kijkt, het lijkt mij vrij duidelijk te zijn dat Samsung af wil van Google en het zou mij niet verwonderen dat ze stiekem Tizen willen in de toekomst op hun telefoons en met China in de achtergrond zou het niet eens een slechte zet zijn.

Google is veranderd, het brave huisvader imago is aan het afbrokkelen en in huidige tijden hebben ze redelijk wat kritiek op hun Youtube platform gekregen en Chrome word vaker en vaker de nieuwe internet explorer genoemd vanwege hun dominant gedrag (zoals bijvoorbeeld maar niet beperkt tot Google Earth dat enkel in Chrome werkt). Ze liggen ook meer en meer onder het vergrootglas dus diensten als Youtube of Gmail blokkeren op concurrerende platformen , daar komen ze alsmaar minder snel mee weg. (zie oa Windows mobile of de Mail app van Win10)

Dan heb je nog Apple maar ook daar lijkt het wat kommer en kwel te zijn, de visionair is er niet meer en behalve de draak te steken met Samsung, echt veel innovatie gebeurd er niet meer, ze hebben heel hoge winst marges maar in marktaandeel gesproken valt dit tegen. Daarnaast liggen ze ook onder vuur vanwege de Store, Spotify die hun continu aanklaagt voor oneerlijke concurrentie en Siri die per ongeluk geactiveerd word waarbij opnames gedeeld worden met externe contractoren die reeds meermaals aan de alarmbel hebben getrokken.

Surface heeft een hoge naam, zelfs bij de consument, een Surface telefoon die kan docken op een USB C scherm en vervolgens full Windows 10 draait met x86 support, ik denk dat zowel de Enterprise als de consument er klaar voor is. Die consument is namelijk nu al zijn computer buiten aan het zetten en als de telefoon dan gebruikt kan worden als computer, dan zou ik die Surface niet meteen afschrijven als een niche markt.

Daarnaast moet er sowiezo iets komen want non US is, Tizen is een optie maar er is vast en zeker nog meer in ontwikkeling waar ik niet van op de hoogte ben.

Voor zover mijn glazen bol, en die is ook niet altijd even accuraat, time wil tell maar naar mijn mening is het naïef ervan uit te gaan dat alles blijft zoals het is, niet in deze branche en al helemaal niet in een markt waar toestellen om de 2 jaar gewisseld worden, dan kan het snel gaan.
Het gaat helemaal niet hard. Android en iOS zitten al tig jaar muurvast, en alleen maar in macht toegenomen. Een derde systeem maakt nul kans. Iedere poging daartoe is al bij de start gefaald.

Surface is helemaal geen consumen success. Het is geliefd bij pro Microsoft fans, die de duren laptops afnemen. Een gemiddeld consument heeft geen flauw idee wat een surface is.
Dat is net mijn punt, Blackberry, Palm, Symbian, ze zaten vast, en toen de uitdaging voor de deur stond zijn ze in record time verdwenen. Als Android en iOS muurvast zit opent dit de weg voor competitie.

Geen idee waar je vandaan haalt dat de Surface het moet hebben van pro fans, Microsoft verkoopt die dingen aan hun vast cliënteel wat de Enterprise markt is. Die paar fans die een Surface kopen, dat is ergens ver in de marge van hun verkoopcijfers.

Maar de Surface is wel degelijk gekend bij het bredere publiek en Microsoft heeft klassiek een imago probleem bij de doorsnee consument. Op zich is dat geen probleem gezien Microsoft vooral op de enterprise markt zijn brood verdiend maar als je mobiele markt wilt dan moet je echt wel aan de bak met die consumenten. Surface heeft daar het voordeel dat het, voor de verandering, wel een heel goede naam heeft bij de consument waarbij de vraag naar goedkope Surface toestellen wel degelijk bestaat, zelfs in die mate dat men Surface nu opgesplitst heeft voor consumenten en voor zakelijk gebruik.

Dat wil niet zeggen dat de doorsnee consument daadwerkelijk Surface koopt, een Windows laptop mag immers nog altijd slechts 500 euro kosten. Maar dan heb je Surface Go, een instap Surface die momenteel het 2de meest in gebruik toestel is van de Surface familie.

Enterprise neemt de Surface Go nauwelijks af tenzij voor een specifiek doel. Die hard fans gaan uiteraard niet gaan rondlopen met een Surface Go instap toestel. Wie koopt dan al die Surface Go toestellen? Consumenten die 500 euro aan een Windows laptop uitgeven.

Of Microsoft specifiek een kans maakt om de mobiele markt, dat is af te wachten, in ieder geval met de geschiedenis erbij, als ze het opnieuw proberen dan moet het er meteen boenk op zijn. Op dat vlak heb je een Steve Jobs nodig, kan je zeggen wat je wil maar de eerste iPhone was er boenk op.

Maar Microsoft lijkt op te letten, ARM, X86 op ARM, ervaring met mobiele devices, ervaring met 4/5G, Windows S, een store waar degelijk apps in zitten, een eco systeem dat op alle devices draait, goed geïntegreerde MDM in hun intune dat overigens momenteel beter overweg kan met concurrerende stores dan hun eigen store (weinig vraag naar momenteel) en ze hebben het Surface label en browsers gebaseerd op chromium en niet te vergeten hun ATP security verhaal waarmee ze, indien ondersteund door de hardware, tot op firmware niveau security bieden met een always last updatet OS.

Het enigste wat ze naar mijn inzien nu moeten doen is een Surface mobiele telefoon uitbrengen die alles combineert, met het dual screen gedoe, met full Windows en docking op USB-C waar het bij release er boenk op is en dan geef ik ze een fighting kans. Apple heeft geen antwoord op de enterprise functies, Apple heeft het altijd al van de consumenten moeten hebben en Android is dusdanig aan het segmenteren dat je 5 verschillende antwoorden gaat krijgen wat je nu al hebt want Samsung is zijn eigen Enterprise features aan het pushen terwijl Google als enigste in lange tijd zijn eigen antwoord aan het verzinnen is op Microsoft hun enterprise features, een reden des te meer dat Microsoft iets moet gaan doen aan het dominante Android verhaal.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 30 juli 2020 21:31]

Inderdaad, dat is het probleem met Microsoft. Dat ze niet in staat zijn een fatsoenlijk OS uit te brengen voor touchscreens. In plaats daarvan, zit er een soort halfbakken OS voor touchscreens verwerkt in Windows 10 desktop, waardoor je ook als desktop gebruiker te maken hebt met iets waar je niets mee te maken wil hebben.
Het maakt Microsoft niks meer uit wat voor endpoint device je hebt, zolang je hun cloud diensten maar gebruikt. Al zullen ze het nooit zo hardop zeggen.
De CEO zegt het volgens de laatste alinea zelf en vrij expliciet ook.
Het idee dat het apparaat nog langer centraal staat bij computinggebruik, werd door Nadella vorig jaar nonsens genoemd. "Het besturingssysteem is niet langer de belangrijkste laag voor ons."
Blijf het opmerkelijk vinden dat de mobile versie / markt mislukt is.
100% toe te wijten aan Microsoft's eigen falen. Windows Phone 7/8 was zoveel momentum aan het winnen en had zelf in sommige Europese landen een marktaandeel van 15-20%; wat ondenkbaar leek in het duopolie landschap. De markt leek er klaar voor, Microsoft heeft het zelf royaal verpruts.
Die 15-20% is een zeer trieste quote. Al vele jaren bleven hardnekkige WP fans hier de 10% aanhalen maar jij maakt het nog spannender. De 2 a 3 landen die 10% hebben behaald betroffen campagnes waar de apparaten bijna gratis werden weggegeven op basis van deals met operators.

Het echte beeld is dat het nooit gelopen heeft, en iets van een 3-4% max heeft gehad.
Dat hele OS was in de basis al mislukt, dus dan kon nooit meer wat worden. Want dan was de basis al beter geweest. Er zit daar gewoon geen heldere geest bij Microsoft die een net OS voor telefoons / tablets / etc kan afleveren. Het concept in de basis is slecht uitgevoerd.

Dat is indirect ook zo voor Windows 10, een mix van twee verschillende concepten. Gelukkig is de core wel heel stabiel en goed. Maar Microsoft heeft duidelijk een goede visie nodig, want die is nu ergens in de grond gegraven.

[Reactie gewijzigd door Luxicon op 30 juli 2020 22:07]

Leuk artikel, mooi om die geschiedenis nog eens zo terug te lezen.

Jammer dat Windows Phone niet door heeft kunnen zetten, vond het wel een prettige OS, het had alleen de apps niet mee zitten, maar os zelf was prima.
Grappig dat je het prettig vond, vraag me af hoe dat mogelijk is. Er waren niet enkel te weinig apps (dat kan altijd veranderen), maar als je een app niet in je scherm had, en terug ging, dan moest de app weer inladen. Dus zat je in een Whatsapp gesprek, kijkt even op een nieuwsapp, en gaat weer naar Whatsapp, moet Whatsapp laden, en kom je in het hoofdscherm van Whatsapp, niet in dat gespreksscherm. Oftewel, heeft Windows mobiel een heel erg laag korte termijngeheugen in weze.

Vooral dat vond ik belachelijk voor een fatsoenlijk OS, laat staan van een bedrijf als Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Luxicon op 30 juli 2020 22:11]

Misschien moeten ze eerst eens een visie ontwikkelen en zich er dan aan houden. Man wat een samenraapsel van halfbakken ideeën is Windows 10.
Helemaal waar, alhoewel je dit meer ziet bij MS. Als je alleen al kijkt naar een product als Dynamics waar in sommige modules/functies ontzettend slim bedacht zijn, maar dit altijd maar half wordt uitgevoerd.
Het zou ook leuk zijn als ze een keer een verandering binnen 10 jaar realiseren.

Ik bedoel, volgens mij hebben we het al 5 jaar over het configuratie scherm. Dat is toch niet te filmen? Zet er een team op en maak die shit af.

Tegen de tijd dat ze dit stukje af hebben is het vast al niet meer relevant.
Dat idee heb ik nu ook, zo'n groot bedrijf.... Doe gewoon even een iteratie niets anders dan het configuratie deel en je maakt zoveel mensen blij. Plus het voelt niet zo samengeraapt.
Anoniem: 1330988
29 juli 2020 09:23
Mijn hoop is dat Microsoft ooit met een eigen Linux distro uitkomt, voorzien van emulatielaag om alle bestaande Windows-software mee te kunnen draaien. Ze geven duidelijk geen prioriteit meer aan hun eigen OS. De focus lijkt voornamelijk op de toplaag te liggen en dus niet op wat daaronder speelt. Dat suggereert dat ze de hele UI/UX net zo goed naar een ander OS kunnen transplanteren, met behoud van alle functionaliteit. Misschien is het integreren van Linux in Windows daar ook wel een opmaat naar. Je kunt al bash commando's uitvoeren en wellicht zelfs shell scripts uitvoeren. En powershell kunnen ze vast ook wel naar Linux overhevelen.

Het opgeven van Windows 10 Mobile was voor mij aanleiding om helemaal met Windows te stoppen, op al mijn devices. Ik was bijzonder blij met mijn Lumia telefoon met Windows 10. Dat OS werkt fantastisch op mobiel en de live tiles werkten fantastisch. Daar waar Android vandaag nog steeds bijzonder rommelig oogt, was Windows 10 Mobile geweldig strak vormgegeven. Alle apps moesten aan die strakke vormgeving voldoen. Die tegels pasten perfect bij elkaar. In Android hebben app ontwikkelaars wat mij betreft veel teveel vrijheid. Zo heeft bijv elke chat app zijn eigen belscherm vormgegeven. Bij Whatsapp moet ik slepen om op te nemen en bij Signal weer niet. Knoppen staan op een andere plek. Het hele OS is een inconsistent zooitje wat vormgeving betreft. Dus toen Microsoft op mobiel gebied de handdoek in de ring gooide en we een goede kans op een zeer noodzakelijk derde mainstream mobiel platform kwijtraakten was ik zodanig teleurgesteld dat ik Windows ook spontaan van mijn PC haalde.

Daar heb ik tot heden geen spijt van. Integendeel. De opensource wereld is werkelijk fantastisch en ik heb zoveel meer over computers geleerd dan in al mijn Windows-jaren ervoor. De consistentie bijv door het hebben van repositories voor al je software is top. Na verloop van tijd kom je er vervolgens achter dat je zelfs niks meer met Windows te maken wilt hebben. Nu is dat niet helemaal te voorkomen. Voor werk log ik thuis bijna dagelijks in op een Windows-machine. Maar door mijn toedoen zijn enkele belangrijke zaken al naar Linux verhuisd. En dat is bijzonder prettig, alleen al vanwege het update beleid. Windows updates op de oude database server bijv gooiden nogal eens roet in het eten. En kostten bovendien veel tijd. Met Linux hebben we daar helemaal geen last meer van. Updates kosten 1 minuut per week en vergen doorgaans zelfs geen herstart meer. Als bonus is de uptime daarmee enorm verbeterd. Oh en het scheelt uiteraard een dure licentie. Nu de terminal server nog overzetten naar Linux maar zolang MS Office nog zo belangrijk is in de wereld en dit niet op Linux draait zitten we daar voorlopig nog wel aan vast helaas. Maar dan komen we weer bij het begin van mijn post uit dus dat probleem wordt de komende jaren misschien wel opgelost. Wishful thinking misschien maar is het echt zo vergezocht? :+
Leuk artikel. Wel een kleine nuance hierin:
Nog altijd elk voorjaar en elk najaar geeft Microsoft Windows 10 een flinke update, naast de patches die maandelijks verschijnen om beveiligingslekken te dichten.
Dat is sinds een paar jaar veranderd. De "grote" update vindt plaats in het voorjaar en in het najaar is het een kleinere update met minder aanpassingen.
Ik ben persoonlijk wel een beetje klaar met Windows. Ik gebruik het al sinds Windows 95 maar Windows XP en Windows 7 waren de laatste fijne versies voor mijn gevoel. En begin steeds minder fan te worden van Windows.

- De bloatware in het startmenu. Ja, het is weg te halen. Maar Microsoft had het er ook gewoon NIET in kunnen stoppen.
- Veel dingen staan standaard niet goed zodat van alles en nog wat wordt opgestuurd naar Microsoft zodat je met tools als O&O ShutUp 10 de boel recht moet zetten. En dat bij elke grote update weer want Microsoft zet het stug weer terug bij de oude settings.
- Doordat het OS eigenlijk nog niet af is, zit je deels met nieuwe UI configuratie scherm te klooien en deels met de oude. Maar doordat het allemaal half bakken is, zit alles dieper en verder verstopt dan ooit en heb je meer muiskliks nodig om hetzelfde te bereiken.
- Waarom wordt je redelijk hard gepusht om je Windows account te koppelen met een online Microsoft account? Ik wil gewoon een lokale account hebben zonder dat er van alles online gesynchroniseerd wordt. Idem als je de Store ingaat. Nu zit die mogelijkheid er nog wel in als je naar de kleine lettertjes kijkt, maar het zou mij niets verbazen als dat er langzaam uit gaat. Tegenwoordig heb je dat voor Office 2019 ook nodig. Zonder Office/Microsoft account, kun je geen Office 2019 installeren. Why???
- Waarom zit encryptie standaard niet op Windows 10 Home? Android en iOS worden standaard ge-encrypt, waarom kunnen we dit niet van Windows verwachten?

De rode lijn van dit verhaal is dat Microsoft een veel breder platform wil hebben maar tegelijkertijd ook veel meer van haar gebruikers wil weten. En persoonlijk vind ik dat geen goede ontwikkeling. Mocht ik in het najaar/winter nog een nieuwe PC in elkaar gaan zetten, dan zal het minimaal een dual boot gaan worden met Windows en een Linux distro.
Ik noem het zelf het Kruidvat OS.

Het voelt goedkoop, rommelig, lelijk en niet consequent aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee