Het aantal Nederlanders dat benaderd werd voor WhatsApp-fraude is toegenomen in 2024. Bij 30 procent van de Nederlanders is een poging tot deze fraude gedaan, tegenover 27 procent in 2023. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Alert Online.
Het onderzoek van Alert Online werd door Ipsos I&O onder ruim 1300 Nederlanders uitgevoerd, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de Nederlanders ooit met phishing te maken heeft gehad. Wordt alleen naar de afgelopen twaalf maanden gekeken, dan zegt 72 procent dat ze met cybercriminaliteit te maken hebben gekregen. 55 procent van deze mensen kreeg met phishing te maken, waarbij het zowel om geslaagde als om niet geslaagde pogingen ging. 30 procent van de respondenten kreeg in de afgelopen twaalf maanden met WhatsApp-fraude te maken.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 29 procent van de Nederlanders vindt dat ze matige of (zeer) slechte securitykennis hebben. 30 procent vindt zijn kennis juist goed of zeer goed en 41 procent vindt zijn kennis redelijk, wat vergelijkbaar is met 2023. Het merendeel van de respondenten deed zijn kennis op bij vrienden of familie en via campagnes van banken en de overheid. Daarnaast krijgen werkenden veel van hun kennis via de ict-afdeling op hun werk.
Het aantal Nederlanders dat zich enige zorgen maakt over digitale veiligheid in de privésituatie nam iets toe. In 2023 was dat nog 41 procent, nu is dat 45 procent. 48 procent maakt zich hier nog altijd geen of weinig zorgen over. Dat zij zich veilig voelen, heeft meerdere redenen. 48 procent maakt zich geen zorgen omdat ze tweestapsverificatie gebruiken. 45 procent zorgt ervoor dat apparaten geüpdatet worden en 44 procent controleert op valse websites en links. 42 procent gebruikt veel verschillende wachtwoorden.
Opvallend is dat de zorgen op het werk nog veel minder zijn. Driekwart van de respondenten geeft aan zich geen zorgen te maken over de digitale veiligheid op het werk.