Een Nederlandse man van 24 is door de rechtbank veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf, nadat hij zeker tien mensen oplichtte door zich voor te doen als helpdeskmedewerker van een bank. Hij installeerde op die manier remoteaccesstools.
De rechtbank Noord-Nederland heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden met aftrek van voorarrest. Ook moet de man 9201,84 euro betalen aan een van de slachtoffers. De man wist tussen september 2021 en september 2022 met een gespooft telefoonnummer contact op te nemen met tien slachtoffers, waarbij hij zich voordeed als werknemer van de fraudeafdelingen van verschillende banken. Tijdens de gesprekken hield hij de slachtoffers aan de praat en liet hij hen enkele remoteaccesstools zoals AnyDesk installeren. Hij vroeg de slachtoffers ook om geld naar een andere bankrekening over te boeken en cryptovaluta naar een andere wallet, waardoor hij toegang kreeg tot de bankrekeningen van de slachtoffers.
Bij een huiszoeking door de politie bleek dat de man lijsten bijhield met gegevens van rekeninghouders van met name Knab. De man wist echter ook geld van ING- en Rabobank-rekeningen te halen. Bij meerdere slachtoffers ging hij ook fysiek langs, waarbij hij zichzelf wederom voordeed als bankwerknemer. Zo bemachtigde hij pinpassen en contant geld van de slachtoffers.
De dader zou zeker twaalf personen hebben opgelicht. Zijn praktijken kwamen aan het licht toen een van de slachtoffers aangifte deed. De man wist bij sommige gebruikers enkele duizenden euro's af te troggelen, maar in één geval ging het om bijna 20.000 euro en in een ander geval zelfs 97.546 euro. Bij dat laatste slachtoffer wist de man ook 0,36 bitcoin te stelen.
De rechter zegt dat de acties van de man leidden tot 'een geschaad vertrouwen dat burgers hebben in het betalingsverkeer'. De dader 'liet hiermee een spoor van vernieling achter en maakte op grote schaal misbruik van het gewekte vertrouwen bij slachtoffers'. "Hij heeft op geen enkele wijze oog gehad voor de kwetsbaarheid en de belangen van de slachtoffers, die veelal op hoge leeftijd waren."