Tesla begint productie dakpannen met zonnepanelen

Tesla is begonnen met de productie van dakpannen met zonnepanelen. Dat laat het bedrijf weten. De komende maanden gaat het bedrijf de eerste daken voorzien van de pannen. Klanten die vorig jaar al duizend dollar als voorschot hebben betaald, krijgen die kans als eerste.

In een fabriek in de Verenigde Staten werken vijfhonderd mensen aan de productie van de dakpannen met zonnepanelen, schrijft Reuters. De start van de productie is een stuk later dan het Amerikaanse bedrijf had voorzien. Het wilde eigenlijk vorige zomer al beginnen met de productie.

De dakpan is gemaakt van kwarts, wat het volgens Tesla-oprichter Elon Musk een 'quasi-oneindige' levensduur moet geven. De dakpan is doorzichtig om het zonlicht te laten doordringen tot de zonnecel aan de binnenkant, maar dat kan een gebruiker alleen zien als hij er recht op kijkt. Vanuit andere hoeken moeten de dakpannen lijken op gewone exemplaren. Het systeem is ook compatibel met Tesla's Powerwall-huisaccu's. Daarin kan overtollige zonne-energie opgeslagen worden. Musk beloofde dat het aanleggen van een dergelijk zonnedak goedkoper moet zijn dan het aanleggen van een conventioneel dak met zonnepanelen.

Dakpannen met zonnepanelen zijn niet nieuw. Onder meer het Belgische Eternit en het Nederlandse Zep bieden deze al langer aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-01-2018 • 17:52

170

Reacties (170)

170
142
54
12
2
42
Wijzig sortering
De dakpan is gemaakt van kwarts, wat het volgens Tesla-oprichter Elon Musk een 'quasi-oneindige' levensduur moet geven.
Klinkt leuk en voor de pan zal dat misschien zo zijn. De vraag is hoe het met het zonnepaneel gedeelte zit. Zonnecellen degraderen, de ene meer de ander minder. i.p.v te roepen ze gaan eeuwig mee kan hij beter zeggen welke garantie er op de cellen wordt gegeven.

Het kan dus goed zijn dat ze na 30 jaar heel veel minder presteren dan nieuw.
Anoniem: 310408 @bbob10 januari 2018 18:11
En dat is bekend, 85% na 20 jaar. Vertelde Tesle me in elk geval. De verwachting is echter een stuk hoger want de cellen die gebruikt zijn lijken zeer stabiel en zijn zeer goed beschermt.

Een pand van ons in Washington moet een nieuw dak en ik heb serieus gekeken naar deze optie. Met de subsidie die er daar te krijgen is, kosten de pannen me 35% meer dan de daar gebruikelijke pannen die ook ongeveer 20 jaar meegaan. De stroomopbrengst op dit dak (oost/west, geen schaduw) is ongeveer 65% van wat een high end paneel nu zou kosten. Standaard pannen met een paar panelen zijn natuurlijk veel duurder dan alleen deze pannen.

Al met al is dit een bijzonder aantrekkelijk alternatief als je nog geen panelen hebt en je dak moet vervangen. In ons geval betaald het dak zichzelf terug in 9 jaar (!) en daarna verdien je aan je dak. De panelen zelf zijn erg fraai, geen last van mos aangroei en ze houden je huis duidelijk koeler als er veel zon is (geloof me, dat is daar erg nuttig).

Zoals altijd bij Tesla is levering en installatie wel een issue. Ik hoop binnen twee weken een datum te horen maar als dat voor de winter is zijn ze besteld. Tesla vind het leuk dat er op dit plek al twee Model S's staan op te laden en wil er een Powerwall bij leveren voor niets. Een van de leukste dingen van Tesla is dat je altijd met ze kan onderhandelen!
Die 85% is de functionele slijtage, teken dat over die 20 of 30 jaar zonne-energie wellicht 2-4x efficiënter is geworden. Dan is vervangen wellicht zelfs rendabel omdat het dan dan wellicht 3-5x zoveel energie op gaat leveren. Eea afhankelijk van de energie prijs en salderings regels tegen die tijd (blijft koffiedik kijken)
Door de Shockley-Queisser limit is dat hoogst onwaarschijnlijk. Deze limiet komt doordat een enkele junction maar voor 1 specifieke golflengte optimaal werkt. Het zonlicht bestaat uit een heel spectrum. Al het licht met minder energie dan de bandgap wordt niet gebruikt en al het licht met meer energie dan de bandgap wordt alleen tot de grootte van de bandgap gebruikt.

Alles behalve zeer geavanceerde cellen in laboratoria en ruimtevaart bestaat uit een enkele junction. Dat betekend dat als je optimaliseert voor het zonlicht wat het aardoppervlak bereikt, dat je dan maximaal 33,7% rendement kun halen (theoretisch maximum). Met silicium wat de overgrote bulk van de cellen zijn en wat goedkoop beschikbaar is, kun je niet verder dan 32% komen. De beste cellen zitten nu op ~26%. Dat is al vrij dicht bij het theoretische maximum, dus de verbeteringen in de toekomst zullen steeds kleiner zijn.

Er wordt wel fundamenteel onderzoek gedaan of er quantum technieken mogelijk zijn die kunnen helpen de zonnecellen voorbij deze limiet te verbeteren, maar dat schiet nog niet echt op. Multi-junction cellen bestaan al jaren, maar door de exotische materialen en inherente complexiteit gaan deze niet voor de gewone consument beschikbaar komen.

Voor de gewone consument is er wel goed nieuws. Die 26% efficiënte cellen worden steeds goedkoper. En er is nu een markt brede beweging gaande om de doorsnee panelen efficiënter te maken. Omdat de cellen tegenwoordig zo goedkoop zijn is het zinvol om te proberen per Watt minder glas, aluminium, transportkosten en installatiekosten te gebruiken. Dat kan door meer vermogen in hetzelfde formaat paneel te stoppen. Dat kan met efficiëntere cellen. Dat kan door je cellen dichter op elkaar te leggen in een paneel. Dat kan door geen ruimte te verspillen in je paneel met afgeronde hoekjes aan de cellen. Dat kan door ook de achterkant van de cell actief te maken en zo het (kleine beetje) licht wat tegen de achterkant van het paneel valt ook te gebruiken (zgn. Bi-Facial panelen = hot!). Al met al wordt het doorsnee paneel steeds efficiënter. Echter als je future proof wilt zijn dan koop je nu gewoon het beste paneel op de markt (Sunpower X22), dan heb je een paneel wat over 10 of zelfs 20 jaar nog bovengemiddeld efficient is.
Alles behalve zeer geavanceerde cellen in laboratoria en ruimtevaart bestaat uit een enkele junction. Dat betekend dat als je optimaliseert voor het zonlicht wat het aardoppervlak bereikt, dat je dan maximaal 33,7% rendement kun halen (theoretisch maximum).
Ik weet nog van een artikel hier op tweakers https://tweakers.net/nieu...ellen-tot-46-procent.html waarin 46% bereikt werd. Is dit nou alleen te bereiken in laborcondities?
Ja.

Het genoemde artikel gaat over een multi-junction cell van 0,05cm2 met 4 lagen (junctions) die wordt beschenen met een lenzensysteem wat het gesimuleerde zonlicht 508x versterkt. Dit heeft geen enkele relevantie voor 99,99% van alle zonnepanelen in de wereld, anders dan hooguit een betere fundamenteel begrip van zonnecel technologie die dan misschien in de toekomst doorwerkt in normale zonnepanelen. Of misschien omdat de onderzoekers na hun carrière bij de universiteit bij een "echt" zonnepanelen bedrijf gaan werken.

Ik wil deze indrukwekkende onderzoeksprestatie niet bagatelliseren, maar het heeft geen relevantie voor consumenten technologie. De komende 20 jaar staan er geen revolutionaire doorbraken te gebeuren. Hooguit geaccumuleerde sterke evolutie bij een sterk groeiende wereldmarkt. Dat betekend dat over twintig jaar misschien doorsnee is wat we nu high-tech noemen, maar fundamenteel niet veel anders dan wat we nu hebben. Als je nu een high-tech installatie koopt, dan is die ook over 10 jaar nog state-of-the-art en over 20 jaar nog steeds (boven)gemiddeld.

10 jaar geleden was het beste wat je kon krijgen ongeveer een setje 300Wp Sunpower panelen van 19,5% op een trafoloze SMA omvormer met Bluetooth verbinding of wifi module en gemonteerd met een Click-fit. Dat is nu nog steeds state-of-the-art. Dat kan 10 jaar later slechts marginaal beter en tegen hoge kosten.

Wat is er in de afgelopen 20 jaar veranderd (sinds 1998):
- Panelen zijn fysiek groter geworden, daardoor relatief minder randoppervlak, bevestigingsmateriaal en arbeid nodig. We zitten nu een beetje tegen de grenzen van wat hanteerbaar is.
- Doorsnee panelen zijn van ~11% naar ~16% a 17% gegaan. Voornamelijk door een accumulatie van kleine verbeteringen en optimalisaties. Vooral schaalvergroting heeft het mogelijk gemaakt om hogere kwaliteit materialen te gebruiken door grootschalige gespecialiseerde toeleveranciers. Doorontwikkeling van processen, gebruikte machines en meer automatisering.
- Omvormers zijn efficiënter geworden. Ongeveer van 90% toen tot ~98% voor de beste omvormers nu. Daar valt dus ook niet veel meer te halen.

[Reactie gewijzigd door Paul C op 22 juli 2024 14:36]

Bedankt voor de reactie, erg informatief. Kan het wellicht zijn dat wetenschappers voor consumenten de overbodige energie (die rond 70% die niet worden omgezet) nog op een manier kunnen opvangen (ik moet aan stacking denken) of gaat die energie kwijt aan de componenten etc?
Anoniem: 286576 @Paul C11 januari 2018 10:49
Reacties als deze moeten er veel meer zijn. Hulde.
Een beweging die ik wel zie is dat binnen hetzelfde formaat paneel het Wp omhoog blijft kruipen. Die beschrijf jij ook. En nu snap ik beter waarom. Bedankt voor je reactie!

Ik ben zo'n gewone consument. Toen ik 2,5 jaar geleden mijn zonnepanelen aanschafte keek ik vooral naar prijs in de zin van terugverdientijd, manier van aanleg en gewoon goede betrouwbaarheid van de aangeboden panelen (o.a. op basis van praktijktests in NL, BE, D). En toen kwamen wij op fatsoenlijke doorsnee panelen uit, niet op het "beste op de markt" qua opgewekt vermogen. Ik vermoed dat de meeste "gewone consumenten" er op deze manier naar kijken, en niet naar maximalisatie van opgewekt vermogen als hoogste doel.

Wil je de meeste kWh op je dak opwekken, dan kijk je naar "beste paneel". Wil je de installatie zo snel mogelijk terugverdiend hebben met gewoon fatsoenlijke panelen en deugdelijke aanleg, dan is de afweging een stuk ingewikkelder, maar valt er ook veel meer te kiezen.
Zonnecellen worden vooral goedkoper, niet beter. Vrijwel alle zonnepanelen voor consumenten zijn op dit moment single-junction (theoretisch maximaal 33%), en qua maximale efficientie lijkt daar al jaren niet meer zoveel te halen. Zie de blauwe lijnen in de link hieronder, max 25% in het lab, panelen met 24,1% zijn te koop, "slechte" panelen halen nog steeds 14%.

Ooit zal multi-junction wel rendabel worden, maar voor die tijd wordt elke beschikbare m2 volgeplakt met single-junction cellen. Daarnaast betaal je al jaren meer voor structurele elementen, electronica & installatie dan voor de panelen zelf, dus zo heel veel beter gaat het niet worden.

Overzicht efficienties:
https://en.wikipedia.org/...rch-Cell_Efficiencies.png

Beste panelen:
https://www.greentechmedi...op-solar-panel#gs.mWIWJQY
sunpower is mooi spul, helemaal mee eens.
alleen gebruiken die nog cellen van maar 5 inches.

maar nu is LG begonnen met 6+ inches cellen te maken. (en ze zijn nu nog leverbaar ook)
en stiekem komt de efficiëntie nu erg dicht bij de sunpower cellen te liggen, maar dan wel met een flink grotere cel.
(wie van de 2 wint heeft nu meer te maken met het aantal panelen wat op je dak kunt leggen als dat het 1ne paneel beter zou zijn als de andere.)

door de vernieuwde concurentie in het top segment, reageert panasonic mijn zijn multi-junction (ik twijfel of je dit echt multi mag noemen) door flinke prijsverlaging.
mark is aan het verschuiven, zoveel dat ik weer eens serieus in de calculator wil klimmen of ik mijn 190Wp nu ga vervangen voor 245Wp's of toch voor iets anders ga.

(even opgezocht:
panasonic zit nu op 0,67ct/Wp en dat is niet veel verschil meer met 0,40-0,50€/Wp voor mono of 0,35-0,40 voor poly.(prijzen ex BTW en verder ex ex ex ....)
de LG en sunpower moet ik een beetje gokken, heb er niet een leverancier voor die geen vreemde opslagen op die dingen gooit, maar die zitten nu tussen de 0,75-0,90€/Wp)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 14:36]

Dat is vrijwel onmogelijk, aangezien zonne cellen nooit meer dan 100% efficiënt kunnen zijn, en de huidige pannen al rond de 20% zitten. De maximum efficiëntie van een zonne cel ligt op de 68.7%, dus sowieso kunnen cellen nog maximaal 4x zo efficiënt worden. Neem mee dat in de meest geavanceerde test opstellingen pas rond de 45% zitten. Je kan er in mijn ogen dus wel op gokken dat als je nu een dergelijk dak koopt dat je dit met gemak 30 jaar gaat laten liggen.
Als ik het goed begrijp, is het dus een koopje...
Die dingen kosten 35 % meer dan gewone dakpannen.
Het heeft 2 functies:
1: als dak, dus simpelweg 'weersinvloeden' buitenhouden
2: als stroomvoorziening.

Laat de stroomvoorziening nou eens na 15 a 20 jaar afgelopen zijn (functionele slijtage).
Dan heb je dus 35 % van de prijs van een dakpan in 15 a 20 jaar af moeten schrijven, maar heb je er ondertussen wel 15 a 20 jaar aan verdiend.
De overige 100% prijs van een reguliere dakpan, kun je gewoon als dakpan afschrijven.
Geen idee wat een dakpan kost, maar dit klinkt als ideaal!
Vergeet niet dat de beste panelen in verhouding net zo duur zijn in aanschaf als nu. Nu veel geld en over 20 jaar ook heel veel geld.
Veel langere garantie heb je ook niet op dakpannen. Een Monier of Nelskamp biedt 25/30 jaar met keurmerk dakmeester indien gelegd door gekeurde firma.

Die 85% na 20 jaar schaalt dan mooi mee als een pan bijna op is.

Nu kan een pan makkelijk 50 jaar mee mits goed onderhouden. Maar als je die terugverdiend met je zonnecel dakpannen dan lijkt het me erg interessant!
Die teruggang van de efficiëntie van de zonnepanelen is imho niet een heel groot probleem. Apparaten worden steeds zuiniger. En waarschijnlijk komt er betere en meer betaalbare opslag voor electriciteit (zowel dagelijkse als seizoenopslag).

Zonnepalen kunnen vele tientallen jaren meegaan. Er zijn er van ik meen 60 jaar oud die het nog steeds doen.
Nog meer schoonmaakwerk aan de panelen. Goed voor de business. :9~
Jij zit in die business?

Heeft dat schoonmaken nou zin? En wanneer, hoe vaak?

Ik hou zelf dagelijks mijn productie in de gaten en zie daar na 2 jaar geen afname in. Dan denk ik: hoeft er ook geen schoonmaker langs. Zit ik ernaast?
Is die 9 jaar de investering van het hele dak of enkel de meerwaarde om voor Tesla-pannen te gaan?
Dakpannen gaan veel langer dan 20 jaar mee. Verder is het zeker aantrekkelijk.
a, je wil oost-west.
dat heb ik ook, en een berg aan info voor je.
oost-west werkt anders als zuid. ;)

drop even een bericht in het forum:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 6
Er kunnen meerdere redenen zijn om die vroegtijdig te vervangen, bijvoorbeeld door nieuwe met hogere efficiëntie en de oude elders in te zetten of te verkopen.
Volgens Bright geeft tesla even lange garantie als de levensduur van een woning: https://www.bright.nl/nie...llen-vanaf-2018-nederland

Een woning in Amerika gaat volgens mij een stuk korter mee dan in Nederland.
Zeker als er weer eens een orkaan of wervelwind langskomt :+
Klopt woningen in de usa bestaan vooral uit hout en gips van binnen. Met beetje geluk wat bakstenen aan de buitenkant maar dan zit je al in een duurder segment.
De kwaliteit van bouwen voor de massa in de usa kun je niet vergelijken met hier.
In Europa is er ook groot verschil, neem huizen in zuid Europa of noord Europa ook groot verschil.
Mijn huis bestaat ook voornamelijk uit hout en gips en alleen de zijwanden van baksteen en gaat ook al 50+ jaar mee :+

Zegt dus nog weinig over de levensduur van pannen ;)
Hoeveel apparatuur in je woning schrijf jij niet binnen 30 jaar af.

Een heel dak schrijf je niet in 30 jaar af.

Maar er vanuit gaan dat na 30 jaar electrische installatie nog moet werken is zeer onredelijk.

Overigens gingen zaken als oven, wasmachine en koelkast vroeger WEL 30 jaar mee en vielen ze eerder mechanisch uit elkaar.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 14:36]

In principe schrijft een heel huis in 30 jaar af.
Vandaar dat de looptijd van je hypotheek ook maar max 30 jaar is.

Daken, ramen, keuken, badkamer, verwarming etc etc... allemaal zaken die na 30 jaar volledig afgeschreven zijn (als ze niet tussentijds al eens vervangen zijn)
Als je een huis in 30 jaar afschrijft heeft ie na 30 jaar geen restwaarde. lijkt me niet het geval

Mijn huis is circa 70 jaar oud en de dakpannen zijn nog in goede staat en hoeven niet vervangen te worden

Als die dakpannen over een paar jaar wat vriendelijker zijn geprijsd (hoeft niet Tesla te zijn want er zijn anderen die ook pannen maken) dan wordt het misschien een optie
Hij heeft wel restwaarde, maar dat ligt hem aan de marktwaarde; afschrijven betekent niet dat het niks waard is, maar dat de kosten volledig betaald zijn.
In algemene zin kun je iets afschrijven in een seconde of in 100 jaar. De kosten van een huis worden volledig betaald bij aankoop (overdracht). Dat je daarvoor eventueel een lening (hypotheek) afsluit en die in een bepaalde termijn aflost heeft met de afschrijving niets te maken.

Schrijf je bedrijfsmatig af met een bepaald doel zoals belasting, economische (of technische) levensduur etc dan gelden er vaak bepaalde regels van wat wel mag en wat niet.

Dit heeft natuurlijk verder weinig te maken met de dakpannen van Tesla. Natuurlijk kun je daar ook kijken naar de economische of technische levensduur en dat is zelfs van belang maar je hoeft ze niet af te schrijven in 30 jaar. Dat kan veel korter maar ook veel langer (al heeft dat waarschijnlijk weinig zin)
"Onzin, een gemiddelde woning in NL verdubbelt of verdrievoudigt in 30 jaar tijd in waarde."

Nou, daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Vanaf circa 1650 tot 1950 zijn panden in NL in absolute termen (bedrag in guldens) met wat fluctuaties (verdubbeling, halvering) ongeveer gelijkgebleven. Dus die enorme waardestijging is echt iets van de laatste 70 jaar.

En dan is het eigenlijk nog niet eens echt waardestijging.

Sinds begin jaren 50 is vooral de geldhoeveelheid enorm toegenomen (effecten van o.a. de verdragen van Bretton-Woods en het verlaten van de goudstandaard door Nixon in 1971, wat een ontkoppeling van geld met echte waarde inhield); daarmee krijg je over het algemeen geldontwaarding (inflatie) wat de absolute bedragen nogal opjaagt. Als je het gaat bekijken in relatieve bedragen die ook aan inflatie onderhevig zijn (bijv. de waarde van je huis uitdrukken in aantal gemiddelde maandsalarissen), dan stijgt het helemaal niet zo hard.
Het gaat in NL trouwens wel harder dan bijvoorbeeld in Duitsland, waar je in dorpen vlak over de grens nog dik onder de ton een ruime vier- of vijfkamerwoning kunt kopen. Dat komt vooral door de bevolkingsexplosie in Nederland (in 120 jaar tijd van 6mln naar 17mln), waardoor we met de woningbouw al decennia achter de feiten aanhollen. Die typerend Nederlandse schaarste jaagt prijzen ook op, wat je in het buitenland alleen op aantrekkelijke plekken ziet waar ook schaarste is (binnensteden waar je niet makkelijk bijbouwt, zoals Londen en NYC, of plekken met een prachtig uitzicht o.i.d.).

edit: typo, huizenaanbod in DE

[Reactie gewijzigd door jmmk op 22 juli 2024 14:36]

De komende decennia komen er mogelijk meer woningen beschikbaar omdat de babyboom generatie ons dan verlaat. Maar dat is een gemiddelde. Een andere grote factor is de verstedelijking. In Amsterdam zullen de huizenprijzen waarschijnlijk blijven stijgen, en wordt het zoals in Londen. Maar ga je naar dorpen in Limburg dan zie je nu al de krimp inzetten. Volgens het CBS krimpt een kwart van de gemeenten.
Wacht maar totdat over 15-20 jaar de zelf-rijdende auto de norm is,. Dan ga ik met liefde in het buitengebied wonen en rijdt mijn auto zichzelf met mij (slapend) wel op en neer naar de stad.
Hier denk ik ook vaker aan. De termijn waarop je een huis afbetaald is rond de 30 jaar. Denk eens 30 jaar terug: 1988!

Geen internet thuis, geen smartphone, geen China dat alles overneemt, elektrische auto's bijna ondenkbaar, geen dot.com bubble, geen 2008 crash, klimaat valt nog mee.

Denk dan eens 30 jaar vooruit. Hoe veel zal er veranderen in de komende 30 jaar? Waarschijnlijk nog meer dan de afgelopen 30. Technologie groeit exponentieel! Elektrische auto, powerwall met deze dakpannen samen = praktisch gratis transport.

Als je in Amsterdam kan stappen / feesten en dan bezopen in een zelfrijdende taxi terug kan. Woon je dan nog voor €300.000 op 70m2? Ik denk veel mensen niet.

als je lekker met je krant en koffie in een auto zit die je naar je werk rijd. Maakt het dan nog uit als je 30 minuten enkel onderweg bent? Ik denk voor veel mensen niet.

Ik denk dat men zich wel eens lelijk kan vergissen in de 'waarde' van locatie / grond zodra transport echt makkelijk en goedkoop wordt.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 14:36]

Nog nooit zijn wij zo'n groot deel van ons salaris kwijt geweest aan wonen dan nu.

Wonen is imho dus wel degelijk veel duurder geworden. Huren stijgen met soms 3x de gemiddelde inflatie. De waardestijging van koopwoningen lopen echt uit de pas met de loonstijgingen. We doen bijvoorbeeld al 20 jaar aan loonmatiging, maar niet aan huizenprijs-matiging.

De verklaring hiervoor is dat er jaar op jaar te weinig nieuwbouw wordt gerealiseerd. Het woningtekort drijft de prijzen op.
Heb je toevallig een bron voor die huiswaarde in aantal gemiddelde maandsalarissen door de jaren heen? :)
Hier, bijvoorbeeld. Snel gegoogled.

Tussen 1970-2010 is de woningprijs vertwaalfvoudigd waar de lonen verzesvoudigd zijn. Da's fors, maar dergelijke verschillen komen vaker voor. Het verschil is zelfs nog groter als je slim de periode kiest (1994-2010 bijvoorbeeld).

Wat ik al eerder zei: wat de prijzen vooral opdrijft, is de schaarste aan bouwgrond en de daarmee oplopende grondkosten. De bouwkosten zelf stijgen ongeveer met de inflatie mee, of zelfs iets daaronder. Wat opmerkelijk is, want woningen zijn de afgelopen decennia stukken beter en luxer geworden (isolatie, betere technische installaties, luxere voorzieningen).
Laten we het in IT termen benoemen:
Financiele afschrijving vs. Technische afschrijving

Voor computer hardware (boven de €450 ex. btw.) is in Nederland de regel dat je dit over 5 jaar financieel MOET afschrijven, ook al is de technische afschrijving veel korter of langer.

Zo te zien is de financiële afschrijving van een woning 30 jaar, structurele afschrijving kan heel anders zijn (korter of VEEL langer). En zeker voor verschillende onderdelen van de woning zijn verschillende structurele afschrijvingen. Terug gaand naar onze IT vergelijking, als je in 1985 een Token Ring Netwerk had aangelegd zal die niet 30 jaar mee zijn gegaan... Zelfde met een WC pot, was tafel of bv. een rieten dak. Verwachten dat je CV ketel 30 jaar mee gaat lijkt me ook niet realistisch (gaat gemiddeld 15 jaar mee). En een wonding vereist natuurlijk over die 30+ jaar ook gedegen onderhoud of zelfs noodherstel (denk bv. aan significante verzakkingen).

De waarde stijging van de meeste woningen in Nederland heeft meer te maken met de waarde van de grond waar het op staat ipv. het huis dat er op staat.. De huidige hoge prijzen hebben echter meer te maken met dat de afgelopen 10 jaar er gewoon te weinig woningen zijn gebouwd, het meeste kan je neerleggen bij de crisis. Veel bouwbedrijven hebben de crisis niet overleefd en zijn wellicht omgeschoold...

Vergeet ook niet inflatie: fl.100.000 30 jaar geleden is nu ~€83.000
Van 1995 tot 2002 is de bouwgrondprijs bv. 400% gestegen, das een periode geweest van 7 jaar. Het punt in Nederland is gewoon dat het al aardig is volgebouwd en er maar relatief weinig meer bijkomt, terwijl de vraag jaarlijks behoorlijk toeneemt (bevolkingsgroei). Volgens mij is IJburg het laatste project geweest dat aan landwinning deed voor woningen.
vergeet de lage hypotheek rente niet. En het bestaan van rente-only hypotheken.

Dat is een grote factor in het stijgen van de huizen prijzen.

Plus het veranderen van cultuur, waar scheiding meer geaccepteerd zijn, mensen graag uit huis wonen vroeg. Gezinnen niet meer bij elkaar wonen. Ouderen alleen wonen.

[Reactie gewijzigd door madhapee op 22 juli 2024 14:36]

Ik ga bij dergelijke berekeningen er van uit dat alles gemiddeld genomen 2x zo duur is in 15 jaar. Het verschilt per product/object maar denk dat het redelijk in de goede richting zit. Dus zoveel in waarde is de woning niet gestegen. Toen m'n ouders jong waren(begin jaren '60) kostte een frietje met 0,25 gulden, das nu pak em beet €2,50. Factor 20 in prijs gestegen/geld minder waard geworden.
Dus jij denkt dat 300% inflatie in 30 jaar (gem. 10% per jaar) realistisch is ?
Is goed hoor........ :F

Edit:
Humor: de een begint een verhaal over het jaar 1650 en de ander gaat cumulatieve rente uitleggen.
Das prima hoor jongens, inflatie verklaard perfect die verviervoudiging in waarde..... :N :N :N

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 939609 op 22 juli 2024 14:36]

Wel eens van samengestelde interest gehoord? Komt 300% in 30 jaar opeens nog op iets van 4,7% per jaar uit. Is hoog, maar met een jaren 70'esque periode er tussen (en dertig jaar is lang... kans is niet onaanzienlijk) is dat zomaar gehaald. Zelfs zonder zit je al in de richting. denk persoonlijk dat verdubbeling in 18 jaar reëler is als je uitgaat van wenselijke inflatie maar het zou me zomaar niet verbazen als Reeferman's aanname dichter bij historische realiteit zou liggen dan de mijne. Hoe dan ook, jouw vermoedens zitten er evident wil naast :+
Je vergeet dat het inflatie op inflatie is. Voor 300% in 30 jaar heb je een jaarlijkse inflatie van 3,8% nodig
1×(1.038)^30 = 3.061
Nu is dit misschien niet zo. Maar in het verleden is de inflatie best hoog geweest. (Hoewel ook weer niet 3,8% gemiddeld)

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 22 juli 2024 14:36]

300% inflatie betekent uitkomen op 4, niet op 3. ;)
Zoals hierboven, 4,7% dus. Hoog maar niet geheel ondenkbaar.
Ik zei 100% per 15 jaar al is dat maar een benadering, en zal het ergens tussen de 15 en 25 jaar zitten wat per product/ding iets wat zal verschillen. Als je de officiele CBS cijfers hebt moet je die ongeveer 2x doen om het meer realistische cijfer te krijgen. Ze hebben altijd mooie trucjes om het lager uit te laten komen.
"You've got lies, damn lies and statistics."
Tja wanneer je bereid bent een eigen werkelijk te creëren qua statistieken heb je idd altijd gelijk.... ;)
Het maakt niet uit wat de echte cijfers zijn, jij past ze blijkbaar gewoon aan. Goed denking !
De structurele reële huizenprijzen (dus gecorrigeerd voor inflatie) kunnen nooit onbeperkt stijgen maar is uiteraard gelimiteerd door (1) welke deel van hun (reële) inkomen ze willen besteden aan wonen en daardoor ook indirect door (2) de schaarste van woningen (en grond).

(1) kon de laatste decennia toenemen doordat vrouwen meer (deel überhaupt) zijn gaan werken.
(2) is in Nederland deels kunstmatig omdat we erg zuinig zijn op onze ‘lege’ ruimte en neemt deels toe omdat meer mensen in de steden willen wonen

Het effect van (1) was eenmalig. Daardoor zal de groei van huizenprijzen vermoedelijk dichter tegen de inflatie aanzitten. Zeker als factor (2) aan zijn 'tax' zit.
Ik schreef "Daardoor zal de groei", niet "Daardoor lag de groei".
Met 2,5% inflatie per jaar zit je op 200 procent in 30 jaar.
Gemiddeld is de inflatie lager dan 2,5 procent.
Dan blijft er nog steeds een forse waarde-STIJGING over en dus geen daling of totale afschrijving. :)
Er zijn landen waar ze huizen van hout maken en inderdaad na bepaalde termijn huis geen waarde heeft alleen grond waarop het staat.

In Nederland zou ik graag een aantal huizen willen hebben die afgeschreven zijn :) Zolang het geen monumenten zijn heb ik er iets aan.
Levensduur is vroeger bepaald op 50 jaar. Na een renovatie kan hij 40 jaar mee.
Maar dat is de theorie, in de praktijk zijn er genoeg woningen die veel ouder zijn. Pannen kunnen best 50 jaar mee zonder noemenswaardig onderhoud. Na die periode moet je je panlatten eens nazien.
Ik denk dat die 30 jaar eerder verband houdt met het afschrijven van de mensen die de hypotheek moeten betalen dan van de huizen.
In principe schrijft een heel huis in 30 jaar af.
Vandaar dat de looptijd van je hypotheek ook maar max 30 jaar is.
Volgens jou redenatie is een hypotheek dan eigenlijk gewoon een huis huren.
Als het na 30 jaar niets meer waard is heb je 30 jaar huur betaald.

De realiteit is natuurlijk dat een huis een restwaarde heeft en dat normaal de waarde na 30 jaar minimaal de aanschafwaarde is en liever nog meer. Met normale inflatie zal een huis na 30 jaar 2x zo veel waard zijn.
Dat hangt natuurlijk ook af van onderhoud, gebruikte materialen, locatie enz.
Alles behalve het casco lijkt mij beter geformuleerd.
Anoniem: 457607 @yzf1kr10 januari 2018 22:13
"In principe schrijft een heel huis in 30 jaar af.
Vandaar dat de looptijd van je hypotheek ook maar max 30 jaar is."

Volstrekte onzin. Een hypotheek moet je zien als een vertegenwoordiging van het vastgoed (grond dus) met het huis als betekenisloos detail.

Ter illustratie: bij een goede makelaar loop je binnen, vertel je over een lokatie, en geeft de oppervlakte aan van de grond en de inhoud van het huis. Een makelaar kan vervolgens tot op 10-20K de waarde schatten zonder ooit het huis te hebben gezien of er ook maar iets vanaf te weten, of het nu een krot is of nieuwbouw.

De staat van een huis is belangrijk voor de verkoopbaarheid, maar amper voor de waarde van de hypotheek.
Denk dat deze pannen e.d over 30 jaar hopeloos achterhaald zijn.
Dat zijn ze over 5 jaar al.
Als je met alles zo redeneert dan kun je niets meer kopen... Zou ik ook niet op vakantie gaan, als je terug bent is je geld weg en heb je niets.
De bouwkundige schil van een gebouw heeft een levensduur van 50 jaar, de installatie 15 jaar. Alhoewel geen verplichtingen en harde termijnen staan in de wet, betekent het in de praktijk dat je elke 15 jaar een pand moet renoveren om je zaken op orde te hebben. Woningbouwverenigingen hanteren ook dat termijn, elke 15 jaar complete renovatie van woningen, dat houdt ook in het dak.

Als huiseigenaar is het natuurlijk aan jou om er wat mee te doen. In Nederland kiezen oudere mensen ervoor om hun laatste dagen in hun eigen woning te blijven en dat betekent dat er in die woningen weinig wordt gedaan. Jongere mensen en een jong gezin zal om de 10 a 15 jaar kiezen voor een nieuwe woning, met de verbouwing die het met zich mee brengt.
Een goede installatie is echt niet na 15 jaar ineens achterhaald. Getuige waterleidingen van 40+ jaar oud, Een elektrische installatie uit de jaren 80, maar wel een nieuwe groepen kast want destijds modulair uitgevoerd. Kan best. Renovatie is relatief aan de investering. Een gamma schakelaar gaat idd 15 jaar mee. Een Gira schakelaar wellicht 50 jaar (in mijn huis zit er ééntje van nu 47 jaar, de dubbele badkamer schakelaar, dus dagelijks intensief gebruikt, nog lang niet aan vervanging toe.)

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:36]

Anoniem: 105188 @divvid10 januari 2018 23:15
Je beseft wel dat je het nu hebt over gebouwen die tegen het einde van hun financiële leven zitten? Dat ze in de tussen tijd niet zijn gerenoveerd is aan de eigenaar (zoals gezegd), maar een normale woning zal om de 15 jaar worden gerenoveerd.
daar is anders weinig van te merken in de wijk. Huizen gebouwd tussen 1965 en 1975 gaan als warme broodjes voor veel geld weg,vaak verkocht door de eerste bewoners die nu zo'n 70-75 zijn. Veel van die woningen worden pas op dat moment gerenoveerd. De meesten hebben intussen wel dubbel glas, dak/vloer/muur isolatie maar de overige installaties worden zeker niet standaard gerenoveerd. Misschien hier en daar een wandcontactdoos oid. Destijds zijn wel top materialen gebruikt o.a. veel Draka spul.
Anoniem: 105188 @divvid11 januari 2018 18:12
Misschien moet je verder kijken dan "de wijk".
Van mijn type wijk zijn er ongeveer een miljoen huizen in nl. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het daar anders is.in de huurwijk naast de onze loopt net een grote renovatie. De vorige was van 1994, waar ik een gelukkige bewoner van was. Dus ook daar meer dan de 15 jaren die de bouw en installatie boys graag zouden willen zien.
Anoniem: 105188 @divvid11 januari 2018 20:12
Nou laten we dan eens kijken wat de installatie boys van overheid ervan vindt....
https://nieman.nl/wp-cont...ren-op-passiefniveau1.pdf

Jij wil niet kijken dan je neus lang is en jij wil ook de situatie niet begrijpen, maar goed. Regel is, huis 50 jaar, installatie 15 jaar.
hangt er helemaal vanaf wat voor dak je hebt,

Als je een plat dak hebt met bitumen dan moet je dat toch echt uiterlijk om de 20 jaar laten vervangen.
Nu zijn er in verhouding niet veel huizen met bitumen t.o.v dakpannen., echter nog steeds zo'n 1 a 2 miljoen..

Nog los van de bedrijfspanden..

[Reactie gewijzigd door killer_mac op 22 juli 2024 14:36]

Maar dan presteren ze nog prima als dakpan!
Precies, en dan kan er er gewoon een nieuw zonnepaneel bovenop leggen ;)
is er een onafhankelijke vergelijking tussen Tesla solar tiles en Eternit/Zep andere bedrijven?
Ik denk dat daar eerst de dakpannen van Tesla voor op de markt moeten komen, tenzij er al wat proefexemplaren rondzwerven?
Het kan dus goed zijn dat ze na 30 jaar heel veel minder presteren dan nieuw.
Klopt, maar... is dat erg? Ik zou toch eigenlijk hopen dat we over 30 jaar veel betere zonnecellen kunnen produceren dan nu, dus een upgrade van een "beta" naar een volwassen, uitontwikkeld product zou op dat moment sowieso het overwegen waard zijn.
Was eens zo'n studie voor 100% zon/wind/water voor de USA, niet mogelijke maar gaat het niet om.
Bij de hoeveelheid zonnepanelen die daar voor nodig zouden zijn, zou je per dag 1_1/4 miljoen panelen per dag moeten vernieuwen, voor de rest van de energieverbruik-duur van de mens bij een gelijkblijvende economie en alle mogelijk energiebesparingen om op niveau te blijven.

PS: ik dacht dat de productie en levering al lang gestart was van dit product.

[Reactie gewijzigd door gp500 op 22 juli 2024 14:36]

Juist in een land (continent bijna) als de V.S. is het heel goed mogelijk om puur op groene stroom over te gaan, of ze het er mee eens gaan zijn dat de belasting daarvoor naar een normaal niveau moet is een andere vraag.
2de poging, reply was weg.

Het plan waar ik het over had was van Marc Z jacobson
Dat is op basis van vooral zon/wind en water.
Daarin worden grove overschatting gemaakt over wat er b.v. mogelijk is aan Waterkrachtcentrales.
Maar nog veel belangrijker de buffercapaciteit en in de jaarlengte vooral onmisbaar.
Dat is een geologisch gegeven in meest optimistische zin.

Daar is een andere vorm van compacte betrouwbare energie bij voor nodig.
Dat wil je niet met Fossiel doen, fusie is er niet, dus dan splijten,
Anoniem: 636203 @bbob10 januari 2018 18:52
Ik dacht precies hetzelfde. Ze hadden dus ook beter een goedkoper materiaal kunnen gebruiken, zoals glas.
Goedkoper materiaal is niet gegarandeerd weerbestendig. Volgens Tesla krijgen hagelstenen zo groot als appels deze pannen niet kapot.
Ja net als die mensen die in Californië shingles van dakleer hadden tijdens de branden laatst. Dag huis. Lekker goedkoop totdat je huis afbrand.
Na 10 jaar kan je ze economisch vervangen. Betere techniek en rendement.
Alle dakpannen worden vuil....
Anoniem: 1026227 10 januari 2018 18:03
Ik hoef nog even geen zonnepanelen. De ontwikkelingen gaan best wel snel en als ik nu voor een vermogen op mijn dak zonnepanelen laat plaatsen ben ik bang dat ik over een paar jaar met oude meuk zit terwijl ik het nog met die meuk 10 jaar moet doen om mijn investering er uit te krijgen.

Ze moeten fors goedkoper worden wil ik er in investeren.
Precies! De terugverdientijd moet overzichtelijk zijn (dus max. 2 jaar) anders zit er teveel risico in:
- De toekomst van het salderen is onzeker dus is de terugverdientijd onzeker.
- De accijns op gas gaat ws. omhoog en omlaag op stroom dus als je al een gasloze woning hebt verandert het economische rendement.
- De onderhoudskosten zijn onzeker en worden eerder duurder dan goedkoper wegens tekort aan gekwalificeerde mensen in de branche.
- Nieuwe initiatieven worden uitgewerkt die stroomlevering consumer-to-consumer mogelijk gaan maken. Waarom zelf opwekken als stroom ook (zonder investering van mijn kant) van de buren gekocht kan worden?
- Onderschat ook de opportuniteitskosten niet: geld wat vastzit in iets wat (misschien) op langere termijn gaat renderen maakt dat je het niet aan andere dingen kan uitgeven. Zo kun je wellicht beter iets meer geld uitgeven aan een zuinigere auto om zo direct en met meer zekerheid geld te besparen.
- Nieuwe technieken kunnen ervoor zorgen dat je de installatie versneld (en met verlies) moet afschrijven.
- Het is een teken aan de wand dat installateurs en energiebedrijven geen garanties geven op het rendement en de terugverdientijd. Dat geeft al aan dat zelfs professionele partijen het risico hoog inschatten.
De ontwikkelingen gaan al dik 40 jaar snel. De innovatie gaat ook nog wel 50 jaar door, dus kan je dan instappen. Zonnepanelen goed geplaatst op 45 helling op zuid verdien je in een jaar of 5 terug. Andere hoeken en hellingen geven andere terug verdientijden.
geen saldering meer in 2020 en dan lukt het nooit in 5 jaar.
ik heb ze sinds 2015

ook na de salderingsregeling kan het nog best
Ik heb ze ook sinds 2015. Ik heb het sterke vermoeden dat terug verdienen gewoon langer gaat duren als het salderen wordt afgeschaft of versoberd. Daarbij denk ik dat veel mensen een onrealistische kijk of reken methode hebben in de terug verdientijd.
Je moet dan anders omgaan met je energie verbruik. Zeker met een elektrische auto die je oplaad op de momenten dat de zon schijnt ipv in de nacht (in dien mogelijk) en je (af)wasmachine overdag laten draaien als de zon schijnt etc.

Ik begrijp niet waarom er nog wordt gestimuleerd met dubbel tarief om als het donker is energie te gaan verbruiken.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 14:36]

Ja, prima te doen voor de thuiswerker in de zomer met zijn panelen op het zuiden.
Een deel van de ontwikkelingen uit zich in een lagere prijs. Voor de ruimtevaart is multi-junction misschien interessant, vanwege de prijs is het dat voor de consument niet. Als je kijkt naar de multi- en monokristallijne cellen, is de ontwikkeling in efficiency niet opzienbarend hard gegaan. Zie dit plaatje.

Die 10 jaar terugverdientijd is denk ik volledig uit de lucht gegrepen. Ik heb m'n zonnepanelen nu 11 maanden op het dak liggen en ik steven af op een terugverdientijd van ca. 5,5 jaar (niet gecorrigeerd voor de beloofde sterke toename in de Opslag Duurzame Energie, noch voor de mogelijke versobering van de salderingsregeling hoewel ik voorlopig nog een ferraris-meter heb).

Overigens heb ik gelezen dat de vraag zo hoog is / wordt dat de prijzen in het komende half jaar kunnen gaan toenemen.
Ik zou zeggen wacht nog 40 jaar, dan zijn ze echt goed. Dit is echt hetzelfde als de vraag: wanneer koop ik de snelste pc? Antwoord: volgende week.
Ik zou een veel betere reden weten om nog geen panelen te kopen n.l. de aflopende saldering-regeling en dat niemand weet wat we ervoor terug krijgen (of niet).
Heb je ook nog een IBM 8080 PC?
Beetje een lullige opmerking. Het is wel degelijk een valide vraag voor een huizenbezitter wanneer in te stappen als het een investering is van soms tienduizenden euros.
En het antwoord is dat je nu het jaren geleden had moeten doen, we zijn al over de top heen qua terugverdien tijd. Subsidies zoals saldering worden alleen maar minder.
Het zou voor mij een investering van zijn van eur 24.000 euro. Ik moet wel heeeeeel veel electriciteit 'verstoken' om dit binnen een gangbare termijn terug te verdienen.
Voor dat geld leg je 5 huizen vol
Anoniem: 1026227 @Lion10011 januari 2018 14:35
Niet mijn huis :)
Nee, maar nog wel dagelijks in gebruik een Acorn riscpc aangeschaft in juli 1994
Aantal vastlopers op de vingers van een hand te tellen en dan hou ik nog vingers over ook 😆
Wat kan je daar mee?
Een pc heb ik nodig. Zonnepanelen niet. Bij de eerste moet ik een keer een stap maken om de pc te kopen.

Ik voel geen enkele druk om zonnepanelen te moeten kopen. Ik wacht dus af tot de terugverdientijd veel korter is dan nu.
Nou nou, als je een batterij bij je zonnepanelen zet heb je heel wat meer voordelen aan je eigen stroomvoorziening.

Nooit meer last van een stroomonderbreking bvb.
Voor mensen met een aquarium of andere kritieke hardware in huis kan dat al eens tellen :)
Dat klopt niet. Als het net uitvalt dan leveren je zonnepanelen niet meer omdat die synchroniseren aan het net.

https://fritts.nl/zonnepanelen-stroomstoring/

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 14:36]

Anoniem: 286576 @jongetje11 januari 2018 16:22
Grapjurk, als ik mijn UPS heb en een voeler aan de net-kant kan ik mezelf afsluiten en doorgaan zonder invloed van buitenaf.
Dan kan het inderdaad omdat een UPS de net kant af sluit en levert dan zelf aan de aangesloten apparaten, daar is zo'n apparaat voor gemaakt.

Kun je me een grapjurk roepen maar standaard zullen zonnepanelen nooit terugleveren als het net is uitgevallen. je kunt natuurlijk hier wel maatregelen voor treffen maar in een standaard situatie zal dit nooit gebeuren.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 14:36]

Anoniem: 286576 @jongetje12 januari 2018 08:47
Lees mijn initiële post.
Het eerste dat ik specifieer is dat je zon batterij nodig hebt.

Je bent een grapjurk omdat je selectief leest en dan een aanval doet op iets dat je gewoon niet gelezen hebt. De ziekte bij uitstek van de moderne media.
. De dakpan is doorzichtig om het zonlicht te laten doordringen tot de zonnecel aan de binnenkant, maar dat kan een gebruiker alleen zien als hij er recht op kijkt. Vanuit andere hoeken moeten de dakpannen lijken op gewone exemplaren.
Ik vraag me dan erg af hoe efficient de paneel is onder niet-ideale situaties, vooral bijvoorbeeld in Nederland. Als een gebruiker de zonnecel alleen kan zien als hij er recht op kijkt, kan de zon dus ook de zonnecel alleen bereiken als hij er recht op staat. En dus vraag ik me af hoe zijn efficientie is als de zon onder een hoek erop staat vergeleken met reguliere zonnepanelen.
Anoniem: 310408 @Sissors10 januari 2018 18:18
Vrijwel alle nieuwste ontwikkelingen in cellen gaan uit van indirect licht. Je wilt licht vangen uit zoveel mogelijk hoeken omdat je de cellen niet op de zon kan richten. Tesla zegt dat de efficiency ongeveer 65% is van een modern optimaal paneel.

Maar je moet het natuurlijk nooit vergelijken met een paneel. Dit is alleen een optie als je je dak vervangt, als je een dak hebt dat nog 20 jaar mee kan kies je voor panelen.
Dan is eerder de vraag: Maakt efficientie zoveel uit? Ik bedoel als je normale zonnepanelen hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk de investering eruit hebben. Maar als je dit hebt, nouja het zit al op het huis, kost (naar eigen zeggen) weinig meer dan een gewoon dak, alles mooi meegenomen toch? Zie het eerder als een extraatje dan iets wat zsm terugbetaald moet worden, en dan is het best fijn.
voor mij wel, ik heb gewoon niet genoeg dak
De start van de productie is een stuk later dan het Amerikaanse bedrijf had voorzien. Het wilde eigenlijk vorige zomer al beginnen met de productie.
Het gebeurd volgens mij zelden dat een productie op tijd (en volledig) start, zeker bij Tesla.

Vind deze dakpannen een hele mooie innovatie, dit biedt ook mogelijkheid voor oudere gebouwen, zonder het uiterlijk in negatief opzicht aan te tasten.
Klopt. Ik ben op dit moment een boek over Musk aan het lezen en het schijnt dat hij goed is in optimistisch plannen ;)
Als hij al die projecten een 12 maanden extra tijd had gegeven waren ze zeer waarschijnlijk net zoveel vertraagd als nu als je begrijpt wat ik bedoel.
Optimistisch plannen is niet alleen maar dat. Je weet van te voren toch dat dat soort dingen gaan uitlopen. Maar om het dan maar realistisch te plannen veroorzaakt vaak meer vertraging en kosten dan optimistisch plannen
Heel gave ontwikkeling. Veel modulairder en bovendien een stuk aantrekkelijker voor het oog. Moet eerst nog sparen voor een huis :P Maar tegen die tijd zijn ze vast wel beschikbaar. Lijkt me dan een serieuze optie!
Hoe sluit je deze panelen aan, 20 stuks in serie met een micro inverter? Of maken ze automatisch contact met de naast gelegen dakpan? Hoe kom je er achter dat 1 van de dakpannen niet goed functioneert en vervangen dient te worden?
Anoniem: 964805 11 januari 2018 00:04
wat het volgens Tesla-oprichter Elon Musk
Elon Musk heeft Tesla niet opgericht.
Je staat op nul en ik vraag me af waarom.
http://www.businessinside...ernational=true&r=US&IR=T
(Voorbeeld The Making Of Tesla: Invention, Betrayal, And The Birth Of The Roadster via businessinsider.com)

[Reactie gewijzigd door frenzic op 22 juli 2024 14:36]

Brugje om van de off-topic discussie over jattende Europeanen af te komen... Het moet wel heel mooi zijn, wil men de moeite nemen om het te stellen. Laten we het eens over esthetiek hebben. Persoonlijk vind ik de 'lei look' mooier dan de eerder genoemde Nederlandse en Belgische pannen. Maar dat is gebaseerd op de plaatjes, en het feit dat de pannen meer mat lijken te zijn / iets gemêleerder lijken. Welcoming other thoughts...
Zonnepanelen (stroom) worden over het algemeen, in tegenstelling tot zonnecollectoren (warm water) niet in plaats van de dakpannen gelegd, maar er bovenop. Op die manier is er ventilatie achter de panelen, waardoor ze minder warm worden, en een hogere opbrengst hebben. Als ik die zwarte pannen zie, zonder ventilatie achter de zonnecellen, vraag ik me af wat het verschil in rendement is met een traditioneel paneel.
Rare vraag misschien, maar hoe staan deze panelen in verbinding met elkaar of de tansformator? Zitten er een soort contactjes op de randen? Of allemaal draden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.