IKEA start webshop voor doorverkoop eigen spullen

IKEA test een nieuw online platform voor de verkoop van tweedehandsmeubels van het merk. De dienst, genaamd 'IKEA Preowned', wordt momenteel getest in Madrid en Oslo. De test loopt tot eind dit jaar.

Het platform stelt gebruikers in staat om hun gebruikte IKEA-producten te koop aan te bieden. Verkopers kunnen eigen foto's uploaden en een prijs bepalen, waarbij IKEA bijkomende productinformatie toevoegt, zoals afmetingen en de oorspronkelijke verkoopprijs. Het systeem genereert ook een aanbevolen verkoopprijs gebaseerd op de staat van het item, maar verkopers behouden de vrijheid om zelf de prijs vast te stellen.

Een opvallend aspect van het verdienmodel is dat verkopers 100 procent van de verkoopprijs ontvangen bij een bankoverschrijving of 115 procent als ze kiezen voor een tegoed bij IKEA. Om de privacy van verkopers te waarborgen, zien kopers slechts een benadering van de ophaallocatie. Verkopers krijgen ook de optie om af te spreken op een openbare plaats of in een lokale IKEA-vestiging. Als de test succesvol blijkt, overweegt het bedrijf uitbreiding naar andere landen.

Door Andrei Stiru

Redacteur

27-08-2024 • 11:02

173

Submitter: Kalief

Reacties (173)

173
171
62
3
0
96
Wijzig sortering
verkopers behouden de vrijheid om zelf de prijs vast te stellen
of 115 procent als ze kiezen voor een tegoed bij IKEA
M'n "dit kan misbruikt worden"-alarm gaat af.

Laat het nou net zo zijn dat ik een bureau-lampje van de IKEA heb van 5 euro, maar die is mij zo emotioneel waardevol dat ik er op z'n minst 1000 euro voor wil hebben.
Met pijn in mijn hart geef ik hem toch af aan mijn vriend die hem koopt via de IKEA-marktplaats en ik kies ervoor om IKEA-tegoed te krijgen.
Bij nader inzien was het mij toch niet in het geld en heb ik die vriend z'n 1000 euro maar teruggegeven.

Heb ik nu voor 1000 euro een waardebon van 1150 euro? :?
Wellicht dat ze wel een voorwaarde stellen dat het bedrag niet hoger kan zijn dan de nieuwwaarde.
Anders komen er inderdaad veel dure Billie boekenkasten met een prijskaartje van Jan de Bouvrie.
Maar ook al is het een max. van 60% van de nieuwwaarde;

Koop kastje van 100 euro
Zet op IKEA marktplaats voor 60 euro
Tweede account of kennis koopt kastje voor 60 euro
Jij krijgt 69 euro
Ruilt kastje terug voor 60 euro contant, en je hebt al 9 euro winst gemaakt.

15% is best flink, dan hoef je geen absurd dure producten te hebben om snel wat winst te maken
Maar ook al is het een max. van 60% van de nieuwwaarde;

Koop kastje van 100 euro
Zet op IKEA marktplaats voor 60 euro
Tweede account of kennis koopt kastje voor 60 euro
Jij krijgt 69 euro
Ruilt kastje terug voor 60 euro contant, en je hebt al 9 euro winst gemaakt.

15% is best flink, dan hoef je geen absurd dure producten te hebben om snel wat winst te maken
Je hebt geen 9 euro winst, je hebt 91 euro betaald voor een kast die je niet nodig hebt.

Als je die kast toevallig echt nodig hebt is dat mooi maar daar kun je geen handel van maken, zeker omdat je de "winst" alleen bij Ikea zelf kan uitgeven. Ik denk dat Ikea het prima vindt om je 9 euro korting te geven op een kast van 100 euro als je dan bij hun koopt en niet ergens anders. Ik heb wel meer korting gekregen zonder gekke constructies.

Ik denk ook niet dat Ikea gaat accepteren dat je dezelfde kast direct nog een keer in de verkoop zet. Je zal dus je kast dus ergens anders moeten gaan verkopen. Op die andere site krijg je een slechtere prijs want het is verdacht dat je die kast niet via de site van Ikea verkoopt, zoals eerlijke burgers doen. De nieuwprijs krijg je daar zeker niet.

Hoe dan ook heb jij geld uitgegeven bij Ikea.

(De klassieker: "Het gaat er niet om wat het kost maar om hoeveel korting je krijgt" lijkt hier weer van toepassing.)

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 augustus 2024 12:09]

Maar je vergeet dat je dit gewoon oneindig kunt blijven doen, diezelfde kast kun je tussen 2 accounts blijven verhandelen tot je bij wijze van spreken 1000 euro aan tegoed bij IKEA hebt. Daar koop je dan iets moois voor, dat zet je ook op die marktplaats maar laat je uitbetalen in geld in plaats van tegoed, en je hebt wel degelijk winst. Als IKEA het niet goed vindt dat je dat met dezelfde kast doet, dan is het ineens 'een andere kast. Het is niet alsof er een serienummer op staat.

Ja je hebt alsnog geld uitgegeven bij IKEA, en het is niet super efficiënt, maar het is wel gewoon een manier om 15% extra uit de IKEA te halen en hier zal misbruik van gemaakt gaan worden. Mijn voorbeeld ging niet over of het een lucratieve vorm van fraude is, maar was een rekenvoorbeeld van dat het dus absoluut wel mogelijk is.
En hoeveel mensen gaan dit daadwerkelijk doen? Die 15% meerwaarde vertaalt zich naar 13% korting. En zoals gezegd koop je alsnog bij Ikea.
Het zal ze echt een worst wezen als 0.003% dit doet. Waarschijnlijk levert het nog steeds geld op.

Ik denk niet dat je met die IKEA tegoed bon een 2e hands iets kan kopen, dus gaat je verhaal niet op.
Can I use my IKEA gift card on IKEA preowned?

If you choose an IKEA gift card, it can only be used for purchases on IKEA.com, the IKEA app or at IKEA stores and IKEA Restaurants in your country. IKEA gift cards cannot currently be used on the IKEA preowned site.
Nee inderdaad niet te stapelen, geen tegoedbon voor 2e hands te gebruiken.
Maar in hun fysieke koopjeshoek, circular hub, of wat ze het nu ook noemen... kan je in België wel met ikea gift cards betalen, mss in Nederland ook?

1. Je hebt iets al dat je verkoopt op de preowned
2. Cadeaubon vragen
3. Naar fysieke ikea shop en daar een duurder tweedehandsitem kopen in de koopjeshoek
4. Opnieuw verkopen
5. Profit ????

In realiteit zal weinig mensen dit doen, maar als beide platformen (de fysieke tweedehands artikelen) en de online shop zouden bestaan is dat wel een mogelijkheid... Al zal je account wrs geblokkeerd kunnen worden als ze verdacht gedrag zien :P is natuurlijk enkel lucratief ook als je dichtbij een ikea woont want vervoerskost/brandstof kost ook natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door AshleyAlthea op 27 augustus 2024 17:08]

Dit spel kent geen vermenigvuldigingsfactor, je gaat er nooit meer dan die 9-15% uithalen in deze voorbeelden. En dat is geen werkbare marge op al het werk dat je ervoor moet doen. Meubels ophalen, adverteren, bij de koop overdragen. Dan ben je feitelijk een slecht betaalde ondernemer woonwinkel. Ieder zijn hobby, maar voor dat uurloon doe je beter andere zaken, want je vult echt vooral de zakken van Ikea, niet zozeer je eigen.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 27 augustus 2024 22:35]

Het behouden van een klant is voor een bedrijf meer waard (want goedkoper) dan het werven van een klant. Dus voor een korting van maximaal 13% houden ze je in het IKEA ecosysteem, terwijl je anders misschien wel bij Leen Bakker zou gaan shoppen met de vijf tientjes die je via Marktplaats kreeg.

De Customer Acquisition Cost verschilt per markt, maar in sommige markten is werven vijf keer duurder is dan behouden.
Maar je vergeet dat je dit gewoon oneindig kunt blijven doen, diezelfde kast kun je tussen 2 accounts blijven verhandelen tot je bij wijze van spreken 1000 euro aan tegoed bij IKEA hebt.
Ik ga er van uit dat de computer van Ikea dan alarm slaat.
Daar koop je dan iets moois voor, dat zet je ook op die marktplaats maar laat je uitbetalen in geld in plaats van tegoed, en je hebt wel degelijk winst.
Dat kan, maar het is een hoop werk om 1 meubelstuk van Ikea te verkopen tegen tweedehands prijzen.
Als Ikea het al zo ver laat komen.
Ja je hebt alsnog geld uitgegeven bij IKEA, en het is niet super efficiënt, maar het is wel gewoon een manier om 15% extra uit de IKEA te halen en hier zal misbruik van gemaakt gaan worden.
Vast, maar 15% is een "gewone" korting. In de meeste winkels kun je ook wel 15% korting krijgen door een half uur met de verkoper te onderhandelen en dan krijg je er nog kop gratis koffie bij ook. Volgens mij is het gewoon de bedoeling van Ikea dat mensen denken dat ze slim bezig zijn en veel geld gaan verdienen door Ikea "op te lichten". De meesten zullen er in het beste geval niet meer dan een paar euro aan "verdienen" terwijl Ikea weer een hoop extra kastjes heeft verkocht.
Mijn voorbeeld ging niet over of het een lucratieve vorm van fraude is, maar was een rekenvoorbeeld van dat het dus absoluut wel mogelijk is.
Mogelijk wel, maar imho is dat ingecalculeerd en de bedoeling van Ikea. Het oneindig herhalen zal vast niet lukken.
Ach langs de snelweg kan je ook maar max 2 wc vouchers in een keer inleveren. IKEA kan natuurlijk ook makkelijk een limiet op aantal vouchers per aankoop zetten. Of dat een artikel sowieso maar 1x vanuit jouw account verkocht kan worden om aanspraak te maken op een voucher.

Zo zijn er nog wel 10 andere oplossingen te bedenken om creatieve handelspraktijken tegen te gaan.

Daarbij vind ik het sowieso best veel gedoe om 9 euro te verdienen.. Die ik vervolgens alleen bij IKEA uit kan geven.
Als jij dit in een paar seconden kunt bedenken zullen de mensen die de service bij IKEA aan het ontwikkelen zijn dit scenario ongetwijfeld ook op het lijstje hebben staan.
En alles wat je binnen een paar seconden bedenkt zal sowieso facetten kennen waardoor het niet zo succesvol zal zijn als het (mogelijk) lijkt.
Maar hoe weet Ikea dat ik dat kastje heb gekocht. Je kan toch makkelijk een paar afbeeldingen van marktplaats halen. Op de Ikea -site zetten en vervolgens verkopen aan een bekende.
Jij krijgt 69 euro Ikea-tegoed; als je daar vervolgens iets voor koopt en teruggeeft, krijg je geen contant geld maar weer Ikea-tegoed.
Dat tegoet is geen cash geld in jouw handen.
Dat tegoet is, een bon bij IKEA bv. Ook al denk jij dat je nu van 60 euro 69 hebt genaamt is net hetzelfde als iets van 60euro kopen met een discount van 15% dus die 9€.
Dus ook al is er geen transactie gebeurt Ikea heeft jouw geld.
Het is gwn een domme sales truck om de minder begaafden onder ons de ilusie te wekken dat ze een goeie zaak doen.

[Reactie gewijzigd door Craysv2 op 28 augustus 2024 01:10]

Als je de andere comments leest dan zie je dat er dus echt wel cash geld uit te halen is, je hebt namelijk de keuze tussen tegoed dat meer dan 100% is of gewoon 100% cash. Dat opgebouwde tegoed omzetten naar cash is niet zo lastig.
Net even geprobeerd met 8K, en lijkt niet dat zij het tegen houden.
Based on the original retail price of 424€ we recommend setting your listing price at 257€. You can also set the price at 0€ to offer your item for free. You can change the price any time before your item sells.

If your item sells, you can choose between 9.200€ in the form of an IKEA gift card (115% of sale price) or a 8.000€ bank transfer payout (100% of sale price).
In de terms lijkt er ook niks over te staan.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 27 augustus 2024 11:24]

Net even geprobeerd met 8K, en lijkt niet dat zij het tegen houden.

[...]


In de terms lijkt er ook niks over te staan.
Vandaar ook dat ze het eerst uittesten. Dan komt dit in de trends wel snel boven verwacht ik. De huidige 100% kan best wel eens zijn ingevoerd om de test aantrekkelijk te maken voor deelnemers. Straks kan het best eens zijn 100% in Ikea tegoed en 85% in geld bijvoorbeeld. En niet duurder dan de originele prijs.
Je hoeft niet eens hoger te gaan om er gebruik van de maken.
Stel je wil twee kasten van ieder 1000,-
Je koopt er een voor 1000,- en je geeft je buurman 1000,- om het van je te kopen. Dan krijg jij een bon van 1150,-. Dat doe je nog een paar keer heen en weer en voor je het weet heb je de tweede kast van 1000,- gratis erbij gekregen.
Dat werkt dus niet. Je krijgt geen tegoedbon van 15% en 100% cash, je krijgt een tegoedbon van 115%. Dus om die tweede kast van €1000 gratis te krijgen moet je 9 keer herhalen (9*115 = 1035). Je zit dan met 9*1150, ruim 10K aan tegoed dat je alleen bij Ikea kunt spenderen. Ik denk dat als je bij Ikea 10K gaat spenderen je met wat onderhandelen die kast ook wel had gekregen.
Meer dan 15% korting op je Ikea aankopen kan je op deze manier niet krijgen. Maar op zich is een 15% korting zonder echte moeite natuurlijk best interessant.
Oh ja, inderdaad.
Zo zie je maar weer, ik ben een slechte oplichter. :)
Inderdaad heel makkelijk te voorkomen... Ik zou zeggen maximale verkoopwaarde is 1/1,15e zodat het tegoed nooit meer kan zijn dan de nieuwwaarde, dan kun je hooguit op deze zeer onhandige manier een beetje korting krijgen.
Zeer onhandig? Ik zet mijn PAX kast erop van 2000 euro, mag ik er iets van 1600 voor vragen. Mijn vriendin (of zus/ouders/vrienden) kopen de kast voor 1600, ik maak die 1600 over naar die persoon, ik krijg van IKEA een cadeaukaart van 1840 en heb dus gratis 240 euro :)

Welk deel hiervan is zeer onhandig? Want die kast gaat niet van zijn plek af en blijft in mijn bezit ik hoef alleen iemand te vinden die mij hierin wil helpen (kan die persoon zelfs een deel van de opbrengst geven om over te halen).

Niet dat IKEA dat super erg hoeft te vinden, want ik koop weliswaar met die cadeaukaart al met ~15% korting maar dan maken ze hoogstwaarschijnlijk nog steeds winst op de verkoop van hetgeen ik met dat geld ga kopen.
Die €240 is wel een gegarandeerde toekomstige omzet voor Ikea, boven op die €1600 die iemand nogmaals bij je komt uitgeven.
Ik dacht meer aan als iemand er een handeltje van zou proberen te maken. Jouw manier valt inderdaad wel mee maar zoals je zegt de korting is niet spectaculair die je zo weet te krijgen (het is meer 13%) en je moet toch geld heen en weer schuiven. Niet te lastig hoor maar denk niet dat heel veel mensen dat gaan misbruiken of dat Ikea het erg vindt wanneer het wel gebeurt.
In de praktijk heb je 3600 EUR uitgegeven voor 3840 EUR aan spullen, dus 6,25% korting.
Dan kan je nog 2de hands spullen opnieuw verkopen
Ze kunnen ook nog een afschrijvingspercentage toevoegen voor de maximale verkoopprijs.
Leuke anecdote, moest ooit wat werk doen bij het atelier van Jan de Bouvrie en stond met verbazing te kijken hoe ze een Lack tafeltje van 30 euro aan het overspuiten waren om er vervolgens een prijskaartje van 600 euro aan te hangen.

Dus je opmerking is niet zo gek als je zelf denkt :D
Als ze voor 40 euro hout hadden gekocht met 5 euro schroeven had het in kostprijs 15 euro meer geweest en vroegen ze er misschien zelfs 700 euro voor. Dat is in mijn ogen niet minder verbazingwekkend. Een plank met 4 poten is nu eenmaal het concept van een tafeltje. Design meubelen zijn per definitie overpriced. Omdat een wazig persoon er z'n naam aan hangt. En nog wazigere personen die denken "wow" dat is het waard.
Wanneer je dan echte houtbewerkers ziet werken aan een unieke tafel begrijp ik de prijs wel. Met 2 dagen werk aan een tafel is 700 ineens niet zo gek meer.
Ik denk dat ik mijn garage maar moet gaan ombouwen tot "atelier" :9
even een pallet lack tafeltjes laten aanrukken dus, bij action een doosje spuitbus verf matzwart.
Leuke anecdote, moest ooit wat werk doen bij het atelier van Jan de Bouvrie en stond met verbazing te kijken hoe ze een Lack tafeltje van 30 euro aan het overspuiten waren om er vervolgens een prijskaartje van 600 euro aan te hangen.
En dat terwijl de LACK-tafeltjes ook gewoon in het wit te verkrijgen zijn.
Zal wel niet genoeg glanzen.
Voor zover ik kan zien, je kan namelijk een listing invullen tot het punt van aanmaken, is er geen enkele check die je tegenhoud een item voor een idioot bedrag te koop te zetten. Nu krijgen anderen waarschijnlijk ook wel de nieuwprijs te zien, dus beetje dom als ze er in trappen, maar het lijkt er op dat het theoretisch wel gewoon mogelijk is.
Moeten we het ook nog even over de winstmarges hebben, want zo zeer zou IKEA dat ook niet gaan doen.
Precies - het zal wel op zo'n dergelijke manier ingedekt zijn.

Bovendien wordt de originele retailprijs erbij vermeld:
Preowned

NORDEN
gateleg table
102€
Original retail
169€
Bij de original retail is er bovendien nog een help tekst: "This price represents the original, non-discounted retail price. This is the price of the item as sold through IKEA channels and may not reflect the amount the seller paid."

Als je Browse without location doet kan je al kijken op de site: https://preowned.ikea.com/es/en/shop

[Reactie gewijzigd door gooos op 27 augustus 2024 18:15]

Veel spullen zijn natuurlijk niet meer nieuw te koop.
Dat kan nog simpeler: verkoop het aan jezelf en claim dus indirect 15% korting bij de IKEA op alles :)
IKEA: Verhoogde de prijzen met 30% voordat de tweedehands webshop startte.

The house always wins. :+
Misschien grappig bedoelt van je maar IKEA heeft juist afgelopen jaar de prijzen verlaagd: https://www.ikea.com/nl/n...%20de%20afgelopen%20jaren.
Geen probleem, dan verkoop je het aan jezelf... en nog eens... en nog eens...

Of om het minder doorzichtig te maken, met een stel vrienden: jij verkoopt jouw lamp aan mij, ik verkoop mijn tafel een jou. Jouw lamp verkoop ik weer door aan mijn vriend, en mijn tafel verkoop jij weer door - uiteraard verkopen onze vrienden hun ikea spulletjes weer aan ons.
Maar het stapelt niet he :) Je krijgt geen geld maar een cadeaukaart, uiteindelijk heb je in jouw geval dus nog steeds maar 15% winst maar wel meer tegoed (wat je enkel bij IKEA uit moet geven)...

Dus in absolute getallen krijg je wel meer maar het altijd 15% van het bedrag wat er totaal mee gemoeid is.

Dus 5x hetzelfde voor 100 euro verkopen of 1x iets voor 500 maakt geen verschil, beide is 500 euro + 15%.

PS ik ga er vanuit dat je die cadeaukaart niet kan gebruiken om in de 2dehands winkel aankopen te doen, anders zou het wel kunnen!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 augustus 2024 11:47]

Het stapelt toch wel? Ja, het klopt dat 5x100 euro, hetzelfde is als 1x500. Maar dat is het punt niet. Als je dat 500 euro product 10x doorverkoopt, dan stapelt het op toch? En ja, dat is het zelfde als 1x 5000 :) Maar die producten zijn er niet zoveel bij ikea :)
Waarom stapelt het niet dan? Als voorbeeld:

Ik verkoop de lamp voor 100 euro, krijg 115 euro tegoed bij Ikea.
Die lamp bestaat nog steeds, dus de volgende eigenaar verkoopt het verder voor 100 euro (misschien terug aan mij), krijgt dus ook 115 tegoed
... etc

Dat stapelt toch prima? Of maak ik hier nu ergens een fundamentele denkfout?
Ik bedoel natuurlijk is dat geld nu "geparkeerd" bij Ikea, maar nog steeds 15% per transactie... Perfect als je bv een huis aan het inrichten bent...

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 27 augustus 2024 13:59]

Het geld stapelt wel op. Maar het percentage niet. Dus maakt het aantal transacties niet uit en kun je nooit meer krijgen dan die 15 procent.

Meer transacties (heen en weer) heeft alleen zin als Ikea een limiet op de verkoopprijs zet.

Als ik hier lees hoeveel mensen zich al rijk rekenen ten kostte van Ikea denk ik dat ze er wel wat op verzinnen. Dat je bijvoorbeeld maximaal zoveel procent van je aankoop met dat tegoed mag bekostigen.
Als ik zie hoeveel mensen zich hier rijk rekenen gaan ze veel extra omzet draaien met die 15% korting. En aangezien hun winstmarge wel boven die 15% zal liggen zullen ze dus mooi extra winst maken.
Dat is door Ikea vrij makkelijk op te vangen door alleen producten toe te staan die gekoppeld zitten aan je Family Card. Weten ze precies wat je gekocht hebt en kun je het product maar 1x aanbieden.
De beste manier om een goed initiatief om verspilling terug te dringen direct te killen...
Je krijgt betaald vanuit IKEA, niet rechtstreeks vanuit die vriend. Die vriend betaalt het geld aan IKEA, zo lees ik het op de pagina van IKEA.
Nee maar dat maakt toch niet uit?
- Die vriend koopt die lamp en 1000 euro en betaald aan IKEA
- Jij ontvangt 1150 euro aan IKEA tegoed.
- Je betaald die vriend onderhands 1000 euro terug (of 1050 voor de moeite :+ )

Effectief heb je dan heel snel 150 euro verdient als je toch iets bij IKEA wilt gaan bestellen :P

Nu zou je kunnen terecht kunnen zeggen dat het opvalt als mensen massaal dingen voor ruim boven de nieuwprijs gaan zitten verkopen, maar hetzelfde trucje zou je dan ook kunnen uithalen met iets wat daadwerkelijk een waarde heeft van rond de 1000 euro.
Dat is alleen handig als je die lamp van 1000 euro ook daadwerkelijk wilt hebben. Want jij/je partner heeft nog steeds 1000 euro uitgegeven, terug brengen kan niet meer lijkt me.

Het enig wat IKEA hiermee doet is zorgen dat jij nog een keer die 150 euro komt uitgeven. En laat je nou net iets van 200 euro willen kopen, geef je toch weer 50 euro meer uit. En dat is dan nog steeds winst voor IKEA.
Dan moet je wel voor zoveel geld spullen bij IKEA gaan kopen.

Daarnaast denk ik echt niet dat IKEA dit een heel groot probleem vind. Via cashbacksites krijg je bij bijvoorbeeld bol.com standaard ook al 5procent korting op cadeaubonnen die je overal voor kunt inwisselen. Er zit gewoon genoeg marge op en geld van cadeaubonnen is geld wat ze al hebben maar nog niets voor is gekocht. Met als risico dat een deel van de bonnen nooit wordt verzilvert (mensen vergeten het, raken het kwijt, verlopen etc).
Daarmee zijn ze dus wel tussenpersoon. Zouden ze ook optreden met fraude?
Pakket is verstuurd maar ontvanger claimt dat er een voetbal in zit i.p.v. tv meubel. Betaald IKEA dan wel of niet uit.
Klopt, maar dat mag de pret niet drukken. :)

Vriend betaalt 1000 aan IKEA.
IKEA geeft 1150 waardebon aan mij.
Ik geef 1000 euro aan vriend.

Netto resultaat: ik heb 1000 euro minder en een waardebon van 1150 euro.

En in tegenstelling tot een normale waardebon (waarbij je altijd te veel of te weinig hebt voor het product wat je wilt kopen) kan je hier tweaken wat voor waardebon je hebt door de verkoopprijs aan te passen op wat je wilt kopen.
Dat is de kracht van een ware tweaker natuurlijk dat je onmiddellijk ziet hoe iets kan ge-/mis-/bruikt worden :)
Of is het de zwakheid van Ikea marketing? :) Deze klantenbinding is opvallend maar niet uniek toch?

Zelf zie ik Ikea producten als verbruiksvoorwerpen. Om je 'kartonnen' kast nog aan iemand anders te slijten kan nu ook via marktplaats, als je echt 'groen' wil gaan koop je een kast van duurzaam hout die 20+ jaar meegaat.
Ik zie IKEA spul vooral als hoogwaardig materiaal dat makkelijk 40 jaar mee gaat. Wel inzetten daar waar het voor bedoeld is en gewoon met beleid gebruiken. Overigens heb ik alleen IKEA spul voor slaapkamer/werkkamer/keuken -meubilair, en boekenkasten.
Wat de meubels betreft: zolang het kan blijven staan en niet overbelast wordt, is het prima.
Maar als je een Billy vol boeken zet, buigt die door. Als een kind op de salontafel gaat staan, is die stuk.
En als je dingen wil verhuizen; in hun geheel overleven ze amper. Uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, kan soms, maar dan ook maar hooguit 2x.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er ook tussen Ikea spullen een breed prijs/kwaliteit verschil zit. Je krijgt ook meestal relatief veel voor niet teveel geld...
Ik zie IKEA spul vooral als hoogwaardig materiaal dat makkelijk 40 jaar mee gaat. Wel inzetten daar waar het voor bedoeld is en gewoon met beleid gebruiken. Overigens heb ik alleen IKEA spul voor slaapkamer/werkkamer/keuken -meubilair, en boekenkasten.
Ik ben het beslist niet eens met je stelling. Ja als je het hebt over de kwaliteit eind jaren 90 en t/m 2010 dan kun je spreken van een duurzaam product. Zelf kom ik er nog maar zelden door de vele teleurstellingen welke ik heb ondervonden van de huidige kwaliteit van IKEA.

PAX kasten zijn tegenwoordig van geprint karton, geen fineer, waar je vroeger de kasten vol kon drukken hangen nu met een paar shirts erop de planken al door. Nu is IKEA niet moeilijk met omruilen, maar om nu ieder jaar 30 planken om te ruilen (voor dezelfde) vind ik zinloos.

BILLY boekenkasten waren altijd gewild voor mensen in huis, tegenwoordig verkleuren ze, hangen de planken snel door, dit komt omdat hetzelfde principe als bij PAX/BESTA/etc geprint karton is toegepast.

BESTA is een populaire serie binnen IKEA, veel leuke combinaties mogelijk. Waar je vroeger in staat was de kasten met gemak aan de muur te hangen kan ik dat met de huidige generatie niet meer aanraden. Evenals de kasten van PAX betreft het geprint karton en als je geluk hebt een strook spaanplaat om de planken-dragers in te steken.

IKEA textiel, waar ik nog een aantal dekbedden heb liggen in de kast van 10-15 jaar oud waarvan de kleur en kwaliteit nog goed is het huidige valt na 2x wassen uit elkaar of de pomp van de wasmachine zit verstopt met de drukknoppen. Tegenwoordig koop ik textiel bij Jysk waarbij ik langer plezier heb van de aankoop dan die van IKEA.

METOD keukens. Nu snap ik dat je geen 50 jaar hetzelfde model keuken in assortiment kan houden, maar als je dan een opvolger introduceert zorg dan tenminste dat deze vergelijkbare kwaliteit heeft. In het verleden heb ik veel FAKTUM keukens in elkaar gezet en geplaatst bij vrienden. Keukens welke nu na 20-25 jaar nog prima erbij staan. Tegenwoordig weiger ik METOD te plaatsen. De kwaliteit is zo beroerd dat je bij het minste al beschadigingen hebt. Ook is er geen ruimte meer onder de kastjes voor leidingen en de kastjes kunnen slecht tegen vocht. Na het plaatsen van 2 keukens waarvan de eigenaren meerdere malen de frontjes omgeruild hebben wegens kromtrekken, verkleuren binnen half jaar etc. kan ik niet zeggen wat een geweldig product. Inbouw apparatuur ben ik nooit fan van geweest en heb ook hele vreemde geintjes gezien: Zeiknatte koel- en vrieskasten omdat de isolatie onvoldoende was en lucht condenseerde. Stoomovens welke gaan roesten, binnen een jaar met als reactie van IKEA: Natuurlijke slijtage, geen garantie.

Sinds het overlijden van de oprichter lijkt er toch een soort van koerswijziging bij IKEA te zijn doorgevoerd. Het principe van de oprichter was altijd met zo min mogelijk grondstoffen, transport en arbeid een goed en degelijk product neer te zetten wat voldoet waarvoor het gemaakt is. Ik heb sterkte twijfels bij de "greenwashing" van IKEA dat lichtere meubels beter zijn, ja op korte termijn voor vervoer maar op de lange termijn tijdens het gebruik beslist niet. Ook zijn op vele producten de garantietermijnen verkort. Als je de reviews van veel producten op hun website leest zijn de reacties wisselend. Indien een product echt niet goed is en meerdere gebruikers dit gedetailleerd aangeven moeten ze het veelal doen met "We geven het door aan de afdeling" van de klantenservice.

Vorige week toevallig nog bij IKEA geweest waarbij me opviel dat veel producten, welke eerder in Europa geproduceerd werden (voornamelijk houten meubelen etc) deze nu uit Azie en voornamelijk China komen; kwaliteit merkbaar minder.

Lang verhaal kort, ik zie een IKEA product absoluut niet meer als een duurzaam en/of hoogwaardig product, enkele uitzonderingen daargelaten.
Mijn ervaringen komen niet overeen met jouw beschrijving. Nu is een deel wellicht perceptie. Ook ben ik het eens met de reactie boven jou "tussen Ikea spullen zit een breed prijs/kwaliteit verschil". Wij hebben altijd alleen de producten gekocht waarvan we dachten dat het hoge kwaliteit was. Ook moet ik zeggen dat de meeste spullen die we hebben uit 2011 zijn. En de keuken uit 2016. Deze zijn allemaal nog als nieuw. Ok, voor de (METOD) keuken heb ik alleen de meest high-end zaken besteld en was ik zonder montage al 15K verder. Ook hebben we ook wat problemen met 2 frontjes gehad, maar na deze te hebben vervangen, tot op heden geen problemen meer ervaren.

Ohja, veel recenter hebben we nog PAX kasten gekocht voor de kinderkamers, 2018 en 2020. Ook daar geen enkel probleem ervaren. En ook daar alles gewoon van spaanplaat of MDF.
Hoogwaardig is een ruim begrip, Ikea is voor velen leuk en betaalbaar, maar hoogwaardig (kwalitatief?) zou ik het meeste wat ze verkopen niet noemen...mogelijk is hoogwaardig ook een subjectief begrip inmiddels :)

Een laagje fineer met letterlijk karton er tussen zie ik niet als hoogwaardig en slijtvast is het ook niet echt. Er zit natuurlijk verschil in productlijnen.
IKEA zie ik als prima "spul" voor een leuke prijs, echter 1x in elkaar zetten en op zijn plek zetten. Daarna niet meer teveel aan klooien en de "zooi" vooral niet meer uit elkaar halen.

Tevens is het bij Jysk precies dezelfde meuk, heb een kledingkast van Jysk op de slaapkamer staan, waarvan het deurtje met de spiegel erop na 1 jaar al was krom getrokken. Reactie Jysk: "Deze kan kromtrekken door temperatuur verschillen op de slaapkamer, slaapt u in de winter soms met de raam open? Uh jaa, dan valt het helaas niet onder de garantie, deze moet op een droge warme plaats worden geplaatst"

Leenbakker ben ik dan wel weer over te spreken.
Kartonnen kast? Heb je wel eens een IKEA meubel van dichtbij bekeken?
https://www.ikea.com/nl/n...urd-eikeneffect-50319029/ 🙃
De LACK tafels hebben een unieke constructie met papier, waardoor ze licht, makkelijk verplaatsbaar en tegelijkertijd stabiel zijn.
Voordat je zegt dat dat een tafel is en geen kast: https://www.ikea.com/nl/n...urd-eikeneffect-80562096/
Papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled),

[Reactie gewijzigd door DdeM op 27 augustus 2024 15:23]

Ja, ik heb er doorheen gestoken met een pen...daar was niet veel moeite voro nodig. Maar ja dat is logisch, want die kast was gemaakt van karton
Is 20+ jaar niet een wat lage schatting voor "Duurzaam" hout?

Ik zit hier met meubels uit voornamelijk de 19e eeuw :P
Daarom ook de plus.... :) wij zijn als familie (zeker voor ons huis in het buitenland) de Ikea periode ontgroeid. Merendeels is versleten of kapot gegaan. Ik zie Ikea niet als duurzaam, ondanks dat ze karton als vulling gebruiken voor kasten etc.
Zoals ik het lees loopt het betaalverkeer dan via Ikea, jij krijgt dus niet die 1.000 euro in je hand maar die wordt naar IKEA overgemaakt. Vervolgens kun jij kiezen om die 1.000 euro op je bankrekening te krijgen of een tegoedbon van 1.150 euro.
Bij nader inzien was het mij toch niet in het geld en heb ik die vriend z'n 1000 euro maar teruggegeven.
Die vriend van jou krijgt geen 1000 terug, want dat geld heeft de ikea. Je kan met die vriend de waardebon delen, maar dan koop je alsnog voor €1150 aan ikea spullen. Die €150 krijg je dan als extra, maar dat geld vloeit weer terug naar ikea omdat het een waardebon is.

Het komt er op neer dat door het kiezen voor een waardebon je 15% korting krijgt op je volgende aankopen bij ikea.
M'n "dit kan misbruikt worden"-alarm gaat af.
Dat lijkt maar zo, die 115% kun je alleen krijgen als winkeltegoed, niet als cash geld.
Je moet het geld dus als nog bij de Ikea gaan uitgeven. Als je ze daar voor een paar euro bij oplicht dan zal Ikea dat zien als marketing-kosten. Ze hebben je toch weer naar een Ikea-winkel gelokt en waarschijnlijk heb je daarbij meer geld uitgegeven dan die 15%.

Als je het groot aanpakt en iedere week drie volledige zithoeken verkoopt dan zal je account wel opvallen in de computer. Alle transacties lopen via Ikea dus ze weten precies wie er veel verkoopt.
Precies.
Als je 100euro krijgt kun je die overal aan uitgeven.
Als je 115euro in cadeaubonnen krijgt moet je die bij IKEA uitgeven.
Dit kan btw ook een tijdelijke actie zijn. Marktplaats is dominant op dit moment. Dus met zulke marketing acties kan ikea hopen daar sneller een hap uit te nemen.
Verdienen er aan kan later altijd zoals marktplaats het ook al heeft laten zien met advertenties, verzenden/betalen via marktplaats.
Dat het geld in hun eigen winkel wordt gebruikt is inderdaad beter. En als het te erg wordt misbruikt komt er waarschijnlijk een regel dat je maar een bon mag gebruiken per keer byv.
Ja wilde eerst ook als zoiets schrijven, extra waarde krijgen werkt misbruik in de hand.

Gewoon aan jezelf verkopen via een 3de persoon en je krijgt 15% op dat bedrag cadeau. En half Nederland heeft een PAX-kast staan volgens mij dus daar kan je best serieuze bedragen voor vragen zonder dat het opvalt (wat een lampje van 5 euro verkopen voor 1000 natuurlijk wel doet).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 augustus 2024 11:21]

Aangezien het enkel IKEA specifieke producten betreft kan het natuurlijk zo zijn dat ze een eigen database hebben met prijsindicaties, waarbij je niet boven de originele verkoopprijs kan gaan zitten, of dat je ten minste X% onder de gemiddelde nieuwprijs moet gaan zitten.

Anders zou dit natuurlijk wel erg makkelijk zijn ;)
Ik voel dat ik veel van onze spullen voor heel veel geld aan mijn vrouw ga verkopen.

15% gratis geld voor meubels!

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 27 augustus 2024 11:41]

dat is makkelijk te ondervangen. ikea weet de orginele verkoop prijs en zal waarschijnlijk een dikke waarschuwing afgeven of zelfs flaggen als fraude. Ik neem aan dat je je Ikea pas gegevens moet geven. Die zijn vast gekoppeld aan je bank account, dus die fraude zou ik niet zo van wakker liggen en is vast afgedekt in de voorwaarden.

on topic: Een goed initiatief. Zo wordt er minder weggegooid. Bij de lokale kringloop zijn ze inmiddels zo kieskeurig dat compleet goede kasten de stort op gaan omdat MP te shady is voor veel 70+ers.
Het verdienmodel van de dienst van het bedrijf lijkt me de waarde van de marketing en meer bezoekers (uitgave). Geen bedrijf geeft immers zomaar gratis geld weg.

Aangezien ze alleen maar eigen producten willen laten doorverkopen is er vermoedelijk een controle op het product en de oorspronkelijke verkoopprijs en mogelijk zelfs op verkoopbewijs. En om in aanmerking te komen voor een tegoedbon met een hoger bedrag zal het me niets verbazen als je ikea family deelnemer moet zijn.

Maar zelfs al delen ze 15% extra uit op de originele verkoopadviesprijs, dan hebben ze waarschijnlijk nog een behoorlijke winst op die oorspronkelijke verkoop en winst uit de extra verkoop als klanten aankopen met die tegoedbonnen doen.
Either way je koopt iets bij ikea, je praat over ikea. Die paar mensen die misbruik maken boeit ze niet want dat hebben ze allang ingecalculeerd. Zelfde als met zelfscan kassa's ook bij ikea :) of bij de appie.
Interessant idee en ik dacht direct dat ze dit in de voorwaarden wel afkappen op de nieuwprijs. Maar daar is niks van te vinden https://preowned.ikea.com/es/en/terms. Als je dus sowieso al wat gaat halen bij de Ikea, is dit een goede manier om 13% minder te betalen (100/115 = 0,87).
Het zou pas mooi worden dat wanneer je het in de doos laat zitten en verkoopt de ander het nog steeds terug mag brengen binnen 30 dagen ;)
Sterker nog, je kan ook het duurste product uit het assortiment kiezen. Je hoeft volgens mij niet te bewijzen dat je het product ook echt hebt. Dus je kan ook doen alsof je een duur item te koop zet en die zelf kopen.
Akkoord met de andere reacties hier, maar ik stel me de vraag in dit geval, moet de lamp er echt zijn?
Dus ik zet een fictieve lamp te koop voor 100 euro. Ik 'koop' ze zelf met een andere account voor 115 euro. Ik vink aan dat ze goed ontvangen is.

Gratis waardebon van 15 euro? :)
Ja, maar je hebt enkel een waardebon voor Ikea, dus het geld zit vast bij Ikea, de waarde van het lampje is een paar cent als het uit de container van China komt. Dus je hebt 1000 euro vastgezet om uit te geven bij Ikea, de 150 euro waarde is "korting" op een ding dat ze gemakkelijk 50% winst op hebben.

Je kunt inderdaad blijven geld stapelen bij Ikea, ik denk dat Ikea wel graag bankeert voor jouw, als het een paar maand vastzit voordat je het weer uitgeeft komt dit goed uit voor hen in het feit dat ze minder moeten kortmatig lenen (voor oa. belasting en loon te betalen) of meer kunnen investeren, voor een winkel als Ikea is dit gemakkelijk 1-2% per maand, dus je 1000 euro met 150 korting wordt elke maand 10-20 euro voor hen en daar kunnen ze ook mee toveren zoals als je aan 0% "maandelijks terugbetaalt" op krediet voor een toegevoegde 5% korting wordt het geld op papier over 12 of 24 maanden ingelost, echter hebben ze het geld al in de bank.

En heen en weer gaat waarschijnlijk niet lukken, de waardebonnen zullen wel geen waarde hebben buiten de Ikea winkels, dus niet verhandelbaar via de tweedehands marktplaats, de meeste bonnetjes van "5 euro korting voor 5 kg vlees" bij de winkels die je vroeger uit de krant knipte zeggen daarom in kleine lettertjes "waarde 0.1 cent", en aan de andere kant heb je 5kg vlees gekocht (hoger volume is ook voor hun goedkoper).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 27 augustus 2024 16:56]

Gokje: IKEA haalt er een percentage van de overeengekomen verkoopprijs tussenuit? Platformkosten en dergelijke.
Dan verdienen ze dus 2x aan een product. Handig, dat heeft LEGO ook gedaan met de aankoop van Rebrickable.
Nee. Dit mag linea recta afgetrokken worden van de CO2 footprint van ikea omdat het hergebruik is en scheelt zo dus europese belastingafdracht.

Het verbaast me echt hoe weinig mensen af weten van deze regelgeving en de impact op bedrijven, producten en diensten de komende decennia. Nota bene bedacht door een bekende Nederlandse politicus.

Niveautje hoor dat tweakers.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 27 augustus 2024 21:32]

Dit ligt er natuurlijk dik bovenop ook, een bedrijf gaat niet uit nobelheid dit soort initiatieven ontplooien als het geld kost.

Alles qua duurzaamheid i.c.m. IKEA krijg ik sowieso al jeuk van. Noemde in het klustopic al eens het voorbeeld van hoe de kwaliteit van hun meubelen achteruit gehold is.

Wij hebben een straatje PAX kasten, allemaal zelfde model alleen de eerste 4 kasten, zijn een stuk ouder, zitten veel degelijker in elkaar, niet van dat plakfoliefineer maar gewoon nog echt solide fineer waar je niet snel deukjes in krijgt, veel degelijkere volmetalen roedes ipv plastic beugeltjes waar een dunnere pijp in hangt enz enz. We hebben ze nu 2x verhuisd maar eigenlijk was 1x verhuizen al de limit omdat het gewoon uit elkaar dondert als je het een keer uit elkaar schroeft (wat met die gigadingen wel moet als je ze gaat verhuizen), na de 2e keer verhuizen, moest ik echt aan de slag met hoekprofielen, houtlijm enz om het bij elkaar te houden, met name bij, je raadt het al, de nieuwere PAX kasten. Duurzaamheid m'n r**t.. Ik snap echt niet wat er duurzaam is aan meubels die je binnen de kortste keren naar de stort kunt brengen omdat ze uit elkaar vallen.

Ik ben ook heel benieuwd in hoeverre dit initiatief van IKEA "duurzaam" gaat zijn als ze zo hun kwaliteit blijven afkalven. Mensen zullen twijfelen om nieuwer spul 2e hands te kopen.

Ik koop zelf wel eens via MP 2e hands IKEA maar alleen als het niet uit elkaar hoeft en liefst ouder spul.
Slim bedacht, het houdt mensen bij het merk Ikea en als mensen naar de winkel moeten om hun spullen op te halen kunnen ze direct ook nog wat nieuwe dingen kopen of missende/beschadidgde onderdelen vervangen.
Verder kan Ikea nog een beetje toezien op de kwaliteit en daarmee ook op hun reputatie.
Daarnaast hebben ze invloed op de tweedehands-waarde van hun spullen, en dat is indirect natuurlijk weer goed voor de verkoop van nieuwe spullen.

Ik geloof niet dat er een zwarte markt voor nep-Ikea-spullen is, maar als dat wel zo is maak je het die ook moeilijker.
Slim bedacht, het houdt mensen bij het merk Ikea en als mensen naar de winkel moeten om hun spullen op te halen kunnen ze direct ook nog wat nieuwe dingen kopen of missende/beschadidgde onderdelen vervangen.
Verder kan Ikea nog een beetje toezien op de kwaliteit en daarmee ook op hun reputatie.
Daarnaast hebben ze invloed op de tweedehands-waarde van hun spullen, en dat is indirect natuurlijk weer goed voor de verkoop van nieuwe spullen.
Maar ze gaan er helemaal niet op toezien of scheidsrechter spelen. Dat zie ik ook nergens terug.
Daarbij de waarde, tja, die bepaald de markt en niet hun, veel ikea vintage spul gaat vaak voor 4x tot zelfs oneindig in prijs door 2e hans dan wat het oorspronkelijk heeft gekost.
Hmm, goed punt, dat heb ik misschien onterecht aangenomen. Het lijkt me in hun eigen belang om wel mee te kijken wat er op hun site verkocht wordt, al is het maar tegen oplichters.

Ikea geeft wel aan dat ze productinformatie leveren en de oorspronkelijke prijs. Dat lijkt me wel degelijk helpen om de kwaliteit hoog te houden en ook de prijs. Als mensen kunnen zien hoe een product hoort te zijn en wat het gekost heeft zullen ze kwaliteit en prijs beter kunnen beoordelen. Ikea geeft zelf ook een adviesprijs aan. Ik denk dat het wel degelijk veel invloed zal hebben op de prijs.

Dat sommige spullen tegen antiekprijzen worden verkocht maakt weinig verschil. Ook dan willen mensen weten wat ze krijgen. Overigens denk ik dat Ikea dat alleen maar fantastisch vindt, betere reclame voor je merk bestaat haast niet en de nieuwe spullen lijken dan goedkoop.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 augustus 2024 11:28]

Het is geen zwarte markt vol nep spullen. Maar er zijn wel veel bedrijven die bijvoorbeeld hoezen maken voor ikea meubels. Wat overigens een geschenk is voor bezitters van Ikea meubelen. Want daar kun je nieuwe stoffering halen voor de vele meubels die ikea uit het assortiment gehaald heeft.

Wat op het moment ook mijn grootste ergenis bij Ikea is. Ik heb een kledingkast die ik niet kan uitbreiden omdat de kleur van de kast uit het assortiment is. Ik heb een stoel waar ik geen orginele hoes meer voor kan halen omdat de stoel niet meer verkocht wordt. Ik vond het juist zo mooi dat ik beschadigde delen kon vervangen en of meubels makkelijk een nieuwe look kon geven. Dat gaf Ikea meubels een meerwaarde. En zorgde dat ik steeds terug kwam. Dat is nu wel over. Waar mogelijk maak ik mn meubels zelf of koop meubels van een echte meubelmaker.

Vroeger kon je ook alles zelf pakken. Tegenwoordig is de realiteit dat je een deel via een terminal moet bestellen, en alsnog net als bij de apotheek een half uur op je shit moet gaan zitten wachten.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 27 augustus 2024 11:33]

Opzicht is het wel een interessant idee dat nog wel eens goed kan werken.
Al moet ik wel zeggen dat best veel meubels niet altijd even mooi uit elkaar gaan en vervolgens dan weer in elkaar moeten. IKEA zou hier wel leuk op in kunnen spelen met onderdelen.
Je koopt een tweedehands PAX kast, wil je hier misschien extra lades bij of een nieuw frontje?
Ik vind het ook best een interessant idee, zowel als consument maar voor IKEA zelf ook inderdaad, je laatste kan een interessante volgende fase zijn.
Dat wel een goed idee, wij gaan ook altijd eerst langs de FUND-GRUBE in duitsland om te kijken wat voor leuke meubels er zijn die niet meer in het assortiment zijn of een beetje beschadigd zijn etc.
Nou is de laatste 20 jaar de kwaliteit van Ikea wel zo omlaag gedenderd dat ze nauwelijks meer een verhuizing overleven. Als je verschillende generaties PAX-kasten in je handen hebt gehad, is het verschil goed te merken. De oudere kasten waren beter gefineerd, zwaardere kwaliteit spaanplaat, etc. Dan heb je vaak ook dat de massief houten meubels er bijna niet meer zijn. Veelal is het spaanplaat/honingraat + fineer geworden.

Dus, hoe ga je deze heel in de 2e hands shop (laten we het marktplaats noemen) krijgen?

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 27 augustus 2024 11:47]

Klopt helemaal, we hebben er hier staan zo'n beetje "van het eerste uur" en die zijn prima.
Hier kwam pas geleden iemand die een nieuwe plank eens door had gezaagd omdat die zo doorboog.
Het zijn nu 2 laagjes hout met karton er tussen....

We hebben ook wat "nieuwere" onderdelen, maar lades en planken zijn van zeer mindere kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door jwbokx op 27 augustus 2024 11:50]

Dit was ook mijn eerste gedachte, ik heb een Ikeakast nog nooit zonder schade ín elkaar kunnen zetten, laat staan úit elkaar en nog eens ín elkaar....

Maar zag op TV een artikel dat de kasten zijn aangepast, makkelijker op te bouwen zijn én weer in elkaar gevouwen kunnen worden voor verhuizing. Zal geen toeval zijn dat dit nu samen valt.
Het kan ook aan jezelf liggen, ik heb de afgelopen 35 jaar vele tientallen meubels gemonteerd/verhuisd/gedemonteert/2e hands gekocht of verkocht etc.. en dat gaat prima. Hooguit een keer een kras van dingen over elkaar heen schuiven bij laden en lossen maar dat kun je IKEA niet verwijten. Heb je echter de handigheid van mijn schoonvader, dan laat je beter een ander komen om het te doen.
Het is gewoon karton met een gekleurde folie er op hoor.
Ik heb ook laatst een Pax gekast gekocht en het viel wel me op dat het een stuk makkelijker in elkaar is te zetten dan vroeger en ook weer beter uit elkaar gaat (zonder spijkers). Maar zou goed kunnen dat het hout en de finering van mindere kwaliteit is.
Hmm... Zij zien de starters vertrekken naar "serieuzere" meubelmerken en proberen dit zo een halt toe te roepen?
Eerder aanmoedigen van hergebruik (klimaat etc), en optioneel een extraatje als je kiest voor shoptegoed.
Hier groot Ikea liefhebber en ondanks dat je misschien een punt hebt, die naar mening volledig los staat van wat Ikea hier probeert te doen, kan ik je vertellen dat ook ik wel eens een meubel vervang. Niet omdat die oud en stuk is maar omdat het tijd is voor wat nieuws.

Ikea is al langer bezig met "circulair" en dit is een mooi initiatief voor mij om het tv-meubel een tweede leven te schenken naast Marktplaats*. Het idee dat zij alle productinfo voorzien zodat ik die niet hoef na te zoeken is mooi meegenomen en wie weet hebben ze ook wel de optie om enkele producten extra erbij te bestellen zoals alternatieve deurknoppen of een vervangend onderdeel wat wel stuk/beschadigd is?


* (waar ik inmiddels wel schijtziek wordt van de gebruikers, maar dat kan aan mij liggen of wat ik aanbied)
Je legt de link ergens mee maar legt vervolgens niet uit waarom die link er volgens jou is.

Waarom zou ik als ik geen IKEA spul wil (maar 1 van de "serieuzere" meubelmerken), door deze 2dehands winkel dan ineens toch voor IKEA kiezen?
Omdat je extra tegoed kan krijgen van Ikea.
of 115 procent als ze kiezen voor een tegoed bij IKEA.
Ik dacht dat het redelijk algemeen bekend was dat IKEA voornamelijk populair was bij starters en studenten. Of is dat een omgevingsbias?
Omdat je extra tegoed kan krijgen van Ikea.
Dan moet een starter dus wel eerst IKEA spullen hebben die die weg kan/wil doen? Om daar vervolgens dan 15% extras over de 2dehands verkoopprijs te krijgen?

Mij lijkt het verband vergezocht maar misschien heb ik het mis :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 augustus 2024 11:33]

Mijn onduidelijkheid. Met de vertrekkende starter bedoel ik natuurlijk dat de starter bij Ikea begint, maar de 2e (of 3e) meubelset vaak niet meer bij Ikea koopt.
Ik nader stilaan de 50 en volgende week ga ik onze nieuwe kleerkast halen bij Ikea. Nog paar weken later ons nieuw tv-meubel.

Als ik rondwandel in Ikea, zie ik toch bijna evenveel "ouderen" als jongeren. Met start van het schooljaar zullen het wel meer jongeren zijn om hun studentenkamer in te richten maar andere periodes voel ik me zeker niet als "oudere" tussen het volk.

Als je beetje oplet, heb je ook redelijk goede pannen, potten en ander keukenmateriaal.

Onze keuken is stilaan aan vervanging toe en ook daar zal Ikea één van de kanshebbers zijn. Het zal waarschijnlijk op maat gemaakte keuken worden maar sowieso ga ik kijken bij Ikea wat de mogelijkheden zijn.

Het is dus niet enkel voor starters en studenten. Iemand die dat denkt, heeft al een tijdje geen voet in Ikea gezet, denk ik
Dat zou inderdaad zomaar kunnen kloppen. Ik heb er wel mijn bureau vandaan maar dat is intussen ook 10 jaar geleden.

Ik dacht echt dat de Ikea minder populair was bij de "ouderen"
Kom je wel eens in een IKEA?

Zo ja, kijk dan eens naar de mensen om je heen 😏
Het probleem met IKEA is dat het tegenwoordig ook allemaal gewoon erg duur is. Vroeger kocht je voor 100 euro een bureau met stevige metalen poten en een massief houten bureaublad, tegenwoordig is het allemaal houtfineer met honingraat karton erin, of MDF als je bij de duurdere bladen kijkt, en de poten zijn smal en zacht metaal.

Als je kijkt wat je bij een andere 'IKEA-like' winkel zoals Jysk kunt krijgen voor veel minder geld, met gratis bezorging de volgende dag als je geen zin hebt om naar de winkel te gaan, dan snap ik wel dat mensen niet meer naar IKEA gaan. Ze zijn duur, ouderwets, bieden geen betere kwaliteit of makkelijker in elkaar te zetten producten. Het enige dat ze nog voor hebben is dat ze bepaalde bodemkoopjes hebben zoals de ALBERT schappen en de LACK tafeltjes.
En wat is een “serieus” meubelmerk? Het is niet alsof IKEA troep verkoopt. In tegendeel: ze hebben genoeg spul dat hartstikke goed is en lang meegaat. En ze hebben een heel breed assortiment, dus voor ieder wat wils. Ja, er zitten ook wat discutabele goedkopere opties tussen, maar toch.
Dat moet je aan @Lothlórien vragen, die gebruikt die bewoording, ik copy/paste dat (bewust) omdat ik op hem reageer :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 augustus 2024 11:15]

Oh... Ik doelde niet eens op de kwaliteit. Die is wel goed en met een beetje beleid gaan ze jaren mee. (Mijn zus heeft Ikea meubels die een stuk of vijf verhuizingen en een migratie + immigratie hebben meegemaakt). Ik doelde meer op het imago: zelfs degene die een Ikea keuken aanschaffen omdat ze "best" goed zijn, lijken nog een beetje verbaasd te zijn.
de kwaliteit van de ikea spullen is regelmatig bedroevend. Na twee ikea eettafels, nu een 'degelijke' van pronto. Voor dezelfde prijs. Ook heel erg veel plastic tegenwoordig
niks mis met ikea, maar het lijkt wel allemaal op elkaar. Prima voor studenten of starters, maar als je wat meer te besteden hebt wil je toch wat mooiers? Je blijft ook niet in een tiendehands clio oid rijden als je eindelijk wat verdient.
Ik verdien wat meer dan een student of starter, maar ik koop toch bij IKEA. En meerdere mensen die ik ken met meer geld doen dat.

En ook als je wat meer verdient, kun je best tweedehands rijden. Meerdere familieleden die die boven modaal verdienen, maar toch in een (oude) tweedehandsauto rijden.
Als jij ok bent met een ikea interieur is dat toch prima? Zo zijn er ook genoeg mensen die een polo prima vinden, of bijv uit eten gaan bij van der Valk. Maar er zijn ook mensen die liever iets mooiers of specialers hebben/willen. Voor ieder wat wils.
Helemaal niks mis mee, nee. :) Maar ik reageerde vooral op je stukje “maar als je wat meer te besteden hebt wil je toch wat mooiers? Je blijft ook niet in een tiendehands clio oid rijden als je eindelijk wat verdient.” waarin je met “je” nogal veralgemeniseerde.
Och, over het algemeen ga je meer uitgeven als je meer te besteden hebt. Maar hoe j dat soort ben je natuurlijk vrij in :)
“over het algemeen”, maar er zijn dus ook uitzonderingen, waarvan ik er al wat noemde.
Dat is onzin. Ikea biedt producten in verschillende prijscategorieën en kijk je naar de goedkoopste opties dan zijn die uiteraard ook goedkoop gemaakt. Maar ze hebben absoluut ook meubels van goede kwaliteit hout. Maar ja, die zijn dan natuurlijk wel duurder.
Er gaat niks boven een kringloopmeubel wat gepimpt wordt. Bijvoorbeeld ontdoen van was, vervolgens spuiten oid. Het maakt een meubel persoonlijk is het meestal veel degelijker en duurzamer. Ik kocht laatst een teakhouten tv meubel voor 50 euro en heb dit mooi met 2 componenten laten spuiten. Kan geen Ikea meubel tegenop.
Dan moet je wel een beetje geluk hebben. Niet elke kringloopwinkel heeft immers meubelstukken in jouw smaak. Marktplaats en andere verkoopsites idem dito.

Dat IKEA niet duurzaam zou zijn omdat het niet lang meegaat is niet per se waar. Het ligt er maar net aan waar het product voor gebruikt wordt (en hoe je er mee omgaat). Wij hebben zo'n kast met van die vierkante vakken en die staat al bijna twintig jaar als wandmeubel in onze woonkamer.

Mijn IKEA-hoekbureau is na een iets langere periode wel aan vervanging toe, omdat het blad inmiddels behoorlijk versleten is. Maar er zijn een aantal delen van het bureau die ik ga bewaren, omdat ze nog prima bruikbaar zijn: een magnetisch notitiebord, een wandrekje voor papieren en de steuntjes voor boeken en tijdschriften. Daar kan ik nog wel iets mee als het bureau zelf straks wordt vervangen.
Meuk, of efficient gebruik maken van zo weinig mogelijk regenwoud?
Een degelijk gemaakt meubel van een meubelmaker heb ik nog nooit hoeven weggooien. Dat gebroken beschadigde karton van de Ikea maar al te vaak. Daar ligt het bij de gemeentewerf vol mee. Een goed meubelstuk gaat vele generaties mee.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 27 augustus 2024 11:38]

Of van dezelfde hoeveelheid hout (of minder) kan je nog eens van inrichting veranderen.

Als ik kijk naar bejaarde mensen met hardhouten meubels van een zeker stijl, dan gaat mijn minimalisme-voorkeur ervan op tilt, maar dat ik mijn mening…

Ikea spul kom je werkelijk overal tegen, al is het een lampje en schakelaartje hier, (voor home-automation) wat ornamenten in een hip koffietentje daar, wat pannen voor dat nieuwe kookstel hier, of wat modulair inbouwbare kledingkasten achter een dure schuifruinte daar.

Natuurlijk moet je geen vlees gaan sneiden op een Ikea-ondergrond en een zware monitor-mount op een Ikea-bureau plaatsen, maar functioneel gezien is het verder een prima idee.

Misschien dat het geen status heeft en dat starters eerst bij de Ikea koopt en het vervolgens mij de gemeente stort voor dure alternatieven?
Juist. Als iedereen meubels van massief hout nodig heeft blijft er geen boom over.
IKEA is aardig wat aan het ontbossen in Roemenië.
Aan de andere kant gebruiken ze wel minder hout t.o.v. een massieve eiken tafel (al gaat die wel langer mee)
Heel vreemde reactie.
Wat zit hierin voor Ikea? Of is dit een klassiek geval van afzet creeëren en dan een manier om ervan te kunnen profiteren
Ja ze lijken er niks op te verdienen, ze leggen zelfs geld toe als je als verkoper je opbrengst in IKEA shoptegoed wil hebben. Dus ik zie inderdaad wat @Frame164 ook zegt, MVO. Verdere ontwikkeling van de sustainability hub die ze al hadden (en alle andere efforts die ze doen, zoals elektrische voertuigen voor bezorging).
Maar ook verdere uitbreiding van hun diensten. Een soort vendor-lockin creëren. Uiteindelijk is IKEA een budgetwinkel ("for the many people"), dus (met veel producten) concurreren ze met de Action enzo. Die zie ik dit allemaal nog niet doen. Dus misschien is het een reden om mensen over te halen bij IKEA te shoppen (want als je er later van af wil, dan heeft IKEA zo'n mooi platform om het door te verkopen). Maar aan de andere kant, ik weet niet of er heel veel mensen zijn die nu bij de Action winkelen EN voor wie dit IKEA-platform een reden zou zijn om te switchen naar IKEA?

Dus misschien win je iets aan marktaandeel. Maar vervolgens kannibaliseer je je eigen verkopen (ipv een nieuw artikel van de winkel kopen mensen nu het tweedehands-artikel op dit platform). En dan kom ik toch weer terug op MVO. Een stap op de zeer lange weg richting circulariteit. Echt een zeer lange weg bij IKEA. Ze hebben een jaartal als doel, ik weet niet meer welk jaartal. In een interview met de Volkskrant begin dit jaar zei de CEO zoiets als "het is [maar] een doel". Dus aan de ene kant denk ik "ze zijn er totaal niet serieus mee bezig", en aan de andere kant doen ze dit platform waar ze eigenlijk zelf weinig mee opschieten...
Dat geld toeleggen valt wel mee, als je voor de bon gaat en je bon is bijvoorbeeld 345,- Dan steekt IKEA 300,- in haar zak, en heb jij bij je volgende aankoop van 345,- bij IKEA effectief 13% korting genoten.

Tel daar nog de mensen bij op die meer dan die 345,- besteden, of de bon kwijtraken (Want Nederlanders laten vele miljoenen aan tegoedbonnen verdwijnen of verlopen)

Ik denk dat ze hier wel goed over hebben nagedacht.
MVO. Terugdringen van afval. Mensen zullen eerder geneigd zijn iets nieuws te kopen als ze hun huidige spullen op een veilige/makkelijke manier kunnen doorverkopen.
Tweakers, de grootste website in Nederland over technologie en elektronica

Met alle respect, maar dit nieuws is vast door de PR afdeling van IKEA er doorheen gedrukt. Ik ben dan meer geïnteresseerd in eventueel het innovatieve aspect van de webshop.. niet zo zeer het concept, namelijk het verkopen van 2e hands meubels.
Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door AlphaRomeo op 27 augustus 2024 11:14]

Dus jij zegt dat submitter @Kalief voor IKEA werkt? Daar geloof ik niks van.
...het woord ikea is letterlijk terug te vinden in kalief!
...en wat bedoel jij met die dubbel-s in jouw nickname?
_/-\o_

Maar ook Kali (een vreeswekkende Indiase god en godin) en lief staan erin!
Leuk idee. Ik keek meteen bij de vacatures, maar helaas. 🙁
https://www.bbc.com/news/articles/cy84j50xvemo
Zaken omtrent eCommerce en hoe IKEA dit op een originele manier aanpakt vind ik prima bij Tweakers passen. Dat dit een ad is lijkt mij vergezocht gezien het een proef is in een ander land.
Als het om meubilair gaat, is IKEA natuurlijk dé winkel voor een Tweaker: je moet het immers zelf in elkaar zetten.
Ze verkopen Zigbee spul? Prachtig voor home automation op een budget.
Ik vond het bericht bij de BBC.
https://www.bbc.com/news/articles/cy84j50xvemo

Webshops voor de verkoop van 2e hands spullen of meubels zijn er zat.
Het bijzondere hier is dat Ikea er een eigen soort ecosysteem voor wil opzetten.
Vermoedelijk om mensen die afscheid nemen van hun Ikea-spul opnieuw aan de winkel te binden.

Zo'n nieuw type webshop leek mij een vermelding waard.
In welke branches zou zoiets nog meer kunnen werken?

Overigens vind ik het niet zo'n goed idee om geen commissie te vragen bij hogere prijzen, dat brengt de continuïteit van zo'n dienst in gevaar.
Het is niet helemaal nieuwe. BOL heeft bijvoorbeeld recommerce, waarbij je je oude device kunt inleveren. Deze worden als tweedehands weer op de website aangeboden, naast de nieuwe artikelen.

Verschil met IKEA is, dat IKEA alleen eigen producten inneemt en zodoende dus ook de 115% regeling kunnen treffen (daar zal dan wel ergens een winstmarge in zitten om er aan te kunnen verdienen). Bovendien bieden ze de mogelijkheid om het af te halen bij de winkel zelf.. dat heeft als voordeel: mensen laten hun oude kast achter en kopen een nieuwe. En mensen die de oude kast op komen halen, duiken nog even snel de winkel in "want we zijn er dan toch"... dus trekt meer klandizie = meer omzet = win/win.

Ik denk dat ze er op gokken dat er zodanig meer omzet gedraaid gaat worden, dat commissie daarom niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door DeCo op 27 augustus 2024 17:33]

Voorlopig alleen nog in spanje zo te zien.. leuk idee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.