Microsoft maakt Windows 10 May 2020 Update gereed voor release

Microsoft heeft de release to manufacturing-versie van Windows 10 May 2020 Update verstrekt aan de eerste Windows Insiders in de Release Preview-ring. Daarmee is de komende feature-update waarschijnlijk gereed voor release begin mei.

Microsoft brengt buildversie 19041.207 van Windows 10 naar een deel van de Windows Insiders in de Release Preview-ring. Microsoft verwacht dat dit de final build van Windows 10 May 2020 Update is, en testgebruikers die deze willen installeren, kunnen handmatig proberen deze binnen te halen via Windows Update.

Microsoft benadrukt dat het om een cumulatieve build gaat die alle fixes van buildversies 19041.21 tot en met 19041.173 bevat en onder de nieuwe fixes valt bijvoorbeeld het verhelpen van het probleem waarbij de remote procedure call-service er onverwacht mee ophield.

Het bedrijf waarschuwt verder dat gebruikers van Windows Mixed Reality tegen problemen aan kunnen lopen met de rtm-versie. Het advies aan hen is voorlopig te wachten met de May 2020 Update via Release Preview. Microsoft werkt aan een fix die begin mei moet verschijnen. Het lijkt waarschijnlijk dat de feature-update dan ook rond die tijd breed beschikbaar komt.

De May 2020 Update brengt onder andere wijzigingen naar de Cortana-assistent, de zoekfunctie, Windows Subsystem for Linux 2, Kladblok, Windows Sandbox en Taakbeheer. Microsoft zet zelf de wijzigingen vast op een rij op een pagina.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-04-2020 • 07:43

160 Linkedin

Reacties (161)

161
157
94
1
0
17
Wijzig sortering
Misschien moeten ze er eerst voor zorgen dat je externe besturing via teams blijft werken na een UAC pop-up voordat ze beginnen met uitrollen in deze thuiswerk tijd.
Teams is niet bedoeld voor remote (admin) support, daar heb je andere tooling. Zelfde "probleem" zit ook in Skype for Business zodra iets als admin gestart wordt gaat het scherm op zwart.
Prima security feature vind ik dat.
Hiermee voorkom je dat er via "remote support" ineens allerlei meuk op je systeem wordt geinstalleerd.
Natuurlijk zou iemand via een teams call wel kunnen instrueren, maar dat duurt te lang en vinden ze ongemakkellijk.

Admin werkzaamheden dienen gedaan te worden door degene die het toetsenbord kan aanraken, of via MDM software. Niet via een collaboration tool.
Admin werkzaamheden dienen gedaan te worden door degene die het toetsenbord kan aanraken, of via MDM software. Niet via een collaboration tool.
Microsoft heeft hiervoor QuickAssist geïntroduceerd in Windows 10. Uiteraard kan je ook in je organisatie nog gebruik maken van het oude bekende 'Remote Assistance" welke onder Windows 7 is geïntroduceerd.
Ik moet bekennen dat ik niet op de hoogte was van het bestaan van deze tool. Ik zal QuickAssist de eerstvolgende aangelegenheid proberen. Bedankt voor de info!
Ja, het was voor mij ook een verrassing toen ik deze ontdekte. Het werkt verder prima maar hieronder zie ik genoemd dat het ook een zwart scherm geeft bij een UAC pop-up. Net zoals jij vind ik dit echter een goede security feature. De persoon achter de computer kan prima even op OK klikken en is altijd in controle.

Je hebt een Microsoft account nodig om support te geven maar niet om support te ontvangen.
Gezien het ingebouwd is, vind ik het nog steeds een aanrader.
Ik heb hem zojuist een keer gebruikt. Het werkt inderdaad prettig. Direct nadat beide partijen de verbinding hebben opgezet vraagt hij of je "een beheer-" of een "ondersteuning sessie" wil starten. Tijdens een beheersessie heb je geen hinder meer van UAC. Ik maak gebruik van Windows 10 Pro 1909.

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 21 april 2020 11:20]

Top! bedankt voor de info over UAC.
tja, dat is jouw mening, maar anderen denken daar dus heel anders over.
Zonder daarbij arrogant over te willen komen... Maar die anderen denken dus verkeerd.
Teams is een communicatie/collaboratie/chat/videobellen tool, geen remote support tool.

Het is bedoeld om te communiceren, samen in bestanden te werken en niet om elkaars desktop over te nemen en ondersteuning te leveren.
Microsoft heeft daar veel betere oplossingen voor, zoals Intune (waarbij effectief gebruik gemaakt wordt van Teamviewer) of de System Center suite.

Wat Teams doet (en dat vind ik juist een sterke feature) is dat je bij een remote desktop control dus normale taken wel kunt uitvoeren (volgende slide powerpoint, verkenner openen etc), maar taken die wijzigingen aan Windows doorvoeren niet. Juist de zogenaamde 'scam-Microsoft belelrs' zullen hierdoor geen gebruik maken van Teams.
Je medewerkers moeten dus ook weten op welke manier er wél remote beheer wordt uitgevoerd, zodat zij ook weten dat dingen die op een andere manier worden gedaan dan waarschijnlijk niet door de support of beheer afdeling wordt uitgevoerd en ze dus aan 'klik weg, hang op, bel uw beheerders' moeten doen.
Is dat niet het probleem van Microsoft Teams en niet van Windows? Dat zijn echt niet dezelfde ontwikkelteams die dat maken hoor. Misschien kennen ze elkaar niet eens,
Redenatie zal wel zijn dat het beide Microsoft producten zijn, daar verwacht hetzelfde of deels van hetzelfde team erachter zitten.
Maar wat ook maar heel weinig mensen weten is dat alle softwareontwikkeling bij Microsoft gedaan wordt door een gozer die heeeeel snel kan typen!
Het is altijd uitermate grappig dat veel Tweakers denken dat ontwikkelteams elkaar kennen. Wonend in Silicon Valley ken ik beide bedrijven goed. Microsoft en Google zijn tienduizenden ontwikkelaars groot - veel teams praten vrijwel nooit. Een groot probleem inderdaad, maar heel erg lastig op te lossen op deze schaal.

Daardoor is er gelukkig ruimte voor startups om in dit gat te springen!
Window's "Eigen" support tool om over te nemen (quick support) heeft het probleem ook... dus tja..
Je kan dat overigens omzeilen met een registry hack
Ik zou niet weten waarom, Teamviewer heeft er helemaal geen moeite mee
Omdat teamviewer in system context draait en daarmee in de secure desktop environment kan. Wat teamviewer doet zou je eigenlijk niet willen.
Omdat teamviewer in system context draait en daarmee in de secure desktop environment kan. Wat teamviewer doet zou je eigenlijk niet willen.
Blijkbaar wel als ik de reacties zo lees.. Voor Teams en andere applicaties moet je dit naar mijn mening ook echt niet willen. Bij TeamViewer begrijp ik het nog, simpelweg omdat het een ander soort tool is, gericht op het overnemen van andermans computer. Bij Teams zie ik dat meer als een bijzaak.
TeamViewer is daarvoor gemaakt. Bij tea
Des te meer redenen om het een probleem van Teams te vinden en niet van Windows. Als dat probleem in Windows zat, dan had Teamviewer er waarschijnlijk ook last van.
Dan is juist een Teams dingetje, en niet Windows ;) Anders zou TV er ook last van hebben.
Ik zou niet weten waarom, Teamviewer heeft er helemaal geen moeite mee
Teamviewer heeft hier wel degelijk moeite nee, gezien onze werkplekbeheerders hier dagelijks tegenaan lopen. Verschil is wel dat je de TV client onder het system account kan laten draaien en de losse QS client remote kan laten herstarten met Admin rechten (mits je een admin account hebt).
Teamviewer moet toch ook als administrator uitgevoerd zijn hiervoor? Als je Teamviewer door iemand laat opstarten en die heeft geen adminrechten, zal jij ook gewoon een zwart scherm krijgen als je iets wil laten uitvoeren als admin in die teamviewersessie.
Wat maakt het als klant uit hoe een bedrijf intern georganiseerd is? De gebruikerservaring van dafallrapper is suboptimaal, dat is het enige dat telt.
Dus alle voortgang moet stopgezet worden totdat iedereen optimaal tevreden is?
Dat zeg ik niet, ik zeg dat het het tegenargument dat de afdelingen elkaar niet kennen irrelevant is.
OP zei dat ze eerst zijn ervaringen moesten verbeteren. Jij zegt dat het niet uitmaakt hoe een bedrijf in elkaar zit. Dus ongeacht of het verschillende teams zijn die aan de producten werken of niet, zijn gebruikers ervaring die niet optimaal is is het enige dat telt.
Wie doet nu dat soort zaken dan ook via teams?
Ik doe dat nu af en toe bij leerlingen.
Als zij op een geleende Chromebook werken en ik op m'n pc vind ik het lastig om hen volledig mondeling door hun problemen heen te loodsen. (Bij mijn publiek gaat het vaak om het niet kunnen terugvinden van eerder opgeslagen werk.)
Hulp op afstand via teams is dan een functie die zij vaak weten te vinden als ik vertel waar de knop zit, daarna kan ik hen uit de spreekwoordelijke brand helpen.

Ik ben er blij mee!
Mischien moet je een communicatie tool niet gebruiken als support tool? Teams draait niet als een service, en is niet gebouwd voor remote support. Als je Teamviewer / Bomgard gebruikt en je neemt de sessie over, dan kan je de UAC melding zien/gebruiken omdat het programma al geïnstalleerd staat als een service.
Zullen we dat vooral niet gaan doen. Daarvoor moet Teams namelijk gaan draaien in system of admin rights en dat is veel te veel rechten voor zo'n programma. Als je zo nodig je security naar beneden wil brengen, zet dan de UAC gewoon uit.
Misschien eerst je eens wat verdiepen in het verschil tussen user space en system space. It's not a bug, it's a feature.
Dat is aan het Teams team, niet aan het Windows team. En beter "fixen" ze dat niet, dan zet je in feite je computer volledig open voor een samenwerkingstool. Laat dat maar over aan remote support applicaties.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 17 april 2020 10:25]

Als ik iemand toegang geef tot mijn desktop via Teams en die persoon iets start waardoor er een UAC pop-up komt dan vind ik dat wel zo fijn. Zoals anderen al zeiden, dit is gewoon correct. Teamviewer heeft precies hetzelfde als je het in de user space draait.

En dan nog, "misschien moeten ze eerst X en Y doen" zijn altijd beetje vreemde opmerkingen, alsof je suggereert dat Microsoft alle prioriteit erop moet leggen en iedereen moet stoppen met wat ze doen om dit op te lossen. Ze hebben niet 1 dev team maar talloze dev teams die elk aan hun eigen onderdeel werken.

Op een bouwplaatst laat je de elektriciens en schilders toch ook niet de fundering plaatsen als dat achter loopt op schema.
Ik hoorde van iemand dat MS van plan is het Configuratiescherm te gaan verwijderen zodat we alleen nog maar het Instellingenscherm hebben.
Weet iemand meer details?
Dit is echt een van mijn grootste irritaties in Windows 10. Dat instellingenscherm is echt vreselijk en ik kan er werkelijk niets vinden, mis een hoop opties, moet altijd weer doorklikken. Configuratiescherm heeft altijd goed gewerkt, do not fix it unless it is broken?
Honestly, I agree.

Ik haat het W10 instellingenscherm, als ik iets aan wil passen ergens krijg ik een volle pagina, waar ik niet kan vinden wat ik nodig heb.

Uit frustratie ga ik dan het configuratiescherm in, waar ik na een 2-tal klikken meteen ben waar ik moet zijn.
Stukje gewenning denk ik :)

Heb nog wel wat collega's die zweren bij de oude pre-WindowsXP stijl configuratiescherm zonder categorie indeling. Daar kan ik ondertussen weer helemaal niks meer in terug vinden.
Haha zo een ben ik er (alleen configuratiescherm overigens) in de oude weergave kan je direct naar het juiste scherm toe waar je anders 2x voor moet doorklikken.

Ik hoop dat het oude configuratie scherm er nog een tijdje in blijft zitten.
Ik had heel snel de zoek functie gevonden en ben nooit meer terug gegaan naar de veel te veel icoontjes in het configuratie scherm.

Daarom waarschijnlijk ook snel gewend aan het nieuwe instellingen scherm, daar vind ik ook alles met zoeken (al ga ik vooral voor netwerk adapter instellingen nog wel een naar het oude config scherm).

Het oude config scherm voelt op de één of andere manier als meer controle hebben. ondertussen dus wel gewend aan het instellingen scherm.
Same here! Ik vind het zoeken of vinden best lastig, vooral bij verschillende taalinstellingen. Het ouderwetse configuratie scherm zonder categorieën kan ik dromen, ongeacht de systeemtaal.

Maar ik snap echt niet dat die gloednieuwe Windows 10 na een paar klikken eruit ziet als Windows 98.
En ergens kan je die categorieën net als voorloper aanzien voor het huidige instellingenscherm. En ja, ik denk dat vele mensen die nog het Win9x tijdperk hebben meegemaakt de voorkeur zullen geven aan de view zonder categorieën. Ik schakel dat ook altijd onmiddelijk uit in dat control panel, gewoon omdat je dan direct een overzicht krijgt van alle mogelijke cpls.
Gewenning of niet de basis navigatie in windows 95/08/2000/XP/vista/7 is gewoon goed. Navigeert lekker, simpel, snel, iedereen kent het.

Toen kwam dat gedrocht van een windows 8, what where they thinking? Ik, en veel andere users, zitten helemaal niet op vernieuwing te wachten. Ik wil snel en efficiënt kunnen werken, that's it.

Toen kwam Windows 10, en alles moest blijkbaar vernieuwen. Ik zie totaal geen toegevoegde waarde, het is eerder een rommeltje. Proberen ze OSX te imiteren? Het is niet voor niets dat ik geen OSX draai (wel gnome bijvoorbeeld).

Het klassieke Windows configuratiescherm is/was gewoon prima voor veel mensen.
Zelf vind ik het nieuwe instellingen scherm toch vele malen fijner. Naast dat ik de meeste dingen makkelijker kan vinden is het zoeken erin ook een stuk beter. Waar je voorheen puur naar de muissettings werd verwezen en je daarna zelf nog elk tabje moet doorzoeken kom je nu gewoon precies op het punt waar de gezochte instelling staat.

Ik denk dat het voor het grootste deel van de consumenten echt een heel stuk beter is geworden.
Je maakt een grapje zeker, de gemiddelde consument kan toch niks vinden in het instellingscherm maar ook niet in het configuratie scherm want die hebben zero interesse in dat soort dingen, het heeft ook absoluut geen zin om je systeem daarop aan te passen.

Men kan veel beter kijken naar de power-users en wat die aangeven. In het configuratie scherm kun de view zo instellen dat je alles in 1 oog omslag ziet.. dat kan niet met het instellingen scherm, waar je overigens ook moet verder klikken om een optie te vinden en waar de helft nog niet eens in zit. En dat zoeken beter werkt ja dat geloof ik, het feit dat een zoekfunctie nodig hebt om de instelling te vinden zegt al genoeg toch.
Inderdaad, want de gemiddelde consument hoeft niet even zijn webcam/ microfoon te configureren als ze tegen een probleempje aanlopen, heel veel mensen hebben geen power users om zich heen en zijn in hum omgeving powerusers omdat ze weten hoe ze in Excel berekeningen kunnen doen. Het gaat ook niet om "interesse hebben in mogelijke instellingen" maar op "bepaalde instellingen nodig hebben". Ik weet dat ik mijn ouders een stuk minder hoef te helpen sinds Windows 10, juist omdat ze niet tientallen opties tegelijk over zich heen krijgen maar weten "owh er is iets met mn printer, even bij de devices kijken", in plaats van alle onderliggende opties tegelijk op het scherm te zien.

Ik heb die zoekfunctie ook nodig bij het configuratie scherm. Dat jij gewend bent iets in het configuratiescherm op te zoeken betekend niet meteen dat dit superieur is. Ik zeg ook dat er aan het instellingen menu veel te verbeteren valt, maar wel dat het een vooruitgang is. Het klopt dat nog niet alle opties over zijn gezet en daar mogen ze wat mij betreft vaart mee maken.
Die ervaring deel ik absoluut niet.

Als je toevallig iets hebt dat direct in een hoofdcategorie past en de grootste gemene deler is, dan heb je het inderdaad snel gevonden. Maar dat was altijd al zo!

Maar als je iets specifieker iets wilt aanpassen, dan mag je alle secties afklikken en vervolgens niets vinden... totdat je realiseert dat de helft van de pagina's naar beneden kunnen scrollen wat haast niet te zien is omdat die leuke UI de scrollbar zo goed probeert te verdoezelen. 8)7

Dan ga je het nog een keer langs, en kom je gewoon een lange lijst met kopjes, teksten en one-size-fits-all instellingen tegen die in een volgorde staan waar de logica ver van te zoeken is. En zelfs op mijn gigantische scherm met hoge resolutie past alles dan nog niet in een keer zichtbaar op mijn scherm!

En dan vind je nog niks. En pas op de derde zoektocht kom je er achter dat sommige teksten geen teksten zijn, maar hyperlinks zonder streep die subtiel van kleur verschillen vergeleken met gewone tekst. Haast niet te onderscheiden. Soms openen deze oude CPLs, soms nieuwerwetse schermen, etc.

De oude CPLs hebben problemen, de grootste zijnde dat ze op kleine schermen waren ingesteld en venstergroottes aanpassen nooit een doel was, vandaar dus de tabjes. En daar is eindeloos aan toegevoegd, wat dus een probleem werd toen 'zoeken naar instellingen' echt een architectureel probleem werd.

Maar wat ze wel goed deden was in een keer alle instellingen tonen in plaats van al die eindeloze-tot-op-het-nutteloze witruimte. Wat ze wel goed deden was zeer duidelijk opties groeperen en bij elkaar zetten met groepboxen die elementen groepeerden, en knoppen die duidelijk aangaven of ergens nog een ander scherm achter zat. Als iets niet kon worden ingesteld was het mooi grijs, maar tegenwoordig wordt het vaak gewoon niet getoond, waardoor de gebruiker zich mag afvragen wat deze Windows versie nu weer heeft verhusseld.

De nieuwe UI gooit het kind met het badwater weg. Bruikbaarheid komt secundair op een twee-kleurige UI met of saaie accenten, of een verfpot met felle kleuren. Maar toegankelijk voor het echte doel van de gebruiker hetgeen aan laten passen wat deze wil aanpassen? Ho maar. Moeilijk te vinden, en als je het uiteindelijk vindt is het one-size-fits-all. Het is een schandalige uitwerking van iets dat zo veel beter dan het oude had kunnen zijn.
De basis navigatie in de oude versies van WIndows is een ramp. Dat jij je weg er in kent, is niet omdat het goed in mekaar steekt maar door gewenning. Jij hebt jaren er over gedaan om alles te vinden, om slechte UI concepten onder de knie te krijgen.
Dat betekent niet dat het een goed systeem is. Integendeel.
Het oude configuratiescherm is een ramp wat onoverzichtelijk is en waar je vaak op goed geluk (vroeger nog meer dan nu) op zoek moest gaan naar het juiste item, om dan verborgen in een tab ergens op een extra knop te moeten klikken om dan een setting aan te kunnen passen. Da's geen goede UI.
Voor jou is dat vertrouwd en je vindt het snel, maar dat is écht geen goede opzet.
Het huidige instellingenscherm is nieuw en is qua opzet veel duidelijker. Wil je iets aanpassen aan je muis (zoals @StefanJanssen doorgeeft):
Devices -> Mouse en je bent er.
In Control Panel mag je al zoeken naar Hardware and Sound -> Devices and Printers -> Mouse.
En dan heb je al 5 tabs waar je mag gaan tussen zoeken.

Het enige waarvoor ik nog in Control Panel ga is voor het netwerkcentrum, voor de rest werkt de nieuwe instellingen toch echt wel een pak beter.
Het OSX instellingen scherm is vele malen beter bedacht en veel consistenter.
In windows 10 heb je als het goed is een "Feedback" app beschikbaar als je de globale zoekfunctie gebruikt. Daar kan je de irritaties die je hebt doorgeven. Wellicht doen ze er wat mee als genoeg mensen erover klagen. Niet klagen dan weet je zeker dat er niets gebeurt.
But it is broken.

Het oude configuratiescherm, ondertussen meer dan 25 jaar oud in zijn basis, is niet geschikt voor touchscreens. Dat is iets wat je ook niet zomaar kunt verbeteren met kleine aanpassingen. Daarom dat ze met het instellingenvenster zijn afgekomen. En daarin hebben ze eerst de meest voorkomende instellingen opgenomen en zijn ze nu stilaan bezig om de meer geavanceerde instellingen er ook in beschikbaar te maken om op termijn het oude control panel volledig te kunnen verwijderen.
Een menu maken dat geschikt is voor touchscreen, en voor toetsenbord muis, is naar mijn mening concessies doen op de functionaliteit van beide menu's. Welke ICT professional gebruikt er in godsnaam touchscreen.. persoonlijk hoor, maar ik vind het vreselijk werken.
Dat is het zeker maar je moet ergens de balans zien te vinden natuurlijk. Ze kunnen wel 2 losse interfaces ontwikkelen voor touchscreen en keyboard maar moeten ze wel beide blijven onderhouden. Kans op bugs ect.

En laten we wel stellen, dat instellingen scherm gebruik je wel eens maar het is geen Windows Explorer waar je constant bij hoeft. Als ik mijn PC heb ingesteld dan hoef ik de instellingen niet bijzonder vaak meer te openen. Hooguit voor netwerk instellingen of randapparatuur wat gewoon prima werkt.

Systeembeheerders binnen een organisatie zouden er dan wellicht wel veel in kunnen zitten al gebruiken die vast en zeker voorgebakken images met de correcte instellingen of geautomatiseerde powershell scripts die alles goed zetten zonder de instellingen te hoeven openen.
Meer details, van plan is? Microsoft is al sinds windows 8 bezig om stap voor stap instellingen uit het configuratiescherm naar het instellingenscherm te verhuizen, dat is nu bijna 8 jaar. Daar is niet veel meer over te zeggen. Bij iedere update nemen ze weer een paar instellingen mee. Dat is niet nieuw.
Bijna alles kan je al via 't nieuwe instellingen scherm regelen. Configuratiescherm helemaal afschaffen lijkt me lastig vanwege 3rd party elementen (java, outlook, etc) Die moeten dan eerst ergens anders ondergebracht kunnen worden, lijkt me
Bijna alles? Zelfs simpele geluidsinstellingen kan het nog niet volledig doen (levels, boost) en ook programs and features is nog steeds onmisbaar voor onderdelen toevoegen en verwijderen om er al maar 2 te noemen.
Nee het is eigenlijk triest dat ze hier zo lang over moeten doen en half werkt leveren. Daarnaast het feit dat je niet gewoon 2 settings vensters naar elkaar kan hebben. Van mij mogen ze hem gewoon weer er uit halen en alles terug naar het control panel zetten. En breng hem dan maar echt uit wanneer hij af is, want nu kost het vaak juist alleen maar meer kliks om vanuit de settings in het juiste control panel item te komen.
Volgens mij loop je dan nog een paar updates achter. Ik kan op 1909 in de "Sound" instellingen apart input/output devices selecteren, een bepaald input/output device per programma selecteren, het volume per programma aanpassen, de balans tussen Left en Right van elk audio device aanpassen en audio devices in/uitschakelen. De enige optie die ik "mis" is om je Windows geluiden-pakket aan te passen :)

Alle programma's (en vlak daarboven de optie's om Windows Features in/uit te schakelen en App Execution Aliases) staan gewoon in de lijst met Apps & Features van waaruit je ze kan aanpassen of verwijderen, en eveneens om rechten aan te passen voor Windows Store apps, app data te resetten, de app geforceerd af te sluiten en Add-ons en Downloadable content toe te voegen.

Van Control Panel kan ik overigens ook geen twee schermen naast elkaar open zetten ;) Maar je kan jezelf die clicks natuurlijk ook besparen door gewoon direct naar het Control Panel te gaan zolang deze er nog gewoon is, als je dat fijner vindt werken.
Nee ik draai gewoon op 1909 met de laatste updates. Als je naar settings > system > sounds gaat en je klikt op device properties onder je in of output device kan je rechts bovenin op "additional device properties klikken. Dit opent toch echt de control panel tool, waar je o.a. je mic boost, format, en enhancements in kan stellen. Ook kan je niet bijvoorbeeld je default communication device instellen.
In apps & features heb je tegenwoordig wel de add features optie, maar deze is om een of andere vage reden incompleet. Containers, Hyper-v, SMB 1.0, WSL toevoegen bijv. kan er niet.
Ook je advanced system setting bijvoorbeeld kunnen niet in het settings menu.

Je kan wel degelijk 2 control panel schermen tegelijk open zetten. Heb ik op dit moment zelfs en voor de zekerheid nog met verschillende en zelfs dezelfde items naast elkaar. Bij settings is het er altijd 1 en je kan zelfs niet 1 verschillende settings tegelijk openen.
En ja, je kan gelijk naar het control panel, maar ook dan zijn het nog meer kliks. Vroeger kon je via het tray icon direct naar je network adapter settings om eventueel aanpassingen te doen. Nu opent dit de network status, waar je gewoon echt daadwerkelijk 0 netwerk adapter opties aan kan passen en eigenlijk alleen maar kan kijken. Zodra je op change adapter options klikt is daar het control panel gedeelde met de adapters weer. Hier kon ik dus eerst vrijwel direct uit komen. Via het control panel zelf moet ik ook weer langs het network and sharing center, dus ook dat is meer werk.
En dat control panel zelf kan ik ook niet meer vanuit winkey+x openen.
Helemaal correct. Zelf gebruik ik nog regelmatig de geluidsinstellingen van het oude configuratiescherm om in 1 oogopslag te zien welk invoerapparaat actief is en ik gebruik met enige regelmaat de functie 'Naar dit apparaat luisteren' om geluidsopnames te maken van mijn digitale piano.

En als je in Windows 10 naar Instellingen gaat, vervolgens naar Netwerk en Internet, en je klikt op Adapteropties wijzigen, dan wordt het oude configuratiescherm geopend waar je de betreffende instellingen kunt aanpassen.

Een tip: Gebruik de zoekfunctie om apps en instellingen te starten. Scheelt veel muisklikken. Als je eenmaal zoekt op control.exe en die uitvoert, hoef je daarna alleen nog maar 'con' in te typen en je configuratiescherm staat bovenaan. Als ik iets nodig heb, ram ik op de Windows knop en typ de eerste letters in van wat ik nodig heb, druk op Enter en voilà!
Ah kijk, je hebt een heel andere werkwijze om bij bepaalde optie's te komen dan ik, daar zal het verschil liggen. Ikzelf doe het zoals @James RB hieronder aangeeft: Ram op de Windows toets op mijn toetsenbord en begin met het typen van de naam van de optie welke ik zoek. Vaak zijn drie letters genoeg, je drukt op enter en zit direct in de instelling die je zoekt, en dat zonder clicks :)

Ik ben het ook volledig met je eens dat het allemaal nog lang niet af is hoor. Dat zie je bij Microsoft helaas wel vaker. Iets wordt uitgebracht voordat het af lijkt te zijn en vervolgens zit je nog een (of meerdere) jaar/jaren te wachten terwijl er met elke update een klein beetje functionaliteit bij komt waarvan zelfs Microsoft zelf ze er liever bij release al in had zitten (dit begint erg op te vallen wanneer je de Insider Channels volgt). Zo ook al met de nieuwe Edge. Die is nu officieel uit, maar een groot deel van de beloofde functie's staan pas voor deze zomer op de planning. Windows 10 is het zelfde verhaal, maar heeft natuurlijk vééél meer code dan een browser, en iedere keer wordt het een klein beetje meer "af" gemaakt.

Gelukkig ben ik nog niets tegen gekomen wat je 'vroeger' wel kon doen, maar tegenwoordig niet meer.
Nu moet ik zeggen dat je qua geluids-instellingen ook wel wat optie's aanhaalt waarvan ik persoonlijk het nut helemaal niet inzie (en dat als iemand die vaak met meerdere audio interfaces, verschillende koptelefoons met zowel kabels als Bluetooth, DAW software, midi inputs, etc bezig is). Als je echt een softwarematige boost voor je microfoon moet gebruiken is het wellicht tijd voor een nieuwe, maar goed... je hebt de optie nog altijd ;)
De meeste mensen die ik ken gebruiken die mic boost wel, maar ik ben inderdaad in de markt voor een nieuwe ;) Laatst kon ik echter niemand horen in de CoD MW Warzone chat en toen moest ik toch echt mijn default communications device aanpassen.
Verder ben ik me er zeker bewust van dat er meerdere wegen naar Rome leiden, maar sommige dingen zijn echt gewoon nodeloos omslachtig geworden. Ik toe een hoop dingen vanuit de context van het items zelf. Zoals het netwerk tray icon. Vroeger dubbelklikte je daar op, zag je daadwerkelijk al een hoop info en kon je daarna de details zien of settings wijzigen. In 2 kliks. Dit lukt gewoon niet meer. Hoe graag je dat ook wilt of hoe slim je het ook aanpakt. Deze weg is nu rechterklik op het tray icon > linkerklik op "Open network & internet settings > klik op adapteropties > dubbelklik op de adapter waar het om gaat. Nu krijg je de adapterstatus waar je vroeger direct bij kon.
De zoekopties ben ik me ook bewust van, maar waar het om gaat is dat er nu iets tussen is geplaatst om uiteindelijk toch nog bij de oude controls te komen en dat is gewoon echt achteruitgang. En op winkey rammen en netw, of adapt tikken levert toch helaas echt geen directe optie op.
En zelf het feit dat onder winkey+x geen control panel optie meer zit, maar settings is gewoon al echt raar. Die settings kan ik namelijk ook al openen vanuit alleen winkey... |:(
En zoals al eerder werd gezegd, ze doen hier nu al 8 jaar over om de overgang te maken. Het zijn misschien allemaal maar kleine dingen en kleine irritaties, maar ik vind het vooral gewoon erg slechte ui ux design keuzes en dat terwijl het toch echt niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 17 april 2020 12:27]

Niet alle geluidsinstellingen zijn beschikbaar via Instellingen. Iden voor de Power plan instellingen. Ook in iet alle instellingen voor netwerkkaarten zijn beschikbaar.
Het is niet voor niets dat voor al deze geavanceerde onder delen er allerlei snelkoppelingen staan in het nieuwe Instellingen scherm. Omslachtig en onoverzichtelijk.

Oja, en klik besparen zit er niet altijd in omdat niet alles meer te vinden is in het configuratiescherm. Je blijft soms heen en weer gaan.

[Reactie gewijzigd door Mangu429 op 17 april 2020 09:39]

Ik denk dat het Configuratiescherm ivm de backwards compatiblity nooit helemaal verwijderd zal worden en zal blijven bestaand voor die 3rd party elementen, voor als je een oude versie van Java installeert op de nieuwste Windows 10 versie.
Oh dat mag ik hopen van niet, want als er iets is dat echt zwaar nog steeds bagger is in windows 10, is het wel de settings schermen. Je kunt de helft van de tijd helemaal niets meer terugvinden of de optie bestaat gewoon niet meer via hun settingsscherm en moet je het alsnog via de registry gaan aanpassen 8)7
Helemaal mee eens SuperDe.
Maar gelukkig is er altijd nog de God-mode. Die werkt ook in Win10
Er staat niks over het configuratiescherm in het gelinkte document. Dus in elk geval niks nieuws deze build.
Welk configuratie scherm? Ik bedoel: Sinds windows 95 zijn ze al bezig de oude configuratie schermen om te bouwen naar de nieuwe en volgens mij zijn ze all sinds windows XP bezig de oude op te ruimen maar lukt dit niet omdat nog niet alle functionaliteit in de nieuwe zit.

Bedenk hierbij dat zo ongeveer iedere nieuwe windows NT versie een nieuw configuratie/settings/properties scherm kreeg omdat de oude niet voldeed, te veel functies had of zo iets.
Houden de verbeteringen van WSL2 ook in dat je gewoon een EXT4 schijf kan benaderen straks vanuit Explorer? Kan dat niet volledig terugvinden.
Neen, WSL2 heeft geen modules aan boord voor linux bestandssystemen. WSL2 maakt zelf gewoon gebruik van je eigen, NTFS harde schijf.
WSL2 = Hyper-V Virtual Machine + Linux OS/File systeem met EXT4 als een bestand op de NTFS deel van je schrijf. Puur VM zoals Virtualbox etc maar met betere integratie in Windows Explorer.
Neen. Wel de EXT4 schijf van je WSL2-systeem, maar geen andere.
Nee dat houdt het niet in. Het bestandssysteem ext4 wordt niet native gesupport.
Ik kan echt niet wachten op WSL2! Geen gedoe meer met VM's op te starten die dan gaan lopen met een deel van het geheugen, bestanden van het ene OS naar het andere transporteren, Het ideale OS denk ik voor de web developers onder ons. Laat maar komen die update.
Ik ben ook erg enthousiast, precies om de redenen die je noemt. Ik kon niet wachten en heb WSL2 alvast via de insiders build geïnstalleerd. Helaas heeft de nieuwe WSL nog wel geheugen problemen, die vooralsnog niet opgelost lijken: https://github.com/micros...66#issuecomment-611854106

Zelf werk ik daarom nu eerst weer even op een dualboot met linux, maar WSL werkte afgezien van de geheugenproblemen erg goed met Visual Studio Code met de remote WSL plugin, waardoor je vanuit Windows naadloos op Linux lijkt te werken. De terminal voor WSL is ook fantastisch :)
> Geen gedoe meer met VM's op te starten die dan gaan lopen met een deel van het geheugen

Heuuuu ... jezelf een beetje beter informeren. WSL2 zijn Hyper-V VM's en 1 van de grote problemen dat Microsoft heeft met WSL2 is dat de Linux Kernel constant geheugen zit in te palmen voor caching van files. Men probeerde een systeem te implementeren dat de cache na X tijd automatisch geledigd word maar dat werkt maar half en half.

Als je een beetje disk activiteit hebt of een hoop bestanden binnenhaalt via je netwerk is het niet ongewoon om een WSL2 instant te zien groeien naar 16, 20, 30 Gigabyte in geheugen gebruik wegens de cache!

Er zijn heel wat bug reports over dit probleem want ... zegt het me na ... WSL2 is niets anders dan een verdoken VM. Dit in tegenstelling tot WSL1 wat een laagjes was over de Windows Kernel en waar Windows het geheugen beheer deed.
> bestanden van het ene OS naar het andere transporteren

Gewoon
explorer.exe .
uitvoeren om die WSL folder te openen in explorer en dan bestanden slepen, no? Of mis ik nou iets?

PS: Ja, die extra punt na explorer.exe moet je ook toevoegen. Dat refereert naar de map waar je op dat moment in zit (voor degene die dat nog niet wisten)

[Reactie gewijzigd door NostraDavid op 17 april 2020 23:32]

Als iemand die notepad verrassend vaak gebruikt (FASTA van een genoom) zijn de aanpassingen voor het kladblok ontzettend handig. Heel vaak zoek ik een deel van de DNA sequentie snel even in kladblok zodat ik niet een heel groot programma hoef te openen. Nu dat je ook WRAP AROUND kunt zoeken, werkt dit veel beter.
Ik heb Notepad++ standaard geïnstalleerd staan. Kwam een registry tweak tegen waarbij je alles wat je met notepad.exe start automatisch opent in Notepad++ ... ideaal!

Deze was het geloof ik... https://winaero.com/blog/replace-notepad-notepad-plus-plus/

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 april 2020 08:37]

Simpelweg 'openen met...' in het context menu kiezen van het type bestand dat je met Notepad++ wilt openen en dan Notepad++ als standaard instellen werkt net zo gemakkelijk. Toepasbaar op elk bestandstype.
Contextmenu's? Wie gebruikt dat ooit nog....?? Commandline all the things!

En ja, je kan het toepassen op elk bestandstype. Leuk. Maar als een bep. toepassing standaard notepad.exe ergens voor opent, of je gewend bent om Win-R notepad.exe in te kloppen, gaat dat 'm niet worden. Die reg hack is handiger voor alles wat je niet zelf vanuit de Verkenner bijv. gaat openen maar systeemgestuurd is.
Oh is Notepad(++) ook een command tool?

Kwestie van bij Win+R wat anders te typen. Win+R is overigens ook geen command line.

Eenmalig iets instellen via het context menu is dan ook niet te veel gevraagd.
Buiten dat gebruiken veel mensen het natuurlijk wel. De meeste gebruikers zijn niet van de command line.
Het is sowieso beter dan muisbewegingen natuurlijk..... manmanman... ik dacht dat dit een techsite was...

Mensen weten serieus écht niet dat Win-R een COMMANDO laat intikken? En dat het dus per definitie een commandline is? Omdat dat letterlijk dé vertaling is van “commandoREGEL”?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 april 2020 17:19]

De task manager wordt wel steeds mooier, nu ook GPU temp erbij.

Mis alleen nog de CPU temp en frequentie per core. Zou mooi zijn in een graph zodat je kunt zien of hij zn turbo haalt.

Bij de HDD zou ook nog de temperatuur erbij kunnen.

Dan nog notificaties erbij als ze te hoog worden of er gethrottled wordt :)

Een bugje is nog wel dat GPU load niet goed weergegeven wordt bij bepaalde games. (Geeft dan geen load aan)

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 april 2020 09:07]

Laat ze eerst maar eens werken aan het goed weergeven van de klok frequenties, volgens Windows draait mijn oude i5 4690K al jaren op 5,5GHz, wat ik op zich een hele prestatie zou vinden.
Ben benieuwd of 20H2 weer een "minor update" op 20H1 zal zijn, net zoals v1909 een minor update op v1903 is, met shared codebase. Zou perfect zijn voor bedrijven als MS een dergelijke cadence zou blijven aanhouden, immers blijven de meeste bedrijven op de xx09 versies omdat die, voor de Enterprise en Education SKU, 30 maanden support hebben. xx09 is dan ook meer een soort "xx03 SP1" in een dergelijke setup.
Improved disk usage for Windows Search
Benieuwd wat dit oplevert. Met name op oudere systemen met nog een HDD geeft dit echt issues... Zou zeer positief zijn als dit verbetert
En hopelijk is het nog steeds goed *uit* te zetten...
Danwel te beperkten tot Outlook.
Ik hoef die animatie hond niet meer terug :+
Dat is een flinke rij aan fixes voor Windows Search. Ik weet niet hoe de ervaring daarmee is met jullie, maar als ik zoek naar iets simpele als een app, document of settings, dan krijg ik het niet of de tweede keer weer wel.

'Gelukkig' ben ik niet de enige, zelfs iemand als Linus hoorde ik erover klagen in een van z'n uploads, maar zelfs de troubleshooter kan het probleem met een rebuild niet oplossen. Misschien heeft het ook iets te maken met de Bing integratie, daarmee ging het ook een aantal weken geleden stuk.

Hopelijk is Search nu dus eindelijk wel gefixed. :)
Hier ook een mooi overzicht van de nieuwe features :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee