IKEA brengt HomeKit-ondersteuning naar Trådfri-bewegingssensor en snelkoppelknop

IKEA gaat Apple HomeKit ondersteunen in nog twee Trådfri-smarthomeproducten, de bewegingssensor en de snelkoppelknop van de productlijn. Nieuwe firmware is beschikbaar en wordt automatisch toegevoegd aan de slimme apparaten.

De slimme snelkoppelknop en bewegingssensor van IKEA krijgen met de eerstvolgende firmware-update ondersteuning voor Apple HomeKit. De nieuwe ondersteuning zit in versie 1.13.21 van de Trådfri Gateway en werkt volgens HomeKit Authority al in het Verenigd Koninkrijk, en naar verwachting ook snel in de rest van de wereld. Met de update krijgt de slimme Trådfri-ledlamp bovendien de mogelijkheid om het aan- en uitzetten van de lamp te configureren.

De snelkoppelknop werd begin dit jaar uitgebracht en is te koppelen aan de Trådfri-hub. Gebruikers kunnen een specifieke actie koppelen aan de knop, zoals bepaalde scenes instellen op lampen of slimme rolgordijnen openen of sluiten. Met de bewegingssensor gaan lampen automatisch aan als er beweging in een ruimte is.

Met ondersteuning van HomeKit kunnen gebruikers Trådfri-producten automatiseren via hun Mac, iPhone of iPad en besturen met spraakassistent Siri. Behalve met HomeKit kunnen de slimme producten van IKEA ook bestuurd worden met de eigen Home Smart-app en grotendeels met Google Assistent. In januari stelde IKEA de Europese ondersteuning van HomeKit voor Fyrtur- of Kadrilj-rolgordijnen nog uit, omdat er problemen waren. In andere landen wordt HomeKit wel al ondersteund bij deze gordijnen.

IKEA werkt hard aan het uitbreiden van de Trådfri-lijn van slimme producten. Begin februari voegde IKEA gekleurde slimme spots met GU10-fitting toe aan de lijn, nadat eerder de snelkoppelknop en een draadloze dimmer werden uitgebracht.

Tradfri snelkoppelknop

Door Stephan Vegelien

Redacteur

19-02-2021 • 17:10

61

Submitter: Toppe

Reacties (61)

61
58
21
2
0
27
Wijzig sortering
Ik heb deze update vanmiddag binnen gekregen. Hij is dus al beschikbaar voor Nederland.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 25 juli 2024 10:48]

En eindelijk kun je de lichten aan/uit laten gaan o.b.v. zonsondergang/opgang _/-\o_
Daar heb je vrij weinig aan als je niet de lichtintensiteit van buiten meeneemt in je automation. Vandaar dat ik in home assistant ook lichtsensoren gekoppeld heb zodat ik aan de hand van zonsondergang en hoe lucht het buiten is de lampen aan gaan. Als het een keer slecht weer is dan gaan de lampen. Bijvoorbeeld eerder aan dan wanneer het zonnig is. Zelfde overigens met de Jaloezieën
Dit lijkt allemaal heel mooi, maar ik ben er weer mee gestopt. Sommige simpele dingen lenen zich prima voor home automation, maar de meeste dingen in huis moeten gewoon handmatig bediend worden. Er zijn teveel uitzonderingen.

Voorbeeldje: Ik had mijn Hue lampen in de woonkamer ingesteld om automatisch aan te gaan bij zonsondergang. Dat werkte prima en schoof netjes mee met het daglicht. Totdat het zomer werd. Dan blijkt het ineens verrekte irritant dat de lampen in de kamer automatisch aan gaan om 21:30 omdat je dan net een film aan het kijken bent.

En zo blijf je bezig, je kunt altijd wel leuke dingen bedenken maar er zijn altijd weer net zoveel uitzonderingen op. Op een gegeven moment ben je gewoon klaar met je leven in rules te vatten en die rules telkens weer te verfijnen. Om nog maar te zwijgen van dingen die niet werken terwijl een huisgenoot dat wel verwacht. Kan je stante pede die regels gaan aanpassen. Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee.
Vandaar dat @sygys aangeeft dat het belangrijk is om de lichtintensiteit ook mee te nemen in de automatisering. Heb dit nu zo'n 3 jaar lopen voor de lampen rondom de TV en werkt zonder perfect. Is het bewolkt buiten en daardoor donkerder dan verwacht gaan de lampen netjes aan. Verdwijnt de bewolking gaan ze weer netjes uit.

Vergeet dan ook niet om een timeout periode in te stellen zodat de lampen niet bij het kleinste wolkje aan/uit gaan knipperen, want dan word je helemaal gek. Bijv. bij mij mogen de lampen maar 1x per 15min zelfstandig van state veranderen.

Uiteraard lenen niet alle situaties zich voor automatisering en als je huisgenoten hebt dien je daar ook rekening mee te houden. Mijn vrouw wilt dat alles handmatig te bedienen blijft met schakelaars e.d. tja prima, dan hou ik daar rekening mee ;)
En daarom heb ik Fibaro gekoppeld aan Hue, die heeft gewoon een scene movie mode en op basis daarvan dimt het licht als het buiten donker is tot film kijk niveau.

Huisautomatisering is iets wat je niet half kunt doen, heeft een hoge leercurve en wordt best duur als je alles wilt automatiseren.

Maar ik raak al jaren geen knop meer aan in huis en dat bevalt me prima.
Klinkt goed man. Ik ben het zeker met je eens dat dit een goede toevoeging is. Ik heb hem persoonlijk een uur voor zonsondergang gezet. En kan altijd nog handmatig overrulen als ik dat wil. Maar ik snap zeker dat je het volledig automatisch en afgestemd wilt hebben op de lichtintensiteit ^.^
Puur uit interesse , welke licht sensoren gebruik je?
ik gebruik zelf een licht sensor van 32m2 groot (28 zonnepanelen op dak.)
een vriend gebruikt een simpele sensor in zijn huiskamer (ik dacht 1-wire).

onze conclusie: vrij irritant om je verlichting daar mee uit en aan te laten gaan.
indirecte verlichting (via wand/plafon of hoek van de kamer), gaat nog wel, zeker als je kunt dimmen en langzaam op en af kunt laten gaan.
laat je lampen met direct licht aan en uit gaan, dan word je al snel onrustig er van.
echt tof is het niet. (beetje persoonlijk, maar die reactie heeft bijna heel de vrienden club.)

ik gebruik het nu voor de groeilampen van de huiskamer planten (flinke collectie).
die gaan aan als de zonnepanelen leveren en uit als dat niet meer is.
door dat de zonnepanelen een vermogen hebben van 6430Wp en de lampjes maar 33W gebruiken, heb je geen last van aan/uit effect. zelfs met donkere bewolking doen zoveel Wp nog met gemak meer als 300W leveren.

welke sensor je gebruikt maakt niet veel uit, maar sensors geven een vaste harde waarde, maar je ogen kunnen zich zelf heel goed aanpassen aan meer of minder licht, uiteindelijk programmeer je je zelf suf, en nog is het maar beperkt prettig in de ruimte.

edit:
de rol gordijnen zaten eerst ook op de licht sensor, maar niet tof, die zitten nu op een temperatuur sensor, werkt toffer.
Hete zomer, gordijnen omlaag, minder zon in huiskamer koelere huiskamer. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 25 juli 2024 10:48]

Het aan en uit laten gaan van de verlichting en omhoog / omlaag doen van rolgordijnen kan ook gewoon vanuit de ikea app op basis van sun-set en sun-rise.
En dan kan je je hue-lampen weer regelen via de hue-app en je klik-aan-klik-uit contacten weer via de klik-aan-klik-uit app.
Waardoor je met 50 apps wel eens een keertje home-automation hebt...

Daarvoor is juist homekit etc gemaakt, zodat je niet al die losse apps nodig hebt maar 1 centraal punt hebt.
Probleem met de beweging sensor is hoe traag hij werkt. Bij mij duurt het soms 6 seconden tot het licht aangaat. Dan ben ik meestal al van de trap.
Als je een paar minuten later passeert gaat het wel direct.
Mij hue en 'no brand' sensors reageren binnen de seconde.
Heb je de oude of de nieuwe versie?

Ik had dit probleem met de oude versie ook in zowel mijn trapkast als het toilet, deze vervangen door de nieuwe, en heel soms duurt het 2 tellen, maar meer ook niet.
Heb ze vervangen door Xiaomi sensoren. Die reageren meteen. De oude versie van Ikea had ik in mijn trappenhuis hangen.die reageerde zo traag dat ik al helemaal boven was als het licht aan ging...
Ik ben op zich tevreden met tradfri. Heb er veel spotjes van en zo van. Werkt eigenlijk altijd prima. Wat me wel opvalt is dat de spotjes toch wel stuk gaan en ze niet erg zacht kunnen dimmen. Ik stap nu langzaam maar zeker over op gewone spotjes en slimme dimmers.

Scheelt ook een hoop geld.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 25 juli 2024 10:48]

Wat is snel stuk gaan? Kan je hier een tijd op plakken?

Ik heb er hier een stuk of 12 (de helft met 1 licht warmte, de andere helft met 3 type lichte warmte). Inmiddels heb ik ze 1 jaar er nog geen stuk (dat zou misschien ook wel zeer snel zijn denk ik dan.
Persoonlijk vind ik het niveau van dimmen prima, maar dit is waarschijnlijk volledig persoonlijk gebonden en mogelijk afhankelijk van de inrichting van de woning. Ik heb een paar spots aan tijdens het tv kijken, maar geen enkele in mijn gezichtsveld (enkel achter mij gericht tegen de muur / plafond).

Voor mij geen optie echter om voor een andere optie te gaan. Het circuit van de lichtschakelaars zijn bij mij slecht bepaald door de vorige eigenaar. Ik moet de mogelijkheid hebben om maar een paar spots van het circuit aan of uit te kunnen zetten.
Een jaar ongeveer. Twee stuks. Nou ja in onze gang hebben we dus maar liefst 21 spotjes hangen. Dan is zelfs 1% nog veel licht. Het halogeen wat er hing kon veel verder gedimd. In de woonkamer idd precies wat je zegt wil je spotjes eigenlijk allemaal apart kunnen bedienen omdat er bij mij ook veel op 1 schakelaar zit. Standje gezellig of standje lezen en zo.
Misschien een optie, terugbrengen onder garantie. 1 jaar is best wel weinig voor led spotjes.
Uit ondervinding weet ik dat Ikea best wel flexibel kan zijn met haar garantie.

Moest je de factuur niet meer hebben (en toch gekocht samen met je Ikea kaart) dan kunnen ze die ook opzoeken op basis van je Ikea kaart.
Heb hier al jaren een ganglamp van hue. Die gaat in een paar weken ongeveer 800 keer aan.( Heb in home assistant een counter toegevoegd die 1 optelt iedere keer als de lamp aan gaat) en deze lamp werkt nog prima. Je kunt beter wat meer geld uitgeven en fatsoenlijk spul kopen.

Al ben ik persoonlijk zelf ook aan het kijken naar IKEA lampen om deze te koppelen aan home assistant. Met een homekit integratie wordt de integratie wel weer wat makkelijker.

[Reactie gewijzigd door sygys op 25 juli 2024 10:48]

Ik heb net een kapotte hue lamp ook. Na drie jaar. Misschien is mijn stroom kapot O-)
Ik had een ICS2000 met Ikea lampen. Werkte aardig maar de verbinding viel soms weg, daarna de IKEA hub erbij gekocht (wie weet werkt dat beter) maar daar kon je vrij weinig mee automatiseren in vergelijking met de ICS2000. Dus toen maar de Philips hub met 2 lampen gekocht. Als je van de ICS2000 komt is het niet altijd even logisch om een lamp in een ruimte te zetten maar werkt snel (lampen reageren snel), nieuwe Ikea lampen kan je ook snel aanmelden (paar seconden, was met ICS2000 soms wel even anders), jammer dat het niet zo heel uitgebreid is met regels als de ICS2000 en je kan alleen de Philips lampen "he siri"-en. Maar sinds ik dus Ikea lampen op de Philips hub heb gaat er elke maand wel een lamp kapot (van de 20), ik vind dat best veel. Ook zie ik om de paar uur dat de lampen heel even uit gaan, gedurende 0,25 seconde? Zou Philips soms niet Philips lampen een beetje "pesten" en dat ze daardoor sneller kapot gaan?
Ik gebruik ook twee, eigenlijk drie, systemen door elkaar maar wat jij beschrijft is wel heel treurig. Ik ga over op homey en doe de slimme lampen er zoveel mogelijk uit....
(Ik heb deze bug al gerapporteerd):

Soms, als je je router herstart dan begint de TradFri gateway een 169.... address uit te zenden als deel van de mDNS announcement.

Dit heeft geen invloed op het bedienen van de TradFri met de Ikea app of Google Home, maar HomeKit kan dan de gateway niet meer vinden.

Je moet de TradFri gateway dan herstarten.

Ik gebruik deze app om te luisteren naar mDNS events op mijn iPhone: https://apps.apple.com/us...ns-sd-browser/id305441017

[Reactie gewijzigd door Snake op 25 juli 2024 10:48]

Dit heb ik 2 jaar geleden ook al gemeld bij Ikea, maar ik geloof niet dat men er wat mee doet. Het wordt geregistreerd in een Helpdesksysteem en een inhoudelijk productspecialist kijkt ernaar, kan er niets mee en sluit de melding. Zo'n melding bereikt het bugtrackingsysteem niet.
Vraag of ze je melding bij de quality specialist (bij de meeste filialen onderdeel van de afdeling recovery) neer willen leggen, die hebben goede mogelijkheden om dergelijke problemen te escaleren.
Wat ze van je gaan vragen is onder andere: beschrijving van het probleem(op welke wijze te reproduceren), mogelijke suggestie, productnummer, productiedatum (4cijferige code: YYWW).
Dat heb ik destijds gedaan, maar twee jaar later bestaat het probleem nog steeds en het bestond al lang toen ik het meldde. Probleem blijft dat software vaak een ondergeschoven kindje is. De kwaliteit van een product wordt steeds meer afhankelijk van de kwaliteit van de software en dat is bij veel bedrijven nog niet doorgedrongen. De quality-specialist kan in veel gevallen ook niets met een analyse van een IT-er die hem in vakjargon uitlegt wat het probleem is. Hetzelfde zie je bij auto's ook daar is de afhankelijkheid van software heel groot geworden echter is er geen loket om softwarebugs aan te melden. Zelfs een dealer heeft in de meeste gevallen geen aanspreekpunt voor softwarefouten.
Het gaat hier om een heel irritant maar simpel op te lossen probleem. Als er een goede procedure had bestaan voor het afwikkelen van door klanten gevonden bugs was dit probleem al lang opgelost.
Ben ik de enige die benieuwd is naar de knop die gebruikt wordt op de foto? Is dat een slimme waterkoker ofzo die je hiermee kan aanzetten? :o
Die knoppen kun je zelf toewijzen aan een functie of reeks processen. Je krijgt er een aantal stickers bij die je erop kan plakken.
Dan is er ook goede hoop dat de sensoren in Home Assistant gebruikt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 25 juli 2024 10:48]

Kunnen ze al hoor, zolang ik me kan heugen vanaf het begin al via het ZigBee protocol :*)
Nee, de sensoren zie je niet in Home Assistant. Alleen de lampen. Van de sensoren zie je wel de batterijpercentages, maar niet de state.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 25 juli 2024 10:48]

Daarom ben ik mijn netwerk aan het overzetten naar zigbee2mqtt, die heeft wel support voor alle ikea knoppen en sensoren, zodat je die kan schakelen met je favoriete domotica oplossing (openhab, homeassistant, nodered, domoticz, smartthings etc).
Klopt, maar als je dan toch met een andere zigbee hub aan de slag gaat kun je misschien ook beter andere schakelaars en sensoren kopen.
Doe ik ook, ben aan het mixen geslagen met de xiaomi aqara sensoren, een test met de lidl sensoren, mijn eigen temperatuur sensor, en in de toekomst een eigen thermostaat. Kan allemaal niet met alleen de tradfri hub. Om inderdaad maar niet te spreken over sommige upgrade nukken van de hub en het verliezen van de verbinding met openhab.
De snelkoppelknop is geweldig: kan ik in de keuken even snel de koudwaterpomp die in de badkamer geïnstalleerd is, snel aan en uit zetten. Ideaal !
Ik heb nog geen spots gekocht maar ik neig wel meer naar philips hue. Vnl omdat ik toch het gevoel heb dat het meer kwaliteit is. De prijzen van ikea zijn wel een pak goedkoper.
Ik heb Hue ingewisseld bij mijn verhuizing voor Tradfri, en eigenlijk pas van de week voor het eerst een heel klein beetje spijt. (heb sinds een week een switch, en die verstoord de zigbee signalen heel soms. Hue schijnt hier minder gevoelig voor te zijn.)

Ik ben trouwens van 3 lampjes naar 33 stuks gegaan, prijs was mijn motivatie.
Idd normale prijs philips hue voor 2 gu10 color is 80 euro ... da's er wat over :p
Cool die snelkoppelknop. Nu kan ik mijn lichten aan doen met een schakelaar. :P
Het is geen lichtschakelaar, maar een scène activatie knop.
Klopt maar je kan ook:
In 1 keer:
- gordijnen dicht doen
- sfeer verlichting aan
- ontspannen muziekje voor koken op op de Sonos
- Haard ontsteken (mits dat elektrisch gaat en bij activator van schakelaar hij automatisch ontsteekt, zoals bij mij)

Is het 100% essentieel? Absoluut niet! Maar het bied wel leuke mogelijkheden, en we zijn Tweakers toch, of niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.