IKEA introduceert drie nieuwe sensors voor smarthome

IKEA heeft drie nieuwe sensors voor smarthomes geïntroduceerd: een sensor om te detecteren of een deur of raam al dan niet open is, een bewegingssensor en een waterleksensor. De drie apparaten werken in combinatie met de Dirigera-hub en zijn volgend jaar beschikbaar.

De deur- en raamsensor heeft de naam Parasoll en bestaat uit twee delen. De sensor kan volgens IKEA detecteren wanneer ramen of deuren geopend worden en daar ook een actie aan koppelen, zoals de verlichting aansturen of een melding versturen naar de gebruiker. Het apparaat kost 9,99 euro en is vanaf januari 2024 beschikbaar.

De draadloze bewegingssensor heeft de naam Vallhorn en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze sensor kan ook gebruikt worden om verlichting mee aan te sturen of de gebruiker te waarschuwen. Deze sensor gaat voor 7,99 euro over de toonbank en is vanaf januari te koop.

IKEA komt ook met een waterleksensor: de Badring. Deze sensor kan waterlekken detecteren en bevat een ingebouwd alarm dat volgens The Verge 60 decibel aan geluid kan produceren, gemeten van een meter afstand. Deze sensor kan ook meldingen naar de IKEA Home-app van de gebruiker sturen als het een lek heeft geregistreerd. Deze sensor kost 9,99 euro en zal vanaf april 2024 te koop zijn.

Deze drie sensors kunnen aan de Dirigera-hub van IKEA gekoppeld worden en kunnen via de IKEA Home-app beheerd worden. Volgens The Verge zijn de Parasoll- en Badring-sensors niet compatibel met de Trådfri-verbindingshub. Een productmanager van IKEA vertelde aan The Verge dat het bedrijf binnenkort Matter-ondersteuning in de Dirigera-hub zal activeren. IKEA zou dit uitgesteld hebben naar een later moment. Wanneer de antennes geactiveerd worden, is niet duidelijk.

Smarthomesensoren IKEASmarthomesensoren IKEASmarthomesensoren IKEA

Door Jay Stout

Redacteur

28-11-2023 • 14:13

204

Lees meer

Reacties (204)

204
203
102
8
0
63
Wijzig sortering
Hier is in ieder geval te lezen dat de motion en windowsensoren AAA batterijen gaan gebruiken. Mooi, eindelijk van die batterijvretende ikea sensoren af :)
Ik gebruik Aqara sensoren. Die zijn een factor 4-5 kleiner en de batterijen gaan zeker 2 jaar mee
Ja, ik heb die Aqara ook al jarenlang in gebruik. Super dingen, zeker met de hack :)
Ik heb nog 2 ikea motion sensors voor onder een bureau (licht aan/uit), en verder vooral mmwave dingen in zitruimtes. Ideaal!
Welke hack?
Zoek nog sensoren voor presence detectie :)
Met solderen/grafietpotlood kun je twee contacten verbinden, waarna de sensor elke 5 seconden beweging kan registreren. Het probleem zonder de hack is dat de bewegingssensor een blindtijd heeft van minimaal 60 seconden. Dus al is er na 59 seconden nog beweging, 1 seconde later meldt hij dat er geen beweging meer is. De Philips Hue sensoren blijven in dat geval gewoon beweging melden.
Haha, thanks, deze inderdaad.
Ook hier te vinden:

https://community.smartth...uper-motion-sensor/139806

Daardoor worden ze echt enorm goed, en de batterijduur wordt er nauwelijks minder van.

Overigens heb ik een stuk of 10 aqara sensoren zo 'omgebouwd', ooit via Ali gekocht in de tijd dat ze nog 5 euro per stuk kostten. Dat is nu wel anders...

[Reactie gewijzigd door koelkast op 22 juli 2024 14:15]

Welke Hack ? ik hbeb zelf wel wat Aqara sensoren in huis.
Gebruik ik ook i.c.m. met Home Assistent.

Volgens mij heb ik de batterijen van de deursenoren nog niet hoeven vervangen na ongeveer een jaar, maar die van de watersensoren wel. Die waren vrij gauw leeg, maar die waren al half leeg bij de levering.

Los daarvan prima apparaatjes.
Maar die batterijtjes zijn dan weer erg irritant… heb legio oplaadbare aa/aaa maar die kleine aqara deursensor batterijtjes niet 😝
mijn ervaring is dat oplaadbare batterijen juist minder lang meegaan dan hun niet-oplaadbare variant en ben je meer energie kwijt om die te wisselen/laden dan dat je ermee wint
Overal eneloop insteken dan he 😅
Dat is inderdaad de truc. Hier een tweetal goede laders (AA en AAA) vol met eneloop staan die twee keer per week met een smart switch een uurtje aangaan. Altijd volle batterijen, niet te ver opgeladen en de eerste batch gaat al ruim 10 jaar mee.
Wat is eneloop? Ben benieuwd.
Ikea Ladda zijn volgens sommigen eneloop onder een andere naam : https://www.slrlounge.com...-ladda-are-they-the-same/
Je kan er meer over vinden op youtube / reddit / etc

Daarom ben ik persoonlijk voor ikea gegaan.
Maar niet oplaadbare creëren enorm veel naar afval.
Niet iedereen vindt dat een probleem; gemak en prijs zijn voor velen belangrijker en daar hoef je je niet voor te schamen.
offtopic:
En zo worden we een smenleving die alleen gericht is op jezelf, en de rest kan de pot op. En daar hoef je je ook nog eens "niet voor te schamen"


Ik ga ze proberen! Ik heb nog enkele bewegingssensoren nodig voor buiten, en 10 euro is natuurlijk niet veel. Nu even afwachten tot duidelijk is dat ze ook werken via Home Assistant.

Het vervangen van een batterij is niet het allerirritantste, alleen blijkt dan vaak dat de sensor geen verbinding meer wil maken met de cvoordinator. Maar al te vaak moet ik de sensor opnieuw aanmelden. Ik hoop dat deze sensoren gewoon blijven werken, ook na vervangen van een batterij
Op zich mee eens. Als iedere euro telt dan zijn oplaadbare batterijen gewoon veel duurder en als je daar vanwege de kosten van af ziet, daar valt niets van te zeggen.

Maar wel onder een voorwaarde: dat je lege batterijen gescheiden inlevert. Want als je lege batterijen gewoon bij je restafval gooit, dan mag je toch echt wel schamen. Inleveren is gratis en een kleine moeite als je toch naar de supermarkt of een andere winkel gaat. Die batterijenbakken staan echt bijna overal.

Uit de lege batterijen worden veel nuttige metalen teruggewonnen, die anders uit mijnbouw moeten komen. En je voorkomt gevaarlijk afval in onze stortplaatsen.

Meer weten over batterijrecycling, zie: https://www.legebatterije...len-sorteren-en-recyclen/
geen idee hoe het in nederland loopt, maar bij ons ben je verplicht om je afval te scheiden en zijn er specifieke manieren voor batterijen: ofwel via inzamelpunten ofwel via het recyclagecentrum.
In Nederland is het verboden om batterijen in de vuilnisbak voor restafval te gooien. Die vallen onder KCA, klein chemisch afval. Het Openbaar Ministerie kan hiervoor een boete opleggen van € 100 euro, op basis van "huishoudelijke afvalstoffen die afzonderlijk worden ingezameld, niet afzonderlijk ter inzameling aanbieden" (feitcode H 006 a).

Maar wie controleert dat? Geen enkele wijkagent gaat op "grijze bakkendag" (de kleur van de kliko voor restafval) de bakken door, vuilniszakken openen, op zoek naar batterijen. Overigens zou je dan bij vrijwel iedere bak op basis van bovengenoemde feitcode die boete uit kunnen delen. Slechts weinigen hebben een restafvalkliko volledig zonder resten GFT, PMD of papier.

Sterker nog, de afvalverwerkers weten hoe gebrekkig de gemiddelde burger het restafval scheidt, dus het eerste dat ze doen met een vuilniswagen vol restafval is.... scheiden op metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT. Met zeeftrommels, magneten, infrarood en sterke luchtstromen.

Maar het spreekt voor zich dat een zuivere stroom lege batterijen veel hoogwaardiger te verwerken is dan wanneer deze verstopt zit in een stroom ferrometalen.
En op welke manier voorkom je dat iemand ze gewoon in het restafval gooit? Hoe hoog is die pakkans? Mijn buren schamen zich ook niet voor het feit dat ze geen zin hebben in afval scheiden. Glazen flessen, batterijen, groen afval, papier, plastic, alles gaat gewoon hup in de grijze bak en ze scheiden geen gram. Interesseert ze echt niet.

Er lopen bij ons wel heel af en toe (1x per jaar) controleurs rond, maar die kijken dan alleen of je plastic in je papierbak hebt gedaan (bovenin, de rest kunnen ze niet zien) of andersom. Diezelfde buren van mij willen nog wel eens een restafval zak in de papierbak gooien bijvoorbeeld, vinden ze ook geen probleem. :-(
het GEBRUIK ervan is niet om je voor te schamen, wat je er achteraf fout mee kan doen is hetzelfde als met eender welk ander product dan ook.
ik heb geen idee of het echt verboden is ze bij het restafval te gooien. Ik hoop van wel, en dan zouden ze zich zeker moeten schamen.
Je hoeft geen feilloos gedrag van iedereen te verwachten maar deze comment is wel om te schamen. Als je je bezig houdt met home automation dan is prijs van een batterij geen argument.

Deze houding demonstreert een probleem waar iedereen maar denkt overal recht op te hebben ongeacht de impact op het klimaat. Ik reken mezelf bewust of onbewust ook tot deze groep maar massaal uitzenden dat we maar lekker moeten doen en geen schaamte hoeven te voelen draagt echt niets bij.
Je vergeet 1 ding: Wettelijk gezien hébben we dat recht en mensen zoals jij die de rest dat wil ontzeggen zouden zich juist moeten schamen. Het is niet omdat dit niet in jouw gedachtengoed past, dat het dan maar illegaal zou moeten worden gemaakt.
Wat de heeft de wet hier mee te maken? Niemand probeert jou te beperken. Mijn argument is dat je iets goed zit te praten wat helemaal niet nodig is. Hey jongens laat je niet gek maken, koop toch lekker bij iedere dag boodschappen doen een plastic tasje als je dat fijn vindt. Het is je recht!

Wettelijk gezien kan ik ook iedere avond eten met wegwerpplastic, al mijn kleding maar 1 keer dragen en een dikke pickup truck kopen. Dat dat niet productief is heeft niets te maken met elkaar dingen ontzeggen. We moeten collectief gewoon beetje kalibreren op wat verstandig is. Er is geen wet of machthebber die dit voor ons gaat uitkauwen binnen een effectief termijn.

[Reactie gewijzigd door DoubleJ op 22 juli 2024 14:15]

Er is geen wet of machthebber die dit voor ons gaat uitkauwen binnen een effectief termijn.
ooit al van lage emissie zones gehoord of het verbod op de verkoop van nieuwe wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035?
Je hebt gelijk. Laat die batterijen maar rollen!
Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting, maar deze mening vind ik vallen in dezelfde categorie als:
  • Niet iedereen vindt het een probleem om hondenpoep op straat te laten liggen; gemak en prijs zijn voor velen belangrijker en daar hoef je je niet voor te schamen.
  • Niet iedereen vindt het een probleem om afval op straat te gooien; gemak en prijs zijn voor velen belangrijker en daar hoef je je niet voor te schamen.
  • etc
Wat betreft prijs gaat die vergelijking niet echt op.

- volgens mij heeft edere gemeente gratis hondenpoep zakjes aan lantaarnpalen hangen.
- iedere 100 meter hangt of staat wel een vuilnisbak.

Wat rest is het gemakzucht van de mens.
Heel erg offtopic maar:
a) Niet in mijn gemeente
b) Niet in mijn gemeente
Ik denk dat je in niet veel gemeenten komt, ik moet nog een gemeente vinden waar je gratis hondenpoepzakjes krijgt, of waar er iedere 100 meter een vuilnisbak is (behalve dan op de dag van de wekelijkse vuilnisbakophaling)
Ik vind schaamteloze gemakzucht iets om je voor te schamen, maar de schaamteloos gemakzuchtigen zullen dat met gemak niet doen. :+

Gelukkig zijn de afvalinzamelaars slim genoeg om de gemakzucht van de gemiddelde consument te onderkennen, verreweg de meeste batterijen in de restafvalstroom (die dus niet gescheiden zijn door de consument) komen door scheiding met magneten alsnog in een ferrometaalstroom uit het restafval terecht die wordt hergebruikt. Da's een reststroom die goed opbrengt, dus reken maar dat ze die serieus eruit halen.

Neemt niet weg dat netjes gescheiden afvoeren van lege batterijen hoogwaardiger recycling mogelijk maakt, dus da's altijd beter voor ons milieu en onze economie. En dan kunnen we de batterijen ook goedkoper houden en daar zijn ook de schaamteloos gemakzuchtigen weer blij mee.
Is helemaal juist, accu's gaan korter mee dan batterijen. Het voordeel is alleen dat je milieubewuster bezig bent,
Ook knoopcellen kan je als oplaadbaar kopen.
Klopt, maar die hebben wel veel minder capaciteit. Ik vond het niks.
hoe laadt je die op? ik heb gewoon een standaard AA, AAA en blokbatterij oplader
Nog een schappelijke prijs ook
Die kosten bijna niets en gaan meer dan 2 jaar mee. Oplaadbaar maakt helemaal niets uit. Ik heb liever dat die dingen bijna onzichtbaar zijn
De nieuwe Aqara P2 sensoren zijn ook groter en gebruiken CR123A (2/3 A) batterijen. Meer fabrikanten van zulke devices stappen over op grotere batterijen zodat oplaadbare batterijen gebruikt kunnen worden. Zal ook door milieu claims om afval van wegwerp batterijen te voorkomen
Nou de aqara lucht en temperatuur sensoren gaan de batterijeren geen 2 jaar mee hoor. Hooguit een maand of 2.
bij mij meer dan een jaar en heb er zeker 6 in het hele huis
We hadden het hier over bewegingssensoren en deur/raam sensoren.
Ik heb allerlei sensoren in huis, ikea, aqara sonoff. Voor beweging, vocht, open deur en ik heb er nu een paar die op 59 procent batterij staat. Dat zijn aqara pirs. En die draaien al langer dan 2 jaar.
Als de hub Matter support krijgt, wil dat dan zeggen dan ik mijn Ikea apparaten ook via mijn Philips Hue (bridge) kan bedienen en automatiseren?
Voor zover ik begrijp heeft Ikea twee hubs: Tradfri en Dirigera. Beide hebben ZIgbee, maar Dirigera krijgt binnenkort dus Matter ondersteuning.

Ik weet niet precies welke Hue bridges er zijn, maar de 'oude' Tradfri (Zigbee) lampen van Ikea, werken in ieder geval met de Hue Bridge V2.

---

De opmerking dat de nieuwe producten niet zouden werken op de Tradfri hub, vind ik wat bijzonder. Volgens het gelinkte artikel werken de producten namelijk op Zigbee, en niet met Matter.
All three smart sensors are based on the Zigbee software.

[Reactie gewijzigd door Kjoe_Ljan op 22 juli 2024 14:15]

De opmerking dat de nieuwe producten niet zouden werken op de Tradfri hub, vind ik wat bijzonder. Volgens het gelinkte artikel werken de producten namelijk op Zigbee, en niet met Matter.
Om ondersteuning van een nieuw product toe te voegen aan een hub is wel een update nodig. Denk aan UI, plaatjes van de nieuwe producten en nieuwe teksten zoals ‘raam staat open’ met alle vertalingen. Dit wordt niet voor de oude hub gedaan. Dat het werkt via Zigbee wil niet zeggen dat de app het ondersteunt. Het kost ook wat om support te trainen voor ondersteuning en meer qa werk om alle combinaties te testen.
Dit inderdaad. De nieuwe Dirigera hub heeft de update 2 weken geleden ook al gekregen. Althans de update was o.a. voor nieuwe functies:
https://static.homesmart.ikea.com/releaseNotes/
De opmerking dat de nieuwe producten niet zouden werken op de Tradfri hub, vind ik wat bijzonder. Volgens het gelinkte artikel werken de producten namelijk op Zigbee, en niet met Matter.
Hoe verkoop je anders je nieuwe product? Stel je voor, iets zou 10 jaar meegaan, dan derven je inkomsten toch gewoon? :+
De Ikea slimme stopcontacten kun je nu al prima aansturen via de Hue bridge.
Ik heb ook een Tradfri lampje in m'n Hue netwerk, die werkt wel maar niet zo super (soms doet hij niet precies wat je hem opdraagt). Nu heb ik hem direct in mn ZigBee netwerk van HA (ZHA) gehangen en dat werkt wel perfect.

Overigens, sinds ik een account moet en black friday ads in de Hue app voorgeschoteld krijg, heb ik een aantal stopcontacten en lampen overgebracht naar mijn ZHA netwerk en het werkt gewoon heel goed. Dus ik denk dat ik alles maar ga overzetten, misschien werkt het zelfs wel beter als ik binding aan de praat krijg.
in principe zou dat al kunnen, ikea tradfri (zoals @The Zep Man al zei; the producten onder de vlag ,niet de hub) werkt al via z2m, maar vaak zijn de functie dan half omdat de speciale functie niet binnen de zigbee specificatie valt

ben wel benieuwd wat de batterij formaten zijn of dat het oplaadbare usb apparaten worden
gezien dat ikea de laatste tijd alle zigbee apparaten uitfaseerd die een knoopcel gebruiken en vervolgens er een equivalent van released met een aaa batterij

[Reactie gewijzigd door xtrme op 22 juli 2024 14:15]

Ben misschien zaken door mekaar aan het halen maar
ikea tradfri werkt al via z2m
Kan je de tradfri hub aansturen via z2m ? Ik dacht dat die een eigen addon had binnen home assistant. Je kunt wel de individuele sensoren en zo toevoegen aan Z2M en zo rechtstreeks aansturen zonder hub. Maar is eerste keer dat ik lees dat je een externe hub kunt aansturen via Z2M

disclaimer : ik ga er nu beetje van uit dat je de hub bedoelde omdat je reageert op iemand die het over de hub heeft. Hoewel ik de post van @wvc_ ook niet helemaal begrijp. Ik denk dat er bedoelt wordt dat ie de Ikea hub wil kunnen bedienen via zijn Hue hub. Maar waarom zou je dat willen doen?

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 22 juli 2024 14:15]

Ben misschien zaken door mekaar aan het halen maar
(...)
Kan je de tradfri hub aansturen via z2m ?
@xtrme noemt Tradfri, niet Tradfri hub. Daarmee bedoelt hij producten onder het label Tradfri (anders dan de hub). Die kan je aansturen met Z2M als Zigbee 'hub' (coordinator), waardoor je geen Tradfri hub nodig hebt.

De Tradfri hub is lokaal over TCP/IP aan te sturen met bijvoorbeeld Home Assistant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:15]

Er wordt gereageerd op iemand die sprak over hubs, vandaar mijn verwarring. Voor zover ik weet, werd de oude hub ook gewoon verkocht als "Tradfri verbindingshub".
Je kan de Ikea lampen etc gewoon via de Phillips Hub koppelen, maar ik heb hier echt hele slechte ervaringen mee. 1 van de problemen die ik had was dat je een afstandsbediening van Ikea niet kon inregelen in de hub. (wel koppelen overigens). Om er voor te zorgen dat de afstandsbediening het dan ook deed, moest je deze eerst weer aan de lampen koppelen en hierna de afstandsbediening aan de hub. Nou ik kreeg het niet voor elkaar. Of de lampen waren gekoppeld en de afstandsbediening deed het niet of andersom. Na een paar uur ben ik naar marktplaats gegaan een voor 10 euro een hub gekocht |:( Dus het zou mogelijk moeten zijn, maar ik raad het je wel af persoonlijk!
Is deze reactie niet bedoeld voor @wvc_ ?

Ikzelf zou me daar eigenlijk nooit mee bezighouden. Heb eens een Philips Hue hub gehad maar toen bleek er eigenlijk bijna niets te koppelen dat niet-Hue was (al enkele jaren geleden). Dan maar een zigbee stick en Zigbee2MQTT en nooit meer omgekeken
Om er voor te zorgen dat de afstandsbediening het dan ook deed, moest je deze eerst weer aan de lampen koppelen en hierna de afstandsbediening aan de hub.
Hier 2 van die ronde Ikea (gyroscoop) dimmers aan een Hue systeem gekoppeld, 1 aan een Hue White, en een andere aan een Ikea GU10 lamp. Dat is een hele dans, je moet eerst de dimmer aan de Hue HUB koppelen (om de sleutel uit te wisselen), en daarna de dimmer met de lamp pairen. Lukt het niet, dan moet je de dimmer resetten, en opnieuw proberen. Als het eenmaal werkt, werkt het wel.

Tot de batterij leeg is, wat elke 3~6 maanden gebeurd, daarna is de dimmer plots de lamp vergeten, en mag je hem opnieuw aan de lamp pairen, wat zeker 15m gepiel is.

Na 2 jaar geklooi uiteraard alsnog vervangen met Hue dimmers. 8)7
welke ikea zigbee apparaten hebben dan nu al oplaadbare batterijen? :?
alle huidige afstandbedieningen
rodret en styrbar
en de tradfri afstanbediening/dimmer is uitgefaseerd met knoopcel (alleen nog in combinatie met iets anders te koop)

[Reactie gewijzigd door xtrme op 22 juli 2024 14:15]

Zoals de verschillende reacties noemen kunnen sommige Ikea apparaten op de Hue bridge, maar dat is omdat beide merken zigbee (specifiek het lightlink dialect) praten.

Matter gaat er niet voor zorgen dat Ikea en Hue met elkaar kunnen communiceren.
Matter gaat wet wel makkelijker maken om beide merken met bijvoorbeeld Google Home of Home Assistant te laten praten. Misschien dat er in de toekomst apps komen die met 1 druk op de knop de Hue en Ikea lampen uit zetten zonder een losse controller.
Dat kan al met de lampen. Sensoren en drukknoppen zijn helaas niet te koppelen in hue.
Nee.

De Hue Bridge kan de verbonden apparaten via Matter beschikbaar stellen, maar praat zelf niet met andere Matter apparaten. Zelfde zal gelden voor de IKEA bridge.
Je zal een derde systeem moeten hebben dat Matter-apparaten kan aansturen. Die kun je vervolgens verbinden met alle Matter-ondersteunde Hue-apparaten via de Hue Bridge en alle Matter-ondersteunde IKEA apparaten via de IKEA bridge.

De Hue-app blijft dus lekker binnen het Hue ecosysteem en Signify laat het aan anderen om daaromheen te werken.

Voorbeelden van systemen die dat kunnen:
  • Home Assistant
  • Google Home
  • Apple Homekit
En nog een hoop meer.

(Veel systemen konden al met IKEA en Hue communiceren via andere methodes, zoals Homekit of de Hue API, maar nu dus óók met Matter)
Ik heb hier heel de huis met Tradfri en het enige waar ik me echt aan stoor is dat ze CR2032 batterijen gebruiken die binnen enkele maanden tot een jaar al vervangen moeten worden.

Ik vraag me af of ze hier van geleerd hebben en wat voor batterijen ze voor hun nieuwe producten gebruiken. De deursensor lijkt alsof daar een penlite in gaat. De waterleksensor lijkt me weer van niet.
Dacht dat we Tweakers waren hier ;) Ik heb een hele zak losse dubbele AAA-batterijhoudertjes gekocht en die soldeer ik rechtstreeks aan de batterijklemmetjes. Had het eerst even uitgeprobeerd met een labvoeding en zowel wipschakelaar als bewegingssensor (Tradfri, oude en nog oudere versie) draaien prima op 3V.
Dus nu hebben alle sensoren en pruttel een externe handige batterijvoeding die wel ergens weg te prutsen is. Apps geven aan dat de batterij 70% is, maar dat doen ze dus al wel ruim een jaar 8-)
Ikea-afstandsbediening, keukenweegschaal, Apple AirTags, vergelijkbare dingen van Kruidvat: allemaal CR2032. Die allemaal te kort meegaan.
Daarom heb ik de knoop doorgehakt: https://www.amazon.nl/dp/...711_487102941_TE_SCE_dp_1
Ik weet niet precies hoe die kwaliteit is maar bij de action heb je er 6 voor 1 euro ofwel 60 voor 10. Dat is zelfs nog een betere deal als de kwaliteit gelijk is.
Haha dat is wel een idee
Haha. De nerd-van-de-dag-award gaat vandaag naar jou hoor! ;) Leuk om te lezen!
Waaaaaaarom heb ik daar niet aan gedacht :D

Enig idee hoe lang het kabeltje kan zijn dus batterijhouder en sensor? Heb er een buiten hangen, maar zou de batterijen graag binnen willen hebben.
Wet van ohm, als de kabels maar dik genoeg zijn kan je ze zo lang maken als je ze wil. :9
20cm moet in ieder geval geen punt zijn met een doorsnee koper kabeltje.
Ik heb sensoren van ajax en die doen gewoon 5 jaar op een batterij. Stuk makkelijker oplossing.
Ja, gelukkig verkoopt IKEA die voor 2 euro per 8 stuks!

Ik heb er net weer 10 pakjes van gekocht (want ze zijn vaak net overal op als ze nodig heb) :')

Maar het is wel irritant dat je ze om de 2-3 maanden moet vervangen ja. Elke week is er wel een sensor die leeg is en zo is het wel super irritant dat je lichtknopjes steeds niet werken.
Ik heb er net weer 10 pakjes van gekocht (want ze zijn vaak net overal op als ze nodig heb) :')
Dat heb ik ook wel eens gedaan, tot ik er achter kwam dat de houdbaarheid van die dingen niet heel erg lang is. En dat ze nog korter meegaan na die datum.
Deze waren geldig tot mid 2026, heb ik op gelet! (y)

En ik gebruik ze ook bij de makerspace.. En voor wearable designs met LEDs. Ik vind het wel zonde van al die batterijtjes maar helaas is er momenteel geen betere oplossing.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:15]

Dat valt inderdaad nog mee. Ik had een keer 5 pakjes gekocht en toen kwam ik er na een tijdje achter dat ze net iets meer dan een jaar houdbaar waren. En ik ben het met je eens, ik gebruik liever oplaadbare batterijen, maar dat gaat helaas niet met alles.
In de koelkast bewaren helpt.
Ik vind het monnikenwerk om ieder keer die batterijen te vervangen. De bewegingssensor moet je eraf klikken waardoor je de kans hebt dat je hem van de plakker los trekt. Dan moet je de een schroevendraaier hebben om dat schroefje los te maken. Vervolgens een dunne platkop om die CR2032 eruit te pulken.
Die vierkante dimbare aan uit afstandsbediening gaat weer zichzelf unpairen dus die moet je weer met de hand weer pairen.
Yup irritant he. En die lichtknopjes zitten dan weer met magneetjes maar die springen vaak uit hun houder zodat ze op de grond vallen.

Ik zou echt graag iets bedraads zien zodat het gewoon altijd werkt en ik nooit meer gedoe met batterijtjes heb. Maar spul als KNX is weer zo onwijs duur.
Ik heb zelf een paar Senic Friends of Hue schakelaars. Wel een stukje duurder dan IKEA schakelaars, maar geen batterijen nodig en integreerbaar in Home Assistant met Zigbee2MQTT. Passen ook volledig binnen het Systeem 55 van GIRA, dus vallen niet op binnen mijn interieur.
Google eens op Shelly. ;) zeer betaalbare bedrade dimmers en andere homeautomation.
Hier zo veel mogelijk bedraad met z-wave en dat is wat mij betreft een goede keuze geweest. Alles werkt nog steeds als "smart" eruit ligt met een gewone ouderwetse wandschakelaars. Heb ook wat slimme stekkers en sensors op Zigbee maar alleen batterij waar het echt niet anders kan. Per kamer een Aeotec multisensor die op USB voeding zit, heb bij de bouw een stopcontact hoog op de muur laten zetten zodat ze permanent gevoed kunnen worden.
same here. Nog geen seconde spijt van gehad.

ik heb wel een aantal vocht/luchtdruk/temp sensoren op batterij die ik 1x per jaar moet vervangen. De brandmelders van fibaro doen het overigens ook uitstekend op batterij. Die hangen nu al 3 jaar zonder dat ik daar iets aan hebben hoeven doen.

Enige nadeel van fibaro vind ik dat het een erg gesloten club is; geen firmware updates beschikbaar als je niet hun controller gebruikt. En ik heb al heel lang een issue dat ik niet opgelost krijg met remote schakelen (dus de s2 knop gebruiken om een andere fibaro schakelaar te bedienen).

Dat werkt uitstekend totdat je die remote lamp uitschakelt met een app (home assistant in dit geval). Dan lijkt de status van de schakelaar niet terug gestuurd te worden naar de remote schakelaar. Dit betekent dat als je dan de "remote" knop gebruikt er de eerste keer niets gebeurd en pas bij de tweede keer drukken de lamp schakelt. Niet onoverkomelijk, maar wel vervelend als dat volgens de documentatie allemaal zou moeten werken. Schrijf het nu meer op zodat anderen hier niet uren aan spenderen, maar eerder vinden wat er gebeurt.
Daar zijn ze al mee gestopt maar de plattboj is een uitzondering omdat daar geen oplaadbaar alternatief voor is.

Dat zijn dan ook geen alkaline batterijen maar lithium.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:15]

Dat was mijn ervaring ook, maar duw er nu Duracels in, die gaan echt een stuk langer mee. Wel opletten dat je de 4 stuks verpakking hebt met +70 er op.
Het blijven batterijen.

Ik zag van de week nog een YT video van iemand die van die slimme rolgordijnen had gekocht, dikke 250 euro per stuk en moeten opgeladen worden. Stel dat ze 6 maanden meegaan op één lading (wat ze lang niet allemaal doen) en je hebt er 12 hangen, dan ben je nog iedere 2 weken zo'n ding aan het opladen (of in dit geval een batterij aan het vervangen).

Ik vind het al vervelend dat onze Tado radiatorknoppen batterijen gebruiken en daar is geen praktische oplossing voor (deels omdat de radiatoren niet allemaal bij een stroompunt zitten), maar ik zou toch echt niet dit soort sensoren op batterij willen.
Tja, maar lekkagesensors wil je weer niet aan het lichtnet hangen...
Hoezo niet?
Een gemiddelde wasmachine heeft ook een sensor voor als ie onder water staat.
Mijn koffiemachine meet ook z'n lekbak.

Het is gewoon een kwestie van het stroomcircuit gescheiden houden van het meetcircuit.
Ze liggen in de kelder, als die onder water staat heb ik liever 3 volt er in als ik de trap afloop... Blijkt maar weer, het is gewoon waar je het voor gebruikt.
Het idee is natuurlijk wel dat de sensor lager hangt dan de 230V aansluiting - je hele kelder vol met water is sowieso "the end" want je verlichting zal niet op batterijen werken vermoed ik.

En als je bang bent voor een bak water waar dus 230V 'op staat' - dat wordt wel door de zekering / aardlek afgevangen natuurlijk.
Hahaha dit is inderdaad zo'n scenario waarbij je waarschijnlijk een veel groter probleem hebt dan dat de hele ondergelopen kelder op 230V staat.
Waarom niet? Ik heb een bedrade lekkage sensor. Werkt prima.
Mwah, die kunnen ook gewoon een voeding met een kleine trafo hebben die je buiten het waterniveau kunt houden :)

In Duitsland zijn hele regio's waar vrijwel iedereen een dompelpomp in de kelder heeft die ook gewoon aan het net hangt, waarom zou dat anders zijn?
Bij die radiatorknoppen is dat inderdaad vervelend. Wat ik mij afvraag, zou je die niet kunnen bijladen. Er moet toch wel iets van een kleine stroombron te bedenken zijn? ff denken iets wat op basis van de stroming van het radiatorwater stroom opwekt heeft bewegende delen en kan stuk gaan. een solar paneeltje zal wel heel weinig opwekken op een radiatorknop plek. Maar iets van Peltier thermoelektrisch element op je verwarming?
Heb je daar niet veel hogere temperaturen voor nodig?

Maar inderdaad, zou mooi zijn als zo'n knop op de een of andere manier z'n eigen stroom kan opwekken, of in ieder geval een groot deel zodat je maar eens in de zoveel jaar de batterijen hoeft te vervangen
Wat ik overal lees is dat Peltier elementen berucht zijn om hun inefficiëntie! :D

Echter, met een plaatje van 5x5 cm en een waxinelichtje werd 4,5v en maar 0,01A opgewekt :'( en electroBOOM heeft er ook eens mee gespeeld met meer elementen. Maar inderdaad het laden van je batterijtje gaat heel lang duren. Aan de andere kant, het hoeft niet binnen een uurtje op te laden, bij voorkeur gewoon meer opwekken worden dan er verbruikt wordt, en zonder dat je je hele radiator gaat lopen koelen :+
Sommige dingen laad ik op met een powerbank. Misschien kan dat helpen.
Dat is helemaal niet zo'n probleem hoor. Mijn vouwgordijnen met Somfy motor gaan zo'n 10-12 maanden mee op een acculading, zodra de eerste leeg is laad ik ze gelijk allemaal even op in een dagje en kan ik weer bijna een jaar vooruit. Ik vind dat niet storend. De 230V variant had ook gekund, maar was echt fors duurder in aanschaf, vandaar toch weer de keuze voor de accuvariant gemaakt.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 14:15]

Tja, je moet het zelf weten natuurlijk, niet iedereen zal dat even storend vinden. Ik denk dat de meeste werkende mensen wel betere dingen te doen hebben met hun vrije tijd dan hun gordijnen opladen..
je hoeft er over het algemeen niet bij te blijven kijken. Het zijn geen wasmachines ;-)
Ik laadt ze ook op via de meegeleverde oplader en een stopcontact. dat kan in de nacht, of overdag als ik werk.

en inderdaad moet je dit eens in de zoveel tijd doen.
Tja, ik denk dat de meeste werkende mensen juist niet te lui zijn om 1x per jaar even 10 seconden per gordijn te besteden aan het inprikken van een oplader. We hebben het ook nog eens over een prijsverschil van vele honderden euro's per gordijn in mijn geval. Dat telt behoorlijk op en vond ik het niet waard. Maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten en bepalen idd. Los van de kosten, een ander voordeel van de batterijversie is trouwens dat deze véél stiller zijn en bij een rolgordijn-variant een lager profiel hebben.

Anders bekeken: Voordat je alle besteedde tijd om naar elk raamkozijn een stroomkabel aan te leggen en netjes weg te werken hebt terugverdient ben je al dood.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 14:15]

Wauw. Een ieder geval 1 iemand waarbij die stomme reclame van dat rendier en de kerstman geslaagd is :+
Zijn er betere batterijen dan Duracel? Los van de prijs ken ik namelijk geen enkel merk wat langer doet met een lading.
De laatste keer dat ik er in dook kwam Varta in de meeste gevallen beter uit testen dan Duracel.
Ik zeg niet dat er betere batterijen zijn. Ik zeg alleen dat de reclames (blijkbaar) goed werken. In mijn optiek (heb nooit vergelijkend warenonderzoek gedaan) is er weinig verschil met merken als Varta & GP. In die reclames van Duracell wordt steevast vergeleken met zink kool batterijen, waarbij ik niemand ken die die dingen ooit gebruikt. Het hangt denk ik heel erg af wat voor soort gebruik het is. (veel power vs langdurig weinig power)
Nou, reclame kijk ik nooit en kan deze dus ook niet vinden, maar nee dit is ervaring, gebruik helaas best veel CR2032 en die dingen worden voor een appel en een ei aangeboden, maar is meestal meuk. Duracell zijn op dit moment voor mij de beste keus, dan maar iets meer betalen.
Ik heb precies de zelfde en niet alleen met CR2032. Kocht eigenlijk altijd gewoon huismerk batterijen maar ergerde me dat ze zo snel leeg gingen, koop momenteel alleen nog maar Duracell en ondanks dat deze toch wel een heel stuk duurder zijn gaan ze naar mijn ervaring ook echt wel langer mee. En al zou het maar een maandje zijn, is toch elke keer weer een maand meer :)

Ik merk trouwens het grootste verschil met de AA batterijen die in mijn Playstation Remote Controller gaan. Die van de Albert Heijn gingen ongeveer 2 tot 3 maanden mee en waren ze weer leeg. Ik doe nu al meer dan een half jaar op Duracell.
Tip, neem een setje goede oplaadbare batterijen met een goede lader voor je Playstation Remote Controller (of eigenlijk alle AA, AAA toepassingen.
Ik heb zelf in tuya radiatorknoppen aa nepbatterijen zitten aangesloten op een usb ladertje omdat ik merkte dat 1.2 volt oplaadbare nimh het maar 2 weken trok. Toen ik later op een plek waar dat niet goed ging er duracells in deed was het ineens > een jaar.
Ik gebruik ook Tuya radiatorknoppen en dan IKEA oplaadbare batterijen. Prima combinatie
Interessant. Ik gebruikte de veelgeroemde eneloops en die waren binnen 2 weken klaar. Kon dat ook terugvinden dat ze dan bij ontladen net onder de kritische 1.2 volt zakken. 1.2 volt is dacht ik onontkoombaar bij aa nimh. Heb 2 radiator knoppen in een verwarmingsput zitten waar batterijen vervangen niet ideaal is.
Ikea en Eneloop zijn gelijk (als je de made in Japan variant hebt) en inderdaad 1.2V. Het klopt ook dat er nog wel een paar toepassingen zijn waar het lagere voltage een probleem geeft. In mijn ervaring zijn dat wel uitzonderingen.
Ik heb 'm even voor je opgezocht. Ik kijk ook nooit reclame, maar deze krijg ik altijd bij NPO start:
https://www.youtube.com/watch?v=ef0iAAdbwzI
Of je koopt lithium batterijen.Die gaan nog langer mee, die zitten in mijn Nest rookmelders. Nog veel langer dan Alkaline.
Zijn alle CR2032 niet van lithium? Die van Ikea wel zijn dus lithium en ik vind dat niet lang genoeg meegaan. 3 jaar vind ik een redelijk termijn voor een motion sensor of een knop. Een half tot een jaar vind ik te kort.
Ja, dit is altijd Lithium. Die (niet-oplaadbare) knoopcellen zijn wel erg gevoelig voor veroudering/zelfontlading. Ik heb al eens een hele voorraad weg kunnen gooien omdat ze na een paar jaar allemaal leeg waren. Let dus goed op de "best-before" datum op de verpakking als je deze ergens in de aanbieding ziet liggen.

Dat neemt overigens niet weg dat de batterijproducten van ikea inderdaad niet bepaald de zuinigste zijn. Ook de bedieningsknoppen gaan veel minder lang mee dan die we van andere merken in huis hebben met dezelfde CR2032 cellen, hoewel dat ook een verschil in zigbee vs z-wave kan zijn.
Of murata lithium, die dingen gaan ook veel langer mee.
Die batterijen zijn wel fors duurder. Kan je net zo goed die STYRBAR afstandsbediening kopen met oplaadbare batterijen AAA batterijen. Niet heel duurzaam maar dit konden zij ook wel van te voren bedenken.
Ja hier ook de beste ervaring met Duracels. Zeker als het gaat om apparaten die voor mij belangrijk zijn dan kies is voor goede batterijen. Zijn iets duurder maar gaan ook langer mee.
De CR2032 IKEA PLATTBOJ kosten maar €1,59 voor 8 stuks!
Niet te koop bij de meeste IKEA winkels. Alleen in Delft en Amsterdam. De vraag is of dit een uitlopend product is of gewoon beperkt op voorraad.
Edit volgde de Ikea website over leverbaarheid

[Reactie gewijzigd door killah op 22 juli 2024 14:15]

Huh? Ik neem ze altijd mee als ik bij IKEA kom, dat is in Utrecht, liggen altijd ladingen plattboj's
Gisteren heb ik nog een paar pakjes meegenomen uit Breda.
Delft, Barendrecht en Utrecht hebben die standaard op voorraad. Standaard meeneem artikel als ik naar de Ikea ga.
Die haal ik ook regelmatig. Alleen is het een gedoe om alles in huis te vervangen. Dan heb ik 3 motion sensors en 4 afstandsbedieningen die we actief gebruiken. Vervolgens nog 5 rookmelders, 5 slimme radiatorknoppen met een thermostaat en een kattenluik die allemaal op batterijen werken. Je snapt denk ik dat dit frusterend is dat om de haverklap wel een apparaat af gaat. Niet alles werkt op oplaadbare batterijen.
Kan gerust een kilo batterijen per jaar wegbrengen.
Hier ook nog de deurbel met 3 speakers. En dan nog 7 nest rookmelders. En als er eentje gaat piepen mag je 'zoek de lege rookmelder' gaan spelen. Het is niet dat hij even zegt welke leeg is.
Helemaal mee eens! Ze doen niet heel lang met een batterij en dat maakt het toch wel wat jammer! Verder werken de lampen e.d. wel allemaal goed, ook in combi met wat andere apparatuur via Google Home!
Daar hebben ze van geleerd. De nieuwste schakelaars worden al gevoed met 2 aaa batterijen. Volgens mij gaan ze door op deze manier
Zojuist een nieuwe Tradfri lamp met afstandbediening gehaald. Dit is een meerdere kleuren lamp dus het is de grotere afstandbediening. Die is inderdaad veranderd (groter en vierkanter). De nieuwe vorm is echt veel idealer om aan/uit te doen.
En, tadaa, hij loopt op 2x AAA batterijen
De nieuwe Rodret schakelaar werkt gelukkig wel op 2x AAA, ze lijken een beetje af te schakelen van CR2032.

[Reactie gewijzigd door KingLeaf op 22 juli 2024 14:15]

Volgens de FCC listing zitten er in de PIR sensor 3 AAA batterijen en de deur/raam sensor 1 AAA batterij.
Is inderdaad irritant. Ik gebruik nu oplaadbare lir2032 knoopcellen. Die moet je wel wat vaker wisselen maar het scheelt weer in het chemisch afval.
Ziet er goed uit. wel raar dat het niet compatible is met de oude tradfri bridge en alleen met de nieuwe. Uiteindelijk is het dezelfde app op je telefoon. Beide zijn zigbee/matter (al is de oude misschien geen matter compatible.
Assumption is the mother of all fuck ups

De beweginssensor ziet er erg klein uit, maar uit andere bronnen lees ik dat dit wordt gevoed met AAA batterijen. Dat zou je niet zeggen...

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 22 juli 2024 14:15]

Volgens een nieuwsbericht van iCulture zijn de afmetingen 7cm x 7cm, wat best groot is inderdaad. De huidige Zigbee bewegingssensor van IKEA is 7 cm x 4cm, maar (lijkt op de foto's) wel "dieper"/hoger.

Een stuk groter dan bijv. een Aqara motion sensor, die ongeveer 4 cm x 3 cm is (zonder stand).
wel raar dat het niet compatible is met de oude tradfri bridge en alleen met de nieuwe. Uiteindelijk is het dezelfde app op je telefoon.
Nee het zijn aparte apps. De oude hub heeft een andere app dan de nieuwe
Oh, ik ga mijn bericht aanpassen. Dat wist ik nie! Ik dacht dat het dezelfde was. Mijn fout...
Is ook niet heel duidelijk.. Home Smart (Dirigera) en Home Smart 1 (Tradfri).
Hoe is jouw ervaring met de functionele werking? Heb zo’n setje gekocht; socket + rolgordijn + lamp + hub. Dat was volgens mij de eerste generatie, ik vond het een drama qua configuratie (instellen/koppelen van bepaalde onderdelen kan enkel met een afstandsbediening??). Ook had geregeld de koppeling naar 3rd party diensten die herhaaldelijk niet meer werkte (Alexa, home assist). Plus feit dat app redelijk “brak/gaar was”.

Alles van dat smart spul ligt in de kast, en rolgordijn doe nu handmatig….

Kan me prima voorstellen dat na (1,2)jr ontwikkeling wel wat verbeterd is. Maar is dat ook zo? (Amazon Alexa staat compleet stil qua ontwikkeling) Hoe is jouw ervaring met de IKEA smart heden dag?
Als je naar de tekening kijkt zie je dat hij 70x70 milimeter is. Het zijn enorme dingen. Ik hoef ze niet.

https://zatznotfunny.com/2023-06/ikea-contact-sensor/

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 14:15]

Dat is wel flink.
Ik heb zelf wat bewegingsensoren van Hue en die 55x55mm. Dat klinkt in de praktijk groter dan het is. (in mijn beleving)
Maar 70x70 is natuurlijk wel 1.5 cm erbij :o Dat is best een boel.
Dat zou wel erg mooi zijn als dat waar is. Tevaak de batterijen moeten vervangen is niet leuk meer.
Deze sensor kan waterlekken detecteren en bevat een ingebouwd alarm dat volgens The Verge 60 decibel aan geluid kan produceren, gemeten van een meter afstand.
Is dat boven- of onderwater gemeten?

:+
En is ie waterdicht? Lijkt me niet met zulke grote speaker gaatjes :P
Mijn telefoon heeft ook gaten bij de speakers maar is wel gewoon waterdicht, het gaat er denk ik meer om wat er achter die gaten zit :P

Volgens mij ging het meer om het feit dat geluid zich heel erg slecht van water op lucht (en andersom) laat overgaan.
Boven water met niveau-indicator, terwijl het waterniveau stijgt, daalt het volume ;)
Wss een rename van een paar zigbee sensoren met een nieuwe doos. Of zou het toch Matter zijn?

Wel goed dat je ze in het land direct kunt kopen, met de nodige support, voor een redelijke prijs.

Gaat wss snel werken met zigbee2mqtt/ZHA.

Batterijtype & verwachte levensduur met 1 batterij, zou handig zijn. Ook of dat ze met de herlaadbare batterijen van den IKEA werken :)
Werkt het wel met de Philips HUB?
Hierboven ook al dezelfde reactie neergezet.

Volgens de FCC listing zitten er in de PIR sensor 3 AAA batterijen en de deur/raam sensor 1 AAA batterij. Dus dat is iig een flinke stap voorwaards.
da's goed feitelijk! liever AAA/AA dan CR2450 of zo.

zeker met herlaadbare AA/AAA welke nog redelijk goedkoop zijn.

Het maakt wel de doosjes iets groter.
Ik hoop het alleszins wel. Matter is leuk, maar imo was het een (yet-another-)standaard waar niet iedereen op zit te wachten. Nu heb ik een mega zigbee netwerk dat helemaal naar behoren werkt, ik zou het jammer vinden moesten fabrikanten nu allemaal overgaan op de volgende standaard en geen nieuw zigbee-spul meer maken. Zigbee heeft zich bewezen en het werkt. De mega voordelen van matter heb ik alleszins nog niet gezien.
Matter is geen vervanging voor Zigbee, maar meer een protocol om verschillende hubs samen te laten werken. Je zigbee netwerk blijft bestaan en als je verschillende hubs het zou je die dus bijvoorbeeld in 1 app kunnen gebruiken
Matter is niet echt een soort protocol voor dit soort apparaten om mee te praten. Het is meer een soort intercompatibility layer. Dus je lampen etc zullen dan nog steeds via Zigbee, of in de toekomst Thread, gaan. En de hub ondersteund dan Matter. Dus dan kan je die hub sowieso importeren in bijvoorbeeld Apple HomeKit. En bepaalde apparaten zoals deurbellen of robotstofzuigers zullen direct met wifi werken, en geen hub nodig hebben. Maar ik denk dat zulke kleine sensors met een kleine batterij geen wifi gebruiken, dat vreet enorm veel stroom..
Kun je deze direct in Google home installeren
nee, hierbij is een hub nodig. die vervolgens mij connectie staat met google home/alexa of homekit
daarom dus matter support nodig....
Dan heb je nog steeds een hub nodig zoals hij stelt :+

En met die hub zal je dan je Google Home moeten laten verbinden. Matter gaat er hopelijk voor zorgen dat we ooit maar 1 hub nodig hebben ipv meerdere/verschillende, maar je hebt nog steeds een hub nodig.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

Google Home is dan de 'hub'
Google Home is een dienst en/of app, maar geen hub.

Wat jij bedoeld is misschien een Nest hub waar Google Home op draait.
Mijn telefoon heeft ook gewoon Google Home terwijl het geen hub is.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:15]

klopt, maar een algemene standaard zou dan handig zijn, daar ben ik nog steeds op aan het wachten, nu heb ik hier al 3tal hubs werken elke met eigen technologie, echt niet handig.
Ik snap je hoop, maar ik zie het nog niet gebeuren.

De meeste fabrikanten bouwen nu Matter support in de HUB van hun produchten. Zo ook IKEA (en HUE) De hubs zijn straks dus makkelijk aan elkaar te koppelen. Je zult ook vast alles vanuit 1 app kunnen besturen.. Maar je blijft bij elk product een hub nodig hebben..
Ze werken met Zigbee zo te zien, ik neem aan dat ze dus ook met HA werken?
Ja en anders wel met zigbee2mqtt
Mijn Tradfri apparatuur zit in mijn HA installatie. Heeft er standaard ondersteuning voor.
Ik moet wel zeggen dat mijn argwaan voor tradfri spulletjes een beetje gedaald is. Ik heb een aantal lampen (de goedkoopste serie van een tientje) die alleen aan/uit/dim kunnen. Maar die hebben altijd problemen. Vaak springen ze spontaan aan of uit, en 2x heb ik het al gehad dat er een enorme knal was, de zekering uitklapte en er eentje doorgebrand bleek :( Zo spontaan, ik zette hem niet eens aan of uit.

Ik moet de laatste nog uit elkaar halen om te zien wat er precies gebeurd is. Maar ik koop de goedkope niet meer.
Had ik ook, maar ik heb begrepen dat IKEA dit ongeveer een half jaar geleden opgelost zou kunnen hebben.

Een maat van mij heeft z’n hele huis vol met Tradfri hangen en heeft enorm spijt dat hij niet naar mijn advies om gewoon voor hue te gaan heeft geluidssterd.

Ook van Bright hoorde ik slechte dingen over tradfri.

De vraag is vooral of die update van een half jaar geleden dit nou heeft opgelost.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 14:15]

Hm, maar wat gebeurt er dan met die lampen die er al hangen? Ik rook de laatste keer zelfs een brandlucht :(

Ik weet niet precies welke lampen van dit type zijn. Idd ik had wel Hue kunnen nemen maar het kost zoveel meer. En Hue doet nu moeilijk met een verplichte login voor hun hub.
Volgens mij is ghet probleem dat ze verbinding lijkten te verliezen met de hub. Dan moet je ze opnieuw pairen. Met lampen is het gewoon heel vervelend als ze opeens niet meer aan of uit gaan.

Een brandlucht heb ik nooit gehoord als Tradfri issue.
Nouja dat was dus wat ik vertelde in het comment waar je op reageerde. Ik heb al 2 gehad uit die serie die echt geklapt zijn met een behoorlijke klap en het uitvallen van de zekering in huis. De laatste keer was er echt een brandlucht bij en de lamp was bloedheet. De eerste keer weet ik niet want toen was ik niet thuis. Ik zag alleen op de camera een flits (die had dat als beweging aangemerkt, vandaar dat ik het weet) en toen ik thuiskwam deed de lamp het helemaal niet meer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:15]

Bedoel je dat je meer argwaan hebt? Want je beschrijft net een heleboel problemen die je hebt.
Ik heb hier ook wel eens problemen gehad, dat ze gaan knipperen na een jaar. Maar tot nu toe altijd gewoon een nieuwe gekregen als ik hem terugbracht naar IKEA. En die lamp kostte ook 16 euro, ipv 60 euro voor een Philips Hue lamp.. Voor die prijs kan je er een paar van kopen! En die van de Lidl zijn nog goedkoper.
Zou je met die nieuwe sensoren ook als-dan commando's kunnen inschakelen? Bijvoorbeeld dat een bewegingssensor de lamp inschakelt als hij beweging detecteert na 11 uur 's avonds?
Dat zit niet in de sensor, maar in de hub. Ik weet niet of de nieuwe hub dat heeft, maar van de sensor hangt het niet af. De lampen en sensoren hebben niet eens een benul van wat voor tijd van de dag het is.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:15]

daarvoor heeft "de tweaker" natuurlijk https://www.home-assistant.io/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.