SIDN: aantal .nl-domeinen stabiliseert na acht maanden krimp

Het aantal .nl-domeinen is in het vierde kwartaal van dit jaar gestabiliseerd. Hiervoor was acht maanden sprake van een krimp. Volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is die krimp gestopt doordat het aantal nieuwe registraties is gestegen en het aantal opheffingen daalde.

In het afgelopen kwartaal steeg het aantal nieuwe registraties van .nl-domeinen met achttien procent, schrijft SIDN in een kwartaalupdate. Het aantal opheffingen van domeinnamen nam tegelijkertijd af. In de afgelopen drie maanden stabiliseerde het aantal .nl-domeinnamen daardoor op zo'n 6,2 miljoen.

Eerder was er nog sprake van een constante krimp in dat aantal, doordat het aantal opheffingen met tien procent steeg ten opzichte van een jaar eerder en de nieuwe registraties met tien procent daalde. In totaal kromp de .nl-domeinmarkt met 1,7 procent.

SIDN noemt daar diverse redenen voor. Zo zetten veel providers en ondernemers ongebruikte domeinnamen uit de coronaperiode stop. Verder worden veel nieuwe domeinnamen voor actietarieven geregistreerd die in het tweede jaar niet meer gelden. Als de prijs dan stijgt, heroverwegen beheerders het aanhouden van de domeinnaam.

Ook heeft het ondernemersklimaat invloed op het aantal .nl-domeinen. Bedrijven die stoppen, heffen hun domein vaak ook op. Afgelopen jaar steeg het aantal bedrijfsbeëindigingen met vijftien procent en daalde het aantal starters met acht procent. Tot slot noemt SIDN de manier waarop het internet gebruikt wordt als invloed op het aantal .nl-domeinen. Zo blijkt het beleid van Google invloed te hebben op de omvang van het domeinnaamportfolio van 31 procent van de ondernemers.

Bron: SIDN
Bron: SIDN

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-12-2024 • 13:14

25

Reacties (25)

25
25
18
1
0
4
Wijzig sortering
Speelt het ook niet mee dat tegenwoordig gewoonweg meer opties zijn voor domeinnamen? Ik zelf gebruik bijvoorbeeld ".space" (ik werk in de ruimtevaart industrie) voor m'n persoonlijke website. Vroeger had ik hier een .nl domeinnaam voor.
Mogelijk! zelf denk ik ook dat de transitie naar mobiel een gedeelte meespeelt, mensen zijn nu meer gewend om een appje binnen te hengelen in plaats van een website te bezoeken.
Dat vind ik zo enorm bijzonder: vroeger, in de begintijd van smartphones, waren websites slecht responsive en de schermen hadden lage resolutie. Toen installeerde je een app omdat het anders slecht tot niet werkte.
Anno nu, met full HD schermpjes, moderne browsers en responsive websites, is een app installeren juist helemaal niet meer nodig. Een website is altijd up-to-date (scheelt dus elke 2 weken een update installeren), kijkt niet rond in je mobiel en kan je als app op je scherm pinnen. Ik installeer nergens apps voor (op Google Maps en bankieren app na) en kan alles mobiel. Denk aan NS, NOS, Marktplaats.
Het ergste is nog dat 95% van alle apps gewoon verkapte browsers zijn die alsnog een website tonen...

Zo nutteloos die dingen.
Maar meeste mensen die niet technisch zijn gebruiken die allemaal.
En daar is als app maker zeker wat voor te zeggen.

Als je een app hebt heb je zeker meer bezoekers en/of klanten.
En dat levert centjes op.
Zo sta ik er als gebruiker ook in, ik wil al die kut apps niet, met progressive web apps is dat ook helemaal niet meer nodig behalve dan de uitzonderingen die je noemt zoals de bank app.

Heel bedrijven duwen hun apps door de strot vanwege korting etc, maar uiteindelijk is het vooral profiling/tracking en andere schimmige zaken, denk bijv. aan Temu en dat soort rommel.
Precies. Genoeg apps die praktisch niets toevoegen. Wat ik helemaal bizar vindt, is dat er app zijn van bijv. McDonald's en dat mensen die installeren. WAAROM?

Leg. Het. Me. Uit.
Klanten. Korting.
Waar ik me nog steeds erg aan stoor is dat er veel domein resellers zijn die domeinnamen bezet houden die niet gebruikt worden.
Ik wil al jaren een bepaald .nl domein registreren, maar is al minstens 10 jaar geregistreerd bij een reseller, en heb ik ook al meerdere malen zien switchen tussen verschillende resellers. (waarschijnlijk worden die in bulk doorverkocht op het moment dat een reseller ermee stopt of er vanaf wilt)
Het is slechts voor persoonlijk gebruik, dus ik ga er geen €1000+ voor betalen. Heb inmiddels wel de .net versie, maar ik zou graag de .nl versie gebruiken.

Mijn vermoeden is dat een aanzienlijk deel van de geregistreerde .nl domeinen niet 'echt' in gebruik is.

[Reactie gewijzigd door GeleFles op 19 december 2024 13:32]

Mijn vermoeden is dat een aanzienlijk deel van de geregistreerde .nl domeinen niet 'echt' in gebruik is.
Dat zal wel kloppen, maar dat geld voor ieder TLD.
Idem, tijdje terug contact opgenomen met de reseller (een particulier voor zover ik kon achterhalen) voor een domein die ik interessant vond voor persoonlijk gebruik, hij wilde er 10k voor hebben. Dat voor een .nl domein van meer dan 8 tekens en wat niet eens een gangbaar Nederlands woord is. Domein is al langer dan 10 jaar in zijn bezit. Die gasten wachten gewoon tot iemand een keer hapt, maakt hun niet uit hoelang dat duurt.

Jammer wel, denk dat een hoop domeinen inderdaad voor betere doeleinden gebruikt kunnen worden dan voor een placeholder met wat advertenties erop.
Bij veel ccTLDs (Country Code Top Level Domains) valt het aantal ongebruikte domeinen relatief mee ten opzichte van bijvoorbeeld de gTLDs (Generic, zoals .com), de TLD operators doen er ook veel aan om zo weinig mogelijk ongebruikte registraties te hebben, een hoog percentage ongebruikte domeinnamen betekend ook in de regel meer opzeggingen.
Toevallig laatst nog een kleine docu voorbij komen over dit soort resellers. De geïnterviewde verkocht vooral telefoonnummers die dan dus bijzondere volgordes hadden. 06 11111111 bijv.
Nummers die overeen kwamen met verjaardagen waren het populairst.

Maar hij dipte ook in domeinnamen maar dat kwam mij erg onethisch over. Als een startup groot begon te worden bijv. dan snel allerlei gerelateerde domeinnamen aanmaken (als ze dat vergeten waren) op die naam en dan hopen dat ze die bij jou komen kopen als ze bijv startupshop.nl of .net willen registreren en die had hij dan al.
En dan gewoon vasthouden en steggelen totdat ze zwichten, jij hebt wat ze willen.
Scheen best lucratief als ik de beste man zo hoorde dus dit soort praktijken zullen helaas wel blijven bestaan.
Met een basisprijs van 4,15 ex btw per jaar en 6,2 miljoen namen zijn de inkomsten voor sidn 26 miljoen per jaar... best absurd hoog, en dan te bedenken dat het salaris van het bestuur niet eens meer inzichtelijk is (zo ver ik het kan vinden) hooguit dat de directeur in 2008 nipt boven de balkenende norm zat
Ik heb mijn domeinen tot 2033 vastgezet bij namecheap, nu betalen en geen last van rare prijsstijgingen de komende jaren. En of websites tegen die tijd nog steeds relevant zijn zien we dan wel weer.
Wat is een goed adres om je domeinen onder te brengen? Ik zit nu bij TransIP, maar wil daar wel weg. Liefst iets binnen de EU. Wellicht Hetzner?
Je hebt hier een heuze vergelijker voor https://hostingvergelijke...ensie=.nl&_sort=prijs_asc let wel op dat deze door een bepaalde partij gesponsord lijkt te worden, en zet er eentje constant bovenaan
Ik kan je Hetzner zeker aanraden.
Ik merk dat steeds meer verenigingen / kleine bedrijven eerder op Facebook zitten dan een website hebben helaas
Klopt viel mij ook al op dat dit een tijdje gaande is, veel website,s worden amper tot niet meer geupdate maar op social media wel de nuttige informatie tonen.

Op die manier ben ik wel gedwongen om via social media de informatie van een vereniging/organisatie op te zoeken.

Wat ook niet helpt is dat er tegenwoordig veel meer domeinen zijn, waarbij vroeger .NL de standaard was.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 december 2024 18:33]

Op die manier ben ik wel gedwongen om via social media de informatie van een vereniging/organisatie op te zoeken.
En als je ze daarop aanspreekt, kijken ze je onbegrijpend aan waarom je geen faecesbroek hebt...
Nou is het voor eenieder met andere core-business ook wel sneller en makkelijker iets op FB te knallen dan een site te beheren.
Enfin, ik kies mijn bakker primair om het brood dat hij bakt, niet om zijn webpresence, maar het is wel storend als je onverwacht voor een dichte deur staat omdat het alleen op FB vermeld stond.

[Reactie gewijzigd door trabant op 20 december 2024 12:40]

Verder worden veel nieuwe domeinnamen voor actietarieven geregistreerd die in het tweede jaar niet meer gelden. Als de prijs dan stijgt, heroverwegen beheerders het aanhouden van de domeinnaam.
Dan is dat domein toch ook meer voor de fun voor 1 jaar bezet gehouden? Als je actief domein hebt laat het toch daarom niet verlopen?

Mocht je er zin in hebben, en toch voor weinig willen aanhouden :P.

Net als bij internet/telecom abbo. Als je dan echt wilt besparen. Dan hop je tag elk jaar heen en weer?
nameservers bij cloudflare
mijndomein (actie 1 cent) en transip (actie 50 cent) en stelt nameservers cloudflare in 0 downtime.
Cloudflare heeft wel de regel dat je domeinen die bij cloudflare geregistreerd zijn (als registrar) ook bij hun op de DNS moet hosten, maar andersom zo te zien (nog) niet. Nou kost DNS hosting meestal niets als je ook de domein-naam afneemt bij een partij, dus die zou je net zo goed bij mijnfomein en/of transip kunnen laten staan.

Zelf draai ik liever mijn eigen dns (of besteed ik 't uit aan luadns.net (aanrader)) en registreer ik het meeste via openprovider, simpelweg omdat dat 't goedkoopst is (zonder onzin actietarieven)
Volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is die krimp gestopt doordat het aantal nieuwe registraties is gestegen en het aantal opheffingen daalde.
Dus er zijn meer nieuwe registraties en minder oude opgezegd?
Geen wonder dat het is gestabiliseerd! /s

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.