IKEA-powerbank met 6500mAh-accu en draadloos opladen verschijnt bij FCC

IKEA lijkt binnenkort met een 6500mAh-powerbank te komen die draadloos opladen ondersteunt. Deze IKEA Nordmärke-powerbank is verschenen bij de Amerikaanse FCC. De powerbank zou ook al voor 20 euro verkocht worden in een aantal IKEA-filialen.

De IKEA Nordmärke-powerbank is nog niet officieel aangekondigd, maar verscheen onlangs bij de Amerikaanse keuringsdienst FCC, schrijft The Verge. De powerbank krijgt een vierkant ontwerp met een bovenkant van stof. De onderkant van het apparaat noemt daarnaast een accucapaciteit van 6500mAh. De powerbank gebruikt hiervoor twee 18650-batterijen. De powerbank lijkt een laadvermogen van 5W te bieden. De IKEA Nordmärke zelf wordt op 10W opgeladen via USB-C. IKEA levert geen USB-kabel of -oplader mee.

De nieuwe powerbank van IKEA wordt al langer verwacht. Een lezer van Duitse techwebsite mobiFlip kon het apparaat onlangs al aanschaffen bij een IKEA-filiaal in Keulen. Een Britse Reddit-gebruiker plaatste ook foto's van de powerbank. De powerbank kost in Duitsland 20 euro, meldt mobiFlip. De Nordmärke-powerbank wordt echter nog niet vermeld op de website van het bedrijf. Het is nog niet bekend of en wanneer de powerbank beschikbaar komt in Nederland en België. Tweakers heeft daarover vragen uitstaan bij IKEA.

De IKEA Nordmärke-powerbank. Afbeeldingen via Reddit en de FCC

Door Daan van Monsjou

Redacteur

06-12-2021 • 19:51

115 Linkedin

Reacties (115)

115
112
25
3
0
51
Wijzig sortering
Ik zie het nut hier niet van in. Thuis wil ik hem wel op mijn draadloze lader leggen, maar buiten de deur gaat het een stuk lastiger om even neer te leggen. En bijv in de trein wil je gewoon je telefoon gebruiken.

Doe mij dus maar gewoon een draadje.
Ik snap niet dat mensen het nut van dit soort dingen niet inzien. Dat het een product is wat niet voor hun is kan ik inkomen, maar argumenten waarom dit product voor niemand interessant zou zijn lijkt tegenstrijdig met de inzichten van het bedrijf dat zo iets op de markt brengt.

Een echte Tweaker kijkt juist naar de potentie in functie of design, hoe klein die ook mag zijn.
Fabrikanten vergissen zich wel vaker of de vraag naar een product er wel degelijk is en creëren soms oplossingen voor onbestaande problemen. Als de meerderheid van de consumenten er het nut niet van inziet, dan gaat men voor exclusiviteit en drijft men de prijs op zodat de winstmarge telt en niet de omzet. Zo kan je een product waar de meerderheid geen boodschap aan heeft toch winstgevend zijn door die paar idioten die er te veel voor willen betalen.
Een mooi voorbeeld hiervan is deze gadget die onlangs werd aangekondigd.
Daarnaast vaak is het eerder trial and error in plaats van dat er een groot marktonderzoek aan vooraf ging. Niet voor niets bestaat er een Google Graveyard met allemaal Google projecten die geen of te weinig succes hadden.
Een powerbank gebruikt men doorgaans onderweg. In de trein of in het vliegtuig kan je moeilijk je telefoon op een powerbank leggen.
Je kan gewoon met usb-c deze powerbank gebruiken in de trein. Niks anders. Behalve dat je hem thuis ook aan de lader kan hangen en als draadloze lader kan gebruiken en altijd een volle powerbank mee kan pakken.
Als ik de input/output lees aan de achterkant lijkt dit echt alleen een output via qi wireless te doen en dus niet te gebruiken is via kabel. En verder kan ik niet uit het artikel en andere artikelen lezen dat het met kabel te gebruiken is ipv wireless. Zo ja dan had ik verwacht dat er "Type C Output: DC 5V 2A" of iets dergelijks zou staan
Volgens mij gaat dat juist erg gemakkelijk?
Ik gebruik het zelden onderweg. Wel met kamperen en snachts of wanneer dan ook leg ik hem er dan graag op.

Heb er zelf een keer 1 geknutseld, maar dit is mooi afgewerkt en netjes. Ideaal!
Maar zou je met kamperen niet juist met een kabel willen opladen vanwege de mindere efficientie van draadloos opladen? Met draadloos krijg je gewoon minder energie vanuit de powerbank in je telefoon. Op kleine schaal verwaarloosbaar, maar die 5% batterij kan je net redden als je in de natuur in het nauw komt (waar ik ook voor denk dat je hem mee neemt?)
Daar heb je natuurlijk best gelijk in, maar het comfort is wel lekker voor mij persoonlijk hoor. En puur persoonlijk: mijn USBC poort is een tijd kapot geweest, toen ben ik erg hard aan het draadloos laden gewend geraakt, en ik doe nu haast niet anders meer.
Grappig, ik heb zelf ook een kapotte USB-C poort gehad maar dat was voor mij een goede test om te zien dat ik nooit volledig draadloos opladen zou willen. Het maakt het gebruiken van je telefoon tijdens het opladen veel moeilijker, laadt trager op en als het om wat voor reden dan ook er af glijdt zit je zonder opgeladen batterij.

Maar dat neemt niet weg dat iedereen gewoon moet doen wat ze het fijnst vinden overigens, was meer mijn ervaring :)
Zeker, zoveel mensen zoveel wensen.

Mijn autohouder is qi, ik heb mijn monitor omgebouwd zodat de voet qi is, heb een Ikea ladertje in mijn nachtkastje... Ben er helemaal op voorbereidt :-)
Dit is geen nieuw idee, ze bestaan al een stuk langer. Dit heeft niets met innovatie oid te maken.

Ik kijk naar de potentie, maar zie deze dus niet. Ik zie zelf geen situatie waar ik dit fijner zou vinden dan een draadje. Ik zie ook geen usb output, waardoor het echt in plaats van is.
Een usb c aansluiting werkt niet altijd even lekker. Niet door stof, niet door slijtage, niet door vocht. Een draadloze powerbank is dan een uitkomst. Evt gecombineerd met een elastiekje voor op de plaats houden
Ik begrijp de voordelen, ik heb 4 draadloze laders, maar voor mij zijn dit vaste plekken waar ik veel ben, waar ik dan mijn telefoon steeds neer leg.

Een powerbank is er voor gemaakt om in nood wanneer je de deur uit bent, even snel te kunnen laden. Sowieso moet je hem hiervoor al ergens neerleggen, want je kan hem niet bijv in een tas houden, en een goede plek waar dat dan bijv zou kunnen, is in de trein, maar dan wil je je telefoon gebruiken, wat dan niet gaat.

Dus wanneer heb je nu die situatie dat je zegt: "kijk en daarom heb ik nu een draadloze powerbank"? En als die momenten er al zijn, hoeveel situatie zal je wel niet hebben: "Wat een bagger ding, ik kan niet eens fatsoenlijk mijn telefoon laden".

Tegenwoordig heb ik ze niet meer bij me, maar ik kan geen enkele situatie waarbij draadloos een voordeel was geweest, wel ongelooflijk veel situaties waar het een drama was geweest.
Ik wil best geloven dat er ergens iemand echt wel een klein voordeeltje uit kan halen in een heel specifiek geval, maar verder zie ik het niet.

Oh en in het geval dat je bang bent voor je USB C, dan kan je kijken naar magnetische aansluiting, al zal deze natuurlijk ook niet heel lekker werken als je hem op wilt laden in een tas, want dan komt die kabel ook los.
Een product kan best aantrekkelijk zijn voor een bepaalde doelgroep zonder ook daadwerkelijk nuttig te zijn. Zulke producten zijn er legio. En veel bedrijven maken daar gretig gebruik van.

Er zijn geen officiële richtlijnen over waar een "echte" tweaker een product op moet beoordelen, voor zover ik weet.
Bijvoorbeeld op de koffietafel? Of op een plek waar je wel vaak bent maar geen stopcontact voorhanden hebt.
Dat jij het niet kan gebruiken betekend niet per definitie dat niemand hier wat aan heeft.
Bijvoorbeeld de lader in het voorvak van een handtas. Steeds als je je telefoon opbergt daarin wordt ie bijgeladen gedurende de dag.
Mits het contact goed blijft, dus als dat helemaal perfect strak zit dan ja. Maar verlies je telefoon steeds weer contact, en je scherm gaat iedere keer ook nog eens aan, dan kom je niet heel ver.
Ik kan me nog wel voorstellen dat je een handtas hebt die dit ingebouwd heeft met een speciaal vakje ervoor, en dat je dat draadloos laden station moet aansluiten op een powerbank.
Hmm magnetisch wellicht? Zullen we dit idee maar aan Gucci gaan verkopen? :P
Ik denk oprecht dat indien de implementatie goed is, dat zeker wel een succes zou zijn. Zat mensen met de diverse tassen, die hun telefoon daar in bewaren, als die dan ook nog eens volblijft, dan lijkt me dat geen slechte.
Daar zit voor mij dan ook de kracht van het draadloos laden, je plaatst je telefoon ergens waar je het toch al zou doen, maar dan doet die gelijk laden, zonder dat je steeds bezig bent met een kabel.
Accu's zij zo goed tegenwoordig dat ik überhaupt powerbanks niet snap. Tenzij je loopt te gamen.
Er zijn zat mensen die vanwege navigatie, media consumptie, of ja, gamen echt de dag niet doorkomen op 1 lading. Als je dan ook nog in een gebied bent met slechte dekking is er echt wel nut.
Áls ik op vakantie ga neem ik altijd een stuk of 4 Powerbanks mee waarvan de lichtste zo’n 10.000mAh is.

De Switch van mij, die van m’n vrouw en die van m’n kinderen houden het anders niet uit.
Dan ga je vast ergens heen waar geen stroom is, anders kun je ze toch opladen aam het stopcontact.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 6 december 2021 21:55]

Yep. Kamperen meestal 😉
Ze zijn perfect voor festivals en outdoor vakanties. En voor wanneer je de hele dag onderweg bent
Ik vind het ideaal op vakantie als ik soms 3 dagen geen stroom heb. Heerlijk.
Ik heb ook de voorkeur voor een draadje, maar ik kan me wel voorstellen dat anderen het wel gemakkelijk vinden om draadloos te laden. Of een Nordmärke dan een goede keuze is betwijfel ik, maar dat moet iedereen zelf maar bepalen.
Ik vergeet wel eens de kabel en dan is het toch wel handig dat mijn powerbank mijn telefoon draadloos kan laden. 😉
Gewoon een paar Ugreen kabels kopen via Ali. ;)
Ik vergeet wel eens de kabel en dan is het toch wel handig dat mijn powerbank mijn telefoon draadloos kan laden. 😉
Vergeet je ook je jas ?
Of je schoenen aan te trekken ?

Ture ik vergeet ook wel eens iets, maar als ik het één of twee keer gehad heb, EN het was belangrijk/lastig genoeg gebeurt het echt niet meer hoor.
( Anders zorg ik wel voor een extra exemplaar op locatie)
Misschien wel aan de toekomst gedacht voor als we straks geen laad kabel meer hebben op een telefoon en alleen maar draadloos.
Ik vind een draadloze powerbank juist handig, je kan hem gewoon in je zak stoppen zonder dat je nog een kabel mee moet nemen die dan weer kwijt kan raken of kapot kan gaan. Opladen kan toch gewoon in de trein,vliegtuig of als je ergens wat zit te eten of drinken.....
Vind hem vooral duur, een 10000 mAH koop je al voor 25 euro gemiddeld, weliswaar zonder het draadloze gedoe
Zo waardeloos. Zoveel weggegooide energie. Laad gewoon op met een draad zeg.
Energie gaat nooit "verloren" nee, maar wordt wel omgezet in andere vormen van energie waar je niets mee kan.

Tenzij je zo'n powerbank dus als Powerbank/Handenwarmer of Powerbank/Verwarming combi op de markt brengt, gaat hier bij een draadloze powerbank gewoon redelijk wat energie verloren.
Dat ligt eraan. Entropie en zo.

Elke energie kun je iets mee doen. Als je genoeg draadloze powerbanks in huis hebt, compenseer je weer stookkosten. :-)

Bovendien, het gaat om een draadloze lader. Tis niet alsof je gelijk tientallen euro's per jaar over de balk gooit..
Klopt, maar praktisch gezien is het ook een beetje zonde als je draadloos met een volle powerbank je telefoon maar één keer kunt opladen, terwijl diezelfde powerbank dat met een draadje twee keer zou kunnen. Het punt van zo’n ding is dat je hem meeneemt, dus je zit met een ding te slepen waarvan de helft van het gewicht nutteloos is.

* alles hier onder aanname dat draadloos laden 50% efficiënt is. Dit is niet de werkelijkheid, die is ietsje gunstiger.
Als je zo gaat denken hadden we ook nooit de gloeilampen in de ban hoeven doen.

Als warmtebron waren die >90% efficient :)
energie gaat bij draadloos opladen wel degelijk verloren. draadloos opladen is minder efficiënt (de warmte doe je op het apparaat voelt is energie welke verloren is gegaan en niet is overgebracht naar je telefoon/iPad

google.. it!

edit: hier krijg je een direct link van mij: https://nl.wikipedia.org/wiki/Draadloos_opladen

maar er is meer over geschreven uiteraard

[Reactie gewijzigd door Zwelgje op 7 december 2021 06:29]

Ja, zoals de eerste wet van de thermodynamica. Energie gaat nooit verloren.

Google maar eens. Of beter: dit is basiskennis en moet je eens hoeven te Googlen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 december 2021 08:13]

Hoeveel mAh blijft er nu effectief over van stopcontact tot mobieltje? Verlies in adapter, dan in powerbank naar lager voltage, dan bij draadloos laden weer naar 5V, en verlies in overdracht. En nog afhankelijk van hoe dik je hoesje is.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 6 december 2021 19:55]

Hoe dik je hoesje is? 8)7

Maar, het gaat dan om rendement. Met laden zal het rendement rond de 95% liggen. Dan is er verlies in een stukje zelfontlading. Vervolgens zal het rendement met het ontladen (laden mobiel) ook rond de 95% liggen.

#edit:
Ik heb gemist dat het om draadloos laden ging :+.

[Reactie gewijzigd door M14 op 6 december 2021 23:51]

Volgens mij en anderen is draadloos stuk minder efficiënt.
Oh, ik heb helemaal over het draadloze heen gelezen. Verklaard ook de dikte van het hoesje. My bad :).
Ik blijf het wel echt een enorme misser van Ikea vinden, aan de ene kant gooien ze batterijen uit het assortiment, aan de andere kant voegen ze draadloze laders toe.
Ja. Hoe dik je hoesje is als je draadloos laadt. Hoe verder de twee spoelen van elkaar verwijderd zijn, hoe zwakker het magnetisch veld en dus ook minder krachtig laden en meer verlies.
Ik heb bvb met Samsung power share maar omdat ik het dikste hoesje genomen heb (vorige telefoon z'n AMOLED kapot door een val, 280EUR om te herstellen dus nu een nieuwe telefoon) werkt dat niet. (met de galaxy watch)
Bij het draadloos laden is de efficiëntie volgens mij rond de 50%.
Ik denk dat de impact op je totale verbruik echter verwaarloosbaar is. Ik ben even te lui om het uit te rekenen, maar hoeveel kWh zou je per jaar verbruiken om je mobieltje op te laden? Is het vergelijkbaar met 1 of enkele wasbeurten met de wasmachine?
Laten we zeggen je gebruikt 2.000mAh per dag. 2 * 3.7V = 7.4Wh per dag oftewel 2.701kWh per jaar.
Dus ja als draadloos laden met 50% efficiency oplaad ben je ongeveer een wasbeurt of 2 kwijt.
Stel je voor je telefoon elke dag 2 uur laden om volledig op te laden met een 10 watt lader. Dat is dus 20 watt per dag maal 365 is 7300 watt per jaar, even ruim en slordig berekend. ;) dus nog geen halve euro aan stroomkosten.

Edit: @Jeffrey_KL zijn berekening is stukken nauwkeuriger. :)

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 7 december 2021 08:58]

10 (Watt) * 2 (uur/dag) * 365 (dagen) = 7300 Wattuur per jaar, dus wel een factor 10 meer ;)
Haha, je hebt gelijk, hoofdrekenen in de avond op de bank gaat toch niet altijd meer helemaal goed :+
Haha, ik had hem al 3x nagerekend en zag niets vreemds aan de 730, maar bleef het maar vreemd vinden. Pas de 4e keer viel bij mij ook het kwartje. Oeps.
Daar mis je even wat: het gaat er niet zozeer om de efficiency qua stroom uit het stopcontact maar ook wat er vanuit je battery pack effectief in je mobieltje beland... als dat 50% is van 6500 mAh dan is dat een tamelijk waardeloze powerbank... met effectief maar 3250 mAh krijg je dan net een mobieltje 1x volledig opgeladen!

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 6 december 2021 20:15]

Die 50% is niet helemaal verloren natuurlijk. Uiteindelijk straalt het door naar je hersenen waardoor je zelf ook weer beter uitgerust opstaat.
Ah... zo bekeken dus een must-have! beetje moe van al dat COVID gedoe? Ga de feestdagen met frisse energie in dankzij onze Hästaknöde powerbank!
Hij mist helemaal niets. Draadloos laden is gewoon hartstikke inefficiënt en zit daadwerkelijk tussen de 50 en 60 procent zo'n beetje.
Och, meestal gaat het om de 20% (nouja, 15%) tot ongeveer 80%. Daaronder ben je niet zeker van je telefoon en onder 20% en 80% gaat de Lithium-Ion batterij korter mee. Maar goed, ik heb ook liever een powerbank met wat meer vermogen (ik heb een QuickCharge 3.0 bank van 20W/h, erg handig ding).
Ook met bedraad laden in 95% een te rooskleurig getal.
Rommel heeft een efficientie van 40% (ja daar hoef je niet echt voor te zoeken).
De de top in hoge 80.

Maar het gehele systeem is nog minder efficient. Verlies in kabels. En verlies in de telefoon waar nogmaals conversieverliezen zijn.
De laadtechniek is ook van belang. Met hoge spanning (QC of PD) of met hoge stroom (WarpCharge etc)
Gemiste kans dat het dingetje niet ook kan ontladen via de usb-C.
Ja en dan USB-C met powerdelivery zeker? Dat maakt hem echt veel duurder joh.
Zonder powerdelivery gaat die niet opladen he? En een laad + ontlaad circuit is niet heel speciaal neem ik aan sinds je ze voor een paar cent kunt kopen als addon op een 18650.
Ik bedoel ontladen met power delivery, dus power delovery host spelen vanaf een 3.7v o.i.d. zal het een stuk duurder maken.
Ik mis denk ik je punt een beetje maar een power delivery host ben je al als je op de usb 0.1A op 5V kan leveren zover ik uit de laatste specs kan vinden (de eisen zijn een beetje onduidelijk). Daarnaast neem ik toch ook niet aan dat je een full blown 100w / 240w verwacht uit een powerbank?

Een simpele Source/Drain usb controller welke max 3A/5V doet kost je 2 euro bij Texas Instruments wat al een enorme nice to have zou zijn op een powerbank van dit formaat.
Ik verwacht zeker geen full blown power delivery host en dat was nou ook juist mijn punt richting bakkerbeest.
Op zich een leuk product, maar waarom niet ontladen via usb? Als ik naar mezelf kijk is dat de enige use case waarbij ik een powerbank gebruik: als ik ook m'n telefoon gebruik, onderweg welteverstaan. En dan wil ik niet draadloos opladen, ten eerste vanwege het verlies, ten tweede vanwege de slechte gebruikersvriendelijkheid. Het is nu eenmaal niet makkelijk om je telefoon te gebruiken terwijl deze op een oplader ligt.

Dus waarom nu niet de usb-poort bidirectioneel maken? Had misschien een paar cent meer gekost qua kostprijs, maar had dat ding zoveel nuttiger gemaakt...
Ik hou het bij mijn Xtorm XB202 Discovery 17.000mAh Quick-charger 3.0
2x een 18650? Dat zijn dus accu's van 3250mAh per stuk, dat is niet mals. Ik wist niet dat die al bestonden.
Welkom in 2015, toen ik al 3400mAh's bestelde bij Nkon (zijn er vast al langer)

OT leuk ladertje, maar 6500mah is niet zo bijster veel.
3500 is vrij gangbaar. Wel is er nog steeds een afweging te maken.
Hoge capaceit, hoge ontlaadstroom, hoge laadstroom, gevoeligheid voor lage temperaturen.

Een cel die al die eigenschappen combineerd bestaat niet.
En het merendeel is kaf onder het koren.
Wat is dat toch met Ikea en dat foeilelijke tapijt-rest-partij overal overheen plakken.
Met stof beklede dingetjes zijn "in de mode". Misschien ook omdat je ze dan van hergebruikt plastic kan maken.
En daarnaast moet je ook je telefoon erop leggen i.v.m. draadloos opladen. Dat glijdt wat minder en is beter voor je telefoon.
Dat noemen ze éénduidig design. Iets waar een hoop fabrikanten nog nooit van hebben gehoord.
Ik ben even door alle reacties gegaan.
IKEA is aanwezig in x aantal landen globaal. De doelgroep? Wie het leuk vindt en (mss) nodig heeft. Dit uit sales perspectief.

Al verkopen ze er nog maar 1 a 2 miljoen, globaal. Wat is de fabricatie prijs? Ik gok 10 EUR.

Is de puzzel duidelijk?
Deze unit toch best aan de prijs?

Ik heb zelf twee draadloze laders van IKEA. Die waren destijds scherp geprijst. Hier mis ik dat of zie ik iets over het hoofd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee