'Intel komt met Optane 905P-kaart met blauwe leds en u2- en m2-varianten'

Op internet zijn details verschenen van de Intel Optane SSD 905P. De ssd komt volgens de gegevens in twee varianten uit: als een insteekkaart met blauwe leds en als u2-model zonder leds. Mogelijk komt er ook een m2-model.

Bij verschillende leveranciers, waaronder Newegg, verschenen in de afgelopen dagen productpagina's van de Optane SSD 905P, zowel van de pci-e-insteekkaart als van de u2-versie. Dat constateerde Tom's Hardware, nadat de 905P-kaart vorig jaar al op een slide te zien was. Visueel is het verschil met de 900P dat de 905P-kaart uitsparingen voor blauw ledlicht heeft.

Intel Optane 905P cardIntel Optane 905P cardIntel Optane 905P cardIntel Optane 905P card

Wat opslagcapaciteit betreft, komt de 905P-insteekkaart niet alleen met 280GB en 480GB beschikbaar, net als de 900P, maar ook met 960GB. De u2-versie van de Optane 905P komt eveneens met 280GB, 480GB en 960GB op de markt, waar de u2-versie van de 900P alleen met 280GB uitkwam. Daarnaast verbruikt de ssd in idle-modus 7W tegenover 5W van de 900P en maken de specificaties melding van temperaturen van 0-85C° voor de 905P en 0-75C° voor de 900P. Ten slotte lijkt de komende ssd een stuk robuuster te worden, getuige de vermelding dat de 905P bestand is tegen schokken van 1000G, in plaats van de 50G van de 900P.

Intel Optane 905P U2
Intel Optane 905P U2Intel Optane 905P U2Intel Optane 905P U2Intel Optane 905P U2

ASRock heeft bovendien afbeeldingen van een Optane 905P-model in m2-22110-formfactor online gezet. Deze zou ten opzichte van de 900P een nieuwe compacte 7-kanaalscontroller hebben en Tom's hardware speculeert dat de aanwezigheid hiervan met een lager verbruik en hogere prestaties gepaard gaat. Niet bekend is wanneer Intel de Optane-drives officieel gaat aankondigen. Het bedrijf onthulde de 900P-serie eind oktober vorig jaar als eerste Optane-ssd's voor de desktop. De Optane-drives bevatten phasechange-geheugen en moeten de voordelen van dram, zoals lage latency, combineren met de opslagcapaciteit van flash.

Intel Optane 905P M2Intel Optane 905P M2

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-04-2018 • 15:58

47

Reacties (47)

47
47
26
2
0
10
Wijzig sortering
Voor een product met een MTBF van 182 jaar is dat nog best een schappelijke prijs, al vind ik de MTBF wel erg ambitieus.
Hoe dan ook, het is erg snel, maar momenteel de prijs niet waard. Je betaald 3x zo veel voor nog geen 2x de snelheid.
Hoe dan ook, het is erg snel, maar momenteel de prijs niet waard. Je betaald 3x zo veel voor nog geen 2x de snelheid.
De 3D Xpoint technologie gaat niet om snelheid maar om latency voor het ophalen/versturen van data. Hierdoor zijn de Optanes aanzienlijk sneller; sowieso bij queue depths tot 8 alsmede bij het ophalen van veel kleine bestanden. Hierdoor is een "favoriet" zoals de 960 EVO M.2 PCI-e eenvoudigweg overbodig geworden mits je inderdaad voldoende geld wil/kan investeren in een Intel SSD.

Ter illustratie: Anandtech heeft hier een review over gemaakt.

Hierdoor is de absolute snelheid van een Optane aanzienlijk hoger dan van de 960; er kunnen sneller bytes worden opgehaald en over meerdere lanes tegelijk worden aangeboden aan het (ontvangende) operating system.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 26 juli 2024 21:09]

Daarom zeg ik toch ook 2x de snelheid voor 3x de prijs? Ja het is sneller, maar ook heel veel duurder (te veel naar mijn mening). Check de review van HWI voor een real world vergelijking tussen de nieuwe samsung 970 en optane:

https://nl.hardware.info/...iew-real-world-benchmarks
De DC4800 uit die review is nog eens 2x zo duur als de nieuwe 905P: pricewatch: Intel DC Optane P4800X AIC 750GB

De Intel SSD's met 3 cijfers in de naam zijn voor consumers/prosumers; met 4 cijfers is het enterprise. Dat zie je meteen terug in de prijs, verbruil en warranty.
Maar wat doet dat er toe?
Een GTX1080ti is ook veel duurder dan een GTX1060 en echt niet in verhouding sneller, toch zijn er voldoende kopers.
Net zo bij een i7 8700K tov een i5 8600K of waarom niet direct een i9 7900?
Voor sommige mensen is de prijs niet relevant of ze hebben het er gewoon voor over.
Tsja, wie koopt er een Samsung pro SSD?
Genoeg mensen? Het is na de evo een van de best verkopende high end ssd's...
Dus waarom denk je dat optane niet gaat verkopen door de veel slechtere prijs/GB? Dat gaat namelijk ook op voor de pro Samsungs, en eigenlijk elke NVME SSD.
Omdat de huidige optane lijn in het zelfde prijssegment ook niet goed lijkt te verkopen en er een groot verschil is tussen 300 of 800 euro voor iemand met een modaal inkomen.
10 jaar garantie doet een hoop met mensen ;-)
Real world is mijn inziens wat hij in een server doet, niet in een game pc/workstation.
In random reads/writes doet hij tot wel 7 keer zoveel, dus afhankelijk van je use case is het eigenlijk een koopje (raid array cache?): https://www.anandtech.com...e-ssd-900p-480gb-review/5
De 3D Xpoint technologie gaat niet om snelheid maar om latency voor het ophalen/versturen van data.
Hetgeen volgens diverse tech vlogs bij verreweg de meeste toepassingen (oa gamen) nauwelijks merkbaar is.
Anoniem: 658112 @BadRespawn30 april 2018 17:35
Maar bij andere ( zakelijke? database? build / scratch disk? ) juist weer wel heel goed merkbaar.

Dit is niet bedoelt om te gamen ( t kan natuurlijk wel, maar ja kan je geld beter in een betere gpu / cpu combi stoppen als in dit in vergelijking met een goede M2 ssd ).
Maar bij andere ( zakelijke? database? build / scratch disk? ) juist weer wel heel goed merkbaar.
Wat ik heb gezien is dat het wel veel verschil maakte bij een realtime physics simulatie met een paar miljard particles. Ik denk dat de meeste database toepassingen qua I/O per seconde daar niet in de buurt komen.
Dit is niet bedoelt om te gamen ( t kan natuurlijk wel, maar ja kan je geld beter in een betere gpu / cpu combi stoppen als in dit in vergelijking met een goede M2 ssd ).
De LEDs die er op zitten doen mij vermoeden dat Intel de marketing ervan stiekum toch ook op gamers richt.
Hoe dan ook, het is erg snel, maar momenteel de prijs niet waard.
Dat is een persoonlijke keuze lijkt mij. Voor een specifieke toepassing hebben wij op dit moment al Optane draaien en die heeft de productie dusdanig versneld dat we de extra kosten van die kaart er binnen een maand uit hadden.

Als jij een work flow hebt die je per dag met 30 minuten kan optimaliseren (bij de stap van HDD naar SSD wonnen we bij anderhalf uur !) maakt de prijs heel weinig uit,
Tuurlijk, er zijn situaties waarin het loont, en ja het is een persoonlijke keuze. Ik ben wel van mening dat het voor consumenten geen nut heeft voor de huidige prijs. En aangezien er nutteloze ledjes op zitten is dat waarschijnlijk wel waar ze met dit product deels op richten.
Mag ik, uit interesse, vragen welke workload je precies gebruikt?

Optane kan inderdaad een mooie oplossing zijn, vooral met de huidige ram prijzen. Als die afnemen terwijl Optane gelijk geprijst blijft dan lijkt het mij dat de situaties waarin Optane sterk is ook misschien nog wel beter door een ram-disk overgenomen kan worden..
3Dxpoint kan 1000x meer writes aan dan NAND dus waarom ambitieus?
Omdat ze zeggen dat het apparaat 182 jaar mee gaat? Los van het aantal write cycli heb je te maken met veel meer factoren zoals corosie door zuurstof, zonlicht en vocht in de lucht. Claimen dat je product 182 jaar meegaat is gewoon een broodje aap verhaal want ik durf te wedden dat dat niet gaat gebeuren. Ja misschien dat het in totaal gemiddeld 182 jaar aan write cycli aan kan, maar dat betekend niet dat de rest van het product dit kan en 182 zal blijven werken.
Flash storage is volgens mij ontzettend betrouwbaar, dat maakt waardes zoals MTBF niet veelzeggend als je kijkt naar hoe die berekend worden. Ik zou bij afname van dit soort producten gewoon kijken naar de garantie termijn. In het geval van de optane 900P is dat bijvoorbeeld 5 jaar. In die periode valt prima af te schrijven zakelijk gezien. Hoe lang het product daarna nog werkt is lastig in te schatten denk ik. Krijg wel een beetje het gevoel bij high-end flash storage dat het qua betrouwbaarheid vergelijkbaar is met RAM geheugen, en daar zit vaak al levenslang garantie op. Tegen de tijd dat het stuk gaat is het niet meer in gebruik of lachwekkend achterhaald.
Laat het 18 jaar zijn ipv 182 jaar. Nog gek zat. Of draai jij nog steeds w3.0
Sowieso is de levensduur na een bepaald punt irrelevant. Na x jaar is dit ding gewoon afgeschreven, en zijn er kaarten op de markt die 10x zo klein en 10x zo snel zijn, voor 10% van de prijs. 's werelds allereerste SSD was 2MB en 37k.

De eerste ATA-SSD was 10 jaar terug iets van 500-600 euro voor 32GB en kon "maar" 50Mbps read/write doen o.i.d. We kijken nu naar onze microSD-kaartjes en USB-sticks van een paar tientjes en lachen erom. Elke SSD die je koopt is binnen 10 jaar de moeite al niet meer waard.
MTBF betekent dat gemiddeld 1 op de 182 schijven elk jaar sneuvelt. Het betekent niet dat je hele array in het jaar 2200 tegelijk overlijdt.
Hoe hebben ze die MTBF bepaald? Er is nog geen elektronica die zo oud is.

Got it: De MTBF is de totaal gemeten tijd gedeeld door het totaal aantal opgetreden storingen. Neem bijvoorbeeld een nieuwe generatie SCSI vaste schijven van 2,5 inch. 15.400 eenheden, draaien elk gedurende 1.000 uur (de test duurt dus iets minder dan zes weken). Er treden 11 storingen op. De MTBF is (15.400 x 1.000) uur/11, of 1,4 miljoen uur.

Bron: Wiki

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 26 juli 2024 21:09]

Een Ferrari Formule 1 auto is absoluut gezien maar klein beetje sneller dan een Sauber F1 auto. Terwijl Ferrari budget heeft van -+430miljoen euro per jaar en Sauber 135 miljoen. Dus dat zijn veel miljoenen extra om klein beetje sneller te gaan per rondje.

In het high-end segment is de prijs/kwaliteit/snelheidsverhouding net even anders.
Uhm... waarom zijn leds relevant ?

Is dat een afweging voor aanschaf ? Of bied het functionaliteit die ik niet begrijp?
Kost weinig extra's en ziet er tof uit voor mensen met een open kast. Snap ook niet helemaal dat Intel hiervoor gekozen heeft, ze lijken maar steeds Optane aan gamers / consumenten te richten (denk ook aan de samenwerking met Star Citizen bijv.) terwijl het voordeel van 3Dxpoint juist in zakelijke workloads meerwaarde biedt.

In een high-end gamebak heb je voor hetzelfde geld NVMe geheugen met drie keer de capaciteit zodat je nog fatsoenlijk wat games erop kan zetten.. En zelfs dan zou ik eerder gewoon een SATA-based SSD aanraden zoals de 850 EVO series. Dat verschil is in games zo klein..
Anoniem: 44265 @Mmore30 april 2018 17:47
En in games heb je niks meer aan snelle lad tijden. Je moet toch wachten op de eerste 30 sec delay zodat er een gelijke start plaats vind.

Vroeger was dat leuk dat je in bf al bij de vlag was voordat de tegenpartij was geladen om ik 15k scsi had.
blauwe leds zorgen voor beter koeling, Rode leds zorgt ervoor dat ie sneller is (ook hogere temperaturen) en groene leds zorgen er voor dat het energiezuiniger is.
En witte leds combineren al deze eigenschappen. Snap niet dat intel niet gewoon witte leds gebruikt.
Dat komt omdat rood momenteel nog teveel warmte genereert. Door nu blauwe LEDs te gebruiken, kunnen ze het geheugen overclocken en toch nog koel genoeg blijven. Met wit kunnen ze nog niet zo snel als met de geweldige Blue LED Cooling®
O, dat wist ik allemaal niet, weer wat geleerd!

Ik ga zelf voor 100% zwarte LED's. Met een zo hoog mogelijke zwartwaarde is je systeem het zuinigst.
Klopt, maar het gebruik van deze leds is nog erg experimenteel en kan ongewenste bijeffecten veroorzaken.
Daarom ga ik ook voor RGB leds. Kan ik zelf de verhouding kiezen tussen snelheid, koeling en energieverbruik.
Snap niet dat intel niet gewoon witte leds gebruikt.
Je weet dat witte leds meer verbruiken ? Zie daar je antwoord.
Dus met Philips HUE kan ik straks:

"Ok Google make optane leds red"

Voor turbo modus.
Vraag ik me ook geregeld af bij diverse producten; het lijkt wel alsof het over kinderspeelgoed gaat. Je zou denken dat er een punt in een persoon's leven komt dat specs, toepassing en kwaliteit prevaleren boven lampjes. Kennelijk is dit niet bij eenieder het geval...
Dan moeten ze er ook speakertje met kinder melodietjes erbij leveren :)
leuk voor casemodders denk ik die leds...verder vrij nutteloos
Er komt nog een versie met RGB voor gamers ;)
Laat vrij maar weg.
Ze weten het weer lekker duidelijk te maken in deze business, m2-22110 is een andere formfactor dan M.2 2280.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 21:09]

Tja, hoe moet ik dat nu weer in mijn NUC stoppen? :)
Geen RGB?

Dan laat maar.
Anoniem: 105188 30 april 2018 22:07
Het is misschien een beetje off-topic maar aangezien er "met blauwe leds" in de titel staat moet ik dit nu wel aankaarten. Fabrikanten, als jullie LED's verwerken in jullie product voor cosmetische redenen (dus niet functioneel), zorg er dan ook voor dat je die LED's uit kan zetten.

Ik heb pas nog een nieuwe workstation voor mijzelf in elkaar geknutseld. Wel upper range, maar niet gaming gerichte hardware. Ik was ook niet echt opzoek naar LED's en heb er ook niet op gelet. Voor koeling heb ik een gaas deurtje in mijn kast, het resultaar is dat ik nu een disco heb onder mijn bureau.

Maak het aub zo dat ik die dingen makkelijk uit kan zetten, zonder dat ik het hele ding uitelkaar moet halen om een connector los te trekken of LED's los moet solderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.