Eerst even een simpel gedachten experiment. Denk even 50 jaar vooruit. Bestaan er nog gasaansluitingen bij alle woningen? In het tempo waarin het klimaat zich ontwikkeld en gezien het feit dat ons gasnet in slechts 8 (!) jaar is opgebouwd, denk ik dat het binnen no-time gaat worden afgebouwd. Op dit moment wordt dat al geïnitieerd; het debat gaat immers over
wie de kosten gaat dragen - niet
of het gaat gebeuren.
Dus wat krijgen we na gas? Ik denk elektriciteit (warmtepompen) en warmterotondes. Warmterotondes kunnen restwarmte vervoeren. En elektriciteit kan je op allerlei manieren duurzaam opwekken, dus dat is de logische kandidaat. Ik denk daarbij aan windturbines en getijden of wellicht
HVDC supergrids, maar ook aan bijv. kernenergie, thorium reactoren en wellicht zelfs kernfusie (die laatste twee wordt de laatste jaren ook weer serieus in geïnvesteerd). Vergeet het fabeltje dat iedereen op zichzelf off-grid zijn eigen energie gaat opwekken; we hebben elkaar gewoon nodig.
Blijft over PV. Een groot issue op het moment zit in de salderingsregeling van PV. Doordat je kunt salderen zet iedereen zijn PV in de "zomerstand", waardoor de totaal opgewekte hoeveelheid energie per jaar maximaal is. Dat is natuurlijk schattig, maar heb je in de winter niets aan. Het is wat dat betreft beter om de panelen te optimaliseren voor de winter, dan haal je er meer energie uit wanneer je het nodig hebt (maar dat is slechter voor saldering). Maar hoe dan ook moet je er vanuit gaan dat je 2 a 3 maanden te kort hebt, om de redenen die iedereen kent.
Het continue geklaag kan je ook anders zien. Als je ook elektrisch wilt gaan rijden (ik nl. wel) dan krijg je je stroom nl. toch wel kwijt. En anders heeft het bedrijfsleven / de industrie ook een hoop stroom nodig - en die willen dat graag overdag hebben wanneer de zon schijnt. Kortom, niemand is erbij gebaat als mensen massaal gaan denken als @
BartDG. Nee, PV is niet ideaal voor warmte in de winter, maar het is zeker niet slecht in het grote plaatje.
Ik heb ook nog weleens gekeken of ik niet wat kleine verticale windturbines op mijn dak kan zetten. Dat kan ook, maar is nog niet zo makkelijk. Wat je ook nog kan doen is gewoon investeren in windturbines, simpelweg door een stukje windmolen te kopen. Dat ben ik ook nog aan het overwegen.
Warmtepompen zijn eigenlijk best goed. Als ik een nieuwbouwproject zou doen, zou ik regelen dat ze bij het heien meteen een grondbuis aanleggen in een van de (beton)palen. De grondboring is nl. bijzonder duur -- en waarom zou je die gaan doen als ze toch al moeten boren? Deze optie is mogelijk en met afstand de mooiste oplossing. Let wel, ik zeg "de mooiste oplossing", dat wil niet zeggen dat het ook economisch de meest voordelige is op dit moment... Punt daarbij is alleen dat je niet een huis bouwt voor de korte termijn.
Gas zou ik gewoon helemaal niet laten aansluiten. We weten allemaal dat het er toch op den duur uit gaat, dus dat lijkt me een bijzonder slechte investering, die je vast in de rebound weer eens terug gaat krijgen. Scheelt je ook weer vastrecht.