ACM waarschuwt voor onbetrouwbare webwinkels

De Nederlandse markttoezichthouder Autoriteit Consument & Markt waarschuwt in aanloop naar de feestdagen voor onbetrouwbare webshops. Om consumenten te helpen veilig online aankopen te doen, is een checklist uitgebracht.

De ACM kreeg dit jaar tot nu toe al 20.000 meldingen en vragen over online aankopen, tegenover ruim 18.000 in heel 2023, schrijft de toezichthouder op zijn website. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hun online aankopen veel te laat of helemaal niet geleverd krijgen, onverwacht hoge retourkosten moeten betalen of niet in contact kunnen komen met de webshop.

De ACM adviseert consumenten daarom om goed op te letten bij webshops. "Een online aankoop is zo gedaan, zeker via online advertenties, bijvoorbeeld op social media", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM. "Helaas is niet iedere webshop betrouwbaar. Dus zie je iets leuks, stop dan toch even om reviews te checken, liefst op meerdere reviewsites."

Verder wordt geadviseerd om bij nieuwe webshops het liefst verzekerd te bestellen, bijvoorbeeld met een creditcard. Ook is het mogelijk om meldingen en aangiftes te controleren op de website van de politie. Een online checklist moet consumenten verder helpen om veilig online aankopen te doen.

De ACM is niet de enige partij die actie onderneemt tegen dergelijke webshops. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland gaat bijvoorbeeld domeinnamen offline halen die de Nederlandse politie aandraagt. Daarvoor wordt volgens de politie het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting aangemerkt als een zogeheten 'trusted flagger'. Dat betekent dat SIDN domeinnamen op hun verzoek vrijwel direct offline haalt.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

31-10-2024 • 15:16

53

Reacties (53)

53
53
21
0
0
25
Wijzig sortering
Het is een farce dat je een iDeal-betaling niet kunt terugboeken indien nodig. Ik snap dat minderbedeelden niet zomaar een credit card kunnen krijgen, maar het alternatief is ronduit slecht.
Ook minderbedeelden kunnen relatief eenvoudig een creditcard krijgen. Weliswaar met een (veel) beperktere limiet, maar dat zou niet zo'n probleem moeten zijn.

De realiteit is natuurlijk dat als je iDeal-betalingen eenvoudig zou kunnen terugbetalen je in no-time een systeem hebt waar webwinkels geen vertrouwen in hebben. En terecht ook, dan verschuif je het probleem naar de webwinkels, die "massaal" worden opgelicht met iDeal-storneringen.

Het is eenvoudiger om van de consument te vragen om de betrouwbaarheid van een webwinkel te controleren dan van alle miljoenen iDeal-gebruikers een profiel op te bouwen.
Ook minderbedeelden kunnen relatief eenvoudig een creditcard krijgen.
Minderbedeelden kunnen (ook) gratis een PayPal-account met aankoopbescherming krijgen. Daarop kunnen ze gratis saldo storten via iDEAL.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 november 2024 06:38]

Niet alle winkels werken met Paypal. Een maat van mij heeft een winkel en accepteert Paypal maar is gestopt met leveringen naar het buitenland omdat hoewel de t&t aangaf het correct geleverd te hebben de klant beweerd niets ontvangen te hebben. Paypal doet dan ook geen verdere onderzoek als ze een claim van terugbetaling krijgen en doet gewoon de terugbetaling. Het is bij Paypal gewoon te makkelijk om als koper te frauderen.
Waarmee je ook precies het probleem aangeeft dat kleine(re) verkopers hebben op zo'n moment. Het risico van teruggeboekte betalingen.

Het is leuk dat mensen enkel vanuit (hun eigen) de kopende kant denken, maar er zijn uiteraard net zo goed oplichters aan de kopende als aan de verkopende kant.
Niet alle winkels werken met Paypal.
Dan ga je als minderbedeelde consument naar de concurrent.
Ook minderbedeelden kunnen relatief eenvoudig een creditcard krijgen. Weliswaar met een (veel) beperktere limiet, maar dat zou niet zo'n probleem moeten zijn.
Wat ik om me heen hoor ligt dat helaas anders hoor. Vaak is de enige optie zo'n pre-paid creditcard, met hele hoge kosten en vaak voorwaarden dat het geld na een tijd verloopt.
Uit ervaring in mijn directe omgeving blijkt dat ICS vaak strikter is bij het verstrekken van creditcards aan mensen met een lager inkomen, terwijl ING daarentegen flexibeler is en zelfs een creditcard met een limiet tot 1000 euro aanbiedt voor mensen met een laag inkomen.
Ah, iedereen met een laag inkomen moet dus maar een rekening openen bij de ING. Top.
(oprecht, als je al bij de ING zit best handig om te weten).
Dan worden shops weer massaal opgelicht doordat er gekocht, betaald en vervolgens weer teruggeboekt wordt..
je kan natuurlijk gewoon doen wat "vroeger" normaal was.

Je betaald met Ideal. Dat geld is meteen van jouw (dus terugboeken kan niet zomaar). Maar je kan er nog niet bij.

De klant krijgt 3 dagen (of 5) om iets te blokkeren. Op dat moment is het geld niet weg, en kan je dus bij een terechte claim je geld terug krijgen.

Let wel bij langere verzend tijden is dat lastig. Maar ook daarvoor kan je bv een koppeling maken met bv DHL/PostNL/DPD dat deze termijn pas bij aflevering in gaat.

Ideaal nee. Maar wel veilig. En voor goede webwinkels maakt het weinig uit.
Het probleem is dat iemand die claim moet onderzoeken. Dat is eigenlijk ontzettend lastig te realiseren. En daarmee wordt het ineens een veel duurder betaalsysteem
Dat is de reden dat een iDeal betaling een winkel veel minder kost. Van het extra geld dat een credit card kost wordt de verzekering voor je aankoop betaald.

Het is niet de doen om van de 10-20 cent voor een iDeal betaling een klant support en verzekering op te zetten.
Ach, wat een misverstand! Het is bijna alsof je denkt dat iDeal een of andere magische pinata is die je kunt openbreken voor je geld terug. Maar helaas, mijn vriend, de regels van de financiële wereld zijn niet zo... flexibel als een circusartiest. Misschien is het tijd om de ringmeester van je bank te raadplegen voor een echte oplossing?
Volgens mij kan in principe iedereen een pre-paid creditcard krijgen. Dat is ook nog een mogelijkheid.
Daar zit over het algemeen geen aankoopbescherming op.
Voor het gemak hier de checklist van de ACM voor de mensen die niet doorklikken of geen zin hebben in een lap tekst. Uiteraard is het beter om de hele pagina te lezen, maar we weten allemaal hoe mensen zjin. Dus:
  • 1 Check reviews
  • 2 Check of u verzekerd kunt betalen
  • 3 Check contactinfo
  • 4 Check KvK en politie
Bron, de link uit het artikel: https://www.consuwijzer.nl/checklist
1. Nep positieve reviews kunnen gekocht worden
3. Veel winkels (zoals grote winkels) hebben geen telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan of hebben het heel goed verstopt.
4. Zie 3.
Bol.com. Beslist.nl en zelfs Pricewatch zijn tevens geen goede maatstaf voor veilige shops.

Ook keurmerken niet. Heb scamsites gezien die Qshops gecertificeerd waren. Ook op de qshops site gecheckt. Biedt ook geen garantie of claim mogelijkheden.
Ook vertrouwde sites zoals bol.com zijn idd niet altijd goed.

Ooit eens JBL oordopjes daar gekocht welke na een tijd defect gingen.
Toen ik deze, na veel aandringen bij Bol, ter reparatie mocht aanbieden, bleken ze nep te zijn (dus geen echte JBL).

Je moet dus ook vooral opletten wie de èchte verkoper is van een product.
Het is mijn inziens de grootste smet dat jan en alleman bij bol.com kan gaan verkopen. Het geeft enorme schijnveiligheid. Ik had het met een 512gb sd-kaart die 10,- goedkoper was dan van bol zelf, eenmaal in ontvangst zag ik al dat ie enorm nep was. Uiteindelijk loste bol het op maar verkoop ging nog een maand door!! Het was zo een sd-kaart met ‘repeterende opslag’ dus je ziet het niet en merkt het pas als je belangrijke data verliest!

Al met al kreeg ik het geld terug maar de verkoper bleef zich in zijn onschuld verdedigen…
Beter met credit card of Paypal betalen mag er ook wel bij in dat rijtje.
Dat is stap 2 van het lijstje.
Niet helemaal, want de betreffende website kan ook een betalingsverzekering aanbieden, toch?

Oh, wacht ...
Verzekerd betalen? wat bedoel je daarmee dat er een credit card optie is?

Dat is natuurlijk makkelijk te omzeilen door een knopje te maken en dan te zeggen het werkt niet.
Om het nog makkelijker te maken, zou het mooi zijn als deze check al hier in de pricewatch wordt doorgevoerd. Ook een vaker gebruikte betrouwbaare website kan plots in de problemen komen en op randje van failisement balanceren.
Via Nextdns kan je instellen dat domeinnamen jonger dan een half jaar standaard worden geblokkeerd. Natuurlijk hoeft niet elke nieuwe webshop een scam te zijn en ook niet elke oudere webshop is automatisch veilig. Maar het kan er wel iets tussenuit filteren. En dit kan je natuurlijk makkelijk instellen bij vader, moeder, opa en oma. En daarbij is het uiteraard ook mogelijk ook domeinen uit te zonderen van dit regime.
En een domein hoef je ook niet aan te schaffen voordat de winkel opent. Dus een half jaar oude domeinen blokkeren zegt ook niet zo veel.
Dat is wel een goede tip. Kende die dienst niet. Zijn er ook nadelen want gratis ;-).
Een half jaar is wel érg veel. Op mijn NextDNS-configuratie zie ik dit ;)
Block domains registered less than 30 days ago. Those domains are known to be favored by threat actors to launch malicious campaigns.
Dus als ik in januari een scam wil doen kan ik beter nu een domein vastleggen
Nextdns kan domeinen blokkeren die jonger zijn dan 30 dagen, niet een half jaar.
Of je bestelling zelf ophalen, en dan betalen bijvoorbeeld
dit is al bijna nergens een service meer. het enige wat je dan nog kunt bedenken is het via afterpay kopen maar zelfs daar zitten haken en ogen aan.
Bij dingen zoals de mogelijkheid tot terugboeken van een betaling vraag ik me altijd af of je iets oplost of dat je het probleem naar een andere partij hebt verplaatst.
Ik heb het pas voor een bed gedaan en ja je verplaatst het probleem inderdaad naar een andere partij. in plaats van zelf iets bij de winkel gedaan te krijgen die je op een gegeven moment gewoon negeren en zelf maar uit te zoeken wat je mogelijkheden zijn en alle tijd die je er aan kwijt bent. In dit geval heb ik enkel nog een bericht hoeven sturen van de CC maatschappij om de verkoper een laatste kans te geven en daarna hebben hun het overgenomen.

Na een maandje kreeg ik mijn geld terug en heb niks meer gehoord van de verkoper. dat zal verder tussen die twee partijen wel afgehandeld worden, maar dat is verder niet meer het probleem van de klant.

was een goede bevestiging voor het gebruik van de creditcard bij grote aankopen en/of bij winkels die je niet helemaal vertrouwd. en een goede les dat je geen bed bij Beddenleeuw moet kopen (het bed en de service zijn niet eens slecht, ze kregen het gewoon niet voor elkaar een simpel probleem op te lossen en toen was de communicatie opeens over)
In dit geval is het misschien een terecht, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je naar het grote plaatje kijkt, dan zal je als koper uiteindelijk ook betalen voor het risico dat de verkopers lopen.
Ik had laatst een aankoop bij Xenos welke een gratis kopersbescherming bood via trustedshops.nl.
Zoiets zou verplicht moeten zijn voor alle webwinkels.
Leuk, maar vanuit mijn werk kom ik regelmatig met Trusted Shops in aanraking en als bedrijf zijn ze nou lang niet altijd fijn om mee samen te werken. Om dan nog maar niet te spreken over het portaal, de verplichte overlays die je op je site moet plaatsen e.d. Het is meer dan logisch dat veel bedrijven dit niet willen.
Daar zou kunnen. Voor consumenten is het een goede ontwikkeling.
Ik betaal altijd het liefste via Klarna (Aliexpress, Temu, e.d.) of in de winkel bij het ophalen (zoals Coolblue). Webshop reviews zoeken vind ik altijd een beetje tricky, het is veel te makkelijk om neppe reviews te schrijven.
Tja klarna ook als je niks krijgt moet je ze toch betalen....
Dat is niet mijn ervaring met Klarna. Ooit een keer gehad dat een bestelling kwijt was geraakt door PostNL. Na contact met de webshop en Klarna heb ik uiteindelijk niks hoeven te betalen.
Dat komt dan door de webshop en niet door Klarna.
Ik gooi de webshop altijd door Google dan weet ik vaak al voldoende en revieuws check ik altijd op externe site,s.

Als alles 100% is met geen enkele negatieve revieuw is ook verdacht.
Verwijderen ze dan de negatieve reviews?
Wat mij altijd opvalt is dat er soms veel (positieve) reviews zijn met de zelfde schrijfstijl. Dat vertrouw ik niet. Soms lijkt het er op dat ze echt proberen te lijken door in een review die verder positief is een nadeel van het product of de verkoper benoemen, maar dat kan ik me inbeelden.
Bots kunnen de negatieve reviews overspoelen.
Maar er zijn ook andere betaaldiensten die verzekerd betalen aanbieden.

Lekker advies is dat zeg :/ Zeg dan juist expliciet dat ideal betalingen _niet_ verzekerd zijn, dan enkel te stellen 'oja betaal met creditcard'. Het gros van 'populaire' betaalopties (klarna, ideal, achteraf, bankoverschrijving) zijn namelijk niet verzekerd, het zijn de minder populaire paypal/creditcard die het wel zijn.
Bij het lezen van reviews zie je vaak al vrij snel of het 'eerlijke' reviews zijn aan de manier van hoe ze zijn geschreven. Maar goed, het is en blijft altijd oppassen vooral dan bij nieuwe webshops, vandaar dat ik vaak het liefste dan bij bestaande bekende webshops bestel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.