Slim en modulair stopcontactsysteem IKEA vanaf april in Nederland te koop

IKEA gaat het modulaire stopcontactsysteem Åskväder in april in Nederland uitbrengen. Het systeem bestaat uit losse onderdelen, zoals stopcontacten, snoeren, schakelaars, en USB-poorten. Ook ondersteunen ze afstandsbediening via het Home Smart-systeem van het bedrijf.

Dat laat IKEA desgevraagd weten aan Tweakers. Het systeem kan per aansluiting op het huis in totaal tien stopcontacten bieden en ondersteunt een maximaal vermogen van 3680W. Die info is te lezen op onder andere de Zweedse IKEA-site; de Nederlandse en Belgische hebben de informatie nog niet.

Gebruikers kunnen zelf invulling geven aan het systeem zoals ze willen. Ze kunnen bijvoorbeeld een snoer laten lopen naar een set van twee stopcontacten en vanaf daar weer een verlengsnoer naar nog meer stopcontacten laten lopen. De aan-uitknop bedient vermoedelijk alle stopcontacten die erop volgen, waardoor hij ingesteld kan worden om delen van de onderdelenserie te bedienen. De onderdelen hebben allemaal dezelfde aansluitingen, met een mannetje aan de ene kant en een vrouwtje aan de andere kant. Hoeveel ampère de USB-poorten leveren, vermeldt IKEA niet.

De aan-uitknop werkt ook met IKEA Home Smart. Dat betekent dat deze aangestuurd kan worden door de Trådfri-dimmer, of de gelijknamige bewegingssensor of de IKEA Home Smart-app. De app ondersteunt ook zaken als scènes en timers.

Ook is wandmontage van deze onderdelen mogelijk. Een apart onderdeel vormt een beugeltje dat aan de muur bevestigd kan worden met een schroef. De onderdelen klikken weer in dit beugeltje en kunnen ook geroteerd worden voor verdere aanpassing naar wens.

Prijzen voor de Nederlandse markt zijn er nog niet. In Duitsland komen de eerste producten wel beschikbaar, wat een indicatie geeft van wat ze hier ongeveer zouden kunnen gaan kosten. Een dubbel stopcontact kost 6 euro, de schakelaar 10 euro, een wandmontagesetje 1,50 euro en een verlengkabel van 80cm kost 4 euro.

Tweakers heeft ook geïnformeerd naar beschikbaarheid van deze producten in België. Indien IKEA daar nog informatie over levert, zal deze hier worden bijgevoegd.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-12-2021 • 13:30

255 Linkedin

Reacties (255)

255
254
121
12
0
100
Wijzig sortering
Hoeveel ampère de USB-poorten leveren, vermeldt IKEA niet.
Op https://www.ikea.com/de/d...egeraet__AA-2248255-2.pdf staat max 10 watt op een enkele poort of 2x 5 watt als je beide poorten gebruikt.
Dus 10W / 5V = 2A in totaal, of met twee devices 1A per poort :)
Wat is dat voor stekkerverbinding? Ziet er niet echt IEC uit
Nee, lijkt me een eigen systeem van IKEA. Terwijl een IEC C13/C14 ook prima had gekund (ongeveer dezelfde afmetingen). Dus in plaats van ruime keus uit diverse lengtes, kleuren en samenstellingen bij zo'n beetje elke leverancier van electra, kun je nu alleen bij IKEA terecht voor een wit 80cm snoertje. Jammer.
Vendor lock-in, word(s) of the year.

Ik heb al mijn IKEA tradfri lampen en switches retour gedaan toen ik merkte dat het zeer kut werkte met Home Assistant (lampen bleven aan in de app terwijl ze uit staan) heb ik ze rechtstreeks met de Philips Hue GW gekoppeld. Daar kreeg ik de lampen niet eens fatsoenlijk praat met Philips Hue + HA waardoor scenes wel de kleur kregen, maar niet de lichtsterkte, pas na de tweede keer doorgeven stond het pas goed. Ook hebben ze enorm last van coil whine op een frequentie rond de 17khz+. Ik werd er gek van. Dus nu alles ingeruild voor Philips spul + motion sensors en nergens meer last van.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 5 december 2021 18:03]

Trådfri-lampen kunnen maar één commando per keer ontvangen. Sterkte en kleur moet dus eerst het ene dan de andere, eventueel met een halve seconde vertraging ertussen.

"80% sterkte en rood" werkt bijvoorbeeld niet en dan zal alleen "80% sterkte" werken. "80% sterkte" en daarna "rood" werkt wel.

Superonhandig en daarom heb ik dan ook geen IKEA-lampen meer.
Trådfri-lampen kunnen maar één commando per keer ontvangen.
Ik heb een ledpaneel (30x30) en stuur daar prima kleur, aan, plus sterkte in 1x door. Dit wel via zigbee2mqtt. Dat werkt.

Wat sinds een firmware update niet meer mogelijk is is om de sterkte en kleur aan te passen terwijl de lamp uit staat. Om bijvoorbeeld alvast de kleurtemperatuur aan te passen voor de volgende keer dat de lamp aan gaat. Schijnt vanwege Zigbee 3.0 te komen, blijft echter behoorlijk irritant (vooral omdat het voorheen wel werkte).
Ah, dan is het de Ikea-bridge die dit niet kan! Die heb ik al een tijd niet gebruikt, omdat ik geen Trådfri-lampen meer heb :)
En gecheckt of er niet ergens in de dev pijplijn ooit een workaround voor is toegepast in de code voor de dubbele commands? Want ik heb daar wel op github bij andere toepassingen mbt Tradfri iets van gezien.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 6 december 2021 15:16]

Mijn tradfri lampen werken al jaren perfect met HomeAssistant. De kunst is om al die blackboxen van de fabrikant ritueel te verbranden en de zigbee-endpoints gewoon rechtstreeks aan te sluiten op een fatsoenlijke zigbee-stick.
Da's ook mijn ervaring. Met een losse Zigbee coördinator geen enkel probleem. En dat hoeft echt niet met gesoldeer, draadjes en vage chipjes. Ik heb met een ConBee2 en zigbee2mqtt ook geen enkel probleem en er zit Tradfri, Hue, Acara er nog wat non-brand Chinese meuk bij.

Heb ook echt de indruk dat de problemen in veel Zigbee netwerken zich afspelen rondom de controller, terwijl de losse hardware vervolgens de schuld krijgt.

In deze stekkerdozen zie ik dan weer niet zoveel. Zou liever een daadwerkelijke stekkerdoos zien waarbij ik elke socket apart kan schakelen. Het is me niet helemaal duidelijk, maar volgens mij is dat hier niet aan het geval.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 5 december 2021 21:53]

Jij gebruikt Conbee + z2mqtt? Lukt dat goed?

Ik zit nog op deconz maar zou eens willen switchen. Enige probleem is dat ik 89 devices opnieuw mag gaan pairen. 😑
89? jeez. Ik heb helemaal geen smart spul (een paar lampen op hue). Ik heb even gesteld en ik kom aan 33 lampen in huis, incl nachtkastjes en zolder. Dan nog wat apparaten als je dat zou willen, maar 89... niet als kritiek bedoeld hoor (ieder zijn ding) maar ben gewoon verbaasd.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 6 december 2021 08:14]

Tel even hoeveel ramen en deuren je hebt voor contactsensoren en hoeveel ruimtes je hebt voor beweging en licht sensoren. Daarnaast kun je al je schakelaars slim maken en losgekoppeld van je lampen maken. Daarmee verdubbeld je aantal ook snel.
Je zit al snel aan veel devices als je je huis echt smart maakt (en niet enkel Zigbee bestuurbare lampen installeert)
aha, ramen en deuren en had ik niet bedacht! En stopcontacten natuurlijk. Ik snap het. Niet mijn ding hoor, ik vind het prettig gewoon naar een schakelaar of een apparaat te lopen om iets aan of uit te zetten, soort van ritueel ding denk ik (opstaan, lichten aan, koffie zetten etc). Hoort voor mij bij het in een huis zijn. En met twee honden en een kat zijn sensoren niet handig (als ik dat al zou willen). Maar zoals ik zeg, ieder zijn manier van leven
Ik heb op een periode van 4 jaar al mijn oude (tevens energievretende) lampen vervangen door slimme lampen met ZigBee (combinatie van Hue, Tradfri, Osram Lightify, Lidl)

Daarnaast zitten op m'n ZigBee netwerk ook nog:
- slimme stopcontacten
- rookmelders (Honeywell/Xiaomi)
- raam en deursensoren
- beweging sensoren
- een relay schakelaar
- een hele hoop slimme schakelaars
- lucht sensoren
- En een Mi Magic Cube

Ik zie ook dat Phoscon/Deconz groepen als device toont in HA (dus doe de devices min 10)
Zou ZHA pakken ipv z2mqtt, imho veel mooier
Mooier en makkelijker wel. Ondersteunde hardware is dan weer matig. Heb hier een aantal smart plugs waarbij het energieverbruik gewoon verkeerd door komt. Kwh een factor 10 te hoog, voltage en amperage een factor 10 te laag. Alleen het aantal watts klopt. Dan nog gedoe met schakelaars voor de rolluiken die niet in calibratiestand kunnen. Werkt met z2mqtt allemaal wel.
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk alleen naar totaal verbuik kijk en niet van individele apparaten. Vandaar dat ik hier ook niet tegenaan ben gelopen.
Heb het hier destijds gebruikt om sluipverbruik op te sporen. Kwam er uiteindelijk op neer dat mijn slimme meter dubbel verbruik registreerde als daar een stekkerdoos op lag.
Conbee stick met ZHA (geïntegreerde ZigBee integratie) vind al je devices zonder 6x je lampen aan en uit te doen. Als je de lamp aanzet vind de ZHA deze direct. Dit scheelt enorm aan tijd.
Ik heb een conbee2, maar als ik een "schone" home assistant installatie pak dan ploppen in verloop van tijd alle devices met ZHA weer op. Dat had ik met een goedkoop TI stikkie niet.

Wellicht het uitzoeken waard.
Uhuh. Ik had aanvankelijk die deconz software in een docker draaien omdat ik er vanuit ging dat de 'eigen' software het een beter zou doen, maar daar liep ik tegen allerlei problemen aan vergelijkbaar met de HA-Tradfri integratie. Niet willen pairen, bepaalde endpoints niet koppelen of devices die pas na enkele uren of dagen (!) verschenen aan de andere kant. Met z2m eigenlijk geen enkel probleem. Verbaasde mij ook, maar goed.

Alles overzetten is wel een gedoe ja. Als echter alles op z2m draait is migreren vrij makkelijk, is gewoon een .db bestandje wat mee kan verhuizen.
Het is mogelijk om spul te migreren, afhankelijk van je huidige stack is: https://www.youtube.com/watch?v=ql58ZfXso1M
Er bestaat volgens mij een manier om de zigbee controllers te backuppen in Home Assistant. Moet je even zoeken naar filmpje van Everything Smart Home die daar een goed filmpje over heeft gemaakt op YouTube (Backup andere Migrate).
Als je een stekkerdoos met apart-schakelbare sockets wil hebben zou ik eens naar de Meross MSS425E kijken. Heb 'm zelf nog niet, maar schijnt wel echt één van de betere te zijn.
Meross is inderdaad goed spul, alleen is de integratie met Home assistant recentelijk gewijzigd.
Dat is er niet beter op geworden.
De app van Meross werkt verder prima en betrouwbaar. Ik heb enkele MSS710 nog ongebruikt liggen.
Die stekkerdoos MSS425E heb ik ingewisseld voor een Chinese Zigbee variant die ook fysieke aan/uit knoppen heeft. Vond m'n vrouw toch fijner. Er hangen bij ons vooral opladers aan.
Ik heb deze zo ingesteld dat ze iedere 2,5 uur automatisch uitschakelen na het aanzetten.

[Reactie gewijzigd door Okidoki4u op 6 december 2021 11:40]

Bij de Lidl webshop hebben ze ook een mooi alternatief.
Heb je een naam en/of een link?
Gewoon in de Lidl webshop op zigbee zoeken. Ze hebben daar aardig wat zigbee spul waaronder 2 stekkerdozen waarvan de stopcontact onafhankelijk van elkaar zijn te schakelen. Gebruik er hier eentje voor een aquarium.
Ik gebruik nu een omgebouwde Sonnof hub i.c.m. de ZHA integration in Home Assistant om zigbee apparatuur te koppelen, werkt als een tiet, maar kun jij mij wellicht uitleggen wat het voordeel is aan zigbee2mqtt? Ik weet niet precies waarom men die optie ook gebruikt naast ''normale'' integraties met Zigbee in Home Assistant. Wat is het voordeel aan Zigbee2mqtt?
Eigenlijk omdat ik aanvankelijk van plan was MQTT een beetje als 'centrale' te laten dienen voor mijn domotica setup. Ik had destijds namelijk een hele hoop scriptjes draaien om de boel te automatiseren, gewoon een zelfgeschreven nodejs service die luisterde naar events en vervolgens de boel aanstuurde. HA is daar 'bij' gekomen maar heeft uiteindelijk (nagenoeg) alles overgenomen, want dat is natuurlijk wel wat praktischer.

En het draait eigenlijk wel prima, ik zie geen enkele reden om de moeite te doen om te migreren.

TLDR: Geen idee.
En dat heb je via Rasperry Pi gedaan?
Ja, wel met vrij regelmatige backups van de databases :X moet eigenlijk gewoon eens van die hele SD een image trekken en de configs extern opslaan want als dat ding ooit toch eens uitvalt ben ik wel even bezig voor ik weer licht heb hier in huis :/ Ben er ook mee begonnen als uit de hand gelopen experiment. Volgende maand gaan we verhuizen en dan ga ik het een en ander wel wat robuuster maken is de bedoeling. Maar wel met dezelfde software.

Die Pi draait zigbee2mqtt, HomeAssistant, PiHole en Hyperion (diy ambilight). Geloof dat het een 3b is. Gaat eigenlijk al een jaar goed.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 6 december 2021 22:38]

Bedankt voor je info!
Dat kan met de Lidl contactdoos. Elk van de 3 kunnen apart geschakeld worden en hebben een eigen ledje. Tevens 2 USB aansluitingen, welke wel altijd aan zijn. Werkt met zigbee2mqtt.
Goeie tip, gelijk 1 besteld!
Lidl verkoopt een stekkerdoos met 3 stekkers die los zijn te bedienen (volgens de omschrijving).
Werkt waarschijnlijk ook met zigbee2mqtt. En zo niet stuur mij zo’n ding en ik zorg wel dat die met zigbee2mqtt werkt. (Zoals ik al met 3 andere zigbee devices heb gedaan)

https://www.lidl.nl/p/sil...bee-smart-home/p100306994
Dat is ook precies wat ik heb gedaan met mijn IKEA setup. Heb teveel tijd besteed aan de nogal beperkte Trådfri gateway, die ik in Home Assistant had geïntegreerd. Een aantal issues:
  • De gateway broadcast vrijwel geen sensor states (b.v. druk op een lichtknop), waardoor Home Assistant niet weet wanneer er een knop wordt ingedrukt. Workaround was het triggeren van een automation op basis van het aan de sensor gekoppelde device, bijvoorbeeld een lamp of plug-in stopcontact.
  • Ik had een Trådfri plug-in stopcontact via de gateway gekoppeld aan m'n 3D printer. Via een Home Assistant integratie werd de status van de printer in gaten gehouden, en in geval van problemen (bv een Thermal Runaway error) werd het contact automatisch uitgeschakeld. Beetje jammer als je bezig bent met een print van anderhalve dag, en de gateway besluit halverwege automatisch alle plugin-in stopcontacten te updaten, en ze deze ook vervolgens uit te schakelen.
  • Mijn gateway liep heel vaak vast. Na een hoop uitzoekwerk en zelfs een inruilactie, bleek het te komen doordat de gateway niet tegen sinkholed DNS requests kan, hetgeen netwerk adblockers doen. Het domein logentries.com komt b.v. in veel blocklists voor. Workarounds zijn o.a. de bridge uit te zonderen van adblocking, domeinen whitelisten, een andere DNS server te geven via DHCP (bv Google), danwel helemaal te blokkeren van het internet. ik deed het laatste, en zette de verbinding af en toe open voor updates.
  • Zoals je kan verwachten, geen ondersteuning voor Zigbee devices van andere vendors.
Ik was het na een paar weken zat, en had toen een Conbee 2 gekocht. Een groter plezier kan je jezelf niet doen.

[Reactie gewijzigd door jansenr86 op 6 december 2021 10:45]

Dat lost de coil whine nog niet op.. Ik heb er zeker 3 spotjes voor terug moeten brengen. De grijze drivers van ze voor de LED balken, zelfde verhaal: wanneer ze niet op 100% staan gaan ze geluid maken.
IKEA tradfri onwerkbaar noemen en dan naar Philips Hue switchen. Philips is degene die juist het meest van de standaarden afwijkt.

Hij is een beetje over de top, en wat outdated, maar: https://www.youtube.com/watch?v=IiT55Gee7pg
Hun spul werkt tenminste fatsoenlijk. Ik heb in mijn hele leven maar 1 v1-bridge (door EOL) en lamp (kapot gegaan na 8 jaar) verloren. Van de IKEA zitten we nu al op 8 retouren en nog 3 devices waar ik eigenlijk niet helemaal tevreden mee ben.
Ik heb de Tradfri hub er tussenuit gehaald en een DeConz stick aan m'n Raspberry gehangen. Werkt 10x beter dan de hub inderdaad. Ideaal. En je kunt nu heel simpel gewoon andere Zigbee lampen aansturen en het maakt dus niet meer uit of alles IKEA is of juist niet. Zag in de uitverkoopbak bij de Mediamarkt laatst 2 INNR-zigbee-lampjes liggen, die werken ook binnen een paar seconden tussen alle IKEA Tradfri lampen en sensoren die ik heb. Ideaal.
idem; lampen, 220 switch, rolluik - alles van ikea smart trafri(?) is er weer uit - waardeloos systeem. koppelt vaak niet, is het gekoppeld vervalt de verbinding willekeurig. rolluik wat niet stopt bij ingestelde 'stop', remote die niet meer werkt. al met al vond ik het minder dan gemiddeld ali-expres kitje.
Vendor lock-in, word(s) of the year.
Ik wist niet dat dingen die al jaren overduidelijk zijn ook woord van het jaar kunnen zijn (om het maar even Dutch te houden, without all those onnodige English Translations overal ;))

Maar even serieus, vendor lock-in is echt niet iets nieuws. De meest succesvolle bedrijven ter wereld zijn gebouwd op vendor lock-in. Apple's ecosysteem is niks meer dan een mooi woord voor vendor lock-in (en om die discussie te voorkomen, Google kan er ook wat van, alleen zijn die iets minder aggressief in het beperken van functies als je geen Google gebruikt). Consoles zijn, hoewel vaak meer door sociale druk, ook een prima voorbeeld van vendor lock-in.

Of wat denk je van het toch wel alom gebruikt Office. Ja je kunt bestanden uit MS Office openen in een net-niet Office kloon, maar vaak werkt het toch net niet goed. Om die bestanden te behouden, inclusief hun functionaliteit, moeten bedrijven toch over het algemeen een MS Office abonnement aanhouden.

Helemaal mee eens dat het een ding is, maar het is zeker niet nieuw ;)
Helaas herken ik het...

Al mijn e14 en gu10 tradfri's gaan retour

Mijn wit-tint-e27's mogen blijven want die klikken en whinen niet.
Gaan ze wel op de Hue GW dus ik hoop dat het twee maal scene selecteren eruit is...
Ik heb hier al jaren Tradfri en Hue op Home Assistant met de eigen gateway. geen probleem. Tradfri ook nog eens in Hue geïntegreerd en Homekit.
misschien omdat iec c13/c14 max 10A mag doen en Ikea claimt dat zij 16A door de connector mogen duwen.
Ik moet de eerste stekkerdoos welke 16A aan kan nog tegenkomen, dit ziet er ook niet echt 16A uit.
Ik denk als je daar een boiler aan hangt de boel wel weg fikt.

Maar even realistisch welk apparaat gebruikt nou 16A(afgezien van een wasmachine/droger of ander groot apparaat)...

Er zal vast wel weer een claim in staan ja maar...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 december 2021 18:27]

Zonnepanelen die sommige mensen gewoon op een stopcontact hebben. Bij diversen gezien. Standaard stop contact kan geen 16A continue aan, warmen ze op en gaat na een aantal uur de fik erin.
Deze ikea snoeren zal het mee vallen en beter zijn dan menig goedkoop verlengsnoer met stekkerblok eraan.
Hmm een stopcontact zou die 16a continu aan moeten kunnen,
Zo niet dan is jouwn installateur verantwoordelijk.
Een 16a groep met 16a belasten voor 24/7 heeft bij mij nog nooit voor problemen gezorgd.
Nee, een WCD kan niet continue 16A aan. Dat is een misverstand. Een Google-opdracht levert de volgende tekst aan als uitleg voor Inom (nominale stroom):

"De door de fabrikant aangegeven waarde van de stroom, die rekening houdt met de nominale waarden van de bedrijfsmiddelen en de rangschikking en het gebruik ervan, en die zonder overschrijding van de vastgelegde grens van de overtemperatuur van de verschillende onderdelen van de verdeelinrichtingen onder bepaalde voorwaarden gedragen kan worden."

In het normaal Nederlands staat hier: De maximale toelaatbare stroom als aan alle randvoorwaarden is voldaan. Randvoorwaarden zijn dan zaken als ventilatie, temperatuur, gewicht aan de stekker, etc, etc. Een stopcontact mag dus uitsluitend langdurig op 16A belast worden als je aantoonbaar (!!) aan deze voorwaarden hebt voldaan.

Wanneer je dat niet hebt, dan is een andere waarde relevant namelijk de RDF. Rated Diversity Factor. Dit geeft aan hoeveel procent van Inom continue gebruikt mag worden zonder rekening te houden met al deze zaken als ventilatie, e.d. Meestal is de RDF 0.8 ofwel 80%

Dat betekent dat een normaal WCD in bijvoorbeeld een muur continue op 12 ampere belast mag worden. Voor een normaal stopcontact in de wand is namelijk geen berekening gedaan op de zaken die je moet berekenen voordat je Inom mag hanteren. Een 16A piekbelasting mag dan wel.

De RDF geldt voor vrijwel alles. Ook groepen in je groepenkast mag je in principe dus slechts langdurig op 80% van Inom belasten. Wil je een groep langdurig op 100% Inom belasten dan zal in vrijwel alle gevallen zo'n groep vrije ruimte om zich heen moeten hebben voor ventilatie.
Dan is het of geen goed stopcontact, of waarschijnlijker, deugt je stekker niet. Belangrijk voor 16A is voldoende contactoppervlak tussen stekker en stopcontact, dus je haalt geen 16A met de stekker van je USB-lader bijvoorbeeld, maar de stekker die aan je wasmachine zit zal de 16A echt wel halen.
De Stop/Zekering in de meterkast moet dat aan kunnen, lukt dat niet dan knalt die eruit want daar zijn ze voor bedoelt en niet om in de fik te vliegen.

Knalt die niet dan is het een ondeugelijk installatie.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 6 december 2021 09:21]

Je zal vast mensen hebben die er een mobiele airco aan hangen, of een elektrisch kacheltje.
Mobiele airco vreet niet zoveel als mensen denken, veelal stopt het bij 700 watt.
Door de inefficiëntie van die dingen (onderdruk in woning) staan ze bekend als stroomvreters.

Electrische kachels daarintegen nemen gerust 2000watt en als je 2 aansluit zit je snel tegen de 16A aan, De meeste prulletjes smeulen weg als je richting 16A gaat.

10Ampere is 2300 watt en dat gaat altijd wel goed en veel van ons apparatuur in huis gaat niet verder dan dat.

Ik hou lan party,s in huis en 8 pc,s op 1 16A groep gaat al goed terwijl mensen een RTX3080 in de PC hebben, zolang je maar gefasseerd de boel aan zet klapt de zekering niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 5 december 2021 20:47]

Ik heb het idee dat Ikea dit niet als een verlengsnoer systeem presenteert maar als een semi permanent installatie. Overigens is het stekker instaleren in de nieuwbouw steeds meer een feit.
https://www.wago.com/nl/verbindingstechniek/stekerbaar
Het is een stekkerdoos die je kan daisychainen dus er kan makkelijk 16A door die kabel lopen als je hem vol steekt. Alleen mag je hopen dat er niets anders op die groep dan zit.
Laserprinters willen nog wel eens heel kort heel veel stroom gebruiken voor hele korte tijdsperiodes. In ons 230V-land is dat gelukkig minder dan in landen als de VS en Japan, maar toch. Dat is ook waarom je die dingen nooit zomaar op een UPS mag aansluiten.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 6 december 2021 01:57]

Ik zou verwachten dat het maar om beperkte vermogens zou gaan. Wat voor technisch onderdeel vraagt dan die hoge vermogens bij consumenten-laserprinters?
Voor toner moet er iets worden gesmolten/verdampt, daarvoor moet (kortstondig) iets heel warm worden.

Zelfs een consumentenlaserprinter kan, helemaal bij het opstarten, daarom soms voor korte tijd de 1000 watt aantikken. Als je een zakelijk model pakt, kan dat zelfs nog hoger uitvallen. Een laserprinter die de boel warm houdt in standby zal ook meer standbyvermogen gebruiken, maar ik verwacht dat de meeste tegenwoordig wel gewoon afkoelen waardoor je even moet wachten op je printje (maar het bespaart wel veel stroom!).

Gemiddeld gebruikt zo'n ding niet zoveel. Moet het verwarmingselement echter veel aan springen…
Maar daar heeft IKEA een handje van: veel zaken hebben bij IKEA een niet-standaard maat waardoor een bij een concurrent kopen onmogelijk wordt. Volgens mij zijn zelfs de afmetingen van matrassen geen standaard maten...
Vreemd wat je zegt. Hun Tradfri is net wel compatibel met de ZigBee standaard .
Ook maar zo zo, en echt stabiel zijn (met name de afstandsbedieningen in combinatie met Hier bridge) ze dan weer niet ondanks de Zigbee Light Link implementatie.
Ik heb hier zowel lampen als dimmers van IKEA in het Zigbee-netwerk hangen (samen met wat niet-IKEA-spul)", via Zigbee 2MQTT. nooit problemen mee.
Heb hier HA met Deconz en een Conbee II stickje. Héérlijk. Sensoren en lampen van allerlei merken door elkaar heen, werkt gewoon uitstekend.
Home automation producten van verschillende merken die daadwerkelijk goed met elkaar samenwerken moet je ook echt met een lantaarntje zoeken. Standaard of niet.
Lampen werken perfect, afstandbediening misschien wat minder. Die van IKEA sturen lampen direct aan terwijl Hue alles via de bridge laat lopen.
Jouw kennis van IKEA dateert van een paar decennia terug. Matrassen zijn standaardmaten (al jaren) maar ook zaken waar ze vroeger nog wel eens afwijkend waren zijn ze dat ook niet meer. Keukenapparatuur bijvoorbeeld past ook in andere merken en andersom past niet-IKEA apparatuur nu in IKEA keukens. En dat geldt voor veel meer producten.
Ikea keukens hebben in de breedte wel de standaard van 60 cm (en 35, 45 en zo) Maar in de diepte net niet. Al moet ik hier Ikea wel het voordeel geven. Een bruinzeel keuken kastje is 10 centimeter minder diep. Een ikea bestek bak in een bruinzeel lade moet zo'n 10 cm ingekort worden.
Op zich is de diepte precies standaard, er gaan gewoon normale 60 cm aanrechtbladen op. Het verschil is alleen dat normale Nederlandse keukens de achterwand een cm of 10 van de muur af hebben zitten, zodat er leidingen werk achter de achterwanden kan zitten. Met een Ikea keuken moet je leidingen of door de binnenkant van de kasten laten lopen of in de muur frezen. Of het geheel extra van de muur afzetten en/of hangen natuurlijk.

Ik denk dat net als met de maten van matrassen het niet zozeer is dat ze zo nodig vreemde dingen willen doen, maar vooral dat ze hun producten ontwikkelen voor een bepaald land (bijv Zweden) en vervolgens zonder wijzigingen importeren naar andere landen. Of ze vinden gewoon dat ze het beter doen dan anderen, dat is met die extra diepte van de keukens behoorlijk goed te argumenteren.
Voor zover ik weet m.b.t. matrassen zijn 200x140/200x160/200x180 toch echt wel standaard maten…
Nu wel maar 30 jaar geleden nog niet. Toen ik mijn eerste huis inrichtte was de keuze bij Ikea precies tussen die van de rest van de matrassen leveranciers in.
Eh, sorry?
Tussen 1975 en 1995 waren matrassen met 2mx140cm, 2mx160cm, 2mx180cm toch echt wel DE standaard maten…
Schijnbaar heb jij toendertijd dus nog nooit een matras gekocht, ik verschillende, en ik starte met de 140, en eindigde in 1995 met 180cm. Nu behoort 200x220cm tot de standaard maten.
Korte offtopic reactie als lang (>2m) persoon: 220 lengte is nog geen standaard hoor; regelmatig is die lengte niet te koop en áls het te koop is betaal je een significante meerprijs. (30~50% extra terwijl het "maar" 10% extra materiaal is)
Korte offtopic reactie als lang (>2m) persoon: 220 lengte is nog geen standaard hoor; regelmatig is die lengte niet te koop en áls het te koop is betaal je een significante meerprijs. (30~50% extra terwijl het "maar" 10% extra materiaal is)
Dat is idd wel waar, die meer prijs.
Toch lees ik bij alle bedden en matrassen fabrikanten waar ik kan bestellen, 220 cm toch echt nu wel overal in de optie zit "als standaard", in/vanuit Nederland tenminste.
Ik herinner mij ook lengtes van 190 en 210 cm. Dat heb ik onthouden omdat het toen toevallig wel of niet goed uit kwam tussen kastjes en in (kleine) kamertjes. Al weet ik nu (3 huizen later) niet meer precies hoe om dat was.

En met beddengoed is het geen ramp, als een dekbedovertrek 10 cm langer is dan het gebruikte dekbed, heb je gewoon 10 cm extra instopstrook.
Maar langer dan 2m wordt nog altijd niet aangeboden 😒
sqrt(2²+2²) = 2.83 meter :)
Lig je daar, diagonaal over je vriendin heen… liever een ander nummertje :P
Je zou nog allebei diagonaal kunnen proberen te liggen maar wordt wel lekker knus dan :p
Twee persoons matrassen liggen eigen;ijk nooit lekker diagonaal, de lattenbodems hebben een richel in het midden.
Die hadden ze jaren terug juist wel, maar zijn ze mee gestopt omdat door vrijwel alleen in nl gekocht werd.
Maar langer dan 2m wordt nog altijd niet aangeboden 😒
Jawel hoor, check de matrassen makers naaf van Swiss sences of Auping.
Allemaal bieden ze, tegen meer prijs, 200, 210 (Swiss sence) 220 cm (Auping) aan. Er is er niet één die 200 als maximum heeft.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 12 december 2021 11:52]

Om nog maar niet te spreken van standaardwijzigingen bij het zelfde product. In mijn geval Led strips, 2 maanden na elkaar gekocht die net niet meer op elkaar pasten terwijl ze 'modulair' waren. Het verschil? 1mm op het PCB. Verder identiek.
Matrassen wel, keukenkastjes zijn daarentegen wel een iets andere maat dan standaard.
Maar daar heeft IKEA een handje van: veel zaken hebben bij IKEA een niet-standaard maat waardoor een bij een concurrent kopen onmogelijk wordt. Volgens mij zijn zelfs de afmetingen van matrassen geen standaard maten...
Wij hebben een bed 200x140… matras van IKEA past perfect. Voor de goede orde, het is geen IKEA-bed.
Elke comptabiliteit wordt uiteraard vakkundig vermeden.
Het kan te maken hebben met octrooien, maar meestal is het puur bedoeld om klanten aan het bedrijf te binden. Voor simpele zaken als een verlengsnoertje kunnen ze dan schandalige bedragen vragen.
Er zijn er meer: ook snoeren van 1,20 en 2m. Verder keuze tussen 1 of 2 contactpunten, en bij Ikea Noorwegen ook een USB module.
Even afwachten denk ik, maar dit heeft mijn interesse. Vooral omdat daisy chain vaak duur is bij de electro winkel.
https://nl.wikipedia.org/...panningen_en_-frequenties

Type BS 546 5 A; Wordt gebruikt in India, Sri Lanka, Nepal, Namibië en Hongkong
Lijkt mij niet, deze stekkertjes zijn een stuk kleiner.
Enige overeenkomst die ik zie is dat het 3 pennen zijn die een driehoek vormen. Die van Ikea heeft echter 3 even grote pennen. Ik verwacht ook dat het een eigen systeem is van Ikea.
Ze lagen onlangs al in de IKEA van Zwolle, jammer dat ik ze toen niet gelijk mee nam. Kennis van mij attendeerde mij er op, die had ze er al wel gekocht.
Ideaal voor onder een bureau een paar WCD allways onderspanning, schakelmodule, en dan een paar smart WCD's (lampje, 2de, 3de monitor) die auto aan gaan als je je werkkamer inkomt en je laptop/pc aanzet.
Zwolle is de concept-store van Nederland, worden vaak nieuwe producten en concepten uitgeprobeerd.
Sorry, maar Delft is de IKEA Concept Center van NL. Interessant detail: behalve Delft (dat eigendom is van IKEA) zijn alle andere vestigingen in NL franchises. Bron
Hmm, bij een sollicitatie ronde voor het traineeship van IKEA werd nog Zwolle genoemd. Dit is al wel een aantal jaren geleden.
Dat is vreemd. Ik was verbaasd door wat je schreef, want ik weet niet anders dan Delft. Dus ik ben gaan rondzoeken op de interwebz voor een bron. Ik kwam heel wat tweedehands info tegen, zelfs een grote cateraar tegen die het zei, en dus ook Wikipedia. Daar staat ook dat franchisenemers voor heel Europa opgeleid worden in de IKEA-owned IKEA in Delft.

Ik heb nooit bij/voor/in IKEA gewerkt, dus ik heb het ook alleen maar van hearsay en een beetje Googlen. Die hearsay bevatte trouwens ook de anekdote dat meneer Kramprad zelve zelfs naar Delft kwam om feeling te houden, zich bezoeker te wanen, en zo op nieuwe ideeën zou komen.
Het leuke is dat jullie allebei gelijk hebben. Delft is 'The Concept Store' voor het Concept dat IKEA heet.
Zwolle is de winkel waar IKEA (vaak) als eerste Nieuwe producten en ideeën laat zien voor testen hoe goed het "loopt". Daarnaast is/was locatie Zwolle het meest gericht op duurzaamheid in het aanbod en opbouw
Dat verduidelijkt een hoop, bedankt! :)
Is me even niet duidelijk hoe je dat regelt, dat vanzelf aantal wcds aangaan als je binnenloopt?
Opnemen in je home domotica systeem. (Homey, home Automation) met een bewegingssensor.
Wat jammer dit.

Afgezien van wasmachines en drogers, en wellicht de vaatwasser, misschien een koelkast? Hebben vrijwel alle apparaten een platte stekker. Sterker nog, keukenapparatuur en laders voor badkamer (scheerapparaat, elektrische tandenborstel) hebben hier ook allemaal platte stekkers.

Waarom dan nog dit soort grote stopcontacten aanbieden terwijl 99% van de apparaten in de veel kleinere smalle stopcontacten past?

Ik heb met veel moeite een stekkerdoos gevonden met alleen maar ruimte voor 6 platte stekkers. Ideaal in een TV meubel. Ding neemt erg weinig ruimte in beslag.

Het zal wel weer een NEN norm zijn dat alle stopcontacten geaard moeten zijn, terwijl vrijwel alle producten dat niet zijn. Wellicht ook een economische norm om zo fabrikanten ons duurdere dingen te laten verkopen. NEN is helaas heilig, maar niet altijd zinnig.
Waterkokers, koffiezetapparaten, een aantal lampen, sommige Hi-Fi zijn al een aantal voorbeelden van apparaten die een randaarde kunnen gebruiken.

De optie om ernaast modules te bieden voor enkel platte stekkers kan ik begrijpen, maar daarbuiten bieden deze normale randaardeaansluitingen iig aansluitmogelijkheden voor beiden soorten stekkers :)
Moderne nieuwe waterkoker, HiFi versterkers, receivers hebben het allemaal niet..
Graag een voorbeeld van een waterkoker waar een stekker zonder randaarde op zit ?
Lijkt me ook moeilijk aangezien je het verwarmingselement werkt door metaal-metaal contact. Waarbij metaal 1 = verwarmingselement en metaal 2 de water container en vervolgens komt dit metaal 2 in aanraking met water...

Zodra je het verwarmingselement insluit in een isolator dan kun je misschien dubbel isoleren maar dan vindt de warmte overdracht dus anders plaats. Geen contact. Dus stralingswarmte (= IR straling) of via een ventilator.
Waterkoker met een inductie-element, dan maak je een gesloten circuit in de waterkoker zelf en een afgeschermd circuit in de onderzetter. Net zoals je een scheerstopcontact in de badkamer hebt.

Maar die dikke ronde stekkers is wel wat het voor mij juist interessant maakt.
Stekker kan rond of plat zijn: platte stekker past in ronde wcd maar niet andersom.
Adapterblok past wel op ronde wcd (als deze de juiste hoek heeft), niet op platte wcd zonder minstens 2 andere af te dekken.
In mijn TV kastje heb ik 8 stekkers, waarvan er 5 te groot zijn voor een platte wcd.
TV, DVD, videorecorder: platte stekker
Versterker, PC: ronde stekker
Lampje: platte stekker.... met dikke klikaan-klikuit adapter er onder
Raspberry Pi, router: adapter (te breed voor platte connector dus)
Mede daardoor probeer ik verlengsnoeren altijd met enkel ronde aansluitingen te kopen, en de platte te vermijden als een enge ziekte.

Ik zie deze dingen ook wel voor in mijn hobby ruimte: zeer flexibel qua positie en makkelijk aansluiten / doorkoppelen. Schakelaartje er tussen om groepen aan/uit te zetten. Ideaal!
Ja - idd. Magnetisch veld is ook mogelijk om contactloos energie over te dragen. :9

Dat gedoe met adapters (naastgelegen contact-doos afdekken) is idd vervelend.
Mijn nieuwe Philips heeft het wel, en dat is logisch. Het verwarmingselement hangt direct in het water.
Mijn HiFi versterker heeft weldegelijk randaarde...
De meeste hebben randaarden, mijn versterkers ook.
Soundbars niet, wat voor veel mensen toch de standaard is.
Dan is deze dus niet dubbel geisoleerd. En heeft vaak een metalen kast (is ook nuttig) dus : randaarde.
Verzekeringstechnisch is het niet slim om ongeaarde stopcontacten en/of apparatuur te gebruiken in je huis. Elk van die aansluitpunten en/of apparatuur is een reden waarom een verzekering niet uit zal keren als je getroffen word door het spreekwoordelijke excrement, verspreid door een wentelwiek.

En het is een goed ding dat de NEN heilig is. Nu ik hier in Paraguay leef, waar er wel regelgeving en standaarden zijn die niet worden nageleefd, is het verschil in kwaliteit in het electriciteitsnetwerk enorm. In Noord-Brabant had ik werkelijk nooit problemen met het electriciteitsnetwerk. Hier in Paraguay ben ik bang dat na een regenbui de stroom uitvalt.

Doordat je de term "NEN is heilig, maar niet zinnig" gebruikt, weet ik zeker dat je NL/Europa nog nooit hebt verlaten. Geloof me, je zingt al heel gauw een heel andere toon als je bekend met electricitetsnetwerken die niet met de hulp van de NEN zijn opgezet. NEN zou overal ter werled net zo populair (en bekend/gequoted) moeten worden als de bijbel.
Mijn punt is juist dat 99% van de apparaten die je kan kopen helemaal geen geaarde stekker heeft. Daar heb je als consument dus geen keuze in. Je NEN bijbel slaat daarom al volledig door want het is een norm die dus letterlijk niet op de realiteit aansluit.

En ik ben al een poosje niet in de EU ;)

Bij het afbouwen van m'n appartement in NL ontdekte ik een aantal NEN normen die echt totaal geen hout slaan. En laat ik nou naast een brandweercommandant wonen, die daar een vrij duidelijke mening over heeft:
NEN is inderdaad noodzakelijk, maar ze zijn op een aantal punten volstrekt doorgeslagen. Daar is niemand bij gebaat maar het maakt het wel lekker duurder.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 december 2021 18:45]

De NEN weet niet of jij een dubbel geïsoleerd toestel of een metalen haardroger op je WCD aansluit en gaat daarom van de meest veilige voorziening uit en dat is ten alle tijde aarding aanbieden.

Als jij denkt dat dit doorslaan is, dan begrijp je niet wat de NEN beoogd.
En randaarde is weer verplicht in natte ruimtes (zoals keuken en badkamer) meen ik.

Helaas heb je nog non-randaarde WandContactDozen waar wel een geaarde stekker in past. Da's eigenlijk niet zo handig...
Al enige jaren is randaarde verplicht bij elk aansluitpunt. In Natte ruimten was het al veel langer verplicht. Oude installaties kunnen hun ongeaarde spul aanhouden, maar als je de installatie gaat renoveren moet je die up to date brengen met de huidige regelgeving.
Die 99% is volledig uit de lucht gegrepen.
Computer, monitor en de meeste laser printers zijn met randaarde.
Er zijn dan ook weer monitoren en mini PC's met een power-brick zonder randaarde ;)
Ik weet niet waar je die 99% vandaan haalt, maar een snelle blik op de de stekkerbakken hier levert meer een 50/50 beeld op, waarbij bovendien zeker 80% van de platte stekkers ook nog eens een adapter is die nooit naast elkaar hadden gepast als het een stekkerbak was geweest waar die platte strak naast elkaar hadden gezeten.
Die 99% van jou zou ik toch met een dikke korrel zout nemen en een sterke overdrijving noemen.
Computers zijn wel een goede toepassing denk ik hier. De pc en schermen zelf kun je nu makkelijk op de juiste plek oppakken. Heb nu twee stekkerdozen omdat mijn monitoren net te ver weg staan van de pc die zelf ook niet goed bij een ander stroompunt kan.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 5 december 2021 16:42]

De aardlekschakelaar in de meterkast zou die ook goed werken voor apparatuur zonder randaarde ?
Geen of wel randaarde van een apparaat: dubbel geisoleerd of niet. :Y)
Was j.l. in Zwitserland - ook 220-240. Geaard en ongeaarde stekkers allebei platformaat stekkers! Zeer praktisch.
Misschien ligt het aan mij, maar ik mis de meerwaarde tegenover een traditionele stekkerdoos.
Omdat die niet ‘smart’ zijn. Dus dat Ikea ding kun je voor home automation gebruiken. En het modulaire maakt die Ikea stekkerdoos wat flexibeler. Heb je minder dat je verschillende dozen aan elkaar moet knopen omdat iets mist of tekort aan hebt. Of dat je de hele doos moet vervangen.
Maar gaat het smart gebeuren via de cloud of blijft dat binnen je intern netwerk?
In tegenstelling tot de meeste smart home fabrikanten draait alles van IKEA volledig lokaal. Er is niet eens een optie voor de cloud m.u.v. het combineren met zaken zoals Alexa en Google Home die uiteraard wel de cloud gebruiken.

Onder o.a. Home Assistant gebruikers waar lokaal draaiende smart home systemen een grote plus zijn is men groot fan van IKEA Home Smart.
Vergelijkbaar met Philips Hue. De bridge werkt prima lokaal. Zonder netwerk verbinding werken knoppen en lampen samen. Met lan werkt je mobiel en bijvoorbeeld Domoticz integratie. Pas als je van buiten af wil of met google/alexa aan de slag wilt heb je internet nodig.

Er zijn inderdaad genoeg anderen die hier iets kunnen leren van Ikea en Philips.
en van buitenaf kun je er dus ook prima voor kiezen om via een VPN naar je router met je lokale hue bridge te verbinden :)
Bijna alle ikea smart producten werken via zigbee. Dus mijn vermoeden is dat deze dat ook wel doen. Zigbee is een open standaard dus met een eigen zigbee dongle heb je de ikea hub, en dus ook hun cloud service niet nodig.
Was dat maar zo. Dit probleem speelt nog steeds als je IKEA lampen rechtstreeks op de Hue aansluit.
Dat is als je de apparatuur weer op een andere blackbox, ditmaal die van Philips, gooit. Als je echter die blackbox van Philips ritueel verbrand en gewoon puur de hue lampen aansluit op een fatsoenlijke homecontroller die rechtstreeks met ZigBee endpoints kan praten, heb je veelal perfecte werking. Ik heb hier OSRAM, Xiaomi Aqara, IKEA, hue, Lidl, qua ZigBee gemixt via Zigbee2mqtt en ik heb nooit ergens last van, en geen fabrikant die de werking weer belemmert.

[Reactie gewijzigd door MsG op 6 december 2021 11:52]

Hue zelf werkt gewoon prima en er zijn ook non-programmeurs in mijn familie die ook af en toe een automatisering willen aanmaken. Vandaar mijn behoefte om ook een systeem te gebruiken die gebruiksvriendelijk genoeg is voor leken.
Dat is prima, maar je kunt er Ikea slecht de schuld van geven als flips dwars ligt.
Ikea lult niet met de buitenwereld over jouw lampjes en schakelaars. Alles blijft binnen jouw muren.
Iets genuanceerder: je apparaten worden wel netjes OTA geüpdatet, dus er is wel iets van communicatie met de buitenwereld.
Ja, maar je lichten gaan niet aan via de cloud. Dat was de vraag en precies dat was het antwoord. Een update moet ERGENS vandaan komen. Die kun je niet ter plekke verzinnen.
Dus als je op je werk bent kun je niet die lamp die je thuis vergeten was uit te zetten uitzetten?
Nee, niet direct. Dan zul je een of andere truuk moeten bedenken met een VPN waarmee je op je lokale netwerk komt en dan zou het moeten kunnen (denk ik).
Kan bevestigen dat het met een vpn werkt, beetje vervelend is dat de ikea home app checkt of je via wifi verbonden bent. Dus met de ikea home app kan ik alleen m'n lampen thuis besturen als ik met een wifi netwerk verbonden ben. Home Assistant doet daar niet moeilijk over dus dat gebruik ik.
Dat is inderdaad ook nog een optie: via zo'n domotica systeem. Domoticz kan ook overweg met Ikea lampen, dus als je je domotica systeem van buitenaf kunt bedienen, kun je de lampen ook uit en aan zetten. Niet aan gedacht...
Bij HUE kun je buitenshuisbesturing aanzetten. En anders zal een VPN naar je eigen netwerk vast ook een optie zijn.
Als je een apple tv hebt en je iphone met je meedraagt dan werkt dit zo goed als vlekkeloos en met bijzonder lage latency.
Over google integratie kan ik niks zinnigs zeggen, daar zijn hier geen toestellen van in huis.
Updaten gaat inderdaad via internet, maar aan en uitschakelen kan gewoon zonder internet, dat doet de lokale hun.
De controller/hub is eventueel benaderbaar via een app, en kan met internet communiceren.

De lampen/schakelaars hebben geen netwerkaansluiting. Die spreken Zigbee (zelfde protocol als over andere Hue)

Het Zigbeeprotocol ondersteund OTA firmware updates. Dus de update van de apparaten verloopt niet via internet, maar via de controller.

Als je die controller niet op internet aansluit, dan werkt alles prima, alleen heb je geen OTA updates. Je kan ook eventueel de boel met een firewall blokkeren, dus dat je alles in je LAN blijft doen maar niet naar internet, dan kan je dus wel je app gebruiken, maar heb je dus weer geen OTA updates.
Meer mogelijkheden en flexibiliteit gaat helaas samen met complexiteit en afhankelijkheid.
En je zit altijd opgesloten binnen een bepaald ecosysteem.

En deze oplossing van Ikea ziet er bovendien niet echt elegant uit...
Ik denk niet dat je opgesloten zit zoals je zegt.
Je kan een ketting van deze dingen in huis hebben en dan op het eindpunt gewoon nog opnieuw op stekkerdozen overgaan als je niet bij wil kopen ofzo. DAN is je setup net niet meer elegant.

Ik vind dit net enorm interessant en clean uitzien. Alleen de power module lijkt me niet de meest handige, ik zou namelijk liever een power knop OP de stopcontact module zien. (ik verwacht dat die ook nog wel zal komen)
Door zo'n aparte power on/off module ertussen zet je namelijk de hele ketting af. Als ik dan toch al 'smart' dingen ga configureren stel ik die liever individueel in. :)
hoezo? je kan een power module natuurlijk overal in de lijn plaatsen zodat je enkel je achtste deel uit schakelt en de voorste deel pakt dan voor en achter.
De keerzijde van een "open" ecosysteem is de complexiteit nog groter wordt. Binnen 1 eco-systeem is het in ieder geval ook voor niet-tweakers mogelijk om iets te doen. Open systemen zijn hartstikke leuk, maar 99% van de mensen kan daar niks mee.
Nou je kan nu een je precieze aantal stekkers gebruiken die je nodig heb en je heb nooit een te lange stekkerdoos liggen. Als je dan iets toevoegd, prik je er gewoon een +1 in, ik vindt t top!
Met de kleine aantekening dat het niet zo helemaal slim is. Daarmee bedoel ik dat je niet alle stekkers smart maakt.

Er zit een controller voor die aan/uit schakelt waarmee je dus alle stopcontacten schakelt. Je kunt ze niet één voor één schakelen.

Om een voorbeeldje te geven, als je 5x 2 stopcontacten hebt en je wilt enkel de eerste twee in de keten kunnen schakelen, dan zal het volgens mij niet lukken want ze worden allemaal geschakeld.

Dat haal ik uit dit document: https://www.ikea.com/de/d...chalter__AA-2248628-2.pdf

Kan wel een paar mogelijkheden in mijn eigen huis bedenken zoals plaatsen waar er te weinig stopcontacten zijn. Gewoon opbouw en ze klikken gemakkelijk aan mekaar. Maar echt te gebruiken voor "smart home" lijkt het me beperkt

Maar ik kan verkeerd zijn natuurlijk
Als dat inderdaad het geval is, kun je net zo goed een gewone smart-stekker kopen en daar een stekkerdoos in steken.
je zet een extra power blick in aan de laatste 2 stopcontacten en dan kan je die apart aansturen. wil je exht alles individueel doen dan moet je 10 lijnen leggen maar dat is niet anders met andere oplossingen op dit moment. Dan zou je een power splitter kabel moeten maken waar je bij elke meter of 50cm, of 20cm een splitsing heb waar je weer dingen aan kan sluiten. Dat gezegd hebbende ken ik geen enkele fabrikant die zoiets maakt.
Die zijn er zeker wel, worden bij voorbeeld in 19" racks gebruikt om stuk voor stuk de servers in te schakelen, en niet alles tegelijk, in verband met de piekstroom onder andere.
Hoewel het een zeer dure oplossing zou zijn, kan je ook de stopcontacten van Niko kunnen nemen. Die zijn stuk voor stuk geconnecteerd via Zigbee. Ze kosten wel vijf keer zoveel als deze stopcontacten.

Dit is voor mij een oplossing op een paar locaties waar ik te weinig stopcontacten heb. Maar het "smart" gedeelte is voor mij iets te beperkt. Ik had iets van een bypass verwacht zodat je enkel het ene stopcontact kan schakelen en de opvolgende blijven stroom krijgen.

Het is voor mij dan ook geen slim stopcontactsysteem. Het is een mooie oplossing voor het probleem dat je ergens te weinig stopcontacten hebt die je op een relatief simpele manier op afstand kan bedienen.

Maar het is een goede start. Denk niet dat er andere merken zijn waarbij je de stopcontacten gewoon aan mekaar kunt klikken zonder zelf te zitten prutsen met kabeltjes
Op zich is deze insteek best een goed begin. Nu nog een splitter erbij waardoor je in twee richtingen kunt werken en deels wel en deels niet kunt schakelen en je bent er.
Deels wel / deels niet schakelen kun je volgens mij al bereiken door de ongeschakelde eerst te plaatsen, dan de aansturing en dan de te schakelen. Meerdere schakelmodules op 1 lijn lijkt me ook mogelijk maar zeer onpraktisch, want in serie dus de ene zet de ander uit. Daar is splitten dan wel de oplossing.
Voor het stuk voor stuk regelen hebben ze al andere oplossingen.
dus ikea heeft al een oplossing voor te weinig stopcontacten die je stuk voor stuk kunt regelen?

Ik heb 1 stopcontact en wil daar drie apparaten op aansluiten die ik één voor één wil kunnen schakelen. Het enigste dat ik nu zie bij Ikea is een gewoon stekkerblok nemen en daar dan slimme stekkers in stoppen. Maar dat is toch iets minder "propere" oplossing dan dit
Waar liggen de stopcontacten ook alweer?

Ik zie problemen!
Eén van de plaatjes uit het artikel is een supermooie usecase. Als je een fijn filter koffiezetapparaat hebt kun je middels home automation perfect je bakkie timen op t moment dat jij opstaat. Wake-up light en ochtend radio erbij in de automation routine. Ik zie t wel voor me. :z

[Reactie gewijzigd door Graft op 5 december 2021 14:22]

Je hebt al koffiezetapparaten die kunt instellen om op tijd je bakkie te zetten dus om daar nu apart je home automation op in te stellen?
Een mooie Moccamaster bijv. niet. Koffieliefhebbers stappen niet zo maar over hè. ;)
Gewone tijdschakelaar tussen plaatsen?
verrek, dankjewel hiervoor! Opa had altijd zo'n apparaat van DE, nooit geweten dat ze nog steeds geproduceerd werden :)
Voor koffie heb ik dit nooit handig gevonden, tenzij je met cups werkt.

Koffie in een filter klaarzetten, laat de koffie te lang aan open lucht staan.
Hierdoor wordt je koffie echt niet lekkerder.
Een nespresso apparaat is in 30 seconden opgewarmd, en met een 20seconden later heb je je koffiehit.

* FreshMaker denkt dat als je écht fanatiek om de koffie gaat, je maar 10 minuten eerder moet opstaan dan ;)
* FreshMaker denkt dat als je écht fanatiek om de koffie gaat, je maar 10 minuten eerder moet opstaan dan ;)
QFT. :)
Je bedoelt die stekkers in stekkerdozen in stekkerdozen waardoor je elke keer een contact kwijt bent :)

Dit heeft meer wat weg van de (professionele) doorlusbare stekkerdozen die we op het werk hebben en die weggewerkt zijn in de bureau's.

De schakelaar kan overigens 10A aan. Dat lijkt me ruim voldoende voor wat apparatuur.
Ik denk dat je refereert naar de "wieland" stekkerdozen, daar heeft het inderdaad veel van weg, behalve dat die niet "smart" te schakelen zijn.
Wielands zijn ideaal, maar erg prijzig vergeleken met dit!
Ik zie dit wel zitten _/-\o_
Omdat je die niet gemakkelijk kan daisychainen.

dit soort producten bestaan in principe al, maar zijn meer voor onder een bureau/weggewerkt in een kabel goot:
https://www.conrad.nl/p/b...-schakelaar-zwart-1528846
Dat ligt aan jouw (maar het is niet erg als het niet aan je besteed is)

Dit is echt geweldig! Altijd genoeg stopcontacten of USB poorten en netjes gemonteerd.

De mogelijkheid om het slim te maken is een leuke extra. Handig om bijvoorbeeld het licht aan of uit te doen vanaf je buro zonder naar de wandschakelaar te hoeven lopen, of om een burolamp uit te doen met de wandschakelaar.
Koop gewoon een simpele stekkerdoos bij de action voor een paar euro. En het maakt niet uit als ze dom zijn.
Een stekkerdoos is juist iets wat je niet bij de Action moet kopen. Onveilige China meuk zonder fatsoenlijke QA is hun handelsmerk. Als ik de met veiligheidswaarschuwingen volgeplakte toegangsdeur mag geloven. Hier wil je geen elektra spul waar ook de laatste cent is bespaard door weer van een andere leverancier in te kopen.

Koop dan een goedkope IKEA stekkerdoos die relatief een veel betere reputatie op dit vlak hebben. Idem USB laders.
Je hebt in principe gelijk. Die kosten optimalisaties bij Action / Chineese produckten is een probleem als het op veiligheid/duurzaamheid aankomt.
Maar ook bij Ikea zie je dat wel terug ben ik bang - gelukkig wel minder erg.
voor jou niet. voor anderen wel
Ja, je hoeft ook geen auto te kopen als je kunt lopen. Slimme opmerking, voegt veel toe!
Het scheelt 1 stopcontact per stekkerdoos als je die zou Daisy chainen. Maar dat mag eigenlijk weer niet, dus je moet wat.

Overigens voor mij ook de grote vraag: waarom...
Al jaren lang word er afgeraden om stekker dozen aan elkaar te koppelen, hier word mi. hetzelfde gedaan. Het enige wat anders is de volgorde, namelijk gebruikelijke volgorde is WCD-slimmeschakelaar – snoer + stekkerdoos en nu WCD-snoer-slimmeschakelaar+stekerdoos.

Mi. niet echt een bijzonder product..
Al jaren lang word er afgeraden om stekker dozen aan elkaar te koppelen, hier word mi. hetzelfde gedaan.
Wat er met de contactdozen in de muur gebeurt is niet zo verschillend hoor, die zijn vaak ook gewoon als een keten aangesloten. Anders zou je voor elke contactdoos een kabel helemaal naar de meterkast moeten trekken.
Die wandcontactdozen zijn wel met een bekabelingssysteem aangesloten geschikt voor 16A continu en bovendien beschermd tegen te grote stromen.
Het probleem ontstaat als je een aantal 10A stekkerdozen doorkoppelt en op een 16A wandcontactdoos aansluit.
Dit kun je soort van omzeilen door als eerste stekkerdoos in de keten een 10A stekkerdoos met eigen beveiliging te gebruiken. Overigens, aangezien de Chinese A's en de Europese A's wat uiteenlopen samen met de definitie van beveiliging, is dat nog steeds geen goed idee...
Juist - de bedrading tussen doorgeluste wandcontactdozen is 2.5 mm2. Een flexibele kabel van die dikte is zeldzaam. Ze zijn er wel - maar dat lijken deze niet te zijn. Is behoorlijke dikke kabel namelijk (er moeten 3 aders doorheen van 2.5 mm2).
Vervolgens heeft een groep een aansluitfactor meen ik (maar nu kom ik ruim buiten mijn vakgebied).

Dus dat doorlussen van 'stopcontacten' met flexibeel snoer is geen goed idee.
Het bijzondere is dat dit een relatief spotgoedkoop modulair systeem is waar geen enkele basiskennis voor nodig is.
Een beetje Basiskennis toch wel handig, op een 0,75mm stekkerdoosje draadje een las apparaat aan sluiten is niet echt slim, het geen boven ziet er dan wel gelikt uit en word wellicht als handig gezien maar niet meer dan dat, en vergeet niet dat je met doorkoppelen van stekkerdozen zoals @onetime al eerder zei, ook hierdoor de weerstand omhoog gaat en invloed heeft op het afschakelen bij overbelasting.

Maar goed ook de NEN1010 is hier niet duidelijk over, maar in het algemeen is het niet de bedoeling om stekkerdozen door te koppelen, één stekkerdoos per WCD rekening houdend met de max belasting die de fabrikant aangeeft voor die betreffende stekkerdoos.
Deze snoeren zijn dan ook geen 0,75 ;) Je kunt er prima 1.000 aan elkaar koppelen, zal bij kortsluiting op het einde de zekering nog eruit vliegen.. Nee zeer waarschijnlijk niet. Maar door de weerstand vooraf heb je ook geen enorme spanningen op het einde door het spanningsverlies. En dat is ook gelijk de reden dat je apparaat op het einde niet meer zal werken. De weerstand van 5 van deze dingen aan elkaar koppelen is te verwaarlozen.
Is waarschijnlijk inderdaad wel te verwaarlozen, maar ik zou het toch maar eens vragen hoe de brandweer en je verzekering hierover denkt als je hok is afgebrand. :|
Maar hoe verschillen deze verlengsnoeren daarmee van alle andere verlengsnoeren van de afgelopen 50 jaar?
Wat is dé toegevoegde waarde tov de tradfri slimme stekkers ? Die passen ook in het Tradfri Eco systeem, plus daarmee kun je apparaten ook echt Individueel bedienen.
Volgens mij is het daar een aanvulling op, geen vervangend systeem.
Bij meerdere stekkers neemt het nieuwe systeem minder ruimte. Is wel een stuk duurder en gebaseerd op prijzen in Zweden ook goedkoper.
Ik zie wel een potentie voor gevaar.
Als je 2 van die stekkersnoeren (welke bedoeld zijn voor wand<->doosje), aan beide kanten op zo een doosje zet, dan krijg je spanning op de pinnen die bloot staan.
Niet helemaal voor iedere doelgroep dus.
Dat kan niet. Alle onderdelen (kabels en wcd's) hebben een male en female kant. Dus een aansluitkabel kan maar aan 1 kant op een wcd of verlengsnoer worden aangesloten, waardoor je altijd een female en nooit een male aansluiting overhoudt waar spanning op staat.
Alleen staan er geen pennen bloot bij een female, en bij dit systeem is de voedende zijde altijd de female stekker ongeacht welke en hoeveel onderdelen je aan elkaar knoopt.
Dat zou IKEA of wie dan ook nooit doen!
Ik ben geen fan van die kabelmeuk tussen de stopcontacten.
Ik ook niet, maar dit concurreert niet met netjes aangelegd stopcontacten maar met 10 action dozen achter elkaar. En ledjes die op studentenkamers met plakband tegen een hoofdslaper aangeplakt zijn. En met dat in het achterhoofd is dit ineens wel een redelijk netjes alternatief.
Wat ik mij afvraag is of de stopcontacten afzonderlijk te schakelen zijn, of schakelen alle contacten met 1 relais in/uit?
Je bedient de relais en hoeveel stopcontacten je achter elke relais hangt is aan jou.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee