IKEA introduceert gekleurde slimme spots met GU10-fitting

IKEA heeft een gekleurde ledspot met GU10-fitting aan zijn Trådfri-lijn van slimme verlichting toegevoegd. Gebruikers kunnen kiezen uit negen verschillende kleuren en dimmen bij de nieuwe Trådfri GU10-ledlamp.

IKEA had al GU10-lampen in zijn Trådfri-aanbod maar die waren alleen dimbaar of daar was alleen de wittint aan te passen. De nieuwe GU10-variant kan ook gekleurde weergave bieden, heeft een maximale helderheid van 345 lumen en wordt voor 14,95 euro aangeboden. De eerdere variant met wittinten heeft een maximale helderheid van 400 lumen en kost 12,95 euro. De versie die alleen kan dimmen kost 7 euro.

De introductie volgt op andere recente toevoegingen aan IKEA's Trådfri-aanbod, zoals een snelkoppelknop en Silverglans, een draadloze dimmer om maximaal 10 lichtbronnen tegelijk te dimmen, en aan en uit te doen. IKEA heeft te maken met toenemende concurrentie van onder andere de Lidl. Die breidde recent ook zijn aanbod uit met onder andere gekleurde sfeerlampen en gekleurde buitenverlichting. Ook introduceerde de Lidl een kachel die via wifi te bedienen is en een draadloze deurbel.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-02-2021 • 16:52

145 Linkedin

Submitter: nielsi3

Reacties (145)

Wijzig sortering
9 kleuren is incorrect; in combinatie met bridge zijn het er 20:
With the remote control you can switch between 9
colours and white lights:
White tones
Cool white - 4000 Kelvin
Warm white - 2700 Kelvin
Warm glow - 2200 Kelvin
Candle light - 1780 Kelvin
Colours
Amber, Dark peach, Dark pink, Light purple, Light
blue,
If you add the gateway and the app, you get a
total of 20 colours and white lights:
White tones
Cold sky - 6000 Kelvin
Cool daylight - 5000 Kelvin
Cool white - 4000 Kelvin
Sunrise - 3000 Kelvin
Warm white - 2700 Kelvin
Warm glow - 2200 Kelvin
Candle light - 1780 Kelvin
Colours
Amber, Peach, Dark peach, Dark red, Pink, Light
pink, Dark pink, Light purple, Dark pXurple, Blue,
Light blue, Lime, Yellow
En waarschijnlijk meer kleuren via bijvoorbeeld Google Home, Homekit en apps van derden bij gebruik van de IKEA-hub.

Of door gebruik te maken van een andere Zigbee gateway, zoals Hue, ICS2000, Honey of een eigen gefabriceerde oplossing.
Ja, klopt, met home assistant kan ik alle kleurenlampen van IKEA met veel meer kleuren bedienen. Alleen groen is redelijk waardeloos met Tradfri lampen. Ik las dat dat is omdat groen niet erg bijdraagt aan warm wit licht, dus daarom hebben ze die leds er niet sterk in verwerkt. Er zit wel een soort mintgroen in, maar geen echt diep groen.
Ah deze info zocht ik. Dacht al dat die kleuren door de aansturing bepaald werden maar vond het gek dat iets groen helemaal niet genoemd werd
Ah, Philips, (signify) had vroeger ook een serie die geen groen en geen blauw aankon, het liep dan van de Tweakers +1 commentaren kleur naar een paarsblauw, ertussen was het dan vrijwel wit. deze lijken daar zo te zien midner last van te hebben, maar als het je echt om alle kleurtjes gaat, blijft de duurdere Hue (2 voor €79.-) een goed alternatief.
Ik heb de versie met met wittinten als nachtlamp. Als deze volledig gedimt is, vind ik deze nog steeds veel licht af geven. Benieuwd of dat met deze minder is, bijvoorbeeld door een andere kleur te kiezen.
Verder vind ik deze lampen in combinatie met google home prima werken.
De smart lamp van Ikea die alleen 1 kleur heeft , heeft een vrij hoge ondergrens. Als je de spots neemt die wittinten bied dan is dit echt vele malen beter!

Je kan ze op shoarma tent wit zetten en heel warm zoals de moderne LED filament lampen. Ik heb deze spots i.c.m. met Philips LED filament lampen en die matchen mooi.

[Reactie gewijzigd door Generation Kill op 6 februari 2021 00:21]

shoarma tent wit
Hier ben ik nu al 5 minuten om aan het grijnzen 😁😁
Idd die moet ik onthouden voor een presetnaam.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 6 februari 2021 10:29]

Hahahahhahaha, ik ook! Dit is de beste beschrijving die ik kan inbeelden 😂.
shoarma tent wit
Welke RAL kleur zal dat zijn?
Haha vast geen 9010 of 9016...
Een TL lamp is 6000K
TL-lampen zijn ook in verschillende lichtkleuren te krijgen. Het standaard kleurenschema is als volgt:

827 = 2700K "zeer warmwit" dichtstbij gloeilamp kleur maar toch net niet omdat het TL is. Wordt niet vaak gebruikt.

830 = 3000K "warmwit" gebruikt als 840 te wit is voor de toepassing.

840 = 4000K "koudwit" of "wit" de meest voorkomende, vaak als werklicht gebruikt in keukens of schuren. Deze vindt je het vaakst in bedrijfshallen waar kleurechtheid niet kritiek is.

865 = 6500K "daglicht wit" de witste lamp die vaak in bedrijfshallen wordt gebruikt bij gebrek aan daglicht en waar kleurechtheid kritiek is zoals bij schilders (deze kleur plaatst mijn werk nu vaak bij vervangen door led tl-buizen, klanten zijn blij met het betere licht)
uitleg over Kleur echtheid bij jou kleurnummers:
827 (8)= kleur echtheids niveau (RA80) 27= kleurtemperatuur (2700K)
bij all jou kleuren is de kleur echtheid RA80 zij zijn dus alle even goed/slecht
bij kleur 927 = RA90 / 2700K is dit al beter
er zijn zelfs LED lampen met RA 98 bij verschillende kleur temperaturen (2700K-3000K-4000K)

hoop dat dit het wat duidelijker maakt :-)
Die met aanpasbare tint vind ik zelf nog net iets te helder als nachtlamp in de gang. Had ze graag nog iets lager gekregen.
Dan ben je op Hue aangewezen. Ik heb eigenlijk nog weinig echte alternatieven gezien die goed genoeg kunnen dimmen om als nachtlamp te dienen.
Ik heb een govee. kan vrij laag gaan.
Ik gebruik Müller E14 lampjes die comfortabel laag kunnen voor slaapkamergebruik.
Thanks voor de tip!
op zolder hangen er 7 (in 1 kleur wit) en gebruik er 1 als nachtstand ivm mijn zoontje, vond idd dat hij niet heel laag dimde, ga eens een keer een andere meenemen dan.
Ik heb dat probleem zelfs met de lamp met meedere wit tinten, ik gebruik hem als wake up light maar ik moet hem afdekken om niet verblind te worden sochtends
Met hoge ondergrens bedoel je dat hij niet erg donker gedimd kan worden? Dat is inderdaad wel vervelend. Bedankt voor de tip!
Ja Hue is duurder. Dan hebben we dat gehad.
Maar die kopieren niet. Die innoveren. En dat kost geld. Bijvoorbeeld met deep dimming. Tot 1%. Zonder problemen.
Totdat ook dat wordt gekopieerd natuurlijk. :)
(disclaimer: werkzaam bij Signify)
@jgoor Mag ik dan alvast een diepe wens indienen voor de jongens van R&D? Een plug met dimmogelijkheid. Bij mijn weten alleen maar te krijgen via Adurosmart Eria, maar die luistert alleen naar de eigen app.
|:(
Ah, ik was niet volledig. Ik gebruik wel Hue-producten maar geen Hue-bridge. Dat kan namelijk redelijk op een Homey. Alleen (zelf al geprobeerd) voegt de Homey + Homey-Zigbee-app de Adurosmart Eria toe als eenvoudige Zigbee-stekker, dus alleen met aan/uit.

Zou Hue een soortgelijke stekker hebben, zal die vast door de Homey Hue-app worden herkend.
Philips heeft er ooit eentje gehad, de Philips LivingColors LivingWhites Stekker (69165/31/PH) alleen heeft deze helaas geen Zigbee (en dus geen HUE) ondersteuning.

Op die stekker met Zigbee zit ik ook te wachten.
Nee die doet het prima met Hue, als we het over dezelfde hebben.
Zeker, Hue is premium, geen budget, maar deze concurrentie gaan ze uiteraard wel merken.
(louter en pure budgetkopers zullen overigens nooit Hue kopen)

De vraag is ook ietwat gewijzigd (zo een aantal jaar na de ontwikkeling): rechtvaardigt de innovatie nog steeds een factor 3 duurder? Het antwoord is heel persoonlijk.
We gaan met die gu10 lampjes van de Ikea 9 kleurtjes zien. Bij Philips Hue zit je aan de 16miljoen. Er zit ook wel wat in het potentiële prijsverschil. Entertainment mode kan Ikea ook niet bijvoorbeeld en de Ikea bridge is beduidend trager.

Op dit moment zijn vergelijkbare lampen met vergelijkbare kwaliteit ook zo duur. Hue levert ook leuke spulletjes als een Hue Go waar ook geen concurrent voor is.

Tradfri is best leuk als je heel weinig verwachtingen en een heel laag budget hebt. Maar het is echt heel basaal instapspul.
16 miljoen kleurtjes en de meeste mensen stellen 1 of 2 kleurtjes in en daar blijft het bij.

hue is mooi, werkt goed maar te duur.

Ikea, werkt goed, kwaliteit meer dan voldoende om bijna het hele huis te voorzien van de lampen.

brigde erbij, apple home kit en je kan alles regelen, sturen, automatiseren enz enz.
al 2 jaartjes deze lampen er in zitten nog geen issue gehad methet spul.

ik heb het hele huis voorzien van de ikea lampen op een paar na, maar dat is meer omdat het veel te duur is om die lampen te gaan vervangen, zijn ingebouwde spots in het plafond met vaste 12 volt leds er in.
dan moet alles er uit en bedrading ook aangepast worden.

als je een philips tv hebt met ambilight kan hue leuk zijn, je hele kamer danst mee op de kleur van de film als je het instelt.
Duidelijk geen Hue gebruiker/veel kennis over de producten...

Zelf vind ik dat iedereen lekker moet gebruiken waar je je goed bij voelt, of dat nu Hue of Ttadfri of wat anders is.

Maar om te zeggen dat je maar 2-3kleuren zal gebruiken? Ik zet elke dag wel, meerdere keren, een andere scene aan, of maak zelf nieuwe scènes wat ik mooi vind.

Zelfs mijn ouder (65) die aan Hue begonnen zijn doen diverse keren andere kleuren in huis.

Dan het stukje over het 'meedansen van kleuren vd tv' , daar heb je geen Philips TV voor nodig, maar een HDMI Sync box van Hue...

Nogmaals, ieder z'n ding, maar om te stellen dat je de kleuren niet/nauwelijks gebruikt is echt een persoonlijke mening. En als dat jou mening is, dan doe je er maar goed aan om voor de (goedkopere) Ttadfri te kiezen.
Met beide systemen heb ik ervaring en de prijs/kwaliteit verhouding van Trådfri is echt prima. Natuurlijk is Hue beter en mooier, maar het is dan ook 3x de prijs.
Hue is idd 3x zo duur als je uit gaat van de adviesprijs van 1 enkele GU10 spot. Maar Hue is heel vaak in de aanbieding (en volgens mij heeft IKEA die lampen nooit in de aanbieding) en dan kost zo'n Hue GU10 lamp minder dan 30 euro. Dus standaard kun je beter uit gaan van 2x zo duur maar dan krijg je dan dus ook meer kleuren en functionaliteit voor.
En die innovatie is top en zeker nodig. Ook Hue gebruiker van het eerste uur.

Maar 45-60 euro per spotje is gewoon niet te verantwoorden hier. 7 spotjes in de keuken, en 9 op de slaapkamers... 2 in de hal....

Dat is 18*45= 810 euro toch wel wat te gek...
18*15 =270 toch een betere prijs.... En dat zin dan ook nog inbouwspots.

Losse kleurenspots heb je bij LIDL voor 9,99...

Dus hier zijn de e27 lampen Philips. Maar gu10 is Ikea, eerst puur wit om te proberen. En als de ikea color ook goed dimmen, zullen die hier komen. Niets mis met duurder, maar het kan ook te gek.
Dat innoveren ben ik zelf wat minder tevreden over bij Hue/Signify. Vooropgesteld - ik heb alleen maar Hue slimme lampen in huis (en nog een paar domme). Het duurde imho veel te lang voordat Hue eindelijk met en E14 lamp kwam. Nu hebben ze E14 P45 lampen, maar waarom maar in één kleur wit. Zou hier graag ook de white ambiance en de white and color ambiance in willen zien.

Je betaald bij Hue een premium prijs. Een prijs waar ik me persoonlijk steeds meer afvraag of ik het er voor over heb.
Dat Labs van ze is ook een grote bak ellende de laatste tijd, veel bugs en dingen die niet meer werken. Van entertainment spelletjes die geen van allen meer werken tot het niet meer kunnen aanvullen van scènes op je dimmer switch maar alleen de hele dimmer switch overschrijven. Heel irritant.
Die zijn toch gewoon beschikbaar?

Pricewatch - HUE E14
Het gaat om deze. Die zijn er alleen nog maar in wit.
Zorg eens voor fatsoenlijke knoppen.

Niet zo'n units waar je keihard op moet drukke en dan zo'n flinke "KLAK" geven.

En ook niet die knoppen die je direct moet koppelen aan een lamp.

Gewoon degelijke, nette knoppen (of een inbouw zender voor knoppen) waar je SCENES aan toe kan wijzen, niet individuele lampen.
Mocht je bijvoorbeeld homekit gebruiken of andere bridge software, google home, home assistant.

Ik kan de aqara knoppen aanrader. Erg fijne premium klik met een mooie afwerking..
Gaat er ooit een hue g9 komen??
De apparatuur is fantastisch maar ik heb zelden zo'n negatieve ervaring gehad met een klantenservice. Wacht al sinds november (en zeker 10 telefoontjes) tot een probleem is opgelost.
Als je aan het tweaken wilt, is hier wel wat aan te doen:
https://www.hackster.io/n...ne-grain-pwm-6ddf145e4f1e

Standaard is de laagste brightness nog steeds een vrij hoge duty cycle (geloof 5%). Als je lager wilt, heb je meer kans op flikkerende lampen. Ze nemen een flinke marge om dat te voorkomen.
Dat gaat alleen werken met de leddriver, die je prima normaal kan openen. Met de GU10 lampjes is dat wat moeilijker.
Het is te doen. Zijn niet ingegoten. Ik heb deze lamp drie weken geleden al gedemonteerd.
Ik vind oranje or rood erg prettig als gedimd nachtlampje omdat je er niemand wakker mee maakt. Ik heb de indruk dat kleuren vaak minder fel zijn dan wit licht zowel voor de minimale en maximale felheid.
Dat klopt. Rood wordt door het menselijk oog minder goed waargenomen dan blauw en groen. Vandaar dat Schermen vaak 2x zoveel rode pixels hebben dan groen en blauw
Hue ambientwhite kun je wel heel mooi omlaag dimmen. 👌
Als je echt wilt dimmen, kan ik de Hue Go aanraden!
Niet alleen interessant omdat die met zijn ingebouwde batterij ook in de tuin of bij het bad o.i.d. geplaatst kan worden maar omdat dat de enige Zigbee lamp is die ik ken die zo ver te dimmen is! 's nachts als ik een glas water wil drinken o.i.d. ideaal!
Bedankt, ik zal er eens induiken. Mijn vrouw gaat vroeger slapen dan ik. Vaak wil ik dan nog wat lezen zonder dat zij last heeft van lamp
Ah... op de laagste stand kan je ook maar moeilijk lezen.... maar goed, wat meer licht kan ook.
Ik ben vanwege "leesproblemen" met name in hotels overgestapt naar een ereader... ik wil nooit meer terug! Wel afhankelijk van hoe jij aan je boeken komt.
Ik ben voornamelijk benieuwd in hoeveel graden het lichtspectrum staat. Heel vaak is dit 36 graden, een echte spot. Jammer vind ik zo, want de GU10 lampjes zijn ook erg mooi bij bijvoorbeeld een gradenbundel van 60 of 120.

[Reactie gewijzigd door sip5080 op 5 februari 2021 16:59]

18 of 24 zijn nog meer spot licht... bij mij hier hebben ze allemaal een brede hoek om omgevingslicht te kunnen geven. (het zijn dan nog 50W halogeens)
Ja was een foutje, ik bedoelde natuurlijk 60/120 :)
Je bedoelt dit?
Nominale stralingshoek 40
Met dergelijke grote gradenbundels gaat het idee van een spot nogal verloren natuurlijk. Dat is gericht licht.

Dan kun je net zo goed een peertje gebruiken.
Spots zijn natuurlijk net iets makkelijker in te bouwen.
Kan ik zeker beamen, ben sinds kort overgestapt naar 120 spotjes, verlicht letterlijk mijn hele woonkamer 360 graden met 3 spotjes á 9w.
120° bedoel je dan :9
Als je er even snel overheen leest denk je WAT!? 120 SPOTJES!?!?
Dat heten dan ook gewoon lampen en niet spotjes. Dat ze een gu10 fitting hebben zal best.
Klopt, ik dacht ook dat als FvGa het licht aandoet, de lampen in de hele buurt meteen zwakker gaan branden.... en de hoogspanningsleidingen ook zwakjes meegloeien... ;)
Dat je met 120 spots de hele woonkamer prima kan verlichten geloof ik overigens graag....

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 8 februari 2021 12:02]

de Gradenhoek van LED lampen word normaal gesproken
de halve bundel gerekend.
dus: 36 graden = een totale bundel van 72 graden ongeveer

36 graden(op de lamp vermeld) is dan ok niet echt een spot bundel O-)
Spijtig van het "lage" aantal lumen, maar goed, je breekt ook niet de bank door extra lampen toe te voegen. Hue lichten zijn wat dat betreft meestal nog een pak erger (nog minder lumen) waardoor je het dikwijls voor niet meer dan sfeerlicht kan gebruiken.

De gewone (niet slimme) witlichtvariant kan tot 600 lumen, 500 voor de kleur variant zou nog mooi zijn maar dat lijkt precies niet mogelijk, teveel ruimte verlies door de toevoegingen van het aanstuurbare stuk of zo?

Interessant dit in elk geval!

[Reactie gewijzigd door venqwish op 5 februari 2021 16:57]

Ik heb de indruk dat GU10 led verlichting of relatief duur is, of relatief zwak, en in alle gevallen relatief veel stroom verbruiken ten opzichten van een E27 of ledstrip.
Groot nadeel van die 'niet slimme' GU10 spotjes is dat ze aan de lopende band stuk gaan. Hier in huis al een stuk of 6 binnen 2 jaar stuk, terwijl andere merken gewoon blijven werken.

Wat dat betreft hoop ik dat die Trädfi lijn wat duurzamer is.
En ik blijf het toch wonderlijk vinden dat een meubel en inrichtingketen zich op smartphone heeft gestort. Echter zeker niet zonder succes, dat vind ik dan wel weer knap.
Ik had een stuk of 9 van die Ikea gu10 spotjes, niet tradfri, die gingen inderdaad aan de lopende band kapot of vertoonde ander raar gedrag zoals piepen of zoemen. Maar dat is wel vaker zo met elektronica van de Ikea. Laat ze lekker bij bouwpakketten blijven.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 5 februari 2021 20:42]

Je kan ze gewoon terugbrengen, je hebt 2 jaar garantie.
GU10 is gewoon een hele kleine vormfactor, dat zorgt dat het zeker met LEDs heel moeilijk wordt om én de hitte van de voeding én de hitte van de LEDs zelf af te stoten. Laat sommige merken daar nou net wat optimistischer mee zijn en het gaat snel mis.

Daarom zal je bij grotere installaties (en moderne architectuur waar een beetje over na is gedacht) laagspanning spotjes zien.

[Reactie gewijzigd door M-en-M op 6 februari 2021 09:44]

De gu10tradfri is van een prima kwaliteit. De e27 tradfri heeft meer last van hitte en gaat vaker stuk. Regelmatig meegemaakt dat ik een e27 niet vast kon houden nadat ik deze verwijderde
De Hue spotjes hebben 350 lumen, niet heel veel, maar voldoende voor een kamer fatsoenlijk te verlichten als je er genoeg gebruikt. De E27 heeft zelfs 806 lumen. Ik kan je vertellen dat dat meer dan genoeg is hoor.
En dat zijn dan de 'nieuwe' spotjes die compacter en met Bluetooth zijn. De oude lompere versie leverde maar 250 lumen.
Je hoeft je niet aangevallen te voelen. Ik help alleen om het nog verder in perspectief te plaatsen.
Doe ik niet hoor, het voegt alleen niks toe omdat het over een oud product gaat. Als jij nu een Hue lamp komt kan je waarschijnlijk niet eens meer de oude versie kopen.
Je vergist je. Er zijn nog voorraden van de oude versie, dus vorig jaar nog moest je opletten bij hele sterke aanbiedingen dat ze je niet de oude versie probeerden aan te smeren.
Ik zei ook waarschijnlijk. En je hebt het over vorig jaar. Als je gewoon bij een winkel koopt die geen bizarre stuntprijzen aanbiedt, dus niet met een oude voorraad, dan krijg je gewoon de nieuwe versie. Als je kijkt bij de respecteerde winkels zoals Bol.com, Mediamarkt, Coolblue, etc.
...precies niet mogelijk, teveel ruimte verlies door de toevoegingen van het aanstuurbare stuk of zo?
Het verlies in lichtopbrengst ontstaat doordat er een deel van het spectrum wordt weggefilterd om de gewenste kleur te krijgen. Alle kleuren samen leveren wit licht. Je filtert een deel weg (blauw bijvoorbeeld, zodat het licht geler wordt, warmer dus). Gewoon een natuurlijke wet eigenlijk.
Ik raad iedereen die een beetje sfeer wilt in de kamer RGBWW (Rood, groen blauw WarmWit) lampen aan. Veel mensen hebben een afkeur aan al die kleurtjes. Maar je hoeft de kleurtjes niet te gebruiken. Als je Led Warm Wit gaat dimmen merk je snel waarom de RGB mogelijkheid een welkome mogelijkheid is. Led dimt namelijk anders dan halogeen.
Als je halogeenlicht dimt, dan wordt het warmer. Als je led dimt, wordt het gewoon minder fel en wordt de boel grauwer. M'n eerste set dimbare philips leds lampen heb ik snel vervangen voor RGBWW led lampen. Het mooie is dat je deze ook oranje kan maken. In combinatie met andere lampen op WarmWit, kan je toch een warm sfeertje creëren.

En de kleurtjes wennen kan ik je vertellen. Het is toch wel leuk om een paar muren in een andere kleur te zetten zonder een pot verf te gebruiken.
Bezit de Ikea Tradfri e27 led 980lm dimset. Prima weergave in zowel fel wit tot warmwit of gedimmed wit tot warmwit.
https://tweakers.net/pricewatch/ 27537/ikea-tradfri-e27-led-980lm-dimset/specificaties/
De eis voor RGBWW is voor bij hele goedkope Chinese crap van Aliexpress. De Ikea lampjes zijn verre van high end maar warm/koud doen ze goed genoeg dat je geen RGB toevoeging nodig hebt.
Ik heb van IKEA zowel RGBWW E27, GU10 wittinten en GU10 WW. De RGB-versies waren een impulsaankoop, en hier gebruik ik eigenlijk alleen de HEX-codes op die de wittinten lampen ook ondersteunen (vanuit een script dat babbelt met mijn mediaserver). De warm wit lampen geven een prettig licht, zelfs als ze gedimd zijn.

Ik heb in het verleden Hue gehad, en ik moet eerlijk toegeven dat ik meer te spreken ben over Ikea tot op heden. Het enige dat mist zijn de fatsoenlijke koppelingen met m'n philips-TV.
Philips heeft daar ook 'Dimtone' voor. Die geven warmer licht in gedimde stand.
Maakt ikea gebruik van een eigen protocol? Of voldoen ze aan een of andere standaard?
Gaat via het Zigbee protocol :)
En ook erg makkelijk aan te sturen met Zigbee2MQTT. Je kan de firmware er zelfs mee updaten :)
Dus een hub nodig?
Je kunt het niet even koppelen aan een app inderdaad. Als je niet met Home Assistant / Domoticz aan de slag wilt gaan, kun je de Trådfri, Philips Hue of Xiaomi hub aanschaffen.
Ik kan natuurlijk gaan zoeken, maar ik ben lui: is er voor zigbee een usb antenne, net als bijv de Z-stick van Aeotec voor Zwave?
Ik maak zelf gebruik van Conbee II, werkt goed :9
Niet noodzakelijkerwijs. Je kan de endpoints rechtstreeks verbinden met diverse systemen.
Gebruikers kunnen kiezen uit negen verschillende kleuren en dimmen bij de nieuwe Trådfri GU10-ledlamp.
Niet traploos in te stellen zoals bij de Lidl lampen en Hue lampen? Op de product pagina zie je de 9 kleuren, groen valt op door zijn afwezigheid. Gek product in de markt als je het mij vraagt.
Negen kleuren, dat schiet niet op. Zo te zien wel normale hoogte in tegenstelling tot de Hue varianten.
De laatste Hue GU10's (met Bluetooth) zijn ook gewoon normale hoogte hoor.
Oh, helemaal niet meegekregen. Mijne zijn al wat ouder ;)
En de kleuren zijn beter sinds het nieuwe formaat "fitting".

Vooral magenta.
En groen. Werd tijd ook.
Zo gek is die 58mm hoogte niet van de Hue spotjes volgens mij? Heb nog nooit problemen gehad met inbouwen op meerdere plekken ervan.
Wandlampjes met boven en onder verlichting.
Deze behoorlijk moeten aanpassen om daar de Tradfri van Ikea in te plaatsen. 57mm
Een "antieke" GU10 heeft een hoogte van 54mm.
3 mm verschil bleek toch wat handenarbeid te bewerkstelligen.

In dit geval had ik eerst een "test" armatuur besteld om te zien of aanpassen mogelijk was voor een hobbyist.
Ik heb deze lamp een tijdje geleden al gekocht (en gedemonteerd), en wat mij opviel is dat er 9 LEDs op de print zitten, en slechts 1 daarvan is RGB. De rest wordt ingezet om de kleur ‘fletser’ te maken.

[Reactie gewijzigd door BasilFX op 5 februari 2021 19:39]

Dat denk ik ook. Eigenlijk zijn alleen de goedkoopste kleurenlampen echt RGB, die herken je doordat je gauw gekleurde schaduwen gaat zien als je niet echt puur rood, groen of blauw instelt. De wat betere kleurenlampen gebruiken leds van diverse andere kleuren, omdat in de praktijk een goede kleur juist bij wit‑achtig licht belangrijker is. Maar die smart lampen herken je dan weer meteen doordat ze de kleuren blauw en groen niet zo hard kunnen weergeven—of het moet echt een dure lamp zijn.

[Reactie gewijzigd door aawe mwan op 5 februari 2021 20:15]

Is er een mogelijkheid om een klassieke lichtknop te koppelen aan een Tradfri ?
We hebben diverse Tradfri met afstandbediening, maar er is altijd wel iemand in huis, die het licht uitzet met de oude lichtschakelaar....
Het zou fijn zijn als je Ikea, een "mooie" klassieke Tradfri lichtschakelaar zou uitbrengen of een "mooie" schakelaar waar de je Tradfri knop in zou kunnen inbouwen, zonder dat je niet hiervoor een gateway nodig hebt.
Enkele voorbeelden die de goede kant op gaan:
https://www.thingiverse.com/thing:4128200
https://www.amazon.nl/Sam...V/ref=asc_df_B081T8HDWV/?

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 6 februari 2021 04:07]

Zit er in Hue vs Ikea vs Lidl nog een verschil in qua beveiliging van hun producten?
Wel eens gelezen dat vooral het "slimme" spul van de action chinese whitelabels zijn en met de nodige "risco's" komen..
Dat gaat 99 van de 100 keer over WiFi-lampen. Zigbee-apparatuur werkt heel anders.
Hier heb ik lidl maar die beveiliging is niet goed, Wist al een vreemde afstandbediening te koppelen aan een lamp zonder de gateway te gebruiken, iets wat in theorie niet zo mogen kunnen.

Ikea en lidl is allebei gerebrande Tuva dus ik zou ze allebei niet vertrouwen.
Een vreemde afstandsbediening koppelen moet juist mogelijk zijn, als het maar Zigbee is. Dat is juist het voordeel van een overkoepelend protocol...

Is Ikea ook Tuva? Action en Hema zijn dat wel maar volgens mij Ikea niet?

Ikea zal zijn handen niet branden aan het goedkoopste van het goedkoopste spul? Teveel kans op slechte recensies.
Koppelen via de gateway dus afstandsbediening-gateway-zigbeelamp , bij mij was het dus afstandsbediening- gateway en dan de lamp weg uit de gateway. De lamp stond ook nog niet in de koppelstand. Heel vervelend, vooral als dat trucje op het schoolplein bekend wordt.

Tuva is een fabrikantenplatform waar fabrikanten van bv wasmachines tot koffiezetters hun apparaten verkopen die worden bediend met een tuva chipset. Iedere fabrikant zal een ander kwaliteits niveau hebben. Action en hema hebben tuva over wifi.
Ik snap je argument, maar je hebt hem dus gekoppeld met een "pairkey", zolang de reset niet gegeven wordt zal deze met alle apparaten werken met deze "pairkey", dat is een vereiste in het voeren van het zigbeeprotocol. Lees de informatie ermaar op na die gegeven wordt op het web.

Het voordeel is wel, mocht je bridge eruit liggen en/of onlinefunctionaliteit missen dan kan altijd iemand de lampen besturen en aan-uit zetten. In sommige gevallen zelfs dimmen of kleuren wijzigen.

Ter info

Science Direct - Zigbee Protocol

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 5 februari 2021 18:12]

De lamp was dus al gekoppeld aan de gateway en er zit geen eens een reset op, alleen een koppelstand.

Zeker weten dat bijna alle consumenten ook op die manier een zigbee lamp installeren zelfs hier op tweakers, kijk maar in het lidl ervaringen topic.

Het voordeel is dan wel dat iemand de lampen kan aan en uitzetten maar de gateway wordt overruled. Het nadeel is dat een groep kinderen een hoop plezier met een afstandsbediening kunnen hebben. Dat was nou net waarom ik zigbee had gekocht want daar zou dat dus niet bij kunnen.
Teveel kans op slechte recensies.
Haha, grapjas.
Dan heeft Ikea nog heel wat recht te zetten de laatste tijd, als ze zich daar druk over zouden maken....

https://nl.trustpilot.com/review/www.ikea.com
Ikea is geen tuya. Lidl wel, maar dat zijn zigbee lampen dus qua beveiliging kan er niet veel verkeerd zijn (zolang je Lidl's hub maar niet gebruikt).
dat gaat voornamelijk over "connected" wifi spul. dit is zigbee, dat kan alleen met een hub/gateway/coordinator praten, niet rechtstreeks met internet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee