Fabrikant introduceert keramische dakpan met geïntegreerd zonnepaneel

Wienerberger, een Oostenrijkse fabrikant van bakstenen en dakpannen, introduceert de Alegra 10 Wevolt-zonnedakpan. Het gaat om een traditionele keramische dakpan, met daarin een klein zonnepaneel geïntegreerd.

Wienerberger levert de Alegra 10 Wevolt-zonnedakpan in het zwart, zodat het zonnepaneel opgaat in het uiterlijk van de traditionele dakpan. De afmetingen van de zonnedakpan zijn gelijk aan die van traditionele dakpannen zoals Wienerberger die maakt. Aan de randen van het dak worden reguliere pannen gelegd en aan de bovenkant worden dakpannen met ventilatieroosters toegevoegd.

De Alegra 10 Wevolt-zonnedakpan is voorzien van een zwart zonnepaneel met twee cellen en een vermogen van 10 Wattpiek. Met MC4-stekkers worden de dakpannen in serie aangesloten en er kunnen tot 40 stuks gecombineerd worden per micro-omvormer of optimiser. De modules hebben een efficiëntie van 17,10 procent.

In een vierkante meter dak gaan 10,6 van de zonnedakpannen. Daarmee komt het maximale vermogen uit op zo'n 100 Wattpiek per m². Bij reguliere zonnepanelen is dat zo'n 200 Wattpiek per m². Het vermogen van de zonnedakpannen is lager omdat niet het hele oppervlak uit zonnecellen bestaat. Vanwege de compacte afmetingen zijn de dakpannen wel beter te plaatsen rond schoorstenen en vensters.

Het is mogelijk om een dak te maken dat deels uit de zonnedakpannen bestaat en deels is voorzien van keramische dakpannen. Zodoende kan een dak ook later uitgebreid worden met extra zonnedakpannen. Wat de dakpannen kosten, maakt de fabrikant niet bekend. Het is de bedoeling dat een aannemer de dakpannen installeert. De fabrikant heeft een verwerkingsadvies met instructies op zijn website gezet.

Wienerberger is niet de eerste die keramische dakpannen met zonnepanelen combineert. Het Urker bedrijf ZEP introduceerde deze al in 2016. Dat bedrijf vroeg vorig jaar zijn faillissement aan, maar maakte volgens Solar Magazine een doorstart. Sindsdien lijkt Solarti uit Urk de zonnedakpannen te leveren.

Alegra 10 Wevolt
Alegra 10 WevoltAlegra 10 WevoltAlegra 10 Wevolt

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-06-2021 • 10:35

188

Reacties (188)

188
187
98
16
1
78
Wijzig sortering
Waar je bij dit soort geintegreerde panelen ook rekening mee moet houden is dat je aanzienlijk minder BTW kunt terug krijgen. Je hebt immers te maken met een dubbelfunctie (Dakbedekking en Energieopwekking). Je kunt alleen voor het energiegedeelte je BTW terug krijgen. De belastingdienst rekent met 1/3 van de totale BTW die je terug kunt vragen (https://www.belastingdien...anelen-ik-ben-particulier)
Dus afgezien van de lagere opbrengst en de hogere kosten, is dit nog een nadeel van dergelijke pannen.
Dat wel, maar als ik een klassiek (ogend) pand had waar nu al een Tuile du Nord op lag, en ik zou zonnepanelen willen, dan zou ik dit toch serieus overwegen. Soms is het gewoon echt heel jammer hoe mensen hun dak toetakelen. Vooral als ze er nog ergens 'een paneeltje bij' leggen.
Ik denk ook dat dat precies de markt is waar je dit soort pannen/panelen voor wilt gebruiken.
Ik snap waarom ze ongeveer even groot zijn als de gewone dakpannen. Het is zeker interessant voor mensen die geen "normale" zonnepanelen op hun dak mogen leggen. Ik vraag mij wel af of er eventueel al varianten bestaan die gewoon een groter oppervlak hebben. Waarom zou het niet groter kunnen/mogen dan de huidige normale dakpannen? Bv. de grootte van een volledig zonnepaneel gebruiken als dakpan (of al de helft). Of is dit wegens opbrengst, gewicht, mogelijke schade, grootte, etc. gewoon niet optimaal of niet slim? Een dak is toch nooit even groot, dus dakpannen of panelen zullen bijna nooit perfect passen zonder dat ze enige aanpassing of extra stukken nodig hebben om het volledige oppervlak perfect te bedekken.
Estethisch oogpunt, gok ik. Ik vind zonnepanelen zelf minder mooi dan dakpannen, dus ik zou liever gaan voor een oplossing waarin de zonnepanelen geïntegreerd zijn. Maar dan verwacht ik niet per m2 een opbrengst die praktisch de helft is van reguliere zonnepanelen. Zeker niet als je geen prijzen geeft, dan ga ik er van uit dat het veel duurder is dan gewone zonnepanelen. Tel daarbij de verminderde opbrengst en het veranderende terugverdienmodel in de komende jaren op en het zal waarschijnlijk een jaar of vijftien of langer duren voordat ze terugverdiend zijn.
Volgens mij valt de prijs wel mee, vooral als je dak aan vervanging toe is. Anders is het natuurlijk ook niet duurzaam.

[Reactie gewijzigd door Johan Bode op 22 juli 2024 13:36]

Een normaal dak dat gewoon energie oplevert lijkt mij ook het ideaal waar we naartoe zouden moeten. Dit klinkt alsof het dat is, maar ik kan me goed voorstellen dat dit nog te duur en inefficient is om gewone dakpannen + losse zonnepanelen te vervangen.

Het is een stap in de goede richting, maar het moet waarschijnlijk nog wat doorontwikkeld en goedkoper worden.
Een dak zou ook gewoon uit "normale" zonnepaneel kunnen bestaan. Ik zou het op zich prima vinden als een dak totaal vervangen zou worden door zonnepanelen, zolang deze optisch/estethisch in het geheel passen. Ik vind het zelf niet mooi dat bovenop een dakpannendak zonnepanelen liggen, zeker niet als deze niet alles bedekken en er als een puzzel op liggen (niet één geheel).

Nou heb ik een redelijk recht toe, recht aan twee-onder-één-kap woning en deel het dak met de buren. Stel dat ik alle dakpannen zou weghalen en zonnepanelen op maat precies op de plaats van de dakpannen zou leggen. Dat zou ik fraaier vinden dan zonnepanelen op de dakpannen, maar dan zou óf de buren dat ook moeten doen, of de helft van het dak wijkt af, wat ik gekunsteld vind.


Ik zou best zonnepaneeldakpannen overwegen, maar dan zou ik de voorkeur hebben aan een matte afwerking en moet de prijs goed zijn.

Misschien ook nog interessant om in de overweging mee te nemen: we hebben met de laatste winter één gescheurde dakpan gehad door ijsvorming. Stel dat dat zou gebeuren met een zonnepaneeldakpan en deze zijn in serie gekoppeld. Dat is een leuke situatie als de leverancier niet meer bestaat en je dus niets meer aan je dak hebt ...
Stel dat dat zou gebeuren met een zonnepaneeldakpan en deze zijn in serie gekoppeld. Dat is een leuke situatie als de leverancier niet meer bestaat en je dus niets meer aan je dak hebt ...
1 of 2 pannen bypassen en weer door. Of denk ik nu te makkelijk?
In het schema dat in het artikel te zien is, zou ik dan van de linker bijvoorbeeld de twee pannen linksboven uit het circuit trekken en de aftakking naar links een pannenrijtje lager laten plaatsvinden. Je verliest er dan 5% mee in dat circuit, maar op het totaal valt dat dan nog wel te verwaarlozen.

Ander wordt het natuurlijk als je een Leersums windhoosje doet, maar dan ben je sowieso wel het haasje denk ik (maar wordt het ook verzekeringswerk).
Als ik het goed heb uitgerekend passen er zo'n 18 dakpannen per gemiddelde zonnepaneel, dat is dan 180 WattPiek tegen +/-280 voor traditionele zonnepanelen. Ze zijn qua oppervlakte dus minder efficient, maar niet ieder dak kan volledig volgeplempt worden met panelen, dus je kunt er veel meer gebruiken. Ik denk dat het qua opbrengst lood om oud ijzer gaat zijn, en het ziet er zeker een stuk mooier uit.
Hebben we het nog niet over de prijs gehad.. maar je moet er wel de prijs van een gewone dakpan vanaf halen.
Als ik het goed heb uitgerekend passen er zo'n 18 dakpannen per gemiddelde zonnepaneel, dat is dan 180 WattPiek tegen +/-280 voor traditionele zonnepanelen. Ze zijn qua oppervlakte dus minder efficient, maar niet ieder dak kan volledig volgeplempt worden met panelen, dus je kunt er veel meer gebruiken. Ik denk dat het qua opbrengst lood om oud ijzer gaat zijn, en het ziet er zeker een stuk mooier uit.
Hebben we het nog niet over de prijs gehad.. maar je moet er wel de prijs van een gewone dakpan vanaf halen.
Het artikel zelf rept over de helft qua praktische opbrengst:
Daarmee komt het maximale vermogen uit op zo'n 100 Wattpiek per m². Bij reguliere zonnepanelen is dat zo'n 200 Wattpiek per m².
Maar je kunt inderdaad wel meer dak bedekken met pannen t.o.v. panelen, dus effectief zal het misschien eerder rond de 60% liggen voor het totale dak.
Het probleem is dat de prijs ook wel aan zal sluiten bij het grotere oppervlak. Ook al zouden de dakpannen per vierkante meter even duur zijn als een regulier zonnepaneel dan ben je dus alsnog meer kwijt (met minder BTW aftrekbaar) aan deze dakpannen. In mijn ogen nog niet echt een interessante optie, maar wie weet hoe snel de efficiëntie van deze dakpannen verhoogd kan worden (door bijv. meer oppervlak te gebruiken per dakpan voor het daadwerkelijk opwekken van elektriciteit)...
Een andere factor om rekening mee te houden is dat daar waar een dakpan over de ander heen schuift, een verdikking zit die kan zorgen voor extra schaduw op het paneel wat een deel van de lagere opbrengst ten aanzien van een traditioneel zonnepaneel kan verklaren.
Klopt niet helemaal. dat vergelijk, de 280 Wattpiek per paneel, is een verouderde standaard.
Ik trek hier met 11 zonnepanelen dik 4 Kwh. ( ca 410 Wattpiek per paneel)
daarmee komen de verhoudingen er dus anders uit te zien..

Je zit daar mee in het hogere rendementsklasse ( REC 410 alpha black) Noors bedrijf.
en die hebben inmiddels al 445 Watpiek per paneel...
Dat van migt er sinds Sept vorig jaar op 5 panelen op het schuine dak, ivm een enorme dak kapel.
De overige 6 op een platdak, Schuur en garage, en die kunnen ene nog beter rendement hebben
als ze wat strakker uitgericht worden..
Ondanks de aanschaf overwege ik toch om over een paar jaar pannen met dit soort zaken te nemen.
En de huidige panelen erbij te houden. Die 5 kan ik nog wel kwijt op het garage dak.
Net boven de 300 is normaal. 400+ is nog te duur, en daarbij niet rendabel genoeg voor mensen.
Prijs/prestatie telt.
mijn panelen waren 320 WP en 3,5 jaar geleden hoog rendement, dus ik ging daar een beetje van uit. Ik ben benieuwd wat de ontwikkelingen zijn over een paar jaar vwb dakpannen.
Het hele idee hierachter is dat je dak lijkt alsof er normale dakpannen op liggen.

Als jij 'grote, rechthoekige' panelen op je dak wil dan kun je net zo goed zonnepanelen erop of erin leggen.
Hoeft niet persé. Je kan tegenwoordig prima staalplaten gevormd naar dakpannen op je dak leggen. Hierdoor lijkt het alsof er dakpannen op het dak liggen. (uiteraard niet de simpele plaatjes die je bij de bouwmarkt haalt.) Iets vergelijkbaars zouden ze natuurlijk prima met dit soort dakpannen kunnen doen.

https://www.monier.nl/producten/stalen-dakpanelementen
Ik denk dat de insteek van Matti meer richting een serie van deze pannen al bij elkaar gemonteerd vanaf fabriek zodat je niet allemaal losse pannen hoeft te gaan leggen en te verbinden
Wat ik er zo van begrijp zijn ze dus te combineren met gewone dakpannen (Alegra 10, die al veel langer bestaat, neem ik aan), dus daarom zitten ze denk ik enigszins vast aan die maten.
Dit hebben ze al op de Abtwoudseweg in Delft (helaas nog niet op google streetview)
Of ze hebben het zo straks weggewerkt dat het verschil niet meer zichtbaar is.
Groot heeft voordelen maar ook nadelen.
1 pan kapot is 10wp, 1 groot paneel op je dak kapot is 300wp.
vervangen of loskoppelen van 1 pan gaat nog, 1 groot paneel vervangen geïntegreerd in je dak zal niet goedkoop zijn.
Grote dakpannen (en andere min of meer platte panelen) zijn niet in grote hoeveelheden voor redelijke prijzen van keramiek te maken.

Zowel het vormen en drogen als ook het bakken zelf en de plek in de oven geeft interne spanning en hoe groter het product des te groter de kans op breuk.

Grote tegels lukken alleen omdat ze plat zijn, en dan nog is dat geen garantie tegen breuk.
De grootste dakpannen die ik tot nu toe ben tegen gekomen waren ongeveer 1x5 nederlandse pannen.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 22 juli 2024 13:36]

... Ik vraag mij wel af of er eventueel al varianten bestaan die gewoon een groter oppervlak hebben. Waarom zou het niet groter kunnen/mogen dan de huidige normale dakpannen? Bv. de grootte van een volledig zonnepaneel gebruiken als dakpan (of al de helft)...
Exasun (NL bedrijf trouwens) heeft zoiets, die zijn ongeveer 4 pannen groot (X-tile, X-roof). Waarom dat niet meer mainstream is weet ik niet.
[...]

Exasun (NL bedrijf trouwens) heeft zoiets, die zijn ongeveer 4 pannen groot (X-tile, X-roof). Waarom dat niet meer mainstream is weet ik niet.
Mogelijk omdat ze qua btw aftrek minder aantrekkelijk zijn (zie een opmerking hierboven, over 1/3, omdat het een dubbel functie heeft,

Anderzijds heb je mogelijk ook te maken met dingen als welstand, etc. Als 1 huis opeens een compleet ander dak heeft, zeker in een rijtjeshuis situatie, worden ze daar wel eens vervelend om. Op mijn dak zou het dan mogelijk weer wel kunnen, omdat ik een hoekhuis heb, met een lessenaars dak op het zuiden. De kant van de buren is een muur die 4 meter recht omhoog gaat, en de andere kant is een schuin dak.
Had Tesla al niet zoiets gemaakt ?
Ja, en zij waren ook al niet de eerste.
Anoniem: 1322 @defixje21 juni 2021 12:56
Ja, maar die levert nog niet in NL (helemaal niet in EU?). Tevens zijn dat voor nu enkel nog maar shingles en is deze niet verkrijgbaar zonder Powerwall (en andersom). Wel claimed Tesla dat ze tegenwoordig goedkoper zijn dan je dak vervangen met losse zonnepanelen.
Waarom zou het niet groter kunnen/mogen dan de huidige normale dakpannen?
Zie Solinso.
Dit is toch eigenlijk exact hetzelfde als de oplossing van solar city, maar dan minder mooi.

Ik ben benieuwd wanneer hier een rechtzaak van komt.
SolarCity is niet het eerste bedrijf dat zonnepanelen in dakpannen verwerkt. Verder zal dit ontwerp wel genoeg afwijken van hetgeen SolarCity heeft bedacht.
Waarom zou er een rechtszaak moeten komen? Solar City was ook niet de eerste en dus zeker niet de patenthouder. Dus wanneer je gewoon netjes de licentiekosten aan de patenthouder betaald, wat Solar City ook zal doen, is er niks aan de hand.
Anoniem: 24916 @Madcat18 juni 2021 10:48
Puur eigen mening ;-)
Heb je al uitgezocht of ze er een patent op genomen hebben en misschien betaalt dit bedrijf wel gewoon netjes om het patent te mogen gebruiken...
Verwacht het niet, de bedrijven van die ceo designen de fabriek en product vanaf de grond en delen technieken van een ruimtevaartbedrijf. Dit lijkt mij "catalogus-engineering".
Denk dat ze hier geen seconde van wakker liggen.
Ik mag hopen dat dit bedrijf weet waar ze mee bezig zijn, zeker omdat we midden in deze evolutie zitten.
Zal een stuk duurder zijn dan zonnepanelen.
Meest ideale is als je ook opslag heb voor de opgevangen energie.
Plus dat ze hun warmte waarschijnlijk nog minder goed kwijt kunnen. Op een warme dag verlies ik ca. 20% van mijn piekopbrengst waardoor die(piek) in de lente bij minder sterke zon vaak hoger is. Dat zal verschil in dit geval zonder maatregelen(koeling) waarschijnlijk nog erger zijn. Dat plus het veel lagere effecteve oppervlak(en daardoor 50% minder Wp/m²) maakt dat ik met deze waarschijnlijk ongeveer 40% van mijn huidige opbrengst zou halen. De zonkant van mijn dak ligt namelijk letterlijk vol.
Je vergeet alleen dat je, met zonnecellen, nog altijd 'dakbedekking' nodig hebt. Dus 2x kosten; de dakpannen en de zonnecellen. Bovendien is bij problemen (schade etc) 1 dakpannetje sneller en goedkoper vervangen dan zo'n scherm van 1-2 m2.

Kan dus prima stuk goedkoper uit zijn met deze, waardoor je ondanks de lagere opbrengst beter uit komt.
tot nu toe is dakpannen + panelen er boven op, goedkoper als indak of elk ander systeem wat dakpannen vervangt.
dus dubbele kosten = goedkoper.

dit systeem gebruikt b.v. per 10Wp 2x een mc4 stekker.
en een gemiddeld paneel gebruik per 350-400Wp 2x een mc4 stekker set.
dus 35-40x meer stekkers setjes.
een gemiddeld paneel kun je kopen voor 80-120€.
maakt het lastig om daar alleen al die stekkers voor te kopen. ;)

maar misschien ooit in de toekomst, zeg nooit nooit. :?
Als het om kosten gaat, zou je ook net zo goed golfplaat op je dak kunnen leggen.
Dat doen we toch ook niet?

Eerst normale dakpannen en daar dan weer zonnepanelen boven hangen zou alleen een overgangsoplossing moeten zijn.

Een dak met deze pannen ziet er veel mooier uit dan al die soms lukraak op het dak gegooide panelen.
jep, misschien wel, maar ik heb geen kristallen bol die de toekomst voorspeld jij wel?

maar het veranderd niks aan het punt, dat momenteel het nog steeds goedkoper is om het dubbel te doen.
je mag dat vreemd vinden of niet mooi, maar is nu wel waar helaas.
en ik zie dit nog niet snel veranderen. ;)

(ik ken trouwens genoeg huizen met golfplaten dak, Maycrete-woning b.v.
staan nu zelfs op de monumentenlijst. :P
maar er zijn er nog veel meer.)
Dat kan(al is dat volledig afhankelijk van de prijs, waarvan ik verwacht dat deze niet mals is) echter zit je nog met het verhoogde brandgevaar en dat je dan ook veel sneller zal moeten reageren aangezien conventionele dakpannen in elk geval nog een soort buffer vormen.

Verder gaat het wel om 0,6*4500kWh =2700kWh(als die 60% minder klopt) die ik minder zou leveren. Zelfs bij de kale prijs zonder saldering is dat 2700*0,07 189 euro per jaar. De werkelijkheid is echter dat ik ongeveer 3200 verbruik. Dus in plaats van 11 cent per kWh(15 als iemand bij PowerPeers overdag mijn stroom gebruikt) over 1300kWh terug te krijgen, mag ik 22 (inmiddels 23) per kWh betalen over ca. 1400 betalen.Dus minimaal ( 0,11*1300)+(0,22*1400)=143+308=451 euro verschil. Per jaar....

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 13:36]

Dan is het in jouw situatie niet handig om voor deze oplossing te gaan. Mijn voorkant van het huis ligt ook vol met panelen (zelfde situatie als bij jouw dak waarschijnlijk). De achterkant echter is een heel ander verhaal. Dakkapel, wat pijpjes van apparatuur e.d.. Het resultaat, ik kan daar misschien 1 of met geluk twee panelen kwijt (ook i.v.m. regelgeving over hoever de panelen van de randen van het dak mogen liggen past het allemaal net niet). Met deze pannen zou ik nog een redelijke opbrengst kunnen halen uit de achterkant, mits de optimizers niet aan de onderkant moeten liggen (zoals op het plaatje aangegeven).

Al met al vind ik dit wel een interessante ontwikkeling. Jammer dat de fabrikant de prijs er dan weer niet bij wil zetten.
Toevallig weet ik wel de ongeveer prijzen van Solarti, want ik heb een woning in de binnenstad van Gouda, en mag dus geen normale zonnepanelen, want beschermd stadsgezicht. Dus dit (of inkopen in een collectief) is mijn enige optie.

Helaas is mijn dak rood, en die rode panelen zijn duur: 24,25 voor een dakpan met 8Wp
Zwart is een stuk goedkoper: 18,50 voor een dakpan met 10Wp

Ik ben het wel serieus aan het overwegen, want ik vind het wel mooi, en mijn (betonnen) dakpannen zijn wel een beetje aan het eind van hun levensduur. Maar goed eerst maar eens met de buren praten, en heb alsnog een vergunning nodig van de gemeente.

EDIT: en mijn dak is driehoekig, en dus erg slecht te vullen met de standaardmaat zonnepanelen (1mx1,65m), dus met de zonnepannen kan ik mijn dak efficienter vullen zodat ik uiteindelijk zelfs met de rode pannen een even hoge opbrengst heb per m2.

[Reactie gewijzigd door GerhardBurger op 22 juli 2024 13:36]

lastig dakje dus.
al gekeken naar panasonic panelen, die hebben 3 maten 160x80 140x100 160x100.
die kun je combineren in 1 string en krijg je lekker stukken mee opgevuld.
(en vaak toch een gewone omvormer gebruiken, stuk goedkoper en extra opbrengst door dubbele laag techniek.)

ben bang dat dit soort systemen eigenlijk te duur zijn, hou rekening met mogenlijk afschaffen van salderen. ;)

maar maak een topic op het forum aan, wie weet wat er verzonnen kan worden.
Tips bij openen offerte topic zonnepanelen
;)
lastig dakje dus.
al gekeken naar panasonic panelen, die hebben 3 maten 160x80 140x100 160x100.
Toevallig weet ik wel de ongeveer prijzen van Solarti, want ik heb een woning in de binnenstad van Gouda, en mag dus geen normale zonnepanelen, want beschermd stadsgezicht

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:36]

Zijn die prijzen inclusief of exclusief btw?
Ex btw (maar de BTW kan je terugvragen door de Kleine Ondernemers Regeling IIRC)

Edit: ah correctie, 1/3 vd btw, zie de reactie van @joegei

[Reactie gewijzigd door GerhardBurger op 22 juli 2024 13:36]

Ik heb ook een dak met diverse knikken erin waardoor het erg lastig is redelijk wat zonnepanelen op te kunnen leggen. Dit soort dakpannen zou voor mij wel een optie zijn.
Kan ook interessant zijn voor mensen die geen zonnepanelen op het dak mogen vanwege monument status of iets dergelijks, maar wel "gewone" dakpannen op het dak hebben.
Toch zal de opbrengst dan ook tegenvallen; al die pijpen en dakkapellen werpen ook hun schaduw op die kleine paneeltjes.
En deze dakpanpaneeltjes zijn in serie geschakeld, wat de opbrengst nóg verder doet kelderen. Je zou ze dan parallel aan moeten sluiten wat het nóg duurder en inefficienter maakt.
Vandaar de opmerking "mits de optimizers niet aan de onderkant moeten liggen". Bij mij zit de onderkant vol in de zon (tot de middag), maar is net niet hoog genoeg voor een paneel. Bovenkant idem dito, omdat je dan in de knoop komt met wettelijke regels voor afstand tot de rand. Iets met constructieveiligheid en windsterkte volgens de installateur. De zijkanten bevatten de twee pijpjes en een dakraampje waardoor daar niets kan liggen aan panelen (wel pannen). Anway, punt is dat niet ieder dak hetzelfde is en dat een aantal van dit soort pannen nog best wat toe kunnen voegen in bepaalde situaties.
ach ik gok dat elk dakpan wel een bypass diode zal hebben.
dan heb je al met 90% van de schaduw er niet veel last van.

en dan kun je ook nog micro of optimizers gebruiken.
maar dat is voor onbekende met de materie en de angst van de gebruiker.
zeldzaam echt nodig, maar verkoopt lekker. ;)
Optimizers gaat met deze pannen ook niet werken. Het is niet te doen om per "zonnepan" een optimizer te plaatsen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat het vermogen per paneel te laag zal zijn. Je zult dus 1 optimizer per (bijvoorbeeld) 20 zonnepannen moeten doen, en dan kom je nog steeds tegen het probleem aan dat de opwekking beperkt is tot de zwakste schakel van die 20 zonnepannen.
Ja, deze keuze maak je alleen omdat het esthetisch mooier. Dat stukje warmte kwijt raken is echt belangrijk. Niet alleen voor de panelen, maar ook voor je huis. Zelf mijn jaren 30 huis met zwarte dakpannen nu bedekt met zonnenoanelen. Door de luchtlaag tussen de panelen en de pannen valt er geen direct zonligt meer op het dak en is het huis zelf ook coole (warmt minder op). Maar als je even aan de panelen voelt, merk je al hoe warm ze worden. Als die niet aan alle kanten airflow hebben wordt het nog veel erger en gaat het rendement idd enorm omlaag.
Door de luchtlaag tussen de panelen en de pannen valt er geen direct zonligt meer op het dak en is het huis zelf ook coole (warmt minder op).
Klopt, ik merk het verschil op zolder óók(medio jaren 80 woning). Is echt een paar graden koeler op een warme dag. Met die ingebouwde panelen zou het wel eens omgekeerd kunnen zijn en hooguit gelijk. En dan nog het eventuele brandgevaar omdat ze hun warmte niet kwijt kunnen én het feit dat er geen dakpannen tussen zitten om op zijn minst brand te vertragen. Ik zou er echt nooit voor kiezen eerlijk gezegd.
Meen dat we inmiddels aan het bijleren zijn dat brand door in-dak meestal komt door slecht aangesloten stekkers. Iets wat de installateurs dus al te vaak niet goed doen. En wat slecht combineert met het omliggende hout e.d. (terwijl 't op dak meestal nog wel los loopt met wat hitte / een vlammetje tegen de pannen aan).

Dus vragen we de aannemers - met nog minder verstand van zaken - een oplossing uit te rollen die helemaal super veel stekkertjes bij de houten panlatten heeft..
Inderdaad,wie gaat deze kabels testen of doormeten ? Diezelfde poolse dakbedekker ...
de brand door stekkers die klopt waarschijnlijk wel.
maar dit zit dan weer nooit bij de stekkers die al vast zitten aan de panelen.
het is altijd de stekker van de string naar de omvormer, omdat die vrijwel altijd ter plekke word gemaakt.
(en ja dat is niet altijd even makkelijk klusje als je hoog op dak staat.)

de meer stekkers maakt dus het probleem niet en mc4 klikt maar op 1 manier in elkaar.
maar dan nog, men heeft dit soort systemen wel graag op optimizers of micro's (en daar zitten ook al stekkers aan vast) en dat snap ik wel (40stuks is ook maar +/-40Vmpp).
doe je dat niet dan heb je:
het systeem kan 1000V aan, dus dan heb je grof weg een 800Vmpp.
en als ik dan kijk naar de specs dan moet je ongeveer 700 dakpannen aan elkaar koppelen.
en dit dan ook nog 2x een string doen op een 3fase omvormer. :?
en dan ben je een aardig kapitaal lichter ben ik bang :P
dit gaat niet op mijn dak gebeuren denk ik dan. :+

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 13:36]

Zal een stuk duurder zijn dan zonnepanelen.
Meest ideale is als je ook opslag heb voor de opgevangen energie.
Dat klopt, maar je hoeft er geen dakpannen meer bij te kopen en er zijn ook geen bevestigingsbeugels en monteurs meer nodig. Als daar vanaf het begin rekening mee houdt dan zou de meerprijs van de materialen wel eens mee kunnen vallen.
Hoelang gaat zoiets mee eigenlijk? Want het heeft lijkt me alleen een voordeel als de zonnepanelen niet vergaan zijn voordat je normaal gesproken je dakpannen zou moeten vervangen.
In de screenshots staat 10 jaar productgarantie. En opbrengstgarantie is 12 jaar voor 90% en 25 jaar voor 85%. Geen idee hoe dat zich vergelijkt met normale zonnepanelen.
Mijn zonnepanelen hebben de garantie na 25 jaar nog 80% op te leveren.
De vraag is dan vooral of je na al die jaren die garantie nog ergens kan claimen en waar tegenaan er dan wordt vergeleken. Over beiden maak ik me weinig illussies eerlijk gezegd (en ja: hier liggen ook aardig wat panelen op het dak).
Let goed op met die garanties. Mijn firma beloofde ook mooie garanties maar net zoals vele andere zonnepaneel bedrijfjes zijn ze ondertussen failliet.

Daar sta je dan met je blaadje papier waarop staat dat je na 20 jaar nog 80% moet hebben.
Na 25j nog garantie op 85%, 12j op 90%
Zolang de firma bestaat. Maar ze komen en gaan als de vogels.

Gisteren geïnstalleerd, volgende week failliet? Veel geluk met je blaadje.
DAT ga je met Wienerberger alvast niet hebben, die bestaan alweer 200+ jaar :)
Wienerberger is een mega groot bouwtoelevanciersbedrijf. (3x woordwaarde)

Groete kans dat ze ook op jouw huis liggen! :) Of in de muur zitten (stenen).
Da's waar!
Helaas is dat met alles zo zeker?
Keramische dakpannen krijgen vaak een levensduur van 50 jaar mee vanuit de fabrikant, in de praktijk kunnen ze het met gemak veel langer volhouden. Ik verwacht niet dat de zonnecellen en elektronica het zo lang volhouden.

Edit:
Zo te zien geeft hebben deze dakpannen ook maar 10 jaar product garantie.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:36]

Dit dus! Doe mij maar een gewoon dak met losse panelen. Ziet er misschien niet zo mooi uit als dit, maar ik heb liever niet dat ik na 10 jaar gedoe krijg met m'n dak.

Als ze 50 jaar garantie durven geven op de hele dakbedekking en het erop lijkt dat het bedrijf 50 jaar blijf bestaan (of zorgt dat ze dit ergens goed verzekeren is met een verzekering die vooraf betaald is) dan wil ik er nog eens over denken.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 13:36]

Je mag ook niet overal zonnepanelen leggen (aan de straatkant) dit is mss een oplossing daarvoor. En als je een nieuwbouw zet of een dak vernieuwd is het economisch wel uit te leggen lijkt me .
Klopt, en vergunningsvrij betekend nog wel dat er andere regels gelden. Wellicht ook nog afhankelijk van plaatselijke aanvullingen. Vanuit de Rijksoverheid is er een brochure voor "zonnecollectoren en zonnepanelen" op:
https://www.rijksoverheid...gvrij-bouwen-en-verbouwen
Je mag ook niet overal zonnepanelen leggen (aan de straatkant) dit is mss een oplossing daarvoor.
Je mag vrijwel overal zonnepanelen plaatsen, behalve op monumentale panden en in beschermde dorps- of stadsaanzichten niet.
Dat mag wel degelijk. Zonnepanelen mag je namelijk vergunningsvrij plaatsen. Tenzij je in een monument woont oid.
ons volledig dorp is beschermd aanzicht. dus kan daar inderdaad niet aan de straatzijden. en soms ook niet aan de achterzijde als die zich in open zicht kan bevinden.

deze dakpannen zullen op zich zeker 50 jaar mee gaan. echter de zonnecellen zullen zolang niet optimaal functioneren.
Klopt, met name het bestemmingsplan en dan het aanzicht beschrijving hierin kan vervelend doen.

Zo kan er bv in een bestemmingsplan vast gelegd staan dat er aan de straat kant van de tuin een beukenhaag moet staan en een schutting of andere erf afscheiding niet mag.

Dit is wel weer per gemeente en zelfs gemeente deel bepaald/geregeld
Hier is het zo dat je dakpannen zwart moeten zijn . Je bakstenen zandkleurig ,je haag max 60 CM hoog aan de voorzijde van de woning geen ronde ramen enz

Voor zonnepanelen aan de voorzijde moeten we dit melden (indien ze niet zwart zijn )
Zo’n beukenhaag staat bij mij zelfs in het koopcontract van het huis, maar heb niet t idee dat men zich goed daaraan houdt hier in de wijk en ook niet idee dat erop gehandhaaft wordt
Nu lijken mij juist bij deze constructie er minder problemen kunnen ontstaan door invloed wind etc. En jah tuurlijk is er een kans dat je uiteindelijk een defect paneel hebt. Maar dat kan met een grootpaneel ook gebeuren… en ik zie mezelf eerder met een paar pannetjes het dak op gaan dan met een groot paneel. (Paar jaar terug bij kennissen onder leiding aannemer heel dak gelegd en dat was paar dagen werk)
Een defect paneel maak ik met niet zoveel zorgen om, maar wat als blijkt dat deze dakbedekking door iets waar ze niet aan gedacht hebben na 15 jaar als dakbedekking niet meer voldoet.

Even helemaal los van het zonnecel aspect.
Zonnepanelen hebben gemakkelijk 25 jaar garantie. Dat betekent niet dat ze stuk zijn na 25 jaar, enkel dat ze minder opbrengst hebben. Het zou me niet verbazen moesten ze het ook 50 jaar kunnen volhouden.

De vraag is dan of je niet eerder je panelen wilt vervangen omdat er betere panelen op de markt zijn. Als je kijkt naar de huidige evolutie in prijs en vermogen lijkt het me wel zeer onwaarschijnlijk dat je je panelen 50 of zelfs 25 jaar gaat laten liggen.
Mee eens. De vraag is inderdaad wat doe jij over pakweg 25 jaar wanneer de opbrengst is terug gelopen, de techniek ver gevorderd is en je dakpannen nog goed zijn. Laat je het liggen en neem je het voor lief, vervang je de hele boel, of leg je er alsnog panelen boven?

Ik vraag mij ook af of deze dakpannen, niet dit merk specifiek, niet zwakker zijn dan gewone beton/keramische dakpannen vanwege de geïntergreerde zonnecellen. De verbinding tussen pan en zonnecellen kan een zwak punt zijn.
Op zich een interssant vraag.
Maar misschien zijn zonnepanelen over 25 jaar zo hopeloos achterhaald. Als ze kernfusie onder de knie krijgen zullen alle windmolens en zonnepanelen verdwijnen.
de doomsday preppers zullen dan nog graag eigen panelen willen hebben. en ik ook, moet alleen echt een oplossing vinden om in island mode te kunnen draaien
de doomsday preppers zullen dan nog graag eigen panelen willen hebben. en ik ook, moet alleen echt een oplossing vinden om in island mode te kunnen draaien
Ik ben benieuwd! Mijn huis begon ik 30 jaar geleden met de toen nieuwste snufjes. Vloerverwarming, mechanische ventilatie, isolatie, voorzetramen op de glasgevulde-buitendeuren, alle kamers telefoon+coax.
Het meest zit er nog, maar de helft is buiten gebruik of achterhaald. Vooral 'energiebesparende' apparatuur.
Vermoedelijk zal jij over 25 jaar accepteren zoals het is, óf helemaal opnieuw beginnen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 13:36]

ik begin regelmatig opnieuw geef ik toe. toen x10 powerline, nu zwave en zigbee bijv. toen vloerverwarming, nu bezig met warmtepomp vloer en luchtverwarming combo.
dus ja nieuwe panelen waarschijnlijk met nieuwe snufjes maar de behoefte om een deel eigen stroomproductie te doen, die zal blijven.

al zie ik een traveling wave reactor onder de tuin best zitten 🤣
Simpelste: de accu van een ups opladen, die heb je (misschien) toch al. Anders een powerrouter of een andere speciale omvormer die ook eiland bedrijf ondersteunt.
Dat denk ik niet. Want decentrale opwekking heeft wel meer voordelen, zoals niet afhankelijk te hoeven zijn van het publieke net. Of dat het simpelweg goedkoper is om PV te plaatsen versus kWh'tjes van de energieboer af te nemen.

Ik verwacht juist dat we nog veel meer naar decentrale opwekking toe gaan, en dan zou misschien kernfusie een oplossing kunnen zijn voor droevige windstille winterdagen. Hoewel kernfusie niet klinkt als een techniek dat eenvoudig op- en af te schalen is.
Zo te zien geeft hebben deze dakpannen ook maar 10 jaar product garantie.
Wat zegt dat precies? En wat heeft een reguliere dakpan voor garantie? Beter?
Gemiddeld genomen krijg je zo'n 30 jaar product garantie op dakpannen*.
offtopic:
*Hier zijn net alle dakpannen vervangen.
Volgens mij is het zo dat zonnepanelen langzaam achteruit gaan. Het zal dan per geval verschillen wanneer het economisch gezien interessant is om te ze vervangen. Eigenlijk denk ik dat er niks zinnigs over te zeggen is omdat de techniek zich zo snel ontwikkelt dat alles anders is tegen de tijd dat de huidige panelen vervangen moeten worden.
Heb 10 jaar oude zonnepanelen overgenomen 1/20ste van de prijs, werken nog prima, iets minder kwh per m2 dan nieuwe, maar de prijsverhouding kon ik moeilijk nee tegen zeggen.

Zonnepanelen waren 10 jaar terug al een slimme keuze, en nu nog meer.
Wel erg jammer dat in de laatste 10 jaar alle analoge meters zijn vervangen door digitale, de oude meters liepen namelijk terug als je stroom leverde. Net iets eerlijker gevoel over dan een lage prijs ontvangen voor wat je teruglevert middels de digitale meter. Ik heb er lang over nagedacht ze te laten installeren maar ja, huurhuis.
Waarom? Totdat de regeling verdwijnt/afgebouwd wordt(is weer uitgesteld) wordt er gewoon één op een gesaldeerd. Dus 30kWh die je op één dag teruglevert(dus na je verbruik) wordt gewoon (financieel gezien) verbruikt op de dagen dat je niets tot weinig levert, of erg veel verbruikt. In principe gratis stroom dus. Ware het niet dat je alsnog 7ct(bij mijn Stroomleverancier zelfs minimaal 11) krijgt voor wat je niet zelf kan verbruiken in een jaar, dua eigenlijk kost het verbruiken van overschot stroom je nog geld ook

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 13:36]

Niet alle Farraris meters liepen terug. Sommige hadden een terugloopbeveiliging. Bovendien zijn die meters niet geijkt op terugleveren, waardoor er heel veel installaties zijn waarbij de meter te langzaam terugloopt.

Die oude meters helemaal niet zo fantastisch zoals altijd wordt aangegeven.

Ik ben natuurlijk helemaal fan van de salderingsregeling.. Maar eigenlijk is het natuurlijk een beetje gek dat je als niet-BTW-plichtige particulier de BTW terugkrijgt over een teruggeleverde kWh. Er is naar mijn idee wel wat voor te zeggen om dat aan te passen.
ach we kunnen van alles vertellen, maar echt weten doen we het niet. ;)

ik heb 2 panelen van 15+ jaar oud en doen nog 100% van wat ze deden toen ik ze kocht.
(het is wel dat het 2x100Wp(110Wp/m2) is, en tegenwoordig koop 350Wp-400Wp(220+Wp/m2) al met gemak. dus die techniek is aardig ingehaald in al die tijd.)

ik hoor nog wel wat verhalen van 20+ jaar oude panelen die nog steeds 100% van hun vermogen doen.
veel panelen hebben een opbrengst garantie van +/-20 jaar dat ze dan nog 80% doen.
maar praktijk is meer dat het garantie is en de werkelijkheid gewoon 100% opbrengst geven.

maar een dakpan wat 50 jaar mee zou moeten gaan.
dat is wel heel lang voor een zonnepaneel, zo lang heeft nog (haast)niemand ze al op dak liggen en doet nu nog leven. ;)
Maar de dakwerker heeft wel een pak meer werk, elke pan moet in serie aangesloten worden, dat kost tijd, veel tijd vergeleken met het gewoon leggen van de pannen, nu is het 1 pan leggen, connector openschroeven, connecteren en terug toeschroeven, rond de 30sec per pan? Ben er vrij zeker van dat dit een pak duurder uitkomt dan gewoon zonnepanelen bovenop je pannen.
En daarbij komt ook nog eens de benodigde expertise van de dakwerker. Dat zijn meestal geen mensen met kennis van elektrainstallaties.

Als je zo de installatieinstructies doorneemt:
https://www.wienerberger...._10_WeVolt_Energiedak.pdf
dan moet er nogal zorgvuldig gewerkt worden qua connectoren aanzetten/verbinden.

En ouderwetsche dakpannen kun je rustig een beetje ruw op elkaar stapelen, verschuiven, e.d. Met een dakpan die voorzien is van een PV-paneeltje moet je toch een stuk voorzichtiger zijn.
Bouwvakkers en voorzichtig is vaak geen happy combo. :)

Dat zie ik 'reguliere' bouwvakkers niet zo snel doen. Bovendien is het lastig te controleren, als eindklant zijnde, of de boel onder de pannen zorgvuldig is aangelegd. Gewoonweg omdat het lastig bereikbaar is.
Nog afgezien het feit dat als b.v. bij een heftige storm er een dakpan afwaait (op zich niet heel bijzonder), hoe gaat dat met dakpannen die aan de achterzijde aan elkaar zitten? Trekt de windvlaag dan gelijk een hele streng met dakpannen van je dak?

In het geval van traditionele dakpannen is het een kwestie van die ene pan die verschoven is en/of weggewaaid, vervangen en er tussenschuiven.
Dat zie ik met dit systeem niet zo makkelijk gebeuren... ;)
connector openschroeven, connecteren en terug toeschroeven, rond de 30sec per pan?
MC4 connector hoeft niet geschroefd te worden, maar is een insteekverbinding.
Veder denk ik dat de extra installatietijd in het niet valt bij de prijs. Een normale sneldekker kost nog geen euro. Een zonnedakpan al minimaal €20 (info https://www.zepbv.nl/zonnedakpannen/) die halve minuut extra kost je nog geen 25 cent.
Voor het meerendeel van de geïnteresseerden gaat het om een bestaand huis waar sowieso geen dakpannen voor gekocht hoeven worden toch? Ik denk dat je netto onderaan de streep met dit soort dakpan-zonnepanelen altijd meer kwijt bent dan reguliere zonnepanelen, ook als je het bevestigingsmateriaal meerekent.

Moet wel zeggen dat ik dit soort geïntegreerde oplossingen een heel stuk mooier vind dan de grote losse panelen, maar ik gok dat het qua kosten voornamelijk interessant is als je je dak al moet vernieuwen, of wanneer het inderdaad om nieuwbouw gaat.
Daar vergis je, je in.
Mijn dak is aan vervanging toe. Isolatie en nieuwe pannen. Dak is van 56 en begint aan het einde van zijn levensduur te komen.
Voor mij is het dus een compleet dak met pannen en panelen. Of enkel deze pannen.
De omvormers en kabels heb je bij beide oplossingen nodig.

Van solarcellen is bekend dat deze lang mee gaan. Daar zal het probleem waarschijnlijk niet in ontstaan. Ik heb meer twijfels over hoe dit paneel in de pan zit. Blijft deze zitten? Kan er lekkage ontstaan langs het paneel of aansluiting?
Waarom zou je dan niet in-dak zonnepanelen combineren met normale pannen? Volgens mij een stuk beter rendement dan deze pannen en ik verwacht een stuk goedkoper. Wat je van de afwerking vindt is natuurlijk smaakafhankelijk, maar ik vind het net zo netjes.
Dat is weer een compleet andere discussie. Ik reageerde ivm de opmerking dat er voor bestaande bouw ook situaties zijn waar er nog pannen bij komen.
Wat er verder allemaal mogelijk is. Met de verschillende combinaties hangt van een heleboel af. Maar dat is iets voor het forum.
Bij in-dak panelen heb je vaker brand. Omdat er geen pannen tussen de soms problemen geven stekkers en de isolatie / dakhout zit. Bij deze solarpannen heb je nog meer stekkers...
Zelf een keer een losgesmolten fabrikant gemonteerde stekker (geen MC4) meegemaakt.
Zie je in Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 10
Voor het meerendeel van de geïnteresseerden gaat het om een bestaand huis waar sowieso geen dakpannen voor gekocht hoeven worden toch?
Tja, dan is de vraag of die mensen wel echt geïnteresseerd zijn. ;)
Ik denk dat je netto onderaan de streep met dit soort dakpan-zonnepanelen altijd meer kwijt bent dan reguliere zonnepanelen, ook als je het bevestigingsmateriaal meerekent.
Vergeet de arbeidskosten ook niet. Eerst een dak vol laten leggen met pannen en dan een andere monteur naar boven sturen om gaten te boren en panelen te installeren kost ook geld en tijd.
Moet wel zeggen dat ik dit soort geïntegreerde oplossingen een heel stuk mooier vind dan de grote losse panelen, maar ik gok dat het qua kosten voornamelijk interessant is als je je dak al moet vernieuwen, of wanneer het inderdaad om nieuwbouw gaat.
Mooi is ook wat waard maar ik ben het met je eens dat dit vooral interessant is voor nieuw te leggen daken.
Voor het meerendeel van de geïnteresseerden gaat het om een bestaand huis waar sowieso geen dakpannen voor gekocht hoeven worden toch? Ik denk dat je netto onderaan de streep met dit soort dakpan-zonnepanelen altijd meer kwijt bent dan reguliere zonnepanelen, ook als je het bevestigingsmateriaal meerekent.

Moet wel zeggen dat ik dit soort geïntegreerde oplossingen een heel stuk mooier vind dan de grote losse panelen, maar ik gok dat het qua kosten voornamelijk interessant is als je je dak al moet vernieuwen, of wanneer het inderdaad om nieuwbouw gaat.
Er ligt voor de overheid natuurlijk wel een gigantische woningbouw opgave. In dat kader zijn dit soort dingen interessant.
-edit- anderen waren me voor. Niks nieuws hier onder de zon :-)

[Reactie gewijzigd door Hooli op 22 juli 2024 13:36]

Oef.. je zegt “besparen op monteurs en beugels”. Maar wat zou het ‘extra’ kosten aan uren om die pannen te leggen. Pannetje voor pannetje toch een handeling met stroomdraad goed & veilig aansluiten en wegwerken.

Normale pannen leg je relatief snel als het vlakken zijn. Maar ik gok dat dit een factor 5 langer zal duren.
Zoals ook in het artikel benoemd, ook nog eens een stuk minder opgewekt vermogen per meter.
Het ligt er een beetje aan wat je smaak is, maar ik zie ook wel eens daken die volledig opgebouwd zijn uit zonnepanelen. Vind ik er persoonlijk wel strak uitzien, gewoon zo'n zwarte vlakte zonder naden of kieren. En moderner dan simpelweg de oude dakpan voorzien van een zonnepaneel.
Dit lijkt me vooral interessant voor oude woningen waar “modern” teveel uit de toon valt maar waar de eigenaar wel zonnepanelen wil. Dan kan dit een compromis zijn.
Maar is het ook duurder dan dakpannen én zonnepanelen.
Ja, je praat over €20 per pan https://www.zepbv.nl/zonnedakpannen/ vs €1 voor een sneldekpan.
Dat hangt denk ik af van het geïnstalleerd vermogen. Op netniveau moeten we toch na gaan denken over het omgaan met fluctuaties en dan zeker op het moment dat er stroom over is. Nu worden centrales afgeschakeld maar dat is niet zo efficiënt. Als iedere elektrische auto die niet reed aan het net gekoppeld was en een soort van saldering kon doen, had je al een hele forse buffer beschikbaar. Centrale buffering is vanuit efficiency en totaal vermogen goedkoper dan een individuele buffer, maar als de hele buurt op een mooie dag buiten zit met de airco uit en nauwelijks energieverbruik dan kan het wel weer een uitdaging worden voor de wijkkast om alle stroom af te voeren.
Anoniem: 24916 @lighting_18 juni 2021 10:46
Op een bestaand dak wel, maar het gaat vooral om huizen die nieuw zijn en waar dus hoe dan ook toch al dakpannen gekocht hadden moeten worden.
Zal een stuk duurder zijn dan zonnepanelen.
Meest ideale is als je ook opslag heb voor de opgevangen energie.
Dat is altijd in de begin zo.

Maar vergeet niet dat straks ook mensen met zonnepanelen straks volop moeten gaan betalen voor hun eigen opgewekte stroom, als je dat wil voorkomen moet je je eigen laten loskoppelen van het stroom net, maar dat doet hou maar bijna niemand, al is het een ding waar een regering en enorme energie bedrijven niet van houd is minder geld verdienen aan de mensen die zonnepanelen kopen hebben.
SolarCity (Tesla) heeft al langer (plannen voor) solar pannen. En een "batterij" om die energie op te slaan.

Tesla zelf verkoopt die wallboxen wel. Siemens heeft ook wat in de folder.

Je hoort er echter erg weinig over...
Ik denk dat dit er beter uitziet dan de huidge panelen op de daken.
Ik hoop alleen dat ze ook een versie maken waarbij de panelen worden gekoeld en de warmte kan worden gebruikt voor verwarming in het huis.
Mijn dak ligt aan één kant met 5x3 panelen bijna letterlijk vol. IMHO ziet het er beter uit dan (oudere en niet-geglazuurde) dakpannen met mos erop. ;)
Je ziet overal van die panelen die schots en scheef worden gemonteerd en dan ook nog extra opvallen omdat ze van die dikke aluminium randen hebben. Beetje zoals dit. Daar wordt IMHO de omgeving niet mooier van
Dan heb je ook wel een lekkere combinatie van zonnepanelen die duidelijke zichtbaar zijn + felrode dakpannen waardoor het nog erger zichtbaar wordt. Mijn ouders zijj momenteel bezig met een nieuw huis neerzetten en hebben gekozen voor donkere dakpannen (vrijwel zwart) met 24 zwarte zonnepanelen. Dan vallen ze echt niet meer zo op hoor.
Gelukkig kan je tegenwoordig zonnepanelen in diverse kleuren krijgen, waaronder de kleur van de welbekende rode/bronzen dakpan of zelfs groen. Weliswaar is het aanbod hiervan nog beperkt en moeten mensen daar wel voor kiezen door niet met de eerste de beste installateur die overal dezelfde panelen neer knalt in zee te gaan.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:36]

Die is nog redelijk netjes imho, met zwarte panelen kun je ook kunstwerkjes neerleggen :+ :

https://www.dumpert.nl/item/7927687_3304ff6c
Die randen zie je bij die van mij niet en bovendien zijn ze zwart. Dit idee:
https://energieanders.nl/...VolledigDakvervangend.jpg
En die van mij liggen(ondanks dat er wél dakpannen onder liggen) strakker tegen elkaar(cm ruimte?). De constructie ligt er volledig onder en je ziet alleen klemmen van ca 5 bij 2(ook zwart) die ze op hun plek houden.

Overigens vind ik oranje dakpannen ook erg lelijk. ;) Vooral als ze vies worden, zie het huis ernaast. :)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 13:36]

ja dat ziet er stukken netter uit
Vind het wel mee vallen hoor, ziet er niet geweldig uit maar om het nou echt "schots en scheef" te noemen weet ik niet :)

Heb eerder vragen over de panelen op de schuur, waarom staan die zo dicht op elkaar terwijl er nog ruimte is.. dan vangen ze toch gewoon elkaars licht :X

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 13:36]

Wanneer je warme panelen hebt dan heb je het waarschijnlijk binnen ook warmer dan gewenst hoor. Die warmte wil je dus niet gebruiken om je huis te verwarmen maar wel bijvoorbeeld water in een boiler waarmee je doucht.
Anoniem: 24916 @avanhel18 juni 2021 10:50
De warmte gebruiken in huis? In de zomer als ze te warm worden?
In de winter is een beetje verwarming van de panelen juist weer welkom door de zon, niet te veel natuurlijk, maar toch.
Waarom zou dat met deze dakpannen wel moeten kunnen en met gewone dakpannen niet? Lijkt mij geen verschil te maken toch? Vraag mij vooral af of het rendabel is.
Serie geschakelde dakpannen met zonnepanelen. Is het dan niet zo dat als je een hele rij geschakelde dakpannen hebt en er blijft een blaadje plakken op een van de dakpannen, dat de hele rij dakpannen daar last van heeft een je veel minder produceert?
Anoniem: 24916 @david-v18 juni 2021 10:46
Inderdaad, want een serie heeft 1 optimiser.
Ik neem aan dat je in dit geval de omvormer bedoelt en niet een optimizer?
Beiden. Een zonnepaneel geeft het maximale vermogen af bij een wat hogere spanning. Als je alle stroom weg zou laten lopen kakt de spanning en dus het vermogen in. Het levert meer vermogen op om de panelen een klein beetje te knijpen.
Anoniem: 24916 @zordaz20 juni 2021 13:45
Nee, als je het gelezen hebt staat er duidelijk optimiser!
Alles bij elkaar zal een omvormer hebben...
Grote zonnepanelen hebben per paneel een optimiser ALS je daar voor kiest, helaas kiest een veel te groot deel van de kopers voor optimisers terwijl ze die helemaal niet nodig hebben.
Ik had het uiteraard gelezen en stelde de vraag omdat het mij niet duidelijk was wat/hoe je het precies bedoelde. Inderdaad kiezen veel mensen onnodig voor een heel trits optimizers. Zonde is dat.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 13:36]

Anoniem: 24916 @zordaz21 juni 2021 00:19
Wat/hoe ik het bedoelde? Ik citeerde uit de tekst, dus blijkbaar had je het toch niet gelezen?
Staat netjes in de tekst, een serie van 40 heeft een optimiser, alle dakpannen samen natuurlijk een omvormer.
Bij gebruik van een optimizer is dat niet meer zo!
Een optimizer per pan word erg duur. Het lijkt mij logischer als ze de Solar Roof richting nemen dus x aantal cellen in een bepaalt oppervlakte
Klopt, maar je moet je bij installatie van het geheel natuurlijk afvragen of het zin heeft optimizers in te zetten. Dus gewoon een goede kosten/baten afweging maken.

Daarnaast: elke actief component zal wat stroom nodig hebben en kan doorgaans sneller stuk gaan t.o.v. passieve bekabeling. Wij hebben indertijd dus voor een simpele serie geschakelde installatie gekozen met 1 omvormer. Dat is wel enkele jaren geleden, dus anno nu zou de kosten-baten afweging misschien anders uitkomen op basis van nieuwe technieken cq. andere prijzen.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 13:36]

Persoonlijk vindt ik daken met geïntegreerde zonnepanelen mooier, zeg maar een stuk dak zonder pannen maar met panelen op dezelfde hoogte. En niet deze lelijke dakpannen waar constant een verschillend materiaal te zien is met nog de halve efficiëntie ook.
Het ziet er mooier uit maar is een stuk brandgevaarlijker doordat de hittewerende functie van dakpannen wegvalt. (Bron: https://www.nu.nl/economi...greerde-zonnepanelen.html onderzoek staat in de samenvatting)
Zoals al een aantal keren aangegeven denk ik wel een brandrisico.
Veel stekkers waarvan er maar één niet goed geperst hoeft te zijn en allemaal direct boven je houten dakbeschot.

Waar er bij normale panelen eerst nog een laag pannen tussen je panelen en het hout zitten, zit het hier direct boven het dakbeschot.

En veel meer connectiepunten dus meer risico.

Denk dat als je dit doet, dat je er uit veiligheidsoogpunt eigenlijk niet onderuit kan om bovenop het houten dakbeschot een brandwerende laag aan te brengen (gips o.i.d.) en daar bovenop alleen brandvertragende materialen te gebruiken, aluminium panlatten als die er zijn, en brandvertragende folie.
Daar moet inderdaad een goede constructie voor komen, en dan graag ook gelijk in een standaard waar bouwtoezicht in de uitvoering op kan toetsen.
Vooral bij sneeuwdrift wil er nog wel eens water op rare plaatsen komen. Aangezien deze pannen vooral interessant zijn bij nieuwbouw of renovatie is het wel een goed idee om als er een getest en in orde bevonden ontwerp ligt wat gevolgd kan worden voor een brandveilig zonnedak.
Dat moet dan een koelvloeistof zijn met een lage viscositeit in verband met de leidinglengte en een smeltpunt onder de -30°C die niet als extra brandlast dient bij een brand, veilig is voor het milieu en waarbij een lekkage niet al te veel vervolgschade geeft. Misschien een water - PEG mengsel of zo. De grote uitdaging is dat het onderhoudsvrij moet zijn, want verplichte periodieke inspecties en reparaties bij particulieren is nog niet geregeld.
Je had door dat het hier om PV gaat?
Ja @lighting_ wilde de warmte afgevoerd hebben, wat voor het paneelrendement positief is, maar door de dikte van het keramiek heb je een groot temperatuurverschil nodig om te koelen en dat brengt wat extra eisen met zich mee.
Koeling van speciale PVT panelen levert direct een hoger rendement op van de fotovoltaïsche cel, en de warmte kan weer gebruikt worden om je huis te verwarmen. Het lijkt erop dat deze methode / constructie ook wel aan particulieren geleverd kan worden, zie beterduurzaam.nl.
Thanks! Die combinatie met de zonneboiler is inderdaad een hele goede. Het zomerverbruik aan gas in een conventioneel huis is voornamelijk warm water en op deze manier bespaar je dus ook in de zomer gas.
Leek mij ook inderdaad. Ik zit alleen met een huurhuis dus ik zou liever de panelen en/of installatie huren of mijn verhuurder dwingen dat te installeren. Tot juni dit jaar kon je bij greenchoice nog panelen huren, maar daar zijn ze helaas van afgestapt. Dus wat ik nu kan doen weet ik nog niet.
Je verhuurder wil misschien wel wat, maar uiteindelijk gaat daarvoor de huur wel omhoog en daar moet afspraken over worden gemaakt. Als het een woningbouwcorporatie is, hebben ze misschien wel vergroeningsinitiatieven, waar je op mee kunt liften. Huur je particulier dan kun je dat waarschijnlijk vergeten, tenzij de overheid komt met een minimaal Energielabel voor huizen bij verhuur, zoals dat nu ook gebeurt voor kantoren.
Tesla heeft al zo iets maar niet met normale dakpannen formaat:
https://www.tesla.com/nl_be/solarroof

Vroeger kreeg je geen subsidie omdat de zonnepanelen in Nederland niet als dak mogen fungeren.

Edit: Ha, krijg hier -1 voor? Stelletje...

[Reactie gewijzigd door marcovit op 22 juli 2024 13:36]

Solarroof was een PR scam van Musk, tot op heden is er nog geen installatie geleverd en die gaat er ook niet komen. Overigens bestond dit idee al langer en was reeds in 1977 gepatenteerd door NASA.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.