IKEA gaat in België thuisaccu's verkopen

IKEA begint in België met de verkoop van thuisaccu's. De meubelgigant verkoopt verschillende accu's van Huawei met een capaciteit van tussen de vijf en tien kWh, die ook samen kunnen worden gevoegd.

IKEA biedt de batterijen aan samen met SVEA Solar. Daarmee werkt het bedrijf al een paar jaar samen voor het verkopen en installeren van zonnepanelen. Het gaat om accu's van Huawei, dezelfde fabrikant die ook de omvormers maakt die bij de zonnepanelen worden geleverd. De accu's komen beschikbaar in modellen van 5 of 10 kWh, maar omdat de accu's modulair zijn, kunnen ze volgens IKEA ook worden uitgebreid tot 30kWh.

De accu's maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatcellen. Ze hebben een voedingsmodule van 12kg en een batterijmodule van 50kg. De batterijen zijn compatibel met zowel enkelfase- als driefaseomvormers, maar IKEA zegt wel dat gebruikers een nieuwe omvormer nodig hebben als ze de batterij toevoegen aan een bestaande zonnepaneleninstallatie.

De accu van 5kWh kost 3758 euro zonder btw, de accu van 10kWh 5946 euro. Voor een nieuwe omvormer betalen klanten 1877 of 1956 euro exclusief btw voor respectievelijk een- of driefase. Het bedrijf zegt dat klanten de kosten 'binnen acht tot tien jaar hebben terugverdiend'. Het is ook mogelijk om de accu's meteen aan te schaffen bij een zonnepaneleninstallatie van IKEA zelf.

Update: de prijzen zijn toegevoegd. In het stuk stond aanvankelijk dat er ook een 15kWh-accu beschikbaar was, maar dat is niet het geval.

IKEA_thuisaccu

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-06-2021 • 09:25

542

Submitter: danman15

Reacties (542)

542
539
208
21
2
309
Wijzig sortering
De stap is mooi, het is alleen in mijn ogen voor de langere termijn geen oplossing.

Stel elk huishouden gaat voor zich een energie voorraad aanhouden in accu's. We hebben daarbij ook een 60kWh accu in de auto voor de deur staan. Dan heeft elk huishouden straks wellicht > 100kWh aan accu capaciteit in en om de woning.

In de zomer laden we de auto en de huisbatterij zoveel mogelijk op met zonnestroom. Maar alleen de auto bevat al een veelvoud van wat je met een dak vol zonnepanelen kunt opwekken. De huisaccu moet ook nog vol om de nacht door te komen. Laat staan wat er in de winter nodig is.

Daarbij: stel jouw accu is leeg, je auto moet opgeladen worden, maar de buren hebben een overschot - hoe verdeel je dat dan? Alles via het lokale net? De 'smart-grid' zou een oplossing kunnen zijn, maar we weten dat allemaal kleine accu pakketjes lastiger te balanceren zijn tov gebruik dan wanneer je met meer mensen een grotere oplossing deelt.

Logischer is het om per wijk of regio centrale opslag/buffers te gaan bouwen voor overschot en levering, lijkt mij.

Er is nog 1 ander ding waar ik zelden over lees: een 30kWh accu of meer is een flinke bron van energie die bij kortsluiting of een brand een enorme onblusbare vuurzee oplevert. Gas sluit je tenminste nog af, net als het reguliere stroom net. Een Tesla dompel je in een bak met vloeistof om de brand te doven. Wat doe je als je huis in de brand gaat? Dit in een wijkcentrale oplossen heeft in dat opzicht het voordeel dat het beheerd en buiten woongebied is, wat de kans op calamiteiten kleiner maakt - net als de impact.
In België hebben ze (min of meer recent) een wijziging in de tarieven voor elektriciteit doorgevoerd. Je betaalt daar een tarief dat afhankelijk is van je maximale afname in een kwartier (als ik het me goed herinner). Het kan in België dus uit om de capaciteit die je uit het net trekt te "shapen", en dat gaat prachtig met zo'n accu. Zeker - je overleeft er de winter niet mee, maar dat is ook niet het doel. Je tarief gaat omlaag, en daar verdien je mee.

In Nederland heeft zo'n oplossing nauwelijks zin. We mogen (nog wel, en met een FUP) alle stroom terugleveren en krijgen daarvoor terug wat we eerder hebben betaald.
Vanaf 2022 zullen die kosten op een andere manier worden berekend. In een notendop: in plaats van enkel naar je verbruik te kijken, zal in dit capaciteitstarief ook rekening worden gehouden met het moment waarop je elektriciteit verbruikt. Zo wordt je hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt gebruikt geregistreerd. Dit is je ‘piekvermogen’. Aan het einde van het jaar kijkt de regulator naar het gemiddelde van je hoogste pieken van iedere maand. Zo bepaalt hij je capaciteitstarief.

Wist je dit al? De VREG beveelt aan je hoogste kwartiervermogens onder het gemiddelde van 3,15 kWh te houden. Als je daar boven zit, is er een kans dat je factuur stijgt. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als je tegelijkertijd je elektrische oven, je vaatwasser en je strijkijzer gebruikt terwijl je elektrische wagen staat te herladen.
https://www.energie-verge...eitstarief-in-vlaanderen/

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 13:38]

In België is ook de terugdraaiende teller (stroom die je op het net zet kan je er aan de zelfde kost terug afhalen) voor een deel van de huishoudens afgevoerd. Dit maakt dat energie terug op het net steken veel minder rendabel is als vroeger.

Voor deze gezinnen is hierdoor een thuis accu plotseling een interessante oplossing om de zonnepanelen toch nog een beetje rendabel te krijgen.

De kost hiervan weerspiegelt meer een realistische elektriciteit kost maar jammer genoeg niet leuk voor alle gezinnen die zich rijk hadden gerekend aan andere tarieven.
niet leuk voor alle gezinnen die zich rijk hadden gerekend aan andere tarieven.
Jezus . Rijk rekenen? Luisteren naar de overheid die smeekte dat mensen alsjeblieft wat zouden verduurzamen want de industrie vragen ze niets.

Dat rijk rekenen is achterlijke onzin: mijn zus had net voor de schandalige afschaffing van de terugdraaiende teller net gedaan wat de overheid zei dat iedere verantwoordelijke burger moest doen: ze heeft 40.000€ uitgegeven om volledig van het gas af te gaan en over te stappen op zonnepannelen, zonneboiler, een warmtepomp en een inductiekookplaat. Dat rijk rekenen? De terugverdientijd was 8-10 jaar... Niemand die zich dus rijk rekent, ze deed wat de overheid zei dat moest, gebaseerd op garanties van de overheid, en daar heeft ze dik voor betaald omdat ze haar steentje wil bijdragen aan de verduurzaming.

Met alle aanpassingen werd ze dubbel genaaid: de stroom van haar panelen bracht niets meer op, en doordat ze met een warmtepomp en inductievuren in de winter een hoog piek verbruik heeft betaalt ze ook nog de hoofdprijs qua netvergoeding.

Ze wordt keihard gestrafd omdat ze luisterde naar de Vlaamse overheid die garanties beloofde die ze nooit afleverde, omdat de nva en de MR weigeren samen te werken en elkaar constant saboteren tussen Vlaamse en federale regering.

Rijk rekenen? Rot dus op met je propaganda die kakt op mensen die ervoor kozen om groen te investeren in plaats van een nieuwe Hummer te kopen.

Intussen heeft ze dan maar gedaan wat ze kon om de schade te beperken: ze heeft nu een batterij van 12kWh geïnstalleerd, waardoor ze deze dagen helemaal niets van het net trekt. Erg mooie techniek, maar die extra 10k uitgave hadden ze liever niet moeten doen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:38]

Je krijgt tot eind van dit jaar nog max 2500 euro premie of 40% van de factuurwaarde voor je thuisaccu in België

Aangezien veel mensen overdag werken verbruiken ze overdag niet veel. Aangezien je bijna niets krijgt om terug te leveren heeft een accu zeker zin. Denk wel dat de meeste mensen een 7.5- 10kw accu nodig zullen hebben.

Werk je thuis en verbruik je ook overdag heeft het nog steeds zin. Als ik goed gelezen heb kun je met de juiste capaciteit accu op 65-70% in je energiebehoefte voldoen. De rest moet je dan van het net halen.
Het grote probleem waar wij als Nederland en Belgie mee zitten zijn onze seizoenen. Landen dichter bij de evenaar of landen die minder verschillende seizoen hebben, zoals de afrikaanse Sahel landen. Die hebben aan dit systeem van accu's en zonnepanelen veel meer.

Je zit daar met een relatief gelijkmatig aantal zonuren, na 19;00 uur is de zon wel gelijk weg en wil je overschakelen op een accu. Daarbij hebben deze landen geen stroomnetwerk zoals wij. Maar een stroomnetwerk waar je nog weleens last hebt van stroomuitval. dus een accu is dan handig want dat voel je niet. sterker nog, de stroom worden in dit soort landen meestal opgewekt met generators, zelfs de energiebedrijven werken met brandstof generators. Daar is dus een hoop te winnen qua uitstoot.

Je zou zelfs de huizen daar volledig autonoom kunnen maken qua stroom, door het plaatsen van zonnepanelen en accu's.

In onze landen zit je gewoon met de seizoenen. In de winter is de periode te kort om accu's op te laten, sterker nog je hebt niet genoeg zonlicht om je woning op te warmen bijvoorbeeld.
Ja, de zonuren zijn beter.Maar efficiency van zonnecellen neemt behoorlijk af, naarmate ze warmer worden.

Heb hier in Paraguay (subtropisch) een zonneboiler (200 liter). Deze zet ik om 06:00 's ochtends in de zomerzon, rond 09:00 's ochtends komt er stoom uit het overdruk ventiel.

Zonnepanelen op een dak in de zomerzon hier gaan echt wel naar 100 graden Celsius. Omgevingstemperatuur loopt ook op tot 50 graden Celsius in de zomer. Koelen van panelen is een noodzaak hier.

Het electriciteitsgrid word gerund door 1 staatsbedrijf (Ande) en het is knudde, zeker buiten de stadsgenzen. Je zou dus verwachten dat mensen hier zonnepanelen zouden willen gebruiken. Maar dat is dus niet het geval, want die worden veel te heet.

Ook is de prijs van electriciteit laag hier, want Itaipu/Iguazu is de grootste (natuurlijk gevormde) waterval ter wereld en met de hoeveelheid aan hydro installaties op die plek, krijgt 90% van Paraguay zijn stroom van de Paraguayaanse installaties. Grote delen van Argentinie en Brazilie worden ook van van stroom voorzien met hun hydro installaties.

Dat Nederland een probleem heeft met grote verschillen in zonneuren per seizoen, dat ontken ik niet. Maar in de subtropen, tropen en woestijnen heb je heel andere problemen met zonne-installaties die je helemaal niet hebt in landen als Nederland.

Zuid-Frankrijk, noord-Spanje, landen aan de bovenkant van de Mediteriaanse Zee, dat soort gebieden hebben het ideale klimaat voor zonnepanelen. Nog verder naar het zuiden/dichter bij de evenaar en het warmte-probleem maakt zonnepanelen veel minder nuttig als energiebron.

Zonneboilers, zonne-ovens en soortgelijke verwarmingstechnieken zijn daarentegen wel een stuk nuttiger in de (sub-) tropen.
Klopt en probleem wordt alleen maar groter als onze overheid ons aan de warmtepomp wil. Dan heb je in de maanden met weinig zon nog een veel grotere stroomvraag terwijl je panelen dan bijna niets afgeven.
dat klopt natuurlijk. Al werkt mijn zonneboiler ook in de winter best nog wat mee. Water uit de grond is dan onder de 14 graden, en in mijn boilervat zwermt het in de winter rond de 35 graden. Dat is al weer wat winst naar het verwarmen tot 65.

Vanaf het voorjaar is het boilervat al boven 60 graden, en op dagen zoals vandaag eerder 90 graden dan 80.

Alle beetjes helpen denk ik maar.
Dan kan je beter een lage temperatuur radiator gebruiken. Dan hoeft het water nog maar 35 graden te zijn. Dan moet je wel goede isolatie hebben enzo.
Voor vloerverwarming in combinatie met goede isolatie is dat vaak meer als genoeg ... ons huis is niet super geïsoleerd, nog ver van passief of lage energie, maar zelfs daar denk ik niet dat we de 40 graden al eens hebben aangetikt.

Of heel misschien in die winter toen het een paar weken rond de -10 graden was 's nachts.

Maar ja, een warmtepomp heeft ook stroom nodig om water op / rond te pompen
Dat helpt. Maar als je dus een waterreservoir hebt wat tot 90 graden kan leveren zonder enige moeite/kosten dan heb je daar heel veel profijt van. Bijmengen met koud water zorgt dan voor een hele grote hoeveelheid buffer die je kunt gebruiken.
Mijn gasverbruik (en ik kook graag en veel op gas) zit rond de 5m2 per maand in de warme maanden, en rond de 30m2 in januari/februari. We hebben geen warmtepomp, alleen die zonneboiler met 200 liter vat.
Wij hebben vloerverwarming, en die staat inderdaad erg laag afgesteld. Maar voor douchen en ander warm water heb je toch echt minima 65 graden nodig voor de veiligheid.
Voor goed geïsoleerde panden geldt dat koelen meer energie kost dan verwarmen. Juist in de zomer is de energievraag het grootst en de opbrengst van zonnepanelen het hoogst. Bovendien, als het echt warm en droog is, kunnen fossiele energiecentrales hun warmte slecht kwijt en niet maximaal produceren. Kortom, ik denk dat het juist andersom werkt.

Terzijde: Airco's staan juist aan als zonnepanelen veel produceren (de zomer). De energieprijs daalt daardoor en het rendement op zonnepalen ook. Airco's houden de prijs hoog en kunnen binnenkort volledig draaien op zonne-energie. Redt het klimaat, koop een airco! (over twee jaar)
Klopt airco werk in de zomer en goed geïsoleerd huis zal in de zomer snel broeikas worden, daarvoor het je airco nodig. Veel zon meer airco. Neemt niet weg dat je ook een grote accu nodig zal hebben voor als de zon onder gaat om de boel nog steeds koel te blijven houden.
Wat een onzin, isolatieis maar een deel van de oplossing. Ventilatie en zonnewering zijn tenminste energiezuinige alternatieven om je woning koel te houden.
Nee, dat is niet waar. Een gebouw wordt een broeikas bij slechte ventilatie, verkeerd glas zonder coating, en/of verkeerde zonnewering (aan de binnenzijde ipv buitenzijde). Isolatie houdt de warmte juist prima buiten, maar vaak worden er andere fouten gemaakt, zodat het alsnog een broeikas wordt. 's Avonds op tijd de ramen open en 's ochtends op tijd de zonnewering uit, zorgen voor ventitatie, en je hebt thuis geen airco nodig. Het enige is dat Airco's op termijn niet zo vervuilend zijn als de rekening misschien doet vermoeden, je kan er immers eenvoudig de overvloedige zonne-energie voor gebruiken. Maar het blijft een duur, en ongezond maskeermiddel.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 22 juli 2024 13:38]

Zorgen voor ventilatie, de energiezuinige huizen hebben idd geforceerde ventilatie. In de winter kun je dan inkomende lucht met warmtewisselaar nog opwarmen via de uitgaande lucht.
In de zomer nu met 30 graden kun je met de uitgaande lucht de inkomende misschien iets afkoelen maar uiteindelijk gaat het opwarmen.

Maar klopt zonwering buiten is effectiever dan binnen. Heb je houtskeletbouw dan is er verder totaal geen warmte of koudebuffer. Neem je beton dan heb je voordeel dat dat warmte maar ook kou kan bufferen.
Idealer is dan hele huis vloerverwarming maar ook mogelijkheid om te koelen in de zomer. In combinatie met beton kun je dan de hele structuur weer koelen. Maar ja men wil weg van beton en alles in hout zonder buffer. Als je dan zoals je schrijft nog klein foutje maakt met zonnewering binnen, geen glas zonder coating dan heb je dus een probleem.

Neemt niet weg dat met zonnepanelen je co2 neutraal de airco in je huis kan laten draaien.
En dan hebben al die mensen in Afrika hier geld voor?
Zo komen nu al massaal naar Europa omdat ze daar meer geld kunnen verdienen (denken ze).
Meestal is brandstof voor een generator in die landen ook nog is spotgoedkoop.
brandstof per liter is in mali momenteel 0.9 cent de liter. De energieprijzen zijn in Mali vele malen hoger dan in Nederland. in Nederland betaalde ik rond de 135 euro per maand voor gas en elktra. hier is het tussen de 200/300 euro per maand voor elektra.

dus ja, er is wel degelijk geld voor.
0,009 euro per liter geloof ik niet. Waarschijnlijk 0,900 euro per liter, wat voor ons spotgoedkoop is, maar naar verhouding met inkomen daar natuurlijk onbetaalbaar is voor de meeste mensen.
Bedoel inderdaad 0,9 euro. Dat zijn gewoon de prijzen. De prijzen hier zijn echt westers. Of je moet lokaal langs de weg kopen ipv bij een tankstation. Hetzelfde met boodschappen ga je naar een “supermarkt” Europese prijzen of langs de weg.
Dat is wel vaker zo, er is natuurlijk een bijzonde ronevenwichtige verdeling van rijkdom. Als je een supermarkt kunt betalen, dan betaal je dik.

Heb wel eens een hotel in Luanda nodig gehad. Je schrikt je 3x180° in de rondte.

Supermarkten in Cambodja bijvoorbeeld hebben dat ook best wel. Het gekke is: in Thailand dan weer niet. Daar is geld eerlijker verdeeld, en dat zie je in de supermarkt. Normale mensen, en niet zoals in Cambodja alleen Chinezen, VNners met hun Landcruisers en expats.
Ik heb het voor mezelf uit zitten rekenen maar het is nauwelijks rendabel. Ja je eigen gebruik gaat naar boven maar 60 a 75% halen is zeker door de wintermaanden nauwelijks haalbaar.
Wintermaanden klopt, waarbij als je niet thuis werkt je in de winter toch iets stroom hebt. Maar voor 6-8 maanden moet je qua eigen gebruik redelijk goed kunnen uitkomen.

In België met de subsidie nu tot 2500 euro 9kw zou je in 6-8 jaar de boel kunnen terugverdienen met nieuw systeem.
Een beetje idd, het artikel zegt dat de investering zich in 8-10 jaar terugbetaalt, maar wat is de levensduur van deze dingen? Worden ze gevaarlijker als ze ouder worden?
Meeste kunnen 8000 volledige laadcycli aan, dus 8000/365 = 21 jaar en nog wat. In de praktijk zal de batterij tijdens de wintermaanden minder snel aan volledige laadcyclus komen (je haalt op bewolkte winterdagen mss 2-4 kWh op een dag), dus waarschijnlijk is de levensduur nog iets langer.
Laadcycli <> Levensduur.

Ik heb nog nergens een levensduur van Lithiumaccu's kunnen vinden, alleen inderdaad laadcycli. Die zijn dan ook nog eens afhankelijk van de laad- en ontlaadstroom. Lithiumaccu fabrikanten geven meestal laadcycli op voor lage laad- / ontlaadstromen, zo rond de C/3 C/5 oid. Bij C of 2C stort het aantal cycli ook in.

Daarnaast moet je lithium voor optimale levensduur rond de 50% houden (opslag geven ze zelfs tussen de 30-40% als optimaal aan), voor normaal gebruik 80% (gebruiken de meeste autofabrikanten). Terwijl als buffer of opslag je graag de 100% wilt benutten.

Voor de "ouderwetse" (backup) loodaccu's kun je wel gegevens voor de levensduur vinden.**

** Ik zit de laatste maanden vrij intensief te zoeken of ik een 11 jaar oude 810Ah tractieaccu (buisjesplaattype) ga vervangen met een lithium accu, maar ik ben nog niet overtuigt. Ouderwetse loodaccu's zijn veel makkelijker te hanteren, je kunt ze gewoon 0 - 100% gebruiken zonder schade, mits je ze direct oplaad en regelmatig laat absorberen. Lithium loopt ernstige schade op onder de 2V per cel of 4V per cel, en je moet de lading (SOC) voor je optimale levensduur tussen de 20-80% houden. En zoals gezegd, aantal cycli is niet gelijk aan (chemische) levensduur. Lithium accu's moet je trouwens ook regelmatig tot 100% laden, om de geheugeneffecten te wissen. Al dit soort informatie is makkelijk te vinden, maar zoals gezegd een uitspraak over (chemische) levensduur van lithium heb ik nog niet gevonden.

NB: Het 100% gebruik van een loodaccu moet je natuurlijk normaal proberen te vermijden, maar kan wel zonder schade. Als je naar het aantal laadcycli kijkt van een loodaccu relatief aan de ontladingsdiepte, haal je er altijd ongeveer evenveel energie uit, bijv. 300 cycli bij 100% gebruik en 600 cycli bij 50% gebruik. Dezelfde hoeveelheid energie dus.
Let wel, het gaat dan uitsluitend om de backup/echte deep cycle/tractie accu's, daar wordt ook het aantal cycli bij 100% gespecificeerd. Je normale startaccu of combi loodaccu is ook ernstig beschadigd als je die 100% ontlaad.

NB2: Voor privégebruik zijn lithiumaccu's waarschijnlijk wel handiger, vanwege het ontbreken van gasvorming.
"Lithium" is hier een verzamelnaam voor een aantal batterij-varianten. IKEA gebruikt hier een LiFePO4 chemie. Dat is een techniek die je vaker ziet bij hoog-vermogen toepassingen, maar minder in bijvoorbeeld auto's. Daar heb je typisch LiCoO2 batterijen.

Je commentaar over levensduur van "lithium" is daarom problematisch. De verschillende lithium-types hebben significant verschillende levensduren. Inderdaad worden die levensduren in laadcycli opgegeven, dat is namelijk de dominante factor is hun levensduur (dat hebben ze dan wel weer gemeen).
Correct dat er verschillende Lithium chemie accu's bestaan, maar ik refereer uiteraard naar dit artikel.
Nogmaals, ik kan nergens "lifetime" gegevens vinden, (niet van LiFePO4, LTO, etc.) alleen # cycles.
En ja, "lithium" haalt hoge cycle waarden, zie bijvoorbeeld: https://web.archive.org/w...ower-Performance-Test.pdf

13.000 cycles. Mooie waarde toch? Blijkt dat deze test binnen 144 dagen gedaan is, minder dan een half jaar. Dus je weet dat je accu minimaal een half jaar en 13.000 cycles meegaat.

Dit is overigens identiek zoals de fabrikanten testen, niet één cycle per dag, of één of meerdere deelontladingen per dag, maar gewoon continue laad/ontlaad-cyles en op basis daarvan extrapoleren naar verwachtingen.
Ze hebben schattingen. Tesla denkt dat hun batterijen een jaartje of 30 mee gaan. Eerst in de auto en nadien als opslag accu voor een huis gezien dat veel minder heftig is. Maar zeker weten doen ze het inderdaad niet. Het zijn veronderstellingen die ze maken op de tot nu toe verrekenen data.

Verde on topic. Ik denk dat je moest iedereen al een 5-10kWh accu hebben in huis je de pieken enorm kunt spreiden. In belgie staan niet de beste huizen, dat is al gebleken uit onderzoek. Veel oude zooi helaas dat slecht geïsoleerd is.
Precies, niemand weet het of durft er garantie op te geven. Tesla geeft 8 jaar garantie (dacht ik), dus de 8 jaar zal redelijk gemakkelijk gehaald worden.
Educated guess. Dat hebben ze. Ze gaan zeer waarschijnlijk erg lang mee.
Zowat alle omvormers op de markt houden die 20-80 range inderdaad in de gaten. Met SMA is zowat alles instelbaar in web-based software dus ook hoe sterk je 'm ontlaadt zodat je echt kan optimaliseren voor levensduur.
Ja... je verdient er iets mee. De vraag is hoe veel....

Mijn voorlopige berekening gaan uit van 100-200€ per jaar eens ik op een digitale teller zit.
Met een terugbetaaltermijn van 8-10 jaar ben ik dus bereid om daar ca 1500€ aan uit te geven.
Voorlopig zitten de offertes die je her en der vindt voor 5-7 kWh rond de 5-6000€.

Dus ... ik ben zeer benieuwd hoe Ikea aan die termijn van 8-10 jaar komt, of aan welke prijs ze het op de markt gaan zetten.
Idem hier, dankzij de digitale meter (en het daarbij horende wegvallen van de belasting op het piekvermogen van de omvormer voor zonnepanelen) bespaar ik ongeveer 500€ per jaar.
Met de installatie van een batterij, zou mijn jaarlijkse faktuur nog ongeveer verlagen met 100€/jaar.
Een batterij zou me dus enkel een hoop geld kosten ipv iets te besparen.
De batterijen zijn de volgende marketing hype waar de burger opnieuw een kater zal aan overhouden.
Dat piekvermogen is wel een hele smerige manier om de huishoudens op kosten te jagen. Heb je een beetje inductie-kookplaat en een oven, dan zit je zo aan een piekvermogen van 10kWh. Die hogere kosten zijn dus vrijwel niet te vermijden. Voor die IKEA accus is dan niet alleen de capaciteit van belang, maar vooral ook de maximale uitvoer die ze kunnen leveren. Bij de meeste accu's is die niet heel erg hoog (ergens max 5 kWh).
Een smerige manier? Maar toch wel een manier die ervoor zorgt dat mensen zich bewust worden van wat voor invloed dat heeft op het stroomnetwerk. Het stroomnetwerk moet de hoogste pieken aankunnen en als je die pieken iets lager kunt maken en het verbruik wordt wat meer verdeeld over de dag, scheelt dat een hoop. Ja, het gemak dat we nu ervaren van dat we op elk moment van de dag maar kunnen verbruiken wat we willen en alles tegelijk kunnen doen, gaat er dan vanaf (of je betaalt er meer voor), maar het is niet dat er geen legitieme reden achter zit waar ook kosten aan zitten voor de netbeheerders.

Mensen die het willen, kunnen dan kiezen om hun auto 's nachts op te laden, het warme eten op een ander moment voor te bereiden of misschien voor meerdere dagen te koken, etc. Zal de meerderheid dat doen? Nee, maar het wordt wel beloond als je het wel doet.
Ik vind het wel een smerige manier. Men wil de huishoudens van het gas afsluiten. Dat betekent dus inderdaad een inductiekookplaat, warmtepomp. Allemaal onderdelen die zorgen dat de piek vraag een stuk hoger wordt.
Hoezo is een warmtepomp een piekbelasting? Die kun je prima even een kwartier uitzetten, die 0.1 graad ga je niet merken. Een warmtepomp moet je huis warm houden, wat wil zeggen dat je over een periode van 24 uur het warmtelek uit je huis moet compenseren. Dat is daarmee een prima te sturen verbruik.

Om precies deze reden was in België accumulatieverwarming populair - je stookt 's nachts een steen warm, met goedkope nachtstroom. Dat was voldoende om je huis overdag warm te houden. Dat was dus zonder warmtepomp, met puur resistieve warmte. De logica was dat België goedkope nachtstroom had door de kerncentrales.
Ja maar wat is dat voor gezeik dan... omdat je aan het koken bent moet je naar je thermostaat lopen om deze omlaag te zetten?

Als ik een belg zou zijn, houd ik liever mijn gasaanuiting en ga ik niet elektrisch rijden.

Het lijkt me logischer dat zakelijke grootverbruikers ook gewoon 23ct per kWh gaan betalen ipv 5-9ct
Helemaal niet smerig. Die pieken zijn juist erg vervelend voor het net en kosten gewoon geld. Waarom zouden huishoudens daar niet voor hoeven te betalen?

Bij de fabriek waar ik werk zijn er ook afspraken over het kwartier verbruik met de leverancier. Als we hier overheen gaan. Wat helaas wel eens gebeurt en moeten we ook flink betalen, volgens mij gaat ons tarief dan ook omhoog. Goed wij verbruiken dan ook wel even wat meer dan een huishouden maar toch het principe is het zelfde.

Naar maten ons net steeds minder flexibel wordt, kosten de pieken gewoon meer geld.
Mensen verplichten om van gas net af te gaan en voorhouden dat het a: goed is voor milieu en B: goed is voor je portemonnee, vervolgens extra te gaan belasten door verbruik van de “groene” alternatieven is behoorlijk smerig.

Een dag/nacht of hoog/laag snap ik maar dit klinkt meer als energie “big brother” praktijken.

Erg kwalijk en goede motivatie van dergelijke accu. Vullen in laag tarief gebruiken in hoog tarief.
Deze kwartier pieken kosten ons nu ook al geld he, dit wordt nu alleen uitgespreid over alle afnemers want het zit in onze kWh prijs in. Door het in de toekomst afsplitsen van de kWh prijs wordt het eerlijker, transparanter en misschien voor de niet grote piekverbuiker zelfs goedkoper.

Op dit moment hebben we ook in ons gas net een grote buffer zitten die ons geld kost. De peakshaver van gasunie. Als wij als land bij veel kou of grote problemen met gas toevoer vanuit bronnen of buitenland een flinke piek hebben wordt hier LNG (vloeibaar gas) aan ons net toegevoegd. Het onderhoud en operationele kosten zijn flink. Nu hebben we dit met zijn alle goed geregeld en betalen we hier gewoon voor doordat het verwerkt zit in de gasprijs. Stel dat we met z'n alle van het gas af zijn kunnen we dat ding ook saneren.
Edit: onderaan deze pagina staat nog een stukje beschreven wat de peakshaver kost.

[Reactie gewijzigd door hood op 22 juli 2024 13:38]

Deze kwartier pieken kosten ons nu ook al geld he, dit wordt nu alleen uitgespreid over alle afnemers want het zit in onze kWh prijs in. Door het in de toekomst afsplitsen van de kWh prijs wordt het eerlijker, transparanter en misschien voor de niet grote piekverbuiker zelfs goedkoper.

Op dit moment hebben we ook in ons gas net een grote buffer zitten die ons geld kost. De peakshaver van gasunie. Als wij als land bij veel kou of grote problemen met gas toevoer vanuit bronnen of buitenland een flinke piek hebben wordt hier LNG (vloeibaar gas) aan ons net toegevoegd. Het onderhoud en operationele kosten zijn flink. Nu hebben we dit met zijn alle goed geregeld en betalen we hier gewoon voor doordat het verwerkt zit in de gasprijs. Stel dat we met z'n alle van het gas af zijn kunnen we dat ding ook saneren.
Edit: onderaan deze pagina staat nog een stukje beschreven wat de peakshaver kost.
Je bent bekend met het feit dat het gros van de kW prijs bestaat uit belasting? Als je 23 cent per kW betaalt dan is de kale prijs tussen de 5 en 9 cent. De primaire kosten post is een combinatie van energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

Voorbeeldje:
Variabele leveringskosten: 0,22691
Waarvan stroom: 0,08470
Energiebelasting 0-10000: 0,11934
Opslage Duurzame Energie: 0,02287
Waarvan btw 0,03938

Kosten besparingen in het net zoals jij die voor ogen ziet gaan geen merkbaar effect hebben op je portemonnee. Stroom is momenteel niet duur, het wordt duur gemaakt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:38]

Ja ben ik mee bekend. Ik noem daarom ook geen bedragen en zeg enkel dat het misschien goedkoper wordt. Of dit echt merkbaar is of niet is subjectief. Wat ik ook benoem is dat transparanter wordt en eerlijker. Belast je het net zwaarder, prima dan moet je daarvoor betalen.
Iedereen zit te schreeuwen van de daken dat we zorgzamer met energie moeten omgaan zodat er niet een steenkool- of gascentrale aan wordt gezet om dit soort pieken op te vangen, dan moet je niet komen klagen wanneer er een systeem wordt geïmplementeerd om pieken af te raden.
Denk je nu werkelijk dat dit soort implementaties bedoelt is om iets “af te raden”?

90% zal niet eens weten/moeite doen om iets te veranderen. Het is puur geld harken bij de onwetende consiment die goed probeert te doen door minder/geen gas te gebruiken.

Natuurlijk zegt een bedrijf niet dat dit de reden is.

Netbeheerder kosten (waar load balancing bij hoort) behoort evenredig belast te worden. Met predictie modellen en ad-hoc reserves om te optimaliseren. Ja dit kost geld en daarom is net beheer prijzig. Niet de burger uitknijpen die een normaal avondmaal probeert te maken met zijn inductie kookplaat.

Je gaat toch ook niet accepteren dat tankstations in spits gelijk hun prijzen verdubbelen? In het mom van “om files te vermijden” gaat niet gebeuren en strijken gewoon het geld op want DAT is de drijfveer voor een bedrijf.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 22 juli 2024 13:38]

Dat is niet iedereen. Het zijn er een aantal, en omdat die hard schreeuwen lijkt het alsof het een hele grote groep is. De meeste mensen die ik ken (alle mensen) willen best wel wat investeren in isolatie, maar "van het gas af" en al die energiebelastingen gaan al veel te ver.
België is trouwens gascentrales aan het bijzetten om de nucleaire afbouw op te vangen.

Wij moeten van gas af maar we gaan tonnen uitstoten om de nucleaire centrales op te vangen ,we blijven even afhankelijk van Rusland.
Nucleaire energie is schoner voor het klimaat (minder voor het lokaal milieu ivm opslag afgedankte dingen)

Ik zou graag nieuwe moderne nucleaire centrales hebben en terug goedkope stroom . Pas dan kunnen we alles op stroom gaan doen .

We moeten een batterij plaatsen om pieken op te vangen maar we moeten alles op elektriciteit gaan doen . Ze nekken zichzelf zo met hun piekvermogen zever .
En het gaat heus niet goedkoper worden . Ze gaan gewoon meer winst maken . Of de mensen die geen batterijen kunnen betalen om die pieken op te vangen en meestal met oude Energieverslinders werken thuis nog meer in de problemen steken . En huren is geen oplossing want de verhuurder zal dit dan doorrekenen

[Reactie gewijzigd door derooke op 22 juli 2024 13:38]

Ik zou graag nieuwe moderne nucleaire centrales hebben en terug goedkope stroom . Pas dan kunnen we alles op stroom gaan doen .
Je gaat in mij geen tegenstander vinden van moderne nucleaire centrales. Maar batterijen kunnen we nu doen zonder dat een grote partij heel veel geld moet neerleggen om een moderne kernreactor te bouwen.
Tenzij dat je in Nederland werkt, is het in België zo dat grootverbruikers in verhouding tot gezinnen amper moeten betalen voor hun elektriciteit. Van heel weinig naar weinig is niet zo'n groot verschil.

Een groot deel van de elektriciteitsprijs is voor onderhoud en investeringen van het net. Ik merk niet veel van die investeringen moet ik eerlijk zijn aangezien het net minder en minder flexibel wordt.
Ik merk zelf ook niks van die investeringen omdat het net gewoon levert. Als die investeringen niet worden gedaan zal je af en toe blackouts krijgen omdat het net niet stabiel is en dan ga je het wel merken.

Maar hoe komt het dat het net steeds minder flexibel wordt? Vroeger waren huishoudens alleen afnemers en nu zijn we ineens ook leverancier? Misschien zijn er ook steeds meer elektrische auto's en gaan we ook meer elektrisch koken en ook steeds meer mensen kiezen voor een airco. Dus misschien is het net juist wel flexibelere dan vroeger....
Mensen nemen die dingen omdat het kan en omdat het moet.

De kosten van energie in Belgie zijn absurd, de stroomprijs valt behoorlijk mee zoals in andere landen maar alle bijkomende taxen en supplementen 8)7
Alleen als we allemaal tegelijk pieken is dat vervelend voor het net. Bijvoorbeeld avondeten bereiden. Dus iedere piek meenemen, ook als er stroom over is, is onevenredig. Er zijn momenten waar de stroomprijs bijna 0 is. Piek je dan, dan zou je beloond moeten worden, niet bestraft. Veel beter is dan de continu variabele stroomprijs. Dan ga je die koude salade bereiden als er tekort is. Trouwens, slechts 19% van alle stroom gaat naar huishoudens in Nederland. Als uiteindelijk iedereen elektrische auto's en warmtepompen heeft (denk 2040) wordt dat 40-50%, een toename van 20-30% van het totale verbruik.
Die kosten voor die piek zijn er nou eenmaal. Dat is niet iets waar we omheen kunnen. We hebben simpelweg een zwaardere energiecentrale en een zwaarder net nodig als iedereen 3000Watt uit de muur trekt ten opzichte van een situatie waar iedereen 1000watt uit de muur trekt. We kunnen ook de piekbelastig niet 1:1 doorberekenen maar het vastrecht duurder maken voor iedereen, maar dan heb je dezelfde kosten nog steeds maar dan minder transparant.
Ik vind het ook wel een rotte manier ja, omdat je op dit manier mensen stimuleert het milieuprobleem niet op te lossen. Want die ene 15 minuten piek in de maand is het probleem toch niet.

Het stimuleert eerder om een fictief probleem van netstabiliteit op te lossen. Als daar een probleem mee is dan moet dat gewoon gefixt worden. Juist omdat mensen steeds meer van het gas af moeten en omdat stroom tenminste juist wel op een groene manier opgewekt kan worden.
Het probleem is niet de 15 minuten piek, het probleem is dat die piek uberhaupt bestaat.

Stroomopwekking is allemaal leuk en aardig maar heeft nul betekenis als het niet naar de consument kan worden gebracht. Vandaar dat we enorme netwerken hebben; de capaciteit moet bestaan om stevige pieken door te kunnen sturen zonder dat componenten in het netwerk eruit knallen.
In de toekomst zullen steeds meer mensen hun eigen energieopwekking hebben waardoor de gemiddelde belasting op het netwerk omlaag zal gaan. Maar het hoeft maar een korte periode te zijn dat er weinig opwekking thuis plaatsvindt maar er wel electriciteit nodig is, en het bestaande netwerk moet hard aan de slag.
Eind resultaat: Een ENORM energienetwerk dat maar voor een paar uur per jaar in zn volledige capaciteit nodig is, en dat is onwijs duur!
Momenteel zit er geen buffering in het netwerk en dat wordt opgelost door het simpelweg heel groot te maken en heel veel landen te verbinden:
A wide area synchronous grid (also called an "interconnection" in North America) is a three-phase electric power grid that has regional scale or greater that operates at a synchronized utility frequency and is electrically tied together during normal system conditions. Also known as synchronous zones, the most powerful is the synchronous grid of Continental Europe (ENTSO-E) with 859 gigawatts (GW) of generation
Verder heb je deels gelijk. Want een verzwaring van het netwerk zit er zeker aan te komen. Het faciliteren van EV's (grotere afname) en zonne panelen (piek terug levering) gaat miljarden kosten: 'Netbeheerders hebben tot 2050 100 miljard nodig voor energietransitie'

Echter de thuisaccu gaat de boel alleen maar verbeteren. De eerste vraag lijkt mij of zo'n accu uberhaupt wel stroom uit het netwerk gaat trekken. Lijkt mij dat je hem solar only gaat opladen. Mocht hij wel gaan bufferen met netstroom dan gaat zo'n 15 Kw accu never opladen met het tempo van een inductiekookplaat (aansluitwaarde 7.4 kw) die momenteel 'ineens' stroom uit het netwerk vraagt. Met andere woorden zelfs dat scenario gaat het 'probleem' niet groter maken.

Meest reëel scenario lijkt mij dat de thuisaccu het overschot aan opgewekte zonne-energie opneemt en op een later moment weer afgeeft. Dit scheelt piekbelasting op het net wanneer de zon op zijn felst is en lost ook meteen de uitdaging van de zonsverduistering grotendeels op. Tegelijkertijd kan de eventuele EV ook deels via deze accu laden wat dan weer (piek)belasting op het net scheelt. Hoe meer mensen een thuisaccu hebben, des te lager de belasting van het net.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:38]

Vrijwel volledig mee eens, Het probleem is dat wij nu betalen voor het onderhoud van het transmissie- en distributienetwerk via onze electriciteitrekening; een groot deel van onze electriciteitprijs per kwh is voor het netwerk!. Zodra we allemaal overstappen naar zonne-energie betalen we dus veel minder geld (want minder kwh gebruikt) maar de onderhoudskosten voor het netwerk blijven gelijk, als ze niet verder toenemen (want toenemende electrificatie van ons energiestelsel).

Thuisbatterijen gaan inderdaad een groot deel opvangen, maar zolang de piekbelasting hoog blijft, zijn de onderhoudskosten voor het hele netwerk hoog, en zal dat dus op een manier moeten worden betaald.
Als je 15 min over die piek gaar word je de hele maand gestraft. . .(hoger aangerekend)
Verdiep er jezelf eens in.
Als je 1 keer op een maand een zware piek maakt, zelfs 's nachts, moet je daar de hele maand voor boeten.
Niks eerlijks aan dus!
Wat je dus dadelijk aan de hand hebt met een warmtepomp. Wij hebben 2j geleden tijdens de verbouwingen geïnvesteerd in een warmtepomp. Aangezien ons huis van `90 is, gaat perfect isoleren gewoonweg niet. Dus om aan de behoefte te voorzien hebben wij een 7,5kW warmtepomp moeten installeren, maar daarbij hebben we ook gekozen voor een fatsoenlijke PV installatie om alles te dekken.
Nu zitten we 2j later met een digitale meter die het terugsturen op het net niet meer meetelt (de som die je terugkrijgt per kWh is een fractie van wat je betaalt bij afname), dus voor ons is dit effectief een zeer dure zaak geworden.
Niet alleen is de terugverdiend van onze installatie verdubbeld, nu gaan ze ook nog eens belastingen heffen op het piekverbruik, en dit kan je met een warmtepomp niet zomaar controleren. Je hebt 's nachts ook warmte nodig, dus probeer die pieken er maar eens uit te halen en af te vlakken... Gekloot zijt ge altijd in België |:(
Links of rechtsom gaat de vergroening iedereen enorm veel geld kosten. We zitten pas op een paar procent duurzaam opgewekt. Weet niet welke doelstelling ze in Belgie hanteren maar hier op provinciaal niveau is dat 100% duurzaam voor 2030. Dat gaat IMO minimaal 20K per inwoner kosten. Met andere woorden; bereid je maar voor.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:38]

Zo'n pak aannames, en zelfs nog met concrete cijfers?
Vanwaar haal je die 'info'?
Dat betekend dat je overdag warmte moet bufferen en 's nachts op de buffer moet laten draaien. Ik woon in een jaren 60 huis die ik inmiddels bijna maximaal heb geïsoleerd. Gasverbruik is met 70% gereduceerd, grootste verbruikers zijn de pubers die douchen.... :), We verbruiken nu 1200m3/jaar
Ik stook nu heel gelijkmatig maar ik hou er rekening mee dat ik extra warmte buffers moet gaan creëren. De grootste buffer is het huis zelf, massa verwarming van de vloeren, etc.
Overigens wordt er veel onzin verkocht over warmtepompen. 7.5 kw is erg veel, zonder je huis te kennen. Grootste verbruik van warmte is de warmwatervoorziening. Je zou eens kunnen overwegen om heatpipes /vacuüm buizen te plaatsen.
Wel, het onze is nu na de verbouwingen ook maximaal geïsolleerd, en we zijn van een mazoutketel+radiatoren overgestap naar een WP+vloerverwaming (lage opbouw low latency systeem) met een buffervat van 300l. Maar in de winter als het continue -2 is, en je regelmatig een ontdooicyclus hebt van je WP is het niet mogelijk om zomaar warmte te bufferen die je dan 's nachts zou kunnen gebruiken. Het ambetante aan een lage-opbouw VVW systeem is dat je niet veel warmte buffert in een laag boven je buizen, want die is er niet, ze zitten praktisch rechtstreeks onder de tegels. Voordeel is dan dat de watertemp wat lager kon.
De 7,5kW is het thermische vermogen (gebaseerd op werkelijke verbruik mazoutketel in combinatie met een houtkachel die er stond), de compressor van de pomp zelf heeft een max van 4kW en is PWM gestuurd. Maar dat wil wel idd zeggen dat bij het warmen van sanitair warm water het gevraagde vermogen wel eens de hoogte inschiet. En laat nu juist dat zijn waar onze overheid mij bij de kl*ten heeft. Probeer je alles redelijk bewust te dimensioneren (WP en 10,5kW-piek PV installatie met 6kW 3-fase omvormer en kleine batterij om de omvormercapping op te vangen), en dan blijkt dat achteraf een maat voor niets te zijn. De terugverdientijd is van 7j (PV + WP) naar 15j gegaan, en dan heb ik nog geen rekening gehouden met de toekomstige taksen op piekbelasting. Een gasketel en kleine PV installatie had mij nog niet de helft gekost van de installatie nu, en dan had ik veel minder last gehad van die digitale teller in mijn eindrekening.
Dit moedigt milieubewust omgaan met energie toch allesbehalve aan...

[Reactie gewijzigd door Clukers op 22 juli 2024 13:38]

Ik ken iemand met een nieuwbouw in dezelfde situatie als jij, huis is voltooid in februari van dit jaar, de investeringen in panelen, warmtepomp en airco want die laatste is onontbeerlijk in een nieuwbouw wegens te goed geïsoleerd en je trekt continu warme lucht binnen van buiten heeft hem een mooie K20-30€ gekost. De panelen zijn dan stevig overgedimensioneerd om toch maar de investering eruit te halen, komen ze plots met het verhaal af van variabele stroomprijs en geen terugdraaiende meter, Nu nog eens een dikke batterij bijplaatsen (nog meer plaats in huis en sluimerververbruik en kosten) Kost wederom een K10€ .

Als je dan gaat kijken wat behoud van gas had gekost dan stel je vast dat je je hele leven kunt doorkomen voor de prijs van al deze folietjes die met de beste wil van de wereld geplaatst zijn.

Nog een oplossing is een gasgenerator om zelf je elektriciteit op te wekken in de winter. (Nog meer €€€)

Mijn huis is wat kleiner dan dat van hem en niet erg geïsoleerd en toch betaal ik maar €80 aan gas om te verwarmen en warm water te hebben, Dat verschil is echt te groot. Die moet 50 jaar doen met zijn foliekes om break even te draaien met gas.
We hebben in België al zowat de duurste energiefactuur en nu doen ze er nog een schepje bovenop ..
Gewoon smerig dit.
Toch wel een smerige manier, ja. Men rekent je sowieso een minimumpiek aan van 2,5 kW. In de zomer met je panelen + batterij, wanneer je eigenlijk compleet zonder je aansluiting zou kunnen mag je nog steeds betalen. Ook voor mensen met een tweede verblijf blijven betalen voor de maanden dat de woning leeg staat.
En ten slotte, men rekent kwartiergemiddelden, maar past ze toe op een hele maand. Dat betekent dat 1 misstap je meteen voor de volledige maand naait.
Of het veel mensen bewuster gaat maken weet ik niet. Ik denk eerder dat mensen gaan merken dat ze in het begin van de maand een hoge piek hebben gehad, en de rest van de maand gewoon lekker door zullen gaan want "Ik heb het toch al zitten".
Vlaanderen zit bij de duurste stroomfacturen van Europa (https://www.vrt.be/vrtnws...ler-dan-bij-onze-buurlan/ en https://www.demorgen.be/n...r-als-in-belgie~b263d0c4/), en de consument moet nu nog verder opdraaien voor het gebrek aan investering in het net. En dan zijn we nog niet begonnen over het uit dienst nemen van onze kerncentrales, en daar in de plaats CO2 brakende gascentrales zetten die niet eens de lading dekken. België zal enorm veel stroom moeten importeren, en er is een grote vrees dat het meer is dan dat de interconnects naar onze buurlanden zullen aankunnen.
Bewust worden ? Sorry, maar wanneer zijn de meeste mensen thuis, net in de avond, en dan moet er een potje gekookt worden. Warmtepompen zijn verplicht in een nieuwbouw, gas wordt uitgefaseerd. Dus jij gaat koken op je inductie kookplaat en dampkap aan, misschien nog de oven, dan nog even wat lichten aan en de warmtepomp, een computer of 2 voor de kids, misschien de tv nog, dan zal je al vlug aan een paar kwh zitten. Dat heeft niks te maken met bewust worden ... En dan moet je nog een e-wagen hebben, gaat leuk worden. En verbruik verdelen over de dag .... nog zoiets. Een afwasmachine/wasmachine/droogkast zet je NIET op als je er niet bent. Wordt al jaren zo door de brandweer verkondigd en is nog altijd 1 van de topoorzaken van brand . Dus je moet al thuis zijn, en het merendeel van de mensen werkt dus niet thuis. Wanneer moeten zij dit doen ... dus in de avond. Dit is gewoon pure extra belasting, meer is het niet. Ik ben het er wel mee eens dat je niet alles tegelijkertijd moet doen. Maar als jij in de ochtend op moet om 5 en je komt pas thuis in de avond om 6u (zo zijn er genoeg), dan heb je niet veel keuze om die strijk/was/plas/kook te doen, dat moet gebeuren. Dat is het probleem en daar zal niet vlug verandering in komen. Sommige mensen denken dus echt "bewust worden" zo gemakkelijk is. Dat hangt veel af van wat je voor de kost doet. Aangezien ik meestal van thuis werk maakt het niet zoveel uit, en kunnen wij wel het wel geleidelijk aan over de dag doen. Maar ik ken genoeg mensen waar dit dus niet kan, aangezien ze met 2 buitenshuis werken, die zijn wel gezien. Tevens is er ook een minimum van 2,5kwh dat je toch betaald. Dus stel iemand heeft een vakantiewoning, en gaat 2 maand niet, dus minimaal verbruik van de koelkast en eventueel alarmsysteem ofzo. Dan betaal je nog, das ook eerlijk ? Ik denk het niet

[Reactie gewijzigd door cricque op 22 juli 2024 13:38]

Sorry, bewust worden? Het is niets meer dan een ordinaire extra belasting en dat gaat straks alleen maar erger worden.

Iedereen "moet" van het gas af, en daar mag je ook zelf voor gaan betalen (warmtepomp a 20k + isolatie en rest), verder gaat je energie verbruik sky high, want alles moet op elektriciteit draaien.

En dat allemaal onder het mom van het milieu, gaat nergens over.
Je moet je was doen, koken etc. Ja je kunt voor meerdere dagen koken, dat moet je dan nog altijd opwarmen op de dag dat jet het op maakt. Mensen die arm zijn werken vaak lange dagen en moeten alles wel tegelijk doen. Die forceer je nu met nog hogere stroom facturen.

Als ze dit willen aanpakken gaan ze de fabrikanten forceren nog zuinigere apparaten te maken. Thuiswerken is nu al lang een prioriteit en dat zal nog wel even blijven. Dit is wél een smerige manier met een hypothetische "stel dat" scenario wat voor de gewone man niet werkbaar is.
Waarom beginnen alle scholen en bedrijven dan al tientallen jaren op hetzelfde moment? Daar valt ook enorm mee te sparen... Zelfde met vakanties, als we die nu per school ook nog eens anders leggen :-)
Nou, dan mag je wel een hele forse maaltijd gaan maken. Dat is dan alle pitten voluit, en de oven maximaal.
Klopt, maar het hoeft ook maar een kwartier per maand te zijn, het gaat helaas niet over je gemiddelde. Als je aan het koken bent (normale maaltijd, 1 of 2 pitten) en mss de oven, maar de warmtepomp staat ook op, en de droogkast draait ben je dus de pineut. Om nog te zwijgen over opladen EV.
Dat heeft dan ook weer een positieve keerzijde: als het echt om een half uurtje koken gaat, dan kan je ook toe met een kleine thuisaccu. Zelfs met een 1kWh accu kan je al een kwartier lang 4 kiloWatt leveren. Of een uur lang je piek met 1000Watt verlagen. Kan net het verschil maken tussen wel of niet boven een bepaalde grenswaarde uitkomen.
Dan moet die accu die dat vermogen ook wel kunnen geven.
Zoveel ampere is dat ook weer niet toch?
Het probleem is dat @Michael_OsGroot een 4C batterij voorstelt: een batterij die in 1/4 uur kan ontladen. Dat zijn relatief dure batterijen. Het is waarschijnlijk verstandiger om zo'n IKEA 10 kWh batterij te gebruiken. Die kan urenlang probleemloos 4 kW leveren (0.4C) , dus de slijtage gedurende een kwartier is geen grote zorg.
Is het punt niet juist dat het dat wél is?
De meeste batterijen kunnen ook maar 3,6kw leveren en niet meer, dus als jij een inductie kookplaat opzet en je oven en dan nog wat verlichting, eventueel computers voor de kinderen. Dan nog de dampkap en misschien microgolf/oven/airfryer ... Dan ben je al een veelvoud aan het gebruiken. Heel het jaar bbqen ! En die accu, hoe ga je die opladen in de winter, in de winter op een zonnige dag, haal ik hier 20kwh max. Dat dekt het verbruik wel. Maar het is op die mindere dagen dat je met moeite 2-3kwh op een dag hebt, daar ga je een batterij niet van opladen. Ik snap best wel dat dit een piek in het net kan opvangen, maar we zijn al de duurste in Europa door allerhande taksen. We hebben hier zelfs een "afschakelplan" moest er niet stroom genoeg zijn, en dan moet de hele vloot wagens nog een e wagen worden ook. Gaat zeker goed lukken, Belziek is op weg om een 3de wereld land te worden.
Wat voor industriële turbine heb jij in je dampkap zitten? Blijft het eten nog wel in je pan liggen?

Een normale ventilator is goed vergelijkbaar met een PC fan; zo'n 0.01 kW.
Een professionele dampkap is wel iets meer dan 0.01kw/u :). Dan is er ook nog de verlichting in je dampkap, enja dat is vervangen door led, maar dan nog.
Inductie, oven, dampkap, warmtepomp, e-wagen, nog wat verlichting, koelkast, diepvries, misschien nog een pc of 2 en/of een tv. Zit je toch al vlug aan een paar kwh. Ik had vroeger een warmtepomp in mijn vorige nieuwbouw. Was een net in de grond, dus een pak voordeliger dan een lucht warmtepomp. En dat was 12000kwh/jaar voor warm water en verwarming. Dat zou nu goedkoopste uitkomen op zo een 3.2-3.300 euro/jaar met een vaste prijs (variabele prijs wil je niet). Als ik nu gewoon 6000kwh/jaar verbruik en mijn aardgasvebruik tel, dan kom ik op 2600 euro uit. Dat is een besparing van +- 600 euro/jaar ... Dan mag iedereen die warmtepomp steken waar de zon het niet schijnt. En dit is dus zonder capactiteitstarief.

Gelukkig kook ik dus nu op gas, voor zolang het nog kan uiteraard, maar zolang het kan, zal ik ook op gas blijven koken. De verwarming is ook op gas en ook vloerverwarming. Maar electriciteit is gewoon pokkeduur. Enja ik heb zonnepanelen, en ik heb nog een terugdraaiende meter, dus ik betaal nog een paar jaar een pak minder. Maar met dat capaciteitstarief dat gaat komen, gaat er nog veel meer bijkomen. Dus zolang gas zal kunnen zal ik zo blijven verderdoen. Ik ben zeker akkoord met de gebruiker betaald, de vervuiler moet betalen etc. Geen problemen mee, maar we zijn al de duurste in Europa, dit is gewoon een extra verkapte belasting, meer niet. En dat bewust zijn, ik kijk naar mjn verbruik, maar als ik moet koken, dan moet er gekookt worden, en als er ondertussen een was en een plas moet gebeuren, dan zal dat ook zo zijn. Maar uiteindelijk zal ik iets meer betalen, maar voor velen zal dit extraatje mensen nog dieper duwen. Als we nu de goedkoopste warne in Europa, dan zou ik het nog kunnen verstaan, maar hoe meer jij moet betalen voor stroom, hoe meer er naar de gemeenten en staat gaat. 21% btw is alleen voor luxeproduten. Stroom is geen luxeproduct. En wat wordt er met het geld gedaan ? Veel zeveren en als er iets moet gebeuren, dan mag het niks kosten en wordt het dikwijls maar half opgelost.
Maar met zo'n kleine accu ga je ook weer ongelofelijk veel laadcycli doorlopen waardoor die niet zo lang zal meegaan.
Elke dag met koken 1 laadcyclus bijvoorbeeld. Of misschien dat je er ook nog een wasmachine op aansluit. Kom je uit op 500 laadcycli per jaar. Ik heb het overigens niet nagerekend, het kan zijn dat je een 5kWh accu nodig hebt. En ik weet ook niet hoe snel je een accu kan ontladen, ik kan me voorstellen dat 100% -> 0% in 15 minuten inderdaad niet kan. De strekking was dat je een accu gebruikt om pieken af te vlakken, niet om 0 van het net te trekken
Anoniem: 455473 @croc16 juni 2021 11:16
Je kan toch ook de EV dan even niet opladen? Dit is een geweldige oplossing. + met Solar als er een keer een stroomstoring is, dan heb je ook nog een avond stroom.
Ja, dat is waar. Het zal zowiezo meer... drumroll... discipline vragen :o
Anoniem: 455473 @croc16 juni 2021 11:28
:*)
Dan los je dat toch op? Dan meet je je belasting real time en laat je je warmtepomp of je droger uitschakelen zodat je onder je piek blijft en geef je die weer vrij zodra je klaar bent met koken.
Verlies je natuurlijk wat comfort/gemak, want ik haal nu dit voorbeeld aan, maar misschien heb ik wel een heel ander ritme en gebruik ik die dingen net in het midden van de nacht, wanneer de belasting op het net minimaal is. Maar toch nog steeds een hele maand extra betalen...
Volgens mij kan mijn inductieplaat bij elkaar 7kwh trekken wanneer ik 2x de turbo stand gebruik en de andere 2 de rest laat gebruiken. Oven gebruikt 2kwh en de afzuigkap ongeveer 0,3kwk.
Dan zit je, kortstondig weliswaar, bijna aan de 10kwh...

edit: my bad, het verbruik is dan in KW ipv in KWh natuurlijk. De turbo stand staat alleen aan totdat het water kookt, dus een paar minuutjes op z'n meest. (ik laat in de rest de kwh staan anders slaan de reacties nergens meer op)

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 22 juli 2024 13:38]

Doe maar gewoon kW voor vermogen. kWh is voor energie, als in vermogen (x kW) * tijd (y uur).
10kW continue zorgt voor een energieverbruik van 2,5kWh per kwartier. De vermogens op die apparaten is verder alleen piekvermogen. Je oven gebruikt de volle 2kW alleen tijdens het voorverwarmen. Eenmaal op temperatuur zal hij pendelen om het temperatuurverschil met buiten intact te laten.

Ik vind het wel een faire manier van het berekenen van netkosten eerlijk gezegd. De beheerder moet immers dimensioneren op piekvermogen.
Wat is hier fair aan? Het is een complete discriminatie voor iedereen met een digitale meter aangezien dit niet werkt met een analoge meter. Bovendien vergeten ze er dikwijls bij te zeggen dat dezelfde limiet van 3.15kWh ook geldt voor het terug leveren van energie. Dus als je meer dan 10 recente zonnepanelen heb liggen, ga je in theorie al over die limiet. "Gelukkig" moest je tot voor kort een tarief betalen gebaseerd op het vermogen van je omvormer en topt die bij ons af op 3kWh, anders zat ik op zonnige dagen standaard er al over.

Ik heb het al eens eerder hier nagerekend op Tweakers en bij deze een aantal standaard verbruikers:
  • granny charger voor onze EV: 2.5kW
  • Philips Airfryer: 2.51kW (continue!)
  • oven: pendelen tussen 1-2.5kW
  • warmtepomp: 1kW (afhankelijk van vraag)
  • standaard verbruik van diepvries/koelkast/etc: 350W
Een zondagse maaltijd (gebraad met frietjes en appelmoes) is dus enkel 's middags en op zonnige dagen mogelijk aangezien onze portie frieten (Lutosa allumettes) 16min in de Airfryer moeten en het gebraad uiteraard langer in de oven. En dan heb ik nog geluk dat wij op gas koken.

Het enige voordeel van de digitale meter is dat mijn zwembad nu een stuk warmer is dan vorig jaar. Aangezien je maar een peulschil krijgt om energie terug te leveren (een whopping 3.5 cent/kWh), heb ik geïnvesteerd in domotica en schiet de warmtepomp automatisch aan als we voldoende overschot hebben van onze zonnepanelen.
"Gelukkig" moest je tot voor kort een tarief betalen gebaseerd op het vermogen van je omvormer en topt die bij ons af op 3kWh, anders zat ik op zonnige dagen standaard er al over.
Erg interessant, alleen vind ik hier niet direct iets over. Ik dacht namelijk dat deze regeling qua taxatie ook nog altijd geldde: een omvormer van 3 kWp is goedkoper op dat vlak dan eentje van 5 kWp. Als ik dan bijvoorbeeld later nog wat panelen bij wil leggen, dan kan ik even goed direct "groots" gaan en er een 8 kWp omvormer bijsmijten ook al zou ik maar 5 kWp aan zonnepanelen hebben?
Voor België:
In de begindagen van de zonnepanelen werd er voornamelijk een zwaardere omvormer geplaatst dan dat je panelen opbrachten. Dit zodat je zeker alle opbrengst die je theoretisch kon krijgen, effectief had. Zeker omdat je per 1000 kWh groenestroomcertificaten kreeg en je dus in een paar jaar je investering kon terugverdienen (je kreeg die trouwens voor de komende 20 jaar dus een groot deel van de huidige elektriciteitsfactuur is gereserveerd om dit te betalen - voornamelijk voor de gegoede medemens en bedrijven trouwens want zonnepanelen waren toen nog zeer duur - 2019 voor een totaal van 1.3 miljard) . Ook werd er gezegd dat dit beter was voor de omvormer.

Over de jaren heen zijn de groenestroomcertificaten altijd minder geworden tot ze op het punt kwamen dat ze gestopt zijn. Toen kwamen ze af dat het niet eerlijk is het net als batterij te gebruiken en kwamen ze met een prosumententarief. Dit baseerde zich op het vermogen van de omvormer. Dit is/was trouwens geen vast tarief maar hing af van bij welke netbeheerder je zat. Dit zorgde ervoor dat iedereen juist de omvormer wat kleiner nam zodat je ging aftoppen. Het verlies aan opbrengst is minimaal maar je betaalde een stuk minder prosumententarief(ik heb bv 12x 305W panelen liggen met een 3kW omvormer).

Nu kan je eventueel inderdaad terug een stuk groter gaan met je omvormer aangezien je als je nu panelen wil leggen, je standaard een digitale meter zal krijgen. Bij de digitale meter vervalt het prosumententarief maar draait je teller ook niet meer terug. In ruil betaalt je energieleverancier je een bepaald bedrag, bij ons 3.5 cent/kWh. Op jaarbasis een paar tiental euro's in mijn geval.
Ahaaaa okee, helemaal duidelijk nu. Een van de belangrijkste dingen die ik miste, was dat het prosumententarief enkel van toepassing is op analoge meters. Hetgeen ik inderdaad nu ook wel terugvind op de website van de VREG en Fluvius en wat samen met de uitleg daar, heel wat logischer overkomt nu.

Normaal gezien probeer ik altijd wel m'n huiswerk te maken en "mee te blijven" met alle grilletjes waar onze overheid mee op de proppen komt, maar het is maar zéér recent dat ik verhuisd ben en nu wél zonnepanelen heb (en een digitale meter), en daarom dat ik bepaalde dingen nog mis of door elkaar haal. Heel de zonnepanelen-saga heb ik wat aan mij laten voorbijgaan wegens te complex en niet van toepassing :P

Wij zitten hier ook rond de 3,5 cent per kWh (variabel) voor injectie dus we moeten onszelf nog wat leren focussen op zelfverbruik, want met dat luttele bedrag gaan we mogelijk de eindfactuur anders niet hard kunnen beïnvloeden.

Erg bedankt voor je uitgebreide uitleg alleszins! _/-\o_
Je hebt dus simpel gezegd een 5 kW piekvraag; misschien 10kW met inductie. Dat is dus precies de doelgroep van deze IKEA oplossing.
Op vlak van dat capaciteitstarief moet je het wel steeds over een kwartier bekijken. Het vermelde vermogen is vaak het piekvermogen, dan in de loop van een kwartier steeds kan afzakken. De cijfers die je geeft zeggen iets, maar zeker niet alles. Heb je al een digitale meter? Dan kan je je kwartierverbruiken bekijken. Zie ook https://nl.wikibooks.org/...ansitie/Capaciteitstarief

De bewering "Bovendien vergeten ze er dikwijls bij te zeggen dat dezelfde limiet van 3.15kWh ook geldt voor het terug leveren van energie. " lijkt me niet te kloppen. Er is geen capaciteitstarief voor export/injectie en de minimumlimiet voor import/afname is 2,5 kW kwartierpiek of 0,625 kWh energieafname over een kwartier.
Die cijfers die ik vernoem zijn geen piekverbruiken. Dat heb ik namelijk er duidelijk bij gezet. De granny charger is altijd 10A (2.3kW dus), de Airfryer doet niet aan pendelen en verbruikt dus continue etc. Ik heb een p1 meter en verschillende meters in een aantal stopcontacten (droogkast, wasmachine, etc) en stoppenkast (meter voor de laadpaal) en alles komt samen in Home Assistant. Dit zijn dus helemaal geen fictieve getallen maar zaken die ik gewoon duidelijk kan halen uit mijn statistieken.

Wat betreft van de injectie heb je inderdaad gelijk. Ik heb even gezocht en het volgende gevonden:
Aanvankelijk was het de bedoeling dat prosumenten ook een zeer beperkt injectietarief zouden betalen voor de stroom die ze op het net zetten, maar die plannen zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld’, zegt VREG-woordvoerder Sofie Lauwaert.
De VREG kennende is onbepaalde tijd de tijd die het duurt om dit er door te duwen via een rechtzaak (wat ze ook hebben gedaan bij de terugdraaiende teller).
Ok. Welk effect hebben ze dan concreet op je kwartierpiek? Heb je ze opgevraagd via het portaal van Fluvius? Hoe dan ook vind ik het nog steeds een eerlijk principe dat als je het net zwaarder belast door een hogere piek, je er ook een prijs voor betaalt. En dat je beloont wordt als je dit probeert te vermijden.

De rechtszaak i.v.m. de terugdraaiende teller is gewonnen, omdat de Vlaamse Overheid op terrein kwam die eigenlijk bij de federale overheid lag. Wallonië heeft het anders aangepakt en nog steeds een terugdraaiende teller (AFAIK). Ik zie dus geen reden dat de VREG een rechtzaak zou aanspannen i.v.m. het afdwingen van een capaciteitstarief voor injectie.
En daarbij moet je ook nog de rest uit hebben staan, alles wat daarbij nog meer aanstaat telt er alleen maar nog meer bij op.
Het gaat wel om het gemiddelde verbruik over een kwartier, niet om die piek van een seconde. Een kwartier lang 7kw draaien betekent overigens maar 1.75kWh.
Wat bedoel je met kwh? Is dat per kwartier?
kWh is niet kW per uur. kWh is een hoeveelheid energie die je verbruikt, zoals liter een hoeveelheid water is. Hier rekenen ze dus niet echt je piek maar je hoogste verbruik over 15min.

Om weer een analogie met water te maken het is dus niet het hooste liter/seconde, maar het aantal liters over een kwartier.
Om me bij je aan te sluiten en mezelf te verbeteren: het is dus KW x uur
En dat wordt nog erger met de push naar volledige electrificatie van huizen - kachel aan, elektrisch fornuis en oven aan, iemand staat onder de douche, iemand heeft kokend water nodig, dan zit je snel aan dat piekvermogen.

Ik denk / hoop dat het een noodmiddel is omdat het elektriciteitsnet nog niet goed berekend is om voor veel mensen dat soort piekvermogens te leveren.
Dat doen wij in NL in essentie ook: Vastrecht bij aansluiting ....
Maar dat is gebaseerd op maximaal potentieel vermogen, niet op je daadwerkelijk maximaal verbruik.
Daarnaast is het vastrecht op een 3x25A aansluiting (oftewel bijna 18kW) 20,91 euro per maand, oftewel: bijna niets.
Dat klopt, daarentegen als je 3x35A nodig hebt gaan de kosten met €65 per maand omhoog. Dat doe je alleen maar als je deze piek capaciteit nodig hebt. Feitelijk wordt met het vastrecht daarom gestuurd op de maximale af te nemen piek. De grens ligt alleen nu bij 3x25A of 1x40A. Die kan natuurlijk ook schuiven ...
Je haalt vooreerst al kW en kWh door elkaar. Als je een kwartierpiek van 10kW bedoelt, dan moet je 15min lang, binnen eenzelfde kwartier, (van xx:00 tot xx:15 bijvoorbeeld) 10kW verbruiken met je kookplaat en je oven. Dat is bijzonder moeilijk. Stel je laat je 4 pitten op turbo branden om dan 7kW te verbruiken? Wat ga je met dat vermogen en die energie opwarmen? En dan ondertussen je oven nog 3kW laten afnemen?
10 kWh nodig om een maaltijd te bereiden. Dat is een oven 3 uur lang op vol vermogen. Ik weet niet wat jij eet? ;)
Onze Gas kook plaat had een vermogen van 23 Kw ,

zoveel is dat dus niet,
Uiteraard, maar dat is als je alle pitten maximaal opendraait. En dat dan een half uur lang. Er wordt hier kWh en kW door elkaar gehaald.

[Reactie gewijzigd door padoempats op 22 juli 2024 13:38]

ja dat is toch geen probleem,

23 Kw aan gas en 2x 60x60 oven 3 fase perilex = ook nog eens 9 Kw = 31 Kw piek = 31 Kwh na een uur koken , zet de wasmachine aan en er komt indat uur nog een 3KwH bij

dan zit ik na een uur al op op 34 Kwh aan energie, (Ok niet alles staat contstand vol vermogen maar die 10 KWH piek voor een 15 min haal je wel.)

En dan hebben we het er nog niet over als ik in de garage het las apparaat aan zet tegelijk.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 13:38]

Vooral doen en dokken maar :)
Een wasmachine verbruikt bij lange na geen 3kwh in 1 uur overigens. Zo’n 1600-2200watt alleen bij het verwarmen van het water, centrifugeren is veel minder
Onze Gas kook plaat had een vermogen van 23 Kw ,

zoveel is dat dus niet,
Je haalt kW en kWh door elkaar. 23 kW, prima, maar om 10 kWh te halen, dan heb je dus deze kookplaat ongeveer een half uur lang vol open staan. Dat lijkt me wat onwaarschijnlijk. Ik zit zelf (vooruit, met 8 zonnepanelen) de afgelopen dagen op netto 0-1 kWh per dag, in de winterperiode was dat rond de 10-15 kWh per dag. 10 kWh om alleen een maaltijd klaar te maken is absurd veel. Pieken van 10 kW daarentegen zijn aan de hoge kant, maar zeker met een inductiekookplaat, 1-2 ovens en tegelijk de wasmachine/droger aan mogelijk.
Mja... Maar toch. Ik kook op gas, en stook op gas (helaas, maar het is wat het is). Toch kan ik met de oven, wasmachine, droger d3 7KW halen. Dat is er nog slechts 3 nodig voor die 10, en een warmtepomp, inductie kookplaat, EV...

Maar, nu ik het tik snap ik het even niet. Er is een kwartier frame waarin je die 10KW constant moet halen, of in een kwartier 10KWh opstoken? Bij die laatste moet je constant 40KW vragen, das wel fors.
Hij had het over 10 kWh, niet 10 kW. Dat is veel energie om een maaltijd te bereiden.
chrisboers zei inderdaad foutief kWh, maar de hele discussie gaat om vermogen, dus wel degelijk 10kW.
Maar een inductieplaat trekt ook geen 8-10kW een kwartier lang, men neemt het gemiddelde gedurende dat kwartier.
Als je erop let zorg je gewoon dat je vaatwasser, strijkijzer, boiler, .. op dat moment niet draait.
Inderdaad, en uit simulaties is ook gebleken dat de elektriciteitsfaktuur zal verhogen, net bij mensen die hun best gedaan hebben om hun verbruik naar beneden te halen, en de faktuur zal verlagen bij mensen die een eerder groot verbruik hebben.
Tegen alle motivatie van rationeel energie gebruik in dus.
De kost wordt bepaald door de elektriciteitsprijs, de netprijs en heffingen allerhande. Het capaciteitstarief speelt in op "rationeel netgebruik". Als die grote verbruikers hun pieken beter spreiden, willen ze deze belonen door een lagere netprijs. Voor kleine verbruikers (bv. tweede verblijf) moeten er kabels voorzien worden en garandeert men dat als je er toekomt, je elektriciteit kan gebruiken. Hiervoor wil men zorgen dat ook deze voldoende bijdragen aan het netgebruik.

Dat zijn de achterliggende ideeën waarin ik me wel kan vinden.
Wat is er smerig aan om de huishoudens te laten betalen voor hun piekvermogen? Men geeft vaak aan dat bedrijven veel minder moeten betalen voor hun verbruik maar bedrijven hebben altijd al betaald voor hun piekvermogen waarbij bedrijven vooral op de laatste moeten betalen en niet zozeer op hun verbruik.

Bij huishoudens was dat niet de moeite, dat piekverbruik was verwaasloosbaar, vroeger althans maar nu niet meer. Hoe je dat ook draait of keert, dat brengt kosten met zich mee en die kosten moeten betaald worden.

Dus als de huishoudens niet willen opdraaien voor de kosten van het hogere piekvermogen, wie dan wel, de kabourtjes?

De fout die men gemaakt heeft is dat men aan het zonnepanelen avontuur is begonnen met cadeautjes zoals groene certificaten en terugdraaiende tellers, allemaal op kosten van mensen die geen zonnepanelen hebben. Mits je alle kosten aanrekend (infrastructuur, kosten van het net die er ook zijn als je stroom terug stuurt, groter verschil tussen piek en gemiddeld verbruik) en geen subsidie geeft, dan is dat extreem lastig om zonnepanelen rendabel te krijgen in België; die kosten zijn niet magisch verdwenen, die zijn er altijd geweest alleen zijn ze doorgeschoven.
"je tarief gaat omlaag, en daar verdien je mee.".. dat klinkt allemaal positief.. maar onder de streep kost het allemaal meer dan wat je betaalde in de situatie van een paar jaar geleden waar niet naar de maximale afname per kwartier werd gekeken.
Die aanpassing doet financieel pijn en de pijn kan verminderd worden door te investeren in een thuis accu.
Ja er zijn redenen dat deze aanpassingen nodig waren, maar om het nu als een vooruitgang of positief te zien... voor de installateurs is de verandering inderdaad wel positief ;-)
Beter nog,
Brandstoffen uit niet duurzame methodes die zijn eindig.
Het is dus niet zo gek dat er eigenlijk geen kosten daling voor energie is en eigenlijk een stijging,
OOKAL vebruiken we meer energie, het word niet goedkoper zoals wanneer je 1 schroef of 100 schroeven in de bouwmarkt koopt.

Duurzame energie is eigenlijk ook eindig, iedereen zegt wel voor niks komt de zon op.
Maar die brand ook een keer uit, we maken het waarschijnlijk niet mee, denk hier maar eens over na...
Water en wind? Het zijn geen goden die ervoor hebben gezorgd dat ze bewegen...
Dat de zon opgebrand is duurt naar verwachting nog 5 miljard jaar. Ik hoop dat je dan inmiddels je zonnepanelen terug hebt verdiend :+
En zonder zon ook geen lokale verwarming en verdamping van zeewater. Dus ook geen water en wind. En dat is nog afgezien van het feit dat de zon er met een "Big Bang" mee gaat stoppen :-)
Och, daarvoor wordt het een rode reus en vreet 'ie de aarde al op hoor. Dus die supernova ga je al niet meer meemaken. Overigens dacht ik dat onze zon te klein is om super te gaan.
De zon blijft nog wel even schijnen. Probleem is meer dat je voor het maken van zonnepanelen (en ook windmolens) fossiele brandstoffen nodig hebt. De hitte die nodig is kunnen we voorlopig nog niet maken met behulp van elektriciteit en als het al zou kunnen dan verwacht ik niet dat het nog zo duurzaam is.
Maar de situatie van een paar jaar geleden is nu niet meer. In de huidige situatie gaat je tarief omlaag dus dat klinkt niet alleen positief, dat is het ook ;)
uh ja zo zou het het kunnen zien. Het is ook wel weer een leuk nieuw speledingetje er bij ;-)
"je tarief gaat omlaag, en daar verdien je mee."
Terecht punt. Uiteindelijk kost het dus niet alleen de individuele burger geld, maar (vooral) ons als gemeenschap. En dat is wel vaker met regelgeving gericht op sturing van gedrag. Het kost maatschappelijk altijd veel geld en soms wordt er niet mee bereikt wat het doel van de wetgeving was.
Maar dit is exact de bedoeling voor die tariefwijziging geweest. Het is alleen weer zo dat de iets "rijkere" bevolking hier de vruchten van kan plukken (door bv dit soort producten te kopen), maar diegene die weinig hebben, worden weer iets armer. Of ze moeten echt hun gedrag aanpassen, maar dat zal niet altijd even eenvoudig zijn.
Terug naar vroeger: moeder de vrouw moet thuis blijven zodat het verbruik over een hele dag gespreid kan worden :+
Ik heb inderdaad het gevoel de VREG terug naar de jaren 50 wil ipv het netwerk deftig te upgraden.
Uiteindelijk gaan we als bevolking evenveel betalen, maar krijgen we er niets voor terug, alleen maar meer ongemak.
Of je maakt gebruik van het startuitstel. Dan start je de wasmachine, droger en vaatwasser na elkaar. Kun je gewoon van huis en als je dan terugkomt zijn je machines klaar.
en die was zal zichzelf uit de droger halen, en uit de wasmachine? Veel mensen willen dergelijke toestellen ook enkel laten draaien als ze in de buurt zijn... (ik ben persoonlijk liever niet in de buurt moest het in de fik vliegen, maar goed)
Hier, een recente oproep van de (Belgische) brandweer om de droogkast niet op te zetten als je niet thuis bent.
en daar staat dus ook: Als je moet kiezen tussen je droogkast aanzetten als je slaapt of wanneer je niet thuis bent, dan kies je volgens Alain Habils best voor dat laatste
Selectieve quote want gemakshalve laat je de volgende zin weg "Je wilt immers niet overvallen worden door een brand tijdens je slaap.". Je hebt bij het ene een goede kans op gewonden/overlijdesn en een afgebrand huis en bij het andere enkel een afgebrand huis. Dat is iets als kiezen tussen de pest en de cholera.
De verzekering dekt een afgebrand huis... Een dode of gewonde genezen doen ze niet.
Of die verzekering zal volstaan voor een nieuw huis, daar heb ik eerlijk gezegd nog geen ervaring mee..
Nope. Enkel je netkosten hangen af van je piekverbruik. Niet volledig prijs. Het gaat hier om je piek kwartier verbruik, ie het piek wat je over een gegeven 15min hebt verbruikt. Hiervan nemen ze het gemiddelde van de afgelopen 12 maand en daarop betaal je dan transportkosten.

Natuurlijk maakt het helemaal geen zak uit of je nu hierdoor wat spaarzamer gaat leven, je electricieteits verbruik gaat shapen, want er zit nog altijd een ondergrens van 2.5kW piek verbruik dat ze gebruiken om je factuur te maken. Voor de meeste gezinnen is dit een platte belastingsverhoging zonder dat ze hier iets of wat impact op hebben. Voor andere veel gebruikers en KMO's is dit ook een belastingsverhoging, maar zij kunnen wel met verbruik shaping wat besparen.

[Reactie gewijzigd door Skiddie op 22 juli 2024 13:38]

Je tarief gaat omlaag, en daar verdien je mee.
Daar bespaar je (geld) mee. Waardoor je meer geld kunt overhouden. Verdienen door je door bijvoorbeeld te werken.
LiFePO4 (lithium-ijzerfosfaat) heeft een andere chemistry dan Lithium Ion en is daardoor minder gevoelig voor spontaan ontbranden.

Zie:
https://youtu.be/Qzt9RZ0FQyM
https://www.powertechsyst...of-lithium-ion-batteries/
Een Tesla dompel je in een bak met vloeistof om de brand te doven.
Hoe doe je dat bij een ongeluk op de snelweg? Klinkt als meer een theoretisch goede oplossing dan een praktische.

edit: cool, dank voor de reacties

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 22 juli 2024 13:38]

Als het op de snelweg gebeurd komt de brandweer met een container op een dieplader en daar wordt hij ter plekke ondergedompeld en dan weg gereden en ergens gestald.
Dat gebeurt gewoon al in de praktijk hoor, zie dit voorbeeld dat ik me wist te herinneren:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190602_04441485
Dit is een beproefde methode, waarbij de brandweer een container met vloeistof meeneemt. Er lopen nu discussies om te kijken of dit ook verzorgt kan worden door bergingsbedrijven. Dus neen, niet geheel theoretisch en in praktijk toepasbaar. Het is alleen nog niet echt goed op de rit.
Het gebeurt al regelmatig dat elektrische auto's worden ondergedompeld om de accu te koelen. De brandweer heeft daar waterdichte containers voor. Je hoeft hem alleen maar onder te dompelen als de accu interne sluiting heeft, wat niet snel gebeurt, zelfs niet bij een gemiddeld ongeluk.
Er zijn inmiddels meerdere bergingsbedrijven die speciale bakken hebben hiervoor. Hier kan de auto in vloeistof gezet worden op elke gewenste plek.
Op de snelweg komt de brandweer met een half-open container, die vullen ze met water en hijsen de wagen in de (ondertussen met water gevulde) container.
Ikea komt hier nu mee in Belgie omdat een paar maanden geleden de terugdraaiende teller plots is afgeschaft. Ook worden zonnepanelen gewoon afgeschakeld door het electriciteitsbedrijf bij goed weer omdat ze de electriciteit niet nodig hebben waardoor ze nog minder opleveren. En mensen zoeken nu naar oplossingen, een thuisbatterij kan dat zijn. Een andere oplossing is technologie slimmer te maken in te schakelen bij een overschot aan stroom.
omdat ze de electriciteit niet nodig hebben waardoor ze nog minder opleveren
Niet omdat het niet nodig is, omdat de spanning te hard oploopt binnen dat gebied. En dat is uitzonderlijk.
en zou niet nodig mogen zijn als ze deftig hadden geïnvesteerd in het net (wat ze werden verondersteld te doen met het prosumententarief dat ik de afgelopen jaren heb betaald).
Sommige buurten hebben gewoon uitzonderlijk veel en grote installaties staan, dat dan de wijkcabine het even niet aan kan is niet zo vreemd. Dat op voorhand opsporen is lastig en kostelijk.
Het lijkt me maar logisch dat men eerst investeert in een goede basis en op de punten waar men het meeste voordeel kan uit halen.
In België ben je verplicht je zonnepaneleninstallatie binnen de 30 dagen aan te geven bij de netbeheerder. Ze weten het dus niet op voorhand of er problemen gaan zijn maar veel scheelt het niet.
Maar zelfs met de lijst van zonnepaneleninstallaties kan de netbeheerder niet meteen zien of het een probleem gaat geven. Oriëntatie van de panelen (O/W vs Z), zware gebruikers (zwembaden/airco's/boilers), het heeft allemaal een impact op hoeveel stroom er naar het net gaat.

Zolang het beperkt blijft tot enkele piekmomenten per jaar maakt het ook zo veel niet uit, op die momenten is elektriciteit toch amper iets waard.

[Reactie gewijzigd door SD2000 op 22 juli 2024 13:38]

@Horla : En waar zou de netbeheerder die zonnestroom dan moeten laten? Netwerkcapaciteit tussen aanbieder en verbruiker is leuk, maar je veronderstelt alsnog dat er zomers genoeg afnemers zijn. En dat is twijfelachtig. Het is in heel Euopa tegelijk zomer, hele landen hebben een stroomoverschot.

Om die reden is het ook verstandig om je omvormer niet te dimensioneren op die piek-opbrengst in de zomer. Je kunt beter een iets goedkopere omvormer nemen die alsnog 95% van de tijd genoeg capaciteit heeft.
Strict genomen schakelen de panelen zichzelf uit omdat de grid spanning in de wijk te hoog (260V) wordt. Aan de andere kant van het land moeten de elektriciteitscentrales wel blijven draaien omdat er daar geen overschot van energie is. Dit is puur een transportprobleem. Netbeheerders zouden dit moment uit kunnen stellen door handmatig de transformatorspanning aan te passen voor zover dit tijdens de nacht geen problemen oplevert.

En uiteraard komt dit probleem het meest voor rond deze tijd van het jaar. Een batterij kan helpen, maar dan moet je wel kunnen instellen dat deze alleen laad als de netspanning hoger is dan 255V. Anders is de batterij al terug volledig opgeladen voor deze de lokale energieoverschotten tijdens de middag kan opslaan.

Technologie slimmer maken heeft wel veel potentieel. Echter zie ik nog maar weinig slimme implementaties. Kunnen elektrische auto's, een van de grootste energie verbruikers, al slim laden gebaseerd op de elektriciteitsprijs of het actuele thuisverbruik. Als je al iets kan instellen dan houd het meestal op bij laden tussen die en die tijd.
Wij hier bij de brandweer ondertussen al wat ervaring met elektrische voertuigen, en die dingen zijn inderdaad niet blijvend te blussen, zolang de batterij niet leeg is start de brand opnieuw, en de rook is mega giftig. Die auto’s zitten vaak dan nog enkele uurtjes te pruttelen in een container vol water. Ik kan alleen maar aanraden die batterijen in je tuinhuis ofzo te monteren, allesinds ver van alles wat je dierbaar is. Die thuis batterijen gaan volgens mij nooit echt een succes zijn, de opslag is marginaal, de kost superhoog, en de komende decennia gaat met behulp van domotica zwaar ingezet worden op onmiddellijk verbruik. Wil je voor je warmtepomp toch opsparen dan is omzetten naar waterstof of zoiets een veel betere/goedkopere oplossing, ook al is je verlies 50%.
Ik denk uit brandoverwegingen dat je beter een accupack in de tuin kan hebben dan een tank met waterstof.
Wat mij betreft wordt de elektrische auto ook de buffer in het net. Dit soort accu's zijn in Nederland vooral voor mensen met onbetrouwbare stroom (dus bijna niemand) of een groen hart (want deze accu's doen wel goed, en zijn minder vervuilend dan klassiek lithium-ion).

Voor de rest lijkt me sturen op prijs bijvoorbeeld per kwartier voldoende. Dan kan je zelf gemakkelijk programmeren wat je huis doet. Met een goede terugleverregeling (als de prijs dus hoog is) krijg je vanzelf mensen en partijen die de balans houden als de last hoog is, omdat ze er aan verdienen.

Er is ook een opkomst van dynamische lasten zoals voor stadsverwarming. Die vangen dan overdag het overschot op zodat je 's avonds gratis kan douchen en warm water heb (vattenfal gaat nu een paar gigantische boilers neerzetten).

Deze chemie brandt niet op dezelfde manier als een Tesla dat doet. Je kan ze gewoon kortsluiten of doorboren en er komt geen vuur uit. Ja het heeft de potentie om heel snel heel veel energie te leveren maar dat kan je stroom toevoer ook. Goed afzekeren dus.
maar we weten dat allemaal kleine accu pakketjes lastiger te balanceren zijn tov gebruik dan wanneer je met meer mensen een grotere oplossing deelt.
Dat is nu juist iets wat een Sonnen aanbiedt in Duitsland (en elders). Vele thuisbatterijen waarvan zij van elke batterij een deel van de capacitieit aanbieden aan de netbeheerder als een grote geaggregeerde batterij. Decentrale opwekking, decentrale flexibiliteit, en een slimme aggregrator die dit aanstuurt en zich naar de netbeheerder presenteerd als grote aanbieder.

Dat is een van de "smart grid" implementaties die al werkt. Per wijk of stad balanceren of handelen in energie wordt mee geexperimenteerd. Er is een straat (of zeer kleine wijk) in Amsterdam waar ze - ietwat kort door de bocht - gezamelijk een meter hebben richting de netbeheerder. Onderling proberen ze dan verbruik en aanbied te balanceren waardoor de straat/wijk minder energie hoeft te ontnemen of invoeden van het net.

Het is misschien niet gewenst dat iedereen voor zijn of haar eigen thuisaccus (plus EV met batterij) gaat. Maar dit is wel het resultaat van gebrek aan visie of regie vanuit de overheid. Er wordt al jaren (al dan niet decennia) gesteggeld over wat wel wel of niet willen. Ik weet voor mij thuis nog steeds niet of er wel/geen warmtenet komt, en er is dus een beste kans dat ik strak een warmtepomp heb en het zelf maar oplos. Ook is het nog steeds zo dat grootschalige opslag 2x belasting betaald: 1x voor de inkoop van energie, 1 x voor de verkoop daarvan... terwijl het dezelfde energie is en er niet iets is opgewerkt. Het heeft ook een tijdje geduurt voordat duidelijk is hoe je groene stroom (met certificaten) moet meten en verrekenen als je opslag toepast op grote schaal. Niet te onderschatten omdat groencertificaten een bron van inkomsten zijn voor vele wind en zon installaties.

Over de veiligheid: er wordt gewerkt aan regelgeving. Let op, ook hier wordt al jaren door o.a. de brandweer geagendeerd dat er geld moet komen om dit te onderzoeken en om te zetten naar regelgeving. Op het moment hebben we een richtlijn (informele eis) voor brandveiligheid van Li-ion accus. Maar die is alleen van toepassing op 100 kWh of meer.

Ik juich dit soort initatieven van bijvoorbeeld IKEA toe. Wij in Nederland hebben nog een luxe salderingsregeling voor zon. Een nieuwe versie daarvan is al enkele keren uitgesteld.

In Nederland moeten we altijd alles helemaal uitdenken. Vervolgens koopt onze overheid (op papier) veel groene stroom van Denemarken om een boete van de EU te voorkomen omdat we onze targets niet halen. Zodra we er dan uit zijn heeft iedereen om ons heen de oplossing. Duitsland (en nu Belgie) met de thuisaccus. Zweden met de warmtepomp. Denemarken en Engeland met grote aandelen windenergie. Noorwegen met elektrische schepen.

Gellukig zijn we wel een frontrunner met laadpalen en EVs!
In de zomer laden we de auto en de huisbatterij zoveel mogelijk op met zonnestroom. Maar alleen de auto bevat al een veelvoud van wat je met een dak vol zonnepanelen kunt opwekken. De huisaccu moet ook nog vol om de nacht door te komen. Laat staan wat er in de winter nodig is.
Niet helemaal waar. Ik heb momenteel 32 zonnepanelen van 330 Wp op het dak, een auto met 100 kWh accu en een CV-installatie met warmtepomp. In de meeste maanden (normaal vanaf mei t/m oktober) kan ik op één dag de auto vol laden (meestal tussen de 60 en 70 kWh, je rijdt hem niet leeg en laadt hem niet vol) en de hele dag het huis van elektriciteit voorzien (incl warmtepomp). Ik laad de auto ongeveer eens per 3 dagen op, dus de overige dagen heb ik forse overproductie. De capaciteit van de auto is dus niet overdreven.

Met die overcapaciteit in de zomer kan ik het gebrek aan zonne-energie in de wintermaanden (november-april) perfect compenseren. Dankzij het salderen is de stroomrekening na een jaar +/- nul. En daar zit het probleem: zonder saldering kom je, ook met die thuisaccu's, niet de winter door. Eigenlijk wil je het volledige overschot aan elektriciteit in de zomermaanden opslaan, om de hele winter te kunnen gebruiken. Want anders moet je 3x zoveel overschot hebben in de zomer (immers kost de energie ongeveer 3x meer dan je ervoor terugkrijgt, zonder saldering).

Zoveel energie thuis opslaan kan eigenlijk niet. Dat salderen is gewoon perfect; het overschot aan elektriciteit kan centraal gebruikt worden voor bv de productie van waterstof, of op andere manieren waarmee het in de winter weer gebruikt kan worden en de consument hoeft geen dure energieopslag in zijn huis te maken. Maar ik dwaal af ;)

[Reactie gewijzigd door rb338 op 22 juli 2024 13:38]

Ik denk dat we toch vooral moeten kijken naar wat er goed is voor het milieu / klimaat en niet zozeer of het financieel handig is met de huidige constructie. Die dingen veranderen toch continu (saldering verdwijnt bijvoorbeeld). Ook is het natuurlijk erg fijn om onafhankelijk te zijn van het net want zo'n accu kan ook als UPS werken neem ik aan. Ook heeft lang niet iedereen een auto natuurlijk.

Ik vraag me alleen af of de milieu impact van het maken en vervoeren van die accu's opweegt tegen de stroom die ze minder verloren laten gaan tijdens hun levensduur.

Qua brand kan je denk ik het beste de accu's buiten plaatsen in een schuur ofzo.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:38]

Waarom reken je met 1 levensduur? Recycling van batterijen is goed mogelijk, en veel efficienter dan nieuwproductie. Realistisch moet je daarom de besparing over 10-20 levensduren bezien.
First of all: ik produceer momenteel zo’n 30 kWh gedurende de top zomermaanden. Ik heb een 75 kWh EV accu.

Het is te kort door de bocht om te stellen dat mijn productie niet toereikend is alleen al door de auto, immers: dat veronderstelt dat ik dagelijks ook 75 kWh weg rij. Dat is niet zo, op een normale dag rij ik ongeveer tien procent weg, zo’n 7 kWh. Hou ik dus van mijn dagproductie nog 23 over voor thuis, maar dat verstook ik dagelijks echt niet.

Echter, mijn EV staat normaal niet thuis als ik daar produceer, het zou dus fijn zijn als ik dus de productie tijdelijk kan bufferen tot de EV thuis is en mijn verbruik thuis omhoog schiet. Momenteel is het net mijn buffer maar dat gaat rap afgebouwd worden. Stom, want juist door die regeling breng je juist momenteel aanbod en vraag bij elkaar. Als straks iedereen lokaal gaat bufferen dan heb je dat inderdaad niet. Maar op zich is dat geen probleem.

Brand is inderdaad wel iets waar ik over na denk. Aan de andere kant: ik slaap nu ook gewoon rustig met 75 kWh een meter voor m’n voordeur.
In de zomer laden we de auto en de huisbatterij zoveel mogelijk op met zonnestroom. Maar alleen de auto bevat al een veelvoud van wat je met een dak vol zonnepanelen kunt opwekken. De huisaccu moet ook nog vol om de nacht door te komen. Laat staan wat er in de winter nodig is.
Dit is al weer lastig gezien je overdag energie maakt met je panelen (in de zomer vooral) maar overdag je auto meestal niet aan de stroom zal hangen (voor de 30% nederlanders met een oprit). Dus die auto laden vanaf je zonnepanelen gaat voor veel mensen al niet op.

Ik denk dat het nog te veel kost om de hoeveelheid stroom op te slaan die nodig is om een reserve te hebben voor een nacht, laat staan voor een heel seizoen.. en dit geld zowel voor 1 huis als voor een regionale oplossing.

We kunnen gewoon niet zonder energiecentrale.. het lijkt me ook logisch dat we hier een paar kerncentrales nodig hebben om te compenseren wat wij (vooral de industrie) in nederland gebruiken.
Dat is alsnog een betere oplossing dan een stel bomen uit canada hierheen verschepen, deze verbranden en het dan co2 neutraal noemen (omdat de bomen 'groen' zijn en elders verkregen). En de tonnen stookolie die ze verbranden om die bomen hier te krijgen.. dat gaat natuurlijk nergens over.

Een kerncentrale bied gewoon een constante aanvoer van stroom, zowel dag als nacht wind/geen wind en dat is wat we nodig hebben.. alle zonnepanelen en windmolens zijn leuk voor er bij natuurlijk...
30kWh is het equivalent van 3L diesel.
Ja, als je enkel naar de bruto energieinhoud (warmte) kijkt. Reken je het rendement van de motor mee, dan heb je 10l diesel nodig om er bv dezelfde afstand mee te kunnen af leggen.

Electriciteit is een energie van hogere orde omdat je er direct mechanische krachten mee kan opwekken met een heel hoog rendement.
jazeker, maar het pleidooi hierboven was het brandgevaar.
Was het hele idee van Tesla niet dat je auto (over een tijdje) ook terug kan leveren aan je huis? Dan heb je al een groot deel van het probleem opgelost
Nee, die functionaliteit bestaat bij Tesla nog niet maar V2x gaat wel the next big thing worden in de EV wereld.
De Leaf kan dit al (in China en andere markten) en anderen zijn ermee bezig. Dat is inderdaad heel mooie als je een eigen oprit hebt. Voor andere mensen is dit natuurlijk minder handig in de steden. Maar ook dan zou het mogelijk moeten zijn een 5-10% af te geven als hij ergens aan een lader staat in de stad. Als je dat kunt doen bij zeg een 100.000 auto's heb je al best wat kW's tot je beschikking als energie maatschappij. Er worden testen gedaan met zulke ideeën.
Tja, als je in een appartementje in de stad woont is het sowieso lastig om 20 zonnepanelen op je balkon te plaatsen en een flinke accubank neer te zetten in je meterkast. Er zijn natuurlijk ook gewoon rijtjeshuizen die geen oprit hebben maar wel de ruimte voor e.e.a in en op het huis zelf, maar dat lijken me dan ook niet de woningen waar het het meest interessant is om zo enorm veel opslag te hebben.

Maar een grootschalige oplossing waarbij mensen zelf de optie hebben om wel of niet terug te leveren en een gestandaardiseerde optie om de energie ook in huis te kunnen gebruiken zou wel super zijn
Idd, mijn Leaf kan dit maar je moet eens proberen een laadpaal te vinden die dat effectief ook kan. Ik heb een jaar geleden gezocht (toen ik mijn Leaf 2dehands kocht) en ik vond een richtprijs van €7000. Dit voor iets dat enkel te gebruiken is als ik niet met de auto naar het werk ben. Dat is ruwweg de helft van de tijd. Dan heb je een terugverdientijd van vlot 10 jaar en dan moet ik maar hopen dat mijn accu er wat tegen kan (de Leaf heeft geen actieve accukoeling). Dus leuk in theorie maar in de praktijk zijn er nog wel wat haken en ogen aan (waarom koop je een auto om hem vervolgens overdag aan je deur te laten staan?).
Bij Tesla houden ze die boot nog af, mede omdat er bij sommige auto's lifetime free supercharging inbegrepen is en bij andere ook wat gratis cadeautjes om je aan te sporen Tesla te rijden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik met mijn Tesla even 80kWh gratis aan de supercharger trek om vervolgens thuis aan te sluiten en die accu leeg te trekken en er mee te verdienen.

Daarnaast geeft Tesla ook aan dat een auto van 50.000-150.000 euro veel te duur is om kapot te laten gaan op laadcycli voor je huis, daarvoor kun je beter voor 5.000 euro een thuisaccu kopen.

V2X gaat zeker een ding worden, de vraag is of je het wil gebruiken en of het goed gaat werken. (Ik ben bijvoorbeeld overdags niet thuis en kom met een lege accu aan in de avond, mijn auto zal laden, niet terugleveren)
Ik ben toch bang dat dit soort thuis installaties de enige realistische oplossing gaat zijn zolang de stroomleveranciers, netbeheerders en de overheid ons publieke stroomnet meer als belasting en inkomstenbron zien dan als een publieke voorziening die ook de tijdelijke opslag van overproductie relatief eenvoudig kan realiseren.
Ik denk persoonlijk dat je dit niet moet gebruiken om je elektrische auto op te laden. Daarbij hebben ook niet heel veel mensen nog een oplaadbare auto en die kunnen dit wel prima gebruiken. Mocht je wel een auto hebben en hiermee vanaf het net gaan kun je je bij een tekort ook je auto aan een laadpaal laden toch? Dan hoef je daarvoor geen aansluiting aan te houden.
Er bestaan al zonnesystemen die voorbereid zijn op veel van je omschreven scenario's
Enpahse, https://www4.enphase.com/nl-nl, werkt op basis van micro-omvormers.
Deze micro omvormers worden onder elk afzonderlijk paneel gebruikt en voeden zo direct op het 230/400 V systeem.
Voordelen zijn o.a. dat er geen hoge gelijkspanning op het dak ligt (brandgevaar), en dat de panelen bij eilandbedrijf kunnen worden uitgeschakeld als er meer productie dan verbruik is.
Ook deze leverancier heeft een accusysteem ontwikkeld op basis van dezelfde chemie waarbij ook gebruik wordt gemaakt van micro omvormers.
De micro-omvormers gaan net zo lang mee als de panelen, waardoor deze gedurende de technische levensduur van de PV installatie niet vervangen hoeven te worden.
Het management systeem kan worden aangesloten op een smart meter en geeft door wanneer er een storing in een van de delen voorkomt. Kortom een zeer gebruiksvriendelijk en betrouwbaar systeem.
De aanschafkosten zijn iets hoger, maar er staan uiteindelijk veel voordelen tegenover.
Bij schaduw op een panelen matrix bijvoorbeeld zorgt dit syteem dat ertoch maximaal geproduceerd wordt.
Dat je auto meer bevat dan je met panelen kunt opwekken is natuurlijk onzin.... je panelen kunnen bijna oneindig opwekken. Alleen, je auto-accu ermee vullen kan bij de één wat langer duren dan bij de ander.
De meeste mensen kunnen niet op eigen terrein parkeren, hebben geen garage of oprit en kunnen dus ook geen eigen laadpaal plaatsen. Daarnaast kunnen de meeste van die mensen zelfs niet eens op een vaste plaats parkeren.
Een groot deel van die mensen huurt en mag dus ook geen veranderingen aanbrengen aan hun huis, en dat geldt dus ook voor mensen wel een oprit of garage hebben bij hun huurhuis.

Die mensen hebben dus geen laadplaats en kunnen dus ook de accu van hun EV niet gebruiken als buffer voor hun zonnepanelen.
Onze overheid wilt ook niet dat die mensen een auto hebben, liefst ook geen zonnepanelen. Onze overheid wilt dat die mensen hun elektriciteit afnemen van de grote bedrijven die Canadese houtpellets verbranden en windmolens bouwen in de Noordzee zodat die bedrijven meer winst maken en die mensen arm blijven.
Ik heb in tegenstelling tot veel Nederlanders het dak wel helemaal vol gelegd i.p.v. precies het eigenverbruik af te dekken. Dat heeft voor- en nadelen, maar het is dan precies andersom: in de zomer leveren de panelen zoveel op dat, tenzij je elke dag 300km gaat rijden, je de stroom met geen mogelijkheid op krijgt. Dag na dag komt er meer binnen dan het verbruik in de zomermaanden, dus een accu heeft dan maar beperkt invloed.

Ik heb een experiment gedaan op basis van 1 jaar aan data uit de slimme meter, wat zou het verbruik uit de accu zijn bij verschillende groottes: https://www.linkedin.com/...8G5nvieGw1wwh2ihXJw%3D%3D

Lang verhaal kort, veel groter dan 7kwh heeft niet zoveel zin in mijn situatie (2 personen, relatief zuinig met energie, doen veel dingen overdag maar wel warmtepomp/airco). Zelfs opschalen naar absurde groottes als een 80kwh voegt nauwelijks wat toe in eigenverbruik door bovenstaand effect.

Situatie is nu iets veranderd met een elektrische auto die je potentieel 's nachts weer op basis van de huisaccu op zou kunnen laden als je dag na dag overdags weg bent (maar: verliezen). Vermoed dat het effect beperkt is tenzij je elke dag einden rijdt en alles op zuid hebt liggen waardoor je in de avonduren veel minder binnenhaalt.

[Reactie gewijzigd door neographikal op 22 juli 2024 13:38]

De lithium-ijzerfosfaatcellen ofwel LiFePO4 cellen hebben mits goed en industrieel degelijk uitgevoerd een nagenoeg vlamdovende eigenschap en kunnen minuten kortgesloten worden waarbij alleen flinke opbolling zal ontstaan.
LiFePO4 cellen van merken als Winston zijn hierop tot in de extremen getest, dit is gefilmd en ook te bekijken.

Een stationaire accu is op zich een mooie oplossing als salderen vervalt en de energiekosten verder stijgen. Mits de zon het gehele jaar veelvulding schijnt en dat kan in Nederland een dingetje worden...

Misschien wordt het een combinatie van een smart laadcontroller/omvormer waarop de zonnepanelen, de stationaire accu en het net op aangesloten worden. Zolang er voldoende zon is laden de stationaire accu's via de zonnepanelen bij en anders via het net. Raken de accu's 's avonds leeg en staat de wasmachine nog te draaien dan schakelt het net ook weer bij.
Dit soort toepassingen zie je al in caravans en campers, of tiny houses. Zo veel mogelijk Off-Grid met het normale net als bacup.
Hierin zou je ook de toekomstige elektrische auto's met (veel meer) accucapaciteit mee kunnen nemen, om deze eerst bij te laten sprinten als de stationaire accu van de woning leeg raakt.
Smart grid zijn wel al prachtige studies op gedaan in uit mn hoofd Australië en hebben volgens mij dat al een paar keer een “virtuele” centrale draaien gehad op een heel grid van home accu’s icm zonnecellen. Idealiter zou je dan ook alle EV’s als home accu willen kunnen inzetten icm met een radiuslimiter zodat je alsnog genoeg bereik behoudt
kijk goed uit naar de onderliggende batterijtechniek bij de aankoop van thuisbatterij. Dit gaat ook bepalen hoeveel laadcycli ze meegaat.

Je ziet deze Huawei LUNA2000 batterijen overal maar... ik ben er vanaf gebleven (ik dacht Li NMC), ik heb nu thuis eentje op basis van LiFePO4, een heel stuk veiliger, en die gaat meer laadcycli mee (5000 i.p.v. 3000 dacht ik).

I.v.m. capaciteit: tussen de 1x en 1.5x je kWp van je zonnepanelen is wat je nodig hebt aan kWh. Stel je hebt 6kWp liggen, neem dan tussen 6 en 9kWh.

De batterij is niet "heilig" en lost zeker niet alles op. Het helpt je wel door de nacht, roomt serieuze pieken af, half bewolkte dagen worden veel beter benut. Het geeft je flexibiliteit en comfort. Je hangt veel minder van het (dure) net vanaf.

in mijn geval (in België), kost van energie:
- aankopen van het net: ongeveer 23c/kWh [waarvan 3-4c/kWh voor de energie, al de rest is distributie en taksen]
- terugleververgoeding aan het net: 4c/kWh
- productiekost zonnepanelen na subsidie: 4c/kWh
- batterijkost per gegarandeerde kWh 10jaar/5000cycli na subsidie: 12c/kWh (dus 16c/kWh als je productiekost van ZP erbij telt)

Conclusie: als je kan, verbruik tijdens productie [19c/kWh goedkoper], het bespaart je de 3x hogere batterijkost [bespaar je maar 7c/kWh], en je batterij gaat ook langer mee. Dus laad je auto als er zon is bijvoorbeeld :) Of kook overdag. Of was overdag. Of zet je ventilatie overdag op. Of verwarm water overdag (boiler). En zo verder.

Neem ook contact met je brandverzekering i.v.m. zonnepanelen en thuisbatterij.

Mits een beetje bijregelen in je verbruiksgewoontes kan je via een thuisbatterij hopen op 200-220dagen/jaar min-of-meer zonder afname te leven. Da's toch mooi!

Edit: correctie hierboven:het lijkt toch LiFePO4 te zijn voor Huawei.

[Reactie gewijzigd door bjp op 22 juli 2024 13:38]

Mits een beetje bijregelen in je verbruiksgewoontes
Dat is een erg groot probleem. Gedragsverandering, of eigenlijk: inleveren van gemak, werkt op dit moment remmend op de introductie van een aantal noodzakelijke ontwikkelingen. Het werkt allemaal wel, maar het is "gedoe" en daar houden mensen niet van.
daar ben ik helemaal bewust van. Leg het maar eens aan je vrouw, ouders of buurman uit.

Zeker na generaties aan "verbruik wanneer je maar wil". Zelf met aanmoedigen om 's nachts te verbruiken (nachttarief), wegens ja... kerncentrales ;)

Je botst tegen "we hebben het altijd anders gedaan" en "waarom zou ik moeten veranderen".
De terugdraaiende teller was daar ook een onderdeel van, doe maar, het net is een gigantische batterij.

Als mensen keuzes maken, is comfort vaak belangrijk. Kijk hoe er tegenover het laden van een BEV gekeken wordt.

Volledig begrijpbaar trouwens. Vrijheid is en blijft belangrijk. Je wil je leven ook niet laten sturen door wat energiebedrijven?

Eigenlijk schuiven ze een netprobleem door naar de particulieren (en alle kosten dat ermee gepaard zijn). Nu ik doe het liever zo dan nog extra veel kosten op de energiefactuur.

Het blijft wel mooi dat je voor een paar duizende euros per huishouden een behoorlijk probleem grotendeels oplost. Minder pieken overal door het net, meer verbruik van groene energie.
Niet alleen gedragsverandering is een groot probleem. Ook het feit dat het voor een modaal gezin onmogelijk is om van gedrag te veranderen wegens praktische bezwaren. We moeten namelijk beide gaan werken overdag. Ja nu met corona zit mijn vrouw al bijna anderhalf jaar thuis te werken maar deze situatie gaat ook niet blijven duren hé.
Er zijn altijd wel situaties waarin gedragsverandering lastig of onmogelijk is. Daar gaat het mij ook niet om. Waar het mij (bijvoorbeeld) om gaat zijn de mensen die per sé met hun caravan naar Zuid-Frankrijk willen rijden en "daarom" geen EV aan willen schaffen. Of de mensen die een die tien keer dat het regent aanvoeren als reden om niet naar het werk te fietsen. Of mensen die absoluut niet willen carpoolen omdat dat gedoe is. Of mensen die per sé een groen grasveldje willen hebben en daar uit gemak met drinkwater sproeien.

Overigens lees ik je post nog eens en wat is bij het jou het probleem eigenlijk? Je kunt nog steeds je wasmachine met een tijdklok overdag laten draaien. Idem voor de wasdroger. Je lijkt te suggereren dat jullie beide voor je werk een auto nodig hebben. Is dat wel zo? Hoever wonen jullie van je werk? Jullie kunnen kennelijk thuis werken, waarom blijf je dat niet (deels) doen straks? Is openbaar vervoer geen optie? Meerijden?
Heb je dit allemaal serieus overwogen en is de conclusie bij elk van die vragen: nee, dat is praktisch écht niet mogelijk? Voor wat betreft thuiswerken kun je dat dus al niet zeggen.
Ik ga regelmatig met de fiets werken maar 100% van de tijd is niet haalbaar (voornamelijk door hobby's van de kinderen). Openbaar vervoer is een optie als ik anderhalf uur onderweg wil zijn voor 15km. Zelf ben ik 100% van de tijd op "kantoor" blijven werken (ik doe IT voor gemeentehuis, woonzorgcentrum, 3 bibliotheken en 5 scholen). Een groot gedeelte van onze gebruikers zijn digibeten (zeker in het woonzorgcentrum) en door de verouderde infrastructuur valt er elke vijf minuten wel iets uit waardoor van op afstand werken quasi niet mogelijk is/was. Mijn vrouw werkt inderdaad al lang van thuis maar er is ook nog iets als psychologisch welzijn. Ze werkte tot vorig jaar gemiddeld 1-2 dagen bij een klant, 1 dag thuis en de rest op kantoor. Meerijden is moeilijk als je geen 9-5 job hebt. De administratieve medewerker kan misschien naar huis als het gemeentehuis sluit maar als ik dan moet beginnen met onderhoud e.d. dan mag ik te voet naar huis?

Ik kan mijn gedrag veranderen voor 1 a 2 dagen in de week. Ja dat is beter dan niets maar aangezien ik toch meer moet betalen voor elektriciteit omdat het voor de andere dagen onmogelijk is, waarom zou ik dan moeite moeten doen? Ik heb zonnepanelen laten leggen - deels voor milieu, deels als vooruitbetaling om wat minder in de maand te moeten betalen - en het enige dat ik heb teruggekregen is dat de regels zijn veranderd waardoor mijn afschrijving quasi verdubbeld en ik meer moet betalen. Je moet al een serieuze geitenwollensok zijn om dan nog te investeren in groene energie.
Een "gewone" loodaccu kan ook.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opzs

Moderne (lichte) accu's zijn vooral handig voor mobiele toepassingen nuttig. Lithium heb je in je huis niet per se nodig. het hoeft niet aan de muur te hangen.

Ik heb voor ca €4000 een set van 46kWh staan (of preciser: 23.000Ah (C100), bij 48v).
ca 4000 ontlaad-cycly (1 cyclus is 80% ontlading, dus 20% over)
Werkt als een trein.

Het weegt wél 1600kg, en is ook qua volume wel wat groter. Maar in de garage staat het (totaal) niet in de weg.

[Reactie gewijzigd door DeBassie op 22 juli 2024 13:38]

oh ja da's zeker zinvol met lood. Goeie toevoeging.

Ik sluit niets uit in mijn vorig bericht.

De mijne staat ook gewoon op de grond :) LiFePO4 is trouwens minder goed per kg.

Idealiter wil je een batterij dat heel veel cycli mee kan.

Ik ben wel ergens niet mee met je berekening: 23kAh * 48V... komt helemaal anders dan 46kWh uit.
Oef. eh... hoe had ik dat ook alweer gedaan... :?

De "cellen" (ik heb er 24 van 2V) zijn volgens de beschrijving: "950Ah at C100"
Dat betekent -als ik dat goed begrijp- één accu kan 100h lang 9,5A leveren. Dus in Wh is dat (100h x 9,5A x 2V) = 1900Wh per accu.
Met 24 van deze jongens (om aan 48V te komen): 45,6kWh

Een dingetje van loodaccu's is wel dat als je ze zwaarder belast (dus een hogere stroom trekt) dat ze dan sneller leeg zijn (Peukert factor).
Dus de capaciteit van deze zelfde cellen is 672Ah at C10. Dus als je ze in 10h leegtrekt dan krijg je er maar ca 32kWh uit.

Overigens vind ik die Peukert factor moeilijk te begrijpen. Dus als iemand het beter weet: please correct me if I'm wrong.
En hoe komt men aan zo een accu, als je de ruimte ervoor hebt? Want als je dan voor €2000 al 20kWh kan hebben dan is het heel aantrekkelijk.
De zoekterm is: "OPzS Solar Accu" dan kom je er wel.
https://cdn-happerp.com/s...f&ajaxSubdomain=gd-energy

Ik was net via GD energy naar deze batterij aan het kijken en of het al dan niet de moeite is aan hun voorwaarden; volgens de datasheet waar zij naar doorlinken gaat het ook hier om een LiFePO4?

PS. Ik heb de indruk dat je wel weet waarover je praat, vanaf welke prijs/kWh acht jij het de moeite om in België de investering te doen? Of is dat een gevalletje per gevalletje te bekijken? Mag via PB!
ik heb recent mijn installatie laten doen. Stuur maar PB met je vragen.

Maar ja lijkt toch LiFePO4 te zijn, goed nieuws! 't is bij Tesla dan dat het fout zit :-)
30 KWh, is dat niet erg weinig?
Om die vraag te beantwoorden moet je eerst bedenken welk probleem je oplost met zo'n thuis accu.

Naar mijn weten wil je met een thuis accu stroom dat je overdag produceert met panelen opvangen in accu voor 's avonds. Kijkende naar mijn eigen stroomverbruik met verwarmen en koelen op stroom (multi-split airco) zit ik ergens op de 6000kWh per jaar, maar volgens Google ligt het gemiddelde aanzienlijk lager op 3000kWh per jaar. Voor het gemak ga ik dus uit van 10kWh per dag.

Bij de aanname dat je stroomverbruik de hele dag constant is, en zonnepanelen 12 uur lang produceren, heb je zo'n 5kWh accu capaciteit nodig. Je stroomverbruik is niet constant - 's avonds en 's nachts verbruik je minder, dus zelfs met een kleinere accu kan je al verschil maken om op de beste dagen "off the grid" te leven.

Grotere accu's hebben weinig functie - ik zie geen rede waarom je voor meerdere dagen aan stroom wil opslaan. Stroomstoringen duren nooit langer dan een dag, en tenzij je stroom opgewekt in de zomer wil opslaan voor de winter (waarbij je veel meer nodig hebt dan 30kWh) valt er verder weinig winst te behalen. Je kan met een grotere accu hooguit een dag met weinig zon opvangen met een dag met veel zon ervoor, maar dat is al heel gauw niet meer rendabel.

Mijn conclusie is dan ook dat een 3kWh accu voor kleine huishoudens tot 7kWh voor grootverbruikers (zoals ik met mijn 6000kWh per jaar) voldoende zou moeten zijn. Misschien omdat zonnepanelen en accu's niet 100% efficiënt zijn wil je naar boven afronden naar 5kWh of 10kWh.

Nu zullen sommigen misschien meteen beginnen over elektrische autos, maar ik denk dat een EV er weinig aan verandert: Je zonnepaneel overproductie kan je dan direct opslaan in je auto, je huis accu hoeft daar niet groter voor te worden. Stroom opslaan in je thuis-accu voor je EV lijkt me weinig tot niet rendabel.

Heb je geen zonnepanelen, of produceer je op zomerdagen met je zonnepanelen niet meer dan dat je verbruikt, dan zie ik geen nut voor deze accu's behalve om een stroomstoring op te vangen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:38]

Daar kunnen de meeste mensen wel 1,5-3,5 dag mee vooruit kunnen toch?
Een gemiddeld gezin gebruik volgens Milieucentraal 2741 kWh per jaar, ongeveer 7,5 kWh per dag. 4 dagen stroom zonder het gebruikspatroon te hoeven aanpassen is best netjes. Er vanuit gaande dat een off-grid huis een stuk zuiniger is, lijkt me 30 kWh zelfs aardig overkill. Alleen de winter zou dan de nodige uitdagingen meebrengen.
Dat is zonder gasverbruik dan? Als alle toko's straks elektra ipv gas gaan gebruiken red je het niet met dat getal schat ik
Maar als we dat toekomstplaatje even doortrekken heeft iedereen ook een (of meer) elektrische auto('s).

Uit ervaring kan ik zeggen (met gemiddeld auto-gebruik van ~15k km/j) dat het toevoegen van een EV ongeveer een huishouden (in ons geval) aan stroom verbruikt (~3500 kWh/jaar). Dat is wel een stuk hoger dan de 2741 kWh per jaar die aangeeft vanuit Milieucentraal, maar misschien dat die niet rekenen op elektrisch koken.
Ik hoop/verwacht dat we tegen die tijd een stuk slimmer omgaan met het aantal auto's op de straat en dat meer mensen gebruik maken van sharing-services. Daarnaast zou ik verwachten dat iemand die off-grid woont eerder gebruik zou maken van een sharing-service dan zelf een auto te hebben, of daar bij de aanleg van het aantal zonnepanelen rekening mee heeft gehouden.

Gemiddeldes zijn ook alleen maar dat; een gemiddelde. Geen werkelijke situatie waarin alle gemiddeldes van toepassing zijn dus het blijft altijd een kwestie van maatwerk. In jouw geval zou je er nog een extra accu naast kunnen zetten, of gewoon aan het net blijven zitten :)
Daar heb je wel een punt ja, maar ik denk dat dat weer een evolutie verder is.

EV's zijn een ding van NU, volledig autonome auto's die door ride-sharing gehuurd worden is iets wat nog zeker 10-15 jaar weg is aangezien zowel de techniek als de regelgeving hier nog niet klaar voor is.
meer mensen gebruik maken van sharing-services
Die bestaan al jaren en zijn geen echt success. Veel mensen kijken op tegen het niet ter beschikking hebben van een auto en het psychologische aspect daarvan.
Leuk voor niches maar een cultuuromslag moet gebeuren om dat voor elkaar te krijgen.
Ik houd liever het CBS aan dan een een of andere milieupartij. CBS noemt voor een huishouden van 2 of meer personen (nog steeds de standaard in Nederland) 2280 tot 4490 afhankelijk van type en ouderdom woning. Dat is dus MET rekening houden met alle zonnepanelen ed die er nu al op de daken liggen. Dagelijks verbruik zal dus gemiddeld wel hoger liggen.
Maar, in de zomer verbruik je minder en wek je meer op, dus mag je met 10-20kWh capaciteit aannemen dat je de hele zomer vrijwel geheel geen stroom van het net gebruikt (pieken daargelaten, die accu's hebben beperkte afgifte). In voorjaar en najaar wordt het spannender en in de winter kan je het gewoon vergeten, dan wek je veel te weinig op voor eigen gebruik.

Wat de conclusie dus eigenlijk is: de capaciteit maakt niet eens zo heel veel uit. Het verlengt hooguit de periode dat je helemaal geen stroom van het net nodig hebt in voor- en najaar.
7.5 kWh per dag? Dan zitten wij met 18-20 kWh gemiddeld echt wel dik boven het gemiddelde :X
Nu in de zomer zelfs 30-40kWh per dag i.v.m. airco en zwembad. Heb wel zonnepanelen, dus wek ook weer veel zelf op, maar toch.

7.5 lijkt me wel heel erg weinig.
Ik hoop dat je zelf beseft dat airco en zwembad niet voor komen in een gemiddeld huishouden?
Beide komen steeds vaker voor tegenwoordig, dus heel uitzonderlijk is het nou ook weer niet.

Zonder die dingen hadden we 18-20 kWh, dus nog steeds ver boven gemiddeld. 7-8 lijkt me echt absurd weinig als gemiddelde.
Alleen de winter zou dan de nodige uitdagingen meebrengen.
Zolang de accu in een verwarmde ruimte staat en de temperatuur bijvoorbeeld altijd minimaal kamertemperatuur is, gaat dat nog wel meevallen, denk ik. :)
Ik doelde meer op de lagere opbrengst van de zonnepanelen in het najaar ;)
Een lagere opbrengst is natuurlijk op zich geen (groot) probleem. Het laden van de accu('s) duurt dan gewoon langer en gebruik je in die periode dus wat meer het reguliere stroomnet. :)
Gemiddelden zijn altijd geweldig toch ...
Een beetje tweaker met een 8 core game pc met 3 videokaarten gekoppeld haalt dat niet :+
Wie kan er drie videokaarten bestellen in 2021? Niet betalen, alleen maar bestellen.
Ik heb er één in december besteld(3070 Suprim X, volgende dag in huis, tip uit het Tweakers draadje) en in januari een 3090 iChill x4, drie weken op gewacht(reden voor bestellen was dat de 3080ti op de lange baan geschoven werd). Niet goedkoop, maar inmiddels zijn ze in totaal 2200 euro duurder (bijna 2x zo duur, de Suprim X zelfs exact), dus ben heel blij dat ik het gedaan heb. Overigens gewoon bij AZERTY en Alternate, geen vage shops of scalpers(nooit van mijn leven).

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 13:38]

12 core(3900x) met 3090 en 15 zonnepanelen(4500WP) hier, die toch best vaak aan staat(aangezien hij ook als HTPC dient). Ik kom op circa 10kWh(zelfs iets minder) per dag en houd dus genoeg salderingsruimte over(waar ik bij PowerPeers nog best een acceptabel bedrag voor krijg). En 30kWh, is dus inderdaad ca. 3,5 dag voor mij.

Ik moet nog even bekijken of accu's uit kunnen als de saldering gereduceerd wordt tot de kale stroomprijs, maar dan nog doe ik het alleen als die accu's buiten kunnen hangen. Ik wil ze niet in huis hebben(zowel ruimte als brandgevaar).

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 13:38]

10 core game PC, weliswaar 1 videokaart die ruim 12 uur op een dag aan het minen is. Ik verbruik rond de 10kWh per dag.
In de zomer wellicht ..... in de winter draait hij hier toch leuk mee als kacheltje :)
In een goede week, anderhalve dag ;)

Soms trek ik hier 50kwh op een dag.
(Baby + wasmachine/droger, airco's, elke dag zelf brood bakken met normale oven, 2 thuiswerkers.)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 13:38]

Jij gebruikt airco en droogmachine op dezelfde dag? :/

Als je een airco nodig hebt, neem ik aan dat je toch de was te drogen kan hangen, moet je nadien zelfs (zo goed als) niet meer strijken? Een beetje aan je verbruik denken kan al wel wat schelen hoor :)

Onze babies verbruikten trouwens enkel een shitload aan menselijke energie :+ (jaja, meer was, ik heb hem hoor... ;) )

Maar goed, 50kwh is hopelijk ook voor jullie een enorme uitzondering...

[Reactie gewijzigd door FReNsJ op 22 juli 2024 13:38]

Onze babies verbruikten trouwens enkel een shitload aan menselijke energie...
Ik neem aan dat die shitload niet alleen energie is? :+
Dat is een restproduct. Je stopt er heel veel energie in, en dat komt er uit :/ De efficiëntie komt later nog wel O+
Die efficiëntie komt nooit hoor. Ze gaan alleen maar meer verbruiken naar mate de jaren verstrijken.
Wel nee, ik hoop dat eens ik aan de rollator en luiers moet, ze na een jaar of 50 toch stilaan beginnen terug te leveren O-)
The long game!

Investeren op lange termijn, blijft altijd afwachten...
Ah maar ik heb 3x ingezet, moet er toch eentje return gaan geven ;)
Wasbare luiers helpen niet in het energiegebruik (ook al drogen ze op de lucht in de zomer) en ik was de electrische auto nog vergeten ;)

Ja het is een uitzondering, maar ik zie dat bij het van het gas-en-benzine afgaan de vraag naar energie verschuift van die twee naar electrisch. En dan redden we het niet met het gemiddelde van 7kwh.

(Airco's koelen niet alleen in dit huis, ze verwarmen ook. Het zijn in feite lucht-lucht warmtepompen.)

Desalniettemin hebben we aan het eind van het jaar nagenoeg 0 op de meter, of een negatief saldo. 36 panelen levert op een goede zomerdag bijna 70kwh op. Maar de grootste vreter is de auto, en nu corona op zijn einde loopt zien we gewoon dat daar veel electra heen gaat dus wellicht dit jaar toch weer een wat hoger verbruik dan 2020.

[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 13:38]

Aha, dat doet wel wat ja... wij laden onze elektrische auto gratis bij als we bij Lidl winkelen, dat dekt ons normaal voor een week. (250-300km bijladen lukt daar wel in 1 winkelsessie). Die energie moet natuurlijk ook wel ergens vandaan komen, maar niet van bij ons thuis :) En warmtepomp verwarmen kost natuurlijk ook heel wat energie die je dan wel niet meer uit gas moet halen.
Hier max 90 KWH/dag bij min 10, zonder baby, maar met een douchende zoon en Warmtepomp.
nu zonder warmtepomp +/- 20 Kwh/dag +/- 18.000 Kwh/jaar
En wat doe jij dan "fout" als ik vragen mag, of werkt je warmtepomp nu als koeling? 20kwh per dag zonder verwarming of koeling is toch wel erg veel he :o
Red ik bijna een week mee joh!
Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 7,5KWh per dag, je verliest ongetwijfeld wat rendement in de omzettingen, maar 30KWh vind ik best aanzienlijk. Zeker gezien gezinnen die zo'n oplossing overwegen vaak al bewuster met energie omgaan en dus vaak onder het gemiddelde uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Magic op 22 juli 2024 13:38]

Zeker gezien gezinnen die zo'n oplossing overwegen vaak al bewuster met energie omgaan en dus vaak onder het gemiddelde uitkomen
Gemiddelde van wat? Ik heb een warmtepomp staan en verstook nu in mijn eentje het equivalent van een serieus groot 5+ persoons huishouden. en dan staat de verwarming uit :cry:.

Het ligt er dus echt aan wat voor verbruikers je hebt. Ik zou dit erg fijn vinden om het wegvallen van saldering op te kunnen vallen.
Het gemiddeld verbruik van een Nederlands gezin. :) Excessen zijn er altijd, ik ben wel heel benieuwd hoe jij aan zo'n enorm verbruik komt. Heeft je buurman toevallig een plantage op zolder of ben je etherium aan het minen :P

(een warmtepomp verbruikt natuurlijk flink wat energie, zeker als je koelt op dagen zoals vandaag, maar verwarming zou je weg moeten kunnen strepen tegen gasverbruik en niet het hele jaar door zo moeten zijn).

[Reactie gewijzigd door Magic op 22 juli 2024 13:38]

Met een warmtepomp voor je verwarming van je woning (vloerverwarming) en warm tapwater kun je op een koude winterse dag zo 30-40kWh verbruiken alleen voor de verwarming van je woning.
Mijn broer heeft er nu dik een jaar een draaien en kwam op dit soort waardes de afgelopen winter (vrijstaande nieuwbouw woning).

Ben zelf ook recent verhuisd naar nieuwbouw met warmtepomp en heb best interesse in een dergelijke oplossing. Echter zijn de kosten nog te hoog momenteel. Ben erg benieuwd naar de kosten van deze oplossing!

Je moet niet de hoop hebben de winter pieken op te kunnen vangen (dat lukt niet, je zult dan ook niet voldoende opwekken om de accu op te laden) maar je nachtverbruik kun je voor een heel groot deel van het jaar prima coveren met 10-15kWh aan accu opslag.
Monitor zelf mijn slimme meter en kan daardoor vrij accuraat zien wat ik verbruik / terug lever. Gister heb ik zo'n 6,4kWh uit het net gehaald (en ruim de 80 terug geleverd :D).

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 13:38]

30-40 kWh is wel vrij veel hoor, dan heeft je broer waarschijnlijk een riante woning, waar deze gemiddelde waardes sowieso niet voor van toepassing zijn. Zelf heb ik ook een gasloos huis (~120 m2) en zat ik tijdens de koude dagen deze winter op zo'n 20-25 kWh per dag. Nu in tijdens deze zomerse dagen zit ik tussen 5 en 9 kWh, waarvan ik zo'n 60% opwek met de zonnepanelen.

Een thuisaccu van 5kWh zou voor mij dus ruim voldoende zijn. In de zomer kan ik daarmee die 40% compenseren met het overschot uit mijn zonnepanelen en in de winter is de opwekking van de zonnepanelen zo laag, dat deze al grotendeels wordt verbruikt en er (te) weinig overblijft om een grotere accu mee te vullen.

Een grotere installatie is daarom mijn inziens alleen nuttig op zeer zonnige en koude dagen in het voor- of najaar. Maar om daar nou een accu-installatie op te dimensioneren..

Edit: een inzicht die ik vaak niet terug zie, is dat een thuisaccu pas een van de laatste stappen is om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van het net (en dus kosten te besparen). Er zitten nog twee stappen tussen verduurzamen van de woning (isoleren, warmtepomp, warmte-terug-win en zonnepanelen) en een thuisaccu:
  • Stap 1: Eigen analyse: Op basis van inzicht uit je slimme meter (of een andere methode), zet je apparaten aan wanneer je teruglevert (denk aan je wasmachine of vaatwasser, die je uitgesteld aan kunt zetten zodat deze overdag draait).
  • Stap 2: Verbruik management: automatiseer je verbruik door het koppelen van apparaten (met name je warmtepomp) met de SG functie.
  • Stap 3: Thuisaccu: sla het overschot op in een accu om te gebruiken, wanneer er een tekort is.
Met name stap 2 vind ik persoonlijk erg interessant. Op veel warmtepompen zit al een functie (de 'Smart Grid Ready'-functie) om de boiler extra te verwarmen als je een overschot hebt aan energie vanuit je zonnepanelen. Hierdoor hoeft hij minder bij te verwarmen als je 'savonds doucht als de zon niet meer schijnt. Dit dient als het ware als een energie buffer, zonder dat je hiervoor een thuisaccu nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Dropshot89 op 22 juli 2024 13:38]

Woning is vrij groot inderdaad, vloeroppervlakte van ~220M² en vrijstaand.

SG functie ken ik nog niet al moet ik zeggen dat ik me ook nog helemaal niet verdiept heb in mijn warmtepomp en zijn functies. Weet dat ik (Daikin) ook mijn dag energieverbruik kan uitlezen in ieder geval.
Nee, maar de warmtepomp lijkt wel bezig met bitcoin.
Het gemiddeld verbruik van een Nederlands gezin.
Ja dat is dus 6-7kWh. niet iets om over naar huis te schrijven. Echter met het thuiswerken en alles is dat ook weer een ander verhaal geworden. stroomverbruik is een stuk hoger geworden afgelopen maanden.
zeker, alsook de hele energietransitie, nieuwbouwhuizen worden niet op gas aangesloten en zijn dus volledig van elektra afhankelijk voor verwarmen. Samen met het thuis opladen van elektrische auto's zal dit gemiddelde ongetwijfeld flink stijgen.
ja alleen thuis opladen moeten we dan ook slim doen. Bij nieuwbouwwoningen hoort een hele rits panelen die af en toe terug aan het leveren zijn. Dat zou ik graag in mijn auto duwen, maar dat kan niet omdat regelingen. Als ik gewoon de auto als battery kan gebruiken is dat heel chill.
Dat zou je denken.. het gros van deze woningen wordt met 2 paneeltjes afgeleverd.. dit is voldoende om aan het energieneutraal regelement te voldoen.. en als je extra wil vragen ze bv 600 euro per paneel...

Op die manier kan je de 2 paneeltjes beter weg laten en voor die 1200 euro 12 panelen kopen en op je dak leggen... (ik noem maar wat).
het gros van deze woningen
Welke woningen heb je het dan over? de algemene nieuwbouw woning? Want de nieuwbouwwoningen waar ik afgelopen jaren naar gekeken heb kwamen allemaal minstens met 10 panelen.
Een vriend van me heeft net een nieuwbouwwoning gekocht van 5 ton.. met dezelfde situatie.. en dat geld voor die hele wijk.. voor het bouwen kan je zelf aangeven wat voor extra's je wil en dan betaal je dikke bedragen voor een extra paneeltje.. maar de huizen worden allemaal met 2 paneeltjes geleverd anders voldoen ze niet aan het energieneutraal regelement. Kan me voorstellen dat die zelfde situatie doorgetrokken kan worden naar de rest van nederland, gezien regelementen en projectontwikkelaars vaak hand in hand gaan.
Tjsa. Dat is dan specifiek die aannemer die loopt te klooien denk ik. Bij mij liggen er tien op (rug aan rug woning van ~70m2). Ik lever dus ook serieus wat terug als de zon goed schijnt.
Ik verwarm (en koel) voornamelijk met mijn multi-split airco en zit ook op 6-7kWh :)
Dat is waar, aan de andere kant zullen kantoorgebouwen wel energie besparen nu.

Bij ons worden 7 van de 11 verdiepingen gesloten omdat er zelden nog maar iemand op kantoor is. Dus ook geen koeling meer nodig enz. Thuis heb ik niet eens airco dus netto energiewinst :) Ik heb alleen wel meer schermen dan op het werk, maar dat is puur wisselgeld ten opzichte van een airco.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:38]

Je hoort nu inderdaad steeds vaker dat mensen de zwembadpomp of airco maar gewoon de hele dag aan gaan laten staan zodra terugleveren niet meer veel gaat opbrengen. Als je die energie kan opslaan, en 's avonds nuttig kan gebruiken, zullen nog maar weinig het verspillen aan de airco terwijl ze niet eens thuis zijn.
Natuurlijk laat je de airco overdag aanstaan!

Een airco moet de warmte je huis uitpompen. Er moet dus gemiddeld over 24 uur net zoveel uit als er in komt. Het beste moment daarvoor is dus overdag, wanneer je zonnestroom in overvloed aanwezig is en je huis ook het meeste instraling heeft.
Als ik de hele dag niet thuis ben, en 's avonds in de tuin zit, dan hoeft bij mij thuis de airco echt niet de hele dag aan.. En al helemaal niet in de woonkamer.
Pff 7,5? Ik zit op 30-40kWh per dag (afhankelijk van hoeveel de airco aan staat). Dan zit ik wel erg ver boven het gemiddelde
Mwah valt best mee. Een gemiddeld NL huishouden verbruikt zo'n 2700KWh per jaar dus zo'n 7.4KWh per dag. Als je zonder stroom zit maar met een volle accu kun je dus ongeveer 4 dagen vooruit
Je accu zal waarschijnlijk niet leveren tijdens een stroomstoring. Als je dat wel doet zet je spanning op het net, als er een storing is door bv. kabelbreuk staat er spanning op het net wat misschien uitgeschakeld is door de netbeheerder en daarmee maak je een gevaar voor de monteurs.

Waarschijnlijk kan dit afgevangen worden door een elektronische schakelaar waarmee je de woning kan afkoppelen van het net en in eilandmodus door kan draaien :)
klopt, en (want ik hoor dat vaak) dat dat niet zou mogen, in Vlaanderen wel alleszins. Zelfs permanent:
https://www.energiesparen...en-afkoppelen-van-het-net

Het wel gekeurd moeten worden, en dan gaat die knop niet volstaan vrees ik (bv, je bent niet thuis ->stroomstoring etc...)
Een inverter, of dat nu van een PV of accu opslag is, schakelt nu al automatisch af als de netspanning wegvalt. Dat is bijna overal wettelijk verplicht ivm de veiligheid.
Er zijn sinds een jaartje of 5 installaties op de markt die dat binnen een paar ms kunnen overschakelen op eilandbedrijf. En aangezien je wisselstroom een periode van 16-20ms heeft, merk je daar op de uitgang niets van. In eerste instantie is dat bedoeld voor een UPS. Je kan dan de gelijkrichter en inverter van de UPS uitschakelen zolang er netspanning aanwezig is en de accu's vol zitten. Dat bespaart je 20% omzetverliezen.
Maar je vindt het tegenwoordig ook terug in huishoudelijke installaties. Bijvoorbeeld de Tesla powerwall.
Alle grote batterij / omvormer fabrikanten zoals SMA , Tesla of Fronius bijvoorbeeld hebben daar wel een oplossing voor dat in het geval van een stroomstoring bij de leverancier er lokaal stroom geleverd wordt als noodstroom.
Nou, als ik een accu zou hebben zou ik zeker een optie willen hebben om volledig op eigen energie te draaien in het geval van een stroomstoring. Dat lijkt me heerlijk.

Zoiets is volgens mij prima mogelijk, maar is niet standaard. Moet hier nog eens research naar doen.
7.4 KWH gemiddeld met gas stook en gas koken en gas boiler/geiser of met elektrisch koken en WP en WP boiler ?

[Reactie gewijzigd door Jermak op 22 juli 2024 13:38]

Dit zijn de grootverbruikers in een gemiddeld huishouden:
  • Een onzuinige condensdroger verstookt maximaal 3 KWh per wasje om te drogen.
  • Een wasmachine of vaatwasser zit op ongeveer 0,5 KWh.
  • Wanneer je met inductie kookt, gebruik je gemiddeld per dag zo'n 1 KWh.
  • Een oven gemiddeld ongeveer 1,5 KWh verbruiken in het eerste uur dat die aan staat (opwarmen kost de meeste energie. Daarna wordt het verbruik ongeveer gehalveerd).
Met 30 KWh kom je dus een heel eind. :)
Dat zijn inderdaad grote piekverbruikers.
Echter zijn de apparaten de 24/7 aan staan ook niet misselijk.

Neem bijvoorbeeld een eenvoudige router, die pakt ca 10 W. Dat is al 0,24KWh per dag.
Centrale afzuiging: 30 W, 0,75KWh per dag.
NAS: 50 W, 1,2KWh per dag.

Er wordt snel gekeken naar de piekers, maar de continue apparaten lusten ook behoorlijk.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 13:38]

In de zomer is het te weinig en in de winter is het flinke overkill.
Een gemiddelde installatie levert in de zomer ongeveer 15 kWh per dag op. Dat betekent dat na drie dagen de accu helemaal vol zit en je flink teruglevert aan het net (tenzij je iedere dag die 15 kWh helemaal verbruikt).
In de winter kun je blij zijn met 1 of 2 kWh per dag aan opbrengst. Die verbruik je direct met je koelkast, vriezer en andere apparaten. Dan staat die accu dus niets te doen.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 13:38]

Dat is een vergissing die veel mensen maken.

Waterboiler is een uitstekende manier om energie in vast te houden en gebruik je op momenten dat er minder zon is.
Zodat je langer kunt douchen?
Het is theoretisch wel leuk dat je die energie opvangt maar maar in de praktijk helpt het je weinig als je ook nog eens de aanschafprijs van de boiler gaat meerekenen.
Heb jij andere prijzen dan vb Israël en India gaat ook vol inzetten op een boiler om maar ervoor te zorgen dat in de ochtend en avond minder energie wordt afgenomen als de zon niet schijnt.

Zelfs VK wil grote delen ook doorschuiven naar elektrische boilers,
Frankrijk probeert panelen te schalen met zowel warmtewisselaar en photonische cellen om nog meer uit de zon te halen.

https://www.hornbach.nl/s...tank/6069073/artikel.html
Je moet me eens uitleggen wat daar zo duur aan is als een boiler van nog geen 250€ met gemak 4kW kan vasthouden. En de gezinnen zijn in die contreien groter. Warmtespiraal en een geïsoleerd vat, dat principe is al decennia oud.


En hou dan ook nog eens rekening met de laadcurve van batterijen, dat gaat alleen in het middenstuk snel, als die boven 70/80% komt vlakt het af, als ze vol zijn heb je weinig aan je panelen.

En de techniek is zo simpel en je kunt er zulke hoge volumes snel in kwijt dat je ook piekproducties mee kunt afvlakken mits je het smartgrid gaat maken.
Ik verbruik ongeveer 250 KW per maand.

Deze maand (juni) wek ik ongeveer 500+ KW op maar in december was het 55 KW
Voor het bewaren van de pieken zou het wat kunnen zijn maar in juni heb je er niet veel aan, zit nu soms boven de 27KW per dag opbrengst terwijl ik 8 gebruik.
Daarmee wordt bedoeld dat het 30.000W gedurende een uur kan leveren tot de batterij leeg is... Dat is niet erg weinig. Met 9 panelen en een goede zonnige dag, heb je dan na 1 dag 19KWh opgeladen. Om even een indicatie te geven.
9 panelen van 340-350 watt zeker, met je oudere panelen van 240-280 watt gaat dat niet lukken.
Nieuwe panelen inderdaad, welke exact geen idee, overigens. :) Vrienden van mij hebben in elk geval sinds kort 9 panelen op hun dak liggen en dat is gemiddeld hun opbrengst over een zonnige dag.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:38]

Nieuwe panelen (als in, afgelopen maanden) zit je inderdaad op die wattages :) Ter vergelijking, 8 jaar geleden installeerde ik nog 270WP panelen op het dak van mijn ouders. Die waren toen erg modern, de 240-250wp poly panelen waren toen ook nog populair voor de value for money.

Damn, time flies.
Nee, het heeft een capaciteit van 30.000 Wh. De maximale levering staat niet vermeld en is inderdaad wezenlijk van belang. Als die bijvoorbeeld 'slechts' 5kW is, kan het zo gebeuren dat je alsnog van het net gebruikt als je je inductieplaat en oven tegelijk aan hebt staan.
Nee, het heeft een capaciteit van 30.000 Wh.
Ja, dat zeg ik toch ook? Dat het 30.000W gedurende een uur kan leveren en dan leeg is? :?
Dat kan hij dus niet, een accu heeft een maximale output, van bv 5kW, dan duurt het dus 6 uur voor hij leeg is als hij maximaal moet leveren.
Ah zo, ik snap je punt. Maar dat doet dus niets onder voor de theorie; 30.000W in een uur. Het er daadwerkelijk doorheen stampen is natuurlijk vast wel mogelijk iets op te bedenken om dat te behalen (theoretisch), maar gebeurd in de praktijk ook nooit, natuurlijk, waar jij op doelt. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:38]

we gebruiken 1800kWh per jaar, dus voor ons is dat genoeg voor 6 dagen. Best okee.
Same here, we zitten zo rond de 5-6 kWh per dag, dus met de maximale accu hou je het echt wel eventjes uit.
Ik ben altijd benieuwd hoe mensen dit voor mekaar krijgen. :?
mijn router/switch/nas combo verbruikt al 100W continue ..
Ja dat soort onzin heb ik dus niet in mijn huis ;)
We wonen met z'n tweetjes. Hoeveel ICT moet ik wel niet in mijn huis stoppen. WIFI puntje en klaar.

- TV staat nooit aan bijna
- Hebben bijna nooit iets op stand by staan
- Koken met inductie, dat dan weer wel

Die eerste twee zijn het belangrijkst voor m'n gevoel.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 22 juli 2024 13:38]

Voor mij voelt dat als achteruitgang !
Daarenboven nog 2 tieners in huis met alles erop en eraan. :P
Ja dat scheelt wel. Ik heb kids. :)
Een gezin van 3 personen gebruikt 9kwh per dag, dat is ook overdag wanneer de bedoeling is dat je de accu oplaad met overschot. Dus dan heb je aan 30kwh wel genoeg denk ik?

Misschien heb je wel meer nodig in de winter met een warmtepomp, ik weet zo niet wat een typisch verbruik daarvan is. Maar in de winter kan je je accu toch niet veel bijladen overdag...

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 22 juli 2024 13:38]

Ach, als je alles in de avond blijft doen.....

Een beetje thuiswerker kan ook overdag : wassen , strijken , koken...... dan heb je in de avond minder nodig van de accu....
Dat zou voor een 4-persoons huishouden net aan genoeg kunnen zijn voor 3 dagen.
Bron: 3 930kWh per jaar voor 4 personen = 11kWh per dag.

Zonnepanelen hebben een opbrengst van tussen de 120-150kWh per m2 per jaar [bron] dus als je een stevige zonneweide naast/op je huis hebt zou je hiermee uit kunnen (gebaseerd op deze bierviltjesberekening).
Hoeveel Kwh gebruik je per dag? Als ik de cijfers bekijk dan is dat voor een gemiddelde eengezinswoning met 4 personen zo rond de 3000 Kwh per jaar. Dat zou betekenen dat je met 30Kwh ongeveer 3,5 dag 'zonder zon' kan.
Natuurlijk is dat een gemiddelde over het hele jaar en in de winter zal je veel minder kunnen opladen.
Als je die thuisaccu beschouwd als buffer kan je prima grote fluctuaties opvangen.
30 kW is ~2-3 dagen verbruik, als je ook elektrisch verwarmt 6 uur in de winter.

Interessant is wel of deze ook als UPS werkt voor de woonst, nominale vermogen laden/ontladen (kan je erop koken), en of deze bruikbaar is voor virtueel power plant aansturing (netstabiliteit door een centrale aansturing laden/ontladen). Collectief is zo nog wel een centje te verdienen.
Dan moet ie in island modus kunnen draaien, dus een aanpassing aan de meterkast in de installatie instructie moeten hebben staan.
Als je geen EV en Warmtepomp hebt is een verbruik van zo'n 5 kWh per dag een beetje gemiddeld meen ik, dus dan kun je een kleine week doen met een volle lading. Met 15 panelen is hij echter in een dag vol, dus het ligt er een beetje aan wat je wilt.

Heb je wel een EV, dan is hij natuurlijk in minder dan een volle lading weer leeg en bij gebruik van een warmtepomp is het erg afhankelijk van hoe hard deze moet werken (wat weer afhankelijk is van de temperatuur buiten, binnen en de mate van isolatie van de woning).

Al met al is het dus moeilijk zeggen of het 'erg weinig', 'veel' of iets ertussenin is. Ik denk dat het voor de meeste mensen vooral nuttig is om een thuisbatterij te hebben om gedurende de dag de eigen opgewekte stroom helemaal te kunnen gebruiken (ipv. deels terugleveren en deels van het net gebruiken, afhankelijk van het gebruik en de opbrengst) en om 's avonds de rest van de zonnestroom te gebruiken.

Maar dan nog is het sterk afhankelijk van je situatie.
5 kWh is extreem weinig, een gemiddeld huishouden zal eerder richting 10 gaan en zeker in de winter loopt het snel op richting 15. Elke accu is er vooral om schommelingen tussen dagen op te vangen en werkt vooral goed in de zomer en deels voor- en najaar. In die periode zorgt hij er inderdaad vooral voor dat jet niet én afneemt én opwekt (op verschillende momenten van de dag). In de winter heeft hij geen enkel nut omdat je (veel) meer gebruikt dan je opwekt.
Het kan genoeg zijn voor "piek" ladingen die de zonnepanelen niet kunnen leveren om toch niet van het centrale stroomnet gebruik te hoeven maken.

Doet me denken aan "het nieuwe rijden", elk gas- en rem-moment dat je kunt voorkomen is meegenomen. Met elektrische auto's komt daar regeneratief remmen nog bij.
Die hele elektrische transitie is net zo'n grote bubbel en schijnvertoning als bijv. de woningmarkt. Er zijn geen fatsoenlijke oplossingen maar draait allemaal weer om massa is kassa. Inderdaad geweldig voor de installateurs. Denken in korte termijn oplossingen om het kapitalisme goed in stand te houden. De producten en zeker van de Ikea is gewoon troep net als de Malm en Klippan. Prima voor sporadisch gebruik maar zodra de intensiviteit hoger word gaat gaat het piepen en kraken met alle gevolgen van dien. Je kunt je wel in je elektro bolide wanen op de linkerbaan goed bezig te zijn voor het milieu maar als de rechterbaan in rijen achter elkaar vrachtwagens op diesels blijven rijden leven we met elkaar gewoon als idioten. Doen alsof we goed bezig maar in werkelijkheid is het een schijnvertoning. Om maar van straling niet te spreken met al die accu's.
Hmm. Dat zijn een hoop lettertjes. Ik heb van alles geprobeerd, door elkaar husselen, vertalen in het Portugees, maar ik kan er werkelijk geen enkele oplossing uit halen die het milieu of het klimaat gaat helpen. Heb ik wat gemist?
Hoop frustratie en een warrig verhaal dat nergens op slaat. Goed bezig.... :O
Een mooie ontwikkeling, thuisaccu's! Als iedereen met zonnepanelen zijn overschot (deels) zelf kan opslaan in plaats van terugleveren zou het al een enorme piekbelasting kunnen dempen. Zowel een piek aan teruggeleverde zonnestroom als een piek aan vraag naar elektriciteit in de avond.

Ben erg benieuwd wat Ikea hiervoor gaat vragen. Al zit de hele markt natuurlijk in de lift, terwijl de prijzen jaar na jaar dalen.
Het klinkt mooier dan dan het is. Het is geen langetermijnopslag. Aangezien je ongeveer 82% van de zonne-energie in de zomermaanden opwekt, betekent het dat je in de zomer alsnog flink teruglevert aan het net en in de winter je alsnog van het net moet afnemen omdat het dagelijks verbruik aan stroom dan hoger is dan de opbrengst van de panelen.
Ja, dat klopt. Maar zonnepanelen hebben niet alleen het probleem dat ze minder opleveren in de winter, maar vooral ook dat ze minder opleveren in de avond en 's nachts, en daarvoor kan een accu enorm helpen. Als jij overdag (na corona) niet thuisbent kan je accu worden opgeladen en 's avonds, als je zonnepanelen langzaam minder opbrengen neemt je accu het steeds meer over.

Ik zeg ook niet dat je niet meer zal terugleveren, ik zeg dat je MINDER zal terug terugleveren. Bovendien al zou je het op de lange termijn kunnen opslaan, dan nog is 15kWh of 30kWh veel te weinig om te 'overwinteren'. Maar voor één avond + nacht en deel van de ochtend, tot je zonnepanelen weer opkomen, is 15kWh perfect.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:38]

Punt is dat je in de zomermaanden met een gemiddelde installatie 16 kWh kan opwekken. Dat betekent dat na 3/4 dag je accu helemaal vol zit. In de avond gebruik je daar iets van en op de tweede dag zit de accu al na twee uur vol en wordt er 13 kWh aan het net teruglevert, en dat gedurende de rest van de zomer.
Je levert inderdaad minder terug maar als je dat vergelijkt met de aanschafprijs en de afschrijvingstermijn van zo'n accu kom je daar nooit aan uit, tenzij IKEA die 5 kWh voor een paar honderd euro incl. montage gaat aanbieden.
Het kan ook rendabel worden als de elektriciteit veel duurder wordt.

Stroom is nu heel goedkoop en nu de terugdraaiende teller is afgeschaft kunnen zowel zonnepanelen als een batterij in België in vrijwel geen enkel geval rendabel zijn. Je hoeft er niet eens over na te denken, heel sneu voor alle bedrijven die actief waren in deze markt.
Had ik 3 maand gewacht, dan had ik helemaal geen zonnepanelen laten zetten. In dit geval is het een verlieslatend investering. Terugverdien tijd is iets van een 50 jaar ofzo. Dit terwijl mijn buur ieder jaar een 0 verbruik ziet en de komende 13 jaar nog altijd jaarlijks een €300-400 aan groene stroom certificaten binnenhaalt.

Een thuis accu heeft in het allerbeste geval voor mij een terugvedientijd van 19 jaar. Ik denk pas wanneer ze factureren op kwartierprijs dat een thuis accu zin zal hebben. Maar dan ook weer tijdelijk tot de vermogenden hun systeem geplaatst hebben, de subsidies gekregen hebben en het verbruik afgevlakt hebben waardoor er opnieuw vrijwel geen variatie zit in kwartierprijs.
Ja maar het is niet het hele jaar zomer toch? We hebben ook de herst, de lente... Bovendien zeg je dat je 'iets' gebruikt uit je accu, maar hoeveel is dat dan? Als wij in de toekomst allemaal elektrisch koken en elektrisch (water)verwarmen dan ga je ook 's avonds veel meer elektriciteit gebruiken. Denk alleen al aan de airco's die steeds vaker op de slaapkamers aangaan 's avonds.

Uiteindelijk valt of staat het met je energiegebruik. Als jij inderdaad je accu één keer vult en nooit leegt dan heb je er vrij weinig aan ja... Maar zo kun je alles wel wegredeneren.
Ja, klopt. In april, mei en september heb je veel profijt van de accu alleen is de terugverdientijd dan langer dan de afschrijvingstermijn.
Je kan het ook als buffer voor het laden van je auto gebruiken. Deze is immers vaak niet thuis op het moment dat je zonnepanelen het perfect doen (behalve nu in corona-tijd).
Probleem is je wagen heeft minstens 50kWh, zo'n lithium thuisbatterij is maximum 10kWh, dus niet bepaald voldoende.
Je zou het op 10 jaar tijd terugverdienen volgens Ikea in het artikel. Dat is al een serieuze periode.

Van wat ik hoorde in de Waveform podcast heeft een Ford F150 Lightning 2x de capactiteit van een Tesla powerwall. En daarvoor moet je buiten de omvormer van Ford om aan je huis te kunnen leveren niets kopen.
Als je je auto als opslag kunt gebruiken (vaak is die overdag weg, maar bij veel mensen ook weer niet, zeker als de kleine 2de auto elektrisch gaat beginnen worden) moet je al geen speciaal battery pack aankopen.
Buiten de Ford F150 Lightning hoor ik van deze mogelijkheid wel weinig.
Het ligt eraan waar IKEA die termijn op baseert. is dat de ligging van Nederland/België of misschien van Californië? ben wel erg benieuwd naar de prijs.
Ja ongeacht gaat dit een optimistische voorspelling zijn. Vandaar dat ik de 8 jaar al niet mee nam.
Gezien het komt uit marketing voor België mag je er van uit gaan* dat het daarvoor berekend is.

* Anders zal er een disclaimer bij moeten staan.
Da's waar. Ik zag ook dat de Belgische overheid nog een premie toekent. Dat helpt natuurlijk ook nog mee.
Dan moeten het wel heel goedkope accu's zijn, ofwel scheelt er iets met hun berekeningen.
Het grote voordeel schuilt dan ook niet in de zomermaanden, maar in het tussenseizoen. Tijdens de periode augustus-september en maart-mei zijn er genoeg wisselvallige dagen waarbij ik de ene dag 10-12kWh opbrengt, maar de 3 opeenvolgende dagen nauwelijks wat. Op zo'n manier kan ik na 1 zonnige dag wel 3 bewolkte dagen overbruggen. Op jaarbasis zou ik me van midden/eind-februari tot eind september mezelf van elektriciteit kunnen voorzien.
De zomermaanden brengen te veel op om het nut van een thuisbatterij te verantwoorden, maar het zit hem net in de wisselvallige periodes.
Klopt, maar dan valt de business case wel erg negatief uit. Zeg dat je dan 1/3 van alle energie gebruikt. Dat is 1000 kWh bij een gemiddeld gezin. Per kWh bespaar je dan ongeveer 17 cent (afnameprijs - terugleverprijs). Dat is 170 Euro per jaar. Dan nog de stroom die je in juni-augustus niet hoeft af te nemen, zeg 250 Euro. Levert je per jaar 420 Euro op.
De Tesla van 10 kWh kost je 10.000 Euro en gaat 10 jaar mee... Voor die van IKEA heb je ook nog eens een nieuwe omvormer nodig.
De zomermaanden brengen te veel op om het nut van een thuisbatterij te verantwoorden, maar het zit hem net in de wisselvallige periodes.
Ook in de zomer kan je de avond/nacht prima uit de voeten met stroom uit een accu natuurlijk, al had een kleinere accu daar waarschijnlijk ook goed voor geweest.

Misschien kan je beter 3x5kwh kopen en dan in de zomer 2 accu's los halen als je het met 5kwh in de avond denkt te redden. Einde lente/begin herfst gooi je er dan 2 accu's aan, en de rest van het jaar 3 accu's. Gaan die dingen ook nog wat langer mee misschien?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:38]

Er komt nog meer bij kijken. Vroeger ging iedereen ervanuit dat je in het zuiden moet leggen voor beste rendement. Dat klopt enkel met de oude meter natuurlijk. Echter dat is net het moment dat er in huishoudens meestal minder verbruik is. Dus in de nieuwe methode van aanrekenen en kosten is dit niet langer het geval.

In toekomstige opzet is het eigenlijk beter om een OOST-WEST combo te hebben. Hierdoor heb je door de dag heen een gelijkmatige verdeling van opbrengst en dus ook mogelijk verdeling voor verbruik.

Met een batterij kan je dan de noden opslaan voor de "donkere" uren of bewolkte uren.

Helaas is dit idd geen oplossing voor wintermaanden, want in onze regio heb je dikwijls niet eens 1KW opbrengst /dag voor een 3-4KW piek oplossing.

Als extratje heb je natuurlijk nog de "mindset" van de lieve BE regering die hun kar af en toe wel eens willen draaien of regeltjes extra invoeren.

De digitale meter hoe en wat is nog steeds een groot vraagteken
Zo mag je geen batterij koppelen aan een bestaande oplossing tenzij je de "certificaten" wil opgeven... duh, je geeft de gouden eieren niet zomaar op
Je krijgt geen supsidies als je al een bestaande oplossing hebt (ok ja de subsidies zijn altijd debateerbaar)
Binnenkort komt er in BE een belasting op piekstroom....
De nieuwe digitale slimme meter die helemaal niet slim is . (en enkel in Vlaanderen |:( )

Dit alles maakt het zeer onduidelijk waarom je uberhaupt in BE nu al een extra investering zou doen...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:38]

Ik zeg ook niet dat je niet meer zal terugleveren, ik zeg dat je MINDER zal terug terugleveren.
Helemaal mee eens.
30kWh is genoeg voor een 4-persoonshuishouden voor 3 dagen. Mijns inziens een behoorlijke capaciteit. Eer je die vol hebt met zonnepanelen ben je al een ruime tijd aan overproductie verder. Voordat je die leeg hebt, naast wat je zonnepanelen leveren ben je ook een behoorlijke tijd verder. Het zal niet genoeg zijn om zelfvoorzienend te zijn maar het zal de vraag van, en teruglevering aan het net wel behoorlijk verminderen.
30kWh is met 15 panelen in 1 dag vol. Trek daar het verbruik van de dag vanaf en hij is de volgende dag al na een uurtje ofzo vol.

Ik denk dan ook niet dat je veel minder zult terugleveren, je zult vooral veel minder gaan verbruiken. Met een dergelijke accu thuis verbruik je alleen nog maar stroom op de dagen dat je je EV thuis ('s avonds) oplaadt. Dat zijn de enige momenten waarop je de batterij helemaal leeg zult trekken en daarna nog steeds stroom nodig zult hebben.
Ik denk dan ook niet dat je veel minder zult terugleveren, je zult vooral veel minder gaan verbruiken.
Op basis van wat ga je minder verbruiken? Je gaat juist minder terug leveren ondanks dat je gebruik gelijk blijft.

Kijk ik naar mezelf heb ik gisteren 32kwh opgewekt, daarvan is 22.5kwh terug geleverd, en dus ~10kwh zelf gebruikt, daarnaast in de avond/nacht nog 5.2kwh verbruikt en dus afgenomen van het net.

Met een 5kwh accu had ik dus 5kwh minder terug geleverd en 5kwh minder afgenomen. Echter het vebruik is daar niet anders door ;)

PS ik ben geen standaard gezin, 2 volwassenen en that's it, in de avond zitten we (iig ik) vaak te gamen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:38]

Ik bedoel, gebruiken van het net. Je gaat natuurlijk zelf in huis niet plots minder verbruiken :)

Wij wekken nu maximaal 30kWh op op een dag. Maar wanneer wij dit doen leveren we 's middags als we op zo'n 4 kW opbrengst zitten altijd terug naar het net. Maar op de 'randjes' van de dag, zitten we op bijvoorbeeld 1 kW opwekking. Dit betekent dus dat als we niks doen, dan leveren we terug, maar zet je de stofzuiger aan, dan verbruik je juist van het net.

Als je zometeen een thuisbatterij hebt, dan valt dit verbruik weg. Je gaat immers de stroom uit de batterij gebruiken, vandaar dat ik zeg "je zult vooral veel minder gaan verbruiken". Omdat echter de capaciteit van de batterij beperkt is en je totaal veel minder opmaakt dan je opwekt zul je zien dat na een paar mooie dagen je batterij al om 11u 's morgens vol is en je de rest van de dag dus nog steeds gewoon terug levert.

Vandaar mijn volledige stelling: "Ik denk dan ook niet dat je veel minder zult terugleveren, je zult vooral veel minder gaan verbruiken."
Juist niet. Twee dagen mooi weer in de zomer en de accu is vol. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 7 kWh per dag, waarvan een deel rechtstreeks vanuit de panelen. De accu is dus constant nagenoeg vol waardoor je nog steeds heel veel teruglevert aan het net.
Om tot een oplossing te komen voor co2 vrije energie opwekking moet er gekeken worden naar een combinatie van bronnen. Dus zonnepanelen, windmolen, accu's, waterstofcentrales en biocentrales. Als 1 bron minder oplevert dan kunnen andere bronnen het overnemen.
Als 1 bron minder oplevert dan kunnen andere bronnen het overnemen.
Dat is heel makkelijk gezegd. Maar in de echte wereld hangt daar dan wel een flink prijskaartje aan.
Zonnepanelen leveren 's winters niks op. Er zijn ook genoeg dagen zonder wind.
Als die andere centrales eigenlijk alleen dan maar nodig zijn, dan is de terugverdientijd voor zo'n centrale veel te hoog.
Dus wie gaat die centrale betalen?
Maar het milieu is toch een commercieel iets, dus daar kan op verdiend worden.
Kernenergie mis je nog
Bio centrales? Serieus?
kan je lekker verrotte aardbeien in stoken
Als iedereen 15kwh uur zou hebben hangen en de rest apparatuur welke zelf schakelt aan de hand van opbrengst grid belasting zou je in de nacht geen gasturbines/kolen centrales hoeven opstarten.

Daarnaast zou het energienet zich beter kunnen stabiliseren doordat je de vraag constanter maakt.

Tevens zijn overschotten geen probleem daar we overal waterstof centrales op de planning staan.

Als ik een behoorlijke set zonnepanelen had liggen zou ik zeker de mogelijkheid overwegen tot een accupakket, zeker als de energie maatschappij variabele terug lever prijzen zou maken wat tegenwoordig prima mogelijk is met de slimme meter.

Dan zou je vanuit de accubank snachts terug kunnen leveren tegen hoog tarief ipv laag tarief overdag aangezien de salderings regeling binnen 8 jaar weg is en vanaf volgend jaar steeds minder voordelig is.
Correct me if I'm wrong, maar het opstarten van een kolencentrale kost volgens mij dagen? In ieder geval vele uren. Het is niet voor niets dat we goedkope nachtstroom hebben, juist omdat deze centrales 's nachts niet even snel uit kunnen.

En waterstof.. weer de hype. Te inefficiënt (je verliest minimaal de helft) en het is niet goed(koop)/langdurig op te slaan.
Daarom staat er ook kolen/gasturbines beiden zijn onwenselijk om energie op te wekken.

En waterstof is prima op te slaan en te transporten er zijn proeven gedaan met het huidige gasnet en met enige aanpassingen zou dit gebruikt kunnen worden voor transport.

Dat het niet efficient is maakt niet uit, er zijn momenten dat er overcapaciteit op het net is en dat zal alleen maar erger worden door zonne parken en windmolen parken.
Dat geldt alleen voor de zomermaanden. In de wintermaanden is de accu leeg en neem je alsnog van het net af.
De prijs moet heel gunstig zijn wil het je financieel iets opleveren. De prijs van een Tesla Powerwall moest ongeveer 20x lager worden om rendabel te zijn...
's Winters een paar windmolens op t dak :P
Waterkrachtcentrale in je toilet
in combinatie met een windturbine en biomassa centrale dan :+
Helaas schalen windmolens niet zo goed zoals zonnepanelen bijvoorbeeld doen.
Je zou in de winter de functie kunnen omdraaien: tijdens daluren de batterij opladen van het net, en tijdens de piekuren gebruiken. Zo kan een batterij zonder zonnepanelen zelfs nut hebben.
Maar dit zal allemaal intelligente sturing vereisen, zowel vanuit het net, als intern in de woning. Ik denk dat daar nog heel veel te rapen valt.
Scheelt dat het elektriciteitsverbruik in de zomer hoger is (NL) en in de winter maanden lager. Dus die markt 'compenseert zich enigszins'
https://www.tennet.eu/nl/...data-dashboard/belasting/
Edit2: hmmm CBS lijkt het weer tegen te spreken: https://www.cbs.nl/nl-nl/...-kwartaal-6-procent-hoger
edit3: bovenstaande is productie: we exporteren dan meer saldo in de zomer is idd lager (onderin)

edit wat ik opzich wel bijzonder vind is dat 's avonds/nachts het verbruik hoog is, terwijl ik vroeger altijd geleerd had dat overdag het hoogste verbruik was door de industrie en huishoudens eigenlijk geen rol speelden. Waarschijnlijk toch veel veranderd

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 13:38]

Vroeger ging alles met een schakelaar uit tegenwoordig draaien er warmtepompen ventilatie adapters, domotica, sluipverbruikers.

Beetje huishouden slurpt 200 watt continue.

Energie verbruik is wel gedaald door ledlampen warmtepompen en andere efficiëntie.
Sorry mijn punt is of dat de industrie niet veel meer stroom vraagt: denk aan de diverse alu/staal ovens die wij hebben en wat nog meer: daar kan geen huishouden tegen op.
Scheelt dat het elektriciteitsverbruik in de zomer hoger is (NL) en in de winter maanden lager. Dus die markt 'compenseert zich enigszins'
Wacht maar tot we "van het gas af zijn", Dat minieme verschil dat er nu is dat er zomers wat minder gevraagd word, gaat dan over naar groter verschil dat er 's winters meer gebruikt word.
wachten.... ehm dan staan de airco's ook aan in de winter, maar nog harder in de zomer :+
ook nog een leuk overzicht wat ik vond: https://energieopwek.nl/

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 13:38]

Maar toch denk ik wel dat het helpt. Als ik nu kijk naar de panelen die wij hebben, dan zit je altijd met een van twee situaties:

1) We gebruiken meer dan het ze dat moment opbrengen (trekken stroom van het net)
2) Ze brengen meer op dan we op dat moment gebruiken (leveren terug aan het net)

Dit is echter niet zo zwart/wit 's nachts ten opzichte van overdags. Overdag leveren we we doorgaans terug, tot we de waterkoker aanzetten, dan gebruiken we juist weer stroom, vervolgens leveren we weer terug ... oh, wolken ... en we nemen weer af. Dat gaat zo de hele dag door.

Al met al leveren wij nu ongeveer twee derde van alle opgewekte stroom terug aan het net. Het constante switchen is een onnodige belasting van het net, maar als salderen wegvalt ook voor m'n portemonnee.

Ik verwacht dat wij in onze nieuwe woning waar 30+ zonnepanelen op komen dat ik tussen april en oktober bijna helemaal geen stroom hoef af te nemen als ik een het thuis kan bufferen, jaar in jaar uit. Dat is wel een bepaalde investering waard. Nu is het afwachten of (bij de tijd dat salderen flink is teruggeschaald) dit soort accu's inmiddels betaalbaar zullen zijn.
Ja, maar dan heb je het over gemiddelden van een heel jaar. In juli en augustus loopt de accu over en in november-maart staat hij niets te doen. Dus ja, de accu doet wel wat maar de vraag is of hem terugverdient binnen de afschrijvingstermijn.
Het is niet erg dat de accu overloopt, dan lever je natuurlijk gewoon terug. Maar je gebruikt dan wel de hele dag niks.

Nu heb ik op een gemiddelde augustusdag dat ik 25kWh teruglever, en ook nog 4kWh afneem van het net. Met een thuisaccu (die natuurlijk gewoon vol zit na een dag) lever ik de volle 28kWh van m'n zonnepanelen terug en gebruik ik 0.
Maar ga er eens aan rekenen voor een gemiddeld huishouden. De prijs van de accu moet echt heel laag zijn om quitte te spelen.
Ik snap je punt, maar het zijn wel heel veel variabelen waar je rekening mee moet houden. In alle gevallen geldt echter dat je zo'n accu wel 15+ jaar in gebruik zult hebben, dus ik kan me niet voorstellen dat je over zo'n lange termijn het niet op z'n minst terugverdient.

De kans is wel aanwezig dat de prijzen de komende jaren zullen zakken in een tempo groter dan wat je ermee verdient, dus dan is wachten wellicht nuttig om er NOG meer rendement uit te halen, maar ik denk dat je er sowieso niet echt een miskoop aan zult hebben. (mits salderen is afgeschaft dus, anders heb je er natuurlijk niks aan)
Over de IKEA-accu's valt weinig te zeggen, maar Tesla gaf aan dat hun Powerwall een levensduur had van 10 jaar.
Gaat het dan om echte levensduur van de accu? Of alleen de garantie op bijvoorbeeld de bijbehorende omvormer? Lijkt me namelijk vreemd dat een Tesla accu's voor in auto's maakt die veel langer mee gaan.

Het lijkt me overigens sowieso sterk dat zo'n ding er na 10 jaar ineens mee ophoudt, maar goed dat je het zegt, dat is wel iets om rekening mee te houden.
Geen idee. Heb een jaar geleden ongeveer een artikel gelezen waarin werd gesproken over 10/10/10. 10 kWh gedurende 10 jaar voor 10 duizend euro. Direct ermee ophouden zal hij niet maar misschien wordt het wel snel minder na die tijd. Misschien zijn de accu's in de auto toch iets hoogwaardiger.
Dat zou inderdaad wel een beetje te prijzig zijn. Ik laat in ons nieuwe huis ook wel de voorziening maken voor een thuisbatterij (loze leidingen naar de plek waar dat ding zou moeten komen), maar er moet nog een hoop gebeuren voordat het interessant wordt.

Ik denk dat wanneer je een 15kWh batterij kunt aanschaffen voor zeg €3000, en de saldering niet meer bestaat, dat het dan het overwegen waard wordt. Maar dan ging ik er wel vanuit dat zo'n ding meer dan 10 jaar mee gaat (met vanzelfsprekend wel teruglopende capaciteit)
Ik zie op de stroombeurs dat je stroom rond het middaguur kan verkopen voor ~€0,07/kWh, maar 'savonds tussen 19h en 20h voor €0,12/kWh.

Met de batterij kan je door je stroom een paar uur op te slaan €0,05/kWh verdienen,
Kun je zo'n accu zodanige instructies geven dat hij aan het net begint te leveren?
Misschien kan je hier terecht: https://www.nieuwestroom.nl/producten/

Ik kwam er op door dit artikel: https://www.trouw.nl/duur...3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 13:38]

dat heet een schakelaar
Dat snappen mijn schoenen ook, maar ik vroeg of je de accu instructies kan geven. Dan kun je er namelijk een regelsysteem aan hangen.
En hoeveel zou je daar dan mee verdienen op jaarbasis en wat kost die accu?
Tja, ik ben geen verkoper, en ook geen promotor. Heb zelf geen zonnecellen, geen saldering enzo.
Volgens deze kan een zonneinstallatie van 10 zonnepanelen op een zonnige dag 20kWh opbrengen.

Als je dat in een geschikte accu kan stoppen verdien je er dus €1/dag mee. Op zonnige dagen.

In 2017 was volgens een site met soortgelijk IKEA nieuws de prijs van een accu grofweg €1000/kWh opslagcapaciteit.

Voor die €1/dag verdienste moest je dan €20.000,- investeren.

Concrete aanbieding 19 nov 2020: https://www.solarpowerwor...wh-home-battery-for-9500/ (10kWh battery voor $9500)

Op Alibaba kan je 5kWH accu (levensduur 6000 cycli) kopen voor iets minder dan $1000, dus ~$200/kWh
Voor €1/dag verdienste hoef je dan nog maar €4000 te investeren. :)

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 13:38]

Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf!
Zit er in het systeem van de inverter en opslag een stukje intelligentie die weet wanneer er een hoge vraag-piek op het net is en wanneer het beste teruggeleverd kan worden?
Deze systemen gaan pas echt intelligent worden als ze rekening kunnen houden met de prijzen van levering en teruglevering, zodat ze zelf kunnen uitrekenen wanneer het moment het beste is om juist terug te leveren of dat juist te stoppen.
Combineer dat met huishoudelijke grootverbruikers als CVE, wasmachine, droger, warmtepomp, waar nog steeds geen intelligentie is ingebouwd voor verbruiksbeperking.
Als we zo daar gaan wordt het helemaal niks met het smart grid.
Zit er in het systeem van de inverter en opslag een stukje intelligentie die weet wanneer er een hoge vraag-piek op het net is en wanneer het beste teruggeleverd kan worden?
Dat is in de praktijk vrij makkelijk. Op het moment dat de zonnepanelen veel leveren is de vraag laag en aanbod hoog en daardoor de prijs zeer laag.

Verder is in de avond wanneer iedereen eten gaat koken er altijd een gigantische piek en die gaat alleen maar erger worden als we van het gas af gaan.

Dus de intelligentie hoeft niet meer te zijn dan:
De zonnecellen leveren veel energie: opslaan.
Het is etenstijd: Leveren
Rest van de situaties: leveren met lagere prio.
[...]

Verder is in de avond wanneer iedereen eten gaat koken er altijd een gigantische piek en die gaat alleen maar erger worden als we van het gas af gaan.
bij de Britten is de piek altijd net voor East Enders begint, dan ramt het halve land de elektrische waterkoker aan voor thee. :)

Die piek zou best aardig op te vangen kunnen zijn als veel huishoudens hun dagopbrengst in accu's heeft zitten.
Voor het afvangen van pieken is een veel kleinere accu misschien al wel voldoende. Wat zou het effect zijn van een thuisaccu van ca 1 á 2 kWh.
Ja, en onderschat ook evenementen niet.
Frituurpannen/airfryers/ovens in de pauzes van voetbalwedstrijden en dergelijke.

Het is zoveel jaar geleden alweer. Maar toen zei de presentator dat mensen in het reclameblok de frituurpan maar even moesten aanzetten (voor de 'grap' natuurlijk). Dit bleken effectief teveel mensen te doen, en was er landelijk best even een goede dip met de nodige gevolgen.
Tesla heeft op de powerwalls "autobidder" software in diverse landen.
Tja , smart begint meestal bij jezelf....

Airco's zijn prima te combineren met zonnepanelen, die gebruik je immers pas als de zon schijnt.
De vaatwasser , wasmachine etc. niet meer 's- avonds aan maar overdag als de zon schijnt.
In de middag koken zodat je in de avond enkel nog opwarmt, thuiswerken maakt het mogelijk...
Boilers overdag laten opwarmen en niet meer "op nachtstroom".

Dan maak je in de donkere uren al een stuk minder aanspraak op de accu of het net...

Uiteraard dien je nog steeds wel het aantal zonnepanelen te hebben wat bij je totale verbruik past...
Zijn er tweakers die ervaring met dit systeem (eventueel andere merken) hebben voor een deels offgrid huis in de bossen?
Wat is deels offgrid?

Zo ver ik weet is het zelfs een harde eis dat een omvormer uit gaat als de verbinding met het elektriciteitsnetwerk weg valt. Anders zou je bv niks aan een aardlekschakelaar hebben. Of je zou jezelf nog kunnen elektrificeren als de hoofdschakelaar uit is. Oftewel gevaarlijk. Er zijn wel systemen die het over kunnen nemen bv sunny island van sma maar of dat naadloos gaat als het elektriciteitsnetwerk uitvalt weet ik niet.
Misschien is deels offgrid niet dat er (op eenzelfde moment) een mix is tussen zonnestroom en netstroom maar dat je dus of het 1 of het ander afhankelijk van (bijv) het seizoen?

In de zomer zou ik 90% van de tijd met een 15kwh accu ook wel onafhankelijk van het net kunnen draaien maar in de winter kom ik toch echt te kort om direct verbruik op te wekken, laat staan een accu laden voor de avond/nacht (nu is een tinyhouse wss wel wat zuiniger).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:38]

Het huis is niet in Nederland, maar eerder weekend huis in Duitsland. @SidewalkSuper

We hebben stroom op de locatie, maar willen minder afhankelijk zijn van alleen het stroomnet, daar dit soms ook niet 100% werkt hier. Dus zoals @watercoolertje al zei.

We hebben 1 huis dat van ´s morgens 9-22 deze tijd vol in de zon staat (gevel en dak) en huis 2 niet.
Dus we kunnen aanvullend de zonne energie gebruiken.

Maar ik denk dat ik in plaats van hier al mijn vragen stel, het binnenkort op het forum gooi om zo goed mogelijk geinformeerd te worden.
Die eis is wegens synchronisatie (zodat bij terugkomen van het net, jouw net niet een halve fase verder is en de zooi ontploft), aardlek etc heeft daar niet zo veel mee te maken, aarde is gewoon een nul lijn die ergens voor de aardlek afgektakt is. Ook wat betreft hoofdschakelaars, je moet met een omvormer sowieso de meterkast herbedraden, je kan hem niet zonder meer in een stopcontact steken, anders zou zowel het net als de omvormer zijn maximum vermogen kunnen leveren en je bedrading omtoveren in sfeerverlichting.
Dit soort dingen moet je gewoon door een professional laten aansluiten, het doorrekenen van alle mogelijke stromen en richtingen (Want zo'n accu levert en vraagt) is nou eenmaal niet zo eenvoudig als het lijkt.
En het is zeker mogelijk om naadloos over te slaan, een UPS is ook gewoon een combinatie van een omvormer, accu en synchronisatie elektronica.
Een aardek zit meestal op meerdere groepen. Als je omvormer de aardlek deelt met een andere groep dan heeft die andere groep niks mee aan de aardlek toch, ze zitten er immers beide achter. Als de omvormer zijn eigen aardlek heeft heb je volledig gelijk.
Zoals ik zei, je moet zo'n ding door een professional laten installeren, die zorgt dat het apparaat goed geïnstalleerd word, en zeker niet op de zelfde aardlek als de rest van de installatie.
Zo'n omvormer die ook bij uitval levert zit vaak tussen het net en de rest van de installatie in, dus daar heb je voedings aders en lever aders.
Bij een extra buffer opstelling moet de accu toch ook weten wat het verbruik is van de huisinstallatie, dus tenminste op de p1 poort zitten en waarschijnlijk toch iets meer aan elektronica verwachten in de meterkast.
Offgrid is heel lastig in NL dmv zonnepanelen, vooral in de bossen met schaduw.
Een accu opladen kost flink wat zonlicht en zonnepanelen.

Je energiebehoefte moet heel erg laag zijn om dat haalbaar te maken, maar het is natuurlijk niet onmogelijk.
Ik heb geen ervaring met dit systeem, maar niet elk accu systeem is geschikt voor offgrid. Een hoop systemen vereisen synchronisatie met het net om zo te zorgen dat ze netjes 50hz produceren, zeker een UPS achtige oplossing is het vaak niet (dat het net kan uitvallen en dat je dan zonder onderbreking door kan).
Gezien het Huawei is kan het vast niet off-grid, China heeft een connectie nodig. ;)
En een 'slimme' meter. ;)
De batterij heeft weinig met de synchronisatie van de inverter te maken.
Ik heb zelf geen ervaring met off-grid wonen. Maar ik volg wel verschillende tiny house projecten (bij mij zelfs in de buurt nu) en zij kiezen meestal 4-6 zonnepanelen en een battery pack met omvormer van Victron Energy.
Denk dat een volledig off-grid huis in de bossen alleen mogelijk is met een veld zonnepanelen naast je boshuis. In Nederland that is, in een zonniger land is het denk ik zeker mogelijk mits je voldoende accucapaciteit hebt.
Ik had een kennis die 'in the middle of nowhere' woonde, zonnepanelen op het dak had met een accu, maar daarnaast wel een gas-aggregaat had met zo'n grote tank in de achtertuin (de term tuin in deze is liberaal genomen, aangezien het wat mij betreft meer een weide was :) ) voor die dal-momenten. Hij haalde daar ook het gas uit voor z'n fornuis en CV.

Let wel. Dit is van ongeveer 15 jaar geleden, dus allicht doet hij het tegenwoordig anders.

Maar het concept kan natuurlijk wel op deze manier.
Dit gebeurt er dus als je als overheid het salderen op de schop gooit, bedrijven gaan innoveren / andere producten op de markt brengen om gaten te vullen.

Goeie ontwikkeling dit, dat ze NL ook maar als afzetmarkt mogen gaan zien.
Aan de andere kant is dit natuurlijk ook maar een pleister voor het probleem dat opgelost moet worden en dat kan, mijns inziens, echt alleen door structurele(re) aanpassingen in de infra, die daar nu simpelweg niet op voorbereid / gebouwd is.
Energieopslag op straat/wijknivo lijkt me efficiënter, maar dan is er toch een beetje overheid nodig.
Energieopslag op straat/wijknivo lijkt me efficiënter, maar dan is er toch een beetje overheid nodig.
ik heb 't vermoeden dat mijn gemeente daar naar aan te het kijken is. Die willen ook van het gas af, en ze gaan nu kijken per wijk / deel van wijk wat daar het meest efficiënte is. (sommige delen kunnen triviaal op het bestaande stadsverwarming net, maar niet alles, andere delen kunnen we de restwarmte van de kassen in de buurt pakken, voor mijn deel zouden ze mogelijk kijken naar een gemeenschappelijke warmtepomp)
De techniek bestaat al jaren en is vooral in opkomst in zonnige gebieden met een slecht of geen grid (tropische eilanden, Australië etc).

In Noord-Europa blijft het altijd lastig omdat we in de zomer teveel en in de winter te weinig zon hebben om interessant te zijn. En daarnaast was het economisch onrendabel door het salderen.

Nu dat afgebouwd gaat worden, worden accu's interessanter. Maar verwacht vooral niet dat je "off-grid" kan gaan. Ik gok er meer op dat een capaciteit van 5-10kWh om de avonden te overbruggen op jaarbasis al enorm veel gaat schelen in je percentage eigen verbruik.

Een combi van accu en 3-fase omvormer zakt al snel richting de 5k, even uitgaand van niet-Chinees spul. Maar dat blijft nog steeds veel geld voor nu, ik zou mikken op 2025-2030 om zoiets te plaatsen, dan is de salderingsregel op zijn retour en zijn de voordelen groter.
Wat mij betreft helemaal geen goede ontwikkeling, dit. Pure verspilling van kostbaar, niet-duurzaam lithium, aan een quasi-oplossing die ook nog eens het implementeren van betere oplossingen op netniveau zal vertragen en bemoeilijken. Laten we accu-ingrediënten in vredesnaam vooral inzetten voor dingen waar netkoppeling echt onhandig is, zoals telefoons en auto's, niet om paar cent te besparen op tariefverschil dag/nacht bij het frituren van je midnight snack. Daarvoor zijn zaken als lithiumwinning gewoon te slecht voor de ecosystemen ter plekke (zie bijvoorbeeld ook dit Guardian-stuk van gisteren weer).

Het wordt hoog tijd dat er op EU-niveau gekeken wordt naar duurzame opslag en smart grid-oplossingen, voordat iedere lidstaat z'n eigen stelsel in elkaar frunnikt en je enorme weerstand krijgt tegen échte oplossingen, omdat landen, bedrijven en burgers net in eigen dingen hebben geïnvesteerd. We zouden veel actiever bezig moeten zijn met dingen als stuwmeren, vliegwielen, etc, waarmee je energie op veel grotere schaal kan opslaan en ook verschillen zomer/winter kunt dempen, gekoppeld aan een Europees net dat op alle niveaus op die benadering is berekend. Dan zul je dus inderdaad ook iets als salderen op EU-niveau moeten afspreken, dan zijn dit soort oplossingen voor thuis gewoon niet aantrekkelijk.
Innoveren staat niet gelijk aan (slechte) accu's gebruiken hè?

Het gaat erom dat er dan een pad ontstaat om daadwerkelijk investeringen rendabel te gaan maken, meer koppen er over gaan nadenken, er meer kennis ontstaat, inzichten, meer regelgeving gaat ontstaan bij elke fout en keuring. Als thuisbatterijen daar de eerste stap van zijn, mooi zo. Net zoals alles qua techniek en elektriciteit, zoals kern-energie, als dat bijvoorbeeld 10 jaar geleden was neergegooid, hadden wij nu wel 10 jaar meer innovaties kunnen hebben om duurzamer / schoner te produceren en geen noodsprongen hoeven te maken m.b.t. het CO2 debacle.

Over de batterijen, als deze gemeengoed worden komen daar ook weer ervaringen en bedrijven in die gaan investeren in hergebruiken van het dure lithium of bedrijven worden aangespoord om alternatieven te gaan zoeken.

Alles hangt en staat bij regels die overheden opstellen, sommige zijn voor eigen gewin, maar sommige boren markten aan welke tot op heden alleen maar stonden te kijken.

De paar voorbeelden die jij noemt en dan met name, stuwmeren, zijn ecologisch trouwens helemaal een impact.
In het IJsselmeer kun je flink wat energie opslaan zonder dat het een ecologisch nadelige impact heeft.
Dan zul je dus inderdaad ook iets als salderen op EU-niveau moeten afspreken, dan zijn dit soort oplossingen voor thuis gewoon niet aantrekkelijk.
Je zegt het eigenlijk zelf al dat werkt alleen als salderen blijft en je energie terug leveren net zo veel waard is als afnemen (of daar op z'n minst heel dicht in de buurt blijft).
Of misschien accepteren dat zonnecellen niet geschikt zijn om stroom voor een heel land op te wekken?

In Duitsland is onderzoek gedaan hoe je het beste voor een heel land duurzaam stroom kan opwekken en daar kwam uit dat windmolens veel betrouwbaarder zijn wat levering. Bij zonnecellen zit je alle wintermaanden vrijwel zonder levering, terwijl je bij windmodelens maar een periode van gemiddeld 3 dagen moet overbruggen.
3 dagen of 3 maanden overbruggen is nogal een cruciaal verschil.
Ik snap je opmerking maar je mist hier een cruciaal punt.
Het gaat niet om "het frituren van je midnight snack" maar om het feit dat zodra het donker is de verbruikers aangaan en de zonnepanelen niks leveren.
Je vergeet hierbij dat er maar een paar maanden in het jaar zijn dat het na een uur of 6 nog licht is.
lampen/tv/opladers voor ipad, diverse smartphones/laptops gaan juist dan aan en ook de was/vaatwasser wordt 's avonds gedraaid. Díe piek wil je opvangen door de zorgvuldig groen overdag opgewekte stroom, door je zonnepanelen, in te zetten in de avond. Dan gaat het al niet meer over een "paar centen" helaas.
Zeker niet nu de verwachting is dat energie alleen maar duurder wordt.

Smart grid oplossingen zoals jij ze voorstelt zijn in NL niet haalbaar. Wel kan je op verschillende manieren energie opslaan in grote (zout-)waterbassins bijv. Maar daar is in de wijk geen plek voor en gaat er dus ook niet op korte termijn komen. (of wil je de speeltuintjes/basketbalveldjes voor de jeugd opofferen?)

m.a.w. dit soort oplossingen zijn zo slecht nog niet.
Heeft niets te maken met wat de overheid wel dan niet heeft gedaan, ook al is het een mooi verhaal om te vertellen. Thuisbatterijen zijn al veel langer in ontwikkeling (Nissan, LG, Tesla...) en is een logische manier om overschot aan energie te kunnen opslaan.
Dat klopt , thuisbatterijen zijn al heel lang mogelijk.

Echter is de is het op dit moment nog interessanter om ze in een auto te stoppen en de afgeschreven accu's daarvan te gebruiken. Dat zijn er nog niet zo heel veel...
Zeker, maar wel als de timing goed is. Het is eigenlijk net als met trainen: als je in je proximal development zone zit gaat het het hardst. Je moet niet overstretchen.
Salderen kan natuurlijk ook nooit uit voor de netbeheerders.
Netbeheerders zijn verplicht 'korting' te geven op energie (terug levering aftrekken van verbruik) terwijl de vraag naar energie alleen maar meer fluctueert hierdoor. Je kan je EV bijvoorbeeld snachts opladen (hogere piek) en overdag heb je weinig nodig door je panelen (lager dal).

Ik zie zelf eigenlijk meer in EV's met vehicle to grid technologie: 2 muggen in 1 klap.

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 22 juli 2024 13:38]

V2Grid is leuk, maar als jij de volgende ochtend weg moet met je auto is het niet handig :-)
Accu’s in hedendaagse EV’s zijn groot zat en dat zal alleen nog maar beter worden.
Als ik 5kwh van mijn ID3 verbruik kom ik nog steeds overal waar ik wezen moet.
Dan heb jij de luxe om dicht bij je huis te werken. Buiten het corona thuiswerken reed ik per dag zo'n 30kW weg van mijn Kona met een gemiddelde van 12 ~ 15 kW / 100km
Ik bedoel 58 - 5 = 53. Rijd denk ik gemiddeld ook 30-40 kwh weg.
Met je Kona heb je dan ook nog ruim voldoende over...
Benieuwd wat het kost, online zie ik (momenteel) prijzen van 3000/5000/7000 voor de 5/10/15 kwh versies, (Huawei Luna2000) dan kan je beter zelf die dingen bouwen met door zelf cellen te bestellen op Alibaba. (Van een bekend merk zoals LG is aangeraden).

Plus voor die prijzen zou ik eerder voor een Tesla Powerwall gaan in verhouding. Het is en blijft ‘Huawei’.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 13:38]

Benieuwd wat het kost, online zie ik (momenteel) prijzen van 3000/5000/7000 voor de 5/10/15 kwh versies, (Huawei Luna2000) dan kan je beter zelf die dingen bouwen met door zelf cellen te bestellen op Alibaba. (Van een bekend merk zoals LG is aangeraden).

Plus voor die prijzen zou ik eerder voor een Tesla Powerwall gaan in verhouding. Het is en blijft ‘Huawei’.
Die vervolgens in de fik vliegen? Dekt je verzekering dat als je brand hebt door ali spul wat je ook nog eens zelf gemonteerd en gemodificeerd hebt?

Dit moet je echt niet willen.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 13:38]

Precies. Wat veel mensen niet of nauwelijks beseffen is dat de keurmerken op Ali spul doorgaans nep zijn. Het CE keurmerk heeft een Chinese Export variant, met als enige verschil de spacing tussen de karakters.

Daarnaast ben je als importeur (in het geval van Ali: de consument) zelf verantwoordelijk voor het valideren van enige certificeringen, en conformiteit aan lokale / regionale verplichtingen. Kortom: de risico's zijn aanzienlijk, want lang niet iedereen doet dat, of kan dat überhaupt.

ik bestel heus wel wat spullen op Ali, maar nooit electronica.
Gast, stop eens met die CE onzin.

CE is geen keurmerk, maar een conformiteitsverklaring van de fabrikant.

Het is geen keurmerk, en kan dus ook niet als zodanig vervalst worden.
CE is een conformiteitsverklaring dat het geleverde product voldoet aan de Europese regelgeving en wordt afgegeven door de producent. Of het wel of geen keurmerk is, is een beetje een woordenspelletje. Het is inderdaad geen KEMA-keurmerk, maar het enige verschil tussen beiden is dat in het eerste geval de fabrikant de keuring heeft uitgevoerd, en in het tweede geval een externe instantie. Die externe instantie heeft een naam en is daarmee soms betrouwbaarder (en zal wellicht met een strakker regime daadwerkelijk keuren).

Als ze er in China CE op zetten, zegt dat helemaal niets over de veiligheid van het product, terwijl CE dat wel doet.
Een Europees CE label op een produkt is ook geen garantie dat een produkt effektief veilig is.

Het Europese CE label is gebaseerd op zelfdeclaratie, iedereen kan van een produkt dat hij produceert of invoert verklaren dat het conform de EU reglementering is en er een CE label opplakken.
Het is pas als er klachten zijn, en iemand een rechtszaak aanspant, dat er eventueel onderzocht wordt of een product afwijkt van de regelgeving.

Betrouwbare fabrikanten/importeurs kijken wel na, of laten nakijken, of hun produkt conform is, alvorens ze het CE label op hun produkt plakken, maar dat is geen verplichting.
Je kan als fabrikant of invoerder achteraf wel verantwoordelijk gesteld worden als na klachten blijkt dat je produkt niet voldoet, en in dat geval kan je produkt ook van de markt gehaald worden.
Hier is een quote van de SveaSolar FAQ
The cost of installing a solar battery varies depending on battery size and manufacturer. As a rule of thumb, a solar battery cost between SEK 40,000 to SEK 100,000 with a home installation. Feel free to apply for a quote and we will help you adapt a solution.
Grofweg tussen de 4.000 en 10.000 euro.
Lijkt me beter als niet elke particulier accucellen in zijn of haar stopcontact gaat prikken. Je hebt het toch over hoge stromen.
Zelf bouwen met cellen van Alibaba. Zou de opstalverzekering dat ok vinden?
Ja hoor, want dan hoeven ze niets uit te keren. ;)
+2 "Grappig" moderatie mist nog steeds
Hah, even zelf bouwen, paar batterijen, dc-ac en ac-dc converter erbij, hoe moeilijk kan het zijn 8)7
Netsynchronisatie, vermogensregeling, veiligheidsmechanismes, die knutsel je ook allemaal even zelf op je Alibaba cellen? De accu is maar de helft van wat er in zit. De electronica en software zijn minstens zo belangrijk.

(Kan ook zijn dat deze modules direct DC van de PV installatie pakken, dan vervalt de ac-dc conversie, en dus meer efficiëntie)

[Reactie gewijzigd door _ferry_ op 22 juli 2024 13:38]

Beetje jammer om te reageren dat mensen zélf maar een battery bank moeten gaan maken door zelf unprotected cells van aziatische groothandels te kopen. Of je genuine cellen hebt is de eerste vraag en of je dan de cellen ook goed kan matchen is een tweede. Heb je dat allemaal gedaan dan moet je ze nog aan elkaar lassen. Die lasmachines zijn niet cheap en of mensen geen fuckups maken is dan ook maar de vraag. En dan nog de elektronica er omheen zoals een battery management systeem, charge controllers, inverters etc.

Lithium cellen zijn enorm brandbaar en gevoelig voor fouten, een battery bank van 15 of 30 kwh blus je ook niet 1-2-3, dat fikt lekker door door de zuurstof die vrijkomt uit het cobaltoxide. Wat mij betreft écht een afrader, het is niet voor niets dat zelfs een DIY powerbank howto met een paar cellen al van t.net is gehaald.

Ontopic:

Hopelijk gaan we ook meer DC-netten zien in woningen nu dit meer opkomt. Je DC-energie gaat straks van DC (PV-panelen) naar AC (netspanning), dan van netspanning naar DC (Accu) en dan weer naar AC (netspanning) om je woning weer te voorzien. Vervolgens gaat in bijna alle apparaten de AC weer naar DC (led-lampen, televisie, computer, laptop, laders). Het wordt op deze manier 4x omgezet van AC naar DC of vice versa. Terwijl dat ook zonder kan met slechts 1x omzetten naar AC.

Een centraal 48V systeem zou nog best eens aantrekkelijk kunnen zijn voor een woning.
Hopelijk gaan we ook meer DC-netten zien in woningen nu dit meer opkomt. Je DC-energie gaat straks van DC (PV-panelen) naar AC (netspanning), dan van netspanning naar DC (Accu) en dan weer naar AC (netspanning) om je woning weer te voorzien. Vervolgens gaat in bijna alle apparaten de AC weer naar DC (led-lampen, televisie, computer, laptop, laders). Het wordt op deze manier 4x omgezet van AC naar DC of vice versa. Terwijl dat ook zonder kan met slechts 1x omzetten naar AC.

Een centraal 48V systeem zou nog best eens aantrekkelijk kunnen zijn voor een woning.
Ik zie dat echt niet gebeuren en zie ook het nut er niet van in. Dan moet je overal extra kabels en stopcontacten aanleggen en apparaten moeten met 2 soorten kabels komen. En wat win je er bij? Afgezien van misschien een paar procent efficiëntie en ietsje kleinere voedingen helemaal niets, aangezien er toch nog een voeding nodig zal zijn tenzij je apparaat net 48V nodig heeft. Een AC-DC converter is afgezien van een paar componenten niet ingewikkelder dan een DC-DC converter en tenzij je AC volledig het huis uit doet zul je toch nog DC-AC nodig hebben.
Ik zie het met name bij de verlichting. LED-lampen die niet langer meegaan dan hun ouderwetse gloeilampen, met name omdat de miniscule ac-dc converters kapot gaan. Die leds halen de 40-50 duizend uur wel, maar de converters niet. Misschien een paar duizend uur, dat komt in de buurt van de levensduur van gloeilampen. Hier al meermaals gehad dat je een setje van 4 spotjes hebt waarvan er een gewoon na een jaar of 2 defect is.

Het ergste daar aan is dat je LED-lampen in zoveel verschillende smaken, uiterlijke kenmerken, lichtniveaus, cri-waardes en lichtkleur kan krijgen dat je 2-3-4 jaar nadat je lampje van een tientje kapot ging niet meer dezelfde kan kopen en dus 3-4-5-6 spotjes kan vervangen wil je dezelfde houden.

Met 20.000 branduur moeten ze echt dik 10 jaar meegaan.

En ja, je hebt nog wat efficiency te behalen. Met name je 12VO ATX power supply als voorbeeld. Als je gewoon 48v van je accu kan pakken heb je een veel minder beefy power supply nodig, enkel een dc-dc converter van 48v naar 12v. Een ATX power supply doet 90% op z'n best bij lage consumptie. DC-DC kan dat veel beter, 95/96/97 procent. En je hebt 4x de omvorming in plaats van 1x.

Apparaten kunnen gewoon in 2 uitvoeringen komen. Minder e-waste en minder componenten nodig is ook een winst hé ;)

Als rekenvoorbeeld:
100*0,92^4=71.6% efficiency exclusief round trip loss van je accu
100*0,95=95% efficiency exclusief round trip loss van je accu

Ik denk dat je met 4x de omzettingsverliezen tegenover een keer de omzettingsverliezen nog best een verschil kan maken. En dan heb ik denk ik wel redelijk gunstige cijfers voor de ac-dc converters gebruikt. Vergeet ook niet dat een 2kw ac-dc converter zoals in je PV installatie flink bulkier is dan een dc-solar charge controller en bovendien zelf ook veel efficienter is. (zoek maar eens op, victron heeft veel voorbeelden).

Al die kleine beetjes verlies tellen uiteindelijk wel weer op. Mocht ik er enorm naast zitten hoor ik dat graag, maar volgens mij kom ik wel in de goede richting.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 13:38]

Een ledlamp is intern 3.2 - 3.6 Volt, je kan ze natuurlijk in serie zetten.
Dus je hebt nog steeds een DC - DC converter nodig.

Ik heb mijn hele huis vol met LED lampen en Led TL, Van de eerste generatie zijn er enkele gesneuveld of de lichtopbrengst liep erg terug.

Zelfs de ledlampen van de super van € 1,00 - € 2,00 blijven gewoon werken.
De nieuwe goedkope geven zelfs meer licht.
Ik heb ondertussen al 3 lampen van philips en een huismerk gammalampje stuk. De goedkope brol voor het halletje e.d. (wat vaak uit en aan gaat) blijft het stug doen daarentegen.

De DC-DC converters heb ik meer vertrouwen in dan iets wat 230v moet converteren naar een paar volt. 24v led strips bestaan ook al een tijd en het enige wat er op zit is een weerstandje. Stukken simpeler.
Je moet lifepo4 cellen gebruiken, deze zijn in alle vormen te krijgen. (soldeer en schroefbar)
Ik gebruik de 32700 met nikkel lakkens.
Lifepo4 cellen zijn veiliger dan Lithium Ion.
De schroefbar is nog een veilige optie dan, echter ben ik het er niet mee eens dat lfp-cellen volkomen veilig zijn, ook deze kan je in de fik krijgen. Moeilijker en daarmee veiliger, maar ik zou een leek er niet mee vertrouwen. Tevens is dit slechts een klein deel van de gehele battery pack.
Je vergist je trouwens met 1x omzetten naar AC, want elektronica zet die weer om naar DC :)

Ik zie liever dat de EU verplicht dat elektronica op gelijkspanning of wisselspanning moet kunnen werken, want als ik met zonnepanelen een accu oplaad en vervolgens mijn TV hierop kan aansluiten, is conversie helemaal niet meer nodig. Ja, extra bedrading is dan noodzakelijk maar dat verdien je gewoon terug.
Sommige dingen blijven op AC werken, ik noem een koelkast voor het gemak :P Maar inderdaad, sommige dingen ook op dc waarbij er een keer van batterijspanning naar werkspanning geconverteerd moet worden.
Je hebt gelijk vooral grootverbruikers blijven werken op AC, ik rekende mezelf al rijk ;)
Nouja, grootverbruikers... met name roterende machines hebben baat bij een wisselspanning, die compressors in koelkasten, warmtepompen etc. en de apparaten die 2000W gebruiken hebben dan al rap 40A nodig op 48vdc, dat gaat niet lekker.
"Het bedrijf zegt dat klanten de kosten 'binnen acht tot tien jaar hebben terugverdiend'."

Ok, dat betekent dat het geen lullige bedragen zijn. Straks mag een gemiddeld NL gezin zoveel van dit soort "lange termijn/diepte investeringen" doen, die allemaal "binnen 10-15 jaar" terugverdient zijn, dat het totale plaatje niet meer zo economisch rendabel is. Ik heb het dan natuurlijk niet over milieu impact, maar wel over wat je als consument mag ophoesten aan warmtepomp, zonnepanelen, batterij, electrisch rijden etc. Alles bij elkaar wordt dat een flinke investering. Ach, het huis waar dit allemaal op en aan moet is dan toch niet meer te betalen voor starters, dus misschien ook irrelevant ;)
Daarom vindt ik ook dat we heel snel naar V2G moeten. Met terugleveren en slim laden voorkom je dat de prijs overdag negatief wordt en is groot zon en wind dus veel rendabeler (en jouw energierekening lager). Dat hoeft niet perse op je eigen oprijlaan te zijn.
Daarom neem je zulke investeringen gewoon mee in je hypotheek. Krijg je nog een mooie duurzaamheidskorting, dus je maandbedrag gaat nauwelijks omhoog.

10K voor panelen en een thuisaccu ga je bij huizen van 400K+ nauwelijks nog merken.
oh ja die hypotheken...die nooit terugbetaald hoeven te worden? Lenen kost geld. Het idee dat je huis meer waard wordt en je dus straks de boel verkoopt en dan daarmee kunt aflossen en een nieuw huis kunt kopen gaat natuurlijk straks(?) niet meer op als overal de huizenprijzen gigantisch omhoog schieten.

Persoonlijk denk ik dat deze bubbel niet echt stand kan houden, en dat het hele geld-lenen/hypotheek/rente verhaal eerder dan later gaat worden bijgesteld Iedereen die wel eens in bv Argentinie is geweest weet dat het laatste dat je wilt zo'n mega-inflatie is, waarbij al je spaar en pensioen geld ineens verdwenen is.

Maargoed, dit is wel OT. Bottom line: als je er geld voor moet lenen, wordt de ROI nog slechter.
Je kunt zo'n investering prima meefinancieren in een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dan neem je geen hypotheek van 250.000 maar van 260.000 Euro en dat los je gewoon af. Niets mis mee.
Waar jij het over hebt zijn aflosvrije hypotheken.
Dat kan idd. Maar het moet allemaal wel worden afgelost. Inclusief rente. Want lenen kost geld, en moet uiteindelijk terugbetaald worden. Als je dan uitrekent wat een consument straks geacht wordt om allemaal aan te schaffen, en daar dus geld voor te moeten lenen, dat is niet een bedrag dat je dagelijks in je portemonnee hebt. Iedereen praat heel gemakkelijk over geld, dat het zo goedkoop lenen is en dat je het zo "binnen 10 jaar" weer terugverdiend hebt, maar de huidige financiele situatie is niet houdbaar en uiteindelijk moet je het wel ophoesten. Waar betaalden we ook alweer al die belastingen voor?

De overheid schuift hier imho het falen van efficiente gecentraliseerde nutsbedrijven (stroom, warmte, vervoer), door (oa) privatisering en doorsluizen van verantwoordelijkheid naar de gemeentes, door aan de consument.
Ja, maar als je een huis koopt waar het al in zit zit het verdisconteerd in de verkoopprijs van het huis en zit het dus ook in je hypotheek. ik zie ook verder geen verschil met het financieren van een nieuwe keuken of badkamer in je hypotheek. Natuurlijk moet het terugbetaald worden, maar als het gewoon binnen je financiële mogelijkheden zit is er niets mis mee. Als je tot het uiterste leenbedrag moet gaan is het een ander verhaal.
En als het echt terug te verdienen is komen er vanzelf leaseconstructies op de markt, dan heb je minder/geen kapitaal nodig en heb je geen hogere lasten.
Voor wie even in de war is, de chemie is beter bekend als LiFePO4. Uitermate stabiel, slijt langzaam en presteert toch best aardig. Zit ook geen cobalt in!

De Chinese Model 3 heeft voor het eerst ook een cel met die chemie. Weegt 120kg meer maar laadt wel op met een bijzonder vlakke curve wat voordelig is.
LiFePo4 wordt al heel lang in bijvoorbeeld drones gebruikt. Waar ik benieuwd naar ben is wanneer Li-Titanate cellen gebruikt gaan worden. Misschien zijn ze que efficientie iets minder maar de hoeveelheid laad cycles die dat kan hebben (tot 30.000) overtreffen alle andere soorten batterijen.
LiFePo4 wordt al heel lang in bijvoorbeeld drones gebruikt
Dat is een vergissing die veel gemaakt wordt. Dat zijn LiPO batterijen en die zijn juist weer uiterst instabiel maar wel heel energiedicht. Mensen bewaren die dingen ontladen tot 30% in koektrommels in de koelkast...

LiFePO4 is veel te zwaar voor een drone.
Voor stationaire accu's is het de betere oplossing dan de meer gebruikte.

Geen kobalt (mee een K! ;)), energiedichtheid 50% en 5x meer cycli.

https://en.m.wikipedia.or..._commercial_battery_types
Waren LiFePO4 juist niet lichter ? Of is t omdat t totale volume groter is omdat ze minder capaciteit / dichtheid hebben dan LiIon ?

Heb hier zelf twee 7 amp 12v skyrich accu's aan elkaar als startaccu in mijn auto gehad.
Superlicht !

ter info, liep wel in de problemen , omdat deze super snel laden , is hij na een heel korte rit weer vol maar fikt hij ook je dynamo af....
En helaas te lang laten staan en te vaak helemaal leeggelopen.... daar kunnen ze ook niet tegen ..

Stukje abuse van mijn kant, in een model 3 zal t wel op orde zijn
Net andere chemie, waarschijnlijk een LIPO. Die zijn inderdaad licht per capacitiet, presteren super goed en fikken maar wat graag.
Nope , lipo , lion kan je niet zonder aanpassingen als loodaccu vervanger inzetten vanwege het verschil in voltage per cel...

LiFe wel... en die zijn juist veiliger en fikken nagenoeg nooit af....
Het is de dynamo die af fikt omdat ze veeeel sneller kunnen laden dan een loodaccu en daarmee de dynamo veel zwaarder belast.
Sorry, het is een reactie op het eerste deel van de jouwe. LiFePO4 is zwaar!

LIPO, lithium-ion en LiFePO4 kunnen alle drie veel te snel laden voor wat je dynamootje doet inderdaad. Ik heb het idee dat je hier begrenzers voor heb.
In principe niet.... nou ja niet als vervanger van een gewone accu...
De dynamo is berekend op de laadkarakteristiek van een loodaccu en die is totaal anders.
De dynamo heeft een koelven , en met rijwind er bij komt dat allemaal normaalgesproken wel goed.

Als je daar een doorsnee LiFePO4 zoals de skyrich in hangt , dan is daar in de accu geen begrenzer bij en ook niet beveiligd tegen onder en overladen.
In de skyrich accu's bijv. zit enkel een voltmetertje , binnenin gewoon 4 pouches doorgelust zonder enige bescherming.`

Er is dus echt ergens een specifieke aanpassing nodig... ik ben ze nog niet tegen gekomen

Victron heeft uiteindelijk wel een oplossing :

https://www.victronenergy...ernator-charging-lithium/


}>


Voor wat betreft gewicht weet ik het weer : ze zijn lichter bij een gelijk volume maar hebben een lagere energiedichtheid dus als je t kwijt kan en dezelfde capaciteit wil als een li ion is het uiteindelijk zo'n 1,5 x zwaarder ...

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 juli 2024 13:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.