Microsoft stelt 'nieuwe Windows-generatie' in het vooruitzicht, maar wat is dat?

Microsoft heeft tijdens zijn virtuele Ignite 2021-evenement weinig over Windows gepresenteerd, maar wel hintte het bedrijf op de komst van een 'nieuwe generatie' van het besturingssysteem. Een grote update later dit jaar lijkt het startpunt voor deze generatie.

Windows krijgt nieuwe functionaliteit, beloofde Microsofts Windows-topman Panos Panay tijdens Ignite 2021, Microsofts jaarlijkse evenement voor IT-professionals. "Ik heb nog niets gezegd over de nieuwe generatie van Windows en over wat komen gaat, maar ik kan je zeggen dat ik vol enthousiasme ben", aldus de immer energieke Panay. Hij voegde eraan toe dat hij verder ook niets over de toekomst van Windows ging zeggen, behalve dat die toekomst incredible is.

Nu staat Panay bekend als iemand die in superlatieven praat en dat Windows nieuwe functionaliteit krijgt, lijkt een no-brainer. Maar er zijn aanwijzingen dat Microsoft inderdaad flinke veranderingen door gaat voeren. Dat zou moeten gaan gebeuren als gevolg van een project met de codenaam Sun Valley. De resultaten daarvan zou Microsoft in de tweede helft van dit jaar als onderdeel van een 21H2-update uitbrengen. Wat gaat die update brengen en hoe zit het eigenlijk met de update die we begin dit jaar mogen verwachten?

Windows 10 21H1 is nog klein

Microsoft bracht tot nu toe altijd twee grote updates voor Windows 10 per jaar uit: een in de eerste helft en een in de tweede helft. De vorige was de Windows 10 October Update, of 20H2, maar deze bracht nauwelijks tot geen nieuwe functionaliteit naar het OS. Het ging om een update voor met name stabiliteits- en prestatieverbeteringen, net als de November Update van de tweede helft van 2019. Daarmee leek een cadans te ontstaan van een update met nieuwe functies in het voorjaar en een update voor verbeteringen onder de motorkap in het najaar. Maar die regelmaat is er niet, want ook de komende 21H1-update van het voorjaar bevat geen zichtbare verbeteringen.

Microsoft kondigde de 21H1-update halverwege februari in een bescheiden blogpost aan met de melding dat deze een beperkte hoeveelheid verbeteringen voor beveiliging, toegang op afstand en kwaliteit gaat brengen. Het bedrijf licht er enkele wijzigingen uit. Zo komt er de mogelijkheid om een externe camera als standaardcamera voor Windows Hello te selecteren als er ook een interne camera aanwezig is op de laptop. En Microsoft belooft prestatieverbeteringen voor Windows Defender Application Guard en voor Windows Management Instrumentation Group Policy Service. Gebruikers in het Beta Channel van Windows 10 draaien de 21H1-update momenteel en ergens in de eerste helft van 2021 moeten overige gebruikers deze kunnen ontvangen, waarbij de installatie vergelijkbaar zal zijn met een maandelijkse update.

Beeld uit video van Microsoft Design over Fluent met minder scherpe hoeken voor vensters

Op naar Sun Valley

Om te zien wat na 21H1 naar Windows 10 komt, moeten we kijken naar de updates in het Dev Channel. Microsoft heeft in dat kanaal inmiddels Preview Builds 21322 en 21327 vrijgegeven. Bij de eerste is noemenswaardig dat Microsoft de 3D Objects-map verwijderd heeft. Die stamt nog uit de tijd dat Microsoft grootse plannen had met 3D-tekeningen, met onder andere de komst van Paint 3D in de Windows 10 Creators Update van 2017. De Remix 3D-dienst voor het delen van die tekeningen stopte in 2019 en nu verdwijnt dus de map die standaard in Windows zit voor de 3D-objecten.

Bij Preview Build 21327 heeft Microsoft de News-weergave vanaf de taakbalk een opfrisbeurt gegeven met kleurtjes, maar deze functie is niet in Nederland en België beschikbaar. Interessanter zijn de vele nieuwe systeemicoontjes die zichtbaar zijn. Microsoft heeft deze in lijn gebracht met zijn Fluent Design-stijl. Het ontwerp van de icoontjes kenmerkt zich door de eenvoud en de rondingen.

Rondingen gaan we meer tegenkomen in het Windows van de toekomst, als we de geruchten moeten geloven. De eerste berichten over een project met de naam Sun Valley verschenen vorig jaar bij onder andere Windows Central, waarbij gemeld werd dat het om een project voor de gebruikersinterface en een omvangrijke aanpak van het ontwerp van Windows ging. Onder andere het aanzien van het startmenu en de taakbalk zou een flinke wijziging ondergaan.

Microsoft zelf plaatste vorig jaar al een teaser van een wijziging bij het startmenu. Te zien was dat een selectie en een pin-to-start-menuvenster minder scherpe hoeken had. De teaser leek per ongeluk geplaatst, want inmiddels is deze afbeelding gewijzigd. Sinds die tijd hebben onder andere Windows Latest en Windows Central van bronnen binnen Microsoft gehoord dat meerdere onderdelen van Windows 10 bij de update later dit jaar vensters met minder scherpe hoeken krijgen: niet alleen het startmenu maar bijvoorbeeld ook het Action Center, het zoekvenster in de taakbalk en de Jump List-weergave bij het hoveren over items op de taakbalk.

Een verdere wijziging bij het Start Menu is volgens de berichten dat dit door middel van een toggle een 'zwevende weergave' kan krijgen, waarbij dus ruimte ontstaat tussen dit menu en de taakbalk. Microsoft zou veel van de systemtray-icoontjes die nu zichtbaar zijn in de rechterkant van de taakbalk, naar het Action Center willen verplaatsen om de taakbalk minder druk te maken. De weergave zou vergelijkbaar zijn met de taakbalk en het Action Center van Windows 10X, waar we vorig jaar een preview van publiceerden. Bij dat OS zijn enkele instellingen uit de systemtray verplaatst naar een Quick Settings-menu, zoals de audioweergave. Verdere bediening, zoals die voor muziek, verloopt daarbij via vensters die vergelijkbaar zijn met notificatievensters, opnieuw met 'rondere' hoeken.

Het lijkt er verder op dat het OS een uitgebreidere accuweergave krijgt. Volgens Albacore kunnen gebruikers daarmee zien wat de accustatus van hun mobiele apparaat van de afgelopen dag of week was.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Microsoft het met 21H2 mogelijk wil maken om de meeste standaardapps in Windows 10 te verwijderen. Momenteel zijn enkele apps van het OS al te de-installeren, zoals de rekenmachine en Groove Music, maar dat geldt lang niet voor alle apps. Het kunnen verwijderen hiervan ligt in lijn met de strategie van Microsoft om apps los te trekken van het OS en via de Microsoft Store beschikbaar te maken.

De meeste Windows 10-apps van Microsoft zouden een visuele update krijgen en ook zou Microsoft wijzigingen bij de weergave van animaties van interface-elementen doorvoeren. Details hierover zijn nog schaars.

Wanneer verschijnen de wijzigingen?

De wijzigingen zijn naar verluidt onderdeel van de update die in de tweede helft van dit jaar verschijnt. Afgaande op de eerdere updates zou Microsoft deze aan gaan duiden als versie 21H2 en deze zou dan bijvoorbeeld in oktober breed beschikbaar kunnen komen als de Windows 10 October 2021 Update. Via de Dev Channel-releases voor Windows Insiders moeten al eerder details over de wijzigingen zichtbaar worden. Wellicht maakt Microsoft ook zelf ruim voor de release al meer bekend. Er doen geruchten de ronde over een speciaal Windows-evenement dat het bedrijf zou willen organiseren.

Waarschijnlijk horen we dan ook meer over de status van Windows 10X. Ook die Windows-versie is te beschouwen als een nieuwe generatie. Microsoft presenteerde dat OS in 2019 als software voor apparaten met twee schermen die in 2020 moesten verschijnen, maar vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het eerst naar apparaten met een enkel scherm komt en 2020 bleek niet haalbaar. Volgens Windows Latest is de ontwikkeling in december 2020 nagenoeg afgerond en werkt Microsoft nu nog aan fixes voordat Windows 10X naar fabrikanten kan. Tussen maart en juni zou dan de introductie volgen en eind dit jaar of begin 2022 zou ook Windows 10X visuele Sun Valley-wijzigingen ontvangen.

De visuele update van Windows 10 21H2 lijkt, afgaande op de geruchten, tot nu toe nog niet heel spectaculair, maar het besturingssysteem lijkt er wel een flink andere weergave van te krijgen en wie weet wat er in de komende tijd nog over bekend wordt. Na twee updates met nagenoeg geen nieuwe features of ontwerpwijzigingen en uitstel voor Windows 10X, wordt het hoe dan ook weer eens tijd dat Microsoft zijn belangrijke pc-software in de spotlight zet.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-03-2021 • 13:42

208 Linkedin

Submitter: lt_cmd_data

Lees meer

Windows is zijn Poolster kwijt Review van 16 mei 2021

Reacties (208)

208
191
110
14
1
64
Wijzig sortering
Ik heb het gevoel dat ik 10 jaar geleden minder moest klagen over de UI van operating systems. Toen ik vond ik dingen gemakkelijk terug, kon ik mijn werk vlot uitvoeren.
Nu wordt het altijd meer zoeken naar iets en rond de papercuts in de UI werken.
En dat heb ik zowel bij Windows, OS X en Linux.

Onder de motorkap gebeuren er veel goede dingen (hier en daar ook slechte), maar de GUI? Ik vind het allemaal een zootje. Moet er vooral mooi uitzien op een cleane installatie, maar echte operability gaat achteruit.
- Ribbon in Windows en Office is na 10 jaar nog steeds zoeken en vooral veel klikken.
- Alles moet plat worden met nietszeggende iconen.
- Kleur wordt amper gebruikt.
- Interface elementen zoals scrollbars waar ik op moet wachten tot ze verschijnen eer ik ze kan gebruiken wat me steeds weer vertraagd en uit mijn flow haalt.
- Vooral in touch interface allerlei multi vinger gebaren die ik niet kan ontdekken en niet kan onthouden.

Volgens ISO 9126 bestaat usability uit sub characteristieken:
- understandability: hoe gemakkelijk begrijp ik de UI? Blijkt toch vaker en vaker moeilijk te zijn.
- learnability: hoe gemakkelijk kan ik de interface leren (als hij niet gemakkelijk te begrijpen is)? vind ik serieus achteruit gegaan, vooral op mobile OS
- operability: hoe gemakkelijk kan ik met de UI werken, hoe efficiënt ben ik er mee? Zeker niet vooruitgegaan naar mijn mening.
- attractiveness: ziet het er mooi uit? Daar is er wel veel veranderd, maar zeer subjectief natuurlijk.

Naar mijn mening is er veel opgeofferd om er een beetje mooier uit te mogen zien.
Qua user interface vind ik qua bruikbaarheid Windows 7 en Snow Leopard nog steeds onovertroffen. Qua security is er natuurlijk veel verbeterd in latere versies!
Het is allemaal ook zo'n keurslijf. Vroeger had je alternatieve shells voor Windows zoals LiteStep.

Het zal wel de leeftijd zijn zeker...?
Ik ben ondertussen ook van middelbare leeftijd, dus heb heel wat OS generaties gehad.

Echter ik vind de ribbon interface een zegen. Veel handiger typisch dan de overmaatse menu's
Alles plat vind ik ook niet mooi, maar het went. Is gewoon mode op dit moment en veranderd wel weer.
Kleur is iets wat ik mis, maar tegelijk heb ik overal het dark theme aan staan, veel minder stres voor de ogen.
Multi-touch, tja, tweee gebaren 1 voor zoom en 1 voor scrol. beid te doen met twee vingers. Dat lukt mij echt nog wel. Een vaste scrolbalk vind ik handig, maar meer voor vlug nauwkeurig scrollen. Voor een site als tweakers heb ik gewoon touchpad scrol. Alles went.

Volgens mij heb je nog steeds alternatieve shells. En zo niet op windows, dan ga je toch linux. Gebruik ik er ook bij en daar kun je alles met een paar klikken aanpassen naar eigen stijl en LibreOffice heeft geen ribbon en is best bruikbaar. Linux heeft echt schitterende GUI''s /themas voor gui's

Smaken verschillen, maar als je, jezelf er een beetje voor openstelt is windows nog nooit beter geweest (totaalplaatje)
Multi-touch met 2 vingers vind ik nog wel doenbaar, maar 3 vingers, of 4 vingers vind ik er wat over. Dat ontdek ik niet en onthou ik niet.

Scrollbars: een scrollbar is niet alleen om te scrollen, maar als ze zichtbaar is, kan je ook zien hoeveel informatie er nog buiten beeld is. Zulke dingen worden gewoon weggegooid met verborgen scrollbars. Ik begrijp dat niet. Enkel om het wat 'mooier' te maken?
Voor de rest scroll ik ook meestal met touchpad of scrollwheel.
Alles went, iedere dag 3u file ook, maar leuk of productief is toch anders.

Technisch is Windows nooit beter geweest dan ooit tevoren, maar UI gaat meer en meer in de verkeerde richting volgens mij.
Echter ik vind de ribbon interface een zegen.
Ik niet.
Destijs klikte je veel dingen met 1 klik gelijk aan (knoppenbalk) en bij de de andere dingen klapte je het juiste menu bovenaan open en daarna de juiste functie (2 klikken). Tegenwoordig wissel ik steeds van tab, waarna ik pas de juiste knop vindt, en veelal is dat een menu-knop (in Word bv alinea-opmaak) waarna dus pas na de derde klik de juiste optie tevoorschijn komt. En dan nog zijn veel opties nog verder weg gestoken. Paginanummering bijvoorbeeld. Eerst ga je naar tab "ontwerpen" (als je in de header/footer zit, er zijn er trouwens 2 die zo heten) of de tab "invoegen: dan klik je (resp. links en rechts) op de knop "Paginanummer" en krijg je 4 opties: bovenaan, onderaan, marges, huidige positie, Opmaak en verwijderen, maar de eerste 4 daarvan, zijn weer menu's, met tientallen opties, en die laden ontiegelijk vertraagd, terwijl ik eigenlijk altijd maar 1 optie gebruik en meestal daarna het veld kopiëer om van de tweede een Numpages-veld te maken. De optie uit het menu die het aantal pagina's erbij doet, voegt er allerlei ongewenste tierelantijnen aan toe.

En dan nog zijn heel veel opties die ik gebruik alleen beschikbaar als je ze toevoegt aan het lint (kon in 2007 nog helemaal niet, en in 2010 alleen omslachtig door zelf experimenteel een XML-file te maken) of via tab ontwikkelaars/macro's "Alle Word-opdrachten"
Veel handiger typisch dan de overmaatse menu's
Menu's waren niet overmaats, en daarbij kon je die aanpassen, ongebruikte dingen er uit halen. Dat laatste hadden ze misschien beter gedaan, die menu's standaard wat soberder.
Wat wel een probleem was, is dat er geen limiet was aan het aantal knoppenbalken. Diverse invoegtoepassingen voegden hun eigen knoppenbalk toe, en als je er zelf ook al één had, dan had j er al gauw 4 of 5 en dat is niet handig. Ik heb er overigens wel eens 15 geactiveerd, gewoon om te kijken hoeveel je er kon, maar dan was ongeveer de helft van je venster in gebruik met knoppenbalken, en als je een klein scherm had, of een lage resolutie, dan was het vrijwel het hele venster.
Multi-touch, tja, tweee gebaren 1 voor zoom en 1 voor scrol. beid te doen met twee vingers.
Ik prefereer nog steeds de muis, nou eigenlijk de trackball, maar die zijn vrijwel uitgestorven en het goede model wordt niet meer gemaakt.
Volgens mij heb je nog steeds alternatieve shells.
Toch zeker niet meer in die mate als vroeger onder XP. LiteStep heeft status "stalled". ReactOS Explorer is heel rudimentair, Blackbox is in het Windows 95-98-tijdperk blijven hangen. De enige die er nu nog is, dat is Cairo Shell. Er zijn wel een aantal alternatieve startmenu's.
En zo niet op windows, dan ga je toch linux.
Privé kan dat meestal makkelijk, al blijven games dan een probleem. Echter zakelijk is bijna iedereen wel afhankelijk van een applicatie die nou net niet werkt onder Linux.
Smaken verschillen, maar als je, jezelf er een beetje voor openstelt is windows nog nooit beter geweest (totaalplaatje)
Totaalplaatje betreft, zoals @Chris_147 al aangeeft, een stuk technisch, "onder-de-motorkap" en een stuk GUI. Vanwege het eerste kun je niet meer terug. Wat betreft de GUI, Snow Leopard, of een andere versie van MacOS of OS-X ken ik nauwelijks, wat Windows betreft twijfel ik of voor mij het hoogtepunt Windows 2000 was (er zijn een paar dingen die daar ontbreken, zoals de "Wireless Zero Configuration Kit") of Windows XP, derde/vierde plaats is voor "Seven" en "Ten". Vista was een failure, en een heleboel dingen zijn hersteld in Windows "Seven". Die laatste bevat zeker een paar GUI-verbeteringen ten opzichte van XP maar ook verslechteringen. Bij Windows 8 zie ik geen verbeteringen, bij 8.1 nog net wel. Bij Windows 10 geldt er welke versie je bekijkt. De eerste versie was een duidelijke verslechtering t.o.v. 8.1 (en dus zeker t.o.v. "Seven") maar de huidige versie kan zich meten met "Seven".

Gezien de plannen van Microsoft voor de GUI wat ik het laatste jaar gelezen heb, gaat er nu weer een verdere dumbdown plaatsvinden. Men doet het bij Microsoft, steeds weer opnieuw.
Tja uiteindelijk is het een kwestie van smaak en/of aanpassingsvermogen. Of je nou een kantje voltikt hier op tweakeers niet, mij ga je niet overtuigen daarmee.

Wat mij betreft is ICT aanpassen of achterblijven. En wie achterblijft....
Privé kan dat meestal makkelijk, al blijven games dan een probleem. Echter zakelijk is bijna iedereen wel afhankelijk van een applicatie die nou net niet werkt onder Linux.
Dan draai je voor die ene gewoon wine, of een VM of iets docker achtigs etc etc.... Je kunt wachten tot de wereld zich aan jou aanpast en tot die tijd mopperen. Of je kunt accepteren wat je hebt, Of je kunt overstappen en maken wat je wilt hebben. Andere keuzes zijn er niet. Voor niets komt de zon op. Maak je keuze. O er is nog een andere optie, je kunt microsoft kopen. Dan mag jij bepalen wat ze doen en kun je terug naar je windows 2000 UI.
Tja uiteindelijk is het een kwestie van smaak en/of aanpassingsvermogen. Of je nou een kantje voltikt hier op tweakeers niet, mij ga je niet overtuigen daarmee.
Ik geef allereerst aan hoe omslachtiger de ribbon is voor wie intensief met Excel, Word en/of Access werkt, en waarom. Ja dat kost wat tekst, so what. En aanpassen, ja dat doe ik, ik maak al sinds Office 95 via de macrotaal van Office (Wordbasic in 95, VBA vanaf 97) diverse aanpassingen.
Wat mij betreft is ICT aanpassen of achterblijven. En wie achterblijft....
ICT heeft een beetje de neiging om te veranderen om te veranderen. Niet iedere verandering is een verbetering. Dat zien we hier in Windows en Office, maar ook in het steeds weer ontstaan van software bloat (bekende voorbeelden Nero, ACDsee) en je ziet dat die applicaties zo goed als verdwenen zijn. Zo ook worden Office en Windows steeds minder belangrijk. Microsoft vecht hard om haar dominantie te bewaren, o.a. met SharePoint, Azure, Dynamics, System Center enzovoorts, maar hoewel de omzet nog toeneemt, en ze alles proberen op te kopen wat ze kunnen, zal het niet de dominante positie blijven behouden die het eerst had. Er zijn genoeg alternatieven.
Dan draai je voor die ene gewoon wine, of een VM of iets docker achtigs etc etc.
Niet alles draait onder wine, en ook in een VM is niet alles bruikbaar.
... Je kunt wachten tot de wereld zich aan jou aanpast en tot die tijd mopperen. Of je kunt accepteren wat je hebt, Of je kunt overstappen en maken wat je wilt hebben. Andere keuzes zijn er niet.
Als je niet laat weten wat je dwars zit, en niet laat horen wat je wel wilt, ga je het nooit krijgen. Voldoe je niet aan mijn wensen, dan trek ik ook mijn portemonnee niet. En ja, andere keuzes zijn er altijd.
O er is nog een andere optie, je kunt microsoft kopen. Dan mag jij bepalen wat ze doen en kun je terug naar je windows 2000 UI.
Waar zeg ik dat ik terug wil? Ik schreef dat er ook verbeteringen zijn gedaan. Die hoeven niet weg gegooid te worden. Maar waar het op neer komt is dat Microsoft niet luistert naar de klant omdat ze vind dat ze op een andere manier meer geld kunnen verdienen. Kijk, in het bedrijfsleven deden de meesten steeds een Office versie overslaan, en ook met het OS was de policy te wachten tot de .1-versie of het servicepack uit was voor men overstapte. Met 365 en de huidige rolling release heeft Microsoft dat geblokkeerd. Nu kun je voordelen zien in het altijd de nieuwste versie hebben, maar je betaalt er wel extra voor. Adobe heeft ook van haar producten een abonnementservice gemaakt, en daar is het helemaal gedaan om meer geld uit de markt te trekken, maar zie je dat steeds meer klanten overstappen op concurrerende producten zonder abonnement.

En zoals ik al zei wordt Windows steeds minder relevant. Ja dat duurt waarschijnlijk nog een paar jaar, misschien 10, maar door niet naar klanten te luisteren versnelt Microsoft wel dat proces.
Ik weer niet of het de leeftijd is maar ik ben het volledig met je eens. Vooral die verschrikkelijke Ribbon! Ik moet wel zeggen dat ik MacOs en Linux toch prettiger vindt dan Windows, maar vooruitgang is het zeker niet.
Heb ik geen last van :) Vind t helemaal top.

Al moet ik wel zeggen dat ik sinds vorig jaar pas Windows 10 heb, daarvoor jaren op 7. En de andere genaraties was ik nog kind :)
Ik probeer zoveel mogelijk te doen met een toetsenbord, ook met RSI. Het gebruik en terugvinden kan keyboard shortcuts is echt een ramp met de ribbon.

En veelgebruikte taken krijgen een mini-ikoontje of erger: bevinden zich in een drop down menu. Je kan zelfs een miniem pijltje in de rechteronderhoek hebben om een volledig scherm achter te verbergen. Alsof ze het erom doen.

Sorry, maar ook objectief laat Microsoft hier een hoop steken vallen. Buiten het feit natuurlijk dat alleen bepaalde Microsoft programma's de Ribbon hebben overgenomen - waarom zou dat toch zijn. Het blijft een vreemde eend in de bijt.

Blij dat je er blij mee bent, maar de mening zijn veel te verdeeld om dit in een algemene office suite in te zetten, het zou maximaal een optioneel feature moeten zijn.
Dat begrijp ik, ik denk ook dat ik er blij mee ben omdat ik ook dan niet weet wat ik mis. Windows 10 is eigenlijk mijn eerste systeem die ik veel gebruik, op Windows 7 en 8.1 was het allemaal standaard dingen dat ik deed
Eigenlijk is het Ribbon nog niet het grote probleem, het is eerder het gebrek aan toolbars. Die kon je dan floating plaatsen, of links en rechts (wel zo handig op 16/9 schermen)
Nu zit ik de hele tijd heen en weer te klikken tussen tabel lint, dan home lint, etc. Ik klik me suf!
Elke ribbon tab heeft een sneltoets, druk op alt en elke tab krijgt een geel vakje met de juiste letter. Als je veel verschillende functionaliteiten nodig hebt, loont het enorm om de sneltoetsen te leren. Klikken is dan nooit snel geweest. Toetsenbord is altijd sneller.
Mooi, maar weer extra toetsen om te leren en ook extra actie om te doen tov vroeger waar ik gewoon direct op de knop in de toolbar kon klikken.
Ik gebruik veel keyboard shortcuts, maar kan die ook niet onthouden voor iedere applicatie waar ik dagelijks mee werk.
Tja mooier kan ik het niet maken (ik develop niet voor microsoft :)). En ik kan zeker niets doen aan dat u niet in staat bent alles te onthouden. De wereld verandert continue. Echter niets dat u tegenhoud een oudere versie van office te installeren....of windows. (behalve wellicht je werkgever...)
Tja mooier kan ik het niet maken (ik develop niet voor microsoft :)).
Dat zou denk ik niets uitmaken gezien je vorige reactie. Geen idee waarvoor je wel developt trouwens. Ongeacht wat je developt, zou het helpen als je daarbij open zou staan voor wat gebruikers willen.)
En ik kan zeker niets doen aan dat u niet in staat bent alles te onthouden.
Dat gaat voor vrijwel alle mensen op (ja er zijn uitzonderingen, zoals de "idiot savage" Laurence Kim Peek, tip: kijk de film "Rain man") Wat computerprogramma's betreft, onthouden de meeste mensen slechts een handjevol keyboard shotcuts. Wie veel intresse er in heeft, onthoudt ze wat makkelijker en onthoudt er meer. Wie vroeger een hele serie heeft geleerd van bv WordPerfect, zal van de nieuwe er nu minder kunnen onthouden.
De wereld verandert continue.
Klopt, en alles wordt ingewikkelder, dus gaan mensen steeds meer dingen achter zich laten en keuzes maken tussen waar ze nog energie in willen steken, en waar niet. De meeste mensen steken heel weinig energie in het leren van computerapplicaties, ze vinden andere dingen belangrijker.
Echter niets dat u tegenhoud een oudere versie van office te installeren...
Jawel, de oudere versie is vaak niet meer compatible met de nieuwere versie van het OS. Ook zullen oudere versies niet meer activeren. Daarnaast zul je rekening moeten houden met het feit dat je documenten van anderen zult willen kunnen openen.
.of windows.
Absoluut wel. die oudere versie van Windows zit vol beveiligingsgaten (tja dat zit de nieuwste versie ook, alleen daar kennen we de meeste nog niet van) en dus is een risico om mee te werken, zeker als je het internet er mee op gaat, e-mail ontvangt, websites leest en internetbankiert. Of prefereer jij het om nog acceptgirokaarten in te vullen en naar je bank te sturen? (ja dat kan hoor, ik ken mensen die dat nog doen). Naar ik begreep was in de laatste dagen voordat de support afliep van Windows XP, een verse installatie binnen 3 tot 5 minuten na installatie gehackt, maar Microsoft wilde wel dat je tijdens de installatieprocedure al activeerde. Wie slim was deed dat laatste dus niet, installeerde eerst de beveiliging en ging daarna pas activeren.
(behalve wellicht je werkgever...)
Die vindt het vast fijn als jij een zombie in het netwerk laat draaien. BYOD zeker hè? Maar ook de thuisgebruiker zal door de internetprovider geblokkeerd worden als je thuisdevice spam verstuurd of in een DDos meedraait. En ook een school vindt dat vast wel leuk.
Ach, leeftijd... Ik word in juni 30, en mijn favoriete Windhoos UI was die die van Win7 met de classic look...
Dingen zijn soms lastig te vinden en hoe vaker iets vernieuwd is (en hoe ouder we worden), hoe minder makkelijk we (weer) een nieuwe indeling leren.
Daarom gebruik ik steeds vaker de (sterk verbeterde) zoekvelden in menu's. Ook in office is er een zoekveld. De functie die je zoekt komt dan al snel bovendrijven.
Ja, maar ik dacht dat het ribbon net ontworpen was om dingen sneller te vinden ?!
Ja, maar ik dacht dat het ribbon net ontworpen was om dingen sneller te vinden ?!
Als je de helft van de functies weghaalt, en dus de knoppen van het overgeblevene groter maakt, dan is het overgeblevene inderdaad sneller te vinden.

Dat geldt vooral als je maar eens in de 9 maanden het programma start omdat er weer eens interessante functie voorbij kwam vwaarvoor je een sollicitatie wilt schrijven, dan wel. Dan gebruik je ook maar hooguit 10% van de functies die er in zitten.

Als je die andere functies veel gebruikt, dan is het steeds een frustratie.
Sluit ik me helemaal bij aan!
Goed gesproken Chris, kan het alleen maar met je eens zijn. Zoals ik eerder in dit topic al aanhaalde laten ze nou gewoon de GUI van Win7 op de onderhuidse functionaliteit en beveiliging van windows 10 plakken, dan hebben we weer een fijn OS.
Windows 10 instellingen zijn een perfect voorbeeld van hoe het niet moet.
Standaard ga ik naar het control panel, en als ik het daar niet kan vinden ga ik naar de nieuwe windows 10 instellingen.

Het liefst zou ik zien dat microsoft in ieder geval een lijn trekt hierin en eindelijk alles porteert naar de nieuwe menu's. Hoewel ik begonnen ben met DOS en dus van de oude menu structuur afkom heb ik me ook prima kunnen aanpassen naar de ribbon balk van Office en vind het wel prettig werken. (het heeft wel even geduurd, maar dat kwam ook omdat ik rond de tijd van office 2007/2010 nog niet zo intensief met office applicaties bezig was)
Heeft niets te maken met leeftijd hoor, Ik ben bijna 25(Deze week nog!) en deel de zelfde mening. Ik kan mij er wegwijs in maken maar moet ook vaak zoeken voor dat ik dingen heb gevonden en ben daarna aan het kijken of ik niet gewoon m'n spulletjes kan doen via het al oude configuratie scherm. Voor mijn werk ben k nogal veel bezig met het diagnosticeren van Windows.

Het huidige UI is een rommel, als ze mij de keuze gaven een Windows 7 indeling te gebruiken had ik dat meteen gedaan. Die vond ik beter in elkaar zitten dan hetgeen wat ze nu hebben.

Op mijn telefoon ben ik afgestapt van knopjes en doe ik alles via gestures, mede omdat telefoons onnodig groot aan het worden zijn. Waar zijn mijn <5" smartphones heen op android gebied? Als ik een Tablet in mijn broekzak wil dan koop ik die wel. Voor dat beetje whatsapp en andere chat applicaties hoef ik geen 6,5" scherm te hebben. Enorm lomp, kan amper mijn telefoon bedienen met 1 hand omdat ze de knopjes en dingetjes in de hoeken moeten zetten. Als ik nu terug wil is het gewoon een veeg van rechts naar links, terug naar homescreen is simpelweg van beneden naar boven, dit vasthouden laat mij alle geopende applicaties zien die ik dan met 1 knop kan uit zetten.

Bedrijven gaan een verkeerde kant op betreft UI, het wordt voormij steeds meer gedoe om dingen uit te leggen aan mijn gebruikers, zelfs zoeken in het Start menu is onnodig lastig voor de meeste gebruikers.

Voordeel aan linux is dat je 1001 smaken heb waar je uit kiezen kan, dat maakt het iets minder vervelend.
Het wordt tijd dat Microsoft de pleister trekt en weer 1 geheel maakt van het besturingssysteem. Al die oude legacy vensters op de schop en gewoon 1 uniforme interface. Het is bizar dat je meerdere configuratie schermen hebt. Je krijgt zelfs oude venstertjes tevoorschijn als je wat dieper door klikt. Het is gewoon een rommeltje geworden van interfaces. Alles lijkt wel halfbakken geïmplementeerd. "Nieuwe" functies zoals "touch" werken ook gewoon niet lekker. Heb hier een touch-cintiq, maar gebruik de touch functies nooit. Probeer voor de grap eens in photoshop te vergroten (pinch-zoom).. schok schok schok.... serieus, op een oude ipad gaat het vloeiend. Lijkt wel of Adobe een simpel muis-scrollwiel => touch pinch zoom vertaling gedaan heeft. Kennelijk heeft Microsoft geen goede multi-touch functies in het OS gezet ofzo? Ach, ik weet het niet... maar als ik kijk naar andere besturingssystemen zoals iOS, werkt gewoon alles smooth, uniform en snel. Wou dat ik die ervaring met mijn desktop ook had.
Oh, zou het verbergen van de taakbalk wellicht een keer gaan werken dan? Nu heb ik hem maar weer vastgezet want steevast zitten er notificaties onder de taakbalk die maar niet weggaat zoals ik heb ingesteld, of delen van een UI die je wilt gebruiken (ie zoekveld van Firefox) zitten er achter en zijn niet te gebruiken. Of hij komt onverwacht omhoog omdat 1 of andere app je aandacht wil en dan klik je net weer op de taakbalk ipv waar je wilde klikken.

Als ze die UI minder druk willen maken, misschien kunnen ze dat dan eerst een fixen. Op alle OSen die ik gebruik zet ik altijd alle bars/docks op autohide en Windows is de enige die zonder uitzondering met deze functie actief bijna dagelijks frustraties geeft.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 4 maart 2021 14:30]

En dan ook nog het feit dat na een reboot de taakbalk weer op 1 hoog staat i.p.v. 2 hoog 8)7
Herkenbaar. Echter heb ik dat probleem alleen als ik m'n tweede scherm aansluit.
zowel op het werk als thuis heb ik die zo staan omdat je de dag en datum dan volledig kan zien, dus dat zal dan wel een lokaal probleem bij jou zijn
Misschien een rare vraag, maar waarom zou je de dag en datum altijd volledig willen zien? Ik heb daar echt nog nooit behoefte aan gehad :X
Ik heb ook een aantal jaar de taakbalk op twee hoog gehad omdat je dan tijd en datum ziet. Ik vond het toen ideaal, nu weet ik gewoon niet eens welke dag van de week het is...

Tijdens mijn studie met die random deadlines vond ik het fijn.
Ik heb er ooit zelfs iets voor geïnstalleerd op XP om de klok aan te passen zodat ik de datum kon zien. Dat is toch een optie vinkje wat ik soms wel handig zou vinden, maak die klok maar wat breder en zet de datum er bij.

Overigens, bij mij bleef die instelling toen ook altijd goed staan. In zakelijke omgeving ging het vaak mis door roaming profiles en ander geklier dat je niet je achtergrond aan mag passen. Waarschijnlijk gebruik ik het mede daardoor niet meer zo.
Als ze bij een 2-hoog taakbalk die datum en tijd nou ook eens keurig uitlijnen op 1 regel met de iconen, dan ben ik tevreden. Spuuglelijk, dat datum/tijd over 2 regels staat.
Heb daarom tclock geïnstalleerd, die dat wel mooi fixt.
Je zou https://www.rainmeter.net/ kunnen overwegen. Hiermee kan je mooie skins of widgets op je bureaublad plaatsen, met daarin bijvoorbeeld de volledige datum en tijd. Dat verdwijnt wel onder open vensters natuurlijk, in tegenstelling tot de taakbalk.
Ik probeer weleens de widgets in te stellen onder KDE. Maar hoe dan ook verdwijnen die mooie widgets in no time onder een berg vensters.
tja, waarom hangen mensen kalenders op of dragen ze een horloge? omdat tijdsbesef na een monotone periode soms vervaagt en/of omdat het belangrijk is in hun functioneren. Zo gebruik ik het weeknummer in de outlook-kalender ook heel veel, omdat er professioneel vaak naar wordt verwezen en daar zijn nog veel minder mensen zich van bewust.

De samengevoegde balken zijn voor mij ook frustrerend, dus die extra ruimte wordt ook beter benut dan die paar procent extra hoogte voor whatever software er op de desktop nog open staat (zeker op schermen met een resolutie hoger dan 1080p).
Precies! Op mijn MacBook heb ik altijd datum , tijd en weeknummer in beeld omdat dat handig is als je planningen moet maken. Ieder zo zijn eigen ding
Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie niet direct het nut om 8 uur lang, 5 dagen per week (even uitgaande van alleen dus een gemiddelde werkweek) continue verteld te moeten worden welke dag van de week het is, en welke maand het is. Als ik 's morgens weet dat het donderdag is, weet ik dat rond 15:00 ook nog wel. En als ik vandaag weet dat het donderdag is, hoef ik morgen ook echt niet na te denken of het vrijdag is. Met de 12 maanden heb ik nu ook niet direct heel grote moeite te onthouden welk nummertje bij welke naam hoort. En stel DAT ik al die dingen nog zou vergeten ook (alhoewel je dan vermoedelijk al wel een heel ander probleem hebt), dan kan ik leven met de enorme inspanning van de muisaanwijzer even boven de klok te houden om het alsnog te kunnen zien...

Dus nee, ik zie echt geen meerwaarde van het volledig uitschrijven ervan.

Weeknummers in Outlook gebruik ik ook, maar dat kan ik nog snappen. Ik weet echt niet van welke datum tot welke datum week 38 dit jaar loopt. Dat wil ik dus wel kunnen zien, maar ik hoef echt niet continue te zien welke week het nu precies is op elk moment dat ik naar het scherm kijk.

Ik hou zelf liever het bruikbare oppervlakte van m'n schermen zo groot mogelijk, dus ik ben ook geen liefhebber van de werkbalk verhogen. De Windows Default is naar mijn mening prima zoals ie is. De notifications mogen nog wel nog wat redesign krijgen... Da's nog niet helemaal zo handig / overzichtelijk naar mijn idee.

Maar ieder z'n eigen voorkeur natuurlijk, en het is allemala naar wens in te stellen. Toch een mooi productje wat dat betreft ;)
Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide reactie gelezen van iemand de de datum niet in beeld wil :-)
Voor mij is dat een logisch gevolg van een 2-hoog taakbalk omdat ik 101 dingen heb openstaan en een hekel heb aan het samenvoegen van de balkitems. 8)7
En ik hou ook wel van de volledig uitgeschreven dag.
Tip: zet de taakbalk links. Dan heb je veel meer plaats voor tasks en het overgebleven scherm is niet zo breed.
Ik heb een 38" 3840x1600 ultrawide. Het zou op zich wel kunnen, maar ik hou op een of andere manier van de chaos onderaan 8)7 . Ik zal het eens een kans geven. Bedankt voor de tip!
Het valt me zojuist op dat het nu niet meer is, dus was misschien een pre 2004 of 20h2 bug (onlangs 2 upgrades gedaan). Daarvoor had ik het op zowel mijn pc, laptop als werk pc en Xfade geeft hier aan het probleem ook te herkennen.
Dus tenzij je met lokaal een gebied op de kaart bedoeld en Xfade toevallig bij mij in de buurt woont betwijfel ik dat het een lokaal probleem is/was ;)
lokaal als in op jouw toestel. Moest het een bug zijn inherent aan windows, dan zou iedereen er last van hebben (en hadden ze hem al sneller gefixt ;) ). Er zijn letterlijk ontelbaar veel combinaties van software en hardware + mogelijke corruptie dat de specifieke situatie (aka lokaal) ervoor zorgt dat de bug zich manifesteert, terwijl hij uiteraard op alle andere installaties latent aanwezig kan zijn.
Die taakbalk bugs zitten er al sinds Vista in. Net als dat de highlight van een taakbalk item bij bepaalde instellingen niet meer weggaat. Graag zou ik de taakbalk op autohide zetten, maar ik wordt gek van die gare bugs.

Wat ik eens meegekregen heb is dat er wat fundamentele fouten in de code van de taakbalk zit en ze praktisch de boel moeten vervangen om ze op te lossen. Maar we hebben ondertussen 3 nieuwe start menu's gehad, belachelijk dat het bijna 20 jaar later nog niet aangepakt is.
Dit probleem heb ik zelfs met een vaste taakbalk die aan de linkerkant is gezet.
Meest voorkomende zijn rechtsklik menu's op taakbalk icons waarbij het menu achter de taakbalk gaat ipv eroverheen.

En het gaat helemaal raar doen als explorer een keer gerestart is door een of andere reden, maar dat is makkelijk te fixen met een restart.
Goed, dat ze dan meteen maar de zoek functie zoals die werkte ten tijde van Windows XP en alle voorgaande Windows versies terugbrengen. Search in Windows 10 is een compleet drama, probeer maar eens een file terug te vinden waarvan je niet meer weet in welke folder of op welke schijf die staat.

[Reactie gewijzigd door jos707 op 6 maart 2021 12:55]

Als we dan toch gaan klagen: als je op de help klikt en je vind alleen een link naar de algemene Mickeysoft webpagina... En anders vind je een beschrijving die helemaal niets uitlegt.

Vroeger had je een ? knopje waarmee je de korte beschrijving van een optie kan tonen. Nu klik je erop en jawel hoor, een apart scherm met daarop een niet werkende link. En dat is alleen als er nog een ? te vinden is. Al het andere moet zo logisch zijn dat er überhaupt geen beschrijving van te vinden is.

Zoeken op internet betekend trouwens dat je alles moet onthouden want natuurlijk blokkeert het scherm alles, en de meldingen en tekst in de schermen is nog steeds niet te kopiëren. We zitten in 2021 en we moeten nog steeds dingen overtypen. Als je mazzel hebt gok je op Control-C en hoop je dat de vorige tekst daarmee uit het clipboard is verdwenen.

Hoewel: laatst wist de probleem-oplosser van Windows voor het eerst in jaren een probleem voor me op te lossen. Het was puur toeval dat ik hem per ongeluk activeerde (via een knop zonder beschrijving, goh), maar goed, misschien is er hoop.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 6 maart 2021 12:27]

Daar heb ik " everything" voor geïnstalleerd. Werkt goed
Inderdaad, nog zoiets: zoeken.

Al in 2000 bracht men BeOS 5 uit waarbij het volledige filesysteem als een doorzoekbare database te benaderen was! Revolutionair, geen applicatiesilo's meer: emails worden gewoon op fs bewaard en kunnen met alle programma's gevonden worden. Koppel dat aan open bestandsformaten en je hebt een droom van een operating system om workflows te automatiseren,

Ging Microsoft ook met Longhorn maken. Nooit gelukt natuurlijk.
20 jaar later zitten we nog altijd te wachten op een goede zoekfunctie.
dat ze de versplintering van instellingen een recht trekken; sommige zaken zitten onder het 'kids' menu (die onvolledige settings), andere vind je weer bij configuratiescherm of bij systeeminstellingen via 'deze computer' :? onder de norm van 'toegankelijker' voor de gebruiker. Maar het is nu echt meer zoekwerk. (zet misschien meer over mij dan over windows :X)
Neehoor, het ligt niet aan jou. Ik ervaar hetzelfde dat het zoeken naar diepere instellingen steeds verder verstopt worden. Wat voorheen eenvoudig met een paar klikjes was aan te passen moet je tegenwoordig door hele menu's heen worstelen of Powershell gebruiken.

Ook bij office applicaties zijn er geregeld veranderingen die eerst voor de hand lagen ineens helemaal weg gestopt zijn waardoor je helemaal lam zoekt en eenmaal gevonden ontdekt dat je nu 5x moet klikken om hetzelfde te krijgen wat voorheen met 1x of 2x klikken kon. Bijvoorbeeld het formaat van een ingevoegde afbeelding wijzigen met exacte maten. Vroeger dubbel klik op de afbeelding en je kon het invoeren tegenwoordig weggestopt ergens in een tabblad die je via rechermuisknop menu moet zien te vinden.
Ik mis toch regelmatig schermen voor instellingen. Ik vind de versimpeling prima, maar nu moet ik configuratie doen via registersleutels en powershell-commando's waar eerst gewoon een vinkje voor was. Voor zover ik weet kun je ook in de nieuwe settings nog geen DHCP-configuratie uitvoeren of WINS uitschakelen.

De nieuwe geluidsinstellingen missen ook het een en ander, onder andere omdat voorheen audiodrivers extra features bij een speaker konden zetten vanuit een DLL en die heb ik nog niet terug kunnen vinden in de nieuwe settings.

De belangrijkste instelling, het uitzetten van de stalking van Microsoft, ontbreekt helaas ook nog, dus naar mijn inzien is Windows nog lang niet af.
Zelf ben ik de muis cursor nogal vaak kwijt. Even de <CTRL> toets indrukken en loslaten en een 'druppel in het water' laat zien dat de cursor weer in de hoek staat. (mijn muis heeft ruzie met de muis mat).

Zoek die instelling 'Lokatie van de aanwijzer weergeven als ik op <CTRL> druk' eens in het huidige menu? Volgens mij vind ik het alleen bij het W'98/Wxp menu 'eigenschappen van de muis'. Dat had ik al lang bij de lay-out of 'thema' instellingen verwacht, daar zitten alle andere cursor-creativiteit-instelingen. Het feit dat dit menu er nog steeds in zit houdt alleen maar in dat microsoft weet dat er te veel instellingen in staan die elders nog niet zijn opgenomen....
Nee hoor, zegt niks over jouw maar over Windows. Ik zoek me ook rot. Alhoewel ik de meest gebruikte instellingen nu wel weet te vinden, maar echt logisch is het allemaal niet.
Ik denk dat MS inzet om alle instellingen beschikbaar te maken via Powershell (dit zie je meer en meer). Het 'kids menu' krijgt alleen de settings voor huis tuin en keuken gebruik en de advance settings (tweakers) doe je maar lekker via powershell (of een 3rd party UI). Helemaal top :)
Dat klinkt als interessante ontwikkelingen.
Laten we hopen dat er een betere flow in de schermen is voor het configuratie van je computer/tablet. Nu is het echt zoeken naar instellingen, terwijl dat vroeger met het configuratiescherm stukken eenvoudiger was.
Microsoft is te trots om toe te geven dat ze met het instellingen menu een fout hebben gemaakt. Je kan tegenwoordig niet eens je bluetooth instellingen en je geluid instellingen tegelijk open hebben omdat het allebei in de settings "app" gebeurd.

On topic: de beschreven ronde designfilosofie zie ik sinds deze week al terugkomen in Teams waar bijvoorbeeld het chat icoontje ineens een stuk ronder is.
Microsoft heeft geprobeerd om de instellingen interface voor desktop en mobiel gelijk te trekken onder het mom: "mobile first". Nu blijkt dat niemand de mobiele interfaces van Microsoft gebruikt (op een verdwaalde Surface gebruiker na) en dat het op de desktop toch niet zo heel erg praktisch is.
Ik heb zelf de surface pro en moet zeggen dat een speciale mobile versie helemaal niet nodig is. Windows 10 is prima te besturen met touch. Ik gebruik overigens nooit de settings maar altijd het configuratie scherm
Ze hebben vooral geprobeerd om het gebruiksvriendelijker en overzichtiger te maken voor de gemiddelde gebruiker. Voor de power user maken ze steeds meer beschikbaar via PowerShell.
Nadeel van powershell is dat het alleen werkt als je er dagelijks in roert. Als je 1x per maand je netwerk connectie moet vernieuwen zou ik het powershell commando niet weten. Ik kan wel naar settings->ethernet (ja, wifi netwerk kaart reset lukt alleen via de ethernet knop), dan naar adapter settings en dan pielen om je wifi device weer in het gareel te krijgen. De oude route was eenvoudig (2x klikken en gaan), de nieuwe route is een draak (tig keer klikken op plekken waar je het niet verwacht). Als ik dan ook nog geforceerd powershell hiervoor nodig zou hebben dan is het heel snel gedaan met Windows.
Dan zou ik toch eens kijken naar je WiFi? Ik heb het nooit hoeven te vernieuwen..
Het is niet zozeer de wifi, maar als er een storing is op mijn server en de dhcp ligt eruit moet je handmatig tijdelijk even de op config zetten want Windows gaat direct ervan uit dat de wifi niet bruikbaar is. Dit terwijl wifi en dhcp uitstekend los van elkaar werken.
Windows-toets, typ wat je wilt, enter, klaar.

Het kost even wennen, maar het helpt enorm. Als je blind kunt typen helemaal.
welke power user gaat kleine instellingen op zijn desktop aanpassen in powershell?
Dat ik servers configureer en beheer met powershell is 1 ding, maar als mijn bluetooth speaker niet lekker werkt ga ik dat echt niet op een command line proberen op te lossen.
Nee, dat doen we zelfs in Linux al lang niet meer.
Nee? ik wel hoor! Vaker dan ik zou willen gebruik ik toch command lines om problemen op te lossen.. je kan ook software gebruiken natuurlijk.. maar niet altijd nodig (en dat moet je dan ook weer vinden zonder virus eerst).
Moet je voor de grap eens kijken waar je allemaal scaling en DPI kunt instellen.

En als ik Netwerk instellingen wil wijzigen ga ik altijd op zoek naar de oude dialogen.
Die nieuwe schermen zijn zo slecht en werken ook slecht.
Dan faalt het de nieuwe waardes te zetten en zegt verder niets over waarom maar zegt alleen 'controleer de ingevoerde velden'.
Meeste netwerkinstellingen doe ik gewoon via ipconfig, powershell is ook een optie.
Het settings menu is zo gemaakt om voor de gemiddelde gebruiker toegangkelijker te maken, power users probeert Microsoft te bedienen via powershell.
Toch is het best bijzonder dat juist dat gene wat altijd als een groot nadeel van de Linux Desktop werd genoemd ondertussen de manier begint te worden om Windows te configureren......
Omdat Microsoft eindelijk door heeft dat voor power users de linux manier veel beter was, voor de gemiddelde gebruiker niet, maar die hebben genoeg aan een mindere uitgebreid settings menu.
De tijd dat je een IT professional was omdat je wist hoe je door een paar menu'tjes kon klikken is voorbij, scripting en CLI zijn gewoon veel efficienter dan d0or 10 menu's te klikken om hetzelfde te bereiken als wat je met in 1 commando kan.

[Reactie gewijzigd door maevian op 4 maart 2021 16:37]

Maar tegelijkertijd de gewone user geen eenduidig GUI pad meer bieden naar instellingen. De andere reakties zijn zo herkenbaar voor mij, de moeilijk vindbare netwerkinstellingen, het diep wegstoppen van de onderhoudsstatus, en daar tegenover het steeds verder wegmoffelen van het control panel. Waarschijnlijk heeft Microsoft gehoopt dat dan mensen die Settings dan wel gaan gebruiken. Tegenwoordig type ik control panel maar in in de startregel, in het start menu, ook in de rechtermuisknop opties is het weg.

Als ik kijk naar de huidige status van dat settings menu dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het nog niet af is. Als dat control panel echt moet worden vergeten, duw dan door met dat settings menu en maak dat we het control panel gaan vergeten. We hangen nu tussen wal en het schip.

Laat dus die paint 3D, het zwevende startmenu en de fluent icoontjes maar even liggen en zorg dat die settings structuur op zijn plek gaat vallen. Hou überhaupt het accent meer op functionaliteit en wat minder op het uiterlijk design. Microsoft pretendeert een OS voor het bedrijfsleven te willen neerzetten, maar het accent op die uiterlijkheden is hiermee wat mij betreft in tegenspraak.
Maar de Linux manier is niet echt beter (en het is ook niet echt "de linux manier" in dos was het niet anders). Ik kan mij niet voorstellen dat er echt geen betere oplossing is dan de CLI. Uiteindelijk denk ik dat de meeste mensen gewoon "lui" willen klikken (ik tenminste wel).
Hoe moeilijk zou het zijn om bij elk configuratie venster een configuratie bestandje te hebben welke je gewoon na 1 muisklik op bijvoorbeeld een expert knopje kunt bewerken.

Imho is de cli extreem ouderwets en dat daar nog steeds geen fatsoenlijke vervanging voor is vind ik verbazingwekkend. (Net zoals dat we nog steeds in 2d navigeren op de desktop en ik nog nooit een fatsoenlijke poging heb gezien om dit in 3d te doen.)
En dan het grote nadeel dat je via de CLI veel meer kunt stuk maken door een gebrek aan een GUI die overzicht geeft in wat je op dat moment aan het doen bent.

CLI is leuk voor repetitive taken waarbij je met commando's in een keer kunt doen wat je anders in verschillende menu's met -tig muisklikken moet doen. Alleen voor wat eenvoudige netwerkzaken gebruik ik hem bijna dagelijks.
Ligt er aan, je kunt in een cli ook checks toevoegen, een overzicht van de wijzigingen tonen die een gebruiker moet bevestigen (non-interactive voor scripts uiteraard). Ook configuratie-files kun je gebruiksvriendelijk maken met comments en door dingen logisch uit te splitsen. Daarnaast zijn er nog allerlei text-user-interface tools die soms gebruiksvriendelijker zijn dan grafische tools (en makkelijk remote te gebruiken zijn via SSH (htop en ncdu bijvoorbeeld)). Niet alleen maar Linux, maar ook de Cisco command-line interface is bijvoorbeeld zeer gebruiksvriendelijk. Ook via de CLI kun je via wizzards en keuze-menu's de gebruiker "begeleiden". Het mooiste is als je daarna ook nog de optie hebt om je gekozen settings terug te krijgen als "oneliner" voor als je dezelfde settings nog een keer wilt toepassen of wilt scripten.

Toch valt er nog wel wat te winnen aan gebruiksvriendelijkheid zoals S8472 hier onder aangeeft moet er nog iets komen om het "ik weet wat ik wil instellen, maar nog niet hoe". Bijvoorbeeld als Linux (en windows met powershell) een meer gebruiksvriendelijkere versie had van "man -k" (ik wil iets doen, welk commando heb ik daarvoor nodig? En hoe werkt het?). Nu moet je al heel erg in de buurt zijn van het daadwerkelijke commando.
Aller eerst vind ik dat alle innovatie in IT wereld tegenwoordig CLI first wordt ontwikkeld. Neem als voorbeeld de laatste hype die mainstream is geworden genaamd Kubernetes.

Daarnaast denk ik dat Microsoft 3 grote gebruikers groepen heeft...
1. De thuis gebruikers en sorry dat ik het zeg, die willen niet configureren. Die willen consumeren :p
2. IT professionals
3. Software developers

Uiteindelijk willen IT professionals zo min mogelijk herhalende werkzaamheden en schrijven dus een scriptje in CLI interface (bash, powershell en tegenwoordig steeds meer python). Software developers willen tegenwoordig alleen maar API's API's API's, laat CLI nu eigenlijk niets meer dan een schilletje zijn om API's (ofwel bijv REST ofwel windows/linux native). Nu is het helaas een feit dat het maken van een api en daarboven een interface heel makkelijk is. Andersom is het nogal problematisch en vereist het vaak een complete redesing.

Helaas vallen de power users hier een beetje buiten want enerzijds heb je de no config huis tuin en keuken gebruikers en anderzijds mensen die juist dol zijn op API's en CLI (it profs en devs).

Gebruiken wij IT professionals dan ook niet liever applicaties met een interface? Ja soms wel maar uiteindelijk maken die programma's weer gebruik van dezelfde API's en CLI :p
Hét grote voordeel van een GUI is dat ik daarmee kan werken als ik wel weet wat ik wil, maar niet hoe. Ik, de Klant weet wat ik wil, de Leverancier, Windows, weet hoe dat te bereiken. Door steeds meer naar de CLI te schuiven wordt de "computer" steeds minder behulpzaam: zoek zelf maar uit "hoe". De facto gaat de leverancier steeds meer kaderen wat ik te willen heb. Slechte zaak!
Het mooie optimum (iig voor mij dan hè) van Windows 7 tussen "te beperkt" en "kost te veel tijd om uit te zoeken" is nu weg. Dus kiezen tussen twee kwaden: een essentieel stuk gereedschap wat nooit meer echt lekker zal werken of veel tijd investeren. Maar die tijd heb ik voorlopig niet. Misschien die tijd t.z.t. toch maar in LTSC steken...
Ik probeer powershell wel eens maar het voelt steeds als een gefaalde Unix kloon. Tik "help". Krijg de suggestie om "Update-Help" te tikken. Dat doe je. Dan vervolgens een scherm vol rode karakters met foutmeldingen. Ergens in de brij van meldingen zie ik dat je dat natuurlijk wel moet doen met elevated privileges (meld dat dan voordat je gaat downloaden...). Na overgeschakeld te zijn naar een admin-powershell lukt het updaten beter en is de brij aan foutmeldingen korter. De melding is iets dat ik HelpInfoUrl in de manifest moet controleren of mijn netwerkkaart is kapot. Daar heb ik dus niets aan: waar staat het manifest?
Dan de volgende stap: wat kan ik allemaal in powershell? In Unix doe ik 'ls /usr/bin' en alle commando's staan netjes op alfabet gesorteerd klaar. Met een 'man xxx' krijg ik de handleiding van xxx te zien. Eens kijken of dat in Powershell lukt. Ik tik weer in "help" en een brij een tekst waarin staat dat ik "help <cmdlet>" kan doen voor meer info. Nergens info over welke cmdlets er zijn of hoe ik die lijst kan krijgen. Tik dan uit armoede maar in "cmdlet": dikke error. Einde verhaal. Vergeet powershell maar. Dat is niet voor (power)users, maar net zoals het nieuwe settings menu gemaakt om snel vergeten te worden.
</rant>
Haha ja, ik weet dat je dergelijke zoekquery's wel kan doen in powershell, maar gebruik zelf altijd google en dan heeft ms het best prima beschreven en is het juiste cmdlet zo gevonden met wat examples.
Ik denk dat een lijst met alle cmdlets inmiddels ook wel een beetje teveel van het goede is.
Maar blijft dat ik het volume van mijn microfoon gewoon via een gui wil instellen terwijl ik elke dag behoorlijk fors met powershell werk.
Daar is WSL2 voor; dat werkt helemaal niet slecht moet ik zeggen. Voor meerdere terminals is wel GNU screen nodig.

Man pages werken, HTTP{,S}_PROXY exporteren werkt voor apt-get, pip3 en vim doen het; /bin/ls werkt veel sneller dan in WSL1. Python blijkt zelfs OOXML-bestanden te lezen en via ODBC met MS SQL te communiceren. Dus ik kan eindelijk gedag zeggen tegen cmd.exe en gawk.exe en VBA.

Alleen jammer dat WSL2 niet standaard geïnstalleerd is!

Ik hoop dat de nieuwe versie van Windows WSL3 heeft...
Ik hoop dat de nieuwe versie van Windows WSL3 heeft...
Dus dat Windows op de Linux kernel draait zegmaar? ;)
Lol in zowel linux als windows gebruik ik de manual functie niet. Ik zoek het liever op het internet aangezien het daar vaak beter is beschreven (bezoek vaak Red Hat en of Windows documentatie en vind ik veel beter t.o.v. cryptische commandline help). Mja dat is natuurlijk persoonlijk en ik gebruik bash, powershell, python en ansible misschien wel dagelijks dus ben misschien niet heel neutraal
Als je wil weten hoe Powershell werkt zul je eerst een training moeten volgen of inlezen op internet hoe het werkt. Ik ervaar hetzelfde met unix omdat ik niet weet hoe het werkt, heeft niets te maken met of iets goed/slecht/handig is.
Het werkt gewoon anders.

Voor de doeleinden dat ik Powershell gebruik is het fantastische tooling, en als je de weg er steeds beter in kan vinden kun je ook steeds meer. Echter voor mijn NAS is Powershell useless, dan moet ik toch echt aan de unix taal. De logica in unix heb ik nog niet gevonden, maar samen met een zoekmachine kom ik uiteindelijk wel tot mijn doel.

Kortom, een programmeertaal afkraken vanwegen onkunde komt wel knullig over.
Als het advies is dat ik op internet moet gaan kijken waarom nemen ze dan nog de moeite help commando's op te nemen? Mijn rant is gericht op de slechte discoverability van powershell: de helpteksten zijn op zijn best niet informatief. De foutmeldingen zijn onduidelijk, maw. de basis is al niet goed. Dan kan je niet verwachten dat ik de moeite ga nemen tijd en energie te steken in je product. De shine en polish die ze over windows proberen te trekken (oa. het nieuwe settings menu) is niet gestoken in powershell. Komt bij dat ik Windows niet gebruik voor server taken dus de noodzaak tot powershell is minimaal. Mijn reactie is dan ook gericht op de opmerking van maevian dat MS mensen richting powershell duwt ipv. settings als je iets meer wilt dan wifi aan/wifi uit en die vlieger gaat niet op zolang powershell niet op zijn minst een makeover krijgt qua discoverability en usability.
Get-help <command>
Is de manier om dat naar boven te krijgen, een kwestie van weten.

En inderdaad komen functionaliteiten helaas nooit gelijk met Powershell commands, daar moet ik je helemaal gelijk in geven. Zeker als beheerder is het vaak vervelend dat je er omheen moet bouwen totdat de native command er is.

Foutcodes zijn inderdaad soms summier of mysterieus, echter kom ik er met veel ervaring uiteindelijk meestal wel uit. Verder doet de naam wel eer aan, het is absoluut zeer krachtig voor de doeleinden Windows beheer. VBS en CMD is wat dat betreft echt verleden tijd.
Discoverability: welke "commands" zijn er? Als je "help" intypt krijg je ook de tekst "type help <cmdlet>" in voor meer info. Alleen lijkt er geen "list cmdlets" te zijn (althans: in de help tekst wordt dit niet genoemd, alleen als voorbeeld "help process-status" om de helptekst van "process-status". Process-status komt uit de lucht vallen. De helptekst is dus niet geschreven voor de doelgroep waar je helpteksten voor schrijft.

Ik sluit niet uit dat ik mezelf powershell eigen kan maken (ik doe assembly, c, c++, c#, bash en nog wat andere obscurdere talen). Maar zolang ik het kan vermijden doe ik het graag gezien de al genoemde zwakke basis.
Bij gebrek aan +1 knopjes: +1 ! (jammer dat dat dus niet in de help pagina staat)
heel herkenbaar ;-)
Daarom gebruik ik nog altijd Start -> ncpa.cpl
Als ze het menu wat omhoog komt met win-A wat beter maken, met toggles enzo dan kan daar het meeste wel gebeuren, waarom het alleen een grid met tiles naar een andere app is snap ik ook niet.
Sowwie hoor maar op die plaatjes staat de slechts uitziende UI die ik ooit van microsoft heb gezien. WTF, je kunt soms niet eens zien waar de ene window ophoudt en de andere begint omdat de donkergrijze achtergrond wordt afgebakend met een ultradun zwart lijntje. Hoe bedenken ze zoiets? Het lijkt erop dat ze proberen alle elementen die een windowed UI nodig heeft om fatsoenelijk te werken weg te halen. Wat een aanfluiting.
De kleuren kun je zelf gewoon instellen?
Zo kun je dus zelf contrast instellen naar wens.
Ja, ik heb ook een oranje randje op mijn actieve scherm.
Was wel een gedoe.

Vroegah.. kon ik gewoon alles instellen.
Titlebalk van inactieve windows, font, font kleur en noem allemaal maar op.
Als je met meerdere schermen werkt gaat het niet altijd om het actieve venster waar je onderscheid in wil zien. Het overkomt mij vaak dat ik een balk van een ander venster te pakken heb doordat alles zo plat en randloos is. De balken verdwijnen tegenwoordig doordat ze dezelfde kleur als de applicatie hebben. Wat mij betreft mogen de dikke randen en balken weer terug, dan zie je tenminste weer gewoon het verschil.
Ja, helemaal mee eens. Ik heb het ook regelmatig gehad.
Daarom was ik er destijds ook ingedoken en tot mijn teleurstelling was het alleen op het actieve venster goed te krijgen. 100% mee eens.
Mijn eerste actie is daarom standaard om dat contrast op te trekken en andere window kleuren te kiezen. De afgelopen maanden heb ik dat regelmatig moeten doen op steeds nieuwe test clients bij de W7 naar W10 migratie in ons bedrijf (ja ja, nu pas).

Wat mij fascineert is hoe die witte contrastloze interface zich als default kan opwerken. Levert er dan niemand binnen die Microsoft organisatie de feedback dat deze huidige default totaal niet functioneel is? Dit doet mij vermoeden dat W10 weer sterker als een consumenten OS wordt gepresenteerd dan als een OS voor bedrijven en organisaties.

Over die migratie nog even. Issues van dienst: Het beheerst krijgen van de grafische drivers voor de CAD systemen, ook door onduidelijke driver identiteit, de steeds maar trager wordende Excel (2007 > 2013 > 2016), de wat stroever overkomende grafische afhandeling van het manipuleren van taken/windows/schermen.
En dan nog Citrix erbij dat op fullscreen net een pixel aan de bovenkant openlaat zodat je nog bij je andere Windows kan. Muis omhoog, op de Citrix balk klikken en ... weg is Citrix :)
je kunt soms niet eens zien waar de ene window ophoudt en de andere begint omdat de donkergrijze achtergrond wordt afgebakend met een ultradun zwart lijntje. Hoe bedenken ze zoiets?
Zij niet. Dat hebben ze afgekeken van MacOS :)
Wanneer komen ze nu eens met een optie om meerdere desktops te kunnen aanmaken?

Bijvoorbeeld dat je een "Game" desktop, een "Werk" desktop en b.v. een "Social" desktop kunt aanmaken, waarbij je dan ook apart bijbehorende applicaties kunt installeren. En dat je daar dan op een eenvoudige manier tussen kunt switchen?
https://www.cnet.com/how-...ey%20%2B%20Ctrl%20%2B%20D.

dat komt een beetje in de buurt, wat jij wil klinkt als bijna verschillende userspaces
Ja, dit komt inderdaad in de buurt, en heb ik ook al eens geprobeerd.

Alleen hebben die virtual desktops geen eigen taakbalk, en als je de computer afsluit, kun je de volgende keer weer alles opnieuw inrichten.

Er zal wel niet voldoende vraag zijn naar zoiets, anders was het er waarschijnlijk al geweest :)
Afgezien van de "pinned" iconen hebben ze wel een eigen taakbalk met het oog op welke processen/tabbladen actief zijn :) oplossing: niet te veel dingen pinnen ;)
Anoniem: 25604
@Beefhead4 maart 2021 17:47
Gefeliciteerd man, jij bent de eerste die niet zeikt of klaagt. Je maakt gewoon een wens kenbaar. (+1) Voor een OS dat al zo lang meegaat, zo'n goede "out of the box" ondersteuning heeft, voor de meest exotische apparaten vaak nog, kan ik niks dan lof opbrengen. Uiteraard haalt men telkens weer aan dat Linux- of Mac-OS-versies minder bloated zijn. Ik heb als systeembeheerder met Unix (True 64, HP Ux) en Red Hat Linux gewerkt. Ooit vond ik het zelfs leuk en stoer dat gehannes in VI. Ik heb andere distro's van Linux uitgeprobeerd en een perfect werkende Hackintosh gehad. Puur voor de nieuwsgierigheid en het grote argument "gratis". Ik heb een mediacenter-PC gehad ooit eens dat draaide op een Linux-distro. Het gezeur toendertijd om mijn grafische kaart fatsoenlijk aan de praat te krijgen. En overal zijn er 100 "oplossingen" voor. De een nog beter of nog "duisterder" dan de ander. Het gezeur om mijn optische audio aansluiting fatsoenlijk werkend te krijgen, wat lukte totdat het er weer mee ophield... Elk OS zijn eer... vind ik. Als mijn zoontje snel even weer een dingetje wil maken van school en mij vraagt of ik hem kan helpen, en waar ik wat software voor wil hebben om mee te helpen gaat er niks boven het gemak waarmee ik het op Windows voor elkaar heb. Maar misschien zegt dat wat over mij. Ik hou er in ieder geval wel van dat mijn oude "HP Photosmart Plus All-in-One Printer - B209c" van meer dan 5 jaar geleden het nu en waarschijnlijk in 2025 ook nog steeds doet. Haal een scan- en printerapp uit de Windows store en je gaan als een banaan! Zonder de bloats van HP maar nog steeds functioneel als printer!
Alleen het feit dat Windows 10 (bij een installatie) aangeeft om "reclame" te tonen etc... vind ik minder. In plaats van die zogenaamde "gratis" inslag had ik best wel wat meer willen betalen voor een schoon OS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 4 maart 2021 18:00]

Ik gebruik sinds de start al Teams omdat veel klanten die gebruiken. Maar het blijft altijd een ergernis hoe het werkt. Dan vraag ik me af hoe dat kan als miljardenbedrijf. Ook het geneuzel dat een account vaak soort van "dubbel" is. In Visual Studio moet ik mij regelmatig identificeren en dan vraagt ie na het inloggen of dit een Werk account is of een Prive account. En iedere keer moet ik goed nadenken welke keuze ik maak, want bij de ene zie ik mijn broncode niet.

Wat heeft dat te maken met Windows? Nouja, dat bijvoorbeeld de Settings pagina nog steeds een zooitje is met inconsistenties en je soms in jarenoude legacy weer terecht komt.

Of dat na een update ineens de Quick Access anders werkt en als je een map aanklikt hij de focus legt op de map in je explorer.

Windows blijft een rommeltje.

Ander voorbeeld. Als je prive Microsoft account hebt, maar ook zakelijk een ander account... En je wilt de PIN toegang op je prive computer wijzigen terwijl je Zakelijk bent ingelogd.... Dan wil hij deze wijziging dus doorvoeren op je zakelijk account en in je settings staat er "There's a problem with your account. Click here to fix it".

En ga zo maar verder.
Als je 2 accounts hebt, 1 zakelijk en 1 privaat met hetzelfde email adres. Dan mag het toch niet verbazen dat de software komt vragen met welk account je bent aangemeld? Dit heb ik bij mijn werkgever ook meegemaakt. Toen er nog geen verbinding was tussen onze on-prem AD en Azure moesten we onszelf registreren met een privaat email adres om toegang te krijgen tot myvisualstudio. Dat deed ik, en vele collega's dan met hetzelfde email adres als dat we privaat al gebruikten voor ons MS account. Maar omdat dit onder een zakelijke omgeving was en de billing naar de werkgever moet splitst MS dit dus uit tussen zakelijk en privé. Het enige alternatief zou zijn om verschillede email adressen te vereisen vanuit MS, maar dat vinden vele mensen dan weer onprettig want dan moeten ze ineens een extra mailbox aanmaken.

En waarom zou je met je zakelijk account inloggen op je privé computer?
Ik heb altijd 1 account gehad (al 20 jaar) en deed in 2008 al veel in Azure. Later hebben ze het uit elkaar getrokken.

En ik heb het dus over de PIN om mijn computer thuis te unlocken. Als je zakelijk dus in tools ingelogd bent, mengt hij dat dus met mijn privé account.

Het gaat dus echt om fuzzy logica.
Ik gebruik sinds de start al Teams omdat veel klanten die gebruiken. Maar het blijft altijd een ergernis hoe het werkt. Dan vraag ik me af hoe dat kan als miljardenbedrijf.
De gebruiker is niet de klant. De baas van de gebruiker is de klant.
Als er moet worden gekozen tussen de belangen van de baas en die van de gebruiker dan verliest de gebruiker dus altijd. Nu is er in theorie natuurlijk geen verschil tussen de belangen van de baas en die van het personeel (een bloeiend bedrijf) maar in praktijk is het verschil groot.
Commerciele software lijkt steeds vaker te worden geschreven om te voldoen aan zoveel mogelijk wensenlijstje, zonder na de denken of er ook een werkbare applicatie uit komt. Dan zit je als gebruiker maar te wachten of je suf te klikken voor de meest simpele dingen.

Een andere tak van software heeft een heel andere ontwikkeling doorgemaakt. De software die "gratis" is en z'n geld verdient aan het bespioneren van gebruikers die heeft wel gebruikgemak voorop staan. In die sector worden kosten nog moeite gespaard om de sotfware maar zo gelikt mogelijk te maken. De gebruiker moet vooral nooit op het idee komen om eens verder te kijken of er niet iets beters te krijgen is. Die software werkt dan wel heel fijn, maar daarvoor betaal je met privacy, en fors.

In de wereld van de closed source commerciele software is het dus maar lastig kiezen. Als gebruiker ben je altijd de pineut. Jouw belangen zijn op z'n best secundair.
Ander voorbeeld. Als je prive Microsoft account hebt, maar ook zakelijk een ander account... En je wilt de PIN toegang op je prive computer wijzigen terwijl je Zakelijk bent ingelogd.... Dan wil hij deze wijziging dus doorvoeren op je zakelijk account en in je settings staat er "There's a problem with your account. Click here to fix it".
Dat hij de pincode van het aangemeld account wil wijzigen is toch niet zo vreemd?
Als ik naar de badkamer wil en trek de deur van de berging open, is het toch niet vreemd dat daar een stel kasten staat, en niet een wc en een douche?
Windows blijft een rommeltje.
Persoonlijke mening. Ik vind het uitstekend werken.
En ik heb het dus over de PIN om mijn computer thuis te unlocken. Als je zakelijk dus in tools ingelogd bent, mengt hij dat dus met mijn privé account.
Ik heb Windows vaak (en recent) gebruikt, maar het is er echt niet beter op geworden de laatste jaren. Ik kan me voorstellen dat consumenten -op de gamers na- massaal afhaken wanneer het voor hun baan niet meer nodig is om het te gebruiken. Alleen al de inconsistente UI/UX keuzes zijn wat mij betreft tenenkrommend.

Daarnaast valt er over smaak niet te twisten, maar in mijn optiek is het OS foeilelijk geworden. Waar Windows 7 voor mij de laatste plezierige consistente ervaring was, zag ik vanaf Windows 8 dat het alleen maar bergafwaarts ging. Windows 10 heeft het e.e.a. gelukkig weer verbeterd, maar alsnog zijn er belachelijke inconsistente keuzes gemaakt. Het werkt gewoon niet lekker!

Zelf ben ik inmiddels helemaal overgestapt op MacOS, al jaren ging het steeds meer die kant op. Bij Apple lijkt er in ieder geval een hele duidelijke visie te zijn en is de integratie met alle andere Apple apparaat helemaal op orde, waardoor het als consument (en professionele gebruiker) echt heel plezierig is om mee te werken. Een consistente en goed doordachte, mooi ontworpen, UI/UX en het instant-zoeken is nog steeds iets dat Windows niet goed op orde heeft anno 2021.
Ik kan me voorstellen dat consumenten -op de gamers na- massaal afhaken wanneer het voor hun baan niet meer nodig is om het te gebruiken.
Denk je dat iedereen dure Macs kan veroorloven? Want op Linux zal zeker niet massaal worden overgestapt.

Ik vind het lichtelijk overdreven. Inderdaad is het instellingen in Windows 10 vaak drama, maar voor de rest valt het reuze mee. Voornamelijk de gewone gebruiker zal niet snel wisselen van wat hun bekend is vanwege een 'slechte UI'.
Ik gebruik al jaren geen Windows meer omdat er niets is dat mij dwingt. Gamen doe ik wel op een console en de meeste huis tuin en keukenzaken werken prima zonder Windows tegenwoordig. Hoewel ik naar redelijke tevredenheid meer dan 10 jaar een Mac heb gebruikt is dat voor mij persoonlijk ook niet de ideale oplossing, maar gelukkig voor veel mensen wel.

Ik gebruik nu al jaren naar volle tevredenheid Linux. Eerst Ubuntu en nu Mint. Beide doen wat ze moeten doen en zijn in dagelijks gebruik veel eenvoudiger dan Windows. Vergelijk alleen al de system settings van MacOS/Ubuntu/Mint met Windows 10 en je wordt echt verdrietig van de laatste.
Je gebruikt veel woorden, maar zegt in de middelste alinea niet echt veel vind ik, iets specifieker mag als je een zo sterke mening hebt over een besturingssysteem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee