'Sonos overweegt om oude versie van zijn app terug te brengen'

Sonos overweegt de vorige versie van zijn mobiele app terug te brengen. Afgelopen mei werd de app van een nieuw ontwerp voorzien, wat tot veel klachten leidde. Gebruikers klagen over de gebrekkige werking, de stabiliteit en ontbrekende functies die wel in de oude app zaten.

Er zijn op hoog niveau binnen Sonos gesprekken geweest over het terugbrengen van de oude app, die bekendstaat als S2, meldt The Verge op basis van anonieme bronnen. Of deze versie daadwerkelijk terugkeert, is echter niet duidelijk.

Sonos heeft zijn mobiele apps voor Android en iOS helemaal opnieuw opgebouwd en van een nieuwe interface voorzien. Daarin werden de tabbladen met opties vervangen door een enkele pagina met alle mogelijkheden en een permanent zichtbare zoekbalk. Verder is er een nieuwe muziekspeler in beeld. Als daar overheen geveegd wordt, worden klanten naar een lijst van speakers geleid.

Al snel verschenen er klachten over de nieuwe app. Niet alleen missen bepaalde functies uit de voorgaande versies van de apps, maar er zijn ook enkele 'hardnekkige' bugs die tijdens tests niet ontdekt werden. Die zouden zich vooral voordoen bij oudere producten en ervoor kunnen zorgen dat de speakers niet meer via de app te bedienen zijn, zei Sonos-directeur Patrick Spence eerder al. Ook zijn er latencyproblemen en foutmeldingen.

Spence bood eind juli zijn excuses aan voor de app en kondigde een planning voor verbeteringen aan. Het bedrijf richt zich allereerst op onder meer de functie om apparaten toe te voegen. In augustus of september wordt gewerkt aan het verbeteren van de algehele stabiliteit van de app. In oktober volgen functies voor onder meer de queue en het bewerken van afspeellijsten.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

15-08-2024 • 08:56

123

Submitter: Aegir81

Reacties (123)

123
123
75
1
0
40
Wijzig sortering
Typisch voorbeeld van enshittification, waarbij men verandert om het veranderen.

Teveel bedrijven herschrijven hun stack, alsof dat iets goeds is. 'Met schone lei beginnen' klinkt op papier leuk, maar in praktijk betekent het 'dezelfde fouten op een andere manier implementeren'.

In 2000 (!) schreef Joel Spolksy er al een mooie blog over.
https://www.joelonsoftwar...u-should-never-do-part-i/
Deze persoon schrijft duidelijk geen software lol.
Ik ben het er zeker mee eens dat je niet een stack moet herschrijven voor de sake of it. Maar ik kan je vertellen dat DE grootste kostenpost in software development technical debt is. Een feature implementeren in een slecht gedocumenteerde omgeving die zonder kwaliteitsstandaarden is geschreven neemt meerdere malen langer dan wanneer je een mooie, goed onderhouden tech stack hebt.
Als gebruiker zie je er niets van natuurlijk, het enige wat je merkt is dat updates zo tergend langzaam zijn.
Dat er geen documentatie etc is komt door de cultuur in het bedrijf. Je kan dan greenfield opnieuw beginnen, maar ook daar komt geen documentatie van... Trust me...
Deze persoon schrijft duidelijk geen software lol.
Ik denk dat je even moet kijken wie Joel is :)

De werkelijkheid is inderdaad niet zo zwart wit als de blog, maar ik zie dat als een hyperbool om het punt duidelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door curkey op 15 augustus 2024 11:42]

Technical debt is zeker een kostenpost, maar de grootste kostenpost in Software development is toch wel het bouwen van features zonder goede onderbouwing waarom het nodig is, waar een solide basis van user research onder zit.

Oh zo veel tijd en geld wordt verspilt door het mindless bouwen van spul dat achteraf niemand op zat te wachten maar door een vocaal iemand in het team erdoor gedrukt is.
Sonos vraagt voor haar producten de hoofdprijs. Jouw betoog kan Sonos iig niet als excuus gebruiken.
.
Je kan ook de bestaande code verbeteren tot het wel netjes is. Maar dat is monnikenwerk ... als je dan jezelf maar genoeg keer verteld dat vers beginnen toch echt beter is ga je het nog geloven ook.
Dat niet alleen, de app heeft ook daadwerkelijk een stuk betere UI en UX gekregen, al moet men natuurlijk wel even wennen, en dat levert sowieso al geklaag op.

Het probleem zit het 'm vooral in dat Sonos-system waar oudere (maar nog wel gesupporte) speakers in zitten enorm veel vage bugs hebben. Dat is gewoon een klucht en moet ook netjes opgelost worden.
I’m Joel Spolsky, a software developer in New York City. More about me.
Niet lang voor deze wijziging was er al een nieuwe app uitgebracht toen er een S1 en een S2 app was. Ik denk dat er toen al niet goed over nagedacht is. De fouten in de laatste nieuwe app waren wel heel erg knullig en blijkbaar niet voldoende getest. De haast om de koptelefoon uit te brengen was funest voor bestaande gebruikers.
maar in praktijk betekent het 'dezelfde fouten op een andere manier implementeren'.
En fouten die in het verleden zijn opgelost herintroduceren...
Yup, als programmeur is het leuk en uitdagend om nieuwe dingen te bouwen. Ook is het dat je met de jaren meer ervaring opdoet, waarbij je dus realiseert dat wat je vroeger op een bepaalde manier gemaakt had, nu anders zou doen.

Technisch gesproken lijkt dat dan ook beter te zijn, maar de val waar je als programmeur intrapt, is dat je de functionele reden van ontwerpbeslissingen bent vergeten.

De eventuele impact van code wijzigingen op diverse use-cases kun je als techneut niet (goed) inschatten.
Daarentegen: een website waar ik aan werk gebruikte een oud, op zich prima, algoritme. Inmiddels kunnen we dat een factor 100-1000x zo snel wat interactive queries mogelijk maakt. —>nieuwe app, ander framework. Met dezelfde database factoren sneller met minder fouten

Refactoring is niet altijd slecht
Refactoring is niet hetzelfde als helemaal herschrijven. Met beleid verbeteringen doorvoeren, dat is echt wel prima.
ehm...enige dat nog hetzelfde is, is de database. Wat begon als refactoring is inmiddels dus een complete rewrite geworden. In de oude code bleken ook nog een aantal bugs te zitten die geen foutmelding als wel foute data teruggaven. Die laatste zijn extreem lastig te vinden in oude code zonder tests. (dingen als 13.6 afronden naar 13 en dan de waarde gebruiken voor volgende berekeningen. We vonden het omdat de eindgebruiker klaagde over 'foute' waarden in de nieuwe site, bleek dus andersom).
Dan is dit toch het goede proces? In plaats van alles wat je had uit het raam te kieperen en het wiel compleet opnieuw uit te vinden, heb je je change laten groeien. Je hebt ruimte gehad om te testen en er komen issues naar boven die je kon managen.
zeker, had Sonos ook kunnen doen.
Technisch gesproken lijkt dat dan ook beter te zijn, maar de val waar je als programmeur intrapt, is dat je de functionele reden van ontwerpbeslissingen bent vergeten.
En dat je vanuit de leiding/hogerop niet genoeg tijd krijgt om het op een goede manier te doen. Qua code, qua functies, qua UX en UI design etc..
Omdat mensen anders maanden aan één ding gaan knutselen en fine-tunen met bakken aan kosten.
Op mijn oude werk zeiden we altijd iets van don't fix it if it works ofzo
If it ain't broken, don't fix it.
Het is: If it ain't broke, don't fix it
Als het niet blut is?
@Remzi1993 is correct. 'Broke' is ook de verleden tijd vorm van 'break' :) Hoewel het ook een beetje 'street slang' is.
Zie Amerikaanse woordenboek: https://www.merriam-webst...e%2C%20don%27t%20fix%20it

Ik heb het niet bedacht, maar Amerikanen gebruiken een eigen soort Engels haha 😂🤣
Ze maken dingen korter en versimpelen dingen zoals: Gonna (going to) en wanna (want to)
If it ain't broken, fix it until it is ?
Werkverschaffing! Belangrijk om je inkomsten te behouden.
Je kan verbeteren/vernieuwen. Maar door een nieuwe garde net afgestudeerde ‘wereldverbeteraars’ lukt dat meestal niet. Dat begint met ‘halelujah, we hebbrn onze redders’ en eindigt vrij vaak met ‘sh*t, wat hebben we nu gedaan’. En dat ligt niet aan die jonge garde, dat ligt aan managers die niet begrijpen dat een juiste mix ervaring (de kraks van de vorige ploeg) en vernieuwing (mediors die zich al een beetje bewezen hebben) de oplossing is. En niet zomaar offshoren of interns (of offshore interns, de leukste).
Been there, done that.
Dit noem ik nou niet echt een typisch voorbeeld van enshitification, zo geleidelijk was dit niet. Dit is gewoon een geval van 'een brak product opleveren', in ieder geval voor een deel van de gebruikers. Dit klinkt nou niet als een keuze ten gunste van de shareholders, waar de gebruikers de dupe van zijn? Dan hadden ze specifieke functies binnen de al bestaande app gewoon kunnen afbreken/pay-wallen/enz.

En ook het herschrijven van software...zo zwart-wit is het niet. Soms kan het wel nodig zijn om in de toekomst een bepaalde richting op te kunnen.
Zeker wel in mijn optiek als je Wikipedia: Enshittification verder leest.
Het valt prima binnen de term platform decay. Wat eerst goed werkte gaat steeds verder down the drain.

In dit geval niet in een directe relatie om aandeelhouders te verblijden met extra geld, maar vergeet niet dat de afdeling programmeurs aldaar wel relevant probeert te blijven. Dat doe je door steeds je product verder te 'verbeteren', want als alles functiecompleet zou zijn, ben je niet meer nodig en kun je een nieuwe baan gaan zoeken, nietwaar?
Een enkel brak product opleveren staat niet inherent gelijk aan 'platform decay', 'decay' impliceert een proces over een langere periode. Maar dat is mijn zicht op de materie.
maar vergeet niet dat ...
Dat vergeet ik liever wel want het slaat mijn inziens nergens op.

0.) programmeurs zijn over het algemeen geen sales-lui / brandweermannen die per resultaat / inzet betaald worden
1.) er is werk zat voor die doelgroep, ook binnen een bedrijf als Sonos. Genoeg producten/diensten in hun portfolio, daar is -altijd- iets aan te verbeteren, aan toe te voegen, uit te breiden, enz.
2.) een uitvoerende programmeur (lijk je op te doelen) kiest de richting niet (direct). Die geven invulling aan een gekozen richting. Relevant blijven door dingen te verzinnen om te doen? .. daar zijn managers voor om dat af te handelen / te sturen...niet?

Je gaat mij niet wijsmaken dat een programmeur zegt "jo, we moeten dit helemaal herschrijven want yolo ik wil belangrijk zijn" dat ze dat dan maar doen. Eerder andersom: "we willen functie x, y en z; hoe gaan we dat doen?". Waaruit volgt dat er bepaalde afhankelijkheden en verworvenheden in de weg zitten die niet eenvoudig binnen de huidige code-base op te lossen zijn.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 15 augustus 2024 12:25]

Herschrijven om technisch mee te kunnen met de tijd en voor veiligheid bestaat ook nog, hoeft niet altijd een functionele reden te hebben. En juist hier verwacht ik juist dat de programmeur dit zelf oppakt, geen manager die hier tijd aan wil besteden.
Wat eerst goed werkte? Ik heb in
16 jaar sonos gebruik dat moment iniedergeval niet mogen meemaken.
Waarop baseer je dit nu? Want het feit dat ze een app aanpassen is niet zomaar omdat ze het alleen zelf willen. En dat er achteraf te veel klachten komen wil ook niet zeggen dat men het veranderen vooral maar gebaseerd zou hebben op een eigen wil perse maar te willen veranderen. Bedrijven doen gewoonlijk onderzoek naar wat klanten willen of nodig hebben. Dat we dat niet zien kunnen we net zo goed opvatten dat een onderzoek tekort is geschoten of dat het bedrijf zich achteraf bedenkt vanwege bijvoorbeeld onverwacht te veel publieke klachten.

[Reactie gewijzigd door kodak op 15 augustus 2024 10:55]

Ik denk dat wat je nu op internet leest een duidelijk beeld schetst dat het schortte aan een aantal zaken die je noemt.

Ik snap prima dat je na een X aantal jaren dingen moet aanpassen in software, omdat er externe libs veranderen, of dat in je architectuur een beveiligingsprobleem zit, of compatibiliteit met een onderliggend OS.

Het onderzoek van 'wat klanten nodig hebben 'heeft duidelijk gefaald. Hetzij hebben ze een verkeerde doelgroep geselecteerd, die niet representatief was, hetzij hebben ze onderschat welke requirements men echt nodig had. Je hebt 100% zekerheid dat men de oude app met de nieuwe gaat vergelijken en dingen die er niet meer zijn vallen gelijk op.

Te vaak heb ik apps voorbij zien komen waar met veel tamtam een complete overhaul van de GUI werd gepresenteerd als iets geweldigs. Totdat men erachter kwam dat het slomer werkte, meer ruimte kostte en desondanks minder functionaliteit had (hallo Windows 11), met een ontbrekende roadmap of en wanneer ontbrekende functies zouden komen.
Tsja. En tegelijkertijd verdwijnen er altijd succesvolle bedrijven die te lang vasthielden aan wat op een bepaald moment goed voor ze werkte. Ik heb wel vaker mij afgevraagd waarom een app of product werd veranderd, om er later pas de meerwaarde van in te zien. Zo eenvoudig is het allemaal niet.
Je kunt een app ook evolutionair verbeteren. Dat is in veel gevallen de beste manier om veranderingen/verbeteringen door te voeren, omdat het steeds kleine aanpassingen op een werkend systeem zijn.
In dit geval is het oude weggegooid en een nieuw product neergezet. Je kunt hiermee je gelijk ontdoen van al je oude code, maar hebt wel het risico dat je dingen over het hoofd hebt gezien en bugs introduceert. Die moet je weer oplossen. En dan heb je het risico dat je weer met een soortgelijke code eindigt, waar je eigenlijk vanaf wou.
Dit. En bij een systeem als Sonos is dat gewoon kut als je muziek moet afspelen via hun app. Ik heb dat systeem echt nooit begrepen. Oke, je kan AirPlayen. Maar daar zijn meer speakers geschikt voor.

Ik vraag me soms echt af wat designers bezielt om een app of interface zo te vernaggelen. Hoewel dat natuurlijk ook persoonlijk is.
Teveel bedrijven herschrijven hun stack, alsof dat iets goeds is. 'Met schone lei beginnen' klinkt op papier leuk, maar in praktijk betekent het 'dezelfde fouten op een andere manier implementeren'.
Dat niet alleen, dan brengen ze een andere versie uit die niet eens (precies) dezelfde functionaliteiten heeft. Soms kan het herschrijven van een stack goed zijn maar vaak pakt het slecht uit omdat kapitalisten alleen korte termijn kunnen denken en al geld aan het product hebben verdient dan is goede support weggegooid geld voor de kapitalist (zo sneu denken de meeste kapitalisten).

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 15 augustus 2024 16:22]

Ik zie niet hoe kapitalisme hierin een hoofdrol speelt. Als je Occam's razor toepast zijn er veel simpelere verklaringen te vinden voor hetgeen hier plaatsvindt.

Daarnaast heb ik nooit een uitwerking gezien van hoe goed een non-kapitalistisch model überhaupt zou werken, laat staan hoe deze situatie opgelost of voorkomen zou worden.
Ja, da's altijd de logica van de antikapitalisten. "Er is een probleem X in de maatschappij" --> "Dat komt vast door het kapitalisme" --> "we hebben communisme nodig, dan zou X er nooit geweest zijn (en vermoedelijk A...Z ook niet)".

Kom took bij anderen voor, bv. hier op Tweakers. In 2018 was de frequentie van het AC-netwerk eventjes een beetje gestoord --> we moeten alles overhoop gooien zodat dat miniscule probleem niet meer voorkomen kan, ongeacht alle belangrijke gevolgen.
Autsj. Dat zou een blunder van jewelste zijn. Persoonlijk zou ik nooit een rollback doen na zo’n lange tijd. Geen idee wat je daarmee weer op je hals haalt.

Beter om de nieuwe app z.s.m. te updaten naar wenselijk gebruik.
Absoluut geen blunder maar blijk van eerlijkheid en zelfreflectie. Laat “saving face” maar mooi in Azië.
Ja doei. De ceo blaast hoog van toren hoe “dapper” ze wel niet zijn met de nieuwe app.
Ik denk dat het uiteindelijke plan was dat sonos in de toekomst naar een abonnementsvorm gaat.

Ik zie anders niet in waarom alles via de cloud wordt aangestuurd i.p.v. oude lokaal over het netwerk.
https://www.linkedin.com/...os&utm_campaign=share_via
Als er niks aan de apparaten (/speakers) veranderd is zou het terugdraaien naar de oude app geen wezenlijk probleem moeten geven, uiteraard dan wel weer uitgeven onder een nieuw versienummer. Immers is er dan niks veranderd aan de speakers en dus ook niet aan de API die door de app wordt aangesproken.

Grootste risico bii terugdraaien zou dan kunnen zijn dat die oude app niet compatibel is met nieuwe telefoons of updates van telefoons. Maar die kans lijkt mij gering en is er altijd als iets nieuws uit komt. Maar de app werkt dan natuurlijk wel gewoon voor iedereen waarvoor die in mei ook nog werkte. Terwijl de nieuwe app niet werkt of "niet werkt" (/niet zo goed werkt) als de oude app.

En het gaat uiteraard ook over een "oude" app die 3 maanden terug vervangen is. Ik weet niet hoe vaak Sonos normaal updates doet, maar 3 maanden klinkt niet als een bijzonder lange periode. Als de oude app al een jaar lang niet onderhouden is is de kans natuurlijk groter dat deze niet meer zomaar uitgerold kan worden en nog werkt. Maar 3 na 3 maanden zal er niet ineens zo heel veel veranderd zijn.
Terug naar de oude app zou een probleem kunnen opleveren voor eigenaars van de nieuwe koptelefoon. Volgens mij is die gelanceerd met de nieuwe app.
Mij klinkt het meest logisch in de oren om de huidige app weer te downgraden, en er een nieuwe app naast te zetten 'S3 alpha' of zoiets. Dan kunnen mensen kiezen en dingen naast elkaar gebruiken.
Dat lijkt wel de beste optie. Ben dan wel benieuwd naar het gedrag van de speakers die een nieuwe firmware hebben moeten downloaden zoals AnieNFW hieronder aangeeft. Kan we voorstellen dat die op de oude app dan niet werken. Jammer dat ze er zo'n zooitje van maken bij Sonos. Ik had wel oren naar de nieuwe koptelefoon, maar las later dat de functionaliteit op de Android app nog beperkt is. Dat is wel een misser.
Verschillende speakers kunnen verschillende interne API versies hanteren. Dit zou kunnen verklaren waarom oude speakers meer problemen hebben.
Ik had in de oude app geen firmware updates staan.
In de nieuwe app zag ik 50% van mn speakers niet. Er was een firmware update en daarmee lukte het me alle speakers aan te sturen.
Terug naar de oude app gaan voelt niet helemaal lekker. Maar mn sonos-infra zal niet meer uitgebreid worden. Ben toch lichtelijk teleurgesteld in de app kwaliteit(en).
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Als je klachten blijft houden en weinig vertrouwen krijgt dat het op korte termijn opgelost kan worden, kan je beter je verlies nemen. Nieuwe updates wil niet zeggen dat alles opgelost is. Ook kunnen tegenslagen blijven terugkomen.

Misschien is de afgelopen keren een aantal keer gezegd dat de problemen overzichtelijk zijn, in kaart gebracht zijn en snel opgelost zijn. Als dat meerdere keren herhaald wordt, maar steeds op wordt teruggekomen vanwege tegenslagen, verdwijnt het geloof dat het snel opgelost kan worden.

Dit soort draconischere maatregelen kunnen dan ook opeens weer op tafel komen.

Maar, dit is allemaal koffiedik kijken, maar zou wel verklaren waarom ze pas na een tijdje een rollback overwegen.
Persoonlijk zou ik nooit een rollback doen na zo’n lange tijd. Geen idee wat je daarmee weer op je hals haalt.
Ik zou het zeker niet uitsluiten! Je weet wat je had en wat werkte, je weet ook wat je nu hebt en wat niet werkt. Wanneer het verschil tussen beiden te groot is en er geen realistisch pad is om de nieuwe app binnen afzienbare tijd werkend te krijgen, zie ik mezelf gewoon een rollback doen. Beter om 1x toe te geven en te laten zien dat je hebt gefaald, dan nog heel lang door te gaan met falen.

Vergeet niet dat ze een beursgenoteerde onderneming zijn, waarbij aandeelhouders verwachten cq eisen dat de koers omhoog gaat. Niet omlaag, wat ze nu doen. Vandaag trouwens ruim 4% winst
Als je de roadmap bekijkt die ze gemaakt hebben dan moeten veel mensen lang wachten op hun favoriete features.

https://support.sonos.com...nd-future-feature-updates

En met deze features toevoegen is de app nog steeds niet zo compleet als de oude app, en dan mag je nog tot oktober wachten ook.

[Reactie gewijzigd door valhellis op 15 augustus 2024 11:10]

Ik vind dat nog best een agressief schema om all die dingen op te lossen.
Mogelijk is de discussie dat dit niet haalbaar blijkt te zijn?
nog langer, ik zie de widgets nog helemaal niet op de planning staan... En die zaten wel in de oude app.
Het lijkt erop alsof ze voor de nieuwe app een nieuw team hebben aangenomen die op alles 'ja kunnen we' hebben gezegd, voor de goedkoopste prijs.

De problemen met de nieuwe app geven het gevoel dat de onderliggende architectuur met lijm en ducttape aan elkaar is geplakt. Ik denk daarom ook niet dat ze voor oktober alles weer op de rails hebben.
Ik hoop dat de nieuwe features zo lang duren omdat ze druk zijn met bug fixes en snelheidsverbeteringen. Ik mis geen features omdat de app zo traag is dat ik hem liever niet gebruik.
Ook ik zit nog op de S1 app door mijn oude speakers, werkt prima.

Deze berichten houden mij wel tegen om uit te breiden…..wat is het alternatief tegenwoordig?
Ook ik zit nog op de S1 app door mijn oude speakers, werkt prima.
Wellicht dat dit voor Sonos de grote beweegreden is, dat ze merken dat het aantal terugkerende klanten hard zakt.
Deze berichten houden mij wel tegen om uit te breiden…..wat is het alternatief tegenwoordig?
Bluesound is het bekijken waard, maar wel duurder dan sonos volgensmij.
Edit; Even gekeken. Zeer vergelijkbaar qua prijs. Iedereen die ik over bluesound spreek is enthousiast.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 15 augustus 2024 10:02]

Ik ben door de Sonos ellende overgestapt naar Bluesound. In die app zit Deezer en ik gebruik mijn NAS. Meer niet. Werkt fantastisch en totaal geen vertraging qua bediening etc!

Ik heb 2 x Pulse mini, in stereo dus. Mega goed geluid! Wel een investering..!
Ik denk dat ik voor de 900 euro die je daarvoor neertelt wel iets beters kan kopen ;)

Twee passieve speakers met een versterker kan je gemakkelijk bemachtigen voor dat bedrag.
Klopt maar in een keuken-omgeving met beperkte ruimte is een wifi speaker ideaal.
Ik heb mijn Sonos rommel buitengegooid vorige maand, kon het echt niet meer opbrengen, ik luister muziek om te ontspannen maar veel ontspannen was er de laatste tijd niet meer aan door de haperende app. Heb dan gewoon de tegenhanger, Bluesound, gekocht, doet hetzelfde, klinkt hetzelfde (zelf iets beter), maar werkt wél vlot. Nooit nog Sonos hier.

[Reactie gewijzigd door Tha Render_2 op 15 augustus 2024 10:56]

Je kunt overwegen om S1 compatible (2e hands) Sonos spullen aan te schaffen voor uitbreiding. Daar is veel aanbod van en mogelijk wat prijsdruk door het recente fiasco. S2 only producten zijn er maar enkele.
Ik heb nog een oude play 5 staan in S1. Zou hem graag af en toe eens gebruiken icm Spotify maar dat werkt helaas maar kort, dan valt hij uit:
https://en.community.sono...n-playing-spotify-6888652

Het is waarschijnlijk een software probleem, maar dat lossen ze niet meer op want oud model.

Voor mij nooit meer Sonos. Bluesound is veel mooier spul.
Het begint mij eerlijk gezegd steeds meer op te vallen. Bedrijven die in de basis fantastische hardware hebben, maar de software die de hele ervaring onderuit haalt. Ik vraag me soms af, gebruiken medewerkers hun eigen spullen ook?
Wat is er dan zo fantastisch aan de hardware? Volgens mij draait Sonos júist om de software. De hardware bestond 20 jaar geleden al. Middelmatige speakers met een wifi chip er in.
Noem maar iets wat net zo makkelijk werkt dan. Zonder losse speakers, kabels en een versterker. Ik heb er ook naar gekeken maar vond het toch net wat te ver gaan om een bar en speakers te kopen van een ander merk (Denon of Bose bijvoorbeeld).
Juist wat ervoor zorgt dat het 'makkelijk werkt' is software.
Je bevestigt hiermee alleen maar wat @kozue zegt. Bij Sonos gaat het om de software. Dat is wat jij bedoelt met "wat zo makkelijk werkt".

Dat makkelijk werken komt niet door de kwaliteit van de speakers of de wifi chip, maar door het stroomlijnen van het ecosysteem.
In mijn ervaring is een bedrijf óf hardware georiënteerd of software georiënteerd.
Weinig bedrijven kunnen beide goed.
Dit heeft veel te maken met waar de verschillende management lagen in het bedrijf wel of niet ervaring mee hebben.
Ik gebruik de Sonos app nooit eigenlijk, alleen bij de setup. Mis ik iets, ik begrijp niet waarom het voor zoveel mensen uitmaakt.
Ik heb precies hetzelfde ik speel muziek over airplay en ik start de radio op Sonos via Home Assistant.
Playlists, Spotify, lokale media, Radio en andere apps die via de Sonos app lopen werkte bij heel veel mensen niet meer. Bij sommige mensen werden na gebruik zelfs bepaalde speakers uit je setup verwijderd.

Als je het alleen voor streaming vanaf je telefoon gebruikte en TV geluid bediening via je TV remote dan was er idd niets aan de hand.
In plaats van te overwegen om de oude app te herlanceren zouden ze misschien eens beter denken over de vervanging van hun CEO.

Die kerel, Patrick Spence heeft al meermaals vreemde beslissingen genomen die het merk geen al te goed imago geeft. Bij de introductie van de S2 kreeg je 30% korting door je ‘oude’ spullen via een software update buiten dienst te stellen. Gelukkig zijn ze hier wat later door de felle kritiek op teruggekomen maar het imago schade was er al.

Dan keer op keer vreemde beslissingen en door zijn koppigheid niet luisteren naar zijn klanten. Maar later daar toch telkens met een sorry vanaf komen.

Die nieuwe app oogt best wel mooi en vernieuwing was best wel eens nodig. Maar op de één of andere manier is deze is gewoon te snel uitgebracht.
Noem eens één ding dat je met de nieuwe app wél kan, zonder issues, en met de oude niet?……….

Voorbeeld:artiesten die ik volg op mixcloud kan je niet meer vinden in de nieuwe app. Redelijk essentieel voor een connectie met een muziekdienst

Een enorme latency bij het vinden van bedrade speakers (why, als HA ze binnen milliseconden kan vinden..) etc etc
Als je denkt dat de CEO dit soort beslissingen neemt over de app dan heb je het wel mis.
Dat zal hoofdzakelijk de CPO zijn (en in dit geval mogelijk de CI -Innovation- O)
Bij dit soort strategische beslissingen is de CEO zeker wel betrokken.
Als hij goede ceo was had hij nu in kantoor staan schreeuwen tegen medewerkers. Zeker als hij niet betrokken was zoals jij claimt.

Echter ik denk dat hij de aanstichter is en directeuren worden niet graag op hun fouten gewezen. Dat accepteren ze vaak niet van medewerkers dus trein dendert door met nu alle schade van dien.
Als hij goede ceo was had hij nu in kantoor staan schreeuwen tegen medewerkers.
Dé manier om de medewerkers te demotiveren en te laten vertrekken. Het beste personeel vertrekt altijd als eerste, die hebben de banen ongeacht de marktomstandigheden voor het uitzoeken.

Sta je dan in je eentje of met personeel met onvoldoende skills om elders een leuke baan te kunnen vinden... Dat komt een organisatie niet ten goede.
Sonos app v 80.06 ism ipadOS 17.5.1 werkt totaal niet meer op mijn ipad. Ik krijg enkel nog het sonos logo,te zien en dan springt die terug naar home scherm.
Op Android is de app ook vaak hit & miss, met nadruk op meer miss dan hit.
Ronduit dramatisch.

Onbegrijpelijk dat je zo’n gebrekkig alpha product durft uit te brengen. Iedereen die dit heeft goedgekeurd zou zijn/haar boeltje mogen pakken wegens incompetent.
Bij mij hielp het om de app eens te verwijderen en opnieuw te installeren op mijn iPhone.
Ook al geprobeerd maar zonder succes. Via de instellingen kan je de app ook 'echt' verwijderen, anders blijft er toch wat van hangen (wolkje met pijl als downloadpictogram). Dat moet ik nog even proberen.
Dat hoeft niet via 'instellingen', om hem "echt" te verwijderen. Op een iPhone kun je vanaf je homescreen je app volledig verwijderen: ingedrukt houden, verwijderen. Je iPhone vraagt dan of je het zeker weet, omdat je de app én alle bijbehorende gegevens verwijdert.

Als er in de App-store een wolkje met pijl staat als downloadpictogram, betekent dat niets anders dan dat je die app al eens eerder hebt 'aangeschaft' (al dan niet gratis). Die zit gewoon in je aankoopgeschiedenis, verder niets. Hij staat niet op je telefoon.

Tenzij je zelf voor 'ruim op' in plaats van 'verwijder' hebt gekozen. Maar dat kan alleen als je uitgebreid via de instellingen gaat dacht ik.
Ben blij dat ik vintage speakers heb gekocht met Bluesound amps ipv zo'n harde lockin in zo'n bedrijf als Sonos
Kun je de Bluesound-apparaten dan gebruiken zonder hun software?

Ik heb nu 5 Chromecast Audio-apparaten in gebruik. Die hebben natuurlijk ook een soort van vendor lock-in, maar je bent veel minder afhankelijk van de grillen van een app-designer.

Uiteindelijk wil ik overstappen op een open systeem, maar dan in de form-factor van zo'n Chromecast Audio. Binnenkort maar eens kijken of er al goede ESP-bordjes met een redelijke DAC op de markt zijn.
Ik vind het nog steeds jammer dat deze niet meer gemaakt worden, en vreemd dat er tot op heden nog geen waardig alternatief is voor gekomen. De muziek en radio hier in huis gaat al jaren langs Chromecast Audio's. Ook de integratie in Home Assistant is perfect. Ik vraag aan Google om mijn chill tunes Playlist op mijn Plex te starten, de automation schakelt de Chromecasts aan de stroom. In de woonkamer schakelt de surround versterker aan en 40 seconden later start de playlist random zijn inhoud af te spelen. En je kocht deze indertijd voor 35 euro.
Je kunt airplay gebruiken en ze hebben een fysieke interface om van bron te wisselen. Buiten dat gaat het ook meer om mijn speakers, de achterliggende techniek kan ik vervangen.
Als het dan al niet tijdelijk terughalen van een oude app werkt en op de achtergrond verder gewerkt kan worden aan een nieuwe zie ik hier niet zoveel issues in. Ja het is een blunder, maar dan wel een waar ze ook van zeggen jongens dit werkt niet zoals gepland we gaan het anders doen.

Ik noem even de NPO met een vergelijkbare situatie, nieuwe app, missende functionaliteiten, nergens meer te installeren op TV's etc. en zelfs na maanden gezeur blijven ze vasthouden aan hun nieuwe app die op de dag van vandaag nog steeds niet werkt (geen kindprofielen bijvoorbeeld) en soms lijkt ontworpen door een kleuter. (Show 1 aflevering 1 links in het veld en show 2 aflevering 1 recht in het veld 8)7 )

Liever dat Sonos dus zegt evne stapje terug en dan goed de nieuwe app uitbrengen als het wel werkt met 90% van alle functies ipv doormodderen en alles tegen je in werken.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Rubman15 augustus 2024 09:46
Ja, graaaag terug brengen. De blunder is toch al begaan.

Zag het zelf gelukkig op tijd en heb geen update gedaan. Want ik gebruik heeeeeeel vaak de local library functie.

En dan lekker de S3 als open beta beschikbaar stellen en is iedereen blij :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.