De Consumentenbond heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen Meta. De techgigant zou onvoldoende actie ondernemen tegen advertenties voor nepwebshops op Facebook en Instagram.
Uit onderzoek van de bond blijkt dat deze socialemediaplatforms advertenties tonen die consumenten doorlinken naar frauduleuze webwinkels. Van de meer dan 100 onderzochte nepwebshops adverteerden er 71 op Meta's platforms. De consumentenorganisatie beweert dat Meta de identiteit van adverteerders niet genoeg controleert, wat misbruik in de hand werkt. Dit is volgens de bond in strijd met de Europese Digital Services Act.
De Consumentenbond bekritiseert ook Meta's aanpak van politiemeldingen. Het bedrijf verwijdert wel specifieke advertenties waarover melding wordt gedaan, maar andere reclame van dezelfde frauduleuze webshop blijft online staan. De consumentenorganisatie stelt dat Meta, als de politie daar om vraagt, alle advertenties moet verwijderen die naar de criminele website in kwestie verwijzen. Ten slotte roept de bond ook banken op om kritischer te zijn bij het verstrekken van iDEAL-toegang. Veel nepwebshops bieden de betalingsmethode aan, wat een uitstraling van legitimiteit geeft.
Het is niet de eerste keer dat de Consumentenbond klaagt over Meta. Eerder dit jaar begon de organisatie, samen met de Data Privacy Stichting, een rechtszaak tegen de techgigant om compensatie te eisen voor Facebook-gebruikers wiens privacy geschonden zou zijn. Europese consumentenbonden hebben eerder ook klachten ingediend rondom de reclamevrije abonnementen die Meta aanbiedt en wijzigingen in het privacybeleid van WhatsApp.