Microsoft stopt met 32bit-versie van Windows 10 voor oem's

Windows 10 is vanaf de May 2020 Update niet meer te gebruiken op nieuwe 32bit-apparaten. Microsoft verandert de minimale systeemvereisten voor nieuwe oem-installaties, zodat Windows alleen nog op 64bit-systemen kan worden geleverd.

Microsoft schrijft in de minimale hardwarespecificaties van versie 2004 van Windows 10 dat het besturingssysteem op nieuwe oem-installaties minimaal 64bit-hardware moet ondersteunen. "Vanaf Windows 10-versie 2004 brengt Microsoft geen 32bit-builds meer uit voor oem-distributies", schrijft het bedrijf.

De May 2020 Update kwam woensdag uit. Wel krijgt 32bit-hardware voorlopig nog ondersteuning en bestaande Windows 10-installaties krijgen nog steeds updates. Ook blijft Microsoft losse versies van het besturingssysteem verkopen.

Microsoft zegt niet dat het actief van 32bit-installaties van Windows af wil, maar dat lijkt wel een steeds logischere keuze te worden. De 32bit-versie van het besturingssysteem wordt in de praktijk niet vaak meer gebruikt. Zo merkt Bleeping Computer op dat het OS op Steam nog maar door 0,20 procent van alle spelers wordt gebruikt. Microsoft heeft zelf geen tijdlijn gegeven voor verdere depreciatie van het OS.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

14-05-2020 • 10:55

161

Reacties (161)

161
161
91
10
0
59
Wijzig sortering
Windows 10 draait toch sowieso al niet op (te) oude hardware? Ik heb nog een P4 staan. Wel 64 bits, maar Windows 10 wil niet installeren omdat er een security chip/feature ontbreekt.
Windows 10 draait toch sowieso al niet op (te) oude hardware?
Ik persoonlijk heb op een laptop van 2003 Windows 10 32-bits werkend gekregen, draaide (na uitzetten van aantal instellingen) als een tierelier.
Plus was het voor die persoon een laptop voor een paar taken, niet veel spannends.

Edit: laatst ook nog op een laptop van 2009 - 2010.

[Reactie gewijzigd door kaghy2 op 22 juli 2024 17:23]

Ik bedoelde meer dat er volgens mij geen systemen zijn waar Windows 10 x64 niet op kan draaien en Windows 10 x32 wel. 64 bits wordt eerder ondersteunt dan andere requirements van Windows 10.
CMPXCHG16b is een instructie gebruikt bij bepaalde security features in 64bit, die 32bit niet heeft. Er zijn een paar 10 jaar oude AMD modellen die daardoor nét wel 32bit kunnen draaien, maar geen 64bit.

Maar het begint inderdaad wel erg zeldzaam te worden.
Je hebt kunnen en kunnen. 64 bit is handig bij meer geheugen, maar vraagt ook meer geheugen. Zit je met weinig geheugen (3 GB of minder) dan is 32 bit vaak sneller. De systeemeisen zijn ook anders. Goed, in dit geval met OEM licenties is dat natuurlijk geen probleem.
Op mijn ondertussen stokoude Asus N10, een netbook met Atom N270 en zeer uitzonderlijk ook een instap mobiele nVidia GPU, draait Windows 10 anders vrij ok. Weliswaar met een SSD die ik er achteraf instak, maar het werkt echt een pak vlotter dan Windows 7 ervoor, en al helemaal in vergelijking met Vista die voorgeïnstalleerd uit de doos kwam (enkel op HDD gebruikt). De Atom N270 is een 32b-only CPU.

Er zijn dus wel degelijk systemen die baat hebben bij verdere updates van de 32b-versie. Langs de andere kant gaat dit over nieuwe OEM-toestellen, en als je vandaag als fabrikant nog een 32b-only systeem uitbrengt ben je natuurlijk niet echt meer mee. Zelfs de meest basic/budget x86-chips zijn ondertussen 64b-compatible.
Welke instellingen heb je dan uitgezet?
Graag aan mij mailen.
wout.kramer@telfort.nl

Bijvoorbaat hartelijk dank.
Waarom bestaat dit 32 bit uberhaupt nog?

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 17:23]

Backwards compatibility, hoewel ook dat nut steeds minder wordt.

Al sinds de Prescotts (uit 2004) van Intel hebben alle Intel-processoren al 64-bits ondersteuning. Ik weet niet van wanneer het bij AMD zo is, maar dat zal niet heel veel later zijn denk ik.

Dus in principe alle systemen van na 2004 kunnen overweg met de 64-bits versie. De kans dat er nog heel veel systemen van voor 2004 draaien lijkt me vrij klein.

Edit ter aanvulling: met dank aan @Nefiorim hieronder, AMD had het dus vanaf eind 2003, met de K8-processor, die als eerste de AMD64/x86-64 instructies had.

Daarmee is de kans vrij klein dat je nu nog grootschalig systemen tegen gaat komen die alleen een CPU hebben die met 32-bits OS-en overweg kan.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

De Prescott had initieel geen AMD64 (of hoe intel het noemde EMT64T), maar dat kwam pas in 2005 met een refresh van Prescott. Intel begon pas met de EM64T ontwikkeling in 2004. In de eerste periode heeft het zelfs uitgestaan in de chips, omdat het nog niet helemaal stabiel genoeg was.

AMD was eerder dan Intel met 64bit support in alle CPU's. Het heet niet voor niets AMD64, ook als Intel het gebruikt.

De laatste 32bit only intel CPU was een Intel Atom die in 2012 geïntroduceerd is. Die is vrij lang nog gebruikt in netbooks, tablets en SFF moederbordjes met ingebakken CPU. De CPU kon in theorie wel 64bit in sommige gevallen, maar een irritante samenloop van Intel fouten in drivers en moederborden zorgde ervoor dat het in veel gevallen geen optie was. Zie bijv. https://en.wikipedia.org/...Intel_64_software_support

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 17:23]

De Prescott had initieel geen AMD64 (of hoe intel het noemde EMT64T), maar dat kwam pas in 2005 met een refresh van Prescott. Intel begon pas met de EMT64T ontwikkeling in 2004. In de eerste periode heeft het zelfs uitgestaan in de chips, omdat het nog niet helemaal stabiel genoeg was.

AMD was eerder dan Intel met 64bit support in alle CPU's. Het heet niet voor niets AMD64, ook als Intel het gebruikt.

De laatste 32bit only intel CPU was een Intel Atom die in 2012 geïntroduceerd is. Die is vrij lang nog gebruikt in netbooks, tablets en SFF moederbordjes met ingebakken CPU. De CPU kon in theorie wel 64bit in sommige gevallen, maar een irritante samenloop van Intel fouten in drivers en moederborden zorgde ervoor dat het in veel gevallen geen optie was. Zie bijv. https://en.wikipedia.org/...Intel_64_software_support
Ik kan het nog bevestigen dat Intel Pentium IV (codename Prescott, 3GHz 2 core, no threads / HT), geen 64-bit CPU was, maar een 32-bit CPU. Toen Windows 8 uitkwam, kon ik mijn oude desktop niet upgraden, omdat Windows 8 een nieuwe security platform gebruik maakt, die Intel Prescott niet had.

Echter heb ik thuis nog een Acer netbook, Intel Atom 64-bit CPU maar een 32 bit BIOS en 32 GB eMMC, dus kan ik geen recente Linux distributies gebruiken (want 32-bit support is al gestopt vanuit de Linux kernel) om er enigzins een home tablet van te maken. Dus of ik moet een versie vinden die 32-bit ondersteunt, of het is zelf een beetje gaan knoeien en kijken wat er uit komt.

Reden dat we overgaan naar 64-bit only is dat 64-bit CPU's meer rekenkracht hebben, je kan het eigenlijk zeggen dat 64-bit hetzelfde is als IPv6, er komt ergens een punt waar de 32-bit niet meer gebruikt kan worden en er overgeschakeld wordt naar 64-bit. IPv4 (32-bit) adressen zijn schaars, dus wordt er beetje bij beetje gebruik gemaakt van IPv6 (128-bit).

Er was een tijd waarin 64-bit onstabiel was, maar sinds een hele lange tijd is het stabiel en zelfs beter voor de hardware. 32-bit Windows ondersteunt tot 4GB RAM, terwijl 64-bit tot 128 GB voor de home versie doet en 2TB voor de pro (voor Windows servers is dat 24TB ). Dat geeft toch al genoeg aan dat 64-bit wel degelijk is en beter voor het systeem ;)
Smartphones waren ook lange tijd 32-bit OS, nu zijn er steeds meer smartphones die 64-bit OS hebben.
32 bit wordt gewoon nog ondersteund hoor in de Linux kernel.
Niet alle distro's hebben meer 32-versies dat is wat anders. Kwestie van een distro gebruiken die nog wel 32-bit builds heeft.
Peppermint, Linux Lite, Xubuntu... zijn sowieso al een klein handjevol van bekende distro's die je op 32bit kan installeren... en dan zijn er ook nog legio minder bekende distro's die 32bit zijn en vaak zelfs helemaal toegespitst voor gebruik om oudere hardware.
64 bit betekent alleen dat je meer adresruimte kunt adresseren. In zowel RAM, bestanden etc. In dat opzicht is het inderdaad een verbetering.

Gaat echter wel te koste van compileer snelheid van software, 64-bit applicaties nemen meer tijd in beslag dan 32-bit applicaties. Iets dat je bij het nazoeken van fouten in software behoorlijk kan vertragen.

Er zijn genoeg use-cases te bedenken, waar de extra 64-bit ruimte daadwerkelijk nuttig word besteed. Maar waar de meeste computers voor gebruikt worden, zoals het maken/creeren van Office documenten, beetje surfen etc. voor dat soort toepassingen zou men in principe nog steeds ruimschoots voldoende hebben aan 32-bit applicaties.

Als je werkelijk een bestand van 2GByte in Office hebt of een webpagina bezoekt die zoveel geheugen nodig heeft, dan moet je toch eens goed bij jezelf te rade gaan over hoe onverstandig je bezig bent.

Maar ja, 64-bit is keihard nodig, anders heeft een computersysteem nooit genoeg addresseringsruimte om Electron applicaties te draaien. Of ontspoorde node.js applicaties in een browser. Alle extra's die de transitie van 32-bit naar 64-bit heeft opgeleverd, zijn behoorlijk teniet gedaan door de nog lamlendiger programmeerkunsten van het leeuwendeel aan nieuwe programmeurs.

Met dat in het achterhoofd, verwacht ik nog de komst van 128-bit 256-bit processoren mee te maken.

32-bit is ruimschoots voldoende voor IOT, want als je werklelijk de grenzen van 64-bit opzoekt in dat soort apparatuur, ben je echt dom bezig.

Kiosk-computers, computers voor het aangeven of vervoer (trein/vliegtuig) vertraging heeft. Klimaatbeheersing, zowel op aarde als in de ruimte (32-bit processoren hebben veel minder last van straling dan 64-bit processoren). Zo'n beetje alle systemen welke geen tot weinig gebruikers-interactie vereisen, hebben ruimschoots voldoende aan 32-bit apparatuur.

32-bit zal qua licenties ook redelijk wat goedkoper zijn voor fabrikanten van dat soort apparatuur.
Ik zou verwachtten dat double floating point precision sneller gaan met een 64 bit Windows. Maar misschien dat ik ernaast zit.
Zoals gezegd zijn er nog genoeg 32-bit Linux distro's. Linux zelf ondersteunt zelfs nog de 486!
Maar wellicht kan je 64-bit Debian gebruiken, die ondersteunt booten vanaf 32-bit UEFI, zie hier.
Er zijn nog wel meer distro's die dat ondersteunen, maar deze weet ik dan.
"maar ik wil Windows" zal mijn moeder roepen (voor wie het bijhouden van Windows en Android een opgave is; laat staan het aanleren van een nieuw OS).

Dus zolang Win10 op 32b nog wordt ondersteund kan zij het oude gammele tot op het bot geüpgraded laptopje nog aanhouden :P
En tegen de tijd dat het niet meer kan, toch een te goedkoop nieuw exemplaar aanschaffen.
En die Atom is juist het enige systeem die niet meer ondersteund wordt in de nieuwere Windows 10 versies! Die zijn op 1607 blijven hangen, ze krijgen alleen nog security patches voor die versie.

nieuws: Windows-apparaten met Clover Trail-cpu's krijgen tot 2023 alleen nog ...

Daarom snap ik ook niet helemaal waarom er nog een 32bit versie is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:23]

Ik heb anders mijn 8 inch tablet met Z3740 Quad gewoon op 1909 draaien hoor.

Ik heb onderzoek gedaan naar een omzetting naar 64 bit. Helaas pakt het UEFI geen 64 bit EFI file, waardoor ik dus niet in Windows x64 setup kom. Beetje jammer, maar het is niet anders.
Omdat je cpu weliswaar 64bit support, maar je met een 32bit uefi te maken hebt. Zie mijn reactie hierboven.

https://tweakers.net/nieu...ction=14357358#r_14357358

Dit is een bewuste keuze vd hardware vendor. Daarom zijn er ook vier manieren om windows bootable usb mediums aan te maken:

-32bit csm (bios / legacy)
-64bit csm (bios / legacy)
-32bit uefi
-64bit uefi

[Reactie gewijzigd door terradrone op 22 juli 2024 17:23]

Zou het dan misschien mogelijk zijn met een 32 bit linux bootloader?
Waarschijnlijk wel, maar je komt waarschijnlijk in de problemen met een deel van de drivers. Vooral touch screen zijn heel selectief wel of niet voor 64-bit beschikbaar.
Het wordt helemaal leuk met sommige "chinese" tablets; komen met preinstalled firmware. Ga je daar handmatig een os op zetten, bijvoorbeeld windows, dan kom je erachter dat er soms letterlijk geen driver bestaat voor sommige parts, zoals het touchscreen. Enige wat je kan doen is "reimagen" , soort van image met originele firmware (windows) via soort van uefi reimaging procedure terugschrijven, veel meer kan je er niet mee. Staat heel ver van van x86 compatibility. Is het officieel allemaal wel, maar door de proprietaire hardware enkel bruikbaar voor hoe het ding geleverd is (met vaak brakke, onbetrouwbare firmware) en verder niets. Dus geen 64bit uefi en geen werkende drivers. Heeft mij al eens zo'n apparaat weg doen kiepen, totale rommel.
Ik heb hier een paar tablets/netbooks die (vreemd genoeg) wél met Debian en Fedora op 64 bits willen installeren, booten maar absoluut niet met Windows 10. Ik heb van alles geprobeerd. Via de Windows Media Creation tool krijg je zo'n ding alleen maar op 32 bits gestart en geïnstalleerd. Ik heb verschillende versies (1803, 1809, 1903 en 1909) geprobeerd, maar 64 bits nope.
Vreemd dus dat Debian en Fedora daar geen last van hebben en dan draai ik dat normaal op 64 bits.
Er is iets veranderd in één van de laatste windows builds waardoor bepaalde oudere uefi implementaties niet meer werken. Ik zag dit voorbij komen in een topic ergens waarbij men sprak over bepaalde dell laptops met 1e generatie intel Core cpu's, die altijd hadden gewerkt, maar nu niet meer. Enige wat soelaas bood is volledige clean install in csm/bios mode. Wellicht dat zoiets ook bij jou aan de orde is?

Maar ik denk dat je simpelweg met 32bit uefi's te maken hebt, zie de volgende uitleg:
https://wiki.debian.org/U...t_system_with_32-bit_UEFI

https://fedoraproject.org/wiki/Changes/32BitUefiSupport

En toevallig kunnen debian en fedora hier mee overweg, maar normaal is het niet.
Debian stable ondersteunde dat tot 5 jaar geleden ook niet, support daarvoor kwam niet vanzelf maar hebben mensen aan moeten werken.
Ik weet niks van Windows, maar ik neem aan dat support hiervoor, ook bij hen niet vanzelf in de schoot komt gevallen. Wellicht vonden ze het de moeite niet waard.
Van de Pentium 4 had je de 5xx en 6xx lijnen.

De Pentium 4 5xx zoals de Pentium 4 550 ondersteunde alleen 32 bit en kon je zowel op LGA775 als op PGA 768. De Pentium 4 6xx b.v zoals de Pentium 4 650 had zowel 32 als 64 bit en ondersteuning voor HT. Maar alleen op LGA 775. De 650 kwam vgm in begin 2005 eind 2004 uit samen met LGA 775. (een socket dat Intel 7 jaar lang ondersteunde mind you)

AMD had voor het eerst ondersteuning voor 64 bit met zijn Athlon 64 uit 2003. Een top CPU voor zijn tijd, maar een nachtmerrie voor je 5 volt lijn.
De Prescott 5xx was 32bit, de opvolger 6xx had 64bit ondersteuning.
De belangrijkste reden is niet oude computers. De belangrijkste reden dat 32-bits Windows in sommige kringen nog gebruikt wordt is het feit dat de NTVDM en 16-bitcomponenten in de 32-bits versie aanwezig zijn en niet in de 64-bit versie (omdat de processor in 64-bit mode dit niet ondersteunt).

Dat betekent dat je met een 32-bits versie van Windows nog Dos- en Win16-software kunt draaien. In sommige kringen is dat belangrijk genoeg dat voor de 32-bits versie gekozen wordt.

Er zijn natuurlijk andere oplossingen voor doel, zoals Dosbox of virtualisatie en die zijn toekomstzekerder, maar ja, ik ben dan ook niet degene die besloten heeft een 32-bits Windows te installeren.
Daarom zei ik dus ook dat het om backwards compatibility ging ;)

Maar het percentage aan DOS- en 16-bit applicaties zal vermoedelijk zó marginaal zijn, dat Microsoft daar uiteindelijk ook wel de stekker uit de support zal trekken. Je hebt het hier dan over applicaties van minstens 20-25 jaar geleden. Alles vanaf de 80386 is immers al 32-bits capable (ok, de 386DX dan, de 386SX had intern wel 32-bits, maar extern was die 16-bits).

Je kan niet alles tot het oneindige blijven ondersteunen, en als je dan toch met die extreem antieke applicaties moet werken zijn daar beter oplossingen voor zoals XP-Mode van Microsoft zelf, of 3rd partij virtualisatie tools, zoals je zelf al aangeeft.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

Tenzij zulke antieke applicaties daadwerkelijke hardware vereisen (of op een netwerk oid gedraaid worden), in welk geval een virtuele machine niet altijd uitkomst biedt. Tijdens het Win9x-tijdperk waren best wel wat programma's een mengelmoesje van 16- en 32-bits onderdelen (net als het OS) - en toen was de i386 al redelijk gedateerd.
Je hebt geen ongelijk. Echter is er nog steeds een heleboel apparatuur welke te duur zijn om te upgraden naar 32-bit.

Wat te denken van de ondergrondse raket-silos uit de vorige eeuw? Ben te lui om het op te zoeken, maar ik verwacht dat daar nog volop 8-bit apparatuur word gebruikt. En deze zijn nog gewoon in bedrijf.

Goed, bovenstaand voorbeeld is wel aan de extreme kant, maar het is er wel een waarvan de impact globale vormen aanneemt, wanneer er daar wat mis gaat. Over het 'een persoon de verkeerde knop indrukt' of 'de verkeerde persoon de knop indrukt', dat laat ik dan maar even in het midden.
Valt nog tegen. In de industriële sector zie je nog wel vaker dit soort applicaties in gebruik. Voor de aansturing van bijvoorbeeld een machinelijn krijg je zelden het nieuwste van het nieuwste bij aanschaf. Een machinelijn van 10 jaar terug waar geen compleet nieuwe aansturing voor gemaakt is, best kans dat je daar software aantreft die nog wat 16-bit libraries inlaadt. Zij hebben die software dan in het jaar 2000 gemaakt, her en der nog wat kleine updates en verbeteringen gegeven, tot ze in 2013 overgestapt zijn op echt nieuwe software. Nadeel is alleen, dat ze daarmee niet meer richten op jouw machinelijn uit 2010, dus dat je als klant vast zit voor tonnen tot miljoenen aan zo'n applicatie met ook 16-bit.

Daarom zal Microsoft nu puur met OEM versies stoppen met 32-bit, maar voor Enterprise klanten met LTSB en LTSC installaties nog wel even door doen met de 32-bit toch, Windows 10 Enterprise LTSC 2019 tot 2029 minimaal al, zou me nog niet verbazen als er nog eens een LTSC 2022 komt met support tot 2032 voor 32-bit software ook... of anders dat ze net als met Windows XP ook straks die LTSC 2019 32-bit nog ver na de gangbare einddatum van 2029 in support houden voor de 'selecte' klanten die aanvullende ondersteuning blijven inkopen ;)
Wanneer ik voor de lokale duivenbond een laptop moet installeren waarmee ze de uitslagen moeten kunnen maken (16-bit) programma, dan lever ik toch liever een laptop met een 32-bit versie af. Want ze hebben ook een apparaat waarmee ze de chip-ringen moeten kunnen inlezen en ik kan je verzekeren dat VM's en gepensioneerden niet vlot samenwerken.

Ik merk trouwens al enkele jaren dat sommige laptops geen ondersteuning voor 32-bit in de UEFI bios hebben. En dat is vervelend omdat die informatie moeilijk (meestal niet) te vinden is bij de aanschaf van een laptop.
Sterker nog, de oorspronkelijke X64 instructieset komt van AMD en die was er dus eerst. Intel en AMD hebben een cross-license voor X86 & X64 met elkaar zodat ze beide technieken mogen gebruiken.

https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64
Daarom kom je vaak nog amd64 tegen ;)
Grappig genoeg probeerde intel er juist een nieuwe 64bit variant door te drukken (de itanium reeks)
Naar geruchten toendertijd, mede om de x86 markt om te zetten naar een waar ze wel het monopoly in konden hebben.

Maar itanium en bijbehorend 64bit windows, sloeg nooit echt aan, en toen AMD kwam met een 64 bit instructie set die gewoon compatible was met x86. En moest intel min of meer geforceerd met amd in overleg voor licenties om dat ook te kunnen ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 22 juli 2024 17:23]

Niet helemaal. Intel wilde inderdaad een volledig nieuwe 64bit archituctuur die geen legacy meer had met x86. Hoewel Itanium zo een architectuur is, was deze nooit bedoeld voor gewone computers maar enkel voor servertaken, al zou het mogelijks wel als basis kunnen dienen hebben.

AMD was evenwel aan AMD64 begonnen en toen kwam Microsoft ineens met het bericht dat ze van Windows slechts 1 enkele 64bit versie zouden gaan ontwikkellen. Diegene die dus als eerste een goed product op de markt kon zetten zou dus de ondersteuning krijgen van het belangrijkste OS op die markt. AMD was veruit als eerste klaar en kreeg de steun van MS.
Microsoft heeft nog wel relatief lang Itanium rondgesleurd:
Artikel over de stopzetting van Windows XP voor Itanium uit 2005 (toen was er dus:
nieuws: Microsoft stopt met Windows XP voor Itanium

Artikel over de stopzetting van Itanium support in z'n geheel uit 2010:
https://www.computerworld...-support-for-itanium.html

Dus dat Microsoft "ineens" met dat bericht kwam (ook pas nadat HP gemeld had te stoppen met Itanium systemen te verkopen) is een beetje misleidend. Ze hebben het nog vrij lang meegetrokken voor hun server OSen.

AMD64 was gewoon veel makkelijker over te nemen voor iedereen.
Kijk nu gewoon maar hoe lang men al probeert om de desktop over te zetten (of uit te breiden) naar ARM(64). Dat is ook gewoon een werk van lange adem. Hier liggen de kaarten dan weer net iets anders (performance, devices, power efficiency), maar er wordt wel dezelfde poging gedaan.
Yeah.. remembering Windows NT4.0 server for Itanium...
Op zich voor die tijd een mooi server platform
Dat OS was dus Windows XP PRO 64-bit
Dat is niet juist, Windows XP Pro 64 draaide op de amd64/x86_64 architectuur, niet op Itanium. Zoals @Blokker_1999 schrijft was de Itanium architectuur bedoeld voor servers en er waren dus aparte Windows Server versies voor vanaf Windows Server 2003.

edit: blijkbaar was er wel degelijk een Windows XP 64 bit versie voor de Itanium architectuur. Deze heette echter gewoon "Windows XP 64 bit Edition"

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 17:23]

Als je een systeem hebt van voor 2003 die dus nog geen 64 bits aan kan dan is het ook de vraag of deze überhaupt Windows 10 aan kan.
Genoeg mensen die dat met dat soort oude hardware hebben geprobeerd en de meesten lopen tegen problemen aan met drivers, enorm traag en daarom niet te gebruiken of het installeren zelf lukt al niet eens.

Ik denk dat de 32 bits versie van Windows 10 er dan ook niet is voor hardware die niet om kan gaan met 64 bits, maar voornamelijk voor systemen die jaren daarna zijn uitgekomen of zelfs nu nog, zoals:

- Systemen waarop al oudere 32 bits Windows stond en je op die manier redelijk makkelijk kunt upgraden naar de Windows 10 32 bits versie, voor 64 bits moet je een herinstallatie doen
- Systemen die vrijwel geen profijt halen uit een 64 bits Windows doordat ze bijvoorbeeld maar 2GB RAM geheugen hebben of minder
- Systemen die weinig processor power hebben / trage SOC of gewoonweg niet de snelste zijn, omdat 64 bits net wat zwaarder is zou 32 bits beter kunnen werken
- Legacy compatibility, eventueel gecombineerd met een van de bovenstaande opties
Zoals: als jij enkel programma's gebruikt als Office 97 e.d. en nog wel veilig en geupdate wilt zijn zodat je er mee kunt surfen op het web, dan kan 32 bits ook beter werken voor je.
Niet alle CPU's na 2003/2005 kregen automatisch 64 bit support mee. Er zijn nog wat goedkope Celerons en Atoms geweest die geen 64 bit support hadden. Sws was 64 bit niet echt nuttig als je niet meer dan 4gb RAM gebruikt.

Pas toen 4gb echt een probleem werd gingen alle CPU's over op 64 bit support.
Vergeet ook niet dat er toen nog meer cpu leveranciers waren dan intel en amd: De hp/compaq 2133 (pricewatch: HP Compaq 2133 Mini-Note (FU353EA)) had bijvoorbeeld een 32 bits via c7 cpu. En zo waren er in de 32 bits tijd nog best wel veel 'intel compatible' 32 bits cpu's. Vooral omdat de basis voor het 32 bits cpu ontwerp betrekkelijk vrij beschikbaar was voor chip-fabrikanten.
Ik weet niet van wanneer het bij AMD zo is, maar dat zal niet heel veel later zijn denk ik.
Eerder zelfs ;) De implementatie die Intel toe past is een doorontwikkeling van de specs die AMD heeft bedacht, uitgewerkt (AMD64) en toegepast in de athlon64/opteron serie (2003).

https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:23]

Niet alle x64 CPUs kunnen Windows 10 x64 draaien.

Sinds Windows 8.1 heeft Windows specifieke requirements voor x64

https://docs.microsoft.co...ws10-for-desktop-editions
Supports CMPXCHG16b, LAHF/SAHF, and PrefetchW for 64-bit OS installation
De originele Athlon 64 ondersteunt die instructies bijvoorbeeld niet, waardoor die wel Windows 7 x64 kan draaien, maar niet Windows 10 x64.
De 64 bit variant van de Intel architectuur is inderdaad al erg oud en het lijkt me dus niet meer dan terecht dat OS ondersteuning voor de 32 bit Intel architectuur afgebouwd wordt, maar eigenlijk is het wat mij betreft interessanter om te weten waar deze nog wel wordt gebruikt en waarom.
- cpu's die alleen 32-bit doen (oa Intel Clover Trail, Core Duo)
- cpu's die 64-bit doen maar op een laptop/tablet zitten een 32-bit EFI bootloader (Intel Bay Trail, Core 2 Duo)
- Windows 10 Mobile, dat op 32-bit ARM telefoonchips moest draaien

Een andere grote reden was om mensen met een 32-bit Windows 7/8 systeem op een oudere PC toch een upgrade path te kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 17:23]

Niet allemaal. Er zijn later nog Core Duo CPU's verschenen zonder x64 en oudere Intel Atom's van eind vorig decennium doen enkel 32-bit. Niet dat ze nog veel gebruikt worden maar ze bestaan wel.
Wat je stelt is onjuist. Ja, wellicht kunnen cpu's sinds lange tijd fysiek overweg met x86-64, er zijn echter nog lange tijd systemen verkocht die weliswaar over een 64bit cpu beschikten, maar door een 32bit uefi bewust beperkt waren tot 32bit gebruik en dus ook met een 32bit windows release geleverd werden. (ja, je kunt (soms) met veel pijn en moeite via een bootloader truuk 64bit linux draaien op deze machines, maar dat terzijde).

Zo werden er nog maar een paar jaar gelden , oa bij de gamma (ik geloof ook medion etc), laptops met deze constructie verkocht. Ik heb het zelfs gezien bij industriële producten. Veel voorkomend hierbij waren de intel cherry trail laptops/tablets/mini pc's. Maar ook atom based producten kende deze constructie.

Dit is de reden waarom ik tot op de dag van vandaag niet zomaar (mini) een mini pc / laptop aanschaf zonder daadwerkelijk gezien te hebben dat de fabrikant 64bit drivers levert (waardoor je dus weet dat er een 64bit uefi aanwezig is) of ik zelf het apparaat in handen heb gehad en heb kunnen verifiëren dat deze 64bit compatible is.

Nogmaals, dat een product een 64bit cpu heeft betekend helaas niet dat deze ook daadwerkelijk 64bit software kan draaien.
Dat een systeem een 32-bit UEFI heeft, betekent echter niet dat het geleverd wordt met een 32-bits installatie van Windows of alleen een 32bits OS ondersteunt.

Ik heb een Acer Switch met een 32bits UEFI die gewoon geleverd werd met 64-bit Windows. 32-Bits Windows wordt niet eens ondersteund door de fabrikant c.q. daar zijn geen drivers voor.


Edit: Ik twijfel nu of mijn tablet wel een 32-bits EFI heeft. Ik heb altijd problemen gehad met het booten van Grub en het installeren daarvan, maar dat lijkt zo ik nu zie gerelateerd aan NVRAM, niet de instructieset. Ik zal het nog eens nakijken.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 17:23]

Dat kan aan van alles liggen; ik kwam laatst in aanraking met een laptop met sis chipset, losse nvidia gpu en intel cpu. Da's zo'n bizarre mix van hardware, daar boot werkelijk niets op behalve windows (en iets in text mode) 8)7 . Er is heel veel bizarre hardware in omloop.
Ik dacht dat als bij de introductie van de amd 64 ,amd in het 64 bit tijdperk is binnen gedrongen.
En dus met de k8 ook al.Wie heeft er nog een 32 bit windows draaien?
Mijn oude Macbook 2,1 draait al een behoorlijke tijd 32-bit Windows 10, nadat Apple de support voor de laatste OS X versie (10.7 Lion) in 2014 stopte.
Een grove fout die je hier maakt ;)
Al sinds de Prescotts (uit 2004) van Intel hebben alle Intel-processoren al 64-bits ondersteuning. Ik weet niet van wanneer het bij AMD zo is, maar dat zal niet heel veel later zijn denk ik.
Volgens mij is de instructieset AMD64 (een extension op x86) en implementeert Intel dat in haar CPU's. Lijkt me dan niet dat AMD later was dan Intel. ;)
Nee amd was volgens mij de eerste daarna zijn de intels gekomen.Ik kan me nog herinneren dat ik een athlon 64 had met 2 kernen,en volgens mij zijn de k8 plus die athlon 64 de eerste chips die amd maakte in het 64 bit tijdperk.Daarna zijn nog x3 processors van amd gekomen .Dat was een quadcore met een kern uit.Een zogenaamde productiefout die amd toen had.Maar die athlon 64 draaide goed zeker met windows xp erop.
legacy drivers?
omdat bedrijven nog soms applicaties daarop draaien misschien daarom...
Het is altijd al een probleem geweest wanneer speciale software gedraaid wordt. En deze vanuit de leveranciers niet worden ge-update. Nu kan er misschien druk ontstaan en kunnen de leveranciers dus eindelijk vooruit. Maar goed dat moet nog blijken.
Een 32-bits applicatie kan ook draaien op een 64-bits OS. Dat is nou net naar WoW64 voor dient. Net als je vroeger in de 32-bits tijd de Windows on Windows-module had om nog 16-bits applicaties te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

Was het niet zo dat de 32bits variant nog 16 bits applicaties kan draaien wat in de 64 bits versie niet kan?
Was het niet zo dat de 32bits variant nog 16 bits applicaties kan draaien wat in de 64 bits versie niet kan?
Dat komt omdat NTVDM enkel beschikbaar is voor 32 bit Windows besturingssystemen. Dat zou ook in een 64 bit systeem kunnen draaien, maar Microsoft heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. Mogelijk een verstandige keuze, gekeken naar hoeveel crappy legacy er anders nu nog zou zijn. ;)

Het is dus een kunstmatige beperking. Iets als DOSBox kan als 32 bit applicatie prima 16 bit programma's draaien in een 64 bit omgeving.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:23]

De belangrijkste reden is dat de processor in 64-bits modus de V86-mode en 16-bits segmenten niet ondersteunt. Daarmee werkt de NTVDM simpelweg niet: De processorfabrikanten willen dat de virtualisatiefunctionaliteit van de processor voor dit doel gebruikt wordt. Voor Microsoft betekent dat evenwel dat NTVDM geheel herschreven moet worden en kennelijk hebben ze geoordeeld dat de moeite de baten niet waard waren. Het is dus niet geheel kunstmatig in de zin dat het niet puur een politieke beslissing is.
De belangrijkste reden is dat de processor in 64-bits modus de V86-mode en 16-bits segmenten niet ondersteunt. Daarmee werkt de NTVDM simpelweg niet: De processorfabrikanten willen dat de virtualisatiefunctionaliteit van de processor voor dit doel gebruikt wordt.
NTVDM kan ook ingezet worden als emulator en was ook beschikbaar voor DEC Alpha, MIPS en PowerPC architecturen om 16 bit x86 applicaties te draaien. Expliciete CPU ondersteuning en helemaal iets opnieuw ontwikkelen is dus niet nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:23]

Het probleem is dat men niet voor de lol 16 bit crap draait. De investering was te groot of het bedrijf die de software maakte is failliet gegaan. Doordat MS weigert om NTVDM te porten naar 64 bit besluiten bedrijven liever om nog een Windows XP bak aan het netwerk te hangen.

Als je denkt dat een bedrijf miljoenen gaat investeren in nieuwe apparatuur omdat Windows iets niet meer ondersteund ben je wel heel erg naïef :9
Als je denkt dat een bedrijf miljoenen gaat investeren in nieuwe apparatuur omdat Windows iets niet meer ondersteund ben je wel heel erg naïef :9
Waar schrijf ik dat?
gekeken naar hoeveel crappy legacy er anders nu nog zou zijn
Als er wel 64 bit NTVDM ondersteuning zou zijn, dan zou het niet veel anders zijn. 16 bit software word niet gebruikt voor de lol of omdat een bedrijf gierig is. Maar uit noodzaak. Als er 64 bit NTVDM was dan was er wss niet zo veel legacy software, maar waarschijnlijk minder Windows XP bakken :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 17:23]

Nergens schrijf ik dat er geen legacy meer is. Wel denk ik dat door deze keuze men uiteindelijk van veel legacy op gemiddelde systemen is afgekomen. Wat hier en daar een bedrijf doet met oude software op een aantal industriële systemen is niet interessant op het geheel zolang die systemen geen onderdeel zijn van vitale of kritieke infrastructuur.
Ja, maar dan spreek je over dingen die sinds Windows 95 al wachten om omgezet te worden. Enkele jaren na Windows 95 startte je toch geen nieuw project meer met 16bit executables? Misschien draaien ze nog in dosbox, anders blijft windows 10 32bit nog wel enige jaren ondersteund. In die jaren zou je kunnen kijken om die super-oude 16-bit applicatie te vervangen dan wel van nul af opnieuw te maken?

Of je draait je 30+ jaar oude applicatie koppig door, maar staat zelf in voor de lastige supportkwesties.
Als je een programma 16-bit maakte, dan draaide het zowel op Windows 3.x als op Windows 9x. Dat was nadat Win95 verschenen nog een belangrijke motivatie voor softwareproducenten om de voor en nadelen van 32-bit goed af te wegen. Dat 16-bit ooit niet meer ondersteund zou worden leek toen nog zo ver weg dat het geen overweging was.
Maar in 2000 nog een nieuwe applicatie maken die op windows 3 moet kunnen draaien? Da's ook alweer 20 jaar terug. Vergeet niet dat je toen nog veel sneller moest upgraden om bij te blijven. Nu kan je nog perfect Windows 10 draaien op een midranger van 2010 en nagenoeg alle dagelijkse taken uitvoeren, maar vergeet het om XP te installeren en leuk te draaien op een PC van 1995, laat staan 1990.
Wat je wel eens tegenkwam waren 16bit installers voor 32bits software.
Wat je wel eens tegenkwam waren 16bit installers voor 32bits software.
de windows 95 of 98 installer bijvoorbeeld. Die draide voor de eerste trap in DOS (16bit), en pas als e.e.a. op je pc stond trapte de 2nd stage af, die 32bits was. Die ging dan ook meer geheugen aanroepen, waardoor je dus leuke effecten had als daar een foutje zat op je memory reepje. (1 keer meegemaakt).
Oude InstallShield installers. Of Wise.
Software netjes 32-bit. Self-extracting installer 16-bit.
Als je geluk hebt kun je met 7-zip of WinRAR de installer uitpakken en zit er in de uitgepakte folder-structuur de echte 32-bit installer.
(Vaak is alleen de extract module 16-bit. Die pakt uit naar een temp-folder en roept dan de echte installer aan. Maar dat kun je dus met de hand doen.)
Als MS nou eens NTVDM zou porten naar 64 bit Windows zijn ze ook van dat probleem af. Iemand uit de community heeft een 64 bit NTVDM port gemaakt op basis van gelekte source code, en dat werkt op bijna alles DOS programma's. Alleen programma's die in real mode moeten draaien willen soms tegenstribbelen en native Windows 3.1 apps starten niet altijd op.

MS kan zelfs besluiten om 16 bit Wine te integreren in Windows. Of een native DOSbox op te zetten.
Standaard niet kan, gelukkig kan dat wel met additionele gratis open source software winevdm. wat in feite wine onder windows is. Ik gebruik het al een poosje voor wat 16bit software zoals wat goede educatieve spelletjes voor mijn kinderen uit de vorige eeuw.
Die 32-bit applicaties draaien ook op een 64-bit Windows-versie, dus dat mag eigenlijk geen excuus zijn.
Totdat je een stokoude (vorig millenium) applicatie nodig hebt die nog 16-bit componenten bevat.
(En d'r is geen alternatieve applicatie voor. Leverancier is al ruim 15 jaar falliet, dus geen updates.)
Daarom heb ik op de zaak nog steeds een aantal 32-bit VM's rondhangen op verder 64-bit systemen.
Gelukkig is de software wel netjes geschreven dus het draait zonder problemen op W10.
En de VM performance is beter dan de echte hardware die we toen hadden, dus voor de gebruikers is dat prima te doen.
Puur uit nieuwsgierigheid, waar spreken we over?
vaak gaat het om software voor de aansturing van productiemachines, uit mijn ervaring tenminste. Die machines zijn dan al van een ontwerp van 25 jaar oud en software wordt niet geupdate omdat de oorspronkelijke leveranciers geen of weinig concurrentie hebben. Bedrijven hebben dan de keus de oude prut zo lang mogelijk te blijven gebruiken of nieuwe machines kopen die gerust een ton of anderhalf per stuk kunnen kosten, als er al nieuwe alternatieven bestaan.
En wat dacht je van oude overheidssytemen met programma's van het jaar nul. Ik weet dat hier iemand op Tweakers op de hoogte is van de systemen van de belastingdienst, maar daar zal ook hele oude software zijn.
In mijn geval PCB design software.
We hebben duizenden designs van printplaten in oud formaat.
Import in nieuwere software kan soms wel, maar gaat steevast gepaard met grote import-fouten.
(Vrij normale situatie overigens. File-format compatibility is een ramp in deze branch. Iedere software pakket heeft zijn eigen formaaat. Vendor lockin...)
Je hebt dus de orginele software nodig om de oude designs correct te viewen zodat je de import in de nieuwe software kunt controleren en corrigeren.
Voor alle actuele producten hebben we de conversies uiteraard al lang gemaakt. Maar met enige regelmaat (iedere paar weken) moeten we nog wel een oude bekijken en soms converteren.
Kijk eens naar winevdm. lijkt me resource vriendelijker dan een complete VM
De hardware is goedkoper om te produceren, dus budget apparaten willen nog wel eens alleen 32bits compitabel zijn.

Volgens mij is er betreft legacy vrij weinig reden om x86 Windows 10 te draaien. Lijkt me dat de echt oude software op Windows XP of ouder wordt gedraaid.
Op Windows eco-systeem om te garanderen dat men nog oude legacy 16-bit applicaties kan draaien. Via WoW64 kan men onder Windows 32-bit applicaties draaien.

16-bits applicaties kunnen niet direct worden uitgevoerd onder x64-edities van Windows, omdat de CPU geen ondersteuning biedt voor de VM86-modus wanneer deze in x64 wordt uitgevoerd. (https://en.wikipedia.org/wiki/WoW64).
Office 365 is standaard nog steeds 32-bit zelfs op Windows. Over antiek gesproken.
Misschien is dat omdat Windows for ARM (been idee even hoe het heet) alleen 32 bit x86 applicaties kan emuleren. Op die manier werkt office tenminste, wat voor velen een hard criterium zal zijn.
Nee, vanwege de Office plug-ins en VBA volgens MS.

Dit geintje speelt namelijk al van ver voor 2015 toen velen zich al afvroegen waarom juist een zware applicatie als Office (voor de meesten de zwaarste applicatie die ze draaien) nog 32-bit is.

Ik merk het dagelijks op mijn werk en krijg IT niet zover om de 64-bits versie te installeren.
Maar dit gaat niet over applicaties. Applicaties die 32bit zijn gaan niet weg evenmin de mogelijkheid die te draaien op Windows. Het gaat enkel om het OS support. Ofwel de mogelijkheid van een OEM om af-fabriek een 64bit processor te verkopenmet een 32bit Windows.

Bestaande systemen worden ondersteund en de thuisgebruiker die toch nog liever een 32bit Windows wil kan die blijven kopen/gebruiken.

Het zal in de meeste gevallen echter gaan om niche toepassingen waar men heel specifieke applicaties wil draaien op speciale hardware. Zo vereist Windows 64bit bepaalde instructies die niet op alle 64bit processoren van de laatste 15 jaar beschilbaar zijn. Het gebruik van 32bit Windows omzeilt dan indirect die vereiste. En zo zijn er nog wat speciale zaken waar 32bit Windows handig kan zijn.
voor antique legacy software, lees 16bit applicaties

wij leveren zo nu en dan nog Windows 10 Enterprise 32bit systemen uit aan klanten
de hardware betreft wel gewoon een 64bit intel cpu..

zelfs (nieuwe) systemen met ISA sloten leveren we zo nu en dan nog, deze draaien normaal gezien bijna altijd DOS

software vervangen betekent in sommige gevallen bijv een investering van 100K of meer voor een nieuwe (bijbehorende) installatie, dan is het natuurlijk goedkoper om een 32bit of dos systeem te vernieuwen.
Ik heb nog een oud laptopje met 2 GB RAM, 32 GB SSD. De 32 bit is net even lichter en neemt minder ruimte in beslag.
Ik gebruik een (virtuele) 32 bit Windows 10 om mijn oude DOS Clipper database programma te kunnen draaien. Helaas heb ik dat nog af en toe nodig.
Ik snap het wel en ik snap het niet.

Ik snap het feit dat tegenwoordig de apparaten (lees computers en laptops) die bestaan de performance zo hoog hebben dat deze een 64-bits versie aan kunnen.

Deze hebben een goede processor en genoeg werkgeheugen.

Ik ken persoonlijk mensen die oudere apparatuur hebben, geen geld voor nieuwe hardware, maar wel de veiligheid van windows 10 willen.
Het is daadwerkelijk handig om op oudere hardware een 32-bits versie te draaien van Windows 10, dit is mij persoonlijk gelukt op een laptop van 2003! met 2 GB werkgeheugen en een dual core processor (dacht ik).

Kijk je naar statistieken van Steam, oké je ziet een laag percentage, maar de kans bestaat dat er mensen zijn die geen geld hebben voor nieuwe hardware, laat staan gamen op Steam, die baat hebben bij een nieuw besturingssysteem.
Kijk je naar statistieken van Steam, oké je ziet een laag percentage, maar de kans bestaat dat er mensen zijn die geen geld hebben voor nieuwe hardware
Die hebben hier toch helemaal geen last van? Dit gaat, zoals het artikel al zegt, immers alleen om OEM's (dus HP/Dell/etc) die de 32-bits versies niet meer kunnen leven. Bestaande installaties krijgen gewoon nog upgrades.

Hoe groot acht jij de kans dat er nu nog OEM's zijn alleen CPU's leveren die geen 64-bits ondersteuning hebben? De laatste mainstream-CPU zonder 64-bits ondersteuning is ergens uit 2005, de laatste Atom zonder 64-bit support is uit 2011/2012.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

Ook de 32-bit versie van Windows vereist bepaalde CPU capabiliteiten. Die CPU's kunnen vaak gewoon de 64-bit versie aan. Windows 1607 kan bijvoorbeeld nog wel op sommige oudere systemen, maar versie 1703 niet meer, ongeacht de bitlengte.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 17:23]

Dat laatste geld alleen voor de Clover Trail CPU's uit 2013-2015.

En die beperking is er inderdaad niet vanwege 32/64-bit maar het probleem is een gebrek aan drivers voor de CPU in Windows 10, waardoor de performance zeer slecht is. Intel levert namelijk geen nieuwe drivers meer.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

Clover Trail heeft geen 64-bit, dat draait nog op de oude Saltwell arch.

Bay Trail (met de Silvermont arch) doet wel 64-bit, maar daar werkte de 64-bit Windows niet op vanwege de 32-bit EFI code.
En aanvullend, de CMPXCHG16b, PrefetchW, and LAHF/SAHF instructies zijn problematisch.

- cmpxchg16b = Compare and Exchange Bytes (CX16). Niet ondersteund door AMD Athlon X2 64 and Opteron series.
- prefetchw = AMD 3DNowPrefetch instructie ondersteund sinds de AMD K6-2. Op Intel is deze instructie geaccepteerd als nop op alle 64 bit Intel CPU's na de Pentium 4 en functioneel sinds de Broadwell family in 2015.
- lahf/sahf = Load Status Flags into Register AH/Store AH into Flags. Deze zijn specifiek nodig voor compatibility mode and legacy mode execution in 64-bit mode. Specifiek deze doen virtualization and floating-point condition handling in 64-bit mode. Pas sinds de Pentium 4 G1 step in december 2005 heeft Intel deze.

Met name de cmpxchg16b vereiste kan omzeilt worden via de 32bit Windows. Die andere twee beginnen uiteraard minder relevant te worden.
Is er dan een andere HAL.DLL nodig voor die CPU's? In Windows XP had je ook nog de "Standard PC HAL", maar Windows 10 heeft volgens mij alleen AACPI, ook ACPI is er niet meer.
Alle Windows PC's hadden al jaren dezelfde hal.dll. Dwz er waren twee varianten: een 32bit en een 64bit ongeacht wat voor Intel of AMD je had.

Nu vraag je je dan af, wat is het nu van een aparte HAL? Het antwoord is historie van lang geleden toen je nog wel verschillende hal.dll''s had. En warempel sinds begin 2020 is hier na vele jaren ook een einde aangekomen! Stom toevallig, sinds een paar weken is in de laatste selfhost géén hal.dll meer aanwezig maar is nu geintegreerd in de kernel (ntoskrnl.exe). _/-\o_
Het gekke bij MS Office is dat ik wel moet werken met de 32 bits versie, aangezien de 64 bits versie minder functionaliteit biedt! De preview functie in de Windows Verkenner (win 10) kan van bepaalde bestandsformaten geen voorbeeld weergeven en geeft bij elk bestand van dat type een pop-up foutmelding als je er overheen scrollt. Erg vervelend als je bedrijfsbreed een bepaalde afspraak hebt mbt archivering.

(Ik ben mij bewust dat het artikel over Windows gaat :) )

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 22 juli 2024 17:23]

Ik zeg niet dat het niet zo is, maar is het niet gewoon een probleem van jou?
Ik heb dit letterlijk nog nooit gezien en ik installeer 99% Office 64bit, alleen erg oude hardware die op Windows 32bit draaien moeten wel Office 32bit krijgen.
Ik werk op een nieuwe HP Elitebook G6 met 16GB RAM, i7, Win 10 - 64 bit en Office 2019.
Dus dat lijkt me geen bottleneck qua 'oude hardware'.

Het probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij op het netwerk opgeslagen (Outlook) e-mails, dus MSG bestanden. Die kunnen met de 64 bits versie van Office niet weergegeven worden als voorbeeld. Dat is erg storend als je door een bak met 200 e-mails wilt scrollen als je zoekt naar dat ene ding dat een collega heeft afgesproken in het verleden.
Wie slaat dan in godsnaam emails op als MSG? Maak dan een .pst bestand of ga met een .ost bestand de cloud in.
Installeer je PC eens opnieuw, dit lijkt toch echt iets te zijn dat zich bij jou voordoet, ik heb net een mail opgeslagen als .msg bestand en kan hem gewoon openen in Office 2019 x64.
Haha, ik snap je verbazing wel ;)

Deze manier van archieveren wordt hier al 'sinds jaar en dag' toegepast.
Het heeft wel voordelen hoor:
- Zover ik weet kun je een PST / OST niet met meerdere personen gelijktijdig benaderen
- Een PST / OST moet je eerst inladen voordat je er wat mee kunt
- Opslaan als MSG geeft je de mogelijkheid mails van alle projecten (lokaal) te benaderen, ook als je offline op reis bent of bij een klant zit.

Anywho... De laptop heeft dit vanaf dag 1 (verse install) niet gedaan en MS geeft ook aan dat dit een bekend issue is. Inmiddels heb ik Office (32 bit) even opnieuw geïnstalleerd en werkt alles weer prima.
Veel invoegtoepassingen zijn niet 64-bit ready, dat is het voornaamste probleem.
Met name de nodige administratiepakketten hebben 32-bits Office nodig.
Al eens geprobeerd om programma-technisch (dus zonder enige vorm van gebruikers-interactie) met Office 64-bit te werken? Ook als deze bijvoorbeeld een Oracle database aan moeten spreken voor het ophalen/opslaan van data . En dat er dan ergens in de keten een 32-bit client is geinstalleerd.

Office 64-bit ligt dan al gauw op zijn gat. Office 32-bit gaat dan nog gewoon lekker door met het hele geautomatiseerde proces.

Wanneer er wel sprake is van gebruikers-interactie in Office, dan is het verschil tussen 32-bit en 64-bit Office minder van belang. Maar nog steeds niet uit te sluiten. Vandaar dat Microsoft nog altijd dat advies van 32-bit Office niet van hun site verwijdert.

Zij verkopen het Office produkt, omdat er verregaande mogelijkheden tot automatisering mogelijk zijn. Dat gaan ze ook echt niet al te drastisch aanpassen, want Office licenties leveren al enige tijd meer op aan baten dan hun Windows produkt.
Het gaat hier dan ook om de 32-bits versie van het OS (Windows), Office blijft wel gewoon nog leverbaar als 32-bits. Dat is ook nodig omdat er nog steeds plugins zijn die niet met de 64-bits versie van Ofice overweg kunnen.

Microsoft adviseert niet voor niets om in sommige situaties de 32-bits versie van Office te installeren, ze hebben daar zelfs een speciale keuzehulp voor klaar staan.
Microsoft will be Microsoft. Ze hebben ook jaren geroepen dat je Edge moet gebruiken maar het op legio Microsoft sites ondersteunde niet eens. Geheel off-topic natuurlijk, maar toch.
Waarschijnlijk zijn er nog aantal Atom computers in gebruik. Ik weet dat ze nog 32 bits gebruiken.
Bekend voorbeeld zijn Atom laptops en .... inderdaad ook tabletten! Ik heb nog steeds aantal goedkope tabletten die nog niet 64bits aankunnen.
Ik ga van uit dat er nog steeds 32-bits Atom gebaseerde Windows 10 tabletten worden aangeboden, hoe gek dat ook klinkt!!!! Veel uit China.
Dan zit je ook met de voorraad tabletten die niet verkocht worden omdat niemand ze wil.

Dat kan reden zijn waarom er nog steeds 32bits wordt aangeboden.

Andere systemen zou ik niet weten, tenzij je nog op oude slome Celeron of AMD Sempron draait, of Pentium 4 computers nog gebruiken... Deze zijn nog 32 bits.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 17:23]

Er zijn een hoop goedkope Windows tablets of mini computers met een Atom die een 32-bit installatie gebruiken omdat deze minder ruimte in beslag neemt. Vaak komen deze apparaten met slechts 64GB eMMC (of soms zelfs maar 32GB!) en kom je tijdens het installeren van updates al snel ruimte te kort. Ter illustratie: de minimum systeemvereisten voor een 32-bit installatie zijn 16GB vrije schijfruimte en voor de 64-bit installatie is dit al 20GB.

In ieder geval wordt de support voor 32-bit installaties nog niet beëindigd. Men gaat enkel geen nieuwe 32-bit OEM installaties meer aanleveren.
Ik heb aantal van "50 euro" tabletten, die hebben slechts 16GB aan boord en zeer moeilijk om te upgraden.
Werkelijk slechtste product ooit.
Vanaf 32GB kan je nog net upgraden. Maar vanaf 16GB opslag niet. Die kunnen alleen schoon ingestalleerd worden via USB stick. Upgraden van ene build naar andere build kan je vergeten.

Waarom worden zulke slechte tabletten gemaakt. Die kunnen niet lang mee door al die updates en verdwijnen dan ook snel in de prullenbak. Pure e-waste verspilling door ze veel te goedkoop te maken.
Maar ja, China. Doet wel meer slechtere producten, alleen maar voor laagste prijs.

Bijna motto van "blij dat ik rij". Zolang het maar werkt. Maar het wordt wel snel nutteloos en krijg je steeds waarschuwingen op het scherm.

Deze goedkope tabletten kunnen wel bijvoorbeeld dienst doen voor 3D printer. Heeft alles in huis: touchscreen, computer, aardig hogere resolutie scherm en dat heb je niet elders zomaar voor 50 Euro of zelfs minder. Makkelijk printer software draaien. Met goede usb hub werkt het gewoon.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 17:23]

Andere systemen zou ik niet weten, tenzij je nog op oude slome Celeron of AMD Sempron draait, of Pentium 4 computers nog gebruiken... Deze zijn nog 32 bits.
Niet alle P4's zijn 32-bits. Dat geld alleen voor de 1e generatie P4 (Willamette), de 2e generatie (Northwood) en de eerste versies van de 3e generatie (Prescott).

Latere modellen van de Prescott, en nieuwere generaties van de P4 als de Cedar Mill en Gallatin hebben al wel 64-bit support.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 17:23]

Dat is het niet enkel, na de P4 had je de Core Duo chips, die zijn ook nog 32-bits.

En een aantal computers (oa Macbooks 2,1) hebben weliswaar 64-bit Core 2 Duo chips, maar met een 32-bit EFI, waardoor je ook vast zit aan 32-bit Windows.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 17:23]

32-bit tot Windows 10, versie 1909?

Of worden bestaande 32-bits installaties van Windows 10 toch nog geupgraded via Windows Update naar de nieuwe 2004-versie? En kunnen zodoende alleen nieuwe installaties niet meer bijgewerkt worden?

Anyhow... voor mij maakt het niet uit. Ik draai alles op 64-bit. #justasking
Een 32-bit Windows-versie kan je niet in-place upgraden naar 64-bit. Daarvoor moet je een schone installatie uitvoeren.
Klopt. Snap ik.
Daar was ik 'back in the days' met Windows XP al achtergekomen.

Maar kan een bestaande 32-bit installatie worden bijgewerkt naar de 2004/May Update?
Of stopt het bij W10 1909 voor 32 bits Windows? (los van de security patches dan)
Ja, staat ook in het artikel:
Wel krijgt 32bit-hardware voorlopig nog ondersteuning en bestaande Windows 10-installaties krijgen nog steeds updates.
Dus een bestaande 32-bit installatie krijgt gewoon nog 2004, en mogelijk ook toekomstige versies, maar dat laatste is dus nog onder voorbehoud.

Dit artikel gaat puur om OEM-leveranciers, dus een Dell, een HP, Acer etc. Die kunnen dus geen 32-bits OS meer uitleveren vanaf versie 2004.

Dat moet je als fabrikant ook niet meer willen, een PC met 4 GB is al kreupel met 32-bits, omdat je er (zonder trucs als PAE etc) niet meer dan 3.2 GB van kunt gebruiken. En zelfs een instapmodel heeft tegenwoordig meestal al 4 GB, als het niet meer is.
Thx! Duidelijk(er) nu :)
Volgens mij staat er in de titel '.... voor oem leveranciers'. Dat wil zeggen dat de systemen niet meer vanaf de levarancier met 32 bits windows 10 geleverd worden.

Natuurlijk duurt het niet lang voordat alle windows10 in 32 bits niet meer wordt ondersteund maar omdat de hardware leveranciers het gisteren nog konden/mochten leveren zal microsoft het nog een x (7?) jaar ondersteunen. Dat begint nu dus af te lopen.
Ik vroeg mij ook al af waarom is nog uberhoupt Windows 10 32bit op de markt gekomen, alleen van toepassing zodat er nog 16 bit software ondersteuning is...

Dat is vaak apparatuur met maatwerk.
Wordt nu toch wel een keer tijd om die ondersteuning te laten vallen.

En sinds de pentium 4 was er al 64 bit ondersteuning en daar draait Windows 10 niet eens meer fatzoenlijk op.

Bij computers tot 4gb ram had 32 bit wat toegevoegde waarde omdat het OS iets lichter is dan 64 bit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:23]

Vroeger kon je upgraden van W7 naar W10 gratis. En budget computers met W7 erop zijn soms zelfs 32 bits, ondanks dat cpu 64 bits ondersteunt. Dat komt vroeger vaak voor.
Hierdoor hebben aantal pcs nog 32bits W10, en niet iedereen heeft goed kennis van computers. Ze laten dus gewoon draaien zolang het goed werkt...

We weten allemaal al dat 64bits beter is. Want 32bits kan niet 4GB aan, blijft steken op ongeveer 3,7 GB geheugen, als gevolg van 32bits limiet. Meer geheugen prikken heeft dus geen zin zolang je niet naar 64bits gaat!

16bits is wel heel erg terug in de oude tijden. Meer tot Pentium tijdperk. Tot Windows 3.11 volgens mij wordt 16 bits nog ondersteund. Windows XP heeft dat niet meer.

Op het moment dat Windows XP uitkomt zijn er veel 32 bits cpus. (Celeron / Pentium 4 zijn de laatsten denk ik) maar al snel komen er paar 64 bits cpus. Windows XP 64 bits komt wat later maar is géén gratis upgrade wissel en kost geld. Meeste blijft dan ook 32 bits.
In tijd van Vista worden er wel 64 bits versies gemaakt, maar desondanks worden veel budget computers voorzien van 32bits omdat geheugen op veel computers nog 2GB is (minimum van Vista dus) Dat gaat dus nog prima ondanks dat processor meestal 64 bits ondersteunt.
Er is nog niet echt behoefte aan 4GB en hoger vroeger op heel veel systemen. Servers draaien wel 64 bits ivm meer geheugen behoefte.

Windows 7 komt op markt, maar er worden aantal 32 bits cpus gemaakt. Atom processors komen later op het markt, de eerste versies worden alleen 32 bits gemaakt. Dit komt op bekende Windows tabletten, waardoor we door de tijd heen al op Windows 8 en zelfs 10 komen. De tabletten met 32-bits cpu worden nog steeds gemaakt, dat geldt ook voor Atom mini laptops.

Daardoor is 32bits nog steeds aanwezig tot op heden, vooral vanwege de budget tabletten / laptops. Dat is nu aanzienlijk afgenomen maar ze zijn er vandaag nog te vinden op sommige markten.
De vraag is wel hoe groot de voorraad is aan tabletten en mini laptops nu is. Ze blijven nu langer liggen omdat meer mensen kiezen voor betere versies.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 22 juli 2024 17:23]

32bit kan prima 4gb aan maar je moet rekening houden met de videokaart bijvoorbeeld, de vram wordt er vanaf gehaald daarom zie je 3,7gb.

32bit is overigens ook lichter dan 64bit, dus zou je dat beetje eraf trekken wat je zogenaamd kwijt bent ben je alsnog beter af met 32bit omdat het OS minder ram neemt.

Je hebt overigens verder wel gelijk hoor.
overigens had xp nog wel 16bit maar dat moest je aanzetten.

Wist niet dat de intel atoms 32bit only waren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 17:23]

Netzoals dat sommige 32 bits software op 64 bits besturingssystemen kan blijven gebruikt worden (mede omdat onze CPU nog steeds de instructieset bevat) konden 32 bits versies van windows vaak nog 16 bits software ondersteunen. Maar er is maar een "windows on windows" laag in plaats van een hele 'ui' dus bij de bump naar 64 bits ben je de 16 bits ondersteuning dus verloren. Voor consumenten zal dit vast weinig uitmaken (een aparte emulator kan best snel draaien voor een spel nu) maar in langlopende productieprocessen of apparatuur die autonoom op verre afstand door moest blijven werken kan dat nog een verschil maken. Emulatie die 'goed genoeg' is voor games kan ook niet altijd toegepast worden in die situaties.

Je hoort altijd dat ziekenhuizen nog medische apparatuur hebben die een computer met WindowsXP hebben (en dan hopelijk op afzonderlijk netwerk) want de mechaniek is nog inorde maar het bedrijf is er niet om een moderne OS driver te maken of dat past niet in het budget van het ziekenhuis. Er zijn ook filmpjes van mensen die fabrieken in China bezoeken en sommige superdure rontgenscanners voor electronica lijnen zitten ook vast op Windows XP. Soms is het omdat het de driver software is die met het apparaat kan praten verouderd is maar soms is het ook dat het 'brein' wat de slimme beslissingen maakt voor de appliance of buisness logic bevat een antiek gecompileerd stuk software is waar geen broncode voor is. Je kan het wel vervangen maar het is of duur of zal een wobbel in het zakelijke process op leveren.

Dan de andere kant is dat snel wat bakken bij elkaar smijten van 32 bits onderdelen die al/bijna end of lifed zijn en er een "made for windows 10" sticker op mogen gooien klinkt best wel ideaal voor een OEM. Maar natuurlijk minder leuk voor consumenten en een hoop extra engineering effort voor Microsoft om te blijven ondersteunen. Een leuk voorbeeld kunnen die rereleaste miniconsoles zijn, de Playstation Classic werd eigenlijk samengesteld van onderdelen die het warenhuis uitmoesten. Daar is de verwachting niet om het type hardware lang te ondersteunen of software updates te blijven uitbrengen.
Ik kon mijn windows xp 32 bits licencie omruilen voor een engelse xp 64 bit (was gratis) van microsoft :) in 2004, heb m nog bewaard, eens kijken of ie nog op een dell vostro laptop past..... :)

[Reactie gewijzigd door EucalyptaVIII op 22 juli 2024 17:23]

De licentie is gelijk voor 32 en 64 bits. Je kan dus zonder problemen omwisselen.

Leuk om te weten: veel eerste budget computers met Windows 7 (of 8) zijn als 32 bits ingestalleerd terwijl cpu al 64 bits ondersteunt. Waarom doen sommige bedrijven dat? Waarschijnlijk omdat het goedkoper is?
Gelukkig kun je makkelijk opnieuw installeren met 64 bits versie erop, wordt meteen geactiveerd en je kan meteen verder. Zeker als je computer upgrade vanaf Windows 7 32bits naar Windows 10 32 bits.
Windows 7 begrijp ik niet helemaal waarom men daar voor 32-bit zou kiezen, maar in de tijd van Vista en XP waren er soms geen (goede) 64-bit drivers voor wat oudere hardware.
Klopt inderdaad, maar toen was er geen behoefte aan 64 bits omdat computers maar 2GB of zelfs 1GB hebben. Ook omdat het goedkope processor heeft. Het is soms raar dat fabrikanten daarvoor kiezen vroeger, maar ik heb ze paar keer gezien op aantal computers.
Anoniem: 120539 14 mei 2020 11:26
32-bits varianten van Windows zie je nog steeds gebruikt worden in VDI omgevingen, vanwege de kleinere footprint van deze versie t.o.v. de 64-bits versie.
Met name in omgevingen met vele duizenden werkplekken kan 10% meer benodigde resources al best in de papieren gaan lopen, al lijkt het per individu verwaarloosbaar.

Dat blijft overigens (voorlopig) nog gewoon mogelijk; deze beperking gaat om OEM-installaties; losse versies blijven beschikbaar.
De enige reden om een 32-bit Windows 10 te installeren is NTVDM. De CPU's zonder EM64T of AMD64 kunnen ook de huidige 32-bit versie van Windows 10 niet meer opstarten door het ontbreken van bepaalde features. Als NTVDM onderdeel zou zijn van de 64-bit versie van Windows 10, dan kan 32-bit al meteen de deur uit.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 17:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.