Gerucht: Windows 10 krijgt nieuwe appstore met meer vrijheid voor ontwikkelaars

Microsoft werkt volgens bronnen van Windows Central aan een grote vernieuwing van zijn appstore in Windows 10. De nieuwe versie zou ontwikkelaars veel meer vrijheden geven. Oude Win32-apps zouden bijvoorbeeld zonder wijziging in de store kunnen.

De nieuwe Microsoft Store voor apps is volgens Windows Central zowel voor gebruikers als ontwikkelaars veel vrijer. Bronnen van de site noemen drie grote veranderingen. Ontwikkelaars zouden Win32-apps kunnen uploaden naar de nieuwe Store zonder aanpassingen. Dat zou het veel makkelijker maken voor veel ontwikkelaars om hun bestaande apps in de Store-omgeving te krijgen.

Daarnaast zouden ontwikkelaars updates en inhoud voor de apps op eigen content delivery networks mogen hosten. Een browser zoals Firefox zou op die manier updates kunnen ontvangen via een cdn van Mozilla, zonder tussenkomst van de Microsoft Store.

Tot slot zou Microsoft ontwikkelaars toestaan om betaalmogelijkheden van derden te gebruiken in apps, zonder een deel van de omzet op te eisen. Daarmee zou Microsoft sterk afwijken van andere appwinkels, zoals die van Apple en Google, die ontwikkelaars dwingen om de door hun aangeboden betaalopties te gebruiken en via die weg een deel van de omzet opeisen.

Met de veranderingen zou Microsoft de Store in Windows nieuw leven in willen blazen. Tot nu toe is die winkel voor software geen groot succes. Veel populaire betaalde en gratis programma's zijn niet te vinden via de Store, omdat de ontwikkelaars daar vermoedelijk geen voordelen in zien.

De bronnen van Windows Central zeggen dat de nieuwe Store-app weer een UWP-app is en dat die maandelijks updates zal krijgen met nieuwe features. De winkelomgeving zou ook een grote visuele update krijgen en stabieler moeten zijn voor het downloaden en installeren van grote applicaties en games.

De verwachting is dat de nieuwe Store eind dit jaar verschijnt, als ook de Sun Valley-versie van Windows 10 wordt verwacht, waarmee Microsoft een 'nieuwe generatie' van het besturingssysteem wil inluiden. Volgens het gerucht brengt Microsoft dan ook veel van zijn eigen apps naar de Store, waaronder Teams, Office, Edge en Visual Studio.

Microsoft heeft nog niets bekendgemaakt over veranderingen aan de Store in Windows. Misschien gebeurt dat op de Microsoft Build 2021-conferentie die van 25 tot 27 mei digitaal zal plaatsvinden.

Microsoft Store
De huidige Microsoft Store in Windows 10

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-04-2021 • 17:27

78 Linkedin

Submitter: Loller1

Lees meer

Reacties (78)

78
75
40
2
1
18
Wijzig sortering
Kijk eens aan. Heeft ze dus een jaar of 10 geduurd voor de lage populariteit en slechte receptie ze heeft overtuigd om nu eens niet het wiel "revolutionair" uit te vinden, maar om gewoon een evolutie te proberen te maken. Als Win32 apps in de store staan en automatisch geupdated worden maakt dat Windows een stuk gebruiksvriendelijker en scheelt dat developers resources.

Maargoed, verder blijft het jammer, Windows Phone had een beetje hetzelfde probleem. Teveel willen en te gericht op revolution, en daarbij de gebruiker en developers grotendeels aan de kant laten staan.
De gebruiker stond met Windows Phone op de eerste plek. We zeiken en jammeren wel over het update beleid. Maar dat was bij vooral bij Android, maar ook iOS echt geen fluit beter.

Windows Phone werd gereleased zonder tracking mogelijkheden voor adverteerders en whatever. Het hele privacy geneuzel waar Apple de laatste jaren zo mee te koop loopt, is door Microsoft in gang gezet. Helaas werkte dit niet zoals gewenst en zijn ze IMEI nummers, telefoonnummers, IP adressen en andere info gaan gebruiken om mensen te identificeren, waarop het advertisement-ID geïntroduceerd is.

Het security update beleid van Windows Phone was absoluut ongeëvenaard. Toestellen kregen minstens 5 jaar security updates. Bij Android was dit 0 en Apple deed het best prima met 4+ jaarkwam ook met moeite voorbij de 2 jaar.

De samenwerking met Nokia was absoluut geweldig. De HERE collectie was een bominslag met offline maps, augmented reality 'winkelvinders' en navigatie. De nieuwe features die we al jaren normaal vinden zoals Glance, touch screen met handschoenen kunnen bedienen of draadloos laden die op WP geïntroduceerd werden. De ingebakken translator was ook geweldig en zo kwam WP met een waslijst aan features die met een user-first mind set ontwikkeld zijn.

De workflow was erg goed uitgedacht, elke app die zich een beetje aan de richtlijnen hield, had dezelfde workflow. Het gebruik van de thema's was ook geweldig, elke app volgde hetzelfde design. Wat een heerlijke user-experience. Android is een gigantische puinhoop met de verschillen tussen apps, launchers en troep. Mijn ervaring met iOS is amper beter. Dan zit het menu weer links boven, dan weer rechts boven, dan moet je van links naar rechts swipen, of hij zit ineens onder in de app. De ene app is groen, de andere blauw, die weer rood. Elke icon een andere vorm (al is dit op iOS wel gelijk).

Live tiles.... wat een geweldige uitvinding die zelfs nu nog ontbreekt op Android en iOS. Ondanks dat het homescreen best gelimiteerd was om aan te passen, was het wel heerlijk "eigen" te maken. Iets dat me op iOS en Android echt niet lukt tenzij ik tig energievretende toestelvertragende widgets ga gebruiken.

EDIT:
Hubs, wat waren de hubs een genot. Kon je makkelijk je facebook, twitter, linkedin enzo op 1 plek in de gaten houden. De gamehub hield je telefoon wat schoner door alle games en toebehoren daar onder te hangen i.p.v. ze in je applijst neer te zetten.
/EDIT

Windows Phone was juist zo gericht op de gebruiker, dat veel developers wegbleven. Microsoft die uit pure wanhoop maar Facebook, YouTube en andere apps zelf is gaan bouwen. Want de grote jongens bleven weg. Google die kei en keihard zijn macht heeft misbruikt om Microsoft uit de smartphone markt te houden. Het verbaast me nog altijd dat dit geen staartje gekregen heeft! Deze machtsmisbruik was wel een orde erger dan dat Microsoft met IE geflikt heeft en daar zijn zowel de VS als de EU keihard overheen gevallen.

Ik mis als gebruiker mijn Windows Phone nog elke dag. Android en iOS zijn echt hopeloos slecht gericht op gebruikers en hun enige doel is de appstore inkomsten en voor Google ook het minen van data.

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 april 2021 18:44]

Ik ben ook een oud Windows Phone gebruiker, mijn Lumia 920 was echt een super toestel. Wat er op werkte, deed het ook altijd. Het was helaas niet veel, maar je kwam er mee door. Whatsapp was het belangrijkste voor mij, en dat ging als een trein.

Maar dat update-beleid moet ik je corrigeren. Want volgens mij is dat op iOS wel een stukje beter geregeld. Nog steeds mijlenver van wat we op Android mogen zien helaas...
Probleem dat ik met Apple heb is dat ze geen echt lifecycle management doen. Het is altijd maar weer afwachten of een toestel nog een jaarje langer zal ondersteund worden. Bij MS weet je vanaf dag 1 waar je aan toe bent.
Dat is waar, Microsoft geeft aan het begin van een product aan hoe lang het ondersteuning zal krijgen en daar houden ze zich ook aan. Apple heeft dat niet vast staan, maar ze hebben wel een respectabel update-verleden.

Maar inderdaad, wat je eigenlijk zegt: Resultaten behaald (of: updates gekregen) in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Je hebt gelijk, mijn geheugen is wat negatiever over Apple's update beleid dan de realiteit. Die zaten ook rond de 4 jaar en zijn rond die tijd ook naar 5+ gegaan.

De 920 was qua featureset echt geweldig. Het app aanbod was best prima als je niet te veel eisen had.

Bedenk me net dat ik de hubs vergeten ben. Het idee was prachtig. Jammer dat geen partij ze ging gebruiken.
De enige die het principe van de Hub nog steeds gebruikt zijn de Android Blackberry's. Die dat overgenomen hadden uit hun BB OS 10 tijd. Dat werkt precies zoals jullie het beschrijven, 1 plek waar alles binnenkomt qua meldingen en waar je ook een email kan opstellen.
Het bestaat dus nog steeds.
Overigens is het beste OS wat mij betreft nog altijd BB OS 10 (het laatste echte BB besturingssysteem). Veel dingen die je nu op iOS ziet komen daaruit, zoals de veegbewegingen voor OS commando's.
Ook een Lumia 920 gehad, geweldig toestel inderdaad maar basic features als screen rotatie locken kon niet eens.

Live tiles werkten nooit, vaak kreeg ik een whatsappje maar de tile werkte niet waardoor ik hem miste. Apps als Wordfeud werden slecht geupdatet en crashten constant.

Het idee was zeker goed maar de telefoon en apps waren voor mij door alle issues onwerkbaar.
Uiteindelijk is er een update gekomen met het action center, zodat je makkelijk je schermrotatie kon vastzetten.

Hetzelfde voor meldingen, die hadden daar ook een plekje gekregen. Dat was wel een flinke verbetering.
Inderdaad maar dat duurde zo lang, toen was ik al weg. Ik was early adopter en had de 920 op dag van release. Maar qua hardware is geen toestel nog in de buurt gekomen. Heerlijk 'zwaar' en een geweldig touch screen.
Nooit gemerkt dat het als een trein werkt. Het uiterlijk was al minder, en de apps moesten altijd opnieuw laden, en zaten dus blijkbaar niet in de cache, wanneer je een app heropend. Fijn, steeds wachten op even je apps te bekijken.
Dat gebeurde als je alles afsloot met de terugknop. Wanneer je op de Windows-toets drukte ging de app gewoon naar de achtergrond en dan kon je ook weer terug oppakken door bijvoorbeeld de terugknop ingedrukt te houden (dan opende de actieve apps switcher),
Oke, ik heb het nooit verder onderzocht, maar ik heb de telefoon een jaar lang gebruikt en irriteerde mij mateloos aan het traagheid, de menu's en dergelijke. Maar goed, ik hoop zeker dat er een nieuw OS komt die beter bevalt bij de massa. :)
Nu is het wachten tot de windows arm versie op desktop een succes gaat worden. wie weet komt er dan nog ooit een basic windows phone versie met arm uit en zou men met deze appstore voorwaarden wel kunnen scoren.
Dan zou het nog steeds aan apps ontbreken. Applicaties die ontworpen zijn voor de desktop werken gewoon niet met een touchscreen. Dat heeft niks met processor architectuur te maken.
Ik ook, MS please come back met een mobile OS :)
you can do it.

Maar dan wel gecontroleerd
Ik ben het hier helemaal mee eens, als er vandaag een fatsoenlijke windows phone phone uitkomt knikker ik dit android ding in de recycle bak.
Insgelijks, Android is echt niets in vergelijking met Windows Phone.

Het toetsenbord op Windows Phone alleen al is zo geweldig, daar komt geen enkel Android-keyboard bij in de buurt.
Ik vind het ook echt jammer dat het niks is geworden en mis mijn 920 nog regelmatig, maar het toetsenbord ben ik in dik 2 jaar nooit vrienden mee geworden, wat een drama. Ben echt blij dat ik wat dat betreft mijn eigen keuze weer kon maken
Ik ook. Een tijdlang sailfish gebruikt, maar met het uitblijven van nieuwe hardware ondersteuning toch naar naar Android (lineageos). Stiekem hoop ik op een win10x telefoon, op mn Lumia 950 zag dat er al best leuk uit. Dan gaat dat Android ding gelijk in de hoek.
Mag ik gewoon even Amen zeggen? Ja? Downvoten, best, don't care. Is het waard.

Amen. All hail Windows Phone. Ik denk nog regelmatig met weemoed terug aan mijn Lumia 950 (en al zijn voorgangers... 830 met felgroene en oranje achterkant anyone? :D )
Ik gebruik nog steeds een 950. Ik zie nog steeds geen alternatieven in de markt.
Wow, ik ben 15 maanden geleden overgestapt (naar Android, een Xiaomi Mi9Tpro), en ik vond dat ik al laat was. Ik liep er toen al tegenaan dat steeds minder zaken goed functioneerden. Was dat zat en ben overgestapt,
Moet ook zeggen dat de accu van mijn 950 echt gaar was, en kon ik kon daar geen goede vervanger voor vinden. Heb jij dan nog steeds een goeie accu?
Apps zijn er inderdaad quasi niet meer, maar de primary purpose is bellen en mijn agenda raadplegen. En wat surfen in het kleinste kamertje :).

De accu is al twee jaar een nieuwe die ik ergens op het internet gevonden heb en deze begint ook af te lopen.
Kan me totaal niet vinden wat jij er over Windows Phone en iPhone zegt, los daarvan heeft jou reactie niks met het artikel te maken.

Leuk betoog maar ik heb andere ervaringen :+

Ik doe echt nooit wat met de appstore buiten wat apps downloaden die ik nodig heb. Apple heeft mij nog nooit geprobeerd om naar mij naar de appstore te lokken. iOS is juist gebruikersvriendelijk maar volgens jou niet dan?

[Reactie gewijzigd door Zackito op 20 april 2021 18:50]

Mijn reactie was dan ook niet bedoeld om kudo's te scoren. Ik moest het gewoon even kwijt voor een discussie, zoals we wel vaker doen op de frontpage.

Vorig jaar de iPhone XS mogen gebruiken. Het is op een aantal fronten beter dan Android. Het werkt relatief simpel, is relatief simpel opgezet en je kan er weinig aan stuk maken.

Maar er zaten mij te veel nadelen aan. Zo vond ik het homescreen onoverzichtelijk en daar moest ik gebruik maken van muscle memory om een beetje snel apps te vinden. Muscle memory die ongedaan gemaakt wordt als je een app die hoger op de lijst staat verwijderd, want alles verspringt dan. Ook het feit dat je alleen je homescreen hebt en geen mooi app-lijstje was een enorm gemist, ik hoef echt niet alles als icoontje op 1 van die homescreens te hebben.

iOS doet dit wel beter dan Android, maar een uniforme ervaring wordt er door de tig verschillende apps niet geboden. Ze hebben alsnog bijna allemaal hun eigen workflow en design.

Live tiles, wat een ontzettend gemis. Ik blijf die afhankelijkheid van je notificatieschermpje zo onhandig vinden.

Ondanks dat WP niet zo heel veel customization bood, kon ik de Lumia 920 wel eigen maken. De iPhone blijft veel te generiek en ze zien er allemaal praktisch hetzelfde uit.

De dark mode werkte niet helemaal lekker, veel apps hadden daar schijt aan. De thema's van WP waren echt goed uitgewerkt en in zo'n beetje elke app werd dat design meegenomen. Whatsapp werkte en zag er hetzelfde uit als mijn SMS of andere communicatie apps, m.u.v. Skype -.-

Wat heel persoonlijk is, is dat ik houd van strakke en simplistische UI's, al die rondingen en animaties vind ik zelf niet zo prettig werken. Het scherm is vierkant, maar alles dat op je scherm weergeven wordt is rond. Het strakke ontwerp van WP vond ik heerlijk.

Al met al kreeg ik met Windows Phone meer het gevoel dat alles om de gebruiker draaide, de updates en features die uitkwamen en toegevoegd werden. Store, ad-inkomsten e.d. voelde allemaal als bijzaak, zelf had ik de store eigenlijk niet nodig, alleen voor whatsapp en bankieren app. Want overige functionaliteit zat al in het OS zelf. Geen facebook, linkedin, twitter en weet ik wat voor een apps nodig, daar hadden we de hubs voor. Bij iOS en Android krijg ik een beetje het gevoel alsof ik het product ben. Honderden euro's neerleggen voor een product, om zelf het product te worden. Alles draait om de store en ad-moneys, dit merk ik gewoon. Het hele ontwerp van het OS is gericht om die app store. Wat je ook terug ziet in de apps, bij WP werden app-bouwers redelijk beperkt met waar ze wel of niet bij mochten komen, op iOS en Android moet ik voor vrijwel elke app mijn complete privacy overboord gooien.
Dan pin jij je apps gewoon op het hoofd scherm en klaar? Voor alle andere apps swipe ik naar beneden, zoekfunctie komt dan te voorschijn ik typ de app in die ik wil hebben en voila klaar.

Als dat het enige is waarom Windows Phone zo geweldig was.. alleen de GUI al wilde ik er geen hebben foei lelijk.
De gebruiker stond met Windows Phone op de eerste plek.
Dat laat vooral zien hoe belangrijk concurrentie is... Als de rollen omgedraaid waren, dan was er vast niet zoveel vrijheid en respect voor de gebruiker. Zie immers Microsoft's houding op de desktop, waar de Autoriteit Persoonsgegevens in heeft moeten grijpen.

Ik ben zelf blij dat de Windows Phone gefaald is omdat ik niet wil dat ze naast een monopolie in desktop besturingssystemen, ook een monopolie hebben in mobiele besturingssystemen.
Daar heb je helemaal gelijk in. Microsoft heeft Windows Phone deels zo opgezet om juist onderscheidend te zijn. Daarnaast waren ze destijds bezig met de Scroogled campaigne en probeerden ze wat extra kudo's te scoren door "voor de gebruiker op te komen".

Microsoft gaat nog steeds af en toe te ver en gaat her en der de grens nog wel eens over, goed om kritisch te blijven. Maar dat bericht van het AP zie ik als iets positiefs. AP klopt bij Microsoft aan met wat klachten en Microsoft onderneemt dan ook actie. Ze lossen de issues op. Je ziet wel een groot verschil in houding ten opzichte van b.v. een Google, die aan de lopende band de grenzen opzoekt en lachend af en toe een boete betaald.

Zou niet goed zijn als WP een monopolie weet te bemachtigen zoals MS die ~15+ jaar geleden nog had. Maar de markt is niet meer hetzelfde, MS is al vele jaren niet meer dan de derde speler in de consumentenmarkt. Een smartphone is gewoon een andere formfactor van een PC, net als de desktop, laptop en tablet dat bv ook zijn.

We missen momenteel een derde speler in de smartphone markt en dat is te merken. De innovatie en nieuwe features kwamen aan de lopende band ten tijde van de Lumia's. Microsoft heeft samen met Nokia de markt doen schudden. Ondertussen etteren we al redelijk wat jaartjes door met camera eilanden en vouwbare telefoons.
Sinds 1,5 maand ben ik overgestapt van Windows fone naar Android. Hopeloos complex gemaakt en een gekmakende bak met reclameshit.
Maar uiteindelijk toch over moeten stappen. Zonde. Maar zonder FB en WA ben je voor heel veel contacten niet bereikbaar.
Oh man wat mis ik WP! Mijn knalgele Lumia 920 O+
Ik haat alle toetsenborden op android, alles geprobeerd, waardeloos. De voorspelling is helemaal niet zelflerend zoals het op WP was. :/
Je doet me oprecht pijn met deze lap tekst, wat mis ik Windows Phone. Het was echt een geweldige ervaring, zo intens anders en 'smooth' dat ik het echt heel erg jammer vind dat Google die vuile spelletjes heeft gespeeld.
** verlangt huilend terug naar zijn mooie Lumia 735 ...
Het security update beleid van Windows Phone was absoluut ongeëvenaard
Dat vind ik een rare opmerking omdat je enkele regels erboven zegt:
We zeiken en jammeren wel over het update beleid. Maar dat was bij vooral bij Android, maar ook iOS echt geen fluit beter.
Als het update beleid niet goed is, hoe kan dan het security update beleid wel goed zijn?
Windows Phone werd gereleased zonder tracking mogelijkheden voor adverteerders en whatever. Het hele privacy geneuzel waar Apple de laatste jaren zo mee te koop loopt, is door Microsoft in gang gezet. Helaas werkte dit niet zoals gewenst en zijn ze IMEI nummers, telefoonnummers, IP adressen en andere info gaan gebruiken om mensen te identificeren, waarop het advertisement-ID geïntroduceerd is.
Ik lees: ze doen dus ook gewoon tracking.
De workflow was erg goed uitgedacht, elke app die zich een beetje aan de richtlijnen hield, had dezelfde workflow
Als iedereen dat op Android of ios zou dan... Er is nu eenmaal een bepaalde vrijheid, en sommige app ontwikkelaars slaan de bal soms echt wel mis door verkeerde flows te introduceren omdat het "vernieuwend" is. Dat apps eigen kleuren kunnen bepalen e.d. vind ik persoonlijk best wel geslaagd, laat toe om de huisstijl van je bedrijf door te drukken in je app. Als OS ontwikkelaar vind ik ook niet dat je creativiteit mag beperken voor je developers.
Live tiles.... wat een geweldige uitvinding die zelfs nu nog ontbreekt op Android en iOS.
Dit vind ik eerder een persoonlijke keuze, want voor mij moeten al die flikkerende dingen niet.
Windows Phone was juist zo gericht op de gebruiker, dat veel developers wegbleven. Microsoft die uit pure wanhoop maar Facebook, YouTube en andere apps zelf is gaan bouwen. Want de grote jongens bleven weg. Google die kei en keihard zijn macht heeft misbruikt om Microsoft uit de smartphone markt te houden. Het verbaast me nog altijd dat dit geen staartje gekregen heeft! Deze machtsmisbruik was wel een orde erger dan dat Microsoft met IE geflikt heeft en daar zijn zowel de VS als de EU keihard overheen gevallen.
Google heeft het misschien ook niet allemaal even zuiver gespeeld. Maar ik citeer even tweakers:
Wat niet hielp, is dat Microsoft een paar keer de resetknop indrukte. Eerst met Windows Phone 7 in 2010, waarbij apps niet compatibel waren en geen enkele telefoon een upgrade kreeg. Toen met Windows Phone 8, waarbij wéér geen enkele telefoon een upgrade kreeg. Dat was nodig vanwege het dumpen van de oude CE-kernel ten faveure van NT, de kernel van de desktopversie van Windows. Apps konden wel mee, maar moesten zich voorbereiden op een toekomst zonder ondersteuning van Silverlight, waarmee ontwikkelaars apps konden maken onder Windows Phone 7.x.

Nokia trok er hard aan. Zo maakte het de Lumia 920 met vernieuwingen als optische beeldstabilisatie in de camera...

De laatste reset was in 2015 met de release van Windows Phone 10. Ja, sommige telefoons kregen nu upgrades, maar lang niet alle. De interface veranderde ook weer iets, net als de ontwikkeltools. Ter vergelijking: Apple en Google hebben met hun mobiele besturingssystemen nooit een versie uitgebracht zonder dat oude apps werkten en oude telefoons een upgrade kregen.

De laatste poging was de aankoop van Nokia's telefoontak in 2014. Het was de laatste grote beslissing van Steve Ballmer als ceo en een dure fout; de overname kostte Microsoft miljarden dollars. Toen Satya Nadella het roer overnam, bleek al snel dat hij een andere kant op wilde. Er kwamen in de jaren erna nog wel Lumia's met Windows Phone uit, maar het waren er veel minder dan voorheen. De Lumia 950 en 950 XL eind 2015 waren de laatste high-end modellen, met de 650 in 2016 eindigde het voor Microsoft. HP bracht nog de Elite X3 uit en Wileyfox de Pro. Maar nadat Microsoft in 2017 had laten weten dat het ontwikkelen van nieuwe features 'niet de focus' had, was al duidelijk dat het een aflopende zaak was.
Apps kosten handen vol geld om te ontwikkelen, komt daar een platform bij dan is het bijna alsof je de app (althans in code) voor een heel stuk opnieuw moet coderen. Een derde platform mag interessant zijn voor de eindgebruiker, maar kost veel geld en resources voor de bedrijven. Je wil als bedrijf die investering kunnen terugverdienen. Als de gebruikers achterblijven en API's allemaal niet zo stabiel zijn dan lijkt het me niet onlogisch dat vele bedrijf afwachtend zijn. En zeker wanneer de budgetten wat beperkte zijn dan is de keuze snel gemaakt. Zo ging dat althans ook bij het bedrijf waar ik toenmalig in dienst was. Ik denk dat er veel ontwikkelaars stiekem tevreden waren dat ze geen 3e platform moeten ondersteunen op de mobiele markt.
". Eerst met Windows Phone 7 in 2010, waarbij apps niet compatibel waren en geen enkele telefoon een upgrade kreeg."

2010 was toen Android doorbrak met 20 miljoen telefoons per kwartaal. Hedendaags zijn (bijna) alle telefoons een smartphone, Android heeft een markaandeel van 70%+ en er zijn 17,72 miljard telefoons actief. In IT is 11 jaar terug het stenen tijdperk.

2010 was tevens de tijd van Android 1.5, 1.6 & 2.2, ga je mij vertellen dat er nog Android apps uit die tijd bestaan? Hoeveel regels code denk je dat die tijd & alle Android versies overleefd heeft?

Ja bij Android bleven de apps werken als men een versie hoger ging maar zo zijn er in tussentijd wel 19 versies uitgebracht waarbij ook continu de boel aangepast en herschreven moest worden. Dat de app nog werkte bij een nieuwe versie wilt niet zeggen dat hij nog goed werkte laat staan dat hij nog werkte als je nog een versie verder ging.

Een app of een website of een OS, het heeft continu updates en aanpassingen nodig net zoals Tweakers kleine en grote changes doorgaat, soms zichtbaar, soms onzichtbaar.

Feit is dat Google zijn positie misbruikt en nog altijd misbruikt. Alle Google services werden actief tegengewerkt, youtube apps werden neergehaald, Gmail in Windows mail heeft altijd bugs gehad, Google earth werkt enkel in Chrome en de DRM van Netflix werkt het beste op ARM met Trusted zone want Google Chrome slikt enkel de DRM van Google dus alle streaming diensten werken uitsluitend met de DRM van Google.

Er word veel geklaagd over Facebook en social media maar de privacy honger van Google blijft altijd buiten schot en hun machtmisbruik neemt dergelijke proporties aan dat Google & alleen Google nu beslist of jou TV wel nog mag streamen.

Wat het Windows platform betreft, het waren woelige tijden, Symbian, Blackberry App world, Nokia OVI store, Android, IOS, Windows mobile, bedrijven hadden vooral geen zin om een app te ontwikkelen voor een platform dat even snel dood ging als het kwam waarbij MS het nog het langste volgehouden heeft.

Daarnaast was er ook gewoon harde tegenstand van ontwikkelaars zelf die geen MS mobiel OS wouden want MS had nog een slechte nasmaak na het IE6 verhaal waarbij programmeurs nogal anti MS waren. MS was oud, was saai. IOS & Android waren hip. Ontwikkelaars van mobiele apps waren net opgestaan en hadden deze richting genomen om net niet standaard Win X86 applicaties te moeten schrijven.

Als je dat samenvoegt, bedrijven waren terughoudend, Google misbruikte zijn positie om het platform tegen te werken op welke manier dan ook en als het ontwikkelteam hun mening werd gevraagd of het al dan niet intressant was Windows mobile te gaan ondersteunen begon heel het ontwikkelteam te zuchten/klagen tot uitspraken als ze MS moesten ondersteunen dat ze maar iemand anders moesten zoeken.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 21 april 2021 02:18]

Echt de spijker op zijn kop. Niets toe te voegen aan je betoog voor Windows Phone echt een dagelijks gemis... Fingers crossed dat Sun Valley stiekem de OneCore from is die uitkomt 🤞🏼
Helemaal mee eens!

Al was ook Windows Phone/10 mobile niet altijd even perfect, het wegvallen van de mobiele tak van Microsoft is een groot gemis op veel fronten. Nog afgezien dat een hele grote doelgroep noodgedwongen in 1 van de 2 kampen opgesloten zit waar het helemaal niet wil zijn.

Ik hou mijn hart vast of dit wél gaat werken... :o

[Reactie gewijzigd door rookie no. 1 op 20 april 2021 23:02]

Je betoog bevat nogal wat meningen. Het is prima dat je live tiles en die hubs fantastisch vond, maar die mening deel ik absoluut niet. Ik kreeg al spontaan stress als ik er naar keek! Ik vind ook niet dat iOS "hopeloos slecht" gericht is op gebruikers. Integendeel. De serene rust die iOS altijd heeft uitgestraald paste heel goed bij mij.

Daarnaast was het ook de vraag geweest hoe Microsoft, als ze op mobiel gebied groter waren, het er vanaf gebracht had. Sooner or later ruikt iedereen het geld. Daarnaast was Windows 10 al op de privacy onvriendelijke tour door alles met Microsoft te delen.
En onder de streep, het pro user is dus ook niet de heilige graal: want developers bleven weg en het platform is dood.
Hulde voor deze spot uitleg van mijn liefde voor Windows Phone!
Het is me nog nooit zo goed gelukt, ik de uitleg achter verschillende punten, zoals de workflow, zeker quoten.
Kan alles bevestigen wat je zegt. Ben een tijdje geleden overgestapt van Windows Mobile naar een iPhone. Het was alsof ik 10 jaar terug in de tijd ging qua look and feel.
Daarnaast zouden ontwikkelaars updates en inhoud voor de apps op eigen content delivery networks mogen hosten. Een browser zoals Firefox zou op die manier updates kunnen ontvangen via een cdn van Mozilla, zonder tussenkomst van de Microsoft Store.
Ik vraag me af of dit echt een slimme zet is. Ik neem aan dat Microsoft de programma's in de store wel controleert. Maar als updates dan van buiten de store komen hebben ze er geen controle meer over. Dan kunnen ontwikkelaars er ook rare dingen instoppen.
als een ontwikkelaars account gekaapt wordt, hebben ze evenveel (geen) controle. Idem voor signing keys.
Gaat mij er meer om dat de ontwikkelaars er dingen instoppen. Wat ik verwacht dat ze nu 1 veilig versie online zetten en in de update weer trackers of andere zooi. Nu is het noet helemaal hetzelfde natuurlijk maar bijvoorbeeld lang geleden bij Google Playstore was het dst alleen de eerste paar updates gecontroleerd werden. Daarna werd de app als veilig gezien en werden de trackers en andere zooi erin gegooid.

Helemaal veilig krijgen is inderdaad onmogelijk maar ik zie zelf dus liever dat Microsoft dingen controleert zoals Google en Apple dan ook doen voor hun store. Dan heb je ook bij overname van de programma/ontwikkelaar dat je weet dat er ieder geval gecontroleerd is. Ik kan het zo even niet meer terug vinden maar dit was ook gebeurt me een Google Chrome addon die opgekocht was en daarna trackers bevatte. Misschien zijn trackers wel toegestaan maar bijvoorbeeld virussen en ransomware kunnen ook via die update binnengehaald worden. En dit zou Microsoft wel getest kunnen hebben voor een groot gedeelte. Nogmaals niets is compleet veilig maar veiliger kan wel.
Maar tot hoever kan je software controleren? Ik denk dat je gerust andere cdn's mag hebben zolang je deze partner kan vertrouwen en z'n identiteit kan nagaan. Bovendien, misschien willen sommige power users wel gewoon een eigen cdn opzetten die niet voor iedereen publiek is.
Je kan misschien niet alles controleren. Maar elke controle die wel gedaan is maakt het een stuk veiliger. Stel je voor dat een programma veilig op de store gezet wordt en de updates krijgen wel virussen, trackers of ransomware. Nu kan dit natuurlijk ook via de store komen maar er zullen best dingen zijn die Microsoft kan testen. Bij Apple, en Google gaat het ook niet altijd goed. Maar bij de Playstore was het lang geleden dat de apps alleen de eerste paar updates werden gecontroleerd en daarna werd elke andere update als veilig gezien. En dan waren er apps die hier misbruik van maakte. Dus wanneer er niet meer gecontroleerd werd trackers enzo erin stoppen. Ik verwacht dat hier dit ook kan gebeuren omdat dan de updates buiten Microsoft om gaan dan. En ja die risico loop je natuurlijk ook als je zelf losse updates download of programma interne auto updater. Maar als je iets via een store gedownload heb verwacht je veel meer veiligheid.
Ik zou het ideaal vinden, mits de updates dan ook via de store lopen. Geen losse opstart-updateprogramma’s meer, makkelijk installeren/deinstalleren maar toch de vrijheid voor developers.

Ideaal voor veel mensen, kun je ze gewoon naar de store sturen zoals op telefoon/tablet ipv moeten googlen en zoeken naar downloadlinks.
https://support.microsoft...57-dc76-632b-66048978e51b
Volgens dit kan de store al automatisch updaten. En dat gaat nu nog wel via de store. Maar mijn punt is inderdaad dat bedrijven hun eigen servers kunnen gaan gebruiken. En dat lijkt mij onveilig kunnen worden.
Heel slim. Als je ontwikkelaars wil trekken is omzet wel een belangrijk argument. Geef je ze daar iets meer van, naast wat meer vrijheid, dan ben je ineens een interessante partner. Op zich voelt het nog steeds wat omslachtig dat elk programma in Windows zijn eigen installatie en undate service moet runnen.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 20 april 2021 17:31]

Ik ben laatst gedeeltelijk overgestapt naar Linux (enkel desktop), en ik moet zeggen dat ik dit een van de grote voordelen vind, niet meer eindeloos alle verschillende programma's updaten. Sowieso ook heel lekker als dependencies makkelijk gedeeld worden, ik vind het een goede stap van MS.

[Reactie gewijzigd door Noa_K op 20 april 2021 17:35]

Ik ben sinds tijdje dus ook eens de store gaan gebruiken, en inderdaad heerlijk net als steam enzo.
Niet overal losse installer meer voor downloaden, het updaten gewoon lekker centraal net als op de mobiel(En voorheen mijn Macbook die 5 jaar heb gehad).
Wel balen dat MS zelf niet de store gebruikt voor twee van hun primaire producten, Teams en Office.

Een flinke commitment met "eat your own dog food" zou hierbij helpen.
Ja zou zeggen gooi Office en teams er ook in ja, nou ja wie weet met de nieuwe store.
Office zie ik wel in de store staan nu ja wel office365, maar goed het is ook die kant op dat Microsoft je wil duwen.
Mij niet gezien ik heb Office2019 op de pc werkt prima, gebruik het eigenlijk nooit dus geen zin om maandelijks/jaarlijks voor Office te betalen.

Maar goed als je office365 wel handig vind kan dus wel via de store.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 april 2021 10:51]

Inderdaad iets wat bij de meeste Distro's al jaren ingebakken zit.
Zeker bij rolling releases Zoals Manjaro, met Pamac (Manjaro) of Synaptic (Ubuntu), en andere distro's hebben dit ook, maar heet het dan anders, wordt je OS en je programma's geupdated, installeer en je verwijder je programma's en onderdelen, drivers van het os. Laatste tijd zie je steeds meer programma's in de pakketbeheerders zoals Snap en Flatpak, wat het allemaal nog makkelijker maakt.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Renard op 20 april 2021 19:00]

Ik ben laatst gedeeltelijk overgestapt naar Linux (enkel desktop), en ik moet zeggen dat ik dit een van de grote voordelen vind, niet meer eindeloos alle verschillende programma's updaten.
Als je toch eens met Windows moet werken, kijk eens naar Chocolatey. Dat is een package manager voor Windows.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 april 2021 17:53]

Microsoft is ondertussen bezig met de ontwikkeling van WinGet, wat een alternatief voor Chocolatey moet worden maar belangrijker: de standaard package manager voor Windows.
Dat ze eens beginnen ervoor te zorgen dat mijn appstore niet in 3 verschillende talen staat.(Ookal is mijn systeemtaal engels) En dat er geen register hacks nodig zijn om dit op te lossen. Dan zal ik eventueel nog eens overwegen die ooit te gebruiken.

Maar in zen huidige staat is die compleet onbruikbaar vind ik.
Dat zal dan wel aan jou installatie liggen, mijn windows is in het engels en mijn store ook ?
Neen hoor, iedere laptop en desktop die hier over de vloer komt heeft dit probleem.
Ik kan nu perfect een nieuwe ISO nemen, installeren in een VM en voila het probleem zal zich voordoen. Het probleem is al verdwenen, maar komt altijd terug. Ene update wel/ andere niet / ...

Standaard nieuwe install, fabrieksinstallatie etc ... Heeft te maken met het feit dat ik in belgie leef (Denk ik?)
De menus vanboven zijn dan plots frans, de content in de items van de apps zijn engels en hier en daar een block in het nederlands.

Geen 1 andere applicatie heeft dit probleem, enkel de windows store. En sommige websites die default frans zijn... Maar dat ligt dan aan de website ;p

[Reactie gewijzigd door Single Core op 20 april 2021 18:46]

Grappig misschien komt toch door België dan, snap ik ook wel kan Microsoft toch niet weten.

Al die talen die daar gesproken worden 😂
Goede zaak. Dat zorgt ook dat Windows weer wat meer bestaansrecht krijgt onder de leken van de gebruikers.
Natuurlijk van de zotte dat je anno 2021 geen goed werkende appstore hebt. Elke keer handmatig updaten of via achtergrondtaken is niet echt efficient. Via chocolatey kun je wel een hoop automatiseren, maar niet geschikt voor een leek.
Ben ik geen eens een leek heb er gewoon geen zin meer in, die mensen heb je ook ondertussen.
Net als met mobiel vind ik Apple heerlijk, elk device werkt precies het zelfde nooit.
Ik kan iemand blind uitleggen hoe zijn iphone 8 werkt, of iemand zijn iphone 12 of ipad zonder zelf te kijken(Of als ik zelf nieuwe heb geen nieuwe dingen uitzoeken).

Gewoon aanzetten account inloggen en verder gaan, kopie van oude zet die precies op de zelfde scherm/plaats icoontjes/mapjes enzo terug heerlijk.
Ik heb werkelijk nog nooit wat in de store gedownload, en het aanbod lokt me ook niet. Je ziet dat dit hetzelfde is voor veel mensen, getuige deze wijziging. Ik denk dat er weinig verandert, ook met deze evolutie.
Ik gebruik de store weinig door het kleine app aanbod, maar de automatische updates zijn wel erg fijn.
Dat is waarschijnlijk ook het grootste voordeel van de Store.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 20 april 2021 19:16]

Nu hopen dat het ook snel werkt. Microsoft heeft retesnelle backbones, maar één of ander reden is die store niet vooruit te branden. Het verveelt daarom ook snel.

Daarnaast hoop ik ook dat er een uninstall knop komt. Als je snel wat apps wilt uitproberen en weer wilt verwijderen, kan dat niet in de store. Doen moet je weer naar instellingen > apps en de app daar opzoeken en dan heb je ook nog het ouderwetse configuratiescherm > software, sommige dingen staan weer daar.
Op start klikken, de nieuw geïnstalleerde apps zijn dan standaard meteen te zien, RMB, uninstall.
Microsoft is natuurlijk een redelijk grote speler maar ik hoop eigenlijk omwille van anti-trust én omwille van Apple dat ms hier wel met een strategie komt bijvoorbeeld door een fixed fee voor opname in de store

Ook hoop ik dat er wel een goed update proces komt nu nog hebben veel te veel app hun eigen half-gare proces

Of het dan van, een eigen cdn, de Microsoft servers of een torrentswarm gedownload wordt zal met worst wezen

[Reactie gewijzigd door i-chat op 20 april 2021 17:38]

Toch leuk dat verschil tussen Microsoft en Apple. Bij Apple mág je niet eens meer apps indienen die niet ARM-geoptimaliseerd zijn, en bij Microsoft kun je nu Windows 95 apps inleveren. Beide houdingen spreken wat mij betreft van een sterke kant van de platformhouder, dus goed dat ze beide doen waar ze goed in zijn.
Als het een succes wordt zie ik nieuwe kansen voor windows mobile.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee