Microsoft bevestigt komst Windows 10X naar laptops met enkel scherm

Microsoft zal zijn aankomende besturingssysteem, Windows 10X, ook uitbrengen op apparaten met een enkel scherm. Tegelijkertijd stelt het bedrijf zijn Windows 10X-apparaten met twee schermen voor onbepaalde tijd uit. Hiermee bevestigt het bedrijf eerdere geruchten.

Panos Panay, chief product officer voor Windows, meldt in een blogpost dat Windows 10X ook op laptops met een enkel scherm komt. Dit besturingssysteem was van origine bedoeld voor laptops en andere apparaten met twee schermen. Microsoft schrijft nu dat 'de wereld op dit moment een compleet andere plek is' dan in oktober, toen het techbedrijf het OS aankondigde. "Gebruikers maken meer dan ooit gebruik van de cloud en we geloven dat de tijd rijp is om op een andere manier in deze versnelling te leunen."

Microsoft zegt dat het bedrijf apparaten met een enkel scherm hierom voorrang zal geven bij de uitrol van zijn aankomende OS. Het is onduidelijk wanneer de eerste apparaten met het besturingssysteem uit zullen komen. Ook wordt niet gerept over een releasedatum voor Windows 10X-apparaten met twee schermen, zoals de Surface Neo. Het bedrijf zegt dat het 'blijft zoeken naar het juiste moment', in samenwerking met zijn oem-partners. Vorige maand gingen er al geruchten rond dat Microsoft van plan was om de Surface Neo uit te stellen naar 2021, en Windows 10X zou uitbrengen op laptops met enkele schermen.

Het bedrijf zegt verder dat het deze maand zal beginnen met het uitrollen van de May 2020-update voor Windows 10. Deze update brengt onder andere wijzigingen aan de Cortana-assistent, de zoekfunctie, het Windows-subsysteem voor Linux, het taakbeheer, Windows Sandbox en het kladblok met zich mee. Ook introduceert de update een verbeterde manier om verbinding te maken met bluetooth-apparaten.

De Microsoft Surface Neo

Door Daan van Monsjou

Redacteur

04-05-2020 • 20:11

96 Linkedin

Reacties (96)

Wijzig sortering
Wat is precies het verschil tussen Windows 10X and Windows 10 Home/Pro?
Behalve -dus- de dual-screen support en een container waarin 32-bit programmatuur afzonderlijk gedraaid kan worden?

Is het dé/een waardige opvolger/upgrade op Windows 10?
Of is het een soort Windows RT, en dan werkend?
Windows 10X is voornamelijk Windows wat van de grond af aan is heropgebouwd. De UI is volledig herzien met een nieuw startmenu, taakbalk, actie centrum, set up, etc. Maar het gaat natuurlijk veel dieper dan dat. Zoals je zelf al zegt, alle Win32-software draait in een container, maar ook is bijvoorbeeld de manier waarop Windows updates uitvoert totaal veranderd om grote feature updates mogelijk te maken in minder dan een minuut (steker nog, Microsoft's doel is blijkbaar dat het herstarten voor een update niet langer duurt dan een normale herstart). Er zijn nog verschillende van dat soort wijzigingen op verschillende vlakken.

Wat het niet is is een upgrade voor Windows 10. Er is geen manier om Windows 10 te upgraden naar Windows 10X en 10X gaat ook niet zomaar 10 vervangen. *ALS* dat gebeurd zal dat nog wel enige tijd duren, maar 10X is - denk ik persoonlijk - wel wat Microsoft in de komende jaren voor consumenten wilt gaan "pushen" als wat Windows is, maar niet de keuze gaat ontnemen om toch 10 te kunnen gebruiken als men dat wilt.
Van de grond af aan herbouwd? Dat is toch het tegenovergestelde van wat ze roepen met één Windowsversie als basis? Gaat dit op termijn geen compatibiliteitsproblemen geven?
NT en Win95 waren ook twee verschillende werelden.
ik dacht dat je in W10X enkel universal apps native kon draaien, wat sowieso een performance-drop gaat geven aan x86-programma's, om nog maar te zwijgen van de gigantische hoop legacy-software waar zo veel mensen mee vertrouwd en opgegroeid zijn.
Het feit dat Win32 applicaties in een container draaien hoeft niet per se te betekenen dat ze veel slechter presteren. Die containers zijn geen VM's: er zit geen volledige virtualisatielaag tussen (behalve bij de Hyper-V containers dan).
100% zo snel als "rechtstreeks" zal het waarschijnlijk ook niet zijn...

Er zijn verschillende niveaus van isolatie voor containers, hoe meer geïsoleerd hoe meer overhead ze hebben. Meer info hier: https://youtu.be/rIfH8ouEctk

Ik had begrepen dat in Windows 10X geen Win32 apps zonder container meer kunnen draaien omdat ze een heel deel van die legacy API eruit hebben gehaald. Ik ga er daarom vanuit dat die apps minstens in Argon containers gaan draaien. Meer dan Argon lijkt me dan weer te zwaar worden, dus Argon lijkt me een goeie aanname.

Dat verschillende apps in verschillende containers zitten wil daarom ook niet zeggen dat er vanalles dubbel ingeladen wordt. Als het effectief Argon containers betreft kan het goed zijn dat al de gedeelde code van de Win32 API zelf gewoon maar 1x in het geheugen zit.


Kleine (grote) correctie er is blijkbaar 1 container die wel bijna een hele VM is zoals @solozakdoekje hieronder aangeeft: https://medius.studios.ms...o-nc/365DevDay-Peter-Torr

[Reactie gewijzigd door Stannieman op 5 mei 2020 10:21]

nee ook native windows 32 apps zullen werken, dus de x86/x64 zonder container zal gewoon werken.
Whether developers choose to continue with Win32 "classic" desktop apps, Progressive Web Apps (PWA), or UWP is up to them. For obvious reasons, UWP is the most optimized for Windows 10X, but Microsoft has gone to great lengths to ensure those classic desktop apps run just fine too.
https://www.windowscentra...eed-know-windows-10x-apps

daarnaast is de container waar de (nieuwe) apps in gaan draaien, gewoon een VM, deze zit ook in het windows lunix kernel subsysteem, ongeveer de zelde maar niet een 100% kopie.
Microsoft is planning to require every Windows 10X app -- Win32, Universal Windows Platform (UWP) and Web apps -- to run in containers as a way to better secure and improve the performance of devices running Windows 10X. The 10X container (codenamed "Vail") is similar to -- though not the same as -- the lightweight VMs/container model used by Microsoft's Windows Subsystem for Linux.
https://www.zdnet.com/art...will-work-in-windows-10x/

het belangrijkste om te horen is dat ze de containers/VM zo hebben geoptimaliseerd,dat de Container meer resources kan gebruiken(dus ook de batterij zal sneller leeg gaan), en dus iets als photoshop op een ARM proccesor in een x86 app in een container net zo goed kan draaien als een native app op intel x86/x64
In theory, Win32 Container is a virtual machine and the whole thing shuts down when there are no Win32 apps running, which improves system performance and increases battery backup. Unlike the traditional virtual machine and emulator, Windows 10X’s Containers offer lower latency and access to more resources of the device.
https://www.windowslatest...x-win32-apps-limitations/

alles zal gowoon werken ook als je apps van een website gebruikt die geencontainer bevatten.
native x86/x64 apps zullen ook gewoon werken.

@dasiro

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 5 mei 2020 09:52]

nee ook native windows 32 apps zullen werken, dus de x86/x64 zonder container zal gewoon werken
Ja, die apps moeten zich daar zelf niks van aantrekken, maar draaien wel degelijk in een container. Het OS zelf handelt al die zaken af. zoals je zelf later ook zegt:
daarnaast is de container waar de (nieuwe) apps in gaan draaien
Misschien heb ik dat wat onduidelijk verwoord.

En het lijkt er inderdaad op dat die Win32 containers bijna een volledige VM wordt. Er is er wel maar 1 voor alle apps samen, dus dan is het qua prestaties misschien nog wel ok.
Misschien heeft het ermee te maken dat die kernel daar nog extra's heeft om Win32 te ondersteunen die er in de andere uitgehaald zijn?
https://medius.studios.ms...o-nc/365DevDay-Peter-Torr

Dat een x86 app ook op een ARM CPU kan draaien heeft helemaal niks met die containers te maken, dat is weer iets anders. Die containers kunnen niet een compleet ander hardwareplatform emuleren zoals een Qemu dat doet. Een x86 app zal wel op ARM draaien maar dan op dezelfde manier als dat nu al gebeurt. Heel dat gedoe kan op zijn beurt dan weer in een container gebeuren, maar die zaken staan compleet los van elkaar.

[Reactie gewijzigd door Stannieman op 5 mei 2020 10:10]

En het lijkt er inderdaad op dat die Win32 containers bijna een volledige VM wordt. Er is er wel maar 1 voor alle apps samen, dus dan is het qua prestaties misschien nog wel ok.
Misschien heeft het ermee te maken dat die kernel daar nog extra's heeft om Win32 te ondersteunen die er in de andere uitgehaald zijn?
A container builds on top of the kernel, but the kernel doesn't provide all of the APIs and services an app needs to run–most of these are provided by system files (libraries) that run above the kernel in user mode. Because a container is isolated from the host's user mode environment, the container needs its own copy of these user mode system files, which are packaged into something known as a base image. The base image serves as the foundational layer upon which your container is built, providing it with operating system services not provided by the kernel. But we'll talk more about container images later.

https://docs.microsoft.co.../windowscontainers/about/

maar microsoft wil eht een onderscheid maken tussen een container en een VM, Microsoft vind dat twee verschillende dingen en dat is ook theoretisch gezien waar.
Dank voor alle info. Ik vraag me alleen nog af hoe goed oude programma's interactie kunnen hebben met nieuwe programma's. Ik heb b.v. een programma dat tekst kopieert uit eender welk ander programma, en dat kan opzoeken in Google, in een offline-woordenboek op mijn computer, enz. Kan dit ook tekst opzoeken uit een nieuwerwets UWP of ander programma? Ik heb ook een programma dat een knop toevoegt aan elk ander programma, "keep on top". Enz.
Die native win32 apps zullen in een container draaien, zoals je gelinkte artikel van WindowsCentral ook al zegt.
Het is gewoon Windows RT, poging 2.

Microsoft zit in een permanente spagaat. De enige reden dat het ecosysteem van Windows nog steeds zo groot is, is juist die legacy. Oneindig veel W32 software maar ook hardware die met Windows werkt.

Ze komen hier eigenlijk nooit en te nimmer vanaf, dat is zelfmoord. Ondertussen slaat het nieuwe niet echt aan. De Windows Store is niet je van het, en vrijwel niemand heeft een apparaat met een Microsoft OS buiten de laptop. Windows is nergens te bekennen op smartphones en tablets en juist daar vind alle aktie plaats.
... vrijwel niemand heeft een apparaat met een Microsoft OS buiten de laptop. Windows is nergens te bekennen op smartphones en tablets en juist daar vind alle aktie plaats.
Wat dacht je van Windows servers, Windows Embedded, Surface tablets, Surface Hub, Xbox, HoloLens, ...
Windows server: vrijwel elk groter bedrijf maakt hier gebruik van.
Windows embedded: pinautomaten, bedieningspanelen, etc. Dit wordt dus ook volop gebruikt.
Surface tablets: worden ook veel gebruikt, overal kom ik ze tegen, en zelfs in films en series als product placement.
Surface hub weet ik niet zo goed.
Xbox wordt dan wel weer volop gebruikt, en de Hololens zie ik ook heel veel.
Alles behalve "vrijwel niemand" lijkt me zo.
Wat dacht je van Windows servers, Windows Embedded, Surface tablets, Surface Hub, Xbox, HoloLens, ...
Met wat @RWasseneuseraar zegt heeft hij wel een beetje gelijk hoor, vrijwel niemand, als je alleen naar de eindgebruikers kijkt.

Het aantal mensen dat rechtstreeks gebruik maakt van een Windows server is vrij klein. Ja er zijn mensen die op een Terminal server werken, maar die maken ook bijna allemaal nog gebruik van een desktop of laptop en verhoudingsgewijs zijn dat er ook niet zoveel. Wel wordt dat een steeds belangrijkere groep, maar ook op die terminal server draait men waarschijnlijk wel legacy applicaties.

Daarbuiten is de Windows server installbase misschien nummeriek niet zo groot als die van desktop laptop en phone maar ze zijn wel belangrijk in de infrastructuur van veel mensen en het is ook daar waar Microsoft op dit moment veel aan verdiend.

Het aantal mensen dat continu gebruik maakt van Windows Embedded is ook relatief klein, al is die veel groter als de meeste mensen zich realiseren. Een deel daarvan betreft thin clients om met de eerder genoemde Terminal Servers te gebruiken, dan zijn er portable navigatiesystemen (een afnemende groep), pinautomaten, wordt wel veel mensen gebruikt maar altijd maar eventjes en veel industriële toepassingen, jouw bedieningspanelen. Echter nummeriek zal het aantal desktops, laptops e.d. toch wel vele malen groter zijn.

Surface tablets is wel een groeiende groep, maar de gemiddelde tablet-koper neemt een ipad of een goedkopere Android. De Surface tablets zijn verhoudingsgewijs duur en maar voor een selecte groep. Dat jij ze overal tegen komt ligt meer aan waar je komt, ik ben er - en ook dat licht aan waar ik kom- nog nooit een in het wild tegen gekomen. En uiteraard vanwege de coolheid-factor worden zie je ze wel in films en series maar die worden ook gemaakt in Hollywood, zo ongeveer de duurste streek in Californië wat de rijkste staat is van de USA. Voor hen is dat soort spul peanuts.En als het product placement betreft dan zijn ze gesponsort, misschien zelfs door Microsoft zelf.

Surface hub en HoloLens zijn nog vele malen exclusiever.

Xbox is wel de grote uitzondering hier, dat hebben er velen, maar er zijn heel veel consumenten die niet gamen en in het bedrijfsleven zie je ze al zeker vrijwel niet.

Maar waar de opmerking van @RWasseneuseraar om gaat is dat afbouwen van de legacy-support de dood is voor het ecosysteem. Uiteraard wordt er steeds meer in de cloud, en dus platformonafhankelijk gedaan, maar er draait nog steeds heel veel legacy en als dat niet meer draait op een nieuwe Windows is er voor velen geen reden meer om nog voor Windows te kiezen.

Het isoleren in "containers" en VM's van legacy-applicaties is nu juist bedoeld om ervoor te zorgen dat het OS veiliger wordt en verder ontwikkeld kan worden zonder die legacy-compatibiliteit kwijt te raken.
Yep, ik stel duidelijk in mijn reactie dat Microsoft nergens op smartphones of tablets te bekennen is. En ook op de desktop gebruikt vijwel niemand Windows Store apps, tenzij er geen andere keuze is. Uberhaupt is de desktop op sterven na dood.

Blijkbaar vind de Microsoft horde dat een ongewenste reactie. Het maakt het niet minder waar. Microsoft is geen consumentenbedrijf meer. Iedere runtime die na W32 komt heeft geen enkel effect, geen hond gebruikt het.
Yep, ik stel duidelijk in mijn reactie dat Microsoft nergens op smartphones of tablets te bekennen is.
smartphones, die tijd is voorbij al lijkt het alsof Microsoft met haar OS nog steeds probeert van iedere desktop een smartphone te maken - dan wel zonder belfunctie

Tablets, die zijn er wel, de Microsoft Surface line bestaat hoofdzakelijk uit tablets al zijn er ook laptop en convertible varianten. Merken als Lenovo, Dell, e.d. maken naast tablets met Android echter ook steeds meer convertibles, de zuivere tablet lijkt daar inderdaad verdwenen, maar een convertible wordt ook als tablet gebruikt..
En ook op de desktop gebruikt vijwel niemand Windows Store apps, tenzij er geen andere keuze is.
Klopt, vandaar ook dat Microsoft probeert iedereen naar de store te trekken. Steeds meer applicaties en ook voormalige Windows-onderdelen zoals Paint en Notepad verhuizen naar de store, zitten dus niet meer in Windows zelf maar dwingen je naar de store te gaan.
Uberhaupt is de desktop op sterven na dood.
Voor de gemiddelde thuisgebruiker wel, zakelijk niet. Overigens kan ik mijn belastingaangifte ook niet via een telefoon of tablet doen want de app is veel te beperkt, zoals eigenlijk alle apps op de mobiele platformen.
Blijkbaar vind de Microsoft horde dat een ongewenste reactie. Het maakt het niet minder waar. Microsoft is geen consumentenbedrijf meer.
Microsoft heeft zich altijd voornamelijk op de meer winstgevende zakelijke markt gericht. Echter de thuisgebruiker was wel altijd een sterk punt om zakelijke klanten sterker aan zich te binden. Als je werknemers al kunnen omgaan met MS-programma's is het kostbaarder om ze met iets anders te laten werken. Dat is ook de reden van de academische en educatieve kortingsprogramma's. Als de docent MS/Oracle/.. gebruikt en eist van zijn leerlingen/studenten dat die dat ook gebruiken, dan zijn die leerlingen/studenten allemaal voorgeprogrammeerd in de MS/Oracle/.. methodiek en dus zal het bedrijfsleven geen keus hebben zijn toekomstige werknemers daarmee te laten werken. Dat is de licentiejackpot is voor MS/Oracle/..
Iedere runtime die na W32 komt heeft geen enkel effect, geen hond gebruikt het.
De desktop is toch al heel ver over naar 64 bits, ook met legacy apps.
precies, zelfs vele geldautomaten draaien windows embedded.
Telefoons kan ik inkomen, maar tablets? Vrijwel al onze klanten die de laatste 10ish jaar op enig punt geprobeerd hebben om (deesl) over te stappen op tablets zijn daar op terug gekomen en hebben ze weer uitgefaseerd of ze worden enkel nog gebruikt als veredelde mailcliënt. Ik zou tablets eigenlijk totaal geen succes willen noemen als ik kijk naar de ervaringen van onze klanten.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 5 mei 2020 10:08]

Lol, smartphones en tablets waar alle acties plaats vind, laat mij niet lachen. Dat is goed om wat hardware aan consumenten te slijten maar daar stopt het ook.
Trek de stekker uit Windows en de wereld stopt met draaien
Trek de stekker uit Linux en de wereld stopt niet enkel met draaien, het draait ook 60 jaar terug in de tijd.
Trek de stekker uit u smartphone en u tablet, ja en dan?

Microsoft heeft nooit geld verdiend aan consumenten, dat is ook nooit hun markt geweest waar ze een vrij slecht imago hebben. Of dat het image issue terecht is of niet laat ik nog in het midden maar als jij denkt dat tablets en smartphones de belangrijkste markt is, dan ken je niets van ICT.
ehh... we kunnen ook wel gewoon over tech praten, dit is niet de plaatselijke voetbal of tennis kantine.
je kan ook gewoon praten over de technieken die er gebruikt worden.

een grapje is leuk, maar het sarcastische haal ik niet uit.
Vraag me ook af of het lukt om alleen UWP software te draaien. Als ik Office365 installeer vanuit de store krijg ik een veel 'beperktere' versie dan als ik de office365 installeer vanaf de office365 website. Zit hem in de vele tooltjes, en een andere onedrive client enzo.

Als je software voor je videodriver installeert, krijg je er van je GPU leverancier een hoop W32 software bij. De installatie en download loopt niet via Windows Store. Games die anticheat software installeren anders kun je de game niet starten. And so on and so on.

Komen we er straks niet op uit dat het vrijwel onmogelijk is om W32 niet te draaien tenzij je je PC enorm beperkt? en we per saldo permanent W32 containers/sandbox omgevingen hebben draaien dan vooral extra CPU cycles nodig hebben en extra memory gebruiken.
Als het opstarten na een update even snel moet gebeuren als een gewone herstart hadden ze bij Windows XP moeten blijven.
Windows Steentijd had ook een vertraging bij update installatie bij een herstart hoor.
Tenzij je handmatig gezocht en geïnstalleerd had via de WU website. Maar dat deed vrijwel niemand.
Toch kan dat in linux prima. Updates kunnen gewoon op de achtergrond en als het nodig is om te herstarten, wat niet vaak voor komt, dan duurt het afsluiten en weer opstarten niet langer dan normaal.
Windows 10X is niks anders dan de hernieuwde poging WindowsRT weer aan de man te brengen en daarnaast als opvolger van Windows CE en het mobiele platform te dienen (alleen dan niet als tegenhanger van de telefoon maar van de Chromebooks)
1. Vrijwel alles wat nu werkt onder Windows 10 werkt blijft werken, maar in principe gaat alles via de Microsoft Store, dus net zo veilig als het iOS en Android app-model. Tenzij dat het niet doet, dan wordt het gedraaid in Windows Sandbox. Iedereen in het oude alles-mag-overal-bij 'security' model, kan lekker bij elkaar zitten, of ook in losse eigen Sandbox-en.

2. Het ziet er iets anders uit.

In principe kan je 1. nu ook al met de hand doen.

1. is waarom iedereen het moet gaan gebruiken. 2. is waarom iedereen het hopelijk gaat gebruiken.

Het is een soort van nieuwe Windows 10S, waar ook alles uit de Windows Store komt. Op de paar procent systemen die Windows 10S draaien heeft Microsoft telemetrie geen enkele wijdverbreide detectie van malware waargenomen (wat daar onder valt is natuurlijk over te debatteren).

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 5 mei 2020 18:36]

Ik hoop toch echt dat ze dat niet zo gaan doen. Hebben ze in normale Windows 10 net standaard sideloading aanstaan.

Ik wil gewoon een Steam certificate accepteren en dan spelletjes in msix/uwp containers installeren van Steam. Msix is interessanter dan die grote win32 container.

Als ze met X weer alles krampachtig door hun store willen douwen word het nooit wat met msix/uwp en dat zou zonde zijn.
Daarom: "Tenzij dat het niet doet, dan wordt het gedraaid in Windows Sandbox."

Of je dat een container wilt noemen of wat. Het is iets als Windows Sandbox. Beetje handenwapperend, er is een afgeschermde plek waarin traditionele Windows software kan draaien, buiten de Store om. Wil jij als eind-gebruiker op een cryptolocker klikken, dan versleutelt die alleen de documenten die daar bij horen. Verder blijft alles werken, want apps.

Mij lijkt overigens gamen in zo'n Windows Sandbox (of container) super irritant, want de (para-)virtuele grafische kaart zegt dat het 64Hz is. Wat zeer waarschijnlijk niet je native scherm verversingssnelheid is. Ik hoop dat ze dat ergens na Windows 10 1909 opgelost hebben.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 5 mei 2020 09:43]

Ik snap dat ze een grote win32 sandbox hebben voor win32 legacy apps, maar dat is wat anders dan msix/uwp sideloading.

De performance van msix/uwp is een tweede, is gewoon iets wat ze op moeten lossen.
Relevant voor jou: How Windows 10X runs UWP and Win32 apps

Ik bedoelde namelijk op geen enkele wijze te zeggen dat iets niet meer werkt.

Edit: Taakbalk iconen naast de klok bestaan niet meer in Windows 10X.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 5 mei 2020 11:36]

Niet helemaal waar, de informatie die de Microsoft dictators er willen hebben mag er nog wel.

Maar waar moet 3rd party software nou zijn notificaties kwijt?
Notificaties kwijt?

Ze willen niet dat iedere poep en scheet die een icoon naast de klok installeert, waar je verder mogelijk nooit iets mee doet, er voor zorgt dat de legacy Win32 container blijft ingeladen en achtergrond werk moet doen om dat niets doende ding te ondersteunen.

Gewoon net als op Android en iOS, kijk je niet meer naar een app, dan heeft 'ie misschien nog 10 minuten rekentijd op de achtergrond, en dan is het in de standby stand er mee. Is er geheugen nodig, dan wordt het ontladen uit het werkgeheugen.
Ja notificaties kwijt, of je minimize to system tray irritant vond of niet de system tray diende ook als notificatie balk.

Dat ze minimize to system tray in de ban doen is een ding, maar ik wil wel dat software zijn eigen notificatie icoontje in de system tray kan plaatsen. Meerdere tegelijk zichtbaar.

Net zoals op een mobiel.
Of is het een soort Windows RT, en dan werkend?
Daar komt het wel op neer volgens mij.

In het artikel staat ook:
"Gebruikers maken meer dan ooit gebruik van de cloud en we geloven dat de tijd rijp is om op een andere manier in deze versnelling te leunen."
En dit doet mij heel erg denken aan Chrome OS. Dus het is een soort van zwaar uitgeklede Windows 10 die voornamelijk bedoeld is voor touchscreen-devices.
Poging 2 of 3 van MS, waarbij ze steeds zich terugtrokken.

Ik vind het goed dat ze het doen. Maar snap het niet helemaal.

Ik stond op het punt om een windows phone te kopen destijds maar ze stopte ermee. Nu gaan ze weer half terug. Alleen zijn de schermen groter. Maar met één app voor de dailer heb je weer een telefoon.

Iets wat er mogelijk al op zit ivm de 4G modems op tablets.
Wat is precies het verschil tussen Windows 10X and Windows 10 Home/Pro?
Behalve -dus- de dual-screen support en een container waarin 32-bit programmatuur afzonderlijk gedraaid kan worden?

Is het dé/een waardige opvolger/upgrade op Windows 10?
Of is het een soort Windows RT, en dan werkend?
Zie: https://www.windowscentral.com/windows-core-os
Ben benieuwd of dit wel de Windows 10 wordt waar we al jaren op wachten.
Windows 10 is gewoon de Windows waar ik al jaren op heb gewacht. Imo de beste Windows ooit.

Deze nieuwe Windows 10x zal gewoon nog een hoop opstartprobleempjes en beperkingen kennen en daarmee zeker de eerste jaren totaal niet interessant zijn voor power users.
Helemaal eens.
Dit is weer een poging om 'overview' te beginnen, zoals met Windows 8, een debacle.
Je kunt Win32 apps nog wel starten, maar alleen met extra overhead en handelingen worden beperkt.
https://www.windowscentral.com/windows-10x
Dit verandert dus het hele Windows ecosysteem waarbij bilioenen (trilions) aan investeringen door derden richting overbodigheid worden geduwd.
Voor mij dus zo lang mogelijk niet...
Laten we hopen dat het geen verplichte update wordt. Ik zit helemaal niet te wachten op een "touch centric" OS.
Zolang je gewoon nog muis en keyboard kan gebruiken is het toch niet erg? Voor mij is dit ongeveer gelijk aan dat je een laptop heb maar toch een keyboard erbij kan aansluiting. Heb je een keyboard en wil je die gebruiken dan kan het. Heb je geen keyboard dan zal je er of niets van zien dat het kan of wel zien maar geen gebruik van kunnen maken.
Zolang je gewoon nog muis en keyboard kan gebruiken is het toch niet erg?
jawel, het is zelfs tenenkrullend, zie maar naar de adoptie van windows 8.1
Een GUI kan je niet toespitsen op 2 zulke radicaal verschillende inputmethoden. Elke touch-centric interface doet mij altijd denken aan kindertelefoons met gigantische knoppen in vergelijking met een mouse-centric interface. Met een muis kan je minstens 10x zo nauwkeurige input geven als met je vinger en voor tekstinput heb je al helemaal géén schermruimte nodig, waardoor je veel meer ruimte hebt om data weer te geven en tegelijk ook veel sneller input kan geven.
[...]

jawel, het is zelfs tenenkrullend, zie maar naar de adoptie van windows 8.1
Een GUI kan je niet toespitsen op 2 zulke radicaal verschillende inputmethoden.
Lijkt me dat dit toch best wel mogelijk is, maar dan denk ik eerder in de richting van de "normal mode" en "tablet mode" die je nu in Windows 10 al vindt. Maak meer onderscheid tussen beide modes zodat de ene echt optimaal is voor muis + keyboard, en de andere optimaal voor touch.

Het lijkt me haalbaar, maar mogelijk ga ik er te licht over.

Daarnaast gebruik ik W10 eigenlijk dagelijks op m'n Surface Go zonder keyboard, dus als tablet, en dat werkt wat mij betreft gewoon lekker.
je geeft het zelf al aan "normal mode" en "tablet mode", dat zijn 2 GUI's, elk voor hun eigen manier van werken. Als programmeur moet je ook keuzes maken hoe je wil dat users met je software interageren en alles dubbel maken is dan een kost die je moet afwegen tegen de opbrengst ervan. Je kan gewoon die 2 niet met elkaar verzoenen in 1 GUI.
[...]jawel, het is zelfs tenenkrullend, zie maar naar de adoptie van windows 8.1
Om even er naast te houden: https://gs.statcounter.co...re/desktop/worldwide/2015

In die grafiek: 100% = alle browsers die op Windows draaien

Windows 10 1507 was in juli 2015. Je kan zien dat het 6 maanden duurde totdat het nieuwe besturingssysteem al Windows 8.1 inhaalde. Het marktaandeel dat Windows 7 in juli 2015 had werd in oktober 2019 gehaald door Windows 10. Zelfs Windows 7 wordt nu nog meer gebruikt dan Windows 8.1 toen, en dat krijgt toch al sinds januari van dit jaar publiek geen updates meer.
Dat hangt er maar net vanaf. Bij de komst van Windows 8 dachten ze dat je met touch ook wel zonder startknop kon, gevolg: drama voor muis en toetsenbord gebruikers. Hebben ze ook snel weer teruggedraaid.

https://www.theverge.com/...u-20-years-visual-history
In dit geval voegen ze een functie toe zonder dat het de andere verwijderd. Bij windows 8 hadden ze er dus ook een functie eruit gehaald.
Ben benieuwd of dit wel de Windows 10 wordt waar we al jaren op wachten.
Je kan het zelf al testen door een Windows 10 VM te maken in Hyper-V en daar in aan te melden voor de Fast Ring build. (DIt is indien je Windows 10 May 2020 update bedoelt.)
Fast ring loopt een half jaar voor en kan je makkelijk kijken of de volgende versie iets voor je is.

Volgens mij is er ook een test versie van Windows 10X ergens te vinden.

[Reactie gewijzigd door crzyhiphopazn op 4 mei 2020 20:22]

Fast ring krijgt momenteel een build die al voor loopt op de May update, slow en release preview krijgen nu de May update.

Denk wel dat de fast ring binnenkort (soon in MS termen :+ ) overgaat op een 10X build. Als je 10x nu wilt testen moet je een emulator downloaden, dien leunt op hyper-v, en een win 10 rom. Beide staan in de microsoft store.
Dat laatste denk ik dus niet, want volgens die denkwijze komt er een dag dat ze het huidige Windows 10 (desktops en laptops) volledig vervangen met Windows 10X. Alles wat tot nu toe is uitgelekt over 10X wijst erop dat het naast Windows 10 zal bestaan, als een soort Microsoft-tegenhanger van Chrome OS.

Zeg nooit nooit natuurlijk, maar het zou me niet verbazen als we in 2030 nog steeds volop gebruikmaken van Windows 10 zoals het nu bestaat (uiteraard na jaren extra updates die het misschien zelfs meer op 10X laten lijken) en hier en daar een lichter apparaat in huis hebben dat Windows 10X draait. En over dat laatste ben ik alvast minder zeker, want 10X kan evengoed dezelfde weg opgaan als Windows RT of Windows 10 S.
Is er dan een windows 10 waar we al jaren op wachten? Ik vind de huidige versie erg prettig werken.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Deralte op 4 mei 2020 21:55]

Neen dat zal die erna zijn :)

XP: Goed
Vista: Slecht
7: Goed
8: Slecht
10: Goed
10x: Slecht ? :+
Not again...

XP was niet goed, werd pas goed na meerdere service packs en ook Vista werd een stuk beter naarmate de tijd vorderde. 8 was op zich geen slecht OS, alleen de UI zat velen, inclusief mezelf, tegen. En hoewel ik zelf 10 als een goed OS zie, zijn er voldoende tweakers die een andere mening hebben. 10X is trouwens ook gewoon 10.
We? Wachten? Jaren??
1 os voor alles enkle jaren geleden zo werd 10 aangekondigd daar shiet niet veel van over.
Hoezo niet? Dit is letterlijk dat concept in zijn "extremere" vorm. Voor Windows 10 heb je nog altijd verschillende edities van het OS welke geoptimaliseerd zijn voor verschillende formfactors: desktop, Server, IoT, Team, Holographic, Mobile. Windows 10X? 1 basis en alleen de UI en toepasselijke modules moeten eraan worden toegevoegd.
Mobile is dat niet dood achter gelaten ?
Zie het plaatje bij de tekst :)
Ik mis de use case om Windows 10X op een laptop met enkel scherm te willen hebben aangezien het specifiek voor Dual scherm ontwikkelt is. Je kunt dan toch gewoon standaard Windows 10 Home/Pro gebruiken?
Use case is heel simpel, huidige Windows 10 bevat heel veel legacy code en is gewoon niet modern voor het huidige tijdperk. Daarom krijg je als het goed is de core, die je kan uitbreiden met modules, zoals bijv. de win 32 api.
Een soort van Windows RT maar dan beter uitgewerkt? Of begrijp ik het dan verkeerd?
Nee, Windows RT is opzich geen OS maar gewoon Windows gecompileerd voor ARM waarbij Microsoft niet de moeite heeft gedaan om x86/x86-64 ondersteuning in te bouwen. Windows 10X is echter een OS voor iedere architectuur (nu ja, x86, x86-64 en ARM) waarbij alles wat Win32 draait in een container terwijl Windows zelf in staat is om web apps en UWPs te draaien (maar die draaien van naturen al in een container, natuurlijk). 10X is een modulair OS waar het interface eruit kan worden geknipt en en vervangen met de interface voor een andere formfactor (de Surface Hub 2X gaat ook op Windows 10X draaien, net als de Surface Neo en nu ook single-screen laptops, en de Xbox Series X trouwens ook (maar daar heet het GameOS)). Het is misschien nog best te beschrijven als "Windows 10, maar alles is een container en Microsoft's Continuum staat op overdrive".
+1Anoniem: 310408
@gabba254 mei 2020 20:36
Waar haal je vandaan dat 10x 'moderner' is? De core is gewoon win10 zoals we die al lang kennen met aanpassingen om het beter bruikbaar te maken voor niet desktop gebruik.
Dat is het echter niet. Windows 10X is niet gewoon "Windows 10 met aanpassingen". Windows 10X heeft een geheel andere architectuur wat onderanderen toestaat dat de UI volledig dynamisch is en grote feature updates maar 1 minuut nodig hebben om te installeren. Dat zijn absoluut geen kleine aanpassingen, het is niet voor niets dat er aan WCOS (waar 10X een variant van is, naast GameOS, etc.) al sinds 2016(?) gewerkt wordt.
0Anoniem: 511810
@Loller16 mei 2020 02:47
Wat is daar nu zo speciaal aan?
Een 'GUI dynamisch aanpassen' kon letterlijk in windows 95 al (daar was overigens ook een touch screen variant van), kleurtjes, knopjes, vensters, achtergronden, menustructuur, bindings, alles was daar ook al aan te passen EN er was een spraak en een touch UI.
Updates door mirrorring? Ook niets nieuws.
Enige wat gaat veranderen s de controle die MS over de apparatuur gaat krijgen, je desktop OS wordt een soort IOS...
Hoezo niet modern, dat is nogal een bewering wat je daar doet, Windows 10 is niet goed en we moeten allemaal overstappen op 10X..
Windows 10 niet goed? Ook een zware uitspraak.
Windows 10 past wat betreft stabiliteit niet slechter dan XP of 7. In geheugenbeheer is het zelfs beter.
Windows 10 niet goed? Ook een zware uitspraak.
Dat zeg ik niet, dat zei hij, al verwoordde ik het inderdaad wat anders zodat het leek alsof ik hem aanvulde.
Probleem is dat die legacy code juist de enige waarde van het Windows ecosysteem is.
Ik denk dat het een kwestie is van als mensen weer over zijn kunnen ze weer meer op 1 versie windows focussen met programmeren.
aangezien het specifiek voor Dual scherm ontwikkelt is
Dat is het niet. Windows 10X is WCOS (of nu ja, een variant van WCOS). 10X is naast dualscreen toestellen ook het OS dat op de Surface Hub uiteindelijk moet gaan draaien.
Tja doe me denken aan vroegere Windows light versies waar we ook nooit meer iets van horen. Maargoed dat dual scherm lijkt ookal vrij nuteloos. En verder doet Windows10 het gewoon erg goed dus tja wie zit hier nu op te wachten?
Er is nooit een Windows Light geweest? Het enige wat ooit bekend heeft gestaan als Windows Light is Windows 10X, maar dat was een interne/speculative naam.
Je had W7 Starter voor de toen cheap ass Netbooks met intel Atom en 1/2 GB RAM 8)7
Windows CE Windows, Windows RT, Windows 10 S
Windows Embedded is inmiddels vervangen met IoT (Core voor ARM, Enterprise voor X86), Windows RT was een flop en Windows 10S bestaat nog gewoon.
Windows 10s bestaat nog steeds. True my bad. Ken niemand die het heeft Maargoed
Ik ben meer dan blij met mijn overstap naar Pop_os. Eindelijk de periodieke vernieuwing waar ik naar zoek. Microsoft staat qua OS zo goed als stil.
Als ik de verschillende versies over de jaren bekijk dan zou ik zeggen dat MS helemaal niet stil staat. Maar in een OS dat door meer dan een miljard mensen gebruikt wordt kan je niet zomaar radicale aanpassingen gaan maken. Met een kleine Linux distributie die misschien enkele tienduizenden gebruikers heeft heb je niet veel te verliezen als je iets radicaal verandert. Maar zelfs Canonical heeft door de jaren heen moeten leren dat je met een grote gebruikersbasis je voorzichtiger moet zijn als je eens wenst te experimenteren.
Gebruikers maken meer dan ooit gebruik van de cloud

Ik zie mensen helemaal nu niet meer gebruik maken van cloud, het is nog steeds ze gebruiken het of gebruiken het niet zoals ik.
Maar ik zie geen enorme toestroom van cloud gebruikers.
Op dit moment is er wel degelijk meer cloud diensten gebruik, zoals video diensten als Zoom. Alles over internet heet cloud tegenwoordig.

Maar qua opslag van eigen data ligt het een stuk genuanceerder. Genoeg mensen die op een NAS of externe/interne harde schijven of USB sticks vertrouwen. CD, DVD en zelfs floppy's zijn nog in omloop. Een enkeling zal ook iets van een tape streamer hebben staan. Idem bij bedrijven, al gaat daar meer op tape.
Ja dat bedoelde ik ook opslag van data, video streamen enzo ja is nu meer in gebruik(dat zal ik echter geen cloud noemen zoom ofzo).
0Anoniem: 1350842
@Carlos0_05 mei 2020 10:35
Ik denk dat dat vooral ligt aan je omgeving. Ook diensten als Office Online worden steeds meer uitgebreid en gaan steeds meer lijken op de desktop versie, dus ik zie ook wel mensen waarmee ik werk de online versie gebruiken als dat zo uitkomt.
Sowieso het hele samenwerken met OneDrive is wel iets wat ook meer wordt gebruikt dan 1/2 jaar geleden voor mijn gevoel.
Met werk bedoel ik het dan ook niet echt meer privé, met werk wordt sowieso wel sneller zulke dingen gebruikt.
En misschien school maar daar zit ik al jaren niet meer op, maar ik zie bij me zusje wel die logt in met Microsoft account op der laptop, heeft Onedrive enzo.
Ik moet daar verre van niks hebben gewoon lokaal account, onedrive verwijderd enzo.
0Anoniem: 1350842
@Carlos0_05 mei 2020 11:53
Mijn omgeving is inderdaad een universiteit, en daar is het wel meer een ding.

En dat jij alles gewoon lokaal wilt hebben, dat is prima natuurlijk, snap ik ook. Ik bedoelde het meer om aan te geven dat er wel sectoren zijn waar cloud nog aan het groeien is (en zeker nu met deze tijden wel hard gegroeid is denk ik).
Maar is Windows 10X niet veel meer geschikt voor tablets? Als ik demo's op zoek zie ik dat het een wat vereenvoudigde versie is van Windows 10 en een wat simpelere interface heeft? En is dit dan ook een plaform wat mogelijk weer op smartphones kan verschijnen?

Ik denk dat ik nog niet zo'n goed beeld hebt bij Windows 10X
Is Windows10X mogelijk voor oudere computers, zoals ASUS eeePC's in plaats van normale WIndows 10?
werkt het een beetje als Docker? Ik heb trouwens geen enkele software uit de store gehaald.Ik weet niet wat het business model is, maar als het geld kost haakt elke freeware ontwikkelaar af.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee