Microsoft meldt dat er 1 miljard actieve Windows 10-installaties zijn

Microsoft meldt de mijlpaal van 1 miljard maandelijks actieve Windows 10-apparaten behaald te hebben. Dat aantal is vijf jaar na de release van het besturingssysteem gerealiseerd. Verder zijn er inmiddels 17,8 miljoen testgebruikers voor het Windows Insider Program.

Met de bekendmaking van het aantal van 1 miljard actieve Windows 10-apparaten lijkt het gebruik van het besturingssysteem versneld te groeien. Op basis van Microsofts cijfers zouden er in een jaar tijd 200 miljoen actieve Windows 10-installaties zijn bijgekomen. Vorig jaar meldde het bedrijf dat er 800 miljoen apparaten waren; het jaar daarvoor stond de teller op 700 miljoen Windows 10-installaties. In juli 2015 stelde de ontwikkelaar Windows 10 beschikbaar.

In 2015 onthulde Microsoft dat het zijn doel was om tegen 2018 1 miljard installaties te hebben. Daarbij ging het niet alleen om installaties op desktop-pc's en laptops, maar ook op internet-of-thingsapparaten en tablets. Toen in 2016 bleek dat dit streven niet gehaald zou worden, schrapte Microsoft die doelstelling. Niet bekend is wat de verdeling tussen de verschillende apparaattypen is.

Waarschijnlijk heeft de groei van het aantal installaties te maken met het stoppen met de Windows 7-ondersteuning in januari van dit jaar. Vooral bedrijven en andere organisaties hebben in aanloop naar dat moment de overstap naar Windows 10 gemaakt.

Microsoft meldt verder dat er inmiddels 17,8 miljoen Windows Insiders zijn. Dit zijn gebruikers die hebben aangegeven vroege versies van het besturingssysteem te willen draaien om de software vast te kunnen testen. Drie jaar geleden stond die teller op 10 miljoen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-03-2020 • 14:50

115 Linkedin

Reacties (117)

117
115
46
2
0
33
Wijzig sortering
Niet alleen bedrijven zijn overgestapt op windows 10, ook particulieren.
Inderdaad heeft de overstap van windows 7 gezorgd voor een flinke bijdrage.
Ik heb de afgelopen tijd veel installaties van windows 10 moeten verzorgen, helaas betekend dit ook soms dat hele oude systemen letterlijk de prullenbak in kunnen.

Zo kwam ik bij iemand die nog een oude windows xp computer had en daar overheen windows 7 had gezet destijds.
Hij kreeg (begrijpelijk) windows 10 niet geïnstalleerd.
Er kon helaas maar 2gb werkgeheugen in, dat is net iets te weinig voor windows 10 op te draaien.
(verder zat er een pentium D cpu in en een oude 80gb ide hardeschijf)
Uiteindelijk heb ik hier bij vraag & aanbod voor enkele tientjes een leuke pc voor hem kunnen vinden.
Als windows 7 er op draait, draait 10 er zeker op. Die heeft ook maar 2Gb nodig.
Maar u heeft gelijk, het is logischer om voor een klein bedrag een prima pc'tje op te pikken uit V&A. Zo heb ik voor familie een aantal zakelijke HP desktopjes neergezet. Kosten haast niks.
Wat een onzin! Soms ben je ook nog verplicht om de grafische kaart te vervangen omdat daar gewoonweg geen drivers voor zijn voor Windows 10. Toch installeren wil soms het systeem alsnog laten draaien, maar dan belabberd. Er zijn genoeg mogelijkheden waarom Windows 10 niet kan of zal draaien al kom ik ze maar zelden tegen.

Van Windows XP naar WIndows 7, dan is het bijna zeker een x86 systeem, dus met 2GB aan ram moet hij wel kunnen draaien, maar misschien de grafische kaart die te oud is of wat dan ook.
Sorry hoor maar van een XP systeem verwachten dat je een modern Os er op kunt draaien is behoorlijk naïef.
Sorry hoor, maar ik heb vele computers en laptops van XP, naar Windows 7, naar WIndows 10 gezet!!!
Dus vind jij het maar lekker naïef, weet ik dat het gewoon vaak genoeg kan.
2GB is de minimum requirement voor W10 64-bit, dan ga je echt er amper nog wat op kunnen doen. Wil je een beetje basis dingen doen zoals browsen met meerdere tabjes, email, etc. Dan is zelfs 4GB (net) niet voldoende...
Ik denk dat je de storage doorvoersnelheden van vandaag niet moet onderschatten. Een slimme constructie met Windows en weinig geheugen is vast wel haalbaar. Hier draait dan FreeBSD op een Xeon met 24GB, maar ik merk bij normaal gebruik geen verschil tussen het hele systeem t/m desktop vanuit RAM draaien of vanaf SSD met slechts 512MB ter beschikking en de rest swapspace. Dat begint pas als je iets doet wat abnormaal veel schijfactiviteit veroorzaakt terwijl er weinig aan caching wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door blorf op 16 maart 2020 18:56]

Heb hier een systeem prima draaiend op w10 64bit en 2 GB. Wel iets sneller dan een pentium D .... dat systeem was wel rijp voor de schroot inderdaad.
Heb een surface pro 5 met 4gb ram en kom nooit iets tekort (niet langzaam) met browsen, youtube, office en onenote. 4gb ram kun je goed op werken tegenwoordig hoor, 2 is wel erg krap met de websites van nu.
Ik heb verschillende laptops geupgrade van win 7 naar win 10 en ze liepen allemaal stukken trager, dus mijn ervaringen zijn heel anders.
Upgrade over bestaande install, of een schone installatie?

Tenzij je incompatible hardware hebt of de Windows 7 PC oorspronkelijk met XP is gekocht en met Windows 7 al moeizaam liep, zou het met een verse installatie van Windows 10 minstens zo goed moeten lopen.
Schone installatie, met Windows 7 liep alles vlekkeloos en soepel. Er zitten blijkbaar voldoende wijziging in Windows 10 waardoor de performance en stabiliteit verminderd.
Op papier misschien. Ik heb al zoveel machines tot een halt zien komen na upgrade.
2 Gigabit?

Overigens heeft Windows 10 niet per definitie 2GB nodig, dat ligt maar net aan welke troep er in de achtergrond draait (incl. windows components) en wat je vereisten zijn.

Mijn VM's met 1GB ram gebruiken clean boot rond de 400~450MB ;-)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 16 maart 2020 16:12]

2GB om op te starten maar dan is het bepaald niet bruikbaar....
Dit verbaasd mij wel.

Windows 10 is prima te draaien en te installeren met slechts 2GB RAM.

Ik heb in het verleden een Asus T100 met slechts 2GB RAM van Windows 8.1 naar Windows 10 overgezet.

Daarna heb ik een laptop gehad met touchscreen, een vroege generatie Core i3 met 2GB RAM en Windows 10. Dat draaide redelijk.

Ik denk daarom eerder dat de processor de bottleneck was.
2GB kan ie W10 mee draaien, maar wat als je er wat mee wil doen?
Met 2GB kun je Windows 10 draaien en nog genoeg qua applicaties. Het is alleen niet bepaald snel.

En ik verwacht van iemand met een Pentium D en 2GB RAM niet dat die ineens enorm hoge eisen gaat stellen aan zijn stokoude pc als er eenmaal Windows 10 op staat.
Linux draait daar nog makkelijk op
Linux is geen optie als mensen dat niet willen en als het hen teveel moeite kost om om te schakelen.

Ik heb vanmiddag nog Linux laten zien aan een 30plusser, een Natuurkunde docent, die het niet kende. Je zou denken dat een Natuurkunde docent van die leeftijd wel iets kan hebben. Nou, niet dus.

Hij vond Linux niks, want onbekend. De leuke desktop effectjes (desktop cube en compiz) konden hem niets schelen. Wat de boer niet kent...

Echt hoor, Linux is prachtig... als je het kent.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 15:17]

Linux is prachtig inderdaad, op server systemen. Maar op de desktop komt het zelfs nog niet in de buurt van Windows. Soms is drag & drop al lastig genoeg. Dingen die je in Windows voor lieft neemt werken in Linux ineens niet meer.

Google heeft dat beter begrepen met Chrome OS, veel gebruikersvriendelijker. Maar laat mij een KDE of Gnome desktop zien en ik zeg ook heb je geen Windows?
Het is juist Windows waar ze er tegenwoordig een onbegrijpelijke bende van hebben gemaakt op de desktop. Volledige inconsistentie en onduidelijke user interface elementen (alles tekst ?! zonder dat je kan zien dat je er op kan klikken? + nog altijd de puinhoop die de tweedeling van de configuratieschermen is). Probeer maar eens je microfoon settings te fixen.

Het is Linux die het beste uit de bus komt, eerlijk gezegd...
Ook mee eens, Windows 10 is een drama, een rotzooi. Maar nog altijd beter dan welke Linux UI dan ook.
Gelukkig gaat het bij Linux om veel meer dan de UI. Ik ben al 20 jaar een blije KDE gebruiker en Plasma 5 werkt voor mij prima. Misschien zou je zelf Windows 10 kunnen blijven gebruiken en andere mensen laten gebruiken wat ze zelf fijn vinden om mee te werken in plaats van hier een moddergevecht van te maken?

Ik heb ooit geprobeerd om Win32 en MFC te programmeren, maar het voelde zodanig primitief en slecht uitgedacht aan, dat ik er nooit meer naar heb omgekeken. Dan vind ik Linux met Plasma/Qt een stuk fijner om mee aan de slag te gaan.
Misschien omdat je het gewend bent. Ik vind die van Ubuntu mate eigenlijk wel fijner.

En waarom geen tabs binnen Explorer? Come on!
Ik vraag me af wat je van Zorin, Deepin of ChromeOS vindt :)
Lekker kort door de bocht. Dat is puur een subjectieve mening, niet zoals het daadwerkelijk is. Ik vind persoonlijk Linux een stuk bruikbaarder dan Windows, en ik besef met deze uitspraak dat ook dit een subjectieve mening is.

Maar ik vind deze mening wel prima, want ik zou niet eens meer willen dat iedereen overstapt. Dat is mijn ultieme nachtmerrie (om héél veel redenen). Ik adviseer het tegenwoordig aan niemand meer, maar help alleen die mensen die ervoor open staan om iets anders te willen. Voor de rest: blijf lekker bij Windows.
de gemiddelde gebruiker doet toch 'alleen maar internetten' mijn pa, digibeet, werkt al jaaaren icm opensuse; 1 icoontje op bureau blad (firefox). ik heb er geen omkijken meer na, en hij klikt maar een 'end raak'

//edit; jank maar in de minus, maakt het niet minder waar :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 16 maart 2020 15:52]

Hier hetzelfde geval: minder handige broer, weet het verschil niet tussen een browser en een besturingssysteem, maar is dus al jaren een tevreden linuxgebruiker terwijl hij het niet weet :). Wel ubuntu, dat is dacht ik toch nog wel een van de meest gebruiksvriendelijke. Hij mailt en hij gaat naar youtube en bankzaken lukt ook webbased. And nothing else matters.
Draait nu ook al een jaar of 5 op crappy hardware, maar als hij er tevreden mee is dan ben ik het ook.
Die desktop effecten dragen dan ook vrij weinig bij aan wat je probeert te bereiken, ze zijn enkel zwaardere last voor je (i)GPU (hoe mooi ook).

Ik denk dat het grote nadeel in de adoptie van Linux als desktop OS voor huidige niet-linux gebruikers hem vooral zit in dat je al je bekende software/tools achter je moet laten, alhoewel dat gelukkig steeds minder een probleem aan het worden is vanwege een groter aanbod aan web applicaties die desktop applicaties kunnen vervangen. Maar ook dat is een verandering van de oude vertrouwde werkwijze, en soms niet relevant/mogelijk, waardoor de drempel voor menig persoon te hoog ligt.

Besef daarnaast ook dat niet iedereen tech-savy is. Menig mens wil niet in z'n eigen tijd hobbyen met software en OS'en, sommige lezen liever een boek of whitepapers, zoals wellicht die (nog jonge) natuurkunde docent ;)

[Reactie gewijzigd door thomasv op 16 maart 2020 15:25]

Die desktop effecten dienen juist om zo simpel mogelijk te bewijzen dat Linux in bepaalde opzichten beter is dan Windows. Ik liet ze zien op een tien jaar oude Dell laptop waarvan hij zulke speciale effecten niet verwacht had.

Je kunt aan iemand die op voorhand een hekel aan "iets anders dan Windows" niet uitleggen wat jij nu allemaal aan brengt. Dan kun je net zo goed tegen de muur praten.

Je bent helemaal verkeerd bezig als je zegt dat je niet zonder meer alle Windows programma's kunt installeren op Linux. Want wat je dan als reactie krijgt is dit: "Oh, dus Linux is een soort Windows, maar dan mank. Nou, geef mij dan maar echt Windows."
Je bent helemaal verkeerd bezig als je zegt dat je niet zonder meer alle Windows programma's kunt installeren op Linux. Want wat je dan als reactie krijgt is dit: "Oh, dus Linux is een soort Windows, maar dan mank. Nou, geef mij dan maar echt Windows."
Ok, dan betaalt u me maar voor een nieuwe PC met OEM licentie + Office
En dan kom je op een school op het punt van slim.nl / SLB Diensten dat dit alles voor een paar tientjes per licentie mogelijk maakt...
Wow, dus iemand die gewoon zijn applicaties wil draaien is niet geïnteresseerd in desktop effectjes?
Schande!
Beseffen ze dan niet dat het OS veel belangrijker is dan die maffe applicaties?
Dus omdat bij moeders thuis de Windows-PC om de haverklap gewiped moest worden wegens virussen (65+'ers met hun zweefteefketting-ppt.exe mailtjes) uit pure frustratie ElementaryOS erop gezet. Chrome erop, wat standaard video plug-ins enzo en klaar. Specifiek eOS omdat de desktop niks erop heeft en ik dus onderin enkel Chrome heb staan. De enige applicatie die moeders op de PC gebruikt.

Werkt als een tierelier, incl. Office Online. Had het nooit verwacht maar less = more hier en ik hoef enkel af en toe wat updates te draaien. Daarbij is Linux gaming ook verrassend goed, dus als ik zelf bij moeders ben, heb ik ook wat fun op de PC. Pak het Lean aan, werk vanuit je use-case uit wat het ding moet kunnen en doe vooral geen moeite om meer mogelijk te maken want dat komt de functie en gebruikerservaring nu eenmaal niet ten goede :X

Maar je moet inderdaad niet met een volledige RHEL, Debian of Arch ofzo aankomen en dan zeggen van "zo, nu kun je ook alles, succes :*) ". Dat komt niet goed :Y)

@Uruk-Hai Klopt, daar had ik echt mazzel mee. Als ze Office applicaties nodig had voor meer dan viewing, was dit al niet van de grond gekomen. Nu is het meer een veredelde Chromebook

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 16 maart 2020 17:24]

Als Chrome de enige applicatie was die je moeder op Windows gebruikte is het geen wonder dat je haar zo makkelijk om kreeg.

Ik denk dat ik mijn moeder ook wel om zou krijgen, maar zij gebruikt sinds ze met pensioen is alleen nog haar tablet en smartphone. Die pc was alleen boeiend voor haar omdat er Thunderbird op stond en ze na haar pensioen nog een tijdje haar werkmail wilde volgen. Totdat ze zoiets had van "laat nu maar zitten, dat ligt achter mij".

Mijn vader zou zich er voor kunnen interesseren, maar hij is in het algemeen handig. Hij heeft ook zijn eigen domotica netwerkje aangelegd sinds hij met pensioen is. Probleem met hem is dat hij enorm eigenwijs is en mij ook eigenwijs vind. Kwestie van de appel en de boom ;)

Zodra ik over Linux begin weet ik zeker dat mijn vader mij weer eens gaat beschuldigen van eigenwijzigheid :P
Dat lijkt eerder op koppigheid. (lees luiheid)
Valt niks aan te kennen , klikken en je surft, klikken en (Open) Office gaat open.
What's there to know?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 16 maart 2020 16:31]

Chromium is geen enkel probleem ten opzichte van Chrome, maar zodra ik over Libre Office i.p.v. Microsoft Office begin zie ik ook leerlingen van ons afhaken.

Veel mensen willen persé zoveel mogelijk wat ze al kennen.

Daar heeft WPS Office zijn bestaansrecht aan te danken. Maar dat is alleen compatible qua uiterlijk. Qua bestandsformaat en conversie ben je beter af met Libre Office.

Ander groot probleem: van Microsoft Office verwachten mensen ook Outlook en dat heeft zowel Libre als WPS niet te bieden. Je kunt dan wel beginnen over Thunderbird, maar dat ziet er anders uit en heeft geen ingebouwde (en al helemaal geen gratis) support voor Exchange.

Bovenstaande klinkt trouwens al te ingewikkeld voor mensen die bij voorbaat al een hekel hebben aan het idee van "iets anders dan Windows".

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 15:55]

Leerlingen , het is verdorie een docent.
Ik heb niet alleen met die docent te maken. Ik werk op een school. Ik wil uiteindelijk vooral de leerlingen mee krijgen. Dan helpt het wel als de andere volwassenen een beetje mee werken ;)
Office dan maar online in Office365?

Ik herken wat je zegt, wanneer het maar iets anders is, haakt de hele bevolking af. De meeste mensen willen gewoon zonder gedonder gebruiken en niet effe iets uit zoeken.
Wat ik nog steeds vreemd vind, want op telefoons vond men het nooit erg om Android te leren terwijl Windows Phone juist veel meer herkenning voor ze bood...
Vanaf Windows 8 of 10 wel, vanaf Windows XP/Vista/7 denk ik juist weer niet.
Nou, ik ben qua bestandsformaat en conversie juist beter af met WPS dan met dat probleemgeval LibreOffice.

En waarom is Outlook een probleem als outlook.com gewoon prima te gebruiken is met dezelfde interface?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 maart 2020 17:01]

Geen Outlook is zich nog geen probleem voor de leerlingen, maar de meeste personeelsleden die ik ken willen persé Outlook kunnen starten vanaf hun taakbalk.

Ik heb Evolution + de ews plugin onderzocht. Evolution kan zich als mailclient prima meten met Outlook, maar gaat de fout in zodra agenda's gedeeld moeten worden. Als je in Outlook je agenda deelt stuurt Outlook degene met die je hem deelt automatisch een e-mail met een uitnodiging. Evolution doet dat niet, die kent alleen rechten voor toegang tot de agenda toe op de Exchange server. En dat blijkt in de praktijk niet genoeg te zijn. Ik zag bij personeelsleden in mijn Evolution desktop client dat ze wel de rechten hadden, maar niet de weergave van mijn agenda in hun webclient van Outlook/Exchange.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 17:10]

Maar ik verwijs toch naar outlook.com met dezelfde interface? En voor zakelijk is er de Office 365-webmailinterface. Even vastmaken aan de taakbalk en klaar.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 16 maart 2020 17:12]

Ja en dan moeten users telkens hun inlogcodes intypen. Dan moeten ze die dus onthouden. Voor de leerlingen is dat geen enkel probleem, maar de volwassenen neigen er naar inlogcodes vast te zetten in de browser en ze daarna gemakshalve te vergeten.
Die hoef je niet elke keer in te typen. En met de Outlook-client op Windows hoeven ze die ook niet in te typen, dus daar vergeten ze het net zo goed.
Jawel hoor, die moet je bij ons wel elke keer intypen. Bij ons is ons Windows domein zo ingesteld dat de Windows 10 clients alle inloggegevens verliezen na uitzetten of herstarten van de pc cq afmelden van de user.

Dus vooraf een voorbereidende overgangssituatie regelen in Windows 10 is ook al niet mogelijk.
Microsoft is meer en meer bezig om alles zoveel mogelijk passwordless te maken, en dan moet je bij jullie zo vaak mogelijk een wachtwoord intypen :')
Passwordless komt nog wel bij ons op school. Op andere scholen is er al een pasjessysteem, ook voor het beveiligen van printopdrachten. Dit uitrollen naar alle scholen is echter nogal een rotklus.

Er moet namelijk heel veel gemigreerd worden, maar tegen minimale jaarlijkse kosten. Oftewel, migratieprojecten en evoluties worden van jaar naar jaar doorgeschoven.

Aan de andere kant zijn wij weer verder met andere zaken zoals eenheid in moderne digitale schoolborden.
Linux thuis is prachtig als het ook een beetje je hobby is. Als je een PC slechts als gereedschap voor wat anders gebruikt voegt het niets toe.
Windows thuis voegt ook niets toe. Onedrive op het werk wel, veel gevloek
Maar in dat geval zou je hetzelfde probleem hebben als je van Windows => MacOS zou gaan. Reageren ze dan ook zo?
Ik kan mensen helaas niet aan MacOS voorstellen omdat onze school afdeling nog geen aanvraag hebben open staan voor een Mac Mini of iMac :)

Voordeel van MacOS is echter dat daar een versie van Microsoft Office voor verkrijgbaar is.

Wat ik zelf als een groot voordeel zie van MacOS is het zeer uitgebreide aanbod in de app store en de eenvoud waarmee applicaties geïnstalleerd kunnen worden.

Ik zie straks drie grote OS'en op de desktopmarkt: Windows, MacOS en ChromeOS.

Kenners van ChromeOS zien dat niet voor zich, gezien de haken en ogen die er nu nog aan ChromeOS zitten, maar die vergeten volgens mij gemakshalve dat ChromeOS nog een vrij jong OS is. Ondanks die jeugdigheid heeft ChromeOS al een behoorlijk marktaandeel te pakken.

Hiermee wil ik aangeven dat ik het jammer vind dat ik mensen niet zonder meer kan voorstellen aan ChromeOS. Ik ga niet over de aanschaf van materialen. Daar heb ik alleen een adviserende rol in.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 16:32]

Ik heb nu al een aantal van je reacties gelezen, maar het is eigenlijk heel simpel. Mensen blijven gebruiken wat ze al kennen en wat voor hen goed werkt. Daar is verder ook niets mis mee. Veelal is het de oudere generatie die nog vastzit aan Windows en de applicaties die daarop draaien en het heeft geen zin die mensen ervan te overtuigen iets anders te gaan gebruiken. Daarnaast zie ik ook veel Macbooks tegenwoordig.

Tegelijkertijd zie je bij de jongere mensen veel meer het gebruik van telefoons en tablets en daarnaast bij de allerjongste het gebruik van Chromebooks. Dat is niet iets wat noodzakelijkerwijs opgedrongen dient te worden, maar over het algemeen natuurlijk gaat. Windows is voor mij al 20 jaar historie, maar er zijn nog steeds veel gebruikers die er tevreden mee zijn. Zelf gebruik ik op alle computers Linux en ik voel me op Windows niet meer thuis, maar heb het nog wel op een laptop draaien enkel voor Visual Studio.
Ik ben rond 2007 overgestapt op Linux (OpenSuSE en Ubuntu erna), maar vanaf 2015 zit ik op OSX / MacOS. Ik was het gedoe met Ubuntu een beetje zat dat er bij elke update wel iets weer niet lekker werkte + ik wilde ook iOS apps kunnen gaan bouwen en helaas moet je dan een Mac hebben.

Na in het begin wat vloeken over wat er standaard niet kan op een Mac en wel op Ubuntu en Windows (schermen vergroten door ze te verplaatsen / side by side) ben ik er nu wel erg tevreden over. Accu begint nu pas gaar te worden naar 4,5 jaar en stil! (normaal altijd maar die fans aan tijden het compileren op m'n vorige laptops, Dell XPS13)
Dat was inderdaad een tijd waarin het onder Linux echt een onstabiele bende was. Er was een overgang naar GNOME 3 en KDE 4 die jaren in beslag nam en in de tussentijd hebben de projecten en distributies hun gebruikers een slechte dienst bewezen. In die jaren heb ik vanwege mijn werk Windows 7 en 8.1 gedraaid en had ik eigenlijk alleen toegang tot Linux in virtuele machines, waar het trouwens wel goed draaide.

Sinds 2017 draai ik Debian op mijn hoofdlaptop met Plasma 5 en RHEL 8 en Windows 10 staan daar ook op geïnstalleerd puur voor ontwikkelingsdoeleinden en verder niets. Ik vind macOS ook wel aardig om mee te werken, hoewel ik er recent niet veel ervaring mee heb. Ik zit even te wachten op de nieuwe Macs met de eigen ARM processoren en wellicht schaf ik er dan wel een aan ook voor het ontwikkelen van iOS en iPadOS applicaties.

Tot nu toe heb ik me daar niet mee bezig gehouden en ook niet met het ontwikkelen van Android applicaties. Iemand heeft trouwens wel gezegd dat je tegenwoordig met Swift ook gewoon op Linux kunt ontwikkelen, maar ik weet niet hoe dat er dan precies aan toegaat.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 16 maart 2020 21:07]

Tegenwoordig doe ik ook al aardig wat werk in Flutter. In principe kan je daarmee prima je app ontwikkelen op een ander apparaat op Android, maar zal je wel nog even moeten kunnen compileren voor iOS. Daar kan je dan een buildserver voor gebruiken of een goedkope Mac mini of zo.
Datzelfde gold in het verleden ook van de stap Windows XP naar Vista/7 en van 7 naar 10. Voor veel mensen ook een compleet nieuwe wereld. Ook daar was het "wat de boer niet kent....".

Hoewel ik Linux een amateuristisch zootje ongeregeld vind, is er heel erg goed in en mee te werken. Okay, ik ken alleen Redhat (voor 2004 toen het nog gratis was), Ubuntu, Debian, Suse, CentOS en Mandrake, maar in geen van die distro's heb ik ooit problemen ondervonden. Je kunt prima in KDE of Gnome je oma laten werken.
Ik niet, want mijn oma's zijn al jaren geleden overleden ;)

Ik snap wel wat je bedoeld hoor, maar laten we wel wezen. Alleen al vanwege de overeenkomst in naam durven mensen sneller de overstap van Windows 7 naar Windows 10 te maken dan van Windows 7 naar MacOS of van Windows 7 naar Linux.

Vergeet ook niet dat mensen vaak support vragen aan allerlei verschillende kennissen die dan vaak ook weer alleen ervaring hebben met Windows... Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op om te switchen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 16:53]

Die van mij in 1966 en 2003, maar zelfs die hebben er geen problemen mee :+
Compiz? Wat voor oude versie heb jij laten zien? Want Compiz is, op een optionele uitbreiding voor MATE na, nergens meer in gebruik.
Compiz wordt standaard mee geïnstalleerd met een gloednieuwe Linux Mint Mate 19.3. Het enige dat ik hoefde te doen was Linux Mint installeren en via Control Panel Compiz in te stellen als Window Manager.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 16 maart 2020 17:01]

Het is hetzelfde als hutspot door iemands strot proberen te douwen wanneer hij trek heeft in zuurkool en daar ook om vraagt. Het maakt de zuurkool óf de hutspot niet beter of slechter, noch degene die meer trek heeft in zuurkool.

En als leraar is het ook logisch dat hij hetzelfde besturingssysteem wilt hebben als de meeste van zijn leerlingen. Wanneer hij een beetje enthousiast is over zijn vak en zijn ogen open heeft voor leuke apps en programma's die zijn vak illustreren, heeft het weinig zin wanneer hij linux programma's uit probeert en aanbeveelt terwijl zijn leerlingen een Windows PC hebben. Natuurlijk heb je veel web-based illustraties en demonstraties, maar programma's gaan vaak net iets verder.


En ja, inderdaad. Linux is prachtig. Maar door al die Linux-evangelisten begin ik er onderhand een pleurishekel aan te krijgen.
Ik vind het een knappe prestatie, er zijn uiteraard genoeg bedrijven die Windows 10 hebben draaien. Hier op m'n werklaptop draait het prima.
Ik vind het eigenlijk wel meevallen. Ik heb het gevoel dat een aantal jaar terug vrijwel iedereen een Windows PC had. Nu met het thuiswerken vanwege het Corona virus hoor je heel veel mensen vragen om een laptop van het bedrijf omdat ze zelfs niets thuis hebben. Heel veel mensen hebben niet meer dan een telefoon.
Ik hoor zulke dingen ook op werk. Het is nu zo erg dat ze laptops die al afgeschreven waren en erg oud zijn een nieuw leven in blazen. Om te zorgen dat mensen die geen eigen laptop hebben toch thuis kunnen werken.
de meeste mensen weten waarschijnlijk niet eens meer wat een echte pc is.
velen denken dat je met een tablet of zelfs erger.... een telefoon vandaag de dag een pc in handen hebben...
wat weten de meeste mensen van vandaag de dag nog af van pc's.. eigenlijk weinig zou ik zeggen, en echte tweakers zijn ook al zo weinig te vinden.. een eigen pc bouwen en tweaken... heerlijk om te doen.. elke dag weer opnieuw...
Ik werk in tech support en dit is klinkklare onzin. Zelfs de bejaarde mensen die ik soms aan de lijn krijg zijn bekend met het verschil tussen een smartphone, tablet en PC. Het idee dat "echte tweakers" ook zo weinig te vinden zijn terwijl Tweakers elke maand 4 miljoen unieke bezoekers heeft vind ik ook erg bijzonder.

En al zou het geen onzin zijn, dan sluit ik mij direct aan bij @K-aroq: waarom is dat erg? Tijden veranderen en de PC is nu eenmaal niet langer het handigste apparaat om sommige taken mee te doen. Ik game en YouTube tegenwoordig meer op mijn smartphone dan mijn PC.
Van die 4 miljoen unieke bezoekers kan ik je wel een verklaring geven. Sinds 2002 verplicht elke IT gerichte opleiding de leerlingen naar tweakers.net te laten kijken om de nieuwe ontwikkelingen bij te houden, en dit ook als vraagbaak/helpdesk te gebruiken. Als ik kijk naar wat er nu vanuit de opleidingen met papieren op de markt komt ben ik niet echt onder de indruk gezien zelfs een driver installeren al een hele opgave is, en elke command line interface noemen ze "dos". En er zijn genoeg opgeleide IT-ers, maar naar verhouding steeds minder die goed zijn in hun werk, en vaak niet eens weten wat er van ze verwacht word, zeker als het om systeem- en netwerkbeheer gaat.

Vroeger was het dus redelijk iets waar alleen de tech-savvy "nerds" zich mee bezighielden, nu loopt zo'n beetje alles en iedereen hier rond, sommigen ook alleen voor de V&A. Ik snap het maken van de opmerking "echte tweakers" dan ook wel.
kijk, en dat is helemaal wat ik dus bedoel met mijn opmerking.
niet kwaad bedoelt, maar er zijn behoorlijke verschillen in de levels van tweakers en tweaken vandaag de dag.
ikzelf behoor tot de oldtimers (hahaha)
Waarom is dat erg? Als je met een smartphone kunt doen wat je moet doen, wat voegt een PC dan toe? Voor de meeste dingen is een PC, en dan zeker een desktop, helemaal niet zo handig.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 16 maart 2020 18:05]

Dat hangt er helemaal vanaf wat je gewend bent. Ik vind dat gepruts op een telefoon helemaal niet handig, zelfs niet voor simpele dingen zoals email.
Nu met het thuiswerken vanwege het Corona virus hoor je heel veel mensen vragen om een laptop van het bedrijf omdat ze zelfs niets thuis hebben.
Ik denk dat je bedoelt:
Nu met het thuiswerken vanwege het Corona virus hoor je heel veel mensen vragen om een laptop van het bedrijf omdat het een mooie reden is om gratis een nieuwe laptop te krijgen.
Veel keuze qua OS heb je ook niet de de dag van vandaag. Windows 7 laat zich zeer moeilijk installeren op recente hardware (USB3/NVME), Linux is niet aantrekkelijk net zoals 8.1 en Apple.. tjah...

[Reactie gewijzigd door user549890 op 16 maart 2020 16:49]

Veel keuze qua OS heb je ook niet de de dag van vandaag. Windows 7 laat zich zeer moeilijk installeren op recente hardware (USB3/NVME), Linux is niet aantrekkelijk net zoals 8.1 en Apple.. tjah...
Waarom zou je dat willen doen ? Dit OS is EOL?! 8)7
Vooral het uiterlijk van Aero en doorzichtigheid laat zich zeer mooi skinnen :Y)
Ik vind eigenlijk alle OS'en wel mooi. Windows, Mac OS (hoewel ik dat niet meer gebruik), diverse Linux distro's. Maar door de hele linie vind ik Windows toch het fijnst. Dat is de mix tussen stabiliteit, de hoeveelheid (vertrouwde) applicaties, goede compatibiliteit en simpelweg omdat ik Windows door en door ken doordat ik het al 20 jaar gebruik. En veel dingen zijn grofweg nog hetzelfde als in Windows 95, maar dan beter en vernieuwd.

Dus ik ben blij met Windows 10. Wel gebruik ik startisback++ omdat ik geklooi met tegeltjes niks vind, en typen om een applicatie te zoeken is ook niet altijd handig als je bv even op de naam van een programma kan komen.

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 16 maart 2020 15:24]

Waarom gebruik je startisback++ en niet Classic Start dat gratis is?
Classic Shell heb ik voorheen gebruikt, tot de ontwikkeling gestopt werd. Aangezien Windows 10 constant veranderd heeft Classic Shell blijven gebruiken geen zin. Open Shell is een optie, maar ik heb al een licentie voor Startisback++ en dat bevalt ook prima dus vandaar.
Betere taskbar modding, en optie om SearchUI.exe en dependencies te stoppen van preloading. Scheelt resources.
Wel mooi dat ze dit eerst als doelstelling (tijdens de tijdens de Build-conferentie van 2015) hebben gehad voor het fiscale jaar 2018 maar daar in 2016 maar mee zijn gestopt.

nieuws: Microsoft verwerpt doelstelling van 1 miljard Windows 10-apparaten in...

Iets later dan maar het zijn er veel :)
Anoniem: 933945
16 maart 2020 18:06
Zijdelings: drie van die 1 miljard installaties zijn van mij, en één van die drie machines is ondertussen nog eens grondig verbouwd ook.
Alles op één Windows 7 key. Doen ze niet moeilijk over.
+1 voor MS.
Super. Gun het Microsoft ook van harte , ze hebben een goed ecosysteem opgebouwd en Windows 10 is met afstand de beste versie tot nu toe.
Hé jongens, laten we vanavond plezier hebben! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://dirtytinders.ml/cicelineli
Grappig, heb toevallig gisteren W10 geinstalleerd op m'n oude laptop :)
Hé jongens, laten we vanavond plezier hebben! Mijn sexy foto's en contacten hier >> http://dirtytinders.ml/zinavenefe Meld je aan en vind me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee