Microsoft stelt Windows 10 May 2020 Update beschikbaar voor ontwikkelaars

Microsoft heeft de Windows 10 May 2020 Update samen met de sdk op MSDN gezet, zodat ontwikkelaars over de update kunnen beschikken. De algemene release volgt volgens geruchten op 28 mei.

Versie 2004 van Windows 10, oftewel de May 2020 Update, is te downloaden via MSDN, constateert WZor. Met de komst van de versie naar ontwikkelaars is de verspreiding van de update met nieuwe functies voor het besturingssysteem officieel van start gegaan.

Een maand geleden bereikte de May 2020 Update al de release-to-manufacturingstatus. Daarna bracht Microsoft nog enkele fixes uit, zo ook afgelopen dinsdag. Mede hierdoor is de brede release volgens ZDNet uitgesteld van de oorspronkelijke datum, 12 mei, tot 28 mei.

De Windows 10 May 2020 Update bevat onder andere Windows Subsystem for Linux 2 en uitbreidingen voor zoeken, taakbeheer, de gamebar en notificatiebeheer. Volgens ZDNet wordt de Windows 10-update die in de tweede helft van het jaar verschijnt, weer een kleine, incrementele update, net als de November 2019 Update van vorig jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-05-2020 • 09:30

64 Linkedin

Reacties (64)

64
64
45
2
0
19
Wijzig sortering
Wellicht een wat stomme vraag, kan ik deze update nu downloaden als consument via MSDN of moet ik een Insider zijn? Ik verheug me al een lange tijd op WSL2 en wil daar graag mee spelen.
De algemene release volgt volgens geruchten op 28 mei. Vanaf dan kan je WSL2 binnenhalen door updates te draaien zonder Insider te zijn.
Aanmelden voor het Windows Insider Program, en het Release Preview channel selecteren is overigens iets wat met minder dan tien clicks gedaan is. Je zal dan op hetzelfde buildnummer terechtkomen.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-index

Sinds Oktober 2019 zit ik in de Fast Ring om WSL2 te testen, en de MS WSL en Docker teams hebben geweldig samengewerkt. Check ook de beide blogs eens mocht je naar meer achtergrondinfo op zoek zijn:
- https://www.docker.com/blog/docker-hearts-wsl-2/
- https://www.docker.com/blog/new-docker-desktop-wsl2-backend/
- https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/
- https://devblogs.microsoft.com/commandline/announcing-wsl-2/
- https://devblogs.microsof...ws-subsystem-for-linux-2/
- https://devblogs.microsoft.com/commandline/announcing-wsl-2/
Hartelijk bedankt voor je resources, ik zal ze eens bekijken. En betreft de algemene release, zoiets dacht ik al wel. Ik zal inderdaad nog eens kijken naar dat Insider programma. Ik maak me alleen zorgen om stabiliteit gezien mijn Windows 10 PC ook mijn gaming rig is.

Heb jij enige stabiliteit issues ervaren als Insider?
Heb in die tijd geen enkele issues op de Fast Ring (1 a 2 updates per week) gehad met m'n host machine. De eerste builds hadden nog geen gedegen WSL2-integratie met Docker Desktop en de commandline (oa Powershell, PHPStorm Terminal). Vanuit de Windows Store "de Ubuntu app" opnieuw installeren, of "de Alpine app" toevoegen als extra development-omgeving was het enige wat ik in die tijd heb hoeven doen. Heel onwerkelijk om Linux vanuit een store te kunnen (her)installeren.

Vanaf het moment dat in de nieuwe builds de integratie verbeterde ben ik naar de Slow Ring geswitched (1 a 2 updates per maand) om het aantal updates en reboots te verkleinen. Niet iedere Insider-build bracht namelijk verbeteringen voor WSL, maar ook voor andere componenten: https://blogs.windows.com/blog/tag/windows-insider-program/

Het Docker Desktop team had ook een belangrijke rol in de update-cycles. Via de regelmatige updates op hun Edge Channel werd de integratie steeds beter, totdat ze dus recent hun niet hun Hyper-V backend maar de WSL backend de default hebben gemaakt: https://twitter.com/craigaloewen/status/1260217208187219970
Enige issue wat ik ervaren heb is de hoeveelheid updates die op dat moment performance kosten.
Release Preview heeft de minste updates (gelijk op met normaal en geeft praktisch geen problemen), Slow Ring 2 keer per maand (kan een enkele keer een issue geven op een component, grote kans dat je dat niet gebruikt, maar zowel, heb je even pech), Fast Ring 4 keer per maand (door de hogere snelheid meer kans dat er iets kapot is, maar als je dat rapporteert vaak binnen een paar weken ook weer hersteld).
Nadeel aan de insider program is ook dat de telemetry data die gedeeld wordt met Microsoft verplicht op maximaal komt te staan. Dat weerhoudt mij ervan om insider te worden, naast natuurlijk de vergrote kans op bugs met preview builds.

Verder zit ik ook al lang te wachten om WSL2 te draaien.

[Reactie gewijzigd door Vibonacci op 13 mei 2020 22:12]

Ze hebben wel eens een keer een foutje gemaakt en al vrij gegeven. Krijg op 1 desktop de melding om 2004 te installeren. Had het gedaan. Deze computer zat niet in de insider program.
Omdat de computer voor verkoop was en had een paar dingen geïnstalleerd een factory reset gedaan en had weer 1909 er op en geen melding voor 2004. Vond het wel een beetje jammer want die computer had nog een hdd en je merkte dat die wel vloeiender en iets sneller was.
MSDN is een abonnement.
Windows Insider kun je zo worden.

Via UUP Dump is het ook mogelijk deze 2004-versie te downloaden, maar de vraag is of het dezelfde versie is als die op MSDN wordt aangeboden.... ben ik aan het nagaan.
Is hetzelfde. Je kan ook de ISO (onderaan deze pagina) downloaden van https://www.microsoft.com...owsinsiderpreviewadvanced
Anoniem: 120539
@Ynnoz13 mei 2020 11:52
Toegang tot deze pagina heb je overigens ook alleen als Insider.
(Nu kun je dat met een paar klikken worden natuurlijk, maar wel goed om te weten.)
Bij de MSDN downloads zie ik "Windows 10 Features on Demand" staan. Ik beschik wel over een Visual Studio Pro subscription.
Ik zit ook al tijden op wsl2 te wachten en met mij vele anderen, maar het is wel heel ironisch dat we bij een nieuwe release van Windows vooral op een ingebouwde linux zitten te wachten!
Wellicht onder het motto van: if you can't beat them join them.
https://uupdump.ml/ kun je zelf legaal de build downloaden, direct van de MS servers. Via een tooltje maak je er vervolgens een ISO van :) gebruik het al jaren om rtm builds te krijgen zonder insider te hoeven zijn en te moeten aanmelden met een MS-account.
Voor Microsoft hoop ik dat deze update probleemloos verloopt. Met alles issues van de afgelopen tijd kan Microsoft zich het niet meer permitteren dat er userfolders verwijderd worden of PC's niet meer starten o.i.d.. :)

[Reactie gewijzigd door LCP op 13 mei 2020 09:34]

Daarom rollen ze het ook gefaseerd uit, ze updaten wel een miljard apparaten wereldwijd ondanks leeftijd en verschillende hardware componenten, in tegenstelling tot Android bijvoorbeeld. Als OS is Windows echt ver gekomen in de loop ter jaren. Ik schrijf dit op een 11 jaar oude PC, op laatste versie Windows 10, mijn telefoon krijgt geen 11 jaar updates, mag blij zijn met 2-5 jaar en moet dan een goed werkend apparaat weggooien omdat er geen beveiligingsupdates voor komen.
Het is een bekend argument, maar dat werkt alleen voor hardware verschillen. Ik ben geen Windows gebruiker, maar de meeste issues hebben niet met hardware te maken volgens mij.
De overige verschillen in taal, bij Android tot op zekere hoogte hardware performance, hebben ze bij Apple en bij de Android fabrikanten ook.
Ik gebruik geen Windows vanwege persoonlijke voorkeur. Als OS heeft het zijn quirks, verreweg de grootste is dat die altijd aan het updaten is, maar dat kan ook komen omdat ik het te weinig gebruik (als ik het wil gebruiken, zijn er altijd weer nieuwe updates) en de inconsistentie in UI.
Ik gebruik vooral Linux en in mindere mate OSX. Elk OS heeft zijn quirks.
Als je Windows niet gebruikt vanwege het updaten, wil ik je duiden op de mogelijkheid tot het pauzeren van updates evenals de optie om updates alleen na een controle te laten installeren ipv het automatisch te laten doen. Dit kan door naar instellingen->updates te gaan ingesteld worden.

Zijn er andere zaken waarom je geen Windows gebruikt?
Anoniem: 100047
@thesinsher13 mei 2020 11:34
Als hij Linux en OSX gebruikt dan zijn het vooral privacy issues. Hoe je het ook went of keert, Microsoft blijft informatie snoepen. Echter hiervoor geef je vaak probleemloze installaties in Windows op voor af en toe hobby'en om iets aan de gang te krijgen in Linux. Na ruim 10 jaar werken met Linux ben ik er wel achter gekomen dat vooraf een lijstje maken met Linux alternatieven voor Windows beter werkt dan via Wine de boel aan de gang te krijgen.
Ik gebruik Linux sinds ik 12 was (+/-), en ben nu 34, ik kan mij ergens wel voorstellen dat het voor sommige mensen 'anders' is, maar ik vind Linux/Gnome prettiger werken dan Windows en OSX en ben het daarnaast dus zo gewend. Ik werk als onder andere app developer, dus moet af en toe OSX gebruiken, maar kan er niet aan wennen. Mijn eigen laptop en workstation draaien Linux, en heb alleen een macbook voor als ik iOS dingen moet doen.
Andere argumenten zijn leuk meegenomen, maar volgens mij in Windows ook wel tweakbaar als ik Windows zou willen draaien.
"Vroeger" moest ik zelf de kernel compilen als er een nieuwe uitkwam. Dan is het nu wel gebruiksvriendelijker :).
Anoniem: 100047
@thegve13 mei 2020 17:11
Ik ben al sinds 1978 met computers bezig. Elk OS groeit, maar kan ook dichtgroeien. Windows 10 is mijn inziens zo bloat geworden dat MS eigenlijk te ver is gegaan. Ik houd van clean en ik houd van zelf bepalen wat er op mijn bak komt en niemand anders. Ik vind het te ver gaan om eerst ik weet niet hoeveel registeraanpassingen, group policies en firewall aanpassingen te doen voordat ik redelijk tevreden ben over de informatieuitwisseling met MS.

Vroegah, toen alles nog goed was ;), had ik een Windows systeem die alles had wat ik nodig had en dat was Win2K. Windows 7 vond ik ook nog wel prima, maar 10 is persoonlijk niets voor mij. Maar ook ik kan niet onderuit komen om Windows 10 te gebruiken, al is het omdat mijn werk dat vereist. Daarnaast is er niet voor elk Windows appje een Linux alternatief beschikbaar, dus het is afwegen wat je wilt: totale controle over jouw systeem of je ziel blootleggen aan Microsoft. Overigens is dit geen bash voor Windows 10, het OS kan draaien als een tierelier.
Windows altijd aan het updaten? Right...
Ik draai Windows op verschillende devices en heb ook Linux Mint in dagelijks gebruik.
Waar windows op een vaste dag in de maand alle updates krijgt (tenzij er echt een heel gek lek is ontdekt) krijg ik van Linux Mint zo ongeveer om de dag de melding dat er updates klaar staan. Linux is bij mij dus echt veel vaker aan het updaten.
Wat hij bedoelt is dat het bij Windows Home niet uit te zetten is. Bij de iets duurdere Pro versie van Windows kan dat wel.
Linux is waarschijnlijk altijd updates uit te schakelen.

Enfin, daar zit de Tweaker altijd in tweestrijd. Ik vind het goed dat bij Home edities Windows automatisch zijn updates installeert, omdat anders 90% van die mensen nooit updaten en er allerlei malware om zich heen grijpt terwijl dat voorkomen had kunnen worden. Mensen die klagen over dat het niet uit te zetten valt en ze zelf willen beslissen kunnen daarvoor gewoon upgraden naar Pro en dan kunnen ze die beslissing zelf nemen of kiezen voor beperkte uitstel van 6 maanden in de Home editie.
Linux kan ook goed updaten is mijn ervaring, en heeft hetzelfde voordeel als Windows dat het op veel hardware lang kan werken.

OSX is wel een dingetje, nu we met Covid-19 gingen thuiswerken bij mijn werkgever kon dat gemakkelijk omdat we met virtuele desktops werken, iederen kon de thuis PC/Laptop gebruiken, alleen de software daarvoor installeren bij de OSX gebruikers gaf problemen omdat die allemaal met verouderde OS versies werkten. Dat kon gewoon geupdate worden, en was ook simpel aan te zwengelen door de gebruiker, maar blijkbaar gebeurde dat niet automatisch. Zo'n 10 procent van het personeel gebruikte een Mac thuis en slechts 1 procent was geupdate.

En hardware, de Windows op ARM versie gebruikt dezelfde processoren als in de high end Android devices van de laatste jaren zitten, dus de performance is geen bottleneck meer.
Gezien Android afgeleid is van Linux zou dat ook naar het idee van Linux terug moeten kunnen dat je het op alle hardware kunt draaien. De leveranciers houden dat bewust tegen om hun monopolies te houden en verkopen op te drijven.
Ik ben wel benieuwd welke shell (Gnome, KDE, XFCE, etc) je dan gebruikt. Ik heb de drie ik net noem alledrie gebruikt, maar ze hebben allemaal zo hun vage issues (bij mij dan), zoals een bluetooth knop die andersom werkt (uit = aan, aan = uit) en brakke support voor bluetooth muizen
Onder water is het nog steeds een rommeltje, je merk echt dat Quality control op een lager pitje staat bij microsoft, als je ziet hoe slecht zoiets als windows update werkt tov andere operating systems dan is er nog heel wat te verbeteren.

Je telefoon vergelijking gaat overigens mank aangezien deze vaak een vergrendelde bootloader of andere beperkingen hebben om software te draaien, dat is een commerciele keuze van telefoonfarbikanten en heeft niets met het OS te maken, mijn one plus one krijgt na 6 jaar nog gewoon beveiliginsupdates OTA.

Ik heb nog een hele oude pc staan waar de scanner en webcam niet meer bruikbaar zijn onder windows terwijl de courante linux distro die erop staat alles nog prima ondersteund (en ondanks de 15+ jaar oude hardware en mechanische hdd meer dan 20x zo snel is kwa updaten dan windows update op een modern systeem met een nvme ssd, je wil niet weten hoe erg deze verhouding is als de hardware gelijk is.)

Er zijn genoeg use-cases waarin windows een plek heeft (windows domein of specifieke software support) maar om nu te zeggen dat het ver gekomen is: die ervaring deel ik absoluut niet.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 13 mei 2020 10:43]

Je telefoon vergelijking gaat overigens mank aangezien deze vaak een vergrendelde bootloader of andere beperkingen hebben om software te draaien, dat is een commerciele keuze van telefoonfarbikanten en heeft niets met het OS te maken, mijn one plus one krijgt na 6 jaar nog gewoon beveiliginsupdates OTA.
Ja, technisch zou het wel kunnen op Android, en dat deed Oneplus met de One samen met wat nu naar Lineage OS is geforkt ook, maar dat is kapot gemaakt. Er was toen een installer waardoor je Lineage OS gewoon op meerdere telefoons kon installeren en daarna update OTA, zonder dat je aan de halfbakken ROM van de fabrikant vast zat. Met veel geld zijn de mensen er achter toen weggehaald/weggekocht en het project om zeep geholpen, waarna de community via Lineage OS weer controle nam en nog steeds goed werk doet. Maar of ik nu een Samsung, Sony, HP, Dell of andere Windows laptop koop, de updates lopen jaren door via Microsoft (of via Ubuntu e.a. voor Linux). Bij Android zijn dat Samsung, Sony, Xiaomi, Oneplus, etc. die na 2 tot 5 jaar de stekker er uit trekken en de gebruiker zoekt het maar uit, en dan bieden sommige als Sony en Xiaomi nog de optie tot unlockken bootloader, maar moet je als gebruiker toch van goede huize komen om dat OS te vervangen van de fabrieks rom naar custom rom, en een custom rom kiezen die onderhouden wordt voor jou device. Een generieke oplossing zoals Linux distros als Ubuntu of Microsoft met Windows bieden zijn er niet. Kortom mijn vergelijking klopt, Android is op dat gebied slechter. Was Android goed, had je AOSP gewoon op een telefoon staan en kreeg die aldoor OTA updates.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 13 mei 2020 11:06]

Een generieke oplossing zoals Linux distros als Ubuntu of Microsoft met Windows bieden zijn er niet. Kortom mijn vergelijking klopt, Android is op dat gebied slechter. Was Android goed, had je AOSP gewoon op een telefoon staan en kreeg die aldoor OTA updates.
Dat is onjuist, zoals je eigenlijk zelf al aangeeft zijn het situaties die niet vergelijkbaar zijn en heeft het verder niets te maken met het OS wat op de telefoon staat: de beperking zit daar in de recovery/bootloader en heeft niets te maken met Android.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 13 mei 2020 11:17]

Ik wil je wel uitdagen. Koop nu een Oneplus of Sony smartphone, unlock de bootloader, en laat over 6 jaar maar zien dat je nog steeds OTA updates krijgt zonder zelf een custom rom te flashen. Gebeurt niet.
Koop gelijkertijd een Dell of HP laptop, en laat over 6 jaar maar zien dat je wel maandelijks OTA Windows updates krijgt zonder er verder iets voor te hoeven doen.

Dat verschil komt doordat bij Android elke fabrikant een eigen variant van het Android OS in elkaar flanst, en bij laptops er een centraal onderhouden OS op staat.
Geen probleem, ik installeer een android x86 AOSP distributie op pc hardware en ik durf te wedden dat ik die net als een willekeurige Linux distributie gewoon kan blijven updaten zolang er support voor is, ergo: het heeft niets met het OS te maken zoals je suggereert maar alles met het platform.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 13 mei 2020 13:18]

Precies wat ik bedoel aan te geven, jij knutselt zelf iets in elkaar, maar dat is geen oplossing voor miljarden mensen, niet iedereen is handige Harrie of een Tweaker zoals jij en ik.
Een goede oplossing voldoet wel voor die miljarden mensen, en dat is wat Microsoft met Windows op laptops wel voor elkaar heeft en Android op smartphones niet.
Een goede oplossing voldoet wel voor die miljarden mensen, en dat is wat Microsoft met Windows op laptops wel voor elkaar heeft en Android op smartphones niet.
Zoals ik al heb aangetoond heeft dat dus niets met het OS te maken, maar het staat je vrij dat te geloven ;)
Het heeft met de SOC fabrikanten te maken die drivers maken en de SOC maar enkele jaren ondersteunen. Ook telefoonfabrikanten hadden er een handje van. Het is gewoon van de zotte dat ze dit doen.
Ik dacht gelezen te hebben dat er flink wat problemen waren met de Game Mode in de nieuwe update waardoor sommige (nieuwe?) games niet meer werkten. Daar was/is een workaround voor overigens.
Game mode kan je gewoon uitzetten in de Windows settings, issue lijkt zich vooral voor te doen met een aantal specifieke GPU's. De games werken wel nog als je tegen dit issue aan loopt maar de performance is minder. Zelf heb ik er gelukkig geen last van, zit al een tijd op 2004 (insider).
En voor veel andere is de input lag een stuk minder geworden met fullscreen optimizations aan, vooral voor multi-monitor (met G-Sync) is het schijnbaar een stuk beter geworden. Wel moeten GPU vendors hun drivers weer updaten aan een nieuwe versie van het driver model.
FSO is iets totaal anders dan game mode.

En als er een verbetering is opgetreden qua input lag met FSO betekend het dus dat er voorheen composed flip o.i.d. wordt gebruikt (zoals windowed e.d.)

Als je Win 7 tot 10 in het gunstigste geval vergelijkt (Allemaal in full screen exclusive) zijn ze allemaal qua input latency gelijk. (Minder dan een milliseconde verschil)

Gebruik Presentmon tool om te checken ;-)

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 13 mei 2020 14:35]

Dat klopt maar met multi screen setups werkt FSE maar matig en FSO komt dan eindelijk dichtbij bij wat voor single screens al mogelijk was. (namelijk bijna FSE performance maar wel een "vrije muis" en snel alt-tabben. Game mode zorgt er verder nog voor dat de rest van Windows zich koest houdt (en nu dus ook de indexer), wat hier nog verder mee helpt.
Ze kunnen dat zich prima permitteren. Wat ga je doen dan? Een Mac kopen? Linux gebruiken? De meeste zijn daar gewoon niet toe bereid. Ze kunnen zelfs een compleet brakke Windows-versie zoals Windows ME uitbrengen en "we" bleven alsnog hun producten gebruiken; want de meesten zijn Windows gewend en ervoor opgeleid. Zonder een bijzondere gebeurtenis zoals het faillissement van MS, het vervangen van PC's met een ander apparaat of een overheidsverbod gaat de wereld nog lang Windows gebruiken.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 13 mei 2020 11:54]

In die zin wel, maar ik bedoelde het meer qua reputatie van Microsoft. Windows is niet hun enige product. Des te beter de reputatie, des te meer business, en vise-versa toch?
Aah ja, laten we even Windows ME gebruiken als voorbeeld.
Kom op zeg, Windows ME is 20 jaar oud. Je kunt veel zeggen over de afgelopen 20 jaar maar niet dat Microsoft lijkt op het Microsoft van 20 jaar geleden.
En Windows ME was zo slecht niet eens. Zijn voorganger (Win98) crashde bij het afsluiten of een uptime van ~50 dagen. Win98 crashde al als je niet lief genoeg naar het OS was.

Best apart dat selectieve gedoe omtrent WinME.
Dat is 20 jaar geleden. Mocht Microsoft nu iets uitbrengen als Windows ME, weet jij ook wel dat ze daar niet mee weg zouden komen. Dan zou vooral Apple de grote winnaar zijn. Zie mensen niet onmiddellijk overstappen op één of andere Linux distributie maar Apple zou wel een alternatief zijn
Probleemloos zal het nooit kunnen zijn. Als je ziet wat sommige mensen verstieren met "tweaking" of gewoon argeloos dingen installeren/klikken. Vind ik het niet zo gek dat het wel eens misloopt :P

Waren eind 2019 zo'n 800 miljoen actieve devices met Windows 10, dus die paar meldingen van dingen zoals het userprofile gebeuren is in verhouding een nihile impact. Meeste wat je online terug ziet komen na elke upgrade is het zeuren om het zeuren want Windows 10. Beetje zonder van ieders moeite mijn inziens.
Userprofile problemen zijn van de 1809 update.. dat is dus ook al meer dan een jaar geleden.
Wat veel mensen ook vergeten is hun drivers bij te werken. Soms zijn die al jaren oud. Die gaan dan problemen geven na een windows update. Hou gewoon ook je drivers bij en een groot deel van de problemen loop je sowieso niet tegenaan.
En als een bepaald randapparaat van jaren terug ineens niet meer werkt moet je niet Microsoft aan kijken. Zij veranderen het driver model om dynamische, meer stabiel en voornamelijk meer secure te zijn. Dan moet je de ondersteuning van oude drivers laten vallen. Maar vaak krijgen fabrikanten dat al een jaar van te voren te weten en vertikken die het gewoon een nieuwe driver uit te brengen.

Voorbeeld met Apple, de MacOS die ik draai geeft bij meerdere applicaties nu een melding dat deze vanaf de volgende versie niet meer gaan werken omdat de 'drivers' ervan een non-supported methode gebruiken. Dus Apple doet wat dat betreft precies hetzelfde. (oa. de VMware Workstation drivers)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 13 mei 2020 12:31]

Zo'n systeem zou ik voor Windows 10 ook niet eens zo gek vinden. Gewoon bij de setup of bij het draaien van updates een uitleg geven waarom het niet gaat werken ivm hardware X en dan ook gewoon stoppen.

Windows 10 draait op veel hardware maar ze moeten ergens de streep trekken. Dat moet dan wel goed uitgelegd worden, niet een of andere crash halverwege het opstarten na de setup met een vage foutcode of een update die steeds faalt. Dat doet Apple wel beter inderdaad.
Met zo veel verschillende configuraties en mogelijke aanpassingen in iemand zijn systeem, zou het best kunnen dat er weer wat mensen issues gaan ondervinden.
Ik moet zeggen het updaten naar 1909 heb ik nog geen problemen mee gehad. Zelfs niet van 170X naar 1909. Maar dit is meer persoonlijke ervaring
Fijn! Is er ook bekend welk build dit precies is? Dan kan ik hopelijk van slow ring naar de normale releas switchen weer :) Erg fijne update met WSL2 voor de ontwikkelaars en Linux fans onder ons!
19041.208

En dan krijg je daarna KB4556803 wat je build naar 19041.264 brengt.
Ah top, daar zit ik nu al op. Dan zal ik me afmelden voor preview-versies! Thanks.
En daar bovenop komt het nieuws dat Docker Desktop vanaf nu WSL2 als standaard backend gebruikt: https://twitter.com/craigaloewen/status/1260217208187219970
Ja ik kijk erg uit naar WSL2, eindelijk native Docker voor Linux op Windows :o
Daarnaast een fatsoenlijke network stack, want op WSL1 kan ik niet eens een traceroute doen (werkt gewoon niet)
Linux fans? ... Die draaien zowieso al linux toch :)
Ken er genoeg die op Windows zitten omdat ze anders te gelimiteerd zijn met apps en games. Nog een reden minder om het te gebruiken. En je kan alsnog wel fan zijn ergens van vanwege bepaalde aspecten zonder dat je het dagelijks gebruikt lijkt mij. :)
Ik blijf hopen op de komst van Tabs, vooral in Explorer lijkt mij dit een erg goed toevoeging. Helaas hebben ze dit vooralsnog niet in de pijplijn zitten.
Meest interessante is toch wel dat deze nieuwe Windows update blijkbaar sneller / efficiënter werkt op (oudere) systemen met traditionele HDD's.
Windows Latest: Windows 10 is getting faster in next feature update
"Volgens ZDNet wordt de Windows 10-update die in de tweede helft van het jaar verschijnt, weer een kleine, incrementele update."

Alsof dit een grote update is...
- WSL2 is wel een grote update tegenover WSL
- Windows Search wijzigingen kunnen achter de schermen ook heel ingrijpend zijn geweest
- Aanpassingen aan Sandbox lijken me ook alles behalve evident

Verder inderdaad heel veel tweaks die het weer wat gelikter maken en een hoop kleine frustraties van gebruikers oplossen.
Onder water is dit een behoorlijk update inderdaad. Er veranderd best veel.. Volgens mij komt nu ook de nieuwe DirectX beschikbaar voor raytracing zodat deze gelijk gaat lopen met die van de Xbox Series X en de nieuwe mogelijkheden van GPU's gaat ondersteunen.

Over een half jaar zal dan wel een feature update komen die ook wat meer tweaked aan de GUI kant, maar een lagere impact heeft op de onderliggende systemen.
Ik zit al een hele tijd op deze update te wachten vanwege WSL2, dus voor mij kan hij niet snel genoeg komen :)
Hoe stabiel is deze versie nu? Microsoft is immers sinds december 2019 deze versie aan het perfectioneren...

Op UUP dump kun je deze versie downloaden, maar is het ook dezelfde versie als die nu op MSDN staat?
Of is het beter te wachten totdat Microsoft deze vrijgeeft via de Media Creation Tool?
Toch laatst wat rare problemen gezien met een niet werkende DHCP op Wifi op de 2004 update.
Hallo allemaal en Tweakers

Windows 10 2004 is uit. ik heb de iso's gedownload

https://i.imgur.com/HSsG9Rl.png

[Reactie gewijzigd door illum1n4ti op 29 mei 2020 00:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee