Xbox-app voor Windows krijgt label met prestatieverwachtingen voor pc-games

Microsoft gaat een prestatielabel toevoegen aan de Xbox-app voor Windows. Hiermee wordt getoond hoe goed pc-games zullen draaien op de pc's van gebruikers. Zo kunnen gebruikers nagaan of een spel op hun pc werkt voordat ze het downloaden.

Het prestatielabel zit momenteel in een bètaversie van de Xbox-app en is beperkt tot een aantal specifieke games, merkte The Verge als eerste op. Bij ondersteunde games wordt bijvoorbeeld een label weergegeven met de tekst: "Zou goed moeten spelen op deze pc." Het label wordt onder andere weergegeven bij verschillende oudere games van Microsoft-studio's, zoals Forza Horizon 4, Halo-games uit de Master Chief Collection en Minecraft.

Dit werkt nog niet voor alle games. Bij verschillende spellen wordt weergegeven dat een 'prestatiecheck nog niet beschikbaar' is. Dat geldt onder andere voor recentere games, zoals de Halo Infinite-multiplayer en Forza Horizon 5. Dit doet vermoeden dat het label niet alleen is gebaseerd op de systeemvereisten van een game; mogelijk werkt het bedrijf aan een eigen database met de prestaties van games op verschillende systemen, speculeert ook The Verge. Microsoft heeft zelf nog geen officiële details gegeven over het label, dus dit is nog niet bevestigd.

Het is nog niet bekend wanneer Microsoft het prestatielabel beschikbaar maakt voor alle gebruikers. Het is al wel mogelijk om het label te testen. Gebruikers kunnen de Xbox Insider Hub-app downloaden en zich inschrijven voor de 'Windows Gaming'-preview om toegang te krijgen tot testversies van de Xbox-app voor Windows.

Het prestatielabel voor Forza Horizon 4 in de Xbox-app

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-12-2021 • 20:39

37 Linkedin

Reacties (37)

37
34
26
1
0
6
Wijzig sortering
dus de WEI score van vista komt weer terug? O-)

(ps: die is er nog steeds in windows 10, tik "winsat formal" in een command prompt en dan in powershell "Get-CimInstance Win32_WinSat". onderste cijfer is je windows experience index)

[Reactie gewijzigd door flippy op 6 december 2021 21:14]

Ik twijfel of ze die index gebruiken, denk dat ze eerder kijken hardware specificaties. Die score ging dacht ik meer over hoe Windows Vista/7 draaide, maar dat betekend niet dat je games er ook compatibel mee zijn.

Met Windows 10 verzamelen ze zoveel meer over de gebruiker, dat ik vrij zeker ben dat dit dieper gaat dan enkel de WEI. :)
In Vista werd het wel degelijk gebruikt voor games. Het kwam alleen nooit echt van de grond.
Dit heb ik echt nooit geweten zeer grappig om te doen een keertje.

OT: Kan dit zeker waarderen van MS/Xbox, gebruik al langer Xbox-games op PC en nog niet echt tegen problemen aangelopen. Ben ook benieuwd of het 'diepte' in gaat, en kan aangeven bijv. CPU is vertragend enzo. Maar dat is misschien wishful thinking.
Als dit ooit groot wordt dan kan dat nog wel eens een aardige impact op hardwareverkoop hebben. De minimum hardware van een klasse wordt dan een ding. Gamelaptops met een label zouden wel handig zijn.
Een nadeel is dat een pc een complex ding is waarin veel mis kan gaan. Een label zal nooit een garantie zijn.
Windows had dit vroeger al met de Prestatie Index.
Klopt, maar die prestatieindex is echt een wassen neus.
Mijn pc krijgt een 8,85 omdat mijn PCIE Samsung m.2 nvme SSD die score krijgt. Geen gemiddelde, gewoon laagste cijfer is je score. De rest zit op 9,5. :+

Op zich kan het handig zijn om een verwachting op te geven met je hardware, maar als je al enige tijd je pc gebruikt, denk ik dat je die ook wel redelijk in kunt vullen.
Toen de WEI uitkwam was dat zo slecht nog niet, kwamen heel veel computers op de markt met een snelle i7 en 5400rpm harde schijf, dus het pushen van snellere harde schijven had een grote impact op het prestatie gevoel van de computer
Dat valt best tegen. Ik heb een midrange pc gebouwd voor mijn jongere broer en hij gamed al jaren maar is absoluut a technisch en weet niet wat specs zijn in het algemeen. De cijfertjes zeggen hem niets.
Nou kan dit best handig zijn als het goed werkt althans, om te kijken wat de verwachte prestaties zal zijn bij bepaalde games.

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 7 december 2021 07:40]

De prestatieindex geeft natuurlijk aan wat je hebt in verhouding tot wat je ermee wil doen; als je niks meer dan "windows" doet, dan maakt het inderdaad niet meer uit. Games is er geen peil op de trekken van hoe zwaar iets gaat draaien en wat je mag verwachten.
Klopt, maar die prestatieindex is echt een wassen neus.
Mijn pc krijgt een 8,85 omdat mijn PCIE Samsung m.2 nvme SSD die score krijgt. Geen gemiddelde, gewoon laagste cijfer is je score. De rest zit op 9,5. :+
Volgens mij klopt dat beter dan een gemiddelde (want je weet niet wat je ermee gaat doen, dus je kan ook geen weegfactoren bedenken).
De score van het laagst presterende onderdeel als eindresultaat is dus een veel veiligere score, want dat is de bottleneck van je systeem.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 7 december 2021 11:23]

Ben benieuwd of ze dan de laptop als geheel moeten testen of alleen de hardware als onderdelen en zo een theoretische score geven. Heb verschillende laptops getest waarbij koelproblemen uiteindelijk voor throttling van de GPU en CPU zorgt omdat de heat pipes en ventilators de hitte niet weg kregen uit de body.
Er zitten voor mijn gevoel wel veel variabelen in dit verhaal. Niet alleen wat je hebt is belangrijk maar ook hoe geconfigureerd is.

Ik denk dat het een oppervlakkige score wordt. Oh je hebt cpu x, zoveel ram, een ssd en een gpu van serie bla dus het moet goed lopen. Dat de CPU niet voldoende gekoeld is, de snelheid van het geheugen niet benut wordt, de games op een sata-drive staan ipv op de pci 4.0 van het OS en een voeding die het piekvermogen van de GPU niet aankan wordt dan even over het hoofd gezien.

De score is pas nuttig als die weergeeft waarom een game niet goed zou lopen zodat je er iets aan kunt doen. Configureren of onderdelen kopen bijvoorbeeld.
Is dit niet altijd zo bij iedere game die uitkomt waar dan de minimum, required en max specs bij vermeld worden???
Mijn punt is eigenlijk meer dat je veel van die zaken wel kunt checken met software maar dat ik niet verwacht dat dat meegenomen gaat worden in de score. En daarmee de score net zo nuttig is als alle bestaande indicatoren.
Probleem zal dus wel zijn dat sommige dingen gewoon lastig te bepalen is. Bijvoorbeeld een nieuwe update van de videokaart kan problemen veroorzaken. Dan krijgt men misschien te zien dat de videokaart dus niet goed werkt en dus een andere kopen terwijl een oude driver versie installeren het probleem ook verhelpt. Vooral als de nieuwe ook dus niet goed werkt dan krijgt Microsoft gezeur.
De score is pas nuttig als die weergeeft waarom een game niet goed zou lopen zodat je er iets aan kunt doen. Configureren of onderdelen kopen bijvoorbeeld.
Je kan wel vertellen of de game op huidige config goed draait, maar verbeterpunten aangeven is extreem tricky business.

Stel Nvidia brengt een nieuwe vid-kaart uit, deze moet 120hz op 4k draaien. Maar draait maar 30 hz op 1080p met jouw config (dat blijkt gewoon uit de gegevens)
Dan kan je :
- een nieuwe vid-kaart kopen
- Wachten tot Nvidia nieuwe drivers uitbrengt omdat de huidige brak zijn
- Wachten tot de game-devver een patch uitbrengt omdat die gewoon de driver foutief aansprak.

2 en 3 weet je niet wanneer het ooit gaat gebeuren (als het al ooit gaat gebeuren), dus dan maar aanraden dat iedereen een andere vid-kaart moet kopen?
"Should play great on this pc" zegt niet erg veel. Wat is great? Is voor ieder anders. Ze hadden er beter resolutie/FPS bij kunnen zetten
En wat nou als dit nou niet gehaald wordt door omstandigheden zoals te warme cpu (door bijvoorbeeld te veel stof) of driver problemen? Sommige dingen kunnen gewoon niet goed voorspelt worden.
Het gaat hier juist om consumenten die niet heel technisch zijn.Daar is de tekst op aangepast.
Zou op zich wel handig zijn om frametime-statistics te snoopen van spelers. Zo zou je een hele grote database kunnen kweken met game-prestaties, en ook real-case scenarios, waarbij andere programma's open staan, als je het mediaan zou pakken(wel dezelfde specs natuurlijk).

Het is daarnaast nou ook niet echt gevoelige informatie.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 6 december 2021 20:44]

Voor adverteerders zou het wel interessant zijn om dit van individuele gebruikers te weten te komen. Zo kan bijvoorbeeld nieuwe hardware aan mensen worden geadverteerd die oude hardware hebben. Het is dus niet per se ongevoelige informatie.
Zou kunnen, maar je kunt die performance score (op meerdere aspecten zoals gpu, framerate, resolutie van het scherm) best lokaal bepalen en opslaan en via de app score de parameters meegeven: draait goed op i7, 90Hz en uhd scherm) en daar lokaal het advies op baseren.

Ook dan kun je op die manier advertenties genereren voor de doelgroep, maar dat is niet nieuw voor deze prestatieverwachting.

Al met al vind ik dit wel een goede manier om verwachtingen te managen en refunds/teleurstelling van klanten te voorkomen.
En hoop ik dat Ms het inderdaad privacy-vriendelijk implementeert O-)
Zou kunnen, maar je kunt die performance score (op meerdere aspecten zoals gpu, framerate, resolutie van het scherm) best lokaal bepalen en opslaan en via de app score de parameters meegeven: draait goed op i7, 90Hz en uhd scherm) en daar lokaal het advies op baseren.
Nee, dat gaat niet echt lokaal. Daarvoor is de keuze te groot.

Om jouw voorbeeld aan te houden : draait goed op i7, 90hz en uhd scherm. Behalve als je het draait vanaf een harde schijf of met geheugen met timings x of met een gpu y of met een combinatie van die dingen.

In de praktijk wil je gewoon een database hebben met miljoenen van deze meet-gegevens uit de praktijk zodat je zo dicht mogelijk bij de pc van de gebruiker kan komen. Met een paar 1000 lokale getallen ga je dat effect nooit goed bereiken.
Anoniem: 1532362
@Meyp7 december 2021 10:07
Boeie gaan ze toch lekker adverteren op basis van welke FPS ik krijg in Fortnight ofzo, ze doen hun best maar. Snap het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 7 december 2021 10:07]

Voor de eindgebruiker een reden om de spyware te verwijderen. ;)
Het is sowieso een slechte app. Ik moet iedere keer als ik Windows start de Xbox app openen. Geforceerd afsluiten. En weer opstarten voordat ik kan aanmelden
Geanonimiseerde framedata van een game verzamelen valt onder spyware? Gaat een beetje ver naar mijn mening, zoiets zou prima opt-out van mij mogen zijn omdat het nauwelijks iets zegt over het gebruik van de user. Ook is deze data weinig waard buiten het game-bedrijf zelf, dus zal deze data niet worden verkocht.
Eigenlijk is dit helemaal geen slecht idee, zeker als je performance en spec data vrijwillig laat opsturen.
Nu zit ik bij nieuwe games nog regelmatig op youtube benchmarks te zoeken met mijn specs of moet ik uitvogelen wat een developer qua performance verwacht met de minimum/recommended specs.
Want bij de ene game is recommended 60fps@1080p terwijl het bij de volgende 60fps@4k is.

Zou zoiets ook graag bij Steam zien, ook proton/deck compatabiliteit zou erg nuttig zijn in de store (ja ik weet dat protondb bestaat).
Ze zijn bezig met steam deck verified dus hopelijk word die uitgebreid in de toekomst.
Steam verzameld al vrijwillig hardware data met de hardware survey en de overlay heeft een fps teller dus in principe zouden ze iets vergelijkbaars kunnen maken.
Hiermee wordt getoond hoe goed pc-games zullen draaien op de pc's van gebruikers. Zo kunnen gebruikers nagaan of een spel op hun pc draait, voordat ze deze downloaden.
Ik heb een idee. Wat nou als je het mogelijk maakt om de gebruiker een game daadwerkelijk te laten testen. Een soort demonstratie als het ware om te kunnen checken of de game draait en of het de verwachtingen wel waar kan maken. Dat werkt denk ik beter dan zo'n score gebaseerd op hoe goed alles zou moeten werken. Een 'game demonstratie' klinkt wat lomp dus noem het een demo ofzo.

Maar zonder gekheid, maak het gewoon mogelijk voor gebruikers een game te testen. Desnoods de volledige versie beperken door middel van een timer in combinatie met een online verificatie en hardware ID als soort demo-drm. Heb je er een bepaalde tijd op zitten dan kun je de demo niet nog eens testen op je systeem binnen X tijd. En ja, je kunt kopen en refunden maar dat is meer gedoe dan iets free of charge kunnen uitproberen. Dat doe je toch sneller dan 60 euro uitgeven met de kans dat je een refund aan moet vragen.
Maar zonder gekheid, maak het gewoon mogelijk voor gebruikers een game te testen.
Dat is allang mogelijk, alleen de meeste game developers implementeren het niet.
Kijgen we dan ook weer van die reclame stickers plays best on alien ware 😅
Runs better on an Intel Pentium :Y)
Ik vind dit geen verkeerd iets, ben alleen benieuwd hoe het gaat werken, maar sta wel open voor deze vernieuwing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee