Sonos stelt ombudsman voor kwaliteit aan na problemen rond tegenvallende app

Sonos krijgt een kwaliteitsombudsman, waar werknemers van het bedrijf terecht kunnen met vragen en zorgen rondom kwaliteit en klantervaring. De aankondiging volgt na perikelen rond de vernieuwde app die in mei dit jaar verscheen.

De nieuwe ombudsman rapporteert direct aan het hoger management, publiceert twee keer per jaar een rapport en geeft regelmatig presentaties aan de raad van bestuur van Sonos, schrijft het bedrijf op zijn website. Naast de ombudsman wordt bovendien een adviesraad met klanten opgesteld, die feedback en inzichten vanuit een klantperspectief delen, om producten en software te verbeteren voordat ze uitgebracht worden.

Sonos doet ook diverse andere toezeggingen. Zo belooft het bedrijf aan het begin van de productontwikkeling ambitieuze benchmarks voor kwaliteit op te stellen. Zolang een product daaraan niet voldoet, komt het niet op de markt. Verder krijgt het bètaprogramma een breder scala aan gebruikers en diversere opstellingen, 'waardoor we problemen sneller kunnen vinden en oplossen, voor we de markt op gaan'.

Grote wijzigingen, zoals het veranderen van de app, worden voortaan geleidelijk uitgerold. Dat moet gebruikers de kans geven om aan de wijziging te wennen en om feedback te leveren, voordat deze de standaard wordt. "Ook bieden we klanten de mogelijkheid om zich aan te melden om nieuwe features te testen." Tot slot wordt de garantie op homespeakers met een jaar uitgebreid en blijft het bedrijf elke twee tot vier weken updates uitrollen voor mobiele software.

De aankondigingen komen nadat Sonos in mei een vernieuwde versie van zijn app uitbracht voor Android en iOS. Gebruikers klaagden al snel over ontbrekende functies die in de oude app wel zaten, de gebrekkige werking en de stabiliteit. Sonos-directeur Patrick Spence bood in juli zijn excuses aan en beloofde verbetering voor de app, onder meer door oudere functies alsnog toe te voegen. De oude app keert niet terug, werd in augustus duidelijk. Volgens het bedrijf blijkt uit tests dat het terugbrengen van de oude app 'de problemen alleen maar erger maakt'.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

02-10-2024 • 10:09

80

Submitter: Xieoxer

Reacties (80)

80
80
38
2
0
38
Wijzig sortering
Ik lees af en toe wat berichten hierover, ik heb zelf geen Sonos apparatuur en dus ook de app niet. Maar het kllinkt alsof er iets dramatisch aan de hand is terwijl eigenlijk 'maar' om een app gaat. Ik kan me niet voorstellen dat het zo enorm ingewikkeld is om een fatsoenlijke app te maken. Dit speelt al maanden en lijkt elke keer groot nieuws te zijn. Dat is toch gek?

Nu komt er een ombudsman en een complete adviesraad aangesteld omdat Sonos zelf een slechte app heeft gemaakt, maar blijkbaar kunnen ze het wel, getuige de verhalen over de 'oude' app.

Het is vast iets genuanceerder dan ik hier schrijf, maar het leest allemaal wat gek vanaf de zijkant gelezen.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 2 oktober 2024 10:14]

Klanten van Sonos hebben vaak niet alleen een enkele speaker, maar hele ecosystemen. Meerdere kamers vol speakers en aangesloten op allerlei bronnen, die allemaal afhankelijk zijn van een goede connectiviteit. En dit allemaal ook nog een gebruikersvriendelijk. Dat is wat het doelgroep wil en kreeg, en daarvoor graag veel geld voor betaalt.

Het lanceren van die app (en vooral het vervangen van de oude app) heeft Sonos' eigen core selling point onderuit gehaald. Speakers die je niet kon aansluiten, geen lokale muziekbronnen functionaliteit meer, volumecontrols, geen timers etc etc kortom: dingen waarvan klanten van Sonos genoten, werkte niet meer. Als je 5000 euro aan apparatuur thuis had, en je luistert vooral naar een mooi samengestelde muziekbibliotheek op je NAS, dan was je hele systeem in één keer waardeloos.

Het gekste van het verhaal, los van de niet-werkende functionaliteiten, was dat veel funtionaliteit bewust weg was gelaten, om "later pas toe te voegen". Wie gaat hun klanten nou een gedwongen achteruitgang bieden met een onduidelijke tijdspad voor verbetering?

Veel tweakers hier wijzen gelijk naar "je moet ook geen connected spul in je huis hebben". Nou, de Sonos klanten (waaronder ik) hebben daar een les in gekregen.
En dit allemaal ook nog een gebruikersvriendelijk. Dat is wat het doelgroep wil en kreeg, en daarvoor graag veel geld voor betaalt.
Eens en oneens, ja ik wil eenvoud, maar ook flexibiliteit en esthetisch (weinig speakers in beeld) en kwaliteit en goed geluid.
Sonos bied daar een hoop van, helaas was de eenvoud juist het grootste probleem, sinds een paar maanden heb ik nu een SONOS Arc, ERA 100 surrounds en een Sub. Vooral het koppelen van de sub was een draak, dat werkte gewoonweg niet via de android app. Wel gelukt met behulp van de app op een ipad.
Ik heb verder weinig problemen gehad met de bediening, die is dan ook echt flink verbeterd, vooral de snelheid.
Ik heb de functies niet gemist, maar ben wel blij dat ze terug zijn voor een later moment.
Verder zal ik hier geen review geven, maar over het algemeen voldoet het ruimschoots aan mijn verwachtingen.
Had ik voor dit geld een veel betere 5.1 Dolby Atmos set kunnen kopen met de flexibiliteit en eenvoud die ik nu heb? Misschien, maar het is een serieus goede set voor muziek en het kijken van een film.

Dat Sonos via Software werkt is een groot voordeel, maar dat is meteen de zwakte van het systeem. Waar je vroeger een set kocht en dan was het dat, heb je nu firmware updates, software updates, nieuwe functies, bugs die er eerst niet waren, afhankelijkheid van een leverancier enz enz..
Dat Sonos er nu serieus werk van maakt om hun klant ervaring te verbeteren kan ik alleen maar waarderen. Nu hopen dat ze daad bij het woord geven.
Het gekste van het verhaal, los van de niet-werkende functionaliteiten, was dat veel funtionaliteit bewust weg was gelaten, om "later pas toe te voegen". Wie gaat hun klanten nou een gedwongen achteruitgang bieden met een onduidelijke tijdspad voor verbetering?
"One reason for the app’s failure is the outdated code and infrastructure that the prior app was running on. Anonymous employees Bloomberg spoke with claimed that the Sonos app’s technical debt had been building up for 20 years before the update.

By the time Sonos decided to update the app in mid-2022, it was dealing with software based on virtually obsolete infrastructure and code languages. As such, the app update “was less about introducing new functionality than sorting out the existing mess,” Bloomberg reported."
https://arstechnica.com/g...sonos-rushed-app-debacle/

Het fundamentele probleem bij Sonos is mismanagement (zie ook het debacle met de "recycling mode"). Totdat dat is opgelost, zou ik er ver bij uit de buurt blijven.
Een ombudsman die binnen een bedrijf werkt voor dat zelfde bedrijf....???
Normaal gesproken is dat een overheids functionaris die onafhankelijk kan opereren. Nu is het ook mogelijk om deze binnen een bedrijf te benoemen maar naar mijn mening doet dat tekort aan de term, want dan is deze niet bepaald onafhankelijk.

Wat is dit voor marketing gezwam?
Als je kijkt op Wikipedia, lijkt het niet heel erg vreemd te zijn:

Wikipedia: Organizational ombudsman

Dat de overheidsfunctionaris de meest bekende is, betekent niet dat het ook elders gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door gorgi_19 op 2 oktober 2024 10:38]

Mijns inziens een teken aan de wand als je zo iemand nodig hebt in je organisatie. Betekent dat je een bedrijfscultuur hebt waar kwaliteit niet ingebakken zit als hoofddoel.
Ik denk dat Sonos deze persoon eerder aanstelt om klanten gerust te stellen dan om hun eigen kwaliteit in het oog te houden.
Ze maken serieus werk van hun updates, getuige de vele updates van de afgelopen tijd en de publieke uitlatingen zoals deze statement. Een ombudsman zorgt ervoor dat het net dat tikje meer vertrouwen wekt. Anders is het al snel een mooi marketingpraatje.
ombudsman
;)

Waarom zou je de term ombudsman gebruiken terwijl het 'gewoon' manager quality control is?
Marketing dus....
Nee, om het verschil te maken tussen manager die vooral top-down (van management naar arbeiders) en afhankelijk werkt, en iemand die vooral bottom-up (arbeiders --> management) werkt en onafhankelijk (ombudsman).
Binnen de overheid is het een onafhankelijke overheidsfunctionaris, die het functioneren van de overheid bewaakt. Binnen een bedrijf is het gewoon een onafhankelijke functionaris binnen het bedrijf die het functioneren van het bedrijf bewaakt.
Onafhankelijk moet je lezen dat de ombudsman geen opdrachten van een meerdere hoeft te aanvaarden anders dan in zijn taakbeschrijving zijn vastgelegd. Een ombudsman moet iedereen binnen en buiten het bedrijf kunnen benaderen om zijn onderzoek te kunnen doen.
Ja dat is dus niet helemaal waar.

Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt waarbij een kwaliteitsmanager werkte die het management team oversteeg. Diegene was in staat om lanceringen tegen te houden op basis van zijn eigen bevindingen. Daar kon het management ook niet omheen.

Iedereen in een organisatie heeft een bepaalde rol en verantwoordelijkheid. Deze ombudsman kan dus ook de verantwoordelijkheid krijgen over kwaliteit. Als een bedrijf echt goed de verantwoordelijkheden indeelt en respecteert, dan kan je diegene er op aanspreken als het niet goed gaat.

Het gevolg is, dat wanneer een app lancering plaatsvindt die je aandeel laten kelderen en de ombudsman het heeft goed gekeurd, je die ombudsman kan aankijken. Waarschijnlijk was het zo dat bij Sonos niemand verantwoordelijk was voor de kwaliteit behalve het management. Maar het management heeft ook de verantwoordelijkheid om winst te genereren. Die twee verantwoordelijkheden zijn tegenstrijdig. Om de juiste balans te vinden moet je die verantwoordelijkheden bij andere personen/entiteiten neerleggen.

Overigens, als je vooral op terminilogy zit dan kan ik me wel vinden in je statement. Maar zo heeft project manager bij verschillende organisaties een totaal andere invulling.

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 2 oktober 2024 12:12]

Overigens, als je vooral op terminilogy zit dan kan ik me wel vinden in je statement.
Ja, het ging mij om de terminologie. Dat er iemand een extra verantwoordelijkheid is goed (en vermoedelijk een manier om de problemen die ze nu ondervinden te vermijden).
Maar de term ombudsman gaat in mijn ogen verder. Het idee dat je onafhankelijk kunt zijn terwijl je op de loonlijst staat klopt niet. Bij overheden is dat anders omdat die structuur veel complexer is. Er is bijv. geen eigenaar van het bedrijf Nederland BV.
Maar wat is er allemaal zo moeilijk ?
(Digitale) Audio (muziek) moet je gewoon simpel houden.

Je hebt een speaker (voice coil), die met een low-impedance output versterker aangestuurd moet worden. Daar heb je een goede analoge control-loop voor nodig, bijvoorbeeld een moderne efficiente klasse-D versterker.
De input van de klasse-D is in essentie analoog, of als je moeilijk wilt doen, een vorm van PWM, waar je dan ook metteen wat Digital Rights Management ('exclusiviteit' voor sommigen) en andere complexiteit aan knoopt, als het kan zelfs in dezelfde chips (onder het mom van integratie en kostenbesparing, maar eigenlijk gewoon 'controle').

De rest draait allemaal om het doorsturen van die data, en het synchroniseren van de audio, op microseconde-niveau. Voor losse speakers met eigen voeding en radioverbinding, gaat het ook om het distribueren van een uSec tot mSec level klok (clock) over wifi en/of bluetooth, en het vaak (low latency) en betrouwbaar (geen retransmissies, geen tijd daarvoor!) doorgeven van die data.

Wifi, Bluetooth op 2.4 GHz is eigenlijk ongeschikt daarvoor, want een jungle die oorspronkelijk enkel bewoond was door de 700 watt magnetronbuis in de keuken, en nu ook bevolkt door wifi, bluetooth en zigbee.
5 GHz heeft soms ook 2.4 GHz even nodig, en de chips/electronica is iets minder gemeengoed, en heeft minder bereik (gaat nauwelijks door muren).

Dat het nu 'over de app' gaat, is puur een gebruikers-reputatie focus op het merk Sonos en hun gelovige medewerkers en gebruikers die helaas niets met de onderliggende techniek te maken heeft.

In de meest cynische vorm, gaat het nu over de voorwaarden waaronder het bestaande sonus merk, reeds bekende en geliefde muziek bagger gaat klinken en afstotelijk word - een negatief business model a la DRM - bij gebrek aan begrip van hoe het echt werkt, en 'ruimte maakt voor andere spelers' - zoals andere merken die vechten voor een plek in de 'digital music playback' market-share. En wie er met de playback-data/logs vandoor mag gaan.

Gewoon controle houden over je eigen radiowaves met je eigen chipsets, en zelf een RF frontend in CMOS, digital baseband, en radio-softwarestack ontwikkelen die aan bovenstaande voorwaardes, en compatibiliteit met de grote smartphone spelers (qualcomm, samsung, apple, huawei etc). En dat allemaal om te zorgen dat die hippe draadloze speakers en oortjes betrouwbaar muziek kunnen maken die je zelf hebt gemaakt...

Het was ooit allemaal een stuk simpeler :)
Het is niet 'maar' een app. Het is de software die de hardware laat samenwerken en de hele gebruikerservaring bepaald. Als je dat verkloot heb je niets meer aan de hardware. Zelfs simpele dingen als volume veranderen werkte gewoon niet goed.
Dat is wel heel extreem, je kunt via Apple Airplay (o.a.) prima alles nog afspelen, volume regelen en speakers samenvoegen.
Ik gebruik de app eigenlijk nooit.
Niet iedereen heeft Apple. Ik gebruik hier de radio als wekker en voor het slapen soms de slaaptimer. Dan wil je liever een rustig muziekje op een wat lager volume dan waar je mee wakker word. Slaaptimer was weg, volume werd vaak gewoon genegeerd, radio starten enorm traag, en als die al startte vaak niet de goede. (inmiddels gaat dat beter trouwens)

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 2 oktober 2024 11:03]

Ik werd voornamelijk getriggert door "Als je dat verkloot heb je niets meer aan de hardware", wat natuurlijk niet waar is.
M.b.t. bepaalde functionaliteit is het inderdaad heel vervelend en teleurstellend.
De frustratie bij mensen is dat dit in de oude app allemaal goed werkte en met de nieuwe app een boel zaken niet meer goed werken of niet (nog) eens beschikbaar zijn.

Veel mensen kopen een bepaald apparaat omdat deze een functionaliteit heeft welke andere partijen niet hebben. En als ineens die functionaliteit weg gehaald word of niet meer goed werkt, kan het zijn dat het product voor jou niet meer werkbaar is. En een wekker functionaliteit is iets waar heel veel mensen van afhankelijk zijn.
via spotify kan je de sonos en symfonisk apparatuur gewoon bedienen hoor. net zo makkelijk
Hoe start ik radio dan?
npo app opstarten, npo radio 1/2/3/4/5 opzoeken en via bluetooth verbinden met je sonos speakers
Gebruikservaring, je zegt het al. In de ‘oude’ app kon je bv je
Mixcloud account koppelen en dan heel eenvoudig via ‘following’ van je favoriete dj de laatste uploads spelen.

Nu… moet ik in de app zoeken naar die dj om bij zijn laatste uploads te kunnen komen, want via ‘following’ kom je er niet meer.

Dit heeft niets met app complexiteit te maken maar is gewoon functionaliteit die er wel was, maar niet is geïmplementeerd omdat er een qc manager zit te slapen
Ik heb al 5 jaar een Sonos beam en heb de app welgeteld 2x gebruikt: 1x bij installatie en gisteren toen ik m'n wifi netwerk had gewijzigd. Ik weet ook werkelijk waar niet waarvoor ik de app nodig zou hebben - Spotify, Google assistant, het werkt allemaal zonder de app.
Ik ben een newby op het gebied van Sonos, alles nieuw en tot op heden geen problemen ondervonden.
Ik kan ook nergens echt vinden wat er voorheen zoveel beter was dan nu?
Den ben je net op het juiste moment ingestapt! :D

De vorige app deed wat hij moest doen, was wel een beetje out-dated, toen hebben ze een app gelanceerd die eigenlijk maar de helft qua functionaliteit van de al bestaande app had. Daarnaast crashte de app regelmatig of vond hij de Sonos boxen niet, waardoor je gewoon geen muziek kon regelen.

Ze wilde de nieuwe app uitrollen omdat de Ace (nieuwe koptelefoon) niet lekker samenwerkte met de oude app.

Sinds ongeveer 1,5 maand is de app volwassener aan het worden qua stabiliteit en functionaliteit, dus het gaat de goede kant op!

Die ombudsman is inderdaad een marketing strategie om good-will te tonen, want ik schat dat de negativiteit om het ecosysteem de verkopen niet echt heeft geholpen.

Om nog even terug te komen op @rscheper
Qua app ontwikkeling, dat is gewoonweg niet simpel, ook al ziet een app er betrekkelijk simpel uit. Juist de combinatie lastige materie en eenvoudige bediening is iets dat als je dat voor elkaar hebt spekkoper bent. En dat was in principe al eerder met de eerste app, veel mensen hebben juist Sonos aangeschaft omdat het zo gemakkelijk te bedienen was, en nu weer is (vind ik).
Top! Dank voor je uitgebreide reactie, duidelijk verhaal.
Ik had vooral problemen met het vinden van bepaalde instellingen bij de nieuwe app. Tevens werkte bijvoorbeeld de wekker functionaliteit i.c.m. een radiostation niet. Radiostations zoeken was ook een drama aangezien hij niets toonde (Radio 538 bijvoorbeeld).

Na onze verhuizing was het toevoegen van een Sonos aan de app ook drama. Waar dit normaliter soepel en snel ging moest ik de One nu meerdere keren resetten aangezien deze geen verbinding met het netwerk kon maken.

Nu na een paar weken werkt het allemaal zoals het zou moeten. Maar mocht je hier net kennis meemaken zou ik als ‘nieuwe’ Sonos gebruiker weldegelijk mijn bedenkingen hebben bij de functionaliteit.
Ik heb het spul ook niet. Maar besef wel dat dit over hardware gaat die niets doet zonder de app. (een goede reden om het niet te willen hebben)

Een goede app maken is ook nog eens een flinke klus. Binnen android zijn er tussen telefoons enorme variaties in van alles. Vorm, layout, hardware, implementatie kwaliteit van android zelf, andriod versies, meerdere generaties van hun eigen hardware...

Die ombudsman is natuurlijk marketing. Gewoon een pietje op de afdeling kwaliteitsbewaking die er al had moeten zijn.
Niet helemaal waar. Ik kan vanuit Spotify gewoon mijn Sonos ecosysteem selecteren als afspeelbron. De app heb je daarvoor dus niet per se nodig (wel voor installatie, overigens).

Voor ons was het vooral de draadloze verbindingen tussen Arc, Sub en One die ons over de streep trokken. We willen geen kabels door het huis hebben lopen, zeker niet met een kleine. Nu heb je alleen een stroomaansluiting nodig, that's it. Je betaalt er wat voor, maar het biedt een aantal handige functies die we misten in andere sets, een mooie vormgeving en prima geluid.
Dat is omdat sonos spotify connect ondersteund. Dus zonder die ondersteuning doet het helemaal niets. Zonder de app kan je niet installeren zoals je zelf aangeeft. Het is dus volledig cloud gebonden.

Dus ik denk dat je eigen opmerking mijn punt volledig bevestigd. Dat je iets zonder kabels wil is prima, maar dat je iets kiest waarin je volledig afhankelijk bent van een fabrikant en of deze iets blijft ondersteunen is niet erg slim wat mij betreft. Maar moeilijk te vermijden tegenwoordig. Sonos kan elk moment beslissen dat je halve of hele installatie obsolete is en je dwingen nieuw te kopen. Ze hebben eerder dat soort dingen gedaan en zullen het ook gewoon weer doen in de toekomst. Net als Hue en alle anderen. Zooi op de afvalhoop, niet omdat het stuk is, maar omdat een fabrikant er geen zin in had het te onderhouden.

Een app moet toegevoegde waarde zijn, niet een vendor afhankelijkheid of zelfs vendor lock in.
Sonos heeft een nogal matige app overhaul uitgevoerd waardoor er veel functies zijn gebroken en sommige dingen een hele tijd niet hebben gewerkt. Het ergste is nog dat die update ook helemaal niet nodig was, de app is nu een stuk minder intuitief met veel impliciete bedieningselementen e.d.
Typisch wijzigen om het wijzigen als je het mij vraagt.

Nog steeds zijn er wel wat kern issues zoals vaak opnieuw moeten inloggen en de snelheid. Ze moeten nu hard werken aan hun PR. Immers zijn ze een groot merk en is dit een vlek op de reputatie.
Maar het aanbod tweedehands sonos spul is nog steeds klein dus het wordt niet massaal gedumpt.
Ze zullen het voornamelijk merken in verkoop van nieuwe spullen denk ik, samen met inflatie (het was al duur) kan dat erg nadelig uitpakken.

Ik denk dus dat ze gebeten zijn door een overijverigen product manager, die zal een afdruk hebben achtergelaten op het dev team en dat moet nu worden bijgestuurd. Want ik kan niet geloven dat geen enkele developer dacht van "ho even, dit gaat niet de goede kant op".
Ik denk dus dat ze gebeten zijn door een overijverigen product manager, die zal een afdruk hebben achtergelaten op het dev team en dat moet nu worden bijgestuurd. Want ik kan niet geloven dat geen enkele developer dacht van "ho even, dit gaat niet de goede kant op".
Ik durf te wedden dat de beslissing om de nieuwe app uit te brengen een beslissing was van de hogere directie en niet door de product manager/owner. Als je iets totaal nieuws op de markt brengt kom je wel weg met een MVP versie en door die later uit te breiden. Maar als je al een bestaande app hebt die al zoveel meer functies had snap ik de uitrol van de nieuwe Sonos app niet. De enige motivatie die ik kan vinden is dat directie vond dat de kosten voor de ontwikkeling al te hoog waren en te lang op resultaten liet wachten, de backlog voor de oude app opstapelde maar daar geen personeel meer op gezet werd en dus besloten om de nieuwe dan maar uit te brengen.
Eens, ik heb wel sonos apparatuur maar gebruik de app nooit dus heb hier helemaal geen last van. 1 keer in het begin tunen en setup en daarna nooit meer aangeraakt
De oude app is vast geschreven door een klein dedicated team van mensen die het product ook echt gebruiken, en de nieuwe app door een heel legio aan managers, team leads, product owners en andere party people die in de moderne wereld geen diep inhoudelijke kennis meer nodig hebben.

Daar stop je veel geld in, output is laag, maarja, de roadmap was al gecommuniceerd, de verantwoordelijke snappen het eigenlijk ook allemaal niet zo en releasen om geen gezichtsverlies te hebben. Downplayen van de gevolgen is dan de optie en meestal gaat dat goed: "zeurende gebruikers snappen ook echt niks".

Met deze langdurige aanpak heb ik het gevoel dat ze nog altijd in managementtaal een plank proberen te zagen, zonder de details te kennen - want management is uniform, daarvoor heb je geen inhoudelijk kennis nodig.

En daar zijn we nu :) Maar mijn gevoel is dat dit bij best wel veel bedrijven speelt.

De nieuwe NPO app; je kan van een aflevering niet naar de serie. Gaat niet automatisch naar de volgende aflevering en andere basis functionaliteiten. Ze ontbreken, maar snel die MVP releasen.

Triodos Bank: bij de nieuwe internet bankieren ontbraken jaren lang de oude features, zodat je nog terug moest naar 'het oude internetbankieren' en mobiel betalen is er nog niet.

UWV: Hele 'complexe' systemen... right. Het zijn veel regels, maar die zijn niet complex. Ze staan nota bene al op papier. En de output is niks.

Etc, etc. Ik denk dat we het meer en meer gaan zien. Sorry for the rant :)
Zoals ik het hoor is het dat je duizenden euros uitgeeft aan apparatuur en van de ene op de andere dag de basis-functionaliteit niet meer werkt. Dan zou ik ook wel licht geirriteerd zijn.
Ik heb al jaren Sonos en heb niks gemerkt. Voor mij werkt de app prima maar ik gebruik vast niet alle features.
Je onderschat echt hoe belangrijk deze app is voor Sonos hardware. Na de app meerdere malen opnieuw te hebben geinstalleerd ben ik er zelf helemaal klaar mee. Ik ga dus zodra ik weer in de app kan de hardware loskoppelen van mijn account en verkopen. Ik wil naar een ander systeem.
Ik zelf heb wel sonos en dus ook de app. Ik moet zeggen dat de app tegenvalt ja, er zitten soms rare bugs in wat voorheen allemaal goed werkte. Op dat na vind ik het gewoon prima allemaal. Hij doet wat die moet doen en het is nog nooit echt mis gegaan.
Ik heb een vrij uitgebreide collectie Sonos apparatuur, en ik heb nog niets gemerkt van de nieuwe app.
Als alles één keer goed is ingeregeld zie ik geen reden om telkens weer de app te gebruiken. Spotify maakt rechtstreeks verbinding, m'n TV geeft een signaaltje aan Sonos dat het tijd is om wakker te worden, en verder zou ik niet weten wat ik ermee moet.
Mosterd na de maaltijd, wat men direct gedaan had kunnen hebben is gewoon een rollback naar de oude app & terug naar de tekentafel.
Met alle achterliggende data migraties e.d. Ik verwacht niet dat ze in een rollback hadden voorzien. Laat staan dat dit zo makkelijk is als jij het laat klinken.
Rollbacks zijn zelden een optie als bijvoorbeeld de infrastructuur of de servers ook geüpdatet zijn. In theorie nog steeds mogelijk, maar voordat je dan weer terug bent ben je een hoop tijd kwijt en dan is het nog maar de vraag of je wel de stabiliteit hebt van voorheen.

Mij (als product owner) rijst vooral de vraag waarom men een GO heeft gegeven op een app met zoveel gebreken en missende functionaliteiten. En iets als user tests? Zeker met een app van dit kaliber snap ik niet dat ze deze risico's hebben genomen. Maar ik durf eigenlijk wel te stellen dat die beslissing ook niet genomen is door het product team.
Ik neem aan dat het de release van die koptelefoon was die koste wat kost door moest gaan.
En wat is het verband tussen een nieuwe app en een koptelefoon? Uiteindelijk is de koptelefoon qua functionaliteit niet veel anders dan de Sonos Roam behalve dat je het ene op je hoofd zet en het andere op tafel.

Ze hebben de bal mis geslagen met de vernieuwde app. Zomaar teruggaan naar de oude app zal niet mogelijk zijn anders zouden ze dat wel doen. Aan de ene kant is het jammer dat iets zo slecht moet zijn om in actie te komen en de stappen te ondernemen die ze nu de laatste maanden doen maar aan de andere kant vind ik het een vooruitgang dat ze er iets aan doen.

Voor de rest:
Heb zelf simpele Sonos opstelling. Gewoon een vijftal Ikea Symfonisk speakers verspreid door het huis. Bij mij werkt de app gewoon altijd en zelfs iets beter. Vorige app kreeg ik regelmatig dat er niets gevonden werd op het netwerk. Met deze app nog niet voorgehad. Maar zoals gezegd, is ook maar simpele opstelling bij mij. Enigste probleem dat ik (zelden) tegenkom, is dat de verkeerde stream begint te spelen.
En moet toegeven dat ik ook wel veel bedien via Home Assistant.
Het verband is dat je de app moet updaten om ondersteuning toe moet voegen. Dat zal alleen in de nieuwe app gezeten hebben.
Ja maar zo werkt een duur dood paard niet, daar moet je aan blijven trekken totdat hij z'n hooi terug verdient heeft [/sarcasm]
Er is zoveel mis gegaan in deze uitrol. Ze hadden nooit dit product mogen uitbrengen. De fout zit gewoon in mis management en kwaliteit controle.
Het is daarom goed dat ze hier nu wel aandacht voor zeggen te hebben.
Het klinkt simpel, dan rollen we de app gewoon weer terug, maar je weet niet wat er nog meer aan vast zit.
Los van het verlies van vertrouwen.
Wat ik zo vervelend vind aan het bedrijf SONOS, is dat ze me een ecosysteem hebben aangeboden waarvan ze van tevoren wisten dat het een beperkte houdbaarheid heeft, en nu zit ik ermee...
Dit is precies de reden waarom ik geen Sonos hoef. Het kan goedkoper én beter met een open source oplossing
Natuurlijk kan dat. Maar dat is dan energie die je er zelf in moet steken, i.p.v. een kant en klaar systeem.
ecosysteem, dat zijn dure woorden voor een speaker...
We hebben de eerste generatie play 5 (2006) en die werkt nog steeds. Zowel met de spotify app als met de sonos app.
Beperkt in welke zin? Ik heb al meer dan 15 jaar Sonos en in principe werken mijn oude versterkers en speakers nog steeds. Dat vind ik toch wel erg netjes.
Volume van je Sonos aanpassen via je smartphone (iPhone) volume knoppen werkt nog steeds niet. Kan enkel via het schuifbalkje in de app zelf. Snap niet dat zo'n simpele (maar zeker belangrijke) functie niet makkelijk te herstellen is.
Werkte dit in de vorige versie van de app wel ? Dacht dat deze feature enkele jaren geleden stop gezet werd door een iOS update. Maar ik heb het sindsdien nooit meer geprobeerd om mn volume te regelen via de fysieke toetsen op mn telefoon
Dit heeft, helaas, niet veel te maken met Sonos of de app. Dit is een iOS aanpassing geweest waardoor de 'oude' manier van volume controle, via een niet bedoelde API, nu niet meer werkt.
Ook dit kan op hun agenda erbij. Maar dan moet Apple wel de nieuwe API beschikbaar stellen
Ik heb hetzelfde probleem op Android. Waardeloze interactie en een standaard functionaliteit. Maar goed ik ben al blij dat mijn app het geluid niet meer willekeurig vol open zet, en werkt het iets stabieler. Dus in die zin is er naar mijn gevoel aan gewerkt. Hopelijk pakken ze de knoppen ook aan.
Hier zowel heos (denon home) als Sonos in huis. Vroeger kocht je de sonos voor de app, heos was slecht en de denon home’s voor het geluid. Nu zijn beide in het voordeel van Denon.
Sonos is alleen iets goedkoper.
Die app van Denon heeft anders ook een zeer lage rating. Bijna hetzelfde als Sonos.

Ik heb nog eens bij andere systemen gekeken zoals Audio Pro, en allemaal hebben ze hetzelfde gemeen. Een waardeloze app. Terwijl heel hun producten vallen of staan bij die App.

Eigenlijk is er nog altijd geen alternatief voor Sonos wat echt goed is.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 2 oktober 2024 12:23]

Dat was zo, maar dat is echt enorm verbeterd, bij Sonos dus andersom.
Sonos heeft inmiddels gecorrigeerd wat er mis was. Zo is de snelheid echt veel beter geworden.
Als ik nu de Sonos app open heb ik bijna direct ook controle over het systeem.
Via Spotify werkt de Sonos ook prima.
Mijn Denon AVR-X2700 met de HEOS app of Sonos was ook bij vlagen niet te vertrouwen.
Maar over het algemeen op beide weinig aan te merken.

Het meest betrouwbare blijft toch die CD speler met een audioversterker zonder teveel software componenten en een ir afstandsbediening ;)
(al wil ik nu niet meer terug, uiterst tevreden over mijn Sonos Arc surround systeem)
Die arc’s heb ik nog niet mogen beluisteren. Heb je deze toevallig vergeleken met de home 350’s?
Nee, ik heb alleen ervaring met wat ik had. Een Denon atmos receiver en wat oudere speakers. Dynamisch bereik van de oude speakers was niet voldoende meer. En om nu veel geld te investeren in speakers. Daar had ik geen zin meer in. Het draadloze gemak heeft het daarvan gewonnen. ;)
Nog een paar maanden en ik kan al 1 jaar niet mijn eigen muziek vanaf mijn Macbook Pro 16 streamen.
Error 913.
Paniek in de tent dus. Relatief duur produkt met verslechterende kwaliteit / gebruikerservaringen.... nooit goed.

Leuk dat ze nu wel op de kwaliteit gaan letten.... :?
Vraag me af wat zo'n ombudsman dan wel kan. Het is niet zo dat die signalen er niet waren dat het niet goed zat. Zie het nu ook weer op Reddit staan: https://www.reddit.com/r/.../1ftn83b/comment/lptc4fk/
Toch knap dat dit niet door software testing is opgevangen
Eerder dit jaar heb ik iets van software voor Sonos mogen testen. Het was zo'n alfa product waar ik nog weinig mee kon. Dus ik heb er weinig mee gedaan in het begin. Na 2 weken had ik weer even gekeken. Dat was toen al wel iets beter. Een week later was de rest ineens gestopt en was het al "live".

Zo goed is software testing bij Sonos.
Dan gaat zo'n ombudsman ook niks helpen. Wassen neus.
Wie zegt dat het daar niet is opgevangen? Ik heb wel eens een negatief vrijgave advies geschreven, toch werd het doorgedrukt door degenen die de beslissingen maakten. Wat best wel wat extra werk opleverde maar wat ze schijnbaar acceptabel vonden.
Triest bedrijf als je zo omgaat met je tests voor zo een kritisch iets. Als ik voor een bank test en opeens klokt niemands saldo meer, dan luisteren ze wel ;)
Waarom een ombudsman??? Dit lijken mij toch vrij duidelijke signalen dat development zich niet veilig voelt om mismanagement (onhaalbare planning, slechte ideeën die door worden gedrukt, QA niet serieus nemen) aan te kaarten (of er gebeurt niks mee) en blijkbaar zit er een vrij harde muur tussen "de werkvloer" en hoger management als daar een "ombudsman" voor nodig is??? Waarom luistert hoger management dan niet naar development/QA als er dus grote problemen blijken te zijn die niet serieus genomen worden?

Is het niet tijd om de middelmanagers de deur te wijzen voor mensen die wel open staan voor wat development (en QA) roept? Of heel management? Want dit lijkt meer wanbeleid dan enkel een app die tekortschiet.
Ja, idd - het is een marketing deken over een dieper liggend probleem....
Het klinkt toch allemaal als een marketing speak om beter uit de verf te kopen.

Ze zien af van een bonus als de klant niet tevreden is, wat betekend dit nou eigenlijk? Als een klant niet happy is, als de gemiddelde klant niet blij is, als de volume knop niet werkt?

Vervolgens stellen ze zelf een ombudsman aan voor hun klanten, dat is toch jaren te laat? Ze zouden toch op voorhand de klant centraal moeten hebben alvorens ze met een app beginnen te knoeien?

Uiteindelijk zitten nog steeds heel veel klanten (inclusief ik zelf) met een installatie thuis dat het niet/minder goed doet dan voorheen. Het bedrijf heeft in de tussentijd producten moeten uitstellen. Verkoop valt gigantisch tegen. En diegene die eindverantwoordelijk zijn, zitten nog steeds daar? De CEO Spence zou zichzelf goed doen door op te stappen. Dit is niet meer een kleine blammage maar ze hebben een bedrijf met hun ongekende arrogantie van een klif geduwt.

Sonos is als premium product zwaar afhankelijk van de perceptie van de klant. Waar ik de nodige vrienden heb aangeraden om Sonos te kopen, want het werkte fantastisch, raad ik nu iedereen af om nog maar iets te kopen. Een bedrijf dat een app lanceert dat zo slecht is en daar bovenop ook nog eens dankzij mijn data via de cloud dwangmatig te laten lopen om mijn data te verkopen na het aanpassen van de EUL, verdient het niet om aangeraden te worden. Ik zie Sonos niet van koers veranderen, ze blijven waarschijnlijk bij hun waardeloze cloud app hangen, maar ik ben wel in de tussentijd naarstig op zoek naar iets anders en zal zoals ik al aangaf, niemand meer aanraden om naar Sonos te kijken, sterker nog iedere kans om op Sonos te schijten grijp ik graag aan. Sonos zal op termijn een leuke case worden voor studenten Business hoe het niet moet.
Ik denk dat die middle managers targets hebben waar hun bonussen aan hangen. Dan maakt het hun geen reet uit of het werkt , als het maar op tijd wordt gereleased

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.