Microsoft brengt besloten Xbox Cloud Gaming-bèta uit voor Windows 10 en iOS

Microsoft brengt op dinsdag een bètaversie van zijn Xbox Cloud Gaming-streamingdienst uit voor Windows 10, iOS en iPadOS. Het betreft vooralsnog een besloten bèta, hoewel de testversie in de komende maanden moet komen voor alle Game Pass Ultimate-abonnees.

Zoals eerder al bekend was, betreft dit een Xbox Cloud Gaming-bèta die draait in verschillende webbrowsers op Windows 10 en iOS, meldt Microsoft in een blogpost. De dienst komt beschikbaar via de Xbox-website, waar uitgenodigde Game Pass Ultimate-abonnees 'meer dan honderd' Xbox-games via de cloud kunnen spelen. De webversie werkt momenteel via Google Chrome, Microsoft Edge en Safari, waarbij gamers bluetooth- of USB-controllers kunnen gebruiken. Microsoft rept niet over ondersteuning voor Firefox.

Microsoft begint op dinsdag met het versturen van bèta-uitnodigingen aan een beperkt aantal Game Pass Ultimate-abonnees. "We sturen geleidelijk aan meer uitnodigingen naar spelers in alle ondersteunde landen, evalueren feedback, blijven de ervaring verbeteren en voegen ondersteuning voor meer apparaten toe", schrijft Catherine Gluckstein, vice president van Microsofts Project xCloud.

Microsoft zegt van plan te zijn om verbeteringen op hoog tempo door te voeren, en de bèta 'in de komende maanden' beschikbaar te stellen voor alle gamers met een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement. Er wordt al langer een webversie van Xbox Cloud Gaming verwacht; Microsoft kondigde deze versie vorig jaar al aan. Er verschenen in februari al screenshots van de Xbox Cloud Gaming-webinterface.

Deze webversie is onder andere noodzakelijk om de dienst te gebruiken op iOS-apparaten. Door het beleid dat Apple hanteert voor iOS-apps in de App Store, kan Microsoft geen losstaande Xbox Cloud Gaming-app voor iOS-apparaten uitbrengen. Daarom kunnen iPhone- en iPad-gebruikers via Safari Xbox-games streamen. Google bracht eerder al een webversie van zijn Stadia-streamingdienst uit voor iOS. Xbox Cloud Gaming wordt op termijn geïntegreerd in de Xbox-app voor Windows, maar gebruikers van dit OS kunnen de dienst met de bèta ook via webbrowsers gebruiken. De cloudgamingdienst is al enige tijd beschikbaar als losse Android-app.

Afbeelding via Microsoft

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-04-2021 • 19:31

48 Linkedin

Submitter: Ectra

Lees meer

Reacties (48)

Wijzig sortering
Kan je trouwens nog steeds een gold account voor 1 euro omzetten naar gamepass ultimate?
Kon alleen als je het nog nooit eerder hebt gehad.
Ik heb het al 2 keer gedaan. 2x een jaar met een tussenpoos.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 19 april 2021 22:41]

Inderdaad je moet wachten tot het oorspronkelijke abbo vervallen is
Zou het ook werken via Chrome/Edge op MacOS? Ik weet dat daar nu nog niet over gesproken wordt maar toch

[Reactie gewijzigd door herovazy op 19 april 2021 19:38]

Zeker. Hier een link naar de xbox insider support reddit die dit bevestigd.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 19 april 2021 19:46]

ik vraag mij af hoe lang het goed blijft gaan op ios. nu via webversie schijnt het wel te werken maar als apple merkt dat het populair gaat worden zal er wel een blokkade op komen ben ik bang.

ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen tegen over stadia. uit eindelijk denk ik dat xcloud het wel gaat "winnen" dan wel naam bekendheid dan wel het aantal beschikbare games.
Xcloud heb ik niet gebruikt maar stadia wel, en als het net zo goed werkt dan valt de latency ed wel mee. Ja het is geen hoog standje maar voor de casual meer dan prima. ik ben ervan overtuigd dat cloud gamen wallis de toekomst kan zijn. Misschien niet morgen maar zeker wel over 10 jaar.
Apple afgelopen maand tegen de Australische anti-competition autoriteit:

"Even if a user only owns iOS-based devices, distribution is far from limited to the Apple App Store because developers have multiple alternative channels to reach that user. The whole web is available to them, and iOS devices have unrestricted and uncontrolled access to it. One common approach is for users to purchase and consume digital content or services on a website."

Kortom Developers hebben nog andere opties dan gebruik te maken van de app store.

Ze kunnen na die uitspraak moeilijk een blokkade instellen.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 19 april 2021 20:00]

Apple heeft dit zelf voorgeteld.
Zou Apple dat zomaar mogen doen? Het lijkt me dat ze dan aan censuur gaan doen. Het alternatief is natuurlijk om de techniek niet meer beschikbaar te maken in Safari, maar dat zou hun browser ook meteen schaden.
Dat houd geen stand natuurlijk want je hebt dan nog keuze uit meerdere browsers om als nog xcloud te gebruiken. Het lijkt me dat ze niets anders kunnen doen dan toekijken in dit geval
Nee, bij iOS hebben alle browsers webkit als basis - de basis van Safari; dus dan zou 't niet werken.
Ah ja was ik al weer vergeten.. dit gaat dus op voor alles behalve macOS. Ze zouden wel flink de plank mis slaan met zo'n actie. In veel gevallen kan je bepaalde acties nog onder het beschermen van gebruikers plaatsen maar om zo'n platform te blokkeren kan je niet op deze manier verkopen.
Nee, want elke browser moet WebKit gebruiken als engine op iOS. De verschillende browsers die er nu zijn draaien dus alle op Webkit, ook Chrome (i.p.v. Chromium)
Hoe zit het eigenlijk met het lokaal streamen van een Xbox series S/X naar Windows 10 of macos? Werkt dat eigenlijk al?
Met mijn one S kan ik toch al lokaal streamen naar windows, werkt dit niet op de series consoles dan?
Klopt werkt nog niet op een Xbox Series X.
Ik heb een (originele) Xbox One waarbij het wel werkt naar Windows 10 streamen, echter via dezelfde handelingen via Xbox Series X niet.
Foutmelding op opgezocht, toen kwam ik tegen dat het inderdaad (nog) niet werkt op de Xbox Series X.
Wat ik begrepen heb niet, maar ik heb nog geen console daarop ben ik eigenlijk nog aan het wachten. Los van beschikbaarheid
ik was onder de veronderstelling dat het gewoon werkte, maar had het nog even opgezocht voordat ik weer nep nieuws aan het verspreiden was...

maar werkt inderdaad niet op win10 (wel als je nog een oude generatie xbox one hebt), mac os idem. Enige manier voor streamen is via de iOS/Android app. Wellicht als je een tablet hebt goed genoeg? Ik stream wel eens naar mn iPhone, voor wat simpele spelletjes werkt dat prima.
Ja, misschien moet ik daar eens naar kijken. Maar je zou verwachten dat microsoft dat wel voor elkaar zou hebben. De PS5 kan het volgens mij wel, alleen die hebben niet zo'n mooie game pass :)
Google bracht eerder al een webversie van zijn Stadia-streamingdienst uit voor iOS
Nvidia en Amazon ook.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 19 april 2021 21:02]

Het is niet op invite.

Heb zelf een GAME PASS gekocht van 2 weken om te proberen en het werkt zonder invite.

Heb zelf nooit een invite gehad.

Als jij een GAMEPASS ULTIMATE aanschaft of hebt dan kun je gewoon online gamen.

Via Chrome of Edge Chromium

Dan ga je naar: xbox.com/play

Log je in met je Xbox account en je kan gamen via Xcloud

Ter Info: Zie je alleen reclame van XBOX open dan een nieuw tabblad en tik of plak:

xbox.com/play { Dan kom je dus in de cloud}

Bij mij werkt het uitstekend.

[Reactie gewijzigd door NoNutsNoGlory op 22 april 2021 14:40]

Denk dat Microsoft ook wel ziet hoe populair dat cloud gaming op het moment is? Volgens mij is er nog niet echt een clouddienst echt van de grond gekomen? Dus dan moet jij je als bedrijf afvragen in hoeverre het prioriteit heeft.

Tenminste dat is mijn gevoel als ik een beetje het nieuws in de gaten houd. Daarnaast draait xcloud volgens mij niet op de Azure dienst, maar zijn het echt allemaal gebouwd op xbox hardware? Volgens mij wordt de hardware dit of volgend jaar ge-upgrade naar xbox serie x hardware. Het draait nou op de xbox one (s) hardware.

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 19 april 2021 19:49]

Het is nog wel de vraag in hoeverre de kwaliteit dan omhoog gaat (dus of je ook Series X games kan streamen). Er is alleen bekend gemaakt dat ze in 2021 overgaan naar Series X hardware voor de datacenter:

Microsoft will use its new Xbox Series X hardware in xCloud servers next year, and it provides some big performance gains for its cloud streaming efforts, particularly on the CPU side. This next-gen processor is far more powerful and capable of running four Xbox One S game sessions simultaneously.

De laatste zin vind ik een behoorlijke teleurstelling, als dat het doel is. Dus Series X hardware betekent nog niet dat je ook Series X kwaliteit krijgt. Kan ook uit kostenoverweging gedaan worden, omdat je 4 sessies per hardware kan leveren (minder stroomverbruik).
https://www.theverge.com/...s-x-servers-hardware-2021

Ik heb de PS5 en een game PC (en een Switch). Game Pass Ultimate op de PC is leuk. Maar Xbox Cloud Gaming kan mij momenteel echt gestolen worden. Ik wil geen Xbox One S games te spelen als ik een PS5 en game PC heb. Pas wanneer ze Series X versies van de game streams aanbieden wordt het interessant. Het artikel van the Verge geeft mij echter niet echt hoop...

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 20 april 2021 01:08]

Het draait wel in azure maar idd op Xbox hardware. De Xbox consoles zitten gewoon in racks in de datacenters van Microsoft. Het zou raar zijn wanneer ze het ergens anders zouden laten landen toch? :)
De instances zijn inderdaad Xbox hardware, maar een cloud infrastructuur bestaat uit meer dan de instances zelf. De uitdaging bij dergelijke projecten blijft toch om een videostream na input met zo min mogelijk latency, maar met acceptabele kwaliteit terug te geven aan de eindgebruiker. Die extra 'laag' maakt het een interessante casus voor cloud platforms als Azure.

Microsoft heeft genoeg in huis om dit een succes te laten worden en is in mijn optiek samen met Google Stadia de grootste kanshebber om marktleider in cloudgaming te worden. Alleen als het komend of volgend jaar populairder wordt, loopt Microsoft de feiten achterna met de huidige staat.

[Reactie gewijzigd door SvenBo op 19 april 2021 20:16]

Duidelijk geen haast. Al maanden zeggen ze "release in spring" Vervolgens brengen ze een paar weken terug een video uit waarin een medewerker zegt dat de release elk moment kan plaatsvinden.
En nu blijkt het een Beta te zijn dat invite-only is...... Kan maanden duren voordat je uberhaupt een invite krijgt.
Mensen aan het lijntje houden.

(Ja ik ben gefrustreerd :+ )

[Reactie gewijzigd door Valinor op 19 april 2021 19:41]

Dat jij een aankondiging of zelfs gerucht incorrect interpreteert maakt nog niet dat Microsoft mensen aan het lijntje houd.
Gerucht?

In december 2020 door microsoft nog aankondigd dat de dienst in de lente uitgebracht gaat worden voor ios apparaten.
Vervolgens in een filmpje bevestigd dat het binnenkort is.
Een week geleden Head of Xbox Phil Spencer bevestigd dat de dienst spoedig uitgebracht wordt.

En dan breng je een beta uit dat invite-only is? Goed gehypt.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 19 april 2021 22:18]

Sja, zal me niets verbazen als ze 20 juni de release doen. Dan hebben ze nog maanden een beta als je dat wat losjes neemt. Maar zal er minder raar van kijken als het mid/eind zomer wordt.
De lente duurt nog anderhalve maand…
Zelfs doen ze de release op 20 juni, dan is het nog altijd lente.

Verder: door Corona heb je dit praktisch bij elke game/film/ serie tegenwoordig dat ze de releasedatum niet halen.
Het is zelfs bijna meer regel dan uitzondering geworden.

[Reactie gewijzigd door nightraven79 op 1 mei 2021 09:09]

Heb een invite ontvangen een paar dagen terug 8)7
Ik gisteren 😁
Of kwaliteit en of functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door FerronN op 19 april 2021 19:36]

Het laatste dat je als gebruiker wil is dat men met haast een product op de markt brengt. Kijk maar naar cyberpunk, het is goed dat ze het product eerst robuust maken want je krijgt maar een keer de kans om te laten zien dat dit de toekomst is
Het werkt gewoon nog niet naar behoren. Tenminste als je het met stadia vergelijkt of volgens velen GeForce now. Microsoft wil al te graag gamepass ultimate verkopen en mensen in hun eco systeem krijgen.
Ik weet niet hoe stadia werkt maar GeForce now werkt heel goed, niet perfect maar wel zodanig goed dat ik competitief kan spelen zonder lagg en ik ben geen betalende klant.
Het zit allemaal in je internet, deze bepaald je performance.
Echter het verschil met Xcloud & Geforce now is dat je bij Geforce now elke game zelf nog moet hebben of een account ervoor moet hebben.
Heb gisteren gfn gratis versie geprobeerd via telefoon. Met de razer kishi. Heb shadow of the tomb raider getest. Mijn ervaring was niet echt geweldig. Kwam dat misschien door de gratis versie?
Ben niet helemaal bekend hoe het draait op telefoons, vaak in promo video's zie je personen de snelste en dikste telefoons gebruiken. Persoonlijk heb ik het getest onder 2 verschillende toestanden beide mijn 9 jaar oude i5 laptop.
1, bij een vriend van me waar het internet (5Ghz of kabel maakte niet veel uit) ruk is waar ik gfn op 720p moet zetten en optimaliseren voor snelheid, dan nog krijg ik heel vaak dat het scherm zich moet refreshen en optimaliseren en speel ik in het gratis uurtje vaak 50% met een wazig scherm. Het internet van me vriend is ~25Mbit down & ~30Mbit up, 15 ms ping, geteste spellen Rainbow six (niet te doen), World of warship (is goed te doen), Heroes of the storm (is slecht te doen) en TFT (is goed te doen).
2, thuis 5Ghz ~58Mbit down ~60Mbit up & 6 ms ping. hier kan ik geforce now gewoon op 1080P (full HD) zetten en kan ik Rainbow six Siege met af en toe een miliseconde aan beeld optimalisatie gewoon goed spelen, mijn kill/death ratio is wel minder, mede dankzij het geluid die niet optijd is of laat horen waar de vijand is. Daarnaast heb ik thuis ook World of warships getest en deze draaide en zag er net zo goed uit als op mijn normale rig.
Ook heb ik geen (ervaring met) controllers :X anders had ik het kunnen proberen op mijn Samsung A8.

PS: TFT op telefoon werkte beter dan op laptop met geforce now.
EDIT: sorry lekker off-topic |:(

[Reactie gewijzigd door Shizukana08 op 20 april 2021 09:55]

Mijn stadia ervaring is op mobiel over wifi is heel goed(300Mbit down 30Mbit up). Je merkt wel nog een beetje dat het gestreamed is. Input is verder prima. Bij gfn heb ik toch wat haperingen. Ga vanmiddag ff via de pc testen bekabeld.
Ik hoor en lees zoveel gemengde ervaringen door de tijd heen hier op tweakers en iedereen heeft ook zijn eigen grens waarmee je (on-)tevreden bent.
Uiteraard merk ik zelf ook dat het gestreamd is.
Mocht je vanmiddag daad werkelijk testen zou ik graag jouw mening en bevinden willen horen, ben wel benieuwd. en de keren dat ik het zelf een keer gebruik is het prima of net te doen en zelfs de wachttijden niet lang.
Hoe kan je trouwens uplay toevoegen aan gfn? Heb alleen optie voor steam. Of zou dat te maken hebben met de gratis versie. Zou graag ook Assassin's Creed spellen willen testen maar die heb ik alleen direct via uplay. Plus het leek me tof om Ubisoft+ in combo met gfn te nemen. Stadia krijgt pas later dit jaar Ubisoft+ in Europa.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 20 april 2021 12:31]

De steam koppeling zorgt er alleen voor dat alle steam games die je bezit automatisch in je library overzicht komen te staan.
Uplay spellen dien je op het moment los op te zoeken via de zoekbalk en als je een game aanklikt krijg je de keuze te zien voor Steam/Epic Games/UPlay (Ubisoft Connect heet het nu) etc.
Thanks. Ga het vanmiddag proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee